Ligeti Festival 5-8 april

Page 1

Festival 5-8 apr

Fantastische muziek van een groot componist

warm-up za 24 feb


Het geheim van een groot componist Een van de allergrootste componisten van de 20e eeuw was de Hongaar Gyรถrgy Ligeti (1923-2006). Zijn intrigerende muziek bereikte een miljoenenpubliek door de films The Shining en 2001: A Space Odyssey. In dit festival komen talloze facetten van zijn veelzijdige oeuvre aan bod: van koormuziek tot piano-etudes.

Gyรถrgy Ligeti


DO 5 APR / 20.15 UUR / € 32

Exuberante ensemblemuziek György Ligeti zelf noemde het Pianoconcert (1988) zijn meest complexe en virtuoze stuk. Het is een vijfdelige achtbaan van op elkaar gestapelde ritmes. Een feest voor de luisteraar en een tour de force voor solist én dirigent. Zielsverwant van het Muziekgebouw violist Joseph Puglia is solist in het geweldige, eveneens uiterst complexe Vioolconcert (1993). Voorafgaand aan het concert opent Slagwerk Den Haag het festival om 19.45 uur in de Entreehal met de Car Horn Prelude (1977) van Ligeti.

Reinbert de Leeuw met György Ligiti

Programma: György Ligeti Pianoconcert / Síppal, dobbal, nádihegedüvel / Melodien / Vioolconcert Uitvoerenden: Asko|Schönberg / Slagwerk Den Haag / Reinbert de Leeuw dirigent / Pierre-Laurent Aimard piano / Joseph Puglia viool / Katalin Karolyi alt

ZA 24 FEB / 20.15 UUR / € 10

Warm-Up talkshow met live muziek Deze 1,5 uur durende talkshow mét live muziek vormt een goede kennismaking met een van de meest fascinerende componisten van de 20e eeuw. In deze opmaat voor het festival zijn Reinbert de Leeuw en Pierre-Laurent Aimard de hoofdgasten. Wat fascineert hen zo in Ligeti’s muziek? En wat voor een mens was hij? Ook zijn enkele sleutelwerken van Ligeti te horen waaronder zijn Tweede strijkkwartet. Programma: Talkshow met live muziek Presentatie: Maartje Stokkers Gasten: Pierre-Laurent Aimard, Reinbert de Leeuw. Met muziek door Joseph Puglia, Pierre-Laurent Aimard, Dudok Quartet Amsterdam

Joseph Puglia


VR 6 APR / 15.00 UUR / € 5

Explore the Score: Ligeti piano-etudes Technische uitdagingen en emotionele zeggingskracht komen samen in de Etudes van Ligeti, daarmee trad hij in de voetsporen van Chopin en Debussy. Ligeti’s favoriete pianist was Pierre-Laurent Aimard; als geen ander weet hij wat er schuilgaat achter diens noten. Deze middag deelt Aimard al spelend en vertellend zijn kennis met het publiek.

Pierre-Laurent Aimard

VR 6 APR / 20.15 UUR / € 37

De piano volgens Ligeti Uniek, hoogst origineel en razend moeilijk om te spelen, dat is de pianomuziek van György Ligeti. Meesterpianist Pierre-Laurent Aimard waagt zich vanavond aan een integrale uitvoering van Ligeti’s Etudes (1985-2001) en de vroege Musica ricercata (1953). Een groot aantal etudes bracht Aimard in wereldpremière, ook was hij de eerste die ze allemaal opnam. Ligeti droeg ook twee etudes op aan Aimard, waarvan er één de veelzeggende titel Tovenaarsleerling kreeg.

György Ligeti

Programma: György Ligeti Musica ricercata / Etudes boek 1, 2 en 3 Uitvoerenden: Pierre-Laurent Aimard piano


ZA 7 APR / 14.15 UUR / € 32

Baanbrekende kamermuziek Gedurende zijn hele carrière componeerde György Ligeti baanbrekende kamermuziek. Het Hoorntrio uit 1982 is exemplarisch voor zijn late stijl, waarin naast zijn radicale vernieuwing ook melancholie is te horen. Ook klinken vanmiddag zijn beide strijkkwartetten en zijn inventieve muziek voor blaaskwintet. Programma: György Ligeti Strijkkwartet nr. 1 ‘Métamorphoses nocturnes’ / Hoorntrio ‘Hommage à Brahms‘ / Zes bagatellen / 10 stukken voor blaaskwintet / Strijkkwartet nr. 2 Uitvoerenden: Dudok Quartet Amsterdam / Farkas Quintet / Pierre-Laurent Aimard piano / Marie Louise Neunecker hoorn / Joseph Puglia viool

György Ligeti

ZA 7 APR / 17.00 UUR / ENTREEHAL / GRATIS

Poème symphonique

Dudok Quartet Amsterdam

Deze middag klinkt Ligeti’s legendarische Poème symphonique i.s.m. de Gaudeamus Muziekweek. Het is een werk voor 100 metronomen die gelijktijdig beginnen te tikken, ieder in een eigen tempo. Het ziedende klankweefsel van het begin dunt uit als de metronomen er één voor één mee ophouden en geleidelijk allerlei ritmische patronen ontstaan.


ZA 7 APR / 20.15 UUR / € 35

Vocale fantasieën György Ligeti’s spookachtige koorwerk Lux Aeterna is bij velen bekend omdat Stanley Kubrick het gebruikte in zijn film 2001: A Space Odyssey. Aangevuurd door Reinbert de Leeuw zingt het Nederlands Kamerkoor deze avond dit werk naast andere bijzondere koormuziek van Ligeti. En sopraan Katrien Baerts zingt hilarische aria’s uit Le grand macabre, Ligeti’s enige opera. Programma: György Ligeti Lux Aeterna / Kammerkonzert / Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin / Nacht, morgen / Nonsense madrigalen / Mysteries of the Macabre Uitvoerenden: Asko|Schönberg / Nederlands Kamerkoor / Reinbert de Leeuw dirigent / Katrien Baerts sopraan

Pierre-Laurent Aimard + Tamara Stefanovich

ZA 7 APR / 23.00 UUR / € 20

Music is play Reinbert de Leeuw

Artistieke supervisie Artistiek supervisor van het festival is de Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard. Ook dirigent Reinbert de Leeuw is nauw betrokken. Beiden werkten zeer intensief met Ligeti samen en spelen een prominente rol in het festival.

In dit late-nightconcert draait het om de ritmische en speelse kant van Ligeti, gekoppeld aan muziek die hem inspireerde. Twee van Ligeti’s etudes – onbetwiste hoogtepunten uit de pianoliteratuur – krijgen slagwerkbegeleiding om dat ritmische aspect te benadrukken. Wat blijkt: je kunt goed lachen met Ligeti. Programma: Steve Reich Clapping Music György Ligeti Monument – Selbstportrait – Bewegung. Three Pieces for Two Pianos / Etude nr. 8 / Conlon Nancarrow Etude nrs. 9 en 4 voor 2 piano’s György Ligeti Poème symphonique (arr.) / improvisatie rond Etude nr. 4 Uitvoerenden: Pierre-Laurent Aimard + Tamara Stefanovich piano / Daniel Ciampolini percussie


ZO 8 APR / 13.00 + 15.00 UUR ATRIUMZAAL / € 8,50

Workshop SoundLAB ‘in Space’ (7+) In deze SoundLAB Special maak je kennis met het muziekstuk Lux Aeterna van György Ligeti, bekend van 2001: A Space Odyssey. Zowel de film als de muziek zijn inspiratiebron voor deze workshop, waarin je je eigen muzikale ruimtereis maakt met de bijzondere instrumenten uit het SoundLAB. De workshop om 13.00 uur is voor kinderen vanaf 7 én volwassenen. De workshop om 15.00 uur is alleen voor volwassenen.

Grasland

ZO 8 APR / 15.00 UUR / € 15 (€ 10 KIND)

Grasland (8+) Deze spannende en toegankelijke jeugdvoorstelling brengt een ode aan de verbeeldingskracht van Ligeti. Een koor van 39 kinderen speelt in Grasland de hoofdrol. Ligeti’s speelse en rebelse geest wordt verbeeld door een mysterieuze haas die de kinderen en het publiek voortdurend voor de gek houdt.

Still uit de film 2001: A Space Odyssey

Uitvoerenden: Nieuw Amsterdams Kinderkoor / Tjyying Liu acteur, klarinet / Jeroen Malaise piano / Letizia Renzini regie, video / Mikel van Gelderen decor, tekeningen / Lotte Stek kostuums / Peter Quasters lichtontwerp


Wie was Ligeti?

Randprogramma

De Hongaar György Ligeti (1923-2006) is een van de belangrijkste componisten van de tweede helft van de 20e eeuw. Van de generatie Boulez, Berio, Stockhausen en Cage geldt hij als meest vernieuwend en invloedrijk.

- Voorafgaand aan ieder avondconcert is er om 19.15 uur een inleiding door musicoloog Michel Khalifa op Foyerdeck 1.

Vanaf de jaren 60 werd hij bekend dankzij composities van ongekend hoge kwaliteit, waaronder orkestwerken als Atmosphères en Lontano, koorwerken als Requiem en Lux Aeterna en zijn opera Le Grand Macabre. Zijn meer recente Etudes voor piano (1985-2001) werden in recordtijd onderdeel van het standaardrepertoire van concertpianisten. Ligeti ontwikkelde zijn stijl voortdurend. Kenmerkend waren zijn grote nieuwsgierigheid en openheid voor heel verschillende invloeden, van renaissancemuziek tot Afrikaanse ritmes, van literatuur tot beeldende kunst en wetenschap. Wat het geheim van Ligeti is, daarop geeft dit festival een antwoord.

Korting CJP/Stadspas 20% reductie. Vanaf 3 verschillende concerten in dit festival 20% korting en vanaf 6 concerten 25% korting (m.u.v. SoundLAB en Explore the Score). Early Birds € 10 (voor bezoekers van 13-30 jaar: op=op) Informatie www.muziekgebouw.nl/ligeti Kassa 020 788 2000 / Piet Heinkade 1 Amsterdam (ma-za 12-18 uur)

- In aanloop naar het festival maken we extra activiteiten in het randprogramma bekend. Check onze website: www.muziekgebouw.nl/ligeti

Steun het Muziekgebouw en word Vriend Al Vriend vanaf € 75,- per jaar, of doneer. Info: www.muziekgebouw.nl/steunons Met dank aan: