Page 1

2/2014 Kuopio Jyväskylä

Hanna Sumari

Kodikkuus ei tarkoita kaaosta

Aiheina mm.

- Oman talon suunnittelu - Akustiikkaratkaisut - Keittiöuutuudet


TÄHTIEN TÄYTEINEN KEVÄT RAUHALAHDESSA - TULE NAUTTIMAAN KÄYTÖSSÄSI UUDISTETUT KOKOUSTILAT JA HUONEET. PYYDÄ TARJOUS OMAAN TILAISUUTEESI MYYNTIPALVELUSTAMME. KEVÄÄN KEIKKAKALENTERIA: 21.2. 26.2. 5.3. 14.3. 19.3. 21.3. 26.3. 28.3. 29.3. 9.4. 11.4. 12.4. 16.4. 18.4. 30.4. 17.5. 28.5.

Janne Tulkki Pekkaniskan Pojat Meiju Suvas Neljänsuora Sinitaivas Myrskytuuli Kulkukoirat solistina Kalle Kaaja Lasse Hoikka & Souvarit Yö Mikko Mäkeläinen & Myrskylyhty Tapani Kansa & Pepito Lauri Tähkä Unelmavävyt Tarja Lunnas Charles Plogman Finlanders Popeda

Oikeudet muutoksiin pidätetään. Tarkista tiedot nettisivuiltamme.

Katiskaniementie 8, 70700 KUOPIO, p. 030 608 30, myynti@rauhalahti.fi rauhalahti.fi, fb/rauhalahti

JÄTKÄNKÄMPÄN TUKKILAISTUNNELMAA Yleiset perinne- ja savusaunaillat tiistaisin. Muulloin varattavissa yksityistilaisuuksiin.

RAVINTOLATEATTERISSA 13.3. Jukka Puotila Show 20.3. Fakta Homma: Eija Vilpas, Riitta Havukainen 24.4. Mysteerio Buffo Erkki Saarela 8.5. Ilkka Heiskasen Hulvattomat Huoviset


TÄSSÄ NUMEROSSA

PÄÄKIRJOITUS energiatehokas rakentaminen JA TALOTEKNIIKKA Rakentamisen ammattilaisten vinkit Talotekniikka ja kiinteistönhuolto

PÄÄKIRJOITUS

OMAKOTIASUMISEN IHANUUS

L

3

SISUSTUS Hanna Sumarin sisustusmietteet s. 18 Palvelutarjoajat ja keittiökauppiaat esittäytyvät s. 24-27 Puutalon tunnelmaa s. 22-23

4–17 KUNNAT JA KAUPUNGIT Siilinjärvi, Lapinlahti ja Maaninka s. 32–34

18–30 KOULUTUS JA YRITYSPALVELUT Asiaa ammattilaisille ja yrittäjille s. 36–38 Vapaalla s. 31

32–34 ALANSA AMMATTILAISET

ähes puolivuotinen periodi on nyt takana omakotitalo-asumista. Muutimme lokakuun 2013 alussa koko kesäisen remontin päätteeksi uusvanhaan kotiimme. Alkuvaiheen voisi kiteyttää sanoihin vapaus ja vastuu. Omakotitalossa asumisen vapaus on kerrostalon ja taloyhtiön sääntöjen jälkeen varsin mukavaa; voit imuroida myöhään illalla, soittaa musiikkia mielin määrin, heräillä suihkuun kukonlaulun aikaan. Toki myös asuin- ja säilytystilaa on nyt enemmän ja omalle pihalle voi mennä ja tulla vapaasti. Autoillekin on mukavasti parkkitilaa sekä pihalla että kadunvarressa, lappuliisat ja -heikit eivät majaile näillä kulmilla. Vastuukin on nyt täysin itsellä. Jos joku paikka hajoaa, ei taloyhtiön huoltomies ole kärppänä paikalla. Itse on huoltopalvelu tilattava tai tee-se-itse-menetelmällä korjattava. Lämmityskustannukset (lue: sähkölaskut) ovat luonnollisesti eri luokkaa kuin kaukolämmöllä lämmitettävissä kerrostaloissa. Lumitöitä ei kukaan ole tekemässä entiseen malliin, joten lumikola vain käteen ja hommiin. Kukkaroa koetteli myös raskaasti avaimen unohtuminen sisälle, oven mennessä lukkoon. Siinä oltiin, ilman vara-avainta, ulkona pakkasessa. Lukkoliikkeen edustaja veloitti lukon irroittamisesta 170 euroa, joten kantapään kautta piti opetella tämäkin: Varaavain aina jemmaan! Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen ratkaisuumme muuttaa kerrostalosta omaan taloon. On todella tunnelmallista sytytellä illansuussa tulisijat ja nautiskella iltateetä takkatulen lämmössä. Odotan myös kovasti kevään tuloa, jotta pääsen suunnittelemaan ja toteuttamaan pihan istutuksia ja muita pihatöitä, joita riittänee pitkälti kesään. Kevätaurinko innostaa myös uusiin sisustusideoihin ja muutoinkin talven jälkeen innostuu kodinlaitosta entistä enemmän. Siispä kevättä kohti, riennetään paikallisille rakennus- ja sisustusmessuille hakemaan vinkkejä ja tekemään hankintoja koteihimme ja pihoillemme!

Terveisin, Ani Tiirikainen 36–38

35, 39

Katso Anin puutalon sisustustunnelmat s. 20

RAKENTAJAN VINKKI Rakentajan Vinkki Kevät 2/2014 JULKAISIJA Musta Marakassi Ky, www.mustamarakassi.fi, info@mustamarakassi.fi TOIMITUS toimitus@mustamarakassi.fi VASTAAVA TOIMITTAJA Laura Kotilainen, laura.kotilainen@mustamarakassi.fi, p. 050 370 7096 MYYNTI myynti@mustamarakassi.fi MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Ani Tiirikainen, ani.tiirikainen@mustamarakassi.fi p. 044 355 7465 Myyntineuvottelija Katriina Kerman, katriina.kerman@mustamarakassi.fi, p. 044 702 3557 TAITTO Paula Karjalainen / Paolakoo KANNEN KUVA Lumon Oy

Rakentajan Vinkki 2/2014

3


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Jyväskylän asuntomessualueen

rakennustyömailla uurastetaan kesää varten Vuoden 2014 Asuntomessut järjestetään Jyväskylän Äijälänrannassa 11.7.–10.8.2014. Jyväsjärven rantamaisemaan rakentuu 37 pientaloa sekä Jyväsjärven rannalle kohoava 13– kerroksinen tornitalo, Jyväskylän Maailmanpylväs. Tulevan kesän Asuntomessujen uutuus on kesäinen puutarhanäyttely, joka tuo ideoita ja vinkkejä kotipuutarhureille, sekä mahdollisuuden viihtyä ja virkistyä vehreässä ympäristössä.

R

akennustyöt Äijälänrannassa ovat hyvässä vauhdissa. Alueen kunnallistekniikan osalta rakentaminen sujuu ajallaan ja viimeistelytyöt tehdään kuluvan kevään aikana. Helmikuussa rakentajat ovat siirtyneet sisätilaratkaisujen pariin.

Aaltoa ja tornitaloja Jyväskylän Asuntomessualue tiivistää osaltaan Jyväskylän kaupunkirakennetta. Matkaa näköetäisyydellä olevaan Jyväskylän keskustaan on noin viisi kilometriä. Messutapahtumassa on näytteillä 43 kohdetta – aina 46 huoneistoneliön kerrostaloyksiöistä 308 huoneistoneliön omakotitaloon. Monimuotoisen asuinalueen kantavina teemoina ovat Aalto ja Puu-Tarha. Huomiota on kiinnitetty laadukkaaseen arkkitehtuuriin, monipuoliseen viherrakentamiseen sekä alueelle suunniteltuihin taideteoksiin ja puistokalusteisiin. – Usea messukoti on inspiroitunut arkkitehti Alvar Aallon töistä. Esimerkiksi kohde 8, Villa Elissa, on saanut innoituksen muotokieleensä yhdestä Aallon rakennusaikakauden töistä, Säynätsalon kunnantalosta. Aallon henki näkyy Villa Elissan tarkkaan mietityissä yksityiskohdissa sekä sisustuksessa, jossa käytetään Aallon suosimia materiaaleja kuten koivua ja tiiltä, kuvailee Asuntomessujen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi.

Pientalojen ohella korkeatasoista arkkitehtuuria edustaa Äijälänrannan yleisen arkkitehtikilpailun voittaja, Jyväskylän Maailmanpylväs. Kilpailun tavoitteena oli löytää alueelle soveltuva vahva kolmen tornitalon kokonaisuus. Tornitalot muodostavat merkittävän, alueen ilmettä määrittelevän veistoksellisen sarjan kaupunkikuvallisesti mielenkiintoiseen paikkaan. Kolmesta tornitalosta yksi toteutuu messuihin mennessä, muiden rakentaminen käynnistyy messujen päätyttyä.

Uutuutena vihertehokkuus ja puutarhanäyttely Uutta ensi kesän Asuntomessuilla on myös alueen vihertehokkuuskortteli, Green Factor. Korttelissa pilotoidaan ensimmäistä kertaa Suomessa tonttien viherrakentamisen tehokkuutta mittaavaa työkalua. Vihertehokkuuden lisääminen monipuolistaa piha-alueiden kasvillisuutta sekä edistää hyvää ilmanlaatua ja sade- ja sulamisvesien imeytymistä maaperään. – Monipuolisella vihersuunnittelulla Äijälänrantaan luodaan tilaa ja mahdollisuuksia yhteiseen ajanviettoon ja oleskeluun. Alueelle suunniteltiin ympäristön huomioiva ja historiaa kunnioittava yleisilme. Valaisimet, kalusteet ja taideteokset on kaikki suunniteltu ja valmistettu tähän yleisilmeeseen ja ympäristöönsä sopiviksi, summaa Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -projektipäällikkö Anu Hakala. Ensi kesänä Asuntomessujen uutuus, kesäinen puutarhanäyttely, joka vastaa kuluttajien ja alan toimijoiden kasvavaan kysyntään tuoden Suomeen tuulahduksen keskieurooppalaista puutarhanäyttelykulttuuria. -Urbaanissa Äijälänrannassa puutarhainnostus etsii uusia toteutumismuotoja; rakennetun ympäristön rinnalle kaivataan vehreitä pihoja ja viihtyisiä yhteisalueita, lisää Hakala. Puutarhanäyttelyn runko rakentuu mallipuutarhoista, jotka sijaitsevat messualueen keskellä. Kukin mallipuutarha on suunniteltu ja toteutettu yksiköllisen teeman pohjalta, jota valitut materiaalit, kasvillisuus ja värimaailma noudattelevat. Erilaisista mallipuutarhoista löytyvät alan uusimmat trendit sekä ideat ja vinkit. Lisäksi alueella on viheralan ulkomyyntitilaa sekä ruokailu-, lepo- ja leikkimahdollisuuksia.

Seuraa Asuntomessualueen kohteiden tunnelmia rakentajien omista blogeista osoitteesta » www.asuntomessut.fi/blogit

4

Rakentajan Vinkki 2/2014


Kiinteistökauppaa ja vanhojen kiinteistöjen jalostusta Kun ideoi ennakkoluulottomasti, voi uuden kodin tehdä jännittävältäkin kuulostavaan ympäristöön.

Pidä mieli avoimena. Jos tiedät mielenkiintoisen rakennuksen, kannattaa sen muutosmahdollisuuksista kysyä ammattilaiselta. Kiinteistön käyttötarkoitusta voidaan muuttaa – varaston ei tarvitse olla varasto eikä tehtaan tehdas. Converan Kiinteistöt Oy:n tiimi.

Kiinteistönvälittäjän puoleen käännytään tavallisimmin silloin, kun suunnitelmissa on oman kodin osto tai myynti. Kuopiossa on mukava tarjonta erilaisia kiinteistönvälitysyrityksiä. Kokemus, nopeus ja hyvä palvelu ratkaisevat sen, kuka pysyy menossa mukana. Convera Kiinteistöt yhtiön taustalla on kymmenien vuosien kokemus rakennusalalta ja kiinteistökaupasta. Toimitusjohtaja Veikko Raatikainen tietää, että alalla tärkeimpiä ominaisuuksia ovat rakentamisen tuntemus, alan ammattitaito, hyvä tiedonkulku ja nopea reagointikyky. - Tottakai toiset kohteet liikkuvat toisia nopeammin. Kohtuuhintaiset omakotitalot myydään nyt aika nopeasti. Myös ruutukaava-alueella sijaitsevat pienemmät asunnot liikkuvat hyvin. Kevään myötä vapaa-ajan asuntojen kauppa vilkastuu, hän summaa. Raatikaisen luotsaama yritys toimi aikaisemmin kiinteistöjen asiantuntijapalveluiden parissa. Nimenvaihdoksen myötä mukaan tuli kiinteistökauppaa, sijoituspalvelua ja jalostustoimintaa. Kiinteistöjen jalostustoiminnalle tulee tulevaisuudessa olemaan Raatikaisen mukaan kysyntää. Aina aika ajoin vapautuu rakennushetkellä eri käyttöön suunniteltuja kiinteistöjä, joille täytyy nyt keksiä uusia funktioita. - Olemme mm. olleet muuttamassa isoa viljasiiloa asuinrakennukseksi ja teollisuushallia liiketilaksi. Nyt meillä on suunnittelussa kirkkorakennus. Hullultakin kuulostavat ideat ovat jalostustoiminnassa mahdollisia, hän iloitsee.

» www.convera.fi

KORKEATASOISTA KIINTEISTÖNVÄLITYSTÄ

- vuosikymmenten kokemuksella

Teollisuustilasta voi löytyä upea uusi koti

PALVELUMME:

• Kiinteistöjen ja asuntojen myynti ja vuokraus • Kiinteistöjen arviointi ja käyvän arvon määritys • Kaava- ja hankeselvitykset • Kiinteistöjalostus • Toimitilavälitys • Erikoiskohteet OTA YHTEYTTÄ: Puh. 044 783 2050, Niiralankatu 11, Kuopio, info@convera.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

5


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Pian on aika kattaa aamukahvit terassille Parvekelasitus ja lasitettu terassi tulevat jälleen keväällä ajankohtaisiksi. Terasseista ja lasitustavoista löytyy eroja. Valmisterassit Kun kesää halutaan aikaistaa ja jatkaa, haaveilee moni lasitetusta omasta terassista. Valmisterassi soveltuu lähes jokaiseen taloon. Lumonin valikoimasta löytyvä lasiterassi asennetaan asiakkaan tai Lumonin tekemälle perustukselle. Se on alumiinirunkoinen ja lasikattoinen. - Oikealla värivalinnalla lasiterassi saadaan sopimaan hyvin talon arkkitehtooniseen ilmeeseen. Tuote pystytään tekemään asiakkaalle sentin tarkkuudella, mittatilaustyönä hänen tarpeidensa mukaan, tiivistää Anssi Keskisaari Lumonin Jyväskylän toimipisteestä. Vaikka jokainen valmisterassi voi olla eri kokoinen, on niiden laatu silti tehdastekoinen. Keskisaaren mukaan eniten kysymyksiä herättävät perustusten teko ja takuuasiat. - Perustukset tehdään kierrepaaluilla ja puulattia runkoineen tulee sen päälle. Lasiterassi voi myös olla puu-alumiinirunkoinen, jolloin pystypilarit ja kattovasat ovat puurakenteisia.

Esteetön näkymä liukujärjestelmän avulla Runkoon asennetut pystypuitteettomat liukuovet takaavat terassilta lähes esteettömän näköalan. - Käytännössä aiemmin liukuva terassilasitus tarkoitti sitä, että jokaiselle lasille on ylä- ja alakarmissa oma kiskonsa. Pystypultit oli sijoitettu noin metrin välein. Kiskoihin voi mennä lunta ja ne keräävät roskia. Lumonin

6

Rakentajan Vinkki 2/2014

uusi liukujärjestelmä toimii yhden kiskon varassa: Lasit liukuvat siinä sivulle. Ja kääntyvät tarvittaessa. Yksi kisko ei myöskään kerää lunta ja roskia sisäänsä, kuvailee Keskisaari. Uusi järjestelmä mahdollistaa vaikka kymmenen lasin peräkkäisen limittämisen terassin reunaan. Parasta on kuitenkin se, ettei pystypuitteita ole laisinkaan. Se tekee terassista huomaamattomamman ja entistä paremmin taloon kuin taloon istuvamman. Tuote julkistettiin viime syksynä. - Vastaavaa ei ole muilla toimijoilla. Jyväskylän asuntomessuilla Lumonin lasitukset ovat kymmenessä eri kohteessa, joista suurin osa on tehty uudella järjestelmällä. Asiakkaan valinta kääntyy vahvasti liukujärjestelmän vahvuuksien puoleen, lisää Keskisaari. Mikäli aina ei halua olla nähtävillä tai aurinko porottaa, löytyy Lumonilta ja markkinoilta useita erilaisia auringonsuojaverhoja.

» www.lumon.fi


facebook.com/LumonSuomi youtube.com/LumonOy

Lumon on mukana messuilla!

– luodaan uusia ulottovuuksia asumiseen. Aurinko paistaa lasin läpi lämpimämmin. Kesä viipyy pidempään ja kevät taas koittaa lasitetulle terassille tai parvekkeelle aikaisemmin. Terassi- tai parvekelasitus luo aivan uusia mahdollisuuksia asumiselle ja viihtymiselle.

Rakenna ja Asu 2014-messut 21.-23.2.2014 Kuopio-halli – osasto D-25. Rakentaminen & Talotekniikka-messut 14.-16.3.2014 Jyväskylän Paviljonki – osasto C1-265. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme!

Tai soita ja varaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti!

020 7403 200

info@lumon.fi

(Puh. hinta 8,28 snt + 7 snt/min (lankapuh.) tai + 17 snt/min (matkapuh.)

www.lumon.fi/kampanja

Nauti enemmän vuodenajoista lasitetulla terassilla ja parvekkeella


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Suunnittelupöydällä uusi koti Rakennussuunnittelijan palvelujen hyödyntäminen ei tee taloprojektista yhtään sen kallimpaa. Päin vastoin - kun esimerkiksi energiaselvitys tehdään jo luonnosvaiheessa, saa rakentaja siitä konkreettisia etuja, eikä se ole pelkkä ylimääräinen menoerä. Yli 30 vuotta suunnittelupalveluita tarjonnut Marjatta Heikkilä nauttii omakotitalojen ja pientalojen suunnittelusta. Hän kertoo tuntevansa hyvin eri sukupolvien makutottumukset, sillä eri ikäiset rakentajat haluavat kodiltaan eri asioita. Taloprojektiin tulisi hänen mukaansa kuitenkin suhtautua niin, että kiinteistö palvelisi asukkaitaan myös 10, 40 ja 50 vuoden päästä, mielellään vieläkin pidempään. Tällä hetkellä rakentamisessa ja sitä mukaa myös suunnittelussa tapetilla ovat tietenkin energia-asiat. Energiaselvitys vaaditaan jokaiselta uudelta rakennukselta. Heikkilä painottaakin, ettei se ole pelkkä pakollinen lovi budjetissa, vaan rakentaja saa energiaselvityksestä halutessaan myös hyödyn irti. - Energiaselvityksen paikka on luonnosvaiheessa, ennen lopullisten kuvien tekoa. Silloin päästään tutkimaan sitä, millaiset rakenteet rakennukseen kannattaa tehdä; Mitä lämmitysmuotoa käytetään, millaisia ikkunat ja ovet ovat. Jos energiaselvitys on tehty vain rakennuslupaa varten, ei siitä ole mitään varsinaista hyötyä rakentajalle. Pahimmassa tapauksessa kaupat on tehty talotoimittajan kanssa ennenkuin tiedetään, miten taloa lämmitetään ja miten ilmanvaihto toimii, harmittelee Heikkilä. Asiakas voi halutessaan päättää suunnittelutyön luonnosvaiheeseen. Heikkilän mukaan luonnoksen teetättäminen kannattaa siinäkin mielessä, ettei ostopäätöstä tule tehtyä ennenkuin kaikki talon rakenneasiat on päätetty. 30 vuoden aikana omakotitalorakentaminen on muuttunut paljon. Seinärakenteet ovat paksuntuneet ja pohjaratkaisut yksinkertaistuneet sekä neliömäärät ovat jälleen maltillistuneet. - Keittiö on pitkään ollut tärkeä osa asumista. Kun nuoret perheet rakentavat kotia, ovat he hyvin tietoisia eri mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Aikaisemmin suosittu kansallisromantiikka ja perinnetalot eivät ole enää niin haluttuja. Nyt rakennetaan enemmän selkeitä ja moderneja linjoja, muotoilee Heikkilä. Kuopiossa on Heikkilän tuntuman mukaan aktiivista rakentamista siihen nähden, mitä lähikunnissa tapahtuu. Osittain se johtuu Heikkilän mukaan siitä, etteivät pienemmät kunnat ole kaavoittaneet niitä tontteja, jotka olisivat haluttuja. Heikkilä toimii Lapinlahdelta käsin pääasiassa Kuopiossa ja sen lähialueilla.

» www.rakennussuunnittelu.com 8

Rakentajan Vinkki 2/2014

Pääsuunnittelu Rakennussuunnittelu Rakennesuunnittelu Vastaava työnjohto Energiatodistus

Tervetuloa talopäivään Nilsiän toimistoon osoitteeseen Leivontie 1 A 1 la 15.3.2014 klo 10-14.

Leivontie 1 A 1 73300 Nilsiä

Santurintie 12 7120 Lapinlahti

marjatta.heikkila@pp.inet.fi puh. 040 7152 191

www.rakennussuunnittelu.com


Kysy valmistalotoimittajalta rohkeasti yksilöllisiä mahdollisuuksia, muunneltavuusmahdollisuuksia ja muuttovalmista vaihtoehtoa. Projektissa voi hyödyntää muiden valmiita kontakteja: Talomyyjällä on usein itsellään suoria yhteistyösuhteita paikallisiin rakennusalan urakoitsijoihin. Kaikkea ei tarvitse osata tai ehtiä tehdä itse.

Valmistalotoimittajalta yksilöllinen koti Rakentajat haluavat yksilöllisyyttä ja muuttovalmiutta. Ari Holappa Jukkataloista toteaa, että rakentaminen tulee tänä vuonna edelleen laskemaan. Talotehtaan se asettaa haasteelliseen asemaan: Ne joilla on varaa rakentaa, rakentavat yksilöllisiä taloja. Talotehtaan mallistoihin se luo uusia haasteita. Toisaalta Jukkatalojen mallistoja on aina voinut muutella. Niinpä siirtyminen uniikkiratkaisuihin on sujunut kivuttomasti. - Omalta osaltamme vastaamme tarpeeseen niin, että asiakas voi toimittaa meille

oman pohjansa, jonka mukaan toimitamme talon. Tätä varten meiltä löytyy oma arkkitehtipalvelu, esittelee Holappa. Arkkitehtipalvelu on tullut palveluihin mukaan vuoden vaihteessa. Helmikuuhun mennessä uusia uniikkeja Jukkataloja on jo arkkitehdinpöydältä luotu. - Huomasimme nopeasti, että tämä oli tarpeellinen uudistus. Asiakas saa arkkitehtipalvelun talopaketin hinnassa pois. Jos hän haluaa käyttää ulkopuolista arkkitehtiä, on sekin tottakai mahdollista. Tuolloin asiakas maksaa itse arkkitehdin työn hinnan. Arkki-

Valitut Palat on valinnut Jukkatalonviidettä vuotta peräkkäin Suomen luotettavimmaksi talotoimittajaksi.

tehtipalvelun käyttämisestä saa meillä merkittävän edun, hymyilee Holappa. Yksilöllisten ratkaisujen lisäksi muuttovalmiit talot ovat suosittuja. Muuttovalmis talo tarkoittaa, että taloon voi karkeasti ottaen muuttaa heti, kun se on tehtaan puolesta luovutettu. Asiakkaan vastuulle jäävät rakennusvalvonta ja -luvat, maatyöt, liittymät ja ulkomaalaukset. Talossa on pinnat ja kiintokalusteet paikoillaan. Lämmitys ja sähköt toimivat.

» www.jukkatalo.fi

Monipuoliselle tekijälle löytyy töitä

- Uudisrakennukset avaimet käteen valmiina - Loma-asunnot vaativaankin makuun - Koko rakennusprojekti hallittuna kokonaisuutena - Remontit ammattitaidolla

www.arihulkkonen.com | p. 0400 337 292

Remontointia, uudisrakentamista, vahinkosaneerauksia ja mökkirakentamista. Niiden tiimoilta on Ari Hulkkonen Oy toiminut Savossa ja KeskiSuomessa jo 10 vuoden ajan. Yrityksen kohteita löytyy myös mm. Hangosta, Ylläkseltä ja Helsingistä. Toimitusjohtaja Ari Hulkkonen toteaakin, että työ on reissuhommaa: Urakalle ei sanota ei, vaikka sinne olisi matkaa. - Perusrakentaminen on meille mieluista. Suunnittelemme talon tai mökin alusta saakka, ja rakennamme sen asiakkaallemme loppuun saakka valmiiksi. Tällainen on mahdollista hyvän yhteistyön kautta. Avoin ilmapirii takaa sen, että työmaalla asiat sujuvat jouhevasti, hän kuvailee. Hulkkonen siirtyi timpurin töistä työnjohdon puolelle viisi vuotta sitten. Joutilasta hetkeä ei ole tullut. - Asiakkaat haluavat kokonaisvaltaisempaa palvelua. Se sopii meille, sillä kalustoa on. Hulkkosen mukaan suurimmat alalla tapahtuneet muutokset ovat tulleet viranomaisten toimesta. Jatkuvasti uudistuvat asetukset ja rakennusmääräykset työllistävät, mutta toisaalta pakottavat laadukkaaseen työhön. - Välillä muutoksia tulee sellaisessa tahdissa, ettei mukana tahdo pysyä, hän nauraa.

»

www.arihulkkonen.com

Rakentajan Vinkki 2/2014

9


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Kaksio kaupungissa, kakkoskoti maalla? Moni haaveilee kodista maalla, mutta ei halua muuttaa sinne kokonaan. Entistä useammin perinteisten kesämökkien sijaan rakennetaan talviasuttava kakkoskoti. Kakkoskoti on monelle uusi mahdollisuus yhdistää kaupunki- ja maaseutuasuminen. Haaveena voi olla pienempi kaupunkiasunto, jonka rinnalla panostetaan talviasuttavaan huvilaan tai nk. kakkoskotiin. Kylmin talvi asutaan kaupungissa ja muu aika vietetään mökkeilemässä.

Pienet hirsirakennukset voi pystyttää talkoovoimin. Mitä monimutkaisempi rakennus on, sitä suurempi on tarve ammattilaisen avulle.

Ympärivuotisen vapaa-ajan asunnon lupahakemusprosessi on hiukan omakotitaloa kevyempi urakka. STK-Loghomes Oy:n Jani Kareisen mukaan rahallinen ja ajallinen ero on kuitenkin pieni. - Jos haluaa hakea luvat samalla kertaa omakotitalolle, se maksaa vaivan, hän sanoo. Lupaakin suurempi kysymys on, millaisen kakkoskodin haluaa. - Kohteet ovat hyvin yksilöllisiä. On kalliota, järven rantaa, pellon laitaa. Me autamme suunnittelussa ja toimitamme täydelliset puuosatoimitukset tai rautakauppapaketit paikalle. Kysyntää on myös pystytykselle, sillä talkookulttuuri on Suomesta katoava kansanperinne. Kauttamme saa vesikattoon saakka valmiiksi tehdyn asennuspalvelun, kertoo Kareinen. Toisaalta kakkoskodit ovat jo sen verran teknisempiä, ettei niitä Kareisen mukaan kannata aivan talkoovoimin pystyttääkkään. - Perinteisemmän saunamökin osaa pystyttää, jos osaa käyttää vasaraa ja on leikkinyt pienenä Legoilla. Hirsien laittaminen vaatii samantyyppistä hahmotuskykyä ja piirustusten lukua, toteaa Kareinen. Kakkoskotien neliöt pyörivät sadan neliön kieppeillä. Perinteinen hirsitalo on ekolo-

ginen ja allergiaystävällinen vaihtoehto. Se istuu kauniisti suomalaiseen maisemaan. STK-Logohomes Oy:n uusimmat mallit löytytyvät yrityksen kotisivuilta osoitteesta www.stkloghomes.com

Toimitukset vuoden 2014 loppuun mennessä

10

Rakentajan Vinkki 2/2014


TURVAA ASUNTOKAUPPASI 3

Kuntotarkastus RS ja Piilovirhevakuutus RS10 KUNTOTARKASTUS RS3 – TIEDÄT TALOSI TODELLISEN KUNNON Kuntotarkastuksella RS3 saat puolueetonta tietoa talosi kunnosta, korjaustarpeista ja mahdollisista vaurioriskeistä. Vakuutus piileville virheille asuntokaupassa ainoana Suomessa, nyt myös ostajalle! Tutustu netissä piilovirhevakuutus.fi tai soita ja kysy lisää.

PIILOVIRHEVAKUUTUS RS10 – ASUNTOKAUPAN TURVAKSI Piilovirhevakuutus vähentää merkittävästi riskiä piilovirheistä. Vakuutus on mahdollista saada omakotitalon kauppoihin, kun Raksystems Anticimex on tehnyt kohteeseen Kuntotarkastuksen RS3. Vakuutus on voimassa viisi vuotta.

WC-tilan kattoverhouksen takana kosteusvaurio. Havaittu, kun WCtilan katosta on tippunut vettä ja rakenteita aukaistu.

Tutustu tarkemmin tuotteisiin ja täydellisiin vakuutusehtoihin osoitteessa www.racx.fi tai ota yhteyttä:

Asiakaspalvelu p. 0207 495 650 asiakaspalvelu@racx.fi www.racx.fi Puheluiden hinnat 0207-alkuisiin numeroihin lankapuhelimista 8,35 snt/puhelu + 6,00 snt/min (alv. 24 %), matkapuhelimista 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min (alv. 24 %). Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vakuutuksenantaja on Anticimex Försäkringar AB filial i Finland, joka on Anticimex Försäkringar AB:n Suomen sivuliike. Y-tunnus: 1809022-7, Vetotie 3 A, 01610 Vantaa. Anticimex Försäkringar AB on ruotsalainen vakuutusyhtiö. Osoite: Box 47025, S-100 74 Stockholm. Virallinen kotipaikka: Tukholma, Ruotsi. Vakuutusasiamies on Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy, Y-tunnus: 0905045-0, Vetotie 3 A, 01610 Vantaa. Finanssivalvonta valvoo vakuutuksenantajan ja vakuutusasiamiehen toimintaa Suomen markkinoilla.

Kuntotarkastus – hyötyä vai humpuukia? Asuntokaupan kuntotarkastuksen tarkoituksena on tuottaa puolueetonta tietoa rakennuksen kunnosta. Myyjä on vastuussa kiinteistöstä viiden vuoden ajan kaupanteosta. Kaupan jälkeen löytyvien virheiden varalle löytyy myös oma vakuutuksensa.

Ulkoseinän julkisivulaudoituksen takana havaittu lahovaurioita julkisivulaudoituksen uusimisen yhteydessä.

ollut mukana mm. ympäristöministeriö. - Suomessa on noin 200 asiansa osaavaa kuntotarkastajaa. Heistä noin 100 tekee aktiivista kenttätyötä, hän lisää. Perusteellisessa kuntotarkastuksessa kiinteistö käydään läpi, sen omistajaa haastatellaan ja käydään läpi kaikki asiapaperit, piirustukset sekä korjaus- että omistushistoria. Vanhojen talojen ongelma on se, ettei kaikkia piirustuksia ole tehty niin kuin ne tänä päivänä tehdään. Savinaisen mukaan on tavallista että rakennekuvat puuttuvat ja lupakuvat ovat suuntaa-antavia. - Mutta tarkastajan kuuluu havainnoida ja epäillä. Eri aikakausille tyypillisiä ominaisuuksia käydään läpi niin rakennus- kuin remontointihistoriankin kannalta. Ala on sellainen, että uusiutuva tieto siirtyy rakennustapoihin jatkuvasti. Perinteisesti riskipaikkoja ovat rakenteiden liitokset ja sisällä märkätilat, hän summaa. Kun tarkastus on tehty läpi, käydään havainnot paikallaolijoiden kanssa läpi. Mikäli riskirakenteita löytyy, voidaan pyytää lupaa näytteenottoon tai rakenteen avaamiseen. Itse raportti on asiantuntijan laatima noin 30-40 -sivuinen raportti, josta löytyy yhteenveto, oleelliset havainnot ja valokuvat sekä toimenpidesuositukset mahdollisiin ongelmakohtiin.

Piilovirhevakuutus Asuntokaupan yhteydessä tehdyllä kuntotarkastuksella halutaan saada kiinteistön kunnosta mahdollisimman objektiivinen kuva. Vaikka myyjä omalta osaltaan saattaa ostajan tietoon kaikki kiinteistöstä tietämänsä asiat, on ulkopuolisen tarkastajan käyttö yleensä ostajan toive. Myös myyjä hyötyy tarkastuksesta, sillä häntä sitoo viiden vuoden vastuu salaisistakin virheistä. - Kuntotarkastuksella vähennetään riskiä, että ostaja ottaa kaupanteon jälkeen yhteyttä ja vaatii korvauksia jostakin esiin tulleesta ongelmasta. Tarkastus ei tietenkään estä sitä, mutta se antaa paljon tietoa kiinteistöstä, perustelee kuntotarkastaja Arto Savinainen Raksystems Anticimexista. Kun kuntotarkastajaa lähtee etsimään, eksyy tavallinen kuluttaja helposti. Tarkastajia löytyy, mutta mistä tietää, kuka osaa mitäkin? Savinainen toteaa, ettei raporteista ole pakottavaa lakia ja tarkastuksenkin voi periaatteessa tehdä kuka vain. Hän neuvoo kiinnittämään huomioita tarkastajan koulutukseen, kenttäkokemukseen sekä pyytämään KH-kortin mukaista kuntotarkastusta, jonka laatimisessa on

Rakennuksen pinnat ja pienet näytteenottopalat eivät vielä tietenkään kerro täydellistä totuutta kiinteistön kunnosta. Savinainen naurahtaa, että mikäli todellinen kunto haluttaisiin todentaa, tulisi rakennus purkaa kokonaan ja rakentaa sen jälkeen uudelleen – vain silloin joka ikinen senttimetri rakenteista tulisi tutkituksi. Anticimex Försäkringar AB filial i Finland tarjoaa ainoana Suomessa piilovirhevakuutuksen Raksystems Anticimexin tarkastamille taloille. - Jos rakenteissa on joku sellainen virhe, josta kuntotarkastuksessa ei saada vihjettä tai havaintoa, ovat ne piilovirheitä. Myyjä voi olla vastuussa myös niistä. Piilovirhevakuutuksella voidaan hakea turvaa näitä virheitä varten viideksi vuodeksi, täsmentää Savinainen. Piilovirhevakuutus RS10 on vakuutus, joka korvaa hallinnan luovutushetkellä kiinteistöllä sijaitsevassa asuinrakennuksessa olleet piilevät virheet ja niistä aiheutuvat vahingot jopa 75 000 euroon saakka vakuutusehtojen mukaisesti.

» www.racx.fi Rakentajan Vinkki 2/2014

11


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Hanasta vettä – mutta millaisesta? Älyhanat ja uudet materiaalit. Tarvitaanko enää käsiä kokeilemaan, onko vesi sopivaa? Ja missä vesi kulkee, mitä hana pitää sisällään?

- Pitkäaikaisena valmistajana tiedämme, että tuotteet toimivat. Ne saavat samat takuut kuin muutkin tuotteet. Tuotteet ovat joko verkkovirta- tai paristotoimisia. Paristo kestää kotitalouskäytössä vuosia kerrallaan, hän opastaa.

Älyhanoja kotitalouksille Julkisissa tiloissa olemme tottuneet siihen, että kädet voi pestä hanaan koskematta. Tuolloin elektroniikkaa on hyödynnetty lähinnä hygienian ja veden säästön ehdoilla. Kotitalouksissa sama ratkaisu ei aina ole käytännöllinen. Mutta miten teknologiaa voisi siellä hyödyntää? Marko Sundholm Oras Oy:stä toteaa, että perinteinen hana on ollut pitkään yksinkertainen, helppo ja toimiva käyttää. Tarpeita uusille toiminnoille ei juurikaan kotitalouksissa ole ollut. - Kehitystyön kautta Oras on kehittänyt tuotesarjojen niitä kohtia, joihin elektroniikasta voisi saada apua, hän toteaa. Kotonahan vesipisteestä otetaan vettä ruoanlaittoon, sekä pestään astioita, hampaita ja vauvojen peppuja. Hanan käyttö on siten hyvin monipuolista. Oraksen uusista keittiöhanoista löytyy lämpötilanäyttö, josta näkee laskettavan veden lämpötilan. Sundholmin mukaan se nopeuttaa ja helpottaa vesipisteen käyttöä. - Näytöltä näkee heti, milloin vesi on sopivaa juotavaksi, milloin käsien pesuun. Hintatasoltaan nämä uudet tuotteet ovat kaikkien saatavilla. Elektroniikan hyödyntäminen on alalla kuuma teema, joten on ollut rohkaisevaa kuulla käyttäjiltä saatuja positiivisia kommentteja. Sundholm lisää, että kuluttajia askarruttaa elektroniikan toimivuus ja virrankulutus.

12

Rakentajan Vinkki 2/2014

Uusien materiaalien esiinmarssi Hanaratkaisujen toinen suuri asia on uusien materiaalien käyttö. Ekologisuuden lisääntyessä myös hanoista halutaan entistä vihreämpiä. - Komposiittiteknologian avulla hanoihin voidaan yhdistää erilaisia materiaaleja, lähinnä muoveja. Se mahdollistaa myös uudenlaisen muotokielen käytön. Muovi taipuu muotoihin, joihin metallilla ei ole mahdollisuuksia teollisessa toiminnassa, kuvailee Sundholm. Yleisesti puheissa esille on noussut myös lyijyn vähentäminen. Oraksen tuotteet ovat kautta linjan vähälyijyisiä, mutta nyt markkinoille on tuotu kokonaan lyijyttömästä messingistä valmistettuja tuotteita . - Kaikissa hanan sisäosissa, jotka ovat veden kanssa tekemisissä, on sinkkikaadon kestävä erikoismessinki. Sen työstettävyys on haastellista ja tuotteet ovat vaikea valmistaa, mutta olemme sitä mieltä, että joskus tulevaisuudessa hanaratkaisut tulevat olemaan täysin lyijyttömiä. Tämä on nähty jo auto- ja elektroniikkateollisuuden puolella. Omalla alallamme olemme maailman ensimmäisiä kokonaan lyijyttömän messingin teollinen käyttäjä, kertoo Sundholm.

» www.oras.fi


www.oras.com

EASY

Etäkäytettävä Smart Bidetta toimii hanaan koskematta

ECO

Kaikki veden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit ovat lyijyttömiä

SAFE

Älykäs Bidetta sulkeutuu automaattisesti

Optima


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Tutki ja vertaile eri altaiden talvikäyttö-ominaisuuksia. Hyvä ja halpa ovat yleensä eri paketeissa.

Ulkoporeallas tuo kylpylän omalle takapihalle Hierova ulkoporeallas on aina käyttövalmiina, vaikka hangen keskellä. Kanadassa valmistetun ja kehitetyn Artic Spas -tuotteiden vahvuus on siinä, että ne ovat nimenomaan kehitetty käytettäväksi vaihtelevissa olosuhteissa ulkona. Lämmin vesi odottaa kylpijää heti kun kannen aukaisee, olipa sitten myöhäinen kevätilta tai lumisempi lopputalvi. Saunasydän Oy:n tj. Tapani Välimaa kertoo, että yleisin kysymys liittyy porealtaan energiankulukseen. - Allas on eristetty hyvin joka puolelta. Paksu kansi pitää lämmön sisäpuolella, eikä notkahda lumenkaan painosta. Lisäksi rakenteissa on huomioitu altaan käyttämä energia niin, että hukkalämpö otetaan talteen koneiston moottorista, eikä sitä tarvitse puolestaan jäähdyttää erikseen, avaa Välimaa. Käytön kannalta oleellista on, että porealtaan huolto ja puhtaanapito on helppoa. Välimaa huomauttaa, että kuluttajien kannattaisi ostotilanteessa kiinnittää huomiota myös poreammeiden varaosien ja huoltopalvelun toimivuuteen. - Sopivia allastarvikkeita ja varaosia olisi hyvä olla saatavilla jatkossakin. Poreammetta tulee huoltaa samaan tapaan kuin autoa. Altaan jälleenmyynti on helpompaa ja käyttöikä pidempi, mitä parempaa huolta siitä pitää. Paljuun nähden ulkoporeallas on helppohoitoisempi ja nopeammin käyttövalmis. Porealtaan vesi vaihdetaan muutaman kerran vuodessa siinä missä paljun vesi vaihdetaan jokaisen kylvyn jälkeen. Altaasta löytyy suoraan erittäin hyvät vedenpuhdistusjärjestelmät. Lisäksi allas on heti käyttövalmis. Riittää kun kannen siirtää sivuun. - Eikä poreiden voimaa tule unohtaa. Kyse ei ole ilmakuplista, vaan vesihieronnasta. Paine menee positiivisella tavalla luihin ja ytimiin. Jokainen kylpylässä erilaisia porehierontoja kokeillut tietää, miten vesi hieroo ja rentouttaa, kuvailee Välimaa.

»

www.saunasydan.fi

www.martikaisenkonevuokraamo.fi

Koneet rakentamiseen, remontointiin, puutarhanhoitoon, hitsaukseen, sähköntuotantoon • Koneet • Laitteet • Telineet • Tarvikkeet • Palvelut YLI 40 VUOdEN KOKEmUKSELLA Tervetuloa palvelevaan konevuokraamoon! KUOPIO: Leppälammentie 1, Sorsasalo, Valtra-talo. Puh. (017) 465 3011 / Päivystys 24 h: 0400 418 208 Aukioloajat Kuopiossa: ma-pe 7.30-16.30, la 9.00-13.00 Lainalaatikon muuttolaatikot JUANKOSKI: LAPINLAHTI: PIELAVESI: SUONENJOKI: Juankoskentie 9 Nygrenintie 19 Laaksotie 32 Tervalankatu 2 Puh. (017) 613 999 Puh. (017) 731 234 Puh. (017) 465 3021 Puh. (017) 465 3031

14

Rakentajan Vinkki 2/2014


Kun tilaat maa-aineksia tai urakointityötä, varmista että palveluntarjoajan perustiedot ja talousasiat ovat ok. Tee selvä sopimus siitä mitä tilaat ja mitä projektiin kuuluu. Asiantuntemuksen erottaa jo tarjousvaiheessa, jolloin projektin eri vaiheet käydään selvästi läpi. Kiinnitä huomiota toimitusvarmuuteen, jotta aikataulu pitää.

Tarvitsetko pihalle mursketta ja nurmikolle multaa? Rakennatko taloa, tarvitsetko toteuttajan pohja- ja pihatöille? Laadukkaat CE-merkityt kiviainekset ja maarakennusurakoinnin ammattilaiset HELPOSTI MEILTÄ!

PERUSTAVAAN RAKENTAMISEEN Maansiirtokuljetuksia Maarakennusurakointia

Hyvä pohja teille ja taloille Kiviainestoimittajille aika on haasteellinen: Maaseuturakentaminen on hiljentynyt ja tiet ovat valmiit. Rakentaminen keskittyy suuriin kaupunkeihin. Rakennemuutoksissa ja tiukassa kilpailutilanteessa pärjäämiseen tarvitaan tarkkaa toimintaa ja varmuutta. - Oma tuntumani on, että uudisrakentaminen on tällä hetkellä aika satunnaista. Keski-Suomessa on joitakin suurempia hankkeita tiepuolella. Ne tuovat vähän valoa viime vuoteen verrattuna. Valtakunnallisesti kiviainesten toimitukset ovat tippuneet, joten hiipumista rakentamisen saralla on jo tapahtunut, taustoittaa Keski-Suomen Kuljetus Oy:n tj. Ilkka Kemppainen. Palveluntarjoajan kannalta tilanne on tiukka, sillä kilpailua on. Se heijastuu osaltaan myös hintoihin ja toimituksiin. - Tilaajan kannattaa varmistaa, että hän saa sellaista kiviainesta ja mate-

www.ksk.fi

Rahtikuljetuksia Kiviaineskauppaa

0201 555 925

riaalia, mistä on sovittu. Jos talopaketti on tulossa tontille tiettyyn aikaan, on tärkeää että aikataulussa pysytään. Pohjarakenteeseen tulee pian ongelmia, mikäli tilattu tavara ei ole sitä mitä pitää, muistuttaa Kemppainen. Viime vuoden heinäkuun alussa voimaan astunut uusi rakennustuotteiden CE-merkintä koskee myös kiviaineksia. - Laadunvalvonta on hyväksi, jotta tuotteet ovat sitä mitä pitää. Meidän tuotteissamme merkintä ja valvonta on ollut käytössä jo useamman vuoden, huomauttaa Kemppainen. Kiviaineksia käytetään Kemppaisen mukaan vuodessa n. 7 tonnia/asukas. Määrä tuntuu valtavalta. - Alalla pärjätäkseen täytyy olla valmis toimittamaan peräkärrykuormasta ylöspäin kaiken kokoisia toimituksia. Yhden päivän projekteihin suhtaudutaan samalla tavalla kuin usean vuoden urakoihin, pohtii Kemppainen.

» www.ksk.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

15


Energiatehokas rakentaminen ja talotekniikka

Valitsisitko maalämmön? Tämä aurinkoinen energianmuoto ottaa ison askeleen kohti energiatehokkuutta. Maalämpöjärjestelmien suosio on kasvanut. Niiden toteuttamistapoja on monia. Energia voidaan ottaa maasta, vedestä, kalliosta tai ilmasta. Oikea vaihtoehto määräytyy kohteen mukaan. - Ennen näitä järjestelmiä asennettiin lähinnä omakotitaloihin, mutta nykyään myös rivi- ja kerrostaloasuntoihin, kertoo Sotkamon Porakaivo Oy:n edustaja Kari Mustonen. Vaikka investointi on melko suuri, alhaisten käyttökustannusten vuoksi se hankkii hintansa muutamassa vuodessa riippuen mitoituksesta. Maalämpöjärjestelmän etuna on sen toimivuus Suomen vaihtelevissa olosuhteissa kustannusten pysyessä tasaisen alhaisina. Ilmasta veteen lämpöpumppu ei yllä samoihin suorituksiin, kovemmilla pakkasilla pumpun tuottama teho vähenee ja näin ollen kuluttaa yhtä paljon kuin tuottaa. Taloudellisesti mitoitettuna lämpöpumpun tuottama energia on 90 -97 % kokonaisenergian tarpeesta. - Täystehomitoitusta ei olekaan, koska kukaan ei mitoita järjestelmää yli – 40 asteen pakkasille. Loppukäyttäjille on luotu jokin harhakuvitelma. Energiansäästölaskelma kannattaa vaatia, jos mitoitus tuntuu olevan ali- tai ylimitoitettu. Investoinnin takaisinmaksuaika on kaikkein tärkein tuoda asiakkaan tietoon ja vaatia paperilla, muistuttaa Mustonen. Kilpailuttamisessa on muistettava huolellinen perehtyminen. Toimittajan varmuus tulisi selvittää. Olisi myös suotavaa, että sama yritys voisi hoitaa projektin alusta loppuun. Olisi hyvä selvittää, kuinka kauan tuotteita on valmistettu ja löytyykö niihin varaosia, ovatko asentajat ammattitaitoisia, löytyvätkö kylmäasennusluvat yms. Asiaa tulisi pohtia pitkälle tulevaisuuteen, onhan investointi merkittävä. - Eikä aina pysty toimittamaan halvinta. Halvin vaihtoehto ei välttämättä palvele asiakkaan tarpeita tai toisinpäin. Referenssilistat on pyydettävä toimittajalta, jolloin pystyy tarkistamaan myyntimiehen puheet ja taustat. Listoilla tulisi olla kymmeniä kohteita puhelinnumeroineen muutamalta edelliseltä vuodelta. Netissä on karmeata luettavaa, jos kaikki ei ole mennyt niin kuin oli sovittu. Tietysti pitää muistaa, että asiakkaistakin löytyy erittäin huonomuistisia ja talon kulutustiedot ovat olleet vähän alakanttiin, kertoo Mustonen.

Tee laskelma osoitteessa thermia.fi • MAALÄMPÖKAIVOT • THERMIA LÄMPÖPUMPUT • SUUNNITTELU JA ASENNUSPALVELU

www.sotkamonporakaivo.fi p. 040-529 1599, 040-823 4262

» www.sotkamonporakaivo.fi Kuvassa Pentti Shnoro, jolle Sotkamon Porakaivo Oy asensi Thermia Diplomat Optimum 8 kW maalämpöpumpun Kajaaniin vuonna 2010.

Sotkamon Porakaivo Oy on toiminut jo 50 vuotta porakaivojen ja lämpöpumppujärjestelmien parissa Itä-, Etelä- ja KoillisSuomen alueella.

16

Rakentajan Vinkki 2/2014

- lokakaivojen tyhjennykset ja pesut - viemäreiden avaukset / sulatukset - viemäreiden kuvaukset

- putkistojen painehuuhtelut - korkeapainepesut - asbestipurkutyöt - vaihtolavakuljetukset

Rakentajan Vinkissä erotut eduksesi

Varaa paikkasi! myynti@mustamarakassi.fi


Puijon Kiinteistöpalvelu hankki uudet toimitilat Niirasen autokorjaamon kiinteistöstä osoitteesta Liipasintie 6.

Mitä haluaisit kiinteistönhuoltoyhtiön tarjoavan? Viisi vuotta sitten Puijon Kiinteistöpalvelut teetätti markkinointitutkimuksen. Tulokset ja tulevaisuudenkuvan kartoitus antoivat suunnan tähän päivään.

LOUHINTATYÖT Saaritie 31 B 40900 Säynätsalo 0400 241 342

Alan työt luottamuksellisesti ammattitaidolla.

LOUHINTA PYNNÖNEN OY

www.louhintapynnonen.fi

Kiinteistönhuoltoalalla asiakassuhteet kestävät usein vuosikymmeniä. Puijon kiinteistöpalvelu Oy:n tj. Ari Räsänen summaa, että mikäli niin työn laatu kuin henkilökunnan palvelualttius pysyvät korkealla, pysyvät myös asiakkaat mukana. - Tähän on panostettu. Meidän henkilökuntamme tervehtii ja vaihtaa asiakkaiden kanssa sanasen työn lomassa. Ystävällisyys ja hymy viimeistelevät palvelun. Hyvän asiakaspalvelun taustalla on monimuotoinen palvelupaletti. Räsäsen teetättämän markkinointitutkimuksen viimeiseen ja tärkeimpään kysymykseen, mitä haluaisitte kiinteistönhuoltoyhtiön tarjoavan tulevaisuudessa, saatiin aikoinaan kymmeniä erilaisia palvelupyyntöjä. Eniten toivottiin remontti- ja kotityöpalveluita. Puijon kiinteistöpalvelut aloitti remonttipalveluiden tarjoamisen kolmisen vuotta sitten yhden rakennusmiehen voimin. Nyt remonttipuoli työllistää kuusi henkilöä: Kaksi sähkömiestä, putkimiehen ja kolme rakennusmiestä. Kotityöpalvelut ovat puolestaan olleet mukana reilun vuoden. Niitä on kehitetty maltillisemmin kotisiivouspalvelun kautta. Viime kesänä yrityksen remonttija kotityöpalveluille myönnettiin valtakunnallinen laatusertifikaatti. Räsäsen mukaan Suomessa on yli 6000 kotityöpalveluyritystä. Puijon kiinteistöpalvelut ovat 80. sertifikaatin saanut yritys. Vuoden alussa yritys muutti Kuopiossa Kelloniemeen Liipasintielle entisen autokorjaamon tiloihin. Nyt samasta paikasta löytyy tilaa kaikille yrityksen palveluille. - Entisen korjaamohallin puolella voimme huoltaa omaa huoltokalustoamme. Paikka on hyvä myös liikenteellisesti, sillä toimimme Päivärannasta Petoselle kaikissa Kuopion kaupunginosissa, kiittelee Räsänen.

» www.pkpkuopio.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

17


Sisustus ja valaistus

Aito koti sykähdyttää Sisutustoimittaja ja alan useista tv-ohjelmista tuttu Hanna Sumari on nähnyt satoja erilaisia koteja ja tyylejä, joista hullaantua. Vaikka makuja ja ratkaisuja onkin jokaiseen lähtöön, ei viihtyisyyttä tai toimivuutta voi teeskennellä.

S

umari kertoo ajautuneensa sisustuksen pariin. Ammatti ei varsinaisesti ollut unelma, mutta tuki hänen luontaisia ominaisuuksiaan. - Kaikki lähti Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelman juontamisesta. Olen aina ollut esteetikko, jolle rakennetun ympäristön tuoksut, tunnelmat ja ihmiset ovat tärkeitä. Ihmiset ja heidän kotinsa on sellainen kombo, jossa kiteytyy se, mikä on elämässä parasta, hän kuvailee.

Kodikkuus ei tarkoita kaaosta Sisustustuksesta innostuneet kiinnittävät kodin estetiikkaan ja viihtyisyyteen huomiota. Sumari huomauttaakin, että jos vaikkapa tv-ohjelmissa tai sisustuslehdissä esiteltäisiin ns. tavallisia koteja, eivät ne tarjoaisi sisustusharrastajalle mitään uutta. Sisustusohjelmien tarkoituksena on antaa inspiraatiota ja uusia ideoita. - Jokainen koti on erilainen. Jo pitkään medioissa näkynyt sisustusbuumi näkyy varmasti suomalaisissa kodeissa siinä, että erilaisia tuotteita osataan etsiä maailmalta. Suomalaiset ovat aina olleet kiinnostuneita kodista ja sen laittamisesta, joten siinä mielessä asia ei ole uusi, hän pohtii. Aitoa kotia Sumari kuvailee sen asukkaiden tarpeisiin sopivaksi. - Kodin tyyli voi olla katalogimainen tai runsas, moderni tai rönsyilevä. Se on asukkaiden oma paikka. Elämisen jäljet saavat näkyä – eikä se tarkoita sitä, että likapyykit olisivat sohvan käsinojalla. Elämisen jäljet tarkoittavat sitä, että koti toimii. Tuolloin pintamateriaalit ja ratkaisut ovat sellaisia, että ne sopivat sen perheen käyttötarpeeseen. Esimerkiksi kokkauksesta innostunut ei valitse keittiöönsä huokoisia ja rasvaa imeviä materiaaleja, hän summaa.

Kehity ja luota – omassa tyylissä viihtyy Kun sisustamiseen kerran hurahtaa, jää se usein pysyväksi elämäntavaksi tai harrastukseksi. Nykyään verkkokauppojen ja internetin avulla koko maailman valikoima on kaikkien ulottuvilla. Erilaisia ratkaisuja, tuotteita ja materiaaleja voi hankkia mistä vain. Suuren tarjonnan äärellä oma maku ja tarpeet saattavat kadota. Sumari kuvailee sisustusinnostuksen kulkevan

18

Rakentajan Vinkki 2/2014

samassa kaaressa vaikkapa muoti-innostuksen kanssa: Ensin hankitaan kaikkea, sitten maku kehittyy ja keskitytään hyviin valintoihin. - Halpaliikkeet mahdollistavat sen, että kodin voi todellakin laittaa kerralla uuteen uskoon. Edulliset tavarat vaan eivät tahdo kestää käyttöä. Maku kehittyy, ja laadukkaat tavarat alkavat kiinnostaa. Pinnalla olevan ekologisen ajattelutavan myötä myös eri aikakausien kerroksellisuutta pidetään rikkautena ja hyvänä asiana. Aiemmin huonekalut olivat kalliita arvoesineitä, joita annettiin perintönä omille lapsille. Ne aidosti kestivät sukupolvelta toiselle. 90-luvulla kuluttamisen riemussa tuotettiin ja ostettiin paljon heppoisesti tehtyjä huonekaluja. Nyt suuntaus on Sumarin mukaan menossa jälleen kohti laatua ja järkevyyttä. - Suomalaisilla on lähtökohtaisesti perushyvä maku. Sisustamisen ratkaisut ovat käynnönläheisiä. Aika harva hankkii asioita vain siksi, että ne ovat jotenkin kovaa huutoa maailmalla. Hankinnat ovat järkeviä ja toimivia. Nyt kun neliömäärät ovat kasvaneet, saadaan toiminnoille omat tilat, pesukoneet pois pesuhuoneista ja eteiset viihtyisiksi. Sellaisessa tilassa myös kestävät kauniit kalusteet löytävät paremmin paikkansa. Mutta kumpi on tärkeämpää – rakennuksen henki vai oma maku? - Hyvä sisustaja huomioi rakennuksen hengen, ulkokuoren ja sisäseinät jollakin tapaa. Täysin antiikkinen tyyli ei toimi 60-luvun modernismia edustavassa kodissa – tai sitten täytyy olla todella taitava sisustaja, pohtii Sumari. Hän lisää, että omaa makua voi lähteä kartoittamaan vaikkapa leikkaamalla ilman sensuuria tai analysointia sisustuslehdistä niitä kuvia joista pitää. Kun kuvia on paljon, voi ne levittää pöydälle ja yhtäkkiä oman maun punainen lanka on löytynyt. Vaikka sisustusmaku voi kehittyä ja muuttua, on jokaisella jokin muuttumaton pohjavire olemassa - Keräilijästä ei koskaan tule minimalistia. Mutta hänen lapsestaan voi tulla. Sen sijaan kodin hengestä huomaa kyllä, jos sen asukas ei siellä viihdy. Omaa itseään ei voi kodissaan piilotella, joten itseensä kannattaa luottaa, kannustaa Sumari.

”Suomalaisilla on lähtökohtaisesti perushyvä sisustusmaku. Ratkaisut ja tuotehankinnat ovat järkeviä ja toimivia.”

Hanna Sumarin pikavinkit aloittelijalle: - Osta vain sellaisia tavaroita, joille on jo valmiiksi paikka olemassa. - Pyydä huonekalu tai tuote kokeiltavaksi kotiin ennen ostopäätöstä. - Verhojen tulee aina ylettyä lattiaan saakka. Ainoa poikkeus voi olla koululaisen pöydän edessä oleva verho. - Hanki riittävän suuri matto, se rajaa tilan. - Yhdistele paljon pieniä valaisimia ja hanki vain muutama suurempi yleisvalo. - Yleinen ongelma on se, että tavaraa on liikaa. Katso rohkeasti kotiasi ja kysy itseltäsi, onko täällä sellaisia esineitä tai asioita, jotka eivät ole toiminnoiltaan erityisen tärkeitä ja ne ovat vain jääneet paikoilleen. Luovu niistä ensimmäiseksi. - Panosta laadukkaisiin kestäviin valintoihin.


Kun ei tarvitse panna ääntä kovemmalle Tavallisesti emme huomaa äänentoistoa, ellei se ole erityisen heikkolaatuinen. Esimerkiksi silloin kun avara olohuone kaiuttaa litteän tv:n äänen niin, ettei iltauutisten sanoista saa selvää. Hyvän äänentoistojärjestelmän erottaa siitä, että sitä voi kuunnella hiljaisella - ja kaikesta saa selvän. Paras ohje äänentoistojärjestelmän hankinnassa on luottaa omaan korvaansa. Mainosteksteistä rippumatta fysiikan ja akustiikan lait ovat säälimättömät. Ihminen aistii äänen suunnan helposti 100 Hz laajuuksiin saakka. Luonnollisen äänen kaksi tärkeintä asiaa ovat, että ääni syntyy yhdestä pisteessä, ja sen vaiheja aikakäyttäytyminen ovat oikeita. Kaikki muu on Amphion Loudspeakers Oy:n Kuopion edustaja Anssi Hyvösen mukaan ihmisen aistijärjestelmälle melusaastetta. - Yksikään markkinoilla oleva all-in-one laite ei tuota aikakäyttäymiseltään luonnollisen kaltaista ääntä. Hyvän äänentoistojärjestelmän löytääkseen ei tarvitse olla

hifi-harrastaja. Olemme luonnostaan herkkiä äänelle. Valintoihin vain kannattaa varata hetki ja kuulostella eri vaihtoehtoja rauhassa, hän summaa. Perinteisesti äänentoistojärjestelmiä hankitaan kotiin elokuvien katselua ja musiikin kuuntelua varten. Internetin yleistyttyä erilaisia medioita käytetään entistä useammin yhden saman laitteen kautta. Esimerkiksi TV:stä kuunnellaan radiota ja sillä selataan nettiä. Eikä sen äänikään ole itsensäänselvyys. TV on Hyvösen mukaan hyvä esimerkki juuri siksi, että se on ohut. Se pidä sisällään sellaisia kaiuttimia, jotta edes ulos tulevasta puheesta saisi selvän. - Pienellä investoinnilla voi saada TV:n äänen selkeäksi ja miellyttäväksi. Mikäli erillistä järjestelmää ei ole, joutuu jokainen nykyaikaisen TV:n omistaja pitämään volyymin kovalla. Se nostaa koko kodin melutasoa. Hyvä TV-ääni luo luonnollisen, miellyttävän ja selkeän puheäänen. Puheen selkeys täytyy säilyä myös hyvin alhaisissa kuunteluvoimakkuuksissa niin, että esim. ilta-aikaan voidaan katsella TV:tä muita häiritsemättä. Mikäli kaiutin suunnitellaan oikein, kahdel-

lakin kaiuttimella saadaan aikaan kolmiulotteinen ääni. Tällöin esim. dialogi paikallistuu puhujan suun liikkeisiin ilman usein hankalasti sijoitettavaa keskikaiutinta. Hyvä ääni tuo iloa myös kommunikaatioon esim. Skypen välityksellä keskusteltaessa. ÄlyTV tulee Hyvösen ennustuksen mukaan löytymään lähes jokaisesta kodista seuraavan vuosikymmenen aikana. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että saman laitteen kautta toistetaan kaikkea saatavilla olevaa mediasiältöä. Se antaa omat haasteensa myös äänentoistolle. - Nyt markkinoilla on vielä paljon tuotteita, jotka kytketään televisioon ja ne toimivat sen äärellä oltaessa. Tulevaisuuden TV on kuitenkin paljon muutakin kuin elokuvia ja TV ohjelmia. Muuta medisisältöä, kuten streaming musiikkia tai nettiradiota ei kuunnella vain TVn edessä, vaan usein arjen askareiden lomassa taustalla. Silloin on teknisesti tärkeää saada ääni leviämään laadukkaasti koko asuntoon, hän painottaa.

» www.amphion.fi

Äänijärjestelmää etsivän on syytä kuunnella tuotteita kävelemällä ympäriinsä. Mikäli hiljaisellakin oleva ääni kuuluu selkeänä eri paikkoihin, olet löytänyt Sen Oikean.

Rakentajan Vinkki 2/2014

19


sisusta Täydellinen koti näyttää, kuulostaa ja tuntuu hyvältä.

Äänimaailma vaikuttaa olennaisesti kodin viihtyvyyteen. Täydellisen kodin tulee kuulostaa yhtä kauniilta kuin se näyttää. Puhtaan äänen tuottama nautinto on tarkoitettu kaikille ja sen tulisi olla osa jokapäiväistä elämää. Jotta tämä olisi mahdollista, tulee kaiuttimien sulautua kodin sisustukseen. Hifi Studio Kuopio • Haapaniemenkatu 36 • 70100 Kuopio • ark. 10-18, la 10-15 050 5762241 • 050 3871884 • kuopio@hifistudio.fi • www.hifistudio.fi


äänellä. Amphionin tuottama laaja ja tasainen äänikenttä täyttää koko asunnon, myös hiljaisella voimakkuudella. Tämä mahdollistaa kodin tunnelman luomisen mielialojesi mukaan. Helposti ja yksinkertaisesti. www.amphion.fi

Hifi Studio Jyväskylä • Kilpisenkatu 12 • 40100 Jyväskylä • ark. 10-18, la 10-15 014 449 7780 • jkl@hifistudio.fi • www.hifistudio.fi


Sisustus ja valaistus

Puutalon

tunnelmaa

22

Rakentajan Vinkki 2/2014

Hyväkuntoinen pönttöuuni säästettiin remontissa. Nyt se antaa lämpöä ja luo tunnelmaa. Sisustusta rytmittävät musta, valkoinen, ruskean eri sävyt sekä metallin hohde.


Taljat ja pehmoiset matot ovat talon asukkaiden mieleen. Muuten selkeäpintaiseen sisustukseen ne tuovat lämpöä ja struktuuria.

Kotisi on meille tärKeä • Huoneistoremontit • Kalusteasennukset • Sisustustyöt • Laatoitukset ja vedeneristykset (VTT sertifikaatti) • Peruskorjaukset • Uudisrakentaminen: Pientalot, kesämökit ym.

040 5233 193 www.kkmpalvelu.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

23


Sisustus ja valaistus

40 vuotta nuorekas Nelko Savosta vahvasti kotimaisesti ponnistava Nelko viettää tänä vuonna pyöreitä juhlavuosia. Kuopiossa Kauppakeskus Hermannissa toimivasta myymälästä löytää näyttelyn lisäksi ammattitaitoisen myyntihenkilöstön. He osaavat antaa viitteitä myös sille, minkä verran neliöitä eri kodin toiminnot käytännössä tarvitsevat toimiakseen hyvin.

Vaikka kauppias Pekka Vartiaisen mukaan viime vuoden loppu oli tavallista rauhallisempi, on tämä vuosi käynnistynyt oikein mukavasti. Ensi kesän rakentajat ja remontoijat ovat nyt liikkeellä ja heitä toivotaan mukaan myös Kuopion Rakenna ja ASU -messuille. Nelko on luotettavan tavarantoimittajan maineessa, jonka malliston standardimittoihin löytyy tarvittaessa joustavuutta.

Tämän vuoden uutuusmallit ovat nähtävissä juuri ilmstyneessä uudessa kuvastossa. Vartiaisen mukaan selkeitä linjoja myydään hyvin, mutta uusia malleja ja värejä uskalletaan myös käyttää. - Ovet ovat pysyneet sileinä. Asiakkaat valitsevat korkeintaan jonkin pienen kuvion. Vedinuralliset ovimallit ovat suosittuja. Kiiltävän valkoisen oven rinnalle ovat nousseet vaalean eri sävyt sekä erilaiset harmaat, niputtaa Vartiainen. Välitilassa erityisen suosittua on laminaatin ja lasin käyttö. Laminaatista löytyy kymmeniä ja taas kymmeniä erilaisia pintoja ja värivaihtoehtoja, joilla vaikkapa työtason ilmettä voidaan jatkaa välitilaan saakka. Laminaatin etuja ovat Vartiaisen mukaan kestävyys ja helppo puhtaanapito. Laminaattia voi saada jopa neljä metriä pitkänä yhtenäisenä taustalevynä. Välitila valaistaan usein ledkiskovaloilla,

Nelihenkinen perhe voi varata kodinhoitohuoneelle 10-12 neliötä. Silloin tilasta saadaan toimiva ja tyylikäs.

joiden teho riittää tänä päivänä hyvin myös runsaasti valoa tarvitseville työtasoille. Yläkaapistojen määrä on laskenut, sillä lautasia osataan nykyään säilyttää myös alakaapistossa. Erilaiset kulmakaappien ja komeroiden mekanismit antavat uudenlaista lisätilaa.

Neliöitä kodinhoitohuoneeseen Vaikka Nelkon tuotannon pääpaino on keittiöratkaisuissa, löytyy siltä myös monipuolinen mallisto kodinhoitohuoneen tuotteita. Vartiaisen mukaan uusissa taloissa osataan antaa kodinhoitohuoneelle tarpeeksi neliöitä, jotta siitä voidaan tehdä oikeasti arjessa toimiva tila. - Jo pelkkä pyykinpesu on lapsiperheessä iso operaatio. Kun vaatehuollolle on reilusti käsittelytilaa, sujuu työ jouhevasti. Silitysmekanismit taitetaan kaapistoihin pieneen tilaan. Tavallisimpia ratkaisuja ovat pesutorni, siivouskomero, liinavaate- ja likapyykkikomero sekä työtaso. Myös altaalle on hyvä jättää paikka, luettelee Vartiainen. Mikäli kodinhoitohuone toimii myös saunan jälkeisenä jäähdyttelytilana tai pukuhuoneena, halutaan sinne myös istahtamispaikka. - Kaikki koneet voidaan integroida ja sijoittaa niin, että tilassa on viihtyisä istua. Limpparit ja saunaoluet löytyvät pienestä jääkaapista tyylikkään kaapinoven takaa, lisää Vartiainen.

» www.nelko.fi 24

Rakentajan Vinkki 2/2014


our Contour COND 920 COND 920 R: GTIN 7393069013368 COND 920 L: GTIN 7393069013382 Dimensions

Mounting

Min. cabinet size 60 cm

Inset

Large bowl (mm) 0 x 8 x 0

Under mount

Small bowl (mm) 0 x  x 0

Flush mount

510

510

Cut-out dimension (mm) 89 x 8

920

920

The article numbers specified (GTIN) only apply to inset kitchen sinks. Sinks for under mount and flush mount have separate article numbers.

U L O A me T E R V EmTyy mälääm

an tutustuma äyttelyymme tin n yy m ja en osoitteese

5 pänkatu Satulase IO KUOP

e tool – competitive price

our with its harmonious lines has been developed together with one navias foremost designers, Christian Bjørn. Presenting design with vel of quality at surprisingly competitive prices. The sinks features are odern expression and distinct lines. ng point for the design of this kitchen sink has been the functions g and washing up, which is why Contour is designed to be an active e process of cooking.

Valmiit ja paikoilleen sopivat kalusteet Kun keittiötä remontoidaan, ei koko kodin tarvitse olla yhtä työmaata. Asennus tapahtuu nopeasti, kun kalusteet ovat kasattuna sisään kannettaessa. Kuopion Toivekeittiöt Oy on monelle kuopiolaiselle ja jyväskyläläiselle jo toisessa, tai kolmannessa, sukupolvessa tuttu paikka. Merja Korhosen mukaan asiakkaat ovat jakautuneet tasaisesti remontoijiin ja uudiskohteisiin. Erityisesti saneerauskohteissa hyvän suunnittelutyön arvo on kuluttajalle korvaamaton apu. - Remontoitavan keittiön tila on usein pieni. Keittiösuunnittelun lisäksi asiakkaat tilaavat koko huoneen tai huoneiston sisustussuunnittelun samalla kertaa, pohtii Korhonen.

Paikallinen asiantuntija.

Contour has a rinsing basket designed for the small bowl. It is available both ITTIÖ • KYLPYHUONE • KODINHOITO inK Eplastic and stainless steel.

Toiveesta toteen — varaa suunnitteluaikasi heti!

P. 044 366 2213 www.toivekeittiot.fi

The unique wood chopping boa the kitchen sink and lies steady • S Ä I LY T Y S J Ä R J E S T E L M Ä T vegetables. If you place the cho side down you can use it to cut accumulate in the grooves of th

a tuotanto m S I L E N T O

Look

Sisustussuunnittelu täydentää hyvin kalustevalmistajan toimintaa. Samalla henkilöstö osaa neuvoa laajasti rakentamiseen ja keittiöön liittyvissä ongelmissa. - Usein meille soitetaan ja kysytään neuvoa. Olemme saaneet kiitosta asiantuntevasta palvelusta ja neuvonnasta. Kun asiakas saa meiltä luotettavaa tietoa, hän tietää, että voi luottaa meihin myös kalustetoimitusten osalta, kiteyttää Korhonen. Pieni yritys voi reagoida muutostoiveisiin ja toteuttaa erikoisemmatkin kohteet joustavasti.

» www.toivekeittiot.fi Rakentajan Vinkki 2/2014

25


Sisustus ja valaistus

KVIK tietää tämän päivän mitat - siksi se on luopunut kokonaan 70 cm:n runkomitasta Kvikin maajohtaja Andy Nastolin muistuttaa, että keittiötä käyttävät nyt erilaiset ihmiset kuin aikaisemmin. Tämän tulisi näkyä keittiökalusteessa tyylin lisäksi myös mitoituksessa. - Olemme ottaneet huomioon sen, että ihmiset ovat pidempiä kuin aikaisemmin. Myös astiat ovat muuttuneet, joka tarkoittaa muutostarpeita niiden säilytyksessä, hän muistuttaa. Kvikin vakiokaapit ovat Suomen markkinoiden standardikokoja korkeammat. Perinteisestä 70 cm:n kaappikorkeudesta on nyt luovuttu kokonaan, ja siirtty 80 cm korkeaan kaapistoon. - Jokainen joka kokeili korkeampaa vaihtoehtoa, valitsi sen. On selvää, että olemme keskimäärin pidempiä kuin pari kymmentä vuotta sitten. Korkeammalle sijoittuva työtaso antaa lisätilaa myös säilytykselle: 80 cm korkeaan kaappiin saadaan 15 % lisää tilaa. Jos syvyyttä kasvatetaan vielä 12.8 cm:llä, tulee säilytystilaa jopa 40 % enemmän. Tämä on merkittävä etu, perustelee Nastolin. Kaappitarvetta toki riittää. Usein pannuja ja astiastoja on muutamia erilaisia. Myös lautaskoko on vuosien varrella kasvanut. - Cornell Universityn tekemän tutkimuksen mukaan lautasten koko on 36 % suurempi tänään kuin 70-luvulla, tietää Nastolin.

Mikä keittiössä maksaa? Keittiöiden hinnoissa voi olla valtavia eroja, vaikka ulospäin tuotteet voivat näyttää hyvinkin samanlaisilta. Nastolin opastaa, että keittiöstä kannattaa pyytää hyvä hintaerittely eri tuotteille, jolloin näkee, mitä mikäkin elementti maksaa. - Hinta ei välttämättä suuresti heilahda kodinkonevalintojen takia. Usein pöytätaso on se, mikä maksaa. Pöytätasoa vaihtamalla hinta saattaa muuttua tuhansiakin euroja, hän kertoo. Hintaan ei kuitenkaan kannata takertua liikaa, sillä tuotteelle annettu takuu kertoo sen kestävyydestä. - Valinnoissa kannattaa muistaa keittiön elinikä, huomauttaa Nastolin. Kvikillä on käytössään vakiohinnasto, joten se ei laske erillisiä sukulais- tai tuttava-alennuksia. Peli on reilu kaikille.

» www.kvik.fi

26

Rakentajan Vinkki 2/2014


MAKS AMME PUOL ALV:N Kun o ESTASI stat ke i ttiön *

MANO & MANO SERA

4 333 €

**

Tervetuloa Kvik:n osastoille Kuopion - ja Jyväskylän messuille!

Kvik Kuopio: Kauppapaikka Herman, Leväsentie 2, 70700 Kuopio Kvik Jyväskylä: Ahjokatu 14, 40320 Jyväskylä *Juuri nyt saat kaiken lisäksi keittiösi ALV:ttomaan hintaan, kun ostat keittiön, jonka hinta on vähintään 2999 €. Tarjous on voimassa Kuopiossa 21.02-08.03.2014 ja Jyväskylässä 14.03-29.03.2014. Ei koske kodinkoneita, kasauksia ja asennuksia. **Ohjeellinen vähittäishinta sisältää kaapit, sokkelit ja pöytätasot. Allas, hana, kodinkoneet ja valaistus eivät sisälly hintaan.


Sisustus ja valaistus • Sisäkatot • Järjestelmäseinät • Jauhemaalaus • Ohutlevypalvelut • Materiaalimyynti

INLOOK - KUOPIO Inlook Oy Teräskatu 8, 70150 Kuopio Keskus 020 7589200 info@inlook.fi www.inlook.fi

Apua kaikuun, rauhaa työhön Kaksi kerrosta korkeat olohuoneet asettavat omat haasteensa kodin akustiikalle. Avokeittiöstä seurustelu sohvaryhmän puolelle ei välttämättä vastaakaan odotuksia – kodinkoneiden ja TV:n ääni kaikuu ja vie viihtymiseltä terän. Inlook Oy:n tuotteista löytyy vaihtoehtoja myös yksityiselle puolelle. Akustiikkaa parantavia tuotteita ja materiaaleja löytyy useita. Akustiikkalevyt voi asentaa itse tai tilata niille asennuksen. Kaikista parhain hyöty akustiikkalevyistä saadaan, kun niiden käyttö huomioidaan jo rakennusvaiheessa. - Akustiikkalevyt voidaan upottaa suoraan sisäkattoon, mikäli ne on huomioitu suunnittelussa. Tavallisestihan meihin otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun uusi oma koti on valmis, ja kaikuongelma huomataan käytännössä. Tuolloin vaihtoehdoksi jää akustiikkalevyjen liimaus tai ripustustus, avaa Inlook Oy:n aluepäällikkö Matti Hiltunen. Akustiikkalevyistä löytyy värivaihtoehto käytännössä mihin tahansa sävyyn. Uusinta uutta ovat digiprintatut levyt. Niiden avulla levyyn voi printata minkä tahansa kuvan. Tuolloin akustiikkalevy voi toimia sisustuksellisena elementtinä esimerkiksi kotiteatterissa.

Sisärakentamisen mestari

Musta Marakassi

soi!

Järjestelmäseinillä työrauhaa Akustiikkalevyt ovat tutumpia julkiselta puolelta. Sinne Inlook Oy toimittaa ja asentaa myös mm. järjestelmäseiniä, joiden avulla voidaan erotella yhdestä suuresta tilasta useampia työpisteitä. Tavallisia paikkoja järjestelmille ovat pankit ja vakuutusyhtiöt, joissa asiakkaita palvellaan luottamuksellisissa asioissa rinnakkaisissa työpisteissä. Inlookin järjestelmäseinissä on lasiseinä, jolloin avaruuden tunne tilassa säilyy. - Tuoreimpia työkohteita Kuopiossa on Servican uudet tilat entisen K-raudan kiinteistössä. Sinne asennettiin näyttävät uudet lasiset järjestelmäseinät sekä punaista kipsilevypohjaista seinälevyä, vinkkaa Hiltunen.

» www.inlook.fi

Näy Rakentajan Vinkissä eduksesi. Seuraavaksi olemme mukana: 21. – 23.2. Rakenna ja ASU Kuopiossa 14. – 16.3. Rakentaminen ja talotekniikka Jyväskylässä 3. – 6.4. Omakoti Omamökki Helsingissä 11.7. – 10.8. Asuntomessuilla Jyväskylässä

Tervetuloa mukaan! myynti@mustamarakassi.fi www.mustamarakassi.fi 28

Rakentajan Vinkki 2/2014


Terveellinen ja toiveiden mukainen koti

Suunnittelija apuna onnistuneessa rakentamisessa

Sisustussuunnittelun lähtökohtina ovat aina asukkaiden toiveet, toimivuus ja estetiikka. Jokaisen kodin tulisi olla myös terveellinen ja edistää asukkaidensa hyvinvointia. Ammattitaitoisen suunnittelijan avulla ekologinen sisustus taipuu asiakkaan omaan tyyliin, olipa sitten kyse minimalistisen modernista tai runsaan romanttisesta unelmakodista. Riina Toikko, sisustussuunnittelija SI, on erikoistunut kestävään ja terveelliseen suunnitteluun. - Materiaali-, kaluste- ja tekstiilivalinnat ovat merkittäviä sisäilman laadun ja hyvinvoinnin kannalta. Ekologisesti kestävät ratkaisut, kuten tehokas tilankäyttö, energiatehokas valaistus ja laitteet sekä pitkän elinkaarensa ansiosta kestävät ja muokattavat kalusteet tuovat myös taloudellista hyötyä, hän opastaa. Suunnittelija toimii asiakkaan edunvalvojana ja apuna vaihtoehtojen viidakossa. Hän auttaa kokonaisuuden hahmottamisesa ja tarjoaa ratkaisuehdotuksia, joita asiakkaan on helppo tarkastella 3D-mallinnosten avulla. Ammattilaisen materiaali- ja tuotetietous ja kontaktit auttavat unelmien kodin rakentamisessa.

Sisustussuunnitelijan tuoma hyöty on paljon muutakin, kuin asiakkaan toiveiden mukaisten sisustusvalintojen löytämistä. Sisustussuunnittelija Hanna Tolvanen kertoo suunnittelijan työn helpottavan rakennusprojektia sen eri vaiheissa. - Asiakas säästää aikaa ja rahaa, hermoista puhumattakaan. Hän saa mielenrauhaa sillä välin, kun suunnittelija kiertää kaupat ja tuo sopivat tuote-ehdotukset valittavaksi. Sisustuksesta tulee yhtenäinen ja toiveiden mukainen, eikä virhehankintoja tule. Sisustussuunnittelija toimii yhteyshenkilönä asiakkaan ja urakoitsijoiden välillä, luettelee Tolvanen. Toimivan kodin suunnittelun lähtökohtana on aina asiakkaan oma maku ja hänen tapansa, harrastukset sekä kaikkien perheenjäsenten tarpeet. Toiset tarvitsevat paljon säilytystilaa harrastusvälineille, toiset suuren ruokailutilan vieraita varten. Sisutusratkaisut vaikuttavat myös LVI- ja sähkösuunnitteluun. Suunnittelijaan kannattaakin oll ayhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eli heti rakennusprojektin alussa.

Lisätietoja: Riina Toikko Tilasuunnittelu Saarikoski & Toikko p. 040 966 7216 » www.saarikoskitoikko.fi (Jyväskylä) » www.lily.fi/blogi/modernekohome

Lisätietoja: Hanna Tolvanen Sisustussuunnittelu Hannamari p. 046 850 4573 » www.sisustussuunnitteluhannamari.fi (Kuopio)

&sta oa r ii kko ks koi Trendikästä on asujiensa näköinen ja juuri omiin tarpeisiin suunniteltu koti. Tee valintoja itselle ja haasta rohkeasti perinteisiä ratkaisuja. Lisämaustetta ja jujua saa oivaltavilla kontrasteilla: Yhdistä sileää ja rouheaa, pientä ja suurta, tummaa ja vaaleaa kiinnostavaksi kokonaisuudeksi.

Rakentajan Vinkki 2/2014

29


Sisustus ja valaistus

Aurinkosuojaus – valoa, lämpöä tai molempia Kevään tullen valon ja lämmön hallinta tulee jälleen eri tavalla ajankohtaiseksi. Auringosta halutaan toistaalta nauttia, mutta toisaalta pitää sisälämpötila miellyttävänä. Aurinkosuojauksen ammattilainen osaa opastaa rakentajaa jo aivan projektin alkuvaiheilla. Toisaalta aurinkosuojauksesta ei vielä tiedetä tarpeeksi, jotta apua osattaisiin pyytää tarpeeksi varhain. Yleensä asiantuntijaa lähestytään, kun talo on valmis ja ikkunoihin tarvitaan verhot. - Aurinkosuojaus pitää sisällään rakennuksen sisä- ja ulkopuolisen aurinkosuojauksen. Tehtävänämme on vastata ensin käytännön tarpeisiin: Halutaanko pitää lämpöä ulkopuolella peittämättä näkymää vai päästää lämpöä sisään mutta saada katseilta suojaa. Kaikki erilaiset vaihtoehdot ovat mahdollisia, opastaa kuopiolaisen Kaihdin & Kalteri Oy:n toimitusjohtaja Tiina Toivanen. Vaikka Toivasen yritys tarjoaa myös sisustussuunnittelua, edetään aurinkosuojauksessa toimivuus edellä. Se on mahdollista silloin, kun tarjonta tulee joka tapauksessa vastaamaan visuaalisiin tarpeisiin. - Ulkonäkö ei ole ongelma. Kun ensin tiedetään, millaisia ominaisuuksia toivotaan, löytyy teknisestä ratkaisusta riippumatta varmasti esteettisestikin näyttävä vaihtoehto, hän kiittelee. Onnistuneella aurinkosuojauksella saa usein kolmekin kärpästä yhdellä iskulla. Samalla tuotteella voi ratkaista asian niin, ettei tarvitse päällekkäin sälekaihdinta, pimennysverhoa ja sisustusverhoa. Yleisimmäksi väärinkäsitykseksi Toivanen nimeää lämmönhallinnan. Ikkunan sisäpuolella oleva heijastava kangas ei luovuta lämpöä enää takaisin ulkoilmaan. Valo toki heijastuu takaisin, mutta se ei auta huoneiston lämpenemiseen. Toivasen mukaan tietoisuus erilaisista screenjärjestelmistä ja ikkunan ulkopuolisesta aurinkosuojauksesta on kasvanut. Aurinkosuojaustuotteet soveltuvat erinomaisesti ikkunoiden lisäksi myös parvekkeille ja terasseille.

» www.kaihdinjakalteri.fi

Kaihdin ja Kalteri Oy:n tj Tiina Toivainen on itse innostunut viimeksi lamelliverhoista. Tuo usein hiukan antipatioita tai ikäviä muistoja herättävä tuote on päivittynyt ja raikastunut melkoisesti.Väri- ja kangasvaihtoehtoja löytyy jokaiseen lähtöön. Kauniisti valoa suodattava lamelliverho istuu yllättävän hyvin tämän päivän moderneihin ja selkeäpintaisiin koteihin.

30

Rakentajan Vinkki 2/2014


Mukavasti Moilasen Mukana...

VENÄJÄN, KARJALAN JA MONTENEGRON MATKOJEN ERIKOISMATKATOIMISTO K A R J A L A N M AT K AT

V E N Ä J Ä N M AT K AT

LYHYT KARJALANKIERROS 2.-5.6.,14.-17.7. 390€ PIETARIN MATKAT -Sortavala-Lahdenpohja-Kurkijoki-Käkisalmi-Viipuri - 20. - 23.03. metsästys/kalastusmessut 265 € PITKÄ KARJALANKIERROS 23.-28.6. 470€ - 03. - 06.04., 13. - 16.06., 24. - 27.07. alk. 265 € - 18. - 21.04. Pääsiäinen Pietarissa 265 € -Kostamus-Rukajärvi-Karhumäki-Kontupohja.... VIENAN KARJALAN MATKA 29.6.-2.7. 370€ P I E TA R I - M O S K O VA risteily + kaupunkiloma LAATOKAN RANTAVIIVAA VANHALLE RAJALLE 18.-26.08. 17.-20.07., 14.-17.8. 390€ UNOHTUMATON RISTEILY! 1495€ SORTAVALA - VALAMO 13.-15.6., 4.-6.7. 385€ PETROSKOI 1.-4.5., 18.-21.9.3 400€ TALLINNAN LAULUJUHLAT 04. - 06.07. 345 €

”Kuvittele paikka, missä rannat ovat yhtä safiirisen upeita kuin Kroatiassa, vuoret jylhät kuin Sveitsissä, rotkot melkein yhtä syvät kuin Coloradossa, rakennukset yhtä elegantteja kuin Venetsiassa ja kaupungit yhtä vanhoja kuin Kreikassa..”

MONTENEGRO

- Adrianmeren tuntematon helmi...

JOOGAMATKA 07.-14.05. 795 € TEEMAMATKA: LUOSTARIT Hinta: alk. 405 €/vko, 630 €/2 vkoa JA KIRKOT 14. - 21.05. alk. 445€

Lähdöt: 23.4.-21.6., 27.8.-10.10. joka viikko

TILAUSMATKAT OY puh. 017 26 333 23, 08 713 370 toimisto@tilausmatkat.info www.tilausmatkat.info

Tilausajoja tarvitaan aina Ei riitä, että bussinkuljettaja osaa ajaa autoa. Vastuullinen kuljetusyritys yhdessä kuljettajan kanssa pitää huolta matkustajien turvallisuudesta ja viihtyisyydestä monin tavoin. Nykypäivänä kuljettajan vastuualueisiin kuuluu usein myös matkanjohtajien tehtävien hoitaminen. Kuten monella muullakin alalla, on bussiliikenteekin alalla toimijoiden kirjo suuri. Kilpailu on kovaa, mikä osaltaan tarkoittaa hintojen polkemista aivan minimiin. Kuljetuspäällikkö Kari Åkman Tilausliikenne A. Kainulainen Oy:stä kuitenkin uskoo, että notkahduksesta huolimatta suomalaiset tulevat tulevaisuudessa käyttämään tilausajoja. - Alalle on suhteellisen helppo tulla. Se tarkoittaa sitä, että välillä uusia yrityksiä syntyy paljon ja ryppäissä, ja ne sinnittelevät mukana aikansa. Hintojen polkeminen on osaltaan vienyt kuljetusyritysten kaluston tasoa alaspäin. Kun katteet ovat minimaaliset, ei kaluston huoltoon ja uusimiseen voida käyttää rahaa. Koskaan aikaisemmin ei bussikalusto tässä maassa ole ollut näin huonossa jamassa, kuvailee yli 30 vuotta alalla ollut Åkman. Kuljetuksen tilaajien valinnan suurin peruste on kyydin hinta. Auton kuntoon, kuljettajan kokemukseen ja palvelutasoon ei niinkään kiinnitetä huomiota. - Talouden muutokset näkyvät nopeasti tilausajoissa. Yritysasiakkaat vähentävät kuljetusten käyttöä. Omalta osaltamme uskomme sabluunaamme, ammattitaitoomme ja hyvään palveluumme, lisää Åkman. Tilausliikenne A. Kainulainen ajoi alkuvuosinaan paljon matkoja Neuvostoliittoon ja Eurooppaan. Åkmanin mukaan ne ovat nyt jääneet pois: Ulkomaanbussit kiertävät Baltiaa ja Tukholmaa. Tämän päivän kuljetukset ovat shoppailumatkoja mm. Tuuriin ja Kuopioon, urheiluseurakuljetuksia ja keikkamatkoja.

»

Oppaan kanssa matka taittuu viihtyisästi Valmismatkan helppous on juuri siinä, että joku toinen huolehtii viisumeista, matkan järjestelyistä ja aikatauluista. Ammattitaitoinen opas pitää tunnelmaa yllä, sekä hallitsee matkakohdemaan tavat ja kielen. Kohdemaassa he järjestävät retkiä ja pyydettäessä yhteisiä ruokailuja. Toimitusjohtaja Senja Moilanen kertoo, että suurin osa Tilausliikenne Oy:n matkoille osallistujista on eläkeläisiä. - Heille tämä on helppo tapa matkustaa. Matkalla bussissa tutustuu helposti muihin matkustajiin, jolloin myös yhteishenki kasvaa. Matkan päätteeksi on usein löytynyt uusia ystäviä, hän jatkaa. Venäjän matkojen lisäksi bussilla pääsee mm. Viron kylpylämatkoille ympäri vuoden. Tilausmatkat Oy:n erikoiskohde on Montenegro. - Montenegro matkojen suosio kasvaa jatkuvasti, uutuutena on mm. joogamatka. Alunperin otimme maan mukaan kohteisiimme siksi, että vävyni on sieltä kotoisin. Hän toimii matkaoppaana ja hallitsee niin suomen kuin paikallisen kielen sekä maansa historian, kiittelee Moilanen. Tämä kohde on herättänyt Moilasen mukaan mukavasti kiinnostusta myös nuoremmissa matkustajissa. Matkustajamäärät kasvavat koko ajan. Tilausmatkat Oy on ainoa suomalainen matkanjärjestäjä, joka tekee matkoja Herceg Novin kaupunkiin. - Asiakkaamme ovat pitäneet siitä, että kohteemme ei ole iso turistirysä, vaan siellä näkee paikallista elämää, Moilanen toteaa.

» www.tilausmatkat.info

www.tilausliikennekainulainen.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

31


kunnat ja kaupungit

Tonttikauppaan lisäpontta näyttelystä Lapinlahden kunta kehittää taajamiaan määrätietoisesti. Nyt aktiivista työtä tehdään Alapitkällä, jonne on valmisteilla vuoden 2015 Omakotitalonäyttely. Kunta käynnisti viime vuoden lokakuussa Omakotitalonäyttely 2015 projektin Poklossi Oy:n kanssa yhdessä markkinavalmiille alueelleen Alapitkällä. Omakotinäyttelyn tarkoituksena on kasvattaa alueen vetovoimaisuutta ja mahdollisuuksia. Timo Ovaskainen Poklossi Oy.stä kiittelee Lapinlahden kuntaa heidän panostuksestaan Alapitkään. - Lapinlahden kunnalla on selkeä visio siitä, miten asiaa halutaan viedä eteenpäin. Kunta on investoinut kouluun ja päiväkotiin yhteensä 3.4 miljoonaa euroa. Kouluun mahtuu lisää välittömästi 50 lasta ja kunta on antanut lupauksen lapsiperheille Alapitkän koulun säilymisestä. Kylältä löytyvät postipalvelut, kauppa, aktiivinen nuorisoseura ja valaistu urheilualue.

Kahvimyllyn ja Opintien alueilla vapaita tontteja, 2 km Suonenjoen keskustasta, 50 km Kuopiosta.

- Näyttelyalueelle pääsee rakentamaan käytännössä heti, sillä siellä on 30 valmista tonttia. Ensimmäisiä varauksia on jo tehty, kuvailee Ovaskainen. Rakentajan kannalta Alapitkän Kekkolankankaan alue on erinomainen. Näyttelyn vuoksi alue tulee tavallista nopeammin valmiiksi ja rauhoittuu rakentamisesta. Toinen etu Ovaskaisen mukaan on, että alue asfaltoidaan. Omakotitalonäyttelystä on hyötyä myös paikallisille yrityksille. He voivat tarjota palveluitaan rakentajille keskitetysti. Lähiseudun rakennusalan yritysten tiedot lisätään heidän halutessaan näyttelyn omaan portaaliin, josta rakentajat löytävät ne helposti. - Jokainen omakotitalorakentaja päättää luonnollisesti itse, miten ja millaisen kodin haluaa rakentaa. Yhtä aikaa rakentaminen tarjoaa periaatteessa mahdollisuuden myös palveluiden yhdistämiselle, jolloin esim. kaivinkoneita voi hyödyntää yhdessä tulevan naapurin kanssa, vinkkaa Ovaskainen.

» www.lapinlahti.fi/Omakotitalonayttely

• 30 tonttia • Valmis infra + valokuitu, rakentamaan pääsee heti • Kunnan rakentajaetu nuorille ja lapsiperheille jopa 3000 € • Tonttien koko 1300–2100 m2 • Hinnat alkaen 11 800 €

Lisätietoja: www.suonenjoki.fi - vapaat tontit Suonenjoen kaupunki P. 017 513 311 1km keskustasta Kopolanrannan tulevia rivitalohuoneistoja jokinäkymällä www.snjrak.fi P. 0400 279 700

• Alapitkän kylällä päiväkoti, koulu, kyläkauppa ja postin palvelupiste • Oma kesäteatteri, nuorisoseurantalo, kirkko, tsasouna ja Suomen Asutusmuseo • Vilkasta seuratoimintaa ja hyvät harrastusmahdollisuudet Lisätietoja: Näyttelytontit Päivi Lamberg 040 488 3705 Näyttelytapahtuma Timo Ovaskainen 050 310 7441

omakotitalonayttely.fi/lapinlahti

32

Rakentajan Vinkki 2/2014

Varaa tonttisi heti!


Maaningan maahankinnoista iloa rakentajalle Kuopion keskustasta reilun puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Maaninka on omakotitalorakentajien suosiossa. Viime vuosina kunta on panostanut tulevaan tonttipankkiinsa tekemällä mittavia maahankintoja. Tällä hetkellä Maaningalta löytyy tonttivarantoa kolmelta eri suunnalta: Kirkonkylällä 10 omakotitalotonttia, Keskisaaressa kolme suurta tonttia sekä Pihtisalmen uudella alueella yli 10 tonttia. - Pihtisalmi sijaitsee taajaman tuntumassa. Sen tarjonnassa on mukana muutama rantatonttikin, lisää Maaningan kunnan hallintojohtaja Mauno Ranto. Ranto kertoo, että viime vuosien voimakkaat maahankinnat tulevat näkymään kaavoituksissa ja tonttitarjonnassa jo tänä vuonna. Viime vuoden puolella kunta osti viime Maaningan Kuopion ja Siilinjärven puoleiselta kyljeltä Käärmelahdesta paljon maata.

Toteutuneet kaupat pitävät sisällään 15 hehtaaria maata. Lisäksi jutun teon aikaan seitsemän hehtaarin kokoisesta alueesta odotetaan kauppavahvistusta. Mikäli myös vireillä olevat maakaupat toteutuvat, on kunnalla Käärmelahdessa yli 40 hehtaaria uutta maata. - Kaavoituksen myötä Käärmelahteen tulee kymmeniä reilun kokoisia omakotitalotontteja kohtalaisen yhtenäiseltä alueelta. Alueelle ollaan suunnittelemassa uutta koulua vanhan tilalle. Se on kirjattu myös Kuopion kanssa tehtyyn kuntaliitossopimukseen. Taajama on vahvasti kehittyvä, sillä sinne on viime vuosina rakennettu voimakkaasti. Käärmelahdesta on Kuopioon noin 25 kilometriä, kiteyttää Ranto.

Käärmelahti on pääasiassa kangasmaata. Järvenrantatontteja ei kunnan puolesta ole tarjolla, mutta uimarantaan on lyhyt matka. Tonttien hinnat asettuvat uomiinsa varsinaisen kaavoituksen jälkeen. Tällä hetkellä edullisimmat tontit pyörivät neljän euron neliöhinnoissa. - Kun julkisuuteen tuli tieto maahankinnoista, tuli kuntaan heti useampi kysely tonttikaupoista. Ensi kesän rakentajille Käärmelahdesta on varattavissa noin viisi tonttia yleiskaavan alueelta. Lisää tontteja valmistuu vuodelle 2015, jolloin alueella varmasti kuhisee, toteaa Ranto.

» www.maaninka.fi

Virtaavien vesien kunta Kysy lisää tonteista: hallintojohtaja Mauno Ranto p. 044 748 8201 mauno.ranto@maaninka.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

33


kunnat ja kaupungit

Vetovoimainen Siilinjärvi Tonttikaupat vilkastuvat kevään tullen. Siilinjärveltä tarjontaa löytyy sekä keskustasta että Etelä-Siilinjärveltä.

34

Siilinjärven kunnan tavoitteena on tarjota joka vuosi noin 30 uutta tonttia. Tänä vuonna suositulta Panninniemen alueelta löytyy parisenkymmentä heti rakennusvalmiita tontteja. - Alue on sellainen, jossa on mahdollisuuksia vielä kahdeksi – kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Tulossa on mm. lähes kymmenen täysin omarantaista tonttia, kuvailee vs. maankäyttöinsinööri Juha Elomaa. Täysin uutena alueena avataan Etelä-Siilinjärvelle Pyöreälahden alue. Sen kaava vahvistunee syksyyn mennessä, jolloin ensimmäiset parikymmentä tonttia on luovutusvalmiita. Elomaa veikkaa, että alueelle on kysyntää. - Sieltä päin ei ole ollut tontteja tarjolla pitkään aikaan. Nyt kaavoitusta on alustettu niin, että tontteja riittää Pyöreälahdesta muutamalle seuraavalle vuodelle. Pyöreälahti on osin avointa peltomaisemaa, osin metsäistä maisemaa. Se sijoittuu vanhan 5-tien ja junaradan väliin. Julkinen liikenne kulkee Pyöreälahteen hyvin. Alueelle on suunnitteilla myös kymmenkunta pienyritystonttia. Asumisen kannalta merkittävä uutinen löytyy kerrostalopuolelta. Tammikuussa Vuorelasta luovutettiin kaksi kerrostalotonttia. Vuorelaan on yhteensä nousemassa neljä uutta kerrostaloa. - On hyvä että kunnalta löytyy tontteja eri puolilta. Vuorela on hyvällä paikalla Kuopion ja Siilinjärven välissä, josta pääsee nopeasti myös lentokentälle. Satakunnan lennosto siirtyy tänä vuonna kokonaan tänne, joten voisi kuvitella, että heitä kiinnostaa myös Siilinjärven asumismahdollisuudet, toteaa Elomaa.

- Asumisoikeus on turvallinen asumismuoto, sillä asumisoikeussopimusta ei voi irtisanoa. Mahdollisesti nostettu laina on verovähennyskelpoinen. Asumisoikeusostosta ei mene varainsiirtoveroa, kuvailee tj Raija Pajunen Siilinjärven Asumisoikeus Oy:stä. Asumioikeusasuntoa haetaan omalla erillisellä kohdehakemuksella ja kunnalta haettavalla jonotusnumerolla. - Asuntojakoon on oma lainsäädäntönsä. Asunnot jaetaan numerojärjestyksen, ei tarpeen mukaan, lisää Pajunen. Siilijärven Asumisoikeus Oy:n kohteita ovat Viinamamäentie 3 ja Mäntykalliontie 2. Tytäryhtiö Siilinjärven Kotipolku Oy:n kohteita ovat Panninniementie 12, Vuorelantie 6 ja Honkarannantie 10. Tytäryhtiöllä on meneillään kaksi rakennushanketta, jotka molemmat valmistuvat ensi vuonna. Tulossa on 60-paikkainen Vanhan Pappilan palvelutalo Siilinjärven Risuharjuun ja asuinkerrostalo Vuorelaan Sandelsinpuiston alueelle.

» www.siilinjarvi.fi

» www.siilinjarvenasumisoikeus.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

Vaihtoehto asunnon ostamiselle tai vuokraamiselle Asumisoikeusasunnossa hankitaan oikeus asunnon hallintaan. Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon hankintahinnasta. Kuukausittain suoritetaan käyttövastike.


alansa ammattilaiset

SIILINJÄRVEN KOTIPOLKU OY

• nopeasti

PESE TAI PESETÄ MEILLÄ • Matot • Vuodevaatteet • Ym. suuret tekstiilit

• vaivattomasti • myös kuljetuspalvelut

Vuokra-asuntoja Siilinjärvellä

SIILINJÄRVEN ASUMISOIKEUS OY Asumisoikeusasuntoja Siilinjärvellä Omistusasumista vastaava asumisturva 15 % omarahoituksella. Valitse turvallinen asumisvaihtoehto pienellä sijoituksella ilman asunnon jälleenmyyntiriskiä. Vapautuvat asumisoikeusasunnot nähtävissä sivuiltamme www.siilinjarvenasumisoikeus.fi Asiakaspalvelu 044 474 0153 avoinna ma–pe 8–15.45

P. (017) 263 3128

Itkonniemenkatu 27, 70500 Kuopio www.pyykkisatama.fi

ROMUT KIERTOON!

Ostamme ja noudamme autot ym. kaikenlaiset rautaromut. - Rekisteristä poistot MAKSUTTA! - Romutustodistukset - Takuuvaraosat numerosta 040 484 9255

Valtuutettu Kuusakoski Oy:n vastaanotto- ja kierrätyspiste

Purkaamo Auto-osix Oy Pu

p. 0400 534 406, 0400 592 917 www.auto-osix.fi purkaamo@auto-osix.inet.fi

info@sjkotipolku.fi www.sjkotipolku.fi Asematie 2, 71800 Siilinjärvi Kauppakatu 25-27 A, 70100 Kuopio, puh. 017 2887 200, fax 017 2887 207 www.aatossarvi.fi Asianajaja, rak.ins. Kalle Lyytinen

45 % kotitalousvähennys - kylpyhuoneremontit - laatoitukset - vedeneristykset (VTT:n sertifikaatti) - huoneistoremontit

karppasentie 9, kuopio | puh. 050-547 9289 info@laatoituskuopio.fi | www.laatoituskuopio.fi

YMPÄRISTÖRAKENTAMISEN AMMATTILAINEN Tarjoamme uudisrakennusten ja saneerauskohteiden pihatyöt kokonaisvaltaisesti, sujuvasti ja laadukkaasti. Graniittikivi -seinät, lattiat ja tasot asennettuina sisälle ja ulos.

PÄIVIN KUKKA-AIKA

PIHA- JA VIHERSUUNNITELMAT, VIHERALUEIDEN HOITO Puutarhuri Päivi Ruuskanen Luvelahdentie 19, 71800 SIILINJÄRVI p. 044 252 7123 paivin@kukka-aika.fi

SYVÄNNIEMEN ASENNUS JA HUOLTO

▫ maanrakennustyöt ▫ uudisrakentaminen ▫ saneeraus

040 5529359, Yrittäjäntie 30 Kuopio. tarjouspyynnot@situra.fi • www.situra.fi Rakentajan Vinkki 2/2014

35


koulutus ja yrityspalvelut

Kuinka paljon aikaa ja rahaa käytät yrityksesi talouden hallintaan? Laskutus, maksuvalvonta ja taloushallinto kokonaisuudessaan vievät yrittäjän ajankäytöstä helposti suuren palan. Sähköisillä ratkaisuilla voidaan minimoida rutiinitöihin käytettävä aika, mutta miten löytää omalle yritykselle parhaiten sopivat palveluratkaisut? Palveluiden sähköistyminen ja uudet laskutustavat ovat tuoneet suomalaisille pk-yrityksille uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Yrityskentällä nähdään vielä paljon paperisia laskuja, mutta muutospaineet kohti sähköistä laskutusta kovenevat. Kuopiolainen Trust Kapital -konserni vastaa haasteisiin tarjoamalla markkinoille kokonaisvaltaiset ratkaisut taloushallinnon sähköistämiseen ja automatisoituun maksuvalvontaan. Myyntijohtaja Saku Määttä kuvaa konsernin tarjoavan kaiken kokoisille yrityksille skaalautuvan palvelupaketin laskutus- ja reskontraratkaisuista tilitoimistopalveluihin sekä rahoitus- ja lakipalveluihin.

TrustPoint – Ratkaisu laskutukseen ja maksuvalvontaan Trust Kapitalin tarjoamien sähköisten ratkaisujen etuina ovat mm. laskujen nopea käsittely, maksuliikenteen tehokas hallinta ja taloushallinnon ohjelmistojen käyttö TrustPoint-hallintatyökalun kautta. Selainpohjaiseen TrustPointiin sisältyy myynti- ja ostoreskontraohjelmistojen lisäksi mm. muistutus- ja perintäpalvelu, varastonhallinta, asiakas- ja tuoterekisteri sekä luottotietopalvelu. - TrustPointia voi käyttää millä tahansa koneella, jossa on Internetyhteys. Niinpä tietokoneen mennessä rikki, yrityksen tärkeät tiedot eivät katoa mihinkään. Samasta järjestelmästä löytyvät kaikki talouden hallinnan palvelut ja asiakas voi ottaa käyttöönsä ne toiminnot, joita yritys siinä vaiheessa elinkaartaan ja toimintaansa tarvitsee. Asiakkaamme maksaa vain niistä toiminnoista, joita hän käyttää, eikä kuormittavia kuukausimaksuja ole. Yleisin kysymys asiakasneuvotteluissa onkin, että voiko tämä olla näin helppoa, naurahtaa Määttä. - TrustPointin kautta yritys voi hakea yhteistyökumppanin luottotiedot tai käyttää luottotietojen valvontapalveluja, jonka avulla saadaan tietoa asiakkaiden maksuvalmiudessa tapahtuvista muutoksista. Tilastojen valossa 80 % luottotappioista syntyy olemassa olevien asiakkaiden aiheuttamina, joten kyse ei ole vain siitä, että uuden kumppanin tiedot tarkistettaisiin, Määttä taustoittaa.

36

Rakentajan Vinkki 2/2014

TrustPointin ehdoton vahvuus on, että se keskustelee rajapintojen avulla myös muiden yrityksen käytössä olevien järjestelmien kanssa. Rajapinnat ovat avoimet ja se taipuu mille tahansa toimialalle. Aineistot siirtyvät sähköisesti esimerkiksi kirjanpito-ohjelmistoihin. Automaatiot ja helppo tiedonsiirto minimoivat taloushallinnon rutiineihin käytettävän ajan; Trust Kapital toteuttaa laskutus-, reskontra- ja maksuvalvontapalvelut kokonaisuudessaan laskujen lähettämisestä perintätoimeen asti. - Jokainen tietää, miten tärkeää yritykselle on saada kassankierto toimimaan jouhevasti ja nopeasti. Sen lisäksi, että saatavat palautuvat nopeasti, vapauttaa TrustPoint yrittäjän tai laskuttajan aikaa, Määttä tiivistää.

Kotimaisuus on etu Laskutusohjelmiston ja osto- ja myyntireskontran lisäksi TrustPointia voi hyödyntää maksuvalvontaan ja rahavirtojen hallintaan. Yksi uusimmista palveluun sisältyvistä kokonaisuuksista on Analytics-kontrolleripalvelu. Analytics tuottaa informaatiota yrityksen taloudellisesta tilanteesta, suorituskyvystä ja kehitystarpeista. Raporteista ja analyyseista nähdään selkeiden kaavioiden ja taulukoiden avulla mm. mihin käyttöpääoma sitoutuu, millainen on yrityksen maksuvalmius ja missä ajassa myyntisaatavat keskimäärin kotiutuvat. Raportit perustuvat yrityksen kuukausittaiseen kirjanpitoon. - Visuaalinen tulos- ja liikevaihtoseuranta on helpommin ymmärrettävämmässä muodossa kuin lukurivit. Jokainen yrittäjä tietää, millaista perehtymistä ja opiskelua kirjanpidon seuranta vaatii. Analyticsominaisuudesta olemme saaneet paljon hyvää palautetta asiakkailta, Määttä lisää. Määttä kertoo, että suuri osa asiakasyhteydenotoista jää Trust Kapitalin asiakkaaksi. Yrityksissä on selkeä tarve taloushallinnon prosesseja helpottaville palveluille. Kotimainen osaaminen on konsernin palveluiden perusta. - Tavoitteenamme on rakentaa jokaiselle asiakkaalle palvelukokonaisuus, joka tuo säästöjä ja parantaa yrityksen kannattavuutta nopeuttamalla myyntisaatavien kiertoa ja vähentämällä luottotappioriskiä, Määttä kiteyttää. Trust Kapital on laajentunut kotimaan markkinoiden lisäksi Ruotsiin ja Baltiaan, mutta konsernin jalat seisovat vankasti Suomessa. Toimipisteitä löytyy suurimmista kaupungeista ja päätoimipiste sijaitsee Kuopiossa. Määtän mukaan tämä kertoo hyvin toiminnan asiakaslähtöisyydestä. - Toimimme valtakunnallisesti ja kansainvälisesti, mutta haluamme aina tavata asiakkaamme kasvotusten. Asiakaspalvelustamme saa aina apua, ja koulutamme ohjelmien käyttöön. Jokainen asiakas on meille tärkeä, yrityksen kokoon tai liikevaihtoon katsomatta.

» www.trustkapital.fi


Kuitit ja yrityksen taloushallinto hukassa? Hyvän tilitoimiston merkitys on yritystoiminnalle korvaamatonta. Hallinnolliset työt vievät aikaa ydintoiminnalta. Paikkakuntaakin tärkeämpää on löytää tilitoimisto, joka on omassa yritystoiminnassa aktiviisesti mukana. Nykyään tilitoimiston ei tarvitse sijaita samalla paikkakunnalla yrityksen kanssa. Sähköiset palvelut yleistyvät kovaa vauhtia. Petri Mikkonen Laskentapalvelu Mikkonen Ky:stä kertoo, että vaikka sähköisiä vaihtoehtoja aluksi saatetaan epäillä - ja etenkin pelätä niistä aiheutuvia kustannuksia - on jokainen ne käyttöönsä ottanut ollut erittäin tyytyväinen. - Tällä hetkellä asiakkaistamme n. 30 % ovat valinneet kokonaan paperittoman kirjanpidon. Kevään aikana siirrämme maksutta asiakkaitamme sähköisten palveluiden puolelle, jotta sen käyttö yleistyisi ja tulisi tutuksi, hän kuvailee. Tietoturva-asiat ovat yritykselle tärkeitä, joten sähköiseen palveluun kirjaudutaan aina omilla yrityskohtaisilla tunnuksilla. - Sähköisessä kirjanpidossa paperit, tositteet ja kuitit eivät katoa mihinkään. Tapahtumia on helppo selata ja etsiä, sillä mitään kaappeja ja mappeja ei tarvitse selata, huomauttaa Mikkonen. Paperittoman toiminnan lisäksi toinen merkittävä muutos taloushallinnossa on konsultointi. Mikkosen mukaan sitä osataan jo

pyytää valitulta tilitoimistolta. - Tilitoimisto puuttuu yrittäjän tekemisiin enenevissä määrin myös oma-aloitteisesti. On molempien etu, jos asiakasyritys menestyy. Mielestäni asiakasyrityksen tulee saada tilitoimistosta automaattisesti muutakin kuin tuloslaskelma, tase ja arvonlisäverolaskelma, sanoo Mikkonen. Yleistaloudellisen tilanteen ollessa sitä mitä se on, kehottaa Mikkonen kiinnittämään yrityksen kulurakenteisiin entistä tarkempaa huomiota. Hän painottaa konsultoinnin tärkeyttä aina, jos yrityksen toiminnassa tapahtuu muutoksia. - Kun normaaliin toimintaan suunnittelee muutosta, kannattaa asiantuntijaan ottaa nopeasti yhteyttä. Tuolloin saa jo ennakkoon tiedon siitä, mitä kannattaa tehdä ja miten, eikä virheitä tarvitse purkaa jälkikäteen. Asiantunteva tilitoimisto tietää, mikä on verotuksellisesti ja myös toiminnallisesti järkevintä, korostaa Mikkonen. Kuopiossa ja Siilinjärvellä toimivalta Laskentapalvelu Mikkoselta saa apua perinteisten tilitoimistopalveluiden lisäksi mm.

sukupolvenvaihdoksiin, yrityskauppoihin, controller-palveluihin, fuusioitumiseen sekä jakautumisiin. Yrittäjävetoisen toimiston päätöksenteko ei jää junnaamaan konsernirakenteisiin, vaan asiakkaiden toiveisiin voidaan antaa nopea vaste.

» www.laskentapalvelumikkonen.fi

Osaava Laskentapalvelu Mikkonen • • • • • • • •

Kirjanpito Palkkalaskennat Tilintarkastukset Tilinpäätökset Hallinnointipalvelut Veropalvelut Tietoliikenne Controller -palvelut

Uusille asiakkaille ensimmäisen kuun kirjapito veloituksetta

Kuopion toimipiste: Laskentapalvelu Mikkonen Ky Haapaniementie 10 70100 KUOPIO Puh. 0207 209 500

Siilinjärven toimipiste: Laskentapalvelu Mikkonen Ky Isoharjantie 6 71800 SIILINJÄRVI Puh. 0207 209 504

www.laskentapalvelumikkonen.fi


koulutus ja yrityspalvelut

Uusiutuvien energioiden

Aurinkosähköjärjestelmien opetusympäristöjä

täsmäkoulutuksia energia-alalla Uusiutuvien energioiden koulutusten ja osaamisen kehittäminen Pohjois-Savossa -hankkeen myötä Toivalassa saadaan nauttia harvinaisista täsmäkoulutuksista. Energia-asioiden ollessa pinnalla, saavat ammattilaiset muutamassa päivässä ajankohtaisen tiedon mm. maa- ja aurinkojärjestelmiin liittyen. Savon koulutuskuntayhtymä on järjestänyt energia-alan pätevöitymiskoulutuksia Toivalassa kahden vuoden ajan. Suosituimmat koulutukset ovat lämpöpumppupätevöitymiskoulutuksia sekä aurinkolämpöjärjestelmiin liittyviä koulutuksia. Lyhyt koulutukset kestävät 2-3 päivää, sillä tavoitteena on erikoistua yhteen erikoisalaan kerrallaan. Hankkeen myötä uusiutuvan energian koulutuksia on rakennettu yrityslähtöisesti. Koulutusten kohderyhmänä ovat LVI- ja sähköasentajat, urakoitsijat, isännöitsijät, suunnittelijat ja viranomaiset. Päämääränä on tarjota ajankohtaisin tieto koko toimialaketjun tekijöille.

Oikein asennettu järjestelmä toimii – parannettavaa joka kolmannessa? - Siihen nähden kuinka paljon Suomessa tällä hetkellä asennetaan esimerkiksi maalämpö- ja hybridijärjestelmiä, ei alan koulutusta ole viety tarpeeksi eteenpäin. Koulutustarve on selkeä. Uudet rakennusmääräykset pakottavat joka tapauksessa energiatehokkuuteen, taustoittaa projekti-insinööri ja kouluttaja Janne Happonen. Pientalopuolella erityisesti maalämpöpumput ovat suosittuja. Happonen muistuttaa, että asentajan valinnalla on merkitystä. Itse maalämpöjärjestelmät ovat arvokkaita, sillä niiden kokonaishankintakustannukset asiakkaalle pyörivät 15-20 000 euron kieppeillä. Jos järjestelmä on heikosti asennettu, ei siitä saa kaikkea hyötyä irti. - Asennusvirheiden takia tulevat erot niiden käytössä ja säästöissä ovat merkittäviä. Joka kolmannesta käytössä olevasta maalämpöjärjestelmästä löytyisi varmasti parannettavaa, arvioi Happonen. Asennuksessa tehtävät säädöt vaikuttavat myös pumppujen toimintaikään. Happosen mukaan aikaisempina vuosina maalämpöpumppuja ylimitoitettiin, jolloin pumppujen vuosittaiset käyttötuntimäärät jäivät optimaalisen käytön kannalta vähäisiksi. Liian vähäiset vuosittaiset käyttötuntimäärät nostavat järjestelmän käyttökustannuksia ja lyhentävät niiden todennäköistä käyttöikää. Tällä hetkellä suurimpia virheitä tehdään säädöissä ja maalämpöpumpun yhdistämisessä muihin järjestelmiin, eli nk. hybridijärjestelmiin. Niissä energiaa tuotetaan rinnakkain ja vuorotellen usean eri lähteen voimin. Vanhimmat maalämpöpumput ovat olleet käytössä reilusti yli kymmenen vuotta, joten niiden huollon aika on jo tänään. Happonen toteaakin, että tulevaisuudessa huoltopuolta tullaan huomioimaan myös koulutuksissa enemmän.

» www.sakky.fi » www.aikuistaoppimista.fi 38

Rakentajan Vinkki 2/2014

Lämpöpumppujen opetustilasta

Uusiutuvien energioiden koulutuksia!

Tarjolla pätevöitymiskoulutusta nykyaikaisessa oppimisympäristössä Maalämpökaivon mitoitus ja mittausmenetelmät (2 pv) 27.-28.3.2014 Aurinkolämpöjärjestelmien pätevöitymiskoulutus (2 pv) 11.-12.6.2014 (+RES sertifioinnin loppukoe 13.6.2014) Aurinkosähköjärjestelmien pätevöitymiskoulutus (2 pv) 18.-19.6.2014 (+RES sertifioinnin loppukoe 20.6.2014) Lämpöpumppuasentajan EU-CERT sertifiointikoulutus ja kylmäpätevyyskoulutus alle 3kg , Koulutuspäivät (yht.16 päivää) Teoriapäivät (4 lähipäivää + 6 etäpäivää) 14.-15.8.2014, 21.-22.8.2014 Käytännön harjoittelupäivät (4 päivää): 28-29.8.2014, 4.-5.9.2014 Näyttökoepäivät (2 päivää): 11.-12.9.2014 Pientalojen automaatiojärjestelmät hybridijärjestelmissä koulutus (1 pv) marraskuussa 2014 Koulutuspaikka: Savon ammatti- ja aikuisopisto Haapamäentie 1, 70900 Toivala Rakennus 7, Toivala – Uusiutuvan energian oppimislaboratorio: http://maps.google.fi/ (hakusanat: Haapamäentie 1, Siilinjärvi) Koulutusten tarkemmat sisällöt löytyvät osoitteesta https://wilma.sakky.fi/browsecourses Lisätietoja alkavista koulutuksista ja uusiutuvan energian oppimislaboratoriosta antaa projekti-insinööri Janne Happonen, Savon ammatti- ja aikuisopisto p. 044 785 3488, S-posti: janne.happonen@sakky.fi

www.sakky.fi


alansa ammattilaiset Sähkö varmoissa käsissä

Isoharjantie 6 71800 SIILINJÄRVI Vasaratie 2 73300 NILSIÄ

• • • •

Sähkösuunnittelu Sähköurakointi Tarvikemyynti Ilmalämpöpumput, myynti ja asennukset

MJR-SÄHKÖ KY Sähkötyöt suunnitelmasta toteutukseen

KUOPIO - SIILINJÄRVI 010 8366 900 NILSIÄ 010 8366 903

Puh. 045-630 9913 www.mjr-sahko.fi

www.sahkotel.fi

AMJ-Trans ◆

Uppopumput ja pumppaamot Huolto, korjaus ja myynti Yrittäjäntie 26, 70150 Kuopio, 017 2832166 www.sahkokonekorjauspursiainen.fi

Vuokraamme erikokoiset vaihtolavat kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Vaihto-, siirto- ja roskalavat yksityisille, yrityksille ja taloyhtiöille. Kysy päivän tarjous!

Ari Jauhiainen Puh. 044 305 7004 ◆ amjtrans@gmail.com

• soransiirrot

Palvelumme

www.mustamarakassi.fi

• Huoneistoremontit • Kylpyhuoneremontit • Alihankinta

Soita 040 967 0443

Remontti Risteri Sami Ristiharju p. 040 967 0443 sami.ristiharju@risteri.fi

Rakentajan Vinkki 2/2014

39


Ota käyttöön ilmainen

TrustPoint-laskutusohjelma „ Luo laskut helposti ja nopeasti Näppäile laskutustiedot TrustPointiin – me huolehdimme laskujen tulostuksesta ja postituksesta. „ Valitse lähetystavaksi kirjeposti, sähköposti

tai sähköinen lasku

Laskut lähetetään yrityksesi omalla ulkoasulla ja yhteystiedoilla. „ Automatisoi maksuvalvonta Halutessasi maksumuistutukset lähtevät järjestelmän kautta automaattisesti ja tarvittaessa saatavat siirretään perintään. „ Käytä netin kautta missä ja milloin tahansa Voit kirjautua TrustPointiin millä tahansa Internet-yhteydellä varustetulla tietokoneella tai päätelaitteella.

SOPII KAIKILL YRITYK E SILLE laskutu sm riippumaäärästä tta.

Maksat vain lähetetyistä laskuista

TrustPointin kautta käsittelet myynti- ja ostolaskut samassa helppokäyttöisessä järjestelmässä. Myynti- ja ostoreskontraohjelmistojen lisäksi voit ottaa käyttöön muistutus- ja perintäpalvelun, luottotietopalvelun, varastonhallinnan, asiakas- ja tuoterekisterin sekä Analytics-kontrolleripalvelun.

Tilaa tunnukset TrustPointiin: „puh. 030 668 6600

„info@trustkapital.fi

„trustkapital.fi/trustpoint

Ratkaisut sähköiseen taloushallintoon

www.trustkapital.fi

Rakentajan vinkki talvi 2 2014 web  
Rakentajan vinkki talvi 2 2014 web  
Advertisement