4 minute read

“AMORE” Е СЛОЖНА ДУМА – ИЗКУСТВОТО НА ДОЛЧЕ И ГАБАНА

“AMORE” Е СЛОЖНА ДУМА – ИЗКУСТВОТО НА ДОЛЧЕ И ГАБАНА

Автор: Елица Павлович

„Да кажем, че сме влюбени в барока е подценяване, думата Love е термин от поп-културата. Правилното определение е Amore – това е сложна дума.“

Така Доменико Долче описва вдъхновението зад Alta Moda, Alta Gioielleria и Alta Sartoria – съответно дамската, бижутата и мъжката колекции – които в рамките на две седмици станаха част от специална изложба в Christie’s в Лондон.

Показана за пръв път през 2018 година, тази колекция – трите части на които се представят заедно – има особено място в историята на модната къща на Доменико Долче и Стефано Габана. Буквално дни преди ревюто се разгоря огромен скандал около тяхната рекламна кампания за китайския пазар, а неловките извинения на Стефано направиха ситуацията още по-трудна. Заговори се за пълен бойкот от страна на Китай.

И именно тогава двамата дизайнери показаха една абсолютно италианска, ретро, неописуемо разкошна колекция, изцяло вдъхновена от изкуството на родната Италия, с шоу в бароковия Palazzo Litta пред най-тесен кръг от частни клиенти.

Доменико Долче признава, че за подготовката на ревюто се е наложило да прозвъни лично всички европейски музеи, но успява да издейства права за картините на Рафаело и Ботичели, репродукции на които са навсякъде по стените на двореца, както и върху дрехите.

Двамата наричат частните си клиентки Queens. В много отношения думата не е преувеличение. Малобройните журналисти, допуснати на ревюто твърдят, че присъстващите гостенки са облечени точно като моделите на подиума – със същата преувеличена пищност, щедро накичени с бижута, дошли да преживеят нещо вълшебно.

Необходими са наистина кралски финанси за гардероб Alta Moda, но и отношението на двамата дизайнери към техните „кралици“ е подобаващо.

Двамата имат специална книга, в която всяка клиентка си има досие, а снимката към него е направена от самия Стефано Габана. Впрочем, на миналогодишното ревю от 25ч астни клиенти от Китай пристигат 18. В крайна сметка слуховете за бойкот се оказват преувеличени.

Искам да бъда запомнен не като богат дизайнер, а като щастлив шивач.

– казва Доменико, чието семейство е в текстилната индустрия от поколения. Изключителното му майсторство, наследено от сицилианските му прадеди, личи във всяка дреха от колекцията.

Изложбата в Christie’s, наречена с абсолютно подходящото заглавие Art Adorned, е удивително съчетание от ренесансови картини и предмети с дрехите и бижутата на Долче и Габана, като част от експонатите могат да бъдат закупени, а други са наети специално от най-големите европейски музеи.

Подобна комбинация от изкуство и мода е в основата на традиционните изложби на Института по костюмите в музея Метрополитън в Ню Йорк, но е феномен в Европа. Може би причината е в това, че тукашните музеи са много по-консервативни, а може би и във факта, че малко дизайнери имат смелостта и подходящите творби, за да заемат равностойно място в музей, пълен със съкровища. Случаят с Долче и Габана определено не е такъв.

Отделните стаи на изложбата са посветени на различни епохи в изкуството, оцветени са в различен цвят и носят „говорещи" имена – „Барокова“, „Златна“ и пр.

Златната зала е най-разпознаваема за нас като символика, защото в нея референциите на двамата дизайнери са византийски икони, съкровището на Сан Дженаро, злато, злато, злато.

В същата зала е и „щраусовата“ рокля, направена изцяло от пера и с бродиран корсет, който представлява гоблен на картината „Мадоната и младенеца“ на Доменико Гирландаио.

Разкошна рокля с принт на картина от Рафаело е изложена пред „Триумфът на Галатея“ от Артемизия Джентилески. Картината е от неаполитанския период на художничката, което хвърля още един мост към дизайнерите, които винаги са подчертавали любовта си към италианския юг.

Освен това, както справедливо отбелязва Vogue – рокли като тази заслужават за компания нещо повече от просто една вечерна чантичка.

Още сицилиански мотиви – в бароковата зала на изложбата има изложен олтар, направен от перли и корали, до него има вечерна рокля с прекрасен корсет от същите материали.

В залата с цветята има рокля от органза, разбира се цялата на цветя. В залата с гоблените на фона на два златни гоблена от времето на Луи ХV е изложена рокля със златна бродерия, ръчно рисуван корсет и шлейф, която изглежда създадена в същата епоха.

Долче и Габана използват за вечерните си рокли същите естетически принципи, които модата помни още от портретите на испанските принцеси от 16-ти век – кадифе, тъмни цветове, ефектни ръкави, разкошни бродерии и пристегната в корсет тънка талия. Те обаче имат много по-голяма художествена свобода – една от изложените рокли има пола с бродирана репродукция на Madonna del Belvedere от Рафаело, а горната част е препратка към картините с цветя от 16-17 век.

Изработката само на тази рокля е отнела два до три месеца ръчен труд. За тази си колекция дизайнерите за първи път използват услугите на легендарното парижко ателие за бродерии „Лесаж“ – в света просто няма друго място, където е възможно да бъдат създадени бродерии с подобно качество.

Бижутата им са в друга зала, от двете страни на картина от Филипо Липи, която лесно може да бъде объркана с Ботичели – двамата художници са свързани помежду си. На картината мадоната носи бижута, което не е типично за религиозната живопис.

За съжаление подобни изложби нямат за цел да привлекат масова публика, те са по-скоро за много ограничения кръг от клиенти на Christie’s и колекциите висша мода. Затова пък примерът е заразителен и се надяваме, че все повече музеи ще мислят в тази посока.