Issuu on Google+

CIERRA MYERS

Innovation. Collaboration. Design


CIERRA MARIE MYERS PERSONAL STATEMENT I feel so privileged to have gained so much experience from my internship experiences. I feel it has helped me grow as a designer, student and professional. I have a strong interest in designing for the poor through Public Interest Architecture Firms. I am also passionate about religious design and health care design. I feel these areas of design will help me give back to my community that has given so much to me. I am punctual, friendly, and a hard worker. I pride myself in being punctual and passionate in the professional seƫng.

EDUCATION Lee’s Summit High School, Lee’s Summit MO • • •

Graduated in 2008 IB courses in English, Math, History and Science GPA 3.7

University of Missouri Kansas City • •

2 years of environmental design studies prior to transfer to K-State(2008-2010) GPA 3.7

Kansas State University • • • •

3 years Masters of Architecture 5-year NAAB accredited degree Emphasis in Public Interest Architecture, Interior Design and Stainability Undergraduate GPA 3.7 : Graduate GPA 3.9

WORK EXPERIENCE Hy-Vee Grocery Store, cashier and customer service counter • •

2004 – 2008: Lee’s Summit, MO Bag and check groceries

Hy-Vee Grocery Store, health market associate • •

2011 – Present, part Ɵme: ManhaƩan, KS Submit orders, stock shelves, manage inventory

Hollis + Miller Architects, Intern • •

2008 – Present, Summer employment: Overland Park, KS and Lee’s Summit, MO UpdaƟng drawings with addendum items, interior finish schedules, on-site field measurements, Revit model updates, organizaƟon and creaƟon of presentaƟon boards, site plan modificaƟons, punch lists, involvement in progress meeƟngs.


AWARDS & HONORS • • • • • • •

Principal’s Honor Roll, Lee Summit High School Academic LeƩer Team Captain of Varsity Soccer Team Academic Scholarship, K-State Women in ConstrucƟon Scholarship InternaƟonal Woodworking Fair Finalist Laser Club Treasurer

04-2008 07/2008 2006 2011 2012 2012 11/present

COMMUNITY SERVICE St. James Soup Kitchen Volunteer One Happy Christmas OrganizaƟon Volunteer Special Needs Soccer Walk for Life Joplin Clean Up Volunteer

04,05,2011 2005 07/2008 2008 2011

COMPUTER SKILLS Revit 2014 MicrosoŌ Word MicrosoŌ Power Point Adobe Illustrator Adobe Photoshop Adobe InDesign Sketch - Up Auto CAD MicrosoŌ Excel Rhino & Grasshopper 3DS Max

REFERENCES John Brown, partner

Linda Keller

Greg Sheldon, professor

Hollis + Miller Architects 220 NW ExecuƟve Way Lee’s Summit, MO 64081 (816) 525-5600

Hollis + Miller Architects 220 NW ExecuƟve Way Lee’s Summit, MO 64081 (816) 525-5600

Partner at BNIM 106 W. 14th Street, Suite 200 Kansas City, MO (816) 783-1500


ARCHITECTURE 1-4

Economic Assistance Center

5-8

Community Center and Chapel

9 -10

Dripple

11 -14

Kansas City Library

15 - 18

Downtown Brewery

19 - 20

New York Times

21 - 24

Tananger Master Plan

FURNITURE 25 -26

Product Design


ECONOMIC ASSISTANCE CENTER San Francisco, CA

The EAC in San Francisco’s main design challenge is to utilize a structural system to withstand the inertia forces during an earthquake. The solution to this challenge was met by creating a tensegrity structure consisting of three members in tension and compression. A tensegrity based structural system allows for flexibility of members while still maintaining a rigid form. The tensegrity structure was a

SITE STREET

perfect solution for withstanding earthquake forces, the structure is independent of the architecture so it allows the structure to give and twist without damaging the architecture. The program for the building includes a cafe on the entry level, medical services, job placement services, social worker counseling, classrooms, health and mental services and my personal addition of a farmers market. This project was of particular interest to me because I believe in the moral obligation to provide design solutions for the poor. The concept of the building organization

SITE AND SURROUNDING CONTEXT

is a vessel for growth. It works as a system to collect the marginalized and enabled to grow through a variety of programs to allow the individuals to become contributing members of society. Each floor represents a stepping stone in their progress.

SITE UTILIZATION

1


The design process for this project was a difficult one. The site is located on an awkward corner that currently functions as an alleyway to parking for the surrounding offices. In the design solution the decision was made to transform the vehicle alleyway into a pedestrian alleyway. The existing concrete jungle was transformed into an urban garden that provides a place for office workers to have lunch, a family park, and a place for music festivals to take place. The ground floor of the assistance center houses a cafe and an open air farmers market. The walls of this level dissolve into the green space to encourage pedestrians to participate in the farmers market and to dine in the cafe.

FARMERS MARKET ENTRY

STRUCTURE AXONOMETRIC

2


3-D SECTION CUT


STAIR AND VOID

STUDY AREA

STREET VIEW

The images illustrate the presence the structure creates on each floor of the building. There is a distinct interaction between void and structure which articulates the placement of the stair. By using a metal screen material on the exterior light is able to filter through and fill spaces within.

WAITING AREA WITH BALCONY

4


COMMUNITY CENTER AND CHAPEL Kansas City, MO

The Community Center and Chapel is located on the corner of 7th and Myrtle in the heart of a struggling neighborhood within the limits of the Westport district of Kansas City. The aim of the design is to reunite the community within a house of worship and a community gathering space. The neighborhood was

SITE AERIAL

in need of a place for meetings, classes, and offices. The community center portion is organized around a central courtyard which provides space for outdoor classrooms, outdoor mass and family picnics. The green space also works as a space for monthly farmers markets to take place. The chapel is set up on a hill and the main feature is two curved concrete walls that symbolize feelings of embrace and acceptance. The materials in the building consist of brushed limestone for the community center with applications of wood and glass to bring

STREET VIEW

in light and ambiance to the chapel, classrooms, event space and entry. This building gives the neighborhood a place to host community events, day-care, city council meetings, crafting classes, drivers education classes, and many other functions.

SITE

5


SITE STRATEGY

MYRTLE AVENUE

The organization of the site separates the building entry from the park entry. The building entry is right off of myrtle avenue while the park entry is oriented toward 7th street.

PROCESS DRAWING

7TH STREET

ADDITIVE SUBTRACTIVE GEOMETRY

GREEN ROOFS

SITE PLAN INDOOR OUTDOOR RELATIONS

6


HAND RENDERED GROUND FLOOR PLAN


CENTRAL COURTYARD

CLASSROOM 1/8� BUILT MODEL

The top two photos show the models for this design. The Images on the right show respectively the centralized courtyard, the view of the courtyard from the classroom and the elegance of the lighting in the chapel space.

CHAPEL

8


DRIP STUDIO ART INSTALLATION 201 Seaton Hall

The dripple was a teambuilding exercise to kickstart the semester. The challenge presented was to create a unique design element to compliment the studio space. The process began with an individual based competition consisiting of 16 individual ideas. The top three ideas were selected by vote and then pursued in small groups of five. The winning selection was a “drip� structure that began at a nodal point within the studio and gradually faded out towards the edges simulating the effect of a drop of water hitting a surface. The design installation created affects of various densities and celing level changes that highlighted different areas of the studio. A lighting package was also added to the project to provide a dramatic setting over the presentation space.

9


Grasshopper and Rhino were used to create the script. A voronoi pattern was set up by point densities with variences of density. The range function was used to control the frequency and amplitude of the wave surface. An unroll feature was used to unroll and number each component so that it could be cut and assembled. A one sided corogated cardboard was used for the structure based on its rigidity and flexibility. A laser cutter was used to cut each individual component that would then be rolled and glued into position. The installation was put up in a series of section that were then connected to the ceiling system of microfilament braided fishing wire.

10


HIGH TECH LIBRARY

Crossroads District of Kansas City, MO

The design challenge of the Kansas City library is to create a striking and functional space for reading, meetings, and sculpture display on a very long and narrow site. This design issue is addressed by emphasizing the vertical. The final design solution consisted of the core volumes, the middle volume being the wow factor of the space. The support spaces and individualized zones are located on

CROSSROADS DISTRICT

the east and west wings. The center space is where the magic happens. There is a custom wood slat structure that acts as a grand book case stretching from the ground floor and continuing up to the top of the structure. This piece serves as the main shelving unit for the books but is also the main structural system for the building. In the center space floating islands are incorporated to continue the connection between all floors of the building. The first and second floor islands function with the latest technology of automated machine book retrieval. The

SITE MASSING DRAWING

top floor is reserved for fine sculpture display.

11

SITE IMAGE


There were a lot of trials and errors during the design process for the library. The given site was very long and narrow with tall buildings on either side. The placement and form of the library was crucial. It needs to address the street while still holding its presence among the existing context. Inspiration for study models came from Zaha Hadid’s Modern Art Center in Cincinnati. The idea of three volumes became a strong theme. After many iterations of additive and subtractive form studies the final organization of volumes was discovered through turning the study model on its side. This is when the design really started to sing.

SCULPTURE GALLERY LIGHTING RENDERING

PROCESS DRAWINGS

12


SCULPTURE GALLERY


The experience of the technologically advanced system is revealed to the visitors on the first floor. The stations in the center continue up to the second floor. The system functions by the reader entering the book they desire and a robotic palate goes and retrieves that book. FIRST LEVEL STACKS

The second level contains the adult reading areas on one side and the teen reading areas on the other. There are reading rooms and media centers catered to meet the assigned age group. Both age groups are united again in the middle core where all of the main stacks are located. SECOND LEVEL STACKS

The teen media center is a place for teens to relax and study as well as complete any needed research. The design is purposefully open ended in order to provide multi purpose uses for the space. All computers are programmed to sync with the book retrieval system at the core of the building. VIEW FROM CORE

MEDIA CENTER

14


KANSAS CITY BREWERY 14th and BalƟmore, Kansas City , MO

In recent years public interest in “crafting beers” has surged. The crafting of these beers is very much an art. Breweries that manufacture crafted beers play an important role in bringing communities together. They become places to gather, exchange information, and develop a sense of community identification and civic pride. The site for the brewery is placed in the urban core of Kansas City. The

SITE PHOTO

site is currently a parking lot managed by the Kansas City Power and Light District. 14th and Baltimore are highly traveled pedestrian paths leading to the Power and Light District. The aim of this design is to embrace and enhance the pedestrian walkway by creating a void on the ground level. The program consists of three main elements: a brewhouse, interior/exterior gathering spaces and support facilities. SITE ANALYSIS

15

SITE CONTEXT


The design relates and responds directly to the urban streets and views. The surrounding context is what determined the shape and positioning of the building on the site. The drastic angles of the upper volume frame views of the Performing Arts Center to the north and Power and Light to the east. A void exists on the ground floor in order to maintain the existing travel path from parking areas to the Power and Light District. There are outdoor and indoor gathering spaces for people to stop and socialize on their way to the district. The passageway encourages movement through the site while also inviting people to stop and engage in the brewery. There are large picture windows into the brew house as well as a glass

INTERSECTION

enclosed bar and grand stairwell that leads to the tasting room. The Brewery acts as a bold beacon in the active hustle and bustle of the urban core.

VIEWS

LEVEL RELATION

BALTIMORE INTERSECTION

SOLID AND VOID

16


TASTING VOLUME


GROUND FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

DETAILED WALL SECTION

18


THE CLOUD

Arthur Ashe Stadium

A representative from the New York Times approached my fifth year studio with a unique design challenge. We were given 48 hours to brainstorming ideas for retractable roofs that would shetlter the Stadium from weather delay’s that occur almost every year. The challenge of working with this site is that it is built on a swamp-like ash soil that will not be able to withstand any aditional weight. We broke up into groups of three. My group came up with the idea of a inflatable roof structure.

19


The initial idea for the inflatable roof design the “cloud� came from the concept of hot air balloons. With the use of air cell technology the cloud puts no additional load on the existing structure of the stadium. Incorporating lightweight, durable fabric, the roof hovers above the stadium and floats whimsically in any direction around the stadium, similar to a cloud. Providing protection from the elements is the primary funtion of the cloud; however, it doubles as a message board to the stadium users.

20


TANANGER MASTER PLAN Tananger, Norway

The goal of the master plan for Tananger, Norway is to maximize the potential the region has to offer and promote the qulaity of living to current Norwegian residents and tourists. Tananger was once the ideal place to live in Norway. There was a very rich sardine market and a clear identification for the region. With the introduction of the oil occupation the once thriving community settled FJØRENES HOLMANENE

for the “good enough” mentality.

HAFRSFJORD BRIDGE

FIELDS ROCKY COAST

WWII BUNKERS

KYSTKULTUR SAMLINGEN

GIRLS AT FLATHOLMEN

HENRIKSHAMN SOL SOL SO OLLA A SOLA HAGØYNÅ

HUMMEREN LOBSTER

MONSEN HOUSE HUMMEREN LOBSTER HUMMEREN HOTEL HARBOUR

BOATHOUSES SJØHUSENE PÅ MELINGSHOLMEN

LIGHTHOUSE

ROCKY ROAD

FARMLAND BRUNNAVIKA

FLYMUSEUM KOLNES

SOLA CHURCH RUIN

HORSEBACK RIDING SOLA

21


Bridging the gap from 2012 into 2110 the development of a knowledge economy and maintaining agricultural land will be a large factor in growth trends. As the oil industry declines the agricultrual industry will grow to fill its place. The interface between production and urban nodes creates positive situations in which to develop strong agricultural interfaces. The design for Tanager at population one million emphasizes connectivity, uninhibited flows, pedestrian strata and adaptability. A triangulated walkable system is now integrated into the urban floor to allow walkable districts within districts creating a vibrant social environment. Creating a multilevel 509 highway with specified traffic flows helps separate the industrial from pedestrian flows. Green park spaces, innovation cooridors and bicycle links helps create a strong pedestrican strata throughout the region. Another aim of the masterplan is to reunite the community with the sea. Multiple nodes for sea activity are placed along the Tananger harbour, these nodes vary from fish markets to heavy industialized docking systems.

Agriculture to Urban Flow Local Distribution Global/Regional Distribution Incoming Produce Means for Production Agriculture Urban Zone

22


Tananger - 2012

Tananger - 2110 Rail Line Major Circulation Buildings

Major Circulation Buildings Agriculture Green Space 0

100

200

Agriculture Green Space

400 (m)

0

23

100

200

400 (m)


Hotel

Ferry Terminal

Marina Live/Work

Logistics Hub Elevated Forest

Marina Plaza Marina

South Harbor Plaza Harbor Live/Work Rec Center

Triangulation districts each of which are then broken down to include seven elements create unique neghborhoods that produce a unique idenity for each urban district within Tananger. Each district contains at least one residential unit, commercial development, green space, rest, education institute, transit hub, and recreation.

24


25


FURNITURE DESIGN The materials used to construct this chair are vacuum sealed bending plywood, resawed and formed hard wood and fabric lumbar support. The chair was made by first using the CNC router to cut out form work for the seat. The form work was then assembled using two layers of steel pipe. The bending plywood layers were glued together and sealed in a vacuum sealed bag. The bag was then placed and bent over the steel piping. The upper layer of steel piping was used to keep the plywood in its shape. The back frame of the seat was made by resawing 1� hickory into 1/8� layers. The layers were then glued together and clamped into form work to create the bend. The sides of the back frame were then routed to create slots for the lumbar support. Two slots were then routed into the seat to allow the back frame to slip through the seat and into place. This design was easily manufactured. Every detail of the design can be customized to fit the style of its owner. The design is sleek, stylish and elegant.

26


Architecture Portfolio