Page 1

Afscheidsgedicht voor de Juffrouw van het 4de jaar.

Dag Juffrouw van het 4de jaar. Hier volgt een gedicht van Will, de Antwerpse ABJAAR. De huisdichter van de Annuntiatenstraat Met versjes en grapjes, je weet wel hoe dat gaat. U moet in de klas niet zoveel roepen. Maar zing liever een liedje van Bobbejaan Schoepen. U hoeft in de klas ook niet te tieren en te gillen. Maar zing liever het liedje van de 2 krokodillen! Gelukkig heeft Matisse u af en toe kunnen kalmeren. Zodat ge u niet te veel moest enerveren. In januari liet gij u door Meester Thomas vervangen. Om in AustraliÍ walibi’s te gaan vangen! Voor volgend schooljaar geef ik u een goede raad: Zing, lach, maar roep niet, en maak u niet zo kwaad! Ge zult merken dat alles dan veel beter gaat. Veel succes gewenst, vanuit de Annuntiatenstraat.

Will de Bruges.


Danny 60. Den Danny wordt zowaar 60 jaar. En ge ziet het nog niet aan hem,want hij heeft nog geen grijs haar Alleen zijn stoppelbaard is wel wat grijs. Maar dat is de schuld van het bijzonder onderwijs! Over de computer mag je hem alles vragen. Maar dan moet ge wel eerst alle overtollige e-mailtjes uitvagen. Karen en Matisse zijn alle 2 zijn grootste schat. Niet moeilijk, want wie heeft er al ooit zo’n lief wuvetje en braaf Shaap gehad! Als Jan Hoet hem eerder had gekend Dan was hij nu zeker zijn eerste assistent. Op restaurant wil hij graag Bon en Will vergezellen. En hij heeft ook altijd wat interessants te vertellen. De Maalsesteenweg nr. 67 is een echte kunstgalerij. Maar daarmee is Karen niet altijd zo blij. Weet je wat voor hem een van de leukste dingen is? Lekker gaan lunchen in de Cassis En dan nog liefst met Matisse. Fietsen doet hij meestal “indoor” Dan heeft hij ,zoals wij soms, in open lucht, nooit de wind van voor! Zo mist hij natuurlijk wel het mooie zicht op het landschap en de Damse vaart Maar ja, hij kan dan kilometers ver fietsen zonder knooppuntenkaart. Alhoewel soms fietst Danny al eens langs de ijshoeve naar het Vijverhof. En dat vindt Matisse natuurlijk reuzetof. Zou hij de fietsroute naar de Zotte Mutse nog weten? Dan moeten we daar beslist eens Normandische geflambeerde pannenkoeken gaan eten! Weldra gaat Danny met pensioen En wellicht gaat hij dan samen met ons heel veel doen. Proficiat DANNY, en nog vele goede jaren. Nog vaak samen lekker gaan eten en fietsen in Holland en langs de vaart en de Rijn. Een “konijnenbeet” wil ik je besparen Want om die aan u te geven ,ben ik te klein!

Will de Bruges.


Huisdichter van de Annuntiatenstraat. Bonjour Petit Mouton,

Je boekt al snel heel wat succes met het volgen van de Franse les. Als je zo blijft "avanceren"(= vooruitgang maken) Zal ik je niet te veel moeten "corrigeren" (=verbeteren)! Wanneer gaan we met Bonny Bon nog eens in een chic Frans restaurant in Calais dineren? Dan kan jij alvast de menu "commanderen"!(=bestellen) Vis =poisson en boisson is drank. en" merci bien "zeg je als "dank". Ik lust dat niet is: je n'aime pas. En "une assiette froide "betekent: kouwe plat. Ik lust wel graag een glaasje wijn betekent in het Frans: j'aime bien un verre de vin. Maar hou de honden maar ver van mij vandaan want: je n'aime pas les chiens! Wil je graag oesters eten Dan mag je het woord "des huitres" niet vergeten. En om er 6 of 9 of 12 te bestellen moet je natuurlijk ook een beetje in het Frans kunnen tellen. En ben je van de Bourgondische slakjes ook niet vies , Vraag dan maar "ecargots" trois, douze ou six! Het gastronomisch Frans woordenboek van Will staat steeds voor u klaar. En nog een malse "morsure de lapin"(= konijnenbeet) van den HAPCHARD!!!

Bekijk ook zeker het tweede deel op de volgende pagina


Tweede deel van het Frans

gastronomisch woordenboek .

Richtlijnen voor het bezoek aan Le Channel, restaurant de qualité.

Bonjour Petit Mouton,

Wanneer ga je nog eens met ons mee naar Calais-sur-Mer? Au restauran “Le Channel” on mange très bien et ce n’est pas trop cher(duur). Le chariot de desserts (dessertwagentje) vous offre un grand choix(keuze): Glaces, sorbets, pâtisserie et mousse au chocolat! Die keer moet je dan eens niet op je lijn letten. Of wil je liever “nougatbollen” of “bonen” fretten? Dus als Bon en Will nog eens willen tracteren Moeten wij dan voor jou een plaatsje reserveren? De lift naar het TWALET is daar wel heel traag. Dus op tijd vertrekken, graag! Wil jij ons dan naar Calais vergezellen? Dan moet je vooraf wel even bellen. En denk eraan, eenmaal in Franrijk à Calais Tu dois tout le temps parler français! Want als Madame Channel dan aan je vraagt:” Bonjour jeune homme,comment ça va?” Kan je toch niet zeggen :”Je ne comprends pas.” Maar wel: “Très bien, merci, santé et au revoir. Mon cher ami Willy est un “HAPCHARD!” Tu peux choisir(kiezen) entre des fruits de mer, des moules, une sole(tong) ou une belle plie(pladijs). Et tout cela à un bon petit prix.(prijs). Dus als je” binnenkort “alles in het Frans kunt bestellen Zullen we eens naar Madame Channel bellen. Les fruits de mer sont arrivés! Ga je dan ook met ons mee?

Will de Bruges Huisdichter van de Annuntiatenstraat. Aangespoeld uit Brasschaat.

Augustus 2011-08-18.


Een gedicht voor Matisse (november 2008)

Choppeke, Choppeke Chaap, Wanneer kom je nog eens bij ons “slaap?” Dan gaan we per fiets bij Rooses fruitsnoepjes halen. En Bonnema zal ze wel betalen! En als je ’s morgens wakker wordt,zet je de TV maar aan. Maar kom niet om 6 uur aan ons bedje staan. Want Will wil dan zeker nog niet opstaan! Er is ook soep uit de gracht. Maar dat had je wellicht van plaagstok Will wel verwacht! We zullen ons wel amuseren en ik kan altijd van je leren Door met “bruggetallen” te jongleren. Of wil je wat woordjes bijleren in het Frans? Dan heb je daartoe ook de kans. Ik heb nu geen inspiratie meer. Dus: “ça suffit” ,en tot volgende keer.

Will de Bruges.


Gedicht voor Milaine en Martine.

Milaine Siersack is een buitengewone vrouw. Mensen van dit kaliber vind je niet meer zo gauw. Ze is al voorbij de 80 jaar. Maar dat merk je helemaal niet aan haar. Ze gaat graag overwinteren in Amerika. En bij Martine voelt ze zich zeer goed ,daar in L.A. Ze genieten daar samen van uitstapjes,muziek,theater, cultuur en lekker eten. Zonder daarom de heimat in Brugge te vergeten. In de lente komt Martine dan weer een tijdje naar Brugge, om van de Belgische keuken te genieten. En om in de goeie restaurants de beste wijn in haar glas te laten gieten. Want als Milaine op stap gaat wordt haar gezelschap steeds door haar verwend. En in het restaurant wordt er dan niet gekeken op een dollar of een euro-cent! ’s Vrijdags maakt ze steeds voor Marc een lekker menu’tje klaar. Soms is het “maar” een “kouwe plat”, maar dan wel met kreeft en kaviaar!!! Met Roos en Will gaat ze soms de betere restaurants in en rond Brugge testen en verkennen. Want als Martine dan weer naar België komt wil zij ze extra verwennen. Lekkere vis op een Normandische boot, of 7 soorten appelbollen in Cadzand. Ook in de Refter van de Karmeliet is het betaalbaar, lekker en in ons gezelschap steeds plezant. Of kies je voor Frankrijk zoals in Calais de “Channel”? Daar hebben ze lekkere ,exclusieve witte Chateauneuf , en Milaine betaalt die wel!!! Maar wij zijn ook al zeer tevreden met een etentje in De Syphon. Want daar serveren ze , naast paling en fazant, ook lekkere Picon! Dus ,Martine, kom maar vlug naar het federale België-land. Daar is uit gaan eten al bij al lekker en plezant! Milaine, geniet van alles en ge moet u zeker niet “generen” Om dubbel en dik, 200% van uw pensioen te profiteren!

Willy Faes de Bruges. Huisdichter van de Annuntiatenstraat. 27/12/2012.


Gedichtendag 2011

Vandaag is het weer gedichtendag. Dus kom ik , als het effe mag,met een versje voor de dag. Ik doe het om de gedichtendag te versieren. Maar ook om onze Matisse te plezieren. Zal ik zoals de journalisten over onze politici schrijven? “Hoe lang moeten wij nog zonder regering blijven?” Ook lees ik elke dag de krant. Maar ik vind dat helemaal niet meer plezant! Televisie kijken valt een beetje beter mee. Een leuke kwis of “Kook je mee?” “Vlaanderen Vakantieland” gaat meestal over het buitenland. Ligt Vlaanderen dan niet in Belgiëland? Op Ketnet valt er voor de jeugd misschien nog wat te beleven. Maar zouden we hen niet beter een gedichtenbundel geven? Zodat ze leuke versjes kunnen lezen van de “Koningin” der dichters A .MG.SCHMIDT. Veel beter dan de computerspelletjes waar iedereen uren mee bezig zit! Ziezo, ik heb alweer mijn best gedaan Om op de gedichtendag met een versje klaar te staan.

Will.

Bekijk ook de 2012 versie op de volgende pagina


Gedichtendag 2012

Gedichtendag: dus heb ik weer een versje klaar Met de rijmende groeten van Will den Abjaar! En om de Gedichtendag te vieren Wil ik graag onze website met wat rijmelarij versieren. De donkere en koude maand januari is alweer voorbij En daarom zijn Bon en Will alweer zeer blij. Want wij houden meer van licht en zonneschijn Zodat we binnenkort weer samen kunnen gaan fietsen langs de Damse vaart en langs de Rijn. En de Bon vind fietsen aldaar reuzefijn ,omdat er geen heuvels zijn. De fietrspaden langs de Ahr en de Rijn zijn allemaal zeer vlak. En daar is de Bon dan ook meer op haar gemak! We staan allen klaar om te fietsen langs de Rijn En hopelijk zal het daar ook ,zoals in de Veluwe en Trarbach weer zeer aangenaam zijn. En na de fietstocht een heerlijke duik in het Hallenbad. En hopelijk is het water daar niet te koud en te nat! Weldra komt de lentemaand april daar aan En ik weet wie er dan weer in de belangstelling zal staan. Een Shaap dat 19 april verjaart Is wel een feestje waard! En zeker onze Matisse, want dat is geen “volagegaard!” En na een stevige portie “Duitse fret” Ga wij nog niet direct naar bed. Want ik weet daar een lekker Italienisch Ijssalon En daar wordt ge zeker getrakteerd door Will en Bon! En nu nog vlug wat Duits bijleren, zoals : Am Rhein ist es sehhr shön, es hat geschmekt, ich liebe dich. Haben Sie nog ein Cola light für mich?

Will de Bruges 2012.


Matisse , De Tentenbouwer

Wanneer kom je nog eens naar Will en Bon? Dan kan je weer een huisje maken in karton. Maar als je weer met doeken en zeilen begint te sjouwen Moeten we ons hart vast houwen Want dan ga je beslist weer heel onze living verbouwen! Doe dat maar liever in de tuin Want anders bak je het hierbinnen weer bruin! Ik wens dat de zomer vlug mag komen Dan kan je tenten bouwen in de tuin; En klimmen we samen in de bomen. Want je tenten in ons huis kunnen ons wel ambeteren, Aangezien wij hier dan bijna nergens kunnen passeren. Dus: tenten buiten Waar de vogeltjes fluiten. En dan kan ik je met de spuit lekker nat spuiten! De paraplu’s,parasols en zeilen liggen op jou te wachten in de “boeie”. En aan nonkel Gilbert zeggen we dan :”Laat het gras maar groeie!” Jij kan ook goed fietsen langs de Damse vaart Bijna zo snel als een galopperend paard. Deze zomer rijden we zeker tot in Sluis. Terwijl we zingen van: “We gaan nog ni naar huis!” We passeren dan ook langs Hoeke. Daar is een “cafei” met lekkere pannekoeken. Maar niet alleen hou jij van pannekoeken Maar ook van Geronimo Stilton en knutselboeken. Daarom moeten we ook af en toe de Standaard boekhandel eens bezoeken! Ook coiffeurke spelen kan je goed. En soms vloeit er dan ook wat bloed. Als je de beenhouwer speelt in “Van vlees en bloed” Jij bent toch onze liefste schat En niet Lauren of Baggarath.


Want die krijgen van mij kletsen op hun bloot poepegat!!! Will. Maart 2009.

Matisse gaat naar het 5de leerjaar.

Het einde van de vakantie is weer daar. En blij gezind stapt Matisse naar het 5de leerjaar. Juffrouw Sabine krijgt het beslist wel zwaar Met 31 leerlingen in het 5de studiejaar! Zijn rugzak zit al vol met gekafte boeken,netjes gesorteerd. Dat heeft hij wellicht van zijn Papa geleerd! Hij gaat nu ook proberen Een beetje Frans bij te leren. Zoals: je n’ aime pas :dat lust ik nie. Of : parce que je t’ aime bien: omdat ik jou zo geire zie. En Kellogs corn flakes chocolat “PUR NOIR” Vind je beslist tussen de pekzwarte Afrikanen in de Carrefour of Grand Bazar! En self scannen bij Delhaize gaat als een fluitje van een cent. Tenminste als je dat raar systeem een beetje kent! Juf Myriam loopt als een Barbie-pop, onwennig op de speelplaats rond. Zij is nu directrice En weet blijkbaar niet meer wie Matisje is, Maar ja, ze kan het ook niet helpen, ze is “blond”! Matisse wordt zonder twijfel ook dit jaar weer de “super-crack” op school. In elk geval: hij is en blijft toch steeds ons geliefd “Chaap” en ons aller idool!

Will de Bruges 31/08/2011.


Matisse in de Rhille.

Tijdens zijn 11de levensjaar Hij zat toen in het 4de studiejaar Is Choppeke Peerd serieus gevallen. In De Rhille verbleef hij toen een week tussen de paarden en de stallen. Om tijdens het spelen een enorme paardenvijg te vermijden Is hij tegen een afsluiting gaan glijden. Zijn kinnebakske was erg geschonden Maar het waren gelukkig geen erge wonden. Matisse is het liefste kind dat ik ken. En ik ben blij dat ik zijn Opa ben!!!

Will de Bruges.


Matisse wordt 10 jaar!

Onze Matisse is nu geen kleuter ,peuter ,of klein kindje meer. Hij wordt zowaar een echte jongeheer! Hij kan heel goed op de computer spelen. Zo doende zal hij zich nooit vervelen. Hij zal zich,zoals hij vroeger al eens deed, niet meer onder de tafel gaan verstoppen. Tenzij om Bonnema of Will te foppen! Ja echt, ons “Choppeke” wordt zowaar een SHAAP. En bij de Heleokwis valt hij niet meer in slaap. Als hij naar ons komt wil Bon van alles plannen en organiseren. Maar liefst vanal blijft hij in huis om zich te amuseren. Voor de webcam kan hij super goed zingen en acteren. Het liedje van de “katten” de oerango-tango en de “krokodillen”. Is er echt eentje om te gillen! Thuis ,op school, en ook bij ons wordt hij op handen gedragen. En aan Bon, maar vooral aan Will, mag hij( bijna) alles vragen. Soms zegt Will dan wel eens”NEIJE” of “MEUNI” maar alleen om hem te plagen. Matisse verbaast ons steeds als hij aan ’t fantaseren slaat, Zoals met die schitterende tekening voor Bon en Will in de “Kabouterstraat!” En als Matisse naar ons komt zijn we steeds zeer blij. Want hij is er altijd “geire” bij! Lang leve onze Matisse , want hij wordt TIEN! En iedereen weet hoe “geire” dat w’hem zien!

Will en Bon.

19/04/2011.


Reisgedichtje voor Matisse (Gardameer)

Hier een reisversje voor Matisje En ook een beetje voor Isje. Jullie moeten beslist eens naar Italië op reis gaan. En met de blote voetjes (poetje baai) aan het Gardameer gaan staan. Je kan hier ook lekkere Italiaanse gerechten eten, Die je de menu’s van St.-Leo zeker doen vergeten. Hier is de lucht zo blauw en er is altijd zon! “Ik wil niet terug naar het grijze België,” zegt Bonny Bon. Je kan hier ook op het meer bootje varen En je wordt zeker niet zeeziek, Want er zijn haast geen baren. Italië is voor ons het beste vakantieland. En ook de Italianen zijn steeds zeer plezant.

Will. Gardameer 2011


Santa Agatha.

Tante Agy spreekt heel de dag tegen haar katten. In een taaltje dat wij niet kunnen vatten. Is het Arabisch, Brugs of is het een kattentaal, die niet bestaat? Maar Titi Jaja antwoordt haar met een “miauw” alsof hij haar verstaat! Zij is ook heelder dagen bezig met het kuisen van haar ruiten. Daardoor heeft ze nooit tijd, en komt ze ook niet buiten. Alleen ,eens in het jaar gaat zij naaar het hotel Portinari En drinkt daar samen met Gilbert een bakje koffie. Haar huis is een museum, vol antikiteit. Sacochen verzamelen in “croco” is haar specialiteit. Op rommelmarkten zoekt zij naar croco, lézard, in ’t bruin, bordeaux of grijs. Maar als ze daar iets koopt, bepaalt ze zelf de prijs. Gilbert gaat overal de beste producten halen. Ze vindt dat niet zo erg, zolang ze niet moet betalen. Ze heeft wel geluk ,met zulk een rijke vent! En misschien krijg ik ook wel een plaatsje in haar testament!

Will de Bruges de Gezelle.


Voor Cécile. Kennen jullie Mevrouw Van Poucke Cécile? Zij is al jaren de beste vriendin van Roosje ,en sinds korte tijd ook een beetje van Will. Zij heeft op alles een eigen en juiste kijk. En ze kent goed het reilen en zeilen in de St.-Gilliswijk. Soms komt ze bij ons ook vragen achter “strikte “of strijk. Van werken is ze zeker niet bang. En ik denk ook dat ze stemt op het Vlaams Belang! Ze weet steeds een nieuwtje te vertellen. En als ze mijn zakdoeken strijkt, wil zij ze per se ,absoluut tellen. Zij is de koningin van de Baliestraat. En zoals Tante Kaat, heeft zij voor alles een oplossing of goede raad. Als ze naar de woensdagse markt gaat neemt ze vaak iemand mee. Om samen een koffietje te gaan drinken in de “Carré” Zij is bereid om bijna alles voor ons te doen: Een boodschap,strijken of foto’s in ons albums plakken. Maar ze is niet erg gesteld op al die “profiterende makakken!” Met haar nieuwe fiets rijdt ze overal in Brugge rond en ziet ze links of rechts een mankement, Spreekt zij de “Stadswacht” aan,Ik denk dat die haar al een beetje kent! Wij wensen haar nog vele goede jaren. En hopen dat zij haar goede gezondheid en optimisme nog lang mag bewaren. De bloemenwinkel van DAMAN Mag blij zijn met zo’n “wuvetje” dat alles doet en kan!

Will de Bruges 2011.

alle gedichten  

alle gedichten dat Willy ooit heeft gemaakt

Advertisement