Page 1

Arts N.D.P. TOERISTISCH CULTUREEL ARRANGEMENT IN HET MEETJESLAND EEN


Arts N.D.P. Een toeristisch-cultureel arrangement in het Meetjesland Bent u zowel geïnteresseerd in architectuur als in moderne niet-klassieke muziek? Dan hebben we een uniek aanbod voor u: Arts N.D.P. Waarbij de N staat voor nouveau. De D verwijst naar deco en de P naar pop(ular). Bezoekt u regelmatig een liveconcert en nog het liefst in een intieme club? Ook dat is een onderdeel van dit aanbod. Verkent u graag een mooie regio en mag het in een uithoek van België zijn? De historische steden Gent en Brugge zijn vlakbij, maar ook het Meetjesland heeft heel wat te bieden.

Hoe gaat u te werk? Surf naar www.n9.be, de website van de Eeklose muziekclub, waar zowat wekelijks concerten plaatsvinden. Bijna altijd is dit op op vrijdag- of zaterdagavond. Het aanbod is verrassend internationaal en zeer gevarieerd. Net toevallig wordt een act aangekondigd die u interesseert. Prima, want vanaf nu kunt u dit concertbezoek combineren met nog één en ander. Een weekendje Meetjesland wordt opeens een reële optie.


HOTEL SHAMON

WOONHUIS N9 FABRIEK

WOONHUIS N9 FABRIEK (detail)

N9 FABRIEK

HOTEL SHAMON (interieur)


Wat er er Watstaat staat op ophet hetprogramma? programma?

HOTEL SHAMON

U logeert in het hotel Shamon, de vroegere Villa Dageraad. Dit als monument beschermde hotel is gebouwd in 1910 en is een prachtig voorbeeld van art nouveau architectuur. Het is een ontwerp van de befaamde architect-decorateur Paul Cauchie (1875-1952), die in zijn leven slechts vier panden bouwde. Het Cauchiehuis in Etterbeek, waar Cauchie en zijn vrouw-kunstenares Lina Voet woonden, is het bekendste, ook al omwille van de gevel die volledig bedekt is met sgraffiti. De sgraffittotechniek was Cauchie’s specialiteit. In Hotel Shamon vormen de sgraffitti één geheel met de architectuur. Cauchie ontwierp tevens een groot aantal glasramen in dit pand, dat nog heel wat oorspronkelijke elementen bevat (parketvloeren, radiatoren, etc.). Het pand is recent volledig en zeer zorgvuldig gerestaureerd en biedt alle comfort. De uitbaters Shari en Yves zijn beslist fier op deze realisatie en geven u graag een (exclusieve) rondleiding.

WOONHUIS N9 FABRIEK Van de zwierige art nouveau van voor 14-18 naar de strakkere art deco uit het interbellum. De vroegere directeurswoning bij de ex-fietsenfabriek POLA is eveneens een beschermd monument. Het pand is gebouwd in 1939 en is een voorbeeld van de zogenaamde pakketboot-stijl. Architect Alex Meuleman was een totaalarchitect, die zowel het exterieur als het interieur ontwierp. Zijn bekendste realisatie is het Albert Hall Complex in Etterbeek. Hij ontwierp ook een ondertussen gesloten bioscoop in de Gentse Veldstraat. Het woonhuis is bijzonder goed bewaard gebleven en is nog quasi volledig in zijn oorspronkelijke staat. Waar nodig is dit pand gerestaureerd. Ook hier zijn een groot aantal glasramen aanwezig en is de afwerking luxueus (marmer, parket, etc.). De huidige bewoners Bernadette en Jan richtten het huis in met quasi uitsluitend art deco meubilair. Zij geven u een al even exclusieve rondleiding.


M.O.P. (Museum of Pop)

WOONHUIS N9 FABRIEK (interieur)

N9 FABRIEK (interieur)

HOTEL SHAMON

N9 VILLA (interieur)

N9 VILLA


M.O.P.

Op de zolder van dit woonhuis bevindt zich het zogenaamde M.O.P. (Museum of Pop). Een privémuseum waarin de bewoners, die beiden al lang in de muzieksector werken, een gedeelte van hun verzameling exposeren in in totaal 13 vitrinekasten. Ook deze zijn in art deco-stijl, dat spreekt. The Beatles en Andy Warhol hebben een eigen kast, verder is al het materiaal thematisch geordend. Aan de muren hangen concertaffiches, de collectie omvat er in zijn geheel enige duizenden. Verder omvat het museum(pje) muziekboeken en –tijdschriften, comix, concert- en promofoto’s, een aantal muziekinstrumenten, oude pick-ups en radio’s, ... De collectie is breed en richt zich zowel naar de liefhebbers van (internationale) pop/rock als blues, jazz, reggae, salsa, Afrikaanse muziek etc. Moeten we er nog bijvertellen dat ook dit bezoek, inclusief uitleg door de verwoede verzamelaars, een nogal exclusief karakter heeft?

N9 FABRIEK ZELF De vroegere fietsenfabriek opende na een leegstand van 30 jaar opnieuw in 2008. Nu als een activiteitencentrum, waarin gedurende de week yogalessen en cursussen salsa, oriëntaalse dans en capoeira plaatsvinden. De verbouwing was ingrijpend en er werd veel rekening gehouden met de duurzaamheid. Een oud vervallen pand, zeg maar een stadskanker, werd een aantrekkelijk en levendig centrum, inclusief café. Op de bovenverdieping zijn de N9 kantoren gevestigd, is er een polyvalente ruimte en beschikt het M.O.P. over een tweede ruimte, waarin o.a. de relatie tussen muziek en film wordt belicht. De verzameling in M.O.P.1 is permanent, in M.O.P.2 wisselt ze regelmatig. N9 fabriek heeft een hoog loftgehalte. Ontdek hoe moderne (of liever nog tijdloze) architectuur kan samengaan met ecologie én popular arts.


N9 VILLA De muziekclub bestaat sinds 1979 en is als niet-klassieke concertorganisatie één van de oudste in België. Meer dan 1.600 acts passeerden er ondertussen de revue en die kwamen werkelijk uit alle hoeken van de wereld. In N9 villa komen heel diverse genres aan bod. Veel kan (zolang het maar kwalitatief sterk is), maar ook niet alles. Puur commerciële muziek bijvoorbeeld komt niet aan bod en het echt stevige werk evenmin. De in 2005 gerenoveerde club heeft een capaciteit van 200 bezoekers staand, 100 zittend en staat bekend om zijn uitstekend geluid (sinds jaar en dag worden er geluidstechniekers opgeleid). Muziekliefhebbers vinden er mekaar in een ongedwongen sfeer en worden er (soms letterlijk) besprenkeld met het zweet der artiesten. Soms zijn die nog in een vroeg stadium van hun carrière, soms zijn die wat ouder, maar nog altijd springlevend. Compay Segundo (Buena Vista Social Club) was er zo één tijdens zijn eerste Belgische concert indertijd. Na hun concert verbroederen artiesten en publiek vaak in de club, dat bedoelen we ook met ‘een ongedwongen sfeer’. Nog dit: aan de voorkant van N9 villa prijkt één van de twee glasramen ooit ontworpen door de bekende graficus Ever Meulen. Dit alleen al is een bezoek waard.

HET MEETJESLAND

De regio rond Eeklo wordt toeristisch nog niet platgelopen, maar zit wel in de lift. De nog grotendeels rurale streek heeft dan ook aantrekkelijke troeven: de kreken, grote bossen (Het Leen, Drongengoed), mooie dorpskernen, lekkere (paling-) restaurants, ... Ideaal voor wandel- en fietstochten. Tip: breng uw fiets mee (al kunt u er in Hotel Shamon ook een huren) en waai ’s anderendaags lekker uit na het concert van de avond ervoor. In het infokantoor van Toerisme Meetjesland vindt u hierover alle nuttige toeristische informatie.

LIVE SNAPSHOTS

U ontvangt ook een souvenir: het fotoboek Live Snapshots van N9’s huisfotograaf Dirk Hellebuyck. Dit mooi uitgegeven boek (80 pgs.) bevat kunstige zwart-wit foto’s gemaakt tijdens N9 concerten in de periode 1984-2009. Het boek, dat verscheen naar aanleiding van N9’s 30 e verjaardag, was nooit in de handel te koop. Alweer die exclusiviteit, maar wel zolang de (nog beperkte) voorraad strekt.


PRAKTISCH U arriveert in Hotel Shamon in de namiddag, waarna de rondleiding ter plekke volgt. Om 18 u wordt u verwacht in N9 fabriek, voor een rondleiding in zowel het woonhuis, het M.O.P. als de vroegere fabriek zelf. Deze rondleiding duurt anderhalf uur. Nadien hebt u de tijd om een hap te eten in het Eeklose stadscentrum. Om 21 u start het concert in N9 villa. Wie intekent op dit arrangement hoeft hiervoor niet apart te reserveren, zelfs niet bij uitverkochte concerten. Aangezien Hotel Shamon slechts 8 kamers telt, raden we aan tijdig te reserveren (graag minimum 1 week op voorhand). Dit arrangement kost 180 euro per koppel (overnachting, ontbijt, rondleidingen, concert en fotoboek inbegrepen). Als particulier betaalt u 130 euro (idem). Alle reserveringen en betalingen verlopen via Hotel Shamon. Dit arrangement is enkel mogelijk tijdens N9’s concertseizoen dat start eind september en loopt tot eind mei. Tijdens de zomer organiseert N9 ook jaarlijks Helden in het Park, een gratis concertreeks in het Eeklose stadspark. Een aanrader, dat zeker, maar dan zijn er geen rondleidingen mogelijk (overnachten in Hotel Shamon natuurlijk wel). Buiten dit arrangement zijn aparte bezoeken aan het M.O.P. ook mogelijk voor kleine groepen (min. 6, max. 10 personen). Dit enkel na afspraak via N9.

Hotel Shamon, Gentse Steenweg 28, 9900 Eeklo +32/(0)9 378 09 50 — info@hotelshamon.be — www.hotelshamon.be N9 fabriek, Molenstraat 31, 9900 Eeklo + N9 villa, Molenstraat 165, 9900 Eeklo +32/(0)9 377 93 94 — info@n9.be — www.n9.be Infokantoor Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21, 9900 Eeklo +32(0)9 377 86 00 — info@toerismemeetjesland.be — www.toerismemeetjesland.be

— Dit initiatief kadert binnen het INTEREGG IVB-project Collabor8, waarbij ondernemers in de streek samenwerken. Met dank aan de Stichting Patrick de Beir. Foto’s door Dominiek Claeys.

HOTEL

SHAMON E E KLO - B E LG I U M

v.u. Bernadette Vandercammen, Molenstraat 31 - 9900 Eeklo | Made with love by DeBarbaren.be

Adressen

Arts N.D.P.  

Arts N.D.P. - Een toeristisch cultureel arrangement in het Meetjesland

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you