Page 1

PRIJS € 2,50

BIER Brands bijzondere bieren Alles over 47 verschillende biersoorten uit België en Nederland Koken met bier Welke Trappe drinkt u bij welke gerechten? Wat u misschien nog niet wist over bier...

DE

NACHTWACHT dinercafé

UITGAVE 1 // HERFST/WINTER ‘13 -’14


VOORWOORD Bij de Nachtwacht zijn we voortdurend op zoek naar vernieuwing. Bij het maken van de bierkaart bedachten we : “waarom niet eens een minimagazine waarin we wat meer proberen te vertellen over één van onze passies: Bier! Zo zijn we gekomen tot het eerste biermagazine van Meppel. Nu nog 12 pagina’s, maar wie weet waar het toe kan leiden. Hierin staat ons complete assortiment, recepten met bier en wat leuke weetjes over bier. Terwijl wij voor u de gerechten bereiden, kunt u zich uitgebreid informeren over dit heerlijke gerstenat.

Van liefhebbers voor liefhebbers Hier bij de Nachtwacht houden we niet alleen zelf van een biertje, we proberen onze gasten ook zoveel mogelijk te laten genieten. Naast een uitgebreide wijnkaart bieden we u ook de keuze uit meer dan 45 speciaalbieren. Omdat we graag wat extra’s bieden.

En omdat, in combinatie met het juiste biertje, onze gerechten nóg beter tot hun recht kunnen komen. We gaan dan ook regelmatig op bezoek bij diverse brouwerijen om ons te laten informeren over de laatste biertrends. Zo zijn we bijvoorbeeld ook er zeer trots op dat Brand Bier ons heeft uitverkoren om proeflokaal te worden. Hiervoor zijn we in opleiding geweest om u zo optimaal mogelijk te voorzien van een heerlijk en goed getapt biertje. Want een goed glas bier is meer dan smaak alleen. Een goede presentatie in het juiste glas, de juiste temperatuur, een mooie schuimkraag en de kennis van de bediening spelen een belangrijke rol. Bier is dan ook een product met veel beleving, wellicht nog meer dan bij andere producten. En wilt u weten welk van de 45 bieren het best past bij uw gerecht, ik adviseer u graag! proost! Caspar Hermeler, Biersommelier.

2


3


Brand SEIZOENSBIEREN: • Sylvester • Dubbelbock • Lentebock

DE NACHTWACHT IS OFFICIEEL:

Brands bijzondere bieren:

Brand pils In 1340 ontstaat in het Zuid-Limburgse Wijlre de oudste brouwerij

van Nederland. Al eeuwen brouwen de brouwers daar pilsener met meer hop. En meer hop betekent meer smaak

5% Alc.

Brand up

5,5% Alc.

Een ode aan de oersmaak van pils. Dat is Brand Up of Urtyp Pilsener. De krachtige frisse smaak komt het dichts bij het oorspronkelijke pilsrecept uit 1842. Speciaal voor Up brouwt Brand met Saazerhop uit Tsjechie

Brand imperator Brand Imperator, het oudste speciaalbier van Brand. Al sinds 1949

gebrouwen als orgineel bockbier, maar dan net iets milder. De rijke smaak en kleur dankt Imperator aan een bijzondere blend van gebrande moutsoorten

6,5% Alc.

Brand weizen

5,1% Alc.

Brand Weizen is volgens traditioneel Beiers recept gebrouwen, maar toch een echt Limburgs Weizen. Gebrouwen met de typische Brand hop, zuiver mineraal water en natuurlijk veel tarwe. Heerlijk fris met zachte afdronk.

Brand oud bruin Brand Oud Bruin is het oudste bier van Brand. En typisch Limburgs, want nergens is dit bier zo populair als bij ons in het zuiden. Het heeft een milde, zoete smaak, waarin de bierbitterheid vrijwel wegvalt.

4

3,5% Alc.


Nederlandse bieren: 8% Alc.

De ZATTE

Het eerste bier dat in 1985 uit de tanks kwam en dus de klassieker van Brouwerij ‘t IJ. Het is een tripel, waaronder volgens de Belgische traditie zwaardere blonde bieren vallen. De Zatte maakt dit meer dan waar. Het is een stevig goudgeel bier met een geur van vers fruit en hier en daar een vleugje graan. De smaak is licht zoet en eindigt in een fijne droge afdronk. Een heerlijk bier om in elk jaargetijde van te genieten.

6,5% Alc.

6,5% Alc.

De NATTE

't IJ Biologisch Witbier Amsterdamse Witbier!

Na de Zatte het oudste bier van Brouwerij ‘t IJ. De Natte is een zogenoemde dubbel, een Belgische soort van zachte donkere bieren. Doordat er deels donkere mout gebruikt wordt heeft de Natte een roodbruine kleur en een zacht geroosterde smaak met aardse tonen van bruine suiker, noten en pruimen. Afgemaakt met zachtbittere hop is dit een mooi gebalanceerd bier en één van de klassiekers van de brouwerij

Gebrouwen uit tarwemout, met vleugen koriander en citroen. Wegens grote populariteit het hele jaar door verkrijgbaar.

LA TRAPPE WITTE TRAPPIST ‘Witte Trappist’ wordt gebrouwen met

zeer aromatische hopsoorten en heeft een fris karakter.

Witte Trappist wordt niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en gist na op de fles. In tegenstelling tot de andere bieren van La Trappe moet dit koud worden gedronken

5,5% Alc.

6,5% Alc.

LA TRAPPE BLOND

Blond’ is een helder, sprankelend, doordrinkbaar blond bier van hoge gisting, afgestemd op de Europese smaak. Typerend is het gebruik van verfijnde hopsoorten waardoor het bier een zacht bittere afdronk heeft. Kenmerkend is de frisse doch aromatische geur

5


8% Alc.

7% Alc.

LA TRAPPE TRIPEL Tripel’ is een donkerblonde trappist met een fruitige, bitterzoete smaak

LA TRAPPE DUBBEL La Trappe Dubbel is een bier van La Trappe, gemaakt door de

brouwerij van de trappistenabdij Koningshoeven in BerkelEnschot. Het is een bier met een robijnkleurige kleur. Het bier is een tikkeltje zoet en heeft een alcoholpercentage van 7%.

LA TRAPPE ISID'OR

7,5% Alc.

Isid'or’ is een lichtzoetig amberbier met caramelnoten. Het bier is zacht bitter van smaak en heeft een fruitige afdronk. La Trappe Isid’or is gebrouwen met eigen gekweekte Perle hop

Wieckse rose bier Wieckse Rosé is een heerlijk

zacht en fruitig witbier met een toegankelijke friszoete smaak. Het heeft de nuance van een mooie rosé en het levendige van een sprankelend witbier. De basis van Wieckse Rosé is witbier dat wordt vergist met een speciale bovengist en niet is gefilterd. Daardoor behoudt het zijn karakteristieke lichte en natuurlijke troebeling.

4% Alc.

LA TRAPPE QUADRUPPEL

10% Alc.

‘Quadrupel' is de zwaarste specialiteit van La Trappe. De smaak is vol, mild en aangenaam bitter. Het bier wordt afgevuld op jaartal.

5% Alc.

Jillz Jillz (voorheen Charli genoemd) is een mix van cider, gerstemout en water met

een fruitsmaak en wordt een "Sparkling Cider Blend" genoemd. Na onderzoek is de naam Charli vervangen omdat deze in Londense straattaal een ongelukkige betekenis bleek te hebben.

6


Belgische bieren: La Chouffe La Chouffe is een ongefilterd

blond bier, zowel in de fles als in het vat hergist. Het is aangenaam fruitig, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak 8,5% Alc. 8% Alc.

Duvel Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het unieke brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak

Orval Orval is een bijzonder complex bier dat

6,2% Alc.

maar liefst vier gistingen ondergaat, waarvan de laatste uiteraard op de fles plaatsvindt. Bij het brouwen wordt onder andere het principe ‘drooghoppen’ toegepast, waarbij zakken met hopbellen in de lagertanks worden gehangen opdat het bier zich kan verzadigen met de zuren die voor bewaring en een fijne bittere smaak zorgen. Met haar alcoholgehalte van 6,2% per volume is het een goede doordrinker..

Brugse zot dubbel Naast de goudblonde werd ook nog

een bruine versie van het stadsbier gecreëerd: Brugse Zot Dubbel wordt gebrouwen met 6 speciale moutsoorten, die het bier een uniek en rijk aroma geven. Er werd gekozen voor de wereldvermaarde Tsjechische Saaz hop uit Zatec, wat het bier een unieke bittere toets geeft. Brugse Zot Dubbel is een volmondig en zwaarder bier dat de liefhebbers aanspreektl

7,5% Alc.

Gouden Carolus Hop sinjoor “Hopsinjoor” is een verwijzing naar enerzijds de figuur “Opsinjoor” die verweven is met de Mechelse geschiedenis en

anderzijds de 5 gebruikte hopvariëteiten. Qua smaakomschrijving is het een overwegend zacht bier met bittere afdronk. Gouden Carolus Hopsinjoor werd in 2008 gelanceerd op het Zythos-bierfestival en was onmiddellijk een schot in de roos. 8% Alc. 6% Alc.

met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten die het bier een unieke smaak geven. Met het alcoholgehalte van 6 % Vol is het een evenwichtig doordrinkbier met karakter. Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediënten.

VanderGhinste Oud Bruin VanderGhinste Oud Bruin heette oorspronkelijk in

1892 “ouden tripel” en was het eerste bier dat Omer Vander Ghinste op de markt bracht. Het is een Zuid-Westvlaams roodbruin bier van gemengde gisting dat typisch is voor deze streek.

De typische smaak wordt gekenmerkt door een evenwichtige balans van de fruitigheid van de hoge gisting met de zachte zuurheid van het spontane gistingsbier en heeft een verfrissende en uitgesproken dorstlessende afdronk.

Brugse zot Blond Brugse Zot is een goudblond bier

5,5% Alc.

7


9% Alc.

7% Alc.

Westmalle Tripel

Het is een complex bier met veel fruitigheid, je proeft rijpe banaan en een fijne hopbitterheid. Het mondgevoel is rond en vol. Een subtiele zoete toets die wordt gedragen door fruitigheid en bitterheid. De afdronk is lang, droog en aangenaam bitter.

Westmalle Dubbel Westmalle dubbel is een donker, eerder roodbruin trappistenbier met

nagisting in de fles en heeft een alcoholgehalte van 7% per volume. Sinds 1856 brouwen de monniken naast hun maaltijdbier een donkere trappist: het recept wordt in 1926 aangepast. Daar ligt de basis voor de huidige dubbel, een droom van een bier.

Liefmans cuvee kriek Liefmans wordt gemaakt met

6% Alc.

4,2% Alc.

zijn lichtrode kleur komt helemaal tot zijn recht in het stijlvolle, maar speelse Liefmansglas. Geniet van de frisse & intense smaak van aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen

lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gisting van een week rijpt het bier twee maanden tot een jaar verder in de kelders, afhankelijk van de soort. De typische zurigheid in combinatie met de zoete smaak ontstaat door rijp en jong bier te vermengen

Straffe Hendrik 9 Is een tripel met een alcoholpercentage van

9% Alc.

9%. Al van in de oorsprong werd het bier gebrouwen door de brouwerij De Halve Maan in Brugge. Op vraag van de toenmalige burgemeester brouwden Henri Maes en zijn dochter VĂŠronique in 1981 eenmalig een iets sterker blond bier voor de inhuldiging van het beeld van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Het werd echter zo gewaardeerd dat er opnieuw naar gevraagd werd. Het kreeg de toepasselijke naam Straffe Hendrik, aangezien het bier sterker en goed gehopt was. Vandaag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugs Tripel bier, gebrouwen in Brugge

Straffe Hendrik quadruppel Straffe Hendrik Quadrupel is een rijk en

11% Alc.

8

intens donker bier van hoge gisting. Het is gebrouwen met een subtiele mengeling van speciale mouten die het bier een extreem donkere kleur en volmoutig complex karakter geven. Deze Quadrupel combineert een zuivere droogheid met een volmondig gevoel en toetsen van fruit. De hergisting op de fles creĂŤert een levend provisiebier dat een smaakevolutie zal kennen over meerdere jaren

Liefmans Fruitesse Dit sprankelende aperobier met

Judas Judas is een bier van hoge

8,5% Alc.

gisting, dat nog altijd gebrouwen wordt volgens de artisanale principes. Alleen de beste gerst en geselecteerde Boheemse hop zijn goed genoeg voor de productie van Judas. Het zwaar blonde bier ondergaat een tweede gisting en een lange rijping in de fles die resulteert in een rijke body en ronde smaak. Uiteindelijk heeft het een alcoholgehalte van 8,5% per volume en smaakt dit okerblond bier bitterzoet, zacht en volmondig

8,4% Alc.

Pauwel Kwak Een diepe heldere donkere kleur van amber. Een heerlijke lichte zoetheid van kandij en karamel Een bitterheid vult de mond met een toon van zoethout en lichtjes is laurier waarneembaar. Bij de afdronk komt de bitterheid naar voren


11,3% Alc.

Rochefort 10 De kleur is donkerbruin met grote romige beige

schuimkraag. De geur is opvallend: zuivel en yoghurt met stukjes perzik. Op de achtergrond ruik je stro of iets dat daar aan doet denken. Ook is er een heerlijke zoetheid waar te nemen die wel iets weg heeft van brownies. Wanneer de geur overeenkomt met de smaak, noemen wij het bier in evenwicht. Dat is dit trappistenbier zeker.

9,2% Alc.

Rochefort 8

Dit bier heeft een mooie roodbruine kleur met een stevig tussen wit en créme kleurige schuimkraag die goed aan de wand van het glas blijft kleven. De geur is complex van kruiden, fruitig en zelfs een beetje bitter. Rozijnen geven ronding en een lichte zoetheid aan het bier. De smaak is licht zoet met hinten van kruiden. De alcohol en donkere fruittoetsen zijn mooi in evenwicht. Lichtzoet en een beetje droog. De afdronk is bitter, complex en lang.

8% Alc.

Achel Bruin Sinds 2001 wordt in de Achelse

Kluis een bruin bier gebrouwen, de Achel Bruin. Dit kastanjebruin gekleurde bier, is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Het is zacht vol van smaak en een beetje zoet.

Vedett Vedett, een blond premium bier, is

vandaag hét cultbier van Duvel Moortgat: na zijn geboorte in 1945 verwierf het snel naam en faam binnen een kring van ingewijden in de regio Antwerpen-Brussel, toen nog als een in die tijd populair Export-bier. 5,2% Alc.

Vedett extra white Vedett, een zogenaamd

premium witbier is vandaag hét tweede cultbier van Duvel Moortgat. Sinds 2003 beleeft Vedett een tweede jeugd als smaakmaker in een snel stijgend aantal trendy cafés en restaurants, vooral binnen de grote steden.

5,4% Alc.

8% Alc.

Achel Blond Achel Blond is een van de Achel-bieren, de Trap-

pistenbieren uit de huisbrouwerij van de Trappistenabdij De Achelse Kluis in Hamont-Achel. Achel Blond heeft eveneens een alcoholpercentage van 8,0% en is enkel op fles verkrijgbaar.

8% Alc.

OMER. OMER. dankt zijn fijn, fruitig aroma en subtiele

bitterheid aan de nauwkeurig uitgekozen grondstoffen, zoals de beste gerstemout uit de Loirestreek en drie aromatische hopsoorten. Naast zijn volle smaak en licht bittere afdronk valt OMER. vooral op door zijn goudgele kleur en zijn alcoholpercentage van 8%.

4,7% Alc.

Tripel Karmeliet Karmeliet Tripel heeft niet alleen een heerlijke smaak ook een heerlijke

geur. Want als je ruikt aan Karmeliet Tripel dan denk je direct aan een rozentuin. De geur is aantrekkelijk door vanille en bruine suiker. Daarnaast heeft het bier veel fruitigheid van perzik en banaan. Heel licht op de achtergrond herken je wellicht iets van citrus.

Palm De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van Palm: lichte

8,4% Alc.

karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces geschiedt naar de specifieke voorschriften van Palm en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die er de specifieke smaak aan geeft.

9


Overige bieren: Paulaner Weissbier In de beste traditie van Beieren maakt Paulaner al sinds het

begin van de zeventiende eeuw heerlijke bieren. Haar tarwebier, het ongefilterde ‘weizenbier’ dat de oorsprong is van alle hedendaagse Nederlandse en Belgische witbieren, is redelijke sterk met een alcoholgehalte van 5,5% per volume. De typische fruitsmaak die elke weizen wel heeft komt van de gebruikte gisten en natuurlijk van de tarwe, dat met meer dan 50% van het brouwbeslag een duidelijk stempel op het bier drukt.

5,3% Alc.

Erdinger Dunkel Een bruin tarwebier met zoals het hoort een wolkerige en ferme schuimkraag. Een kruidig aroma van thee. Een mooie zoetheid van stroop en zoethout met een hint van rozijnen. In de mond proeft u het lichte karamel en een beetje bitterheid van chocolade. Verder is de smaak mild droog.

4,5% Alc.

5,5% Alc.

New castle brown ale In 1927 lanceerde Kolonel Jim Porter, na drie jaar van

4,7% Alc.

ontwikkeling, Newcastle Brown Ale. Inmiddels is het ’s werelds meest bekende bruin bier en is het een icoon van het Noordoosten van Engeland, waar het bier liefkozend ‘Newkie Brown’ genoemd wordt. Newkie Brown wordt gezien als het bier van de werkende man, de echte bikkel, en als je in een pub vijf of meer flessen wist te legen ontving je de blauwe ster om op je revers te dragen. Tegenwoordig wordt het bier op de exportmarkt gezien als een trendy en premium bier en wordt het vooral door jongeren gedronken

Iki beer iKi Bier is een fusion brand met een eigenzinnige receptuur en visie. iKi Bier mixt Aziatische ingrediënten met Europees

vakmanschap. iKi is het beste van deze twee werelden. iKi Beer is smaakvol en staat voor genieten en onthaasten. Letterlijk betekent iKi “goed leven” en het is de bekroning van dat ideaal.

Alcoholvrije bieren: 0% Alc.

Amstel 0.0

10

Een geheel alcoholvrij biertje met de vertrouwde smaak van Amstel. Amstel 0.0 vervangt Amstel Malt, waar nog wel 0,1% alcohol in zit. Amstel 0.0% is onder consumenten getest als meest verfrissende alcoholvrij biertje

0% Alc.

Wieckse Rose 0.0 Sinds kort is dè hit van afgelopen zomer ook

verkrijgbaar zonder alcohol. Dus lekker genieten van een fruitig biertje en zonder de nadelen van de alcohol versie.

0% Alc.

Wieckse Witte 0.0

De heerlijke verfrissende Wieckse Witte is er nu ook in een alcoholvrije variant. Met net zoveel smaak, maar minder calorieën. Dus altijd goed!


Koken met bier: Eendenborst met frambozen, zwarte bessen en Krieken bier: Ingrediënten voor 4 personen • 4 eendenborsten • 1 dl olijfolie • 200 zwarte bessen (vers of diepvries) • 200 gram frambozen • 100 gram rode bessengelei • 2 dl rode wijnazijn • 2 el poedersuiker • 0.4 l Liefmans cuvee Kriek • 4 el gevogelteglacé gemengd met Liefmans cuvee kriek • 100 gram boter • vers gemalen zwarte peper en zout Voorbereiding • Bestrijk de eendenborsten met olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout • Doe de rest van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en schik de borsten er in, met de velkant naar beneden. Laat gedurende 5 minuten bakken aan de velkant en 2 minuten aan de vleeskant. • haal van het vuur en leg de borsten op een warme bakplaat. Dek af en houd warm. Bereidingswijze VOOR DE ZWARTE BESSEN EN DE FRAMBOZEN: • Breng in een pannetje 4 eetlepels water aan de kook, waarin u de poedersuiker opgelost. • Doe er de zwarte bessen en de frambozen bij en breng even aan de kook. Houd 1 eetlepel bessen en 8 frambozen apart voor de garnering. • Haal van het vuur en zeef het sap. SAUS: • Doe de azijn en de rode bessengelei in een pan. Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot een lichte stroop. Voeg de Liefmans cuvee kriek toe, het vruchtvlees en de gevogelteglacé en breng opnieuw aan de kook. Laat gedurende 10 minuten zachtjes koken. Verwijder regelmatig het schuim. Zeef de saus door een puntzeef en monteer ze met de boter. Doe de bessen erbij en proef of de saus goed op smaak is. De saus mag niet te zoet en niet te zout zijn. Schik de eenden borsten op een warme schaal en lepel er vlak voor het serveren de hete saus over. Tip:

Serveer dit gerecht met aardappelkroketjes of een stamppotje van rucola en olijfolie.

Biersuggestie: Liefmans Cuvee Kriek

Kalfsvlees met rozemarijn en Brand Imperator Type bier: Amber Ingrediënten voor 4 personen: • • • • • • • • •

600 gram kalfsriblappen, ontbeend 2 sjalotjes 1 halve theelepel verse, fijngehakte rozemarijndraadjes 2 eetlepels tomatenpuree 2,5 dl tot 3 dl gevogelte- of vleesbouillon 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie 1 dl Brand Imperator, flesje van 30 cl 1 eetlepel fijngeknipte bladpeterselie peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze: Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kalfsriblappen met weinig zou bestrooien en kort laten rusten. Olie in een braadpan verwarmen en de kalfsriblappen aan beide kanten aanbraden. Stukjes sjalot toevoegen en kort meebraden. Hittebron op de laagste stand zetten en tomatenpuree en bouillon toevoegen. In ruim 1 uur stoven tot het vlees gaar is. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en vervolgens de fijngehakte draadjes rozemarijn en de Brand Imperator erdoor roeren en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. De warme kalfsriblappen en de saus serveren met een stamppotje van aardappel en raapsteeltjes of rauwe andijvie. Met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Een goed gekoeld glas Brand Imperator erbij serveren. Dit bier dankt zijn mooie kleur aan de ambermout en kenmerkt zich door de lichte, aangename hopbitterheid. Biersuggestie: Brand Imperator

11


,

SEIZOENSBIER

12

Historie De naam La Trappe is afkomstig van de Franse abdij ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’ in het Normandische Soligny-la-Trappe, ook wel ‘La Trappe’ genoemd. Dit is de bakermat van de Trappisten. Al sinds 1140 bestierden benedictijnen er een kapel en later het cisterciënzersklooster ‘La Trappe’.


Nederlanders drinken 72,3 liter bier per hoofd van de bevolking In de afgelopen acht jaar hebben de Nederlandse brouwerijen de grootste productie in 2007 behaald met 27,3 miljoen hectoliter. In de volgende jaren is de bierproductie gekrompen en gedaald tot 23,6 miljoen hectoliter in 2011, waarna er in 2012 een licht herstel tot 24,3 miljoen hectoliter optrad. Gedurende een groot aantal jaren staat de Nederlandse bierconsumptie onder druk. In 1990 werd nog 90 liter bier per hoofd van de bevolking gedronken, terwijl dit is gedaald tot 71,7 liter in 2011, een gemiddelde daling van 1,1% per jaar. In 2012 heeft er zich een licht herstel voltrokken tot 72,3 liter per hoofd van de bevolking. bron: ABN Amro, Sectormonitor Food: Alcoholvrij en speciaalbieren, 29/07/13

Kathedraal van 33.000 kratten bier

In Brussel is een gigantisch gebouw neergezet van plastic bierkratten alsof het levensgrote Legoblokjes zijn. Het effect van de gele Jupiler kratten is hemels, met de gouden gloed doet het gebouw niet onder voor een kathedraal. De Jupiler kathedraal is gebouwd uit 33.000 bierkratjes, of zoals ze in België zeggen: bakken bier. De kerk doet dienst als filmzaal en tentoonstellingsruimte bij het Atomium in Brussel, zelf een tentoonstellingsgebouw gemaakt voor de Wereld Expo in 1958 en inmiddels symbool voor de stad.

China grootste bier producent

China was in 2012 de grootste bierproducent ter wereld met een productie van ruim 490 miljoen hectoliter. De top vijf bestaat verder uit de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en Duitsland. In Nederland steeg de productie van 23,6 miljoen hectoliter in 2011 tot 24,3 miljoen hectoliter vorig jaar, goed voor de veertiende plaats. Naast de top vijf produceren ook Mexico, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Spanje, Oekraïne, Vietnam en Zuid-Afrika meer bier dan Nederland. De Nederlandse productie wordt bijna geëvenaard door Nigeria (24 miljoen) en is net wat hoger dan in Thailand (23,7 miljoen) en Colombia (22,6 miljoen).

Sommige mensen bang zijn voor een leeg glas bier.

Deze angst wordt ook wel cenosillicafobie genoemd. Uitleg van cenosillicafobie: Cenos komt uit het Grieks, oorspronkelijk Kenos, hetgeen leeg betekent. Sillica zou eigenlijk als Silica geschreven moeten worden, met één l dus. Dit komt van het Latijnse woord silicium, ´n chemisch element, maar ook met de betekenis van ´harde steen´. De silicium korrels, oftewel zand, vormen de voornaamste ingrediënten voor het maken van glas. Phobia komt van het Griekse Phobos, dat angst betekent.

Engelse kater

Een volwassen Brit heeft per jaar gemiddeld 24 dagen (576 uur) last van een kater (ernstige hoofdpijn en misselijkheid).

Armageddon: 65%

Dit Schots bier bevat niet enkel het hoogste alcoholpercentage ter wereld (25-10-2012), Armageddon is ook het duurste bier dat je op aarde kopen kan (ongeveer 100 euro per fles van 33 cl).

Het beste biertje?

Wetenschappers van het Britse onderzoeksbureau Mindlab hebben een formule opgesteld voor het beste biertje. Daarin wordt rekening gehouden met de temperatuur, het aantal dagen voor je weer moet werken, het aantal mensen met wie je drinkt, je gemoedstoestand, het volume van de achtergrondmuziek en het soort snacks dat je erbij hebt. De formule is opgesteld in opdracht van een bierbrouwer. De onderzoekers vroegen duizend respondenten naar hun favoriete omstandigheden om een biertje te drinken.

Meer buitenlands nieuws

Bij het Babochki Anticafé in Moskou betalen gasten niets voor hun drankjes en eventuele snacks. Ze betalen echter wel 1,5 roebel (0,04 euro) per minuut die er ze doorbrengen. In het Verenigd Koninkrijk is wettelijk vastgelegd hoe groot de glazen bier in de cafés mogen zijn. Een (Engelse) pint bestaat uit exact 568 milliliter. De Verenigde Staten heeft een andere maat voor de vloeistof pint, n.l. 473 milliliter. Het biertype Stout zorgt voor 50% van de Ierse bieromzet. Het grootste gedeelte hiervan neemt Guinness voor zijn rekening.

13


Wijn na bier geeft plezier...

Gemiddeld zorgt één consumptie bij een man van 75 kg voor een alcoholgehalte van ongeveer 0,2 promille. Naargelang van de omstandigheden kan dat echter meer zijn. Een vrouw heeft sneller een hoger bloedalcoholgehalte, omdat zij doorgaans lichter van gewicht is, maar ook omdat zij een kleinere hoeveelheid dehydrogenase, een enzyme dat de alcohol afbreekt, heeft. De gezegdes “wijn na bier geeft plezier” en “bier op wijn geeft venijn” stammen van vroeger. Bier was de drank voor het gewone volk omdat het goedkoper was dan wijn. Kon je je op een gegeven moment wijn veroorloven, dan was dat een prettig gevoel. Was het zo dat je niet meer in goeden doen was en je moest overstappen naar bier, dan was dat maar moeilijk te verkroppen.

Dat de ogen belangrijk zijn bij het proeven kan je zelf ervaren, doe maar eens in niet doorzichtige glazen een aantal biertypen. Het zal voor de proever zeer lastig zijn om de juiste conclusie te trekken.

Matig drinken schaadt de lever niet

Alcohol is een giftige stof die door de lever afgebroken wordt. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord. Drinkt u echter verantwoord en dan zal uw lever inderdaad geen moeite hebben de hoeveelheid alcohol die u drinkt goed te verwerken. Ook blijft uw lever in dan staat andere afvalstoffen te verwerken.

Dit wist u vast nog niet..., Gebotteld water is slecht voor het milieu, komt vaak uit precies dezelfde bron als kraanwater en is bovendien 350 tot 1000 keer duurder. In de 80 jarige oorlog werdt er in veel steden geen bier gebrouwen omdat men het graan nodig had om brood van te bakken. Nederlandse bierdrinkers lijken er onbewust alles aan te doen om hun pilsje thuis om zeep te helpen. Twee derde weet namelijk niet dat een schuimkraag doodslaat in een bierglas dat in de vaatwasser is gewassen. In Nederland heeft één op de drie consumenten thuis maar vijf of zes bierglazen. Met een export van ruim 15 miljoen hectoliter is Nederland de grootste bierexporteur ter wereld. In 2009 was 38% van de kratten bier welke langs de kassa van de supermarkt gingen in de aanbieding. Een nieuw record! Helaas, maar op dit moment is 0,7 procent van de wereldbevolking dronken. Een flesje bier van dertig centiliter is Begin november 2010 verkocht voor achthonderd dollar (568 euro) op een veiling in het Australische Fremantle. Daarmee is het het duurste bier ter wereld.

TNO in Zeist doet inmiddels al dertig jaar lang alcoholonderzoek. Belangrijkste uitkomsten: het drinken van een tot twee glazen alcoholhoudende drank per dag verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 25% en kan de kans op ouderdomsdiabetes met zo’n 30% verkleinen. Het eerste blikje werd uitgedokterd in de jaren '30 in de VS door de Duitser Gottfried Krueger, die op zijn zestiende naar de States was verhuisd. In 1935 het eerste bierblikje op de markt. Datzelfde jaar werden er maar liefst 200 miljoen verkocht. Bier is uitstekend geschikt bij het bereiden van gerechten. Raadzaam is om hetzelfde bier te drinken als dat gebruikt in het recept. Het Reinheitsgebot is een Duitse regeling die zijn oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Het is de oudste warenwet ter wereld. Volgens het Reinheitsgebot mocht bier alleen gemout graan, water en hop bevatten. Het oorspronkelijke Reinheitsgebot bevatte geen gist als ingrediënt omdat dit micro-organisme toen nog niet ontdekt was. Brand te Wijlre is de oudste brouwerij van bier van Nederland. Sinds 1340 wordt in Wijlre bier gebrouwen. De naam Brand is echter pas sinds 1871 verbonden aan deze brouwerij

bron: bierproevenmetpeter.nl

14


de Nachtwacht online: denachtwachtmeppel.nl

facebook.com/denachtwachtmeppel

twitter.com/n8w8meppel

Iets te vieren? De Nachtwacht leent zich ook uitstekend voor: feestjes - bruiloften & partijen - bierproeverijen - high beer - borrels enz.

DE

NACHTWACHT dinercafĂŠ

Groenmarkt 13 - 7941 KT Meppel 0522 247340 info@denachtwachtmeppel.nl www.denachtwachtmeppel.nl

15


PROOST! Dit minimagazine is geproduceerd door

Creatief en betrokken Brochures Magazines Marketting campagnes Websites Webshops Huisstijlen

Biermagazine nachtwacht  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you