3 minute read

ИТАЛИАНСКИТЕ КУЛИНАРНИ СТОЛИЦИ: НЕАПОЛ

Автор: Елена Миланова

РАЖДАНЕТО НА ИДЕАЛА

Много легенди има за появата на символа на неаполетанската (и италианска) кухня, пицата. Смята се, че в Неапол хората са знаели какво е пица още през XVI век, но през XIX са я модернизирали и са започнали да япоръсват с моцарела.

Но Неапол изобщо не е само пица – другият стълб на неаполетанската кухня са тестените изделия и вкусни пълнежи и сосове, чиито вариации не подлежат на преброяване.

Днес Неапол е градът с най-добре развитa street food култура в Италия. В същото време това не значи „джънк“, а напротив – изобилието от пресни и качествени плодове и зеленчуци произвеждани в региона е и на улицата, където ястията отговарят само на две прости условия – да са вкусни и евтини. Така Неапол привлича не просто любители на храната, а любители на добрата храна.

В Неапол човек трябва да е с голяма воля, за да не си замине с няколкокилограма повече..

Какво да опитате?

Пица Маргарита.

Без никаква нужда от представяне, пица Маргарита е визитната картичка на Неапол – домати Сан Марцано, моцарела и клонче босилек. Минималистичен, но гениален със семплостта си комплект.

Според легендата, пица Маргарита е създадена през 1889 година от Рафаеле Еспозито в чест на Савойската кралица Маргарита и символизира националния флаг. Спорът около този произход не отшумява, но не може да се оспори едно. Тази проста пица, приготвена в пещ на дърва, е способна да накара човек да забрави всичко друго. Истинските познавачи си поръчват допълнително биволска моцарела за пицата.

Пица Фритта (Pizza Fritta).

Пица Фритта е калорийна бомба – затворена пица, пълна с прошуто и сирене, пържена до златиста коричка. Не е най-полезната храна на света, но няма и как просто да я подмине човек...

Моцарела ди буфала (Mozzarella di buffala) e най-хубавият вид моцарела, която се прави от млякото на черни биволици, които пасат по полята на Кампания. Тъй като е много мазно това мляко, този вид моцарела има по-нежна текстура и кремообразен вкус, всравнение с т.нар фиор ди лате или моцарела от краве мляко.

Спагети алла путанеска (Spaghetti alla puttanesca).

Зад това забавно име се крие състав от домати, каперси, аншоа, маслини и чесън.

Спагети аллa вонголе (Spaghetti alla vongole).

Любителите на морските дарове е трудно да игнорират пресните мекотели, които се използват за това ястие. Има два вида такива спагети: с добавяне на вино и чесън (бели) и с домати, червено вино и босилек (червени)

Дзеппола (Dzeppola) e също пържен сладкиш с пълнеж, който е поръсен с пудра захар.

Баба (Babà) e сладкиш, който изобщо не произлиза от Неапол (не бива да се спори с неаполетанец по този въпрос), което не пречи точно тук да е достигнал своя връх. Заслужава си да се опита и тукашната, и полската версия.

Kафе.

Неаполетанците обичат кафе и го правят превъзходно. В Неапол се е появило чак през XVIII век, но жителите на Неапол са изобретили специалната кафеварка, която е различна от „мока“, разпространена из другите региони. Нарича се „наполетана“ или „кукумела“ на местния диалект. След като се свали кафето от огъня, кукумела-та се обръща и се изчаква кафето да се филтрира, преди да се сипе в чашките.

Лимончело (Limoncello).

Човек може да пробва да си направи лимончело и с обикновени лимони, но никога няма да достигне истинското лимончело, което се произвежда от огромни лимони, зрели под слънцето на Кампания, с богато съдържание на етерични масла в кората и разкошен вкус.

Сфолиателлe (Sfogliatelle) е още един марков неаполетански продукт. Има два вида ричча и фролла. За първият вид се използва бутер тесто, а за втория ронливо тесто. И двата вида са пълни с рикота, смесена със захаросани плодове.