Page 1

ge k

informatieblad van de gemeente Lint | juli-augustus 2013

Succesvolle sponsorloop p.3 Vlaggenwedstrijd p.5 Aanpassingen in afvalland p.6 Ik heb een idee p.14


Handige telefoonnummers Gemeentehuis ma - vrij: 8.30 - 12.00 maandagavond: 17.30 - 20.00 woensdagmiddag: 13.00 - 16.30 Algemeen oproepnummer 03 460 13 30 Burgerzaken 03 460 13 32 Identiteitskaart, rijbewijs, reispas,…

Communicatie

03 460 13 46

Algemene informatie, meldingen, klachten

Milieu

03 460 13 38

Milieuvergunning, afval, aanplantingen,….

Ruimtelijke ordening

03 460 13 36

Info en vergunningen over bouwen en verbouwen,…

Openbare werken

03 460 13 39

Voetpaden, straatverlichting, wegdek, nutsleidingen,…

www.tele-onthaal.be

Gemeentemagazijn 03 455 98 09 Gemeentelijke bibliotheek 03 455 12 15 Gemeentelijke basisschool 03 455 48 25 Buitenschoolse kinderopvang 03 454 32 72 OC De Witte Merel 03 455 12 13 Jeugd- en sportdienst 03 454 57 87 Containerpark 03 488 42 80 OCMW -huis 03 460 18 60 Woonzorgcentrum Zonnestraal 03 460 18 70 DC De Schakel 03 460 19 10 Politie Dringende politiehulp 24u/24u 101 Politiezone HEKLA 24u/24u 03 444 00 00 Lokale politie Lint 03 444 00 14 Brandweer Dringende brandweerinterventie 100 Niet-dringende interventie 03 457 46 33

De recenste informatie vind je steeds op www.lint.be

Sluitingsdagen gemeentediensten

Donderdag 11 juli: Feest v.d. Vlaa mse gemeensch ap Donderdag 15 augustus: O.L.V.- Hemelvaart

Colofon 15e jaargang: juli - augustus 2013

Gemeente Lint Tweemaandelijks tijdschrift, uitgegeven door het gemeentebestuur van Lint

2|

Redactieadres : Gemeentebestuur van Lint t.a.v. Myriam Peters Koning Albertstraat 41, 2547 Lint

Verantw. Uitgever: Harry Debrabandere Kardinaal Cardijnlaan 31 l 2547 Lint. Het gemeenteblad wordt gedrukt met biologisch afbreekbare inkt op milieuvriendelijk, chloorvrij papier


nieuws Viering jubilarissen

Op zondag 26 juni kwamen 10 echtparen naar het gemeentehuis om hun huwelijksverjaardag te vieren:

Diamanten echtpaar (65 jaar): Jos Verbeeck en Marie Sel

Diamanten koppels (60 jaar): Edmond Lauwers en Julia De Laet l Omer Meyers en Maria Dick

Gouden huwelijksverjaardag voor (50 jaar): Jan Van Beirendonck en Agnes De Weerd l Philibert Hermans en Lea Van den Bogaert l RaphaĂŤl Laplasse en Marlene Heldt l Emmanuel Bervoets en Elza Schuerbier l Gustaaf Adams en Josephina Verschaeren l Omer De Smedt en Judith Heirbaut l Corneel Raeymaekers en Simona Van Cleemput.

Sponsorloop De kinderen van de drie Lintse scholen hielden hun jaarlijkse sponsorloop op woensdag 22 mei. Deze keer verzamelden we centen voor het project Mino-Ndako, dit is een vzw die zich inzet voor kinderen en jongeren die tijdelijk opvang en begeleiding kunnen gebruiken. Dankzij de sponsorloop kunnen de jongste kinderen van Minor-Ndako genieten van een zomerkamp, want met 4500 euro van de kinderen + 500 euro van de GROS kan er heel wat gebeuren! Proficiat aan alle lopers, bedankt aan alle sponsors.

|3


nieuws

Tips voor veilig barbecueën Installeer uw BBQ correct • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke en horizontale ondergrond. • Let op de wind. Vooral in de buurt van (party)tenten, of droge struiken. • Pas op met licht ontvlambare materialen (kleding, haren). • Zet in de buurt een brandblusser of emmer zand voor als het fout loopt. • Wees voorzichtig bij het aanmaken van het vuur. Gebruik hiervoor nooit benzine, petroleum of spiritus.

Eén persoon bedient de barbecue en is verantwoordelijk voor het bakken van het vlees.

Deze persoon: • draagt best een linnen schort (niet synthetisch) • draagt handschoenen. • mag geen alcohol drinken. Ook bij de barbecue is een BOB nodig Hou kinderen en huisdieren op een veilige afstand.

Doof het vuur Doof een barbecue met zand of water want de houtskool in de barbecue blijft na gebruik nog urenlang nagloeien. Zorg ervoor dat alles goed dooft. Let op: zand neemt de hitte van de barbecue niet weg. Ruim de as pas op als deze helemaal afgekoeld is!

Loopt het toch fout? Doe dan dit 1. Ga weg van het vuur! 2. Als iemand zich verbrandt dan moet je deze persoon onmiddellijk weg halen bij de warmtebron. 3. Als kleding in brand staat: dek het slachtoffer af met een jas, deken of doek uit natuurlijke materialen. Of laat de persoon ook over de grond laten rollen of doof het vuur met water. 4. Spoelen, spoelen en nog eens spoelen! ‘eerst water, de rest komt later’! Koel de brandwonde onmiddellijk door gedurende minimum 20 minuten te spoelen onder lauw, stromend water (ca. 20° C). Indien nodig en indien mogelijk, maak gebruik van een douche. Gebruik bij het spoelen alleen lauw water om onderkoelingsverschijnselen te vermijden. 5. Kledij verwijderen: Verwijder best de kleding rond de brandwonde. Opgelet: ingebrande kleding wordt altijd losgeknipt rond de wonde; trek deze nooit los uit de wonde! Juwelen en horloge worden best onmiddellijk verwijderd.

Is de brandwonde groter dan een muntstuk van 2 euro? Blijf spoelen en raadpleeg de huisarts!

Is de brandwonde groter dan een hand? 1. Blijf spoelen en contacteer de hulpdiensten via het noodnummer 100 of 112! 2. Dek na het spoelen de brandwonde af met een bevochtigd steriel verband; gebruik eventueel een propere vochtige keukenhanddoek of plastiekfolie. 3. Geef het slachtoffer géén pijnstillers! Pijn is een belangrijke indicator om de graad van de brandwonde te bepalen. 4. Geef géén eten of drinken. 5. Zorg dat de patiënt niet afkoelt. 6. Zorg ervoor dat het slachtoffer altijd in een zittende houding geplaatst wordt, ook wanneer u hem/ haar zelf naar het ziekenhuis vervoert.

4|


nieuws Zondag 25 augustus: wielerhoogdag Lint - Hove 09.30u Familiefietstocht Fiets je mee met de 9de ING Family Cycling Tour? Deze fietstocht van ongeveer 22 km is geschikt voor jong en oud. Je krijgt begeleiding van ordediensten en veiligheidspersoneel en er fietst een eregast mee. Wie dit is, houdt de organisator voorlopig nog geheim. Het zal zeker geen onbekende zijn! Schrijf je vooraf in dan betaal 2 euro, de dag zelf is het 3 euro. De deelnamegelden gaan integraal naar het goede doel. Je schrijft in bij: • Dagbladhandel Ennordi, Sint-Laureysplein 11 Hove • Dagbladhandel Punt Komma, Kapelstraat 79 Hove • Brasserie De Vondeling, Koning Albertstraat 19 Lint De deelnemers uit Lint sluiten aan rond 9.45 uur aan de kerk in Lint.

12.30u 8ste Vlaamse Pijl der Nieuwelingen of 4de ereprijs Géry Verlinden Deze wielerwedstrijd voor internationale nieuwelingen is 6 ronden of 65,4 km lang met officieel vertrek en aankomst aan brasserie de Vondeling.

14.30u Publiciteitskaravaan 16.00u 11de Ster der Beloften of 47ste Ereprijs René Voorspools Deze wedstrijd voor internationale beloften is 11 ronden of 119,9 km lang. Het vertrek is aan het St. Laureysplein en de aankomst in de Kapelstraat. Kan je die dag gemakkelijk Lint verlaten of terugkeren? - Op 25 augustus is er tijdelijk eenrichtingsverkeer op het hele parcours en dit in volgende richting: Koning Albertstraat, Van Putlei, Kontichsesteenweg, Mortelstuk, Liersebaan, Kauwlei, Ooststatiestraat, Koning Astridlaan, Bautersemstraat, Beukenlaan, Vredestraat, Eikenstraat, Dennenlaan, J.F. Gellyncklaan, Mechelsesteenweg, Edegemsestraat, Kapelstraat, St.-Laureysplein, Lintsesteenweg, Statiestraat en Koning Albertstraat. - Buslijn 130 – 132 : geen wijzigingen aan de haltes richting Wilrijk. Reis je richting Lier? Houd er dan rekening meer dat de halte Koning Albertstraat niet bediend wordt. Lintenaren uit het centrum nemen de bus aan woon-zorgcentrum Zonnestraal. - Buslijn 52: geen wijzigingen als je richting Duffel wilt. Reis je richting Antwerpen dan rijdt de bus aan het einde van de Duffelsesteenweg via de Koning Albertstraat, Van Putlei richting Kontich en zo naar Mortsel. i www.hovesevitesseclub.be

Wedstrijd vlaggen Kleurrijke vlaggen wapperen weer boven de hoofdstraten van de gemeente. Op elke vlag zie je een nummer staan. Dit nummer is belangrijk als je meedoet aan de wedstrijd die het gemeentebestuur organiseert. Op elke vlag zie je een foto van een Europese hoofdstad. Aan jou om de juiste vlag bij de juiste hoofdstad te plaatsen! De deelnemingsformulieren liggen bij de Lintse handelaars. Aarzel niet, doe mee want er zijn leuke prijzen te winnen: Wat denk je van een citytrip of een ander tof Europees geschenk?

|5


milieu Aanpassing afvaltarief grof huisvuil De Vlaamse Overheid heeft minimum en maximum tarieven opgelegd aan alle Vlaamse gemeenten voor de inzameling van restafval en grof huisvuil. Tarieven die zowel in het containerpark als huis-aan-huis gelden. Deze tarieven moeten vanaf 1 juli 2013 toegepast worden. De gemeentelijke tarieven werden getoetst aan dit decreet. De gemeente Lint heeft enkel een probleem met het tarief van het ophalen van grof huisvuil aan huis. Tot vandaag werd de inzameling per stuk aangerekend en dit mag volgens VLAREMA (Vlaams reglement op het hergebruik van materialen) enkel nog per m続 of per kg. Daarbij komt nog dat de Lintse stukprijs onder het opgelegde minimum tarief ligt en goedkoper bleek dan als je het afval naar het containerpark zou brengen. De gemeenteraad heeft daarom op 25 juni 2013 besloten om de tarieven voor de inzameling van grof huisvuil aan te passen. Vanaf 1 september gaat deze verandering in.

Hoe grof huisvuil laten ophalen en hoeveel kost het? Ten laatste drie werkdagen voor de inzameling (op vrijdag uiterlijk tot 12 u.) meld je aan de milieudienst hoeveel stukken grof huisvuil opgehaald moeten. Het afval wordt door de inzamelaar gewogen en je krijgt nadien een factuur met het aangeboden gewicht en het bedrag dat je moet betalen. Het tarief voor het grof huisvuil bedraagt 0,30 euro/kg.

Geen gezinsvrijstelling meer voor grof huisvuil in het containerpark Het VLAREMA laat niet langer toe dat gemeenten een vrijstelling geven voor het aanbieden van grof huisvuil in containerparken. In Lint kreeg je tot nog toe een vrijstelling voor de eerste 50 kg. Vanaf 1 juli mag deze vrijstelling helaas niet meer toegepast worden en betaal je dus voor elke kilogram die je aanbiedt. Het tarief voor het grof huisvuil in het containerpark voldoet aan de nieuwe normen (0,20 euro/kg). De vrijstelling blijft wel gelden voor de andere betalende fracties. i Igean: 03 350 08 11

6|


milieu Opnieuw groepsaankoop groene energie! Wil jij besparen op je energiefactuur? Wil je daarbij ook je steentje bijdragen aan het milieu? Doe dan mee met de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Lint steunt dit initiatief. Als je interesse hebt, schrijf tussen 1 juli en 29 september vrijblijvend in en dit zonder enige aankoopverplichting. Energieleveranciers dienen via de online veiling op 2 oktober hun beste bod in. Je moet zelf geen prijzen vergelijken. Na de veiling krijg je een persoonlijk aanbod van de goedkoopste energieleverancier van de veiling. Pas dan beslis je of je van energieleverancier verandert.

groepsaankoop te organiseren en je te begeleiden. iChoosr verzamelt de inschrijvingen via www. samengaanwegroener.be. Je vindt er ook een antwoord op vaak gestelde vragen. Heb je nog meer specifieke vragen, dan is iChoosr iedere werkdag van 9.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar via het gratis infonummer 0800 21 134. Na de veiling op 2 oktober krijg jij een gepersonaliseerd aanbod. Dit vergelijkt meteen de veilingresultaten met je huidige contract. Pas dan beslis je of je op het nieuwe aanbod ingaat. Ook bij je overstap kan je rekenen op een helpende hand. Aangezien de federale regering besliste om de verbrekingsvergoedingen af te schaffen, stapt iedereen over zonder verbrekingsvergoeding.

Succesvolle groepsaankoop in 2012

Inschrijven

De editie van vorig jaar was een groot succes. Meer dan 90 000 huishoudens schreven in en 66.000 daarvan gingen ook effectief in op het aanbod van de winnende leverancier. Een gemiddeld gezin bespaarde 220 euro op jaarbasis. Huishoudens die vorig jaar overstapten hebben er alle baat bij opnieuw deel te nemen aan de groepsaankoop. Zij hebben nu immers een jaarcontract, dat zonder verbrekingsvergoeding opgezegd kan worden. Zo ga je in op het aanbod van de winnende leverancier en geniet je opnieuw van kortingen op de energiefactuur.

Neem je laatste eindafrekening (12 maanden) van elektriciteit en aardgas bij de hand en schrijf je online in op www.samengaanwegroener.be (doorklikken op provincie Antwerpen). Inschrijven kan van 1 juli tot en met 29 september.

Stap voor stap begeleiding De provincie stelde de firma iChoosr aan om de

Heb je geen toegang tot het internet kom dan naar de milieudienst in het gemeentehuis vanaf 3 september. Maandag: 8.30 – 12.00 en 17.30 – 20.00 Woensdag: 8.30 – 12.00 en 13.00 – 16.30 Breng je laatste jaarafrekening van elektriciteit en aardgas mee en ga naar de milieudienst: i Koen Laurent – 03 460 13 38.

|7


milieu Help de Lintse natuur! Op 17 maart 2011 ondertekende de gemeente samen met Natuurpunt een charter om de biodiversiteit in Lint te verhogen. Er staan 3 acties in dit engagement en hiermee wil de gemeente nagaan of de natuur op haar grondgebied er op vooruit gaat.

Hoever staan we nu? Actie 1: Inventariseren van de poelen Voor het tweede jaar op rij werden er dit voorjaar fuiken geplaatst in de poelen achter het Lerenveld. Opnieuw werden er heel wat amfibieën gevonden: de vinpootsalamander, een kleine watersalamander, de alpenwatersalamander, groene en bruine kikkers. Uit de inventaris van de beek achter het Meihof bleek dat in deze stilstaande gracht heel wat leven zit, zoals verschillende soorten salamanders en kikkers. Actie 2: .Hoogstamboomgaard Op de pleintjes aan de Liersesteenweg merk je nu een hoogstamboomgaard op. Het eerste pleintje dat je tegenkomst als je van Lier Lint binnen rijdt, is beplant met verschillende kersensoorten. Op het pleintje wat verderop vind je pere-, appel- en pruimelaars. De oude zieke en geknotte kastanjes werden dit voorjaar gerooid. Onder de hoogstam fruitbomen mag

de kruidgroei haar gang gaan. Zo creëren we een biotoop voor insecten en vlinders die allerlei plagen in de fruitbomen kunnen bestrijden. De kruidgroei zal net als de bermen slechts 2 maal per jaar gemaaid worden. Enkel voor de veiligheid langs het fietspad zal er een strook 3 maal gemaaid worden. Iedereen die zin heeft, mag het fruit komen oogsten. De pleintjes worden pesticidevrij onderhouden. De Nationale Boomgaardenstichting plantte de fruitbomen en ze gaat deze ook onderhouden. Actie 3: Vlinderweide Een grasveld tussen feestzaal Lerenveld, de tennisvelden ’t Leer en de terreinen van de ruitervereniging en Chiro meisjes wordt een vlinderweide. Op dit deel van de sport- en recreatiezone kan niets anders aangelegd worden omdat er een ondergrondse pijpleiding ligt. De weide, die voorheen intensief gemaaid werd, wordt voortaan beheerd door Natuurpunt vzw. Natuurpunt heeft een beheersplan voor dit gebied opgemaakt. Door een ander beheer van deze grasvlakte hopen we een biodiverse weide te krijgen met een grote variatie aan planten. In en rond de weide worden geen pesticiden meer gebruikt.

Strijd mee tegen kanker en vergroot de hoop! - Wist je dat in taxussnoeisel een actief bestanddeel zit dat verwerkt wordt in heel wat medicijnen om kanker te bestrijden? - Wist je dat er voor 1 kg van dit bestanddeel, baccatine, meer dan 12 ton snoeisel nodig is?

b. Verzamel de eenjarige scheutjes van max. 20 à 30 cm. c. Vang het snoeisel op in een doek om vermenging met gras, bladeren of ander snoeisel te voorkomen. Je kan het ook rechtstreeks in een zak stoppen.

Dan begrijp je dat je hulp meer dan welkom is.

Hoe neem je deel? Snoei vanaf 15 juni tot 31 augustus 2013 de taxus in je tuin en breng het verse snoeisel naar het containerpark.

Waarmee moet je rekening houden? a. Enkel jong en zuiver taxussnoeisel komt in aanmerking.

De opbrengst van de actie van 2013 wordt geschonken aan de borstkliniek, een samenwerking tussen AZ Sint-Jozef in Malle en AZ Klina in Brasschaat. 250 nieuwe patiënten met borstkanker bieden zich jaarlijks bij de borstkliniek aan. Zij kunnen beroep doen op een gespecialiseerd diagnostisch centrum met ruime ervaring in borstpuncties en MRI-onderzoek.

i www.vergrootdehoop.be l www.zorgprogramma-oncologie.be

8|


milieu Verklein je voetafdruk: verminder je waterverbruik Iedereen gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Hoeveel ruimte hangt af van iemands consumptiepatroon. Met de ecologische voetafdruk kunnen we in hectares aangeven hoeveel oppervlakte aarde dat is per persoon. Als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en we geven de natuur voldoende ruimte om te overleven, dan heeft elke bewoner gemiddeld per jaar recht op 1,7 hectare (ongeveer drie voetbalvelden). De voetafdruk van rijke landen is veel groter dan die van arme landen. Een Belg heeft een gemiddelde voetafdruk van 6,7 hectare.

Hoe zit het met de watervoetafdruk. Met zijn allen (gezinnen, landbouw en industrie) nemen we in Vlaanderen meer dan ons deel in: we verbruiken ruim 786 miljard liter water per jaar. Per dag betekent dit meer dan 2 miljard liter! Het gaat dan om alle soorten water: kraantjeswater (bijna 50%), grondwater, oppervlaktewater (=water van

rivieren en kanalen) en regenwater. Het waterverbruik door huishoudens is goed voor ongeveer één derde van het totaal. Van het leidingwater alleen nemen huishoudens ruim 56% voor hun rekening. Daarom ligt een deel van de oplossing bij de huishoudens = bij ieder van ons dus! Een gemiddelde Vlaming verbruikt per dag zo’n 110 liter water. Dat zijn 11 emmers van 10 liter. De meeste huishoudens gebruiken hiervoor leidingwater, sommigen vullen dit aan met put- of hemelwater. Water is een kostbaar goed. Het kost heel wat moeite om het veilig, zuiver en drinkbaar te krijgen en houden. De gouden regel die voor elk type water van toepassing is, luidt dan ook: ‘doe het met minder’. Zo zorg je bovendien voor een kleinere waterfactuur! Hier volgen enkele tips:

Tip 1: Volle wasmachine: draai nog geen was als de wasmachine niet helemaal vol zit. Een wasbeurt kost heel veel water en energie. Tip 2: Geen water uit flessen: Elke druppel die door de drinkwatermaatschappijen wordt geleverd is drinkbaar. Het water moet aan zeer strenge normen voldoen en wordt dagelijks gecontroleerd. Tip 3: Minder water door het toilet: een spoelonderbreker op het toilet kan vele liters water besparen. Probeer je regenwater aan te sluiten op het toilet, zo spoel je geen kostbaar drinkwater door. Tip 4: Laat water niet onnodig lopen: als je de kraan laat lopen bij het tandenpoetsen, scheren of handenwassen, ben je al snel 1 à 2 liter water kwijt. Tip 5: Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk: een kraan die 10 druppels per minuut lekt, verspilt 5 à 6 liter water per dag (= 2000 liter per jaar). Lekken kan je vaststellen door regelmatig de watermeterstand op te schrijven. Tip 6: Installeer een spaardouchekop: door hun speciale constructie hebben waterbesparende douchekoppen minder water per minuut nodig voor hetzelfde douchecomfort als klassieke douchekoppen. Een goede spaardouchekop laat 6 à 7 liter per minuut door en zo bespaar je 40 à 50% water.

|9


OCMW OCMW en werkgroep ‘Kiemen’ slaan de handen in elkaar Je kunt in het OCMW terecht voor opvoedingsondersteuning en vorming in het algemeen. Omdat bepaalde doelgroepen zeer moeilijk bereikbaar zijn, slaan het OCMW en de werkgroep “Kiemen” de handen in elkaar. Kiemen is een solidariteitsgroep, met en voor (kans) armen. Samen ontwikkelen ze een nieuwe en specifieke vormingsreeks op maat van deze doelgroep.

mogelijke thema’s zijn klussen in huis (uiteraard ook voor vrouwen), tips over herstellen van kledij, e.d.

Vorming over?

Wanneer en waar?

Budget en tips hierover, gezond koken, aspecten van opvoedingsondersteuning,… Andere

Vanaf september elke tweede en vierde donderdag van de maand in ‘inloophuis De Nieu-

Wie verzorgt de vorming? De vorming wordt door medewerkers van het OCMW gegeven. Voor specifieke onderwerpen komt een externe deskundige je meer verduidelijking geven.

Voor wie? Alle geïnteresseerden

we Krik’, Liersesteenweg 11 (ingang via de seniorenflats). Op die momenten is het huis open van 18.30 tot 21 uur. De vorming start om 18.45 en duurt een uurtje. Eerste bijeenkomst is op donderdag 12 september. Deelnameprijs 1 euro (terugbetaalbaar !).

i Martine Van Mechelen 03 460 18 64 l Thea Vangossum 03 288 97 75 l José Kleyn 03 455 56 30

Wist je dat…. …de werkgroep ‘Kiemen’ 25 jaar bestaat? Kiemen heeft aandacht voor mensen die het om één of andere reden moeilijk hebben. Ze zijn verbonden met de Welzijnsschakels bisdom Antwerpen en met ATD vierde wereld beweging. Onrecht, vooral ten koste van kleine budgetten, kaarten zij aan. Kiemen streeft naar een groep waar de doelgroep zelf het woord mag nemen en ze willen dat samen doen met vele sympathisanten. Het zilveren jubileum wordt gevierd met een barbecue op vrijdag 30 augustus, vanaf 17 uur in de hoeve Van Houtven aan de Zevenhuizestraat 68. Iedereen is hier van harte uitgenodigd om kennis te maken en samen te feesten!

Eind juli krijg je een flyer met meer uitleg in je brievenbus. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Kiemen? Bezorg dan je naam en adres, met vermelding nieuwsbrief Kiemen, in de brievenbus van de pastorie, Koning Albertstraat 6 of e- mail naar joseekleijn@belgacom.net.

10 |


OCMW Dienstencentrum De Schakel Hobbywerking JULI

AUGUSTUS

• Vrij knutselen • Bloemstuk maken

• Naaien • Werken met textielverharder

Geen inspiratie? Geen paniek! De vrijwilligers maken wat voorbeelden en plaatsen ze in de ingang van het Dienstencentrum.

Zomeractiviteit: de verzoekbox Alle verzoekprogramma’s bij alle radiozenders kennen een ongelofelijk succes. Nogal logisch want iedereen hoort graag zijn favoriete muziek. Het is al lang geen geheim meer dat mensen graag verzoekjes aanvragen. Daarom komt de verzoekbox naar Lint. Het concept is heel simpel! Kom op woensdag 3 juli naar het danscafé op het Oud-strijdersplein. Op de tafels liggen formuliertjes waarop je je favoriete plaat/platen invult. DJ Kevin draait ze en praat de nummers aan elkaar. Wrijf je dansbeentjes al maar in! Dat je van dansen dorst krijgt, is een absolute zekerheid. Bestel daarom aan de cocktailbar een lekkere sangria of een non-alcoholische cocktail. Hopelijk kom je zo in een tropische vakantiesfeer. Voor andere drankjes kun je in de cafetaria terecht. Voor de hongerige magen voorzien we lekkere knabbels en aperitiefhapjes .

Wanneer? Hoe laat? Waar? Toegang?

woensdag 3 juli 14.00-16.30 u. parking Oud-Strijderplein gratis

Bloedinzameling Op maandag 29 juli organiseert het Rode Kruis haar bloedinzameling in de lokalen van DC De Schakel. Kan en mag je bloed geven? Kom dan langs, het kan levens redden !

INSCHRIJVEN:

voorjeactiviteiten kan elke werkdag van 9.30-12.30 14.00 tot 17.00 in MeerInschrijven activiteiten vind in de activiteitenkalender (brochure in de cafetaria) en vanvan DC De Schakel en WZCu Zonnestraal. dienstencentrum De Schakel, Oud-strijdersplein 1, 2547 Lint, tel. 03 460 19 10. Je kunt uiteraard ook inschrijven via e-mail: dienstencentrum@ocmwlint.be Voor de workshops crea en juwelen kun je ook elke woensdagvoormiddag terecht in De Schakel bij Barbara (vrij handwerk ) of Lucia (juwelen)

| 11


senioren Ontwerp jij een logo voor de seniorenraad? Een logo maakt een bedrijf, organisatie, raad of verenging zichtbaar en herkenbaar. Omdat de seniorenraad er nog geen heeft, doen zij graag een beroep op je creativiteit. Doe mee aan de wedstrijd en bedenk een logo voor de seniorenraad! Laat je inspiratie de vrije loop, maar een link of verwijzing naar de gemeente Lint is een aanrader! Je creatief hersenspinsel bezorg je voor 26 augustus: - digitaal via seniorenraad@lint.be - op papier in de suggestiebus in dienstencentrum De Schakel, Oud-strijdersplein 1 De winnaar wordt bekendgemaakt aan de stand van de seniorenraad op Suikeren Zondag om 14u00. Er is een mooie prijs voorzien.

Seniorenraad bij de jaarmarkt en Suikeren Zondag Wanneer kom je in Lint iedereen en dus ook de mensen van de seniorenraad tegen? Gegarandeerd bij de grootste evenementen zoals de jaarmarkt en het Suikeren Zondagweekend. - Op 10 september bemannen de leden van de seniorenraad een standje bij de jaarmarkt. - Tijdens de rommelmarkt op 14 september, zet de seniorenraad zich in voor het meten en wegen van courgetten. De winnaars worden bekendgemaakt op Suiker Zondag. De grootste en zwaarste courgetten krijgen een leuke prijs !

bibliotheek Je zoekt…, je vindt

Wie niet leest, kan ook luisteren

Als je in de bibcatalogus zoekt, zoek je tegelijk ook in allerlei andere databanken. Je grasduint in meer dan 45.000 beschrijvingen. Je krijgt meteen een overzicht van toegekende prijzen voor literatuur, jeugdboeken en film. Op het computerscherm worden automatisch linken getoond naar verwante gegevens op het internet.

Een luisterboek, ook audioboek en vroeger gesproken boek genoemd, is een geluidsopname van een voorgelezen boek. Een luisterboek wordt uitgebracht op compact disc. Ze zijn voor een breed publiek bedoeld. Een luisterboek is uitermate geschikt …..

Kom naar de bib en raadpleeg … - raadpleeg 18 miljoen persartikels in de Mediargus databank (databank van alle Vlaamse kranten) - 70.000 boekbesprekingen in allerhande literaire databanken.

- … om het leed in de file wat te verzachten. - … als je op reis vertrekt, met kinderen op de achterbank. Kom naar de bib voor kinderverhalen op CD. - Als je eens wil luisteren naar spannende romans.

Je vindt het allemaal in de Lintse bib!

12 |

Proberen maar!


onderwijs sport Sportkampen voor 7- tot 12-jarigen van 29 juli tot 2 augustus 2013: Thema: Christoffel Columbus van 5 tot 9 augustus 2013: Thema: In the jungle Dagelijks sporten voor kinderen van geboortejaar 2006 tot 2001 Waar: Lindenhof, parkzaal Lint Prijs: - Lintenaren: 50 euro per week, - maximumprijs per gezin: 135 euro per week (minstens 3 Lintse kinderen nemen deel aan een zelfde week) - niet-Lintenaren: 60 euro per week - 1 euro per week korting voor Grabbelpasleden Inschrijven kan, zolang er plaats is, via www.lint.be of in OC De Witte Merel.

Senior Games Je bent 50+ en hebt een hart voor sport! Dan zijn de Senior Games dĂŠ uitgelezen kans om te sporten met leeftijdsgenoten in een recreatieve en/of gezonde competitiesfeer. Het aanbod van de Senior Games bestaat enerzijds uit 5 competitiesporten en anderzijds uit meer dan 40 recreatiesporten waaraan iedereen kan deelnemen. Bloso en de Vlaamse seniorensportfederaties voor de sportieve 55-plusser zijn de organisatoren. Wanneer Dinsdag 8 en woensdag 9 oktober 2013 Waar Bloso-centrum Blankenberge Floreal Koning Boudewijnlaan 15 b Koning Albert I-laan 59 8370 Blankenberge 8370 Blankenberge Tel.: 050 42 64 42 Tel.: 050 43 21 11 Fax: 050 41 71 39 Fax: 050 43 22 22 blankenberge@bloso.be blankenberge@florealclub.be Deelnamegeld 8,00 euro per persoon (incl. broodjesmaaltijd, aandenken, verzekering, koffie, soep, water en optreden van Bart KaĂŤl. Transport Met de sportelbus: 5,00 euro per persoon Opstapplaatsen: 8 oktober 2013: parking Peking Wok, Koningin Astridlaan 85, Kontich 9 oktober 2013: parking Sportpark, Hove Inschrijving Voor 30 augustus bij de sportdienst in OC De Witte Merel of via www.bloso/seniorgames

| 13


jeugd

Speelweken van 1 tot 5 juli 2013 van 15 tot 19 juli 2013 van 22 tot 26 juli 2013 van 19 tot 23 augustus 2013 van 23 tot 30 augustus 2013

Dagelijks spelplezier voor kinderen van geboortejaar 2006 tot 2001 Waar: Luitersheide 2, Lint Prijs: - Lintenaren: 25 euro per week, - maximumprijs per gezin: 65euro per week (minstens 3 Lintse kinderen nemen deel aan een zelfde week) - niet-Lintenaren: 35 euro per week - 1 euro per week korting voor Grabbelpasleden Inschrijven kan, zolang er plaats is, via www.lint.be of in OC De Witte Merel.

Ik heb een idee !!! Vanaf begin juli tot eind augustus staat er op elk wijkspeelplein een ideeënbus. In deze bus kan iedereen zijn ei kwijt: Hoe kan je speelplein leuker, groener, avontuurlijker… Laat het ons weten!

14 |

Film- en theaterweek van 29 juli tot 2 augustus 2013 Tijdens de film- en theaterweek worden de deelnemers ondergedompeld in alle stadia van een filmproductie. Samen met een professionele regisseur en cameraman werken de jongeren gedurende de hele week aan een kortfilm. Dagelijks van 10 tot 16 uur Voor wie: jongeren van 2000 tot 1997 Waar: Luitersheide 2, Lint Première: zaterdag 3 augustus (uur nog te bepalen) Prijs: - Lintenaren: 40,00 euro per week - niet-Lintenaren: 50,00 euro per week - 1,00 euro per week korting voor Swapleden Inschrijven kan (zolang er plaatsen beschikbaar zijn) via www.lint.be of in OC De Witte Merel.


kalender

JULI

Gemeentebestuur i.s.m. verschillende verenigingen

Vr 26/07

Van 1/07 tot 31 /08

11-juliviering Vanaf 20 u: in en rond het gemeentehuis 20u: academische zitting in het gemeentehuis

Avondwandeling Kerselaer Lier

Gezinsbond Lint

Fotozoektocht voor kids en hun (groot-)ouders Een korte fietstocht of aangename wandeling van ongeveer 6 kilometer door onze gemeente. De opdracht is eenvoudig. Op een kaartje hebben we 8 plaatsen aangeduid, waar telkens een foto genomen is. Bekijk bij elke plaats twee foto’s en beslis welke van de twee daar genomen is. Het kaartje en het opdrachtformulier download je via www.GezinsbondLint. be. En vergeet niet, als je meedoet win je misschien één van de waardebonnen van onze lokale handelaars.

Wo 3/07 KVLV

Avondfietstocht 19 u: Kerkplein

i

Paula Ravache l Liersesteenweg 196 l 03 288 90 87

Za 6/07 Natuurpunt Lint

Beheerwerken 8 – 12 u

Wie graag eens met Natuurpunt mee gaat werken in het bos kan zich aanmelden via e-mail. Wij voorzien volgende data: zaterdagen 6, 13 en 20 juli.(voormiddag) Concrete gegevens krijg je via e-mail.

i

miekevandenbergh@hotmail.com

Do 11/07 Vlaamse Kring

Jongerendag 9.30 u: Vertrek aan het Kerkplein

Vlaamse Kring Lint nodigt je uit voor een bezoek aan het speelgoedmuseum in Mechelen. Om 18 uur zijn we terug in Lint. Deelnemen kost 4 euro per kind en 6 euro per volwassene. Vergeet je picknick niet.

i

Inschrijven: Jan Winters l Crauwelshoeve 25 l 03 288 91 09

KVLV

18 u: Vertrek aan het Kerkplein

i

Nadien hapjes en drankjes aan het Lindenhof gevolgd door een spetterend vuurwerk. Wees erbij!

Paula Ravache l Liersesteenweg 196 l 03 288 90 87

Za 03/08 Zo 14/07 Heemkundige Kring Eugeen Goeyvaerts

Opendeurdag 13 – 18 u: Oranjerie in gemeentepark

De heemmusea en tuinen zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Bekijk ook de bijzondere tentoonstelling ‘Lintse kermissen in beeld’

Di 16/07

Natuurpunt

Zwerfvuilactie langs het Xavier Van Rooyfietspad 10 – 12 u: spoorwegovergang Luitersheide

Tweemaandelijkse zwerfvuilactie langs het fietspad Lint-Lier tussen de Veldstraat en grens Boechout. Werkmateriaal is beschikbaar. Graag zelf werkhandschoenen voorzien. Natuurpunt Lint zorgt voor het sorteren achteraf.

i

Volkssterrenwacht Urania

Gratis rondleiding voor inwoners van Lint 20 u: Urania l Jozef Mattheessensstraat 60 l 2540 Hove

Je mag een film over de planeten verwachten en je bezoekt een mini-expo over meteorietstenen. Als afsluiter ga je naar de waarnemingstoren. Je kunt bij helder weer waarnemingen doen door de computergestuurde 40 cm krachtige sterrenkijker. Interesse? Stuur dan snel een e-mail naar info@urania.be, met vermelding van je naam en het aantal deelnemende personen.

Zo 21/07 Vlaamse Kring Lint

Fietstocht Fietsen in en rond Merksplas

i

hans.baetens@gmail.com

Petanqueclub Lint

Zomertornooi tripletten 13 u: clublokaal aan de Kontichsesteenweg

Tornooi voor iedereen die lid is van de petanquefederatie Vlaanderen (PFV)

Za 10/08 Petanqueclub Lint

Open tornooi 13 u. clublokaal aan de Kontichsesteenweg

Tornooi voor tripletten. Iedereen welkom – geen licentie verplicht. Inschrijven kan tot 12.45 u l 9 euro per triplet. Vind je geen ploeggenoten, kom zo naar het terrein en je vindt zeker mensen om samen te petanquen. Liefst eigen petanqueballen meebrengen.

Jan Winters l Crauwelshoeve 25 l 03 288 91 09

Vlaamse Kring Lint

Veerle Schonkeren l F. Timmermanslaan 10 l 03 489 09 41

9.30 u: vertrek Kerkplein

Culinaire fietstocht Culinaire fietstocht in en rond Lier. Deelname aan deze tocht: 35 euro per persoon.

i

Jan Winters l Crauwelshoeve 25 l 03 288 91 09 Veerle Schonkeren l F. Timmermanslaan 10 l 03 489 09 41

Veerle Schonkeren l F. Timmermanslaan 10 l 03 489 09 41

| 15


kalender Zo 11/08 Heemkundige Kring Eugeen Goeyvaerts

Opendeurdag 13 – 18 u: Oranjerie in gemeentepark

De heemmusea en tuinen zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Bekijk ook de bijzondere tentoonstelling ‘Lintse kermissen in beeld’

Do 15/08 Cantemus

Opluisteren misviering voor moederdag 9.30 u: Parochiekerk O.L.V.-Geboorte

Voor iedereen, maar toch speciaal voor alle moeders, wil het Cantemuskoor haar beste stemmen bovenhalen om met meerstemmige liederen en bijpassende orgelklanken een aangename start te geven aan deze feestdag. Gelukkige moederdag.

i

Joke De Roeck l 03 288 76 43

Zo 25/08 KVLV

Wandeling Lier 9 u: Vertrek aan Kerkplein

i

Paula Ravache l Liersesteenweg 196 l 03 288 90 87

Za 31/08 Vlaamse Kring Lint

Fietstocht Fietstocht in en rond Sint-Job.

i

Jan Winters l Crauwelshoeve 25 l 03 288 91 09

Veerle Schonkeren l F. Timmermanslaan 10 l 03 489 09 41

16 |

Prettige vakantie!

3305223 infoblad ct200 gelinkt  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you