Issuu on Google+

m a y a n k chavda Architectural Portfolio


Personal Data Name Mayank Ravikumar Chavda Date of Birth 17th July, 1988 Birthplace Ahmedabad, India. Nationality Indian Address 32, Sukhipura Society, Bhudarpura Road, Near Kamla Appt, Ambawadi, Ahmedabad, Gujarat, India. Pin 380006 E-mail mayankchavda33@gmail.com Phone +91 756023296 Education 2013-2014 Master of architecture Design Research Lab – Patrik Schumacher Studio Architectural Association, London, UK. 2005-2012 Bachelor of Architecture Dept of Architecture, Faculty of Technology and Engineering. The Maharaja Sayajirao University, Baroda, Gujarat, India. Competitions Sept 2007 Jury commendation IGBC Green Home Design ’07 Nov 2007 Fashion House Design- Transparence’08 by Saint Gobain Glass March 2008 Water safe, sustainable and for all, design competition Sept 2008 IGBC Green Home Design ’08 Nov 2008 Jury commendation Mediaplex- Transparence’08 by Saint Gobain Glass Sep 2009 Designboom_ 'Think outside the parking box'


Work Experience July 2011-2012 _ Navrachana University, teaching assistant July 2011-2012 _ Navrachana University, architectural assistant, consultancy cell July 2011-2012_ Jaimini Mehta Studio, freelance architect July - Dec 2009 _ Jaimini Mehta Studio, student trainee 1st july 2008 - 14th aug 2008 _ Ajmera Mayfair Global Firm at Bahrain, student trainee Language Proficiency English Fluent Hindi Fluent Gujarati Mother Tongue Computer Skills Proficient - AutoCAD 2D, Adobe Photoshop_Illustrator_InDesign_Premiere, Corel DRAW, Sketch Up, Maya, Grasshopper, Rhino Working knowledge & intermediate skills – Autodesk Revit, 3ds max, Vray, Softimage, Adobe AfterEffects, Arduino. Interests Graphic Design, Furniture Design, Product design, Photography, Sketching & Painting Reference Ar. Pierandrea Angius_ Assistant tutor_Patrick Schumacher Studio, AADRL, AA, London, UK. - Pierandrea.Angius@zaha-hadid.com Prof. Shisir Raval _ HOD Architecture department, MSU, Baroda, India. - inmsuarchsrr@gmail.com Ar. Jaimini Mehta _Chief Architect_Jaimini Mehta studio, Baroda, India. - punitajmehta@gmail.com


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12


INDEX 1. VGTK.....pg 06 2. Rahul Amin House.....pg 07 3. Facebook headquarters.....pg 08 4. Art campus .....pg 14 5. Gaming arena.....pg 16 6. Architect's office.....pg 18 7. Housing.....pg 20 8. School .....pg 22

13

9. Residence.....pg 24 10. / 11. / 12. Competition.....pg 26 13. Locomotive systems....pg 30


1. Vivekanand gramin takniki kendra

Team members: Mayank Chavda, Kanak Mishra

The project is a part of a large campus run by an N.G.O. called Sewa Rural to working on different fronts to help the women, young men and poor rural population of the town called Jhaghadia, Guajarat, India. This particular building is to educate the rural women about maternity by lectures, meetings educative displays. I worked with Ms Kanak Mishra under the guidance of Ar. Punita Mehta of Jaimini Mehta Studio for different stages of different building units such as this one for working drawings and 3D models.

VGTK


2. Residence for Rahul Amin

The project was to design a residence for the owner of Gujarat's one of the prominent industrialist Rahul Amin. The site is located in the suburban area of Baroda, India near a river bank which is covered with large trees. The concept of the design was to create a house which looks like thins strips stacked over each other when aproached from distance. The house has three bedrooms, a swimming pool and a traditional indian courtyard with pargola on the top and lotus pond in center on ground floor. The pergola covers most of the roof area creating shade in the hot and dry climate and shrubs are added on them for cooler breeze.


3. Facebook Headquarters AA-DRL masters

Team members: Sajna Jamal, Milica Pihler, Maryam Kalantari, Mayank Chavda

The thesis originates as an antipode of Frank Gehry‘s design for Facebook’s future campus, which is claimed to be the largest open office in the world by the end of its completion, in 2015. [1] This came as a result to further improve the communication and connectivity within office environments.We believe that the conventional open plan approach fails due to many reasons, which include the lack of personalized zones for employees, reduced productivity which leads to problems associated with noise, ventilation, lighting and so on. Our task is to overcome these issues while maintaining connectivity and interaction throughout. Therefore, the research challenges the conventional typology of open plans, in an attempt to create connective spaces without going for a single large office environment. Another aim is to improve the current scenario of Silicon Valley. “California’s Silicon Valley is notoriously jobs-rich and housing-poor.” [2] It is a single huge dense suburb which mainly consists of giant technological companies like Facebook, Google, Apple, Adobe etc.; but also has lower density housing. It lacks content as the public is dependent on San Francisco for all central activities. We are promoting the Facebook campus as a prototype in addressing these issues, which will introduce a new precedent within Silicon Valley! Various employee surveys highlight this issue and reiterating that housing and transit inequities are factors which add up the regional problems of transportation and parking. This promotes the usual way of Silicon Valley’s construction of a building whereas it is surrounded by parking lots [3]. It completely detaches and isolates the building from the rest of the urban neighborhood. We are aiming to improve this usual trend by proposing an office prototype where the engagement of the neighboring community can be treated alongside the company program, thereby ensuring proper connectivity between the building and surrounding.

ADMINISTRATION

PEOPLE AND RECRUITING

COMMUNICATION AND PUBLIC POLICY

LEGAL AND FINANCE

PRODUCT MANAGEMENT SOFTWARE ENGINEERING

SALES AND BUSINESS

ONLINE OPERATIONS

IT AND SECURITY

DESIGN AND USER EXPERIENCE DATA AND ANALYTICS INFRASTRUCTURE

MARKETING

CONCEPT


MASSING / SECTION


Gears

Ceiling Wires Fabric

Floor

DESIGN OF THE PARTITIONWALL Since we had an intension to create a space which works on both levels - open and cellular, we needed a system of partition walls which allows this transformation of space from one to other. To behave according to need as stated above, we designed a system which has two parts - a soft movable skin and rigid skeleton to hold that skin. In our case, the soft movable skin is fabric which is elastic and the skeleton which moves this fabric is flexible wire which can push the surface of this elastic fabric. The fabric is held below the ceiling at the level of 4m which is parallel to the ceiling and a mechanism of gears is between these two planes. The intension was to control the direction and length of the wire so it can push the fabric downwards to attain the desired profile of the partition

WIRE MOVEMENT CONTROL The way a partition creates its profile is controlled by three movements. We designed a mechanism which can control the movement of the wire in three directions; XY (horizontal), XZ (vertical) and YZ (length control). All the three movements are controlled by the commands provided by the computer to the ARDUINO which sends the signal to the servo which controls the speed and the rotation angle of the Servo motor. The horizontal gears controls where the partition wall is going to be deployed, the vertical gears control the steepness of the angel of partition on that end of wire to the ceiling plane and the

PARTITON WALL CONCEPT / DESIGN


1)

2)

3)

1. horizontal 2. rotation disk

PART OF GEARS


The arrangement of the table is based on their location in context of each other and the whole plan. The area which is around the lightwell and the facade of the building is populated with the working desks in order to allow maximum natural light and the view outside. After an interval of 5-6 tables, the informal seating area is provided. The tables with arrangement of 4 tables in X formation are placed in the central open areas. The partition walls are usually placed between the central passway and the working area. The furniture is designed based on some very basic criteria. One of them is the shape of table which allows the partition wall to be placed in a way to increase the size of the group or increase or decrease the privacy. The partitions are two shapes; either straight or half circular depending upon the table it is combined with.

FACADE PARTITION WALL INTERNAL PATHWAY

LIGHTWELL

MAIN PATHWAY

FURNITURE PLAN

FURNITURE

WORKSPACE


FURNITURE CATALOUGE / INTERIORS


4. Art campus 5th year

The proposed site is in Baroda, India - the city which has a long legacy of artists from sculptors to painters. The aim of the project was to bring the local public together on same platform as the artist. The proposal was to create an environment where anyone can come and learn the art they are interested in from the professionals of the field. The intension was to promote art as a dimension in one's life which is not only a mean to earn but also it breaks down the monotonous routine of a common man. Since the site sits on a slope, the design concept is that a large cube which is made of smaller cubes has broken into the smaller pieces which are tumbling down the slope of the site. These smaller cuboids make the art studios while the large cube is considered to perform as an indoor amphitheatre. The lowest area of the site becomes an open air amphitheatre to host performing artists for evening events.

CONCEPT / SECTIONS


SITE PLAN / VIEWS


5. Gaming Arena 5th year

Being a hard core gamer, I always felt that the whole idea of gaming and the Game design is highly underdeveloped in the Indian scenario. A public forum, an active real world interaction and celebration in the indian gaming crowd was much needed. For the Thesis project I chose to design an environment which allows gamers to indulge with gaming in different ways. The project consists of three activities. 1) An INSTITUTE housing a studio space, a material lab and a library - where one can learn game design from scratch. 2) The GAMING SPACES - These are specially designed rooms and simulators for the 3D gaming experience. There are large rooms which can be occupied by a group of gamers for team based games. 3) The EXPO space - ground level space below the built structure is intended for holding the gaming expos which are held for 3-4 day time period once a year. Being temporary in nature, the structural skeleton for the main building provides structure to this temporary event as well.

VIEW


SITE PLAN / VIEWS


6. Architect's office 3rd year

For the design of the architect's office there could be many concept and many forms but the idea was to create an expressive built form just out the basic architectural form - a cube. The building is divided into three levels, the reception houses the previous designs of the architect so one can go around and look at the models and sketches while he/she is waiting. The middle area is the studio where the junior architects work and the top level has chief architect’s studio. The orientation of the cube is in such a way that it provides smaller spaces on the top and bottom level while the middle level has larger space for more people to work.

VIEW


CONCEPT / SECTIONAL


7. Housing 3rd year

There were three basic design intensions for this project. The first was to create personal and shared spaces in the community. Every house is provided at least a single balcony which overlooks the surrounding. If the housing blocks are placed close to each-other, this balcony will be rendered useless as it won't provide any view plus the privacy can be hindered. There are three sizes of the units; these are staggered in the tower in such way that the view is not obstructed. There are some places in the whole tower where the units are not placed for three or four continuous floors. These gaps are converted into small gardens where residents can come and enjoy if they don't want to go all the way down to the ground floor garden. The tower clusters are populated with the equal number of all three units in order to create a diverse user group in the colony. The common garden spaces are shared by these users to strengthen the idea of a community.

STREET VIEW


MASSING / UNIT TYPES


8. School 2nd year

The design concept was to create a hierarchy of volumes in controlled boundaries in order to create the sense of the discipline in the students.

When the student enters the premises, the height of surrounding is very low, which in the consecutive boundary becomes higher. The admin department and the higher secondary blocks are placed on the opposite sides of the building area in order to create the zone of care & safety in the middle for the younger pupils. The kindergarten is enclosed in a boundary of its own and a small playground in the middle is surrounded by the classrooms and teachers offices.

VIEW / SECTION


WORKING DRAWING PLAN


9. Residence 1st year

The project was to design a house for an I.T. professional who lives in suburban area of a fast growing city. The location of the site is on the riverbank outside Vadodara city, India. One of the requirements of the design was to have his office where he can meet his clients on occasional basis. The design process started with a sketch which describes the words 'real & virtual' - the two worlds an IT professional lives in. which is later translated into a physical model which describes a path and its numbers of trajectories just like descending from a real to virtual world. The main path becomes the living room and its trajectories become the rest of the rooms which are connected from the living room. The bedroom and office are provided in the opposite ends to keep the privacy of the owner if anyone is visiting the place. The whole house if lifted from the ground in order to provide better view of the whole riverside area.


CONCEPT DESIGN PROCESS


10. Competitions Saint Gobain '08

Team members: Mayank Chavda, Kanak Mishra


11. Competitions

Indian Green Building Desing '07 Team members: Mayank Chavda, Kanak Mishra

The competition brief was to create a house for 2035 predicting on the current weather conditions. We studied the weather research where the two science groups predicted the current temperature will either decline or escalate to a level that the current building construction technology will be rendered futile. To tackle that situation we proposed that the skin of the building is covered with photovoltaic panels which create electricity to heat or cool the water which then circulates through building floor and skin in tubes which can control the indoor temperature by means of thermal conduction. We also proposed a detached enclosed part of the building which is designed to suit the climatic conditions for the vegetables to grow which can be consumed in harsher outside conditions. The decomposition of the human waste and biodegradable kitchen waste can be used to fertilise the plantation in order to keep the potency of the land intact. We proposed plant based water purification also for the purpose of reuse which will also help increase oxygen and decrease carbon monoxide for the indoor air.


12. Competitions

Indian Green Building Desing '08 Team members: Mayank Chavda, Kanak Mishra The competition brief was to design a sustainable dwelling. We proposed the use of the recycled building materials as the core design concept. Along with that we recommended a strategy which may be adopted by a large group of people. Looking at the basic human behaviour we observed that almost every human being follows/imitates the actions performed by their Idols. So we suggested designing the residence for a famous celebrity considering he/she believes in promoting the sustainable way of living. This act can inspire the number of people that a published research study can barely do. The core design idea was the use of recycled materials to build this residence. Since the concrete from the demolished site comprises the largest percentage we proposed reuse of it. For the passageways leading to house and in the landscape we proposed to use the crushed concrete chunks in the bottom layers. Smaller pieces can also be used as gravel for the new concrete mix. The steel which is used as reinforcement can be extracted which the large pieces of concrete are crushed into smaller. The other building materials such as steel and glass can be obtained from the recycling processes.


13. Locomotive systems

1)

The intension of the workshop was to create systems which demonstrate kinetic behaviour when they are introduced to pressure of liquid and/or air. The materials that were explored had to have two qualities, it had to be elastic and water proof. Due to these constraints, we used the materials like silicon and latex separately on different models to create locomotive behaviour. This locomotive behaviour is triggered when the model is either pumped by water or air. Since the models are made like airtight containers, the air pressure pushes the surfaces of the container which creates different movements of the body. In some cases, the body of the model had two separate compartments, one for air and second for water. The intension was to expand the air compartment when pumped air, which pushes the water in the water compartment to be pumped to other areas of the model which come back to the compartment once the air pressure is released.

2)

3)

4)

PROCESS


+91 7567023296 mayankchavda33@gmail.com


Mayank chavda portfolio revised