Page 1

Rakentamisen parhaat palat

KESĂ„ 4/2013

Jussi LaitiSEN

energiatehokkaimmat valinnat

Hellapoliisin keittiĂśremontti

Sisustusarkkitehti

Maarit Hiltunen ja valaistuksen salat

Ihan pihalla!

Terassit, puutarhat ja hoitovinkit


Tila on tärkein Portaita suunnitellessa tulee rakennusmääräysten lisäksi ottaa huomioon tila, tavoite, tyyli ja turvallisuus. Perttu Heiskanen Taitotuote Oy:stä kertoo, että heiltä kysytään usein lepotasollista U-mallista porrasta. - Jotta portaikkoon saataisiin lepotaso, vaatii se ympärilleen aivan eri tavalla tilaa kuin vaikkapa kiertävä porras. Usein tilaajan haaveissa on suuremmat portaat, mitä tilaan todellisuudessa mahtuu. Tässä vaiheessa ammattilaisten suunnitteluapu ja rakennusmääräysten tuntemus tulee hätiin, hän alustaa.

Turvallisesti kerroksesta toiseen Kun portaan askelmapinta on liukas, on sitä pyrittävä ehkäisemään. - Vaihtoehtoja on monia. Suosituin vaihtoehto on liukuesteuritus, joka tehdään askelman etureunaan. Askelman kattava upotus yhdessä liukuesteen kanssa on suosittu vaihtoehto. Toiset suosivat myös koko askelman peittävää mattoa. Markkinoilla on myös erilaisia listoja, teippejä ja tarroja, opastaa Heiskanen. Askelmien lisäksi turvallisuuteen liittyy kaiteessa käytetyn lasin ominaisuudet. Taitotuotteen portaiden kaidelasit ovat laminoitua turvalasia.

Tyylikkäästi ulos ja sisälle Omakotitalon portaat ovat nykyajan kodeissa keskeisellä paikalla. Niiden toimivuudella ja ulkonäöllä on suuri merkitys asuinviihtyvyydelle. Taitotuotteen portaat on aina suunniteltu ja valmistettu mittatilaustyönä. Yksilöllisissä design-portaissa yhdistetään teräs, puu ja lasi modernilla tavalla. - Teräsrungosta valmistuvat suorat, L-malliset, lepotasolliset ja kierteellä nousevat portaat. Niiden rakenne voi olla yksi- tai kaksirunkoinen. Rungon värin voi valita ja kaidelaseihin on tarjolla useita eri vaihtoehtoja, luettelee Heiskanen. Teräsrakenteinen runko on jämäkkä, eikä siinä vuosien saatossa tapahdu kulumista tai narinaa. Metallirunkoisista portaista tehdään ilmavia rakenteita. Porrasaskelmat ja käsijohteet valmistetaan puunsepäntyönä. Käytetyimpiä puulajeja ovat koivu, tammi ja saarni. Laseista asiakkaat valitsevat Heiskasen mukaan sisätiloihin kirkkaat lasit. Ulkona käytetään enemmän maitolaseja tai sävytettyjä laseja, jolloin portaat estävät samalla näkyvyyttä.

» www.taitotuote.fi

Usein halutaan suuremmat portaat, mitä tilaan mahtuu. Esimerkiksi lepotasolliset portaat tarvitsevat huomattavasti suuremman tilan kuin kiertävät portaat. Ammattilaisilta saa suunnitteluapua ja neuvot parhaaseen toteutukseen.


TÄSSÄ NUMEROSSA

PÄÄKIRJOITUS

PÄÄKIRJOITUS

piha ja Viherrakentaminen ▶ Palveluntarjoajat esittäytyvät s. 5 – 10

Mun juttu s. 11 s. 3 Rakentaminen

Kooste vuoden sadosta

▶ Palveluntarjoajat esittäytyvät s. 12 – 48 ▶ Keittiökauppiaat esittäytyvät s. 38 – 41 ▶ Näin se tehtiin Japanissa s. 49

▶ Paula Närhi-Ritasen vinkit puutarhaan

s. 4

Energiatehokkuus ▶ Palveluntarjoajat esittäytyvät s. 52 – 59

▶ Hellapoliisin keittiöremontti

▶ Näin se tehtiin Ranskassa s. 60

s. 36

Sisustaminen ▶ Kivaa koteihin alan ammattilaisilta s.64 – 82 ▶ Merin Matkassa s. 67

Mun juttu s. 83

▶ Jussi Laitinen ja energiatehokkaat valinnat

s. 50

Kunnat ja kaupungit ▶ Missä ja mitä on tarjolla? s. 84 – 95

▶ Sisustusarkkitehti Maarit Hiltunen: Sisustus ja valaistus s. 62

Alansa ammattilaiset s. 96-97

T

ämän kesän jättinumero pitää sisällä Rakentajan Vinkin vuoden parhaat palat. Kuluneena vuonna niitä on riittänyt monellakin tapaa. Rakentajan Vinkki täytti kesällä vuoden, joten lehti on samalla katsaus siihen, mistä olemme lähteneet liikkeelle - ja missä olemme nyt. Tavoitteenamme oli luoda advertoriaalinen lehti, jossa palveluntarjoajat pääsevät esittäytymään ja kertomaan asioista, jotka aidosti palvelevat niin tavallisia kuluttajia, rakentajia, remontoijia, tee-se-itse -miehiä kuin myös rakennuttajia ja muita ammattilaisia. Vuoden aikana olemme saaneet lehdestä erinomaista palautetta. Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä. Jo se kertoo, että olemme onnistuneet. Olemme kuitenkin yllättyneet siitä, miten aktiivisia lukijoita Rakentajan Vinkillä on alkumetreiltään saakka ollut. Lehden sisältöä on kehuttu monipuoliseksi, asialliseksi ja kiinnostavaksi. Usein sanonkin että se, mikä on rakennusalan ammattilaiselle tai yrittäjälle itselleen arkipäivää, on se palvelun ostajalle, eli asiakkaalle, juuri sitä mistä hän haluaa lukea ja tietää. Olemme onnistuneet luomaan kuluttajien ja palveluntarjoajien välille sillan myös tällä numerolla. Mukana ovat suosituimmat teemamme; Rakentaminen, energiatehokkuus, sisustaminen, kunnat ja kaupungit ja viherrakentaminen. Kevyempää asiaa tarjoilee mm. uusi Merin Matkassa -palsta, johon suosittelen lämpimästi tutustumaan sivulla 67. Myös Mun Juttu -osiota, s. 11 ja s. 83, kehitetään vauhdikkaasti eteenpäin – muistathan että myös Sinä voit osallistua siihen?

Kesän parhaita paloja napostellen,

Laura Kotilainen

RAKENTAJAN VINKKI Rakentajan Vinkki Kesä 4/2013 JULKAISIJA Musta Marakassi Ky, www.mustamarakassi.fi, info@mustamarakassi.fi TOIMITUS toimitus@mustamarakassi.fi VASTAAVA TOIMITTAJA Laura Kotilainen, laura.kotilainen@mustamarakassi.fi, p. 050 370 7096 MYYNTI myynti@mustamarakassi.fi MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Ani Tiirikainen, ani.tiirikainen@mustamarakassi.fi p. 044 355 7465 MYYNTINEUVOTTELIJA Jouni Takalo TAITTO Paula Karjalainen / Paolakoo KANNEN KUVA Keittiömaa Tammisto

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

3


piha ja viherrakentaminen

Tavoitteena

oma

pihaparatiisi

Kuvat: Paula Ritanen-Närhi

Pihan ja puutarhan hoidosta on tullut harrastus, joka mainitaan mielellään. Kasvien, pensaiden ja puiden kanssa puuhastelevan henkilön katsotaan olevan hyvällä tiellä. Eikä suotta. Kun työ pyörii usein numeroiden, rahan ja hankalien päätösten keskellä, on puutarhan hoito sille täydellistä vastapainoa.

T

oinen unelmoi kasvimaasta, toinen kevään narsisseista. Nykyään puutarhassa yhdistellään huolettomasti hyöty- ja koristekasveja. Hortonomi ja puutarhuri Paula RitanenNärhi toteaa, että suomalainen pihanrakentaja on perinteisesti ollut juureva ja järkevä. - Ennen jokaisesta pihasta löytyivät marjapensaat ja omenapuut. Välissä oli aika, jolloin porkkanat haluttiin ostaa kaupasta, mutta nyt omaan kasvattamiseen on jälleen innostuttu. Hyöty- ja koristetarhaa ei enää erotella toisistaan, vaan omenapuu sijoitetaan koristepuun tilalle ja pensasaita tehdään marjapensaista, hän luettelee. Hyötykasvien käyttö koristekasvien seassa tai niiden tilalla on mahdollista pienemmässäkin tilassa. Niitä on helppo viljellä laatikoissa ja erilaisissa rajoitetuissa kasvualustoissa. Mutta mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

4

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Rakennustyömaa tai lupaava luomuviidakko Uudisrakentaja huomioi pihan rakenteen jo tonttia valitessaan. Tasamaa ja rinnetontti tarjoavat tulevaan pihan käyttöön hyvin erilaisia mahdollisuuksia. Ritanen-Närhi huomauttaa, että pihan perustukset kannattaa tehdä yhtäaikaa talon perustustöiden kanssa. Siinä mielessä pihasuunnittelijaan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman hyvissä ajoin. - Suunnittelija voi huomioida pihan toimivuuden jo talon paikkaa suunnitellessa. Toimiva ja kiva piha ei riitä, vaan suunnittelija huomioi myös kustannukset. Hän osaa organisoida työjärjestykset niin, että työkoneita hyödynnetään pihan perustamisessa silloin, kun ne ovat talonrakennusprojektin tiimoilta tontilla muutenkin, hän muistuttaa. Kesän kiireinen rakennusaika on pahin mahdollinen aika kilpailuttaa Tarjouspynnöt tekijöitä tai suunnittelijoita. Viherkannattaa ajoittaa rakentajat ja pihasuunnittelijat ovat usein pieniä yrityksiä, joten oikea hiljaisempaan talviaiajoitus on tärkeää tekijän löytämikaan. Kesän sesongissa seksi ja saamiseksi. Vanhan talon pihapiiristä puolessuunnittelijat ja rakentaan saattaa löytyä mitä tahansa. tajat ovat kiireisiä, joten - Ensimmäisen vuoden voi katsoa rauhassa mitä pihasta löytyy. ole ajoissa liikkeellä.


Optimaalisin tilanne on, jos pihalle ei ole tehty muutamaan vuoteen yhtään mitään. Nurmikon leikkuu on varma tapa tappaa kaikki vanhat istutukset ja kasvit. Villiintyneestä pihasta saattaa rikkaruohojen seasta löytyä aarteita. Jos kasveja ei tunnista, tekevät pihasuunnittelijat konsultointikäyntejä. Samalla kartoitetaan, ovatko vanhat puut turvallisia. Kaikkea ei kannata vetää heti sileäksi, painottaa Ritanen-Närhi. Jos pihasta löytyy monivuotisia perennoja tai kukkia, ne nostetaan ylös ja istutetaan siirteeseen, jossa niitä voimistuvat. Siirre on hyvä väliaikainen sijoituspaikka, joka antaa lisäaikaa pihan suunnitteluun. Siirteestä voimistunut kasvi on helppo siirtää uuteen paikkaan.

VIIHTYISÄ YMPÄRISTÖ ON ELÄMÄN LAATUA

Helppo, kiva, halpa ja hyödyllinen? Oman pihan voi tietenkin rakentaa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Toiset haluavat puuhastella ja hoitaa penkkejä uutterasti. Toisille soveltuu huolettomampi ja vähäkasvisempi vaihtoehto. Ritanen-Närhin mukaan yleisin toive on saada kiva ja helppo piha. - Jos haluaa että pihassa kasvaa jotain, on sitä myös hoidettava. Kaikki kasvit kasvavat, jolloin niitä pitää leikata, kastella ja lannoittaa. Työmäärään voi vaikuttaa kasvivalinnoilla ja niiden istutustavalla, hän opastaa. Kasviryhmien keskittäminen helpottaa hoitoa. SuuremKasviryhmiä voi mat kokonaisuudet voi sijoittaa keskittää tai nostaa erimyös erilaisiin kasvulaatikoihin, jolloin hoidettava alue on laisiin kasvualustoihin näppärästi samassa ryhmässä. hoidon helpottamiseksi. Kulutukselle alttiit kohdat voi pinnoittaa esim. kiveyksellä. Toinen yleinen pyyntö helppouden lisäksi on edullinen piha. - Se on valitettavasti mahdoton yhtälö toteuttaa. Esimerkiksi nurmikko on halpa, mutta se ei ole helppohoitoinen. Leikkaamiseen menee aikaa, vaikka kaikenlaisia automaattisia apureita onkin olemassa. Monivuotiset puut ja pensaat ovat hankintahetkellä kalliita. Erilaisia luonnon- ja betonikiviä löytyy pihalle moneen eri hintaluokkaan, mutta piha ei ole erityisen kodikas, jos siellä on vain kiveä, toteaa Ritanen-Närhi. Mikäli pihasta haluaa jotain suuhun pantavaa, voi hyötykasveja kasvattaa mitä mielikuvituksekkaimmissa paikoissa. Suurin pihasta tai puutarhasta saatava hyöty on kuitenkin aineetonta: Ilosta, rentouttavavasta ulkoilmasta ja luonnon voimasta saa nauttia aina kun se itselle sopii.

Perusohje puutarhan perustamiseen: - Valitse maapohjaan sopivia kasveja - Rakenna puutarhan runko hyvistä kestävistä peruskasveista - Somistukseen sopivat epävarmemmat kokeilukasvit - Yhdistele ennakkoluulottomasti hyöty- ja koristekasveja

Lue mikä on Ritanen-Närhen Mun Juttu sivulta 11

Hortonomi ja puutarhuri Paula Ritanen-Närhi on puutarhatoimittaja ja tietokirjailija. Hän on tuttu kasvo mm. ohjelmista Puutarhaunelmia, Piha ja Puutarha kuntoon, Eläköön puutarha ja Kotona ollaan. Hänen viimeisin kirjansa Paulan Puutarha – Paratiisi takapihalla kertoo hänen omasta puutarhastaan. Kuva: Seppo Närhi

OTA YHTEYTTÄ: Vihermali Oy Sahamäenpolku 3, 01860 Perttula 09-290 2070, vihermali@vihermali.fi www.vihermali.fi HALUATKO LISÄTIETOJA PALVELUISTAMME TAI KENTIES TARJOUKSEN? Sinua palvelee: Niko Lindfors, 0400-456 232

Unelmien piha – kotona ja kesähuvilalla Erilaisia vesiaiheita, uimalampia, istutuksia sekä luonnon- ja antiikkikiviä, niistä on unelmapihat tehty. Piha-alueisiin satsataan ja ulkotiloista terasseineen halutaan tehdä nyt erillisiä kesäolohuoneita. Myös televisio on tuonut piharakentamisen lähelle, Vihermali Oy on mukana Huvila&Huussi -ohjelmassa rakentamassa suomalaisperheiden vapaaajan asuntojen ympäristöä. Piharakentamisen aloittaminen on lähes vaivatonta, kun asiakkaalle tarjotaan valmista kokonaisuutta suunnittelusta toteutukseen. Haasteita aiheuttaa talvi, routaa vastaan varautuminen ja kasvien istutusaikojen huomioon ottaminen niin, että pihamaalle istutetut kasvit ehtivät juurtua ennen kylmän tuloa. Silti viherrakentamisen ammattilainen pyytää huomiota ennen kaikkea sille, että valmiista, rakennetusta pihasta pidettäisiin huolta myös jatkossa. - Esimerkiksi jotkut kasvit vaativat leikkaamista heti ensimmäisestä kesästä alkaen kukoistaakseen. Mikäli itse ei ehdi pihaa hoitaa, voi puutarhurin tilata pihalleen edes muutaman kerran vuodessa tekemään välttämättömimmät työt. Näin jo tehty työ ei mene hukkaan, Niko Lindfors vinkkaa. Hyvinkään asuntomessuille Vihermali Oy on toteuttanut päiväkodin piha-alueen.

» www.vihermali.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

5


piha ja viherrakentaminen

Puutarhuri nauttii kesän herkkupuutarhasta talven kukkaloistoon asti Nykypuutarhurille hyöty- ja herkkupuutarhan rakentaminen on vaivatonta ja satoa saa vaikka omalle parvekkeelle. Satoa halutaankin nyt tuottaa itse, sillä lähiruokatrendi on vastaisku maailman ruokaskandaaleille. Helpoimmillaan puutarhan herkuista pääsee nauttimaan hankkimalla valmiin, lannoitetun ja kalkitun kasvualustan, jolloin viljelijän itsensä vastuulle jää vain siementen kylväminen tai taimien istutus ja puutarhan kastelu. Kasvualustasäkki mahtuu myös pieneen tilaan kaupunkilaisen iloksi. Tuoreet salaatit, yrtit ja pikkuvihannekset ovat näin käden ulottuvilla. Tuoteryhmäpäällikkö Jouko Nieminen Agrimarketin Multasormesta kertoo, että herkuttelijoille on tarjolla myös paljon hedelmäpuita ja erilaisia marjoja, joista tämän kesän uutuutena oli kotimainen lakka.

Tunteita herättävä nurmikon hoito Multasormen asiakkailleen teettämän kyselyn mukaan suuria tunteita kesäsuomalaisissa herättää nurmikko ja sen hoito. Tänä kesänä muun muassa nurmi- ja istutusalueiden rajaamiseen on tarjolla useita tuotteita, kuten metallinen rajausreuna, joka rajaa erilaiset piha-alueet (esimerkiksi nurmikon ja katetut pensaiden alustat) omiksi kokonaisuuksikseen. Piha on näin helpompi pitää siistinä. Pitkän talven jälkeen suomalaiset viihtyvät myös kotiterasseilla erilaisten ruukkupuutarhojen äärellä. Myös vesirakentaminen ja erilaiset suihkulähteet ovat löytäneet tiensä suomalaisille pihoille.

6

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

- Tämän kesän uutuuksia on esimerkiksi Wonderpot, jossa vesi näyttää suihkuavan kuin tyhjästä, Nieminen luonnehtii.

Mikä menestyy varjoisalla pihalla? Mistä puut leikataan? Erilaisissa piha- ja viherrakentamisen haasteissa kannattaa rohkeasti kääntyä ammattilaisen puoleen. Esimerkiksi Multasormet tarjoavat asiakkailleen pihasuunnittelua paikallisten sopimussuunnittelijoiden kautta. - Suomalaiset hieman arastelevat pihasuunnitelmien teettämistä ammattilaisilla, koska he pelkäävät, että pihasta ei näin tule oman näköinen. Teemme kuitenkin piha-

suunnitelmat aina asiakkaan toiveiden pohjalta ja asiakasta kuunnellen. Myös ammattitaitoiset myyjät auttavat piha-alueen kasvien valinnassa ja hoito-ohjeiden myötä niiden hoidossa sekä esimerkiksi puiden ja pensaiden leikkaukseen liittyvissä kysymyksissä. Ei niin pientä pihaa tai pientä kysymystä, etteikö siihen vastausta löytyisi.

Puutarhurin vuosi Puutarha- ja pihaelämään ihastuneen vuoden kierto on yllättävän vehreä, vaikkei ikkunasta aina siltä niin näyttäisikään. Jouko Nieminen kertoo, että ensimmäisiä siemenpusseja aletaan kysellä ja ihastella jo heti vuoden alussa tammikuulla. Maalis- ja huhtikuussa ovat vuorossa puiden ja pensaiden leikkaukset sekä kevätruiskutukset ja lannoitukset. Maaliskuussa tarjolla ovat myös ensimmäiset väripilkut, kuten narsissit. Myös orvokit noudetaan heti, kun säät sen sallivat. - Tänä vuonna toukokuu oli hurjan hyvä säiden puolesta, kun pihatöissä päästiin vihdoin vauhtiin erityisen kylmän kevään jälkeen, Nieminen jatkaa. Syyskesällä pihoille hankitaan syyskukkia, kuten pallokrysanteemeja ja koristekaaleja, aloitellaan taimisesonkia, tehdään syyslannoituksia ja selataan ilmestyvää syyskuvastoa. - Syyskesällä alkaa myös pihoilla lyhtyaika, kun illat pimenevät tunnelmallisiksi. Lyhdyt vaihtuvat sitten siitä jouluvaloiksi joulun alla. Puutarhurin vuosi viimeistellään joulun alla väriloistolla, kun tarjolle tulevat seuraavan suuren sesongin kukat. Näin väriä on saatavilla koteihin myös vuoden pimeimpään aikaan.

» www.agrimarket.fi


Meiltä saa Bonusta!

A

AT

ALOUSA

LA

U

LIS

K

IP

O

AU

MON

P PA

N

M

Tervetuloa Agrimarketiin. Kotiin • mökille • vapaa-aikaan!

IN VERKK

O

Maata moniplousalan verkk uolisin okau ppa

Agrimarket on monipuolinen rehujen, ruokien ja varusteiden hankintapaikka hevosen ja koiran omistajille. Ratsastuksen harrastajalla on valinnan varaa reilusta vaatevalikoimasta aina kauden väreissä, turvavarusteita unohta­ matta. Myös kodin pienimmät lemmikit huomioidaan Agrimarketissa – kaneille ja marsuille löydät mm. ulkoaitaukset sekä vesi­ ja juomakulhot. Agrimarket on myös verkkokauppa: agrimarket.fi. Tervetuloa tutustumaan laajaan tuotevalikoimaamme silloin, kun sinulle

www.agrimarket.fi

parhaiten sopii. Toimitamme tilauksesi aina kätevästi suoraan kotiin. Meiltä tilaat myös polttoöljyn vaivattomasti muutamalla klikkauksella! Multasormi on puutarhaharrastajan erikois­ myymälä, josta löydät kaikki tuotteet pihan perustamiseen, hoitoon ja kunnossapitoon. Multasormissa on asiantunteva palvelu, meiltä saat hyvät neuvot kaupan päälle. Multasormi tekee hyvää pihallesi!


piha ja viherrakentaminen

Ilmettä ja huoltovapautta aidalla Mikä on aita, joka näyttää tarvittaessa puulta tai takoraudalta, mutta on huoltovapaa? Alumiiniaidan ja -portin edut tulevat esille nimenomaan pitkässä juoksussa. Se on puuhun verrattuna kalliimpaa, mutta sitä ei tarvitse huoltaa saatikka vaihtaa niin usein uuteen. Alumiini voi ulkonäkönsä puolesta apinoida lähes mitä tahansa. - Valmiista mallistosta erityisen suosittu on vaakajohdesäleikkömalli. Myös koristellut mallit ovat kysyttyjä, kiteyttää Kimmo Kontinen Finn-Tiia Oy:stä. Kontinen kertoo, että aitoja ja portteja myydään erityisesti omakotitaloasukkaille. Tietoa erilaisista vaihtoehdoista tunnutaan etsivän Internetistä. Alumiiniaita nousee usein varteenotettavaksi vaihtoehdoksi viimeistään silloin, kun vanha puuaita on tullut tiensä päähän. - Moni on kyllästynyt hoitamaan aitaa. Alumiinituotteen elinkaari on pitkä, eikä sitä tarvitse huoltaa samaan tapaan kuin puuta, muistuttaa Kontinen.

» www.finntiia.fi

Alumiiniaidan edut: • Alumiini on kevyttä ja kestävää, samalla materiaali on kierrätyskelpoista. • Maalattu alumiinirakenteinen aita kestää erinomaisesti vuodenaikojen vaihtelut. Se näyttää uudelta vuodesta toiseen. • Maalatun pinnan ansiosta alumiinituote on helppohoitoinen. • Finn-Tiia -tuotteet voit purkaa ja koota uudelleen. Aidan väriä voi halutessaan vaihtaa ja maalauttaa sen uudelleen.

8

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Pihasuunnitelmat ammattitaidolla

Pihasuunnitelmaluonnos (MK 1:100/1:200) uudistai perusparannuskohteeseen 450-590€ (+alv) max. 1000m2 tontti

Pihaksi

Maarit Häkkinen Vahverotie 5, 02730 Espoo maarit@pihaksi.fi 045 239 7788 www.pihaksi.fi


Kerralla valmis piha Ennen piha oli valmis muutaman vuoden odotuksen jälkeen, kun nurmet, pensaat ja puut kasvoivat istutuksen jälkeen suuremmiksi. Nykyään piha valmistuu käyttökuntoon kuukaudessa.

Viherrakentamisen moniosaaja Puutarhuri KosKinen tekee puutarhoista ja pihoista kauniin Viihtyisiä. Puutarhuri Timo Koskinen p. 044 523 0943 | info@puutarhurikoskinen.fi

www.puutarhurikoskinen.fi

Hyvästä suunnitelmasta pihaksi Oman näköinen piha, heti tai pikkuhiljaa. Hyvän pohjasuunnitelman opastamana pihaa voi rakentaa kesä kesältä eteenpäin.

Puutarhuri Timo Koskinen kertoo, että pihasta halutaan helppo mutta näyttävä. Kerralla valmis piha on mielessä lähes jokaisella okrakentajalla. - Käytännössä se tarkoittaa, että käytetään siirtonurmea, suuria puun ja pensaan taimia ja tehdään istutusryhmiä. Ne ovat näyttäviä, mutta eivät vaadi paljon hoitoa, hän kuvailee. Nurmikko jakaa mielipiteitä: Osa kokee, että nurmi on helppo hoitaa. Vaikka sen leikkaus onkin aikaa vievää, on ruohonleikkurilla mukava ajella ja se on mieluinen kesätyö. Toisaalta toinen puoli ei halua käyttää aikaa nurmen leikkuuseen. Nurmen sijaan pihaa täytetään istutuksilla, kiveyksillä – ja terassilla. - Terassille leikataan puutarhasta aina vain suurempi viipale. Se toimii olohuoneen jatkeena ja siihen panostetaan. Puuterasilla voidaan olennaisesti pienentää viheralueen kokoa, huomauttaa Koskinen. Istutukset ja tyyli on muuttumassa Etelä-Eurooppalaiseksi. Selkeitä ryhmiä ja suuria ruukkuja suositaan. Koskinen lisää, että oikeilla katteilla ja sorilla voidaan tehokkaasti ehkäistä rikkaruohojen kasvu. Koska suuntauksena ovat entistä valmiimmat pihat, täytyy myös viherrakentajan taipua kokonaisvaltaisempiin töihin. Käytännössä viherrakentaja tekee osittain maanrakennustöitä, pohjamaan tasausta, kaivaustöitä sadevesiputkistoille ja salaojille, täyttöjä, betonikiveyksiä sekä tietenkin kaiken kasvillisuuden istustusta ja hoitoa. - Tällä hetkellä uudet ok-talonrakentajat edustavat sitä sukupolvea, joka osaa tilata ja käyttää ammattilaisia apunaan. Jos vapaa-aikaa on vähän, sitä ei haluta käyttää rakentamiseen, vaan pihasta nauttimiseen, summaa Koskinen. Hyvä pohjasuunnitelma on tässäkin lajissa hyvä lähtökohta. Sillä säästää aikaa ja materiaaleja.

» www.puutarhurikoskinen.fi

Tmi Pihaksi yrittäjä Maarit Häkkinen kertoo, että pihasuunnitelmia tilaavat tavallisesti joko nuorehkot lapsiperheet tai hyvässä keski-iässä olevat pariskunnat. Uudisrakentajien lisäksi vanhan omakotitalon pihan kuntoa halutaan muuttaa käyttötarvetta vastaavaksi. - Vanhan pihan uudistuksissa tavallisin kohde on 70-luvulla tai aikaisemmin rakennetun talon pihapiiri. Nykyään pihasuunnittelussa pyritään yhtenäisiin selkeisiin alueisiin ja ryhmiin. Häkkisen mukaan toiveita ei niinkään ole kasvillisuuden, vaan toiminnallisuuden suhteen. - Lasten leikeille, terassille tai hyötypuutarhalle on toiveita. Kasvivalintojen suhteen saan usein vapaat kädet. Kartoitan kuitenkin kukkivien kukkien värimaailmaa ja tilaajan omaa hoitointoa aina ennen suunnitelman tekemistä, hän painottaa. Koska oma puutarha ja piha on suhtellisen kallis kertasijoitus, suosittelee Häkkinen tekemään sitä kesä kerrallaan eteenpäin: Kun pohjalla on hyvä, mittakaavaan tehty luonnossuunnitelma, voi pihaa rakentaa tai rakennuttaa pikkuhiljaa eteenpäin. Kun neliöt on selkeästi merkitty, on esimerkiksi betonikiveyksestä helppo pyytää tarjous urakoitsijalta.  

» www.pihaksi.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

9


piha ja viherrakentaminen

Vahinko- ja sisäil Susanna Rantanen tekevät rakennuk Pihasuunnittelu

Luonnon ja tekniikan näyttävä liitto Aito luonnonkivi istuu kauniisti suomalaiseen miljööseen. Nyt kiven elävää pintaa voi ihailla myös pihojen virranjako- ja valopisteissä. Idea kivirunkoisesta virranjakotolpasta sai alkunsa miljöösuunnittelijan rakennusmessuilla esittämästä toiveesta pihoihin ja puutarhoihin paremmin maisemoituvasta virranjaosta. Stoneface –kivituotteita kehitellyt Alpo Leppänen tarttui haasteeseen ja otti projektiin mukaan sähköinsinööri Lasse Honkolan osaamisen. Kehitystyön lopputuloksena on mm. koon osalta muunneltavissa oleva tuoteryhmä pihojen sähköpisteiden rakentamiseen. Virranjaon lisäksi elementtejä voidaan käyttää yksittäin tai ryhmissä esimerkiksi oleskelualueiden tunnelmalliseen valaistukseen. Tarvittavien kiinteiden sähkötöiden ja routaeristyksen toteuttamisen jälkeen elementtien asentaminen onnistuu nopeasti. Kivitolppa asennetaan joko kestävälle pohjalle tai erilliselle laatalle, jolloin nurmialueelle sijoitetun tolpan ympäristö on helppo pitää siistinä nurmikonajon onnistuessa esteettä. Lisäjämäkkyyttä saadaan asentamalla elementin tueksi muoviputki, joka joustaa tarvittaessa esimerkiksi törmäystilanteessa.

10

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Carpe Classis Oy tarjoaa p. 045 1318 938 asiakkailleen monipuosusannarantanen@phnet.fi lisia vahinkokorjaus- ja sisäilmapalveluita.www.pihasuunnittelu.eu - Olemme puhtaan ja laadukkaan sisäilman ammattilainen. Käytössämme on alan nykyaikainen kalusto, ajankohtaisin tieto ja tehokkaat toimintamallit, kiteyttää yrittäjä Kai Arppe. päätelaitteet eli venttiilit tulee pitää puhtaana, jolSisäilma kerralla kuntoon loin ilma vaihtuu hyvin. - Yleisin syy sisäilman Jos ilma ei vaihdu, on ilma huonoon laatuun on kor- painostava. - Jos ilmanvaihto ei toivausilman vähyys. Usein esim. kerrostalossa on mi, niin sisäilman laatuun vaihdettu ikkunat, jolloin vaikuttavat oleellisesti rakennuksesta on tullut tii- myös ihmiset ja heidän viimpi ja ilman vaihtuvuus toimintansa. Ruuan laitto, aiempaan nähden muut- pyykin pesu ym. tuo huotuu. Ilmanvaihtokanavan neistoon kosteutta. Yksi

helppo ja sisäilman tukseen o tason mitta korkea, niin olla hyvä, lu

Kartoitukse toimenpitee

Arppe ko kuammunn


Mun juttu on tavara, jota ilman ei haluaisi pärjätä. Se on jollakin tavalla tärkeä, eikä sillä välttämättä ole mitään rahallista arvoa. Sen arvo perustuu tunteeseen, käytännöllisyyteen, tottumukseen tai muistoon. Se on Mun Juttu. Voit lähettää Oman Juttusi osoitteeseen info@mustamarakassi.fi kuvan ja lyhyen tarinasi kera, niin jaamme sen muille. Psst! Hellapoliisi teki keittiöremontin. Lue projektista sivulta XX

Mun juttu on pinkki väri. Se kuvastaa persoonaani ja olen rakastanut sitä väriä lapsesta asti. Tärkeät laitteeni, joilla pidän yhteyttä tärkeisiin ihmisiin, ovat kaikki pinkkejä: Tietokone, iPhone, iPad ja auto. Monet kerrat minulta on kysytty, enkö kyllästy siihen koskaan. Sitä en tietenkäään tee! Pinkki on iso osa identiteettiäni.

Kati Jaakonen Hellapoliisi

Mun juttu ovat altakastelulaatikot. Kun halutaan kesäkukkia, täytyy niitä sitoutua kastelemaan koko ajan. Altakastelulaatikot pelastavat eivätkä rajoita elämää: Vesisäiliön täyttö kahden viikon välein riittää.

Maija Stenman Kotipuutarha -lehden päätoimittaja.

Mun juttu on kasteluletku. Kun kesähelteet ovat kuumimmillaan, ruukkupuutarhani kymmenet kasvit eivät selviäisi kantovesien varassa, vaan avuksi tarvitaan kasteluletku ja -pistooli. Tietysti paras tapa kastella on valuttaa kannuissa lämmennyttä vettä kasvin juuristolle, mutta kiireen keskellä olen kehittynyt myös tarkaksi letkunkäyttäjäksi. Veden valumisnopeutta säädän erilaisilla suuttimilla, jotka myös säästävät vettä. Joskus kuitenkin pesen pölyt kasveista tarjoamalla niille kunnon suihkun!

Paula Ritanen-Närhi Puutarhatoimittaja

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

11


rakentaminen

Aktiivisen perheen Tunturikoivu Sievitalojen Tunturikoivu on Asuntomessukohde numero 11. Malli on kehitetty kaupunkitonteille sopivaksi, aktiviisen mutta kodissa viihtyvän perheen käyttöön.

K

esäkuun puoli välin tienoilla Tunturikoivu on jo valmis, ja odottaa Asuntomessuvieraita. Lähtötilanne projektille tapahtui vuosi sitten, jolloin Sievitalot halusivat korjata mallistossa olleen puutteen: Mukana ei ollut kaupunkitonteille sopivaa mallia. - Kehitimme Tunturikoivun, ja sen ympärille koko kaupunkitalo -malliston. Samalla on huomioitu Sievitalojen laatu ja ominaisuudet. Vakiona ovat mm. kuraeteinen, pukuhuone ja erillinen kodinhoitohuone. Näitä asiakkaamme ovat aina arvostaneet, kiteyttää myyntijohtaja Juha-Matti Silver. Kaupunkimiljöössä omakotitalorakentajalla on vastassaan tonttien muodon ja koon lisäksi erilaiset kaavamääräykset. Sievitalojen Kaupunkimallisto pitää sisällään yhdeksän uutta talomallia, jotka kaikki edustavat modernia arkkitehtuuria. Kaupunkialueella tontit ovat usein kapeita ja pitkiä, jolloin talot rakennetaan pitkittäin. Tämä on huomioitu talomalleissa sijoittamalla pääsisäänkäynti talon päätyyn. Mukana on pienehkölle ton-

12

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

tille sopivia kaksikerrostaloja sekä perinteisempiä malleja yhdessä tasossa. Kaikkia malleja yhdistää funkkistyylinen verhoilu sekä yksinkertaiset ja selkeät linjat. Tunturikoivu 140 on kolmen makuuhuoneen talo, jossa on erinomaiset oleskelutilat ja isot terassit. - Talo soveltuu hyvin aktiiviselle perheelle. Kodissa on viihtyisät oleskelutilat, mutta myös hyvät varastointitilat harrastusvälineille. Olohuone jatkuu terassille. Asuntomallissa ei alunperin ole autokatosta, mutta Asuntomessukohteeseen se lisättiin mukaan. Se on saatavilla myös muihinkin lisämoduulina, kertoo Silver. Valmistalo ei suinkaan tarkoita, etteikö taloa voisi muunnella. Usein mukaan lisätään terasseja tai autokatoksia. Tunturikoivun sisustuksesta vastasi Kaisu Saukonoja. Hän kuvailee tyyliä kuin tunturista tuoduksi: Harmonista, kestävää, ajatonta mutta myös lämmintä. - Suunnittelin sisustuksen kolmen hengen perheelle. Ilokseni juuri sellainen perhe osti

kohteen. Koska kohde on erittäin käytännöllinen, moderni eikä siinä ole hukkaneliöitä, toin taloon paljon kierrätettyä ja itse tehtyjä sisustuselementtejä. Tyyliä on helppo muuttaa väreillä, se on yksinkertainen mutta helposti lähestyttävä. Saukonoja lisää, että sisustuksessa on käytetty enemmän uniikkeja ratkaisuja, kuin massatuontannon vaihtoehtoja. Vanhaa ja uutta on sekoitettu harmoonisesti.

Erikoisuutena innovatiivinen höyrynsulku Yksi Sievitalojen erikoisuuksista löytyy seinärakenteesta. Siellä höyrysulkumuovin tilalla käytetään Intello-höyrynsulkukangasta. Perinteisestä muovista se eroaa siitä, että siinä missä höyrysulkumuovi pitää kosteuden aina sisällä, tasapainottaa kangas tilannetta kesäolosuhteissa eri tavalla. Talviolosuhteissa kangas toimii kuin perinteinen höyrynsulkumuovi. -Mikäli talossa käytetään jäähdytystä ja on helteinen ilma riittävän pitkään, on vaarana että kosteus tiivistyy eristetilaan höyrynsulkumuovin väärälle puolelle. Intello-höyrynsulkukangas päästää kosteuden sisätilaan, mistä koneellinen ilmanvaihto poistaa sen rakennuksen ulkopuolelle. Intello-kangas päästää läpi vain kosteuden, ei ilmaa. Menetelmä ei huononna U-arvoa – päinvastoin. Menetelmästä on saatu erittäin hyvät tulokset kaikissa mittauksissa.

» www.sievitalo.fi


&

Koe ihastu sievimpään muuttovalmiiseen kotiin Hyvinkään Asuntomessuilla.

KOHDE

11

Avara tupakeittiö mahdollistaa rennon oleilun sisätiloissa, joka jatkuu kätevästi terassille ulkoilmaan. Arjen luksusta löytyy saunaosastosta, pukuhuoneesta sekä tilavasta kodinhoitohuoneesta. Kätevässä arkieteisessä iloisten ulkoleikkien päätteeksi voi kuivatella kastuneet vaatteet. Selkeälinjaisesta sisustuksesta löydät ripauksen kierrätystä, modernia uutta ja Lapin taikaa.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013 13 TEE VIRTUAALIKIERROS ETUKÄTEEN www.sievitalo.fi/virtuaalikierrokset

Mainostoimisto Heinäkuu

Kaupunkiympäristöön sopiva TUNTURIKOIVU on tilaratkaisultaan erilaisille perheille sopiva edustava koti.


rakentaminen

Betoni pystyy ja kehittyy Betoni on tuttu rakennusmateriaali, jonka etsikkoajan virheet on aikoinaan tehty, kehitetty ja korjattu. Nykyään betoni taipuu moderniinkin arkkitehtuuriin, näyttävästi ja kestävästi. Rakentaminen ei koskaan Suomesta lopu. Mikkelin Betoni Oy on suuri suomalaisesssa omistuksessa oleva seinäelementtien valmistaja. Joka 10. suomalaisen kerrostalon seinät on tehty Mikkelin Betonin tehtaalla. Sen viime vuosien uutuuksia ovat mm. ontelolaatta ja hissikuiluelementti. Ontelolaatta on ollut markkinoilla muutaman vuoden. Esijännitetty parvekelaatta mahdollistaa pitkien jännevälien käytön. - Tarve tuotteelle on tullut arkkitehtien toiveista. Halutaan entistä suurempia parvekkeita. Elementeillä siihen ei aikaisemmin voitu vastata, mutta nyt päästään jopa 10 metrin jänneväleihin. Tuotteen suosio kasvaa tasaisesti ja rakennuttajat osaavat jo kysyä sitä meiltä, toteaa tj. Markku Vähä-Mustajärvi. Hissikuiluelementti puolestaan mahdollistaa nopean ja edullisen tavan hissikuilun tekoon. Elementti toimitetaan työmaalle yhtenä kerroksen korkuisena elementtinä, jolloin sen asennus paikoilleen käy jouhevasti. Mikkelin Betonin työskentelyä tehostaa ja laajentaa myös uusi betonipumppuauto. Pumppausulottuma vaakaan ja ylös kasvoi uuden auton ansiosta 41 metriin.

Usko tulevaisuuteen ja rakentamiseen Vähä-Mustajärvi kertoo rakennusalan liikkuvan ihmisten tuntemusten mukana; Asuntoja rakennetaan sen mukaan, miten ihmiset jaksavat uskoa tulevaisuuteen. Jos taantuma pelottaa, ei uutta taloa haluta rakentaa. Töitä on kuitenkin aina alalla tehtävänä. - Tämä vuosi on ollut meillä edellistä heikompi. Ala on kuitenkin sellainen, että täällä riittää aina töitä. Olemme kouluttaneet ihmisiä suoraan meille, mutta kukaan ei ole valmistuttuaan valmis. Sisäänajo kestää muutaman vuoden, ja koko ajan oppii uutta ja harjaantuu työhön. Työllistämme tällä hetkellä n. 150 henkilöä, joista 10 % lisävahvistuksen olemme saaneet Viron puolelta. Betonirakentaminen ei ole näppäilytyötä, vaan raakaa tekemistä. Ehkä siksi se ei kiinnosta nuoria aivan entiseen tapaan, pohtii Vähä-Mustajärvi.

Betoni vai puu? Tällä hetkellä kentällä käydään pientä taistelua siitä, onko betoni- vai puukerrostalo parempi vaihtoehto. Puu on ollut kerrostalopuolella mukana vasta muutaman vuoden. Vähä-Mustajärvellä ei ole mitään puuta vastaan, mutta hänen mukaansa on vielä tekemistä, että päästään kosteuskestävyyden ja toteutuksen osalta betonin rinnalle. - Molemmilla materiaaleilla on hyvät puolensa. Valtiovalta suojelee puuta, ja määrää kaavoituksessa, mitä saa rakentaa. Sellainen manipulointi estää rakentamisen kehitystä ja tehokkuutta. Suomen mittakaavassa ei päästä eteenpäin yhden asian vannomisella. Päätöksenteko pitäisi jättää rakennuttajalle, ostajalle ja asukkaille, eikä määrätä sitä kaavoituksessa, hän kritisoi. Vähä-Mustajärvi kuitenkin korostaa, että on hienoa, että uusia rakentamisen tapoja kehitetään. Betoni sai 60-luvulla huonon maineen, kun rakentaminen oli kiihkeää ja virheitä tehtiin. Niistä on kuitenkin opittu. Sama pätee kaikkiin uusiin materiaaleihin. Kokemuksen ja oppimisen kautta niitä opitaan käyttämään tämän hetken vaatimustason mukaisesti.

» www.mikkelinbetoni.fi 14

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Valtiovalta manipuloi käytettäviä rakennusmateriaaleja kaavoituksilla. Se ei vie rakentamista ainakaan eteenpäin.


Pihalta perustuksiin, keittiöstä kylpyhuoneremonttiin

Laatua ja referenssejä KB-Rakennus Oy on tamperelainen korjausrakentamiseen erikoistunut rakennusliike, jolla löytyy osaamista kiinteistön ulko- ja sisäpuolelle. Yritystä työllistää tällä hetkellä eniten kerrostalojen talotekniset peruskorjaukset. Kokonaisurakoiden lisäksi yritys urakoi liike- ja toimistotiloissa sekä tekee julkisivu- ja parvekekorjauksia. Yritys ottaa urakoista kokonaisvastuun. AAA-luottoluokitus sekä Rakentamisen Laatu RALA-ry:n pätevyystodistus osoittavat, että tilaajavastuu toimii. Yrityksen referenssit puhuvat puolestaan. Niihin ja KB-Rakennuksen muihin palveluihin voi tutustua osoitteessa www.kb-rakennus.fi

Remontoijan tie on pitkä: Kun yhden kohdan kunnostaa, näyttää vieressä oleva usein vanhalta ja kuluneelta. Niinpä seuraavaksi halutaan korjata se. Ja sitten sen viereinen. Ja miten on pihan laita? Kokonaisuuden remontoiminen kerralla kuntoon on yrittäjä Kimmo Virkkusen mukaan aina kannattavampaa, kuin yhden kohdan uusiminen. - Rahan lisäksi säästää vaivassa. Kun kerran tekee tilaa katon maalaukselle, voi samalla uusia seinäpinnat ja lattian. Remontin keskellä asuminen on joka tapauksessa hankalaa, joten työt kannattaa teettää kerralla, hän sanoo. Virkkusen luotsaama Teidän Apujoukko urakoi rakentamisen ja kokonaisvaltaisten huoneistoremonttien lisäksi pihapiirissä. Terassit, rappuset, kiveykset, muurit ja siirtonurmet kuuluvat yrityksen osaamisalueeseen. - Siirtonurmi on kätevä vaihtoehto siksi, että piha on saman tien käyttökunnossa ja kaunis. Siirtonurmi on asennettaessa noin kaksikolmivuotias. Nykyään tontit ovat niin pieniä, ettei siirtonurmen hintakaan nouse korkeaksi, muistuttaa Virkkunen.

» www.apujoukko.fi

» www.kb-rakennus.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

15


ilmoitus

rakentaminen

Sisusta parvekkeesi – suojaa se auringolta ja uteliailta katseilta Lasitettu parveke laajentaa asuintilaa lähemmäksi luontoa. Kun parveke on lasitettu, huomaa usein istuvansa siellä säätilasta ja vuodenajasta riippumatta. Vaikka olohuonekin olisi viihtyisä ja kauniisti sisustettu, parveke vetää kuitenkin puoleensa. Luonnon läheisyys, vuodenaikojen vaihtelu ja asumisen uusi ulottuvuus viehättävät. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Auringon valo tuo lämpöä ja valoa parvekkeelle. Lasin takaa aurinko lämmittää aikaisemmin keväällä ja viivyttää kesää myöhemmälle. Laseja osittain tai kokonaan avaamalla voidaan säädellä lämmön ja suojan tarvetta. Auringonsuojaverhot antavat lisämahdollisuuden tehdä parvekkeella viihtymisestä vielä mukavampaa. Auringonsäteiden lisäksi verhot suojaavat myös uteliailta katseilta. Saunailtana on mukava vilvoitella yksityisessä ulkotilassa ja aurinkoisena sunnuntaipäivänä taas antaa säteiden lämmittää. Kahden hengen kynttiläillallinen ei kaipaa sivusta seuraajia pilaamaan tunnelmaa. Auringonsuojaverhot tekevät lasitetusta parvekkeesta yksityistilan. Kevätaurinko lämmittää lasitettua parveketta välillä liiankin tehokkaasti vaikka ulkona olisi vielä viileää. Parvekkeen muuttaminen keväiseksi ja kesäiseksi viherhuoneeksi kaipaa mahdollisuutta säädellä auringonvaloa. Auringonsuojaverhot ovat myös tähän

tarkoitukseen mainio tapa. Sirkkalehdistä varttuu monenlaista vihreää ruokapöytään ja väri-iloisia kukkia silmänruoaksi osaavan viherpeukalon työn palkitsevana tuloksena. Parveke on myös mainio paikka kuntopyörälle. Intensiivinen aerobinen kuntopyöräily on miellyttävää tehdä katseilta suojassa. Erilaiset harrasteet kaipaavat välillä valon säätömahdollisuutta. Pehmeä, läpikuultavien verhojen läpi siilautuva valo on ihanteellinen taidemaalarin työskentely-ympäristö. Kultakauden mestarit rakensivat aikanaan ateljeen ikkunat antamaan tasaista pohjoista valoa. Auringonsuojaverhoilla voidaan jäljitellä tätä inspiroivaa ateljeevalaistusta.

Parhaat auringonsuojaverhot liikkuvat pystysuunnassa vapaasti Lasikohtainen auringonsuojaverho tehdään mittojen mukaan. Verhoa voidaan nostaa alareunastaan tai laskea yläreunastaan tarpeen ja tunnelman mukaan. Samaa verhoa voidaan liikuttaa niin ylä- kuin alareunastaankin ja jättää verho osittain auki keskelle lasia. Jokaisen lasielementin verho liikkuu itsenäisesti. Verhojen säätö on vain omasta halusta ja mielentilasta kiinni. Auringonsuojaverhojen ylä- ja alaosassa on sirot alumiiniprofiilit, jotka pitävät verhot aina oikeassa kuosissaan. Verho kiinnitetään jokaiseen lasielementtiin erikseen. Se liikkuu lasin mukana kaikkiin asentoihin.

Yhtenäinen lasitus kaipaa myös yhtenäistä verhovalintaa Taloyhtiö lasittaa usein koko taloyhtiön parvekkeet kerralla. Asumismukavuuden kohoamisen lisäksi parvekelasitus suojaa myös rakenteita ja säästää energiaa. Talon arkkitehtoninen ilme halutaan säilyttää yhtenäisenä, joten yhä enemmän liitetään koko talon lasituksiin myös auringonsuojaverhot. Yksittäisten asukkaiden omat viritelmät tekevät talon ulkoasusta kovin kirjavat. Kotikutoisiin tee-se-itse -verhoihin liittyy myös tärkeä varoituksen sana. Jos parvekelasitukseen kiinnittää poraamalla omia verhoratkaisuja, yleensä takuu umpeutuu ja parvekelasien sujuva käyttö hankaloituu. Neljä suosituinta verhovaihtoehtoa on valkoinen ja harmaa, molemmat läpinäkymättöminä tai läpikuultavina.

Auringonsuojaverhoilta vaaditaan parvekkeella enemmän Parveke on ulkotila, joka on alttiina säätilojen ja vuodenaikojen vaihtelulle. Syksyn pitkään kestävä kosteus ja lämpimät ja märät talvet saattavat homehduttaa verhotekstiilit. Suojaverhoja hankittaessa täytyy varmistaa, että verhot on homesuojattu. Noki, pöly ja ilman epäpuhtauden likaavat verhot ajan mittaan. Pesun kestävyys pidentää huomattavasti verhojen käyttöikää ja ne voidaan pitää aina siistinä ja puhtaana. Kosteus aiheuttaa myös ruostumista. Hyvien auringonsuojaverhojen metal-

16

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

liprofiilit ovat alumiinia, jotka eivät ruostu ja pulverimaalattu pinta on helppo pitää puhtaana normaaleilla siivousvälineillä ja -aineilla.

Hankinta parvekelasitilauksen yhteydessä, jälkeenpäin netistä tai edukkaana yhteistilauksena Kun parvekelasien hankinta on ajankohtainen, helpointa on tilata samalla myös auringonsuojaverhot tai taloyhtiössä pidetyn esittelyn jälkeen edukkaana yhteistilauksena. Näin asiakas saa ne mittojen mukaan tehtynä ja valmiiksi ammattilaisen paikoilleen asentamana. Myös useimpiin kirkkaisiin lasikaiteisiin voidaan asentaaauringonsuojaverhotyhteishankinnassa. Auringonsuojaverhot voidaan tilata netistä myös jälkeenpäin Lumon parvekelaseihin. Jälkiasennettavat auringonsuojaverhot asennetaan itse ohjeiden mukaan. Nyt auringonsuojaverhot asennettuihin lasituksiin edukkaana yhteistilauksena. Ole aktiivinen, ota yhteyttä. Järjestämme kanssanne kyselyn taloyhtiössäsi ja esittelyn kiinnostuneille. Lumon Suomi Oy puh. 020 7403200 info@lumon.fi » www.lumon.fi


KLARO

rakentaminen

PUHDISTAMOT

6 hlö puhdistamo 5 950 € 8 hlö puhdistamo 6 950 € 10 hlö puhdistamo 7 950 €

Säiliötakuu 25 vuotta Peitesyvyys jopa 2 metriä

Omakotitalot – mökit – osuuskunnat – palvelut Mullis – kompostoivat käymälät

VARIOVAC

KESKUSPÖLYNIMURIT

Uutuuksia siivoukseen

VIP-järjestelmä Radio Control 12, 24 & 230 V

Kodin siivouksen helpottamiseksi on löydetty lisää ratkaisuja. Alkujaan ympäristöteknologiseksi osaajaksi vuonna 2006 perustettu BAT Systems Oy laajeni vuonna 2013 kiinteistötekniikkaan. Kiinteistöjärjestelmien lisäksi tuotteisiin lukeutuvat keskuspölynimurijärjestelmät ja pyykkikuilut. - Etsimme yksityiseen kohteeseen pyykkikuilua. Otimme suomalaisiin toimijoihin yhteyttä ja huomasimme hintojen olevan mahdottomat. Ratkaisu löytyi Saksasta, sitä mukaa imuritkin tulivat sieltä. Olemme pyrkineet valitsemaan tuotteet, jotka edustavat parhaimmistoa, kertoo BAT Systems Oy:n Toimitusjohtaja Jari Mahanen.

Keskuspölynimurijärjestelmät Keskuspölynimurin etuihin kuuluvat tehokkuus, kestävyys ja helppohoitoisuus. Keskuspölynimuri poistaa pölyt 100%:sti. Kaikki pöly suodattuu ulos, jonka vuoksi on erinomainen valinta etenkin allergiaperheeseen. Metallirunkoisuus takaa laitteen kestävyyden. Imureita löytyy monta kokoa. Isommat soveltuvat teollisuuteen ja pienemmät vaikkapa veneisiin tai asuntovaunuihin. Asennuksen voi tehdä itse ja huoltotoimenpiteet ovat helpot. Pölypussin vaihto ja suodattimen puhtaana pito takaavat toimivuuden. - Automatiikka katkaisee laitteen virran jos tulee tukos. Suodattimen voi pestä kylmällä vedellä, kuivata ja asettaa takaisin paikoilleen, vinkkaa Mahanen. Uutuutena käsikahvasta löytyy infotaulu, joka kertoo imurin toiminnasta. Mm. pölypussin täyttymisen ja tukoksen seurauksena syttyy merkkivalo. Lisäksi saatavilla on Radio Control -malleja, joissa ohjauskaapelia ei tarvita. - Tämä ominaisuus on verrattavissa esimerkiksi langattomiin kuulokkeisiin. Radiotaajuudella käsikahva keskustelee suoraan keskusyksikön kanssa. Näin vältytään mahdollisilta johtojen katkeamisilta, kertoo Mahanen. Putkisto rakennetaan kestävästä ja joustavasta putkesta. Tämä helpottaa rakenteiden ylityksissä, kulmapaloja ei tarvita. Asennuksen voi halutessaan tehdä itse. Materiaalit, tarvikkeet ja asennusohjeet toimitetaan asiakkaalle.

Pyykkikuilut Aiemmin pyykkikuiluja tehtiin lähinnä teollisuuteen ja sairaaloihin, mutta nyt niitä saa myös yksityisiin koteihin. Mahasen mukaan pyykkikuilut ovat olleet haluttu tuote. - Ihmetystä on herättänyt, missä tämä tuote on ollut kaikki nämä vuodet, naurahtaa Mahanen. Pyykkikuilu koostuu toisiinsa liitettävistä ruostumaton teräspaloista. Ylempiin kerroksiin tehdään poistoaukot, joita pitkin pyykit saadaan vaivattomasti alakerran kodinhoitohuoneeseen. Jälkikäteenkin pyykkikuilu on mahdollista toteuttaa, joko kerrosten väliin kaappeihin asennettuna tai tuomalla korkeakiiltoisella putkistolla näyttävästi esille. - Pyykkikuilu on arkielämän luksusta. Se on myös hyvin edullinen, ympäristöystävällinen ja takuuvarma katseen vangitsija, hymyilee Mahanen.

» www.batsystems.fi 18

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Tyytyväisyystakuu 6 kk Laitetakuu 10 vuotta

Ovet Putket Paketit

LAAJA VALIKOIMA HILJAINEN & TEHOKAS Paketit alk. 480 €

Omakotitalot – mökit – veneet – asuntoautot – teollisuus

EASY LINE PYYKKIKUILUT

RUOSTUMATON TERÄS

www.batsystems.fi info@batsystems.fi Puh. 010 320 4490


Betonin suosio kestää Taloudellisen tilanteen vaihtelut näkyvät voimakkaasti rakentamisessa. Perusasiat materiaalivalinnoissa kuitenkin säilyvät.

Kun kilpailutat betonitoimittajia, kysy hinnan lisäksi betonin toimitustapa, aikataulu ja varmista yhtiön toimitusvarmuus. Usein samasta numerosta voi saada myös lattian paikoilleen valettuna.

- Katsomme tähän vuoteen luottavaisin mielin. Olemme tehostaneet tuotantoamme ja jakeluamme mm. Helsingin uudella Kalasataman laitoksella, taustoittaa tj. Jussi Thureson MBR Betonista. Helsingin markkinoilla on betonitoimittajia yli kysynnän, joten hinnalla kilpaillaan. Toimittajilta se vaatii tiukkaa kustannusrakennetta tuotannossa. - Omat kuviot pitää rakentaa niin, että toiminta pysyy kannattavana, pohtii Thureson. Betonin arvostus yleisesti on Thuresonin mukaan kasvamaan päin. Laatuerot ovat kuitenkin ikäviä kaikkien alan toimijoiden kannalta. - Ostaja ei välttämättä tiedä, mitä vaatia. Huomiota kannattaa kiinnittää laadukkaisiin raaka-aineisiin ja sideaineisiin, jotta lopputulos kestäisi. Kakkoslaadun betonilattiat halkeilevat käytössä nopeasti, joten säästöä ei pitkässä juoksussa tule, perustelee Thureson.

» www.mbr.fi

Sisäpuolinen saneeraus ei edellytä kylpyhuoneen tai tai saunatilojen auki piikkausta. Tuolloin säästytään kalliilta rakennustöiltä.

Sukkana putkeen – myös omakotitalossa Viemäreiden pinnoitus ja sukittaminen ovat menetelminä jo usealle tuttuja. Valmistajasta riippumatta perusperiaate on sama: vanha putki korjataan rakenteita rikkomatta uudella pinnalla (pinnoitus) tai uudella putkella (sukitus). Sukittamalla vanhan putken sisään muodostuu uusi runkojäykkä putki, joka tarvittaessa korvaa vanhan putken. Picote Oy:n käyttämää Picotesukitusmenetelmää käytetään myös omakotitalojen viemäriremontissa.

Tuotantojohtaja Heikki Jyrämä Picote Oy Ltd:stä kertoo, että siirtymä omakotitalojen puolelle on ollut luontainen jatke toiminnalle. Menetelmän edut ovat tuotavissa myös yksityistalouksiin. - Sukituksen tärkeimpiä etuja ovat rakenteellinen kestävyys, monipuolisuus, ympäristöystävällisyys ja toimintavarmuus. Sen avulla viemäriin tehdään uusi putki, jonka arvioitu käyttöikä on tutkitusti yli 50 vuotta ja vuotamattomuustakuu on 15 vuotta. Menetelmämme soveltuu erinomaisesti myös kohteisiin, joissa sukittaminen ei teknisesti ole aikaisemmin ollut mahdollista. Picoten menetelmien avulla sukitusta on voitu hyödyntää myös muoviviemäreissä, joissa haarojen avaus on tehty Picoten kehittämällä haaraporamenetelmällä. Omakotitalojen puolella viemärisaneeraustarvetta on pääasiassa 60 – 80 -luvulla

rakennetuissa taloissa. Täyttä evakkoa ei tarvitse kodista tehdä, vaan talossa voi asua samaan aikaan remontin kanssa. - On hyvin poikkeuksellista, että rakenteisiin joudutaan puuttumaan. Vesi tulee kyllä koko ajan sisään, mutta viemärit ovat poissa pelistä. Me tuomme tullessamme urakan ajaksi kuivakäymälän. Talosta ja sen viemäreistä riippuen, joskus työ voidaan aloittaa esim. kylpyhuoneen viemäristä, jolloin asukkaat pääsevät jo muutaman päivän jälkeen käyttämään suihkua normaalisti. Tuolloin remontista aiheutunut vaiva on mahdollisimman pieni, kuvailee Jyrämä. Picote urakoi Uudenmaan alueella.

» www.picote.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

19


rakentaminen

HEVI Kivitalon voi verhoilla myös näyttävästi puulla

Nopeasti energiatehokas ja näyttävä kivitalo FinnEPS-harkkoihin perustuva HEVI Kivitalot -konsepti edustaa monia mahdollisuuksia ja rakentamisen joustavuutta. Kevyet harkot, jykevä kivitalo, työstettävyys ja tiiveys ovat menetelmän etuja. Yrittäjä Lauri Pöyhönen kertoo, että FinnEPS-harkkoa voidaan hyödyntää perustuksista lähtien – tai tarvittaessa vain siinä. HEVI Kivitaloilla onkin omana tuotteenaan myös HEVI Perustukset. HEVI Perustukset voidaan tehdä suoraan paalujen päälle, eikä erillistä anturapalkkia tarvita. Perustusten päälle voi rakennuttaa mieleisensä talon joko harkoista, tai jostakin toisesta materiaalista. Mutta mistä FinnEPS-harkosta oikein on kyse?

Kaareva tai kulmikas kivitalo HEVI Kivitalojen käyttämän FinnEPS-harkon ulko- ja sisäpuolella on EPS-eriste. Kevyet 350 tai 450 koon harkot kootaan päällekkäin, ja keskelle valetaan umpibetoni. Se nostaa rakennuksen äänieristyksen ja palo-ominaisuudet korkeisiin luokkiin. FinnEPS450-harkolla päästään passiiviluokan seinärakenteeseen. - Tällä hetkellä FinnEPS-harkko on Suomen energiatehokkain harkko. Sen U-arvo on 0.08, lisää Pöyhönen. Harkon erikoisuus on sen työstettävyydessä. Siitä saadaan tehtyä vaivattomasti kaareviakin muotoja. Työstettävyys korostuu rakennusprojektin aikana monellakin tavalla. - Monimutkaisetkaan rakenteet eivät ole ongelma. Siinä missä perinteisillä muurattavilla harkoilla ei voi toteuttaa pitkiä jännevälejä,

HEVI Kivitalot pinnoitusvaiheessa: etualalla valmis rappaus+puuverhous -yhdistelmä, takana pohjarappausvaiheessa oleva.

20

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Vuoden 2015 Vantaan Asuntomessujen HEVI Kivitalot-kohde

NOPEUS: HEVI Kivitalon runkovalmiuteen rakentaminen reilussa yhdessä viikossa. Lisäksi seinäpinnat ovat heti pinnoitettavissa. LÄMMIN: HEVI Kivitalojen runkomateriaalina toimiva FinnEPS-harkko on markkinoiden energiatehokkain: U-arvo 0,08 KOTIMAISUUS: HEVI Kivitalot edustavat laadukasta suomalaista kivitaloteollisuutta

voi FinnEPS-harkolla tehdä vaikka viiden metrin jännevälejä näppärästi, tietää Pöyhönen. Pöyhönen vertaa tuotetta vastaavaan kilpailijan tuotteeseen. - Kiviharkko on puolet pienempi ja painaa 20 kiloa. FinnEPSharkko on yli tuplasti suurempi ja painaa neljä kiloa. Työmaalla niitä on helppo kuljettaa, eikä raskaita telineitä tarvita. Koska harkkoja ei erikseen muurata, jää välistä yksi aikaa vievä työvaihe, hän kiteyttää. Kaavoitus määrää, millaista taloa alueelle voi rakentaa. HEVI Kivitalon voi pinnoittaa millä tahansa, puulla tai rappauksella. Harkon pinta on suora.

Pienien tonttien kerrokset Pöyhönen kertoo, että HEVI Kivitalot perustettiin suorana vastauksena kysyntään. Hänen mukaansa pakettitaloja halutaan. - Erityisesti energiatehokkaiden talojen kysyntä on ollut huimaa. Siihen vaikuttavat tietenkin alan kiristyneet asetukset. Me voimme kuitenkin kilpailla kovissa luokissa, hän lisää. Pöyhösen kokemuksen mukaan modernit kaksikerroksiset talot ovat suosituimpia. Uusien kotien neliömäärä pyörii 200 neliön tuntumassa. Viime aikoina myös kolmikerroksisia taloja on kysytty mukavasti. - Syy siihen on varmasti pienissä tonteissa, pohtii Pöyhönen. Vaikka HEVI Kivitaloilla on valmis mallisto, on jokainen tehty talo käytännössä erilainen. Paketit ja muodot joustavat tarpeen mukaan. Asiakkaan kannalta eri pakettien vertailu voi olla hankalaa. Pöyhönen kuitenkin toteaa, että he voivat tehdä tarjouksen niin, että se on sisällöltään avoin ja vertailukelpoinen. - Meillä periaatteessa mikään muutos ei aiheuta lisäkuluja. Harkko on helppo muotoilla, seinien kulmia ja määrää voidaan muuttaa. 3D-luonnoksia voidaan pyöritellä asiakkaan kanssa yhdessä, hän lisää.


rakentaminen

Uusi tyyli ilmanvaihtokanavien eristämiseen Omakotitalojen ilmanvaihtokanavien eristäminen on työlästä puuhaa, jonka LVI-urakoitsija mielellään jättää talon omistajalle. Tai näin oli ainakin ennen. Uusi Ukorex LVI-eriste on kehitetty nimenomaan siksi, ettei hankalissa paikoissa tarvitsisi kyykistellä villa-askartelujen kanssa. Ilmanvaihtokanavaeristeen tuotekehityksen tarina on herkullinen: UK-Muovilla työskennellyt tuotantopäällikkö oli mukana tyttärensä talonrakennusprojektissa. Hän törmäsi siihen, miten työlästä ja hankalaa ilmanvaihtokanavien eristäminen todellisuudessa on. Sananen työpaikalla, tuotekehitystä ja suunnittelua, ja pian tuote oli valmis ja sille oli kysyntää. - Lähtökohta oli, että työ olisi sen tekijälle mahdollisimman helppoa ja lopputulos olisi luotettava. Rakentajalle on todella suuri merkitys, meneekö eristämiseen kolme tuntia vai kolme työpäivää, kiteyttää UKMuovi Oy:n tj. Matti Aronen.

Naps paikoilleen! Ilmanvaihtokanavat kulkevat omakotitaloissa yleensä paikoissa, jonne on hankala mennä. Perinteisesti kanavia on eristetty pyörittämällä eristettä putken ympärille, sidottu ja leikelty mutkien ja haarojen mukaan.

Ukorex LVI-eriste koostuu erilaisista toisiinsa sopivista kappaleista, jotka tulevat ponttauksella kiinni toisiinsa ja asettuvat tiiviisti kanavan ympärille. Eristemateriaali on EPS:ää ja soveltuu sekä kierresaumatulle peltikanavalle että muoviselle kanavalle. - Olemme esitelleet eristettä mm. rautakaupoissa. Ammattirakentajat ovat saaneet heti jujusta kiinni. He tietävät käytännössä, millaista eristäminen tähän saakka on ollut, taustoittaa Aronen. Ukorex LVI-eristeen voi asentaa vaikkapa samaan tahtiin putkilinjan kanssa, etukäteen putken päälle tai vasta sitten, kun kanava on valmis. - Jokainen voi valita kohteen mukaan sopivan eristystyylin, kannustaa Aronen. Ukorex LVI-eristeen voi laittaa suoraan kattokannattajan päälle ja kiinnittää eristeen päältä, sillä se ei painu kasaan villan tavoin. Se on kevyt, mutta luja. Eriste on valettu muotissa, joten kappaleet ovat erittäin mittatarkkoja. Eristeestä löytyy myös käyrät ja T-kappaleet mutkiin ja T-haaroihin. Kokovaihtoehtoja on halkaisijaltaan 125 mm ja 160 mm putkille.

» www.ukmuovi.fi

UKOREX® EPS-eristeet

UKOREX® IV-kanavaeristeet

Rakentajan varma valinta

Nopea ja helppo asentaa!

Estä maan jäätyminen perustusten alla ja ehkäise pihateiden routanousut.

Tehokas ratkaisu askeläänieristykseen betoni- ja puurunkoisille lattioille.

UKOREX® EPS 120 Routa

Kelluva lattiarakenne UKOREX®Silent askeläänieristeellä eristää ääntä tehokkaasti. Näin toteutettuna päästään jopa alle 40 dB äänitasoon.

• Lämmönjohtavuus D=0,035 W/mK ®

UKOREX EPS 200 Routa • Lämmönjohtavuus D=0,033 W/mK

Tehokkaalla alapohjan eristämisellä saavutat merkittävää säästöä talosi lämmityskuluissa.

UKOREX® EP EPS 100 Lattia • Lämmönjohtavuus D=0,036 W/mK

Valmiiksi muotoiltujen ja lukkopontattujen UKOREX® IV- kanavaeristeiden järjestelmällä saavutat huomattavat säästöt niin työajassa kuin materiaalikustannuksissa.

Katso lisätiedot osoitteesta www.ukmuovi.fi 22

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Saneeraukset ja remontit ensiluokkaisella ammattitaidolla!

∙ ∙ ∙ ∙ ∙

Huoneisto, liiketila remontit avaimet käteen periaatteella Luotettava, laadukas kph, sauna, ja huoneistoremontit myös sähkötyöt

www.omatalo.com

Omatalo Maisema Tervetuloa kohteeseen

Salin Consulting Oy | Käenkuja 4 B 42 | 00500 HELSINKI Puh. 044 555 6979 | info@salinconsulting.fi

19

Tervetuloa tutustumaan moderniin Omatalo Maisemaan Hyvinkään asuntomessuilla. Omatalon talotoimitus yhdistettynä osaavan rakentajan omatoimisuuteen on mahdollistanut rakentamaan tämän näyttävän kodin kustannustehokkaasti.

www.salinconsulting.fi

Pienempää tai suurempaa remontointia Kun kodin tai sijoitusasunnon remonttia suunnittelee, on hyvän remontointiyrityksen löytäminen ensiarvoisen tärkeää. Kodin remontti alkaa hyvästä suunnittelusta. Suunnittelu alkaa asiakkaan toiveiden ja tavoitteiden kartoittamisella. Sen pohjalta laaditaan toteutussuunnitelmat ja ratkaisut, jotka parhaiten vastaavat niitä. Kodin remontti häiritsee aina asiakkaan arkea. Vastuullisen ja osaavan remonttiurakoitsijan valinta ja yhdessä laadittu suunnittelu ovat edellytyksiä onnistuneelle ja kustannustehokkaalle remontille.

- Olemme toimineet aliurakoitsijana laajoissa toimisto- ja asuinkiinteistöjen saneeraushankkeissa, hankkineet laaja-alaisen osaamisen korjausrakentamisesta ja lunastaneet pitkäaikaiset yhteistyösuhteet suurien korjausrakentamiseen erikoituneiden yritysten alihankkijana kustannustehokkaalla ja laadukkaalla toiminnallamme, kertoo kymmenen vuotta Salin Consulting Oy:tä luotsannut yrittäjä Jukka Salin. - Olemme myös toimintamme alusta alkaen toteuttaneet lukuisia huoneistosaaneerauksia ja laajentaneet toimintaamme sijoitus- ja arvohuoneistojen korjausrakentamiseen, jossa yksilöllisten ratkaisujen laadukas toteutus on perusvaatimus, hän lisää.

» www.salinconsulting.fi Kuvan kohde on 1903 valmistunut helsinkiläinen arvokiinteistö, jossa Salin Consultin teki kylpyhuoneremontin linjasaneerauksen yhteydessä. Remontissa haettiin rakennuksen valmistumisajankohtaa kunnioittavaa laadukasta kokonaisuutta. Mm. kohteessa käytetyt laatat tilattiin Englannista.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

23


rakentaminen

Kaunis ja huoltovapaa tiilijulkisivu

Vaalean beigen sävyiseen tiilitaloon on muurattu samaa tiiltä käyttäen myös näyttävä takka takapihan suojaisan terassin kaunistukseksi. Suunnittelu: POOK Arkkitehtitoimisto Oy

Tiili on yksi maailman suosituimmista pientalojen julkisivumateriaaleista. Tiilen suosion puolesta puhuvat sen hyvät ominaisuudet: Vähäinen huollon tarve, kestävyys, energiatehokkuus sekä hyvä ääneneristävyys ja paloturvallisuus. Trendikäs tiili?

Julkisivuratkaisut

Kaksituhattaluvun alkupuolelta alkaen tiili on menettänyt markkinaosuuttaan puulle. Wienerberger Oy Ab:n markkinointijohtaja Juha Karilaisen mukaan se on johtunut puutalojen runsaasta pakettitarjonnasta. Aivan viimeaikoina niin tiili- kuin muidenkin kivitalojen suosio on jälleen lähtenyt kasvuun. - Tähän ovat varmasti syynä kivitalojen näyttävyys ja toisaalta vähäisempi huollon tarve. Niiden myötä myös ylläpitokustannukset ovat edullisemmat, toteaa Karilainen. Karilaisen mukaan tiili on nousemassa jälleen trendimateriaaliksi. Sitä näkyy jälleen mm. kodin sisustuksia esittelevissä lehdissä. Myös julkisivuihin halutaan yhä useammin tiiltä. - Mallivalikoima on laajentunut ja ulkovärien suosikeiksi ovat nousseet hienostunut musta ja ruskeat sävyt. Myös pintastruktuurien valikoima on laajentunut. Perinteisten sileiden ja harjattujen tiilien rinnalle ovat nousseet vanhahtavan näköiset tiilet kuten uutuustiili RETRO sekä erilaiset käsinlyödyt tiilet, joita saa myös sisustamiseen soveltuvina laattoina, Karilainen opastaa.

Riskitön tulevaisuuden rakennusmateriaali Kun rakenne tehdään oikein, on tiili kosteusteknisesti riskitön. - 70-luvun virheellisistä rakenteista on opittu ja uudet ohjeistukset varmistavat, että rakenne toimii kaikissa olosuhteissa, olipa runkorakenne puuta tai tiiltä, muistuttaa Karilainen. Useimpien talovalmistajien valmispaketit on mahdollista saada myös tiiliverhoiltuna. Eikä tiili ole myöskään puuta kalliimpaa. - Usein unohdetaan se seikka, että tiiltä ei tarvitse maalata kuuden tai kahdeksan vuoden välein. Se tekee pitkällä aikavälillä tiilestä puuta edullisemman, kiteyttää Karilainen. Myöskään yksilöllinen täystiilitalo valmiiksi tehtynä ei RTS-tutkimuksen mukaan tule kuin 5000 euroa kalliimmaksi kuin vastaavan kokoinen puutalo.

» www.wienerberger.com 24

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Kotimainen RETRO-tiiliuutuus puu- tai tiilirunkoisen pientalon kestävä, ääntäeristävä ja huoltovapaa julkisivuratkaisu.

www.wienerberger.fi


Kaikki saunaasi Saunaideasta! Vantaan Saunaidea on Suomen suurin ja monipuolisin sauna-alan myymälä. Meiltä löydät kokonaiset saunasisustukset, kylpyhuonesaunat, kiukaat, lauteet ja infrasaunat. Laadukkaat, yli 60 vuoden kokemuksella valmistetut Harvia-tuotteet takaavat saunanautinnon. Ota mukaan saunasi ja/tai kylpyhuoneesi pohjakuva ja me tarjoamme sinulle toimivan ratkaisun saunatiloihisi.

www.saunaidea.fi

Vantaa, Varisto: Riihitontuntie 1 | puh. 0207 464 190 | ti-pe 10–18, la 10–16

Yhdessä unelmiesi koti • keittiöt • kylpyhuoneet • saunat • lattiat

• maalaukset • tapetointi • kirvesmiehen- ja puusepäntyöt • suunnittelu • Saunaidean yhteistyökumppanina sauna-asennuksissa.

Teemme huoneistoremontin aina suunnittelupöydältä lopputarkastukseen saakka avaimet käteen -palveluna tai noudatamme omaa suunnitelmaasi. Annamme aina kirjallisen tarjouksen pyydetyistä töistä ja työt tehdään ohjeiden, määräysten ja piirustusten mukaan hyvää rakennustapaa noudattaen takuutyönä. Vinkki / Kesä 2013 25 Rintalan Rakennus- ja Remonttipalvelu | www.rrr.fi | rrr@rrr.fiRakentajan | 040-540 4464


AsfAltointi jA pihAtyöt

rakentaminen

Kun pihaan valitaan asfaltti Asfaltointi on hyvä vaihtoehto kivipihalle. Omakotitalon rakentaja voi tilata asfaltoinnin heti kun peruspihapohja on valmis. Remontoija voi joko paikkauttaa tai uusia asfaltin kokonaan. Etelä-Suomen Asfaltti Oy:n tj. Tomi Nättiahon mukaan asfaltti on kiveä huolettomampi vaihtoehto. - Asfaltti pysyy pitkään hyvänä eikä vaadi erityistä huoltoa. Se sopii kerros- ja rivitalojen lisäksi omakotitalojen pihaan, hän summaa. Omakotitalon omistajia kiinnostaa Nättiahon mukaan asfaltin paksuus. - Asfaltin paksuus määräytyy kohteen mukaan. Mikäli pihassa ei ajella raskaalla kalustolla, riittää 4-5 cm kerros hyvin, hän opastaa. Asfalttia ei voi tehdä suoraan savimaalle. Mikäli tontti on savea, tehdään asfaltoinnin alle maan vaihto. Savi elää ja routii, eikä asfaltti säilyisi pitkään hyvänä. - Maanvaihtotyössä kaivetaan 30-35 cm savea pois, pannaan pohjalle suodatinkangas ja täytetään ala kunnon murskeella. Silloin pihasta tulee hyvä ja kestävä, vinkkaa Nättiaho. Vanhan asfaltin voi purkaa ja tehdä tilalle uuden. Nättiahon tuntuma on, että asfalttipihan annetaan mennä aika huonoon kuntoon ennen kuin se uusitaan.

» www.es-asfaltti.fi

Eniten myydyt altaat 10 vuoden takuu katso kotisivuiltamme

Tyy ty väis asia iä kka 1 ita

9

vuo

tta

Täydellisin allaspaketti. Isot Altaat (Pyöreä) alk. 1.690 € Isot Altaat (soikea) alk. 2.590 € 0500 452 367

09-2711005

www.uimari.net Pihkalantie, 4 01480 Vantaa Myös iltaisin ja viikonloppuisin

26

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Nyt pihat kuntoon! Pienet paikkaukset tai isojen alojen asfaltoinnit pohjatöineen. Myös kivituhka ja multaustyöt.

ota yhteyttä ja pyydä tarjous, vaikka illalla/viikonloppuna. 045-842 4844, 045-842 4771 etela-suomenasfaltti@hotmail.fi

etelä-suomen AsfAltti oy

Rakentajan Tietokirjat www.tietokirjat.com | P. 09-8024541 ▶ Puutalon runkotyöt ▶ Sisärakennetyöt ▶ Hirsitalon rakentaminen ▶ Pientalon vesikatto- ja ulkoverhoustyöt ▶ Omakotitalo rakennushankkeena ▶ Hirsitalon veistotyöt ▶ Muuratut tulisijat ▶ Pientalon perustustyöt ▶ Vedeneristys ja laatoitustyöt ▶ Piirustusmerkinnät rakennuspiirustuksissa


Terveellistä lämpöä ja hyvää oloa Infrapunasaunan voi yhdistää jo olemassa olevaan kiuassaunaan. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että säännöllisellä infrapunasaunomisella on selkeitä terveysvaikutuksia. Toimitusjohtaja Seppo Metsälä Suomen Saunakeskus Oy:stä toteaakin, että infrapunasaunan tulisi löytyä jokaisesta suomalaisesta taloyhtiöstä tai kodista. Metsälä innostui infrapunasaunasta yhdeksän vuotta sitten, jolloin hän näki sievän pienen infrapunasaunakopin alan messuilla. - Tuolloin kuulin ensimmäistä kertaa, ettei infrapunasaunan asentamiseen tarvita mitään erillisiä vesi-, viemäri- tai ilmastointiliitäntöjä. Kiinnostuin, ja aloin selvittämään, mistä oikein on kyse, hän taustoittaa. Koska suomenkielistä materiaalia ei tuolloin vielä ollut saatavilla, löysi Metsälä maailmalta mm. amerikkalaisen lääkärin keräämiä tutkimuksia infrapunasaunan terveysvaikutuksista. Sittemmin tutkimuksia on tehty myös kotimaassa. - Infrapunasauna ei ole miellyttävä vain sen lämmön takia, vaan se on ennenkaikkea terveellinen. Koska lämpövaikutukset menevät 3-4 cm ihon alle, poistuu hien mukana 30 minuutin aikana yhtä paljon myrkkyjä, kuin maksa poistaa kehosta koko vuorokauden aikana. Aloimme itse tehdä omaa seurantaa ja käänsimme ulkolaisia tutkimustuloksia, kuvailee Metsälä. Erityisesti naisväkeä infrapunasauna on kiinnostanut; Sen kerrotaan poistavan sellulliittia. Selluliitti koostuu rasvasta ja sokerin jäämistä, jotka ovat aineenvaihdunnan hidastuttua jääneet paakuiksi ihon alla oleviin pieniin taskuihin. Syvälämpösauna voi auttaa irroittamaan tämän tapaiset jäämät hien mukana. Metsälä kertoo oman avovaimonsa todenneen sen omin silmin. - Käytimme alkuun saunaa ahkerasti, noin 3-4 kertaa viikossa. Neljässä kuukaudessa appelsiini-iho oli kadonnut. Emäntä oli ihmeissään, nauraa Metsälä. Infrapunan lämpö auttaa myös mm. psoriasikseen. Se soveltuu erinomaisesti urheilun jälkeen ennaltaehkäisemään lihasjumeja. - Infrapuna tekee keholle keinotekoisen kuumeen, joka on noin 38.5 astetta. Siinä kuumeessa eivät flunssaviruksetkaan viihdy, Metsälä toteaa.

Infrapunasauna omaan kotiin? Infrapunasaunan hankkimiseen on käytännössä kaksi eri vaihtoehtoa. Markkinoilta löytyy nk. valmiita koppisaunoja, jotka voi sijoittaa haluamalleen paikalle. Niissä saunoo 1 - 4 henkilöä kerrallaan, ja saunat ovat heti toimintavalmiita. Toinen vaihtoehto on hyödyntää jo olemassa olevaa tai rakenteilla olevaa kiuassaunaa. Tuolloin kaksi saunaa saa samaan tilaan. - Jos sauna on jo olemassa, voi seinään asentaa kotimaista valmistusta ja tuotekehitystä olevat infrapunalämmitystaulut. Lämmitystauluja tarvitaan saunan koosta riippuen 3-6 kappaletta. Omasta valikoimastamme löytyy tervaleppä ja lasipintainen lämmitystauluvaihtoehto. Laillistettu sähkömies asentaa taulut paikoilleen. Jälkiasennuspaketti on todella helppo ja nopeasti käyttövalmis, opastaa Metsälä. Rakennusvaiheessa olevaan taloon infrapunakalvot voidaan asentaa saunapaneloinnin alle. Tuolloin kalvo jää saunapaneelin alle piiloon. - Infrapunakalvot ovat myös omia kotimaisia tuotteitamme. Kalvon päälle voi asentaa maksimissaan 12 mm:n paneelit. Saunasta ei ulkoisesti erota, että siinä on infralämpö olemassa. Säätimistä löytyy vaihtoehdot joko infrapunalle tai kiuaslämmölle, muistuttaa Metsälä.

» www.saunakeskus.fi

Infrapunasaunaa ei tarvitse erikseen huoltaa. Julkisissa infrapunasaunoissa saattaa olla ionisaattori, joka tuhoaa pahat hajut ja ilmasienet, kun saunaa ei käytetä. Kotioloissa hikoilua varten kannattaa penkille ja lattialle laittaa muovitettu kangas ja niiden päälle oma pyyhe. Saunomisen jälkeen voit kuivata saunan puuosat kostealla puhtaalla rätillä. Tavallisen kiuassaunan voit pestä normaaliin tapaan aina tarvittaessa.

Tiesitkö tämän infrapunasaunasta?

- Perinteisessä saunassa kiuas lämmittää ympäröivää ilmaa, jolloin lämpö siirtyy kehoon kuuman ilman kautta. Infrapunasaunassa infrapunasäteet lämmittävät suoraan kehon kudoksia. Infrapunasaunan lämpö on samaa kuin auringosta tuleva lämpö. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä auringossa olon haittapuolien, kuten ultravioletti- tai atomisäteilyn kanssa. Se on myös samaa lämpöä, mitä kehomme tuottaa liikunnassa. - 45-50 asteen lämmössä 30 min 2-3 kertaa viikossa on sopiva infrasaunomistahti - Hikeä muodostuu jopa neljä kertaa voimakkaammin kuin perinteissä saunassa. - Infrapunalämpö nostaa kehon lämpötilan 38,5 asteeseen. Tämä keinotekoinen kuume tappaa bakteerit ja virukset. Siksi infrapunasaunan käyttäjillä esim. flunssat ovat harvinaisia. - Infrapunasauna poistaa kehosta myrkkyjä ja epäpuhtauksia runsaan hien mukana. - Sähkönkulutukseltaan infrapunasauna sopii kaikkiin kotitalouksiin, sillä sen käyttämät 1300 - 2000 wattia vastaavat kahvinkeittimen sähkönkulutusta.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

27


rakentaminen

Soklex-lämpöpohja

säästää energiaa ja turvaa talon rakenteet routimiselta Soklex-lämpöpohja Soklex lämpöpohja on perustuksen ja alapohjan lujin ja lämpimin täydellinen rakenneratkaisu, joka koostuu talon ulkopuolisesta vaakasuuntaisesta routaeristyksestä, valmiiksi raudoitetuilla EPS-perustusvalumuoteilla valetusta teräsbetoniperustuksesta ja sisäpuolisesta lattiaeristyksestä. Soklex-lämpöpohja säästää energiaa ja on routimisriskin kannalta turvallisin eristyskokonaisuus.

EPS-routaeriste Routavaurioita syntyy routivassa maaperässä olevan veden päästessä jäätymään. Tällöin maa aineksen tilavuus kasvaa ja aiheuttaa routanousua, joka vahingoittaa rakennusten perustusja seinärakenteita. Sokkelin ulkopuolisilla, vaakasuuntaisilla EPS-routaeristeillä estetään tehokkaasti roudan eteneminen perustusrakenteiden alle. Ne kestävät raskasta kuormitusta ja säilyttävät ominaisuutensa pitkään. Routaeristeen lämmöneristyskyky säilyy hyvänä myös vaikeissa kosteusolosuhteissa.

EPS 120 Routa soveltuu kevyesti liikennöidyille piha-alueille. Maanteiden ja raskaasti liikennöidyn pihaalueen eristeeksi soveltuvat EPS 200 ja 300 Routa.

sussa sijaitsevalla lämpöeristeellä on suuri vaikutus lämpötilaeroihin. Näin suurilla lämpötilaeroilla on myös selvä vaikutus lattian reunaalueen pintalämpötilaeroihin.

EPS- perustusmuotti

EPS-lattiaeriste

EPS-valmismuotti on valmiiksi raudoitettu ja lämpöeristetty perustusten valumuotti, jonka avulla valetaan antura ja sokkeli samanaikaisesti. Hyvän lopputuloksen takaa varmasti paikallaan pysyvä sokkelihalkaisu. Neljän metrin pituisten muottien vakiokorkeudet ovat 600, 800, 1000, 1200 mm, tarvittaessa korkeampiakin. Hyvän lämmöneristyksen takia valutyöt voidaan tehdä myös talvella. Myös betonin menekki on EPS-valmismuotin kennorakenteesta johtuen pienempi vanhoihin menetelmiin verrattuna. VTT:n tutkimusselostuksen n:o YKI558/99 mukaan tutkittu EPS-perustusvalumuotti ja sen lähiympäristö on selvästi lämpimämpi kuin betoniperusmuuri ja sen lähiympäristö. Suurimmat lämpötilaerot, >10 °CC, ovat itse perusmuurissa, jossa EPSmuotin halkai-

EPS-lattiaeristeitä käytetään sekä maanvaraisten että tuulettuvien alapohjien eristämiseen. Eristelevyjä on eri lattiakuormituksille sopivina puristuslujuuksina. Yleisimpiä laatuja ovat EPS 100 Lattia ja EPS 200 Lattia. EPS 60S Lattiaa käytetään tuulettuvien alapohjien yhteydessä, esimerkiksi ontelolaatan alapinnan eristeenä. Vaikeasti syttyvät eristelaadut merkitään lisämerkinnällä S. Pientaloissa lattiaeristeen paksuus on n. 150–400 mm. Yleensä lattian reuna-alueilla käytetään paksumpaa eristevahvuutta. Myös lattialämmityksen yhteydessä minimipaksuus on suurempi eli n. 300–400 mm. Lämpöpohja Oy puh. 020 744 4100 » www.soklex.fi

Soklex on nyt Lämpöpohja Oy

Lämpöpohja Oy jatkaa 10.6.2013 alkaen jo yli 20 vuotta jatkunutta Soklex Oy:n toimintaa. Lämpöpohja Oy:n omistavat Oy Chemec Ab, Will- Be Oy ja Gesto Oy. Soklex-tuotemerkki takaa jatkossakin tuotteet, jotka täyttävät edelleen kiristyvät energiamääräykset. Soklex Oy on toiminut yli 20 vuotta perustamiseen ja eristämiseen erikoistuneena kotimaisena yhtiönä Saarijärvellä. Yhtiön Lämpöpohja-tuotevalikoimaan kuuluu EPS- perustusvalumuotteja sekä EPS-alapohja ja -routaeristeitä, jotka ovat rakentamis- ja energiatasoiltaan maan huippua. Lämpöpohja Oy:n uudet omistajat tulevat kehittämään toimintaa entisestään Soklex-valumuottien suuntaan. Lämpöpohja Oy:n ammattitaitoinen organisaatio on tehostettu palvelemaan rakentajia luotettavasti laadukkailla ratkaisuilla. Soklex-tuoteperheestä löytyy jo tänään kustannustehokkaat ratkaisut jatkuvasti kiristyviin energiamääräyksiin.

28

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


eristeet ja muotit samalta valmistajalta Lämpöpohja Oy

puh. 020 744 4120 www.soklex.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

29


rakentaminen

Kattovaurio ei korjaannu ajalla vaan ammattitaidolla Katto ei ole oikea paikka tee-se-itse -miehelle. Sen kunto vaikuttaa koko rakennuksen toimivuuteen ja näyttävyyteen. Uudenmaan Peltityö on ollut katolla 30 vuotta. Janne Puumala kertoo, että tämän päivän asiakas pyytää entistä useammin kokonaisvaltaisen kattoremontin tai asennuksen. - Aika moni sanoo heti tarjousvaiheessa, ettei halua millään tavalla itse osallistua rakennus- tai remonttiprojektiin. Se sopii hyvin meille. Puramme vanhan katon ja alusrakenteen, rakennamme uuden alusrakenteen RT:n ohjeiden mukaisesti ja teemme uuden katon. Otsalaudat, kattoturvatuotteet ja vesikourut viimeistelevät rakennuksen. Tontti siivotaan ja vanha pelti- tai tiilikatto toimiteteaan asianmukaiseen kierrätyspisteeseen. Tätä kokonaisuutta arvostetaan, kuvailee Puumala. Kokonaisprojektin tilaaminen on asiakkaan etu. Hän saa keskittyä omaan elämäänsä, ja olla varma, että katto kestää pään päällä pitkään. Esimerkiksi Uudenmaan peltityö antaa 20 vuoden pinnoitetakuun ja 50 vuoden teknisen takuun tekemälleen katolle. Puumala kehottaakin tilaajaa kiinnittämään huomiota annetun takuun lisäksi käytettyihin raaka-aineisiin. - Omissa urakoissamme käytämme vain parhaita raaka-aineita. Etelä-Euroopassa ja Aasiassa käytetään heikompilaatuisia materiaaleja, joita on nyt alkanut näkyä Suomessakin. Niissä hinta on edullisempi, mutta kestävyys ei vastaa Suomen olosuhteisiin, hän huomauttaa.

on mukana asbestia, eikä tee-se-itse -miehen kannata missään tapauksessa lähteä itse purkamaan tai korjaamaan sitä. - 70- ja 80-luvulla tehdyt varttikatot ovat nyt tiensä päässä. Niiden purku vaatii osaamista. Meillä on luvat ongelmajätteen käsittelyyn. Tällä hetkellä noin puolet töistämme on vanhojen varttikattojen uusimista, toteaa Puumala. Ammattihenkilön käyttämisen etu on myös hänen osaamisessaan. Kun asiantuntija käy paikan päällä tarkistamassa katon kunnon, hän osaa jo pintapuolisella kartoituksella katsoa, onko kiinteistössä kattoremontin lisäksi tarvetta esimerkiksi pidemmälle räystäälle, lisäeristykselle ja ovatko ilmastoinnin läpiviennit sopivassa paikassa. Nämä ovat katon toimivuuden kannalta tärkeitä asioita, jotka on helppo hoitaa kuntoon kattoremontin yhteydessä.

» www.uudenmaanpeltityo.fi

Itse tekemällä ei säästä Kattoremontti on usein kallis sijoitus. Puumala kertoo törmävänsä toimeliaiden ja omatoimisten kattopaikkaajien jälkiin päivittäin. - Joka päivä vastaan tulee katto, jota joku on korjannut silikonilla tai ilmastointiteipillä. Niillä ei pääse pitkälle. Suoja voi kestää kuukaudenkaksi, jonka jälkeen kosteusvaurio alkaa kehittyä. Joskus myös peltejä on yritetty itse asentaa kotikonstein paikoilleen. Tuolloin ovat unohtuneet mm. ilmaraot ja työ on tehty mututuntumalla. Kosteus- ja homevauriot alkavat kehittyä nopeasti, jos ilmarakoja ei säädetä oikein. Riittävä tuuletus tulee huomioida Jos katto vuotaa, aina, vaikka katto suojaakin taloa. pyydä heti Puumala lisää, että uuden katon ammattilainen rahoitukseen löytyy paljon eripaikalle. Pelkkä reiän laisia vaihtoehtoja. Uudenmaan korjaus silikonilla peltityö voi antaa uudelle katolle ei auta, vaan esim. 50 erän maksusuunnitelvuodon syy täytyy man. Tuolloin yksittäisen laskun selvittää ja korjata summa on jo todella pieni. asianmukaisesti Toinen vaara piilee vanhoissa mahdollisimman varttikatoissa. Niiden rakenteissa pian.

30

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

• Kattojen maalaukset ja pesut • Tiilikattojen suojaukset • Kattosaneeraukset • TORBO-märkähiekka- puhallusta

www.bs.saneeraus.fi


EtELä-SuomEN PELtIPojat oy:Ltä Saat EtElä-SuomEn PEltiPojat oy Puistolan raitti 2 G 00760 HELSINKI 040 066 4974 etelasuomenpeltipojatoy@msn.com

▶ SadEvESijärjEStElmät ▶ KattoturvatuottEEt ▶ KonESaumaKatot ▶ ym.

www.ESPP.fI Katto kuin itselle tehty – turvallisesti ja huolellisesti

Katto puhtaaksi ympäristöä häiritsemättä Kattotöihin erikoistunut BSSaneeraus on ottanut käyttöönsä menetelmän, joka mahdollistaa kattojen vanhan maalin poiston ja puhdistuksen pölyttömästi. Märkäpuhallusmenetelmän takaa löytyy Torbo-tuotemerkki. Sen avulla katosta voidaan poistaa kaikki aiempi maali ja pinttynyt lika, jolloin uusi maali tarttuu pintaan paremmin. Torbon jälleenmyyjä Kai Wickström kertoo, että tuotteen etuja ovat sen tehokkuus, ympäristöystävällisyys, edullisuus ja monipuolisuus. - Puhalteeksi sopii kaikki, mikä on vettä painavampaa: Hiekka, kalkki, sooda, lasikuula jne. Perinteiseen hiekkapuhallukseen verrattuna Torbo kuluttaa 70 % vähemmän hiekkaa. Torbo on herrasmiestouhua, sillä puhalluksen voi tehdä yksin. Toista kaveria ei tarvita alas täyttämään pumppua, sillä säiliö on juuri edellisen pihin käyttösuhteen takia erittäin riittävä, perustelee Wickström. Herrasmies -termi sopii hyvin myös Torbon muihin ominaisuuksiin. Pölyä ei leviä muuhun ympäristöön. Wicström lupaa, että katon voi märkäpuhaltaa kalkilla vaikkapa keskellä kuuminta kesähellettä Helsingin ydinkeskustassa ilman huputuksia. BS-Saneeraus tarjoaa puhdistuksen lisäksi katon maalaus- ja huoltotyöt.

»www.bs-saneeraus.fi

Se, että katolla ja räystäiden alla voi liikkua turvallisesti, on paljon enemmän kuin viranomaisten määräämä pakko. Jokaisen talon omistajan tulisi pitää huoli, että kiinteistön kattoturvatuotteet ovat asianmukaisessa kunnossa. Uudenmaan alueella urakoiva Etelä-Suomen Peltipojat antaa tuotteidensa asennukselle kolmen vuoden työtakuun. - Se on mahdollista ammattitaitoisten asentajiemme ansiosta. Käymme asennuskohteen tarkasti läpi ennen asennusta asiakkaan, valvojan tai kirvesmiehen kanssa. Huolellisella etukäteissuunnittelulla varmistetaan projektin vaivaton ja kitkaton eteneminen aikataulun mukaisesti. Periaatteenamme on, että teemme työn kuin tekisimme sen itsellemme, kiteyttää yrittäjä Juha Seppälä. Kattoturvallisuustuotteet eivät katso katon materiaalia. Ulkonäöllisesti vaihtoehtoja löytyy jokaiseen kattoon sopivaksi. Pulveripolttomaalaus tai perinteinen tehdassinkitys ovat suosittuja vaihtoehtoja. Kattoturvallisuustuotteiden ja sadevesijärjestelmien lisäksi EteläSuomen Peltipojilta saa kokonaan uuden konesaumakaton ja kaikki kattoihin liittyvät korjaus-, huolto ja turvallisuustuotteet.

» espp.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

31


rakentaminen

Puhtaana ja vuotamattomana vuosikaudet

Katon kunnossapito pidentää sen käyttöikää. Pinnan ja vesikourujen puhdistus sekä katteiden ja läpivientien tarkistus ovat perustoimenpiteitä, jotka olisi hyvä tehdä kerran–kaksi vuodessa.

Pihalta katsottuna katto on poissa silmistä, ja ehkä usein siksi myös poissa mielestä. Säännöllinen ja ennakoiva kattohuolto pidentää katon elinkaarta jopa kymmenillä vuosilla. Kattohuollon yhteydessä katto ja vesikourut puhdistetaan liasta ja roskista. Samalla tarkistetaan myös katteet ja niiden kiinnitykset, vesikatto, kattoturvatuotteiden kunto, läpiviennit ja jos mahdollista, myös yläpohja. Mikäli katosta löytyy korjattavaa, huomataan se huollon yhteydessä. - Kattohuoltoon voisi suhtautua kuin autohuoltoon. Kun sen pitää kunnossa, vältytään suuremmilta ongelmilta ja vesikatto toimii kuten pitääkin, vertaa Kattotutka Oy:n Hämeenlinnan toimipisteen aluepäällikkö Esko Haverinen. Vesikatto on syytä tarkistaa perusteellisesti vuosittain. Lumi voi keväisin viedä mennessään lumiesteitä ja repiä kattoa. Myös kattokulkuteiden kunto on kiinteistön haltijan vastuulla. Kattohuoltoon voi tehdä vuosisopimuksen, jolloin ammattilaiset käyvät puhdistamassa ja tarkistamassa katon kunnon kerran – kaksi vuodessa. Kattotutkasta saa huoltokäynnin jälkeen myös kirjallisen huoltoraportin. Mikäli korjaustarvetta on, se mainitaan raportissa ja siihen ehdotetaan korjausta. Huoltosopimus on siinä mielessä huoleton vaihtoehto, että mahdolliset vuotokohdat huomataan etukäteen. Kun ongelmat eivät pääse kehittymään pitkälle, saattaa katon korjaukseksi riittää paikallinen ongelmakohdan täsmäkorjaus. Sillä pääsee Haverisen mukaan jo pitkälle. Hän kertoo, että usein täsmäkorjauksia tehdään juuri niissä kohteissa, joissa katto on alun perinkin tehty väärin.

32

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Kattotutka ottaa vastuun koko vesikatosta. Huollamme, tarkastamme ja teemme sekä pienet että isot kattoremontit. Kun valitset Kattotutkan, muita sopimuskumppaneita katon kunnossapitoon ei tarvita. Asiakkaitamme ovat mm. taloyhtiöt, kiinteistö- yhtiöt, seurakunnat, kaupungit ja kunnat sekä kotitaloudet.

- Jos esimerkiksi konesaumakatto tehdään oikein ja huolletaan hyvin, on se todella pitkäikäinen. Jos katolle ei koskaan tehdä mitään, maalikalvo ohenee ja kuluu. Lopulta maalikalvon alta paljastuu kuumasinkitty pinta. Viimeistään tässä vaiheessa katto on maalattava, sillä säiden armoilla sinkkipinta kuluu ja lopulta ehtyy, jolloin kate pääsee ruostumaan. Lika ja sammal heikentävät kattojen kestoa ja esimerkiksi tiilikatoilla voivat padota vettä vääriin kohtiin. Katteen ja vesikourujen puhdistus takaa, että veden kulku on hallittua. Väärin tehdyt läpiviennit ovat valitettavan usein kattovuodon syy. Ammattilainen huomaa rakennusvaiheessa tehdyt virheet ja voi puuttua niihin, Haverinen painottaa. Kattotutka huoltaa ja täsmäkorjaa katon kuin katon, materiaaliin katsomatta.

»

www.kattotutka.fi


Vitrex lasimosaiikki Eurodivision Oy, Suomen Mosaiikkitukku tuo maahan ja markkinoi suurta valikoimaa lasi- ja lasilaattamosaiikkeja. Lasilaattamosaiikit ovat 5mm tai 8mm vahvoja, joten ne saa asennettua samaan syvyyteen mahdollisesti vieressä olevan seinälaatan kanssa. Lasilaattamosaiikit ovat joko yksivärisiä tai mix-sävyissä. Yksittäisen mosaiikkilaatan koot ovat 1x1cm, 2,3x2,3cm ja Peltisepänliike Alukvik Oy on erikoistunut suurempien tai 2,3x4,8cm. Lasimosaiikin koot haastavien kiinteistöjen konesaumakattotöihin, mutta ovat 1,5x1,5 ja 2x2cm. Valikoimiimmetekee kuuluu myös keraamiset paljon myös peruskohteita. Yrityksen 10-henkinen mosaiikit. tiimi nakuttaa vuodessa noin 9000 neliötä uutta kattoa Varastovalikoimamme kattaa listapellityksineen. n.50 erillaista mosaiikkia, joita toimitamme arkeittain. ToimitusYrittäjä Veka Liiman kertoo, että tuleva kesä näyttää hyvältä. Rakenmyynnissä on toiset tamisen painotus on siirtynyt uudisrakentamisesta saneerausrakenta50 tuotetta, miseen.ja niissä toimituserä ladattua esitteemme. on täysi laatikko. - Näin käy aina, kun asuntotuotanto hiipuu. Olemme olleet pitkään Lisätietoja: Eurodivisionnäyttää Oy Varastotuotteet toimitamme alalla, ja nähneet sen huiput ja laskut. Oma työtilanteemme Mosaiikkitukku päivässä perille, ja toimitusmyynonneksi hyvältä. VahvuutenammeSuomen on, että voimme tarvittaessa tehdä 0500-421506 tituotteetkin päivässä. myös 8puutyöt, sillä ammattitaitoap.0400.432443, löytyy myös timpurin töihin, hän www.mosaiikkitukku.com Tuotteisiimme voit tutustua tarkuvailee. kemmin kotisivullamme, Kesän jännittävinjossa hetki saa lienee info@mosaiikkitukku.com heinäkuun alussa, jolloin rakennusalaa koskeva uusi CE-merkintä tulee voimaan.

Suurien konesaumakattojen peltiseppä

Kuvassa Alukvikin erikoisosaamista parhaimmillaan. Jugendtyylinen talo sijaitsee Riihimäellä ja sai uuden katon marraskuussa 2011(milloin ja mitä tehty?)

- Kukaan ei vielä alkukesästä tiedä, mitä muutoksia se käytännössä tuo ja ketä ne koskevat. Esimerkikisi tämän hetkisten tietojen mukaan me saamme asentaa sellaisia itsevalmistettuja tuotteita, joissa CE-merkintää ei ole, mutta emme saa myydä niitä eteenpäin muille urakoitsijoille. Peltiseppäpuolella on epäselvää, kuka tätä valvoo, ja millä tavalla, pohtii Liiman. Kesän alkupuolella yritys urakoi mm. Helsingin teknisen korkeakoulun parissa Haagassa ja Hämeenlinnan seminaaritalon katolla.

» www.alukvik.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

33


Siikli-maakellari, v uudessa elementis

rakentaminen

Pienet mutta tärkeät pihan ja kodin elementit metallista Kuumasinkitty teräs taipuu kiinteistön pihalla ja katolla moneksi: Pyykit kuivuvat, matot tuulettuvat ja tikkaat vievät katolle ja piipun juureen turvallisesti. Perinteiset metalliset pihakalusteet ja kattoturvatuotteet ovat tuttu ja suosittu näky suomalaisissa pihapiireissä. Kotimaista valmistajaa edustaa KPPR-Steel Oy. Telineet KPPR-Steelin Markki-tuotteista löytyy telineitä aina omakotitalojen pyörötelineistä suurempien taloyhtiöiden tamppaustelineisiin. - Malleja löytyy jokaiseen makuun. Esimerkiksi tamppaustelinettä valitessa kannattaa valita tuote, joka sopii omiin tarpeisiin ja pihaan. Suurempaan pihaan voi ottaa yhdistelmätelineen, jossa on toisessa päässä maton tamppausteline ja toisessa tilaa pyykinkuivaukselle. Se on erittäin suosittu tuote kohteissa, joissa on enemmän tilaa. Pienempään pihaan suosittelen perinteistä pyörivää pyykkitelinettä ja erillistä tamppaustelinettä. Ne toimivat hyvin, mutta ne voi sijoittaa hiukan vapaammin eivätkä ne vie niin paljon tilaa,

opastaa Kari Lehtola KPPR-Steelistä. Kotimainen yritys kehittää tuotteita asiakaspalautteen ja käyttökokemusten perusteella. - Asiakkailta saatavat palautteet tai kehitysvinkit voivat valmistajan näkövinkkelistä olla joskus pieniä, mutta vaikuttavat olennaisesti tuotteen käytettävyyteen. Pikkusäätöjä tuotteisiin tehdään kuitenkin mielellään, Lehtola lisää. Markki-telineitä saa rautakaupoista ympäri Suomea.

Kattoturvatuotteet Lehtola kertoo, että koska Markki-tuotteet ovat sertifioituja, jää turvatuotteiden asentajalle vastuu vain siitä, että hän osaa valita katolle sopivimman tuotteen.

Perunoita, juureksia, vihanneksia, mehuja ja hilloja on perinteisesti säilytetty maakellareissa, mutta 1960-luvulla tuli muotiin rakentaa koneellisia kylmiöitä, joiden uskottiin korvaavan maakellarit. Tuotteiden säilyvyyden on todettu olevan koneellisissa kymiöissä kuitenkin huono, koska jäädytyspatteri poistaa lämmön mukana myös tarvittavan kosteuden ja varsinkin juurekset nahistuvat nopeasti. Kun kosteus poistuu kylmiöstä, tuotteet luovuttavat oman- Uusista kosteutensa ympätaloista kattoturvatuotteet löytyröivään ilmaan ja tuotteet vät lähes poikkeuksetta. Hienoa on myös se, alkavat nahistua sekä itää. että niitä asennetaan vauhdilla myös vanhemKellarissa tulisi olla + 2-4 asteen lämpötila. Jos lämpiin kiinteistöihin. Siinä mielessä tietoisuus pötila laskee alle +2 asteen on kasvanut hyvin, kiittelee Lehtola. mm. perunan elintoiminnot KPPR-Steelin valmistamat kattoturvaalkavat kiihtyä ja tärkkelys tuotteet ovat joko sinkittyjä tai sinkittyjä muuttuu sokeriksi tehden ja maalattuja. perunan makeaksi.

- Maalatut tuotteet ovat suosituimpia. Niillä saadaan lapetikkaat, kattotikkaat, kattosillat ja lumisillat sopimaan talon muuhun Maakellarissa käytetään väritykseen, muistuttaa Lehtola hyväksi maan luonnollinen tasainen lämpö ja kosteus. Yhtiön valmistamia Markki-kattoturvatuotTämä aikaan jät- lä, joka hengittää päästä- t teita saadaan saa rakennusliikkeiden, ammattiliikkeiden tämällä kellariin maanva- en luonnollisen kosteuden t sekä rautakauppojen kautta ympäri Suomea. rainen lattia. Lattia voidaan lävitseen ja tiililattia on t KELLARIN RAKENTAMINEN

päällystää esim. reikätiilil- lisäksi helppo pitää puh- o

34

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


vanhanajan maakellari ssään

Jos kulkutie kellariin on met eivät pääsisi kellariin. Lattian alustan vedenpois- alaspäin viettävä, laiteto hoidetaan levittämällä taan oven eteen sorakertiilien alle noin 20 cm ker- ros salaojaan asti. Kellarin ros soraa. Mikäli paikka ominaisuuksia voidaan paon kostea ei ulkopuolista rantaa laittamalla kellarin salaojitusta saa unohtaa. yläosaan ja kattoon maaSalaojaputken suositeltava täytön alle lämpöeristys lasku on 10-15 mm/metri. esim. styrox, koska maaOven edusta on routaeris- perän lämpötila on vakio tettävä, jotta pakkanen ei vasta 5 metrin syvyydessä. Parhaaksi todettu kellarin pääse kellariin. Runsaspuustoinen poh- rakennusmateriaali on bejoisrinne on paras maa- toni, koska betoni piettynä kellarin sijoituspaikka. ei läpäise vettä ja se on Kellari kannattaa upottaa hygieeninen, hengittävä mahdollisimman paljon sekä huono kasvualusta maahan, huomioiden kui- homeille ja sienille yms. tenkin pinta- ja pohjavedet. Maakellari on mahdollista Lisätiedot: rakentaa myös tasamaal- www.simko.fi le. Kellari peitetään ohuella hiekkakerroksella ja sen jälkeen täyttömaalla n.100 cm vahvuudelta. Täyttömaaksi kannattaa valita sitkeää mätästä, jonka etuna on runsaat juuristot, jotka estävät maan valu-Metehe Oy » misen. Maatäytön pintaan laitetaan kerros multaa,Voimakaari 17 » johon voidaan haluttaessa54100 Joutseno kylvää nurmikko tai istuttaa » koristekasveja. Ilmanvaihtop. 0207 639 640 taana. Tiilien saumat tulisi / tuuletusputki ei missään saa peittyä ko-myynti@metehe.fi täyttää hiekalla, joka estää vaiheessa Asiakaspalvelumme on avoinna tiilien liikkumisen. Nurkat konaan täytemaan tai luklojotta 8–16, men alle. olisima–pe hyvä valaa, eläi-tervetuloa!

myynti suoraan tehtaalta ilman välikäsiä. pinnoitetakuu 20 v. teräskatteet

kattoturvatuotteet

sadevesijärjestelmät

www.metehe.fi

suoraan tehtaalta ilman jälleenmyyjiä tai muita välikäsiä. Osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta ILMOITUSARTIKKELI yhdistettynä tehokkaaseen konekantaan mahdollistaa kattavat ja laadukkaat materiaalitoimitukset niin katto- ja seinäpeltien kuin Lukkosaumallinen MTH Rivikatto on ajaton ja edustava kelojen, rainojen ja arkkien katemalli, joka on helppo asentaa. osalta sekä yksityisille kuluttajille ettäOy teollisuudessa Metehe on Lappeenrannan Joutsenossa toimiville ammattilaisille.

Teräskatot suoraan tehtaalta

toimiva teräsohutlevyn maahantuoja ja jatkojalostaja, joka palvelee niin Raaka-aineena Metehe kuluttajia kuin teräsohutlevyä käyttävää käyttää laadukkaita tateollisuuttakinteräsohuttoimittamalla materiaalia kuupinnoitettuja levyjä, joista valmistetaan suoraan tehtaalta. kattava valikoima erilaisia Me pidämme pintamme

esikäsittelytuotteita, seiOsaava ja ammattitaitoinen henkilökunta yhdisnäja kattoprofiileja sekä tettynäoheistuotteita. tehokkaaseenMa-konekantaan mahdollistavat näiden teriaalitoimittajana Mete- materiaalitoimitukset yksityisille kattavat ja laadukkaat hellä on ranskalainen, Eukuluttajille sekä teollisuudessa toimiville ammattilaisille. roopan suurin pinnoitettua Tuotevalikoimasta löytyvät myös kattoturvatuotteet ja teräsohutlevyä valmistava tikas- sekä sadevesijärjestelmät erikseen tai osana Pitää pintansa Myriadin terästehdas, jon- kokonaistoimitusta. kaRaaka-aineena toimittamille materiaaMetehe käyttää laadukkaita takuupinnoitettuja teräsohutleille myönnetään laatulevyjä, joista valmistetaan erilaisia esikäsittelytuotteita, seinä- ja kattopkohtainen 15 – 20 vuoden rofiileja sekä näiden oheistuotteita. Materiaalitoimittajana Metehellä on pinnoitetakuu. Meteheltä saa myös erilaiset katto- suurin pinnoitettua teräsohutlevyä valmistava ranskalainen, Euroopan läpiviennit, ja kattoMyriadin tikasterästehdas. Tehtaan toimittamille materiaaleille myönnetään turvatuotteet (lumiesteet laatukohtainen 15 – 20 vuoden pinnoitetakuu. ja kattosillat) sekä sadeMeteheltä saa myös vesijärjestelmät, joko osa-erilaiset kattoläpiviennit, tikas- ja kattoturvatuotnateet kokonaistoimitusta tai sekä sadevesijärjestelmät, joko osana kokonaistoimitusta tai erikerikseen tilattuna. seen tilattuna. Metehellä on käytössä on käytössä omaMetehellä toimintamalli, jossa oma toimintamalli, jossa tilaukset tehdään ja toimitetaan aina suoraan tilaukset tehdään ja toi- tehtaalta ilman turhia ja ylimääräisiä välikämitetaan suoraantehokas, asiakasystävällinen ja kustannuksiltaan siä. Näin aina varmistetaan tehtaalta turhia Nopea ja edullisinilman tapa toimia. reagointi ja lyhyet toimitusajat yhdistettynä ylimääräisiä välikäsiä. ammattitaitoisen henkilökunnan laajaan tuotetietämykseen ovat loppuNäin varmistetaan tehoasiakkaalle tärkeitä tekijöitä, joten panostaminen näihin tekijöihin näkyy kas, asiakasystävällinen ja kustannuksiltaan edullisin vahvasti Metehen toiminnassa. Lisäksi oma kattava raaka-ainevarasto tapa toimia. Nopea reasisältää kotimaisten perusvärien lisäksi laajan valikoiman erikoisvärejä, gointi ja lyhyet toimitusajat ja mahdollistaa niin erikoisempienkin tarpeiden täyttämisen. yhdistettynä ammattitaitoiKaikki tilaukset valmistetaan asiakkaan haluamalla tavalla omiksi sen henkilökunnan laajaan tuotetietämykseen ovattarvittaessa toimitetaan suoraan rakennuspaikalle kokonaisuuksiksi, jotka loppuasiakkaalle tärkeitä Metehen kattavasta valikoimasta löytyvät erilaiomalla kuljetuskalustolla. tekijöitä, joten panostaset profiilimallit niin tavalliselle kuluttajalle kuin ammattirakentajillekin. minen näihin tekijöihin Saatavilla ovat perinteinen konesaumakate ja lukkosaumakate, joka on näkyy vahvasti Metehen toiminnassa. Lisäksi oma uudempi versio pystysaumakatteesta ja asennettavissa ilman erikoistyökakattava raaka-ainevarasto, luja, sekä tiilikuvio- ja poimulevykatteet, joissa valittavina on useampia eri joka sisältää kotimaisten mallivaihtoehtoja. Kaikki kattotilaukset mitoitetaan ja valmistetaan kohperusvärien lisäksi laajan dekohtaisesti. Täydellinen valikoiman myös erikois- kokonaisuus katolle saadaan liittämällä samaan värejä, mahdollistaa eri- tarvittavat listat, tiivisteet ja kiinnitystarvikkeet toimitukseen myös kaikki koisempienkin tarpeiden

sekä kattoturvatuotteet, tikkaat, läpiviennit ja sadevesijärjestelmät asiakkaan näin halutessa. Näin toimimalla varmistetaan tilaamisen helppouden lisäksi samalla myös yhtenäiset värisävyt ja tarvikkeiden yhteensopivuus. Tee se itse – rakentajalle Metehellä on tarjota lisäksi selkeät ja yksityiskohtaiset asennusohjeet katteiden ja listoituksien asennukseen. Mitkä asiat vaikuttavat katon valintaan? Katemateriaalin valinnassa vaikuttavat omien mieltymysten lisäksi myös kattokaltevuus sekä kaavamääräykset. Esim. kaikkein loivimpiin kohteisiin ei ole mahdollista valita kaikkia materiaaleja vuotoriskien vuoksi, ja kaava-alueilla on tarkastikin määritetty sallittujen katemateriaalien ja -mallien sekä värien käyttäminen. Mitä kattoa uusiessa tulisi ottaa huomioon?

www.mustamarakassi.fi

Edellä mainittujen kaavamääräysten ja mahdollisesti tarvittavien julkisivunmuutoslupien ja -ilmoitusten lisäksi huomioitavia seikkoja ovat mm. urakan ajankohta, aikataulut, uusien materiaalien soveltuvuus kohteeseen ja ympäristöön sekä alusrakenteiden kunnon tarkistus.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

35


rakentaminen

Toimiva keittiö

kokkaukseen, kuvaukseen ja kestitykseen Kati Jaakonen, alias Hellapoliisi, on rakentanut ruokabloggaamisesta monipuolisen ja maistuvan työn. Omasta kotikeittiöstä lähteneen uran myötä Jaakonen rakensi viime talvena kodinomaisen, mutta myös työn vaatimuksiin vastaavan keittiön.

J

aakonen taustoittaa tehneensä ensin täysipäiväisesti kotikeittiössä töitä kolme vuotta. - Sitten alkoi tuntua siltä, että ehkä on aika sijoittaa omaan toimitilaan. Mihin tahansa katsoin kotona, tulivat työasiat eteen. Työtarvikkeille piti jatkuvasti hankkia lisää varastointitilaa. Nyt työkeittiö kaikkine tarvikkeineen eroaa kotiympäristöstä, ja voin kutsua vieraita muualle kuin kotiini. Myös säilytystilaa on riittävästi. Kokonaan uuden keittiön rakentaminen kesti noin kuukauden. Remontti ajoittui joululomien ja vuodenvaihteen aikaan, jotka osaltaan asettivat haasteita mm. tavaratoimituksille. Vaikka Jaakosen työpaikka on keittiö, eivät sen ratkaisut ole suurkeittiömäisiä, vaan hyvin kodinomaisia. Erityistä huomiota suunnittelussa kiinnitettiin keittiön toimivuuteen ruoanlaittotilanteessa ja asiakaskestityksissä. - Tarkoituksena oli tehdä kodikkaan ja Hellapoliisin näköinen keittiö suhteellisen edullisesti. Keittiön tuli soveltua myös kuvaustilanteisiin, pohjustaa Jaakonen.

36

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Saarekkeesta lisää säilytystilaa ja toimivuutta Vuokratiloissa oli entuudestaan pieni keittiönurkkaus. Tilaan haluttiin ruoanlaittopisteen lisäksi tuoda ruokapöytä, johon tarjoilut voisi järjestää. Jaakonen kertoo, että keittiösuunnitelmassa piti pitkälle elää olemassa olevan nurkkauksen varassa. Tilanpuute tuli nopeasti vastaan. - Yläkaappeja en olisi halunnut lainkaan, mutta säilytystilan takia ne oli pakko ottaa. Ruokapöydän ja takaseinän väliin sijoitettiin suurehko saareke, jonka sisään mahtui paljon säilytystilaa ja toimintoja. Saarekkeeseen on sijoitettu säilytystilaa niin, että sinne mahtuu täydelliset astiastot 50 hengelle heti ruokailupöydän vierestä. Astioita ei tarvitse kantaa pöytään kauempaa. Keittiön puolella saarekkeesta löytyy induktioliesi. Lieden tuntumasta saarekkeesta avautuvat säilytystilat työvälineille ja jäteastialle. - Lieden viereen tuotiin ylälaatikkoon roskakori. Se osoittautui loistavaksi valinnaksi heti kun päästin testaamaan keittiötä käytännössä: Voin pudottaa kananmunakuoret ja leikkuulaudan sipulinkuoret ja muut roskat hyvällä korkeudella olevaan roskikseen, ilman että niitä täytyy kuljetella paikasta toiseen tai kumarrella. Toinen roskis on perinteisellä paikalla vesipisteen alla, jossa on suurempi jätesäiliö, kiittelee Jaakonen.

Mielikuvitusta välitilaan! Hellapoliisi tunnetaan pinkistä ja mustasta väristään. Jaakonen kertoo etsineensä pitkään pinkkejä kaakeleita, joita ei kuitenkaan löytynyt. Lasipinta ei ollut vaihtoehto, sillä kuvausvalot heijastuvat niistä liikaa. Lopulta välitilaan asennettiin pinkki alumiinilevy. - Suunnittelimme itse kuvion ja värin. Alumiinilevy oli helppo kiinnittää ja se on helppo purkaa pois. Välitilaan voisi olla enemmänkin vaihtoehtoja tarjolla.

Hellapoliisi Kati Jaakonen aloitti yhden Suomen ensimmäisistä ruokablogeista vuonna 2005. Hän on koulutukseltaan suurtalouskokki ja tehnyt aina töitä erilaisissa keittiöissä. Hellapoliisina hän on työllistänyt itsensä kolme vuotta ja julkaissut useita eri reseptikirjoja.


ennen

jälkeen

ennen

Faktat: • Hellapoliisin työpaikka • 90 neliötä: eteinen, olohuone, keittiö, wc ja studio • Värit pinkki ja musta kulkevat läpi tilan Haasteet: • Pieni tila • Yksi seinä kokonaan suurta ikkunaa Tavoite: • Toimiva tila kokkaukseen ja leipomiseen, kuvauksiin ja asiakastarjoiluihin.

Kun jäteastia on korkealla, on myös sen ympäristö helppo puhdistaa. - Jos roskis on yhtään täysi, ei ovi mene kiinni ja roskat sotkevat hyllyn. Kun lapset laittavat kotona jätskipaperit ja jogurttipurkit roskiin, löytyy roiskeita pitkin seiniä. Toimivaan roskikseen ja lajittelupisteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Säästyy omiakin siivoushermoja, Jaakonen nauraa. Itse liesi on integroitu saarekkeeseen. Jaakonen liputtaa induktiolieden puolesta. - Induktioliesi on vähän kuin kaasuliesi, jolla on paljon hyviä puolia: Se kuumenee heti, ja on siksi taloudellinen. Kun perunat kiehuvat ja lasket levyn tehoja, lämpö laskee heti. Viiveaikoja ei ole. Kun pannun ottaa liedeltä, ei pinnasta saa enää palovammaa vaikka siihen sormensa vahingossa laittaisikin. Nopeus on merkittävä etu niin työni kuin lapsiperheen toimivan arjen kannalta. Sitä voin suositella kaikille. Induktioliesien hinnat eivät enää ole merkittävän suuret perinteisiin keraamisiin liesiin nähden. Liesien toiminnoissa tapahtuu jatkuvasti kehitystä. Markkinoilta löytyy malleja, joissa vain kattilan kohta lämpenee, ja liedelle voi sijoitella patoja ja kattiloita haluamallaan tavalla. Hukkalämpöä ei tule, eikä vapaita levyjä tarvitse odottaa.

Omia käyttötarpeita kuunnellen Jaakosella on kaksi keittiötä: Toinen on omassa kodissa, toinen työpaikalla. Hän opastaa keittiöremontin tekijää tai uuden rakentajaa ajattelemaan keittiötä omien tarpeiden pohjalta. - Ei tarvitse tehdä niinkuin aina on tehty. Jokaisen kannattaa miettiä, miten ja milloin keittiötä käyttää. Toiset haluavat sijoittaa designiin, toiset haluavat tehdä itse. Kaikki käy. Toimivuus on kaikkein tärkeintä, hän pohtii. Jaakosen omassa kodissa keittiö on yhtä suurta tilaa ruokailutilan ja olohuoneen kanssa. Sen huonoja puolia hänen mukaansa on se, että jos lapsiperheessä ei heti jaksa siivota sotkuja, ne näkyvät olohuoneesta keittiöön ja takaisin. Toisaalta, koko perhe voi oleskella samassa tilassa yhdessä. Jaakonen muistuttaa myös, että kaikkein parhaiten tuotteesta saa kiinni näkemällä sen konkreettisesti esim. myyntinäyttelyssä. - Esimerkiksi korkeakiiltoinen kaappi näyttää hyvältä kuvassa, mutta kun sitä hetken katsoo, tajuaa että sen kyljestä näkyy oma kuva. Kotona siinä näkyisi pian myös sormenjäljet ja kaikki pienet tahrat. Kaapinoven valintakysymyksestä tulikin siivouskysymys – miten usein haluan pyyhkiä kaapinovet?, hän muistuttaa.

jälkeen

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

37


rakentaminen

Hyvin suunniteltu toimii ja muuntautuu Ammattimaisesti tehty keittiösuunnittelu on Älä pyydä tarjousta tarkka, toimiva ja kaiken kattava. Se pidentää ja tee tilausta vain keittiön käyttöikää, sillä kun kaikki tarvittavat nettisivujen kautta. Käy osaset on harkittu ja sijoiteltu oikein, ei hyvästä eri myymälöissä, hyö- edes halua luopua. 15 vuotta keittiökalusteasentajana ja -myyjänä dynnä keittiösuunnittelijoita, kilpailuta ja pyydä työskennellyt Ari-Jukka Murtonen sai viime tarkka erittely tarjouksen syksynä tilaisuuden jatkaa yrittäjänä Klaukkasisällöstä. Laske omalle tai lassa, jo entuudestaan tutulla keittiöpaikalla torin kalusteasentajan työlle laidalla. Pitkä kokemus on antanut osaamista ja hinta. Saatat yllättyä näkemystä. Murtonen painottaa erityisesti hyvää positiivisesti! keittiösuunnittelua. Hän on uransa aikana nähnyt, kuinka tee-se-itse keittiöt ovat lopulta tulleet kalliimmiksi ja työläämmiksi, kuin jos alkumetreillä olisi maltettu hetki suunnitella. - Joissakin paikoissa välitila tai valaisimet oli unohdettu kokonaan. Kalusteiden väleissä oli rakoja. Netti on toki tänä päivänä todella hyvä tiedonlähde. Tavaratilausten ja suunnitelmien tekemiseen se ei kuitenkaan ole aukoton. Internet ei tule paikan päälle mittaamaan keittiötä, huomioimaan käyttäjien tarpeita ja muistamaan jokaista yksityiskohtaa. Ammattitaitoinen keittiösuunnittelija tekee sen kaiken, ja pysyy asiakkaansa antamassa budjetissa, kertoo Murtonen. Kun keittiösuunnitelma on tehty oikein, mahtuvat kaikki ovet avautumaan, kodinkoneet on sijoiteltu askeleita säästäen ja lopputulos näyttää hyvältä.

38

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

 Sauva-,  mosaiikki-,  lauta-,  korkkiparketit  Asennus-,  hionta-,  sävytys-,  remonttityöt

Kaikki lattiatyöt ammattitaidolla ja edullisesti. Pyydä tarjous!

PARKETTI LOUHIO KY Koivusillantie 33, 01800 Klaukkala Puh. 0400-456066 parkettilouhio@par.as


Näyttävä ja toimiva kodin sydän Keittiömaa on valmistajasta riippumaton keittiökauppa, joka panostaa valikoimassaan laatuun ja luotettavuuteen. Kauppias Eija Kanniainen-Ikosen mukaan Keittiömaan ykköstuote on Noblessa-keittiöt. Euroopan suurimman kalustevalmistajan saappaat ovat tarpeeksi suuret toimittamaan todella kestävää laatua ja astelemaan trendien edelläkävijänä. - Noblessa valmistaa 2700 keittiötä per päivä. Suuren talon etu asiakkaamme näkökulmasta on se, että kun valmistuserät ovat suuria, on yksikköhinta edullisempi. Noblessan laadunvalvonnasta vastaa ulkopuolinen taho. Mekanismeja, pintoja, ovia ja vetimiä testataan laboratorioissa, joissa saadaan tuotteiden todellinen käyttökestävyys selville, muistuttaa Kanniainen-Ikonen. Kalusteet tulevat rahtivapaasti logistiikkakeskukseen. Asiakas voi itse päättää, milloin tuotteet toimitetaan hänelle kotiin. Niitä tarvitse singahtaa hakemaan pihalta 15 minuutin varoitusajalla. Kanniainen-Ikonen lisää, että keittiö voi odottaa välivarastossa niin kauan, kuin tarvetta on.

- Tämä on ehdoton etu kaikille rakentajille. Keittiö tulee valmiiksi koottuna sovittuun aikaan, hän painottaa. Keittiöltä vaaditaan tänä päivänä paljon. Sen tulee toimia niin olohuoneen jatkona kuin myös huipputekniikan keskuksena. Kanniainen-Ikonen nauraa, että siinä vaiheessa kun miehiä alkoi kiinnostaa kokkaus, kehittyivät myös keittiön laitteet. - Se tuskin on sattumaa, että asianpesukone keksittiin heti sen jälkeen, kun naiset lähtivät töihin. Kun mies on keittiössä, tulee myös laitteiston olla viimeisen päälle kunnossa. Tänä päivänä se tarkoittaa sitä, että höyryuuneja ja induktiotasoja myydään hyvin, hän perustelee. Induktioliesi onkin nykyaikainen ja turvallinen valinta. Se ei jää vahingossa päälle, eikä vaikkapa liedelle pudonnut rätti syty palamaan. Induktioliesi on tehokas, ja siksi myös kuluttaa vähemmän energiaa. Tekniikan lisäksi keittiön hyvään toimin-

nallisuuteen ja näyttävyyteen vaikuttaa sen valaistus. Ledvaloja kysytään, halutaan ja käytetään mielellään. - Ledtekniikka soveltuu keittiöihin erinomaisesti. Se on tehokas eikä kuumene. Ledeillä saadaan kaunista ja tehokasta valoa työtasoille tai korostuspaikkoihin kaappien päälle tai alle, opastaa Kanniainen-Ikonen. Noblessa-keittiöistä löytyy runsaasti valikoimaa: Tänä keväänä markkinoille tuli 19 uutta ovimallia ja 10 uutta työtasomallia. Suomessa pitkän valkoisen ovimallikauden jälkeen kysyntää on myös luonnollisille ja pastellisille hiekan sävyille.

» www.keittiomaa.fi Jos kypsä pihvi näyttää kalpealta, tarkista työtason valaistuksen kelvinasteet. Sinisävyinen valo vääristää ruokien värit, jolloin paistoaikaa on hankala arvioida värin perusteella.

M E I LT Ä L Ö Y D Ä T K O T I S I S Y D Ä M E N

Keittiön suunnittelu, kalusteet, kodinkoneet ja asennus. Yhdestä paikasta, yhdellä kertaa. Ja vielä tänä kesänä! Keittiömaa – tuotevalikoimaltaan Suomen suurin ja laadukkain. Tarjoamme Euroopan suurimmalta keittiövalmistajalta Noblessa –keittiöitä vain kolmen viikon toimitusajalla. Kotimaisia AKA –keittiöitä jopa kahden päivän toimitusajalla. Keittiösi ja kotisi tekijät löydät samasta paikasta - Remonttimaailmasta. Varaa aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun info@keittiomaa.fi tai soita 010 2311 811. Keittiömaa Tammisto Valimokuja 2, 01510 Vantaa. Avoinna: ma – pe 10 – 18. La 10 – 15. Puhelin: 010 231 1810 Sähköposti: info@keittiomaa.fi

Keittiömaa Varisto Martinkyläntie 53, 2. Krs, 01720 Vantaa. Avoinna: ma – pe 10 – 18. La 10 – 15. Puhelin: 010 231 1810

keittiomaa.fi

remonttimaailma.com Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

39


rakentaminen

30 vuotta, 30 pinnaa – loppuunmyynnissä kymmenen senttiä korkeutta KVIK tietää, mitkä ovat tämän päivän mitat. Siksi se voi luopua kokonaan 70 cm:n runkomitasta. Kvikin maajohtaja Andy Nastolin muistuttaa, että keittiötä käyttävät nyt erilaiset ihmiset kuin aikaisemmin. Tämän tulisi näkyä keittiökalusteessa tyylin lisäksi myös mitoituksessa. - Olemme ottaneet huomioon sen, että ihmiset ovat pidempiä kuin aikaisemmin. Myös astiat ovat muuttuneet, joka tarkoittaa muutostarpeita niiden säilytyksessä, hän muistuttaa. Kvikin vakiokaapit ovat Suomen markkinoiden standardikokoja korkeammat. Vaikka perinteistä 70 cm kaappikorkeutta löytyy, on tarjolla myös 80 cm korkea kaapisto. - Jokainen joka kokeilee korkeampaa vaihtoehtoa, valitsee sen mieluummin. On selvää, että olemme keskimäärin pidempiä kuin pari kymmentä vuotta sitten. Korkeammalle sijoittuva työtaso antaa lisätilaa myös säilytykselle: 80 cm korkeaan kaappiin saadaan 15 % lisää tilaa. Jos syvyyttä kasvatetaan vielä 12.8 cm:llä, tulee säilytystilaa jopa 40 % enemmän. Tämä on merkittävä etu, perustelee Nastolin. Kaappitarvetta toki riittää. Usein pannuja ja astiastoja on muutamia erilaisia. Myös lautaskoko on vuosien varrella kasvanut.

40

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

- Cornell Universityn tekemän tutkimuksen mukaan lautasten koko on 36 % suurempi tänään kuin 70-luvulla, tietää Nastolin. Kvik uskoo korkeampiin malleihin, ja loppuunmyy nyt 30-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi viittä eri keittiömallistoa 30 % prosentin alennuksella. Nastolinin mukaan tällaiseen uskoon ja alennukseen on kolme syytä: Tulevaisuus, ergonomia ja säilytystila.

Mikä keittiössä maksaa? Keittiöiden hinnoissa voi olla valtavia eroja, vaikka ulospäin tuotteet voivat näyttää hyvinkin samanlaisilta. Nastolin opastaa, että keittiöstä kannattaa pyytää hyvä hintaerittely eri tuotteille, jolloin näkee, mitä mikäkin elementti maksaa. - Hinta ei välttämättä suuresti heilahda kodinkonevalintojen takia. Usein pöytätaso on se, mikä maksaa. Pöytätasoa vaihtamalla hinta saattaa muuttua tuhansiakin euroja, hän kertoo. Hintaan ei kuitenkaan kannata takertua liikaa, sillä tuotteelle annettu takuu kertoo sen kestävyydestä. - Valinnoissa kannattaa muistaa keittiön elinikä, huomauttaa Nastolin. Kvikillä on käytössään vakiohinnasto, joten se ei laske erillisiä sukulais- tai tuttavaalennuksia. Peli on reilu kaikille. Siksi myös alennukselle täytyy olla jokin selkeä syy.

» www.kvik.fi


30-VUOTISJUHLAN ALENNUSMYYNTI

Alennusmyynnissä 5 keittiösarjaa Juhlistamme 30-vuotista taivaltamme tanskalaisten design-keittiöiden myyjänä yllättävän edullisilla hinnoilla ja mahtavilla kesäalennuksilla *. Kiirehdi myymälään ostamaan 30 %:n alennuksella …ennen kuin varastot tyhjenevät.

Kvik Espoo: puh. 0207 558 635 . Kvik Itäkeskus: puh. 0207 529 820 Kvik Jyväskylä: puh. 0207 529 860 . Kvik Kuopio: puh. 0207 529 830 Kvik Lahti: puh. 0207 289 370 . Kvik Tampere: puh. 0207 289 380 Kvik Turku: puh. 0207 118 578 . Kvik Vantaa, Tammisto: puh. 0207 280 590 Kvik Vantaa, Varisto: puh. 0207 289 390

- 30%

Valik oidu S iem ista kod e inko neis ns* ta *

Keittiöitä vuodesta 1983

* Tarjous koskee BASIQ-kaappeja (70 cm) etusarjoineen, sisäosineen ja sokkeleineen. Pöytätaso, allas, hana, kodinkoneet, kasaus, asennus ja toimitus eivät sisälly hintaan. Tarjous on voimassa vain niin kauan kuin tuotteita riittää, eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin. ** Syntymäpäiviemme yhteydessä tarjoamme valikoituja Siemens-kodinkoneita hintaan, joka on 30% alle suositushinnan. Tarjous on voimassa 25.8.2013 saakka, eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin. Puhelun hinta 0207 numeroon: Lankaliittymästä 8,28 snt/puhelu + 7 snt/min, matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 17 snt/min


rakentaminen

Suomalaiset osaajat vastasivat haasteeseen Ympäristöministeriön mittavassa tutkimuksesta selviää vapaaajan asuntojen ekotehokkuusongelmat. Ratkaisujakin tarjotaan. Tutkimuksessa kehotetaan laitevalmistajia kehittämään laitteistoja, jotka säätelevät mökin sisälämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Ensimmäinen haasteen vakavasti ottava laite tuotiin Celotron Oy:n toimesta markkinoille helmikuussa 2013. Ympäristöministeriön raportissa todetaan, että laite, joka säätelee mökin lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan, saavuttaa keskiverto mökissä vuodessa jopa 500 euron säästöt, verrattaessa pelkkään ylläpitolämpötilaan. - Optimaalinen tilanne on pitää tyhjillään olevan mökin sisälämpötila minimissään kolme astetta korkeammalla kuin ulkolämpötila. Tuolloin mm. homeongelmat pysyvät poissa. Tämä eroaa merkittävästi tasaisesta ylläpitolämmöstä, kiteyttää Celotron Oy:n ltj. Mika Ruusuvuori. Celotronilta löytyi jo ennestään Centro-kodinohjain, johon yritys lähti kehittämään ulkolämpötilaan reagoivaa ominaisuutta. - Tuotekehitystä ja -testausta tehtiin parin vuoden ajan. Nyt Centro muuttaa mökin lämpötilaa halutulla tavalla, eikä aikaisemmista ominaisuuksistakaan ole tingitty. Kännykkäohjauksella mökin voi myös lämmittää sille päivälle, kun sinne saapuu. En tiedä yhtään mökkiä,

johon se ei sopisi. Laiteemme ovatkin jälleenmyyjiemme myydyimpiä tuotteita, luettelee Ruusuvuori. Mikäli kiinteistön putkien pelätään jäätyvän, voidaan laitteisto ohjelmoida pitämään lämpötila aina vähintään tietyn alarajan yläpuolella. Varovaisimpienkin laskelmien mukaan Centro maksaa itsensä jo pelkässä ylläpitolämmityksessä takaisin ensimmäisen käyttövuoden aikana. Centro-kodinohjausjärjestelmän ns. seurantatermostaatin tuotekehitys sai alkunsa veneiden ja asuntovaunujen talvisäilytyksestä. Niiden keväiset homevauriot vaivaavat monia. - Jos vaikkapa veneeseen laitetaan pieni patteri ja Centro-järjestelmä, voidaan home pitää loitolla hyvinkin pienillä kustannuksilla, huomauttaa Ruusuvuori. Järjestelmä toimii tietenkin myös palo- ja murtohälyttimenä. Mikäli laitteiston liike- tai mikroaaltotunnistin havaitsee tilassa liikettä, se lähettää omistajalle tekstiviestin tai tekee soiton. Celotronin kaikki GSM tuotteet ja niiden osat ovat 100 % kotimaista tuotantoa. Yritys on valmistanut mm. tiettävästi maailman ensimmäisen GSM-toimintaan perustuvan valvontajärjestelmän 90-luvun lopulla Soneralle.

» www.celotron.com

keittiöt, komerot, khh-kalusteet, eteisryhmät, wc-kalusteet, vaihto-ovet, liukuovet, tilanjako-ovet

Edullisesti MÄLÄSTÄ! TEHTAANMYY

* ilmainen suunnittelupalvelu myymälässä * tukkuhinnat * nopeat toimitukset * monipuolinen mallisto * ei ostorajoituksia * myös jälleenmyyjille * valmistus omilla tehtailla

Meiltä myös mittojen mukaan

LIUKUOVET ja tilanjako-ovet!

Ota mitat mukaan ja poikkea myymäläämme.

Hyvinkään V I S I O N KEITTIÖKALUSTETUKKU Oy V I S I O N KEITTIÖT

www.keittiokalustetukut.fi

42

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Helletorpankatu 33, 05840 HYVINKÄÄ, p. 019 4600 600 myynti@hyvinkaankeittiokaluste.fi

avoinna: ma+pe 9-18, ti-to 9-17, la 9-14, heinäkuussa ark. 9-17, la sulj.

LIUKUOVET www.visionliukuovet.fi


Kännykällä ovet lukkoon, sauna ja musiikki päälle Kiinteistönohjaus on pienimillään yksinkertainen kellokytkin tai liiketunnistin. Laajimmillaan järjestelmä kattaa kaikki kodin toiminnot. Sen päätehtävä on kuitenkin aina tuottaa kiinteistön omistajalle selkeää hyötyä. - Energiansäästö on yksi merkittävimmistä syistä kiinteistönohjauksen hankintaan. Suomessa se lähtee liikkelle lämmityksen ohjauksesta ja lämmöntalteenotosta. Niiden ohjausta tehdään joko ajan tai eri suureiden perusteella, taustoittaa Sakari Nurkki Gycom Finland Oy:stä. Käytännössä eri suureiden perusteella voidaan esim. ilmastointia tehostaa silloin, kun hiilidioksidin määrä kasvaa annetun pitoisuusrajan yli. Mikäli suureiden sijaan halutaan käyttää ajastinta, kytkeytyy ilmastointi päälle esimerkiksi aamun heräämishetkeen ja iltapäivisin töistä kotiutumiseen. Ohjausjärjestelmillä saadaan turvallisuutta mm. vesivuotojen ja tulipalojen varalle. - Vesipisteiden yhteydessä olevat vuotosuojat ovat jo usean vakuutusyhtiön silmissä pakollisia. Sen lisäksi vuotosuojiin voidaan lisätä hälyytys kiinteistön omistajalle tai sulkea automaattisesti vedensyöttö, kertoo Nurkki. Veden ja tulen lisäksi kiinteistöä halutaan suojata murtoja vastaan. - Liiketunnistin tai kuorisuojaus ovat yleisimmät varustelut murtojen varalta. Toisaalta keskitetty lukituksenohjaus varmistaa, että kiinteistön kaikki ovet lukkiutuvat kerralla, eikä esimerkiksi takaovi ei jää vahingossa auki, muistuttaa Nurkki. Jokaiseen erilliseen toimintoon ei suinkaan tarvita omaa kaukosäädintään. Nurkki painottaa, että kun toiminnot ovat kunnossa, täytyy niiden olla mahdollisimman miellyttäviä myös käyttää. - Kiinteistönohjaus voi tapahtua PC:llä, älypuhelimella tai jollakin näyttölaitteella, joka on integroitu kiinteistöön. Visuaaliset käyttöliittymät helpottavat käyttöä ja niitä kysytään paljon. Käyttömukavuutta lisäävät hallintalaitteiden yksinkertaisuus ja valmiiksi tehdyt tilanneohjaukset. Kaikkea voidaan tarvittaessa ohjata vaikkapa huonekohtaisesti. Automaation ei tarvitse jäädä tähän. Useat AV-laitteet voidaan yhdistää samaan ohjainlaitteeseen, jolloin kuvaa tai ääntä voidaan jakaa keskitetysti koko kiinteistöön tai sen eri osiin. Ohjausjärjestelmistä löytyy myös mm. moduulisia malleja, jolloin toimintoja on helppo lisätä omien käyttötarpeiden mukaan.

Jung sähkökalusteissa klassinen muotoilu yhdistyy toiminnallisuuteen. Osien laadukas rakenne ja aidot materiaalit luovat kestävän yhdistelmän. Jung musiikkiasema Telakoi mp3-soitin, iPod tai iPhone, lataa ja kuuntele .

Langattoman ohjaimen voi sijoittaa vapaasti, esimerkiksi lasiseinään.

Jung GUI - Graafinen käyttöliittymä Jung KNX -järjestelmään

» www.gycom.fi ja www.jung.fi

Tiesitkö, että kiinteistönohjauksen graafinen käyttäjäliittymä toimii näyttöpaneelissa, älypuhelimessa tai niiden yhdistelmissä? Järjestelmän hallintalaitteen ei tarvitse olla erillinen seinään kiinnitettävä pääte, vaan toimintoja voi tarkkailla ja ohjata kännykästä – vaikka sohvalta tai työpaikalta käsin.

GYCOM FINLAND OY www.gycom.com ; www.jung.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

43


rakentaminen

Upea äänentoisto – monellakin tapaa Genelec Oy on valmistanut korkeatasoisia tarkkailukaiuttimia musiikin ja äänen kanssa työskentelevien ammattilaisten päivittäiseen käyttöön. Nämä kotimaiset huipputason laitteet ovat olleet saatavilla myös tavallisiin koteihin. Genelec-aktiivikaiuttimien käyttö kotien äänentoistossa on jo pitkään ollut osa arkipäivää ympäri maailman. Kaiuttimien erotteleva ja laadukas toisto on edukseen kaikissa paikoissa, joissa halutaan viihtyä hyvin – toisinsanoen myös kotona. Markku Syrjäpalo Geneleciltä kertoo, että messuilla Genelecin osastolle tulevat yleensä ensimmäisenä perheen naiset. - Tuotteet eivät ole designia, eikä niiden ole tarkoituskaan olla. Mutta niiden muotokieli eroaa muista äänentoistolaitteista. Yleensä perheen nainen kiinnostuu kaiuttimien ulkomuodosta, ja pyytää miehensä mukaan katsomaan. Kun kerrotaan mistä on kyse, innostuu perheen mies kaiuttimien tekniikasta, hän kuvailee. Genelecin tuotteiden muotoilu on lähtenyt liikkeelle teknisestä puolesta. Sama mallisto on ollut markkinoilla pitkään saman näköisenä, eikä Syrjäpaljon mukaan siihen tulla ulkoisia muutoksia tekemäänkään. Jos jokin muuttuu, tapahtuu se kaiuttimien sisällä.

Kotikäyttöön Viime vuoden puolella Genelec julkaisi kotikäyttöön sopivat G- ja F -sarjan. Tänä vuonna mukaan on tullut myös kotistudioon sopiva M-sarja. - Yleensä yksityiskoteihin päätyy kaksi kaiutinta ja yksi bassokaiutin. Lisäksi mallistosta löytyy kolme erilaista uppokaiutinta, joissa on yksi seinärakenteisiin asennettava bassokaiutin. Upotettavuus on kasvava trendi. Amerikassahan tekniikka halutaan kätkeä rakenteisiin piiloon, ja se alkaa nyt rantautua Suomeen, kuvailee Syrjäpalo.

44

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Toisaalta, kaunis kaiutin on ilo laittaa myös esille. Olipa kaiutin piilossa tai esillä, ovat ne äänellisesti ja teknisesti yhtä hyvälaatuisia. Langattomia laitteita Genelec ei suoraan valmista. - Kaikki tuotteet vaativat sähkön, joten signaali tulee siinä samalla. Mikäli tuotteitamme haluaa käyttää langattomasti esim. kotiteatterissa, onnistuu se yhteistyökumppanimme Pebble Audio Oy:n kautta. Oma päämarkkinamme on ammattipuolella, jossa langattomuus ei ole se juttu, perustelee Syrjäpalo.

Kun etsit äänentoistolaitteistoa, mieti missä, milloin ja miten haluat kuunnella musiikkia. Haluatko hyödyntää järjestelmää kotiteatterissa? Kuka laitteistoa käyttää ja miten sitä ohjataan? Haluatko, että laitteisto on näkyvillä vai piilossa? Vertaile toimittajia ja laitteistoja. Pitkät takuut kertovat, että järjestelmä on laadukas.

Asuntomessuilla mukavia maistiaisia Genelec on toimittanut äänentoistojärjestelmiä muutamiin Hyvinkään Asuntomessujen talokohteisiin. Ensimmäinen kattaus löytyy Villa Sisusta, jossa lähes kotistudion tasoinen äänentoisto onnistuu vaikkapa talon saunassa. - Villa Sisussa yhdistyy hyvin myös meidän ideamme. Omistajana on rock-henkinen muusikkopariskunta, jotka tekevät kotistudiossa musiikkia. Työskentelypisteessä on käytetty M-sarjan tuotteita. Saunassa, pesuhuoneessa, terassilla ja olohuoneessa toistuu studiolaatuinen musiikki, jota voi hallita vaikkapa älypuhelimen avulla, kuvailee Syrjäpalo. Toinen kohde, Validus Motus, puolestaan pitää sisällään enemmän uppokaiuttimia ja DSP-älyllä rakennettuja järjestelmiä. Se soveltuu musiikin kuunteluun ja elokuvien katselemiseen. Kohteessa olohuoneen monikanavainen teatterikokoonpano on toteutettu Smart Active Monitor –malliston tuotteilla. Muiden tilojen äänentoiston toteuttamisessa on käytetty Genelecin uusia, kotikäyttöön

suunniteltuja G‐ ja F‐sarjan aktiivikaiuttimia. Mallisto sisältää neljä erikokoista kaiutinta ja kaksi erikokoista subwooferia. Tuotteita on saatavilla sekä valkoisella että mustalla viimeistelyllä. Genelecin jälleenmyyjiä löytyy ympäri Suomea. Useista paikoista löytyy demopiste, jossa voi kuunnella äänentoiston eroja napin painalluksella. Alaan perehtymätönkin kuulee, että nappia painamalla muuttuu muukin kuin hinta.

» www.genelec.fi


Tyylikästä äänentoistoa. Genelec on mukana Hyvinkään Asuntomessuilla 12.7-11.8.2013. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme kohteissa 27 Validus Motus ja 28 Villa Sisu. Lisätietoja löydät osoitteesta www.genelec.fi


rakentaminen

179 mm

MURTO MIEHET

HÄLYTY S

(09) 856 3 4620

Suojaa tärkeimmille, kodille ja läheisille Ennen luuta oven edessä tarkoitti, ettei talon väki ole kotona. Nykyään hälytintoimittajan tarra ikkunassa kertoo, että talo on murtosuojattu 24/7. Olipa talo tai asunto millainen tahansa, hankitaan sen oveen ensimmäisenä lukko. Tänä päivänä myös murtohälyttimiä asennetaan kerros- ja rivitaloihin yhtälailla omakotitalojen kanssa. Turvallisuusjohtaja Pewe Maaranen Murtomiehet Oy:stä toteaa, että niin ikävää kuin se onkin, ovat asuntomurrot Suo-

messa yleistyneet ja ammattimaistuneet merkittävästi viime vuosien aikana.

Ammattivarkaita vastaan Asuntojen irtaimistosta haaveilevat konnat eivät käytä naamioita tai liiku vain öisin. Maaranen muistuttaa, että heidän ammattinsa on murtovaras - ja he ovat siinä hyviä. Siksi kiinteistön murtohälyttimien pitää vastata ammattimiehen yritykseen päästä taloon sisälle. - Itse seuraamme aktiivisesti alan tapahtumia ja uutuuksia. Käytämme vain sellaisia laitteita, jotka ovat laadukkaita ja toimivat joka kerta. Varmasti jokainen saa itselleen jonkinlaisen hälyttimen parilla satasella, mutta on eri asia, toimiiko se tositilanteessa. Voimme yhä seistä niiden laitteistojen takana, joita asensimme yrityksen alkumetreillä 20 vuotta sitten, hän perustelee.

Varkaiden Arvo‑ ja Käyttötavarapörssi avoinna ma‑su klo 0‑24

koko kesäloman ajan ...paitsi murtohälyttimin suojatuissa kohteissa. Niitä varkaat karttavat kuin virkavaltaa. Hälyttimen ja palvelut saat erikoisliikkeestä. Räätälintyönä tarpeesi mukaan, ja edullisesti. Soita jo tänään.

TALLENT KAMERA AVA VALVONT A

Tiesitkö että, Suomessa

80 mm

- tehdään keskimäärin yksi asuntomurto joka 15. minuutti. MURTO - tehdään keskimäärin MIEHET 20 000 murtoa vuodessa. HÄLY (09) 85 TYS 63 4620 - vakuutusyhtiöt korvaavat asuntomurrosta keskimäärin 2000 euroa. 98 mm

MURTO MIEHET

HÄLY (09) 85 TYS 63 4620mallit toimivat ja estävät Vaikka vanhatkin varkauksia haluttuun tapaan, on markkinoilla paljon mielenkiintoisia uutuuksia. Langattomuus on jo päivän sana. Tuloaan tekee biotunnistin. - Usein asiakkaamme murehtivat, mitä jos kodin laitteiston aktivointikoodi unohtuu. Biotunnistin on sellainen, että se kulkee aina mukana, eikä katoa. Sormenjälkitunnistin on ollut itselläni käytössä, enkä voi kuin kiitellä sen kätevyyttä, hehkuttaa Maaranen. Valitsipa millaisen hälyttimen tahansa, tulisi sen toimintavarmuuteen, toimittajan antamiin takuisiin, asennukseen ja huoltoon kiinnittää huomiota. Suomessa on yli 800 murto- ja hälytinalan toimijaa. Heistä 37 kuuluu AAluokkaan. Murtomiehet ovat yksi heistä.

» www.murtomiehet.fi Murtohälyttimen hankinta on 179 mm ennaltaehkäisevää työtä. Jo pelkkä tarra ikkunassa ja talon ovessa kertoo että kiinteistö on suojattu. MURTvarkaalle, O Tuolloin hän todennäköisesti valitsee MIEHET viereisen talon, jossa tarraa ei ole. HÄLYTYS (09) 8563 462 Myös hälytyssireenistä lähtevä kova 0 ääni säikäyttää voron, ja herättää lähiympäristön mielenkiinnon.

TALLENTAVA KAMERAVALV ON 80 mm

Uhka on todellinen.

Murtohälytin in

varas out.

MURTO MIEHET HÄLYTYS

(09) 8563 46 20

Soita murtomiehet 8563 4620 palvelu@murtomiehet.fi

46

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

50 mm

MURTO

98 mm


Keskuspölynimuri

soveltuu kotiin ja mökille myös jälkiasennuksena

Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Sisätiloissa vietetään yli 90% ajasta, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurijärjestelmät johtavat poistoilman pois asutuista tiloista. Epäterveelliset pienhiukkaset eivät päädy keuhkoihin, ja huoneilmakin tuoksuu puhtaalle ja raikkaalle. Tiesitkö, että keskuspölynimurin käyttö vähentää imurointikertojen ja pölyn määrää merkittävästi. Perästä vedettävä imuri puhaltaa mikropölyn takaisin huoneilmaan. Sen ulospuhallusilma aiheuttaa myös pölymyrskyn imuroitavassa huonetilassa. Keskuspölynimuri puhdistaa pölyn lisäksi sisäilmaa.

Uusiin tai vanhoihin asuntoihin Uudisrakentamisessa keskuspölynimuri on lähes poikkeuksetta vakiovaruste, mutta myös jälkiasennusten suosio on kasvanut voimakkaasti. - Omasta valikoimastamme löytyy valinnanvaraa niin tehoiltaan, asennustiloiltaan kuin kooltaankin. Vaihtoehtoja on omakoti-, rivitalo-, kaupunkikoti ja mökkiasumiseen, kertoo Tiina Savolainen Allaway Oy:stä. Savolaisen mukaan iso osa keskuspölynimureista asennetaan valmiisiin taloihin. - Jälkiasentaminen on yleensä luultua paljon pienempi remonttiprojekti. Usein asennuksessa hyödynnetään esimerkiksi portaikkorakenteita, kaapistojen sokkeleita ja yläpohjaa. Järjestelmän osista saa vaivattomasti koottua sopivan kokonaisuuden erikokoisiin tiloihin ja eripaksuisiin seiniin. Jos järjestelmää tarvitsee myöhemmin laajentaa, se on aivan yhtä vaivatonta, hän opastaa.

Integroitu keskuspölynimurijärjestelmä Allaway on ainoa keskuspölynimurivalmistaja, jolla on täysin integroitu järjestelmä. - Kaikki osat keskusyksiköstä putkistoon, imurasioihin ja siivousvälineisiin sopivat saumattomasti yhteen. Imuroiminen on vaivatonta, sillä siivotessa käytetään vain notkeaa ja kevyttä letkua, jatkovartta sekä suulaketta. Siivous on miellyttävän hiljaista, sillä keskusyksikkö sijaitsee muualla. Roskat ja pöly kulkeutuvat keskusyksikköön putkistoa pitkin, kuvailee Savolainen. Keskuspölynimurin parhaita puolia on, ettei poistoilmaa puhalleta takaisin huoneilmaan, vaan se ohjataan putkistoa pitkin edelleen ulos. Huoneilma pysyy puhtaampana ja raikkaampana, näin myös pölyjen pyyhkiminen vähenee. - Pölyputkistomme on virtausominaisuuksiltaan markkinoiden paras. Imuteho on saatu aikaan optimoimalla mm. kulmakappaleiden mitoitus, sileät, kestävät putkien sisäpinnat, putken halkaisija ja tiiviit liitokset. Imurasioiden siepparit estävät pientä Lego-palikkaa suurempien esineiden menemisen putkistoon, kertoo Savolainen.

» www.allaway.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

47


rakentaminen

Onko lämmitys päällä turhaan?

Kun haluatte vain parhaan ja laadukkaimman teillä on tasan yksi vaihtoehto ­ Rüegg tulisija!

Kesä on vihdoin saapunut ja ilmojen puolesta lämmityskausi on päättynyt. Mutta onko teillä lämmitys todella kytketty pois päältä? Lämmityksen automatiikka huolehtii kyllä siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Säätöventtiilit eivät toimi sulkuventtiileinä: niissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttääkin ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Tällä tavalla säästyy energiaa ja toisaalta myös asumismukavuus paranee. Vanhemmissa taloissa pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana, koska verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa sen jumiutumista. Lämpimän käyttöveden tuotantoon lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta, eli lämmin suihku on tarjolla koko kesän.

Rüegg tarkoittaa innovatiivistä, modernia, ajattomuutta, fantastista tulen näkyvyyttä sekä puhdasta palotekniikkaa.

Cubeo

Viisas tarkistuttaa järjestelmän Viisas lämmittäjä kytkee siis lämmityksen pois kesäksi, mutta erityisen viisas tarkistuttaa järjestelmän muidenkin osien toimintaa kesällä. - Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on normaalisti melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistaa aika ajoin ja tarvittaessa uusia ne lämmityskauden ulkopuolella, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen  LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo ja jatkaa:  - Tällaisia osia voivat olla patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä hieman jatkua. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto kannattaa teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaakin kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen. Näin voi välttää ikäviä häiriötilanteita talvipakkasilla, mutta myös saada aikaan selvää säästöä. Mäkinen rohkaiseekin kiinteistöjen omistajia seuraamaan lämmitysjärjestelmien toimintaa ja erityisesti niiden energian kulutusta.  - Pienenevien energialaskujen seuraaminen voi olla mieluisa harrastus, hän muistuttaa.

Rüegg on tunnettu sveitsiläisestä tarkkuudesta ja kestävyydestä ja Rüegg ottaa täyden vastuun tuotteistaan ja kunnioittaa kaikessa tekemisessään asiakkaitaan ja luontoa. Ellipse Näiden toteutuneiden asioiden vuoksi Rüegg tulisijatuotteet ovat useassa Euroopan maassa saavuttaneet erittäin arvostetun aseman sekä luoneet tulisijamarkkinoille täysin uuden vaatimustason.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

PI Classic

Rakentajan Vinkissä erotut eduksesi

Varaa paikkasi! myynti@mustamarakassi.fi 48

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

PI­ccolo

www.ruegg.fi Myyntinäyttely Espoon Suomenojalla Suomalaistentie 1­3, Espoo Aukioloajat Ma­To 10­17, Pe 10­16 La 10­14 Puh. 09­881 3464 Maahantuonti yksinoikeudella

www.takkamestarit.eu


Näin se tehtiin japanissa Näin maailmalla! Japanin matkan kuva-albuminsa avasi Riitta Oi. Roskien lajittelu on yleistä ja erittäin kurinalaista. Jätehuolto hakee erilaiset roskat eri päivinä kadunkulmasta.

Japanista löytyy paljon vanhoja tunnelmallisia taloja, jotka ovat retuperällä. Valtio on viime vuosina myöntänyt pienen tukirahan vanhojen rakennusten restauroijille.

Vaikka japanilainen ruokakulttuuri on vertaansa vailla, valmistuvat herkut yllättävän pienessä ja vaatimattomassa keittiössä. Riitta Oi arvelee keittiön olevan pieni myös sen takia, että naiset suhtautuvat omaan rooliinsa emäntänä vaatimattomasti, eivätkä tohdi pyytää suurta tilaa itselleen. Kuvan keittiö on puitteiltaan hulppean kuuden huoneen kerrostaloasunnosta.

WC-istuimen vesisäiliön päälle sijoitetusta käsienpesualtaasta valuu vesi suoraan uusiokäyttöön pytyn huuhteluvetenä. Siinäpä hyvä idea myös suomalaiseen tuotekehitykseen! Seinässä olevista napeista voi painella erilaisia pesusuihkuja pepulle.

Vaikka kerrostalokuusion keittiö on tilaihme, on ruokailulle varattu valoisa ja avara tila suurine viherkasveineen. Suomalainen Marimekko oli tässä kodissa hyvin edustettuna.

Tilaa on vähän. Autojen parkkipaikka on kerrostalon läheisyydessä useassa eri kerroksessa. Auto nostetaan hissillä omaan kerrokseensa.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

49


energiatehokkuus

Energiatehokkaita

valintoja Jatkuvasti kallistuvaa energiaa halutaan käyttää mahdollisimman vähän. Säästöjä haetaan lisäeristämisellä, talotekniikalla ja erilaisilla lämmitystavoilla. Merkittäviä valintoja tehdään sillä, miten asutaan. Kaikki alkaa oikein rakentamalla

U

usien talojen energiamääräykset ovat kiristyneet tasaiseen tahtiin. Teoriassa uudet talot ovatkin erittäin energiatehokkaita. Paksut eristeet eivät kuitenkaan auta mitään, jos välissä on rakoja. - Työmaakiire, huolimattomuus ja ammattitaidottomuus voivat pilata hyvänkin suunnitelman, toteaa Laitinen. - Rakentajien ammattiylpeys ja -taito pitää olla kohdallaan. Työ tulee tehdä huolellisesti, jotta sillä olisi todellista merkitystä myös energiatehokkuuden kannalta. Ongelma on, että rakennusalan koulutus ei ole pysynyt uusien rakennusmääräysten perässä. Vauhti on ollut siinä mielessä liian kova, hän lisää. Remontti- tai rakennustyön tilaaja on usein maallikko, jolla ei ole edellytyksiä seurata työmaata. Tärkeää olisikin kiinnittää huomiota siihen, että työmaan vastuuhenkilö olisi kärryillä tämän päivän vaatimuksista. Uudis- ja saneraauskohteissa erityistä huomiota Laitinen opastaa kiinnittämään ikku-

50

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

noihin. Vaikka energiatehokkaat ikkunat ovat hiukan kalliimpia, tulee hintaerotus nopeasti takaisin pienemmässä energialaskussa. - Muilla materiaalivalinnoilla ei ole niin suuria vaikutuksia energiatehokkuuteen. Niissä voi kuitenkin huomioida ympäristökuormitukset. Tuolloin karkeasti sanoen luonnonmateriaaleista puu on hyvä, betonisementti vähän huono. Puun etuja ympäristön kannalta on myös se, että se sitoo hiiltä, summaa Laitinen.

Säädä kodin sisälämpötila itsellesi sopivaksi. Hanki jokaiseen huoneeseen sisälämpötilamittari ja tarkkaile niitä. Kylpyhuoneessa voi olla lämpimämpää ja makuuhuoneessa viileämpää. Laske lämpötilaa erityisesti kovilla pakkasilla huoneissa, joissa et oleskele.

Jussi Laitinen on ympäristö- ja tiedetoimittaja sekä filosofian maisteri. Hän on kirjottanut mm. Pieni suuri energiakirja – Opas energiatehokkaaseen asumiseen sekä Valomerkki – Energiapula ja makean elämän loppu -kirjat. Kysymykseen siitä, millainen Suomi on 20 vuoden päästä, ei hänkään osaa vastata: - Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Nyt on mennyt jo monta vuotta niin, ettei kukaan tiedä mitä puolen vuodenkaan päästä tapahtuu. Mutta jos tulevaisuus olisi sellainen kuin toivon, olisi elämä onnellista, kiireetöntä ja energiatehokasta. Joka tapauksessa elämä tulee muuttumaan, sillä halpa energia ja öljy alkavat olla loppu. Tiedetään, että polttoaineen, lämmön ja sähkön hinta nousee. Silloin rahaa jää vähemmän kaikkeen muuhun, jolloin esimerkiksi matkusteluun, ravintoloihin ja muuhun kulutukseen jää vähemmän rahaa. Lumipalloefekti on valmis: Yritykset vähentävät työntekijöitä, kun kävijöitä ei ole, ja taantuma syvenee. Joidenkin tutkijoiden mukaan 2008-luvun taantuma on pitkittynyt juuri energian ja öljyn hinnannousun takia.


Onko talosi energiasieppari vai tuhlari? Rakennuksen energiatodistus on työkalu, jolla voi vertailla eri rakennusten energiatehokkuutta. Uusille rakennuksille se tehdään jo rakennusvaiheessa.

Miten lämmittää? Kun rakentamisen ja asumisen yhteydessä puhutaan energiatehokkuudesta, nousee ensimmäiseksi aiheeksi lämmitys. Kun rakennuksesta on saatu samaan aikaan mahdollisimman tiivis ja hallitusti hengittävä, on tärkeää, että lämpö pysyy sisäpuolella. Vaikka esim. sähkölämmityksellä on tänä päivänä huono maine, on sen käyttö tiiviimmissä taloissa aiempaa kannattavampaa. Passiivitaloon ei Laitisen mukaan kannata laittaa järeitä tai kalliita lämmitysjärjestelmiä, koska energiaa tavitaan vähän. - Erilaisten lämpöpumppujen käyttö on selkeästi kasvussa. Mitään yhtä oikeaa ratkaisua ei kuitenkaan ole. Lämmitystapa kannattaa valita omien elintapojen ja tavoitteiden mukaan: Haluaako elää huolettomasti vai nähdä vähän vaivaa? Maalämpö on suhteellisen huoleton valinta, mutta kallis. Pienen taloon, jossa energiaa kuluu vähän, se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Suurempien kokoluokkien taloissa sijoitus maalämpöön on jo kannattava. Polttopuut ja pelletti vaativat asukkaalta aktiivisuutta, ja moni nauttii puulämmityksen rutiineista osana arkea. Toiset voivat kokea sen ylimääräisenä raskaana työnä.

Huomio lämpötilaan Energiatehokkuuden kannalta suurin vaikutus on sillä, miten uutta kotia asutaan. - Asumisen aikaista energiankulutusta ei tule unohtaa. Talon elinkaaren aikana suurin kuormitus tulee nimenomaan lämpötilasta. Sisälämpötilaa säätäessä voi tehdä todella merkittäviä valintoja, pohjustaa Laitinen. Laitinen viittaa uuteen tutkimukseen, jossa parhaimmat energiasäästöt tehdään paukkupakkasten aikaan. - Aiemmin hoettiin, että sisälämpötila tulee laskea 21 asteeseen. Toisille se tuntuu kylmältä, toisille sopivalta. Hyvällä omatunnolla voi pitää sisälämpötilan siinä, missä on hyvä olla. Ei sisällä tarvitse palella. Sopiva sisälämpötila on yksilöllinen juttu, nauraa Laitinen. - Sen sijaan kovilla pakkasilla osan huoneistosta tai kiinteistöstä voi antaa hiukan jäähtyä. Lämpötilaa voi laskea esim. lämpimistä varastoista, autotalleista ja makuuhuoneista, joissa ei koko ajan oleskella. Motivan tutkimuksessa omakotitalon autotallin ja varaston lämpötila laskettiin 20:stä asteesta 15 asteeseen, jolloin koko talon sähkönkulutus putosi 15 %. Se on jo suuri summa rahaa ja energiaa.

Energiatodistusta koskeva lainsäädäntö muuttuu 1.6.2013, ja sen myötä laskentaan perustuva energiatodistus tarvitaan myös olemassa oleville rakennuksille myynnin ja/ tai vuokrauksen yhteydessä. Muutoksen yhteydessä energiatodistuksesta tehdään vertailukelpoinen ja luotettava. Siinä käytettävä asteikko A - G on tuttu mm. kodinkonekaupasta. Jatkossa on vain yksi tapa määrittää energiatehokkuus, ja sen tekee alan ammattilainen. Asiaa valvovan viranomaisen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n verkkosivuille tulee lain voimaantulon jälkeen lista energiatodistuksen tekijöistä. Energiatodistuksen laskenta tehdään samoilla säännöillä kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen määräyksissä. Tämä mahdollistaa uuden ja vanhan rakennuksen vertailun vaikkapa asuntokaupan yhteydessä. - Rakennuksen käyttäjän toiminta ei vaikuta energiatodistukseen, joten energiatodistus kertoo oikeasti rakennuksen ominaisuuksista, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi Energiatodistus sisältää myös ammattilaisen laatimia konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla kiinteistöjen energiatehokkuutta voidaan parantaa. Varsinkin vanhemmassa rakennuskannassa on paljon mahdollisuuksia tehostaa energiankulutusta. Samalla kun kiinteistön energiatehokkuutta parannetaan, usein myös sisäolosuhteet muuttuvat viihtyisämmiksi. Raikas ja terveellinen sisäilmasto sekä parantunut energiatehokkuus ovat siis mahdollisia samanaikaisesti.

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset voimaan Korjausrakentamisen määräykset tulevat voimaan syyskuun 2013 alussa. Rakennuksen energiatehokkuutta on parannettava luvanvaraisen korjauksen yhteydessä, silloin kun se on teknisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti mahdollista. Nämä toimenpiteet nostavat rakennuksen energiatodistusluokkaa ja samalla myös rakennuksen arvoa. - Nyt onkin loistava tilaisuus käynnistää rakennuksen energiatehokkuutta parantavia hankkeita, kun uudisrakentamisen hiljentyessä talotekniikka-alan toimijoilla riittää tekijöitä, Arvo Ylönen vinkkaa. Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

TUTUSTU

» www.energiatehokaskoti.fi » www.korjaustieto.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

51


energiatehokkuus

Mittaamalla säästöä ja oikeudenmukaisuutta Veden ja energian järkevä käyttö säästää ympäristöä. Asuntokohtainen vedenmittaus on kasvanut vauhdilla ja samalla on havahduttu myös energiankulutuksen mittaukseen. Enää ei riitä kunnan vesi- tai energiamittarin antama kokonaislukema, vaan rivi- tai paritalon asukkaiden tai teollisuushallissa olevien eri yritysten todelliset kulutukset halutaan saada selville alamittauksilla ja laskuttaa oikeudenmukaisesti periaatteella ”se maksaa, joka kuluttaa”. Veden- ja energianmittaus on osa kustannustehokasta liiketoimintaa. Lämpömäärälaskimet ovat kehittyneet mekaanisen vesimittarin ja laskimen yhdistelmistä ultraääni-periaatteella toimiviin mittareihin. Saint-Gobain Pipe Systems Oy tuo maahan saksalaista Hydrometer GmbH:n ultraäänitoimista Sharky 775-energiamittaria. Sen asennus on helppoa ja kaikki tarvittavat osat kuuluvat toimitukseen. Tieto siirtyy automaatiojärjestelmiin optiokortilla potentiaalivapaana kärkitietona, M-BUS-väyläliitäntänä, radioluentana tai RS-232-sarjaliitäntänä esim. PC:lle. Optiokortti voidaan asentaa myös jälkikäteen helposti. Sharky 775-energiamittarin näyttö on selkeä ja helppokäyttöinen. Virheilmoitukset ovat näytöltä helposti luettavissa: esimerkiksi takaisinvirtaus, ilmaa putkistossa, anturit väärin kytketty. Kulutuksen his-

toriatiedot pysyvät mittarin muistissa 24 kuukautta. Sharky 775-energiamittaria on saatavana lämmitys- jäähdytys- sekä yhdistelmämalleina. Laite toimitetaan verkkolaitteella tai paristolla (12 tai 16 vuoden litiumparisto). Pariston loppumisesta laite ilmoittaa hyvissä ajoin. Aurinkoenergiasta on alettu kiinnostua enenevässä määrin, onhan Suomessa kesällä suurempi aurinkoenergiamäärä kuin Keski-Euroopassa. Aurinkoenergian hyötyä ja tuottoa pystytään mittaamaan Sharky 775-aurinkoenergiamittarilla, markkinoiden ainoalla toimivalla ratkaisulla. Hyvinkään asuntomessualueella oleva Villa Isover on nollaenergiatalo ja siellä halutaan seurata tarkasti energiatehokkuutta Sharky 775aurinkoenergia- että lämpöenergiamittareilla.

» www.saint-gobain.com

Lämpöenergiamittari Sharky 775 • Lämmitys-, jäähdytys- ja yhdistelmämallit • DN 15-100 Qp 0,6-60 m³/h • Saatavana myös erikoismalli aurinkoenergian mittaukseen • Tarkka laajalla mittausalueella • Patterin kesto jopa 16 vuotta (myös verkkokäyttöisenä) • Erittäin helppolukuinen näyttö • Edullinen • Helppo huoltaa • Kattavat historia- ja loggeritoiminnot • Radioluentamahdollisuus Saint-Gobain Pipe Systems Oy Nuijamiestentie 3 A, 00400 HELSINKI • Merstolantie 16, 29200 HARJAVALTA Puh. 0207 424 600 • fax 0207 424 604 sgps.finland@saint-gobain.com • www.sgps.fi

52

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Onko energiatodistuksesta mitään hyötyä? Kesäkuun alusta lähtien energiatodistus on pakollinen myytäville ja vuokrattaville kiinteistöille. Rahanmenon lisäksi todistuksesta saa konkreettista hyötyäkin. Kiinteistönomistajan kannalta on tietenkin ikävää, että valtio asettaa pakolliseksi maksullisen energiatodistuksen. Mutta heti sen takana on positiivinen mahdollisuus: kun energiatodistusta hyödyntää oikein, saa siitä työkaluja rakennuksen kehittämiseen, energiatehokkuuden parantamiseen ja kiinteistön arvon kohentamiseen. Arkkitehtuuritoimisto Visio Oy:n tj Jukka Laamanen kiteyttää, että uusi energiatodistusasetus on yhtälailla ekologisuuden kuin myös riihikuivan rahan asia. - Energiatodistus tuntuu varmasti monelle kiinteistön omistajalle välttämättömältä pahalta. Mutta jos energiatodistuksesta saatava lisäarvo huomioidaan, on edessä valtavasti tietoa, jonka avulla rahaa voi säästää. Minun ei tarvitse olla oraakkeli todetessani, ettei energian hinta tule liikkumaan ainakaan alaspäin, hän muistuttaa.

Sijoitus omaan kiinteistöön Kun kiinteistön energiankulutusta kartoitetaan, osaa ammattilainen ottaa huomioon asioita, joita tavallinen kuluttaja ei välttämättä näe. Laamanen huomauttaa, että mikäli kartoituksen tekee insinööri, arkkitehti tai muu asiaan perehtynyt ammattilainen, ei heillä ole pelissä samaan aikaan omaa laite- tai järjestelmäkauppaa. Energian käyttöä voi kartoittaa joko laskennallisesti tai kulutukseen perustuen. Kun se tehdään laskennallisesti, saadaan samalla tietoa energiasäästötoimenpiteiden suunnitteluun. Laskennan jälkeen rakennuksen toimintaa voidaan simuloida: Mitä tapahtuu, jos laitetaan villaa seinään ja kattoon, onko se kannattavaa ja millä aikavälillä se maksaa itsensä takaisin? - Suurimman vaikutuksen energiankäyttöön tekevät yleensä lämmitysjärjestelmät.

20 VUOTTA RAKENNUSSUUNNITTELUA TUTKIMUS · SUUNNITTELU · VALVONTA RAKENNUSSUUNNITTELUA RAKENNESUUNNITTELUA PÄÄSUUNNITTELUA VASTAAVA TYÖNJOHTAJA ENERGIATODISTUKSET

Kuvassa on käynnissä ilmavuotolukumittaus. Ulko-oveen on kiinnitetty puhallin, jolla asunnon sisään muodostetaan ali- tai ylipaine. Näin päästään mittaamaan rakennuksen ilmavuotoluku, joka vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen.

Esimerkiksi 80 – 90 -luvulla rakennetun talon öljy- tai suorasähkölämmityksen korvaamisella on mahdollista päästä tilanteeseen, että tehty remontti todella maksaa itsensä nopeasti takaisin. Energiakorjauksen jälkeen kiinteistöön sijoitettu summa kuukaudessa voi pysyä samana, mutta saneerauksen jälkeen kulujakauma on, että lämmityksessä säästetyllä rahalla voidaan lyhentää ja maksaa energiakorjauksen lainaeriä. Huomioitavaa on myös, että kiinteistön arvo on kuitenkin noussut merkittävästi tehdyn toimenpiteen jälkeen, painottaa Laamanen. Tämä on Laamasen mukaan ainoa järkevä lähestymistapa. Järjestelmät kuluvat ja tulevat joka tapauksessa jossain vaiheessa tiensä päähän, joten uusintaan kannattaa suhtautua kuin sijoituksena omaan kiinteistöön. - Lisäksi täytyy muistaa, että kannattavuuslaskelmaan vaikuttaa talon kokonaiskuva. Kun talo on hyvin lämmöneristetty ja ilmanvaihto on varustettu lämmön talteenotolla, on rakennuksen lämmitystehon tarve pienempi ja esimerkiksi lämmityslaitteelta tarvitaan vähemmän tehoja, jolloin myös laitekustannus tulee matalammaksi. Täytyy muistaa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, muistuttaa Laamanen. Arkkitehtuuritoimisto Visio tekee energiatodistusmittausten lisäksi myös energiatehokkuuteen liittyviä ilmavuotomittauksia sekä asuntokaupan kuntotarkastuksia. Asuntokaupan yhteydessä kiinteistön omistajan kannalta on taloudellisinta teettää energiatodistus ja kuntotarkastus samalla kerralla. Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme laite- ja tavarantoimittajista riippumatonta tietoa rakennusten kunnosta, energiatehokkuudesta ja tarvittaessa asiantuntija-apua energia- ja saneeraussuunnitelmien laatimiseen sekä näiden töiden valvomiseen, kertoo Laamanen.

» www.arkkitehtuuritoimistovisio.fi

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUKSET JA KOSTEUSMITTAUKSET KUNTOARVIOT JA -TUTKIMUKSET PINTA-ALAMITTAUKSET RAKENNUKSEN ILMANVUOTOMITTAUS

www.arkkitehtuuritoimistovisio.fi Puustellinpolku 12, 00410 Helsinki P. (09) 871 1281 F. (09) 757 2008 toimisto@arkkitehtuuritoimistovisio.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

53


energiatehokkuus

Valitse huoleton lämmitys

ota rennosti Sijoita kotisi tulevaisuuteen investoimalla huolettomaan ja helppokäyttöiseen lämmitykseen!

Meiltä kaikki LVI-alan tuotteet ja asennus aina kilpailukykyiseen hintaan: Lämmitysjärjestelmien ja ilmanvaihtojärjestelmien asennukset l Viemäröinti- ja vesijohtotyöt l Jätevesi sekä LVI-suunnitelmat l Ilmalämpöpumput ja jäähdytyslaitteet asennettuna l

LVI-Valkonen Oy:n halli lämpenee kotimaisella Gebwell maalämpöpumpulla, jota tukee Sundial aurinkokeräinjärjestelmä. Halli on 600 m2 ja 5 m korkea. Lämpötilaa pidetään 20’C:ssa. Sähkönkulutus on n. 9000 Kw/h vuodessa.

tarjous!

gebwell qi6 mppu maalämpöpu 2 on

Ilmaista energiaa

0-150 m talo

asennettuna 10 Käy mainiosti

Sähkön, kaasun tai öljyn hinta tulee tuskin liikkumaan alaspäin. Niinpä vaihtoehtoiset energiamuodot kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän. Olavi Valkonen LVI-Valkonen Oy:stä kiteyttääkin, että kaikkeen vaihtoehtoiseen energiaan kannattaa tutustua avoimesti. Valkosen mukaan energialaskua lähdetään tavallisimmin pienentämään maalämmöllä, ilmalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla. Aurinkoenergiaankin löytyy erinomaisia vaihtoehtoja, mutta siihen suhtaudutaan näillä leveyksillä vielä epäilevästi, vaikkakin aivan turhaan. Uuden järjestelmän hankinnassa ensimmäiseksi kysymykseksi nousee usein hinta. - Sitä kysytään lähes aina ensin. Voi kuitenkin miettiä, saako Mersua Ladan hinnalla. Sama laatusuhde pätee myös energiantuottojärjestelmiin. Lisäksi valinnassa kannattaa huomioida tuotteiden huoltotarve ja kotimaisuus, opastaa Valkonen. Valkonen itse liputtaa sinivalkoisten valintojen puolesta. - Haluan, että raha jää Suomeen. Yritän itse omalta osaltani yrittäjänä taistella sen puolesta. Meillä on kotimaassa maailman parhaaksi rankattuja tuotteita, joten miksi emme käyttäisi niitä, hän kysyy. Maalämpöpumppu on alkuinvestoinniltaan kallein vaihtoehto, mutta hyötysuhteeltaan parhain. Valkonen uskoo, että ilma-vesilämpöpumput tulevat yleistymään tulevina vuosina. - Tämän hetken ilma-vesilämpöpumppujen teho loppuu yli 20 asteen pakkasissa. Tuotekehitystä kuitenkin tapahtuu koko ajan, ja laitteiden hyötysuhteet paranevat jatkuvasti. Maalämpöpumpussa tehot eivät hyydy olipa miten kylmä tahansa, kunhan mitoitus kaivolle ja laitteistolle on tehty oikein. Joten siinä mielessä se on taloudellinen ja varma valinta, pohtii Valkonen. Aurinkolämmön osalta LVI-Valkonen toimii Sundialin aurinkokeräimien jälleenmyyjänä ja asentajana. Kansainvälisillä InterSolar messuilla 2011 palkitut kotimaiset SavoSolarin keräimet, joita Sundial myy- ja markkinoi, ovat kiistatta maailman tehokkaimpia. Keräimiä on asennettu myös LVI Valkonen Oy:n uuden hallin katolle. - Meillä on omassa toimitilassamme katolla kahdeksan aurinkokeräintä, ja seuraamme aktiivisesti niiden toimintaa. Kannattaa muistaa, että vaikka aurinko ei Suomessa paljon paista, niin saadaan täällä saman verran aurinkoenergiaaa kuin esim. Saksassa. Valkonen suosittelee aurinkoenergiaa erityisesti niihin kiinteistöihin, joissa lämmitetään pelletillä tai puukattilalla. Aurinkokeräin on kuitenkin hyvä hankinta minkä tahansa lämmitysjärjestelmän rinnalle. - Mitä enemmän kulutusta, sitä suurempi on auringosta saatava hyöty. Yleensä voi mennä koko kesän aurinkoenergian turvin, ja pitää

54

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

. alv)

n. 13 000€ (sis

n tilalle!

esim. öljykattila

lattialämmitys

LVI-VALKONEN OY

Vuolteenmäentie 6a, 04600 Mäntsälä 040 517 4807 olavi@lvi-valkonen.fi www.warmia.fi

www.lvi-valkonen.fi

www.gebwell.fi

Kuvassa LVI-Valkonen Oy:n oma tekninen tila, jossa Gebwellin kaskadisäätöinen maalämpöpumppu ja 2000 l energiavaraaja.

esim. puukattilan lämmityksestä lomaa. Myöskään pellettipolttimen ei tarvitse palaa kituuttamalla, vaan se voidaan sammuttaa kokonaan, Valkonen tietää. Parhaimman tuen auringosta saa huhtikuusta lokakuulle. - Vaihtoehtoisista energiamuodoista saatu energia on ilmaista. Ellei sitten joku keksi siihenkin jonkun sortin veron, hän nauraa.

» www.lvi-valkonen.fi


Aurinkoenergiaa säästöön Maalämpö ja auringoenergia kiinnostaa erityisesti heitä, jotka haluavat olla sähkön suhteen omavaraisia. Energian lisäksi yhdistelmäratkaisu säästää järjestelmiä - ja nyt myös varaa sitä syksyn kylmiä iltoja varten. Nibe Energy Systems Oy:n aluemyyntipäällikkö Janne Kattelus kertoo, että yhä useampi asiakas haluaa yhdistää aurinkoenergiajärjestelmän maalämpöön tai ilmavesilämpöön. Myös Asuntomessuilla on kolme kohdetta, joissa maalämmön tueksi on asennettu aurinkokeräimet talon katolle. - Suomessa auringosta saadaan saman verran energiaa kuin Keski-Euroopassa. Kakkoseksi jäädään ainoastaan joulu-helmikuun aikana. Aiemmin suurin harmi on ollut se, ettei kesällä saatavaa ylimääräistä energiaa ole saatu varastoitua. Siihen on kuitenkin tullut nyt muutos, hän taustoittaa.

Kattelus esittelee aurinkoenergian tärkeimmät käyttökohteet vaihe vaiheelta. Kun auringosta saadaan energiaa helmikuusta lähtien, saadaan auringolla ladattua energiavaraaja ja käyttövesi. Tuolloin kompressori ei ole päällä. Toisinsanoen, aina kun aurinkoa on tarjolla, ei kompressoria käytetä. - Tämä säästää osaltaan lämpöpumppukompressoria, jolloin sen käyttöikä kasvaa huomattavasti, lisää Kattelus. Kun aurinkoenergialla lämmitetään käyttövettä liki puolet vuodesta, jää energiaa yli. Nibe Energy Systemisin järjestelmällä ylijäävä energia hyödynnetään lattia- tai patterilämmitykseen, ja sen jälkeen vielä maalämpökaivon varaamiseen. - Koska kesällä aurinkoenergiaa on yli käyttövesi- ja lämmitystarpeen, jää sitä reilusti yli tarpeen. Me olemme ohjanneet sen eteenpäin maalämpöpumpun keruunesteen lämmitykseen. Se tarkoittaa sitä, että ylijäävällä energialla ladataan ja lämmitetään 100200 m syvää porakaivoa. Kun syksy tulee ja maalämpöpumppu käynnistyy, on keruuneste jo monta astetta lämpimämpää.

» www.nibe.fi

Sääst ä jopa

80% lämm kului itysssa

NIBE MAALÄMPÖPUMPPU – KODIN LÄMMITYSNERO! NIBE maalämpö antaa aivan uuden ulottuvuuden talosi lämmitykseen. Energiakustannukset pienenevät jopa 80 %. Oletpa rakentamassa uutta tai saneeraamassa nykyistä taloasi, niin nyt kannattaa valita ekologinen, taloudellinen maalämpö! Voit valita helppokäyttöisistä maalämpöpumpuistamme juuri sinun taloosi sopivimman. Edistyksellistä ja helppoa - mallista riippumatta. NIBE Energy Systems Oy, Juurakkotie 3, 01511 Vantaa, Puh 09 - 274 6970, www.nibe.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

55


ilmoitus

energiatehokkuus

Ilmasta veteen -lämpöpumppu tai aurinko öljyn rinnalle Hybridilämmityksellä on tulevaisuutta, järjestelmä vuodenajan mukaan. Suomessa on n. 220 000 öljylämmitteistä pientaloa. Tässä joukossa on edelleen 1970-luvulla rakennettuja öljylämmitteisiä taloja, joissa on vielä alkuperäiset öljylämmityslaitteistot. - 30-40 vuotta vanhat laitteistot eivät ole enää energiatehokkaita eivätkä myöskään taloudellisia käyttää, sanoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta. 70-80 – lukujen öljykattilan vaihtaminen kehittyneempään kattila-, poltin ja säätölaitetekniikkaan pienentää lämmityskustannuksia useimmissa tapauksissa 20-30 %. - Myös päästöjen määrä vähenee merkittävästi. Ekologisesti ajatellen ei öljylämmityslaitteistoa siis kannattaisi ajaa ylivanhaksi.

Lämpöpumppu tai aurinko rinnalle Kun kattila vetelee viimeisiään, kannattaa miettiä, olisiko järkevää ryhtyä hybridilämmittäjäksi, eli ottaa öljylämmityksen rinnalle uusiutuvaa energiaa hyödyntävä energiamuoto. - Vaihtoehtoja ovat yleisesti aurinkokeräimet tai ilmasta veteen -lämpöpumppu. Lämpöpumppua ei kannata, eikä sitä voidakaan kytkeä suoraan kattilan vesitilaan, vaan pumppu lämmittää kattilan rinnalle asennettavan 300-500 litraisen varaajan vettä, Otronen sanoo. Öljyn ja puun polton yhdistäminen kaksoiskattilaksi oli varhaisin hybridiversio, mutta puuta ja öljyä yhdistetään Otrosen

56

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Uusi öljykattila ja poltin maksavat asennuksineen keskimäärin 4000-6000 euroa. Jos öljylämmitykseen liitetään lisäksi aurinkolämmitys, kustannus on 7000-10 000 euroa. - Bioöljyn osuus lämmitysöljyssä kasvaa tulevina vuosina. Lämmitysöljyyn tuli kahden prosentin vapaaehtoinen bio-osuus vuonna 2009. Höylä III – energiatehokkuussopimuksessa on asetettu tavoite, että bio-osuus olisi 10 % vuonna 2016. Bioöljyt vähentävät hiilidioksidipäästöjä oleellisesti, kertoo Otronen. Bioöljyn osuuden yleistymistä lämmitysöljyssä hidastavat sen vähäinen tarjonta sekä biopohjaisten raaka-aineiden kallis hinta.

kastella kokonaisuutena, huomauttaa Otronen. - Järjestelmän modernisoiminen ei vähennä kulutusta, mikäli talo on kovin hatara ja päästää lämmön taivaan tuuliin. Öljynkulutuksen laskun ja taloudellisen hyödyn nimissä kannattaakin tarkastaa talon tiiveys: Ovatko eristeet niin hyvät kuin voisivat olla? Ovatko asumistottumukset järkevät? Onko huonelämpötila yli Suomessa tarkoituksenmukaisena pidetyn 20-22 asteen? Kannattaa tarkistaa myös, ovatko lämmityksen termostaattisäädöt kunnossa, luettelee Otronen. Hanojen, suihkujen ja muun käyttövesikaluston kunto sekä termostaattien toimivuus on hyvä tarkastaa, jotta vettä ei kuluteta turhaan. - Rinnakkaisen lämmitysmuodon, aurinkokeräimen tai lämpöpumpun käyttöveden lämmitykseen on järkevää erityisesti suuremmissa 4-6 henkilön talouksissa, joissa vedenkulutus on runsaampaa kuin 2-3 hengen talouksissa, huomauttaa Otronen. Oman osuutensa öljyn kulutuksen määriin on myös öljynpolttimen huollolla ja kattilan puhdistuksella. - Poltin on syytä huoltaa 1-2 vuoden välein. Kattilan likaantumisen myötä sekä kulutus että päästöt kasvavat, muistuttaa Otronen.

Talo ja tottumukset tarkasteluun

Öljyalan Palvelukeskus

mukaan tänä päivänä enää vähemmän, koska saatavissa on ilmastovaikutuksiltaan ja energiakulutukseltaan parempia vaihtoehtoja. Rinnakkaisen lämmitysmuodon käyttöönottoa kannattaa harkita myös sellaisten talonomistajien, joilla on pannuhuoneessaan korkeintaan 12-13 vuotta vanha öljylämmitys -järjestelmä. - Laitteistolla on vielä toinen mokoma käyttöikää jäljellä, muistuttaa Otronen.

Bioöljyssä 10 % tavoite

- Jokainen talonomistaja tekee tietysti omat ratkaisunsa, mutta kiinteistöä kannattaa aina tar-


Rakentajan Maailma

11

Rakentajan Vinkki / Kes채 2013

57


energiatehokkuus

kin alla vuodesta 2002, joten meillä on pitkä kokemus alalta, kertoo Altian teknisten etanolien myyntipäällikkö Kari Nieminen. - Olemme alalla markkina-

että laimentamattomana. Pakkausvaihtoehtoja on useita, kanistereista aina suoraan käyttökohteisiin tapahtuviin säiliöautotoimituksiin.

Maalämpöä turvallisesti ja luontoa säästäen Maalämpö on käyttökustannuksiltaan edullisin tapa lämmittää talo, ja järjestelmän käyttöikä on pitkä. Suomessa maalämpöä hyödynnetään jo yli 20 000 taloudessa. Uusia Maalämpö on käyttötykseen verrattuna. järjestelmiä tullaan asentamaan tänäkin vuonnapäristöstä yli 3000. ja 2000- luvulle

kustannuksiltaan edullisin Maalämpöjärjestelmä tultaessa ympäristön tilassa tapahtuneet muutokset tapa lämmittää talo, ja jär- maksaa takaisinheitetty Maalämpöjärjestelmä siirtää itsensä maahan varasilmaan ajatuksia puhtaammasta ovat jälleen nostaneet jestelmän käyttöikä pit- 5-10 Maaperäympäristöstä. toitunuttaonlämpöä taloonvuodessa. tasaisesti ympäri 2000- luvulle tultaessa ympäriskä. Suomessa maalämpöä on tasaisen lämmin ym-tönmaalämpöjärjestelmän vuoden. tilassa tapahtuneet muutokset ovat jälleen yhdeksimaalämpöjärjestelmän nopeimmin kas- yhdeksi hyödynnetään jo yli 20otetaan 000 päri vuoden, joten ilmaistanostaneet Lämpö talteen maalämpöpumpun vavaksi lämmitysmuodoktaloudessa jaavulla. uusia Investointikustannukset järjes- lämpöä saadaan myös sy-nopeimmin huomioiden kasvavaksi lämmitysmuodoksi si Suomessa. Alan kasvutelmiä tullaanmaalämpö asentamaan däntalvella. on ylivoimaisesti edullisin kodin Suomessa. Alan kasvuvauhti on ollut viime vauhti on ollut viime vuodet kysyntä on tänäkin vuonna yli 3000. S u o mtähtäimellä: e s s a m aSen a l ä m -vuodet lämmitysjärjestelmä pitkällä nopeaa, lämpöpumppujen nopeaa, lämpöpumppujen Maalämpöjärjestelmä herättivät käyttökustannukset pöjärjestelmät ovat vain puolet, jopa kolkasvanut 25 prosentin vuosivauhtia. kysyntä on kasvanut 25 monensiirtää maahan varastoikiinnostusta ensimmäisen Lämpöpumppuja on olemassa mannes öljy - tai sähkölämmitykseen verrattuna. prosentin vuosivauhtia. tunutta lämpöäMaalämpöjärjestelmä taloon ta- kerran 70luvun energiakmaksaa itsensä takailaisia. Omakotitalojen lämmittämiseen Lämpöpumppuja on olesaisesti ympäri vuoden. riisin myötä. sin 5-10 vuodessa. Maaperä on tasaisen lämmin käytetään usein lämpöpumppuja, jotka Lämpö otetaan talteen Lämpöpumppujärjes- massa monenlaisia. Omaympäri vuoden, joten ilmaista lämpöä saadaan hyödyntävät pintalämpöä, kalliolämpöä tai maalämpöpumpun avulla. telmien kysyntä kasvoi kotitalojen lämmittämiseen myös sydäntalvella. Suomessa maalämpöjärvesistölämpöä. Nämä maalämpöpumput Investointikustannuksetkin tasaisesti, mutta öljyn hal- käytetään usein lämpöjestelmät herättivät kiinnostusta ensimmäisen kykenevät lämmittämään sekä rakennuksen huomioiden maalämpö on penemisen myötä tämä pumppuja, jotka hyödyntäkerran 70luvun energiakriisin myötä. pintalämpöä,Lämmönsiirtoliuoksena kalliolämylivoimaisesti edullisin ko- ympäristöystävällinen läm-ettävätkäyttöveden. Lämpöpumppujärjestelmien kysyntä maalämpöjärjestelmissä käytetään ympädin lämmitysjärjestelmä mitysmuoto jäi Suomessa pöä tai vesistölämpöä. kasvoi tasaisesti, mutta öljyn halpenemisen ristöystävällisiä teollisuusalkoholeja, kuten pitkällä tähtäimellä. Sen öljy- ja sähkölämmityksen Nämä maalämpöpumput myötä tämä ympäristöystävällinen lämmiNaturetmalämpönestettä. Se on etanolipohkäyttökustannukset ovat jalkoihin. Tuolloin oli jo kui- kykenevät lämmittämään jäi Suomessa öljyja sähkölämmituote, joka antaa myösettä tarvittavan korsekä rakennuksen vain puolet, tysmuoto jopa kolmantenkin heitetty ilmaan aja-jainen tyksen jalkoihin. Tuolloin oli jo kuitenkin roosiosuojan järjestelmälle. nes öljy - tai sähkölämmi- tuksia puhtaammasta ym- käyttöveden. Lämmönsiir-

- Altia on myynyt maalämpönesteitä jo 20 vuoden ajan ja Naturet -tuotemerkin alla vuodesta 2002, joten meillä on pitkä kokemus alalta, kertoo Altian teknisten etanolien myyntipäällikkö Kari Nieminen. - Olemme alalla markkinajohtaja ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme oman laadunvalvonnan ansiosta erittäin tasalaatuisen tuotteen. Kokemuksemme ja tieto-taitomme teollisuusalkoholeista mahdollistavat myös jatkuvan tuotekehityksen; pystymme tarjoamaan tuotteen asiakkaillemme sekä valmiiksi laimennettuna että laimentamattomana. Pakkausvaihtoehtoja on useita, kanistereista aina suoraan käyttökohteisiin tapahtuviin säiliöautotoimituksiin.

» www.altiacorporation.com /teknisetetanolit

Todelliseen kulutukseen perustuva laskutus kannustaa asukasta säästämään

Rakentajan Vinkissä erotut eduksesi

Varaa paikkasi! myynti@mustamarakassi.fi 58

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Huoneistokohtainen energiankulutuksen mittaus ja laskutus Lämmityksen säätö

Yksilöllinen laskutus on mahdollista, kun taloon on asennettu kotimainen SAVE-järjestelmä. SAVE mittaa kulutuksen asuntokohtaisesti ja jakaa taloyhtiön energia- ja vesilaskun todellisen kulutuksen mukaan.

Särkiniementie 5 A 61, 00210 HELSINKI Puh. (09) 759 1511, Fax (09) 4559 6820, www.exener.

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja laskutus


Verotus nosti lämmitysenergian hintoja

laski alkuvuonna lämmöntuotannossa, vaikka verotus kiristyi vuoden vaihteessa. Liikennepolttoaineissa dieselin hinta laski. Sähkön pienkäyttäjien hinnat ovat nousseet alkuvuonna, kun taas suurempien sähkön kuluttajien hinnat ovat edelleen laskeneet.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Energiantuotannossa käytettävien polttoaineiden verotus kiristyi vuoden alusta, mikä nosti erityisesti turpeen verotusta. Tilastokeskuksen tietojen mukaan kaukolämmön hinnat kallistuivat yli kahdeksan prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä johtui verotuksen kiristymisestä ja metsähakkeen kallistumisesta sekä turvepulasta. Kivihiilen hinta puolestaan

1)

Edellisvuotta korkeammat hinnat Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ja alhaiset päästöoikeuksien hinnat mahdollistivat myös kivihiililauhdesähkön tuotannon kasvun alkuvuonna. Erityisesti maalis-huhtikuussa tuotanto noin kolminkertaistui vuotta aiempaan verrattuna.

Energia

1)

Hinta €/MWh

Kevyt polttoöljy (alv 24 %)

112,9

-3,5

Kotitaloussähkö, K2 (alv 24 %)

154,8

0,3

Puupelletti (alv 24 %)

56,0

-0,1

Kaukolämpö, rivitalo / pienkerrostalo (alv 24 %)

74,31

8,7

Puupelletin hinta helmikuulta 2013. Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Vuosimuutos -%

Lämmöntuotannossa käytettävän jyrsinturpeen valmisteverollinen hinta oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin. Turpeen verotus lämmöntuotannossa kiristyi 3 €/ MWh vuoden alusta ja turpeen hinta läheni metsähakkeen hintatasoa. Turvetuotteiden hinnat nousivat heikon turvetuotantokauden johdosta. Turvetta on korvattu energiantuotannossa kalliimmilla polttoaineilla kuten metsähakkeella ja kivihiilellä, mikä näkyy tammikuun kaukolämmön kuluttajahintojen nousuna. Metsähakkeen hinta nousi yli 9 prosenttia vuotta aiemmasta ja samaan aikaan kulutus oli kasvussa. Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen hinta halpeni yli 6 prosenttia, kun taas maakaasun hinta kallistui yli 3 prosenttia vuotta aiemmasta vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä. Liikennepolttoaineista dieselin hinta halpeni 2 prosenttia ja bensiinin hinta oli lähes viimevuoden vastaavan ajankohdan tasolla. Kevyen polttoöljyn hinta halpeni prosentin verrattuna vuotta aiempaan. Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

59


Näin se tehtiin Ranskassa

Patonki ja punaviini, piknikit, ruutuliinat ja romanttisuus. Mutta millaiselta näyttää tavallinen ranskalainen koti, noin 40 km:n päässä Pariisista? Kuvat: Julien Besio-Laurens

Kalusteet ja sisustustyyli eroaa skandinaavisesta: Koristeellisuus, tummat värit ja pinnat tekevät tilasta intiimin. Tässä kodissa vihreät verhot ja samaan sävyyn sopiva nahkasohva hallitsevat väritystä. Seinäpinnoissa käytettiin vuosia koristeellisia teematapetteja. Nyt trendikkäitä ovat helpot, tee-se-itse -henkeen sopivat erilaiset seinäpinnoitteet. Luonnolliset sävyt ovat suosittuja.

Kivitalossa on punaiset suljettavat ikkunat. Ne pimentävät ja suojaavat. Tässä talossa on suurehko puutarha, joka on kuvassa alkukeväisessä kunnossaan.

Useista olohuoneista löytyy takka. Se on enemmänkin sisustuksellinen kuin käytännöllinen elementti, sillä takat eivät yleensä ole varaavia. Elävä tuli luo lämpöisää ja kotoisaa tunnelmaa oleskelutilaan.

Kivitalon asukas on innostunut suomalaisesta kulttuurista, ja rakensi puutarhan perälle itse saunan. Naapureiden naureskelusta huolimatta hän kipaisee iltakylvylle pihan poikki, ja palaa takaisin höyryävänä. Oma pihasauna on erittäin harvinainen näky. Kiuas ja sen kivet lennätettiin paikalle Suomesta.

60

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Oleskelutilan vieressä olevasta ruokailutilasta pääsee lasiovien kautta puutarhaan. Runsaus näkyy koriste-esineissä, massiivisissa kalusteissa ja koristeellisissa valaisimissa. Laattalattiat ovat tavallisin valinta jokaisessa huoneessa. Ne ovat kestäviä ja helposti puhdistettavia.


Musta Marakassi

soi!

Julkaisumme käsittelevät laajasti Suomessa tehtävää työtä, koulutusta, tuotantoa ja tunnelmia. Emme pelkää uusia teemoja tai kipupisteitä!

› www.mustamarakassi.fi

Rakentajan Vinkki kokoaa yhteen rakennusalan tuoteuutuudet, kuulumiset, alan palveluntarjoajat ja yksityiset kuluttajat.

Syksyn illat pimenevät, Rakentajan Vinkki ei. Olemme mukana mm. Habitare, Kotivisio ja Omakoti -messuilla. Tule mukaan!

www.mustamarakassi.fi Katso messujen osastotiedot kotisivuiltamme www.mustamarakassi.fi Tilaa ilmainen näytelehti osoitteesta info@mustamarakassi.fi

Tulevan kesän teemat käsittelevät rakentamisen ja remontoimisen lisäksi mm. viherrakentamista, keittiöratkaisuja, vapaa-ajan asumista ja energiatehokkuutta. Tule mukaan!

» myynti@mustamarakassi.fi


sisustaminen

Valaistus viimeistelee, sisustus siistii ja somistaa Kun tavoiteena on kaunis sisustus selkeine pintoineen, täytyy käyttötavaroille löytää niille sopivia säilytysratkaisuja. Sen jälkeen valo voi ottaa tilan haltuunsa. Pehmeästi tai tehokkaasti.

H

ämärämpi valaistus luo tunnelmaa, mutta kirkkaammassa valossa näkee työskennellä. Muuntuvalla valaistuksella tilan luonnetta voi muuttaa hetkessä. Sisustusarkkitehti Maarit Hiltunen opastaa, että kun uutta kotia tai remonttia alkaa tekemään, kannattaa samalla käydä läpi myös valopisteiden paikat ja valaisimien eri vaihtoehdot. - Tärkeintä on, että valaisimen voi sytyttää ja sammuttaa erikseen. Eli ei niin, että samasta katkaisimesta päälle kytkeytyvät kaikki huoneen valot. Himmentimen saa asennettua lähes kaikkiin valaisimiin. Sähkömiehen käynti saneerauskohteissa on usein välttämätöntä, mutta se kannattaa tehdä, hän kannustaa. Valon paikkojen ja tehokkuuden lisäksi tulee huomioida valon sävy. Kellertävät ja punapohjaiset sävyt ovat pehmeämpiä, sinisävyiset metallisia ja kirkkaat jäljittelevät luonnonvaloa. Sävyvalinta riippuu sisustuksen värimaailmasta. Kokeilemalla löytyy paras vaihtoehto. - Toki lamppujen sävyjä voi vaihdella vaikka vuodenaikojenkin mukaan, jos kyseisiin valaisimiin lampun vaihtaminen käy vaivattomasti, lisää Hiltunen. Mikäli uunituoreen kylpyhuoneen kaakelit näyttävät yhtäkkiä oudon värisiltä, kannattaa valon sävy tarkistaa. Hiltunen neuvoo, että usein kylpyhuoneen valaisimissa on oudon sävyinen asennuslamppu valmiina. Valaisimeen on laitettu jokin edullinen vaihtoehto mukaan, sillä ajatuksella, että lamppu saatetaan kuitenkin vaihtaa sopivaan sävyyn. Itse valaisimien valinta voi olla hankalaa. Makuun kuin makuun löytyy paljon vaihtoehtoja aina designvalaisimista kierrätystuotteisiin, näyttävistä katseenkiinnittäjistä upotettaviin. - Spoteilla on oma paikkansa kohdevalaisimena. Niillä voi rakentaa erikoisia valaistuksia, kuten epäsuoraa valaistusta, ja tehdä valokeilan seinään tai vaikkapa johonkin esineeseen, jota haluaa korostaa. Se ei kuitenkaan aina tuota tarpeeksi yleisvaloa. Siihen tehtävään soveltuu vaikkapa se keskellä kattoa oleva yleisvalaisin, jonka lisänä on hyvä lattiavalaisin, joka päästää valoa ympäriinsä, opastaa Hiltunen. Valaistuksen kannalta haasteellisin tila on suuri ja korkea yhteistila, jossa on useita eri toimintoja. Yksityisessä kodissa se voisi olla avokeittiö ja ruokailutila, jotka jatkuvat olohuoneeseen tai takkahuoneeseen. - Kun puhutaan sisustuksellisista valaisimista, pidän siitä, että niillä on kunnolla kokoa. Jos tilaa on, ei kannata ujostella, vaan valita näyttävä valaisin. Toisaalta kookas valaisin voi olla se juttu pienemmässäkin tilassa. Jos valitsee yhden suuren valaisimen, ei tilaan välttämättä kannata tuoda toista massiivista valaisinta kilpailemaan huomiosta sen kanssa. Tässä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa kertoa minkälainen osmmitelma ja yhdistelmä sopii toisiinsa. Pienemmät ja vaatimattomammat, ns. arkkitehtoniset valaisimet, antavat suuren valaisimen kukkia, Hiltunen muistuttaa.

62

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Kuvassa Hiltusen toteuttama keittiövalaistus omakotitaloon. Taloprojektista löytyy oma bloginsa osoitteesta www.modernipuutalo.blogspot.com Valaisimet voivat olla minkä muotoisia tahansa.

Tässä kylpyhuoneessa valaisin on sijoitetu kaapin alle ja yläpuolelle. Valo heijastuu pehmeästi tukemaan ikkunasta tulevaa luonnonvaloa.

Kaapit ja säilytystilat Siinä missä onnistunut ja toimiva sisustussuunnittelu näyttäytyy ulospäin siistinä selkeänä tilana, väreinä, pintoina ja valoina, kertoo Hiltunen, että tavaransäilytys on usein ratkaisevassa roolissa. - Säilytyskalusteet voivat olla joko katseenvangitsijoita tai hyvin tilaan piiloutuvia. Laatikostot ovat tehokkaita tavaran syöjiä niin keittiössä kuin muissakin tiloissa. Tuntuu hurjalta, että usealla tavaraa on niin paljon, että sisustamisessakin pääroolissa on se, mihin ne laitetaan, nauraa Hiltunen. Ratkaisujakin on mittavasti. Eri valmistajilla on paljon erilaisia säilytyskalustesarjoja, joita voi koota oman mielensä ja tarpeensa mukaan. Hauskat ja näyttävät piirongit tai kaapit voi sijoittaa kodissa paraatipaikalle. Usein säilytystilaa tarvitaan sen verran, että yksi seinällinen varataan kaapistoille ja peitetään se esimerkiksi liukuovilla. - Mikäli mahdollista, niin olisi mukavaa valita jokin persoonallinen kaappi joko uustuotannosta tai antiikista. Ne ovat harvinaisia herkkupaloja koko seinän peittävien liukuovien keskellä. Toisaalta, ihmisluonto on sellainen, etteivät kaapit koskaan jää tyhjiksi. Kun tilaa on, on meillä tapana täyttää se, lisää Hiltunen.

Tiesitkö että, - Mitä suurempi kelvin, sitä valkoisempi valo on. Todella valkoinen, päivänvaloa jäljittelevä valo on noin 6000 kelviniä. - Halogeenivalaisimen elinkaari ei pääty valmistuksen lopettamiseen. Led-kannoista löytyy vaihtoehto, joka käy suoraan halogeenilamppuun.

Sisustusarkkitehti Maarit Hiltunen - Valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi vuonna 2006 - Tuttu mm. ohjelmasta Pientä pintaremonttia. - Tunnistettava selkeä ja skandinaavinen tyyli. - Inspiroituu rakennuksista, arkkitehtuurista, väreistä ja ihmisistä.

” Sisustusidea ei ole valmis sormia napsauttamalla, sillä haluan yhdistää suunnitelmaani rakennuksen hengen, asiakkaan tarpeet ja omat visioni. ”

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

63


VALAISTUSSUUNNITTELU, kotisi tärkein hankinta

sisustaminen

Valo kohtaa tilan Kodin tärkein tehtävä on suojella asukkaitaan, tarjota pään päälle katto ja seinät, mutta antaa myös asukkailleen tilaa hengittää kiivaan arjen vastapainoksi. Kodin viihtyisyys nousee merkittävään osaan tässä tehtävässä, ja viihtyisyyttä luodaan ennen kaikkea valoilla. Hyvin tehty valosuunnitelma voi lisätä jopa asunnon jälleenmyyntiarvoa. Taisto Palonen Laatuvalo Oy:stä pyytää rakentajia ja remontoijia hetkeksi pysähtymään valaistusasioiden äärelle. Huonolaatuisella valolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. - Valaistusasioissa keskitytään usein liikaa vain energian säästämiseen, jolla kokonaisen talon energian kulutuksen kannalta ei ole juurikaan merkitystä. Valaistuksen laadun ja viihtyvyyden kustannuksella ei pidä säästää. Joskus valaistuksessa säästetty energia hukataan taivaan tuuliin moninkertaisesti esimerkiksi terassilämmittimillä, Palonen luonnehtii.

Avuksi valaistussuunnittelija Kodin tilat ja tunnelmat ovat erilaisia. - Esimerkiksi varastossa valo saa olla laadullisesti huonompaa, mutta olohuoneessa tarvitaan hyvää, miellyttävää, värilämpötilaltaan oikeaa valoa sopivasti, Palonen jatkaa. Erilaisten valolähteiden lisäksi tilat tarvitsevat valoa eri tunnelmiin; himmentimellä valoa voi muuttaa eri tilanteisiin ja tunnelmiin sopivaksi. Käyttömukavuutta tuovat myös ohjausjärjestelmät, joista ammattilainen osaa valita kotitalouteen sopivimman. - Asiantuntija auttaa valitsemaan kriteerit täyttävät ja kohteeseen sopivimmat, kustannustehokkaat ratkaisut niin valaistusratkaisuista kuin itse valaisimistakin. Esimerkiksi valaisin voi olla paikallaan seuraavat 20 vuotta, joten pelkästään hintalappuun ei aina kannattaisi tuijottaa. Kaunis design-valaisin ilahduttaa kerta toisensa jälkeen, sen voi korjata ja myydä edelleen.

Tiedosta hypetys Valaistussuunnittelun merkitys on kasvanut valaistusmahdollisuuksien lisääntymisen myötä. Suunnittelija saa tilan ja valon kohtaamaan. Ammattilaiselta saa energialaskelmat, tasokuvat, tiedon sähköteknisistä vaatimuksista, kannanoton valaistuksen ohjaustekniikkaan sekä arkkitehtoniset detaljit ohjeineen, kuinka valaistus yksityiskohtia myöten toteutetaan. Ostoksille on helppo mennä kuvallisen valaisinluettelon kanssa. Taisto Palonen neuvoo, että valaistuksen suunnittelu ja itse valaisimet kannattaa maksaa eriteltyinä, jotta käsitys kustannuksista säilyy läpinäkyvänä. Valaistukseen liittyy myös paljon hypetystä, joka kannattaa tiedostaa. - Esimerkiksi Led-valoista kannattaa tarkistaa, kuinka laadukkaita ja ekologisia harkinnassa olevat sarjat ovat. Laatu- ja hintahaitari valosarjoissa on valtava eikä Led-valo suinkaan sovi kaikkialle.

MESSUTARJOUS: kesän aikana suunnittelun tilanneille upea sisustusvalaisin ilmaiseksi

Meiltä myös VALAISIMET

SUUNNITTELU * VALAISIMET * SUUNNITTELU * VALAISIMET

VANHA TALVITIE 11 A, 00580 HELSINKI, PUH. 0108393300 WWW.LAATUVALO.FI

Tiesitkö, että: • Hehkulampun kuluttamasta energiasta vain pieni osa muuttuu valoksi ja suurin osa hehkuu lämpönä ilmaan. Niinpä 15 W:n energiansäästölamppu tuottaa enemmän valoa kuin 60 W:n hehkulamppu, mutta kuluttaa 75 % vähemmän energiaa eikä tuota lämpökuormitusta. • Vain osa lampun tuottamasta lämmöstä saadaan hyödyksi lämmityksessä, sillä lamppu sijaitsee usein lämmityksen kannalta huonossa paikassa katonrajassa. Jotta lampun tuottama lämpö tulisi hyödynnettyä, pitäisi lämmitysjärjestelmän säätimien olla erityisen herkkiä ja hyvässä kunnossa. Lisäksi lämpiminä vuodenaikoina, jolloin lämmitystä ei tarvita lainkaan, menee hehkulamppujen tuottama lämpö kokonaan hukkaan. • Valaistus on suurin yksittäinen kotitaloussähkön kuluttaja: tutkimuksen mukaan 22 % kotitaloussähköstä kuluu valaistukseen. Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä arvioidaan kuluvan valaistukseen hieman yli 10 %.

» www.laatuvalo.fi Lähde: Motiva Oy

64

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Laadukkaat kotimaiset liukuovet ja kaapistot Myynti ja valmistus Yli 10 vuoden kokemuksella luotettava,

nopea

liukuovi. com Suunnittelu-, mittaus- ja asennuspalvelu. www. peilisali.fi ”Sinulle, joka haluat kaapistolta enemmän”

PEILISALI - Helsinki /Konala Hankasuontie 1, HELSINKI Puh. 597 005 PEILISALI - Kerava / tehtaanmyymälä Alikeravantie 41, 04260 KERAVA Puh. 274 5670 Fax. 2745 6720 LIIKKEEMME AVOINNA: ma-to 9-17, pe 8-15, la 10-15

Täysi hyöty tilasta käyttöön - näyttävästi Liukuovikaapistojen suosio on tasaisen hyvä. Peruskaapinoveen verrattuna se vie n. 50 cm vähemmän lattiatilaa. Kaapiston ovilla voi säväyttää, luoda tilan tuntua, jakaa tai piilottaa lähes mitä tahansa. Pentti Piitulainen Peilisali Oy:stä kertoo, että eteisen ja makuuhuoneen vaatekaapin lisäksi liukuovikaapistot ovat erityisen suosittuja käyttöullakkojen vinokaton vieressä. - Siellä kaapiston korkeus voi olla vaikkapa metrin tai kaksi. Sen avulla saadaan kuitenkin tilahyöty käyttöön, hän muistuttaa. Liukuoven takana vinokattoisessa tilassa voi olla vaikkapa petivaatteiden tai muiden kodin tekstiilien säilytystila, työpiste, lasten leikkipaikka tai urheiluvarusteiden säilytyspaikka. Nykyisin liukuovia hyödynnetään myös esim. kirjahyllyjen tai pienten yksiöiden keittiötason piilottamiseen. Liukuovi suojaa kirjoja pölyyntymiseltä, ja toisaalta piilottaa keittiövälineet pienessä tilassa näppärästi. Peilisali valmistaa liukuovikaapistot aina kohteen mukaan. Piitulaisen mukaan suosituin on kirkas peiliovi. Savu- ja pronssipeilit sekä värilasit ovat myös kysyttyjä. - Värilaseja tai peilejä voidaan jakaa ovessa erilaisiin osioihin jakolistalla tai hionnalla. Vaihtoehtoja on rajattomasti. Ovessa voi yhdistellä värilasia, peiliä, levyjä, mitä tahansa, hän summaa.

» www.peilisali.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

65


sisustaminen

Kuvittele seinä... kuvitettu seinä. Seinämaalaus on uniikki ratkaisu, jolla voi sisustaa, korostaa, tunnelmoida, mainostaa tai pehmentää. Yrittäjä Sari Karhu on käsityöläinen. Hän luo erilaisia maailmoja ja tunnelmia maalaamalla. Sävyjen lisäksi seinille syntyy erilaisia kuvituksia tai yritysten graafista ilmettä toistavaa pintaa. Hänen töitään on hyödynnetty yksityisissä kodeissa, messuseinissä, edustus- ja odotustiloissa, käytävätiloissa ja halleissa. Rakennusmessuilla hänet huomataan. - Olen ollut messuilla tekemässä työnäytöksiä. Ihmiset tuntuvat aina olevan innostuneita siitä, että teen todellista käsityötä. En käytä valmista tarraa tai sabluunaa. Tarrojen kanssa voi kyllä mainiosti tehdä yhteistyötä: Eräässä lastenhuoneessa työnä oli tehdä tausta sisustustarroille. Tarrat voi vaihtaa, kun lapsi kasvaa. Näppärää ja ekologisempaa, kuin maalata koko seinä uusiksi. Seinämaalauksen hankkimista harkitaan kauan, mutta kun päätös on tehty, on siihen oltu tyytyväisiä, hän kuvailee.

Ei sikaa säkissä Karhu löydetään yleensä Tikkurilan tekijäpankin, työnäytösten tai nettisivujen ja puskaradion kautta. Hän kertoo, että usein asiakas pelkää turhaan projektin hintaa ja toteutusta. - Seinämaalauksen tilaaminen on helppoa. Voin maalata kuvan joko suoraan halutusta mallista tai suunnitella sen yhdessä asiakkaan kanssa

wall design

Yksilöllinen seinämaalaus muistetaan. ...TOIMITILAT KÄYTÄVÄ ODOTUSHUONE KOTI MESSUOSASTO...

tai hänen toiveidensa pohjalta. Ideasta voidaan tehdä mallikuva ennen maalauksen aloittamista. Lisäksi osaan antaa realistisen hinta-arvion siitä, paljonko työ korkeintaan maksaa. Lopullinen hinta muodostuu toteutuneiden tuntien pohjalta, mutta ei ylitä annettua hinta-arviota. Asiakas tietää, mitä rahallaan saa ja peli on reilu. Se on mielestäni äärimmäisen tärkeää, painottaa Karhu.

Maalauksen mahdollisuudet

www.ideakarhu.fi info@ideakarhu.fi

Työlle HINTAKATTO

Soita ja varaa aika! Sari Karhu

040-4814120

info@ideakarhu.fi www.ideakarhu.fi 66

Kaapiston oviin maalattu puu on toteutettu helmiäishopealla. Maali kuljettaa valoa pinnallaan, valon tai katseensuunnan vaihtuessa.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

040-4814120

Seinämaalaus soveltuu periaatteessa mihin tahansa tilaan. Se on vaihtoehto tapetille. Sillä voi luoda tunnelmaa, tehdä tilasta ikimuistoisen tai houkuttelevan. Kodin muun sisustuksen tunnelmaa voi jatkaa seinälle. Kapean eteiskäytävän tunnelmallinen Varsinkin yrittäjät etsivät houkuttavuutta ja maalaus. Asiakkaan pyynnöstä kirsikkapuussa on yhtä aikaa sekä kukkia, että pari marjaa, muistettavuutta. Tällä sitä saa. - Tapetin sijaan kannattaa harkita esi- pari keltaista kolibria. Myös perheen tyttären merkiksi epäsymmetristä maalausta. toivoma sininen kärpässieni on mukana. Tapetin kiva kuvio toistuu aina samanlaisena uudelleen ja on symmetrinen. Maalauksella tätä voi rikkoa. Tilaan saa soljuvia kuvia, sävyjä tai sielunmaisemia, kuvailee Karhu. Suoraan seinään maalaaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Karhu on maalannut mm. parvisängyn laitaan ja erilliselle suurelle taululevylle. Hänellä on taustaa lavastemaalauksesta ja taidemaalauksesta. Tavallaan ne elementit yhdistyvät nyt sisustusmaalauksessa. - Maalauksella voi kertoa myös rakennuksen historiaa tai yrityksen arvoja. Olen mm. maalannut Lahteen Renor Oy:lle Upon vanhan tehdasrakennuksen seinään vanhan pesukoneen kuvan. Siitä on tullut hyvä maamerkki tehtaan sisällä, Karhu lisää. Seinämaalaus voidaan toteuttaa myös ekologisesti muovittomilla maaleilla, kuten Renorin työ.

»

www.ideakarhu.fi


Merin matkassa Rakastan matkustelua. Ja tietenkin tuliaisia, kukapa ei. On ollut mukava huomata, että tuliaiset eivät enää pääsääntöisesti käsitä nukkeja, jotka ovat puettu värikkäisiin kansallispukuihin tai tuhkakuppia, jossa tuhkat voi karistaa Lanzaroten kartan päälle. Enää ei tuoda neonvärisiä collegeasuja, missä on lueteltuina kaikki Rodeo Driven huippukalliit merkit, eikä hassua omaa kuvaa katupiirtäjän tussista. Monet ystävistäni, niin kuin minäkin, raahaavat elintarvikkeita tai sisustustavaraa arjen irtiotoiltaan. Näissä on se hyvä puoli, että matka periaatteessa jatkuu, kunnes elintarvikkeista on vain kääreet jäljellä ja sisustusjutuissahan matkan vaikutus on vielä pidempi. Olin ystäväni kanssa Pariisissa kolmisen vuotta sitten. Koska kumpikin olimme olleet jo kertaalleen tässä kohteessa, niin olimme vailla paineita juosta Eiffeliä, Louvrea ja muita Pariisin Must-juttuja. Keskityimme puistoissa hengailluun, picnic-herkkuihin, Chablikseen, - ihan vaan elämästä nauttimiseen. Näillä puistoretkillä löysin itseni aina istumassa samoissa ihanissa tuoleissa. Tuoli oli käsinojallinen, metallinen ja väriltään ruohon vihreä. Asento tuolissa oli rentouttava, ei istuva eikä liian löhöilevä. Tuolin istuin oli sopivan leveä, jos vaikka halusi istua jalka alle taitettuna tai rennosti jalka käsinojan yli heitettynä. Ihastuin tuoleihin niin kovasti, että olin koko ajan kuvaamassa niitä. Ystäväni ilme kertoi välillä enemmän kuin tuhat sanaa. Teimme matkasta valokuvakirjan, mihin sain luvan laittaa yhden aukeamallisen kuvia pelkästään näistä tuoleista. Yhtenä sateisena iltapäivänä kiinnitin huomiota tuolien inhimillisiin piirteisiin. Sateesta johtuen ihmisiä oli vähän liikkeellä ja puistossa näytti oleilevan vain tyhjillään olevat tuolit. Osa tuoleista oli ryhmittyneenä suihkulähteen ympärille, ikään kuin katsoakseen edessä olevaa maisemaa. Oli pareittain olevia tuoleja puun alla, käsinojat toisiaan koskettaen. Oli yksinään olevia tuoleja, irrallaan muista. Vähän niin kuin me ihmisetkin, välillä yksin, kaksin tai ryhmässä. Pariisi jäi muistoihin. Sieltä ostetut ruokatuliaiset on jo moneen kertaan syöty, Chablista tulee joskus ostettua Pariisia muistellen. Mutta ihanin Pariisiin paluu tapahtuu, kun avaan takaoven ja siirryn istumaan omalle Fermobin Luxembourg –tuolilleni. Tilasin Pariisista palattuani omat inhimilliset tuolini, kaksi pitkää viikkoa odotusta ennen niiden saapumista. Nyt pieni pala Pariisin puistoa on omalla terassillani ja pääsen nauttimaan muistoistani silloin, kun haluan. Meri Hellberg

Kirjoittaja on 37-vuotias töissä uurastava kahden pienen pojan äiti. Merin Intohimon kohde on kotoilu sisustuspuuhineen ja ruoanlaittoineen. Matkustelu perheen tai hyvän ystävän kanssa toimii inspiraation lähteenä kotoilupuuhille. Meri rakastaa löytöjä ja marttailua.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

67


sisustaminen

Opi. Innostu. Sisusta. Stailaa. Sisustusakatemia järjestää sisustamisen ja nyt uutuutena myös stailauksen kursseja. Ne soveltuvat hyvin ammattiin etsiytyvien lisäksi alasta kiinnostuneille harrastajille. Sisustus

Sisustusakatemian väki oli toteutti Hyvinkään Asuntomessujen Mammuttihirsitalon Talvipalatsin sisustuksen.

inspiroivaa kaikille

sisustus

Stailaus

Sisustusakatemia tarjoaa:

• Pidempää Sisustussuunnittelun peruskurssia • SketchUp-3D -mallinnusohjelman kurssia [vain Hki] • Suomen ensimmäistä Stailaaja-koulutusta, jonka kouluttajana toimii suositun Pientä Pintaremonttia -ohjelman stailaaja Niina Ahonen. [vain Hki]

Räätälöidyt kurssit sekä tilaisuudet yrityksille

Sisustuslehdistä aina kivoja vinkkejä löytyy — meillä oppii sisustamaan ihan oikeasti. Syksyn kursseillemme voi jo ilmoittautua! Varmista kurssipaikkasi ja ilmoittaudu heti. Paikkoja on rajoitetusti. Tervetuloa.

MYÖS UPEA AINEETON LAHJAIDEA!

KYSY LISÄÄ.

yhteystiedot & kurssitarjonta:

sisustusakatemia.fi 68

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

opi. innostu. sisusta.

koulutusta Sisustusakatemia on osaava ja innostava yksityinen sisustuskurssien tarjoaja, joka toimii Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella, Turussa sekä syksystä alkaen myös Kuopiossa. Kursseja toteutetaan kaikille avoimena maksullisena koulutuksena.

Sisustussuunnittelijakurssit kestävät kaupungista riippuen 7 - 9 kuukautta. Niistä saa käytännöllisiä työkaluja sisustussuunnittelijan työhön. Sisustusakatemia järjestää kursseja Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Toimitusjohtaja Heidi Sysimiilu kertoo, että jokaisen paikkakunnan koulutusvastaavat ovat alan ammattilaisia, joilla on pitkä kokemus käytännön työstä ja siihen vastaava koulutus. - Suunnittelijan työ on hyvin monipuolista. Yleisin harhaluulo on, että saa päättää yksin kaikesta. Sisustussuunnittelija on asiakaspalvelija, joka tarjoaa tilaajalle häntä kiinnostavia vaihtoehtoja. Ammatti vaatii luovuutta, hienotunteisuutta ja organisointikykyä, kiteyttää Sysimiilu. Kursseilla opiskellaan mm. tila- ja värisuunnittelua, piirtämistä, historiaa ja tyylisuuntauksia, akustiikkaa ja valaistusta. Kurssien aikana vieraillaan useissa alan yrityksissä. - Osa kurssilaisista perustaa joko oman yrityksen tai menee töihin esimerkiksi kalustevalmistajayritykseen, jossa tekee suunnittelutöitä omalla toiminimellään. Kursille tullaan myös omaksi iloksi tai oman kodin rakennustai remontointiprojekin yhteydessä. Kurssi on koettu hyödylliseksi ja kokonaisuus toimivaksi, summaa Sysimiilu.

sis ustus aka te mia

Viime keväänä Sisustusakatemia aloitti uudet stailaajakoulutukset. Niitä järjestetään Helsingissä pari kertaa vuodessa. Opettajana toimii Pientä pintaremonttia -ohjelmasta tuttu Niina Ahonen. Stailauskurssi pitää sisällään seitsemän lähiopiskelupäivää. Sen aikana tehdään yksi käytännön stailaustyö. - Asunnon stailaus on yleensä myyntiä varten tehtävä sisustus. Siinä pyrkimyksenä on, että kiinteistö saadaan myytyä nopeammin tai paremmalla hinnalla. Toisin kuin sisustus, stailaus tehdään ikäänkuin tulevalle asukkaalle. Stailauksessa ei tehdä suuria muutoksia rakenteisiin, vaan pysytellään enemmän pintaratkaisuissa. Pientä pintaremonttia -ohjelmasta tuttu Materiaali- ja värimaailmassa valitaan Niina Ahonen ohjaa Stailauskurssia vaihtoehtoja, jotka miellyttävät mah- Helsingissä pari kertaa vuodessa. dollisimman monia, erottele Sysimiilu. Sysimiilun mukaan muita vastaavia stailausopintoja ei ole Suomessa. Koulutus sopii kiinteistönvälittäjien lisäksi oman kodin sisustajille tai sisustussuunnittelijoille, jotka haluavat päivittää tietojaan.

» www.sisustusakatemia.fi


Isot ihanat ikkunat. Mutta entä kun on kuuma? Erilaiset auringonsuojaimet voidaan tänä päivänä yhdistää vaikkapa suoraan talonohjausjärjestelmään. Mukana on myös itsenäistä automatiikkaa. Onnistuneella auringonsuojauksella saa viihtyisyyttä, säästöä ja yksityisyyttä. Screen – suojaa, mutta ei peitä maisemaa Sivu- tai kappaverhot ovat ennenkaikkea sisustuksellinen elementti. Jos auringon valolta tai sen lämmöltä halutaan suojautua, on tehokkain ratkaisu screen. Screen-verhon tiheyteen, toimintaan ja väriin on markkinoilla tuhansittain erilaisia vaihtoehtoja. Tehokkaimmin se estää lämpösäteilyä ikkunan ulkopuolella. - Tuolloin talon jäähdytyskuluihin saa selvän säästön. Kankaan tiheys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maisemaa haluaa nähdä. Harva langan tiheys päästää valoa enemmän läpi, eikä peitä ikkunanäkymää. Myydyimmät värimme tässä kategoriassa ovat musta ja tummanharmaa. Ikkunoiden sisäpuolelle puolestaan myydään eniten valkoista screeniä, kertoo tj. Sami Pellinen Kaihdinkulma Oy:stä. Screenverhoja suositaan erityisesti suurissa, kahden kerroksen kokoisissa oleskeluhuoneen ikkunoissa sekä ulkoterasseilla. Screeneihin voi lisätä anturin, joka reagoi auringonpaisteeseen ja laskee verhon automaattisesti alas. - Meillä kaikkien tuotteiden hinta muodostuu siitä, että ne on tehty mittatilaustyönä haluttuun paikkaan sopivaksi. Materiaalit ovat kestäviä ja laadukkaita, eivät kauhdu ja ovat kotimaista valmistusta, lisää Pellinen.

Markiisin kankaalla on väliä Markiisien käyttö on levinnyt myymälöistä ja Euroopasta Suomeen. Se sopii erityisen hyvin terassille antamaan suojaa auringolta ja sateelta. Terassimarkiisia valitessa sijoitus kestävään kankaaseen kannattaa. - Omassa mallistossamme on kaksi eri mallia. Molemmissa käytetään sellaista kangasta, joka kestää Suomen oloja, muistuttaa Pellinen. Kaihdinkulman käyttämien kankaiden kuitu on läpivärjätty, joten se ei haalistu auringossa. Lisäksi kangas on käsitelty hometta ja likaa hylkiväksi. Kankaan voi pestä paikoillaan vaikkapa puutarhaletkulla ja harjata kevyesti. - Kankaalle on viiden vuoden takuu. Mallistosta löytyy yli 100 erilaista kangasKun hankit vaihtoehtoa. Tällä hetkellä suosituimpia auringonsuojausovat yksiväriset mallit, Pellinen kertoo. tuotteita talon Markiiseihin saa myös automaatiikka: ulkopuolelle Jos tuuli yltyy kovaksi, voi markiisi vetää tai paahteiseen itse itsensä kasaan. Pellinen kuitenkin paikkaan, kiinnitä kehottaa luottamaan tässä asiassa enemhuomiota kankaan män maalaisjärkeen kuin tekniikkaa. laadukkuuteen. - Anturit eivät ehdi reagoida äkilliseen Läpivärjätty kuitu kovaan tuulenpuuskaan. Varmin tapa ja erilaiset pintakäpitää markiisi kunnossa, on veivata se sittelyt pidentävät tuotteen käyttöikää kasaan pitkien poissaoloaikojen ajaksi. merkittävästi.

» www.kaihdinkulma.fi

Kaihdinkulma palvelee asiakkaitaan ammattitaidolla, vaalien suomalaista osaamista. Oma tuotemerkkimme Sole on suunniteltu ja valmistettu Suomessa vastaamaan asiakkaittemme toiveita ja vaatimuksia.

KAIHDINKULMA OY, Yrittäjäntie 36, 01800 KLAUKKALA, Puh. (09) 2764 010, Fax (09) 2764 0123, myynti@kaihdinkulma.fi, www.kaihdinkulma.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

69


sisustaminen

Kaikenlaista ihanaa Sisustus- ja lahjatavarakauppa Country Putiikista löytyy kaikenlaista kivaa kotiin, tekstiileistä kattaukseen – ja jotain myös karvaisille kavereille! Vantaalla kolmisen vuotta toiminut Country Putiikki on erikoistunut maalaisromanttiseen tyyliin. Nyt jylläävät erityisesti erilaiset keittiötavarat. - Suosittuja ovat mm. erilaiset lasiset säilytysastiat, joiden kylkeen on painettu erilaisia tekstejä. Oma kaunis paikkansa löytyy mm. pastalle, kekseille tai vaikkapa juhlakakulle, kertoo yrittäjä Maarit Pilvilinna. Myös kori- ja rottinkituotteet, tarjottimet ja kattaukseen liittyvät esineet ovat kaikki tasaisen suosittuja. - Tuotteet ovat edullisia. Pienillä kauniilla esineillä saa jo suurimpaan sisustusnälkään kaivattua muutosta ja ilmettä. Sisustamisen ei välttämättä tarvitse olla huippukallista, huomauttaa Pilvilinna. Tekstiilipuolella puna-sini-valkoiset kuosit ovat jokakesäisiä hittejä. Niitä hankintaan erityisesti terassille tai patiolle. Hämärtyvään iltaan lisätunnelmaa saa erilaisista ulkolyhdyistä. Country Putiikista löytyy jotain myös lemmikeille. - Itselläni on kaksi koiraa ja kaipasin niille jotain muuta, mitä lemmikkiliikkeiden tarjonnasta löytyi. Niinpä valikoimassamme on erilaisia petejä ja ruokien säilytysastioita. Nämä ovat ihastuttaneet monia, kertoo Pilvilinna.

» www.countryputiikki.nettiavain.fi

Kierrättäjän ja sisustajan aarrearkku Asadon Aarteet on vanhan käytetyn tavaran osto- ja myyntiliike Riihimäellä. Valikoima on monipuolinen aina taidelasista käyttötavaraan ja äänentoistolaitteisiin. Yrittäjä Ritva Piiroinen kertoo, että asiakkaat etsivät nyt erityisesti 50-luvun tavaroita. - 50-luvun huonekalut, erilaiset esineet ja astiat ovat tällä hetkellä kovassa huudossa. Keräilijöiden ja sisustajien lisäksi meillä asioi elokuvien lavastajia ja sisustussuunnittelijoita. Etsimme yhdessä toimivia ratkaisuja, hän kuvailee. Huonekalut liikkuvat liikkeessä nopeiten. Designin lisäksi löytöjä tekevät Piiroisen mukaan mm. nuoret parit, jotka haluavat kierrättää ja sisustaa kodin edullisesti. Kodin elektroniikka painottuu äänentoistoon. Hifipuolen vastaava Joonas Piiroinen kiteyttää, että osasto toimii alan erikoisliikkeenä, mutta on samalla muotitietoisten kantapaikka. - Aluksi meillä kävi vain erikoisharrastajia, mutta nyt puhaltavat uudet tuulet. Vinyylejä ja vanhoja kasettinauhureita kysytään paljon. Olen kuullut villiä huhua, että ihmiset haluavat kuunnella kasetteja, ja soittimet liikuvat hyvin. Toisaalta, hyväkuntoinen vinyylisoitin ei seiso hyllyssä kauaa.

» www.asadonaarteet.net

70

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Country Putiikki Sisustus- ja lahjatavarat Kaikkea ihanaa textiileistä kattaukseen, lemmikkejä unohtamatta, lyhdyt, varjostimet, pienhuonekalut ym. Olemme myös FacebOOKissa.

www.countryputiikki.nettiavain.fi

Asadon Aarteet Osto- ja myyntiliike

Tervetuloa katsomaan aarteitamme Lasia, antiikkia, hifiä

Valaisimia, Arabiaa tekstiilejä, huonekaluja ym Olemme myös Facebookissa

Pillikatu 2, 11910 Riihimäki

puh. 045-1137374 Ritva ja Markku TI-PE 11-17.30, LA 10-15, SU 11-15

www.asadonaarteet.net


Sisustuksen yksilölliset väriläiskät Tervetuloa

sisustusliikkeeseen Tuusulaan! Valikoimiin kuuluvat: Kalusteet, Valaisimet, Tekstiilit, Piensisustustavarat, Tuoksut, Nallet

VERKKOKAUPPA: www.sisustusbella.fi

Yksilöllisyys ja ekologisuus ovat tämän päivän sisustustrendejä. ”Uuden elämän” saaneissa kierrätyshuonekaluissa nämä arvot yhdistyvät sisustussilmää hivelevällä tavalla. Tuunatut huonekalut ovat löytäneet tiensä suomalaisiin koteihin erityisesti yksittäisinä katseenvangitsijoina ja keskustelunherättäjinä. Luulen, että suosion takana on vanhojen esineiden arvostuksen nousu yleisemminkin, arvioi Katja Koskinen Sisustus Bellasta. Sisustusalan yrittäjä itse pitää erityisesti rouheasti pintakäsitellyistä, täyspuisista huonekaluista niiden yksilöllisen ulkonäön ja kestävyyden vuoksi. Kun kalusteen pinta on jo valmiiksi epätasainen, eivät elämän jäljet näy siinä kovin herkästi. Tarvittaessa täyspuisen kalusteen voi myös käsitellä uudelleen, toteaa hän perheenäidin kokemuksella. Lopuksi Koskinen tuo esiin ainakin meitä arjen siivous- ja sisustuspaineiden alla kamppailevia lohduttavan näkemyksen. Kierrätetyt kalusteet muistuttavat, että kaiken ei aina tarvitse olla just prikulleen. Kotiin mahtuu pientä epätäydellisyyttäkin, sanoo hän viitaten käytetyn materiaalin luonteeseen.

» www.sisustusbella.fi Ota yhteyttä ja tule käymään liikkeessämme! Kaartokatu 10, 11100 Riihimäki p. 050 585 5027

www.lilacamilla.fi

HUONEKALUJEN VERHOILUPALVELU KODIT JA JULKISET TILAT Sisustusompelu ja muut sisustustuotteet • verhot, koristetyynyt, sängynpeitot ja -päädyt Verhoilu- ja sisustuskankaat verhoilumateriaalit ja -tarvikkeet jälleenmyynti

Nojatuolin uusi ilme Verhoilu antaa vanhalle huonekalulle uuden elämän. Verhoilukankaan voi valita huonekalun aikakauden tai tyylin mukaan, tai leikkiä erilaisilla kontrasteilla. Verhoilijamestari Marjut Laitinen on toiminut verhoilijana 12 vuotta, joista yli puolet yrittäjänä LilaCamilla Ay:ssä. - Työni on antoisaa. Minua inspiroivat aina vaihtuvat kuosit, erilaiset huonekalut ja mallit sekä ajatus siitä, että huonekalu ei ole kertakäyttötavara, hän kiteyttää. Laitinen kertoo, että osa asiakkaista tulee liikkeeseen perittyjen 40-60 -luvun kalusteiden kanssa. Myös nykyaikaisia sohvakalustoja ja tuoleja verhoilutetaan. Vaaleat sävyt ovat halutuimpia. - Valkoinen on aina arka. Helppohoitoisia kankaita kuitenkin on markkinoilla paljon, hän muistuttaa. Toisaalta räväköillä värivalinnoilla nojatuolista voi tehdä huoneen korun. - Kankailla voi leikkiä. Valikoimassa on valtavasti ihania kankaita. Toisaalta vähän Esimerkki perinteisestä tuolista, joka sai Lilatylsästäkin kankaasta voi tulla todella Camilassa nykyaikaisen ja modernin ilmeen. Pallokangas on hauska ja näyttävä. hyvännäköinen, kun se saa muodon.

» www.lilacamilla.fi

Taide, lahjat, asusteet ja korut

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

71


sisustaminen

Ossin Vintagekaluste toimii Klaukkalassa. Liikkeen 500 neliötä pitää sisällään tuotteita aina 1800-luvulta tähän päivään. Tavaraa tulee mm. Tanskasta, Englannista, Ranskasta ja Hollannista. Myös kotimaisten kuolinpesien kalusteita on valikoimassa mukana. Yrittäjä Ossi Vertanen kertoo, että valikoimaa on aina todella edullisista kirjahyllyistä arvokalusteisiin. Liikkeestä löytyy vaihtoehtoja kotoilevalle tuunaajalle, sisustajalle, keräilijäille ja opiskelijalle. Hinnat ovat järkevät ja valikoima on laaja.

Katon uusi vanha kruunu OSSIN VINTAGE Meiltä löydät kattavan valikoiman huonekaluja ja valaisimia -ANTIIKISTA NYKYAIKAAN! Suurmyymälässämme (Klaukkalassa) on laaja valikoima eri tyylisuunnan huonekaluja sekä käsinhiottuja kristallikruunuja ym valaisimia jokaiseen makuun. Tule siis katsomaan ja löytämään omasi!

Ossin Vintage Ohrakuja 6 01800 Klaukkala puh. +358(0) 40 700 0803 email. ossi@ossinvintage.com www.ossinvintage.com Aukiolotajat: Ma-Pe 10-19 La-Su 10-15

72

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Kristallikruunuun liittyy usein muisto mummolasta. Tänä päivänä sellaisen kuitenkin ostavat erityisesti nuoret. Onko kruunun paikka jälleen katossa? Ossi Vertanen Ossin Vintagekaluste Oy:stä kuvailee tavallista vuoden 2013 kristallikruunun hankkijaa sisustustietoiseksi nuoreksi aikuiseksi. - Ennen kruunut olivat mummokamaa. Nyt niitä etsitään trendikkäisiin koteihin, hän toteaa. Kristallikruunuista löytyy vaihtoehtoja monenlaisiin tiloihin: On matalia, pitkiä ja leveitä, pienillä laseilla tai suurilla prismoilla, yhdellä tai useammalla valonlähteellä, kromattuja, lasisia, vintangea, kullatuja jne. Tilasta riippuen kruunulla voi tuoda arvokkuutta, näyttävyyttä tai nostalgistakin tunnelmaa. Vertanen kertoo, että kruunuja on hankittu jopa vessoihin ja pukuhuoneisiin. Yleisin este suuren kristallikruunun hankkimiseen on tilan puute. - Tilauksesta voimme hankkia jopa viisi metrisiä kruunuja. Kun siihen päälle tulee ripustus, vaatii se jo melkoista kattokorkeutta. Tällaisia oikein julmia valaisimia menee harvoin. Yleensä niitä tilataan hotellien auloihin tai vähän hulppeampaan omakotitaloon. Kolme metriä pitkä kruunu painaa jo yli 100 kiloa ja siinä säteilee yli 11 000 prismaa, hän kiteyttää. Noin metrinen kristallivalaisin ei vaadi suhteettoman paljon tilaa. Myös sitä pienemmät kruunut ovat suosittuja.

» www.ossinvintage.fi


Juhlan ja luksuksen tuntua Sisustustuotteilla loihditaan tunnelmaa arkeen ja juhlaan – kuin myös muistetaan itse juhlan sankareita! Tampereella sijaitseva Sisustusliike Kantriinan tuotevalikoimassa yhdistyvät juhlallinen kartanotyyli kuin myös modernit selkeät linjat. Liikkeestä löytyy arjen sisustus- ja käyttöesineitä, huonekaluja, valaisimia ja astioita. Yrittäjä Paula Rusanen kertoo, että keväisin ja kesäisin kysyntää on erityisesti juhliin liittyvillä tuotteilla: Valmistujia, hääpareja ja ystäviä halutaan muistaa kauniilla tuotteilla. - Astiapuolelta lahjaksi valitaan usein käyttöesineitä, kuten uunivateja, viinilaseja, pussiviinitelineitä, tarjottimia ja lasikulhoja. Usein asiakkaalla on jo sisääntullessaan jokin visio siitä, mistä voisi lähteä liikkelle. Kokoamme lahjan sen pohjalta. Tuoteasetelmasta voi tehdä pienen tai suuren, sen mukaan kuinka suuren paketin haluaa tehdä, hän kuvailee. Toisaalta sisustustavaraa etsivät juuri juh-

Juhlakattauksessa pätee hyvin vanha sääntö: Vähemmän on enemmän. Pidä kiinni valitusta pääteemasta, äläkä anna sen rönsyillä liikaa. Esillepanoa ei tarvitse pelätä. Sijoita rohkeasti pöytään näyttävä katseenkiinnittäjä. Esimerkiksi kerrostarjottimista löytyy paljon erilaisia variaatioita.

lan järjestäjät. Rusasen mukaan heitä kiinnostaa erityisesti silkkikukat ja juhlakattaukseen liittyvät tuotteet, kuten näyttävät tarjoiluvadit ja pöytäliinat. Kokonaisvaltaisempaan kodin laittamiseen ja sisustamiseen liikkeestä saa myös sisustussuunnittelua. Toisaalta Rusanen kertoo, että joskus asiakkaalle riittää, että ideoi heidän kanssaan yhdessä ja esittelee eri vaihtoehtoja. - Asiakas innostuu usein jo pelkästä idean siemenestä, josta hän lähtee kehittämään sen ympärille teemaa, ja viemään ajatusta eteenpäin. Kantriinasta löytyy mm. hollantilaista Riviera Maisonin mallistoa, josta löytyy tuotteita kodin kaikkiin tiloihin. Toinen suosittu merkki on ranskalainen Lene Pjerre, jonka tuotteista Rusanen suosittelee erityisesti valaisimia. Uutuutena liikkeen valikoimaan

Laadukkaat kodin valaistusratkaisut niin sisä- kuin ulkokäyttöön yhdestä osoitteesta www.lumiance.fi. Uusi 90-sivuinen Valo-Opas on ilmestynyt. Tilaa ilmainen esite: info.fi@havells-sylvania.com

on tullut ruotsalaisen Pappelinan muovimatot, jotka ovat laadukkaita ja pidettyjä. Astioiden puolelta Rusanen kehottaa tutustumaan ruotsalaisten retrovärikkään Falbyn ja hillityn Bastionin sarjoihin, jotka ovat toisiinsa nähden hyvin erilaiset, mutta viehättävät.

» www.kantriina.fi

Kantriina

Laukontori 6, Tre 03-222 9142 www.kantriina.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

73


sisustaminen

Stailaten! Hyvällä silmällä, maulla ja ammattitaidolla tuotteen tai kodin arvo kohdilleen. Sisustussuunnittelija ei tee ainoastaan sisustussuunnitelmia. Ammattitaitoa voi hyödyntää myös esimerkiksi asunnon myyntistailauksessa tai yritysten tuotekuvauksissa. Molemmissa tapauksissa asiakas saa työstä selkeän arvonnousun myynnissä olevalle asunnolle tai tuotteelle.

Tarvitsetko ideoita kotisi värimaailmaan, kalustamiseen, valaistukseen? Tai haluatko kodistasi paremman myyntihinnan? - Sisustussuunnittelu - Myyntistailaukset - Näyteikkuna- ja myymäläsomistukset, esillepanot - Kuvausstailaukset järjestelyineen - Messuosastot

Myyntistailaus Myyntistailauksesta hyötyvät erityisesti kiinteistönvälittäjät tai asunnon myyjät. Omaa kotia voi olla vaikea nähdä ulkopuolisen silmin, eikä siinä välttämättä näe niitä asioita, joita myyntiesittelyä varten kannattaisi tehdä. Sisustussuunnittelijan käynnin avulla saa tilaan selkeyttä ja rytmiä niin, että tuleva ostajakandidaatti näkee asunnon parhaat puolet, eikä vaikkapa repsotOlitpa myymässä tavia verhoja tai vanhoja koriste-esineitä. asuntoa tai Myyntistailaus ei tarkoita, että kodin asukkaan tuotteita, panosta persoona pitäisi piilottaa. Henkilökohtaiset asumihyviin tuotekuviin. seen ja elämiseen liittyvät tavarat vaan saattavat kiinNe kertovat nittää ostajaehdokkaan huomion vääriin asioihin. enemmän kuin - Yleensä huonekaluja ja tavaroita karsitaan varasluvut tai luettelot, ton puolelle säilöön näyttöjen ajaksi. Periaatteessa ja erotut eduksesi. suuremmat remontit voidaan jättää ostajalle, jotta hän voi tehdä asunnosta mieleisensä oston jälkeen. Yhden seinän maalaus, tehostetapetointi tai katon maalaus on kuitenkin joskus perusteltua tehdä. Yhtenäiset tekstiileillä ja valaistusta parantamalla saadaan nopeasti raikastettua ilmettä. Hyvä perussiivous yhdessä tavaramäärän vähentämisen kanssa auttaa yleensä jo paljon, kuvailee Anu Kämppi Interior Villa Frescosta. Stailausta voi hyödyntää myös, vaikka asuntoa ei olisi myymässä.

Kuvausstailaus Kämppi tarjoaa yritysasiakkailleen kuvaustailauksia. Ne ovat suosittuja erityisesti huonekalu- ja kalustekauppiaiden piirissä. - Hyvin tehdyt kuvat tuovat tuotteen hyvin esille. Ne nostavat tuotteen arvoa ja antavat fiilistä siitä, millainen tuote on. Kesää kohti mentäessä stailaan paljon terassikalustekuvia. Tyynyt, kukat, peitot, erilaiset lattiat ja taustat sekä mallit antavat kuviin paljon enemmän, kuin pelkkä yksittäinen kuva vaikkapa pöydästä, muistuttaa Kämppi. Kämpin kautta voi tiedustella koko pakettia, stailausta, kuvaajaa ja studiota.

Ota yhteyttä! Kartoitetaan yhdessä sinun tarpeesi.

Puh. 041 776 8822 interior.villafresco@gmail.com

Ihania tavaroita kotiin ja lahjaksi! Avoinna ti-pe 12-18, la 11-15, su 12-16. Tervetuloa! Rantatie 110 B, Tuusula p 050 525 2193 www.memories.fi

FACEBOOKISSA PALJON KUVIA!

» www.villafresco.com

Rakentajan Vinkissä erotut eduksesi Varaa paikkasi! myynti@mustamarakassi.fi 74

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Kestävän kehityksen katseenkiinnittäjä Sisustuksessa voi yhdistellä rohkeastikin eri värejä, kuoseja tai teemoja. Katseenkiinnittäjä voi olla jokin erikoisempi taulu tai huonekalu, joka yhdistyy muuhun sisustukseen esim. värin tai muotonsa osalta. Jo yksi erilainen elementti tuo tilaan rytminmuutoksen ja rouheutta. Jos olet epävarma, kysy neuvoa ammattilaiselta.

Nämä viehättävät tuotteet eivät vain kaunista kotia. Ne työllistävät, kierrättävät ja vaalivat perinteitä. Sareka Oy:n sisustus- ja käyttötuotteiden taustalta löytyy todellista käsityötä ja perinteikkyyttä. Yrittäjä Anne-Maria Sehgal kertoo, että kaikkien tuotteiden yhteinen piirre on se, että niiden valmistuksessa on tuettu alkuperämaan työvoimaa. - Esimerkiksi Intian tyyppisessä maassa on äärimmäisen tärkeää, jos nainen löytää töitä. Tekstiilien valmistuksessa he ovat pääroolissa myös meidän tuotteissamme. Mallistot eivät ole tusinatavaraa. Valikoimastamme löytyy mm. upea chileläinen lasimallisto sekä kenialainen saippuakivimallisto. Kanthatekstiilien osalta olemme varmaankin Suomen suurin maahantuoja, arvelee Sehgal.

Uniikkia ja kierrätettyä Intialaiset kanthatekstiilituotteet ja kalusteet ovat kaikki erilaisia ja yksilöllisiä. Kalusteet on valmistettu vanhasta puretusta, mutta käyttökelpoisesta puusta, kierrätysmateriaaleista tai vain kunnostamalla vanha kaluste. - Meillä on useita eri tehdaskontakteja, jotka valmistavat tuotteita kierrätysmateriaaleista. Jonkun kaapin taka- ja sivuseinät saattavat olla uutta, ja osa on tehty kierrätysmateriaaleista. Valitsen itse kaikki tuotteet yksi kerrallaan, kuvailee Sehgal. Tekstiilituotteissa Sehgal kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten tuote on tehty. - Kanthatekstiilejä on käytetty mm. kunnostetuissa sohvissa, nojatuoleissa ja raheissa. Ne on tehty ja tikattu käsin. Tekemiseen on käytetty aikaa. Ne ovat persoonallisia ja värikkäitä tuotteita, jotka herättävät kiinnostusta myös Suomessa. Sehgal lisää, että sisustusmaailma elää kysynnän mukana. - Suuntauksena on kierrätys ja vanhat tuotteet. Se sopii meille. Olemme pieni maahantuoja, emmekä voi kilpailla suurien ketjujen kanssa. Mutta meiltä saa vaihtoehtoisia ja erikoisia tuotteita, toteaa Sehgal.

» www.sareka.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

75


sisustaminen

Koko kodin ja puutarhan sisustaja Riihimäellä Lasitehtaantiellä on jo 15-vuoden ajan toiminut perheyritys Awara Oy, josta saman katon alta löytyvät huonekalut, piensisustustavarat, puutarhatuotteet, sekä sisustus- ja vihersisustussuunníttelupalvelut kotiin ja puutarhaan. Awaran yhteydessä toimii myös Noblessa keittiöt, josta saa mittatilauksena keittiöt, kylpyhuoneet ja muut kiintokalusteet. Awara yhdessä Noblessa keittiöiden kanssa on alueen ainutlaatuisin koko kodin sisustaja ja kalustaja ja täyden palvelun yritys. Asiantuntemusta löytyy kalusteista, sisustamisesta ja puutarhaosaamisesta. Lisäksi kiitosta on tullut hyvästä palvelusta.

Keittiöön tunnelmaa ja rouheutta Keittiön remontoija tai uuden rakentaja saapuu liikkeeseen usein jo mittakuvat mukanaan. Karkeasti jaettuna sijoituskohteisiin etsitään Awaran ja Noblessa keittiöiden sisustussuunnittelija Sanna Willströmin mukaan hiukan edullisempia vaihtoehtoja, kun taas omakotitalorakentajat ja remontoijat haluavat kaikki kiintokalusteet saman katon alta. Edustuksessa olevasta Noblessa keittiöstä löytyy vaihtoehtoja kaikille. Tyylillisesti keittiöihin on rantautumassa rouheutta. Laminaattitasot ovat suosittuja, erityisesti uudet leveät lankku- ja kivikuosit. Värit, pinnat ja tuntuma ovat tärkeitä. Ne antavat hyvän ryhdin hillittynä pysyneisiin kaapistojen oviin. Eril aiset persoonalliset väliratkaisut ovat suosittuja, kuten välitilalaminaatin käyttö. Myös valaistukseen panostetaan. Kaappeihin valmiiksi integroidut led-valot ovat kovassa nousussa. Meillä myydään aika paljon maalaishenkisiä keittiöitä, mutta vastapainoksi toinen suosittu ääripää löytyy modernista ja pelkistetystä tyylistä.

Sisustuksen sävyt Koska aikaa on vähän, halutaan kotona olemisesta nauttia. Tämä näkyy mm. siinä, että huonekaluista valitaan mieluummin se helppohoitoisempi vaihtoehto. Huonekaluvalikoima on niin laaja, että jokaiseen makuun ja huoneeseen varmasti löytyy sopiva vaihtoehto. Harmaan eri sävyt ovat nousseet valkoisen ja mustan värin rinnalle. Harmaa on värinä helppo ja harmoninen, joka korostaa tehostevärejä. Se sopii käytännössä kaikkien muiden värien kanssa. - Harmaaseen saadaan jo pienilläkin väripilkuilla uutta ilmettä, muistuttaa Willström. Tavarantoimittajien kesän ja syksyn väreissä on paljon eri keltaisen, punaisen ja luumun sävyjä. Syksyn väripaletista löytyy paljon myös luonnonläheistä metsänvihreää ja ruskeaa.

76

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Sisustussuunnitelmalla oikeita kokoja ja muotoja Willström kiittelee sisustukseen saatua rohkeutta. Nyt yhdistellään pelkäämättä eri tyylejä, romanttista ja pelkistettyä. Vanhaa säästetään, mutta rinnalle tuodaan jotain uutta. - Tarjoamme asiakkaillemme sisustussuunnittelua, -neuvontaa ja stailauksia. Usein asiakkaalla on jo valmiiksi jokin ajatus tai idea mielessään, johon he toivovat ammattilaisen mielipidettä. Suunnittelijana pyrinkin kannustamaan jokaista seuraamaan omaa tyyliään. Eli tekemään omannäköisiä koteja ja ratkaisuja, kuvailee Willström. Sisustussuunnittelijan rooli onkin usein ideoiden, näkökulmien ja materiaalien esittelijä. Hän on tavallaan sisustusvaihtoehtojen tietopankki, joka osaa suositella asiakkaalle eri vaihtoehtoja, joista valita. Suurin ongelma sisustamisessa on Willströmin mukaan usein tilan hahmotuksen puute ja värien yhdistäminen. Tilan muoto ja neliöt ovat ne vakiot, joidein puitteissa toimitaan. Sisustussuunnittelija antaa realistiset vaihtoehdot siihen millaisia kalusteita ja minkä verran niitä mahtuu ja millaisia värejä kannattaa yhdistää, jotta tilaan saataisiin toivottu tunnelma. Usein sisustusratkaisut halutaan suunnitella niin, että niitä on helppo muunnella elämäntilanteen ja tarpeiden muuttuessa. Tähän kaivataan usein ammattilaisen ideoita ja näkemyksiä.

Ulos ja puutarhaan Se, että puutarhaan ja pihaan halutaan satsata, näkyy myös palveluntarjoajan liikkeessä. Ehkä pitkä talvi tekee osaltaan sen, että pihasta halutaan ottaa kaikki ilo irti? Helppohoitoisuus näkyy myös puutarhavalinnoissa. Monivuotiset kasvit tekevät kauppansa. Selkeät ja huolettomat istutusryhmät löytyvät monelta pihalta. Kesäkukkia lisäämällä tuodaan väriä ja ilmettä. - Ulos ja terassille halutaan selkeästi enemmän tilaa ja eri toimintoja, kuten sisällekin. Hyötykasvien kasvattamine kotipuutarhoissa on selkeästi nousussa, samoin ulkona kokkaaminen. Kehitämme tuotevalikoimaamme ja palveluamme koko ajan. Syksyllä on taas luvassa monenlaisia uusia tuulia.

» www.sisustuswisio.com » www.awara.fi » www.noblessakeittiöt.fi

Awara Oy:ssä on luvassa syksyyn monenlaisia uusia tuulia! Tuolloin avataan mm. sisustus- ja kurssipaja ja järjestään teemailtoja. Lisäksi sisustustuotevalikoima on laajentumassa. Kuvat: Jaana Lindström


NOBLESSA KEITTIÖT Lasitehtaantie 39, RIIHIMÄKI | 010 4401502 | Avoinna kesällä ma-pe 10-17 www.noblessakeittiot.fi


sisustaminen

Kekseliäästi koko kotiin Toimivilla tilaratkaisuilla voi järjestää ja sisustaa kodin yhdellä kertaa. Koti toimii, kun jokaisella asialla ja esineellä on oma paikkansa. Jokainen varmasti tietää, miten turhauttavaa on, jos kaappien hyllyt eivät toimi, jätteiden lajittelu on hankalaa tai jos astiat eivät pysy kuivauskaapissa omissa kolosissaan. Lanka ja muovi Oy:llä on varsin pitkät perinteet kodin kalusteista. Yritystä jo kolmannessa sukupolvessa luotsava tj. Aki Pohjanlehto kiteyttää suosion syyksi kotimaisuuden ja toimivuuden. Keittiössä yleisimpiä tilaratkaisutuotteita tarvitaan astiankuivaushyllyissä ja jätelajittelussa. Korkeimpiin kaappeihin pääsee käsiksi porrasjakkaran avulla. - Roskien lajittelu on viime aikoina korostunut merkittävästi. Olemme panostaneet siihen myös omassa tuotevalikoimassamme.

Tuotekehityksen pohjana ovat toiminnallisuus, järkevä tilankäyttö ja jälkiasennettavuus. Kun nämä kolme seikkaa on huomioitu, päästään pitkälle, pohtii Pohjanlehto. Lanka ja muovin valmistavissa lajitteluvaunut mahtuvat monen kokoiseen keittiöön. Valikoimasta löytyy n. 20 erilaista ratkaisua. - Asiakkaitamme ovat kotimaiset keittiövalmistajat, rautakaupat, muovitukut, marketit, helaliikkeet ja kuluttajat. Jokaisen tarve on erilainen. Erikoisempia kokoja löytyy verkkokaupastamme, vinkkaa Pohjanlehto.

Kotimainen kunniaan Pohjanlehto tuo esiin tärkeän seikan: Avainlippu-tunnuksen. Siitä kuluttajat tietävät, että tuote on kotimaista valmistusta. - Kotimainen toimittaja eri riitä, jos itse tuote on ulkomailla valmistettu. Suomalaisen työn liitto järjestää kesällä Sinivalkoinen kesäkompassi -kampanjan. Olemme siinä mukana. Kotimaisen tuotteen valinnalla on työllisyysvaikutuksia. Suomessa kehitetty ja valmistettu tuote myös sopii suomalaisiin tottumuksiin, muistuttaa Pohjanlehto. Tästä hyvä esimerkki löytyy astiankuivauskaapista. Ulkomailta tuotu astiahylly ei välttä-

mättä sovellu suomalaisille lautasille. Lisäksi mm. Lanka ja muovi Oy:n valmistama astiankuivaushylly on käsitelty elintarvikkeille sopivalla tavalla. - Tuotteessa on pehmeä pinta, jolloin se on vahvempi ja joustavampi kuin ns. maalattu pinta. Kun pinta joustaa, astiat pysyvät paikoillaan eivätkä naarmuunnu. Se maksaa pari euroa enemmän kuin ulkomainen tuote, mutta toisaalta, astiat pysyvät paremmin ehjinä, ja raha jää Suomeen, toteaa Pohjanlehto.

» www.lankajamuovi.fi

KOKO KOTI TOIMIVAKSI KOTIMAISIN TUOTTEIN! Tule tutustumaan valikoimaamme verkkokaupassamme Tuotteita saatavilla myös hyvin varustetuista rautakaupoista ja marketeista ympäri Suomen!

www.lankajamuovi.fi/shop

ASTIA ELINTARVNKUIVAUSHYLLY ISSÄ IKE KAAMPI KELPOINEN LAAD PEHMYT-P U INNOITE K-

Lanka ja Muovi Oy | lanka@lankajamuovi.fi | (02) 634 7700

78

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Uudet ulkomatot kestävät käyttöä ja katseita Oikeanlaisella matolla parvekkeesta tai terassista loihditaan kutsuva ja helppohoitoinen sisätilojen jatke. Tyylillisten päätösten lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää materiaalien valintaan. Matoilla sisustamisen ei enää tarvitse rajoittua seinien sisäpuolelle. Modernit materiaalit mahdollistavat viihtyisyyttä luovien pehmeiden sisustuselementtien tuomisen myös ulkotiloihin. Suosittelen ulkotiloihin polypropeeni -mattoja. Ne eivät haalistu auringonvalossa tai kutistu kosteus- ja lämpövaihteluissa. Koska vesi ei pääse imeytymään mattoon, ne eivät myöskään homehdu. Tekokuitumaton voi laittaa myös kattamattomalle terassille, sillä se kuivuu nopeasti, Mattokymppi Espoon myymälävastaava Antti Holsti valaisee. Tekokuitumattojen ominaisuudet ovat muutoinkin kehittyneet huimasti viime vuosina. Enää ei tarvitse pelätä esimerkiksi liuskoittumista, sähköistymistä tai muovimaista ulkonäköä. Matot ovat myös helppohoitoisia. Roskat saa pois imuroimalla tai lakaisemalla ja yleisimmät tahrat irtoavat astianpesuaiheesta tehdyllä vaahdolla. Katetuista tiloista mattoja ei tarvitse edes siirtää erilliseen talvivarastoon, muistuttaa Holsti.

Ulkonäöstäkään ei tarvitse tinkiä Käyttöominaisuuksien lisäksi sisustusvalinnoissa vaikuttaa tietysti ulkonäkö. Tältäkin osin ulkomattojen valikoima on laajentunut huimasti sekä sidos- että värivaihtoehtojen osalta. Mikäli standardimittainen tai suorakulmainen matto ei täytä asiakkaan tarpeita, voidaan ulkomattoja teettää tarvittuun kokoon ja muotoon mittatilaustyönä. Väreistä suomalaisten kestosuosikkeja ovat luonnonläheiset ruskean ja harmaan sävyt, mutta voimakkaampiakin värejä rakastavalle löytyy vaihtoehtoja. Usein polyrottinkisten kalusteiden kaveriksi valitaan modernin selkeitä ja sileitä mattoja. Toisaalta kaupunkiparvekkeelle saatetaan hakea luonnonmukaisuutta esimerkiksi metsänvihreällä nukkamaisella matolla, Holsti kertoo. Erityisesti suuremmilla parvekkeilla ja terasseilla matoilla voidaan suunnata katsetta tai rajata tilaa eri käyttötarkoituksiin. Ulkoruokailuryhmän alle mattoa ostaessa kannattaa mitata tarkasti maton koko. Ulkona käytettävien tuolien tilantarve on siirreltäessä usein suurempi kuin normaalien ruokailuryhmän tuolien, muistuttaa Holsti. Lopuksi Holsti rohkaisee asiakkaita pyytämään palvelua mattovalinnoissa. Yhdessä asiantuntevan myyjän kanssa löytyy tilaan ja toiveisiin parhaiten sopiva vaihtoehto nopeasti kehittyvästä valikoimasta.

» www.mattokymppi.fi

tyyliä terasseille

NÄILLÄ

KENGILLÄ

www.mattokymppi.fi

EI ASKEL PAINA.

Kotikeskus Sammontie 1, 40270 Palokka puh. (014) 3100 147 avoinna: ma-pe 10-19, la 10-16

Kauppakeskus Martinsilta Martinsillantie 10, 02270 Espoo Puh. (010) 6664 126 avoinna: ma-pe 10-20, la 10-17

Porttipuiston Liikekeskus Porttisuontie 4, 01200 Vantaa Puh. (010) 6664 125 avoinna: ma-pe 10-20, la 10-17

Kauppakeskus Fresco Riihitontuntie 1, 01720 Vantaa Puh: (010) 6664 128 avoinna: ma-pe 11-19, la 10-16

KUJEILLAAN LISÄÄ VÄRIÄ

ELÄMÄÄN!

www.kuje.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

79


sisustaminen

Koko kodin laatat Suuria ja pieniä laattoja, eri värisiä sauma-aineita, pintoja, muotoja, kuvioita... Mahdollisuuksia on rajattomasti. Suomessa laattoja suositaan erityisesti märkätiloissa ja lattioissa. Kun TilesPoint-kauppias Kaisu Reijonen rakensi itse talon, siihen tuli 300 neliötä laatoitusta. Oma projekti on antanut työhön perspektiiviä: Hän haluaa tehdä rakennusprojektin helpommaksi myös omalle asiakkaalleen.

Miksi kivilattia? Kivilattia kestää ja sen helppo pitää puhtaana. Se ei naarmuunnu tai mene pilalle, jos päälle kaatuu jotain. Kivi varastoi lämpöä, joten se toimii erittäin hyvin lattialämmityksen kanssa. - Tietyllä tapaa keraaminen laatta on materiaalina puuta, parkettia tai laminaattia huolettomampi vaihtoehto. Nykyaikaiset laatat ovat paksuja ja kestäviä, joten niitä ei tarvitse varoa. Ennenvanhaan lattiaan saatettiin asentaa ohuita ja huokoisia laattoja, jotka menivät halki vaikkapa astian pudotessa päälle, harmittelee Reijonen. Kivilattia on helppo pitää puhtaana. Sauma-aineista löytyy monenlaista vaihtoehtoa. Reijonen opastaa valitsemaan sellaisen, jotka eivät tarvitse suoja- ja hoitoaineita erikseen. Ne ovat käyttäjille huolettomia.

Spa- vai retrohenkinen kylpyhuone? Reijonen kehottaa jokaista rakentajaa ja remontoijaa miettimään hyvissä ajoin, millaisen kylpyhuoneen haluaa. Väritys, tunnelma, toiminnallisuus ja budjetti antavat hyvän suunnan suunnittelulle. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen

80

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Pyydä apua kylpyhuonelaatoituksen suunnitteluun. Ammattilainen osaa kartoittaa tilan mahdollisuudet, toiveesi ja sovittaa ne budjettiisi. Mieti, mistä pidät ja millaista tunnelmaa haluat. Laadukkaat materiaalit kestävät, edullisemmat vaativat enemmän huolto- ja puhdistustyötä.

makuun. Ja omaa makua kannattaa kuunnella. - Täytyy muistaa, että tila tehdään itselle, eikä mahdolliselle ostajalle 10 vuoden päähän. Jo pelkästä valkoisesta löytyy kymmenittäin erilaisia vaihtoehtoja aina elävästä valkoisesta shampanjan sävyyn tai hienostuneesen beeziin. On kiiltävää, mattaa, erilaisia pintakuvioita, muotoja ja kokoja, muistuttaa Reijonen. Reijonen nimeää pari erikoisempaa ja rohkeampaa projektia, joissa hän on ollut mukana. Erääseen 60-luvulla rakennettuun taloon haluttiin tehdä talon hengen mukainen ilme. Suunnittelija etsi mahdollisimman hyvin aikakauteen sijoittuvat ruskeat ja kellertävät laatat. Toinen ääripää on erittäin näyttävä, blingbling-henkinen kylpyhuone, jossa käytettiin todella suurta tummaa laattaa. - Laatassa oli elävä pinta ja upea metallin hohto. Yksityiskohtia luotiin lasiboordeilla ja erilaisilla laattapinnoilla , hän kuvailee. Tuloaan tekevät erilaiset kolmiulotteiset pinnat. Betonilook ja siihen liittyvät näyttävät geometriset kuviot ovat nyt uusinta uutta. Uutta on myös kirkkaat värit: turkoosi, lime, violetti, fuksia. Myös laattakoko on kasvanut, entisestään. - Suuri laatta vaatii pinnoilta sen, että ne ovat todella suoria ja tasaisia. Mitä suurempi laatta, sitä suurempaa ammattitaitoa vaaditaan myös asentajalta. Onnistuneeseen lopputulokseen tarvitaan hyvä pohjatyö, laadukas laatta ja tarveaineet sekä asiansa osaava asennus, painottaa Reijonen.

Toiminnallista uutuutta Allergikoille ja astmaatikoille löytyy nykyään markkinoilta huoneilmaa puhdistavia keraamisia laattoja. Bonuksena laatan likaa hylkivä pinta.Reijonen täsmentää kyseessä olevan

italialaisen uutuuden. - Laatat on käsitelty niin, että ne toimivat kuin puu ja puhdistavat ilmasta epäpuhtauksia. Ne sopivat erityisesti paikkoihin, joissa vaaditaan korkeaa hygieenisuutta, kuten sairaaloihin ja päiväkoteihin. Tämä on uusinta uutta laatta-alalla.

Ajoissa laattakaupoille Viime tippaan laattakauppaan suunnannut rakentaja tai remontoija saattaa joutua tyytymään siihen, mitä kauppiaan varastossa on valmiina. - Toisaalta rohkeita ja erilaisia värejä kysytään, mutta niitä ei useinkaan ole varastossa. Esimerkiksi uudisrakentaja, jonka projekti kestää useamman kuukauden, saattaa muistaa kylpyhuonelaatat vasta viime metreillä. On ikävää jos mittavassa projektissa joutuu sitten tyytymään siihen vaihtoehtoon, mitä menee eniten, mutta mikä ei välttämättä ole mieluisin, muistuttaa Reijonen.

»

www.tilespoint.fi


Koti ei ole vain talo. Keraamiset laatat puKevat sen Kuten räätälin ompelema mittatilauspuKu. Juuri asuKKaalle sopivaKsi.

tilesPoint-laattamallisto edustaa johtavien ja perinteisten italialaisten laattatehtaiden laadukkaita ja ajanmukaisia laattamallistoja vaativiinkin tarpeisiin, niin remontteihin kuin uudiskohteisiin. tervetuloa tutustumaan monipuoliseen laattavalikoimaan. autamme sinua tekemään toimivia ja pitkäikäisiä laattavalintoja. ajan voit varata ennakkoon. saatavilla myös sisustussuunnittelijan ja sisustusarkkitehdin palvelut sekä laatoitus- ja muut remonttityöt.

YhteistYössä Paikalliset urakoitsijat sekä Santander-rahoitus kodin remontteihin. tilesPoint-MYYntinäYttelY Ja MYYMälä: Uudenmaan Kaakeli ja Talomyynti Oy Kinnarinkatu 1, 04430 JÄRVENPÄÄ Puh. 020 7300 502, 040 565 0031 sähköposti: kaisu.reijonen@tilespoint.fi www.tilespoint.fi

laKKa Kivitalot –eDUstUs: Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa ja Päijät-Häme Petri Leivonen puh. 040 709 9039 sähköposti: petri.leivonen@lakkakivitalot.fi www.lakkakivitalot.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

81


sisustaminen

Puusta sellaisena kuin haluat Peto puulle, ystävä ympäristölle -slogan kiteyttää oivallisesti Puuteos TM Oy:n toiminnan: Puun työstöön löytyy ammattitaitoa ja kalustoa. Puu itsessään on kalusteessa arvokas ja ekologinen vaihtoehto. Puuteos valmistaa asiakkaansa suunnitelman pohjalta kalusteet tilaan kuin tilaan. Yrittäjä Tommi Mikkola kertoo asiakkaiden olevan suurempia rakennusliikkeitä, jotka tarvitsevat kalusteita kouluihin, päiväkoteihin, marketteihin ja muihin suurempiin kiinteistöihin. - Erikoisemmat tilaustyöt tulevat arkkitehtien ja suunnittelijoiden kautta. Valmista mallistoa meillä ei ole, vaan jokainen tilaus on oma projekti, jonka valmistamme asiakkaan piirrustusten pohjalta, kiteyttää Mikkola. Yritys tarjoaa apuaan myös kaluste- ja sisustussuunniteluun sekä verhoiluun. He hoitavat itse myös kalusteiden asennuksen. - Kokonaisvaltaisuus on valttimme. Tuotantokoneet täytyy olla kunnossa, jotta markkinoilla pärjää, hän kuvailee. Yritys valmistaa tilauksesta myös huonekaluja ja kalusteita. Esimerkiksi vastaanotto- tai baaritiskit, aulatilakalusteet tai yksityiskotien keittiökalusteet valmistuvat taitavissa käsissä. Mikkola kertoo, että julkisella puolella suositaan erityisesti luonnon akryylikivitasoja, jotka ovat hygieenisia ja helposti muokattavia. Niistä löytyy myös runsaasti eri värivaihtoehtoja.

» www.puuteos.fi

Valmistus

suunnittelu mitoitus

Kuljetus

asennus

Puuteos | Laurilantie 3, 04410 Järvenpää puh. 09 – 2710 199 | info@puuteos.fi

www.puuteos.fi 82

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


Mun juttu on tavara, jota ilman ei haluaisi pärjätä. Se on jollakin tavalla tärkeä, eikä sillä välttämättä ole mitään rahallista arvoa. Sen arvo perustuu tunteeseen, käytännöllisyyteen, tottumukseen tai muistoon. Se on Mun Juttu. Voit lähettää Oman Juttusi osoitteeseen info@mustamarakassi.fi kuvan ja lyhyen tarinasi kera, niin jaamme sen muille.

Mun juttu on valaistus. Oma lempivalaisimeni on valtava, joka suuntaan leviävä kukkanen. En yleensä pidä halogeeneistä, mutta tähän ne sopivat. Valaisin ja sen kristallit ovat valtavan kauniita. Se näyttää joka suunnasta erilaiselta.

Teuvo Loman Sisustussuunnittelija

Mun juttu on valokuvakehykset. Pidän valokuvauksesta; minusta on mukavaa kuvata ihmisiä, luontoa ja rakennettua ympäristöä. Varsinkin valokuvat läheisistä siirtyvät koristamaan kotia, ja silloin haluan laittaa ne kehyksiin. Tätä tapahtuu enää harvoin näin digikuvien aikana. Kehykset ryhdittävät kuvaa ja voivat tukea valokuvassa olevaa tunnelmaa. Valokuvat ovat mukava lisä sisustukseen. Niistä voi sommitella suuriakin kollaaseja seinälle tai sijoittaa niitä sopiville paikoille kotona ja töissäkin.

Maarit Hiltunen Sisustusarkkitehti

Mun muistivihko kulkee kaikkialla mukana. Olen pitänyt sellaista pienestä pitäen. Tietokone vaatii rinnalleen manuaalisen listausvälineen, johon voi suhertaa omia arkisia juttuja ja tehdä työmuistiinpanoja samojen kansien sisään.

Mikko Vesanen Sisustussuunnittelija

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

83


kunnat ja kaupungit Forssan viihtyisä Makasiinin alue.

Kodikkaan

elämän

äärellä

Forssa, Tammela ja Humppila tarjoavat asukkailleen viihtyisän ympäristön, historiallisia kaikuja teollisen yhteiskunnan synnystä sekä hyviä liikenneyhteyksiä, joiden avulla on mahdollista yhdistää vaikkapa työpäivä kaupungissa ja ilta kotona maaseudun rauhassa.

päristöön sijoittuvia tontteja on tarjolla myös Riihivalkamassa Nuutin alueella. - Yrittäjille tarjoamme toimitiloja keskustasta sekä teollisuusalueita kymppitien varrelta valmiine tontteineen, liittymineen, katuineen ja katuvaloineen, Miika Tuki lisää. Mustialassa toimii Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma, joka tuo alueelle alasta kiinnostunutta väkeä ja pitää osaltaan vanhan, kulttuurihistoriallisesti vahvan pitäjän kiinni tässä ajassa.

Humppila tähtää korkealle

Taustastaan ylpeä Forssa Ruotsalaissyntyisen Axel Wilhelm Wahrenin Loimijoen varrelle perustama kehräämö synnytti aikanaan ympärilleen Forssan seutukunnan. Yhä tänäkin päivänä Forssa henkii historiallista teollisuusyhteiskuntaa. Sittemmin teollisuuden siirtyminen pois keskusta-alueelta on mahdollistanut teollisuusrakennusten uusiokäytön ja varastoalueita on vapautunut omaleimaiseen täydennysrakentamiseen. Forssan kaupungin arkkitehti Sirkka Köykkä kertoo, että esimerkiksi aivan keskustaan, Makasiinin alueelle, on tulossa kerros- ja rivitaloasuntoja. Myös kutomolta alkavaan jokilaaksoon pystytään jatkossa sijoittamaan täydennysrakennuksia. - Iso osa keskustasta on kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta, johon liittyen on nyt mahdollista rakentaa uutta. Ajatuksena on rakentaa jo olemassa olevaa identiteettiä kunnioittaen ja niin, että uudet kerrostumat olisivat laadullisesti yhtä korkealaatuisia kuin aiemmat, historialliset teollisuuden ja asuinrakentamisen rakenteet, Sirkka Köykkä painottaa. Pientaloasumista varten on hiljattain kaavoitettu tontteja Ojalanmäkeen, metsäiseen mäkimaisemaan. Teollisuudelle Forssalla on tarjota tilaa Kiimassuon ympäristöyritysalueella ja Ratasmäen yritysalueella, joilla on hyvät yhteydet niin kulkuyhteyksien kuin energian hankkimisenkin osalta. - Näillä toimijoilla on usein tarvetta isoille, vähintään 10 hehtaarin alueille. Tarvittaessa

84

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

voimme tarjota alueita yhdessä Tammelan ja Jokioisten kanssa, Sirkka Köykkä lisää. Vapaa-aikaan Forssa tarjoaa puistoalueita, joiden historia on yhtä vanha kuin teollisen yhteiskunnan historia alueella. - Puistojen merkitys on meille suuri. On tärkeää, että kaupunkimaisessa ympäristössä on maisemaa, jossa on mahdollisuus hiljentymiseen ja mielen lepuuttamiseen.

Hämeen Härkätien viihtyisä Tammela Vesistöjen sekä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen äärellä sijaitsee maaseutumaisesta asumisestaan tunnettu Tammela. Tammelan kunnan kaavoittaja Miika Tuki kertoo, että Pyhäjärven läheisyys halutaan keskustan kaavoituksessa hyödyntää. Parhaillaan keskusta-alueen puistoalueita laajennetaan ja järven läheisyyteen suunnitellaan mm. venevalkamia. Keskustan palveluja halutaan entisestään parantaa niin, että alueen vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat voivat kotiseudullaan viihtyä. Kunnassa halutaan eritoten vapaa-ajan asukkaista vakituisia kuntalaisia. Kesäaikaan Tammelan väkiluku onkin kaksinkertainen. Asukkailleen Tammela tarjoaa sekä kaupunginomaista kerrostaloasumista järvinäkymin kuin rauhaisaa eloa erämökissä metsäjärven rannalla. Kaukjärvellä sijaitsevilla Siiki-Mutalan ja Lassin alueilla, idyllisessä kulttuurimaisemassa, on valmista asemakaavaa, jossa väljät tontit valmiine liittymineen odottavat talon rakentajia. Kyläym-

Vilkasliikenteisten valtateiden risteyksessä sijaitseva Humppila kehittyy logistiikkaan keskittymällä. Tavoitteena on tarjota muun muassa lähialueen suurten työpaikkakohteiden työntekijöille mahdollisuutta asua luonnonläheisessä Humppilassa. Joukko- ja raideliikenteen kehittämisen lisäksi maakuntakaavassa on paikka rahtilentokentälle, joka toisi eloa koko seutukuntaan. - Suomi sijaitsee Aasian ja Pohjois-Amerikan lentorahtireitin puolivälissä. Tämä Suomen pitäisi hyödyntää Etelä-Suomen rahtikentän muodossa. Nykyisin koneet lentävät paluumatkansa tyhjänä takaisin, kun samalla olisi mahdollisuus tuoda tavaraa Eurooppaan, kuvaa tilannetta Humppilan kunnanjohtaja Marko Järvenpää. - Humppilaan on suunnitteilla Suomen ensimmäinen logistiikka-alue, jossa rautatie- ja maantiekuljetukset voidaan yhdistää, joten kunta sopii luontaisesti myös rahtilentoliikenteen solmukohdaksi. Hyvät yhteydet esimerkiksi Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun sekä rahtilentoliikenteen maanpäällisen logistiikan vaatima tila löytyvät kunnasta, Järvenpää jatkaa. Parhaillaan Humppilassa valmistellaan kuumeisesti Domino Outlet -kylän rakennustöiden aloittamista. Kylän ensimmäinen osa olisi tarkoitus saada auki ensi keväänä. Humppilan kunta on asukaslukuun suhteutettuna yksi Suomen yritysvaltaisimmista kunnista. - Itse kuntalaisen kannalta varmaan tärkeintä on se, että palvelut toimivat. Omalta kylältä löytyvät muun muassa yhä edelleen lääkäripalvelut. Myös luonto ja isot tontit houkuttelevat meille, Marko Järvenpää lisää.


Tervetuloa Järkivihreälle

Forssan seudulle Forssan seutu toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan seudun asumisen vaihtoehtoihin, palveluihin sekä nauttimaan monipuolisista tapahtumista. Meillä liikkuminen on helppoa ja ruuhkatonta ja asumisen vaihtoehdot monipuolisia. Tontit ovat isoja ja viihtyisiä, niin keskustoissa kuin maaseudun rauhassa. Matkaa meille Helsingistä on vain reilu tunti, tervetuloa viihtymään.

Forssa seudun keskuksena tarjoaa monipuoliset

palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset rakennetut alueet, historialliset puistot ja kaupunkirakennetta täydentävä uudisrakentaminen mahdollistavat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotiasumisen arvokkaassa ympäristössä. Ojalanmäkeen kaavoitetaan pientaloasumiselle varattuja metsäisiä tontteja. Alueella otetaan huomioon maisema ja mäkinen maasto. Myös avaimet käteen -vaihtoehtoja on tarjolla. Lue lisää: www.forssa.fi

Humppilassa asumisen tunnusmerkkejä ovat edullisuus, ruuhkattomuus ja luonnonläheisyys. Pääpaino on omakotiasumisessa. Humppilassa ollaan ylpeitä siitä, että kunnassa asutaan ja rakennetaan luontoa kunnioittaen. Kennin asuntokaavassa on huomioitu metsä-luonto ja eläimet. Ulkoilu- ja virkistäytymismaastot alkavat aivan kotiportailta. Lue lisää: www. humppila.fi

Jokioisilla kaunis luonto ja ainutlaatuinen kulttuurimiljöö elävät sulavasti rinnakkain. Jokioisten vahvoja tunnusmerkkejä ovat kartano, teollisuus, tutkimus ja tiede. Mikkolan pientaloalue sijaitsee vajaan kahden kilometrin etäisyydellä Jokioisten ydinkeskustasta. Lähellä olevat Paukkumäen ulkoilumaastot houkuttelevat nauttimaan lähiluonnosta. Lue lisää: www.jokioinen.fi

Tammela on vetovoimainen, vireä ja luontoarvoja

kunnioittava maaseutupitäjä ja tunnettu kansallispuistoistaan. Tammelassa palvelut ovat hyvässä kunnossa sekä tonttitarjonta runsasta. Siiki-Mutalan asemakaava-alue sijaitsee HAMK:n Luonnonvarayksikön ja Kaukjärven muodostamassa arvokkaassa kulttuurimaisemassa ja alueella on paitsi vanhaa kyläasutusta myös nuorempaa rakennuskantaa. Lue lisää: www.tammela.fi

Ypäjällä koet lähimatkailua Loimijokilaaksossa ja

löydät monipuoliset mahdollisuudet unohtumattomiin elämyksiin niin työn, vapaa-ajan, matkailun kuin hevostenkin saralla. Kunnalla on tarjota rakentajille runsaasti edullisia ja erilaisia tonttivaihtoehtoja sekä kaava- että haja-asutusalueeltakin. Reilunkokoiset tontit esim. Pappilanmäen ja Rauhalan alueelta, joissa mahtavat maisemat ja joenvarsinäkymät. Lue lisää: www.ypaja.fi

Seudulla on monia kiinnostavia tapahtumia. Tervetuloa viihtymään mm. Forssan Holjille kaupunkifestareille, Hakkapeliittamarkkinoille, Pohjoismaiden suurimpaan yksipäiväiseen harrasteautotapahtuma PickNickiin, museorautatielle sekä kesäteattereihin puhumattakaan eri hevosurheilutapahtumista. Lue lisää: tapahtumakalenteri.forssanseutu.fi

Järkivihreä

Forssan seutu

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

85


Kuvassa Eteläranna kaavakuva Hämeenlinnssa.

kunnat ja kaupungit

a kertoivat mitä mieltä he pieniä projekteja on mukaasukkaina ovat. Esiin ovat na suunnittelussa. - Etsimme uusia muotoja voimakkaimmin nousseet myös kaupungin päättäjien osallistamiseen ja kaupunrakentajaa kutsuvat hyvät valkilaisten kuulemiseen. Nyt aholta monipuolinen asu- Nastolaan miit liikenneyhteydet, vapaa-ajan mahsuunnitteluvaiheessa aluminen ja kestävän kehityk- dollisuudet sekä tietenkin hyvät tontit. Tällä hetkellä Nastolassa on määrälsen periaatteet. Eteläranta een tulevaisuuteen pääsee hyvä tonttitilanne. Suosituin alue parhaiten vaikuttamaan. ei ole oma kaupunginosan- lisesti sijoittuu Villähteelle, joka on kartalla Alueellamonen on työpaikkaa, esimerkiksi sa, vaan se on osa kes- lähempänä Lahtea. Todellisuudessa kunnan toiselta laidalta paljon rantaa, joten kysymkustaa niin toimintojensa ajaa Lahteen yhtä nopeasti kuin Lahden me, mitä rannalta halukuin fyysisen rakenteen- vierestä. - Kilometrimäärään ei kannata takerJos se valjastetaan sakin puolesta. Aluetta taan? tua liikaa. Nastolan toiselta reunalta ajaa kehitetään ekonomisesta, uimarannaksi, millainen uiLahden keskustaan 20 minuutissa. Lisäksi Nastolasta pääsee hyvin maranta voisi olla jne.sisällä Ete-on ekologisesta ja sosiaali- Lahteen junalla pääkaupunkiseudulle, ja Kouvolaan. Kunnan kolme rautatieasemaa, joissa juna pysähtyy useita kertoja vuorokausesta näkökulmasta käsin, lärantaan tulee asutusta, dessa, muistuttaa maankäyttöinsinööri Jouni Lehto. liiketilaa ja virkistäytymiskiteyttää Kähkönen. Tonttien jako tapahtuu julkisen haun kautta. Mikäli samalle tontille on useampi arparatkaisee saajan. tä,tontin joten mahdollisuuksia Eteläranta Oyhakija, järjesti Nastolan asukas voi nauttia luonnosta ja liikunnasta. Kunta on vapaaHämeenlinnan 9 . luok- uusillekin ideoille löytyy, ehtoisesti perustanut 230 hehtaarin Lapakiston luonnonsuojelualueen, purkaa kalaisillejonne ”Mitä eteläranta rakennetaan parasta aikaa virkistys- Kähkönen. ja retkeilureittejä. Luonnonsuojelualueen ympärillä on paljon asutusta. Alueelle voi Etelärannan kehitystä nuorten silmin on?” - piirpääsee päivän retkelle helposti kauempaakin, lisää Lehto. ustushankkeen, jossa voi seurata osoitteessa » www.nastola.fi nuore piirsivät asemakaa- www.hameenlinna.fi/etevaehdotuksia. Myös muita laranta.

Hyvän olon Nastola

Yhteisöllistä, helppoa ja taloudellista rakentamista Ryhmärakennuttamishankkeita on tehty Suomessa aiemminkin. Pukkilan kunnan vetämä Luotti-hanke on kuitenkin kunnan itsensä näköinen – ja siksi ainutlaatuinen. Luotti -hankkeen tavoitteena on saada 6 - 11 uutta omakotitaloa Pukkilan Torppiin Aronmäelle. Jokainen rakentaja saa suunnitella yksilöllisesti omannäköisensä talon, jonka toteutuksesta vastaavat Samitalot. Kehittäjä ja markkinoija Elina Rantala kertoo, että kyselyjä on jo tullut. Varauksia kootaan yhteen syyskuun loppuun saakka. - Rakentaja saa ryhmän tuomat edut: Kun palveluita ja tuotteita hankitaan porukalla, saadaan niistä paljousalennus. Lisäksi kunta tarjoaa hankkeen puitteissa työmaalle mm. projektijohtajan. Ryhmärakennuttaja saa tukea ja rahallisia etuja, hän kiteyttää. Kunnan ja rakentajan etu on myös se, että alue rakentuu kerralla valmiiksi. Kesällä alueelle tehdään tiet ja kunnallistekniikka. Alueen vieressä on koulu, päivähoito, seuratalo ja valmiit liikuntareitit. Pukkilasta on vartin matka Lahden moottoritielle. Rantala kuvailee kuntalaisia aktiivisiksi ja yhteisöllisiksi; Pukkilassa järjestetään paljon tapahtumia ympäri vuoden.

» www.pukkila.fi » www.luotti.fi

86

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

LUOTTI

Ryhmärakennuttamishanke Pukkilan Torpissa

Helppous, säästöt, yhteisöllisyys Ryhmärakennuttaminen on helppo, turvallinen ja kustannuksia säästävä tapa toteuttaa unelmien talo. Rakennuttavassa ryhmässä jokainen perhe tekee omat suunnitteluratkaisunsa, mutta ryhmä hankkii yhdessä tarvikkeita ja työsuorituksia asiantuntevan projektinjohtajan tuella, jonka kunta tarjoaa.

HYÖDYNNÄ LUOTIN EDUT JA RAKENNUTA OMA KOTI HELPOSTI!

Lisätietoja: luotti.fi ja www.facebook.com/luotti Elina Rantala, Pukkilan kunta, p. 040 772 8360 (tavoitettavissa 29.7. eteenpäin)

Pertti Tuominen, Samitalo, p. 0500 717 974 Salla Korpela, ryhmärakennuttamisen konsultti, p. 050 371 2972


RIIHIMÄKI

URBAANIA PIIKINMÄESSÄ, LUONNONRAUHAA METSÄKORVESSA Riihimäellä rauhalliset pientaloalueet ja huoliteltu kaupunkikeskusta tarjoavat viihtyisää asumista ja laadukkaita palveluja. Keskeltä kaupunkia Piikinmäestä löytyy uutta, ekologista asumista ja noin kolme kilometriä keskustasta pääsee rakentamaan luonnonläheisille asuinalueille Metsäkorpeen tai Vahteristoon vaikka heti. Riihimäellä arki sujuu. kuva: Gary Wornell

riihimäki.fi

H A U S J Ä RV I

HIKIÄ, JAAKKOLANHARJU Jaakkolanharju on mäntymetsäinen peltoon rajoittuva asuinalue vajaan kilometrin päässä Hikiän palveluista. Uudehkolle Eskon koululle ja liikuntahalliin on matkaa vain kivenheiton verran. Matkaa Riihimäelle on seitsemän kilometriä. Taajamajunat kulkevat tunnin välein Riihimäki–Lahti-radalla pysähtyen Hikiän seisakkeella. Tontit ovat pinta-alaltaan 1 700–2 600 m².

Onnellista A R K E A

Nauti arjesta, jota ei enää hallitse ruuhka ja kiire. Riihimäen seutu tarjoaa mahdollisuuden sujuvaan arkeen. Monista mahdollisuuksista voit löytää itsellesi ja perheellesi sopivan kodin. Mukavan paikan elää, asua ja tehdä työtä. Valittavanasi on kasvava ja kehittyvä kaupunki monipuolisine palveluineen tai maaseutumaisempi vaihtoehto. Lapsen jalan alle muutakin kuin asfalttipiha. Olet sopivan lähellä ja hyvien yhteyksien päässä pääkaupunkiseudusta, sen työpaikoista ja erityispalveluista, mutta tarpeeksi kaukana löytääksesi turvallisen ja rauhallisen ympäristön kodillesi ja perheellesi.

hausjärvi.fi

LOPPI

KIRKONKYLÄ,VANHAKOSKI Vanhakosken uusi ja upea asuinalue odottaa rakentajia. Lopen kirkonkylän kunnalliset palvelut: päivähoito, opetuspalvelut eskarista lukioon ja terveyskeskuksen palvelut sijaitsevat kävelymatkan päässä. Oivalliset ulkoilumaastot alkavat takapihalta. Alueen asemakaava on laadittu väljäksi ja tonttikoot ovat suuria.Vaihtelevat maastonmuodot ja monipuoliset rakentamismahdollisuudet luovat edellytykset toteuttaa unelmiesi koti keskellä kasvu-Suomea, lähellä kaikkea.Tonttien keskikoko noin 1.700 m². Hinta alkaen 16,70 €/m²

loppi.fi

Onnellinenkin elämä on suurimmaksi osaksi arkea. Kannattaa tutustua sujuvan arjen mahdollisuuksiin. H A U S J Ä R V I L O P P I R I I H I M Ä K I

Pieni mutta monipuolinen Salo

KUUSJOKI

TURKU 50 km

VASKIO

SALO

PERTTELI

HÄRKHAKA

Salossa tontit alkaen 300 €

www.saloon.fi

HIRVIKALLIO

TUPURI

VIITANNUMMI

HELSINKI 90 km SUOMUSJÄRVI

VIITANLAAKSO MUURLA SIRKKULA LEPISTÖ

TEIJO PERNIÖN ASEMA

MOMMOLA KISKO KK

PERNIÖN KIRKONKYLÄ

KARHUMÄKI

Saloon sieltä!

Ari Vainio Salon kaupungista toteaa, että tonttitarjonta on parhaillaan runsas. Väliaikainen hiljentyminen tonttimarkkinoilla ja taloudelliset haasteet ovat paljolti seurausta tunnetuista syistä. Nyt on havaittavissa merkkejä piristymisestä. - Vaikka tonttitarjonta on hyvä, niin uusia mielenkiintoisia vaihtoehtoja on rakennettu ja rakenteilla omakotirakentamiseen. Rakentajat ovat nyt varovaisia aloittamaan, mutta uudet kaavoitetut alueet kiinnostavat, kiteyttää kiinteistö- ja mittauspalvelujen johtajana toimiva Vainio. - Viimeksi valmistunut Halikon Hirvikallion kaava-alue kiinnosti hyvin, sillä 30 pientalotontista lähes puolet varattiin heti. Nyt alueelle on noussut useita omakotitaloja ja enää yksittäisiä tontteja on varattavissa. Alue on lähellä kaupungin keskustaa sijoittuen hyvin moottoritieliittymän lähelle, lisää tonttipalveluinsinööri Mikko Aaltonen. Perttelin Kuuskallion asuntoalueen uudet 30 pientalotonttia ovat uusin alue myös hyvien yhteyksien varrella lähellä keskustaa. Alueen ensimmäiset tontit on varattu. Päiväkodit, koulut ja muut peruspalvelut ovat molempien uusien alueiden lähituntumassa. - Tänä vuonna tulee tarjolle uusia tontteja Kiikalasta, Suomusjärveltä ja Perniöstä. Kaikissa on myös hyvät peruspalvelut tarjolla, muistuttaa Aaltonen. - Salo on sopivan kokoinen paikka, josta löytyy hyvät palvelut ja kaikki on lähellä. Tontit ovat edullisesti joko vuokrattavissa tai ostettavissa. Salon erinomainen sijainti on omiaan edesauttamaan alueen myönteistä kehitystä, toteaa Vainio lopuksi.

» www.salo.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

87


kunnat ja kaupungit

Uusi koti kaupungista

tai maalta

Riihimäen seutukunnan kolmen kunnan alueen väestö on kasvanut tasaiseen tahtiin. Riihimäen, Hausjärven ja Lopen muodostama kokonaisuus on erityisesti omakotitalorakentajien suosiossa.

88

Riihimäki - Sopivan kokoinen kaupunki

vaan sen voi ensin vuokrata ja ostaa sitten, kun sopiva hetki tulee, opastaa Herpiö.

Riihimäen elinkeinojohtaja Mika Herpiö kuvailee Riihimäkeä kaupungiksi, jossa ei tarvitse istua ruuhkassa. Kaupunkimaisella keskusta-alueella asuva pärjää vaikka polkupyörällä ja hyvillä junayhteyksillä. - Riihimäki on ollut jo useamman vuosikymmenen ajan yksi Suomen nopeimmin kasvavista seutukunnista. Erinomaisen sijainnin lisäksi työssäkäyntialue on todella laaja: Oman seudun lisäksi asukkaistamme suuri osa työskentelee Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Myös omien rajojemme sisällä olevien työpaikkojen määrä lisääntyy jatkuvasti. Herpiö lisää, että työn lisäksi muu arki sujuu Riihimäellä mutkattomasti. - Palvelut ovat aivan äärellä ja tontteja on hyvin tarjolla. Kestosuosioon vaikuttaa myös se, että tonttien hinnat ovat kohdillaan verrattuna useisiin muihin Uudenmaan alueen kuntiin. Omakotitalotontteja on heti vapaana hyviltäkin paikoilta. Riihimäeltä voi saada tontin alle 30 000 eurolla. - Tontteja voi myös vuokrata. Mikäli rakennusprojektin alkuvaiheessa budjetti on tiukilla, ei rahaa tarvitse käyttää tontin ostoon

Hausjärvi - Elinvoimaisia kyliä ja taajamajunia

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Hausjärvi viehättää erityisesti lapsiperheitä. Kirkonkylälle on viime vuonna avattu vuoropäivähoitoa tarjoava päiväkoti, mikä antaa vielä paremmat edellytykset lapsiperheiden arjen pyörittämiseen. Hausjärvellä on neljä taajamaa: Ryttylä, Monni, Oitti ja Hikiä. Näistä Monni on ainoa, jossa kunnalla ei ole vapaita tontteja. - Suosituin alueemme on Hikiän Jaakkolanharju, jossa on 20 vapaata tonttia. Suosion yksi syy lienee se, että väljät tontit ovat edullisia, uudehko Eskon koulu ja liikuntahalli sijaitsevat lähellä sekä taajamajuna pysähtyy Hikiässä. Jaakkolanharjulta Riihimäen rautatieasemalle on 7 km:n matka. Moni perhe, josta toinen vanhempi kulkee Helsinkiin töihin, rakentaa talon Jaakkolanharjulle. He menevät joko junalla tai omalla autolla Riihimäen rautatieasemalle ja matkustavat töihin pikajunalla, kertoo Marja Puhakainen. Oitin Oitinharjulla on tällä hetkellä 10 vapaata tonttia ja uudelle asuinalueelle Manassenpellolle on kaavoitettu 80 tonttia lisää. - Oitin Manassenpellolle rakennetaan kun-

nallistekniikkaa paraikaa. Nyt alueella on tarjolla 14 tonttia. Tontit ovat joko ostettavissa tai vuokrattavissa. Manassenpelto tulee olemaan vetovoimainen asuinalue, sillä se sijaitsee Oitin keskustassa ja siitä on lyhyt matka kouluun, päiväkotiin, kauppaan ja muihin palveluihin. Myös Oitissa, Hausjärven kuntakeskuksessa, on oma rautatieseisake, lisää Puhakainen.

Loppi – Suuret tontit ja mahdollisuudet Pekka Säteri Lopelta kertoo, että kunnassa on tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri tonttivaranto. Tarjolla on jopa 108 tonttia, joista kaupat voidaan tehdä vaikka heti. - Tontteja löytyy kolmesta eri taajamasta, ja ne ovat jatkuvassa myynnissä. Tänä vuonna valmistui kirkonkylälle uusi Vanhakosken alue, johon on tehty tällä hetkellä kahdeksan varausta, hän luettelee. Vanhakoski sijoittuu kirkonkylän tuntumaan. Se on väljään kaavoitettu alue, jossa on hyvin vaihtelevia tontteja rinteestä peltoon. Kaavamääräykset ovat löyhät, ja mahdollistavat hyvin erilaisten kotien rakentamisen. Hyvä rakennuspaikka on myös Läyliäinen. - Läyliäinen kaavoitettiin vuonna 2007, ja siellä on vielä 45 vapaata tonttia. Tonttien keskikoko on 1200 neliömetriä. Säteri harmittelee, että tonttikauppa on tänä vuonna ollut hiljaista. Varauksia on kymmenkunta, mutta ostoja kovin vähän. Etuja Lopella kuitenkin on: tontit ovat suuria, peruspalvelut hyvällä tolalla ja niiden laatuun on panostettu. - Suunta on kuitenkin kasvava. Pohjoisimmat alueemme ovat Riihimäen tasalla ja eteläisimmät Hyvinkään korkeudella. Tontteja hankkivat kunnan omien asukkaiden lisäksi pääkaupunkiseudulta tänne muuttavat, kertoo Säteri.


Mynämäessä säästetään

energiaa, ei ideoita Mynämäki on vireä, ekologisiin arvoihin panostava kunta. Se on mukana useissa kehittämishankkeissa. Kuntaan muuttavan kannalta Mynämäellä on monipuolinen tarjonta palveluissa: Kaupunkitason palvelut on saatavilla keskustasta, ja opiskella voi aina lukioon tai käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen saakka. Monipuoliset liikuntapalvelut, uimahalli ja urheilukeskus lisäävät vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia.

Tavoitteena hiilineutraali kunta Mynämäki on ollut mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa –hankkeessa sen perustamisesta lähtien vuodesta 2008 alkaen. Hankkeen tavoitteena on vähentää hiilidioksipäästöjä 80% kunnan alueella vuoteen 2030 mennessä. HINKU-hanke on osoittanut, että varsin pienin resurssein voidaan vauhdittaa merkittävästi ilmastomuutoksen hillintää kuntatasolla siten, että toiminnan taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt ovat kiistattomat ja että samalla pystytään luomaan uudenlaisia kasvunäkymiä alueen elinkeinoelämälle, toteaa Mynämäen kunnan tekninen johtaja Timo Oja. Kunnan toimiminen esimerkkinä kannustaa ja aktivoi myös asukkaita toimimaan kasvihuone-kaasupäästöjen vähentämiseksi. Yksityisten toteuttamat hankkeet ja asukkaan kertomat omakohtaiset kokemukset kannustavat muitakin vastaaviin toteutuksiin.

Lähienergian hyödyntäminen Uusiutuvat energiamuodot kuten aurinko, tuuli, biomassa ja maalämpö ovat avainasemassa energiatehokkuuden parantamisessa. Näiden energiamuotojen hyödyntämisessä ja saatavuudessa on alueellisia eroja. Siksi voidaankin puhua lähienergiasta: tietyllä alueella esimerkiksi biomassan käyttämisellä voitaisiin tuottaa huomattava määrä energiaa. Peltojen olki- ym. kasvimassa sekä rannikolla järviruoko mahdollistavat laskennallisesti potentiaalisen energiavarannon. Tämän energiamassan hyödyntäminen täysimääräisesti vaatii kuitenkin vielä kehityshankkeita mm. korjuumenetelmien kehittämisessä. Lähienergian hyödyntämisessä ja eri menetelmien kokeilussa kunnan saaman julkisuuden lisäksi tuloksista hyötyvät myös ao. uusiutuvan energian tuottamiseen ja hyödyntämiseen sekä energian tehokkaaseen käyttöön ja säästämiseen keskittyvät yritykset. Esimerkiksi tuulienergia, aurinkolämpö ja -sähkö, maalämpö, biopolttoaineiden valmistus ja käyttö ovat tuoteryhmiä, joita valmistava teollisuus hyötyy hankkeen tuloksista, toteaa Oja. Osaamisen ja toimintaympäristön kehittymisellä HINKU-kunnissa on merkitystä myös kansallisesti, kun paikallisesti todetut tulokset toimivat liikkeelle panevana esimerkkinä myös muissa kunnissa.

●Asuminen ●Yrittäjyys ● Palvelut ● Vapaa-aika ja kulttuuri

Kaavoituksissa uusi ote Mynämäessä on monipuolisesti kaavoitettuja pientaloalueita ei puolilla kuntaa. Tonttitarjontaa on hyvin sekä omakotirakentajille että yrittäjille. Uusissa kaavahankkeissa tullaan selvittämään myös lähienergian hyödyntämismahdollisuuksia, toteaa Oja.

» www.mynamaki.fi

www.mynamaki.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

89


kunnat ja kaupungit

Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa kaupungin idylliset pikkukadut ja puutalojen kodit täyttyvät vieraista. Loviisan tahtotilana on tarjota joka vuosi 58 uutta vuokra-asuntoa.

Vanhoja puutaloja ja uusia asuntoja Loviisan tavoitteena on tarjota seuraavan 10 vuoden aikana 123 uutta asuntoa vuodessa. Rakentajille löytyy runsaasti tontteja. Asukkaiden lisäksi Loviisa vetää puoleensa matkailijoita. Yhtenä vetonaulana on elokuinen Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma. Kesäkuun alussa Loviisan valtuusto sai käsittelyynsä uuden asuntopoliittisen ohjelman. Sen keskeinen kysymys ja tavoite on saavuttaa 17 000 asukkaan väestötavoite vuoteen 2020 mennessä. - Tavoite jakautuu niin, että pääkohteena on Harmaakallion uusi asuinalue. Myös ydinkeskustan asutusta tiivistetään jonkin verran. Muita pääkehityskohteita ovat Koskenkylän ja Tesjoen alueet, kertoo kehittämisjohtaja Sten Frondén.

Lisää vuokra-asuntoja Asuntopoliittisen ohjelman 123 asunnon vuositavoite pitää sisällään omakotirakentamista sekä kerros- ja rivitalorakentamista. Kaupunki panostaa nyt voimakkaasti erityisesti vuokratalojen rakentamiseen. - Tahtotilana on rakentaa joka vuosi 58 uutta vuokra-asuntoa. Näistä kaupunki rakennuttaa suurimman osan itse. Tällä hetkellä vuokraasuntotarjontamme on valitettavan huono. Tämän johdosta olemme joutuneet seuraamaan sivusta, kun nuoret muuttavat Loviisasta pois. Meillä ei ole ollut tarjota heille sopivia hyvälaatuisia vuokra-asuntoja. Nyt tähän halutaan muutos, painottaa Frondén. Ensimmäisen vuokra-asuntokohteen rakentaminen on jo aloitettu Isnäsissä, ja seuraavat kohteet nousevat keskustaan. Mutta onko Loviisaan tulokkaita? - Koemme, että sisäänmuuttajia on kyllä tulossa. Loviisan omavaraisuus työpaikkojen suhteen on varsin korkea. Teollisuudessa ei ole ollut ajalle tyypillisiä notkahduksia, vaan päinvastoin, meillä on metalliteollisuudenkin parissa elpymistä ja lisähenkilöstön tarvetta. Lisäksi moottoritie Koskenkylän ja Loviisan välillä valmistuu marraskuussa 2013, jonka jälkeen pendelöinti Loviisasta Helsinkiin on sekä nopeampaa että turvallisempaa, perustelee Frondén.

90

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Rakentajalle runsaasti vaihtoehtoja Loviisan kuntaliitoksen myötä entisen neljän kunnan alueelta löytyy heti valmiita tontteja lähes 200 kappaletta. Tontit ovat esillä tonttiporssi.fi-sivustolla. Kaupungingeodeetti Mia Kajan kertoo, että suurimmat tonttialueet ovat Heikantbackenin, Koskenkylän ja Tesjoen alueella. Tuorein laajennus on Harmaakalliossa, jonka tontit tulivat myyntiin viime vuoden puolella. - Loviisan tonttitarjonta on runsasta, tarjolla on monen kokoisia tontteja useilla eri alueilla. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin, toteaa Kajan. Kaikki myynnissä olevat tontit ovat sellaisia, joiden kunnallistekniikka ja tiestö ovat jo kunnossa. Toisaalta taajamissa on myynnissä vanhoja valmiita kauniita puutaloja, kun ikääntyvä väestö muuttaa keskustaan palveluiden äärelle. - Loviisa on erityisesti nuorten aikuisten lapsiperheiden suosiossa. Työmatka Helsinkiin taittuu alle tunnissa. Alueelta löytyy useita kyläkeskittymiä, joissa on omat palvelunsa, luettelee Kajan.

Pikkukaupungin idylli ei katoa Vaikka asuntoja tuotetaan vilkkaaseen tahtiin, tulee Loviisa säilymään viehättävänä pikkukaupunkina, jossa yhdistyvät idylliset puutaloalueet ja modernit uudet asuinalueet. Elokuun 24. - 25. päivä Loviisassa pääsee kurkistamaan vanhan kaupungin taloihin sisälle. - Ideana on, että yli satavuotiaissa puutaloissa asuvat loviisalaiset avaavat kotinsa ovet vieraille. Loviisan Wanhat talot -tapahtuma painottuu nk. alakaupungin vanhoihin taloihin, kuvailee Frondén. Tapahtuman aikana pääsee tutustumaan paremmin myös modernin uuden puutaloalueen, Harmaakallion, tonttitarjontaan.

» loviisa.fi » loviisanwanhattalot.fi Kuvat: Peak press, Pepe Kallioinen, Johanna Alakallio


t ja nttISI ny Varaa to UStan San KESK II V o L a n raKEn an tUntUMa • •• t nU och a dIn toM r E V r E S E r VISa tEn aV Lo E h r ä n I ByGG cEntrUM

harmaakallio L o v i i s a

L o v i s a

gråberg

tule ja tutustu ihanaan Loviisaan ja harmaakallion tonttitarjontaan Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.–25.8.2013 Kom och bekanta dig med det förtjusande Lovisa och tomterna i Gråberg under evenemanget Lovisa historiska hus 24–25.8.2013 Lisätietoa, mer information => www.loviisa.fi, www.loviisanwanhattalot.fi

Vehreä ja luonnonkaunis harmaakallion alue sijaitsee vain kahden kilometrin päässä loviisan torilta. harmaakallion luonnon keskelle syntyy viihtyisä ja rauhallinen kaupunginosa, joka on moderni vastapari alakaupungin puutalomiljöölle. lue lisää www.loviisa.fi/harmaakallio ja tilaa esite!

Vapaita tontteja myös Israelinmetsän, Heikantbackenin ja Tavastankankaan alueilla!

Det gröna och natursköna området gråberg ligger endast två kilometer från lovisa torg. mitt i gråbergs natur uppkommer en trivsam och lugn stadsdel, som utgör en modern motsvarighet till trähusmiljön i Nedrestaden. läs mer på adressen www.lovisa.fi/graberg och beställ broschyren! Lahti - Lahtis 79 km

kouvola 64 km

LoVIIsa - pIenI kaupunkI, suurIa eLämyksIä Lediga tomter även i områdena Israelsskogen, Heikantbacken och Tavastmon!

LoVIsa - LITen sTad, sTora uppLeVeLser

Loviisa Lovisa porvoo - bo rgå 38 km

kotka 45 km

helsinki - hel singfors 88 km Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

91

Loviisan kaupunki, Kiinteistö- ja paikkatietotoimisto, puh. 019 5551, tekninen@loviisa.fi, www.loviisa.fi • Lovisa stad, Fastighets- och GIS-byrån, tfn 019 5551, tekninen@lovisa.fi, www.lovisa.fi


kunnat ja kaupungit

Nurmijärven

vetovoima

Kirkonkylä

Nurmijärven kunta kehittää taajamiaan tasapuolisesti ja kasvaa voimakkaasti koko ajan. Kunta vetää puoleensa omakotitalorakentajia monestakin syystä. Yksi kunnan suosion syy on tietenkin sen pääkaupunkiseudun läheinen sijanti. Nurmijärvellä tontit jaetaan arvalla tai tarjousten perusteella, joten kaikki hakijat ovat tasa-arvoisessa asemassa. Koska tontteja löytyy hyvin erilaisiin tarpeisiin, löytää yhä useampi myös uuden kotinsa paikan Nurmijärveltä. Nurmijärvellä on mahdollista rakentaa oma koti maalaiskylään tai aktiiviseen taajamaan. Kunnan tonttihaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tämän vuoden keväällä oli jaossa 47 tonttia Rajamäeltä, Kirkonkylän Laidualueelta, Klaukkalasta ja uudesta Lepsämäen Lintumetsästä.

Rajamäen uudet alueet

Rajamäki

Maankäyttöinsinööri Mika Alastalo kertoo, että Rajamäellä on käynnistymässä kahden uuden alueen rakentaminen. - Uudenniityn alue ja Kylänpää ovat Rajamäen uusia potentiaalisia asuntoalueita lähi tulevaisuudessa. Etäisyys sieltä on esim. Helsinkiin sama, kuin Hyvinkään asuntomessualueelta. Rajamäellä on valmiiksi loistavat ulkoilu- ja liikuntamaastot, hiihtoladut ja uimahalli. Se on lapsiystävällistä omakotitaajamaa, hän kuvailee. Rajamäki sijoittuu Nurmijärven pohjoisosiin.

Kirkonkylän Krannilan alue

Krannila

92

Krannilan alueen rakentaminen aivan Nurmijärven Kirkonkylän keskustan tuntumaan käynnistyy vuonna 2013. Alueelta on lyhyt kävelyetäisyys kirkonkylän palveluihin ja muutenkin alue on hyvien liikenneyhteyksien varrella. Alueen pohjoispuolelle rakennetaan Kirkonkylän urheilupuisto. Ensimmäisessä vaiheessa rakentuvat alueen 25 omakotitonttia ja 2 kytkettyjen pientalojen tonttia. Kunnan omistamat 16 omakotitonttia tulevat hakuun vuoden lopulla. Myöhemmin samalle alueelle rakentuu myös rivi- ja kerrostaloja.

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Klaukkala Klaukkala on tonttia etsivien ykköskohde Nurmijärvellä. Tänä vuonna alueella oli haussa yksi tontti, johon tuli 20 hakemusta. Klaukkalaan on paljon hakijoita Espoosta, Vantaalta, Helsingistä ja Klaukkalasta itsestään. - Se on kunnan voimakkaimmin kasvava taajama. Klaukkala sijoittuu eteläiseen Nurmijärveen, joten sieltä on lyhin matka pääkaupunkiseudulle 3-tietä pitkin. Palvelut ovat valmiina ja niitä kehitetään koko ajan. Asukkaita on jo liki 16 000, kiteyttää Alastalo. Klaukkalan tonttien ja asuntojen hintataso on Nurmijärven mittapuun mukaan korkea, mutta pääkaupunkiseutuun verrattuna se on vielä hyvin edullinen. Klaukkalan suunnalla on useita asuntoalueita vireillä. Mm. lähelle sijoittuva Lepsälän Lintumetsä on luonnon läheinen alue. Klaukkalan alue tulee jatkossakin kasvamaan voimakkaasti. - Lepsämän Lintumetsään avattiin uusi omakotialue tänä vuonna 33 tontilla. Sinne on tulossa yhteensä kaikkiaan lähes 190 tonttia, joista n 130 on kunnan omistuksessa, lisää Alastalo.

Tonttihakijat samalla viivalla Nurmijärven tontit ovat yleisessä haussa ja tontin saajat valitaan arvontamenettelyn kautta. Koska käytössä ei ole ulkopaikkakuntalaisia syrjiviä pisteytyksiä, on hakijoita yleensä mukana laajasti pääkaupunkiseudulta. - Sanotaan, että kehyskunnat vetävät veronmaksajia pääkaupunkiseudulta pois, mutta meistä tuntuu siltä, että pääkaupunkiseudulta suorastaan työnnetään rakentajia tänne kehyskuntiin. Heillä ei vain ole tontteja tarpeeksi tarjolla kysyntään nähden, toteaa Alastalo. Nurmijärvellä pyritään siihen, että omakotitontteja on jaossa vuosittain noin 30 - 50 kpl. Alastalo lisää, että mikäli rakentajan rakennusprojekti jostakin syystä peruuntuukin, niin kunta voi ostaa rakentamattoman tontin takaisin. - Siinä mielessä ostaminen on turvallista. Rakentajalle ei tule sitä riskiä, että tontti jäisi käsiin jos jostakin syystä projekti yhtäkkiä peruuntuukin. Tontin ostaminen ei ole myöskään aina ainoa vaihtoehto. Nurmijärvellä on myös tietyin edellytyksin mahdollisuus saada vuokratontti, jonka toki voi myöhemmin lunastaa itselleen omaksi.

» www.nurmijarvi.fi


Elinvoimaa ja el채misen tilaa Helsingin seudulla

Nurmij채rven kunta on mukana asuntomessuilla osastolla Ua15.


kunnat ja kaupungit

Idyllinen ja kehittyvä Tuusula Tuusulassa asutaan pääasiassa pientaloissa tai pienimuotoisissa kerrostaloissa luonnonläheisesti hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kunta luovuttaa tänä vuonna yhteensä 76 omakotitonttia kahdessa vaiheessa. Tontit sijaitsevat kolmen päätaajaman alueella: Jokelassa, Hyrylässä ja Kellokoskella. Rykmentinpuiston uusi asuinalue muuttaa Hyrylän pikkukaupunkimaiseksi taajamaksi. Kuntakehitysjohtaja Hannu Haukkasalo kuvailee Tuusulaa tunnetuksi ja kysytyksi omakotitalojen rakennuspaikaksi. - Olemme viime vuosina onnistuneet maahankinnoissamme, joten kunnan tonttitarjontaa kannattaa seurata lähivuosina aktiivisesti. Seuraavien parin-kolmen vuoden aikana on tulossa useita mielenkiintoisia ja hyviä rakennuspaikkoja hakuun, hän summaa. Tuusulassa on järjestetty Asuntomessut jo kaksi kertaa. Kunta on erittäin tunnettu ja kysytty rakentajien keskuudessa. Sen jokaista taajamaa kehitetään niiden omista lähtökohdista käsin.

Jokela, puutarhakaupunki Jokelaan on tehty puutarhakaupunki -suunnitelma, jonka mukaan alueen kehittämistä ja kaavoitustyötä on tehty. Haukkasalo kertoo myös YIT:n rakentavan alueelle kerrostalokohteita. Myös asumisoikeusasuntoja on Jokelaan suunnitteilla. Kunta luovutti keväällä Jokelasta kahdeksan omakotitalotonttia, ja lisää on tulossa myyntiin.

94

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Kuvassa Kellokosken Roinilanpellon valmistunut omakotitaloalue.

Hyrylä, kysytyin ja voimakkaasti kasvava Hyrylän taajama on Tuusulan suosituin rakentamisalue. - Hyrylä on eteläisin, suurin ja toiminnaltaan vilkkain taajamamme. Kun Hyrylän varuskunta lakkautettiin, alueen suunnittelu ja kaavoitus käynnistyi heti. Sen tuloksena ilmatorjuntarykmentti muuttuu Rykmentinpuiston asuinalueeksi, jonne tulee n. 15 000 asukasta lisää. Hyrylästä tulee pikkukaupunkimainen taajama, iloitsee Haukkasalo. Tällä hetkellä Hyrylässä asuu 20 000 asukasta. Rykmentinpuisto ja sen lähialueet valmistuvat kokonaisuudessaan vuoteen 2040 mennessä. Haukkasalo lisää, että myös Tuusulanjärven ympäristö kiinnostaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia halutaan hyödyntää jatkossa entistä paremmin.

Kellokoski, idyllinen, vanha teollisuusyhdyskunta Kellokoski on Tuusulan taajamista pienin. Sen kehittämistä ei kuitenkaan ole unohdettu, vaan taajaman keskustaa ja pientaloalueita suunnitellaan kovaa vauhtia. - Kellokosken Ruukki ja sen vanha teollisuusalue on alueen imagon lähtökohtana, kertoo Haukkasalo. Suunnitelmalla tavoitellaan viihtyisää ja turvallista elinympäristöä.

» www.tuusula.fi


Tervetuloa Porvooseen, unelmien kotikaupunkiin

Porvoo on 50 000 asukkaan kaupunki, joka kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Lähellä on niin kaunis luonto kuin toimivat palvelutkin. Muuta kaupunkiin, joka on täynnä harrastusmahdollisuuksia, kulttuuria ja jossa taloja rakennetaan ympäristö huomioon ottaen. Porvoon kaupunki panostaa energiatehokkaaseen kaupunkiympäristön kehittämiseen. Kaupunki on lisännyt aktiivisesti tonttitarjontaansa ja tarjoaa omakotirakentajille tontteja vaihtelevilta alueilta eri puolilta kaupunkia. Energiatehokkuus asuinalueilla tarkoittaa mm. Porvoon vihreän kaukolämmön hyödyntämistä, laadukkaita kevyen- ja joukkoliikenteen yhteyksiä, passiivisen aurinkoenergian hyödyntämistä rakentamisessa, varautumista aurinkoenergian myöhempään hyödyntämiseen sekä puurakentamisen suosimista. Toukovuoren uudella asuinalueella hyödynnetään kaikkia edellä mainittuja energiatehokkuuden elementtejä ja jatketaan perinteistä porvoolaista puurakentamista modernilla otteella. Porvoon kaupunki tarjoaa omakotirakentajille maksutonta laadunohjauskoulutusta. Koulutuksen tavoitteena on neuvoa rakentamisessa sekä auttaa määrittämään laatutavoitteet rakennushankkeelle. Laatutavoitteiden avulla rakentaja voi saada tarjouksen kokonaisuudesta, joka on hänen toiveidensa mukainen ja hänen kukkarolleen sopiva. Porvoon kaupunki myy tai vuokraa kuluvana vuonna noin 100 omakotitonttia. Omakotitontteja luovutetaan Toukovuoren alueen lisäksi Omenatarhan alueelta. Molemmilla alueilla asukkaalla on mahdollisuus seurata energiankulutustaan reaaliaikaisesti. Lisäksi tontteja luovutetaan Porvoon keskustan länsipuolelta Alkrogin alueelta ja Haikkoosta meren ääreltä. Lähivuosina asuinalueiden rakentaminen jatkuu Toukovuoren hengessä. Omakotitontteja tullaan luovuttamaan myös Kerkkoon ja Hinthaaran kyläkeskuksista. Aivan kaupungin keskustaan Porvoonjoen ja Porvoon Taidetehtaan kulttuuri- ja kaupallisten palvelujen välittömään tuntumaan on lisäksi valmistumassa useita laadukkaita kerrostalokohteita.

Tässä muutamia faktatietoja syksyllä hakuun tulevista tonteista: Omakotitonttien hakuaika on 23.9. - 11.10.2013 klo 15.00 asti Toukovuori: 37 omakotitonttia, pinta-alat 491 m² - 1319 m² Haikkoonranta: noin 6 omakotitonttia, pinta-alat noin 800 m² - 1300 m² Omenatarha: noin 27 omakotitonttia, pinta-alat noin 750 m² - 1200 m² Alkrog: noin 12 omakotitonttia, pinta-alat noin 750 m² - 1450 m² Hermanninsaari, 1 tontti pinta-ala 3205 m2 Hinta kaikilla alueilla 50 €/m². Osa tonteista myydään tarjousten perusteella, jolloin minimihinta on 50 €/m². Kiinteähintaisista tonteista osa on mahdollista vuokrata. Lisätietoja tonteista: www.porvoo.fi/tontit Toukovuoren energiatehokas asuinalue www.toukovuori.fi

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

95


määräytyy suunnittelijan tekemän kuivatussuunnitelman mukaisesti ja tuotteen valinta on aina riippuvainen rakennuspaikan olosuhteista. Kosteu-

li tiivistetään mahdollisimdoitusvälikkeitä, jotta rau- perässä on kosteuden li vaikka 95 %: man tasaiseksi. Pinnalle reiästä säksi muitakin rakennusta doitusmitata pysyy paikoillaan n suhteellisen kosteuden alansa ammattilaiset asetetaan suodatinkanja terveellistä asumista valettavan laatan puolessa Lisätietoa 020 447 tekijöitä, 711 mikä on ihan luon- puh. gas ja tasaushiekka. Näin arvoja, vaarantavia kuten välissä. sekä osoitteesta nollista. saadaan lämpöeristeet Pentti Lumme muistut- radonia ja mikrobeja. Rakenteiden kuivaami- www.rudus.fi. suoraan ja betonille hyvä –Kun halutaan tehdä ra taa, että betonilaatan tulee olla tarpeeksi paksu kennuksen alapohja oikein - yleensä 100-150 mm. huolella, sijoitetaan laatan - Betoni kutistuu kuivu- alle tavallinen radonput essaan. Jos raudoitus on kisto tai tehokkaampi tuu tehty huolimattomasti, letusputkisto, jonka avulla - Vaihto- ja roskalavat betoni halkeilee. Nykyisin näitä haittoja voidaan eh raudoituksen päälle asen- käistä. Putkisto tehdään ai - Hiab-nosturiautokuljetukset pelien kapillaarinen nou- deltaan erityisen vaativiin netaan vesikiertoisen latti- van tavallisista rei’itetyistä su. Sepelit on luokiteltu olosuhteisiin suosittelem- alämmityksen putket. Jos salaojaputkista. Putkistos KALUSTOKESKUS OY sen mukaan, kaikille me vesiseulottua Kapillaa- laatta on ohut, jää putken ta johdetaan poistoputk 0500-497ja654 tutkituille tuotteille anne- rikatkosepeliä, kiviaines- yläpinnan ja valmiin lat- rakennuksen katolle ja taan ohjeet käytettävistä ten myyntipäällikkö Petri tiapinnan väliin liian pieni putkeen asennetaan kana kerrospaksuuksista. Rantavuori Etelä-Suomen tila betonille. Tällöin betoni vapuhallin. Putkistoon oh varmasti halkeilee jokaisen jataan korvausilmaa, joka -Kapillaarikatkosepeliä alueyksiköstä sanoo. liikkuu sepelikerroksessa käyttämällä varmistetaan, -Testatulla kapillaarikat- putken kohdalta. Näin saadaan aikaisek Maanvaraisen lattian että kosteus ei pääse kokiviaineksella ja oikealsi virtaus, joka johdattaa alapuolella olevan Ylimaape30 VUODeN nousemaan rakenteissa la täyttöpaksuudella var- PUtKitYÖt mahdolliset maaperän rän ja kiviaineskerroksen KOKeMUKsella Ja aMMattitaiDOlla ylöspäin. Tuotteemme on mistetaan terve ratkaisu haitalliset kaasut lattian huokosilman suhteellinen kalliosta tai sorakivistä maanvaraisten lattioiden murskaamalla ja seulo- alle, Rantavuori korostaa. kosteus voi olla 100 %. alta pois ja samalla se kui Tämä on otettava rakentei- vaa alapohjarakennetta malla tehtyä kiviainesta, den suunnittelun lähtökoh- Esimerkiksi vesivahingon jonka raekoko on 5...8/16 Riittävän paksu laatta daksi. Kosteusongelmien sattuessa putkistoon vo tai 5...8/32. Kapillaarikatsuuremman tuule etsittäessä voi- laittaa kosepelin kerrospaksuus Betonointia varten sepe- aiheuttajia Päivystys 24 h / alueella Meiltä saat alapohjaan poratusta tustehon. Helsinki, Espoo, Vantaa ja määräytyy suunnittelijan li tiivistetään mahdollisim- daan • Kaukolämpötyöt Uusimaa. reiästä mitata vaikka 95 %: tekemän kuivatussuun- man tasaiseksi. Pinnalle • alajakokeskusten asennukset VPTH-Putki Oy nitelman mukaisesti ja asetetaan suodatinkan- n • suhteellisen Maalämpötyötkosteuden Lisätietoa 0500 458 478 Rakennussuunnittelu Tauno Arola Ky 020 447 711 mikä on ihan luon- puh.puh. • lVi-töyt tuotteen valinta on aina gas ja tasaushiekka. Näin arvoja, www.vpth-putkioy.fi/ Ohrakuja 8 | Puhelin: 0400 408 097 | parlas@luukku.com • Kaikki putkityöt sekä osoitteesta nollista. pertti.hakala@suomi24.fi riippuvainen rakennuspai- saadaan lämpöeristeet www.parvekejaterassilasitus.fi Rakenteiden kuivaami- www.rudus.fi. kan olosuhteista. Kosteu- suoraan ja betonille hyvä

www.kalustokeskus.fi

Muista myös kuorikate! Uusimaa ja pääkaupunkiseutu

Rakentajan Vinkissä erotut eduksesi. Varaa paikkasi! myynti@mustamarakassi.fi

96

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013


alansa ammattilaiset

Maanrakennus

UK-Muovi Oy on tuonut markkinoille uuden lämpökompostorin kotitalousjätteiden kompostointiin. Tehokkaasti lämpöeristetty Greeny-kompostori on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Greeny valmis400 458 210 tetaan Suomessa ja on 5, Helsinki suunniteltu toimimaan nimenomaan suomalaisissa olosuhteissa. Kompostointi Greenyllä on vaivatonta helposti avautuvan kannen, lämpömittarin, multaluukun ja kätevän ilmanvaihdon säädön ansiosta. Greeny-kompostorin tilavuus on 250 litraa ja tarjolla on kolme tyylikästä värivaihtoehtoa: viinisakka, basilika ja laastinharmaa. Materiaali: Pakkasta, lämpöä ja UV-säteilyä kestävää polyeteeniä, eristeenä polyuretaani. Jälleenmyynti: rautakaupat ja puutarhatarvikemyymälät www.ukmuovi.fi

Laadukasta korjausrakentamista. Puh. +358 Levytie

• Kaivuu-, täyttö- ja tasaustyöt • kaapelikaivannot • piikkaus, purku ja salaojatyöt • yms. maanrakennustyöt pääkaupunkiseudulla

Uiskontie 1, 00950 Helsinki | Puh. (09) 325 7684, fax (09) 325 7628 | GSM 0400 500 474 www.cityremcon.fi

Ostetaan romua

Rakennuskonevuokraamot

www.mustamarakassi.fi Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

97


Yläpohjassa lämpövuotoa.

Kiinteistön

tilan tasalla Missä vaiheessa vesivahingon huomaaminen on liian myöhäistä? Yrittäjä Teijo Niinimäki Vasa Palvelut Oy:stä vastaa, mitä nopeammin vahingon huomaa ja mitä aikaisemmin sitä päästään korjaamaan on tämä kaikkien paras toimintamalli lopputuloksen kannalta, niin myös käyttäjän, omistajan kuin kustannusten maksajankin kannalta. ”Mitä kauemmin kosteus tai jopa vesi rakenteissa pääsee olemaan, sitä suuremmat ovat vahingot.” Jos mielessä pyörii epäilys kosteusvahingossa, kannattaa paikalle tilata ammattimainen vahinkokartoittaja. Kosteusvahingosta kielivät yleensä ummehtunut haju sekä näkyvä vaurio rakenteessa tai pinnoitteessa. Myös jotkut terveysongelmat, kuten jatkuva nuha, astma yms. oireilu, voi johtua rakennuksessa olevasta vauriosta. - Vahinkokartoituksen tarkoituksena on selvittää, ovatko rakenteen kosteusarvot normaalit, mikä on aiheuttanut vahingon, missä se on ja miten se voidaan korjata. Mikäli kosteusvaurioita löytyy, joudutaan rakenteita avaamaan ja siinä vaiheessa selviää tarkemmin, onko rakenteessa muita vaurioita kuten mikrobivaurioita. Niitä ei välttämättä vielä pelkässä kartoituksessa huomaa ja havaita, selventää Niinimäki. - Kosteusongelmat aiheuttavat sisäilmaongelmia- Sitä kautta niiden vaikutukset koskettavat kiinteistön kunnon lisäksi asukkaiden kuntoa. Kosteusongelmat voivat saada alkunsa laite- tai putkirikoista, ihmisen omasta toiminnasta ja lisäksi väärästä rakennustavasta tai rakennusmateriaaleista. Sisäilmaa voidaan tutkia sisäilmamittauksilla, tutkimuksilla pyritään selvittämään mikä epäpuhtauksia sisäilmassa on. Tutkimuksien ja mittausten jälkeen on aiheuttajat poistettava, rakenteet kuivattava ja vaurioituneet materiaalit vaihdettava. Oikotietä näihin ei valitettavasti ole, hän lisää. Niinimäki kertoo, että usein ongelmia on myös rakennuksen ala- ja yläpohjissa. Ulkopuolisien vesieristeiden korjaustyö.

98

Rakentajan Vinkki / Kesä 2013

Huolla taloa yhtä usein ja huolellisesti kuin autoa. Kosteusongelmat tai niiden aiheuttajan voi havaita usein jo omalla silmämääräisellä tarkastuksella: Ohjautuuko sadevesi pois rakennuksen viereltä ja onko kellaritilojen pintamateriaalissa muutosta. Jos on tuulettuva alapohja, voi huoltoluukkujen kautta tarkistaa, näkyykö mitään normaalista poikkeavaa kosteutta tai jopa irtovettä. Talotekniikka laitteiden käyttöikä vaihtelee 20 – 50 vuoteen, joten myös niiden kunto kannattaa tarkistuttaa ammattilaisilla kun käyttöikä on saavutettu.

- Erityisesti vanhemmissa rakennuksissa nämä ovat riskialueita. Esim. 70-80 -luvun taloissa alapohjiin on saatettu jättää muottilaudoituksia tai muuta orgaanista rakennusjätettä. Lisäksi alapohjiin kohdistuu usein suuria ulkopuolisia kosteusrasituksia, luettelee Niinimäki. Apua päivystyksenä tai sovittuna aikana Niinimäen luotsaama Vasa Palvelut Oy on vahinkosaneeraukseen ja jälkivahinkojen torjuntaan sekä ehkäisyyn erikoistunut yritys. Lähes 20 vuoden kokemuksella VASA Palvelut päivystää 24 h vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. - Kosteusvaurioiden, vesivahinkojen kuivauspalvelut, erikoispuhdistukset ja muut jälkivahinkotorjuntatyöt ovat osa ydinosaamistamme. Meillä on erinomaiset valmiudet ja kuivauskalustoa mittavienkin jälkivahinkojen torjumiseen. Vahingon satuttua kartoitamme aina vaurion syyt ja laajuuden. Ennen varsinaisia korjaustoimenpiteitä laadimme asiakkaillemme vahinkokartoitukset josta selviää tarvittavat purku- ja korjausehdotukset. Toimimme läheisessä yhteistyössä tarvittavien viranomaisten, yhteisöiden ja vakuutusyhtiöiden kanssa, hän kiteyttää. Vasa Palvelut toimii pääsääntöisesti Kaakkois- ja Etelä- Suomen talousalueella.

» www.vasapalvelut.fi Palovaurio aiheuttaa vakavia vaurioita.


Kaakkoiskaari 18 A 53500 LAPPEENRANTA

p채ivystys 24/7

Korjalankatu 21 45130 KOUVOLA

www.vasapalvelut.fi


Rv kesa 2013 rakentaminen web  
Advertisement