Page 1

Les revolucions pol铆tiques (1776-1848)

La revoluci贸 francesa (la crisi del sistema absolutista)


Orígens de la revolta Quines foren les causes socials que van generar la revolta?

Quines van ser les causes econòmiques que van precipitar la revolució?

Quines van ser les causes polítiques que van provocar un canvi radical de sistema polític?


Orígens de la revolta a) Causes socials: Persistència de la societat estamental, que mantenia els privilegis de la noblesa i el clergat a costa de la resta de la població (tercer estat)

b) Causes econòmiques: Una crisi econòmica, que era constant des de 1780. b.1: augment del preu dels aliments bàsics (el pa), b.2. fallida de l´estat, provocat per la despesa de la guerra americana, on la monarquia francesa optà pels colons contra els britànics.

c) Causes polítiques: El rei Lluis XVI, un rei seguidor del despotisme il·lustrat, va perdre el suport del tercer estat, que considerava que les reformes del monarca eren insuficients, d ´una banda, i dels nobles i clergat que veien amb aquestes reformes perdre els seus privilegis, d´altra.


La solució a la crisi La crisi, sobretot la financera, l ´estat monàrquic francès el va intentar solucionar, a través de diferents ministres d´Hisenda, proposant una solució que va provocar la reacció negativa dels estaments privilegiats: nobles i clergues.

Quina era la solució que proposaren aquests ministres?

Per què va provocar el rebuig dels estaments privilegiats?


La solució a la crisi Els estaments privilegiats no pagaven impostos, i conseqüentment el pes econòmic requeia sobre el tercer estat.

Turgot, Necker, Calonne i Brienne, ministres d´Hisenda dels successius governs de Lluis XVI entre 1783 i 1788, van intentar solucionar la crisi financera fent una reforma profunda del sistema tributari que obligués als estaments privilegiats a pagar impostos.

Els estaments privilegiats es van negar pagar els impostos en l'assemblea de notables que el rei va convocar en 1787. El rei veient que aquesta proposta va fracassar per la negativa dels privilegiats es va veure obligat a convocar els Estats Generals.


La soluci贸 a la crisi Qu猫 eren els Estats Generals?

- Eren una mena de parlament on estaven representats els tres estaments: noblesa, clergat i tercer estat. - Tots tres es reunien per separat. - Cada estament emetia un vot conjunt, la qual cosa feia que en les votacions els estaments privilegiats tenien sempre la majoria, de dos a un.

Abans de reunir-se, cada estament redactava uns memorial de greuges on explicaven les seves reivindicacions i problemes.


La solució a la crisi Per sortir de la crisi el rei convoca en la primavera de 1789 els Estats Generals en un ambient d ´efervescència política.

En aquest ambient tan carregat, la burgesia, el grup més actiu del tercer estat, s ´organitzava en clubs polítics, unes formes d ´associacions polítiques on es discutia de política i de la forma de conquerir el poder.

El club que va tenir una rellevància més gran, pel desenvolupament posterior dels esdeveniments polítics, fou el Club Bretó, d´on van sorgir personalitats polítiques com l´ abad Sieyès, el comte de Mirabeau, Danton i Robespierre.


La solució a la crisi Per tal de frenar el poder dels estaments privilegiats, el ministre Necker va aconseguir doblar el nombre de representants del tercer estat als Estats Generals.

Els estaments privilegiats pretenien que es votés per estament, la qual cosa els afavoria (dos contra un). Els membres del tercer estat, per la seva banda, defensaven el vot per persona, fet que els donava majoria.

Com els diferents estaments no es posaven d´acord, el tercer estat, conscient que representava la majoria dels francesos, va decidir que es constituïa en Assemblea Nacional.

Aquesta última decisió del tercer estat va provocar l´ira del rei que va tancar la sala on es reunia, però els diputats van acordar reunir-se en una altra sala, anomenada, sala del Joc de la Pilota.


La solució a la crisi Els membres de l ´ Assemblea Nacional, reunits a la sala del Joc de Pilota, decidiren no sortir d´allà fins que no redactessin una constitució (juliol Per aquesta de 1789). decisió, l´ Assemblea Nacional passa a anomenar-se Assemblea Constituent.

Què és una constitució?


L´inici de la revolució Una constitució és la llei fonamental d´un estat. Recull els drets dels ciutadans, la forma de govern, la relació entre els poders i l ´organització de les institucions.

Mentre que els representants redactaven la nova constitució, la gent del poble rebia una mala notícia: un nou augment del preu del pa, i, d ´altra banda, corrien rumors que el rei estava concentrant tropes a les afores de París.

Aquest`s van ser els detonants perquè els ciutadans de Paris es revoltessin i assaltessin la Bastilla, antiga presó política i símbol de l ´absolutisme.


L´inici de la revolució Expliqueu els motius que provoquen la seqüència següent:


L´inici de la revolució Expliqueu els motius que provoquen la seqüència següent:


Activitats: Els habitants que formen el tercer estat de la ciutat i parròquia de Valençay, a Berry, supliquen molt humilment a Sa Majestat. (...) Que caldria suprimir la talla, la capitació i els dos vintens. Per substituir aquests impostos, el govern establiria un dret (impost) únic que cada província lliurement podria repartir i percebre i que els eclesiàstics i nobles, que hi estarien subjectes, també haurien de satisfer, igual que el tercer estat (...) Que per pagar el deutes de l´estat no hi hauria una altra sortida que apropiar-se (nacionalitzar) de tots els béns dels frares i dels monjos que actualment són inútils per al servei diví ... Memorial de greuges de Valençay

Qüestionari: 1- Què és un memorial de greuges? 2- Quins problemes hi ha a França segons els autors del text (implícits)? 3- Quines solucions proposen? Per què? 4- A quin estament pertany l´autor d ´aquest text? Per què?

Història 4t ESO Grup Promotor Santillana 2008

Els inicis de la Revolució Francesa.  
Els inicis de la Revolució Francesa.  

Exposició de les causes que van fer possible la Revolució Francesa.

Advertisement