Page 1

OD ŽLICE DO SABLJE predmeti iz fundusa kulturno-povijesnog odjela

ISBN 978-953-7135-26-3

Muzej Moslavine Kutina


OD ŽLICE DO SABLJE - predmeti iz fundusa kulturno-povijesnog odjela Kulturno-povijesni odjel je najstariji odjel Muzeja Moslavine koji djeluje i postoji od 1960. godine, dakle od osnutka Muzeja. Veći dio fundusa prikupljen je ubrzo po utemeljenju, a sam nastanak muzeja i prve godine rada nerazdvojno su vezani uz Povijesni odjel tj. Odjel NOB-a. Fundus su činili arhivski odjel i zbirka predmeta. Zbirka predmeta tadašnjeg povijesnog odjela najvećim je dijelom bila popunjena predmetima vezanima uz NOB, te postavom „Tito u Moslavini“, kao i zbirkom o starijoj povijesti Moslavine. Nakon političkih promjena 90-ih godina upravo je zbirka o starijoj povijesti Moslavine postala većim dijelom stalnog postava. U toj zbirci nalaze se najstariji i najvredniji predmeti kulturno-povijesnog odjela; obrtnička povelja iz 1843. te obrtnička škrinja, dva misala iz 18. i 19. stoljeća, mač paloš itd. Upravo tih godina i nastaje nova, kulturno-povijesna zbirka, koja je prisvojila navedenu zbirku o starijoj povijesti Moslavine, pojedine predmete vezane uz školstvo, svakodnevni, društveni i gospodarski život, školstvo, te oružje i vojnu opremu. Godine 1995. Muzej Moslavine je predao arhivsku građu Državnom arhivu u Sisku. Preuzeta građa sadržavala je dokumentaciju ONOO Moslavine, te razna službena glasila, zakone, uredbe i naredbe Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije i FNRJ nastalih u razdoblju od 1853. do 1962. godine. Danas kulturno-povijesni odjel posjeduje zbirku sa raznovrsnim dokumentima (osobni dokumenti, pisma i dopisnice, prijepisi i originali dokumenata kotarskih oblasti, raznovrsni propisi naredbe, izvještaji, zapisi, mjernice…), te glasila i novine. Fundus je bogat i fotografijama, ponajviše iz razdoblja Drugog svjetskog rata, te fotografijama Kutine 60-ih i 70-ih godina. Najnoviji dio fundusa čini dvjestotinjak fotografija iz Domovinskog rata. Novi stari povijesni odjel... Treba napomenuti da kulturno-povijesni odjel nije imao kustosa 15 godina, pa je zbog toga njegova zbirka ostala manja i neobrađena. Cijeli fundus kulturnopovijesnog odjela sadrži 313 različitih predmeta. Nakon dolaska novog kustosa kulturno- povijesnog odjela, svi predmeti su obrađeni i inventarizirani. Osim uvođenja predmeta, istražen je davno pohranjeni dio fundus ovog odjela. Među novootkrivenim predmetima bilo je i vrlo vrijednih primjeraka vatrenog i hladnog oružja (revolveri, puške, strojnice i jedan mač).

1


OD ŽLICE Nakon obrade muzejske građe pokrenuta je akcija prikupljanja predmeta za povijesni odjel. Pokušalo se animirati ljude na donaciju i prodaju predmeta muzeju i na taj način kulturno -povijesni odjel je prikupio donacijama 57 novih predmeta, te 197 fotografija iz Domovinskog rata. Nakon obrade zbirke i uvođenja novih predmeta, bilo je evidentno kako većina predmeta nikada nije bila izložena. Tako se rodila ideja za ovu izložbu koja će prikazati neotkrivene tajne iz povijesti grada Kutine i Moslavine. Koncepcija izložbe Zbirka kulturno-povijesnog odjela Muzeja Moslavine sadrži raznorodnu građu koja svjedoči o povijesti grada Kutine i Moslavine općenito. Upravo su ovakva priroda zbirke i njezin maleni opseg nametnuli koncepciju izložbe koja sadrži predmete iz različitih segmenata života Moslavčana. Većina predmeta pripada građanskom životu Kutine, dok su preostali dio zauzeli oružje i vojna oprema iz Prvog, Drugog i Domovinskog rata. Zbog lakše prezentacije raznovrsna građa podijeljena je na dvije teme: „Život u građanskoj Kutini i Moslavini“, te “Moslavina u ratovima“. Cilj ove izložbe je upoznati i zainteresirati Moslavčane, kao i posjetitelje izvan regije, sa bogatom povijesti Moslavine i otkriti im do sada nepoznatu prošlost Kutine i okolice.

Detalj stalnog kulturno-povijesnog postava MMK

2


DO SABLJE KATALOG Raspored kataloške jedinice: * Kataloški broj Naziv/ naslov predmeta Autor/ proizvođač Mjesto nastanka Vrijeme nastanka Materijal; mjere Oznake/ serijski brojevi/ broj stranica Inventarni broj Opis predmeta Izvor i oblik nabave * moguća odstupanja zbog raznolikosti muzejske građe

ŽIVOT U KUTINI I MOSLAVINI

1. Žlica za jelo

Christofle Francuska 19. st. srebro; duljina: 22 cm na poleđini: žig, „95“ i „Christofle“ inv. br. 4/P Sastoji se od jajolikog polukružnog zagrabnog dijela i drške koja završava nepravilnim pravokutnim proširenjem. Drška je ukrašena geometrijskim motivima koji na samom kraju srcoliko završavaju. - otkupljeno od Marice Lesničar iz Velike Gorice 1996. g.

2. Vilica za jelo Christofle Francuska 19. st. srebro; duljina: 21 cm na poleđini: žig, „95“ i „Christofle“ inv. br. 6/P Sastoji se od četverorašljastog dijela koji služi za prihvat hrane i drške koja završava nepravilnim pravokutnim proširenjem. Drška je ukrašena geometrijskim motivima koji na samom kraju srcoliko završavaju. - otkupljeno od Marice Lesničar iz Velike Gorice 1996. g.

3


OD ŽLICE 3. Nož za jelo Christofle Francuska 19. st. srebro; duljina: 25 cm na poleđini: žig, „95“ i „Christofle“ inv. br. 8/P Sastoji se od oštrice i drške. Oštrica ima izduženi pravokutni oblik. Drška je nepravilnog pravokutnog oblika; površina ukrašena geometrijskim motivom. - otkupljeno od Marice Lesničar iz Velike Gorice 1996. g.

4. Čaše sa brušenim ukrasom nepoznati proizvođač Hrvatska (?) 20. st. staklo; visina: 8,2 cm, promjer: 5,9 cm inv. brojevi 6072/P, 6073/P, 6074/P, 6075/P Čaša se načinjene od bezbojnog stakla. Linije su jednostavne i čiste, a ukrašene su sa tri izbrušena grozda koji se drže na grančici sa tankim listovima. Grančica, također izbrušena, čini kružnu kompoziciju oko ruba čaša. - poklonila Ankica Glavač iz Volodera, 2009. g.

5. Boca sa izbrušenim ukrasom nepoznati proizvođač Hrvatska (?) 20. st. staklo; visina: 23,5 cm, promjer dna: 13,4 cm inv. br. 6076/P Boca je načinjena od bezbojnog stakla. Linije boce su jednostavne i čiste, korpus trbušasti. Ukrašena je sa tri izbrušena grozda koji se drže na grančici sa tankim listovima. Grančica, također izbrušena, čini kružnu kompoziciju na gornjem dijelu boce (ispod vrata). - poklonila Ankica Glavač iz Volodera, 2009. g.

6. Svijećnjak za tri svijeće nepoznati proizvođač (?) prva pol. 20.st. lim, srebro; visina: 14,8 cm, promjer postolja: 19,5 cm inv. br. 6095/P Svijećnjak se sastoji se od kružnog postolja i dugog vrata koji se pri vrhu grana na dvije strane. Vrat svijećnjaka, te dvije grane sa strane završavaju pupoljastim, kružnim proširenjem u koji se stavlja svijeća. Svijećnjak je ukrašen geometrijskim reljefnim ukrasom. - poklonila Jasmina Uroda iz Popovače, 2009. g.

4


DO SABLJE 7. Fotoaparat Prontor II Agfa Njemačka prva pol. 20. st. metal, koža, platno; visina:15 cm, dužina: 8 cm, širina: 13 cm na objektivu: oznaka proizvođača, "Gauthier G. m. b. H. Calmbach" inv. br. 5756/P Analogni fotoaparat Prontor II sastoji se od kućišta i mjeha. Kućište aparata je crne boje, mjeh je pričvršćen na kućište te na svojem kraju ima objektiv. - poklonio Marinko Matošević iz Husaina 8. Kutija za fotografije nepoznati proizvođač Hrvatska 20. st. drvo, metal; visina: 34,5 cm, širina: 22 cm, dubina: 13 cm inv. br. 10/P Ukrasna drvena kutija smeđe boje. Na gornjoj površini poklopca, u samom središtu, umetnut je ovalni ukras (intarzija) žuto-smeđe boje. Ivice poklopca ojačane su žutim metalom ukrasna bravica (bez ključa) ima oblik stiliziranog duplog (u lijevu i desnu stranu) ljiljana. - poklonila Ljerka Draginja iz Kutine

9. Okvir za fotografiju nepoznati proizvođač (?) kraj 20.st. drvo; visina: 26 cm, dužina: 16,5 cm inv. br. 2/P Okvir s bogato izrezbarenim geometrijskim motivima. - poklonila Jadranka Majić iz Zbjegovače

11. Dioptrijske naočale s etuijem Hrvatska prva pol. 20. st. metal, staklo, pliš, (etui) širina: 5,3 cm, dužina: 12,8 cm (naočale) dužina:11,4 cm (leća) promjer: 4 cm inv. br. 6064/P Naočale se sastoje od dviju okruglih naočalnih leća ugrađenih u metalne okvire srebrne boje. Dio okvira koji dolazi na uši izrađen je od metalne žice koja prati liniju uha kako bi se okviri bolje držali. Naočale se nalaze u preklopnom metalnom etuiju presvučenim crnom kožom. U etuiju se nalazi umrljani ljubičasti pliš na koji se pohranjuju naočale. - poklonila Ankica Glavač iz Volodera, 2009. g.

5


OD ŽLICE 12. Stolni sat budilica D.R.P. Njemačka prva pol. 20. st. metal, papir; visina: 17 cm, širina: 6,6 cm inv. br. 6089/P Budilica se sastoji od metalnog kućišta i papirnatog brojčanika sa rimskim brojevima koje ima još dva manja brojčanika. Brojčanik je uokviren zlatnim okvirom koji je u desnom donjim kutu malo izvinut. Staklo na satu nedostaje. Na vrhu kućišta sata nalazi se metalno polukružno zvono ispod kojeg je ručica koja je udarala po zvonu. Na poleđini sata nalaze se četiri vijka (dva na sebi imaju "leptiriće") koji služe za namještanje kazaljki. Ispod sata nalaze se dvije stilizirane nogice. - poklonila Ankica Mikoč iz Kutine 13. Ogledalo nepoznati proizvođač Hrvatska prva pol. 20. st. drvo, staklena ploča; visina: 66 cm, širina ogledala: 56cm inv. br. 3/P Sastoji se od ogledala i okvira. Okvir je načinjen od drveta, obojen smeđom bojom, te ukrašen tokarenim udubljenjima s prednje strane. 14. Ukrasni zidni tanjur Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. Mađarska 1879. g. porculan, boja; promjer: 37 cm inv. br. 37/P Tanjur je okrugli, obod ravni. Cijela površina ukrašena nizom roza i plavih pupova, dok središnjim dijelom dominira jedno veliko srce, čija je temeljna boja roza. Uz ivice teku zlatna, smeđa i zelena boja. Srce je ukrašeno stiliziranim cvjetovima, lišćem, točkicama, spiralnim i drugim ukrasima. - poklonila Marija Šivak iz Kutine 15. Luster nepoznati proizvođač Njemačka poč. 20. st. mesing, lim, staklo; visina: 106,5 cm, promjer: 52 cm inv. br. 6061/P Luster visi na lancu kroz koji se provlače dvije električne žice plave i bijele boje. Luster ima šest krakova poredanih unaokolo 6


DO SABLJE centralnog dijela. Krakovi su od zlatnog mesinga i stilizirani. Na svakom se nalazi grlo za žarulju te staklena stjenka. Centralni dio je jajastog oblika, brončane boje. Prva polovica centralnog dijela je ukrašena sa tri ovnovske glave koje su međusobno spojene stiliziranim grančicama koje završavaju i spajaju se bobicama. Ispod ovnovih glava spuštaju se stilizirane ružice. Na sredini centralnog dijela nalaze se krakovi a ispod se nalaze tri ženske glave ukrašene stiliziranim ukrasima, također od mesinga. Luster završava ukrasom u obliku češera. - poklonila Vanda Ausch iz Kutine

16. Gramofon Hella Soundbox London, Engleska prva pol. 20. st. drvo, metal; dužina: 43 cm, širina: 37 cm, visina: 27 cm inv. br. 59/P Gramofon u formi kvadra. Unutar drvenog kućišta smješten je mehanizam koji pokreće ploču. S desne strane kućišta nalazi se metalna ručica za navijanje mehanizma i jedno dugme. Na gornjem dijelu gramofona nalazi se zvučna glava i disk za ploču. Na glavi se nalazi metalna igla. Na prednjoj strani gramofona nalaze se dvoja mala vratašca. Truba gramofona nedostaje. - poklonila Zdenka Hafner iz Kutine 17. Gramofonska ploča Gramophone company Limited and sister companies Ljubljana, Slovenija 20. st. grafit, papir; promjer: 25,1 cm inv. br. 6142/P Na zelenoj etiketi u sredini ploče piše slijedeće: A-strana: Ti si urce zamudila Moški kvartet Glasbene Matice; B-strana: a) Kranjčićev Juri b) Tički Moški kvartet Glasbene Matice. - poklonio Ivan Milat iz Kutine 18. Gornji dio građanske haljine Hrvatska, Zagreb prva pol.20. st. svila, pliš, perle; dužina: 40,5 cm, širina: 33,5 cm, (rukavi) dužina: 36 cm, širina: 12,5 cm inv. br. 6096/P Dio haljine oko vrata, te prsni dio, ukrašeni su čipkom sa cvjetićima. Oko vrata te od ramena do pasa sa svake strane se spuštaju smeđe plišane trake. Iste se nalaze i na rukavima te oko vrata. Sa desne i lijeve strane plišanih traka (na prsnom djelu ) nalaze se ukrasi načinjeni od perli. S unutrašnje strane haljine nalaze se dva reda kopči. Kopče se nalaze i oko vrata. Donji dio haljine nedostaje. - poklonila Jasmina Uroda iz Popovače, 2009. g. 7


OD ŽLICE 19. Portret mlade žene H. Willig Beč, Austrija prva pol. 20. st. papir, drvo, staklo; visina: 81 cm, dužina: 65 cm u uglu fotografije: žig, „H. Willig, Wien“ inv. br. 5753/P Crno bijela fotografija uokvirena kartonskim okvirom. Rub okvira ukrašen sa dvije zlatne linije. Fotografija i kartonski okvir zaštićeni su staklom. Vanjski okvir je drveni, historicistički, po rubu ukrašen reljefnim palmetama u drvetu. Fotografija prikazuje mlađu ženu. Postavljena je u poziciju en face u košulji zakopčanoj do vrata ispod koje se vidi ukrasni broš. Oko vrata je zavezan ukrasni končić. - poklonio Mato Gereci iz Garešnice, 2005. g. 20. Čitanka za treće godište pučkih škola nakladni odjel NDH Zagreb, Hrvatska 1942. papir; širina: 15 cm, dužina: 21,5 cm 233 str., ilustr. inv. br. 30/P Čitanka za treće godište pučkih škola korištena u NDH pod nazivom "Moja domovina". Tiskana je u Zagrebu 1942. godine. Na koricama knjige nalazi se žena sa lovorom na glavi ovijena u crveni plašt. U rukama drži mač i vijenac a u pozadini se nalaze tornjevi crkve ili katedrale. Ispod nje nalazi se natpis "Čitanka za treće godište pučkih škola ". Crtež na koricama je obrubljen crvenim okvirom i hrvatskim pleterom. - poklonio Mijo Prelog, Repušnica 21. Čitanka za drugo godište pučkih škola Nakladni odjel HDH Zagreb, Hrvatska 1942. papir;širina: 15 cm, dužina: 22 cm, 168 str., ilustr. inv. br. 31/P Čitanka za drugo godište pučkih škola korištena u NDH pod nazivom "Moj zavičaj" tiskana je u Zagrebu 1942. godine. Na koricama je natpis "Čitanka za drugo godište pučkih škola", a ispod je crtež pastira koji svira frulu i naslonjen je na drvo. Ispod drveta sjedi djevojčica koja čita knjigu. Pored njih su ovce a u pozadini su polja i selo. Crtež je obrubljen crvenim okvirom i hrvatskim pleterom. - poklonio Mijo Prelog iz Repušnice 8


DO SABLJE 22. Računica za IV. godište pučkih škola Nakladni odjel HDH Zagreb, Hrvatska 1941. papir; duljina: 21 cm, širina:16 cm 168 str., ilustr. inv. br. 32/P Računica i geometrijski oblici za IV. godište pučkih škola korištena u NDH. Tiskana je 1941. godine u Zagrebu. Na koricama je naslov "Računica za IV. godište pučkih škola", te crtež u coloru koji prikazuje djecu u mjerenju i bilježenju mjera za cestu. U pozadini je učitelj, još djece i pučka škola. - poklonio Mijo Prelog iz Repušnice 23. Upijač za tintu nepoznati proizvođač Hrvatska (?) 20. st. drvo, platno; dužina: 17,1 cm, širina: 7,6 cm, visina: 8,2 cm na držaču: žig, „Bepa 2020“ inv. br. 5761/P Predmet ima držač sa ručicom i blago povijenu plohu na koju se postavlja papir za upijanje tinte (u držaču se još nalaze komadići papira). - poklonio Miljenko Mesić iz Kutine 24. Knipsa s perom Tvornica olovaka Zagreb Zagreb, Hrvatska 20. st. drvo, metal; dužina: 21 cm, širina: 1,1 cm inv. br. 5762/P Predmet se sastoji od držača pera (knipse) svijetlo-smeđe boje i pera. Knipsa je na vrhu i dnu umrljana crnom tintom. - poklonio Miljenko Mesić iz Kutine 25. Tintarnica nepoznati proizvođač Hrvatska (?) 20. st. drvo, metal; dužina: 24,5 cm, visina: 7,4 cm između odjeljaka: žig, „LE..“ inv. br. 5765/P Tintarnica sastoji se od stalka sa dva kružna odjeljka za tintu koji su pokriveni poklopcem kockastog oblika. Lijevi odjeljak je umrljan plavom tintom. Ispod njih nalaze se dva rebrasta utora za pera. - poklonio Miljenko Mesić iz Kutine 9


OD ŽLICE 26. Školska pločica nepoznati proizvođač Hrvatska (?) prva pol. 20. st. drvo, uže; širina: 2 cm, dužina: 24,1 cm, visina: 17,5 cm inv. br. 6056/P Pravokutna crna pločica. Na jednoj strani ispisano je crtovlje, a na drugoj mreža kocki. Pločica je oivičena drvenim okvirom. - poklonila Jadranka Majić iz Kutine 27. Šestar za školsku ploču Triso d.d. Slovenj Gradec, Slovenija prva pol. 20. st. drvo, metal; dužina:53 cm, širina: 4 cm na vrhu: oznaka, „TRISO Art 8070“ inv. br. 6052/P Šestar za školsku ploču sastavljen od dva kraka povezanih metalnom maticom na vrhu. Na jednom kraku nalazi se metalni vrh, a na drugom je metalni utor za kredu. 28. Sokolska kapa kućna radinost Hrvatska prva pol. 20. st. platno, konac; visina: 8,1 cm, promjer: 16,5 cm inv. br. 6091/P Kapa pripadnika "Hrvatskog sokola" načinjena je od crnog i roza platna. Konstrukciju kape čini crno čvrsto platno koje čini kružnu formu kape dok sredinu čini roza tanko platno. Na frontalnom dijelu kape nalazi se čelenka tj. vrpca trobojnica koja je kružno zašivena na kapu. - poklonio Milivoj Martinić iz Kutine 29. Sokolski amblem (značka) nepoznati proizvođač Hrvatska (?) 20. st. metal; širina: 3,7 cm, visina: 2,6 cm inv. br. 6092/P Sokolski amblem (značka) sastoji se od raskriljenog sokola koji je pričvršćen na pozadinu u obliku štita. Štit ima svjetlo plavu pozadinu na kojoj dominira bijeli križ. Na poleđini se nalazi oštećena igla kojom se značka pričvršćivala. Na sredini je pričvršćen polukružni izduženi komadić metala. - poklonio Milivoj Martinić iz Kutine

10


DO SABLJE 30. Sokolska bluza kućna radinost Hrvatska prva pol. 20. st. platno, konac; širina: 61,5 cm, dužina: 54 cm inv. br. 6093/P Bluza dugih rukava. Na središnjem dijelu bluze izvezeni su ukrasi, narodni motivi u plavoj, crvenoj, žutoj i crnoj boji.Motivi su ukomponirani u četvrtastu kompoziciju, sa svake strane po tri motiva jedan ispod drugog. Do njih nalaze se po četiri izvezene linije, crnim koncem, između kojih se izmjenjuju mali stilizirani ukrasi.Ispod ukrasa se nalaze tri male rojte. Jednaki motivi se nalaze i na rukavima dok su krajevi rukava izvezeni crvenim koncem te ukrašeni sa tri male rojte. Ovratnik je također izvezen crvenim koncem koji drži crveni deblji konac koji visi na sredini ovratnika. - poklonio Milivoj Martinić iz Kutine

31. Fotografija "Hrvatski sokol" R.Firšt Zagreb, Hrvatska prva pol. 20. st. papir, karton; dužina: 30,8 cm, širina: 32,6 cm u uglu fotografije: žig, „Rud. Firšt“ inv. br. 6058/P Crno-bijela fotografija prikazuje članove "Hrvatskog sokola" iz Popovače. Prikazuje 38 osoba poredanih u piramidalnu kompoziciju. U pozadini se vidi zastava te dva prozora. U desnom donjem uglu fotografije utisnuto je ime fotografa. - poklonila obitelj Labudić iz Popovače

MOSLAVINA U RATOVIMA

32. Sablja časnika kopnene vojske Kraljevine SHS/Jugoslavije Stojan Simić Beograd prva pol. 20. st. mjed, čelik, željezo, koža, konac; dužina: 95 cm, širina: 11 cm, (sječivo) dužina: 80 cm, širina1,9 cm na talonu sječiva s vanjske strane: natpis na ćirilici:“STOJAN SIMIĆ I BRA..“ inv. br. 6051/P Sablja ima dršku od crnog bakelita, brazdana. Oko drške je omotana pozlaćena kožna vrpca čiji su rubovi prošiveni koncem crvene, bijele i plave boje. Glavica mjedena, poniklana, u obliku lavlje glave. Poniklani prsten drške s reljefnim biljnim prepletom.

11


OD ŽLICE Korpa mjedena, poniklana, s reljefnim ukrasima na vanjskoj strani. Korpom dominira bočni okrugli medaljon s grbom Kraljevine SHS/Jugoslavije. Sječivo čelično, jednosjeklo, blago zakrivljeno, izraženog jalmana, s naglašenim hrptom okruglog presjeka, takozvanog mornaričkog tipa. Korice željezne, poniklane, s jednim obručem za vješanje.

33. Mač paloš austrijske teške konjice M 1824 nepoznati proizvođač Eisenbach, Njemačka 1824. g. željezo, drvo, koža; (sječivo) dužina: 85,6 cm, širina: 3,3 cm (korice) dužina: 89,3 cm, širina: 4,4 cm na vrhu korica, iznad ringa zakovica, ispod rukohvata: natpis: „EISENBAC(H).“ inv. br. 6063/P Mač je relativno robusne izrade, te vjerojatno spada u momčadsko naoružanje (ne časničko). Mač se sastoji od rukohvata i ravnog, jednobridnog sječiva te teških, metalnih korica na kojima se nalaze ostaci žute boje. Ostaci žute boje vidljivi su i na rukohvatu.Vrh sječiva je korodirao. Na koricama su i dva metalna ringa a na gornjem ringu nalaze se dvije spojene bijele rojte.

34. Pješadijski bodež iz NDH Bobek Josip Zagreb, Hrvatska 4. des. 20. st. bakar, čelik, drvo; dužina: 36,5 cm, sječivo: dužina: 24,5 cm, širina: 2,5 cm na vrhu sječiva trokutasti žig proizvođača i natpis: "Josip Bobek Zagreb" inv. br. 6604/P Bodež se sastoji os drvenog rukohvata i čeličnog sječiva. Na vrhu rukohvata nalazi se kružni ukras ukrašen pleterom, u sredini su ugravirana slova NHD. Rukohvat je obojan u bijelu boju te prstenasto tokaren. Križnica stilizirana, u sredini i po rubovima ukrašena pleterom. Ispod križnice nalazi se kožnati prsten. Sječivo jednobridno, ravno. Korice nedostaju.

35. Revolver na bubanj sistema "lefaucheux" nepoznati proizvođač Francuska poslije 1850. g. željezo, drvo; dužina: 26 cm, dužina cijevi: 11,5 cm, kalibar: 11 mm inv. br. 6097/P Revolver je sistema lefaucheux (udarna igla je ugrađena u čahuri metka) s bubnjem za 6 metaka i obaračem. Cijev je osmerokutna a sa gornje strane je nišan. S desne strane cijevi nedostaje šipka za izbijanje čahura dok okidaču nedostaje branik. S desne strane bubnja je poklopac koji zatvara ležište metka. Držak je željezni okvir s drvenim pločicama na kojem je alka za vješanje.

12


DO SABLJE 36. Revolver tipa Smith&Wesson Smith&Wesson SAD poslije 1880.g. željezo, drvo; dužina: 19,5 cm, dužina cijevi: 8 cm, kalibar: 8 mm inv. br. 6102/P Revolver je sistema na bubanj za 5 metaka. Cijev je okrugla sa šinom na gornjoj strani, na kojoj su prednji i stražnji nišan. Okidač je s branikom. Bubanj se puni prelamanjem rame na poprečnoj osovini. Držak je željezni s pločicama od drva.

37. Revolver tipa "Buldog" nepoznati proizvođač Njemačka poslije 1875.g. željezo, drvo; dužina: 18 cm, dužina cijevi: 5,2 cm, kalibar: 8 mm inv. br. 6104/P Revolver je na stražnje punjenje, sistema na bubanj za 6 metaka s udarnom iglom. S donje strane je šipka za izbijanje čahure. Cijev je osmerokutna, na gornjoj strani cijevi je dio prednjeg nišana. Okidač je s branikom. Držak je željezni okvir s pločicama od kosti. Željezna alka za vješanje je na kraju drška.

38. Revolver tipa Smith&Wesson nepoznati proizvođač Belgija poslije 1881. g. željezo, drvo; dužina: 23 cm, dužina cijevi: 7,55 cm, kalibar: 11,5 mm na rami: žig, „2“ inv. br. 6105/P Revolver je sistema na bubanj za 6 metaka s obaračem i udarnom iglom. Cijev je okrugla sa šinom na gornjoj strani, na kojoj je prednji nišan. Bubanj se puni prelamanjem rame na poprečnoj osovini. Okidač je s branikom. Držak je željezni okvir s pločicama od drveta. Željezna alka za vješanje je na kraju drška. Sistem punjenja Smith and Wesson.

39. Revolver tipa "Bulldog" model "Pupi" nepoznati proizvođač Belgija poslije 1875. g. željezo, drvo; dužina: 15 cm, dužina cijevi: 3,5 cm, kalibar: 7,65 mm inv. br. 6106/P 13


OD ŽLICE Revolver je džepnog formata popularno nazvanog "Bulldog". Revolver je s bubnjem za 5 metaka sa zatvorenom udarnom iglom i preklopnim okidačem.S donje strane je šipka za izbijanje čahure. Držak je željezni okvir s drvenim pločicama. Željezna alka za vješanje je na kraju drška.

40. Njemačka gas maska GM-30 sa spremnikom Waffen Amt Njemačka 1940. g. platno, metal, guma; visina: 26,9 cm, promjer: 12,3 cm na maski žigovi: „R.L.K. 174“ , „ Wa. A 533“ i „Marz 40“, na cijevi: oznaka, „ A2B“, na poklopcu žig: „ W.A. C15“ inv. br. 6094/P Gas maska se sastoji od platnenog dijela koji dolazi na lice a pričvršćuje se uz pomoć gumenih traka oko glave.Na predjelu očiju nalaze se dva otvora zaštićena žutim zamjenjivim lećama. Donji dio maske čini okrugli spremnik koji na dnu ima filter. Na platnenom i metalnom dijelu maske nalazi se žigovi. Na dnu spremnika nalazi se naljepnica sa tekstom. Metalni spremnik u kojem se gas maska nalazi je rebrasta, cilindrična oblika. Na poklopcu se nalazi mali pretinac na kojem se nalazi potpis obgefr. Krischke te žig grba trećeg Reicha. U pretincu se nalaze rezervne leće za masku. Na spremniku se nalaze ostaci platnenih vrpci. - poklonila Jasmina Uroda iz Popovače

40. Maschinengewehr 34 Stey-Daimler-Puch AG Austrija 1943. g. drvo, metal; dužina: 121,6 cm, dužina cijevi:64 cm, promjer cijevi: 3 cm, težina: 10,5 kg na mehanizmu, zatvaraču i cijevi oznake: „6191“ 1105c“, „ 9352“, „ 6148“, „ 8024h bpr“, „WaA487“, „WaA11“, „dot 1943“ inv. br. 6129/P Strojnica maschinengewehr 34 sastoji se od drvenog kundaka, zatvarača, mehanizma i cijevi. Cijev je rupičasta, obarač je sa branikom a nišani na cijevi. Strojnica se oslanja na sklopivi stalak u obliku obrnutog slova V.

41. Puškomitraljez Breda model 30 Breda Meccanica Bresciana Brescia, Italija između 1930. - 1945. g. drvo, metal; dužina: 1,23 cm, dužina cijevi: 45 cm, težina: 10,6 kg iza zatvarača i na cijevi oznake: „Mod 30 No 85323“, „PI 729“, „769 289“ inv. br. 6130/P

14


DO SABLJE Breda model 30 je standardni lagani puškomitraljez talijanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata. Sastoji se od drvenog kundaka, zatvarača. mehanizma i cijevi. Sa lijeve strane zatvarača nalazi se četvrtasti spremnik za metke. Obarač je sa branikom a nišani su na cijevi. Ispod cijevi nalaze se dva sklopiva nogara.

42.Kratka strojnica Sten Mk. II Sterling Engineering CO Ltd. Dagenham, Velika Britanija 4. des. 20. st. metal; dužina: 76,2 cm, dužina cijevi: 18 cm, težina: 3,2 kg na zatvaraču žig modela: „STEN Mk II“ inv. br. 6132/P Podstrojnica Sten Mk. II je najčešća varijanta engleske strojnice Sten.Sanduk strojnice je čelična cijev u kojoj je ostvarivan rad zatvarača, okvir za streljivo nedostaje. Kundak profilirana čelična cijev, a rukohvat je izrađivan kovanjem. Strojnica je djelomično korodirala. 43. Puška Steyr M95 Steyr-Mannlicher Steyr, Austrija 1. pol. 20. st. drvo, metal; dužina:1,27 cm, dužina cijevi:76 cm, težina:3,8 kg na zatvaraču žig modela puške: „Steyr M.95“ inv. br. 6133/P Puška ima okruglu cijev, sa gornje strane je prednji i zadnji (sklopivi) nišan.Kundak i hrpt puške izrađeni su od drveta. Ispod kundaka i na gornjoj strani hrpta nalaze se dva ringa za remen. Okidač je s branikom.

44. Dvocijevna lovačka puška sistema paljena na kapislu nepoznati proizvođač Liege, Belgija 1. pol. 20. st. drvo, metal; dužina: 113,6 cm, dužina cijevi: 73,4 cm, težina: 3 kg na cijevi žig: „ELG“ inv. br. 6137/P Cijevi okrugle, damascirane, s unutarnje strane glatke. Prednji nišan je na cijevi. Okov puške i zatvarač ukrašeni su gravurama fazana i cvjetnih vitica. Kundak je od drveta, rezbarija uzorka mreže vidljiva je na desnoj strani. Obarač je s branikom.

15


Nakladnik: Muzej Moslavine Kutina Za nakladnika: Slavica Moslavac Autorica kataloga: Jasmina Uroda Kutlić Autorica izložbe: Jasmina Uroda Kutlić Fotografije: Jasmina Uroda Kutlić, Dubravko Vidiček Tehnička organizacija: Marija Filipović, Dubravko Vidiček Korektura: Zdenka Moguš Računalna obrada i prijelom: Grafika Gulan Tisak: Grafika Gulan Naklada: 500 Muzej Moslavine Kutina Trg kralja Tomislava 13 44320 Kutina Tel/fax: 044/683 548 e-mail: muzej-moslavine-kutina@sk.t-com.hr CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 740722 ISBN 978-953-7135-26-3

16


OD ŽLICE DO SABLJE predmeti iz fundusa kulturno-povijesnog odjela

ISBN 978-953-7135-26-3

Muzej Moslavine Kutina

Profile for Muzej Moslavine

Od žlice do sablje  

Predmeti iz fundusa kulturno-povjesnog odjela

Od žlice do sablje  

Predmeti iz fundusa kulturno-povjesnog odjela

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded