Page 1

Myllyhoitoyhdistys ry 1/2017

Myllyhoito

Kun ruoka hallitsee elämää :: Omin sanoin: Anna itsellesi aikaa toipua :: Pääkirjoitus: Muutoksen aika


SISÄLLYS

Teemat

Lisäksi tässä lehdessä

4 KUN RUOKA HALLITSEE ELÄMÄÄ

3 PÄÄKIRJOITUS

RUOKARIIPPUVUUS - TUNTEMATON SAIRAUS? 6 Ruoka ja riippuvuus -projekti jakaa tietoa

TAVOITTEENA TOIPUMINEN 8 Lääkäri Antti Loimalahti toivoo lisää ammatillisen ja

Ruokariippuvuus on monitahoinen sairaus.

Muutoksen aika

ruokariippuvuuden koko kirjosta.

vertaistuen yhdistäviä hoitopaikkoja.

OMIN SANOIN: ANNA ITSELLESI AIKAA TOIPUA 10 Riippuvuuksien oravanpyörästä on mahdollista päästä irti.

JÄSENSIVU 14 Tapahtumia ja koulutuksia jäsenille ja vapaaehtoisille. Tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia riippuvuudesta irrottautumalla Päätoimittajat: Susanna Schugk-Laulumaa ja Kari Kauppila Toimitussihteeri: Jaana Juosila Myllyhoitoyhdistyksen jäsenlehti Julkaisija Myllyhoitoyhdistys ry www.myllyhoito.fi

2

Kansikuva: iStockPhoto/grapix Taitto: Jaana Juosila Ulkoasu ja paino: Teroprint Oy Painos: 600 kpl

MYLLYHOITO 1/2017


PÄÄKIRJOITUS

Muutoksen aika

Kevät on ihanaa aikaa uuden suunnitteluun ja vanhan uudistamiseen. Lisääntyvä lämpö ja valo inspiroivat tekemään mahdollisesti uusia aluevaltauksia tai palaamaan jonkun vanhan rakkaan asian äärelle pitkästä aikaa. Myllyhoitoyhdistyksessä eletään voimakkaasti tänä keväänä kaikkia näitä fiiliksiä ja tästä olosta on syytä pitää kiinni. Kädessäsi oleva Myllyhoitoyhdistyksen Myllyhoitolehti on tuotos siitä hyvästä tekemisen meiningistä, jota yhdistys tällä hetkellä elää. Voisin kirjoittaa spekuloiden tulevan Soten vaikutuksista päihdetyönkenttään tai voivotella miten huonosti kaikkia asiat, mutta nyt ei ole meillä sen aika. Viime vuodet ovat olleet yhdistykselle isojen muutosten aikaa. Muutoksista kaikki eivät suinkaan ole olleet positiivisia, joten on ollut pakko katsoa peiliin ja löytää yhdistyksen ydintehtävä uudelleen. Meille tärkeintä on maailman tuulista riippumatta ihminen ja toipuminen.

Meille tärkeintä on ihminen ja toipuminen.

Yhdistyksen tehtävä on ollut jo yli 30 vuotta myllyhoidollisen työotteen edistäminen ja tämä on edelleen toimintamme punainen lanka myös tulevaisuudessa. Suomessa on useita toimijoita, joille myllyhoidollinen ote on se juttu, jonka avulla töitä tehdään. Ja me kaikki tiedetään, että sehän toimii, joten pidetään siitä kiinni. Yhdistyksen puolesta toivon runsasta verkostoitumista ja rohkeutta istua samojen pöytien ääreen toteuttaen arvokasta päihdetyötä jatkossakin lähellä ihmisten arkea. Omalta osaltani kiitän tästä mielenkiintoisesta vuodesta yhdistyksestä. Minulla on ilo esitellä tilalleni tuleva toiminnanjohtaja Kari Kauppila. Hän on ollut perustamassa Kalliolan kuntoutusklinikoita 1982, Myllyhoitoyhdistystä 1983 ja käynnistänyt Kalliolan Kiskon huumeyksikön 1985. Tässä välissä hän on toiminut lähes kolmekymmentä vuotta, nykyään jo ”vanhempana muutosmiehenä” eri koulutusyrityksissä, joten Karilla on vankka kokemus muutoksista. Nyt ympyrä sulkeutuu ja Kari tulee omien sanojensa mukaan lopettamaan työuransa siinä missä sen aloittikin – päihdetyössä.

Susanna Schugk-Laulumaa Toiminnanjohtaja

Kevät on uuden ja vanhan aikaa!

MYLLYHOITO 1/2017

3


Teemat |

Kun ruoka hallitsee elämää

Kun ruoka hallitsee elämää Leena palkitsi itseään vuosien ajan ruualla ja herkuilla. Malli oli jo lapsuudessa opittu. Nyt ruokariippuvuus on hallinnassa, mutta toipuminen vie aikaa. Toipumista ei voi nopeuttaa. Minkään suhteen.

Viisi vuotta sitten Leena jätti päihteet elämästään, mutta huomasi pian, että suhde ruokaan ei ollut ongelmaton. Hän saattoi yksin ollessaan syödä kolme suklaalevyä kerralla, ja ahmiminen sai yhä huolestuttavampia piirteitä. Syöminen ei ollut enää nälän tyydyttämistä. Ruoka ja herkut pyörivät mielessä koko ajan ja hallitsivat elämää. − Oli aivan pakko saada jotain suuhun pantavaa, aivan kuten ennen alkoholin kanssa. Leena tunnustaa olleensa aina perso makealle. − Minua palkittiin lapsena karkkipusseilla, mikä varmaan omalta osaltaan edesauttoi vääristyneen suhteen muodostumista syömiseen.

tavanomaista helpommin. − Sama pakonomaisuus ja toiminnan jatkaminen aiheutuneista haitoista huolimatta leimasi syömistäni kuin aiempaa juomistanikin. Lopetin usein ahmimisen vasta oksentamiseen.

Se, että vain hoetaan ottamaan itseänsä niskasta kiinni, ei auta riippuvuuteen sairastunutta lopettamaan haitallista käyttäytymistään.

Ruokariippuvuus on sairaus

Toipuvana alkoholistina Leena osasi tunnistaa riippuvuuden tunnusmerkit myös suhteessaan ruokaan ehkä 4

Apua Leena ei kuitenkaan osannut itse hakea. Vasta ulkopuolisten puuttuminen asiaan sai hänet havahtumaan toden teolla tilanteeseensa. − Itseasiassa päihdeterapeuttini ja ryhmäläiset tarttuivat asiaan ensimmäisen kerran. Tätä edelsi ehkä jonkinlaiseksi hätähuudoksikin jälkikäteen ajattelemani aika rajukin vitsailuni ongelmastani.

Leena on päässyt kuntouttavaan terapiaan, jossa hän pääsee käsittelemään riippuvuuden takana vaikutMYLLYHOITO 1/2017


tavia tekijöitä elämässään. − Vaikka toipumiseni ruokariippuvuudesta on vielä kesken, ja retkahduksiakin on sattunut, koen olevani oikealla tiellä. Myös vertaistuki on tärkeä apu kamppailussa ruokariippuvuutta vastaan. − Etsin ja löysinkin itselleni hyvän OA-ryhmän, jossa käyn säännöllisesti. Leena toivoo, että ruokariippuvuus tunnistettaisiin terveydenhuollon piirissä sairautena. − Se, että vain hoetaan ottamaan itseänsä niskasta kiinni, ei auta riippuvuuteen sairastunutta lopettamaan haitallista käyttäytymistään. Valoisa tulevaisuus Tulevaisuuden Leena näkee hyvin valoisana.

- Saan voimaa luovista harrastuksista. Käyn maalaamassa ja piirtämässä. Kun teen taidetta, unohdan tyysti kaiken muun. - Luulin parisuhteen olevan mahdoton minulle, mutta nyt minulla on parisuhde miehen kanssa, joka kohtelee minua hyvin, eikä ole sairas, riippuvainen mistään. Olen hänen mielestään kaunis ja ihana. En kuuntele sairasta puoltani vaan uskon sen aina kun pystyn. Se auttaa.

Kaikki toipuminen on hidasta. Sitä ei voi liiaksi korostaa. - Toipumista ei voi nopeuttaa. Minkään suhteen. Kokeiltu on. Jouluna söin paljon suklaata ja varmasti koen siitä syyllisyyttä. Ei normaalit ihmiset koe. Armollisuutta täytyy opetella. Terapiasta on ollut tosi paljon hyötyä. Työstäminen palkitaan kyllä ja toivoa on.

Tie toipumiseen on vasta alussa Ruokariippuvuus on monitahoinen sairaus. - Kaikki riippuvuudet on mekanismiltaan samoja. Tarkoitan sillä että niillä paikataan ja paetaan jotakin. - Mulla on kohta viisi vuotta raittiutta ja koen että olen edelleen alussa. MYLLYHOITO 1/2017

TEKSTIT: Marjo Karinkanta ja Jaana Juosila KUVAT: Jaana Juosila

5


Teemat |

Kun ruoka hallitsee elämää

Ruokariippuvuus - tuntematon sairaus? Myllyhoitoyhdistyksessä käynnistyi vuonna 2014 RAY:n (nyk. STEA) rahoittama Ruoka ja riippuvuus -projekti. Idea projektille syntyi halusta levittää tietoa pakonomaisesta syömisestä riippuvuussairautena.

Hankkeen tavoitteena on levittää tietoa ruokaan ja syömiseen liittyvästä riippuvuudesta erityisesti työssään riippuvuusilmiöitä kohtaaville sekä ongelman kohdanneille ja heidän läheisilleen. ‒ Kun tietoisuus ongelmasta leviää, entistä enemmän kärsiviä ohjataan oikeanlaisen avun piiriin, projektipäällikkö Sanna Runsala toteaa. - Ruokariippuvuus on terveydenhuollon piirissä vielä huonosti tunnistettu riippuvuussairauden ilmenemismuoto, eikä asianmukaista tietoa ole ollut paljon saatavilla. ‒ Lisäksi Myllyhoitoyhdistyksessä on huomattu, että riippuvuussairaudelle on tyypillistä sen siirtyminen kohteesta toiseen. On tavallista, että ihmisen toipuessa esimerkiksi päihderiippuvuudesta, suhde ruokaan saattaa muodostua ongelmalliseksi, Runsala kertoo.

usein itse suhteen ruokaan muodostuneen hallitsemattomaksi ja elämää haittaavaksi. Ruokariippuvuuteen sairastunut saattaa suunnitella etukäteen ahmintasessioita ja eristäytyä mieluummin yksin ruuan kanssa, kuin osallistua ennen tärkeinä pitämiinsä sosiaalisiin tilaisuuksiin. ‒ Henkilö voi syödä hillitysti muiden edessä, mutta ”ottaa kiinni” yksin ollessa. Ruokariippuvuuteen liittyy Runsalan mukaan usein ylipainoa, joka puolestaan aiheuttaa erilaisia terveysongelmia kuten sydän- ja verisuonisairauksia sekä 2-tyypin

Hallitsematonta ja elämää haittaavaa Jos elämä pyörii ruuan ympärillä, syömiseen liittyy häpeää ja piilottelua eikä ylensyömisen vähentäminen yrityksistä huolimatta onnistu, voi kyse olla ruokariippuvuudesta. Ajatukset pyörivät pakonomaisesti ruuan ja syömisen ympärillä. ‒ Kun ihminen sairastuu riippuvuuteen, se vaikuttaa monella tasolla elämässä. Sairastunut tunnistaa 6

MYLLYHOITO 1/2017

diabetesta. ‒ Kehon muutokset saattavat aiheuttaa ahdistusta ja itseinhoa sekä vaikuttavat muun muassa parisuhteeseen. Riippuvuussairaus näkyy usein ihmissuhteissa monella tavalla, ja sillä on aina vaikutuksia koko perheeseen. Koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia Ruoka ja riippuvuus -projekti sisältää monipuolista tiedotus- ja koulutus- sekä messu- ja tapahtumatoimintaa. ‒ Koulutustilaisuudet sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ovat iso


Ruokariippuvuus • Ruokariippuvuudella tarkoitetaan pakonomaiseksi ja hallitsemattomaksi muuttunutta syömistä. • Ruoka ja syöminen ilmenevät yhtenä riippuvuussairauden muotona. • Ruokariippuvuus on sairaus, joka ei ole kenenkään syy tai vika. • Sairastuminen ei katso ikää, sukupuolta eikä sosioekonomista asemaa.

osa tätä projektia. Myös ongelman kohdanneille järjestetään luentoja sekä keskustelutilaisuuksia. Lisäksi meillä on suljettu keskusteluryhmä Facebookissa, jossa ongelman kohdanneet voivat jakaa kokemuksiaan. Sosiaalinen media helpottaa vuorovaikutusta kohderyhmien kanssa. Keväällä käyttöön on otettu Facebookin kautta jaettavat webinaarit sekä livevideot. Runsala kertoo koulutuksille olevan kysyntää. Myös koulutuksista saatu palaute on ollut hyvää. ‒ Pakonomainen syöminen on aiemminkin ollut tunnistettu ilmiö, mutta asianmukaista tietoa ei ole ollut paljoakaan saatavilla. Media on ottanut Ruoka ja riippuvuus -projektin kiinnostuksella vastaan. Aiheesta on uutisoitu vilkkaasti. ‒ Ongelman kohdanneet ovat kokeneet helpottavaksi sen, että aihetta nostetaan esille ja pakonomainen syöminen tunnistetaan sairaudeksi.

Lue lisää ruokariippuvuudesta hankkeen kotisivuilta osoitteesta www.ruokariippuvuus.fi Löydät meidät myös Facebookista.

• Masentuneisuus, ahdistuneisuus, unettomuus sekä yksinäisyyden kokeminen ovat tavallisia oireita riippuvuudesta kärsivälle. • Tunnesyöminen tai mieltymys makeaan eivät yksin tee kenestäkään ruokariippuvaista. Toipuminen • Aivan kuten muistakin riippuvuuksista, myös ruokariippuvuudesta voi toipua. • Toipuminen edellyttää usein, että ruokavaliossa vältetään ahmintaa laukaisevia tuotteita sekä syömistapoja. • Monipuolinen ruokavalio ja riittävä energiansaanti ovat tärkeitä tekijöitä uuden ruokavalion suunnittelussa. Laihduttamisesta ja pakonomaisesta kehon tarkkailusta luopuminen ovat myös avaintekijöitä toipumisessa. • Avun hakeminen ja vertaistuen piiriin hakeutuminen tukevat toipumisprosessissa. Vertaistuesta saa apua ja voimaa, yksin ei ongelman kanssa tarvitse jäädä.

Mietityttääkö suhteesi ruokaan?

Ruoka ja riippuvuus -projektin puhelintunti Puhelintunti tarjoaa tietoa ruokariippuvuudesta ja muista syömiseen liittyvistä ongelmista. Puhelintuntiin voivat soittaa kaikki ruokariippuvuudesta kiinnostuneet, olipa ongelma sinulla itselläsi, läheiselläsi tai vaikkapa asiakkaallasi. Keskustelut ovat luottamuksellisia, ja voit soittaa myös nimettömänä. Ohjaamme tarvittaessa avun piiriin. Soittoaika maanantaisin klo 12-14 ja keskiviikkoisin klo 9-11.

Puhelinnumero 044 355 4872.

MYLLYHOITO 1/2017

7


Tavoitteena toipuminen Lääkäri Antti Loimalahti toivoisi Suomeen lisää ammatillisen osaamisen ja vertaistuen yhdistäviä hoitopaikkoja. Päihdepsykiatriaan erikoistunutta Loimalahtea vie työssään eteenpäin paitsi syvä ymmärrys päihderiippuvuudesta ja mielenterveysongelmista sairauksina, myös hyvät vaikuttamismahdollisuudet nykyisten hoitokäytäntöjen parantamiseksi. − Potilasmäärät ovat suuria, koska päihde- ja mielenterveysongelmista kärsii moni. Hoidon tasoa on kuitenkin varaa nostaa roimasti, joten työsarkaa riittää. Pienilläkin muutoksilla voi olla iso merkitys, Loimahti toteaa. Parannettavaa löytyy niin hoitoonohjauskäytännöistä, hoitorakenteista kuin hoitotyöstäkin. Näiden epäkohtien korjaamistyössä Loimalahti haluaa olla mukana. − Olen huomannut, että ihmisiä hoidetaan usein epätarkoituksenmukaisesti. Päihde- ja mielenterveyspotilaat koetaan terveydenhuollossa usein vaikeiksi hoitaa. Loimalahti näkee asian toisin. − Minä en koe näiden potilaiden hoitoa erityisen hankalaksi, päinvastoin. Se onkin ehkä osasyy siihen, miksi tämä työ sujuu minulta hyvin. Tällä hetkellä päihdekuntoutusyksikkö Toipumossa työskentelevä Loimalahti on ajautunut päihdepsykiatriaan sattumien kautta. Hän on itsekin riippuvuudesta toipuva, mutta oma kokemus ei ole ollut ensisijainen syy erikoistumiseen. − En koskaan tietoisesti tavoitellut tätä, mutta pikkuhiljaa ala on osoittanut kiinnostavuutensa ja palkitsevuutensa. Työuran varrella samalla tavalla asioista ajattelevien ammattilaisten kohtaaminen on kasvattanut motivaatiota entisestään. − Työllä on alkanut tuntua olevan suurempi tehtävä. 8

Päihderiippuvuuden moninaisuus hämmentää

tä paremmin. Hoito tulisi pyrkiä toteuttamaan integroidusti.

Parhaana riippuvuuden hoitomuotona Loimalahti pitää vertaistukea. Hän toivookin Suomeen lisää ammatillisen osaamisen ja vertaistuen yhdistäviä hoitopaikkoja. − Minulle on kehittynyt tässä asiassa aatteellista paloa ja ehkä vähän visionäärinenkin tapa ajatella ja toimia.

Toinen suuri epäkohta on, ettei päihderiippuvuutta edelleenkään mielletä aina sairaudeksi. − Päihderiippuvuus ei ole vain ongelma vaan nimenomaan sairaus ja vieläpä hyvin merkittävä sellainen. Alkoholi on työikäisen suomalaisen yleisin kuolinsyy.

Päihderiippuvuuden moninaistuminen on kuitenkin luonut uusia haasteita hoitotyölle. − Päihteitä käytetään määrällisesti aiempaa enemmän ja laajemmalla skaalalla. Päihteitä on nykyisin paljon erilaisia, ja uusien aineiden kohdalla ei aina ne edes tiedetä miten ne vaikuttavat. Lääkkeiden osuus riippuvuutta aiheuttavina päihteinä on niin ikään kasvanut. − Uusia lääkkeitä tulee markkinoille koko ajan, ja apteekkien kautta voi ajautua pahaankin riippuvuuteen. Päihdelääketieteen asiantuntijuutta tarvitaan paitsi päihdehoitoon liittyvissä kysymyksissä, mutta myös arvioimaan lääkkeiden käytön tarpeellisuutta ja riskejä erilaisissa tilanteissa. − Etenkin lääkkeiden määräämisessä päihderiippuvaiselle pitäisi olla tarkkana. Riippuvuuteen sairastuneelle päihteinä toimivien ja riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden määrääminen on suolan kaatamista haavoihin, Loimalahti muistuttaa. Mahdollisuus toipumiseen Loimalahti nimeää yhdeksi merkittäväksi haasteeksi päihde- ja mielenterveysongelmien hoidossa näiden kahden sairauden hoitamisen toisistaan erillisinä ilmiöinä. − Päihde- ja mielenterveysongelmat liittyvät toisiinsa, ja tämä pitäisi ottaa hoidossa huomioon nykyisMYLLYHOITO 1/2017

Päihderiippuvuutta hoidetaan terveydenhuollossa monin eri tavoin, ja myös hoitojen tavoitteet poikkeavat toisistaan. − Hoidon tavoite on usein väärä. Jo syntyneen riippuvuuden hoito tarkoittaa päihdekäytön lopettamista. Kaikki muu on vain haittojen vähentämistä. Loimalahti vertaa päihderiippuvuuden hoitoa ja sen tavoitteita muiden vakavien sairauksien hoitokäytäntöihin. − Niin kauan kuin esimerkiksi syövästä on mahdollista toipua kokonaan, siihen pyritään. Miksi riippuvuuden kanssa ei toimita samoin? On hölmöä, ettei toipumiseen pyritä, vaikka siihen on mahdollisuus. Toipumo on täysi-ikäisten miesten ja naisten sekä heidän läheistensä hoitoon erikoistunut kuntoutusyksikkö Sonkajärven Aittokoskella. Olet tervetullut arviointi- ja kuntoutusjaksoille käyttämistäsi päihteistä tai niiden yhdistelmistä riippumatta. Toipumossa kuntoutus ja kaikki toiminta perustuu 12 askeleen toipumisohjelman ammatilliseen soveltamiseen. Hoitohenkilökunnassamme sinua kohtaavat koulutetut ammattilaiset, joilla on myös oma toipumiskokemus riippuvuudesta. Päihderiippuvuuttasi käsitellään sairautena, ei selkärangattomuutena tai moraalisena vajavuutena. www.toipumo.com


Apua päihderiippuvuuteen Kalliolan päihdekuntoutus Kalliolan klinikan Myllyhoidossa päihdekuntoutusta tarjotaan ensisijaisesti työssäkäyville tai työelämästä syrjäytymisvaarassa oleville päihdeongelmaisille, heidän läheisilleen ja lapsiperheille.

Klinikalle hakeutuminen

Klinikalle voi hakeutua työterveyslääkärin, A-klinikan, sosiaalitoimen tai muun hoitopaikan hoitoonohjauksella. Asiakas voi myös itse hakeutua hoitoon. Paikkavaraus tehdään puhelimitse. Hoidon voi maksaa asiakas itse, kotikunta tai esimerkiksi työnantaja. Paikkatilanne ja varaukset: p. 045 773 11339 (arkisin klo 8-15) ja sähköposti myllyhoito@kalliola.fi.

Päihdekuntoutus

- Hoitojakso kestää 28 vuorokautta. Huumetaustaisille suositellaan kuuden viikon jaksoa. - Kuntoutus perustuu Minnesota-malliin, joka tunnetaan Suomessa nimellä Myllyhoito. - Yhteisöllinen psykososiaalinen kuntoutus. - Kognitiiviset ja oppimisterapeuttiset menetelmät. - Ohjattuja ryhmiä, vertaistukiryhmiä, yksilökeskusteluja. - Tietopainotteiset luennot, kirjalliset tehtävät. - Akupunktio, toiminnallinen ryhmä, rentoutus. - Toipumista tukevan kulttuurin rakentaminen ja tutustuminen AA/NA -ryhmiin.

Verkostotyö

Verkostotapaamisilla työnantajan sekä terveys- ja sosiaaliviranomaisten kanssa helpotetaan paluuta arkeen ja jatkohoitoon. Pari-/perhetapaamisia järjestetään sovitusti kuntoutuksen lopussa. Läheisille on tarjolla myös erityinen läheiskurssi. Kalliolan klinikka tarjoaa lisäksi lapsiperhekuntoutusta perheille, joissa vanhemmilla tai vanhemmalla on päihdeongelma.

Henkilökunta

Kuntoutuksesta vastaa moniammatillinen tiimi. Henkilökunta on paikalla ympärivuorokautisesti.

Kalliolan klinikka Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen p. 045 773 11 339 www.myllyhoitoon.fi www.facebook.com/kalliolanmyllyhoito www.laheishoitoon.fi

MYLLYHOITO 1/2017

9


Teemat |

Omin sanoin

TEKSTI: Johanna KUVAT: iStockPhoto

Anna itsellesi aikaa toipua Riippuvuus on itsepintaisen jäykkää kokemisen ja käyttäytymisen tapaa, jota noudattamalla yrittää selvitä elämässä. Olen itse selvinnyt yhdestä riippuvuudesta ja korvannut sen toisella riippuvuudella ymmärtämättä että hyppään yhdestä oravanpyörästä toiseen. Olen ollut elämässäni epäterveellä tavalla riippuvainen monesta asiasta, mutta vakavasti sairastunut ruokariippuvuuteen ja päihderiippuvuuteen, jotka meinasivat tuhota minut. Sairastuin anorexia nervosaan eli sairaalloiseen laihduttamiseen 14vuotiaana. Yhdistin syömättömyyteen riippuvuuteni liikuntaan jolloin laihduin nopeasti sairaalakuntoon. Syömättömyys ja pakonomainen liikunta olivat minulle tapa hallita omaa kehoani ja sitä kautta omia tunteitani. Sain rauhan tunteen ja tyydytystä siitä, että minulla oli itsemääräämisoikeus kehostani. Nautin nälän tunteesta ja siitä että kuukautiseni loppuivat. Minulle oli järkytys maata liikkumatta sairaalassa pakkosyötettävänä. Anorexian jälkeen sairastuin joksikin aikaa bulimiaan. Ruoka ja painoni pyörittivät koko ajan ajatuksiani. Tunsin olevani lihava vaikka olin pelkkää luuta ja nahkaa.

mitään, olen hyvin toimeentulevasta perheestä ja minulta ei lapsuudessani tai nuoruudessani puuttunut mitään materialistista. Liikuntariippuvuus seurasi minua pitkään, noin 35-vuotiaaksi asti. Minun oli pakko käydä jumpassa, salilla, tanssia, pyöräillä, juosta, lenkkeillä, uida. Löysin mielihyvää fyysisestä kivusta, jota koin suorittamalla urheilua. Riippuvuus muuttaa muotoaan Alkoholi oli lääke kaikkeen ja minulle ainoa tapa säädellä tunteitani. Päihteiden käytössä keskeinen ideani oli tunnetilojen muuttaminen sen avulla.

Loppuvaiheessa, ennen raitistumistani olin täysin riippuvainen alkoAlle kaksikymppisenä olin parin holista. Käytin sitä päivittäin enkä vuoden ajan riippuvainen pakonselvinnyt mistään asioista ilman omaisesta varastelusta eli kleptoalkoholia. Tiesin, etten voi juoda maniasta. Siihen mutta en kyenliittyi sanoinkunyt tekemään vaamattoman työtäni, kotitöitä On suoranainen ihme, upea tunne tai olemaan lapettä selvisin ruokariiponnistumisesta seni kanssa ilman puvuudestani. Luulen, ja pelon voittapäihteitä. että tulin siitä niin omamisesta kun vein kaupasta tavaraa Alkoholismista voimaiseksi etten voienkä jäänyt siitä selviämiseen mantunnossani pystynyt kiinni. Minulla tarvitsin muiden myöntämään alkoholiriipei ollut mitään apua ja tukea. puvuuttani vaikka se oli järkevää syyMinua auttoivat edennyt pitkälle. tä varastaa läheiseni,

10

MYLLYHOITO 1/2017

minulle sopiva päihdekuntoutus sekä vertaistuki. Alkoholiriippuvuudesta toipuessani ymmärsin, että minun täytyy kerta kaikkiaan pysähtyä. Pysähdyin miettimään rehellisesti ajattelu- ja toimintatapojani ensimmäistä kertaa elämässäni. En enää halunnut korvata yhtä riippuvuutta toisella vaan kerta kaikkiaan vapautua riippuvuuksien oravanpyörästä. Riippuvuuteni opintomenestyksestä ja työnteosta, etenemisestä uralla jatkui 40-vuotiaaksi asti, jolloin lähdin päihdekuntoutukseen. Siihen asti persoonallisuuteni, itsetuntoni, omanarvontuntoni ja identiteettini rakentui työnteolle ja menestymiselleni työelämässä. En kokenut olevani minkään arvoinen ihmisenä ilman opintoihin ja työelämään liittyvää onnistumista. Rahasta ja tavaroiden ostamisestakin voi tulla riippuvaiseksi. Jos en ole juonut omia ja muiden rahoja olen shoppaillut ne. Lopetettuani alkoholin juomisen aloitin ostelemaan kontrolloimattomasti vaatteita ja tavaroita luotolla. Tätä riippuvuutta vastaan kamppailin pitkään, kunnes minun oli pakko lopettaa ajauduttuani taloudellisiin vaikeuksiin. Lääkeriippuvuuteni ilmeni kun jouduin syömään voimakkaita kipulääkkeitä jouduttuani tapaturmaisen onnettomuuden jälkeen kirurgiseen


Alkoholiriippuvuudesta toipuessani ymmärsin, että minun täytyy kerta kaikkiaan pysähtyä. En enää halunnut korvata yhtä riippuvuutta toisella vaan vapautua riippuvuuksien oravanpyörästä kokonaan. leikkaukseen. En millään olisi tahtonut lopettaa kipulääkkeiden syömistä, niistä tuli niin hyvä olo. Kun luovuin kipulääkkeistä, aloitin alkoholin juomisen uudestaan. Kun tulin raskaaksi, söin antabusta ja yritin lopettaa juomisen. Lapseni syntyi keisarinleikkauksella ja synnytyslaitoksella huomasin ajattelevani enemmän kipupumppua kuin vastasyntynyttä lastani. Minua pelotti että kuolen kun kipupumppu viedään minulta pois. Diapamit, Panakodit, Tramalit ja Mirtatsapiinit ovat sellaisia lääkärini minulle määräämiä lääkkeitä joita olen käyttänyt väärin päihtymistarkoitukseen.

Mistä riippuvuudet kohdallani johtuvat? Syitä on varmaankin useita. Oma persoonallisuuteni ja luonteenpiirteeni, kasvuympäristöni kuten lapsuudenperhe, lähiomaiset ja ystävät. Synnyin toivottuna ja kauan odotettuna esikoisena ja ehkä vanhempani rakastivat ja suojelivat minua liikaa pettymyksiltä joita en oppinut koskaan käsittelemään terveellä tavalla. Olen myöhemmin tehnyt kaikkeni välttääkseni kokemasta negatiivisia tunteita koska minulle ei kehittynyt taitoja sietää niitä. En ole kestänyt epäonnistumisia tai epätäydellisyyttä itsessäni.

MYLLYHOITO 1/2017

Olen aina ollut tunne-elämältäni yliherkkä. Voimakas tunnemieli on vienyt minua mukanaan, halusin tai en. Olen luonteeltani impulsiivinen, mielialani vaihtelut ovat voimakkaita ja tunnekokemukseni laantuvat hitaasti. Ahdistun herkästi ja erilaiset pelot ja masennus ovat minulle tuttuja. Toisaalta koen myös voimakkaita ilon ja riemun hetkiä, innostun ja inspiroidun asioista ja ihmisistä ja nautin luovuudestani ja erilaisista aistikokemuksistani siinä määrin että olen luonut uran suunnittelijana ja taiteilijana.

11


Teemat |

Omin sanoin (jatkoa)

Riippuvuuksien synty saattaa johtua osittain siitä, että olen ollut pienestä asti biologisilta ominaisuuksiltani tunnehaavoittuva yksilö ja kasvanut ympäristössä, joka ei ole sopinut temperamenttiini. Lapsuudenperheessäni ei puhuttu paljon tunteista eikä negatiivisia tuntemuksia kannustettu ilmaisemaan terveellä tavalla. Ehkä kasvuympäristö jollain tapaa mitätöi voimakkaat tunteeni tai ainakin koin itse niin että niistä ei sopinut puhua. Tästä johtuen en oppinut luottamaan omiin tunteisiini ja yritin tukahduttaa ne tai en tunnistanut niitä. Minun on ollut aina vaikea tunnistaa tai tuntea vihaa. Kun syömishäiriöni paljastui perheelleni, jouduimme kaikki opettelemaan tunteista puhumista. Nuoruudessani, ollessani murrosikäinen perheessäni ajauduttiin äärimmäisiin tunneilmaisuihin. Me kaikki etsimme oikeita, terveitä tapoja ilmaista tunteitamme ja aikuistumiseni oli myrskyisää aikaa. Lapsena olin kiltti, kohtelias ja hyvin koulussa sekä harrastuksissa pärjäävä tyttö. Murrosikäisenä minusta tuli varasteleva, valehteleva ja itsetuhoinen nuori nainen joka yritti itsenäistyä ovia paiskoen. Isäni ei uskaltanut tulla töistä kotiin muuta kuin baarin kautta. Kotona häntä odotti omien sanojensa mukaisesti helvetti, kun minä ja äitini kävimme henkien taistoa huutaen. Isäni on alkoholisti ja alkoholistin lapsen riski sairastua alkoholismiin on moninkertainen verrattuna muihin. Suvussani on paljon alkoholismia ja uskon perineeni sellaiset geenit jotka ovat altistaneet minut tälle sairaudelle.

12

Miten toipumiseni alkoi?

Mistä saan voimia?

Toipuakseni syömishäiriöstä kävin nuorena psykoanalyyttisesti suuntautuneen kolmivuotisen kuntoutuspsykoterapian. Psykoanalyysissä paneuduttiin menneisyyden tutkimiseen ja syytä sairastumiseeni etsittiin varhaisista lapsuudenmuistoista, suhteestani isääni ja äitiini, seksuaalisuudestani jne.

Saan voimia arjen pienistä asioista ja onnistumisista. Kun lapseni halaa minua tai haluaa että luen hänelle iltasatua. Saan voimaa jokaisesta raittiista päivästä tai siitä kun osaan nauttia hyvästä ateriasta ja syödä ilman syyllisyyttä tai omantunnontuskia. Opettelen kunnioittamaan pieniä asioita ja olemaan niistä kiitollinen. Saan voimia luonnossa liikkumisesta, joogasta, avantouinnista, rentoutumisesta ja vertaisryhmistä.

Myöhemmin ilmenneen masennukseni ja alkoholismini hoidossa minua on auttanut erityisesti ratkaisukeskeinen kognitiivinen käyttäymisterapia sekä dialektinen käyttäytymisterapia. Olen kokenut, että on hedelmällisempää paneutua syiden etsimisen sijasta ratkaisun etsimiseen. Syytä tai syyllistä riippuvuuksieni synnylle en välttämättä löydä koskaan eikä se olekaan minulle oleellinen tieto riippuvuuksieni hoitamisessa. Tärkeämpää on ollut opetella uusia keinoja selvitä riippuvuuksista ja siten luopua itselle haitallisista käyttäytymismalleista. Kognitiivisessa psykoterapiassa olen opetellut uusia taitoja käsitellä tunteitani.

Saan voimia arjen pienistä asioista ja onnistumisista. Kun lapseni halaa minua tai haluaa että luen hänelle iltasatua.

MYLLYHOITO 1/2017

Mikä auttaa minua arjessa ja vastoinkäymisissä? Luovutan oman tahtoni minua korkeammille voimille ja luotan siihen että vastoinkäymisilläkin on tärkeä merkitys ihmisenä kasvamiseni kannalta ja että ne kuuluvat elämään. Hyväksyn voimattomuuteni ja otan päiväunet tai rentoudun kun olen väsynyt. Pidän kiinni arjen rytmistä, pyrin syömään säännöllisesti ja liikkumaan ulkona valoisaan aikaan. Vältän parhaani mukaan ylisuorittamista, kiirettä ja stressiä ja suunnittelen päivääni tyhjiä hetkiä, jolloin minulla on lupa pysähtyä ja olla tekemättä tai ajattelematta mitään.Suunnittelen tekeväni yhden asian hyvin päivässä, se on sellainen tavoite joka on realistinen ja missä onnistuminen antaa minulle voimia ja hallinnan tunteen.


Terveiseni riippuvuuden kanssa kamppailevalle tai hänen läheiselleen Riippuvuus on oravanpyörässä elämistä. Pakonomaista, elämää kaventavaa ja kärsimystä aiheuttavaa ajattelutapaa ja käyttäytymistä. Se on elämistä harhassa, jossa luulee oman ajattelunsa ja käyttäytymisensä olevan ainoa oikea keino elää oikein. Sitä se ei kuitenkaan ole. Joskus tällainen epäterve ajattelu ja toiminta voi kehittyä pakkomielteeksi joka tuhoaa oman ja muiden elämän. Et ole sairautesi kanssa yksin, meitä on paljon. Riippuvuus on koko perheen sairaus ja siksi läheisetkin tarvitsevat tietoa riippuvuudesta, sen hoidosta ja apua itselleen. Puhuminen ja keskustelu auttavat kokemukseni mukaan aina. Jos siihen ei muuten pysty kannattaa hakea ammattiapua.

Riippuvuuksista on mahdollista selvitä. Tärkeintä on oma halu selvitä siitä. Läheisten tuki auttaa mutta ilman omaa halua ei kuntoutus tai läheiset voi paljoakaan vaikuttaa asiaan. Riippuvuuksista toipuminen on hidasta, isot muutokset tapahtuvat hyvin pienin askelin ja välillä tulee takapakkia.

Riippuvuudesta on mahdollista toipua. Tärkeintä on oma halu selvitä.

Ajatuksiani Myllyhoidosta Myllyhoidossa saa vertaistukea sekä muilta asiakkailta että hoitohenkilökunnalta. On hyvä että riippuvuuksia ei hoideta muilla riippuvuuksilla eli hoito on lääkkeetöntä eikä johda lääkeriippuvuuden syntyyn tai kehittymiseen. Myllyhoidossa opin ymmärtämään, että riippuvuuteni on kroonista, en parane siitä koskaan ja sen vuoksi minun täytyy hoitaa sairauttani hoitojakson jälkeenkin, lopun ikääni. Ilman tätä tietoa ja ymmärrystä olisin kuvitellut parantuneeni riippuvuudestani hoidon aikana ja kokeillut alkoholin kohtuukäyttöä sen jälkeen. Tämä olisi johtanut uuteen juomaputkeen josta en kokemukseeni ja itsetuntemukseeni luottaen olisi selvinnyt hengissä. Nykyään hoitojaksot ovat aika lyhyitä. Toivoisin, että hoitojaksoja pidennettäisiin. Toipuminen vaatii aikaa.

MYLLYHOITO 1/2017

13


Jäsensivut

MYLLYHOITOYHDISTYS RY Oksasenkatu 10 A 7 00100 Helsinki www.myllyhoito.fi 03 884 840 (klo 9-15) etunimi.sukunimi@myllyhoito.fi Toiminnanjohtaja Kari Kauppila puh. 0500 737 511 Asiantuntija Marjo Riikola puh. 044 355 4871 Viestintäsuunnittelija (sij.) Jaana Juosila puh. 040 729 1171 Selväpää-ohjelma Ehkäisevän työn päällikkö (sij.) Heidi Holmavuo puh. 044 353 3896 Kouluttaja Camilla Lentonen Kouluttaja Kati Saura Ruoka ja riippuvuus -projekti www.ruokariippuvuus.fi puh. 044 355 4872 Projektipäällikkö Sanna Runsala Projektiassistentti Soila Saranko Projektikouluttaja Suvi Björkqvist Myllyhoidolliset päihdeohjelmat Naarajärven vankilassa puh. 046 533 5397 Päihdeohjaaja Rita Virtanen Päihdeohjaaja Pasi Hokkanen Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikka ph.klinikka@myllyhoito.fi puh. 044 353 3490 Vastaava terapeutti Minna Ekholm Terapeutti Elina Lonka Terapeutti Ari Mikkeli

TULOSSA KEVÄÄLLÄ JA KESÄLLÄ 2017

10.6.2017 NA:n kiitollisuuspäivä Autokyydit järjestetään myös Lahdesta ja Imatralta. Heinäkuussa AA:n kesäpäivät Virossa. Osallistumme AA-päiville sekä tutustumme toimintaan yhteistyöklinikallamme Tallinnassa. Kysy tarkemmat tiedot Marjolta (yhteystiedot alla). 4.-6.8.2017 AA:n Euroopan konventti Helsingissä. Päiväretki 5.8. Helsinkiin. Autokyydit lähtevät myös Lahdesta ja Imatralta.

TULOSSA SYKSYLLÄ 2017 Syyskuu: Tukihenkilökoulutus (perusosio) Lokakuu: Tukihenkilökoulutuksen 12 askeleen osio Marraskuu: Tukihenkilökoulutus (syventävä osio) Joulukuu: Kaikkien jatkoryhmien yhteiset pikkujoulut, Lahti. Lisätiedot: Asiantuntija Marjo Riikola, puh. 044 355 4871 marjo.riikola@myllyhoito.fi

MERKITSE KALENTERIIN Päihdepäivät 6.-7.6.2017 Myllyhoitoyhdistyksen syyskokous 10.10.2017 ILoveMe -messut Helsingin Messukeskuksessa 20.-22.10.2017 Tuomaskahvit 20.12.2017

14

MYLLYHOITO 1/2017


Riippuvuudesta on mahdollista toipua Klinikallamme toteutetaan Minnesota-mallin mukaista ammattitaitoista ja ihmisläheistä hoitoa riippuvuuteen sairastuneille ja heidän läheisilleen jo yli 30 vuoden kokemuksella. Työmuotona on Myllyhoito®. Tiedustelut ja paikkavaraukset arkisin klo 8.00-15.30 välisenä aikana.

Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikka puh. 044 353 3490 Huom: Hoitojaksoa varten voi saada kunnalta maksusitoumuksen! Hoidon kesto vähintään 28 päivää. Hoitojakson kesto ja sisältö vaihtelevat asiakkaan tarpeiden mukaan. Hoidon keskeisiä elementtejä ovat 12 askeleen ohjelman hyödyntäminen, yksilötapaamiset, ryhmäterapiat sekä vertaistuki. Läheisille oma ohjelma.

Hyvä päihdetyön ammattilainen. Nyt saatavana apua myös arviointiin.

Arviointiapua päihde-, peli- tai muun riippuvuusongelman havaitsemiseen ja arviointiin Arviointipalvelumme auttaa asiakkaasi kokonaistilanteen arvioinnissa sekä yhteisessä päätöksenteossa. Arviointi auttaa myös asiakasta hahmottamaan oman tilanteensa ja mahdollisen hoidon ja tuen tarpeen. Kolmen käyntikerran arvioinnissa Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikalla käytetään monidimensionaalista arviointimallia, jossa arvioidaan päihteidenkäyttöä, pelaamista, fyysistä tilaa, tunneperäisiä ja käyttäytymisen ongelmia, hoitovalmiutta, selviytymistaitoja sekä ympäristötekijöitä. Asiakaslähtöisen arviointikeskustelun suorittavat Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikan asiantuntevat ammattilaiset. Arviointikeskustelujen pohjalta laaditaan kirjallinen kokonaisarviointi, joka sisältää myös mahdollisen hoitosuosituksen. Kolmen arviointikerran hinta yhteensä 135 euroa. MYLLYHOITO 1/2017

15


Tilaajan Nimi

POSTIN MERKIT

Osoite 52700 Mikkeli

Myllyhoitoyhdistys ry

www.myllyhoito.fi

Myllyhoitoyhdistys ry Oksasenkatu 10 A 7 00100 Helsinki 03 884 840

Myllyhoito  

Myllyhoitoyhdistyksen jäsenlehti 1/2017 Omin sanoin: Anna itsellesi aikaa toipua Pääkirjoitus: Muutoksen aika Teema: Kun ruoka hallitsee el...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you