Page 1

seizoen

2016 2017

Muziekcentrum van de Omroep Heuvellaan 33, Hilversum

de mooiste muziek, door de beste musici

Losse kaarten en passe-partouts: www.mco.nl


Het Muziekcentrum van de Omroep is al jaren de thuisbasis van omroepensembles als het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en de vaste repetitie- en opnameplek van het Metropole Orkest. Al meer dan 85 jaar komen wereldberoemde musici naar het MCO voor optredens, opnames of repetities. Tussen het radio-optreden van Django Reinhardt in de jaren ‘30 en recent nog de repetities voor de NTR Zaterdagmatinee onder leiding van Bernard Haitink bezocht de muzikale crème de la crème onze studio’s.

Jaap van Zweden, Ella Fitzgerald, Bernard H Frans Brüggen, Herbie Hancock, Maria Jo Al Jarreau, Dolf van der Linden, Oscar Pe t


Muziekcentrum van de Omroep de mooiste muziek, door de beste musici Muziek kan ontroeren, kan troost bieden,

Camerata RCO vormen samen met maar liefst negen gratis lunchconcerten een seizoen, waarin voor alle smaken en alle leeftijden van alles te beleven is. Kom ook in het concertseizoen 2016-2017 naar het Muziekcentrum van de Omroep en ervaar zelf de kracht van muziek.

muziek kan blij maken en muziek kan verbinden. Dat is de kracht van muziek. En die kracht waart al meer dan 85 jaar rond in het Muziekcentrum van de Omroep. Van het optreden van Django Reinhardt in 1937 tot de opnames van Ella Fitzgerald voor de VARA-radio in de jaren '50. Van de repetities van het Radio Filharmonisch Orkest met Jaap van Zweden tot de opnames van het Metropole Orkest. En van de lunchconcerten van het Groot Omroepkoor tot de eerste vioollessen van kinderen bij de muziekschool van Globe. De afgelopen jaren is het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) uitgegroeid tot een publieke concertlocatie van niveau. Ook in 20162017 kunt u weer genieten van de mooiste muziek, uitgevoerd door de beste musici.

Rogier Hageman manager Muziekcentrum van de Omroep

INHOUD Piano & Passie

Negen toppianisten, zes familieconcerten, vier intieme jazz-optredens en vijf maal

4

Familieconcerten

6

Concertagenda 2016-2017

8

Camerata RCO

10

Favourite Albums

12

Lunchconcerten

13

Er kan meer in het Muziekcentrum van de Omroep

14

d Haitink, Snarky Puppy, Django Reinhardt, Jo達o Pires, Ton Koopman, Edo de Waart, e terson, Janine Jansen, Douwe Bob 3


Piano & Passie

zo 9 oktober 2016, 16 uur

zo 20 november 2016, 16 uur

zo 15 januari 2017, 16 uur

Amsterdam Piano Quartet

Mariam Batsashvili

Arthur Jussen

Marcello/Bach: Concert in d klein BWV 974 Bach/Busoni: Chaconne in d klein BWV 1004 Liszt: Sonate in b klein

Chopin: Sonate nr. 3 in b klein opus 58 (rest van het programma wordt later bekend gemaakt)

Marja Bon, Gerard Bouwhuis, Ellen Corver, Sepp Grotenhuis Stravinsky: Le Sacre du Printemps, arr. voor 4 piano's door Maarten Bon Stravinsky: Sonate voor 2 piano's Ravel: La Valse, arr. voor 2 piano's door de componist

– Vier vleugels bij elkaar, dat is een zeldzame gebeurtenis. Het openingsconcert van deze serie belooft dan ook een spektakelstuk te worden. Hoewel Igor Stravinsky testamentair bepaalde dat er van zijn Sacre geen bewerking mocht worden gemaakt, werd deze versie officieel erkend na een optreden van het Amsterdam Piano Quartet in New York. Het werk is sindsdien vele malen uitgevoerd over de hele wereld door het kwartet.

– Johann Sebastian Bach bewerkte het hoboconcert van Alessandro Marcello naar een concert voor klavecimbel solo, maar ook zijn eigen werk werd onder handen genomen: zo bewerkte Ferruccio Busoni Bachs geliefde Chaconne in d klein voor viool tot een werk voor piano, een versie die beroemd werd door vertolkingen van onder meer Vladimir Horowitz. Over de muziek van Frans Liszt zegt de eerste vrouwelijke winnaar van het internationale Liszt Concours: “Voor mij gaat zijn muziek over de kracht van de liefde, over dat wat groter is dan ons leven. Eigenlijk is Liszt een soort peetvader voor me.”

4

– Na een succesvol en compleet uitverkocht concert in april 2016 met broer Lucas, keert Arthur Jussen terug met een soloprogramma waar o.a. Sonate nr. 3 van Chopin op het programma staat. Opnieuw een thuiswedstrijd voor de - inmiddels beroemde - Hilversummer. De derde sonate van Frédéric Chopin staat bekend als een zowel technisch als muzikaal veeleisend werk.


De serie Piano & Passie is in korte tijd favoriet geworden bij liefhebbers van pianomuziek in Hilversum en verre omstreken. In deze serie worden de topwerken uit de pianoliteratuur gespeeld door gepassioneerde toppianisten die in direct contact met het publiek staan.

zo 29 januari 2017, 16 uur

zo 19 maart 2017, 16 uur

zo 9 april 2017, 16 uur

Ronald Brautigam

Denis Kozhukhin

Hannes Minnaar

Beethoven: Sonate nr. 8 in c klein opus 13 'Pathétique' Sonate nr. 13 in Es groot opus 27 no. 1 Sonate nr 17 in d klein opus 31 no. 2 "Der Sturm"

Händel: Suite no. 7 in g klein Brahms: 3 Intermezzi, opus 117 Albeniz: drie delen uit Iberia

Fauré: Nocturne nr.1 Fauré: Barcarolle nr.3 Fauré: Impromptu nr.5 Schubert: Sonate in a klein D845

– ‘Is het verbeelding of gaat Ronald Brautigam echt steeds meer op Beethoven lijken?’ vroeg Het Gelders Orkest zich onlangs op hun website af. En ja, je zou kunnen zeggen dat Brautigam meer en meer samensmelt met Ludwig van Beethoven. Meer dan welke Nederlandse pianist dan ook is hij al jarenlang ambassadeur van diens werk. De Edison die hij in de wacht sleepte voor zijn CDopnamen voor het label BIS, zegt - net als de Jahrespreis Der Deutschen Schallplattenkritik 2015 - meer dan genoeg.

– Zijn debuut in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw 2014 leidde tot euforische reacties en recensies. De Volkskrant (“Klavierleeuw viert triomf in Concertgebouw”) gaf 5 sterren en De Telegraaf meldde: “Het publiek in het Amsterdamse Concertgebouw klom zowat op de stoelen van enthousiasme. Het was alsof er een wervelwind door de Grote Zaal ging. Met een ongelooflijk fijn en genuanceerd toucher gaf hij de klank kleur en diepte”. Met dit afwisselende programma zijn we benieuwd of ook in onze Studio 1 het dak eraf gaat.

– De werken van Gabriel Fauré nam Hannes Minnaar eerder dit jaar op, en de CD is voor najaar 2016 gepland. Over de sonate in a klein schreef Franz Schubert aan zijn ouders: "Veel luisteraars verzekeren me, dat wanneer ik deze sonate speel, de toetsen onder mijn vingers lijken te zingen." Zingen zal het ook onder de vingers van Hannes, laureaat van het Koningin Elisabeth Concours in 2010. Na het eindexamen aan het conservatorium volgde hij lessen bij onder anderen Alfred Brendel, Menahem Pressler en Ferenc Rados.

De concerten in deze serie duren ca 1 uur, er is geen pauze. Reserveer de hele serie van zes concerten à € 97,50 of losse kaarten voor € 19,50 (inclusief drankje na afloop) via www.mco.nl of aan de kassa van het Muziekcentrum van de Omroep, Heuvellaan 33, Hilversum.

5


Familieconcerten De mooiste muzikale ontdekkingen kun je als kind doen, samen met je ouders, je opa, je nichtje of je buurjongen!

zo 2 oktober 2016, 11 uur

zo 13 november 2016, 11 uur

zo 18 december 2016, 11 uur

Ludwig: Carnaval van de Dieren

Ensemble Lumaka: Zee & Zeevaarders

Kerstconcert met het Stolz Quartet

– Muziekcollectief Ludwig is sinds de oprichting in 2011 niet weg te denken uit het huidige concertaanbod. Altijd ondernemend, verrassend en avontuurlijk: een passende aftrap van deze reeks familieconcerten. Als je van dieren houdt, zit je helemaal goed. Op het programma onder meer stukjes uit het feestelijke en afwisselende Carnaval van de Dieren door Camille Saint-Saëns.

– De zee en haar stemmingen vormen de inspiratie voor dit programma, waarin golven, wind en de verre horizon hoorbaar worden. De componisten voeren zelf de oceanen over, naar verre landen. Stap aan boord bij Lumaka voor een inspirerende reis op het water, met werken van o.a. Roussel, Takemitsu en Rimski-Korsakov samen met gedichten van scheepsarts Slauerhoff.

6

– Kom in de kerstsfeer met dit aanstekelijk enthousiaste kwartet. Als geen ander is dit topkwartet in staat om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Stolz leert je op een andere manier naar klassieke muziek luisteren en creëert op geheel eigen wijze een inspirerende concertervaring. Naast bekende werken ook nieuwe ontdekkingen, uiteraard allemaal in het teken van het naderende kerstfeest. Met werken van Bach en Borodin.


Kom op zondagochtend naar de Heuvellaan in Hilversum waar u ontvangen wordt met een vrolijk en boeiend programma voor de hele familie. We zijn trots op deze serie familieconcerten en hopen dat u onze prettige concertzaal - met stoelen waar je lekker met je benen kunt bungelen - op veel zondagochtenden weet te vinden.

zo 12 maart 2017, 11 uur

zo 2 april 2017, 11 uur

zo 14 mei 2017, 11 uur

Radio Blazers Ensemble: Mozart met een rietje

Ella & Nicolas van Poucke

Hilversum 5: voor Moeder

Jong talent mag natuurlijk niet ontbreken in deze serie familieconcerten. Extra leuk als ze broer en zus zijn. Speciaal voor dit concert vertellen Ella (cello) en Nicolas (piano) over hun passie voor muziek en hun onderlinge muzikale band. Met Pasen in het vooruitzicht staat het programma in het teken van lente en vrolijkheid. Er worden werken van o.a Dvorák, Boccherini en Beethoven gespeeld.

Geef een concert cadeau! Dit vrolijke ensemble bestaande uit vier zangers en de pianist van het Groot Omroepkoor verzorgt een speciaal moederdagprogramma. Op het programma liefdevolle liederen, lyrische lofzangen en muzikale mijmeringen. Om alle moeders in de zaal nog even extra in het zonnetje te zetten, kan iedereen die dat wil aan het eind van het concert een spoedcursus 'ode aan mijn moeder' volgen.

– Muziek ván jong en oud, vóór jong en oud. Een prachtig programma dat iedereen laat genieten (en/of kennismaken) met de wereld van het blaasoctet. Acht blazers dus, twee van elk instrument. Met moderne korte stukken worden de instrumenten met al hun mogelijkheden in duo's geïntroduceerd om vervolgens een ode te brengen aan de bloeitijd van het blaasoctet met Mozarts Serenade nr. 11 in Es groot.

Kinderen t/m 18 jaar gratis toegang De Familieconcerten duren ca 1 uur, er is geen pauze. Reserveer de hele serie van zes concerten à € 87,50 of losse kaarten voor € 17,50 via www.mco.nl of aan de kassa van het Muziekcentrum van de Omroep, Heuvellaan 33, Hilversum.

7


Concerten 2016-2017 Muziekcentrum van de Omroep SEPtEMBER 2016 do 1

13.00 u

Lunchconcert

Ludwig o.l.v. Barbara Hannigan

p. 13

zo 18

15.00 u

Favourite Albums

Ruud Breuls

p. 12

za 24

20.15 u

Camerata RCO

Dvorรกk & Schubert

p. 11

do 29

12.30 u

Lunchconcert

RFO o.l.v. Markus Stenz

p. 13

OKtOBER 2016 zo 2

11.00 u

Familieconcert

Ludwig

ma 3

12.30 u

Lunchconcert

De Hartmann Project

p. 13

za 8

20.15 u

Camerata RCO

Mozart & Bach

p. 11

zo 9

16.00 u

Piano&Passie

Amsterdam Piano Quartet

p. 4

p. 6

p. 6

NOVEMBER 2016 zo 13

11.00 u

Familieconcert

Ensemble Lumaka

zo 13

15.00 u

Favourite Albums

Carmen Gomes

zo 20

16.00 u

Piano&Passie

Mariam Batsashvili

p. 12 p. 4

DECEMBER 2016 do 8

12.30 u

Lunchconcert

RFO o.l.v. Karel Deseure

zo 18

11.00 u

Familieconcert

Kerstconcert met het Stolz Quartet

zo 18

15.00 u

Favourite Albums

Paul Berner

RFO = Radio Filharmonisch Orkest

GOK = Groot Omroepkoor

8

p. 13 p. 6 p. 12


JANUARI 2017 zo 15

16.00 u

Piano&Passie

Arthur Jussen

zo 22

15.00 u

Favourite Albums

Overwater/Van der Grinten

p. 12

do 26

12.30 u

Lunchconcert

RFO o.l.v. Edo de Waart

p. 13

zo 29

16.00 u

Piano&Passie

Ronald Brautigam

Lunchconcert

RFO o.l.v. Markus Stenz

p. 13

p. 13

p. 4

p. 5

FEBRUARI 2017 do 16

12.30 u

MAARt 2017 do 9

12.30 u

Lunchconcert

RFO/GOK o.l.v. James GaďŹƒgan

zo 12

11.00 u

Familieconcert

Radio Blazers Ensemble

za 18

20.15 u

Camerata RCO

Hummel & Beethoven

zo 19

16.00 u

Piano&Passie

Denis Kozhukhin

p. 5

p. 7

p. 7 p. 11

APRIL 2017 zo 2

11.00 u

Familieconcert

Ella & Nicolas van Poucke

do 6

12.30 u

Lunchconcert

RFO o.l.v. Alexander Vedernikov

p. 13

za 8

20.15 u

Camerata RCO

Schumann & Schubert

p. 11

zo 9

16.00 u

Piano&Passie

Hannes Minnaar

p. 5

MEI 2017 do 11

12.30 u

Lunchconcert

RFO o.l.v. Jakob Hrusa

p. 13

za 13

20.15 u

Camerata RCO

Brahms & SchĂśnberg

p. 11

zo 14

11.00 u

Familieconcert

Hilversum 5, (moederdag)

9

p. 7


10


Camerata RCO Camerata RCO is een uniek ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Deze topmusici vinden elkaar in een klein ensemble waar zij de kans krijgen zelf te bepalen met wie, waar en wat zij spelen. Plezier hebben in het maken van muziek is hun gezamenlijke drijfveer. Camerata RCO treedt over de hele wereld op. Na New York, Seoul, Wenen en Rome geeft dit energieke gezelschap in onze concertzaal vijf concerten, met geheel eigen invulling. De bezetting wisselt, het vakmanschap en enthousiasme zijn elke keer van topkwaliteit.

za 24 september 2016, 20.15 u

za 8 oktober 2016, 20.15 u

za 18 maart 2017, 20.15 u

Dvorák Schubert

Mozart Bach

Hummel Beethoven

A. Dvorák: tsjechische Suite op. 39 in D groot voor octet F. Schubert: Octet in F groot D803

W.A. Mozart: Klarinetkwartet J.S. Bach: Goldberg variaties in een bewerking voor strijktrio

J.N. Hummel: Klarinetkwartet in Es groot L. van Beethoven: Septet in Es groot op. 20

Schubert schreef zijn octet in 1824. De inspiratie was het populaire septet van Beethoven.

De opname van de Goldbergvariaties door Glenn Gould inspireerde violist Sitkovetzky tot het maken van een versie voor strijktrio.

za 8 april 2017, 20.15 u

za 13 mei 2017, 20.15 u

Schumann Schubert

Brahms Schönberg

R. Schumann: Fantasiestücke opus 73 F. Schubert: Strijkkwintet op. 163 in C groot, D956

J. Brahms: Klarinetkwintet op. 115 in b klein A. Schönberg: Strijksextet “Verklärte Nacht”

Schubert schreef zijn strijkkwintet twee maanden voor zijn dood. Het was zijn laatste instrumentale werk.

'Verklärte Nacht' is het allereerste symfonische gedicht voor kamermuziek ensemble.

– Het septet van Beethoven was al tijdens zijn leven zo populair dat mensen op straat de wijsjes konden meefluiten.

Reserveer de hele serie van vijf concerten à € 78,- of losse kaarten voor € 19,50 (inclusief drankje) via www.mco.nl of aan de kassa van het Muziekcentrum van de Omroep, Heuvellaan 33, Hilversum.

11


Favourite Albums JAZZ IN StUDIO 2 In de serie jazzconcerten, getiteld Favourite Albums, georganiseerd door het MCO in samenwerking met Sound Liaison, presenteren we top acts uit de Nederlandse jazz-scene. De musici maken een eigen versie van de plaat die bepalend was voor hun muzikale ontwikkeling. Bijzonder is dat de concerten allemaal live worden opgenomen. U beleeft dus niet alleen een bijzonder concert, maar maakt ook deel uit van een opname die op CD wordt uitgebracht. Een uniek kijkje in de keuken, op een unieke plek: in onze Studio 2, de oudste radiostudio van Nederland

zo 18 september 2016, 15.00 u

Ruud Breuls: Louis Armstrong; Greatest Hits zo 13 november 2016, 15.00 u

Carmen Gomes: Harry Belafonte Sings the Blues zo 18 december 2016, 15.00 u

Paul Berner: The Beatles, Rubber Soul zo 22 januari 2017, 15.00 u

Kijk voor actuele informatie op de website. Reserveer de hele serie van vier concerten voor € 52,50 of losse kaarten à € 17,50 (inclusief drankje na afloop) online, of aan de kassa van het Muziekcentrum van de Omroep.

Maarten van der Grinten & tony Overwater: Jim Hall & Ron Carter, Alone Together

12


Lunchconcerten De gratis lunchconcerten door onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in het MCO zijn beroemd! Reserveren is verplicht en kan vanaf een maand van tevoren. U hoort vaak een voorproefje van wat er in het weekend wordt uitgevoerd in de grote concertzalen in Utrecht of Amsterdam.

do 1 september 2016, 13.00 u

do 8 december 2016, 12.30 u

do 9 maart 2017, 12.30 u

Ludwig o.l.v. Barbara Hannigan Debussy: Syrinx, Sibelius: Luonnotar, Berg: Lulu Suite, Gershwin: Girl Crazy Suite

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karel Deseure m.m.v. Lisette Bolle, sopraan Ketting: The curious music that I hear, Wagner: Tristan und Isolde - Vorspiel und Liebestod

Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor o.l.v. James Gaffigan Willem Jeths: Requiem

do 29 september 2016, 12.30 u Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz Rachmaninov: Symphonic dances

do 6 april 2017, 12.30 u

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart Schönberg: Verklärte Nacht (versie voor strijkorkest)

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Vedernikov m.m.v. Simone Lamsma, viool Roo: nieuw werk (voor sopraan, viool en orkest)

do 16 februari 2017, 12.30 u

do 11 mei 2017, 12.30 u

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz Wagemans: Pangea

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jakub Hrusa Martinu: Symfonie no.6 'Fantaisies symphoniques'

do 26 januari 2017, 12.30 u

ma 3 (!) oktober 2016, 12.30 u Elan Sicroff, piano; Anneke Janssen, cello; Ingrid Geerlings, fluit; Joris van Rijn, viool; Judith Petra, sopraan; Anjolet Rotteveel, alt; Alan Belk, tenor; Daniel-Herman Mostert, bariton. De Hartmann: Kamermuziek

13


Er kan meer in het Muziekcentrum van de Omroep Naast concertbezoek kunt u in het MCO: huren, lunchen, architectuur en kunst bekijken, repeteren, muzieklessen volgen... Het Muziekcentrum van de Omroep heeft een roemrijk verleden. Het begon in 1929 toen de VARA haar intrek nam in een villa op het hoogste punt van Hilversum, aan de Heuvellaan. Al snel daarna werd de villa uitgebreid met een radiostudio (studio 2, 1931) inclusief toren, de eerste radiostudio van Nederland. Sinds 1995 is het Muziekcentrum van de Omroep hier gevestigd en huisvest het het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en Globe, Centrum voor kunst en cultuur. Ook kennen vele amateurgezelschappen in het MCO hun vaste repetitieof concertruimte. Het VARA-verleden wordt weerspiegeld in allerlei details en ornamenten.

De beschikbaarheid van meer dan twintig ruimtes, van kleinere repetitie- of vergaderkamers tot grote concert- en opnamestudio’s, gecombineerd met alle omringende faciliteiten zoals een eigen catering , maakt het MCO een aantrekkelijke locatie voor al uw activiteiten. Kijk op onze website voor meer informatie.

Het gebouw is grotendeels van de hand van architect Piet Elling. Elling is een van de belangrijkste naoorlogse architecten en geestelijk vader van het Mediapark. Veel Hilversummers kennen hem als ontwerper van het Audiocentrum, daarnaast was hij architect van het districtspostkantoor in Amsterdam en het Rijnhotel in Rotterdam. Door het gebouw heen zijn er kunstwerken van andere beeldend kunstenaars te zien, onder wie Hildo Krop en Bart van der Leck.

Sinds een paar jaar is in de centrale hal een mooie lunch- en ontmoetingsplek gecreëerd. In Muziekcafé Elling kunt u terecht voor een lekkere lunch, versgemalen koffie en een goed glas wijn. 14


Praktische informatie KAARtVERKOOP EN RESERVEREN Losse kaarten en passe-partouts zijn online te koop via www.mco.nl. Kaartverkoop bovendien aan onze kassa, op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur en voor aanvang van een concert - indien beschikbaar - waarbij u uitsluitend met PIN kunt betalen. Overal geldt: vrije plaatskeuze. BEREIKBAARHEID Per auto: te bereiken vanaf de Ring Hilversum, sla af bij de Watertoren op de Insulindelaan. Op een van de parkeerplaatsen kunt u gratis parkeren. Per OV trein: Het MCO is 10 minuten lopen van station Hilversum Mediapark: loop om het kleurrijke gebouw van Beeld en Geluid heen rechtsaf de Insulindeweg op, bij de watertoren linksaf. Per OV Bus: vanaf Hilversum CS: De Heuvellaan bevindt zich op 5 minuten lopen van de bushalte Trompenbergerweg (bus 105 r. Kortenhoef).

DANK Het MCO dankt allen die bijdragen aan dit concertseizoen: sponsoren, uitvoerend musici, technici en organisatoren. Met name de artistieke programmeurs die ervoor zorgden dat dit programma vorm kreeg: Lodewijk Collette voor de serie Piano & Passie, Annebeth Erdbrink voor de serie Familieconcerten, Hein Wiedijk voor de serie Camerata RCO en Peter Bjornild voor de serie Favourite Albums. Muziekcentrum van de Omroep (MCO) Heuvellaan 33 1217 JL Hilversum 035 - 67 14 194 info@mco.nl www.mco.nl

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

EXtRA Houd onze website in de gaten, er worden vaak tussentijds concerten ingevoegd, bijvoorbeeld door het Metropole Orkest. Wanneer u zich op onze nieuwsbrief abonneert, houden we u op de hoogte. Ook kunt u ons volgen via www.facebook.com/ MuziekcentrumvandeOmroep

Losse kaarten en passe-partouts: www.mco.nl

Muziekcentrum van de Omroep - 2016-2017  
Muziekcentrum van de Omroep - 2016-2017  

Overzicht van alle concerten in het Hilversumse Muziekcentrum van de Omroep, seizoen 2016-2017

Advertisement