Issuu on Google+


RESUME

Mariam Yaqub myaqub367@g.rwu.edu

Education Roger Williams University Bachelor of Science in Architecture (NAAB Accredited) Minor in Art and Architectural History Institute of Palazzo Rucellai: Semester Abroad Urban Design Studio

Bristol, Rhode Island December 2012 Florence, Italy Spring 2012

Personal Co-Founder of Anomalous Design Community

Competitions/Publications The Incredible Facades Design Competition Innovative skyscraper facade design with Newtecnic and Shinawatra University First Place Winner Published New Piazza Orsini Design, Castiglione Della Pescaia, Italy in AND: Rivista di architetture, citta e architetti; Italian Architecture Magazine First Friday Art Exhibit and Television Interview, Merlins

Awards

Bangkok, Thailand Summer 2012 Florence, Italy Spring 2012 Binghamton, NY January 2014

RWU International Student Achievement Scholarship Dean’s List Raj Saksena Memorial Scholarship AIA Rhode Island Forum Scholarship Award

Work Experience Truth Box Inc. Providence, RI Summer 2016 Architectural Intern Cité Architecture / Planning & Design Group Islamabad, Pakistan March 2014 - July 2015 Junior Architect Binghamton, NY IBI Group, Bearsch Compeau Knudson Architects & Engineers PC March ‘13 - January ‘14 Architectural Designer

Skills Revit AutoCAD Photoshop Indesign

Sketch-up Rhino Office


TABLE OF CONTENTS


HOUSING + Housing +tacked the issues of homelessness and low income housing. This project is a sequence of rehabilition for the homeless community of Cambridge, MA while creating a urban garden which faciltiaties community interaction between the MIT campus and other student housing. The modular housing units stacked on top of commercial and the homeless shelter, CASPAR serve as housing for those transitioning out of homelessness. Creating units which provide interaction and a sense of self-suffiency will aid the inhabitants in their recovery towards a better life for themselves. DN

REF. DW DW REF.

REF. DW DW REF. DW REF.

REF. DW DW REF.

REF. DW DW REF.

UP

REF. DW DW REF.

REF. DW DW REF.

UP REF. DW DW REF.

REF. DW DW REF.

DN

REF. DW DW REF.

REF. DW DW REF.


G r a d u a t e S t u d i o w ith Sasaki Associates L o c a t i o n : C a m b r i d g e, Mas s ac hus etts

PLANT

0' - 4"

0' - 6"

SOIL

GROW TRAY

DRIP LINE

DRIP MANIFOLD OVERFLOW LINE DRAIN NUTRIENT PUMP WATER RESERVOIR AIR STONE AIR PUMP

Level 1 0' - 0"


ACCULTURATION CENTER

G r a d u a t e C o m p r e hen sive Stu d io Location: Sechselautenplatz, Zurich, Switzerland

The premise for this project is to design a space that allows not only the refugees to acculturate themselves into Switzerland, while allowing the Swiss to accept the refugees and feel one with them. This does not mean that the refugees need to forget their past and conform to their new host country and nor can that be expected, rather they should be able to express who they are in correlation with their hosts. Their hosts must not feel that their land is being invaded by a set of new traditions and cultures but rather to entice the Swiss to learn more about this new way of thinking, permitting the two to coexist in a healthy manner.


COEXISTENCE PARAPET 19'-4"

ROOF 15'-0"

CL

FFE 2'-0"

SITE 0'-0"

CL


NEW NOBEL FOUNDATION Graduate Studio Location: Blasieholmen Peninsula, Stockholm, Sweden The city of Stockholm plays an essential role in the identity of the New Nobel Foundation Center. Stockholm’s unique quality lies in the urban integration of green spaces and a natural network of waterways. Not only has the city set precedence for its rich sustainable and healthy urban environment, it also maintains a connection with the wealth of its past. The juxtaposition of history and modernity, emblematic of this city, provide the opportunity to create a new identity for the New Nobel Center while paying homage to its rich history.

A

A

A

A 24'-67 8"

19'-115 8"

10'-5"

A

A

4'-73 4"

A

40'-0"

A

22'-0"

A

18'-0"

A

A

18'-73 8"

20'-0"

A

21'-45 8"

A

20'-0"

A

20'-0"

20'-0"

A 20'-0"

A

A 20'-0"

A

15'-91 8"

24'-27 8"

A 20'-0"

A

A 19'-111 2"

20'-0"

4'-5 3" 4

1

1

3 6'-0 1" 2

DN TO KITCHEN

CAFE

14'-5 1 2"

1

UP

DN

15'-4 1 2"

1

29'-53 4"

STORAGE

BANQUET HALL

3

STAGE

1

33'-71 2"

15'-73" 8

SERVICE BAR BANQUET HALL

4'-53" 4

1

1

UP

TECHNICAL EQUIPMENT A

13'-3

1 4"

A 20'-0

1 4"

10'-2"

A 4'-4 1 4"

A A 20'-11

1 8"

FOYER A 20'-0"

A 20'-0"

A 20'-0"

PERMANENT AND TEMPORARY EXHIBIT

A 20'-0"

A 20'-0"

ENTRANCE FOYER A

34'-4

7 8"

A 20'-0"

A 20'-0"

A

INFO 20'-0"

16'-63 4"

UP A 20'-0"

3

A

DN

20'-0"

20'-0"

A 3 32'-0

3 4"

N

20'-0"

A

UP 7'-6"

A

DN 3

A

5'-4 1 4"

A

THE NOBEL PAST

THE NEW NOBEL FOUNDATION CENTER

18'-11"

A

20'-03 8"

A

20'-03" 8

A

MARIAM YAQUB

21'-63" 8

A

A

GRADUATE STUDIO ARCH 515

SCALE : 1/16" = 1'-0"

DATE :

29 JULY 2016

GROUND FLOOR PLAN

A01


A NOBEL PAST


DESIGN COMPETITION I n C o l l a b o r a t i on w ith : C i te Archi tect L o c a t i o n : L a h o r e Uni v ers i ty of Management Sciences, L ahor e, Pak istan P ro j e c t : D e s i g n an Aquati c C enter adj ac ent to the ex isting L U MS Gynam sium


LUMS : AQUATIC CENTER


PARALYMPICS DORMITORY

A r c hit e c t u r e D e si g n Core Stu d io IV Location: University of Nevada, Las Vegas, Nevada Sq u a r e F o o t a g e : 3 5 , 43 0 S F

The parti of this building is to enhance human interactions while maintaining the privacy of the individual. The L-shaped form of the building on the site creates a quad opening up to the rest of campus while creating a barrier from the parking and the highway beyond. The single loaded corridors allows for a dynamic, multi-leveled community space for the residents opposite their own private apartments. Each apartment and floor is designed to be entirely ADA accessible.


CASTIGLIONE DELLA PESCAIA

Flo r e n c e Ad va n c ed Top ical Desig n Stu d io: Urban C o ur se : A R C H 4 16 L o c ati o n : P i a z z a O rs i ni , C as tgl i one del l a P escaia, I taly C o l la b o r a t i o n : M ari am Yaqub and Kry s ten G o r m ly


The concept of this design is to create a gesture through the grids to form a community space that fosters human interaction. The parti is based on grids: city and site. The lines created are used to organize the piazza and create forms for the architecture. The gesture and architecture on the site are used to connect the beach to the port and out into the city. This allows views to the beach from the street and opens up the site. The cascading decks also created through the grids aid in the interactions between the natural and built elements on the site.


NATURAL HISTORY MUSEUM

The Natural History Museum Project is designed to rehabilitate downtown Providence connecting the pedestrian pathway along the city’s river which merges with the exterior spaces of the museum fostering human interaction and education. The Parti of the building is based on the collision of the grids: city and site. This determines the form and circulation through the building. The collision of the grid expressed through the crystalline form of the roof accentuates the major extinctions leading from one stage of evolution to the next.


A dv a n c e d Ar c h i t e ctu re Desig n Stu d io: ARCH4 13 L o c a t i o n : J e w e l r y Di s tri ct, P rov i denc e, R ho de I sland


Archi tecture Desi gn Core S tudi o I V L ocati on: Westville Str eet at Ditson Str eet, Fields Corn e r , Boston, Massachusettes Sq uare Footage: 5250 SF

LIVE + WORK : TRIPLE DECKER


DESIGN COMPETITION THE INCREDIBLE FACADES

NEWTECNIC - FACADE ARCHITECTURE + TECHNOLOGY COMPETITION WINNER Year: S umm er 201 1 Locatio n : Shinawatr a U niver sity, Bangk ok , Thailand Po sitio n : F ir st Place An oasis is a green spot amidst an arid area, which provides a refuge away from the harsh surroundings. This building creates an oasis in the heart of the concrete jungle of Bangkok city. Located in the center of the city, across from Siam BTS and Paragon, stands the urban mountain and within the core is located an oasis, creating a natural habitat in the dense urban fabric.


ROZAN WOMEN CRISIS CENTER I n C o l l a b o r a t i o n w ith : C i te Archi tect L o c a t i o n : M a l l o t , Is l amabad, P aki s tan P ha se : B i d P h a s e The aim of the project is to be cost effective and energy efficient. Thus, the use of local materials such as brick and slate and provided a 13” cavity wall system for the exterior walls. The concept of the facade was derived by modernizing Lahori vernacular archirecture, such as the use of protruding balconies- called “jharoka” in Urdu-, the use of brick and wood screen to provide privacy for the women. The color applied to the deep set frame of the window and louvers is to portray the colorful dynamism of Pakistani women for whom this center was created.


MAUSOLEUM

The shape is derived from the traditional Islamic Dome but segmented to allow for openess during the ‘Martyr Ceremony’ each year. The dome is widened at the base where it forms seating and tapers to the top. The tips of the dome almost converge to a point giving a sense of awe to the visiter. The perforations in the dome are colorful to emphasize the young Martyr’s vibrant personality. The colored glass reflects on the interior in the day while the family visits, and at night the colored glass makes the dome glow for the family to experience from the house at night.

I n C o l l a b o r a t i on w ith : C i te Archi tect P r oj e c t : M a u s o leum f or a 25 y ear ol d P ol ice officer who was Mar tyr ed in com bat. L o c a t i o n : Sw a b i, KP K, P aki s tan


SOHAIL HILL-TOP RESIDENCE

In Collaboration with: Cite Architect Location: Bara Kaho, Islamabad, Pakistan


NUST

NATIONAL UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY In Collaboration with: Cite Architect Project: Design a new department building for School of Electrical Engineering and Computer Science Location: National University of Science and Technology, Islamabad, Pakistan


In Collab oratio n w ith : IB I Gr oup, Bear sch Com peau Knudson Ar chitects & Engin e e r s P C Project: Addi ti on to the P re-ex isting Science Building, H eim Building on the L yc o m i n g C ol l ege C ampus . It s houl d also ser ve as a dem ocr atic attr action for the Willia m s p o r t c ommuni ty . L ocatio n : Ly comi ng C ol l ege, William spor t, Pennsylvania, Cost: $ 7 mi l l i on

PLANETARIUM DESIGN COMPETITION


UE FIELD HOUSE REPLACEMENT L o c a t i o n : U n i o n -E ndi cott C entral S c hool Di str ict of New Yor k State. P r o j e c t : P r o v i d e new 6 000s . f . el ev ated l oc k er r oom / concession building in flood plain. I ncor p o r a t i n g fe atu r e s s u c h a s hi gh- energy ef f i c i ency , reinfor ced concr ete str uctur e with m onitor -type r oof f r a m ing , d a y - l i g h t i n g i nto l ocker rooms , l arge ex ter ior ter r ace and ADA accessiblilty. In C o l l a b o r a t i o n w ith : IB I G roup- B C K: S teve Thesier (Pr oject Manager ), Br ock Collingwood (L ea d A r c hitec t ), St r u c u t a l and ME P E ngi neers , Landscape Ar chitect. C o nst r u c t i o n Ph a se: B ui l t/ C ompl ete


STUDY OF FLORENCE


ARCHITECTURAL MODELS


ART WORK


Myaqub architecture portfolio