AmmA Juryrapport2011

Page 1

JURYRAPPORT 2010 WINNAARS EN GENOMINEERDEN


2

INHOUDSOPGAVE VOORWOORD

3

MEDIABUREAU VAN HET JAAR

5

AMMA-SCORES DOOR DE JAREN HEEN

7

BESTE MEDIA-/MIDDELENSTRATEGIE

9

SPECIAL AMMA

11

MEDIA-ADVERTEERDER VAN HET JAAR

13

BESTE MEDIASTUNT

15

10 JAAR AMMA!

17

BESTE INTERACTIEVE MEDIASTRATEGIE

19

10 JAAR AMMA!

21

BESTE MEDIA-INNOVATIE

23

BESTE SINGLE MEDIASTRATEGIE

25

HANS DU CHATINIER-PRIJS VOOR PROFESSIONALS

27

HISTORISCH OVERZICHT HANS DU CHATINIER-PRIJS / 10 JAAR AMMA!

29

HANS DU CHATINIER-PRIJS VOOR STUDENTEN

31

YIM MEDIATALENT VAN HET JAAR

33

CARL LIPP-PRIJS

35

EXPLOITANT VAN HET JAAR

38

HISTORISCH OVERZICHT AMMA-WINNAARS

39

COLOFON Dit juryrapport verschijnt ter gelegenheid van de uitreiking van de 10e editie van de MWG AMMA awards op donderdag 19 mei 2011 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De AMMA (Annual Masters of Media Awards) is een initiatief van de MWG. De uitreiking is georganiseerd door de AMMA commissie i.s.m. MOVE.

MWG AMMA COMMISSIE Richard van de Steeg, BrandConnection (voorzitter) Marianne van Soomeren, DDB Sandra Tielenburg, Sanoma Media Swantje Brennecke, Mindshare Paul van Asten, Randstad

ORGANISATIE, COMMUNICATIE EN SECRETARIAAT

REDACTIE Bas Vlugt

MWG secretariaat: Ilse Schelcher, Marina Hertroys, Walter Krijger en Meindert Jan Krijnsen

EINDREDACTIE

ORGANISATIE UITREIKING

DRUKWERK

MOVE: Annemiek van de Mast, Tim Cremers, Vera Kurpershoek

Grafinoord

CONCEPT EN REALISATIE Nicolaas Gallois, Claire Inc. Luuk van de Ven, Unc Inc

Meindert Jan Krijnsen

Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De redactie noch AMMA organisatie en MWG zijn verantwoordelijk voor onjuiste of ontbrekende gegevens.


3

VOORWOORD DOOR RICHARD VAN DE STEEG De prachtige Beurs van Berlage en het Koninklijke thema Royal vormden het passende decor voor de officiële bekroning van 10 jaar AMMA en de dertien AMMA winnaars van dit jaar. Hieronder één special AMMA, die pas voor de tweede keer in 10 jaar AMMA is toegekend. Alle winnaars van harte proficiat! De AMMA heeft zich in 10 jaar ontwikkeld tot een toonaangevend instituut. Bovendien win je dé mediaprijs van Nederland niet zomaar. In tegenstelling tot veel andere prijzen kent de AMMA slechts één winnaar per categorie. Dit betekent dat alleen de allerbeste vakprestaties van het jaar worden beloond. De exclusiviteit van de AMMA blijkt ook uit het totale aantal uitgereikte awards. Er waren maar liefst 10 edities nodig om de magische grens van 100 winnaars te overschrijden. De goedbezochte AMMA workshop tijdens de tentoonstelling “Reclame Klassiekers” in de Beurs van Berlage vormde de inspirerende aftrap voor deze jubileumeditie. Dit initiatief heeft zich echter niet vertaald naar meer inzendingen, integendeel! De teller bleef steken op 116 ten opzichte van

155 in 2010. De participatie van de mediabureaus was onveranderd hoog, waarmee de terugloop is toe te schrijven aan de overige (niet-) inzenders. Hopelijk een eenmalige gebeurtenis. Gelukkig was de kwaliteit van de inzendingen van hoog niveau, met dit jaar 36 nominaties ten opzichte van 28 in 2010. We hebben in ons jubileumjaar LinkedIn en Ziggo mogen verwelkomen als nieuwe sponsors. Tevens vieren we met 10 jaar AMMA ook het 10-jarige sponsorschap van Intomart GfK. Het is dankzij de steun van al onze sponsors dat we de AMMA’s elk jaar weer feestelijk kunnen uitreiken. Tenslotte wil ik mijn oprechte dank uitspreken voor de inzet en actieve bijdrage van alle juryleden en in het bijzonder onze voorzitter van de hoofdjury, Jan Knaap. Hetzelfde geldt voor mijn dierbare AMMA commissieleden Marianne, Sandra, Marina, Swantje, Paul en Meindert Jan. Jullie inzet, enthousiasme en vakmanschap houden de AMMA springlevend. Het was de laatste AMMA die we samen hebben georganiseerd, maar ik verheug me alweer op AMMA 2011. Vanaf dan weer gewoon als betrokken deelnemer.

DUBBEL GEFELICITEERD AMMA! DOOR JAN KNAAP Het mooiste nieuws van 10 jaar AMMA is dat ook dit jaar de winnaars weer allemaal iets hebben gebracht dat we nooit eerder hebben gezien. Het vakgebied ontwikkelt zich, blijft zich vernieuwen. Dat is waarom het zo leuk is om jurylid of juryvoorzitter te zijn. Er is veel gebeurd in het overgangsjaar van recessie naar nu. De wereld wordt steeds interactiever, het vak ook. Alle winnende AMMA-cases hebben dit jaar nadrukkelijk een vorm van interactiviteit in zich. Interactiviteit is een basiswaarde geworden in succesvolle cases. Succesvolle interactieve cases zijn niet meer het exclusieve domein van online bureaus. Net zoals succesvolle mediacases al langer niet meer exclusief toebehoren aan mediabureaus. Deze heerlijke vorm van democratisering geeft aan dat het mediavak in zowel breedte als diepte groeit. Met als prettige bijwerking dat iedereen volop kansen heeft om, zowel zakelijk als persoonlijk, mee te groeien. Social media zijn een belangrijke accelerator gebleken in dit proces. Andere media, zoals bijvoorbeeld televisie, weten

steeds beter hoe social media hun eigen positie kan versterken. Al Jazeera heeft begin dit jaar de omwentelingen in Tunesië en Egypte bijna sneller dan het nieuws gebracht. Door het stelselmatig volgen en analyseren van de social media waren hun filmploegen steeds als eerste ter plekke bij nieuwe ‘brandhaarden’. Hét kijkcijfersucces van het afgelopen jaar The Voice of Holland was een geslaagde joint venture tussen televisie en social media, maar ook tussen zang en twitter, RTL en Vodafone. Partnerships worden niet alleen meer aangegaan met andere partners, maar ook met de consument. Via Nu.nl is er in no-time een recordaantal nieuwe orgaandonors uit de markt gehaald. Zeg maar een onverwachte vorm van actieve donorregistratie. En wat te denken dat voor het eerst een online-partij (Adfactor) is genomineerd voor media-exploitant van het jaar. Dankzij de interactiviteit van vandaag is het klinische GRP-denken van het ene op het andere moment pre-historie geworden. Een mooier jubileumjaar had de AMMA zichzelf niet kunnen wensen. Dubbel gefeliciteerd AMMA!


4

JOUW BOODSCHAP HIER?

JE WILT NIET IN ONZE MEDIA STAAN. JE WILT IN HET HOOFD VAN JE DOELGROEP KOMEN. Maar hoe kom je daar? Door mee te liften met pakkende content. Precies op je doelgroep afgestemd. Zodat je echte aandacht krijgt. En wie biedt jou die? Een mediapartner met expertise en creativiteit. Die precies weet wat een medium is. Een middel om jóuw doel te bereiken. Sanoma Media. ÉÉN EN AL AANDACHT.


5

MEDIABUREAU VAN HET JAAR De winnaar komt stand aan de hand van een door mediabureaus in te vullen formulier. De AMMA jury - minus belanghebbenden - bepaalt op basis van deze gegevens en de eigen beoordeling de nominaties en winnaar.

heeft het bureau veel publiciteit bezorgd: vakpers, seminars en congressen.

GENOMINEERD...

OMD

Gewonnen accounts. Vodafone, Independer.nl, Neckermann. com, Euro Shoe, Hellema en Prominent. Gekomen sleutelmedewerkers. Martin Wink is als managing director aangetrokken om OMD te leiden. Geen vertrokken sleutelmedewerkers. Een hoge retentiegraad van boven de 95%. Bijdragen aan het mediavak. OMD heeft in alle JIC’s een vertegenwoordiger en zijn OMD’ers betrokken bij de AMMA, YIM en MWG. Ze hebben gastcolleges verzorgd op de Hogeschool van Amsterdam/Utrecht en gedoceerd bij MARUG in Groningen. OMD heeft sprekers geleverd voor onder meer Emerce, de MWG en de ‘24 uur van de Reclame’. Een student heeft zapgedrag bestudeerd - ingezonden voor de Hans du Chatinier prijs voor studenten. Met Vodafone is een nieuwe standaard gezet voor geïntegreerde content. Genomineerde cases AMMA 2010: 2 plus nominatie YIM.

De afgelopen drie jaar zijn een opmaat geweest naar waar OMD nu staat. In 2010 is geen stap gezet, maar een sprong gemaakt. OMD heeft vol gas gegeven op het met rendement kunnen aanbieden, waarmaken en meten van crossmediastrategieën. Het fundament voor de toekomst is gelegd. Nieuwe verdienmodellen zijn gezocht en gevonden. The Voice of Holland powered by Vodafone? Of Vodafone powered by OMD? Beide zijn waar. Als één programma de aandacht op zich gevestigd heeft vorig jaar dan is het TVOH. Bij het lezen van het format zag, rook en voelde OMD de potentie van het programma voor Vodafone. De rest is geschiedenis. TVOH

De adverteerder wil niet alleen het podium en het publiek, maar ook de kassa en het kasboek. OMD heeft drie jaar gewerkt aan een geïntegreerde strategische inbedding van crossmedia in de organisatie. De transitie is nu voltooid. Er is fors geïnvesteerd in kennis en kunde op het gebied van branded content, in performance based advertising en in research. De performance-unit heeft meer dan 50% groei in inkomen laten zien en is gegroeid van 5 naar 24 mensen. Door exclusieve gereedschappen en onderzoektools heeft OMD bij klanten clickratio’s en conversieratio’s kunnen verveelvoudigen. OMD realiseerde in 2010 een omzetgroei van 24 procent.

GENOMINEERD…

INITIATIVE

Gewonnen accounts. 14; waaronder PriceWaterhouseCoopers, Europese Commissie, Ritter Sport, SPAR en Eurostar. Gekomen sleutelmedewerkers. Simone v.d. Graaf (Strategy Director), Jeroen Bakker (RTV Director), Paola Cassone (Performance Strategy Director). Onno Seelen (Managing Director Magna). Bijdragen aan het mediavak. Zitting vijf collega’s vakjury’s: AMMA, Esprix, SpinAwards. NIMAexamencommissie. Actief kernlid PMA. Voorzitter VEA Evolve-commissie; docent, initiator VEA-training Online Mediaplanning. MWG-sponsorcommissie. Publicaties: Caseboekje Typisch Initiative, Internationaal Clutter Report, Internationaal onderzoek Best watched TV sports events. Lancering tailormade 24/7 dashboard waarmee adverteerders

hun tracking data (inclusief concurrenten), aangevuld met media- & campagnedata, online en interactief kunnen monitoren. Geen genomineerde cases AMMA 2010.

Bureaus die zich in een sterk concurrerende markt willen onderscheiden, moeten continu inspelen op een omgeving die dynamischer is dan ooit. Initiative heeft in 2010 overtuigend de missie volbracht die drie jaar geleden is gestart: de organisatie inrichten op overall excellence. Van buying tot operations en van services tot research. Deze kwaliteitsslag stelt Initiative nog krachtiger dan voorheen in staat tot excellente prestaties in dienst van het business resultaat van haar klanten. Het grote aantal gewonnen accounts, het uitgebreide dienstenpakket en doorlopende, vaak baanbrekende onderzoeken - zoals Reset Generation – onderstreept de goede performance van Initiative. Initiative behoort tot de top 3 van Initiative bureaus binnen de EMEA-regio, met gezonde financiële resultaten en hoogst mogelijke SOX-compliant kwalificatie. Driekwart van het inkomen is afkomstig uit non fee-uren en alternatieve performancehonoreringsmodellen. De jaarlijkse klanttevredenheidscore is gestegen van 7,2 (2008), 8,3 (2009) naar 8,4 in 2010. Met een omzetstijging van 63 procent (2010 vs 2007) is Initiative door RECMA gekenmerkt als sterkste groeier in dalende markt, beloond met een A+ rating.


6

DE CRITERIA • Accounts op eigen lokale kracht gewonnen en verloren • Sleutelmedewerkers gekomen en vertrokken • Bijdrage ontwikkeling vakgebied (zoals onderzoek, congressen, publicaties etc.) • Welke commissies en vakgroepen vertegenwoordigd • Profilering via publiciteit en PR • Inspelen op marktontwikkelingen • Creativiteit in denken en doen • AMMA inzendingen en nominaties van het betreffende jaar

EN DE WINNAAR IS…

MINDSHARE

Gewonnen accounts. ING, Cadbury, Eredivisie Live, Kamer van Koophandel, TNO, DSM. Gekomen sleutelmedewerkers. Liedewij Hentenaar en Jasper Moesman. Bijdragen aan het mediavak. In juni kondigden de directies van KPN, Google en Mindshare aan een grootschalig, niet eerder in Nederland vertoond, single source onderzoek te gaan doen naar de effecten van geïntegreerde communicatie van bekendheid tot sales met daarbinnen focus op de bijdrage van digitale middelen. De resultaten worden binnenkort gerapporteerd aan de markt. Een nieuwe bijdrage in het mediavak is die op gebied van ethiek. Binnen moederbedrijf WPP is beleid ontwikkeld dat Mindshare als een van de voorlopers heeft geïmplementeerd afgelopen jaar. Mindshare medewerkers accepteren geen grote cadeaus of buitensporige trips. Het is belangrijk om als een objectief adviseur naar buiten te kunnen treden. Mindshare was in 2010 vertegenwoordigd in een groot aantal brancheorganisaties. Genomineerde cases AMMA 2010: 1 Mindshare begon het jaar goed, Unilever maakte na een lange reviewperiode bekend de relatie met Mindshare voor drie jaar voort te zetten. Ilina Kuriashkina, Alex Stil en Ruud de Langen tekenden voor de Nederlandse bijdrage van Mindshare in Londen. Een bijzonder feit is ook dat Mindshare lokaal het gehele CRM account won. Daarmee bewijst Mindshare met haar voeten middenin het digitale speelveld te staan. De grootste pitch van het jaar 2010 werd ook gewonnen; ING kiest in juni voor Mindshare. ING Group laat ook de internationale campagnes door Mindshare coördineren. Als marktleider voelt Mindshare de verplichting om in de markt naar buiten

te treden met haar visie. En dat is er eentje van het verbinden van mensen en merken in een wereld die hard digitaliseert. Daarom zijn de medewerkers van Mindshare actief in vele commissies. In de communicatie industrie blijkt bij de meeste bedrijven dat het bij de loodgieter altijd lekt. Een communicatiebedrijf moet echt het goede voorbeeld zelf geven. Mindshare heeft voor zichzelf een communicatieplan ontwikkeld dat hoort bij deze tijd. Een plan waarbij contactpunten zijn benoemd in de paid, owned en earned arena. Juryvoorzitter Jan Knaap: “Het mediabureau van nu is niet meer te vergelijken met het mediabureau van een jaar of vijf terug. Mediabureaus worden steeds professioneler in hun bedrijfsvoering, werkmethoden, ondernemerschap en profilering naar de markt. Dit geldt voor alle mediabureaus en Mindshare in het bijzonder. Dit bureau is ‘Champions League’ in alles. Blijft zich door ontwikkelen, de nek uitsteken. Ook in de wijze waarop ze zich nu weer manifesteren op gebied van ethiek. De marktleider die sneller groeit dan de markt. Het mediabureau waar het communicatievak altijd een beroep op kan doen. Het enige bureau dat als bureau zo zichtbaar is. Maar ook een bureau dat steeds sterker wordt dankzij ‘de anderen’. Want een Champions League zonder competitie is geen League. Initiative Media is ook dit jaar weer genomineerd, een prestatie van jewelste. OMD is dit jaar de frisse nieuwkomer, de grote challenger gebleken. Met Vodafone als het account waarin OMD het beste van zichzelf heeft kunnen etaleren. Het was een spannende finale dit jaar, waarin pas in de verlenging de winnaar duidelijk werd. Geweldig gefeliciteerd Mindshare, met jullie derde uitverkiezing in tien jaar AMMA!”


7

AMMA-SCORES DOOR DE JAREN HEEN Overzicht betreft de diverse bureaus en de categorieĂŤn: Beste Media-/Middelenstrategie, Beste Single Mediastrategie, Beste Interactieve Mediastrategie, Beste Media-innovatie, Beste Mediastunt en Mediabureau van het jaar.

BEDRIJF

GEWONNEN

GENOMINEERD

TOTAAL WV. MEDIABUREAU VAN HET JAAR

Mindshare

16

winnaar 2005, 2009, 2010; nominatie 2001, 2002, 2004

BrandConnection

10

winnaar 2001; nominatie 2004, 2008, 2009; eervolle vermelding 2003

ZenithOptimedia

12

nominatie 2006, 2008; winnaar 2007

Kobalt

9

winnaar 2003; nominatie 2001, 2002

OMD

9

nominatie 2005, 2010

DDB Amsterdam

8

Etcetera

6

MEC

10

winnaar 2002; nominatie 2001

M2Media

6

winnaar 2006; nominatie 2005, 2008

Starcom

3

Media Republic

2

TBWA / NEBOKO

2

Initiative

7

Mediacom

2

Stroom

2

winnaar 2004

Universal

2

winnaar 2008

BrandBase

1

Carat

1

Go Fast!

1

PMSvW/Y&R

1

They

1

Vizeum

1

Wisecrackers

1

De Media Maatschap

2

3MO

1

.Bone

1

Achtung!

1

Brandwebbing

1

Datagold

1

digilogue

1

Doom&Dickson

1

Muse & Icemobile

1

nominatie 2007, 2009, 2010


8

Kwaliteit is... gebruikmaken van het beste gereedschap.

Adverteert u bij Ster, dan heeft u de zekerheid dat u de mensen bereikt die u wilt bereiken. Publiek gegarandeerd. Maar wat is de impact van uw commercial op dat publiek? Ster heeft een uniek onderzoeksinstrument dat voor de start van uw campagne meet wat de effectiviteit is van uw radio- of televisiecommercial: AdMeasure. Gereedschap waarmee u net even wat zekerder adverteert. Niet voor niets zijn de afgelopen vijf jaar 560 commercials met AdMeasure getest. Haal ook het beste gereedschap in huis en kijk op www.ster.nl/admeasure of bel ons via 035-672 5500.

Adverteren bij Ster. Altijd een goede investering.


9

BESTE MEDIA-/MIDDELENSTRATEGIE De voorwaarden voor een goede media-/middelenstrategie zijn niet strikt te stellen. Er moet in ieder geval sprake zijn van een consequente en consistente aanpak van strategie tot en met de uitvoering, waarbij meerdere media/middelen zijn ingeschakeld. Duidelijk moge zijn dat de aanpak verrassend en/of vernieuwend, kortom uniek, moet zijn en dat de media aantoonbaar het verschil hebben gemaakt.

GENOMINEERD...

TVOH VODAFONE - OMD Resultaten • Stimuleren gebruik van mobiel internet. Volgers op ‘officiële’ kanalen: Hyves: 70.000 / Twitter: 38.000 / Facebook: 40.000 • Een paar talenten. Ben Saunders: Twitter: 120.000, Hyves: 218.000, Facebook: 49.000 / Kim de Boer: Twitter: 17.000, Hyves: 23.000 / Lenny: Twitter: 18.000, Facebook: 5.000, Hyves: 53.400 • Elke uitzending was #TVOH wereldwijd een van de meest getweete onderwerpen. Finale uitzending: 250.000 #TVOH tweets, door 64.000 unieke Twitteraars (= 25% van alle actieve Twitteraars in Nederland). • De Vodafone gebrande website had ruim 2,4 miljoen unieke bezoekers. Via het online platform werden 14,5 miljoen video’s opgevraagd. Aantal bezoeken mobiele site: 326.000. Aantal mobile app downloads: 75.000. • Vodafone haalde met geïntegreerd partnership een sponsorbekendheid van 57%, ver boven benchmark van circa 25%. • Stijging op relevante imagoparameters (index TVOH-kijkers met sponsorkoppeling t.o.v. niet-TVOHkijkers): ff “Vodafone maakt mobiel internet eenvoudig en makkelijk te gebruiken” (211) ff “Vodafone biedt de beste mobiele internetervaring” (386) ff “Mobiel internet van Vodafone is echt iets voor mij” (191) In de zomer van 2009 mag OMD pitchen op Vodafone. De briefing is helder: Groei in revenu per aansluiting, in een markt die steeds meer commodity-trekken vertoont. Reguliere media-inzet levert niet het

gewenste effect; er is dringend behoefte aan een mediastrategie die vliegwieleffect zal leveren. OMD-research wijst uit dat in telecom de toekomst is aan data, in plaats van voice. De opkomst van smartphones nadert het tipping point. Bij uitstek een domein voor Vodafone om te claimen, aangezien hier de communicatiedoelstellingen (innovatie) en de businessdoelstellingen (upselling) gerealiseerd kunnen worden. De mediamissie die OMD formuleert: De massa verliefd laten worden op data. OMD heeft door Talpa een nieuw format aangeboden gekregen: The Voice of Holland. Een nieuw soort talentenshow die draait om echt talent. Een format met grote ambities en bijbehorende sponsorbehoeftes. Voor Vodafone maakt OMD er de meest interactieve talentenshow ooit van, met als doel de massa op relevante wijze kennis te laten maken met data. Social media en mobiel wordt integraal onderdeel gemaakt van het format, waarmee Vodafone mobiel internet claimt en het gebruik ervan stimuleert. Ook wordt TVOH gebruikt als marketing- en zelfs salesplatform.

en dynamische wereld is van groot economisch belang. Om het kennisniveau, de beleving en de bereidheid om in deze sector te gaan werken te verbeteren is de campagne It’s Alive ontwikkeld. Een campagne die zichtbaar maakt dat de Nederlandse Tuinbouw een springlevende en moderne sector is met uitdagingen voor elk opleidingsniveau. De Media Maatschap heeft het online platform de basis van de campagne gemaakt. De mediastrategie was er op gericht zoveel mogelijk verkeer naar het platform toe te krijgen en de Tuinbouw een gezicht te geven. Dit is gedaan door • TMF gedurende 2 maanden in het teken van It’s Alive te laten staan met een eigen tv programma, billboards, promo’s, idents en tv commercial • Studie-oriëntatiebeurzen • Boomerangkaarten met 3D brillen • Integratie van Social Media • Online PR en online advertising (home page take over, pre rolls, quiz banners). Alles met als doel, als doelgroep in de (3D-)wereld van de Nederlandse Tuinbouw terecht te komen. Daarvoor is de eerste 3D website van Nederland gelanceerd. Een spraakmakende case die onder jongeren veel heeft losgemaakt.

GENOMINEERD...

TUINBOUW ITS ALIVE – DE MEDIA MAATSCHAP Resultaten • 271.605 unieke bezoekers hebben de site bezocht • 600.000 3D brillen zijn verspreid en 60.000 via de site besteld • De bereidheid om in de Nederlandse Tuinbouw te willen werken groeide met 50% (van 12% tot 18%) Werken in de Nederlandse Tuinbouw had een slecht imago bij jongeren. Dit terwijl het juist een hightech innovatieve


10 DE CRITERIA • De doorvertaling van marketingcommunicatiedoelstellingen in de mediastrategie • Het gebruik van doelgroepinzichten in de mediastrategie • De doorvertaling van een uitgangspunt binnen het creatieve concept naar media/middelen of andersom • Budget in relatie tot de (media) doelstellingen • Vernieuwende aspecten, bijvoorbeeld brekend met de code binnen de categorie • Bijdrage van de inzender • Hoe heeft media-inzet het verschil gemaakt? • Resultaatonderbouwing middels onderzoek, aantoonbaar bewijs, inclusief bronvermelding

EN DE WINNAAR IS…

VOLKSWAGEN RIJBEWIJS MTV NETWORKS BENELUX Doelstelling: Als rijscholen Volkswagen rijden, levert dat direct al verkopen aan rijscholen op maar ook in de toekomst verkopen aan leerlingen die in een Volkswagen hebben leren autorijden. Het nemen van rijles is voor de meeste jongeren een grote stap ‘op weg naar de vrijheid’. In dat proces wil Volkswagen een rol spelen, het merk wil vanaf het eerste begin betrokken zijn bij de relatie tussen de (pas beginnende) automobilist en de auto. Doelgroep: Volkswagen Rijbewijs heeft twee doelgroepen Alle rijschoolhouders van Nederland en jongeren in de leeftijd 16 – 24 jr Middelen: TV: Real life serie License to Liberty op TMF Mobiel: Mobiele applicaties: Theorie op Mobiel en de Bob Bepaler Social Media: Hyves Theorie Battle Internet: Volkswagenrijbewijs.nl Direct Mail Vaktijdschriften Sponsoring: Veilig Verkeer Nederland en Examencentrum.nl Tijdschriften: Autoweek en CosmoGirl Point of sale: 150 Volkswagen showrooms en alle deelnemende rijscholen

Resultaten: De TV-serie License to Liberty heeft een bereik van 85% gescoord in de doelgroep 16 – 24 jaar; bijna 1,5 miljoen jongeren 325.000 bezoekers - waarvan 170.000 uniek - aan Volkswagenrijbewijs.nl. De Hyves Theorie Battle heeft 860.000 bezoekers (waarvan 530.000 uniek) getrokken en er zijn ruim 350.000 theorievragen beantwoord. De Theorie op Mobiel applicatie is ruim 50.000 keer gedownload, de Bob Bepaler applicatie bijna 10.000 keer. Alle rijschoolhouders van Nederland zijn tenminste 2x bereikt via direct mailing en 3x via print uitingen in branche bladen. Eind 2010 hebben 670 rijscholen zich geregistreerd en ruim 17.500 cursisten. Ten opzichte van 2009 zijn er in 2010 97% meer Volkswagens verkocht aan rijscholen, dit betekent een 6,5% marktaandeel stijging. Ruim 200 rijscholen hebben zich aangemeld als prospect en willen 100% Volkswagen worden. De kans dat je als eerste auto een Volkwagen koopt is 50% groter als je ook in een Volkswagen les hebt gehad. Reden voor Volkswagen om jongeren die autorijles willen nemen al direct aan het merk te binden. Met een dubbele strategie: een in alle opzichten multimediale campagne gericht op jongeren die op weg naar hun vrijheid het rijbewijs willen behalen. En een campagne gericht op rijscholen om het marktaandeel in deze interessante niche te vergroten.

Het Volkswagen Rijbewijs programma brengt dus jongeren en rijscholen op een relevante manier met elkaar in contact. De ingezette middelen en media sluiten goed aan bij het gedrag van de beide doelgroepen. Volkswagen Rijbewijs is een campagne die het merk een duidelijke plaats geeft bij jongeren op het moment dat autorijden een rol in hun leven gaat spelen. Pon’s Automobielhandel heeft deze campagne ontwikkeld voor het merk Volkswagen personenauto’s. MTV Networks Productions heeft het TV programma License to Liberty bedacht en geproduceerd in samenwerking met Simpel Media. Online bureau Achtung! is verantwoordelijk voor de rest van de campagne. Juryvoorzitter Jan Knaap: “Volkswagen Rijbewijs. Ongekend intelligent en origineel, aangelopen case in middelenkeuze en doelgroepkeuze. Twee verschillende doelgroepen vanuit 1 doelstelling en 1 campagne benaderd. Echt voor de klant gecreëerd. Nieuw en vernieuwend in opzet en uitvoering. Een win-win situatie voor zowel kandidaten als rijschoolhouders. Heel knap gedaan. Met als beloning een hoge participatie van zowel rijschoolhouders (670) als cursisten (ruim 17.500) en een verdubbeling (+97%) van de verkochte Volkswagens aan rijschoolhouders. Een mooie winnaar in de beste traditie van deze categorie.”


11

SPECIAL AMMA

PAUL TURKEN Het MWG Bestuur heeft de mogelijkheid om ieder jaar een Special AMMA uit te reiken. Deze Special AMMA is een prijs waarmee een persoon of organisatie wordt geĂŤerd vanwege een langdurige en bijzondere bijdrage aan het mediavak. In 2008 werd deze prijs voor het eerst (postuum) toegekend aan Jaap van Huis. Dit jaar heeft het bestuur besloten de Special AMMA voor de tweede keer toe te wijzen. Paul Turken is al jaren werkzaam in het mediavak en al bijna 25 jaar actief op het gebied van marketing, merken en media. Paul was directeur van FHV/BBDO, managing director van mediabureau Media Direction, European Media Director van BBDO Europe en was adviseur voor Kobalt en commissaris bij de Thieme Grafimedia Groep. Hij doceert, jureert en publiceert. Wellicht minder zichtbaar zijn zijn coachende activiteiten. In de loop

der jaren heeft hij menig aankomend bureaudirecteur onder zijn hoede gehad, iets waar hij zelf met veel plezier op terug kijkt. Ook binnen de MWG speelde Paul in de loop der jaren een actieve, kundige en zeer gewaardeerde rol. Hij was o.a. 2 jaar voorzitter van de AMMA hoofdjury, spreker op het MWG congres en heeft meermalen strategische beleidssessies voor het MWG bestuur geleid. Paul heeft een frisse manier van kijken, is kritisch, maar vooral inspirerend. Hij heeft veel kennis op het gebied van marketing en media. Paul draagt het mediavak een warm hart toe en heeft zich jarenlang ingezet voor het professionaliseren van mediastrategisch denken. Daarom wil het bestuur van de MWG Paul deze Special AMMA toekennen en hem van harte feliciteren.


12

ADVERTEREN voor een mIljoenen publiek


13

MEDIA-ADVERTEERDER VAN HET JAAR Voor deze categorie kunnen adverteerders hun cases insturen. Daarnaast worden ook mediabureaus verzocht om kandidaten voor te dragen. die men intern gebruikt. Conversieratio’s op promoties zijn verbeterd, met The Voice of Holland als absolute hoogtepunt: een verzesvoudiging van de reguliere promotieconversie.

GENOMINEERD...

EN DE WINNAAR IS…

Als het gaat om begrippen als engagement, cocreatie, crowdsourcing, interactiviteit staan de woorden nog vaak in schril contrast met de daden. PepsiCo heeft in 2010 fundamenteel de omslag gemaakt en een eigentijdse vertaalslag naar de consument gezocht en veelal gevonden.

In 2010 heeft Vodafone niet alleen een belangwekkende nieuwe themacampagne gelanceerd via alle denkbare mediumtypen, maar heeft zij ook minder gearriveerde middelen – waar onder branded content - tot integraal onderdeel van haar communicatiestrategie gemaakt.

PEPSICO

Systematische concepting, mediumneutraal denken, een crossmediale aanpak en durf zijn de ingrediënten van de nieuwe communicatiemix. Marketing en marketingcommunicatie zijn van origine kennisintensieve disciplines, maar door engagement en participatie centraal te stellen zijn het nu ook arbeidsintensieve operaties. Bij de Lay’s Maak de Smaak-campagne waren intern honderd medewerkers betrokken en extern twaalf bureaus. Het samenspel tussen de verschillende media en partijen, de kruisbestuiving, de wisselwerking is van eminent belang. Samen werken, samen denken, samen creëren, samen evalueren geldt voor iedereen: voor de klant, voor de bureaus, de exploitanten maar óók voor de consument. Dat interactie met de consument betekenis toe kan voegen, is bewezen met de Lay’s Maak de Smaak-campagne. Een campagne waar de consument van het begin tot het eind zelf aan zet was. Nederland werd uitgedaagd om nieuwe chipssmaken te bedenken. Uit de bedenkers werden drie finalisten gekozen die op hun beurt campagne moesten voeren. PepsiCo heeft met deze campagne de NIMA Award 2010 gewonnen in de categorie Klantgericht Ondernemen.

VODAFONE

Maar liefst 15 procent van het mediabudget is geïnvesteerd in nietreguliere communicatieoplossingen. Vodafone begrijpt dat tijd en aandacht zeker zo belangrijk zijn als budget. Voor The Voice of Holland zijn samen met OMD, Talpa en RTL daarom wekelijks redactievergaderingen gehouden om tot communicatie te komen die recht doet aan zowel de doelstellingen als de consument. Media-inzet wordt naast thematische en promotionele criteria ook geëvalueerd op bijdrage aan de business. Door samen met OMD te zoeken naar communicatieoplossingen die recht doen aan de volledige reikwijdte van die criteria wordt dit serieus mogelijk. Zo is er omzet gemaakt die direct toe te wijzen is aan de integratie binnen The Voice Of Holland: op basis van 3,3 miljoen stemmen kon er geretarget worden met een concrete aanbieding. Daarmee is een omzet gegenereerd die veel hoger is dan de investering in de totale sponsoring. Door OMD vroegtijdig in processen te betrekken, houdt Vodafone de mogelijkheid open om media leidend te laten zijn in communicatie. Zo heeft Vodafone in campagnes voor haar business line Prepaid de strategie omarmd die door OMD is voorgesteld en haar briefing aan het creatieve bureau daarop laten aansluiten. Waar het gaat om marketingdoelstellingen heeft Vodafone in 2010 ‘all time highs’ gerealiseerd op alle marktaandeeldefinities

Juryvoorzitter Jan Knaap: “In 2010 was Vodafone alom en overweldigend aanwezig. In de media, op de diverse vakpodia en in de diverse AMMA-categorieën. De verhuizing van het merk- en mediadenken van Maastricht naar Amsterdam heeft Vodafone duidelijk meer locale macht cq ruimte voor een Nederlandse aanpak gegeven. Vodafone heeft goed gezien dat de toekomst van mobiele telefonie niet in ‘Voice of SMS’ zit maar in datacommunicatie. En dat geweldig geclaimd en ingevuld met The Voice of Holland. The Red Room stond symbool voor een 24/7 schakelruimte tussen het merk en een hele nieuwe generatie Twitteraars. Vodafone heeft en masse het gedrag van bestaande klanten veranderd. De categorie opgeschud. Een nieuwe standaard neergezet voor sponsoring en social media gebruik. Mede doordat Vodafone ‘media’ leidend laat zijn in het aandragen van communicatieoplossingen en niet ‘creatie’. Een media-adverteerder die het mediavak verder brengt. Een zeer mooie, indrukwekkende, door de jury vrijwel unaniem gekozen winnaar.”

DE CRITERIA • Belangrijke (media) campagnes • Samenwerking met mediapartners (mediabureau, exploitanten, etc.) • Gebruik en stimuleren van mediainnovaties, onderscheidend en/of creatief mediagebruik • Inhoudelijke bijdrage aan het vak • Resultaatonderbouwing. Hoe is gebleken dat de media-aanpak voor deze adverteerder effectief was. Bijvoorbeeld door de budgethoogte te relateren aan behaalde resultaten versus de concurrentie


DÉ WEEKKRANT ONBETWIST WAARDEVOL!

Wegener Media Huis-aan-huiskranten feliciteert alle winnaars van de AMMA Awards Kijk op wowweekkrant.nl voor het effect van huis-aan-huiskranten in uw media- en middelenstrategie.


15

BESTE MEDIASTUNT

GENOMINEERD…

GENOMINEERD…

EN DE WINNAAR IS…

Op donderdag 20 mei 2010 introduceerde Samsung als eerste de grootste commerciële 3D-outdoorprojectie in Nederland, bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. Bezoekers zagen hoe er een nieuwe dimensie werd toegevoegd aan het historische pand. Drie avonden lang interacteerde de projectie met de architectuur van het gebouw en kregen toeschouwers een bijzondere 3D-ervaring in beeld en geluid. Men kon 3D televisies uitproberen en elke avond kans maken er één te winnen door middel van check-ins op Foursquare of Feest.je . Vanaf 7 juni werd deze projectie geïntegreerd in de eerste wereldwijde game-take-over op YouTube, waarbij de videocontent op een bijzondere manier tot leven wordt gebracht en de bezoeker ermee kan spelen. In eerste instantie lijkt het of je een gewone videoregistratie van de projectie gaat zien. Tot ineens de pagina van YouTube barst, de vlinders uit de projectie over je schermen vliegen en de nieuwe dimensie van Samsung 3D de pagina overneemt.

Veel mensen moeten zich zondagavond 11 juli 2010 hebben afgevraagd wat ze zouden doen als de televisie kapot zou gaan of als de stroom zou uitvallen. Op dat gevoel speelde Centraal Beheer Achmea in tijdens de WK-finale. Op de Binnenrotte in Rotterdam hadden zich 30.000 voetbalfans verzameld. Juist op het ogenblik dat Nederland en Spanje het veld opkwamen, begon het beeld te bibberen… en ging het grote scherm op zwart. Wanhoop maakte zich van de kijkers meester. Maar niet voor lang… Even Apeldoorn Bellen!

Om extra ruchtbaarheid te geven aan het in juni gestarte nieuwe versnelde mobiele breedband heeft Vodafone het partnership gezocht met Schiphol Media. Met een snelheid van 28,8 megabite per seconde wilde Vodafone laten zien dat zij over het snelste netwerk van Nederland beschikte. Hoe beter dit te visualiseren dan het netwerk tegen hun eigen Formule 1 coureur Lewis Hamilton te laten racen en wel op een landingsbaan op Schiphol.

SAMSUNG LED 3D PROJECTION MAPPING - STARCOM

De projectie op de beurs van Berlage is gezien door enkele honderden bezoekers, en met behulp van de Crossmedia tracker (van Memo2) is aangetoond dat 18 procent van de Nederlandse bevolking iets heeft gezien, gelezen of gehoord van de activatie. Dit resultaat is gerealiseerd door de spraakmakendheid van de projectie die op strategische wijze een digitaal vervolg heeft gekregen door middel van videocontent verspreiding en seeding, PR activatie (ANP, Shownieuws) en de interactieve doorvertaling op YouTube.

CENTRAAL BEHEER ACHMEA: ORANJE BELT APELDOORN - DDB

Er waren vele verwijzingen op weblogs en twitteraccounts, het filmpje kreeg 171.458 unieke views. Editie NL besteedde aandacht aan deze stunt - 908.000 kijkers. Naast de aanzienlijke aandacht in sociale media, leverde dit een bereik op dat 30x zo hoog was als de 30.000 mensen die in Rotterdam bij de stunt aanwezig waren. De stunt kostte 15.000 euro, de mediawaarde van de online en offline aandacht was 266.000 euro.

VODAFONE F1 OP SCHIPHOL – SCHIPHOL MEDIA

Het netwerk werd vertegenwoordigd door een virtuele racewagen die was opgebouwd uit 28.800 Facebook profiel foto’s. De race werd gevolgd door tienduizenden mensen in realtime op zowel Schiphol als op Facebook. De stunt werd zowel nationaal als internationaal door de pers opgepikt. In Nederland op televisie door de NOS, RTL Nieuws en RTL Boulevard - en in de landelijke dagbladen. Opvallend was het grote aandeel van blogs en social media. Ook is er een speciale editie van RTL GP aan gewijd. In totaal 2,8 miljoen euro aan pr-waarde. Door de snelheid en de aandacht voor deze stunt is het marktaandeel van Vodafone in het mobiele breedband segment gestegen van gemiddeld 30 tot 45 procent.


16 DE CRITERIA • Inzet van ‘niet-traditionele’ media of de inzet van een regulier medium/ middel op een niet-traditionele, spraakmakende wijze • Alles wat niet gebruikelijk, zeer opvallend of zelfs jaloersmakend is • De mediastunt moet haar (toegevoegde) waarde in de totale communicatieaanpak kunnen tonen en passen bij het merk • Een momentopname: er wordt bijvoorbeeld ingehaakt op een actuele gebeurtenis • Resultaatonderbouwing van deze stunt middels onderzoek, aantoonbaar bewijs, inclusief bronvermelding. Eventuele aandacht in de pers en de waarde daarvan

Juryvoorzitter Jan Knaap: “Drie stunts, drie maal genieten. Toch was er een stunt waar de jury niet omheen kon. Deze stunt was baanbrekend, zeer spectaculair. Een Formule 1 raceauto met een wereldberoemd coureur op de landingsbaan van Schiphol. Zoiets is nog nooit eerder gedaan en vertoond. De koppeling van de snelheid van een Formule 1 auto aan de downloadsnelheid van een Vodafoneverbinding op Facebook is zeer goed gelegd en uitgevoerd. Het budget zal niet laag zijn geweest maar daar staat een overweldigende, grensoverschrijdende mediawaarde tegenover.”


17

10 JAAR AMMA!

A M M A 2002 Be urs va n Be rl age Jack Sp ijk er m an

001

AMMA 2

e Po we rzo n r e ld Jo r t K e

AM MA 2003 Con ven tio n Fac tor y Matth ijs van Nie uw ker k

A M M A 2004 “De media he bb en he t al ti jd ge da an” Be urs va n Be rl age M at th ijs va n N ie uw k er k


The Royal AMMA’s

10 jaar AMMA is een felicitatie én ons sponsorschap waard MWG proficiat! Deze tiende editie bewijst dat de Annual Masters of Media Awards een niet meer weg te denken fenomeen is. De kwaliteit van de inzendingen dit jaar sluit nauw aan bij wat wij als online media professionals in ons eigen vak ervaren. Het mediavak ontwikkelt zich in een hoog tempo en wordt steeds leuker, professioneler en vooral interactiever. Toen vorig jaar de nieuwe categorie ‘Beste Interactieve Mediastrategie’ werd ingevoerd, hebben wij dan ook direct het hoofdsponsorschap van deze AMMA op ons genomen. Het toonaangevende karakter van digilogue werd datzelfde jaar nog eens bevestigd door de benoeming van collega Nick van der Voorst tot YIM Mediatalent van het jaar. Onze belofte voor de toekomst maken we ook dit jaar weer waar met het hoofdsponsorschap van de AMMA voor ‘Beste Interactieve Mediastrategie’. En daar wint iedereen bij: adverteerder, AMMA en het mediavak.

Partner in Magna Global Nederland. www.digilogue.nl


19

BESTE INTERACTIEVE MEDIASTRATEGIE Interactieve media inzet is eventueel onderdeel van een bredere media-/middelenstrategie. Moet onderscheidend en effectief zijn. Goed onderbouwd met heldere definities, bijvoorbeeld kosten per klantcontact en definitie klantcontact.

Enough is never enough.

Sonos S5 Wireless Music System If you love music, you’ll love Sonos. Play the music you own in iTunes® or stream unlimited music from the internet with music services like Napster, Deezer, Last.fm and the highly acclaimed Spotify. Because enough is never enough. And you can control it all with the free Sonos controller apps for your iPhone®, iPod touch® or iPad™. Wirelessly.

GENOMINEERD…

So, are you ready to experience Sonos?

SONOS ALL OVER YOUR HOUSE BRANDWEBBING Watch the demo:

Available from:

Sonos is de toonaangevende ontwikkelaar SimplySonos.co.uk van draadloze multiroom-muzieksystemen voor in huis. Het product is zeer innovatief en verkoopt zichzelf via aanbevelingen en reviews, maar heeft een relatief lage naamsbekendheid. Het is gebleken dat wanneer de doelgroep snapt wat het doet, men snel een voorkeur heeft. De doelstelling in deze campagne was dan ook zoveel mogelijk doelgroeppersonen een demo te laten bekijken. Download QR-scanner for your smartphone. Scan the code. Enjoy your demo.

Or find your nearest store at www.sonos.com

Media ingezet zijn display advertising binnen contextueel relevante websites + mac targetting; getargette Youtube prerolls; mobiele campagnes op iPhone (mobiele webvertising + app-vertising); de eerste werkelijke interactieve iPad advertentie die gebruik maakt van specifieke iPad functies (tilt, swipe & tappen); selectieve print titels met QRcode naar video link; Twitter ReTweet competities. Resultaten • Doelstelling van aantal vertoonde demovideo’s overtroffen met 163% • 400.000 unieke Nederlandse iPhones bereikt • Interactieratio’s display varieerden van 4-8% (marktgemiddeld 2,4%) • Overall verkoopstijging van Sonos in Nederland in 2010 van 200 % tov 2009 • Doorklikratio’s van 5-8% Youtube Prerolls (marktgemiddeld 0,13%) • 50.000 bezoekers op de Nederlandse landingspage • 39000 bekeken demo’s in Nederland via webplaatsingen • 15.000 Nederlandse demo’s bekeken via mobiel • 30.000 bekeken demo’s in iPadmagazines

GENOMINEERD…

GENOMINEERD…

De mobiele telefoon is het meest persoonlijke mediumtype van dit moment en is daarom geschikt om de doelgroep van KWF Kankerbestrijding op unieke en verrassende wijze te informeren over zonbescherming. Via mobiel internet werd de doelgroep getriggerd een huidtypeanalyse te doen om vervolgens een zonadvies op maat te ontvangen. Eenmaal op de mobiele pagina en/of app kon men een huidtypetest doen om vervolgens aan te geven hoe men hun zonadvies op maat wilde ontvangen; via Twitter, app-alerts en/of per email. Ut het consumentenonderzoek blijkt dat de doelgroep de dienst goed beoordeeld, 90% heeft aangegeven deze dienst aan te willen raden aan anderen. Tevens heeft de campagne een positieve bijdrage geleverd aan het imago en de naamsbekendheid van KWF.

Een band creëren tussen meisjes en een deodorantmerk is niet gemakkelijk. In 2009 is begonnen met een offline Fa Glamour Girl competitie met 750 deelnemers. In 2010 is dit online herhaald met de doelstelling om de competitie groter te maken.

DICHTER OP JE HUID – M2MEDIA

Resultaten • 6,1 miljoen impressies • CTR van 0,34% (benchmark 0,2%) • 20.800 landingen op de landingspagina • 4.751 aanmeldingen voor zonkrachtbericht • 91% vindt de dienst goed tot zeer goed en 90% wil de dienst aan anderen aanraden • 39% heeft een positiever beeld gekregen, bij 60% is het hetzelfde gebleven • 86% vindt dat de dienst op het juiste moment helpt te herinneren aan zonbescherming

80000 FA GLAMOUR GIRLS - MEC

Glamour is een extreem aantrekkelijk onderwerp voor meisjes en social media is dé plek om met ze in contact te komen. Er is een interactieve activatiecampagne op Hyves ontwikkeld: de Fa Glamour Girl Competitie 2010. Meisjes konden hun meest glamorous foto uploaden en vriendinnen en vrienden aanmoedigen om op hen te stemmen. Door spot-on mediaplanning en gepersonaliseerde banners werden meisjes naar de Fa promotie pagina op Hyves gebracht. Hier konden ze zich aanmelden voor de competitie en kortingscouponnen downloaden voor Fa deodorant. Een tell-a-friend bericht maakte het mogelijk om vriendinnen te informeren over de competitie. Resultaten • 79.487 deelnemers (10,5 maal de doelstelling) • 57.804 profielpimps • 9.900.000 impressies profielpimps • 1.041.000 unieke viewers pimps • 7.408.156 bezoeken promopagina • Virale factor: 78 (benchmark is 2) • >11.000.000 uitgebrachte stemmen • 603.500 unieke stemmers • 37.947 gedownloade vouchers


20 DE CRITERIA • Doorvertaling marcom doelstellingen in interactieve mediastrategie • Welke interactieve eigenschappen zijn gebruikt en waarom • Gebruik van doelgroepactivatie • Creatieve, vernieuwende aspecten en originaliteit, bijv. breekt met categorie • Bijdrage van de inzender • Resultaatonderbouwing: onderzoek, aantoonbaar bewijs inclusief bronvermelding • Mate waarin interactieve media inzet het verschil maakt

EN DE WINNAAR IS...

TVOH INTERACTIEF – OMD Vodafone zocht een mediavliegwiel om de mogelijkheden van mobiel internet bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. OMD vond in The Voice of Holland het ideale platform. De interactieve elementen in dit door OMD, Talpa, RTL en Vodafone uitgevoerde concept hebben het verschil gemaakt in het succes voor Vodafone. Vodafone wilde mobiel internet bij een brede doelgroep onder de aandacht brengen. OMD formuleerde daarop de ambitie “maak van TVOH de meest interactieve talentenshow ooit”, om zo mobiel internet relevant te maken, de doelgroep verliefd te laten worden op data. Door social media te omarmen en zichtbaar te maken, kwam deze laag tot leven. Vodafone claimde ondermeer de interactieve Red Room, leverde V-reporters, een mobiele site en apps. In augustus ging de online auditietool live, gekoppeld aan social media. Talenten werden door Vodafone en OMD getraind om social media te gebruiken. In real life shows werden de onmisbaarheid van social media en mobiele toepassingen voor artiesten en fans getoond. De programmakanalen op social media en de V-reporters groeiden, evenals de ‘followers’-base van de talenten. In de liveshows kwam het interactieve partnership met Vodafone tot volle wasdom. De talenten twitterden vanuit de Red Room, tweets van kijkers werden behandeld en de interactieve laag werd in de breedte aangejaagd.

Resultaten • Stimuleren gebruik van mobiel internet. Volgers op ‘officiële’ kanalen: Hyves: 70.000 / Twitter: 38.000 / Facebook: 40.000 • Een paar talenten. Ben Saunders: Twitter: 120.000, Hyves: 218.000, Facebook: 49.000 / Kim de Boer: Twitter: 17.000, Hyves: 23.000 / Lenny: Twitter: 18.000, Facebook: 5.000, Hyves: 53.400 • Elke uitzending was #TVOH wereldwijd een van de meest getweete onderwerpen. Finale uitzending: 250.000 #TVOH tweets, door 64.000 unieke Twitteraars (= 25% van alle actieve Twitteraars in Nederland). • De Vodafone gebrande website had ruim 2,4 miljoen unieke bezoekers. Via het online platform werden 14,5 miljoen video’s opgevraagd. Aantal bezoeken mobiele site: 326.000. Aantal mobile app downloads: 75.000 • Vodafone haalde met geïntegreerd partnership een sponsorbekendheid van 57%, ver boven benchmark van circa 25% • Stijging op relevante imagoparameters (index TVOH-kijkers met sponsorkoppeling t.o.v. niet-TVOHkijkers): ff “Vodafone maakt mobiel internet eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken” (211) ff “Vodafone biedt de beste mobiele internetervaring” (386) ff “Mobiel internet van Vodafone is echt iets voor mij” (191) Juryvoorzitter Jan Knaap: ”Sterke categorie, meerdere serieuze kanshebbers, één winnaar. Overal om je heen hoor je The Voice, het was hét televisieprogramma van 2010. In de Red Room van Vodafone werd de koppeling gelegd met alles wat social is, en de terugkoppeling naar televisie. Zo werd social media onderdeel van het programma. Er zijn veel nieuwe Twitter accounts geopend. Telefoon providers zullen kun klanten moeten meenemen naar mobiel dataverkeer, dat heeft Vodafone onderkend en excellent gedaan. Vodafone heeft mensen enorm gestimuleerd om te participeren in social media en plukt er in haar marktaandeel de vruchten van.”


21

10 JAAR AMMA!

AM M A 2005 “M as ters of Media” Be urs va n Be rlage Ro b Kamphues

A M M A 2006 “AMMA in Co n ce Co n ce rt ge bo uw R us se l H ek ster

AMMA 2 00 “C o n ne c t in 7 g” Be u rs v a n Be C h a n t a l Ja r lage n ze n

rt ”


Forward to the future Ziggo feliciteert de winnaar en alle genomineerden uit ‘onze’ categorie Beste media-innovatie.


23

BESTE MEDIA-INNOVATIE Media-innovatie in de breedste zin van het woord. Het medium dat bijdraagt aan het veranderen van de spelregels aan aanbodzijde. Het hoeft niet noodzakelijk een technische ontwikkeling te zijn.

het eigen product, en anderzijds passend bij het huidige veranderende mediagebruik van de consument. Vervolgens is in samenwerking met RTL de techniek gerealiseerd waarmee deze specifieke media inzet mogelijk is.

Deze projectie heeft de projection mapping-markt geopend. Na een aantal kleinschalige projecten was dit de eerste grote commerciële activatie die met digital (Social) componenten de hele wereld heeft doen verbazen, met zes internationale awards als erkenning.

GENOMINEERD...

KPN ITV PAUZEKNOP - MINDSHARE, MEDIAMONKS, RTL Vanaf april 2010 heeft KPN landelijke dekking met Interactieve TV. Om hier bekendheid aan te geven is een landelijke introductiecampagne opgezet met als campagne-idee: TV kijken waar, hoe en wanneer je wilt. De propositie: Live televisie pauzeren met Interactieve televisie. Met een nieuwe techniek binnen de online videoplayer, dat adverteren op moment van pauze mogelijk maakt, overtuigen we de consument realtime van één van de USP’s van KPN iTV: pauzeren wanneer jou dat uitkomt. Onderdeel van het mediaplan was een online campagne bij RTL digital media. Om de pauzeknop feature van interactieve televisie extra onder de aandacht te brengen, is het idee ontstaan om na het aanklikken van de pauzeknop in de videoplayer, de propositie en het actieaanbod onder de aandacht te brengen. De consument die een online video bekijkt en op de pauzeknop klikt, krijgt een campagne-uiting te zien, waarin gerefereerd wordt naar het gemak van pauzeren wanneer het jou uitkomt. Want, als je online video’s met gemak pauzeert, waarom zou je met TV kijken dan niet dezelfde functionaliteit willen hebben? Hierdoor wordt een functionaliteit van de videoplayer gebruikt om de relevantie en USP van KPN iTV aan te tonen. Niet eerder werd een dergelijke technische functie (pauzeknop) ingezet als mediamiddel. Mindshare is binnen de contactstrategie op zoek gegaan naar een mediamogelijkheid die voortkomt uit technologische ontwikkeling van enerzijds

Samsung LED 3D TV, waarbij innovatie en 3D centraal staan. Het concept is binnen een aantal weken binnen de Samsung organisatie gepresenteerd en omarmd als een potentieel succes. Na een initieel GO vanuit Samsung is de uitwerking (creatie 3D, locatie, digital activatie) vervolgens met partner MUSE uitgewerkt.

EN DE WINNAAR IS…

SAMSUNG 3D PROJECTION MAPPING STARCOM Op donderdag 20 mei 2010 introduceerde Samsung als eerste de grootste commerciële 3D-outdoorprojectie in Nederland, bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. Op 20, 21 en 22 mei konden bezoekers bij het plein van de Beurs van Berlage in Amsterdam zien hoe er een nieuwe dimensie werd toegevoegd aan het historische pand. Drie avonden lang interacteerde de projectie met de architectuur van het gebouw en kregen toeschouwers een bijzondere 3D-ervaring in beeld en geluid. In de ‘making of’ wordt het hele proces getoond. Bezoekers van het event konden 3D televisies uitproberen en elke avond kans maken er één te winnen. Checkte je in bij Foursquare of Feest.je dan maakte je extra kans om te winnen. Vanaf 7 juni werd deze projectie geïntegreerd in de eerste wereldwijde game-take-over op YouTube, waarbij de videocontent op een bijzondere manier tot leven wordt gebracht en de bezoeker ermee kan spelen. In eerste instantie lijkt het of je een gewone videoregistratie van de projectie gaat zien. Tot ineens de pagina van YouTube barst, de vlinders uit de projectie over je schermen vliegen en de nieuwe dimensie van Samsung 3D de pagina overneemt. Starcom is volledig verantwoordelijk en bedenker van het concept, strategie en implementatie. De 3D projectie is bedacht naar aanleiding van de briefing van

Juryvoorzitter Jan Knaap: “Het vak dat zich zo vernieuwt, had dit jaar weinig kanshebbers in de categorie media-innovatie. De jury was hier best verbaasd over. De winnaar staat echter als een huis. Samsung heeft met deze case de wereld van commerciële 3D-outdoorprojectie geopend. Letterlijk. Begonnen met een overweldigend projection event bij de Beurs van Berlage werd de projectie slim vertaald naar de eerste wereldwijde You Tube game-takeover om uiteindelijk 50 miljoen mensen te bereiken. Fantastische, state-of-the art toepassing van combinaties van nieuwe technieken en media. Inspirerend voor het vak, entertainend voor het publiek. De reikwijdte van deze innovatie overtrof het ijzersterke experiment om ‘de Pauzeknop’ in te zetten als communicatiemiddel voor zichzelf en in de toekomst ook voor anderen.”

DE CRITERIA • Een vernieuwend medium/middel/ kanaal of • een innovatie binnen een bestaand medium/middel/kanaal of • een nieuwe toepassing binnen een bestaand medium of • een nieuwe toepassing binnen een bestaand medium of • een nieuwe combinatie van bestaande media/middelen/kanalen • Vernieuwend business concept/idee • Bijdrage inzender • Toegevoegde waarde voor de markt


HOERA!

Omroep Reclame Nederland feliciteert de winnaars en MWG in het bijzonder met haar 10e uitreiking van de Annual Masters of Media Awards.

Sponsor van de prijscategorie ‘Beste Single Mediastrategie’. Omroep Reclame Nederland - Mediapark - Heideheuvel (H3) - Sumatralaan 45 - 1217 GP Hilversum - Tel: 035 625 80 00 - Fax: 035 625 80 19 - E-mail: info@orn.nl - www.orn.nl


25

BESTE SINGLE MEDIASTRATEGIE Uitgangspunt is dat een single mediumtype onderscheidend en effectief wordt ingezet. Goed onderbouwd, komend vanuit communicatie strategische uitgangspunten of een uniek doelgroepinzicht dat gebruikt wordt in dit mediumtype. De gekozen mediumaanpak mag onderdeel zijn van een media-/middelenstrategie, maar alleen het betreffende mediumtype wordt door de jury beoordeeld.

GENOMINEERD…

DICHTER OP JE HUID – M2MEDIA De mobiele telefoon is het meest persoonlijke mediumtype van dit moment en is daarom geschikt om de doelgroep van KWF Kankerbestrijding op unieke en verrassende wijze te informeren over zonbescherming. Via mobiel internet werd de doelgroep getriggerd een huidtypeanalyse te doen om vervolgens een zonadvies op maat te ontvangen via diverse mogelijke kanalen (app, Twitter, email) met als doel bewustwording van de zonkracht en het aanzetten tot insmeren. Uit het consumentenonderzoek blijkt dat de doelgroep de dienst goed beoordeeld, 90% heeft aangegeven deze dienst aan te willen raden aan anderen. Tevens heeft de campagne een positieve bijdrage geleverd aan het imago en de naamsbekendheid van KWF. Resultaten • 6,1 miljoen impressies • CTR van 0,34% (benchmark 0,2%) • 20.800 landingen op de landingspagina • 4.751 aanmeldingen voor zonkrachtbericht • 91% vindt de dienst goed tot zeer goed en 90% wil de dienst aan anderen aanraden • 39% heeft een positiever beeld gekregen, bij 60% is het hetzelfde gebleven • 86% vindt dat de dienst op het juiste moment helpt te herinneren aan zonbescherming

EN DE WINNAAR IS …

DONORWEEK ONLINE KICKOFF - SANOMA DIGITAL Op 18 oktober startte de Donorweek. Het was een ambitieuze taak om heel Nederland hiervan bewust te maken. NU.nl stond een dag lang in het teken van de eerste nationale online wervingsactie van donoren. Twaalf bekende Nederlanders zetten alle middelen en invloed in om zo veel mogelijk orgaandonoren te werven. Meer dan 100.000 bezoekers volgden hun inspanningen via een livestream, evenals diverse media. Van Koffietijd tot het NOS Journaal berichtten erover, of lieten de BN’ers directe oproepen doen in hun uitzendingen. Omdat het online donorformulier was ingebed in de actiepagina van NU.nl, werd de drempel om te registreren verlaagd. Bezoekers die zich registreerden verspreidden het nieuws via sociale media, met een gepersonaliseerd NU.nl nieuwsbericht. In een tickertape op de homepage van NU.nl was live te zien wie op dat moment ‘Ja’ zei. Resultaten • De actie maakte nieuws. De Donorweek leverde ruim 3 miljoen euro aan gratis publiciteit op • Meeste registraties ooit op één dag: ruim 11.000. Door de publiciteit en het sociale karakter van de campagne liep de teller op tot 60.000 registraties in één maand • 87% van de inschrijvers zegt Ja (gemiddeld is dat 67%) • Meer dan 100.000 unieke pageviews op de NU-actiepagina • Het meest besproken onderwerp van de dag op Twitter, Facebook en Hyves in Nederland

Juryvoorzitter Jan Knaap: “Twee cases die het beste met je voorhebben. De Donorweek versus Dichter op je Huid. Inhoudelijk aan elkaar gewaagd. De meeste stemmen gingen naar de eerste online wervingsactie van donoren. Een wervelende actie voor een taboe-onderwerp, die mensen met succes direct tot de gewenste actie heeft gebracht. Met Nu.nl als draaischijf van de actie en aanjager van alle earned publiciteit. Het resultaat is verbluffend; 11.000 nieuwe donorregistraties in één dag en 60.000 na 1 maand. Met deze aantallen zijn alle donorwervingsacties in het verleden meervoudig voorbijgestreefd. Ook die van de veelbesproken Grote Donorshow van BNN, die tot 12.000 nieuwe registraties leidde. Een case die hoopt geeft voor de toekomst.”

DE CRITERIA • De kracht van het single medium ten bate van het merk, product en/of dienst • De uniciteit van de aanpak voor het gebruikte medium • De onderbouwing van de keuze voor het betreffende medium • De eigenschap van het medium dat gebruikt is om het idee te dragen • Het logischerwijs doorvoeren van de aanpak vanuit de strategische keuzes (geen ‘los’, ‘leuk’ ideetje) • Het verkregen inzicht/uitgangspunt waarop de aanpak gebaseerd is (merk, consument, media) • Bijdrage van de inzender • Beschrijf hoe deze single media-inzet het verschil heeft gemaakt • Resultaatonderbouwing van dit single medium middels onderzoek, aantoonbaar bewijs, inclusief bronvermelding27

HANS DU CHATINIER-PRIJS VOOR PROFESSIONALS De Hans du Chatinier-prijs is een prijs voor bijzondere commerciële communicatieonderzoeken. Onderzoeksbureaus, reclame-, media- en communicatiebureaus kunnen onderzoeken insturen. De inzendingen voor de Hans du Chatinier-prijs zijn onderzoeken op het gebied van commerciële communicatie in welke vorm dan ook. Dus, onderzoek naar mediamiddelen, reclame, mediastrategie, mediaplanning en -buyingactiviteiten, maar ook onderzoek naar merkpersoonlijkheid en merkwaarden.

GENOMINEERD …

INZICHT IN SOCIAL MEDIA HYVES, METRIXLAB HdC Jury: “Het onderzoek beantwoordt aan een duidelijke en sterk gevoelde behoefte in de markt naar inzicht in de kwalitatieve meerwaarde van branded utilities en interacties met merken via social media. Het is een goed initiatief van Hyves om de waarde van online engagement via social media op een goede en structurele manier in kaart te brengen. Het onderzoek zelf is op een gedegen en innovatieve manier (tagging-technologie) uitgevoerd, de eerste op deze schaal naar de werking van social media campagnes. Effecten blijken niet alleen te liggen op het gebied van betere branding (kennis en houding) maar ook op verhoogde overweging en voorkeur (gedragsintentie). Bovendien ontstaat extra bereik door de consumer to consumer verspreidingsmogelijkheden (earned media). De opbouw van een veelheid aan cases en de samenwerking met SWOCC voor analyse, getuigt van een grondige aanpak om dit mediumtype structureel op de kaart te zetten en het bestaande kennisgat te dichten. Volgens de jury zijn er echter ook aandachtspunten. De studie focust alleen op kracht van social media op zichzelf. Het maakt nog niet duidelijk wat rol, meerwaarde en synergie-effect van social media binnen multimediale campagne zijn. En hoe zijn synergie-effecten door contacten met andere mediumtypen uitgesloten van positieve resultaten? (bijv. gelijklopende TV-campagne). Dit onderzoek geeft antwoord op de kwalitatieve merkeffecten/meerwaarde van

engagement, maar geeft nog geen inzicht in waarom de ene social media campagne wel succesvol is en de andere niet qua aantal deelnemers/mate van participatie. Kortom: geeft nog geen inzicht in de specifieke drivers van succesvolle online activaties. Verder mist een terugkoppeling naar totaal bereik binnen de gehele doelgroep om beter inzicht te geven in de totale impact op doelgroepniveau van de campagne. De opbouw van benchmarks zal de waarde van dit onderzoek verder vergroten.”

GENOMINEERD …

MEDIA EFFICIENCY PANEL GOOGLE NEDERLAND, GFK HdC Jury: “Een zeer relevant onderzoek voor de branche; grote behoefte aan cross mediaal single source onderzoek. Maar de grootste kracht en het meest unieke van deze case is de koppeling met het GfK Huishoudpanel met daadwerkelijk koopgedrag. Koppeling van reclamecontacten met koopgedrag door middel van passieve meting in een single source panel is uniek en al een heel eind op weg in de zoektocht naar de ‘heilige graal’. Het is een innovatief onderzoek: mediacontactkansen i.c.m. panel tagging met als doel werkelijk gedrag te kunnen meten. De analyse is zeer gedegen en grondig uitgevoerd door rekening te houden met externe bepalende factoren zoals prijspromoties, SOV en activiteiten concurrentie en OOH internetgebruik. Heldere spin-off: reclametoegankelijkheid verhogen, effectieve reclame die

aantoonbaar werkt / geld oplevert (ROI). Verder heeft de jury de volgende aandachtspunten. Het is moeilijk om aan de hand van de voorbeeldrapportages de kwaliteit van het onderzoek te verifiëren. Er kan een black-box gevoel ontstaan bij de ROI-berekeningen. De focus ligt nu nog vooral op gedragsmeting online. Ontwikkeling naar dezelfde gedragsmeting voor andere mediumtypen (zoals beschreven TV via telefoon) zou het onderzoek nog krachtiger en evenwichtiger (qua mediumtypevergelijking) maken. In de toekomst zullen learnings over meerdere cases het onderzoek waardevoller maken.”


28 onDERzoEKSVERAntWooRDing: onder leiding van Prof. Dr. Victor lamme en Dr. Steven Scholte zijn 36* vrouwen gescand in het Spinoza neuroimaging Centre in Amsterdam, in oktober en november 2010. De respondenten vielen in de leeftijdsgroep 25 - 49 jaar en hadden aangegeven regelmatige lezers of ‘fans’ te zijn van Viva, grazia, flow of libelle, én als favoriete televisieprogramma the Voice of Holland, ik hou van Holland, Crime Scene investigation of goede tijden Slechte tijden te hebben. zij lagen elk circa 60 minuten in de scanner en keken met behulp van een spiegel naar beelden op een computerscherm achter de MRi-scanner. Hoewel de situatie in een scanner moeilijk te vergelijken is met die van iemand die thuis op de bank door een tijdschrift bladert of naar een tv-programma kijkt, tonen diverse eerdere studies aan dat hersenactiviteit gemeten in de scanner zich doorvertaalt naar gedrag in ‘real life’.

DE CRITERIA

HEt MEDiABREin

* Eén van de unieke kenmerken van neuromarketing is dat met relatief weinig proefpersonen een betrouwbare uitspraak kan worden gedaan over de kwaliteit van een product, merk, advertentie, reclamefilm of verpakking. Wat wordt gemeten in een enkel brein van een proefpersoon uit een bepaalde doelgroep blijkt al snel representatief voor die doelgroep als geheel. naast 32 ‘gewone’ consumenten zijn ook 4 medewerkers van mediabureaus gescand, die aan dezelfde eisen voldeden. ondanks hun werkveld waren vergelijkbare resultaten zichtbaar als bij de andere respondenten.

• Het betreft een onderzoek op het gebied van commerciële communicatie, betaalde communicatie, in welke vorm dan ook. Tot dit terrein behoort bijvoorbeeld onderzoek naar mediamiddelen, reclame, mediastrategie, mediaplanning en -buyingactiviteiten, maar ook ContACtinfoRMAtiE neurensics: info@neurensics.com t 020 – 63 91 666 onderzoek naar merkpersoonlijkheid Sanoma Media: sales@sanomamedia.nl t 023 – 55 66 777 en merkwaarden, voor zover dit direct relevant is voor de communicatie van een merk • Onderzoek betreft het ontwikkelen en toepassen van een onderzoeksmethode dan wel het analyseren en interpreteren van onderzoeksgegevens • Het onderzoek is afgerond met een openbaar rapport of een publicatie in de periode januari t/m december 2010 in Nederland • Het onderzoek is vernieuwend: ffeen nieuw onderwerp wordt onderzocht ffeen nieuwe invalshoek wordt gekozen bij het benaderen van een bestaand onderwerp ffhet onderzoek is zeer goed toepasbaar en/of moet een bijdrage leveren aan het (theoretische) inzicht in het vakgebied van de commerciële communicatie. Colofon Verantwoordelijk voor het Mediabrein-onderzoek zijn Prof. Dr. Victor lamme, Dr. H. Steven Scholte (Universiteit van Amsterdam); Martin de Munnik, Drs. Walter limpens (EQ Brands); John faasse (Uitbijter); Stefanie Kreek, Robert Witteman, Dennis Hoogervorst (Sanoma Media)

ENHet DEeffect WINNAAR IS … van lezer-bladbinding bewezen

HET MEDIABREIN - SANOMA door neuro-economisch onderzoek UITGEVERS, NEURENSICS

HdC Jury: “Een veelbelovende en grensverleggende methodiek - om ‘live’ onbewuste hersenreacties te registreren in plaats van gebruik te maken van self reporting. Deze nieuwe methodiek heeft duidelijk potentie om nieuwe impulsen te geven aan het marketing- en marktonderzoekvak (neurale mappers, voxers, neurale brain rating, FMRI tijdperk). Moedig en zeer vernieuwend van Sanoma om als een van de eerste media-exploitanten hersenonderzoek op mediumbinding en reclameverwerking toe te passen. Het in kaart brengen van de lezer-blad binding (engagement) door middel van MRI-scanner geeft nieuwe invalshoeken en inzicht in het waarom van bestaande kennis over kwaliteit van bereik. De jury hield wel de volgende vragen bij het onderzoek. Speelt bij de reclamemeting bij een dergelijke kleine steekproef merkband (sterk/zwak), productgebruik en producttypen (high/low) geen rol en was het niet beter geweest daarvoor te controleren? Waarom doen sommige advertenties (SlankieYogha, Robijn, Blueband en TNTpost) het niet goed in het ene vrouwenblad en juist wel goed in de andere drie (niet spectaculair verschillende) vrouwenbladen. Dit lijkt vrij arbitrair en er wordt geen afdoende verklaring voor gegeven. Het is de uitdaging voor het marktonderzoekvak om de kennis, zeggingskracht en (commerciële) toepasbaarheid van dit nieuwe instrumentarium te vergroten.”


29 AMMA 2 00 “Me diac irc 8 us”

10 JAAR AMMA!

We s te rg a s fa G a sh o u de r b r ie k , N ik k ie P le s se n

2009 A M M A n Vo g ue e “AMMA wa lk” t a c Me dia

e n Be r lag Be u rs v a Ta n o H um b e rt

HISTORISCH OVERZICHT AMMA WINNAARS HDC Voor de andere categorieën zie pagina 39. HANS DU CHATINIER-PRIJS VOOR STUDENTEN 2001

Product placement in Goede Tijden Slechte Tijden

Mariëlle Ruijgrok

2002

De veranderende brievenbus

Anna Giling

2003

Merkkoppeling: een nieuwe kijk op een jonge reclame-effect maat

Jasper Bronner

2004

Merkrelaties mobiele televisiezender Media Republic

Marijntje Stuurman

2005

Het meten van aandacht voor tijdschriftadvertenties

Sophie Jacobs

2006

Extreme brand makeover

Renée Peeters

2007

Retail Digital Signage

Joris Oomen

2008

Een scheve schaats: over de invloed van negatieve publiciteit op het

Daan Muntinga

merkimago van sportsponsors

2009

Return on advertising

Yory Wollerich

2010

Muziek en Reclame

Ronald Veldman

HANS DU CHATINIER-PRIJS VOOR PROFESSIONALS 2001

Het Halo-effect

MarketResponse, VNU Tijdschriften

2002

Media performance indicators. Print effects compared to other media

Daphne Communication Management

2003

Context considered, the relationship between media environments and Marjolein Moorman

advertising effects

2004

De familie Polder

Sanoma Uitgevers

2005

Internet bereiksonderzoek: Webmeter

STIR, Intomart GfK, Nedstat

2006

Effect van Umfeld op online uitingen

Universal Media, Microsoft, Metrixlab

2007

NOM print monitor Blue Delphi

Stichting NOM/Intomart GfK Kobalt

2008

SKO Streaming TV Onderzoek

Stichting Kijkonderzoek i.s.m.Intomart GfK, Nedstat

2009

Social media research

RTL, Insites Consulting

2010

Het Mediabrein

Sanoma Uitgevers, Neurensics31

HDC VOOR STUDENTEN

GENOMINEERD…

GENOMINEERD…

EN DE WINNAAR IS…

HdC Jury: “Het onderzoek is zeer uitgebreid opgezet. Zeer gedegen uitgevoerd, qua hoeveelheid data en cases, als ook qua hoeveelheid analyses. Veel waardering vanuit de jury hiervoor! Anderzijds vindt de jury vrij weinig vernieuwend in de methode (eye tracking) en de resultaten. De jury heeft niet het gevoel dat er resultaten naar voren zijn gekomen die niet al bekend waren. Anderzijds is natuurlijk veel – wederom onderbouwd, zij het waarschijnlijk op een grotere schaal dan voorheen. Er is wat twijfel over de toepasbaarheid van de resultaten, want wat betekent het voor de praktijk? Er komen veel weetjes aan de orde, maar de jury is van mening dat aandacht hiermee iets over gerationaliseerd wordt, bijvoorbeeld de afstand tussen elementen in de advertentie. Aandacht wordt min of meer losgemaakt van het creatieve concept. Immers, als blauw niet werkt in advertenties, houdt dat in dat er geen blauwe advertenties meer kunnen zijn. Leg dat maar eens uit aan veel adverteerders, die met blauw succesvol zijn. De nuance in de conclusie mist met andere woorden in de ogen van de jury. Een link met andere fases van aandacht (zoals wel omschreven in het theoretisch model) en effect ligt voor de hand.”

HdC Jury: “Het is een leuk onderwerp dat iedereen bezighoudt. De opzet met radio en TV, om te kijken naar verschillen tussen 2 media en 2 uitingen in 1 medium is erg interessant. Veel waardering binnen de jury voor de opzet en het onderwerp. In de opzet is omwille van tijd en middelen geschrapt in de opzet aantal testcellen. Hierbij is een belangrijke cel achterwege gelaten, die nodig was om goede conclusies te kunnen trekken over meerdere media. De conclusie wankelt nu wat te veel. De opzet van het onderzoek is experimenteel, wat past bij een scriptie. Hierbij worden sommige praktische zaken iets te veel genegeerd. Voorbeeld hiervan is de praktische (on)haalbaarheid van confrontatie met twee uitingen zo kort op elkaar. Ook al is dit binnen de experimentele opzet niet anders te realiseren, toch zou de jury verwachten dat dit aspect wordt meegenomen in de interpretatie van de resultaten van het onderzoek.”

HdC Jury: “Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de werking van muziek in reclame in relatie tot leeftijd, wat dit onderzoek zeer vernieuwend maakt. De basisgedachte achter de onderzoeksopzet is aansprekend. Herinneringen zijn het sterkste uit de periode tussen je 10e en 30ste levensjaar. In deze levensfase verandert er ontzettend veel in je leven. Je wordt echt gevormd in deze periode, daardoor onthouden we deze gebeurtenissen ook veel beter. Ook de muziek die je hebt geluisterd in deze vormende jonge jaren, blijft het sterkste hangen in je geheugen en roept positieve herinneringen op. Het krachtige van dit onderzoek is dat universeel blijkt dat dit fenomeen voor elke generatie opgaat.

EYE-TRACKING ADVERTENTIES SOPHIE BOERMAN, UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

SYNERGIE-EFFECTEN JEAN-MICHEL KERKHOFF, UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

MUZIEK EN RECLAME RONALD VELDMAN, ERASMUS UNIVERSITEIT

Het onderzoek is zeer gedegen en zorgvuldig opgezet met verschillende fasen; eerst de muziekselectie door experts, vervolgens een pretest of de muziek valide is per generatie (weet ze de juiste snaar te raken per leeftijdsgroep). Daarna gevalideerd door een steekproef van n=1200, wat de resultaten veel zeggingskracht geeft. De resultaten lijken op alle fronten positief te zijn, zowel van awareness tot merkattitude als aankoopintentie. Dit onderzoek heeft een hoge relevantie voor de communicatiepraktijk. Reclamebureaus en adverteerders kunnen de impact van hun communicatie verbeteren door de muziekkeuze beter te richten op de leeftijd van hun doelgroep. Dus niet meer redeneren op basis van buikgevoel en de muziek van vandaag, maar aansluiten op de mooie herinneringen en het nostalgiegevoel van je doelgroep. En zo aansluiten op de onderbewuste werking van muziek om emoties en sferen op te roepen.”


talent gevoed moet worden, sponsort OMD het YIM Mediatalent van het Jaar.

www.omdcases.nl


33

YIM MEDIATALENT VAN HET JAAR Ieder bureau mag haar meest talentvolle werknemers voordragen die in aanmerking komen voor deze prijs. Deze werknemers mogen niet langer dan vier jaar werkzaam zijn in het mediaplanningvak. Winnaar en nomaties worden bepaald door een speciale YIM-jury. Op 24 maart 2011 deden in het Mirandapaviljoen 20 enthousiaste kandidaten mee aan de YIM workshop. Ze waren afkomstig van 14 verschillende mediabureaus. De case die uitgewerkt diende te worden was Van Dobben. In 1945 startte Aad Van Dobben een broodjeszaak in hartje Amsterdam en maakte daar de welbekende Van Dobben croquet. Nu wordt deze croquet gemaakt door Royaan in de fabriek in Oostzaan. Naast de bekende rundvleescroquet en -bitterbal is het assortiment fors uitgebreid maar zorgt de rundvleescroquet en -bitterbal nog steeds voor het grootste deel van de omzet. Van Dobben wordt verkocht in zowel de supermarkt (retail) als in het out-of-home (OOH) kanaal. De talenten werd gevraagd een mediastrategie en -plan te ontwikkelen voor de doelgroep 20-34 jarigen, dat tot doel heeft te zorgen dat de consument, waar hij ook is, in de supermarkt, op een evenement of in de snackbar, als hij een kroket of bitterbal wil eten, kiest voor een Van Dobben. Daaraan waren zeer ambitieuze doelstellingen gekoppeld met een zeer beperkt budget. Iedere kandidaat presenteerde zijn uitgewerkte case aan een jurykoppel. Hieruit werd een shortlist samengesteld waarna deze cases opnieuw gepresenteerd moesten worden maar nu aan de gehele jury.

GENOMINEERD …

GENOMINEERD …

EN DE WINNAAR IS …

Juryvoorzitter Liedewij Hentenaar: “Wendy is zeer goed in staat geweest om de inzichten in de doelgroep te vertalen naar een rijk mediaplatform. Dit initiatief kan zowel meer de algemene consument bereiken en boeien op het moment dat zij zin hebben in een lekkere snack van Van Dobben, als ook meer gesloten groepen als collega’s. Een rijk platform uitgewerkt in goed en strak digitaal plan. Met ook een prima presentatie voor de jury.”

Juryvoorzitter Liedewij Hentenaar: “Johannes ging de meest risicovolle uitdaging aan om voor Van Dobben een nieuw distributie- en sales kanaal op te tuigen waarbij het creatieve idee van een bestelservice aan huis voorop stond. Zijn www.ballenjongens.nl en/of naar keuze www.meisjesmetballen.nl websites toonden aan dat hij in staat was om ook de doelgroep te triggeren met spannende benamingen. Natuurlijk is het daarbij lastig te bedenken, dat hoewel bitterballen door de brievenbus kunnen, ze wel bevroren dienen te blijven tot het moment van consumptie.”

Juryvoorzitter Liedewij Hentenaar: “Robbert heeft een goede doorvertaling vanuit de kernwaarden van het merk Van Dobben verpakt in een creatief media idee. Een Quiz-achtige show, waarbij het authentiek Hollandse aspect de belangrijkste rol speelt. Hij heeft zich ervan vergewist dat het binnen social media belangrijk is om een ‘gezicht’ te hebben, namelijk Meneer Van Dobben. Met deze personificatie heeft hij tevens invulling gegeven aan meerjaren strategie die er toe zou kunnen leiden dat de doelstellingen op merkbekendheid en verjonging van de doelgroep gerealiseerd kunnen worden.”

WENDY VAN EIS - MEC

DE CRITERIA • Goed onderbouwd mediaplan • Strategisch inzicht • Unieke aanpak • Creativiteit • Consistentie • Drive en enthousiasme • Overtuigingskracht

JOHANNES VAN MANEN - OMD

ROBBERT UGES - MPG


's Werelds grootste professionele netwerk feliciteert alle AMMA genomineerden.

LinkedIn is als zakelijk medium anders dan alle anderen. Een unieke combinatie van globaal bereik, ongeĂŤvenaarde bekwaamheid in targeting en zeer actieve en betrokken leden biedt ongekende mogelijkheden om wereldwijd uw zakelijke doelgroep te bereiken.

Marketing Solutions Neem voor meer informatie contact met ons op http://marketing.linkedin.com/contact +31 20 201 4928


35

CARL LIPP-PRIJS: MEDIAVERTEGENWOORDIGER VAN HET JAAR Door middel van een enquête onder mediabureaus en adverteerders wordt in eerste instantie een shortlist van kandidaten samengesteld. De shortlist wordt opnieuw geënquêteerd waarbij de waardering wordt gevraagd op de geldende criteria. De hoofdjury bepaalt met behulp van de enquêteresultaten de nominaties en de winnaar.

GENOMINEERD…

JACCO HORNES - SKY RADIO Jacco was eerder genomineerd in 2003 en 2004 en won de AMMA 2005.

EN DE WINNAAR IS…

MARTIJN REGTVOORT – PERSGROEP Nooit eerder is Martijn genomineerd geweest voor deze prijs.

GENOMINEERD…

JORIS VAN DER POL - RADIO538

Juryvoorzitter Jan Knaap: “De jury kan zich volledig vinden in de uitkomst van de enquête en is daarbij van mening is dat alle 4 kandidaten voldoen aan het profiel van deze award en de naamgever Carl Lipp. Martijn kreeg echter de hoogste gemiddelde waardering.”

Joris was ook genomineerd in 2003, 2005 en 2006 en won de AMMA 2008.

GENOMINEERD…

DE CRITERIA

Opmerkelijk is dat Marco bij de 2e AMMA (2002) al was genomineerd bij zijn toenmalige werkgever RMB. Ook in 2009 was hij genomineerd.

• Ambassadeur van medium • Goed media-advies • Verstand van het vak • Service gericht • Denkt mee, draagt oplossingen aan • Proactiviteit

MARCO GIJSEN DISCOVERY NETWORKS BENELUX


Bekend als winnaar, betrokk AMMA-winnaar word je niet zomaar. AMMA-

vier keer voor deze titel genomineerd. Waar wij

sponsor evenmin. BrandConnection is beide. Met

minstens zo trots op zijn, is ons jarenlange AMMA-

niet minder dan vijf AMMA’s uit 10 nominaties in

sponsorschap. Daarmee onderstrepen wij onze

de afgelopen 10 jaar. Bovendien zijn wij het aller-

betrokkenheid bij de doelstelling van deze awards:

eerste Mediabureau van het Jaar en maar liefst

bijdragen aan de professionele ontwikkeling van

Postbus 22281 • 1100 CG Amsterdam • Telefoon: 020 799 3200 • Fax: 020 799 3299 • www.brandconnection.nl


en als sponsor. het mediavak. Voor BrandConnection dagelijkse praktijk. Met smarter media solutions die werken voor onze klanten. En dat al 10 AMMA-jaren lang.

Smarter media solutions


38

EXPLOITANT VAN HET JAAR

Door middel van een online enquête onder mediabureaus en adverteerders wordt gevraagd welke exploitanten in aanmerking komen voor deze prijs. Vervolgens wordt voor de genoemde exploitanten de waardering op de gestelde criteria gevraagd. De hoofdjury bepaalt met behulp van deze enquête de nominaties en de winnaar.

GENOMINEERD…

EN DE WINNAAR IS…

Een verrassende nieuwkomer bij de AMMA nominaties. De eerste genomineerde exploitant van online advertising in de historie van de AMMA.

Discovery was in 2009 voor het eerst genomineerd voor deze categorie. Zij kregen nu de hoogste gemiddelde waardering.

ADFACTOR

GENOMINEERD…

HILLENAAR OUTDOOR ADVERTISING Hillenaar was al 6 keer opeenvolgend eerder genomineerd (2004, 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009) en wint de prijs weer niet.

GENOMINEERD…

RADIO538

Deze AMMA werd gewonnen over 2003 en 2008. Nominaties waren er ook voor 2006 en 2007

DE CRITERIA • Servicegerichtheid • Kennis van het mediavakgebied • Proactiviteit • Kwaliteit van het personeel • Inlevingsvermogen, denken mee • Professionaliteit in de wijze van presenteren van medium/middel • Innovatief

DISCOVERY NETWORKS BENELUX


39

HISTORISCH OVERZICHT AMMA WINNAARS Voor de HdC categorieën zie pagina 29. BESTE MEDIA-/MIDDELENSTRATEGIE

CARL LIPP-PRIJS (MEDIAVERTEGEN-

2001

VMS-Keytrade.com

BrandConnection

WOORDIGER VAN HET JAAR)

Amstel/Heineken

PMSVW/Y&R

2001

Giovanni van Lunenburg

2002

Gouden Gids

Van Wanten Etcetera, Starcom

2002

Jotta Erath

2003

ACUVU 2 Colors

BrandConnection

2003

Rob Beijersbergen

2004

De nieuwe Bijbelvertaling

Van Walbeek Etcetera/

2004

Juliëtte Sastrowitomo

Bennis Porter Novelli

2005

Jacco Hornes

Schreeuw Oranje naar de cup

Kobalt

2006

Marlene Wickel

2005

Flexa

Van Walbeek Etcetera

2007

Marlene Wickel

2006

Edet - Win een toilet make-over

Carat i.s.m. RTL Nederland

2008

Joris van der Pol

OMO Buitenspeelbond

Mindshare

2009

Marlene Wickel

2007

Axe Bomchickawahwah

Mindshare

2010

Martijn Regtvoort

2008

Steps - Julias Tango

Net 5 (SBS Broadcasting)

2009

Pak de Polo

Mediacom

YIM MEDIATALENT VAN HET JAAR

2010

Volkswagen Rijbewijs

MTV Networks

2001

Jarno Stolk

2002

Caroline van ‘t Hek

2003

Joost van Eupen

BESTE SINGLE MEDIASTRATEGIE 2001 Natrena

BrandConnection

2004

Rick van der Heijden

Maxxium - Cointreau

ZenithOptimedia

2005

Sanneke de Veer

2002

Christian Dior

@breakway/ZenithOptimedia

2006

Desmond Hillebrand

2003

eervolle vermelding ABN AMRO

Kobalt

2007

David Barens

The Meeting

2008

Annemieke Overgaauw

2004

M&M Filmtab

Kobalt

2009

Nick van der Vorst

2005

Hi, Chatman online

Mindshare

2010

Robbert Uges

2006

Pink my Hyves

OMD

2007

Grolsch Llowlog

Initiative

MEDIA-ADVERTEERDER VAN HET JAAR

2008

REAAL claimt Out of Home

Vizeum

2005

Heineken Nederland

2009

OLA IJstijd

MTV Networks, Mindshare

2006

Unilever Nederland

2010

Donorweek online kickoff

Sanoma Digital

2007

Rabobank

2008 KPN

BESTE MEDIASTUNT

2009

Procter & Gamble

2001

Grolsch Filmboulevard

Wisecrackers

2010 Vodafone

2002

Mexx, Kiss

OMD

2003

D66

M2Media

EXPLOITANT VAN HET JAAR

2004

Hoorwinkel Rotterdam

Kobalt

2002

IPN

2005

Magazine Duiken, waterdichte MUPI

TBWA/Neboko

2003

Radio 538

2006

Lekker onder de wol met Hotels.nl

BrandConnection

2004

JCDecaux

2007

Etcetera nieuwjaarskaart

Etcetera

2005

Sky Radio

2008

Something to declare?

Schiphol Media

2006

Q-Music

Belastingdienst

2007

JCDecaux

2009

Alle flitspalen ingepakt

Go Fast!

2008

Radio 538

2010

Vodafone F1 op Schiphol

Schiphol Media

2009 JCDecaux 2010

Discovery Networks Benelux

BESTE MEDIA-INNOVATIE MEDIABUREAU VAN HET JAAR

2001

geen winnaar, eervolle vermelding

2002

geen winnaar

2001

BrandConnection

2003

Jong Zuid

Media Republic

2002

Mediaedge:cia

2004

2GOTV, Nederlands eerste

Media Republic, Vodafone

2003

Kobalt

mobiele televisiezender

2004

Stroom

2005

geen winnaar

2005

Mindshare

2006

De gamecommercial van

2006

M2Media & More

Centraal Beheer Achmea

2007

ZenithOptimedia

2007

Geen winnaar

2008

Universal Media

2008

Coffee Company - WiFi Headlines

THEY

2009 Mindshare

2009

TMF Clubcam

TMF

2010 Mindshare

2010

3D Projection Mapping

Starcom

BNR

DDB Amsterdam

SPECIAL AMMA BESTE INTERACTIEVE MEDIASTRATEGIE 2009

Even Apeldoorn bellen live

DDB

2010

TVOH interactief

OMD Nederland

2008

Jaap van Huis (postuum)

2010

Paul Turken


‘Ik vond ’t boek beter’

Mart.Spruijt drukt het. www.martspruijt.nl

Dynamostraat 7 1014 BN Amsterdam T 020 586 07 77 F 020 686 09 36 E mart @ spruijt.nl