Page 1

Η Βιοηθική πάει σχολείο

«Παιδί του σωλήνα: Εξωσωματική γονιμοποίηση, ευγονική, κλωνοποίηση»


μπορεί να συλλάβει μετά από εντατική Εξωσωματική με απλά λόγια για και ελεύθερη ερωτική συνεύρεση πάνω από ένα ως ενάμιση χρόνο. Η εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως το λέει η λέξη, είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα: αντί δηλαδή η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στο φυσικό περιβάλλον, που είναι η σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εργαστήριο. Είναι ουσιαστικά η παράκαμψη μιας


Θα είναι υγιές το παιδί που θα γεννηθεί; • Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το ίδιο υγιή και φυσιολογικά, όσο και τα παιδιά που προέρχονται από φυσική σύλληψη και δεν παρουσιάζουν αύξηση του ποσοστού των συγγενών και χρωμοσωματικών ανωμαλιών, όπως προκύπτει από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες.


Ποσοστά επιτυχίας. • Αναφερόμενοι στο μέσο όρο πάντα, θα λέγαμε ότι το ποσοστό κλινικής κύησης ανά εμβρυομεταφορά κυμαίνεται μεταξύ 30-40% με τα καλύτερα αποτελέσματα σε γυναίκες κάτω των 35-38 ετών. Συνήθως το αθροιστικό ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φθάσει 60-65% μετά από 3-4 προσπάθειες. Μετά το 43ο έτος της ηλικίας της γυναίκας τα ποσοστά πέφτουν περίπου στο 5%


«Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν θετικά και ποιοι αρνητικά το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής;»

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

«Υπάρχουν συχνές επιπλοκές στην εξωσωματική» «Αύξηση κινδύνου του καρκίνο» «Πιο «ευνοημένα» φαίνεται ότι είναι τα παιδιά, που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση σε σχέση με αυτά που συλλαμβάνονται χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας ειδικής θεραπείας, καθώς τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους γονείς τους» «Καθημερινό άγχος και ανεκπλήρωτη προσμονή βασανίζει εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας» «Τα φάρμακα γονιμότητας προκαλούν σύνδρομο υπερδιεγέρσεως ωοθηκών»


«Είναι τα παιδιά που γεννιούνται με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης φυσιολογικά; » «Μεγάλο το κόστος της εξωσωματικής» «Η εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζει αρνητικά κυρίως την μητέρα»


ΘΕΤΙΚΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

«Κατάψυξη ωαρίων» « Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης» «Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συντελεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση» « Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμάκων γονιμότητας και καρκίνου» «Εμπειρία του γιατρού σχετικά με την εξωσωματική»


Επιτρέπεται η επιλογή φύλου ή η κλωνοποίηση • Όχι (τουλάχιστον στην Ελλάδα, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο).


ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ, ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ Η ΕΜΒΡΥΩΝ Σε μερικές γυναίκες υπάρχει αδυναμία παραγωγής ωαρίων που συνήθως οφείλεται: • σε συγγενή έλλειψη των ωοθηκών • σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών • σε πρώιμη ή σε φυσική εμμηνόπαυση. Αυτές οι γυναίκες, για να αποκτήσουν παιδί μπορεί να προσφύγουν στην δωρεά ωαρίων, τα οποία θα γονιμοποιηθούν με σπέρμα του συζύγου τους και τα έμβρυα θα τοποθετηθούν στη μήτρα τους η οποία θα έχει προετοιμασθεί με ειδικά φάρμακα. Στην περίπτωση που ένας άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια και δεν υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθεί με τις διάφορες ειδικές τεχνικές μπορούμε να προτείνουμε την δωρεά σπέρματος κρυοσυντηρημένου από ειδικά οργανωμένες τράπεζες σπέρματος.


Κατάψυξη και κρυοσυντήρηση εμβρύων • Αν περισσέψουν έμβρυα και είναι πολύ καλής ποιότητας, τότε μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν από το ζευγάρι σε μια μελλοντική προσπάθεια η οποία βέβαια δεν περιλαμβάνει διέγερση ωοθηκών , ούτε και ωοληψία. Η κρυοσυντήρηση γίνεται με ειδικό μηχάνημα και τεχνικές προοδευτικής κατάψυξης μέχρι τους -196 βαθμούς Κελσίου


ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ Μια «καινοτόμος» στρατηγική για διατήρηση της γονιμότητας θα μπορούσε να είναι η κατάψυξη των ωαρίων των γυναικών σε νεαρή ηλικία. Μ’αυτό τον τρόπο, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, μπορεί να γίνει η απόψυξη και γονιμοποίηση των ωαρίων αυτών και η μεταφορά τους στην μήτρα της γυναίκας. Προς το παρόν, η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως σε γυναίκες, που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ηθικά είναι προτιμότερο να καταψύχονται τα πλεονάζοντα ωάρια (δηλαδή γαμέτες) παρά τα υπεράριθμα έμβρυα. Τα ωάρια είναι κύτταρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα να καταστρέφονται εύκολα η μεμβράνη τους λόγω δημιουργίας κρυστάλλων κατά την διαδικασία κατάψυξης και απόψυξη τους. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε νέες γυναίκες που προβλέπουν ότι θα αργήσουν να τεκνοποιήσουν, να διατηρήσουν τα ωάρια τους ώστε να διατηρηθεί η γονιμότητά τους.


ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ? •

Για τη διατήρηση της γονιμότητας είτε ανύπαντων γυναικών μέχρι την εύρεση του καταλλήλου για αυτές συντρόφου είτε ζευγαριών που αναβάλλουν την τεκνοποίηση για επαγγελματικούς λόγους. Πριν την θεραπεία για τον καρκίνο. Η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη των ωαρίων. Ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της γονιμότητας είναι η κατάψυξη των ωαρίων πριν τη θεραπεία.

• •

Άλλοι ιατρικοί λόγοι όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των ωοθηκών. Για ηθικούς λόγους σε ένα κύκλο εξωσωματικής όταν η κατάψυξη εμβρύων είναι ενάντια στις επιθυμίες του ζευγαριού. Για να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες με χαμηλό αποθεματικό ωαρίων. Γίνεται η γονιμοποίηση όλων των ωάριων μετά από αρκετούς κύκλους διέγερσης των ωοθηκών.


ΕΥΓΟΝΙΚΗ


ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ • Η ευγονική είναι ένας κλάδος της βιολογίας που μελετά τις μεθόδους βελτίωσης του ανθρώπινου γένους . Επιδίωξη της ευγονικής είναι η παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού ανθρώπων που παρουσιάζουν βασικές νοητικές,ψυχικές ανωμαλίες και η βελτίωση του ανθρώπινου γένους με την παραγωγή των υγιών.Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές,από το χρώμα των ματιών και του δέρματος μέχρι το φύλο, τον σωματότυπο,τις νοητικές και αθλητικές του επιδόσεις.


ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΌ ΠΟΙΟΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ • Ο ξάδερφος του Δαρβίνου, Francis Galton το 1870 θεμελιώνει την επιστήμη της γενετικής κληρονομιάς, την ευγονική, αντλώντας τα πρότυπα του από την εκτροφή των ζώων και την καλλιέργεια των φυτών.


ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ • Το πρώτο κύμα της ευγονικής εμφανίστηκε στα μισά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ευγονικές επιστημονικές εταιρίες αναπτύσσονται στη Βρετανία, στη Γερμανία, στις Σκανδιναβικές χώρες και στις Η.Π.Α


Πρόγραμμα Ευθανασίας Τ-4  Το Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4 (Aktion T-4) πήρε το όνομά του από την οδό Tiergartenstrabe (Tiergartenstrasse) αριθ. 4. του Βερολίνου όπου ήταν η έδρα της υπεύθυνης για την εφαρμογή του Υπηρεσίας. Ήταν το επίσημο όνομα του προγράμματος ευγονικής της Ναζιστικής Γερμανίας, το οποίο εκτελούσε δυναμικά μαζικές στειρώσεις και ευθανασία σε "ανεπιθύμητα" στοιχεία του πληθυσμού στη Γερμανία και στις κατεχόμενες από τους Ναζιστές περιοχές. Υπολογίζεται ότι συνολικά 200.000 άνθρωποι θανατώθηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος.


Εφαρμογή και σκοπός του Προγράμματος  Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή από τον Αδόλφο Χίτλερ.  Σκοπός του προγράμματος ήταν να διατηρήσει την λεγόμενη γενετική καθαρότητα του γερμανικού πληθυσμού και να εξοντώσει ορισμένα στοιχεία του πληθυσμού των κατεχόμενων περιοχών μέσω συστηματικής θανάτωσης εκείνων που θεωρούνταν παραμορφωμένοι, πηρομελείς, ανάπηροι ή άτομα που έπασχαν από διανοητικές ασθένειες


ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΕΥΓΟΝΙΣΤΩΝ  Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, και οι διαφορές αυτές έχουν τις ρίζες τους στην κληρονομικότητα.  Με βάση κάποιες διαφορές σε χαρακτηριστικά ως προς την «ποιότητα», άνθρωποι κρίνονται ως φυσιολογικοί, άλλοι ως καλύτεροι (πιο δυνατοί, πιο υγιείς, πιο έξυπνοι) και κάποιοι άλλοι ως κατώτεροι.  Η αξία και η φυσιολογικότητα ενός ανθρώπου ορίζονται, εντέλει, με οικονομικά κριτήρια.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ • Η ικανότητα να αλλάζουμε τη φύση των γονιδίων, θα μπορούμε πέρα από το αλλάζουμε τα παθολογικά γονίδια να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε και τα μη επιθυμητά γονίδια χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες τεχνικές • Να θεραπεύσουμε και λιγότερο σοβαρές διαταραχές όπως η αχρωματοψία, η παχυσαρκία, και άλλες.


ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ • •

Πρέπει να αποφεύγεται ο γάμος μεταξύ ατόμων τα οποία έχουν ψυχικές και άλλες κληρονομικές ασθένειες Υπάρχουν νοσήματα τα οποία επιβάλλουν την αναβολή του γάμου μέχρι οριστικής θεραπείας αυτών που πάσχουν.Μερικά από αυτά τα νοσήματα είναι η σύφιλη, η φυματίωση, το τράχωμα που βρίσκεται σε ενέργεια και η λέπρα Κληρονομικές ασθένειες, που δημιουργούν συχνά προβλήματα ευγονικής. Οι συχνότερες στην Ελλάδα είναι η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και η Μεσογειακή αναιμία η ευγονική έχει γενικά τη τάση να αγνοεί το ρόλο που παίζει η επίδραση του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών.


. … Η Κ Ι ΕΥΓΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ¨ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ¨.


ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ • Κλωνοποίηση ονομάζεται η ερευνητική διαδικασία με την οποία παράγονται πανομοιότυποι απόγονοι από ένα μόνο οργανισμό. Παράγονται δηλαδή πανομοιότυπα αντίγραφα ενός γονιδίου, ενός κυττάρου, ενός οργάνου η ακόμα και ολόκληρου οργανισμού. Η τελευταία δυνατότητα της νέας αυτής μεθόδου αποτελεί και την πέτρα του σκανδάλου για την οποία ηθικά ή θρησκευτικά προβάλλονται στην εφαρμογή της.


ΝΤΟΛΥ Το 1996 κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο η είδηση της γέννησης του πρώτου θηλαστικού που προήλθε με την τεχνική της κλωνοποίησης, την Ντόλυ.Η Ντόλυ μία προβατίνα ήταν το πρώτο θηλαστικό που αναπαράχθηκε από ένα μόνο σωματικό κύτταρο το οποίο λήφθηκε από μαστικό αδένα, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς. Η Ντόλυ έζησε 6 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων γέννησε 6 μικρά. Το τελευταίο διάστημα της ζωής υπέφερε από βαριάς μορφής αρθρίτιδα και τελικά πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων, μία ασθένεια που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κοινή στα πρόβατα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι παρουσίαζε συμπτώματα πρόωρης γήρανσης όμως ο Jan wilmut και η ομάδα του επέμεναν πως ο θάνατος της δεν οφείλεται στη διαδικασία της κλωνοποίησης. Μετά την Ντόλυ ακολούθησε η κλωνοποίηση πολλών ακόμη θηλαστικών όπως άλογα, ταύροι και καμήλες.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ • Η κλωνοποίηση είναι μια μορφή ασεξουαλικής αναπαραγωγής σύμφωνα με την οποία, το DNA ενός ζώου εισάγεται στο ωάριο ενός δεύτερου ζώου από το οποίο έχει αφαιρεθεί πριν το δικό του DNA. Το προκύπτον έμβρυο εμφυτεύεται σε ένα τρίτο ζώο που το κυοφορεί. Με την γέννηση, προκύπτει ένα πανομοιότυπου αντίγραφο του αρχικού ζώου. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εφαρμογή και ονομάζεται πυρηνική μεταφορά. χημικά στοιχεία η ηλεκτρισμός χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να βοηθήσουν αυτή την οντότητα να ενωθεί και να διασπαστεί.


(αναπαραγωγική)


Ορισμός αναπαραγωγικής κλωνοποίησης

Ονομάζεται η διαδικασία με την οποία παράγονται πανομοιότυποι απόγονοι από ένα μόνο οργανισμό-γονέα.


Επιτρέπεται η κλωνοποίηση του ανθρώπου; •Ηθικό πρόβληµα: καταστροφή εµβρύων •Πρακτικό πρόβληµα: η παραγωγή τεράστιου αριθµού χρειάζονται ωάρια πό 85-170εκ. γυναίκες) •Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιστοί που προέρχονται από την από τον δότη


Η ορθόδοξη θεώρηση της κλωνοποιησης ..κλωνοποιημένο παιδί θα έχει μη φυσιολογική γενετική προέλευση ..μη αποδεκτή επίσης θεωρείται από τη χριστιανική ηθική, η χρησιμοποίηση της κλωνοποίησης από ομοφυλόφιλα ζευγάρια για την επίτευξη τεκνογονίας Το κατ’ εικόνα Θεού που πλάστηκε ο άνθρωπος, μετατρέπεται σε μηχανιστική αναπαραγωγή αντιγράφων ενός θεοποιημένου προσώπου..


Εφαρµογές κλωνοποίησης 1. Για Αναπαραγωγικούς σκοπούς • Παραγωγή αντιγράφων κτηνοτροφικών ζώων µε βελτιωµένα χαρακτηριστικά ιάσωση ειδών που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση 2. Για Θεραπευτικούς σκοπούς ηµιουργία ιστών που είναι ανοσολογικά απόλυτα συµβατοί µε τον πάσχοντα ώστε να χρησιµοποιηθούν σε µεταµοσχεύσεις


Τι είναι η θεραπευτική κλωνοποίηση; Η θεραπευτική κλωνοποίηση χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει έμβρυα τα οποία στην καλλιέργεια δίνουν βλαστικά κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν διάφορους ιστούς και όργανα.


Ποίος είναι ο σκοπός της θεραπευτικής κλωνοποίησης; Σκοπός της θεραπευτικής κλωνοποίησης είναι οτι μέσα απο τούς ιστούς και τα όργανα που δημιουργίθηκαν απο τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες π.χ αλτσχαιμερ, καρκινου,καρδιοπαθεια κ.τ.λ..


Βλαστικά κύτταρα......


Θετίκα θεραπευτικης κλωνοποιησης Η θεραπευτική κλωνοποίηση μπορεί να καταπολεμίσει διαφορες ασθένειες. Επίσης,όταν δέχεται κάποιος ένα μόσχευμα, το σώμα του προσπαθεί να αποβάλλει τα μοσχευμένα κύτταρα \ διότι το θεωρεί ξένο σώμα.Οι γιατροί καταπνίγουν αυτή την αντίδραση χορηγώντας του φάρμακα τα οποία ειναι υποχρεωμένος να λαμβάνει εφ'ορου ζωης.Ωστώσο τα κύτταρα που δημιουργούνται από την κλωνοποίηση βλαστοκυττάρων δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Τέλος μπορει να εξαλείψη το παράνομο εμπόριο για μεταμόσχευση.


Γνώμη της επιστήμης και της εκκλησίας για την θεραπευτική κλωνοποίηση Η θεραπευτική κλωνοποίηση αντιμετωπίζεται θετικά απο τους επιστήμονες και ορισμένα κράτη όπως η Ελλάδα,Αγγλία, Η.Π.Ακ.τ.λ επειδή επαγγέλεται την αντιμετώπιση πολλών νοσών Ωστόσο η εκκλησία εναντιωνεται στην θεραπευτική κλωνοποίηση και η αιτία είναι οτι με τους πειραματισμούς που κάνουν στα έμβρυα παραμερίζεται η αρχή του ανθρώπινου προσώπου και παραβιάζεται η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής στο ξεκίνημα της.


ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ . ΕΤΣΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΓΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΗΚΗ ΧΡΗΣΗ . . .


ΧΡΗΣΗ!! ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ . ΔΗΛΑΔΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ – ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΕΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ !


ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΚΥΤΤΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ .ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 19 ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ ΑΦΟΥ ΣΕ ΆΛΛΕΣ ΠΟΛΎ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝΕ ΛΙΓΟΤΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ .


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

• ΌΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ • Η ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΕΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΥΤΩΝ • Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ • ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20.000 $ ΠΕΡΙΠΟΥ !


Τελική παρουσίαση project ''η βιοηθική πάει σχολείο΄΄