Page 38

AJASSA

aalikartalta on mahdollista nähdä kokonaiskuva siitä, että mitä tapahtuu. Kuinka paljon myyntiä on tapahtunut päivän aikana? Kuinka paljon asiakkaita on käynyt? Mitä on ostettu?, Jukka Aminoff toteaa. Aminoff tunnetaan muun muassa Ostovallankumous -kirjan toisena kirjoittajana. Hän nostaa esimerkiksi englantilaisen Just Eat -ruokatilauspalvelun. Yritys käyttää ruokakuljetusprosessissaan hyväkseen kaikkia uusia teknologioita, kuten keinoälyä, virtuaalitodellisuutta ja robotiikkaa. − Yritys käyttää virtuaalikarttaa hyväkseen siinä, että yritys näkee, että kuinka monta tilausta on otettu vastaan, kuinka paljon myyntiä ja tuottoa on saatu aikaiseksi, mitkä ruokalajit menevät kaupaksi, sekä kuinka monta ruokakuljettajaa on liikkeellä ja missä he liikkuvat. Aminoffin mukaan myyntimaailman videopelimäistyminen helpottaa sitä, että yritys on perillä reaaliaikaisesti siitä, mitä tapahtuu ja mitä siirtoja kannattaa tehdä seuraavaksi.

Myös lisätty todellisuus auttaa myyjää Virtuaalisen todellisuuden lisäksi myyntityössä voidaan hyödyntää lisättyä todellisuutta (augmented reality, ar). Paras esimerkki tästä on Pokémon Go -peli, jossa älykännykän kameran ja näytön avulla voidaan näyttää virtuaalisia olentoja omassa ympäristössämme. Esimerkiksi Coca Cola käyttää Saksassa yritysmyynnissään lisättyä todellisuutta, kun myyjät tarjoavat kauppoihin Coca Colan kylmäkalusteita. Älypuhelin tai taulutietokone osoitetaan kohti kaupan käytävää ja ruudulla voidaan nähdä, miltä eri kylmäkaapit näyttäisivät kyseisessä kohdassa.

Mitä hyötyä on big datasta? Big data tarkoittaa yksinkertaisesti kaikkia eri tietolähteitä. Ovat ne 38

sitten digitaalisesta tai reaalimaailmasta. Tämän takia big data ei ole mikään uusia asia, mutta digitalisaation ansiosta siitä puhutaan entistä enemmän. Big datan käytöstä on suurta hyötyä yrityksille siten, että kerättyjä tietoja voidaan käyttää tuotekehitykseen, markkinointiin ja myyntiin. Yritykset luovat usein myyntialueita, mikä tekee myyntijohtamisesta ja ostajien palvelemisesta entistä vaivattomampaa. − Big datan avulla voidaan nähdä myyntitiedot reaaliaikaisesti sekä optimoida jokaisen eri myyntikanavan tehokkuutta. Mitkä tuotteet menevät parhaiten kaupaksi? Miksi? Mitkä tuotteet eivät mene kaupaksi? Miksi? Onko myyntikanavilla tarvittavat resurssit?, Aminoff toteaa. Aminoff muistuttaa, että big data ei ole kuitenkaan täydellinen ja kertoo esimerkin Legosta. 2000-luvun alussa Legon tulevaisuus oli synkkä. Big data näytti, että lapset ja nuoret olisivat halunneet yksinkertaisempia legoja, koska he olivat kärsimättömiä. Henkilökohtaiset haastattelut paljastivat kuitenkin sen, että silloisia legoja pidettiin tylsinä. Tämän takia Lego päättikin tehdä entistä yksityiskohtaisempia ja vaikeampia legoja, jotka olivat riittävän haastavia. − Tämän valinnan jälkeen Lego on noussut takaisin maailman kärkibrändien joukkoon. Big dataan voi luottaa, mutta siihen kannattaa kuitenkin suhtautua sopivalla epäilyllä, varsinkin kun tehdään merkittäviä strategisia päätöksiä.

Keinoäly myynnin tukena Keinoäly on myynnin tukena eri tavoin jo nyt. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita chatbotit, jossa keinoäly kykenee keskustelemaan ostajien kanssa. − Myyjäorganisaation tavoitteena on tietysti se, että chatbotit kykenevät antamaan juuri ne oikeat vastaukset. Jossain tapauksissa chatbot-

− Huippumyyjille tulee entistä suurempi kysyntä, koska kohtaamisia ostajien kanssa on vähemmän, mutta kohtaamisilta odotetaan erittäin ammattimaista otetta, Jukka Aminoff sanoo.

tien tiedot voivat tyrehtyä, mutta tämän jälkeen suositellaan ottamaan yhteyttä myyjään tai myyjä ottaa yhteyttä ostajaan, Aminoff toteaa. Automatisoinnin avulla on mahdollista saada ostajat ja myyjät tekemään robottikauppaa keskenään, eli tulevaisuuden yrityksissä ostamista ja myymistä voidaan digitalisoida tätä kautta. Esimerkiksi Suomessa mediayhtiöt ja mainostajat käyvät kauppaa digitaalisesta ilmoitustilasta täysin ilman ihmisten välistä kontaktia jo nyt niin sanotun ohjelmallisen ostamisen avulla. Uudet teknologiat mahdollistavat sen, että rutiinitehtäviä voidaan automatisoida lähes kokonaan. Tämä helpottaa työtaakkaa ja vapauttaa lisäresursseja muihin tehtäviin. − Mielenkiintoiseksi myynnin tulevaisuuden tekee se, että myyntityöpaikkojen määrät voivat vähentyä B-to-B-puolella, mutta huippumyyjille tulee entistä suurempi kysyntä, koska kohtaamisia ostajien kanssa on vähemmän, mutta kohtaamisilta odotetaan erittäin ammattimaista otetta, Aminoff huomauttaa.

Profile for Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Myynti & Markkinointi 3/2017  

Tässä lehdessä teemana social selling. Miten sitä pystyy hyödyntämään yritys ja yrityksen edustaja? Kansikuvassa Niklas Litmala, joka perust...

Myynti & Markkinointi 3/2017  

Tässä lehdessä teemana social selling. Miten sitä pystyy hyödyntämään yritys ja yrityksen edustaja? Kansikuvassa Niklas Litmala, joka perust...