Program / Orkesterfestivalen 2018

Page 1

facebook.com /orkesterfestivalen #orkesterfestivalen

ORKESTER FESTIVALEN

04·03·2018 DR Koncerthuset

1

Program


Program KONCERTSALEN

STUDIE 1

kl.

Orkester

kl.

Orkester

11.00 11.45

Steiner-Symfonikerne

11.3012.15

MusikUnik

12.00 12.45

NUO (Nordsjællands ­Ungdomssymfoniorkester)

12.3013.15

Green Leaves

13.00 13.45

SASO (Sankt Annæ Symfoniorkester)

13.3014.15

HOPE (House of Performance)

14.00 14.45

CNUS (Carl Nielsen­ Ungdomssymfoniorkester)

14.3015.15

Lyngby-Taarbæk Musikskoles talentensemble

15.00 15.45

OrkesterEfterskolens Symfoniorkester & ­MidtVestjysk Ungdoms­ symfoniorkester

15.3016.15

GUO (Greve Ungdomsorkester)

16.00 16.45

Albertslund Symfoniorkester

16.3017.15

Sankt Annæ BigBand

17.00 17.45

DUSIKA (Hovedstadsregionens Ungdoms­ symfoniorkester)

17.3018.15

MiniHOT + PixiHOT

se side 9-11

se side 14-17

2


STUDIE 2

STUDIE 3

kl.

Orkester

kl.

Orkester

11.15 12.00

Suzuki Strygerne

11.4512.30

OrkesterEfterskolens Kammerensembler

12.15 13.00

Lejre Strygerne

12.45 14.15

13.15 14.00

Celloexpressen

De Eventyrlige Basser: 12.45-13.15 Peters EB 13.15-13.45 Kristines EB 13.45-14.15 Karens EB

14.15 15.00

Skanderborg Kammerorkester

14.1514.30

Anders & Zoé

15.15 16.00

Orkestret Bersærk

14.30 15.00

Tribrato

16.15 17.00

KKSO (Københavns ­Kommunes Skoleorkester)

15.1516.00

Goldfingers & SilverStrings

17.15 18.00

HOT

16.3017.15

FRESCO

se side 18-21

se side 22-25

ØVRIGT INDHOLD I DETTE PROGRAM Velkomst ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������3 Kontrabas-tema ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������5 Fakta om bassen ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������5 Tykke basjokes ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������6 Interviews med kontrabassister på Orkesterfestivalen 2018 �������������������������������������������������6-7 Foyer-aktiviteter ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 12-13 Tag et Orkestercertifikat ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 26-27 Kolofon ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 27 Fonde ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 28

3


Velkommen ... TIL ORKESTERFESTIVALEN 2018 Orkesterfestivalen 2018 er propfyldt med den bedste musik spillet af nogle af Danmarks mest talentfulde børn og unge. Vi kan igen i år præsentere landets dygtige ungdomsorkestre og ensembler. Du kan opleve alt fra 100 mands symfoniorkestre til kammertrioer, harmoniorkestre i alle størrelser og niveauer, folke- og bigbandmusik – og selvfølgelig alle de eventyrlige kontrabasser i studie 3. Du har nemlig med vores kontrabas-­ tema mulighed for at se og høre basser i alle størrelser og mængder: I symfoniorkestrene er de mange og store, hos de Eventyrlige Kontrabasser er de små og få. På side 6 kan du læse om Erik på bare 5 år. Han elsker bassen og har holdt baskoncert i børnehaven!

Midt i al musikken er der mulighed for selv at prøve kræfter med instrumenterne. Se om du kan få udfyldt dit orkestercertifikat hos i.K. Gottfrieds prøvestationer i foyeren. Du kan også få taget en instrument-selfie i fotocamperen, klæde dig ud som en spilleprins eller give dig i kast med alle glimmer-aktiviteterne. Husk også at holde en pause i restauranten, hvor der brygges kaffe hele dagen. Denne dag havde ikke været mulig, hvis ikke det var for alle de frivillige i Orkester­festivalens Crew. Hvis du møder en af dem på din vej rundt i huset, så giv dem et smil – de fortjener det. Vi glæder os til at vise jer alt det, landets børn og unge kan. I bliver ikke skuffede. Det lover vi. Velkommen! maja joss-børch

Husk at del dine oplevelser på ­Orkesterfestivalen 2018 på de sociale medier – brug hashtagget #OF18 4


Kontrabas-tema ... PÅ ORKESTERFESTIVALEN 2018 Som noget nyt sætter #Orkesterfestivalen i år særligt fokus på et af de sjældne orkesterinstrumenter: ­Kontrabassen. For hvem vil ikke gerne spille bas? FAKTA OM BASSEN

”Selvom bassen er meget stor, tiltrækker den ikke meget opmærksomhed i ­musikken. Som oftest lægger den bunden og holder grundpulsen. Man savner den, hvis den ikke er der, men glemmer tit dens betydning. Der, hvor kontrabassen får størst opmærksomhed, er, når bassen skal transporteres. Hvad enten man bærer den på ryggen eller kører den på en lille vogn, ser det ofte lidt grotesk ud – og pludselig ser alle kontrabassen og dens ofte lidt generte ejer, der ikke er vant til rampelyset” —Karen Wetke

• Hvis man ikke har mulighed for at få kontrabasundervisning på sin musikskole, kan man søge om at låne en kontrabas i instrumentfonden. Information om dette kan findes på bl.a. ­Københavns Musikskoles ­hjemmeside. • På mange musikskoler har man mulighed for både at låne en bas med hjem og for at have en bas, man spiller på på musikskolen, så man ikke behøver at slæbe den frem og tilbage hver gang. Det er også muligt at købe hjul til bassen og trille den. • Venstrehåndede kan også lære at spille bas: Der er noget, der er sværere, mens der er andet, der er lettere, da begge hænder er meget specialiserede. • Man behøver ikke at være høj eller stærk. Alle kan lære at spille bas!

5


TYKKE BASJOKES

ERIK MØRCH FRØSIG Orkesterfestivalens yngste bassist

Hvorfor får bassister aldrig arbejde i forsvaret? Fordi de altid løber kontra!

Erik Mørch Frøsig er 5 år og har spillet kontrabas siden august 2017. Erik har allerede spillet sin første kontrabaskoncert i børnehaven, og kan op til flere numre. I dag kan du høre ham i studie 3, sammen med ’Karens Eventyrlige Kontrabasser’.

What’s the difference between an onion and a double bass? Nobody cries when you chop up a double bass! Hvordan får man en kontrabas til at stemme? Man skærer den op og laver den om til en xylofon!

Hvorfor spiller du kontrabas? Er det fordi, det er et let instrument? ”Det er ikke et let instrument. Den er ­faktisk tung, men jeg kan godt bære den. Men jeg syntes, at det var et sejt instrument, fordi det er stort. Det synes, jeg ikke mere, men jeg spiller stadigvæk.”

Har du hørt om bassisten, som var så meget ude af stemning... at hans ­stemmegruppe bemærkede det? En kontrabassist ankommer et par minutter for sent til en prøve på Händels ’Messias’. Han pakker bas og bue ud, sætter sig, og retter opmærksomheden mod dirigenten. Dirigenten spørger ’Vil du have et øjeblik, så du kan stemme?’ Kontrabassisten svarer noget over­rasket ’Hvorfor? Er det ikke det samme som sidste år?’

Hvad er det bedste ved en kontrabas? ”Det er, at den både kan spille høje og dybe toner”. Hvorfor er det en god idé for andre at begynde at spille kontrabas? ”Fordi jeg gør det. Så kan vi mødes på musikskolen”.

Good bass players stay out of treble!

Hvor vil du gerne spille, når du bliver rigtig god? ”Det ved jeg ikke. Jeg er kun 5 år. Man skal være voksen for at være rigtig god.”

Hvorfor har en bas fire strenge? Jo, den ene er til at spille med og så er der tre i reserve! Why can’t the bass player get through a door? He either can’t find the key or he doesn’t know when to get in! Hvad er definitionen på en gentleman? Én, der kan finde ud af at spille ­kontrabas, men ikke gør det! What do a bass and a lawsuit have in common? Everyone is relieved when the case is closed! What do you call twenty double basses at the bottom of the ocean? A good start!

6


TEENAGEBASSERNE Hør to af disse tre bassister i ­symfoniorkestret ­DUSIKA, der spiller i ­Koncertsalen kl. 17.00

Har du prøvet at køre i bus med din kontrabas? Valdemar: ”Ja. Det er meget sødt, at folk kommenterer kontrabassen. men man kan godt blive træt af, at det altid er de samme kommentarer. For eksempel ’Sikke en stor guitar? Hvor meget vejer den? Kan du godt bære den?’ (Sunneva). Ellers siger de: ’Du skulle have valgt at spille på piccolofløjte’ Så griner jeg bare høfligt.”

Sunneva Folker Kappel, Thora Kidon Jaeger og ­Valdemar Rudd har spillet ­kontrabas hos Karen Wetke i Københavns musikskole i mellem 6 og 8 år.

Er der nogle dårligt ved at spille bas? Thora: ”Nej, det er mere det, at det er fysisk hårdt. Jeg har smadret en finger, fordi vi havde spillet noget jazz i vores orkester, så det kan godt være lidt hårdt at spille kontrabas nogen gange.”

Hvad er det bedste ved at spille ­kontrabas? Sunneva: ”Det er simpelthen så fedt at spille i et orkester, hvor det rent faktisk lyder godt. Og vores tur til Toscana med DUSIKA i 2017 var fantastisk.” Thora: ”Det er alle de mennesker man lærer at kende. Det er meget intimt at spille musik sammen, så man få et meget stærkt personligt bånd til hinanden…og så alle de dybe toner, selvfølgelig, det er fedt!”

Vil du gerne spille kontrabas i frem­ tiden, eller er det bare en hobby? For Sunneva bliver kontrabassen verdens bedste fritidsaktivitet, mens både Thora og Valdemar ønsker at blive optaget på MGK (Musikalsk grundkursus). Thora: ”Jeg kunne rigtig godt tænke mig at blive professionel, for jeg kan slet ikke forestille mig ikke at skulle spille kontrabas eller at skulle lave noget andet.”

7


Koncertsalen Konferencier rie koch “Det er, når man laver musikken ­s­ammen, at man finder ud af, at man kan skabe noget, der er stort – og det kan kun lade sig gøre, hvis alle går efter det!” Som barn sang Rie Koch selv i pigekor på Sankt Annæ Gymnasium og har altid dyrket fællesskabet gennem arbejde i vokalensembler og kor. I dag er Rie Koch programvært på P2, hvor hun præsenterer Torsdagskoncerter, laver podcasts f.eks. om klassiske legender, og så har hun igennem mange år holdt foredrag og været konferencier ved større konku­ rrencer som f.eks. Den Internationale Carl Nielsen Konkurrence, P2 Kammer­ musikkonkurrencerne samt de internationale Malko-dirigent-konkurrencer.

Oplevelsen er stor, allerede når man træder ind i Koncertsalen. DR Koncerthusets mest imponerende scene indbyder til ­fællesskab, musikalsk magi og unik intimitet mellem publikum og kunstnere. ­ Til Orkesterfestivalen er det ­landets ungdomssymfoni­ orkestre og store strygeorkestre, der spiller i salen.

11.00 – 11.45 STEINER SYMFONIKERNE

Dirigenter: Poul Larsen/Danijela Musan/ Joao Gouveia Paes Program — antonín dvořák Symfoni nr. 9, Fra den nye verden (arr. Richard Meyer) trad. Tema og variationer over La Folia (arr. Douglas E. Wagner) georg friedrich händel Halleluja–koret fra Messias (arr. Richard Meyer) wolfgang amadeus mozart Tryllefløjten (arr. Richard Meyer) jean sibelius Finlandia (arr. Richard Meyer) trad. Sword dance (arr. Bob Phillips) joseph haydn St. Antony Chorale (arr. James Rae) ludwig van beethoven Ode til glæden (arr. Bob Cerulli) susan h. day King’s Court Steiner–Symfonikerne er opstået som et samarbejde mellem orkestrene på Steinerskolerne i København og Vordingborg på 7. og 8. klassetrin med specielt henblik på at kunne spille til Orkesterfestivalen 2018.

Vi har planlagt at besøge hinandens skoler i januar og februar for at kunne øve sammen og lære hinanden at kende. Vi synes, det er en helt enestående chance at kunne komme til at spille i DR Koncerthuset, og det er uden tvivl med til at opildne musikerne til at yde deres bedste. 8


12.00 – 12.45 NUO (NORDSJÆLLANDS UNGDOMSSYMFONIORKESTER) Dirigent: Morten Ryelund

Program — georg friedrich händel Fyrværkeri–musik – La rejouissance edvard grieg Fra Peer Gynt–suiten: Arabisk dans, Solveigs sang og I Dovregubbens hal franz schubert Fra Den ufuldendte: 1. Allegro moderato gustav holst Fra Planeterne: Jupiter antonín dvořák Slavisk dans, op. 46, nr. 8 NUO er et nyt ungdomssymfoniorkester i Nordsjælland. De kommunale musikskoler i Allerød, Hørsholm, Hillerød, Furesø og Rudersdal samarbejder med Villy Saft Nielsens Fond i Allerød, så det er muligt at samle et fuldt besat symfoniorkester.

Orkestret havde sin første prøve i oktober 2017. Det nyoprettede orkester har haft stor tilslutning fra alle sider. ­Succesen skyldes blandt andet dirigenten ­Morten Ryelund, der evner til få eleverne til at lytte til musikken og hinanden.

13.00–13.45 SASO (SANKT ANNÆ SYMFONIORKESTER) Dirigent: Frederik Støvring Olsen

Program — nino rota Godfather Suite (arr. Jakob Faurholt) ennio morricone Cinema Paradiso (arr. Silas Nathaniel Huff) h.s. løvenskjold Fra 2. akt af Sylfiden john williams Presenting Star Wars (arr. Jakob Faurholt) Udover SASO’s normale koncert­ virksomhed har orkestret tætte samarbejder med Det Kongelige Teaters Balletskole om en årlig balletforestilling og Tivoli om en årlig sommerkoncert i koncertsalen.

Sankt Annæ Symfoniorkester (SASO) blev grundlagt i 1995 og er et af Danmarks førende ungdomssymfoni­ orkestre med omkring 70 medlemmer i alderen 15 til 24 år. For at komme med i orkestret skal man igennem en audition. Langt de fleste medlemmer af orkestret er elever på Sankt Annæ Gymnasium, men ­orkestret har også medlemmer fra konservatorierne og MGK.

9


14.00–14.45 CNUS (CARL NIELSEN U ­ NGDOMS SYMFONIORKESTER) Christian Hørbov–Meier

pjotr

Program — friedrich kuhlau Ouverture til Elverhøj john williams Harry Potter-suite carl nielsen Fløjtekoncert, 1. sats Solist: Frida Lunde tjajkovskij Fra Svanesøen: Vals & Ungarsk dans

CNUS – Carl Nielsen Ungdoms ­Symfoniorkester – er et tilbud til unge klassiske musikere, der ønsker at spille symfonisk musik på højst mulige niveau. Orkesteret lægger sig på et niveau mellem musikskolerne og

­ onservatoriet, og har som formål at k bygge bro mellem disse. CNUS arbejder ud fra en filosofi om, at den dygtige hjælper den mindre dygtige, og derved får vi en positiv atmosfære og gode musikalske resultater.

15.00 – 15.45 ORKESTEREFTERSKOLENS SYMFONI­ORKESTER & ­MIDTVESTJYSK UNGDOMS­SYMFONIORKESTER Dirigent: Ole Faurschou Program — ORKESTEREFTERSKOLENS SYMFONIORKESTER dimitri sjostakovitj Klaverkoncert nr. 2 i F-dur, 1. sats Solist: Johannes Stenberg Olsen

SAMMEN MED MIVU

zoltán kodály Intermezzo fra Hary Janos

georges bizet Fra Carmen Suite: Prelude, Habanera, Chanson du Toreador Seguidilla, Danse Boheme gustav holst Fra Planeterne: Jupiter (arr. Leidig)

OrkesterEfterskolen er den eneste efterskole i Danmark, som har fokus på klassisk musik. I et helt år bor eleverne tæt sammen og oplever det særlige fællesskab, som kan opstå, når musikken er den fælles interesse. Som elev på OrkesterEfterskolen oplever man den store symfoniske musik, og selvom eleverne har meget forskelligt niveau, kan

alle deltage i musikken og med­­intensiv ­undervisning og fælles inspiration opleve en utrolig udvikling på et år. I år spiller OrkesterEfterskolen sammen med MiVU, MidtVestjysk Ungdomssymfoniorkester. MiVU består af elever fra mere end ti musikskoler i det midtvestjyske og afholder koncert flere gange om året. MiVU har base på Kulturskolen Viborg. 10


16.00 – 16.45 ALBERTSLUND SYMFONIORKESTER Dirigent: Erik Jakobsson

Program — nikolaj rimskij–korsakov Fra Scheherazade, op. 35, 2. sats: Historien om Prins Kalender igor stravinskij Introduction, Ronde des princesses, Danse infernale du roi Kastcheï, Berceuse Albertslunds Symfoniorkester blev grundlagt i begyndelsen af 1990’erne af Albertslund Musikskole på initiativ af kommunens daværende borgmester Finn Åberg og daværende musikskole­ leder Jens Sandfeld.

Fra 2005-14 og igen fra 2016 har violinist og dirigent Erik Jakobsson været orkesterets faste dirigent og orkesterpædagog. Orkestrets standard er stadigt stigende og repertoiret betydeligt udvidet gennem årene. Det er vigtigt at have det sjovt, bare kvaliteten er med – og her er begge dele til stede.

Orkesteret debuterede med et til lejligheden nyskrevet værk af John Høybye med Aage Haugland som solist og dirigeret af Peter Skriver, kontrabaslærer på Albertslund Musikskole.

17.00 – 17.45 DUSIKA (HOVEDSTADSREGIONENS UNGDOMSSYMFONIORKESTER) Dirigent: Kristoffer Kaas

Program — jean sibelius 2. Symfoni – 4. sats carl maria von weber Fantasi over Jægerbrud, arr. Jakob Faurholt camille saint-saëns Dance Macabre duke ellington The River – 2. sats: The Meander DUSIKA – Hovedstadsregionens Ungdomssymfoniorkester – blev dannet i 1988 på initiativ af Musikudvalget i Københavns Amt. DUSIKA ledes af en dirigent, Christian Schmiedescamp, og en administrator, der giver orkestret de bedste musikalske og praktiske vilkår at arbejde under.

DUSIKA har omkring 60 medlemmer i alderen 13-25 år, og er et tilbud om symfonisk orkestersammenspil på et højt musikalsk niveau til unge i Hovedstadsregionen. Socialt samvær og godt kammeratskab prioriteres højt i DUSIKA. Foruden faste prøver arrangeres orkesterweekender og koncertrejser i ind- og udland. DUSIKA har bl.a. været på tur til Australien, Italien, Rusland, Paris og Krakow. 11


Foyer-aktiviteter Udover at huse en scene (se de følgende sider om Studie 1), huser Koncerthusets foyer også et væld af andre aktiviteter under Orkesterfestivalen. Læs om dem herunder.

Restauranten Hvis du trænger til at få hvilet ører og ben, så find en plads i Koncert­husets restaurant. Der er kaffe på kanden og alt godt til ganen fra kl. 10 - 16 morgenmad

Serveres mellem kl. 10.00 – 12.00 frokost

Serveres mellem kl. 12.00 – 16.00 bar

Åben kl. 10.00 – 18.00

Udklædning Til alle børn og ­udklædningsglade sjæle: Her kan du udleve dine ­prinsesse- eller heltedrømme.

Fotocamper Få et minde med hjem fra Orkesterfestivalen. Hop ind i fotocamperen – og husk at del dine bedste orkesterfestivalminder på vores fotovæg eller med #Orkesterfestivalen2018 og #OF18

12


Glimmer, klip og klister med musik Glimmer kan man aldrig få for meget af – og her sørger vi for rengøringen, så der er fri leg. Farvelæg en bas eller to og prøv kræfter med vores ­ opgaver. Det er kun fantasien, som sætter grænser.

Spil med i.K Gottfried Vi har udvidet vores instrumentprøvning, så der nu er mulighed for at prøve ­instrumenter hele dagen. Husk at få udleveret en orkestercertifikatbog!

se side 26

13


Studie 1 Konferencier kasper knudsen Kasper Knudsen er uddannet t­ rompetist­ ved Syddansk- og Det Jyske Musik­ konservatorium samt i Chicago og New York. Kasper Knudsen har en aktiv koncertvirksomhed og har blandt andet optrådt som solist med Malmø ­Symfoniorkester, Frimurerlogens Symfoniorkester og Slesvigske- og Prinsens Musikkorps. Som orkestermusiker har Kasper Knudsen adskillige gæste­ ansættelser som solotrompetist i store orkestre i USA og Europa og har været tilknyttet Det Kgl. Kapel, Copenhagen Phil. og DR Symfoniorkestret.

Studie 1 er DR Koncerthusets mest rå og samtidig mest alsidige lokale. På væggene giver projektioner rummet liv – og med enkelte scenografiske elementer kan rummet på kort tid skifte karakter. Det er Koncerthusets største studie, som også er foyer til Koncertsalen. Til Orkesterfestivalen benyttes scenen til blæserensembler, folke- og bigbandsmusik og talent-ensembler.

11.30 – 12.15 MUSIKUNIK

Dirigent: Jørgen ”Misser” Jensen Program — kristen anderson-lopez/robert lopez Let It Go (fra filmen Frost) (arr. James Kazik) john powell How To Train Your Dragon (arr. Johnnie Vinson) bryan daly Postmand Per modest musorgskij Udstillingsbilleder (arr. Michael Sweeney) james curnow Fanfare and Flourishes george r. poulton Love Me Tender lalo schifrin Mission Impossible (arr. Paul Murtha) paul k. joyce Bob the Builder ray parker jr. Ghostbusters harry gregson-williams Narnia (arr. Michael Sweeney) MusikUnik er et gratis musikalsk tilbud til elever i Rødovre Kommune og bygger bl.a. på tankerne bag El Sistema. Igennem arbejdet og oplevelserne med musikken får eleverne styrket deres sociale kompetencer, løftet deres selvværd og forbedret deres motorik samt koncentrationsevne.

Orkesteret blev etableret i 2013 og består i dag af 40 elever fra 2. klasse til 2. g. Til koncerter og en del af prøverne bakkes orkestret op af voksne mentorer fra Rødovre Concertband, som musikalsk og socialt støtter op om eleverne.

14


12.30 – 13.15 GREEN LEAVES Dirigent: Michael Møller

Program — serbisk trad. U Cest (arr. Michael Møller) joe hisaishi Itsumo Nando Demo (arr. Anders Li Skau) irsk trad. Circassian Circle (arr. Michael Møller) irsk trad. Brian Boru’s March (arr. Anders Li Skau) serbisk trad. Usicka Carlama (arr. Michael Møller) irsk trad. Fanny Powers (arr. Michael Møller) latinamerikansk trad. Rebecca Cha Cha Cha (arr. Michael Møller) zequinha de abreu Tico Tico (arr. Michael Møller) jødisk trad. Bryllupsmedley (arr. Michael Møller) james horner My Heart Will Go On (arr. Michael Møller/ Anders Li Skau) brasiliansk trad. Samba (arr. Michael Møller) Green Leaves spiller verdensmusik – musik fra alverdens lande med rødder i folkelige musiktraditioner: Musik til fest og til dans, oprindelig brugt i forsamlingshuset i Irland eller på markedspladsen i Serbien. Bandets musikere arbejder sammen om egne versioner af den brugsmusik, som ofte er nedarvet gennem generationer.

Musikken kommer fra vidt forskellige kulturer med forskellige musikalske udtryk. Michael Møller leder bandet og arrangerer musikken. Klarinettist Anders Li Skau har bidraget med et par arrangementer til dagens program.

13.30 – 14.15 HOPE (HOUSE OF PERFORMANCE) Dirigent: Aske Drasbæk Program — mark ronson m.fl.

Uptown Funk tommy seebach Under stjernerne på himlen Peter Gunn ray parker jr. Ghostbusters trad. Joe Avery Blues pharrell williams Happy christian schneider The Gummy Bear Song henry mancini

HOPE står for ”House of Performance” og er et ensemble med børn fra 3-6. klasse fra Selsmoseskolen i Taastrup. HOPE er musik, leg, bevægelse, sang og livsglæde i én stor orkester-cocktail. Målet er gennem musikalske aktiviteter og orkesterfællesskabet at styrke elevernes sociale kompetencer.

De oplever glæden ved at de giver til hinanden og til omverdenen, når de optræder sammen. Undervisningen varetages af lærere fra Høje-Taastrup Musikskole i tæt samarbejde med Selsmoseskolen. 15


14.30 – 15.15 LYNGBY-TAARBÆK MUSIKSKOLES TALENTENSEMBLE Dirigent: Rachel Yatzkan

Program — mailis elkær nicot/li-or ginnerup Kontrapunkt james brown Cold Sweat merel beelen Duet claudio monteverdi Zefiro Torna mailis elkær Nicot Pompelis dizzy gillespie Be Bop Lyngby-Taarbæk Musikskoles Talent­ensemble består af 15 elever fra musikskolens 3-årige talentlinje. I ensemblet spiller de rytmiske og klassiske elever sammen. Ensemblets arrangementer kombinerer genrerne

soul og g­ regoriansk med renæssance, funk og bebop. I denne sæson er der ekstra f­ okus på det kreative arbejde og ind­studering, hvor alle elever får lov til at fordybe sig i improvisation og ­komposition.

15.30 – 16.15 GUO (GREVE UNGDOMS ORKESTER) Dirigent: Robert Bang

Program — klaus badelt Pirates of The Caribbean (arr. Michael Brown) john williams The Symphonic Marches (arr. John Higgins) ronan hardiman The Spirit of The Celts (arr. Frank Bernaerts) robert hermann Star Flower Solist: Esben Bay Esbensen philip sparke Big Sky Ouverture johann strauss d.æ. Radetzkymarsch Greve Ungdoms Orkester består af elever fra Den Musiske Skole i Greve og har omkring 25 medlemmer i alderen 10-19 år. Mange af eleverne går desuden på, eller har gennemført, musikskolens talentlinje. Orkestret har et varieret

r­ epertoire med alt fra klassiske harmoniorkesterværker til filmmusik, musicals, pop og marcher. Orkestret øver sammen hver uge og spiller desuden et væld af koncerter, rejser udenlands og tage også på øve-weekender.

16


16.30 – 17.15 SANKT ANNÆ BIGBAND Dirigent: Jens Erik Raasted

Program — sammy nestico Tall Cotton + A Warm Breeze thad jones Three’n’one jesper riis Felukka kathrine windfeld Double Fleisch jacob nann Kogi Sankt Annæ Bigband (SAGBB) er et af landets bedste ungdomsbigbands. Medlemmerne går alle sammen i gymnasiet på Sankt Annæ Gymnasium, og bruger deres fritid på at lære at spille bigbandmusik. SABB har blandt andet modtaget en 2. præmie på den prestige-

fyldte Berklee College of Musics årlige high school band konkurrence, og har deltaget i Neubrandenburg Internationaler Bigband Workshop flere gange. I år spiller bandet musik af bl.a. Thad Jones, Jakob Mann, Kathrine Windfeld og Jesper Riis.

17.30 – 18.15 PIXIHOT & MINIHOT

Dirigenter: Cecilia Bäckström Heinel og Anne Sophie Broholt Jensen Program — PIXIHOT Let’s begin jan utbult På andra sidan jan utbult Chips og popcorn jan utbult Potpourri – Rocktolvan, Sjöstärnor, Bad Weather trad. When The Saints Go Marching In

MINIHOT March, J.W.B. Russia kim larsen Jutlandia elvis presley Love Me Tender john williams Hedvigs Tema og Harrys Wondrous World klaus badelt Potpourri fra Pirates of The Caribbean

PixiHOT er det første orkester, man møder, når man begynder at spille på et blæserinstrument i Tårnby Musikskole. Efter det første år i Pixi Hot er eleverne parate til at begynde i Mini HOT. Mini HOT er andet trin i orkesterskolens tretrinsraket – sidste orkestertrin er HOT, der kan høres i Studie 2.

I PixiHOT er der fokus på at skabe et godt sammenhold mellem musikerne og på at give dem en oplevelse af, hvad det indebærer at spille i et orkester. I MiniHOT er repertoiret noget sværere og orkestret får kendskab til musikkens forskellige stilarter. I begge orkestre lægges der vægt på et godt socialt miljø; at eleverne har det sjovt, at de hygger sig, og at der er plads til alle.

jan utbult

17


Studie 2 Konferencier mads strandgaard Mads Strandgaard er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1998 og har lige siden arbejdet med musik og musikundervisning på højskoler, konservatorier og musikskoler. Mads har i mange år været kapelmester og pianist på mange teaterforestillinger og senest på Bornholmerrevyen samt Dragsholmrevyen. Musikalsk er han en blæksprutte som elsker at hoppe rundt imellem de forskellige musikgenrer. Til dagligt er Mads Souschef i Hillerød Musikskole. Mads ’ motto er: det skal grundlæggende være sjovt at spille musik!

Storbyagtigt. Rustikt. Og dødhamrende cool. Det er ­nogle af kendetegnene ved DR Koncert­­husets Studie 2. ­Stilen er i­ nspireret af de store produktions­­studier i Hollywood. ­Upolerede lagerbygninger er også blandt associationerne, når man træder ind i det største af underetagens studier. Til Orkesterfestivalen kan der i Studie 2 høres landets unge ­stryger- og kammerensembler samt harmoniorkestre.

11.15 – 12.00 SUZUKI STRYGERNE

Dirigenter: Anna Podhajska, Maria Podhajska, Marianne Rygner og Claus Kanneworff Program — STRYGEORKESTER

GRUPPESPIL Violinsonate i A-dur, 1. & 2. sats sergej prokofjev Peter og ulven johann sebastian bach Menuet 1 shinichi suzuki Variation A + ABC

wolfgang amadeus mozart

Adagio og Fuga Forår ernest bloch ? Solist: Dina Draugsvoll ­ Suzuki Metoden – eller mere betegnende ”Modersmålsmetoden” blev udviklet af den japanske violinist og filosof Dr. Shinichi Suzuki. Han baserede Modersmålsmetoden på det faktum, at alle børn lærer deres modersmål uden besvær. På samme måde kan børn lære at spille et instrument og blive introduceret til musik, som også er et sprog.

georg friedrich händel

antonio vivaldi

Derfor begynder musikundervisningen efter Modersmålsmetoden så tidligt som muligt, dvs. allerede fra 3-4 års alderen. Suzuki Strygerne har igen i år besøg af deres polske spillekammerater fra Suzuki Instituttet i Gdansk.

18


12.15 – 13.00 LEJRE STRYGERNE Dirigent: Mette Vendelbo Program — MUSIK FRA DISNEYS VERDEN Når du ser et stjerneskud (Disneys kendingsmelodi fra ­Pinocchio) gioachino rossini Wilhelm Tell ­Ouverture, 3. Del “Ranz des vaches” traditionals Old MacDonald, Oh My Darling, Clementine, Pop! Goes the ­Weasel og For He’s a Jolly Good Fellow rossini Wilhelm Tell Ouverture, Finale

MUSIK FRA SPILLEFILM of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl alan menken Beauty and the Beast pjotr tjajkovskij Tornerose, vals edward elgar Pomp and Circum­stance Marches, nr. 1

klaus badelt Pirates

leigh harline

som til daglig øver på flere forskellige sammenspilshold. De yngste er omkring 6 år, og nogle af de ældste strygere spiller stadig med, selvom de har passeret de 20 år. Strygerne har et aktivt årsprogram med flere koncerter, filmaftener, kammermusik, fællesspisning og kage!

Lejre Strygerne tager dig på en rejse gennem musik fra(tegne-)filmenes eventyrlige univers. Her er alt fra caribiske sørøvere, syngende fårekyllinger og sovende skønheder til ren Anders And – for ikke at nævne Rip, Rap og Rup! Lejre Strygerne består af elever fra Lejre Musikskole,

13.15 – 14.00 CELLOEXPRESSEN Dirigent: Karen Valeur Program — the beatles Medley (arr. Andreas Lagoni & Karen Valeur) trad. Joshua fit the battle of Jericho gabriel koeppen Church Song r. matz 12 Trios for 3 cellos, nr. 3: A Tale peter fievé Vindmøllernes Ballet Allegro – Moderato – Allegro james horner My Heart Will Go On (arr. U. Lundström & Karen Valeur)

leonard cohen Hallelujah (arr. Aurora Kiiski & Karen Valeur) howard shore In Dreams (Ringenes Herre) (arr. Carsten Rosenlund & Karen Valeur) j. borch Tivoli-Suite: Ballongyngevals – Tivoli-pizzicato – Cello Toga apocalyptica Bittersweet elias davidsson Afrika, Afrika (arr. Karen Valeur)

Celloexpressen er stiftet i 1988 af Karen Valeur. Orkestret består af elever fra Syd­danmark og har haft udveksling med Tyskland, Norge, Holland og Litauen. Repertoiret er alsidigt og spænder fra middelalder til moderne cellomusik, men runder også Beatles, Mancini,

­ etallica og filmmusik. Orkestret har M været på koncertrejser i Norden, Europa samt Rusland og deltaget i internationale festivaler siden 1994. Celloexpressen har optrådt i Tivoli og på Orkesterfestivalen gentagne gange, og fejrer 2018 sit jubilæum med en række yndlingsværker. 19


14.15 – 15.00 SKANDERBORG KAMMERENSEMBLE Dirigent: Roberto Sarno

Program — hans ernst krøyer Der er et yndigt land wolfgang amadeus mozart Eine Kleine Nachtmusik pjotr tjajkovskij Svanesøen, vals leroy anderson The Waltzing Cat jean sibelius Andante festivo john williams Imperial March fra Star Wars john williams Main Theme from Star Wars Skanderborg Kammerorkester er et lille ensemble af elever og lærere fra Skanderborg Kulturskole. Orkestret blev dannet i 2015 og har optrådt i mange forskellige sammenhænge. Orkestrets medlemmer er meget glade for at spille sammen og arbejder hårdt for at nå en god klang og give publikum en

god ­oplevelse. Skanderborg Kammer­ orkester er karakteriseret af en god stemning blandet musikerne, som får professionel hjælp af to kollegaer og ved lejlighed også af et par forældre. Orkestret er dirigeret af Roberto Sarno, som er også violin-, MGK- og kammermusiklærer.

15.15 – 16.00 ORKESTRET BERSÆRK Dirigent: Thorbjørn Kjærgaard Program —

Circle of Life My name is Bond michael jackson Earth Song alan menken Disney Villains elton john

john barry m.fl.

Orkestret Bersærk er fra Musikhøjskolen på Frederiksberg. De ca. 40 medlemmer er mellem 11 og 22 år gamle og halvdelen af orkestret sidder i bestyrelsen! Til sommer rejser Bersærk til Ungarn, og de sidste to år har budt på en stor Skandinaviensturné og en skøn rejse til Sydfrankrig. Ved orkestrets nytårskoncert på Frederiksberg Rådhus var solisten i år jazzsangeren Bobo Moreno. Orkestret ledes af Thorbjørn Kjærgaard, der også laver arrangementerne. 20

Life on Mars La Môme prince Chelsea Rodgers

david bowie

edith piaf m.fl.


16.15 – 17.00 KKSO (KØBENHAVNS KOMMUNES SKOLEORKESTER) Dirigent: Jonas Viggo Pedersen

Program — johannes hanssen Valdres March nikolaj rimskij-korsakov Koncert for trombone: Allegro vivace, Andante cantabile, Allegro – allegretto Solist: Frederik Leander Schultz mikhail glinkaVariationer for Obo og Harmoniorkester Solist: Ingeborg Lykke Gandil gustav holst First Suite in Eb: Chaconne, Intermezzo, March Københavns Kommunes Skoleorkester (KKSO) er et harmoniorkester under Københavns Musikskole. Orkestret blev dannet i 1955, og har lige siden været kendt for et meget højt musikalsk niveau og et mindst lige så højt socialt sammenhold.

KKSO spiller 4-5 større programmer om året og tager på udlandsturné hvert ­andet år, fx. Budapest i 2017. Desuden spiller KKSO til DM for harmoni­ orkestre (er med i top 4!), til Musik­ skoledage i Tivoli og til større begivenheder i København.

17.15 – 18.00 HOT (HARMONIORKESTRET I TÅRNBY) Dirigent: Carsten Larsen

Program — danny elfman At the Movies: Batman, giulio caccini Ave Maria Dark Shadow, The River Cruise og Sopransolist Benedicte Wøhlk Moon ­Dance (arr. Justin Williams) harold walters Trumpet’s Wild benny andersson/björn ulvaeus High Solister: Christian Uhrenfeldt, lights from Chess: Anthem, Nobody’s Side, Mathias Bond og Tobias Oscar Povlsen I Know Him So Well, One Night in benny andersson/björn ulvaeus ­Bangkok (arr. Jerry Novak) You and I (arr. Daniel Drage) earle hagen Harlem Nocturne monty norman James Bond (Solist: Gustav Flinck) (arr. Johan De Mey) HOT – HarmoniOrkestret i Tårnby – består af messingblæsere, træblæsere og slagtøj. Medlemmerne er alle musikskoleelever, der spiller på højt niveau. HOT er et spændende og aktivt orkester at være medlem af: Musikalske og sociale oplevelser prioriteres højt, og orkestret

spiller mange koncerter, både i Danmark og i udlandet. HOTs rejser går dels til venskabsorkestre i f.eks. Berlin, men også til stævner, på egentlige turneer samt til konkurrencer. Orkestret spiller næsten alle genrer af musik, fra klassisk til rytmisk og fra folkemusik til musicals. 21


Studie 3 Konferencier laura kjærgaard Laura Kjærgaard er født i 1996 og har spillet saxofon siden skolestart. I 2010 fik hun Jørgen Bove som lærer og stiftede hermed bekendtskab med den klassiske saxofongenre. To år senere blev hun optaget på MGK på Sankt Annæ. Som 17-årig var hun også et smut forbi litteraturen, da hun fik udgivet en digtsamling.

Stor magi kan opstå på lille plads. Sort. Hvidt. Blankt. At træde ind i DR Koncerthusets Studie 3 er som at træde direkte ind i et knaldsort Steinway-flygel. De sorte vægge i skiftevis blanke og matte felter kan åbnes som låger og er hvide indeni. De intime rammer er som skabt til koncertoplevelser, hvor man kommer helt, helt tæt på de optrædende.

I 2016 færdiggjorde Laura Kjærgaard MGK og blev optaget som en af de fire på Malko Dirigentskolens første årgang, I dag dirigerer hun ’Guldblæserne’, der er et blæserorkester på Goldschmidts Musikakademi.

Til Orkesterfestivalen kan der i Studie 3 høres landets kammerensembler og strygerensembler.

11.45 – 12.30 GLADIATORS OF THE GOLDEN LIME Dirigent: Svend Pontoppidan

Program — george gershwin Rhapsody In Blue ottorino respighi Antiche Danze Ed Arie, 3.suite pjotr tjajkovskij August Harvest Song Gladiators of the Golden Lime er et klarinetensemble under Københavns Kommunes Musikskole under ledelse af Svend Pontoppidan. Foruden de almindelige b-klarinetter er også es-, altog bas-klarinet repræsenteret. Ensemblet spiller kirkekoncerter rundt om i landet, og medvirker til receptioner og festivaller. Ensemblet er et fast indslag i musikskolens store arrangement på Kulturnatten samt i Glassalen i forbindelse med Musikskoledage i Tivoli.

Gladiators of the Golden Lime har været på Bornholm to gange og sammen med Rønne Musikskole, Rønne Harmoniorkester medvirket på festivalen ’Rønne på den anden ende’.

22


12.45 – 14.15 DE EVENTYRLIGE BASSER

Dirigenter: Peter Strøm Skriver, Kristine Hanskov og Karen Wetke Selvom bassen er meget stor tiltrækker den som regel ikke meget opmærksomhed i musikken. Som ofte lægger den bunden og holder grundpulsen, en uundværlig støtte til resten af orkesteret. Man savner den, hvis den ikke er der, men glemmer tit dens betydning, når den står bagerst i det store orkester. Der hvor kontrabassen og dens ejer får størst opmærksomhed er, når bassen skal transporteres fra et sted til et andet. Hvad enten man bærer den på ryggen eller kører den på en lille vogn ser det ofte lidt grotesk ud – og pludselig ser alle kontrabassen og dens ofte lidt

generte ejer, der ikke er vant til rampelyset. Det er meget sjældent man hører kontrabassen alene. Soloer for kontrabassen findes, men der findes langt flere noder for kontrabassammenspil, da bassister ofte finder den største glæde ved at spille sammen. Kontrabasser er store – det ved enhver – men der findes også små kontrabasser til børn. Til denne koncert vil nogle af de mindre bassister spille, så man kan høre de første skridt mod en livslang kærlighed til kontrabassen.

12.45 – 13.15 PETERS ­E VENTYRLIGE ­B ASSER

13.15 – 13.45 KRISTINES ­E VENTYRLIGE ­B ASSER

13.45 – 14.15 KARENS EVENTYRLIGE BASSER

Program — Togsang, Gælisk melodi, Det gamle slot, Goblins dans, Sakura, Sweets To My Sweet, ­Mahlers kanon, Chatter with the Angels, ABC, Bass Blues og Shortnin’ Bread

Program — The Gift To Be Simple, Reggae, En elefant kom marcherende, ABC og Vambi Bambi

Program —

Albertslund og Lyngby Suzuki ­Kontrabassisterne ledet af Peter Strøm ­Skriver. Peters elever kan også høres i bl.a. Albertslund Symfoniorkester i Koncertsalen.

En samling af de bedste bas-ensembler med mange gode navne: NUO bas-kvartet, Musik­ Alliancen bas-kvintet, Trørød bas-kvartet og Elefant-trioen alle ledet af Kristine Hanskov. Kristines baselever kan også høres i NUO i ­Koncertsalen.

23

Zoo Felicia

karen wetke karen wetke

karen wetke

Kontrabassen Bulder Karen Wetkes elever ­kommer fra Greve, Køge og Københavns ­Kommunes Musikskole – Karens ældre elever kan blandt andet høres i DUSIKA i Koncertsalen.


14.15 – 14.30 ZOÉ OG ANDERS Program — jean sibelius Valse Triste gabriel fauré Sicilienne

Anders Li Skau og Zoé Elkær Nicot er elever fra Rudersdal Musikskole, hvor de igennem tiden har spillet til diverse skolearrangementer og musicals. Til Orkesterfestivalen spiller Anders og Zoé kammermusik.

Anders spiller også med i Green ­Leaves, som man kan høre i Studie 1, og Zoé spiller med i NUO (Nordsjællands Ungdomssymfoniorkester), som man kan opleve i Koncertsalen.

14.30 – 15.00 TRIBRATO Program —

Kirkesonate nr. 4 Glaj som skuld en mød’ sin kjærest joseph haydn London Trio nr. 1 bob thiele What a Wonderful World antonín dvořák Terzetto, 1. sats u. karlsson Finsk Tango

wolfgang amadeus mozart carl michael bellman

Stryge-trioen Tribrato består af tre unge MGK-studerende fra Sønderborg Musikskole: Caroline Cornelius Hansen, violin, Jens Bendix Nielsen, violin og Felix Girard Madsen, cello. Trioens repertoire består fortrinsvis af originale klassiske værker, men indeholder også sjove og populære transskriptioner med lokalt alsisk særpræg.

24


15.15 – 16.00 GOLDFINGERS & SILVERSTRINGS

Dirigenter: Thomas Winthereik, Martin Sangill, Henriette Damm og Dag Berge Program — STÆVNEORKESTER

GUITARDUO Fredrik Pontoppidan Darr/ Emil Pontoppidan Rasmussen: maximo diego pujol Tres Piezas de Otono, nr.2 “Sombrio”

federico moreno torroba

La Boda fra Estampas SILVERSTRINGS Sonate for 3 fløjter – 1. Sats (rev. Eythor Thorlaksson)

johann mattheson

GOLDFINGERS

astor piazzolla Balada para un Loco

augustin barrios mangoré

(arr. Peo Kindgren) Grises y Soles

Villancico de Navidad (arr. Jan Olof Eriksson) luis fonsi, erika ender og daddy yankee Despacito (arr.: Henriette Damm)

maximo diego pujol

med dygtige elever i alderen 13 – 16 år. I dagens anledning får vi forstærkning af eliteholdet fra det nyligt afholdte Kvintorat Guitarstævne (et samarbejde mellem Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Furesø og Gentofte kommuner).

Guitarorkestrene Goldfingers & SilverStrings med venner: Goldfingers er et veletableret guitarensemble fra Ballerup musikskole, og består af talentelever, MGK-elever og konservatorieuddannede guitarister. SilverStrings er et ungt ensemble fra Hillerød musikskole

14.30 – 15.00 FRESCO

Dirigent: Jan Ulrik Hansen Program — h.c. lumbye

Hilsen til vore venner

kai rosenberg Prinsesse Malenes Rose

ossiah svanberg Tivoli Mazurka

(Vals og Serenade)

bent fabricius-bjerre

marc shaiman Let Me Be Your Star

Forelsket i København

justin hurwitz Music from La La Land

frederik rung Menuetto

axel frederiksen Københavnermarch

FRESCO er et kammerorkester med base på Høje-Taastrup Kommunale Musikskole, men har medlemmer fra flere af Vestegns kommuner.

Besætningen er strygere, klaver og ­blæsere der suppleres med slagtøj efter behov. Orkestrets medlemmer er i ­alderen 11-26 år.

25


Tag et Orkestercertifikat ... PÅ ORKESTERFESTIVALEN 2018 I foyeren i stueetagen kan du prøve alle orkester­instrumenterne. I år har Orkesterfestivalen i samarbejde med i.K Gottfried ­udviklet et særligt orkestercertifikat, som du kan få udleveret ved prøvestationerne. OM I.K. GOTTFRIED

Et Orkestercertifikat er vores måde at give dig de bedste forudsætninger for at finde dit instrument. Dette lille hæfte giver dig adgang til at smage på de mest gængse instrumenter og derefter vælge det, der passer bedst til dit gemyt, bæreevne, kropsbygning, disciplin og generelle smag.

i.K.Gottfried i København er blandt ­verdens ældste musikforretninger specialiseret i blæseinstrumenter. ­Forretningen repræsenterer nogle af verdens fineste producenter og leverer til en stor del af nordens musikskoler, orkestre, garder og musikere. Hos Gottfried finder du også et af Europas førende specialværksteder. Her tilbydes service, ombygning og reparation af alle træ- og messingblæsere.

Er du til guld og bling — så er tværfløjten din ven!

Hornister (folk, der spiller waldhorn) er ofte kloge ledertyper. Det skyldes nok alle de bøger, de har tid til at læse, mens resten af orkestret spiller.

26


De fleste trompetister bruger al deres fritid på at prøve mundstykker.

Celloen er strygernes ubestridte helt, fordi den klinger som en tenor.

… Skal du have flere facts om alle instrumenterne, så få fat i et Orkestercertifikat!

Klarinettister synes selv, at de er ­orkestrets vigtigste musikere.

Kolofon ORKESTERFESTIVALEN Projektleder maja joss-børch Redaktion, PR, Social Media maj munk Grafisk design anders cold Illustrationer kärt koosapoeg Tak til dennis brua brandt, DR Tryk og orkesterfestivalens crew Arrangeret af Musik & Ungdom i samarbejde med DR Musikariet og DR Koncerthuset. — facebook.com/orkesterfestivalen · musik-ungdom.dk · koncerthuset.dk 27


Fonde Orkesterfestivalen ønsker at takke nedenstående fonde for deres støtte til årets festival. Uden jer – ingen fest!

GANGSTEDFONDEN

28