Page 1

KONTAKTKUNST #1

#01

ISSUE #1 ~ MARTS 2013 MY BUEMANN & OLE HULD JACOBSEN FOTO: ART A LA CRIME

S 01


KONTAKTKUNST #1

KONTAKTKUNST ISSUE #1

MARTS 2013 MY BUEMANN

OLE HULD JACOBSEN

S 02


KONTAKTKUNST #1

S 03


KONTAKTKUNST #1

S 04


KONTAKTKUNST #1

FORORD Velkommen til KontaktKunst-magasinet #1 KontaktKunst er en udfordrende leg, et kreativt fællesskab og et kollektivt kunstprojekt. Hver måned stiller vi tre udfordringer, der kan løses efter bedste evne. Vores ambition med udfordringerne er at skabe kontakt kunst og kunst kontakt. Vi vil skabe kontakt på mange niveauer. Kontakt med sig selv og sin kreativitet. Kontakt indbyrdes på de deltagende hold. Kontakt mellem de over 50 hold, der danner grundlaget for vores kreative fællesskab. Og ikke mindst skabe kontakt mellem KontaktKunstnerne og deres medmennesker, der forhåbentlig får en god oplevelse i mødet med kunst, der dukker op når og hvor man mindst venter det.

Når man arbejder med kollektive kunstprojekter, hvor alle er medskabere af det samlede værk er man dybt afhænggig af bidragenes talent og ydeevne. Vi har til dette magasin modtaget et hav af fremragende opgaveløsninger og vores største udfordring har været at udvælge hvilke værker, der skulle have plads på bladets sider. Her er smukke ting, der er tankevækkende og rørende bidrag og der er mange eksempler på løsninger, der bare viser stort mod fra deltagernes side. Magasinet her viser et større uddrag af de mange modtagne bidrag - og man kan se mange flere fine opgaveløsninger på vores blog: Kontaktkunst. wordpress.com.

Dette magasin er lavet til alle de kreative folk, der er en del af DR Kunstklubs kollektive kunstprojekt KontaktKunst. Vi er stolte af alle de nytænkte og kontaktskabende værker, vi har modtaget og ønsker derfor at give denne store samling innovativ kunst den udstillings- og exponeringsmulighed, som den er berettiget til. Vi ønsker på disse sider at hylde modet til at kaste sig ud i kreativ leg, glæden ved at skabe i fællesskab og takke alle jer kreative sjæle, der gjorde det og derved muliggjorde tilblivelsen af dette magasin.

Yderlig vil vi opfordre folk til at kigge forbi Metrobyggeriets Hegn ved Rådhuspladsen i København fra den 18. april, hvor KontaktKunsten bevæger sig ud i det offentlige rum. Er du langt fra København, så følg projektet på dr.dk/lejligheden.

Hver måned udfordrer vi vores deltagere med tre opgaver. I marts måned stillede vi følgende udfordringer:

Vi håber du vil have en lige så god oplevelse ved læsningen af dette magasin, som vi har haft med at skabe det.

• Tag et portræt af et ægtepar, der har været gift i mere end 50 år. • Lav et interview med din nabo. • Skab en parentes i hverdagen.

Ole Huld Jakobsen, DR Kunstklub My Buemann, DR Kunstklub

Skab selv kontakten på dr.dk/kontaktkunst, for du kan stadig selv nå at være med.

S 05


KONTAKTKUNST #1

S 06


KONTAKTKUNST #1

Titel: To sider af samme sag Kunstner: Artificial Hugo og Else er et par. Og det har de været i næsten 55 år. I medgang og modgang. fra hverdagslid til familiefester. fra stegt flæsk til suppe, steg og is fra nyforelskelse til nødvendighedsfællesskab fra ubekymret ungdom til reflekteret alderdom fra forsigtige kys til kærlig omsorg. S 07


KONTAKTKUNST #1

Titel: Yatzy sammen hver eneste dagKunstner: B책hl og Brandt

S 08


KONTAKTKUNST #1

GIFT I 50 ÅR

Hvad sker der mon med to mennesker, der har været gift i 50 år? Gror de sammen og lever som ét individ? Lever de side om side uden ord, fordi alt allerede er sagt? Vågner de stadig hver morgen og smiler af den kærlighed, der aldrig ruster? Denne måneds første udfordring var at finde et par, der har været gift i mindst 50 år og fortælle deres historie. En historie om et langt livs kærlighed kan fortælles på mange måder. Vi har modtaget et hav af fine billedserier, der omsorgsfuldt, humoristisk og livsbekræftende beskriver de mange pars tosomhed og fælles liv.

ægteskab vist i et enkelt billede. Vi har i en billedserie set opskriften på et langt livs kærlighed. Vi har fået dokumenteret kong Christian IX og dronning Louise ophøjede ensomhed i Roskilde Domkirke. Vi ved nu, at Steffen elsker Ruth, rosiner og kogt vand og at Ruth elsker solskin, abrikos og besøg. Og vi har læst bogen om “Min mormors mand” en rørende skildring om Kirsten Andersen, hvis elskede Bent døde alt for tidligt af kræft og den stærke kvinde valgte at leve sit liv uden en ny mand. Kærligheden har mange ansigter - og trods mange rynker - er det livslange et af de smukkeste.

Vi har fået historien om farfar, der hver eneste dag besøger sin kone på plejehjemmet og trækker hendes store bornholmerur op. Vi har fået 60 års

S 09


KONTAKTKUNST #1

Titel: Astrid og Arne Kunstner: Kunst(k)værkerne Astid og Arne har været gift i 54 år. Det er jo en kunst i sig selv. Kunst(k)værkernes udsendte var på besøg lørdag eftermiddag til eftermiddagskaffen med småkager for at få en snak om et livslangt ægteskab, kærligheden og for at tage et portræt.

S 010


KONTAKTKUNST #1

Titel: Portræt af 50 års ægteskab Kunstner: Domus Vista S 011


KONTAKTKUNST #1

Titel: 60 책r p책 en dag Kunstner: L&D

S 012


KONTAKTKUNST #1

S 013


KONTAKTKUNST #1

1950 gift den 25. januar. 1954 sammen købte de hus. 2013 om to år kan de fejre krondiamantbryllup.

S 014


KONTAKTKUNST #1

Titel: Min farfar trækker tiden op Kunstner: My & Mott “Det var ikke en hovedkulds forelskelse, men ganske langsomt udviklede det sig til at holde i hånd.” Min farfar bor stadig i deres hus, men besøger min farmor hver dag på plejehjemmet, hvor han trækker uret op. Se hele bogen på:

S 015


KONTAKTKUNST #1

Titel: Elsk Kunstnere: Team Awesome Hvis jeg fortæller jer hvordan man bruger en iPhone, fortæller I mig så hvad ægte kærlighed er? S 016


KONTAKTKUNST #1

S 017


KONTAKTKUNST #1

S 018


KONTAKTKUNST #1

Titel: Elsk Kunstnere: Team Awesome

S 019


KONTAKTKUNST #1

S 020


KONTAKTKUNST #1

Titel: Elsk Kunstnere: Team Awesome

S 021


KONTAKTKUNST #1

S 022


KONTAKTKUNST #1

Titel: Portræt af et ægtepar Kunstner: SakteKino Kong Christian IX og dronning Louise ligger i Roskilde Domkirke i ophøjet ensomhed, indkapslet i marmor, omgivet af Erindringen, Sorgen, Kærligheden og nysgerrige efterkommere af undersåtter - efter 56 års ægteskab for over 100 år siden.

S 023


KONTAKTKUNST #1

Titel: Ruth + Steffen Kunstner: Vi burde synge noget mere Steffen elsker Ruth, rosiner og kogt vand. Ruth elsker solskin, abrikos og besøg.

S 024


KONTAKTKUNST #1

S 025


KONTAKTKUNST #1

S 026


KONTAKTKUNST #1

Titel: Min mormors mand Kunstner: KunstKontakt Se hele bogen p책: Kontaktkunst.wordpress.com

S 027


KONTAKTKUNST #1

Titel: Min mormors mand Kunstner: KunstKontakt

S 028


KONTAKTKUNST #1

S 029


KONTAKTKUNST #1

Titel: Lene og Kjeld Kunstner: Det bl책 snit

S 030


KONTAKTKUNST #1

HEJ NABO Er det ikke besynderligt, at vi ofte lever side om side med mennesker, vi ikke kender? Vi kan bo med få meters afstand i årevis uden af kende andet end navnet på dørskiltet. Kender du din nabo? Ved du hvad han laver på den anden side af døren? Har han mon en imponerende kapselsamling? Er han børnebogstegner? Har han grønne vægge i alle rum? Eller spiser han pandekager med syltetøj hver eneste aften? Marts måneds anden opgave var at tage på besøg hos en nabo. Opgaveløserne skulle ikke kun lukkes indenfor, men også få svar på følgende fem spørgsmål. • • • • •

Hvad bruger du din fritid på? Hvad er din yndlingsplads i dit hjem? Hvilken ting i dit hjem er den mest betydningsfulde og hvad er historien om den? Hvad er dit bedste barndomsminde? Hvad er det smukkeste du har oplevet?

Det er grænseoverskridende at træde ind i et andet menneskes mest private rum: dets hjem. Og endnu mere grænseoverskridende at stille en fremmed meget personlige spørgsmål. Ikke desto mindre har vi modtaget rigtig mange fine løsninger af denne opgave. Vi har mødt Kjeld og Lene og set deres samling af perler og sikkerhedsnåle i gamle cigaræsker. Vi er kommet helt tæt på fire naboer, hvoraf en elsker spejlæg og en anden hader at støvsuge. Vi har set Leas livsæske og tegninger af hele hendes samling af porcelænshunde. Og vi har hørt om både togets og møntvaskeriets fritidsinteresser og bedste barndomsminder. Det er en god ide at kende din nabo - du ved aldrig hvornår du har brug for en ven lige rundt om hjørnet. Denne opgave er også en opfordring til både vores kunstnere og læsere om at undgå at være angste for det fremmede og turde bevæge sig ind i det ukendte - oftest oplever man at en fremmed med få ord og smil, kan blive en ny ven.

S 031


KONTAKTKUNST #1

Titel: Lene og Kjeld Kunstner: Det bl책 snit

S 032


KONTAKTKUNST #1

Titel: Lene og Kjeld Kunstner: Det blå snit Mel: Jeg er havren Yndlingspladsen er hvor alt kan ses TV, byliv og hinanden mest spisebordet tæt ved vindue står Sådan har det været mangen år Kærlighed det holder og vi spår Kjeld og Lene sammen år for år Mest betydningsfuldt, “det er da dig” Sådan udbrød de nu hver for sig

S 033


KONTAKTKUNST #1

Titel: Lene og Kjeld Kunstner: Det bl책 snit

S 034


KONTAKTKUNST #1

Titel: Nabo Peter Kunstner: Kunst(k)værkerne Hvad er din livret? Spejlæg med bacon, da det stort set ikke kan gå galt og det er billigt.

S 035


KONTAKTKUNST #1

S 036


KONTAKTKUNST #1

Titel: Nabo Jokke Kunstner: Kunst(k)værkerne Hvad ville du lave hvis du ikke skulle tænke på money? Så ville jeg spille guitar i et syret band, tage jorden rundt på turne og score tøser.

S 037


KONTAKTKUNST #1

Titel: Nabo Christoff Kunstner: Kunst(k)vĂŚrkerne Hvad ville du aldrig undvĂŚre? Min pladespiller og mine vinylplader.

S 038


KONTAKTKUNST #1

Titel: Nabo Steen Kunstner: Kunst(k)værkerne Hvad er det værste du kan lave (udover at vaske op) ? Det er at støvsuge.

S 039


KONTAKTKUNST #1

Titel: Min nabo Kunstner: To-I-En Se hele bogen pü: Kontaktkunst.wordpress.com Annes yndlingsplads er ved skrivebordet foran computeren. Hun bruger computeren som et redskab til at følge nogle af de spor, som knytter sig til familiehistorierne.

S 040


KONTAKTKUNST #1

Titel: Min nabo Lea Kunstner: KunstKontakt Lea er en ung og følsom pige. Hun læser tykke bøger. Hun drikker te med sine venner. Hun træner i et fitness center et par gader fra vores. Hun har en fisk i en stor bowle. Hun danser og drikker øl hver weekend. Hun strikker sine egne sokker. Hun køber gamle ting på loppemarked. Hun ser dokumentarfilm, når hun skal falde i søvn. Hun samler på porcelænshunde, som står i små klynger i hele lejligheden. Hun elsker at sidde i sit vindue og betragte verden udenfor. Hendes bedste barndomsminde er den lille have hendes forældre lavede til hende i et hjørne af deres store have. Hun elsker at skrive og beskrive sit eget liv i poetiske noveller.

S 041


KONTAKTKUNST #1

Titel: Min nabo Lea Kunstner: KunstKontakt Lea er ikke kun min nabo. Jeg har kendt hende hele mit liv. Dette er derfor ikke en udefrakommendes dokumentation af en fremmed, men en kĂŚrlig beskrivelse af en veninde, jeg har fulgt hele livet.

S 042


KONTAKTKUNST #1

S 043


KONTAKTKUNST #1

S 044


KONTAKTKUNST #1

Titel: Willy og Kirsten Kunstner: SakteKino Kirsten er til krimier og computer - du spiller meget, siger Willy - ja, om point, aldrig om penge, kun point. Willy er til musik, tegne, male og lave mad.

S 045


KONTAKTKUNST #1

Titel: Willy og Kirsten Kunstner: SakteKino De har hvert sit rum i lejligheden Kirsten huserer på reposen. Her er der sofa og sofabord med strikketøj, bøger, blade og fotografier helt tilbage fra oldeforældrene. Kirsten er ved at lave et anegalleri til børnene med tilhørende navne og historier. Bl.a. billedet af Kirstens mor i sneen hun er ung, i frakke, kjole og strømper og griner, mens hun sidder i sneen der, hvor hun er faldet. Her er også TV og PC. Willy har herreværelset. Det fik han, da Mie flyttede hjemmefra. Her er der bord, hvor værktøjet kan blive liggende fremme, harmonikaerne og guitaren er indenfor rækkevidde. Willy vil meget gerne have et klaver.

S 046


KONTAKTKUNST #1

S 047


KONTAKTKUNST #1

H E J N A B O FI L M Se filmene p책 : Kontaktkunst.wordpress.com

S 048


KONTAKTKUNST #1

Titel: Toget er min nabo Kunstner: The People Behind

Titel: Møntvaskeriet Kunstner: Art a la Crime

Titel: Min nabo Kunstner: Krusedullerne

S 049


KONTAKTKUNST #1

S 050


KONTAKTKUNST #1

Titel: Love thy neighbor Kunstner: ARTish

Titel: LĂŚr din nabo bedre at kende Kunstner: Team And & Joe: Time & Space Explorers

Titel: Kaffe og kinasko Kunstner: My & Mott

S 051


KONTAKTKUNST #1

Titel: Krokodillen Kunstner: Team Awesome

S 052


KONTAKTKUNST #1

E N PA R E N T ES I H V E R DAG E N Kender du det, når ens blik helt uventet udfordres med noget, man ikke lige havde regnet med at se - lige der - lige nu. Når et lille fragment er taget ud af kontekst, og man får øje på en mand med høj hat og krøllet overskæg på en gammel herrecykel eller man træder ind på en gade, hvor alle parkerede biler er grønne, eller når man stiger på toget og manden ved siden af sidder i bjørnekostume. Vi kan godt lide ting, der får os til at stoppe op, undres og smile. Lad os sammen skabe flere skæve forundrede smil. I denne måneds tredje og sidste opgave blev vore kunstnere opfordret til at udtænke et kreativt bud på en parenteser i hverdagen - noget der får folk til at stoppe op, kigge eller grine. Folk rundt omkring i det ganske danske land må have undret sig, da der gik en krokodille rundt i et storcenter og spiste is, da pingvinerne demonstrerede for mere sne og da der pludseligt var et mindre togbyggeri i gang midt på Rådhuspladsen. Andre steder i landet må de have trukket på smilebåndet, da de fandt en tunnel fyldt med balloner, tog et guldæg op af

æggebakken fra det lokale supermarked, fik en uventet digtoplæsning midt på banegården eller fik et par søde ord med på cykelturen i form af en seddel fastgjort til styret. Kampagnen HelloNewFriend har fået folk til at stoppe op og læse de fine små budskeber på den lille venlige klistermærkehær, der er sendt ud med brev til hele Danmark og som hjælpsomme og flinke folk har hjulpet os med at udfylde, hænge op og dokumentere. Borgerne i Kolding Kommune må også have undret sig en del, da de 1. april blev bedt om at farvesortere deres affald på genbrugsstationen. Kontaktkunstnere har med deres fine hverdagsparenteser skabt smil, undren og overraskelser. Gå ud og gør dem kunsten efter til glæde for dig og alle dem der oplever det.

S 053


KONTAKTKUNST #1

Titel: En parentes p책 R책dhuspladsen Kunstner: SakteKino S 054


KONTAKTKUNST #1

S 055


KONTAKTKUNST #1

S 056


KONTAKTKUNST #1

Titel: En parentes p책 R책dhuspladsen Kunstner: SakteKino

Som en kommentar til Metro-byggeriet lod SakteKino et Brio-tog bryde gennem R책dhuspladsens fliser.

S 057


KONTAKTKUNST #1

S 058


KONTAKTKUNST #1

Titel: Stemmeboksen Kunstner: Tallerkensmækkerne

Stemmeboksen er en streetart installation - en stemmeboks - hvor man kan pisse på demokratiet. Du kan vælge at pisse på blå eller rød blok - og man ved egentlig ikke om det er dem man vælger der vinder eller taber - sådan er det jo også i virkeligheden.

S 059


KONTAKTKUNST #1

S 060


KONTAKTKUNST #1

Titel: Parenteser Kunstner: Kunst(k)vĂŚrkerne

S 061


KONTAKTKUNST #1

Titel: HelloNewFriend Kunstner: KunstKontakt HELLONEWFRIEND dukker op hvor du mindst venter det. Altid med en lille besked fra personen, der har efterladt den. Det handler om at dele små overraskelser og gode budskaber med hinanden. Klistermærkerne hænges op så de interagerer med miljøet omkring dem - således opstår nye venner på kopper, lygtepæle, brosten og stolerygge med små budskaber til finderen.

S 062


KONTAKTKUNST #1

Titel: HelloNewFriend Kunstner: KunstKontakt Du ved aldrig hvornår du møder en ny ven.

S 063


KONTAKTKUNST #1

Titel: Farvesortering på genbrugspladsen Kunstner: Tallerkensmækkerne

S 064


KONTAKTKUNST #1

Titel: Farvesortering på

genbrugspladsen på Bronzevej, hvor borg-

genbrugspladsen

erne skal sortere affaldet efter farver i stedet

Kunstner: Tallerkensmækkerne

for, som de plejer, efter jern, glas og papir. Vi har åbnet genbrugspladsen eks-

Forsøgsordning på genbrugspladser starter 1.

traordinært her til morgen kl. 9.00, for at

april. Nu skal der sorteres i farver!

sætte gang i pilotprojektet. Og der er også sat ekstra mandskab til at hjælpe borgerne.

Kolding vil være designby og det har kon-

Nu hvor det er helt nyt og uvant at sortere

sekvenser på mange forskellige områder.

efter farver, så vi forventer at der skal lidt

En af de afdelinger der er i gang med at

ekstra vejledning til.

implementere visionen er Kolding Kom-

Det er en ordning vi har store forventninger

munes Renovationsafdeling. Her har man

til, og så vidt jeg har kunnet finde ud af,

den senest periode arbejdet på at gøre det

er vi de første i Skandinavien, ja måske

lettere for borgerne at sortere deres affald.

endda i hele verden, der sorterer på denne

Og det kan være svært at finde ud af hvilke

banebrydende måde. Det vil virkelig sætte

affaldscontainere, der skal hvad i når man

Kolding på landkortet som design-by. ”

står ude på genbrugspladsen.

Borgmesteren vil være tilstede med sit skrald

Derfor vil man fra i dag starte en

for at være en af de første, der viser hvordan

forsøgsordning, hvor i stedet skal sortere

visionen kan omsættes i praksis.

skaldet i farver.

”Det er flot at alle afdelingerne i Kolding

”Når man tænker design, tænker man også

kommune knokler for at få visionen til at

straks på farver. Og der findes virkelig

blive til virkelighed – og at selv en afdeling

mange værdifulde farver, som vi bare

som renovation kan være med til at sætte

smider ud, uden at tænke på at de kan gen-

Kolding på kortet og sætte nye standarder

bruges af andre. En meget eftertragtet farve

for affalds sortering viser at Design kan gøre

er f.eks. den turkise RAL 0104 som vi får

en forskel alle steder” fortæller borgmester

en rigtig god pris for, når vi eksporterer den

Jørn Pedersen.

til Kina.” fortæller Nanna Nørholm, der er afdelingsleder af Renovationsafdelingen.

Spørgsmål til; Nanna Nørholm

Hun fortæller videre ”Så fra i dag, den 1.

Renovationsafdelingen

april, startes en forsøgsordning op på

S 065


KONTAKTKUNST #1

Titel: Sedler på cykler Kunstner: ØH ØH giver cyklisterne en lille tænksom tekst med på turen.

S 066


KONTAKTKUNST #1

Titel: Fugle p책 broen Kunstner: Peder Hee

S 067


KONTAKTKUNST #1

E N PA R E N T ES I H V E R DAG E N FI L M Se filmene p책 : Kontaktkunst.wordpress.com

S 068


KONTAKTKUNST #1

Titel: Jeg stod af - digtoplĂŚsning Kunstner: Vi burde synge noget mere

Titel: Operation parentes Kunstner: Kunst Kirugerne

Titel: GuldĂŚgget Kunstner: Domus Vista

S 069


KONTAKTKUNST #1

S 070


KONTAKTKUNST #1

Titel: Ræven kommer Kunstner: To-I-En

Titel: Stem mere sne Kunstner: Charmgirls

Titel: Balloner på Glostrup Station Kunstner: Team Bloodd6&Jesus

S 071


KONTAKTKUNST #1

S 072


KONTAKTKUNST #1

S 073


KONTAKTKUNST #1

Dette magasin er lavet til alle de kreative folk, der er en del af DR Kunstklubs kollektive kunstprojekt KontaktKunst. Kig magasinet igennem og mød ægtepar med over 50 år på bagen, naboer fra hele landet og parenteser, der har fået folk til at stoppe op i hverdagen. Vi ønsker med denne publikation at hylde modet til at kaste sig ud i kreativ leg, glæden ved at skabe i fællesskab og takke alle jer kreative sjæle, der gjorde det.

S 074

KontaktKunst#1  

KontaktKunst#1 er et magasin, der er blevet til i forbindelse med DR Kunstklubs kollektive kunstprojekt KontaktKunst. Det indeholder et st...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you