Page 1

JIM BAGNOLA BUILDING PROFESSIONAL HUMAN BEINGS

AIESEC RECRUTEAZA

CAMPANIA 2%


Str. Nicolae Balcescu nr. 59-61, camin IB, camera 500, Galati

0236410483

WWW.AIESECGALATI.RO

3-6 DESPRE...

istorie|arii|programe

7-10 PROIECTE

leader plus|grow

11-16 RECRUTARE

a new experience|de ce @

17-19 LEADERSHIP

rylf|experienta|perform

20-24 INTERVIU

jim bagnola|internationalism

coordonator

PROCOP GEORGE

DARIUS design

George Darius Procop Roxana Golăeş Radu Vlase

articole

Adrian Radion Andrei Ţâmboi Cristina Lazăr Ana-Maria Dumitraşc Cristina Negoiţa Alexandra Manuela Lupu Andrei Modiga Teodor Alupoaei Mihaela Andra Ochianu


AIESEC SAU

DESPRE

ARTA DE A FACE LUCRURILE CUM TREBUIE!

După aproape 2 ani de zile de la terminarea facultății, timp petrecut în totalitate în “jungla” pieței de muncă românești, privesc mereu înapoi și mă gândesc cum ar fi fost dacă... Aruncând o privire de ansamblu asupra mediului studențesc gălățean, am observat că există o tendință deranjantă de a evita abordarea problemelor. Indubitabil că majoritatea celor care termină o facultate vor găsi un loc de muncă, însă sunt foarte rare cazurile în care ceea ce ajung să facă acești studenți la locul de muncă este și ceea ce și-ar fi dorit cu adevărat să facă. Majoritatea tinerilor renunță să își valorifice potențialul, pierduți prin sistemul educațional deficitar sau prin anturaje nepotrivite. Odată ajunși la o vârstă la care pierderea timpului nu mai este o alternativă, constată că lipsurile acumulate în ani de neatenție nu mai pot fi acoperite, și încearcă la rândul lor să păcălească. Să dea impresia că știu să facă ceva, să creeze iluzia unei utilități. Fie ca e vorba de un interviu serios sau de o evaluare consistentă, toți ajung în punctul în care realizează că s-au păcălit singuri.

Andrei Ţâmboi

Există din păcate o serie de pași într-un proces educațional pe care nimeni nu îi poate sări. Îi sfătuiesc pe toți cei care îmi cer o părere să nu confunde “ceea ce știu” cu “ceea ce știu să facă”. Este adevărat că un bagaj consistent de cunoștințe este binevenit oricărui angajator, însă fără o abordare practică a activităților studiate în facultate, ne găsim puși în situația medicului care trebuie să opereze un pacient bazându-se exclusiv pe studiul tuturor cărților de medicină. Întotdeauna va fi la îndemână să acuzăm mediul înconjurător sau o mulțime de alți factori pe care nu îi putem influența. Nu putem combate crize economice, cataclisme naturale sau sisteme corupte. Putem însă elimina absolut orice urmăde îndoială în ceea ce privește pregătirea noastră, astfel încât într-un final să putem spune cu mâna pe inimă: “Am făcut tot ce mi-a stat în putință”. Le las colegilor mei ocazia de a vă spune mai multe despre AIESEC și voluntariat în continuare și vă transmit un sincer: “Hai să ne apucăm de treabă!”


Totul a început cu o simplă idee de a schimba lumea după dezastrele produse de cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel un grup de studenți străini din șapte țări europene (Franța, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Belgia) au pus bazele unei

nemaiîntâlnită prin intermediul stagiului de practică în străinătate, în care îți poți alege să pleci într-una din cele peste 110 țări membre pentru a lucra ca stagiar în domeniul în care te-ai pregătit. De asemenea experiența de Leadership reprezintă un element fundamental al dezvoltării membrilor organizației. Participând și coordonând o echipă spre obținerea scopurilor propuse vei crea atât pentru tine cât și pentru ceilalți o atmosfera de neuitat și unica. Astăzi organizația este prezentă în 110 țări și teritorii, numărând 1700 de universitati afiliate, 730 de sedii locale, 4.000 de parteneri și sponsori, iar anual desfășoară 470 de conferințe pe diverse teme. De aici rezultând că AIESEC are în prezent aproximativ 53,000 de membri din care circa 16.000 sunt în funcţii de conducere şi peste 15.000 tineri care aplică anual pentru un stagiu de practică internațională.

Alexandra Manuela Lupu

organizații numite Association internaționale des Etudiants en sciences Economiques et Commerciales, pe scurt AIESEC. AIESEC a apărut în anul 1948 ca o nevoie de schimbare a lumi într-o manieră pozitivă…. O manieră în care nu conta ce cultură și ce mentalitate ai atâta timp cât scopurile erau comune și atâta timp cât doreai să schimbi ceva în jurul tău. Totuși ”AIESEC este o organizație non-profit, internațională, nonpolitică, ce are drept scop stabilirea și promovarea unor relații strânse și prietenoase între membrii fără a exista diferențieri privind religia și sexul ”(AIESEC International Compedium 1961). De-a lungul anilor organizația a pus bazele unor proiecte de training ce doreau să ajute tinerii să devină viitorii lideri de mâine, bine informați și fără frica de a înfrunta un public numeros și gălăgios. Obiectivele organizației: stagii de practică (internships) și Leadership s-au păstrat în timp și au evoluat de-a lungul celor 60 de ani. Concret AIESEC îți oferă o experiența de neuitat și


COMMUNICATION Aria de Comunicare se ocupă de crearea imaginii AIESEC, de promovarea acesteia în mediul social al tineretului gălăţean, dar şi de menţinerea legăturii cu foştii membri ai organizaţie şi implicarea lor în diverse activităţi. Realizarea acestora se face prin intermediul specialiştilor în: editare de articole, creare de evenimente, design şi menţinerea platformelor online.

TALENT MANAGEMENT

Rolul ariei de TM este acela de a se asigura că obiectivele organizaţionale sunt atinse, iar acest lucru se întâmplă prin coordonarea, evaluarea şi dezvoltarea membrilor, dar şi a performanţelor pe care aceştia le dobândesc. Un exemplu ar fi Galaţi Trainer’s Team (GTT). Fiind mai mult decât o simplă sub-arie inclusă în Talent Management, GTT-ul este o entitate, înfiinţată cu scopul de a pregăti membrii AIESEC pentru a deveni traineri şi totodată să îşi învingă orice teamă de a vorbi în faţa unui public.

FINANCE

Acestă arie are rolul de a se ocupa de resursele financiare din AIESEC, prin intermediul sub-ariilor: contabilitate şi legislaţie, management financiar şi grants. În cadrul acestora se desfăşoară activităţi precum contabilitate, efectuarea analizei financiare, scrierea de finanţări, controlarea şi evaluarea tuturor proiectelor ce contribuie la sustenabilitatea financiară a organizaţiei.

ARII

FUNCTIONALE , CORPORATE DEVELOPMENT Aria de Corporate Development contribuie la dezvoltarea imaginii organizaţiei în rândul companiilor. Totodată, prin implicarea partenerilor în diversele activităţi pe care organizaţia le întreprinde şi prin aducerea de studenţi internaţionali care să facă internshipuri în cadrul companiilor gălăţene, este asigurată sustenabilitatea financiară a proiectelor şi activităţilor.

INTERNATIONAL INTERNSHIPS

International Internships se ocupă de studenţii care vor să plece într-un stagiu de practică internaţional, căutându-le şi promovându-le oportunităţile existente şi oferindu-le pregătirea necesară.

NON-CORPORATE DEVELOPMENT Non-Corporate Development este aria care le permite tinerilor studenţi din afara ţării să vină şi să locuiască pe o perioadă determinată de timp aici, fiind implicaţi în proiecte de voluntariat. Membrii ariei sunt direct responsabili de aducerea şi integrarea studenţilor străini în mediul nostru gălăţean.

Cristina Negoiţa


Programul „Global Community Development” îți oferă oportunități de voluntariat internaționale care contribuie la dezvoltarea ta personală. Vei avea șansa să lucrezi în proiecte sociale și de dezvoltare a comunității din întreaga lume.

Programul „Team Member” îți oferă șansa să te dezvolți atât personal cât și profesional în cadrul unei echipe din rețeaua AIESEC globală.

COMPETENTE , • Deschiderea și respectul pentru alte culturi • Folosirea și fructificarea relațiilor cu persoane de alte culturi, abilități și stiluri • Orientarea spre soluții originale care-ți vor crește performanța • Punerea în aplicare a propriilor idei • Implicarea în probleme de ordin social • Adaptarea la situații și persoane diferite • Puterea de convingere în a îi face pe alții să îți urmeze deciziile • Între acțiunile și rezultatele viitoare ale tale va exista o conexiune • Vei demonstra constanță în acțiunile și gândurile proprii • Contribui la dezvoltarea altora transmițând mai departe cunoștințele și abilitățile pe care le ai


R OG PR E

AM Programul „Global Internship” îți oferă stagii internaționale care contribuie la dezvoltarea ta profesională, specializându-te într-un anumit domeniu al muncii. Vei avea șansa să lucrezi în companii, organizații sau instituții din întreaga lume.

BENEFICII Programul „Team Leader” îți oferă șansa să te dezvolți prin construirea și conducerea propriei tale echipe.

• Experiență de lucru internațională • Dezvoltare profesională și personală într-un mediu internațional • Cunoștințe teoretice și practice • Rezolvarea problemelor din diverse comunități • Rețea de contacte internaționale • Noi perspective • Prieteni din întreaga lume • Acces la training-uri și pregătiri gratuite • Conferințe • Interacțiune cu reprezentați de la companii locale și naționale.


Andrei Modiga


Legea 2% spune că puteţi direcţiona 2% din valoarea impozitului dumneavostră către o organizaţie neguvernamentală. Alegeţi pe cât posibil organizaţii serioase, cu o mică istorie în spate sau de care aţi mai auzit pentru a fi siguri că banii sunt folosiţi cât mai eficient. Domeniul în care doriţi să activeze organizaţia depinde numai de dumneavoastră; gândiţi-vă însă că aceşti bani vor contribui la educaţia şi dezvoltarea non-formală a copilului dumneavoastră, dacă îi direcţionaţi către AIESEC.


Cristina Lazトビ


Mihaela Andra Ochianu


Cristina Lazトビ


Teodor Alupoaei


edited by Radion Adrian

Building professional human beings


edited by Radion Adrian

A Few things a person should do, in order to have a successful life. •meditation; •hard work, but not overwork; •focus; •finish; •follow through; •keep your word.


Ana-Maria Dumitraşc

Republica Moldova

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Veselă, comunicativă, deşteaptă. De ce ai ales să vii în România? Este ţara pe care mi-am dorit să o vizitez. Am fost motivată de o prietenă vin să aici, pentru faptul că pot avea parte de o experienţă minunată. Care este primul lucru remarcat când ai ajuns în ţară? Oamenii sunt drăguţi, dar limba română este diferită faţă de cea vorbită în Moldova. Lucrul favorit despre România? Drumurile... pentru că sunt mai bune decât la noi. În general, consider că România este o ţară care deschide multe oportunităţi, însă trebuie să fii foarte atent pentru a le observa. Important este să fii alături de oamenii potriviţi. Descrie experienţa ta în câteva cuvinte. Pot zice că a fost un început spre a înţelege cum decurg lucrurile. Am învăţat să fiu mai răbdătoare, am căpătat o mulţime de prieteni şi am învăţat multe lucruri utile, care cu siguranţă îmi vor fi de folos în viitorul apropiat. Însă, unul din cele mai importante lucruri este însăşi experienţa. Cu cât voi avea mai multă experienţă, cu atât mai uşor îmi va fi să găsesc un job. Ce mesaj le transmiţi celor din AIESEC Galaţi? Sunt mulţumită pentru ajutorul şi suportul permanent acordat de AIESEC Galaţi. Am fost impresionată de devotamentul unora faţă de organizaţie. Dintotdeauna am considerat AIESEC-ul o şcoală, una în care depinde doar de tine cât de multe vrei să înveţi şi cât de mult efort să depui pentru a avea rezultate pe măsură. Ai vreun sfat pentru viitorii trainee ce vor veni în ţară? Recomandare? Să fie răbdători. Ţara este minunată, dar are specificul său. Să nu se streseze pentru că aşa cum toate vin, toate şi trec; şi să fie cât mai zâmbitori pentru că viaţa este frumoasă oriunde te-ai afla.


Polonia Polonia

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Sunt un inginer receptiv căruia îi place să călătorească şi să cunoască oameni interesanţi. Valorile pe care le urmez în viaţă sunt familia, prietenia, egalitatea şi siguranţa. De ce ai ales să vii în România? Mai fusesem în România cu câteva luni înainte pentru alte treburi (Bucureşti şi Constanţa), iar prima impresie despre ţară a fost foarte bună. Prin urmare, am decis să o studiez mai în amănunt. Care este primul lucru remarcat când ai ajuns în ţară? Milioane de câini comunitari. Lucrul favorit despre România? Ruta Transfăgărăşan. Descrie experienţa ta în câteva cuvinte. Am fost trainerul şi prietenul unor elevi de liceu. A fost o mare onoare să lucrez cu aceşti tineri inteligenţi. Am avut multe oportunităţi să învăţăm şi să aplicăm abilităţi utile, precum vorbitul în public, organizarea timpului, munca în echipă. Au existat întâlniri şi în afara programului: la patinoar, fotbal, cine şi nopţi cu filme împreună. Ce mesaj le transmiţi celor din AIESEC Galaţi? Amintiţi-vă că trainee, adică persoanele care ţin cursuri, sunt voluntari. Noi dăm din inima, timpul şi banii noştrii pentru a face oraşul/ ţara voastră mai bună. Încercaţi să apreciaţi şi ajutaţi. Sunteţi bineveniţi în Polonia. Ai vreun sfat pentru viitorii trainee ce vor veni în ţară? Recomandare? Timpul desfăşurării proiectului va trece foarte repede, aşa că daţi tot ce e mai bun încă de la început. Trebuie să fiţi pregătiţi pentru surprize şi aventuri pe care nu le veţi uita vreodată. Doar fiţi creativi!

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Dinamică, curajoasă, solidară şi curioasă asupra lumii. De ce ai ales să vii în România? Dinainte să vin în Romania călătorisem mult, în principal în Vestul Europei. Astfel, am vrut să văd cum arată şi partea de Est a continentului: oamenii, cultura, economia, mâncarea etc. Am crezut că GROW este un proiect eficace, nu numai pentru studenţi, dar şi pentru profesori. Înainte să ajung în România am auzit multe lucruri bune despre GROW, şi s-au dovedit a fi asa. Care este primul lucru remarcat când ai ajuns în ţară? Maşini grozave şi, peste tot, numai câini şi pisici. Lucrul favorit despre România? Peisajele minunate, mâncarea gustoasă şi oamenii primitori. Descrie experienţa ta în câteva cuvinte. Proiectul din care am făcut parte a însemnat o experienţă extraordinară pentru mine. GROW constă în a învăţa elevii de liceu abilităţi de prezentare, vorbitul în public, organizarea şi conştientizarea propriilor valori. Să lucrezi cu oameni care te văd ca un model de urmat este o sarcină importantă, dar care te umple de satisfacţie. Ce mesaj le transmiţi celor din AIESEC Galaţi? Angajaţi-vă în proiecte incitante din care vă puteţi dezvolta şi ajuta oamenii. Este întotdeauna o experienţă minunată. Pe lângă asta, plecaţi într-un stagiu de practică şi câştigaţi amintiri de neuitat. Ai vreun sfat pentru viitorii studenţi internaţionali ce vor veni în ţară? Călătoriţi cât de mult puteţi. România este o ţară frumoasă.


De mâine?

Andrei Ţâmboi

Mi-am propus de multe ori să îmi schimb obiceiurile. Sau să mă apuc de proiecte noi, pe care le plănuiam de mult însă de Ne-am putea considera care nu mă ocupasem niciodată serios. norocoși, avem destule Câți dintre noi nu au un plan care să ne aducă tot ce ne-am dorit? Câți dintre noi grajduri. au făcut deja primul pas? Unii nebuni chiar luptă. Indiferent de natura sau de numărul problemelor pe Adevărul este ca lumea este împărțită care trebuie să le depășească. Indiferent între oamenii care își fac planuri și de cât de des li se spune că nu au nici o oamenii care își fac treaba. Nimeni nu are dreptul de a judeca sau stabili când și șansă. Oricât de tentați ar fi să renunțe. cum să iți îndeplinești visele la fel de bine După cum spuneam mai devreme, scopul nu e să te creadă alții, ci să fii mulțumit. cum nimeni nu iți va justifica eșecurile. Odată ce câștigi lupta cu tine însuți, resÎn afară de tine. tul obstacolelor devin irelevante. Și obiceiurile ți se schimbă. Începi să privești Ai două variante de a-ți scrie povestea. din ce în ce mai rar înapoi și din ce în ce Poți alege ca planurile tale să rămână mai des înainte. la nivel de schițe. Să accepți că este într-adevăr foarte greu să lupți atunci Nu este vorba de timp sau de loc. E vorba când ești înconjurat de obstacole. Să îți doar despre cât de mult îți dorești să îmbunătățești scuzele cu trecerea timpului astfel încât să începi să fii din ce în faci ceva. Și cât de multe ești dispus să sacrifici pentru a obține ce iți dorești. ce mai convingător. Scopul suprem nu e să te creadă ceilalți, ci să fii tu mulțumit. Astfel încât la final, când tragi linie, să nu iți rămână decât regretul că nu ai mai Asemenea bătrânilor care spun povești de război, fără să fi petrecut timp pe vre- multe vieți. un front. “Armăsarul visează la libertatea spațiilor deschise, mârțoaga la siguranța Așadar, ce părere ai? De mâine ne unui grajd” spunea Edward Pruttchinson. apucăm de treabă?


*Experience tells you what to do; confidence allows you to do it.* Stan Smith

AIESEC Galati Experience Magazine  

AIESEC Galati Experience Magazine