__MAIN_TEXT__

Page 1

MYYRMÄKI-liike 2015


Vuoden vantaalainen! Vantaan Sanomien lukijat valitsivat MYYRMÄKI-liikkeen vuoden 2014 vantaalaiseksi. Lehden mukaan lukijat olivat perustelleet liikkeen valintaa muun muassa seuraavilla perusteilla: – Antaa meille vantaalaisille tietoa kotiseudusta, järjestää hyviä tapahtumia ja kirpputoreja. – Ihmisenkokoista ja -näköistä toimintaa ja tempauksia. – Energinen, nuorekas ja tarmokas liike, joka haluaa ja saa aikaan muutoksia Myyrmäessä sekä hakee uutta meininkiä hiukan nuukahtaneeseen ilmeeseen. – Luo hienosti kotiseutuylpeyttä ympäristöönsä. – Tekee arvokasta työtä jota kukaan muu ei tee. Valinta oli samalla huomionosoitus kaikille myyrmäkeläisille sekä sille yhteishengelle jota kaupunginosaan on viimeisen parin vuoden aikana rakennettu. Syksyllä 2012 perustetun liikkeen ajatuksena ei ole olla vaatimassa tai kieltämässä asioita, vaan innoittamassa asukkaita rakentamaan itse viihtyisäksi ja turvalliseksi kokemaansa asuinympäristöä. Ennen kaikkea MYYRMÄKI-liike pyrkii luomaan edellytyksiä monimuotoiselle toiminnalle sekä toimimaan yhteistyössä muiden alueella toimivien yhteisöjen kanssa.

-2-


Sisältö Vuoden vantaalainen s. 2 Myyrmäki 2015 s. 4 Kaupunkikulttuuri s. 5 Katutaide s. 6 Graffiti- ja taideseinä s. 7 Alikulkutunnelit ja oppilaitokset s. 8 Kv. katutaideleiri s. 9 K65 graffitiryhmä s. 9 Kerrostalonpäätymuraali s. 9 Myyrmäen asema s. 10 Myyr York Street Art City s. 11 Kävelykierrokset s. 11

Kaupunkitapahtumat & kansalaistoiminta s. 12 Kirppikset s. 13 Siivouspäivä, Puistokirppis ja Aseman kirppis s. 14 Illallinen Myyrmäenraitilla s. 15 Myyrmäen monttu s. 16 Ulkoilmaelokuvat s. 17 Myyrmäen taiteiden yö s. 18 Toppahousutanssit ja Lauanataitanssit s. 19 Elävän kaupunkikulttuurin rakentaja s. 20 Kansalaistoiminnan tukeminen s. 21

Myyrmäen keskustan kehittäminen s. 22 Trendikaupunginosa s. 24 Kulttuuri ja käsityöläiskeskus s. 25 Info Rakennusliikkeille s. 26 Paikallisten yritysten tukeminen s. 27 Vaikuttaminen päätöksentekoon s. 28 Organisaatio ja organisaatio s. 29 Viestintä s. 30 Vaikuttavuuden arviointi s. 31 Kumppanit s. 32


Myyrmäki 2015 Vuosi 2015 tulee olemaan Myyrmäen kehityksen kannalta keskeinen. Heinäkuussa avatta kehärata yhdistää Myyrmäen lentokentälle ja Tikkurilaan. Kaupungilla on parhaillaan meneillään Myyrmäen keskustaa koskeva tontinluovutus- ja suunnittelukilpailu, jonka lopputulos tulee määrittelemään Myyrmäen tulevaa ilmettä. Lisäksi kaavoittajan työn alla on Jönsaksentien varren kaavamuutos sekä vanhan terveysaseman tontin tuleva käyttö. Kiinteistöalan asiantuntijat arvioivat Helsingin Sanomissa joulukuussa 2014 Myyrmäen olevan yksi niistä alueista pääkaupunkiseudulla, joiden vetovoima tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Ainoana Helsingin kantakaupungin ulkopuolisena alueena Myyrmäen kohdalla huomioitiin kupliva uuden ajan kaupunkikulttuuri, kuin muilla alueilla vetovoimatekijät tukeutuivat uusiin liikenneyhteyksiin sekä täydennysrakentamiseen. Metropolia ammattikorkeakoululla valmistuu Myyrmäkeen lähivuosina uusi 4 000 opiskelijan kampus, joka tulee nuorentamaan alueen ilmettä. Saman aikaisesti varttuneemmalta väestöltä tulee vapautumaan runsaasti pieniä asuntoja. Elävä, viihtyisä ja turvallinen kaupunkiympäristö on aina fyysisen ja sosiaalisen ympäristön summa. MYYRMÄKI-liike on pyrkinyt omilla toimenpiteillään tuomaan väriä katukuvaan ja brändäämään kaupunginosaa Myyr York Street Art Cityksi. Tämän rinnalla kymmenillä erilaisilla kaupunkitapahtumilla on rakennettu yhteisöllisyyttä myyrmäkeläisten keskuuteen. MYYRMÄKI-liikkeen toiminta on osanottajille ilmaista. Toiminta tavoittaa eri taustaryhmistä lähtöisin olevia asukkaita jotka pääsevät yhdessä rakentamaan omaa kaupunginosaa. Jokainen omien edellytystensä puitteissa. Mukaan tuleminen ei esimerkiksi edellytä sitoutumista koko vuodeksi. Erityisen tärkeänä on pidetty muun muassa romani ja maahanmuuttajavähemmistöjen saamista mukaan vaikka mitään toimintamuotoja ei erityisesti pyritä kohdistamaan yksittäisille ryhmille. Tavoitteena on luoda edellytyksiä monimuotoiselle kansalaistoiminnalle, jossa MYYRMÄKI-liike ei ole kaiken järjestäjä vaan pikemminkin erilaisen toiminnan mahdollistaja.

-4-


Kaupunkikulttuuri MYYRMÄKI-liike pyrkii aktiivisesti luomaan edellytyksiä monimuotoiselle kaupunkikulttuurille. Katutaiteen edistämisestä onkin tullut yksi liikkeen näkyvimmistä toimintamuodoista samalla kun Myyrmäkeä on määrätietoisesti brändätty katutaidekaupunginosaksi Myyr York Street Art City -sloganin alla. Myyrmäessä sijaitsee Helsingin seudun toiseksi pisin vapaan maalaamisen graffitiseinä.Vanhan terveysaseman montun reunalla oleva 120 metriä pitkä seinä on kerännyt lähes yksinomaan positiivista palautetta. Liki puolen vuoden mittaisen peruskorjausjakson jälkeen avattavalta Myyrmäen asemalta löytyy Suomen suurin julkiseen rakennukseen tehty katutaidetyö. Aseman kaikki seinät peittää Multicoloured Dreams ryhmän toteuttama pienistä yksityiskohdista koostuva muraali. Kesällä 2015 on tarkoitus toteuttaa myös ensimmäinen kerrostalon päädyn kattava muraali, jonka tekijät tullaan valitsemaan näkyvällä kilpailulla. Muutaman pilottikohteen avulla alueen taloyhtiöille rakennetaan toimintamalli ja opas siihen, kuinka halukkaat taloyhtiöt voivat hankkia katutaidetta oman yhtiönsä pienempiin tai vaikka koko julkisivun kattaviin kohteisiin.

Samalla kun katutaide onkin otettu Myyrmäessä positiivisesti vastaan, on estraditaiteen puolella ollut haastavampaa. MYYRMÄKI-liike kaavaili puolen toista vuoden ajan vierailunäyttämön avaamista vanhaan, vuosina 1975 - 1985 toimineeseen elokuvateatteriin. Kiinteistö Oy Myyrinpuhoksen päätös lähteä hakemaan kiinteistön purkamista ja korvaamista asuntopainotteisella uudisrakennuksella aikaansai tälle hankkeelle aikalisän. Näyttämölle joudutaan etsimään joko uutta pysyvää sijaintipaikkaa tai ajattelutavan muuttamista Pop Up -painoitteiseksi. Jokiuomanpuistossa Louhela Jam -tapahtumaa järjestänyt Länsi-Vantaan Rockmuusikot ry. ajoi toimintansa alas. Myös tuon tapahtuman osalta joudutaan kartoittamaan uuisa yhteistyökuvioita. Vantaan Elävänmusiikin yhdistys VELMU on ottamassa päävastuuta tapahtumasta, jolloin Vaskivuoren musiikki- ja tanssilukio ja MYYRMÄKI-liike voisivat olla mukana turvaamassa perinteisen tapahtuman tulevaisuutta. Uusia estradeja kaupunkikulttuurille tarjoavat elokuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä Myyrmäen Taiteiden yö sekä tapahtumapaikka Myyrmän monttu.

-5-


Katutaide Katutaiteesta on muodostunut parin vuoden ajan MYYRMÄKI-liikkeen tavaramerkki. Katutaide on jo nyt näkyvästi esillä Myyrmäen katukuvassa. Myyrmäessä sijaitsee kaksi vapaan maalaamisen graffitiseinää. Yhdessä paikallisten oppilaitosten kanssa on kuvitettu kymmenkunta alikulkutunnelia ja uusia syntyy joka kesä. Myyrmäen asemasta tulee Suomen suurin julkiseen rakennukseen toteutettu katutaideteos. Loppukesästä yhden ison kerrostalon päätyyn maalataan koko talon korkuinen muraali. Näyttävien hankkeiden rinnalla katutaiteelle on mahdollista hakea myös pienempiä alustoja. Kaupunginosan sähkökaappeja, roskiksia sekä penkkejä olisi mahdollista kuvittaa Myyr York Street Art Cityn hengessä. MYYRMÄKI-liike toteuttaa katutaidehanketta yhteistyössä Vantaan Taidemuseon kanssa.

-6-


Myyrmäen graffiti- ja taideseinä Myyrmäen vanhan terveysaseman montulle avattu Myyrmäen graffiti- ja taideseinä on toiminut parin vuoden ajan. Asuntoministeri Piia Viitanen ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Veikko Nikulainen kävivät avaamassa seinän syyskuun 2012 alussa. Tämän jälkeen seinälle on ilmestynyt läpi vuoden joka viikko uusia teoksia. Lämpimänä vuodenaikana samanaikaisia maalaajia on parhaimmillaan ollut kymmenkunta. Liki 120 metriä pitkä seinä on Helsingin seudun toiseksi pisin, Suvilahden seinän jälkeen. Graffitiseinä on kerännyt lähes yksinomaan positiivista palautetta niin maalaajilta kuin naapuruston asukkailta, jotka ovat palkinneet taiteilijoita mm. mansikkakakulla, pienillä rahalahjoilla sekä kuohuviinipulloilla. Seinän on tarkoitus jatkaa tällä paikalla siihen saakka, kunnes rakennustyöt tontilla käynnistyvät aikaisintaan syksyllä 2016. Tämän jälkeen seinälle haetaan uusi sijoituspaikka. Kesän 2015 aikana seinän osittain käpristyneitä levyjä joudutaan kuitenkin uusimaan. Vastuu seinän ylläpidosta on MYYRMÄKI-liikkeellä, joka on sopinut seinästä kaupungin tilakeskuksen kanssa. Myyrmäen graffitiseinä poikkeaa monista muista vastaavista kohteista siinä, että sen jätehuolto on hoidettu lainmukaisesti. Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY kuntayhtymä toi seinälle vaarallisten jätteiden kontin joka palvelee maalipurkkien lisäksi myyrmäkeläisten muiden kodin ongelmajätteiden keräyspisteenä. Kontin avain on haettavissa päivittäin klo 9 - 16 läheisestä Cafe Mangosta. Myyrmäessä toimii myös toinen pienempi graffitiseinä. Myyrmäen urheilupuiston skeittirampilla olevan seinän ylläpidosta vastaa Vantaan kaupunki.

-7-


Alikulkutunnelit & oppilaitokset MYYRMÄKI-liike on koordinoinut hanketta, jossa yhdessä alueen oppilaitosten kanssa on tuotu katutaidetta tähän mennessä yhdeksään alikulkutunneliin.Yhteistyötä jatketaan vuoden 2015 aikana Myyrmäen, Martinlaakson ja Hämeenkylän koulujen sekä Martinlaakson ja Vaskivuoren lukioiden kanssa. Tavoitteena on maalata viisi uutta alikulkutunnelia. Hanke etenee niin, että oppilaat tutustuvat katutaiteeseen, sen historiaan ja eri suuntauksiin lukuvuoden aikana. Lukuvuoden päätteeksi maalataan yhdessä yksi alikulkutunneli. Käytetyt tekniikan vaihtelevat graffitin ja pensselillä maalattavien muraalitekniikkojen välillä. Yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Street Art Vantaa sekä myyrmäkeläiset vanhat graffititaiteilijat.

- 8-


Kv katutaideleiri

K65 graffitiryhmä

Kerrostalon päätymuraali

Myyrmäessä toteutetaan toukokuussa 2015 Vantaan kaupunkijuhlien yhteydessä kansainvälinen katutaideleiri, jonne kutsutaan osanottajia Vantaan ystävyyskaupungeista.

Katutaide ei ole pelkästään nuorten puuhailua. K65 graffitiryhmä tuo spraymaalit ja seinämaalaamisen salat tutuiksi myös varttuneemmalle väestölle.

Uusi aluevaltaus on myös korkean kerrostalon päätyyn toteutettava muraali, jonka tekijöitä etsitään kevään 2015 aikana järjestettävällä kilpailulla.

Katutaideleirin yhteydessä maalataan Rajatorpantien alittava iso alikulkutunneli tukimuureineen.

Tavoitteena on toteuttaa yksi alikulkutunneli tai pienempi kohde katutaiteesta kiinnostuneiden ikäihmisten kanssa.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Vantaan kaupungin, Streeta Art Vantaa ryhmän, sekä Myyrmäen alueen lukioiden ja Varian opiskelijoiden kanssa.

Opastajina toimivat kokeneet myyrmäkeläiset graffititaiteilijat joiden käden jälki näkyy jo useissa oaikallisissa kohteissa.

Raati karsii ehdotusten joukosta 6 - 10 finalistia, joista yleisö saa äänestää toteutettavan työn.Voittaja saa pienen rahapalkinnon sekä mahdollisuuden toteuttaa työ heinä-elokuun 2015 aikana. Yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Sato Oyj, Tikkurila Oyj sekä Helsingin Sanomat.

Meidän katu -näyttely Vantaan Taidemuseolla 26.9.2014 – 7.2.2015 MYYRMÄKI-liike oli mukana Vantaan Taidemuseolla 26.9.2014 - 7.2.2015 avoinna olleessa Meidän katu näyttelyssä, jossa museon kokoelmat kohtasivat paikallisen katutaiteen. Suuri osa näyttelyn kokoelmateoksista on tehty viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana, jolloin myös graffitia nykymuodossaan on ollut olemassa. Näyttelyssä mukana olevilla graffiti- ja katutaiteilijoilla on ollut mahdollisuus tutustua näihin kokoelmateoksiin omia teoksiaan suunnitellessaan.

-9-

Näin syntyi vahva ja raikas kokonaisuus siitä, mitä taide voi nykypäivänä olla. Osa katutaideteoksista maalattiin suoraan museon seinille, joten mahdollisuus niiden kokemiseen oli ainutkertainen. Erillisille levyille maalatut työt jäivät museon kokelmiin. Näyttelyn yhteydessä järjestettiin lisäksi katutaide aiheisia oheistapahtumia. Näyttelyä toteuttamassa olivat myyrmäkeläisten katutaiteilijoiden lisäksi Multicoloured Dreams ryhmä, Street Art Vantaa ja Myyrmäen martat jotka tekivät neulegraffitin.


Myyrmäen asema MYYRMÄKI-liike on ollut aktiivisesti mukana Myyrmäen aseman perusparannushankkeessa, jossa aseman ilme tulee muuttumaan perusteellisesti. Meidän osalta hanke käynnistyi syksyllä 2012, jolloin järjestimme ensimmäisen asukasfooruminen jossa aseman tulevaa ilmettä ideoitiin. Asukkaiden toiveesta asemalla avaa monipuolinen grillikahvila joka tulee olemaan avoinna aamuvarhaisesta yömyöhään.Yrittäjäksi valittu Liesigrilli lupaa perinteisten kahvilaherkkujen lisäksi muun muassa puurobaarin, lounaskeittoja sekä dinner tyylisen ruokalistan. Asemalta löytyy myös Myyrmäki-Seuran lahjoittama piano, jota kuka tahansa voi soittaa aseman ollessa avoinna. Asemahalli palvelee jatkossa pienimuotoisten asukastilaisuuksien järjestämispaikkana, josta voi löytyä myös pienimuotoisia valokuva- ja muita näyttelyitä. Ainutlaatuista asemalla tulee olemaan Suomen suurin julkiseen rakennukseen tehty katutaideteos. Aseman avautuessa yleisölle maaliskuussa 2015 sen kaikkia sisäseiniä peittää Multicoloured Dreams ryhmän toteuttama muraalityyppinen seinämaalaus. Tavoitteena on, että myös aseman harmaat ulkoseinät maalataan kesällä 2015 samassa hengessä. Työ jatkuu joka tapauksessa Jönsaksentien alittavaan alikulkutunneliin sekä kyseisen tunnelin tukimuureihin. Aseman ulkopuolella sijaitseva Punamultatori oli kesän ja syksyn 2014 remontissa. Aseman valmistumisen myötä myös Punamultatoria voidaan hyödyntää entistä paremmin erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Torilta löytyvät muun muassa kahdesti viikossa avoin kirppis, joka syksyiset ulkoilmaelokuvafestarit, toppahousutanssit sekä toivottavasti kesällä 2015 myös lauantaitanssit.

- 10 -


Myyr York Street Art City MYYRMÄKI-liikkeen tavoitteena on brändätä Myyrmäkeä vetovoimaiseksi katutaidekaupunginosaksi, jossa kohtaavat luovuus, viihtyisä ja turvallinen elinympäristö, yrityksille vetovoimainen sijaintipaikka sekä rento meininki. Myyrmäestä löytyy jo nyt Suomen oloissa ainutlaatuinen kokoelma eri tekniikoilla toteutettuja katutaidekohteita. Vuoden aikana pilotoidaan toimintamallia joka auttaa paikallisia asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä hankkimaan katutaidetta omiin kiinteistöihinsä. Lisäksi toteutetaan pari näkyvää kohdetta Myyrmäen asemalle tulevan Suomen suurimman julkiseen rakennukseen toteutetun katutaidetyön sekä kahdeksan kerroksisen kerrostalon päätyyn toteutettavan muraalin muodossa. Vantaan kaupunkia kannustetaan olemaan aktiivinen katutaidekaupunginosien verkoston perustamisessa.

Kävelykierrokset Turisteille suunnatut Street Art -aiheiset kävelykierrokset ovat erittäin suosittuja maailman metropoleissa. Helsingissä kiertoajelubussit pysähtyvät muun muassa Suvilahdessa. Kävelykierroksia ei muualla ole järjestetty koska kohteet ovat verrattain hajallaan. Myyrmäestä löytyy kuitenkin jo varsin kattava kokoelma eri tekniikoilla toteutettuja katutaidekohteita muutaman kilometrin mittaisen kävelykierroksen varrelta. Kohteista on jo nyt laadittu jatkuvasti täydentyvä kartta, joka on ollut jaossa MYYRMÄKI-liikkeen verkkosivujen lisäksi Vantaan taidemuseon Meidän katu näyttelyssä. Kesää 2015 silmällä pitäen laaditaan hieman laajempi esite suomen ja englannin kielillä. Esitettä toimitetaan mm. pääkaupunkiseudun turisti-infoihin, lentoasemalle,Vantaan yhteispalvelupisteisiin sekä kirjastoihin ja kesällä 2015 Kivistössä järjestettäville asuntomessuille. Asuntomessujen vieraille katutaidekierros tarjoaa mielenkiintoisen oheisohjelman. Kesällä 2015 kokeillaan myös sekä turisteille että paikallisille asukkaille suunnattujen opastettujen kävelykierrosten järjestämistä.

Myyr York kuvauspaikkana Myyr York Street Art Cityä markkinoidaan myös myös erilaisten elokuvien ja muotikuvausten kuvauspaikaksi, tuottamalla tätä palvelevaa markkinointimateriaalia.

- 11 -


Kaupunkitapahtumat & Kansalaistoiminta

- 12 -


Kirppikset

Kesäiset kirpputorit ovat MYYRMÄKI-liikkeen tapahtumista parhaiten yleisöä tavoittanut toimintamuoto. Puistokirppiksillä sunnuntai-iltapäivisin on vieraillut parhaimmillaan 5 000 - 10 000 ihmistä. MYYRMÄKI-liikkeen kirppiksillä on periaatteena, että myyntipaikat ovat ilmaisia, mutta jokainen tuo oman pöydän, rekin tai viltin. Tapahtumien luonteeseen sisältyy enemmän sosiaalista kanssakäymistä kuin tiukkaa kaupankäyntiä. Kirppareilta löytyykin rinta rinnan kierrätysaktiiveja, lisätoimeentuloa hakevia sekä hipstereitä.

- 13 -


Siivouspäivä

Puistokirppis

Aseman kirppis

MYYRMÄKI-liike on nyt kolmatta vuotta mukana Siivouspäivän järjestelyissä ja Myyrmäenraitin yhteiskirppis on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Siivouspäivän suurimmista myyntipisteistä.

Kesäiset Puistokirppikset Jokiuomanpuistossa ovat MYYRMÄKI-liikkeen ylivoimaisesti suosituin tapahtuma. Paikanpäällä on parhaimmillaan ollut yli 400 myyjää sekä liki 10 000 kirppisvierasta.

Uimahallin edustalta Myyrmäenraitilta löytyy Siivouspäivänä myös kierrätyspiste, jossa Kierrätyskeskus, SER-kierrätys, L&T sekä UFF keräävät mm. käyttökelpoisia kodintavaroita, sähkö- ja elektroniikkaromua sekä vaatteita ja tekstiilejä.

Sunnuntai-iltapäivään sijoittuva puistokirppis tarjoaa kirppiksen lisäksi puitteet piknikille tai pelihetkelle hienossa Jokiuomanpuistossa.

Punamultatorilla Myyrmäen aseman edustalla keskiviikkoisin ja lauantaisin järjestettävä Aseman kirppis on ympärivuotinen tapahtuma, johon on osallistunut parhaimmillaan noin 50 myyjää. Tarvittaessa myyntialue jatkuu kävelytietä myöten ratasillan alla kohti Rajatorpantietä.

Myyntipaikka ei maksa mitään, mutta jokainen tuo oman pöydän, rekin tai viltin. Siivouspäivän yhteiskirppikset Myyrmäenraitilla La 23.5.2015 klo 9:00 - 16:00 La 29.8.2015 klo 9:00 - 16:00

Myöskään Puistokirppiksessä myyntipaikka ei maksa mitään, mutta jokainen tuo oman pöydän, rekin tai viltin. Puistokirppis järjestetään kesällä 2015 kolmasti: Su 7.6. 2015 klo 12:00 - 17:00 Su 5.7. 2015 klo 12:00 - 17:00 Su 16.8. 2015 klo 12:00 - 17:00

- 14 -

Aseman kirppiksellä noudatetaan samaa periaatetta kuin muissakin MYYRMÄKI-liikkeen kirppistapahtumissa. Myyntipaikka ei maksa mitään, mutta jokainen tuo oman pöydän, rekin tai viltin. Aseman kirppis punamultatorilla ympäri vuoden Ke klo 12:00 - 20:00 La klo 9:00 - 20:00


Illallinen Myyrmäenraitilla Illallinen Myyrmäenraitilla on tapahtuma jota pilotoitiin ensimmäistä kertaa kesällä 2014 kun hieman vajaat sata myyrmäkeläistä saapui illallistamaan yhteisen pöydän ääreen. Sadepäivästä huolimatta kokemukset olivat niin rohkaisevia, että tulevan kesän tavoitteena on kattaa raitille 500 hengen pöytä, joka ulottuu Vaskivuorentien alikulkutunnelilta Virtatien alikulkutunnelille. Tapahtuman ideana on, että MYYRMÄKI-liike tarjoaa pöydät, pöytäliinat sekä taustamusiikin. Jokainen paikalle saapuva tuo mukanaa omat ruuat ja juomat. Oma pöytäpaikka varataan erillisen verkkopalvelun kautta. Tapahtuma tarjoaa hyvän mahdollisuuden uusien ihmisten tapaamiseen sekä miellyttävään yhdessäoloon omien naapureiden kanssa. Illallinen Myyrmäenraitilla on yksi osa pyrkimystä elävöittää kaupunginosan halkaisevaa liki kilometrin mittaista kävelykatua. Muita Myyrmäenraitilla toteutettavia tapahtumia ovat Myyrmäen Taiteiden yö sekä Siivouspäivän yhteiskirpputorit.

- 15 -


Myyrmäen monttu Tilojen erillainen väliaikaiskäyttö on yksi kaupunkisuunnittelun ympärillä käytävässä keskustelussa parhaillaan pinnalla olevista aiheista. Tyhjillään oleville kiinteistöille pyritään löytämään väliaikaista käyttöä ennen mahdollista uudisrakentamista. Näin menettelemällä kaupunkikuvaa pyritään pitämään elävänä ja houkuttelevana. Sen jälkeen kun Myyrmäen vanha terveysasema purettiin kesällä 2013 Iskostieltä on löytynyt syvä monttu, jota reunustavalla aidalla avattiin syksyllä 2013 Myyrmäen graffiti- ja taideseinä. Paraatipaikalla oleva tontti tulee epäilemättä rakentumaan, mutta asemakaavamuutos, tontin myynti rakentajalle sekä rakennuslupaprosessi vievät aikaa niin, että monttu on paikalla vielä vähintään 2 - 3 vuotta. MYYRMÄKI-liike on esittänyt, että vanhan terveysaseman montusta tehtäisiin 2 - 3 vuodeksi väliaikainen tapahtumatori. Montun reunoja kiertäisi nurmi, jonne asukkaat voisivat kokoontua viettämään kesäpäiviä ja seuraamaan montulla järjestettäviä tapahtumia. Montun pohjalta löytyisi esiintymislava sekä pari merikonttia joista toinen toimisi lavan aputilana ja toinen pop up kahvilana. Konteista löytyisi muun muassa festaripöytiä ja -penkkejä, äänentoistolaitteet, iso valkokangas ulkoilmaelokuvia varten sekä muuta pienimuotoisten tapahtumien järjestelyissä tarvittavaa kalustoa. Tila olisi kaikkien asukkaille ilmaisten tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneiden varattavissa.Varauskalenteri löytyy MYYRMÄKI-liikkeen verkkosivuilta ja konttien avain olisi haettavissa esimerkiksi MYYRMÄKI-talon vahtimestarilta. MYYRMÄKI-liike on esittänyt että kaupunki rakentaisi monttua ympäröivän nurmen. Liike hoitaisi tämän jälkeen talkoilla esiintymislavan sekä pohjalle vievien rappujen rakentamisesta sekä hankkisi vanhat merikontit ja muun tarvittavan kaluston.

- 16 -


Ulkoilmaelokuvat Punamultatorilla on esitetty ulkoilmaelokuvia jo kahdesti. Alkusyksystä 2013 esitettiin Rajatorpassa asuvan elokuvaohjaaja Matti Kassilan kolme mustavalkoista Komisario Palmu -elokuvaa ja syyskuun alussa 2014 kolme Risto Jarvan pitkää elokuvaa, joita on kuvattu Vantaalla. Viime vuoden tapahtumaa haittasi jonkin verran Punamultatorin remontti, mutta syyskesällä 2015 elokuvia voidaan näyttää taas normaalisti. Myyrmäen ulkoilmaelokuvista onkin tarkoitus rakentaa uusi vuosittain toistuva elokuvafestivaali Vantaalle. Yhdessä Risto Jarva seuran kanssa toteutettavan festarin ohjelmisto koostuisi jatkossa lyhytelokuvista, lastenelokuvista sekä pitkästä pääelokuvasta. Punamultatori asemalaiturille vievine portaineen muodostaa luonnollisen ulkoilmateatterin. Erilaisten tapahtumien järjestäminen alueella on tuonnut sinne sosiaalista kontrollia, joka on rauhoittanut Myyrmäen aseman ympäristöä.

- 17 -


Myyrmäen taiteiden yö Myyrmäkeläisten oma Taiteiden yö järjestetään ensimmäistä kertaa torstaina 27.8.2015, viikon verran Helsingin Taiteiden yön jälkeen. Tällöin Myyrmäenraitin varrelta löytyy toivottavasti runsaasti monipuolista ohjelmaa. Mukaan Taiteiden yön järjestelyihin kutsutaan Myrmäessä asuvat taiteilijat, paikalliset yhdistykset, oppilaitokset sekä yritykset. Tapahtuman lopullinen luonne muotoutuu sen mukaan, kuinka myyrmäkeläiset innostuvat asiasta. Tavoitteena ei ole pyrkiä Helsingin Taiteiden yön kaltaiseen hulinaan vaan luoda pikku hiljaa kehittyvä tekijöidensä näköinen tapahtuma joka kokoaisi paikalliset kulttuurin tekijät yhteen ja näyttäisi asukkaille sen kirjon mitä Myyrmäestä löytyy.

Louhela Jam Jokiuomanpuistossa järjestettävän Louhela Jam tapahtuman vetovastuu on siirtymässä 2015 Vantaan elävän musiikin yhdistys Velmulle, MYYRMÄKI-liike on mukana avustamassa järjestelyissä ja markkinoinnissa ja turvaamassa siten perinteiden tapahtuman tulevaisuuden.

- 18 -


Myyrmäkitalon Pop Up kahvila MYYRMÄKI-liike käynnisti kaupungin kanssa hankkeen, jossa kutsuttiin alueen asukkaat ideoimaan Myyrmäkitalon kehittämistä sekä sitä miten talo voisi entistä paremmin avautua asukkaiden suuntaan. Hankkeen tuloksena syntyi muun muassa kerran viikossa talon aulassa järjestettävät Pop Up kahvilat. Toimintaa pilotoidaan kevään 2013 ajan, jonka jälkeen katsotaan voidaanko toimintaa laajentaa esimerkiksi useammille päiville.

Toppahousutanssit & Lauantaitanssit

Prosessin tavoitteena oli myös yhdistää talon eri toimijoita. Jatkossa talon tapahtumista laaditaan kuukausittain yhteinen tiedote. Tulevaisuudessa Myyrmäkitalo voisi toimia myös eräänlaisena kansalaisyhteiskunnan yhteispalvelupisteenä, josta voisi varata tiloja sekä välineitä. Infopisteestä näkisi myös realiaikaisesti mitä Myyrmäessä on tapahtumassa.

MYYRMÄKI-liikkeen tavoitteena on ensi sijassa luoda edellytyksiä monimuotoiselle kansalaistoiminnalle ja kaupunkitapahtumille. Kaikkea ei suinkaan tarvitse olla itse järjestämässä. Punamultatorilla ystävänpäivänä järjestettävät perinteiset Toppahousutanssit ovat hyvä esimerkki tämän kaltaisesta toiminnasta, jossa tapahtuman vetovastuussa oli joukko paikallisia isoäitejä jotka eivät koskaan aikaisemmin olleet järjestäneet julkisia tapahtumia.

Kerhotoiminta yksinäisille

Toppahousutanssien piti jo kesällä 2014 saada jatkoa Lauantaitansseista, mutta Punamultatorin remontti esti suunnitelman toteuttamisen. Lauantaitanssit ovat kuitenkin ohjelmassa kesällä 2015 joko Punamultatorilla tai Myyrmäen montulla.Varhaisillassa järjestettävä tapahtuma kerää asukkaita perinteisten paritanssien äärelle. Tapahtumaan sisältyy myös tanssiopetusta.

MYYRMÄKI-liike käynnisti Myyrmäen terveysaskeskuksen kanssa hankkeen yksinäisille suunnatusta vapaamuotoisesta kerhotoiminnasta terveysaseman tiloissa. Ajatuksena on että myös terveysaseman henkilökunta vierailisi vapaamuotoisissa tapahtumissa joiden ohjelma muodostuisi mm. päivälehtien lukemisesta yhdestä, seurustelusta sekä erilaisten pelien pelaamisesta.

Miltä kuulostaisi Juhannustanssit lähiössä. Siihenkin saamme ehkä vastauksen kesällä 2015.

- 19 -


Elävän kaupunkikulttuurin rakentaja Julkisten tilojen elävöittäminen ja yhteisöllisyyden sekä ihmisten kohtaamisen lisääntyminen on jalkautunut Vantaalle ja Myyrmäkeen. Uudeksi urbanismiksi nimetyssä suuntauksessa luodaan viihtyisiä kaupunkiympäristöjä erityisesti yhteisöllisyyden ja paikallisuuden korostamisen kautta. MYYRMÄKI-liike on aktiivisesti levittänyt alueelle katutaidetta, graffiteja sekä erilaisia kaupunkitapahtumia.

- 20 -

Elävän kaupunkikulttuurin hyödyt näkyvätt viihtyisämmän asuinympäristön rakentumisessa, myyrmäkeläisten vaikutusmahdollisuuksien kasvussa, asukkaiden aktiivisessa osallistumisesta, kaupunkilaisten kasvavasta kanssakäymisessä sekä uusien kaupunkilaisia hyödyntävien palveluiden ja ratkaisujen kehittämisessä.

välittömästi yhteydessä terveyteen ja koettuun hyvinvointiin.

Kaikki tämä vahvistaa myyrmäkeläisten identiteettiä ja arvostusta omaa asuinaluettaan kohtaan, mikä vähentää ilkivaltaa, lisää asukkaiden turvallisuuden tunnetta sekä kasvattaa Myyrmäen vetovoimaa asuinalueena sekä yritysten sijoittumispaikkana. Yksilön voimavarat saadaan parhaiten hyödynnettyä yhteistyön kautta sosiaalisena pääomana, joka on

Yhteistyö asukkaiden, yrittäjien, yhdistysten kaupunkiaktiivien sekä muiden aluetta käyttävien välillä johtaa voimavarojen tehokkaampaan käyttöön. Erilaiset kaupunginosatapahtumat ja koko kaupunkia sekä maata koskevat tapahtumat kuten, Siivousja Ravintolapäivä, ovat houkutelleet uusia kävijöitä kaupunkeihin ja aktivoineet kaupungeissa asuvia yhteiseen toimintaan.

Asukkaiden toinen toisilleen yhdessä järjestämät tapahtumat ovat usein järjestelyjen osalta ja tyyliltään helpommin lähestyttäviä ja kevyemmin toteutettuja, kuin vaikkapa kaupungin järjestämät.


Kansalaistoiminnan tukeminen

MYYRMÄKI-liikkeen tavoitteena ei ole tehdä kaikkea itse, vaan mahdollistaa uuden kaupunkikulttuurin, kansalaistoiminnan sekä luovan talouden yritystoiminnan syntymistä Myyrmäkeen. Liike toimii joustavana katalysaattorina paikallisten toimijoiden sekä toiminnan mahdollistavista säädöksistä, luvista sekä resursseista päättävien kaupungin ja muiden viranomaisten välillä. MYYRMÄKI-liike työstää ideapaperia vapaa-ajantilojen tehokkaammasta käytöstä alueella. Tähän liittyen on käynnistetty hanke mm. Myyrmäkitalon tilojen avaamisesta tehokkaammin asukkaiden käyttöön. Nykyisin luonnollisten kulkureittien varrella sijaitsevat katutason tilat on varattu pankille, ravintolalle sekä muille kaupallisille toimijoille. Katutasoon voisi perustaa kansalaisyhteiskunnan yhteispalvelupisteen. Pisteestä koordinoitaisiin ja neuvottaisiin mm. kansalaisyhteiskunnan käytettävissä olevien resurssien, tilojen, välineiden, avustusten, tarvittavien lupien jouhevaan hyödyntämiseen. MYYRMÄKI-liike järjestää vuosittain kansalaistoimijoille suunnattuja kaupunkikävelyjä joissa tutustutaan kansalaisyhteiskunnan käytettävissä alueella olevia toimitiloja. MYYRMÄKI-liike järjestää keväällä 2015 yhdessä Vantaan Järjestöringin kanssa eri kaupunginosin toimijoille suunnatun koulutuksen erityisesti pieni-

muotoisten kaupunkitapahtumien järjestämisestä sekä kaupunkiaktivismista. Kurssilla käydään monipuolisesti lävitse käytännön järjestelyjä, markkinointia, lupasäätelyä sekä käytettävissä olevia avustuksia ja välineitä. Materiaalista on jo koottu tietopankki myrtsi.fi sivuille. MYYRMÄKI-liike tuo aluetoimikunnan tuella isot nelisivuiset ilmoitustaulut Paalutoirille sekä Punamultatorille.Verkkosivuille luodaan myös sosiaalisessa mediassa ja mobiililaitteissa jaettavissa oleva mahdollisimman laajasti suuralueen tapahtumat kattava tapahtumakalenteri. Resurssipankkiin kerätään tapahtumien järjestämisessä tarvittavaa kalustoa sekä mm. ohjeita ja esimerkiksi pelastussuunnitelmien malleja alueen toimijoiden yleiseen käyttöön.

- 21-


Myyrm채en keskustan kehitt채minen

- 22 -


Myyrmäen kehittämisen periaatteita 1. Asuntotuotannon lisääminen Asuntotuotannon lisääminen (100 000 km2) vahvistaa Myyrmäen elinvoimaa sekä tasoittaa alueen ikärakennetta.

2. Työpaikkaomavaraisuuden säilyttäminen Monipuolisten palveluiden säilyttäminen alueella edellyttää työpaikkojen mukanaan tuomaa päiväsaikaan tapahtuvaa asiointia. Työpaikkatonttien korvaaminen asuntorakentamisella veisi aluetta nukkumalähiön suuntaan.

3. Liiketilan painopiste kivijalkamyymälöissä Myyrmannin kilpailukykyä unohtamatta Myyrmannin elinvoiman turvaaminen kauppakeskuksena jonka asiakkaista suurin osa tulee kevyellä liikenteellä, turvaa elävän kivijalkakaupan kävelyreittien varrella.

4. Myyrmäkeen suunniteltu hotelli sopisi parhaiten aseman läheisyyteen

Myyrmäen keskustan suunnittelun historia

Myyrmäkeen suunnitellun hotellin sijoittaminen keskustaan palvelisi sekä urheilupuiston tarpeita, että kehäradan myötä myös lentoaseman tarpeita.

5. Lähtökohtana laaja kävelykeskusta jolloin pysäköinti sijoittuisi laitoksiin

Myyrmäki on rakennettu alun perin pitkälti kevyen liikenteen varaan, mitä kehitystä Ensimmäiset suunnitelmat Myyrmäen aluekeskuksesta on laadittu jo 1960-luvun tulee vahvistaa myös tulevaisuudessa. puolelle. Oheisen kuvan pianoismalli on arkkitehtitoimisto Lehtovuori - Te6. Julkiset tilat, kadut, torit ja puistot luovat alueen maineen gelman - Väänäsen suunnitelmasta vuodelta 1968. Nykyiset kauppakeskukset Alueen imago ja vetovoima määräytyy pitkälti julkisten tilojen kautta. Näihin pitäisi Myyrmanni (1994) ja IsoMyyri (1987) ovat yli parin vuosikymmenen takaa. Myy- myös Myyrmäen keskustan kehittämisessä kiinnittää erityistä huomiota. rmannin laajennushankkeen kariuduttua kaupunki käynnisti Paalutorin pohjoispuolen alueesta suunnittelu ja tontinluovutuskilpailun joka ratkeaa kesällä 2015. 7. Paalukylänpuistoa (7.) muokattaisiin enemmän kaupunkipuiston suuntaan Myyrmäen keskustaan tarvitaan perinteinen kaupunkimainen puisto. Toinen Myyrmäen kokonaisilmeen kannalta merkityksellinen kohde on Jönsak- 8. Omaleimainen kulttuurikeskusta ja katutaide ovat osa sentien varsi, josta vanha pysäköintitalo ja liiketalo on tarkoitus purkaa. Tilalle elävää kaupunkikulttuuria rakennettaisiin pari asuinkorttelia joiden kivijalkaan tulisi liiketiloja. Myyrmäestä on vauhdilla kehittymässä Suomen johtava katutaidekaupunginosa.Yhdessä taidemuseon ja elokuvateatterin kanssa Myyrmäkeen on hyvä lähteä rakentamaan MYYRMÄKI-liike on omalta osaltaan aktiivisesti mukana Myyrmäen keskustan toimivaa kulttuurikeskustaa. kehittämisessä järjestämällä asukasfoorumeita sekä pitämällä yhteyttä sekä kaupungin maankäytön suunnitteluun, että kiinteistöjen omistajiin, rakennusliik- 9. Keskustan ympäriltä löytyvät monipuoliset keisiin ja arkkitehteihin. ulkoilu- ja urheilumahdollisuudet Mätäojan laakso muodostaa Myyrmäen keskeisimmän viheralueen, mutta alueelta on sujuvat yhteydet myös Helsingin keskuspuistoon sekä Petikon metsäalueelle.

Näyttely keskustan suunnittelun historiasta MYYRMÄKI-liike kokoaa pienen näyttelyn Myyrmäen keskustan suunnittelun historiasta kesällä 2015, jolloin myös kaupungin suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun ehdotukset julkistetaan.

- 23 -


Myyrmäestä tulevaisuuden trendikaupunginosa? Me Naiset lehti kehoitti kesällä 2014 unohtamaan Punamuoren ja Kallion ja suuntaamaan kantseet Myyrmäkeen, josta on kovaa vauhtia kehittymässä tulevaisuuden trendikaupunginosa.

Myyrmäen tulevaisuuden kannalta avainasemassa on elävän kaupunkiympäristön lisääminen sekä Myyrmäen omien vetovoimatekijöiden vahvistaminen. Myyrmäki on tulossa tunnetuksi värikkään katutaiteen keskuksena joka tarjoaisi erinomaisen kasvuympäristön luovan talouden start upeille.

Helsingin Sanomien NYT-liitteen elokuussa 2013 haastattelemat edellämainituissa kaupunginosissa toimivat ravintoloitsijat arvioivat seuraavan trendikaupunginosan löytyvän jostakin lähiöistä, koska kantakaupungin vuokrataso on noussut liian korkeaksi luovalle yrittäjyydelle.

Vetovoimaisen kaupunginosan tulee elää lähes vuorokauden ympäri. Alueella sijaitsevat työpaikat ja oppilaitokset tuovat vireyttä päisväsaikaan, jolloin merkittävä osa asukkaista on töissä alueen ulkopuolella. Monipuoliset kulttuuri- ja liikuntatilat yhdessä kaupunkitapahtumien kanssa tuovat vireyttäiltoihin.

Helsingin Sanomat haastatteli joulukuussa 2014 kiinteistöalan asiantuntijoita tulevaisuuden vetovoimaisista kaupunginosista. Anoana kaupunginosana kantakaupungin ulkopuolella Myyrmäen vetovoimatekijäksi nähtiin uuden ajan kupliva kaupunkikulttuuri.

Asukkaiden viettäessä yhä enemmän vapaa-aikaa omalla asuinalueella ravintolagenre tulee monipuolistumaan. Olutkuppiloiden rinnalle nousee yhä enemmän klubeja, konserttipaikkoja sekä monipuolisia ruokaravintoloita.

Myyrmäen vetovoiman kasvua tukee olemassa olevat infra ja palvelut. Myyrmäestä löytyvät muun muassa Helsingin seudun ehkä monipuolisimmat liikuntatilat sekä musiikki- ja viihde-elämän tähtiä liukuhihnalta tuottava Vaskivuoren lukio. Nuorten ja opiskelijoiden osuutta katukuvassa tulee lisäämään Metropolia ammattikorkeakoulun päätös keskittää yksi kolmesta kampuksestaan Myyrmäkeen. Muutaman vuoden päästä täällä opiskelee liki 4 000 korkeakouluopiskelijaa.

Myyrmäki-talosta, mahdollisesta Myyrmäen näyttämöstä sekä aseman perusparannuksen yhteydessä toteutettavasta katutaidekohteesta rakentuu Myyrmäkeen vetovoimainen kulttuurikeskusta, jonka myötä Vantaa olisi mahdollista saada myös riippumattoamia kulttuuritiloja yhdistävät Trans Europe Halles järjestön kartalle.

Myyrmäen asuntokannasta löytyy keskimääräistä enemmän pieniä asuntoja, yksiöitä ja kaksioita, mikä edesauttaa nuoremman sukupolven asettumista kaupunginosaan.Viime vuosina on ollut havaittavissa myös monen Myyrmäestä maailmalle ponnistaneen paluu kotimaisemiin.

Myyrmäen kehitys on monilta osin meidän asukkaiden käsissä, mutta edellyttää tahtoa ja pientä panostusta myös kaupungin päättäjiltä.

- 24 -


Myyrmäkeläisiä kehityshankkeita Myyrmäessä vireillä olevia hankkeita: 1. Myyrinpuhoksen ja asuntopainotteinen uudisrakennus 2. Kaupungin kilpailutus Paalutorin pohjoispuolen tonteista 3. Vanhan terveysaseman tontti 4. Terveysaseman mahdollinen laajennussiipi 5. Vanhusten palvelukeskus 6. Valmistunut Kilterin päiväkoti 7. Paalukylän puisto 8. Paalutorin vahvistaminen markkinapaikkana 9. Punamultatorin tapahtuma- ja kohtaamispaikka 10. Liesitorin kehittäminen leppoisan oleskelun paikaksi A. Myyrmannin mahdollinen laajennushanke B. IsoMyyrin tulevaisuus

Syntyisikö Kilterinmäelle kulttuuri- ja käsityöläiskeskus? Myyrmäen suurinman toimitilakeskittymän muodostaa entiset Imatran Voiman kiinteistöt Kilterinmäellä. Kiinteistöjen nykyinen omistaja Eläkevakuutusyhtiö ELO on saanut kohtalaisen hyvin vuokrattua perinteiset toimitotilat, mutta kiinteistöissä on runsaasti ns. epätyypillisiä isoja, korkeita tai ikkunattomia tiloja joiden vuokraaminen on vaikeaa. MYYRMÄKI-liikkeen mielestä olisi Mielenkiintoista selvittää josko tiloihin olisi mahdollista saada Helsingin Kaapelitehtaan tai Suvilahden kaltainen kulttuuri- ja käsiteollisuuskeskittymä. Hanketta tukee muun muassa se, että Helsingin seudulla on huutava pula artesaaniverstaiksi soveltuvista tiloista. Kortteliin olisi mahdollista myös sijoittaa vierailunäyttämönä toimiva esittävän taiteen estradi. Hanke jota Myyrmäen näyttämön nimissä on pyritty edistämään. Kiinteistöön voisi sijoittua myös naapurostoon nousevan Metropolia ammattikorkeakoulun 4 000 opiskelijan kampuksen opiskelijakunnan tarvitsemia tiloja.

- 25 -


Info rakennusliikkeille MYYRMÄKI-liike järjesti alkuvuodesta 2015

Myyrmäen keskustan suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailuun osallistuville rakennusliikkeille ja arkkitehtitoimistoille informaatiotilaisuuden. Tilaisuudessa kerroimme asukkaiden näkemyksiä siitä millaista keskustaa kaipaamme Myyrmäkeen. Tilaisuuten osallistui noin 30 rakennusliikkeiden ja suunnittelutoimistojen edustajaa.

- 26 -


Paikallisen yritystoiminnan tukeminen Elävä kaupunginosa edellyttää elinvoimaista yritystoimintaa. Ilman yrityksiä ja työpaikkoja voidaan puhua pelkästä nukkumalähiöstä. Työpaikkojen suuri määrä turvaa myös monipuolisten kaupallisten palveluiden säilymisen alueella työntekijöiden käyttäessä päivisin lounasravintoloita, partureita, suutareita sekä pienliikkeitä. MYYRMÄKI-liike katsookin, että Myyrmän nykyistä työpaikat mahdollistavaa toimitilakantaa ei tule purkaa asuntorakentamisen alta. Pienyritykset, luovan talouden yritykset sekä ”start upit” tarvitsevat monipuolista toimitilakantaa. Myyrmäen keskustan nykyiset rakennusten kivijaloissa olevat liiketilat ovat lähes poikkeuksetta käytössä. Tiivistettäessä keskustaa uudella asuntorakentamiselle, kerrostalojen kivijalkoihin on perusteltua toteuttaa myös liiketiloja. Myöskään vanhaa käyttäjille edullisempaa toimitilakantaa ei pidä kokonaisuudessaan purkaa. Tämä tukee myös periaatetta saada Myyrmäkeen muutaman korttelin verran aitoa kaupunkikeskustaa. MYYRMÄKI-liike esittää kaupungille, että Myyrmäkeen perustettaisiin luovan talouden yritystoimintaa tukeva yrityshautomo. Kaupallisten palveluiden edellytys on että alueen asukkaat suosivat paikallisia yrityksiä. MYYRMÄKI-liike selvittää mahdollisuuksia mahdollisuuksia rakentaa sosiaalisen mediankanavien varaan järjestelmää, jossa paikalliset liikkeet voisitvat tarjota alueen asukkaille erilaisia etuja. Vuoden aikana pyritään syventämään keskusteluja yhteistyömahdollisuuksien kehittämisestä Vantaan Yrittäjien kanssa.

- 27 -


Vaikuttaminen Myyrmäkeä koskevaan päätöksentekoon

MYYRMÄKI-liike pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan aluetta koskevaan päätöksentekoon pitämällä säännöllisesti yhteyttä virkamiehiin, paikallisiin päätöksentekijöihin sekä alueella vaikuttaviin yrityksiin. Johtavia virkamiehiä ja poliittisia päätöksentekijöitä kutsutaan kaupunkikävelylle Myyrmäkeen. Aluetoimikunta kumppanina Keskeinen kumppani on Myyrmäen aluetoimikunta, jonka järjestämiin asukastilaisuuksiin osallistutaan aktiivisesti.

Myyrmäen keskustan kehittämissuunnitelma

Myyrmäen kulttuurikeskusta

Edistetään hanketta yhdistää Myyrmäki-talo, Myyrmäen näyttämö sekä Myyrmäen katutaideasema yhtenäiseksi kulttuurikohteeksi, joka toimisi Tran Europe Halles Liikkeen tavoitteena on tuoda alueelle pari korttelia järjestön vantaalaisena jäsenenä. Hankkeeseen kytketään kaupunkimaista keskustaa, joka pitää sisällään muun myös Myyrmäen vapaa-aikatilojen kehittämisestä tehtävä ideapaperi. muassa Punamultatorin kehittämisen tapahtumatoriksi, Liesitorin kehittämisen leppoisan oleskelu Matalan kynnyksen toimintamalli kaupunkipaikaksi sekä Myyrmäen aseman kehittämisen tapahtumien järjestämiseen vetovoimaiseksi katutaidekohteeksi. MYYRMÄKI-liike osallistuu aktiivisesti Myyrmäen keskustaa koskevien suunnitelmien laatimiseen.

Lisäksi pyritään vaikuttamaan aktiivisesti siihen, että Pyritään edistämään yhteistyössä kaupungin, poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa kevennettyä toimintamallia pieniMyyrmäessä säilyy yrityksiä ja työpaikkoja, jotta muotoisten kaupunkitapahtumien järjestämiseen. alue ei vajoa pelkäksi nukkumalähiöksi.


Organisaatio

Toimintamalli

MYYRMÄKI-liike on uuden tyyppinen, rekisteröimätön sekä verkostomaisesti toimiva asukasliike, jolla ei ole hallitusta tai puheenjohtajaa. Liikkeen toiminnasta päätetään kuukausittain kokoontuvissa avoimissa miiteissä, joihin kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Miittien välillä toimintaa suunnitellaan Facebook ryhmien välityksellä. Käytännön toiminta on organisoitu toimintaryhmiin, jotka organisoivat mm. katutaidetapahtumia sekä graffitiseinän ylläpitoa, kirpputoreja sekä muita kaupunkitapahtumia, Myyrmäen näyttämöä, asukastapaamisia, viestintää tai vaikkapa Myyrmäen terveysasemallakäynnistyvää uudentyyppistä kerhotoimintaa. MYYRMÄKI-liikkeen muodollisena tiliorganisaationa toimii Myyrmäen näyttämö ry, mutta vuoden 2014 aikana selvitetään mahdollisuudet saada esimerkiksi Myyrmäki Seura ry:stä tiliorganisaatio, jolloin

MYYRMÄKI-liikkeen toimintamallin keskeisiä piirteitä ovat: Eri ikäisten yhdistäjä MYYRMÄKI-liikkeen toiminnassa on mukana eri ikäisiä myyrmäkeläisiä nuorista eläkeläisiin, mutta perinteisistä asukasliikkeistä poiketen ydinryhmä muodostuu ruuhkavuosien keskellä elävistä nuorista aikuisista. Matalan kynnyksen avoimuus Kuka tahansa myyrmäkeläiseksi itsensä kokeva voi osallistua toimintaan sekä järjestäjänä että osallistujana omien voimavarojensa puitteissa. Toiminta tarjoaa mahdollisuuden osallistua konkreettisesti oman asuinympäristön kehittämiseen. Myönteisyys MYYRMÄKI-liike tarjoaa kanavan myönteiseen yhteisöllisyyteen oman asuinalueen kehittämisessä pyrkimättä tarpeettomaan vastakkainasetteluun Vantaan eri osien välillä. Sitoutumattomuus MYYRMÄKI-liike on puoluepoliittisesti sitoutumaton paikallinen toimija joka arvostaa myös asukkaiden poliittista aktiivisuutta. Liike tekee yhteistyötä alueella toimivien kristillisten ja islamilaisten yhteisöjen kanssa. Syrjäytymisen ehkäisy Osallistuminen vaikkapa pienimuotoisten kaupunkitapahtumien järjestelyihin kasvattaa tervettä omanarvon tuntoa sekä ehkäisee mahdollista syrjäytymisvaaraa. Yhdenvertaisuus MYYRMÄKI-liike tarjoaa erilaisista taustoista sekä elämäntilanteista tuleville myyrmäkeläisille mahdollisuuden toimia yhdessä toisiinsa tutustuen. Yhteistyö Tavoitteena ei ole tehdä kaikkea itse, vaan yhteistyössä alueella jo toimivien tahojen kanssa rohkaisemalla ja tukemalla asukkaiden muodostamia yhteisöjä.

- 29 -


Viestintä www.facebook.com/Myyrmakiliike www.facebook.com/humansofmyyryork

http://instagram.com/myyrmaki

twitter.com/Myyrmakiliike

http://www.pinterest.com/myyrmakiliike/

plus.google.com/117767681017121973315/

www.linkedin.com/groups/MYYRMAKIliike-6788130

Sosiaalisella medialla on merkittävä rooli MYYRMÄKI-liikkeen viestinnässä. Liikkeen varsinaisella Facebook-sivulla on jo noin 4 000 fania, mikä tekee sivusta toiseksi suosituimman Helsingin seudun asukayhdistysten sekä -liikkeiden joukossa. Varsinaisen sivun lisäksi MYYRMÄKI-liikkeen eri toimintaryhmillä on omia Facebook-ryhmiä, joiden välityksellä tulevaa toimintaa valmistellaan yhdessä. Humans of Myyr York on positiivista huomiota herättänyt Facebook- sivu, jossa valokuvien sekä lyhyiden tarinoiden avulla rakentaa Myyrmäen tarinaa.

- 30 -

MYYRMÄKI-liikkeen perinteiden verkkosivusto löytyy osoitteesta www.myrtsi.fi. Liikkeellä on lisäksi Vantaan Sanomien kanssa kumppanuussopimus, joka mahdollistaa tiedotteiden suoran julkaisemisen lehden verkkosivuille. Helsingin seudun asioista uutisoivien medioiden aupunkitoimituksiin pidetään kiinteää yhteyttä Olemme lisäksi tuomassa aluetoimikunnan tuella perinteisiä neliseinäisiä ilmoitustauluja Paalutorille sekä Punamultatorille. Taulut viivästyivät vuodelle Punamultatorin remontin vuoksi. Työn alla on myös sähköiste ilmoitustaulujen toteuttaminen sekä mobiilipohjainen MYYRMÄKI sovellus.


Vaikuttavuuden arviointia Vuodelle 2015 asetettuja tavoitteita: • MYYRMÄKI-liikkeen tapahtumissa oli vuoden 2014 aikana noin 35 000 osanottajaa., joista parhaimmillaan liki 10 000 yhdessä tapahtumassa. Tavoitteena on kasvattaa osanottajamäärää vuoden 2015 aikana yhteensä 50 000 osanottajaan, joista vähintään 10 000 olisi eri henkilöitä. • Facebook sivujen nykyinen tykkääjämäärä noin 4 000 fania fania pyritään nostamaan vuoden aikana 6 000 faniin. • Tavoitteena on että vähintään 250 ihmistä osallistuu vuoden 2015 aikana MYYRMÄKI-liikkeen toiminnan erilaisiin järjestelytehtäviin. • Graffitiprojektin osalta pyritään toteuttamaan vähintään 6 alikulkutunnelia ja saamaan vähintään 2 uutta oppilaitosta mukaan projektiin. • Myyrmäen näyttämölle haetaan vuoden 2015 aikana uusi sijoituspaikka ja tavoitetaan estraditaiteen osalta vähintään 2 500 ihmistä • Myyrmäen monttu - väliaikainen tapahtumapaikka käynnistertään kesällä 2015. Tavoitteena on että montulla vierailee vähintään 10 000 ihmistä. • MYYRMÄKI-liikkeen toiminnasta kerrotaan paikallisessa ja valtakunnallisessa mediassa viikoittan. • Myyrmäen kulttuurikeskustan toteuttaminen käynnistyy • Punamultatori sekä aseman ympäristö rauhoittuu monipuolisten kaupunkitapahtumien myötä. • Myyrmäen vetovoima asuinalueena ja yritysten sijoituspaikkana vahvistuu • Myyrmäkeläisten ylpeys omasta asuinalueesta vahvistuu • Toiminta tarjoaa tulevaisuudenuskoa yksinäisille ja syrjäytymisvaarassa oleville. • Toiminta onnistuu sekoittamaan kantaväestöä sekä eri vähemmistöjä. • Löydimme vuoden 2015 aikana ensimmäisiä merkkejä siitä, että Myyrmäkeä ryhdyttin pitämään trendikkäänä kaupunginosana. Kiinteistöalan asiantuntijoiden arviossa (HS 12/14) Myyrmäki oli ainoa kantakaupungin ulkopuolinen alue josta löytyy orastavaa kaupunkikulttuuritoimintaa.

- 31 -


Kumppanit Vantaan kaupungin eri toimialat Myyrmäen aluetoimikunta Vantaan Taidemuseo Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY Street Art Vantaa Multicoloured Dreams Myyrmäki-Seura ry. R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry Vantaan järjestörinki ry Myyrmäen martat ry Yhteismaa ry. Siivouspäivä Ravintolapäivä Puistokirppikset -rinki Vantaan Sanomat Myyrmäen Huolto Oy Cityvarasto Oy Sato Oyj Tikkurila Oyj Starkki Sokeva Oy Stokvis Tapes Oy Juutiprint Ky Citycon Oyj Vantaankosken seurakunta Liesikappeli

Yhteystiedot

Jönsaksentie 6 PL 21 • 01601 VANTAA Puh: (046) 522 7902 www.myrtsi.fi www.facebook.com/Myyrmakiliike

Kuvat: Olli Berg Ahti Kannisto Markku Kähkönen Petteri Niskanen Vantaa kaupunki ilmakuva

Profile for MYYRMÄKI-liike

Myyrmakiliike 2015  

Toimintasuunnitelma 2015

Myyrmakiliike 2015  

Toimintasuunnitelma 2015

Profile for myyrmaki
Advertisement