Page 1

Memòria 2018

MUSEU DELS SANTS

OLOT CULTURA 1


Número 178 del Registre de Museus de Catalunya

Museu membre de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona

El Museu dels Sants d’Olot neix amb la voluntat de presentar la producció d’imatgeria religiosa, una indústria típica de la ciutat. Així mateix vol ampliar la seva mirada a la resta d’oficis artesans i dedicar una especial atenció a la cultura popular i tradicional i a l’obra i la vida de Marian Vayreda, qui visqué amb la seva família a la casa que avui ocupen les instal·lacions del Museu.

2


ÍNDEX

ÍNDEX ............................................................................................................................... 3 1. RESUM DE VISITANTS PER EXPOSICIONS I ACTIVITATS. RESULTATS OBTINGUTS.................................................................................................................... 4 2. PROGRAMACIÓ D’EXPOSICIONS DEL............................................................... 7 MUSEU DELS SANTS................................................................................................... 7 3. PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS DEL MUSEU DELS SANTS........................ 21 4. PROGRAMA DE RECERCA I DOCUMENTACIÓ.............................................. 28 4.1 MOVIMENT D’OBRES............................................................................. 29 5. PROGRAMA DE RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ........................................ 35 6.

SERVEIS PEDAGÒGICS DELS MUSEUS D’OLOT ...................................... 37

7. COMUNICACIÓ ALS MUSEUS D’OLOT ............................................................. 41 8. PROGRAMA D’ACCESSIBILITAT ........................................................................ 50 9. PROGRAMA DE FORMACIÓ ................................................................................ 54 10. SISTEMES DE CONTROL, SEGUIMENT I AVALUACIÓ FINAL .................. 56 11. ANNEX..................................................................................................................... 59 BUIDATGE AVALUACIONS JORNADES SOBRE MUSEUS. PROCESSOS PARTICIPATIUS I SOCIALS ...................................................................................... 59

3


1. RESUM DE VISITANTS PER EXPOSICIONS I ACTIVITATS. RESULTATS OBTINGUTS

TOTAL USUARIS 2018 Museu dels Sants

8.341

TOTAL

8.341

VISITANTS EXPOSICIÓ PERMANENT Exposició permanent Museu dels Sants

3.922

TOTAL

3.922

VISITANTS EXPOSICIONS TEMPORALS EXPOSICIÓ Mostra Pessebres 2017 – 2018 (es comptabilitzen els visitants del gener de 2018) Creences i religions Llibertat, diversitat i conflicte (es comptabilitzen els visitants de l’1 al 28 de gener de 2018)

Núm. VISITANTS 139

338

Un sant al mes La producció d’imatgeria a Olot

247

Els somriures de la Verge

548

4


Mostra Pessebres 2018 – 2019 (es comptabilitzen els visitants fins el 31 de gener de 2018)

1471

TOTAL

2.743

ACTIVITATS DEL MUSEU DELS SANTS

DATA

ACTIVITAT

Nº PARTICIPANTS

03/03/2018

Concert “L’home del principi” Festival el Mini

35

10/03/18 11/04/18 14/04/18 21/04/18 19/05/18 06/07/18 21/09/18 10/10/18 13/10/18 20/10/18 28/11/18

Xerrada “Quan el cel era a Olot. La producció dels tallers de sants olotins” Xerrada amb els alumnes de revestiments murals de l’Escola d’Art d’Olot amb l’artista BTOY. Projecte Womart Inauguració mural projecte Womart amb l’artista BTOY Espectacle itinerat “Estudi per a pandereta” de Societat Doctor Alonso Festival de dansa Sismògraf Teatre “Píndoles” Nit dels Museus Inauguració reforma exposició permanent 1r pis del Museu Gravació anunci Museu Xarxa de museus de les comarques de Girona Roda de premsa Festival Lluèrnia Visita guiada al Museu amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni Visita guiada al Museu amb motiu de la Fira de Sant Lluc Conversa amb Perejaume. Treure una Mare de Déu a Ballar TOTAL

20 42 35 72 100 54 9 12 12 19 50

460

5


ACTIVITATS EDUCATIVES DEL MUSEU DELS SANTS

ACTIVITATS

Núm. PARTICIPANTS

Activitats i tallers educatius

1.216

6


2. PROGRAMACIÓ D’EXPOSICIONS DEL MUSEU DELS SANTS

REFORMA DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT

El passat 2017 es va celebrar el desè aniversari de l’obertura del Museu del Sants. Aquesta efemèride va servir, entre d’altres coses, per a reflexionar sobre el futur del Museu, la vigència dels continguts i la presentació museogràfica dels mateixos així com amb l’acompliment de la seva missió i objectius. La missió del Museu: La seva missió és aportar coneixement, ser un espai d’educació permanent i d’aprenentatge vivencial informal, un espai de participació cultural i lúdica dels ciutadans i un espai de reflexió i debat sobre la producció artesanal d’imatgeria religiosa, la iconografia, la cultura popular i tradicional i la vida i l’obra de l’escriptor i pintor Marian Vayreda, gerent del taller d’imatgeria El Arte Cristiano, on actualment es troba ubicat el Museu dels Sants. Els objectius del Museu: 1. Fer del Museu un espai social d’educació, de coneixement i d’aprenentatge, accessible a totes les persones. 2. Fer del Museu un centre dinamitzador d’iniciatives relacionades amb l’artesania, la cultura popular, la iconografia i la figura de Marian Vayreda. 3. Analitzar el passat històric, sempre observant l’evolució del present per tal de reflexionar sobre el futur. 4. Treballar conjuntament amb altres institucions amb l’objectiu d’enriquir les propostes i ampliar el seu àmbit d’impacte. La reflexió i l’experiència del funcionament del dia a dia del museu ens va portar a proposar canvis en els continguts i en el funcionament, tant de l’exposició permanent com de les temporals. Així mateix, també ens va dur a incorporar nous continguts, pensant en els nous públics i pensant sobretot en fer un museu a l’abast de tothom, a partir de la introducció de recursos accessibles i seguint els criteris del disseny universal.

7


LA INAUGURACIÓ: La inauguració de la reforma del Museu dels Sants es va fer el divendres 6 de juliol de 2018. El Sr. Javi Palomo, coordinador i comissari de la reforma, va fer una visita guiada als assistents.

LA NOVA PRESENTACIÓ DE LA COL·LECCIÓ: PLANTA BAIXA S’hi ha fet dos canvis: NOU AUDIOVISUAL - S’ha refet l’audiovisual, actualitzant els seus continguts i modernitzant el seu format i la seva presentació. - Els continguts estan subtitulats en català, castellà, anglès i francès, pensant tant amb les persones sordes com amb la població estrangera. - S’ha fet traducció a la llengua de signes, en català, castellà i internacional.

8


LA FARÀNDULA OLOTINA Zona d’accés a la sala de l’audiovisual. La Faràndula s’ha desplaçat a l’entrada del Museu creant una interrelació entre les peces de la col·lecció pertanyents a la faràndula d’Olot i el procés de producció d’imatgeria religiosa. Gegants i capgrossos produïts pels diferents tallers dels Sants per a les seves festes socials, producció d’imatgeria festiva per part dels tallers de Sants (l’Art Cristià va produir peces per a diferents ciutats de l’Estat Espanyol: gegants de Tafalla, restauració d’imatgeria festiva de Tarragona, etc.) Vídeo: el ball dels gegants d’Olot i la faràndula

Racó infantil: Activitat relacionada amb el Gegant d’Olot pensada per a infants a partir de 5 anys. Joc d’ imans per vestir el Gegant d’Olot amb tauleta i cadires i figures de plàstic de la faràndula.

PRIMERA PLANTA

ELS TALLERS DE SANTS D’OLOT

Aquest espai sintetitza la producció dels tallers de Sants olotins des dels seus inicis fins a l’actualitat amb un tractament museogràfic modern, una presentació de caire acumulatiu i intuïtiu amb un marcat i intencionat efecte estètic. S’estructura a partir de tres àmbits temàtics:

Àmbit d’allò religiós

ELS TALLERS DE SANTS, VERGES I MARESDEDÉUS Benvinguts al cel, aquest espai imaginari compartit per sants, verges i màrtirs!

Aquest espai es centra en la producció de Sants pròpiament dita des dels seus orígens. És per això que el discurs s’inicia

9


amb una de les obres mestres d’en Ramon Amadeu: el Calvari de la Capella de Can Vayreda procedent d’un dipòsit de particulars. Aquesta peça de fusta tallada i entelada serveix de frontissa entre la producció tradicional d’imatgeria i la primera producció preindustrial de l’Art Cristià (Sant Roc, Sant Rafel, etc.). A partir d’aquí i mitjançant una presentació de caire acumulatiu i intuïtiu i un marcat i perseguit efecte estètic, es repassen les principals característiques de la producció de sants: la fixació de l’estètica kitsch hereva de Saint Sulpice i Itàlia; els models repetitius; la reproducció a escala; la producció fragmentària; l’evolució de la pasta fusta indulgenciada, etc. Sabies què?: informació, anècdotes curioses

peces

i

Racó “toca toca”: Pensat per a persones amb dificultats de visió i també per a infants i famílies.

Àmbit d’allò profà

ALS TALLERS NO NOMÉS S’HI FAN SANTS

Tot i que evidentment la producció principal de la majoria de tallers es va centrar en els Sants; una part de la indústria es va especialitzar des d’un principi en la producció d’objectes decoratius o artístics: Art i Pàtria, Ars Nova, els Germans Buxó, etc. A més a més, en diferents èpoques de crisi, els tallers especialitzats en peça religiosa van tenir la capacitat d’adaptar-se produint objectes tant dispars com: bustos de Kennedy i altres personalitats polítiques, la República, Madame Pompadour, el Minué, el torero Manolete, bustos anatòmics amb finalitats didàctiques, etc.

10


Sabies què?: informació, peces i anècdotes curioses Racó “toca toca”: pensat per a persones amb dificultats de visió i també per a infants i famílies.

Àmbit d’allò social

ELS TALLERS DE SANTS, UN MODEL D’EMPRESA MOLT VINCULAT AMB LA CIUTAT

Pensat com un espai social, dinàmic i participatiu. La importància troncal dels tallers de Sants a la ciutat va condicionar durant més de 100 anys la vida de la mateixa tant a nivell econòmic com a nivell social, urbanístic, etc. Actualment s’han engegat a la ciutat i comarca nous negocis que han heretat part d’aquest coneixement centenari: empreses de maniquins, de reproduccions en 3D, etc, que continuen donant feina a molts olotins i olotines. Mur dels records: espai participatiu on s’aniran penjant les fotografies i els records de tota la gent que tingui material fotogràfic de l’època. Un mur de records que s’anirà construint i anirà canviant gràcies a la participació de tothom. Plànol de la ciutat d’Olot amb indicació de la situació en el mapa dels diferents tallers i els segells. Sabies què?: informació, peces i anècdota curiosa. Segells del diferents tallers Vídeo: imatges antigues de l’època, celebracions vinculades als tallers, els treballadors, etc.

EL PESSEBRISME Espais de la Capella i les tres sales de pessebres.

LA TRADICIÓ PESSEBRISTA A OLOT

Espai frontal: El pessebre tradicional amb figures de pessebre

11


Espai lateral esquerra: com es guardaven els pessebres

EL LLEGAT PESSEBRÍSTIC D'APEL·LES MESTRES I JOAQUIM RENART El fons Renart pertanyent a la col·lecció del Museu és fonamental per entendre una de les activitats artesanals més difoses arreu del país: el pessebrisme. L’activitat pessebrista sempre ha estat estretament lligada a la producció dels tallers de Sants i a la ciutat d’Olot. El fons Renart, per altra banda, és una de les col·leccions de figures de pessebres més significatives del país ja que és hereva de la Col·lecció d’Apel·les Mestres.

RAMON AMADEU

A aquest important fons s'ha d’afegir la col·lecció de peces de pessebres d’en Ramon Amadeu que té el fons del Museu. ESPAI CAPELLA. Pessebre amb figures del naixement i l’adoració dels reis, de Ramon Amadeu de la col·lecció del Museu de la Garrotxa. Racó “toca toca”: pensat per a persones amb dificultats de visió i també per a infants i famílies.

ESPAI MARIAN VAYREDA SALÓ DELS VITRALLS En aquest espai es presenta la figura de Marian Vayreda, pintor, escriptor i empresari, i la seva vinculació directa amb l’edifici, amb el taller i amb la seva activitat artesanal i econòmica. Es proposa recuperar l’esperit d’Espais Escrits, és a dir, recuperar la memòria literària i l’obra de Marian Vayreda vinculada a la Garrotxa i al seu paisatge. La nova ordenació de l’espai Vayreda dintre del Museu dels Sants persegueix l’objectiu d’articular els projectes de custòdia, recerca i difusió del llegat tangible i intangible d’en Marian Vayreda.

12


Un espai de descans, de consulta, on podem fullejar les obres i novel·les de Marian Vayreda, on podem veure imatges de la casa, del taller, de la família.

Vídeo: es mostra, en imatges, l’evolució, fins avui, de l’edifici, el taller de l’Art Cristià i la casa i la seva gent (família de Marian Vayreda, treballadors de taller, etc.) Racó infantil: espai amb tauleta amb activitat relacionada amb els vitralls, colors... pensada per a infants a partir de 5 anys.

ESPAI LITERARI: Hi trobem obra original de l’artista i escriptor: -

Retrat de Marian Vayreda, de Ramon Casas (Col·lecció Museu Garrotxa) Dibuixos de Marian Vayreda (Col·lecció família Vayreda)

Diverses obres de l’escriptor en les seves primeres edicions exposades en vitrines: -

Sang nova. Olot: Impr. de Narcís Planadevall, 1900. Exemplar amb dedicatòria manuscrita d’en Marian Vayreda. Col·lecció Vayreda. La punyalada. Barcelona: Il·lustració Catalana, 1904. Prèstec Biblioteca d’Olot. Narrativa Records de la darrera carlinada. Olot: Impr. de Narcís Planadevall, 1898. Narrativa breu La fi del regnat i altres narracions. Barcelona: Diari de Barcelona, 1990. L'afusellat i altres contes. Barcelona: Angle, 2004. Obres completes Obres completes. Barcelona: Selecta, 1984. La punyalada. Barcelona: I.P.C. Ideas y Producciones Cinemat, S.A., 1989. [Pel·lícula] La punyalada: òpera en dos actes. Barcelona: Dinsic, 1993. [Partitura] La punyalada. Barcelona: CCG Edicions, 2005. [Teatre].

13


En tot l’espai hi trobem diferents reflexions i cites entorn a l’obra d’en Marian Vayreda.

SEGONA PLANTA Fins el 2018, la segona planta acollia les exposicions temporals i l’espai pedagògic del Museu. Amb la reforma s’han fet els següents canvis: -

L’exposició permanent té continuïtat en aquest segon pis. Les exposicions temporals s’han replantejat i passen a ser ampliacions temàtiques temporals vinculades sempre a la col·lecció permanent. Es recupera l’espai pedagògic del Museu.

EL MAGATZEM VISIBLE En aquesta segona planta trobem un fragment de magatzem del Museu amb peces i obres de la col·lecció permanent. Es vol escenificar un fragment de magatzem visitable que permeti al visitant veure en directe com s’emmagatzemen les peces d’un museu, com estan ordenades, inventariades, protegides, referenciades espacialment, etc.

14


LES CÀPSULES TEMÀTIQUES Fins el 2018, en aquesta segona planta s’hi programaven exposicions temporals. Amb la reforma, aquestes exposicions s’han replantejat i passen a ser ampliacions temàtiques temporals vinculades sempre a la col·lecció permanent: De les exposicions temporals de gran format a les “Càpsules temàtiques”: Es reformula el format de les exposicions temporals del Museu apostant al cent per cent per la col·lecció permanent, que és el màxim valor que té i singularitza el Museu, dels Sants, i es proposa un nou format temporal al que anomenem “Càpsules temàtiques”. Les “Càpsules temàtiques” seran, doncs, una continuació de l’exposició permanent del primer pis, un espai temàtic de caràcter temporal dedicat a explicar més àmpliament qüestions concretes relacionades sempre amb les peces de la col·lecció del Museu. Amb aquestes càpsules es podran mostrar peces tant del fons dels Museus d’Olot i que habitualment no estan a l’exposició permanent, com obres provinents d’altres museus o de col·leccions particulars. La primera “Càpsula temàtica ” que ha fet el Museu dels Sants després de la reforma de la seva exposició permanent ha estat “Els somriures de la Mare de Déu del Tura”, que s’ha pogut veure de l’1 de setembre al 25 de novembre de 2018.

L’ESPAI PEDAGÒGIC DEL MUSEU El Museu disposa d’un espai pedagògic espaiós que fins a la realització de la reforma acollia els tallers escolars i, puntualment, servia també per a fer algun taller d’artesania. Val a dir, però, que en més d’una ocasió aquest espai s’utilitzava per ampliar l’espai expositiu de les exposicions temporals i el Museu s’ha quedat durant llargs períodes de temps sense el seu espai pedagògic. La nostra proposta ha estat recuperar altre cop aquest espai com a espai pedagògic del Museu, mantenint els tallers escolars i ampliant el seu ús, fora de l’horari lectiu

15


escolar, per a fer cursos i tallers relacionats amb l’art i l’artesania (restauració de mobles, talla de fusta, pintura, modelatge, etc.)

CREENCES I RELIGIONS LLIBERTAT, DIVERSITAT I CONFLICTE Dates exposició: Lloc: Organitza:

Amb el suport de: Total visitants:

Del 17 de juny al 21 de gener de 2017 Sala d’exposicions temporals Museu dels Sants d’Olot, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, Institut Municipal d’Educació, Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 338 (de l’1 al 21 de gener de 2018)

L’any 2016 des del Museu es va començar una sèrie d’exposicions dedicades a treballar els drets civils a partir de la nostra col·lecció i el seu àmbit d’investigació. Aquesta iniciativa està directament relacionada amb la voluntat política de millorar la convivència a la ciutat a partir del respecte a la diversitat. Al 2016 es va treballar la diversitat sexual i de gènere, al 2017 es va treballar la diversitat de creences amb aquesta exposició que es va allargar durant les primeres setmanes de 2018. 3 Àmbits expositius: Àmbit 0: Introducció Espai per a la contextualització de l’exposició i perquè el visitant comprengui els objectius del projecte. Àmbit 1: Silencis En aquest espai es presentava l’ésser humà com a essencialment creient. No podem no creure. Des del principi dels temps sempre hem cregut. Avui no som menys creients, senzillament tenim altres creences. S’abordaven temes com la creació, la vida i la mort, les ciències versus les paraciències, supersticions, llegendes, astrologia, horòscops, mitjans de comunicació...

16


Àmbit 2: Paraules Aquest espai es dedicava a parlar pròpiament del fet religiós i s’organitzava en tres subàmbits: religions antigues, religions tradicionals i religions modernes. L’objectiu era fer palès que les religions neixen, es desenvolupen i desapareixen. Per això els objectes relacionats amb els continguts feien referència a religions antigues com l’egípcia, l’ibera o la greco-romana, a les religions tradicionals com el judaisme, el catolicisme, sikhisme o islamisme i a les religions modernes representades amb el llibre de Mormó, Llibre dels Esperits de Kardec o la Dianètica dels cienciòlegs.

Àmbit 3: Crits Aquest era pròpiament l’àmbit en el qual s’abordava la implicació de la religió en la nostra quotidianitat, i es feia a partir de tres subàmbits: l’art, el conflicte i l’acció social.

UN SANT AL MES LA PRODUCCIÓ D’IMATGERIA RELIGIOSA A OLOT Dates exposició: Lloc: Organitzen: Amb el suport de: Total visitants:

del 24 de febrer al 28 de maig de 2018 Espai exposicions de la segona planta Museu dels Sants d’Olot i Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Diputació de Girona 247

17


Amb motiu de la celebració del 10è aniversari del Museu dels Sants, al llarg de tot el 2017 es van exposar un recull d’imatges de sants i santes de diferents artistes i diferents tallers de la ciutat, de les quals vam anar descobrint les seves històries i també les dels tallers o artistes que les van produir. Com a punt i final de la celebració, aquesta exposició recollia i presentava aquestes 12 imatges de producció olotina, des de El arte cristiano a Leonci Quera, passant per El Renacimiento, Ignasi Buxó o Josep Clarà, procedents de la col·lecció dels Museus d’Olot, però també de col·leccions particulars. Una exposició per conèixer la producció d’imatgeria d’Olot, la dels tallers i també la dels artistes. En el marc de l’exposició es va programa una conferència a càrrec de Javi Palomo amb el títol “Quan el cel era a Olot. La producció dels tallers de sants olotins” amb l’assistència de 20 persones

ELS SOMRIURES DE LA VERGE DEL TURA Es tracta de la primera “Càpsula temàtica ” que proposa el Museu dels Sants després de la reforma del 2018. Dates exposició: Lloc: Organitzen: Amb el suport de: Total visitants:

de l’1 de setembre al 25 de novembre de 2018 Espai exposicions de la segona planta Museu dels Sants d’Olot i Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Diputació de Girona 548

La Mare de Déu del Tura ha estat, al llarg dels segles, un element fonamental per a la ciutat d’Olot. La festivitat del Tura marca el calendari olotí i reforça el seu sentiment de poble. Aquesta mostra ens permetrà conèixer l’estret lligam que uneix la verge patrona

18


i la ciutat durant la història, una vinculació que les fa, avui encara, inseparables. I és que el patrimoni immaterial que s’ha generat és tan gran com els somriures de la Verge.

MOSTRA DE PESSEBRES Dates de l’exposició Lloc Organitza Col·labora: Amb el suport de Total visitants:

de l’1 de desembre de 2018 al 6 de gener de 2019 Museu dels Sants Museu dels Sants i Institut Municipal de Cultura d’Olot Agrupació Pessebrista d’Olot i comarca, Museu de la Garrotxa, Escola Municipal d’Expressió i Escola Superior de Disseny i Art d’Olot Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya 1471

Un any més Olot acull la Mostra de Pessebres amb exposicions diverses que s’han instal·lat en diferents punts de la ciutat. La voluntat de l’edició del 2018-2019 és la de recuperar el prestigi històric dels pessebre de Ramon Amadeu, de l’Art Cristià i dels pessebres històrics del Santuari de la Mare de Déu del Tura i de l’Ermita de Sant Francesc. Però també recuperar el prestigi més contemporani dels pessebres de la nissaga dels Traité, de l’Emili Solé Carcolé o de l’Esther Font i la Laura Baldrich.

19


SEGONA PLANTA. AQUELL RESSÒ DE L’ESTABLIA ELS PESSEBRES DE “EL ARTE CRISTIANO” El Arte Cristiano, va produir una ingent quantitat de figures de pessebre. Ho va fer aglutinant tots els estils i adequant-se als gustos i als interessos comercials de cada moment. ESPAI RAMON AMADEU. PASTORS S’ATANÇAREN... RAMON AMADEU. FIGURES DEL PESSEBRE Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821) va ser el primer imatger el prestigi del qual es deu, en bona mesura, a la seva producció pessebrista. El seu estil és napolità o salzillesc, ja que retrata personatges, tipus i oficis contemporanis seus. Durant la Guerra del Francès es va traslladar a Olot, a Can Bolòs, on va viure entre 1809 i 1814, i on va bastir un conjunt extraordinari de figures de pessebre. ESPAI RENART. BRUC I GALZERAN PER GUARNIR EL PESSEBRE... PESSEBRE POPULAR OBRA DE DAVID LÓPEZ De les cases nobles i senyorials, la pràctica del pessebre s’estén a les classes més modestes. Així neix, al segle XIX, el pessebre popular que cada any es munta i es desmunta creant paisatges i escenes pròpies, allunyades del relat evangèlic. SALES MUSEU DELS SANTS. ELS ESTELS DE LA MOSTRA El Museu dels Sants va incloure a les seves sales peces vinculades del seu fons al món del pessebre. Obres que brillen de forma especial per la seva qualitat i excepcionalitat.

20


3. PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS DEL MUSEU DELS SANTS

A part de les activitats complementàries de les exposicions temporals, des dels Museus d’Olot es va oferir altres activitats que es detallen en aquest apartat. Totes les activitats que es van oferir des dels Museus van ser gratuïtes. Olot x 2 Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Total visitants:

23, 24 i 25 de febrer de 2018 Museus d’Olot Museus d’Olot, Institut Municipal de Promoció d’Olot Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 64

Els Museus d’Olot es vinculen en diferents activitats que organitza la ciutat. Una d’elles és OlotX2, una promoció que ofereix diferents activitats lúdiques i culturals, allotjaments, àpats... al preu de dos per un. En aquesta ocasió els Museus d’Olot han fet jornades de portes obertes al Museu de la Garrotxa, Museu dels Volcans i Museu dels Sants.

Festival El Mini Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Total assistents:

3 de març de 2018 Primera planta del Museu dels Sants Museu dels Sants, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot i Festival El Mini Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 35

El Mini és un festival de música que ofereix concerts d'artistes que habitualment es presenten acompanyats del seu grup de músics i que no acostumen a actuar en solitari. Això fa del mini un festival únic a Catalunya.

21


Degut al format intimista o petit del concerts és necessari disposar de diferents espais de mida mitjana o petita. Per sort, la ciutat d'Olot compta amb molts espais que compleixen amb aquest requisit, Sala El Torín, Ateneu Central, Orfeó Popular, Teatre Principal, Museu dels Sants... El requisit bàsic del festival és que tots els artistes han d'actuar en solitari per potenciar la connexió entre músic i públic. Els “Concerts d’estar per casa” que ofereix El Mini són concerts per a un número molt reduït de persones que tenen lloc en diferents espais, tant públics com privats de la ciutat d’Olot. Aquest any el Museu dels Sants ha acollit el concert de Joan Bramon amb el seu projecte “L’home del principi”.

Sismògraf Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Total assistents:

21 d’abril de 2018 Museu dels Sants festival Sismògraf, , Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 72

En el marc del Festival de dansa Sismògraf, el Museu dels Sants va acollir l’espectacle de la companyia Societat Doctor Alonso (SDA) titulat “Estudi per a pandereta”. L’espectacle, dirigit per Tomas Aragay (director escènic) i Sofia Asencio (ballarina i dramaturga), neix amb una clara vocació d’intercanvi permanent amb l’exterior; vocació que es recolza en un doble convenciment: la necessitat d’estar pendents d’allò que passa a l’altra banda de la frontera, i la necessitat de mostrar el treball a públic de procedència cultural diversa.

22


Dia Internacional dels Museus Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Total assistents:

18,19 i 20 de maig de 2018 Museus d’Olot Museus d’Olot, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 100

El dia 18 de maig se celebra anualment el Dia Internacional dels Museus. Per aquest 2018, els Museu dels Sants va organitzar: NIT DELS MUSEUS: Els Museus d’Olot ens afegim a la Nit dels Museus i programem de manera rotativa anual un espectacle de teatre o música de petit format en un dels nostres Museus. Enguany, ho vam celebrar el dissabte 19 de maig, amb l’espectacle PÍNDOLES MICROTEATRE FORA DEL TEATRE. Tres espectacles de teatre de petit format en tres espais diferents del Museu dels Sants: Cafè Hippodrome. El detectiu i Nini.

També s’havia programat una sortida a l’Alta Garrotxa, “Ruta La punyalada a l’Alta Garrotxa”, amb Carles Batlle pel diumenge 20 de maig però es va haver d’anul·lar per inclemències del temps.

23


Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Total assistents:

12, 13 i 14 d’octubre 2018 Museus d’Olot Museus d’Olot i Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 639

Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, els Museus d’Olot proposaren les següents activitats: - Jornada de portes obertes als Museus d’Olot (599 visitants en total) - Visita guiada a la reforma del Museu dels Sants i exposició “Els somriures de la Verge del Tura”, dissabte 13 d’octubre (12 participants) - Visita guiada al Museu dels Volcans i jardí de plantes remeieres del Parc Nou, diumenge 14 d’octubre (28 participants) Aquestes activitats tenen la voluntat de difondre aspectes del patrimoni que gestionen els Museus i són gratuïtes i obertes a tots els públics.

Fira de Sant Lluc Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Total assistents:

18, 20 i 21 d’octubre 2018 Museus d’Olot Museus d’Olot, Institut Municipal de Cultura d’Olot i Institut Municipal de Promoció d’Olot Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 864

Durant la Fira de Sant Lluc, els Museus d’Olot van oferir les següents activitats: -

Jornada de portes obertes al Museu de la Garrotxa, al Museu dels Volcans i al Museu dels Sants. (797 visitants entre tots els Museus)

-

Fridays al Museu: “Ves a fer punyetes! Converses ente Josep Berga i Boada i Martí Casadevall”, a càrrec de Javi Palomo, comissari de l’exposició de Berga i Boada. Divendres 19 d’octubre al Café Art Fontanella (48 participants)

-

Visita guiada a la nova exposició permanent del Museu dels Sants i exposició temporal “Els somriures de la Verge del Tura”. Dissabte 20 d’octubre (19 participants)

24


Lluèrnia Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de:

10 de novembre 2018 Museu dels Sants Associació Cultural Lluèrnia Ajuntament d’Olot, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona

Lluèrnia és un festival intensiu, d’unes sis hores de durada, a l’entorn del foc i de la llum, que esdevé cada any un esdeveniment anual de forta espectacularitat i alta participació popular, de manera que, a més del gaudi cultural pels olotins i olotines serveixi de reclam turístic de tardor a la ciutat i la comarca. Es duu a terme un dissabte del mes de novembre, el més proper a Sant Martí. Els Museus d’Olot participen en el Festival programant activitats gratuïtes diverses com exposicions amb peces especials, muntatges a les seus dels Museus, cessió d’espais del Museu per diferents instal·lacions o col·laboració amb les diferents entitats i participants al festival. En l’edició del 2018, el Museu dels Sants va participar-hi com a escenari de rodatge de l’anunci promocional de Lluèrnia, va ser seu de la roda de premsa de presentació de l’esdeveniment i va cedir la imatge de “La “Milagrosa” per una instal·lació del festival. En les imatges religioses, molt sovint s’ha utilitzat la llum o la seva representació per a ressaltar la santedat, o els poders, del sant; de manera generalitzada amb les corones, representant una aura divina al voltant del cap, o amb la simulació de raigs de llum que emanen de la figura amb allò que es coneix com les potències. La col·laboració del festival amb el Museu del Sants ha permès la restauració de la corona i les potències de la imatge de la Mare de Déu, coneguda popularment com La Milagrosa, que està exposada formant part de la col·lecció permanent del Museu. La restauració de les potències ha estat realitzada per Jordi Figueres Currubí, electricista jubilat de l’empresa Simon d’Olot, que ha recuperat les connexions elèctriques originals sense substituir cap de les bombetes. La imatge es va poder veure a l’antiga fàbrica de ganivets Fills de Pere Ramon i volia ser un petit homenatge a la indústria dels sants que ha conformat el patrimoni cultural de la ciutat.

25


TREURE UNA MARE DE DÉU A BALLAR Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb la col·laboració de : Total assistents:

28 de novembre 2018 Museu dels Sants Museus d’Olot, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot Binari, associació cultural d’Olot 50

El Museu dels Sants i l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot van organitzar una xerrada amb l’artista Perejaume. Una conversa entre l’artista Perejaume i Jaume Coscollar, a propòsit de l'experiència que ha inspirat el llibre Treure una marededéu a ballar. Perejaume “vol canviar el significat fix, aturat i clavat a la paret que sempre han tingut les imatges religioses, posant-les en circulació i arrossegant-les per una orografia molt particular.” Tena Busquets, directora d’arts escèniques de la ciutat i del festival Sismògraf, va presentar l’acte.

Womart 10 Ciutats, 10 accions d’art urbà El 14 d’abril, deu ciutats catalanes que formen part de Transversal, Xarxa d’Activitats Culturals, van omplir el seu espai públic d’art firmat per talent femení. Womart és un projecte de l’associació Rebobinart, que vol reconèixer el talent artístic de les dones creadors i reivindicar el seu paper dins l’àmbit de les arts visuals i l’art urbà. Moltes de les artistes proposades per Womart treballen el grafit i van donar nova vida als murs urbans dels municipis Transversals, d’altres van fer intervencions més performàtiques amb la intenció de canviar temporalment l’espai públic. A Olot, l’artista escollida fou la barcelonina Btoy que va pintar el mural de Womart a la paret de la façana posterior Museu dels Sants (carrer Marià Vayreda) inspirant-se en les treballadores dels tallers de sants de la ciutat, concretament en una dona que durant tota la vida ha treballat en tallers de sants i que a dia d’avui encara hi treballa. Així l’artista reivindica el paper de la dona en el món de l’art i la dona treballadora i ho complementà amb una decoració floral per fer referència a l’entorn natural de la ciutat d’Olot.

26


Al llarg d’una setmana, B-Toy va pintar el mural i diferents escoles de la ciutat van visitar l’artista per veure com treballava i conèixer la feina d’una artista d’art urbà. El dissabte B-Toy va presentar el mural al públic, en una conferència, en la qual també va parlar de la seva trajectòria

Visites i xerrades escoles

Resultat final

27


4. PROGRAMA DE RECERCA I DOCUMENTACIÓ RENOVACIÓ DE L’ESPAI PRIMER PIS DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT La renovació de l’exposició permanent ha implicat un treball de documentació de peces que han arribat cedides pel taller l’Art Cristià i per diversos col·leccionistes privats. A més, el canvi total de l’exposició permanent ha implicat un important esforç en l’ampliació de la documentació de les peces exposades.

INVENTARIATGE DE LA COL·LECCIÓ RENART Amb la voluntat de seguir revisant la col·lecció Renart i poder completar les fitxes i camps obligatoris, s’ha iniciat un treball que, per un costat implica el canvi d’espai de l’emmagatzematge i per l’altre el repàs de les dades de cadascuna de les peces. Aquesta tasca és constant i no té ara mateix una data de finalització. La Mostra de pessebres que es fa anualment és on es visibilitzen els avenços en aquest camp. Aquest 2018 s’ha fet especial ressò de les peces de Garrigós.

RENOVACIÓ DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT: ESPAI PRIMER PIS El projecte de reforma del Museu dels Sants ha esta comissariat per la direcció dels Museus d’Olot i per Javi Palomo Ferrer, expert en iconografia, llicenciat en Humanitats i Història de l'Art, màster en Documentació per la Universitat Jaume I de Castelló, màster en Gestió Cultural per la Universitat de València, Director del Pla Integral de Gestió del Patrimoni del Maestrat (Projecte europeu), gestor de nombroses col·leccions privades i comissari independent. Aquesta reforma ha implicat l’estudi dels fons propis i també de la col·lecció que conserva l’Art Cristià i alguns col·leccionistes privats, per tal de fer una selecció significativa i valuosa de les peces que serveixen per explicar els diferents àmbits que ha plantejat el comissari. La renovació del museu també ha permès visualitzar els estudis portats a terme el darrer any al voltant de la localització dels tallers de Sants a la ciutat d’Olot. Aquest fou un treball portat a terme per Keta Capdevila, doctora en història de l’art i coneixedora de la història d’Olot i la comarca.

28


Aquest treball es va portar a terme amb els resultats del buidatge del fons documental del taller El Arte Cristiano, dipositat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, juntament amb altres documents de les mateixes característiques i amb la recerca de documentació entre fons particulars. També s’ha estudiat la distribució d’alguns element d’imatgeria cap a diferents comunitats del món, presentant l’estudi d’una manera molt gràfica a les sales del 1r pis del museu.

CÀPSULA EXPOSITIVA 1: LA MARE DE DÉU DEL TURA COMISSARIAT: Direcció dels Museus d’Olot i Anna Escarpanter (historiadora de l’Art i gestora cultural) Amb el títol els somriures de la Verge del Tura, s’ha portat a terme l’estudi de d’una part important dels fons que custodia el Santuari del Tura d’Olot, així com de peces relacionades amb la Verge que estan en col·leccions privades de la comarca de la Garrotxa. La recerca a més ha permès localitzar i donar autoria a una pintura del segle XVIII obra de Dídac Panyó. CÀPSULA EXPOSITIVA 2: ELS PESSEBRES DE EL ARTE CRISTIANO COMISSARIAT: Javi Palomo, Expert en Iconografia, Llicenciat en Humanitats i Història de l'Art. l’exposició ha implicat la recerca en col·leccions privades de peces de pessebre de diferents èpoques realitzades pel taller olotí. Un dels resultats més enriquidors de la cerca ha esta la troballa dels models originals, obra de Manuel Traité.

4.1 MOVIMENT D’OBRES EXPOSICIÓ CREENCES I RELIGIONS LLIBERTAT, DIVERSITAT I CONFLICTE Retorn de 27 peces procedents de diversos Museu, biblioteques i particulars que han format part de l’exposició Creences i religions

29


PECES Amulet egipci Cabreta de Malpartida, Segle II aC Hent-Tany, Uixebti egipci Ca 1085-935 aC Buda Amitayus, Segona meitat segle XVIII H''amsa Penjoll d’àgata Estela de Visnu i Lakshmi, Nepal. Segles XVIII – XIX L’origen de les espècies, Charles Darwin. Londres, 1901 Alcorà manuscrit , Marroc. Segle XIX-XX Le Livre des esprits, Allan Kardec. París, 1860 Lo Nou Testament de Nostre Senyor Jesu Christ, Societat Inglesa i Estrangera de la Biblia en la estampa de Samuel Bagster. Londres, 1832 El gran tarot esotérico, 1976 Demèter, Deessa grega de l’agricultura. Segle V aC Lèkythos , Contenidor d’olis d’ús funerari. 480-400 a.C Guandi, Déu de la guerra. Segle XX Shouxing, Déu de la immortalitat. Dinastia Qing (1644–1911) Llibre de cant gregorià Khanda i Chakram, objectes per a la litúrgia Sikh Naixement, atribuït a Ramon Amadeu, segle XIX Via San Calixto, Quim Domene, 1978 Fired Bible, Araki Takako, 1986 Time, juliol 2013 Sistema armil·lar Llibre de Mormó. Barcelona, 1981 Dianètica, L. Ronald Hubbard, llibre de la Cienciologia Calendari interreligiós, 2016 Cristianisme i justícia, segle XX

COL·LECCIONS Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Vilanova i la Geltrú

Museu Etnològic i de Cultures del Món. Barcelona Biblioteca de Catalunya. Barcelona

Museu del Joguet de Catalunya, Figueres Museu de l’Empordà, Figueres

Museu de Terrassa

Parròquia de Sant Esteve d’Olot Comunitat Sikh d’Olot Museus d’Olot

Biblioteca Carles Rahola , Girona Col·lecció particular Col·lecció particular Col·lecció particular Col·lecció particular Col·lecció particular

30


EXPOSICIÓ UN SANT AL MES Per a l’exposició UN SANT AL MES que ha tingut lloc al Museu dels Sants del 24 de febrer al 28 de maig de 2018, s’han mogut dotze peces de procedències diverses. Dues estaven al propi Museu, set han vingut del Museu de la Garrotxa i tres de col·leccions privades olotines. Acabada l’exposició s’han retornat als seus propietaris MES

IMATGE

TALLER / ARTISTA

Gener

Sant Sebastià

Taller El Arte Cristiano

Febrer

Santa Apol·lònia

Taller El Arte Cristiano

Març

Sant Josep

Cap i pota

Abril

Dolorosa

Cap i pota

Maig

Sant Isidre

Taller El Renacimiento

Juny

Sagrat Cor de Jesús

Taller El Immaculado Corazón de María

Juliol

Verge del Carme

Ignasi Buxó

Agost

Assumpció de Maria Celestí Devesa

Octubre

Mare de Déu del Tura Francesc d’Assís

Novembre

Cecília Cristiana

Josep Berga i Boada

Desembre

Sant Esteve

Josep Clarà

Setembre

COL·LECCIÓ Dipòsit Museu dels Sants Dipòsit Museu dels Sants Col·lecció Museu de la Garrotxa Col·lecció Museu de la Garrotxa Col·lecció Museu de la Garrotxa Col·lecció privada Col·lecció Museu de la Garrotxa Col·lecció Museu de la Garrotxa

Taller El Arte Cristiano

Col·lecció privada

Leonci Quera

Col·lecció privada Col·lecció Museu de la Garrotxa Col·lecció Museu de la Garrotxa

MUSÉE CASA PAIRAL LE CASTILLET DE PERPINYÀ Retorn de 12 peces de pessebre dels fons del Museu dels Sants que han estat exposades en el pessebre que aquest 2017-18 s’ha pogut veure al Museu de Perpinyà. SETMANA SANTA A OLOT. ESGLÈSIA DE SANT ESTEVE L’exposició sobre la Setmana Santa a Olot ha suposat la recollida i retorn de les següents peces que es varen poder veure del 24 de març al 22 d’abril de 2018.

31


PECES Improperis Sant Crist de la paciència 2 plafons de Domenge Ntra Sra. dels Dolors de Miquel Blay Mare de Déu dels Moliners Llit del Sant Sepulcre amb Àngels de Celestí Devesa i Berga i Boada Natzarè de l’escultor Berga i Boada Sant Sopar de la Confraria del Sant Sopar del Centre Catòlic

COL·LECCIONS Col·lecció de l’església de Sant Esteve Col·lecció de l’església de Sant Esteve Col·lecció de l’església de Sant Esteve Col·lecció de l’Art Cristià Col·lecció particular Fons del Museu dels Sants Fons del Museu dels Sants Fons del Museu dels Sants

CÀPSULA EXPOSITIVA 1: MARE DE DÉU DEL TURA Recollida al Santuari del Tura això com a diverses col·leccions privades d’imatges i altres elements que fan referència a la imatge del Tura. PECES Oli sobre tela de la Mare de Déu del Tura Imatge d’artesania Juvanteny de la Mare de Déu del Tura Imatge de l’Art Cristià de la Mare de Déu del Tura Imatge de la Mare de Déu del Tura Imatge de la Mare de Déu del Tura Segells Calendaris anys 2017 i 2018 Obra de teatre A. Molins “La perla Olotina” Poema de la Mare de Déu del Tura 1979 (poema de Josep Congost) Un Goig actual 1 goig petit impremta Aubert Estampa de calçar els nens Certificat de calçar els nens

COL·LECCIONS Col·lecció particular Col·lecció Juvanteny Col·lecció Art Cristià Col·lecció particular Col·lecció particular Col·lecció particular

Col·lecció del Santuari del Tura Gravat a boix d’Àngel Vila Teresa Artigas, pintura Cadireta de la Verge Cartell d’espectacles diversos per recollir fons pel Santuari 4 vestits de la Verge: un de vellut vermell, un de blau amb ornaments vegetals, un floral amb “Ex-vot” escrit al darrera i un morat amb motius florals 25 cartells originals d’artistes olotins (Roc (2), Miquel Plana, Baraldés, Danésjordi, E. Armengol, Roqué, Rafel Griera, Ramon Bonet, Miquel Duran, Rosa Serra, Narcís Coderch, Luís Lázaro (2), Josep

32


Traité, Concepció Batallé (2), Planapuig, Xavier Carbonell, Gelis Berga, Salvador Mallarach, Vilà Moncau, Gironès, J. Castañer, Eduard Una medalleta daurada, una platejada, una amb cordó i una sense Matasegells del Tura en paper i en sobre Llibre Gravats de Miquel Plana. “Poema de la Mare de Dèu del Tura”. Olot 1979 Josep Congost Pla Llibre de Josep Congost i Pla, Versos blancs a la Verge del Tura. Premi Joan Casulà 1967 Llibret Certamen Literario y artistico de 1954 en honor a Nuestra Señora del Tura Patrona de Olot. Tercera parte Lérida 1955 Guió del poema líric i llegendari “La troballa de la Verge del Tura” Safata per a donatius amb la Verge Estampes de la Verge Postals de la Verge 2 Canelobres amb espelmes Foto després de la restauració 1 Programa Festes del Tura, any 1964 i un de 1973 punts de llibre anys 2007-2017 Espelma i cant a la Salve Cartell, programa, estampa i punt de llibre Festes del Tura 2018 Reproducció de la Verge del Tura Museu de la Garrotxa Llit d’Olot Pintura de Dufet Capelleta de la Mare de Déu del Tura LLUÈRNIA 2018 El Festival Lluèrnia va presentar una instal·lació a l’antiga fàbrica de ganivets d’Olot Fills de Pere Ramon, amb una de les peces del Museu dels Sants, la Milagrosa.

33


REFORMA DEL MUSEU DELS SANTS La reforma ha implicat el moviment d’obres des diferents espais fins al Museu. Calvari de Perris de la Rocha Dijous Sant de Joaquim Vayreda Retrat de Marian Vayreda de Ramon Casas Sant sopar de Leonci Quera Figures diverses de Leonci i Cristòfol Quera Conjunt d’imatges de diferents sants Figures de Pessebre de Manuel Traité Deessa grega de guix Cos anatòmic Relleu de Celestí Devesa Figura del Sants Sulpice Sagrat Cor de Llimona 2 llits de nen Jesús Jardinera de Vallmitjana Diversos marcs de fusta Maniquí de Verge de vestí Conjunt de Sants de diferents tamanys Baixos relleus del calvari Calvari de Ramon Amadeu Sant Francesc Xavier

Museu de la Garrotxa

Col·lecció Art Cristià

Col·lecció particular

34


5. PROGRAMA DE RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

RESTAURACIÓ DE PECES PER A LA REFORMA DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT Aquest 2018 hem dut a terme la reforma de l’exposició permanent de la 1a i 2a planta del Museu dels Sants. Això ha implicat el desmuntatge de les dues plantes, la retirada de totes les peces i la introducció de noves peces del fons de la col·lecció, que abans s’han netejat i algunes restaurat S’ha portat a terme una nova museologia encarregada a Javi Palomo expert en iconografia i història de l’art. El projecte presentat ha significat un augment notable en el nombre de peces exposades a l’exposició permanent.

RESTAURACIÓ DE PECES PER A LA MOSTRA DE PESSEBRES Com cada any, la Mostra de Pessebres serveix per netejar i restaurar algunes de les peces del fons de la col·lecció Renart, que són seleccionades pel comissari de la mostra.

35


RESTAURACIÓ DE PECES DEL FONS El manteniment de les peces del fons implica el seguiment constant de l’estat de les peces i treballs puntuals en algunes d’elles sobretot per temes de trencament i brutícia.

LLUÈRNIA 2018 El festival LLuèrnia ha presentat una instal·lació amb una de les peces del Museu dels Sants, la Milagrosa, una escultura que s’ha hagut de restaurar per evitar les pèrdues de policromia en el seu trasllat. La instal·lació de la Milagrosa al Festival LLuèrnia està ampliament explicada a l’apartat d’activitats d’aquest document. Aquesta es va traslladar a l’antiga fàbrica de ganivets “Fills de Pere Ramon”.

36


6.

SERVEIS PEDAGÒGICS DELS MUSEUS D’OLOT

ELS SERVEIS PEDAGÒGICS ACTUALS MARC DE REFERÈNCIA I NORMATIU DELS SERVEIS PEDAGÒGICS: Projecte Educatiu dels Museus d’Olot (PEDMO) Projecte Educatiu de Centre. Document marc elaborat per tot l’equip dels Museus d’Olot el 2011 com a instrument per orientar la tasca educativa, unificar criteris a favor d’una coherència funcional i difondre els trets d’identitat dels museus. Projecte Estratègic de gestió dels Museus d’Olot Document marc que regeix el funcionament estratègic dels Museus d’Olot (2016 – 2019). Projecte educatiu de ciutat (PEC) El PEC és un instrument de caràcter transversal. Neix per, des de l’educació, donar resposta als nous reptes de la ciutat. Per tant, des de tots els àmbits, dotant-los d’una perspectiva educativa, es donen respostes davant els reptes de la ciutat. El projecte es va presentar el novembre de 2010. Diagnosis dels Serveis Educatius dels museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, 2017 Diagnosi Museu de la Garrotxa Diagnosi Museu dels Sants Carta de les ciutats educadores És un compromís que recull els principis bàsics per a l’impuls educatiu de les ciutats. Es fonamenta en la Declaració Universal de Drets Humans (1948), en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (1966), en la Convenció sobre els Drets de la Infància (1989), en la Declaració Mundial sobre Educació per a Tothom (1990) i en la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural (2001) PRESENTACIÓ DEL SERVEI Els museus tenen cada vegada més un gran potencial per donar servei a les necessitats de la ciutadania -amb les seves exposicions, programes i activitats-, en un context inclusiu, participatiu i d’estímul a l’educació al llarg de tota la vida. Tothom veu en els museus una finestra oberta des d’on poder observar el passat, el present i el futur de la humanitat i això és gràcies al potencial que tenen d’oferir i proporcionar la possibilitat d’aprendre. El que a darrera instància justifica la institució dels museus és el seu compromís permanent amb l’educació. L’educació és consubstancial als museus, entenent educació en un sentit ampli d’enriquiment capaç de combinar la diversió amb l’aprenentatge. En els darrers temps es va veient cada vegada més que la gent va als museus a aprendre i a entretenir-se, a passar una estona agradable, etc. Els museus són cada vegada més un interessant camp d’experimentació de molts tipus de públics diferents, no només els escolars i els

37


familiars, si no també dels interessats en omplir el seu temps d’oci amb activitats creatives i de coneixement. Els Serveis Pedagògics dels Museus d’Olot són un servei consolidat i el seu creixement i consolidació és, sens dubte, el resultat del treball i l’esforç que es porta fent per part del Museu des de ja fa uns quants anys. Els Museus d’Olot disposen d’activitats variades dirigides no només als alumnes de tots els nivells educatius – des de cicle infantil fins a batxillerat, cicles formatius i estudiants universitaris – sinó també a altres grups i col·lectius (gent gran, familiars, nous col·lectius...), als centres de formació no reglada i al públic en general. Es tracta de visites guiades i tallers de les exposicions permanents i temporals, itineraris de Les activitats pedagògiques dels Museus d’Olot estan incloses dins del: a) Programa d’activitats pedagògiques dels Museus d’Olot b) Recursos educatius de l’Institut Municipal d’Educació d’Olot (IME) c) Programa INDIKA de la Diputació de Girona (Cultura i Acció Social) OBJECTIUS ESTRATÈGICS DELS SERVEIS PEDAGÒGICS DELS MUSEUS D’OLOT: 1. Crear ponts de comunicació i col·laboració entre els Museus d’Olot i els altres equipaments culturals de la ciutat i la comunitat educativa 2. Fer més visible l’oferta educativa 3. Fer extensible i ampliable aquesta oferta a nous col·lectius (públic familiar, gent gran, joves, persones amb necessitats educatives especials, amb diversitat funcional, altres col·lectius ( persones immigrades, etc.) 4. Ampliar les oportunitats d’aprenentatge de les persones 5. Propiciar mecanismes per a la participació en l’accés de la cultura 6. Impulsar propostes educatives transversals 8. Promoure l’ús de les noves tecnologies així com integrar-les en el procés d’ensenyament i aprenentatge 9. Promoure la col·laboració i coordinació entre àrees i institucions UN SERVEI COMARCAL GRATUÏT PER A LES ESCOLES D’OLOT I DE LA COMARCA Els Serveis Pedagògics dels Museus d’Olot ofereixen un servei comarcal gratuït per a les escoles i centres docents (d’educació formal i no formal) d’Olot i la comarca, que s’assumeix des del Museu de la Garrotxa i l’Institut Municipal de Cultura d’Olot i també gràcies al suport de la Diputació de Girona, al estar algunes de les activitats pedagògiques incloses en els programes INDIKA, que subvenciona part del cost del monitoratge de les activitats que realitzen les escoles de la província de Girona. Els Museus d’Olot ofereixen uns serveis pedagògics gratuïts als centres educatius d’Olot i de la Garrotxa: - A la comarca de la Garrotxa comptem amb 50 centres educatius dels quals 23 estan situats a la ciutat d’Olot. Els altres 27 centres queden repartits per tota la comarca. - A Olot hi ha 9 centres d’Educació Infantil (primer cicle) tant públics com privats i també n’hi ha 9 d’Educació Infantil (segon cicle) i 10 de Primària (7 de públics i 3 de concertats) i 6 centres de Secundària. - Els centres d’educació infantil i primària es reparteixen tant a Olot com a la resta de la comarca, - Els Centres de Secundària són tots a Olot exceptuant l’IE Salvador Vilarrassa de Besalú.

38


Els Museus també ofereixen serveis gratuïts als Centres d’ensenyaments artístics: - Escola Municipal d’Expressió d’Olot: amb una programació d’activitats adreçada a tota les franges d’edat (educació no formal) - Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d’Olot: amb una oferta formativa general i una altra d’alternativa. (educació no formal) - Escola d’Art d’Olot: on s’imparteix el Batxillerat d’Arts, CFGM i el CFGS d’Arts Plàstiques i Disseny, Graus en Disseny i Cursos Monogràfics. MUSEU DELS SANTS: El Museu dels Sants ofereix un programa d’activitats pedagògiques al visitant per tal que aquest pugui aprofundir en el coneixement de l’equipament., dirigides al públic que visita les seves instal·lacions, tant per escolars, com per jubilats i públic en general. El Museu dels Sants té la missió de fomentar la difusió, l’ensenyament i la investigació dels continguts del museu i del patrimoni cultural d’Olot i la Garrotxa. Els continguts de les activitats pedagògiques estan adequats als diferents nivells educatius, infantil, primària, ESO, EPO, adults i jubilats. En les visites guiades als diferents museus la ràtio màxima és d’un educador per cada 30 alumnes. En les activitats de mitja jornada i de jornada sencera la ràtio màxima és d’un educador per cada 20 alumnes. En les activitats amb taller la ràtio màxima és d’un educador per cada 20 alumnes. En les activitats adreçades a Educació Infantil la ràtio màxima és d’un educador per cada 15 alumnes. • Objectius de les activitats pedagògiques dels Museus d’Olot: Segons les edats, les activitats que proposem tenen l’objectiu d’ajudar a: Educació infantil (2n cicle) i cicle inicial de primària Interioritzar valors, continguts, coneixements Estimular la fantasia, i per tant l’empatia Estimular la sociabilització de l’infant Generar efectes emotius, despertar la imaginació i la creativitat. Ser crítics: provocar i establir diàlegs de descoberta de l’art i el pensament Cicle mitjà i superior de primària Interioritzar valors, continguts, coneixements Generar efectes emotius, despertar la imaginació i la creativitat. Propiciar l’empatia Ser una eina per tal d’interpretar i estimular en els àmbits de les ciències humanes i Socials, i en el de les arts. Coneixement del patrimoni de la comarca de la Garrotxa. Ser crítics: provocar i establir diàlegs de descoberta de l’art i el pensament Educació Secundària Obligatòria i Post obligatòria Ser crítics: provocar i establir diàlegs de descoberta de l’art i el pensament Ser una eina per tal d’interpretar i estimular en els àmbits de les ciències humanes i socials, i en el de les arts. Coneixement del patrimoni de la comarca de la Garrotxa. Adults Ser crítics: provocar i establir diàlegs de descoberta de l’art i el pensament

39


Ser una eina per tal d’interpretar i estimular en els àmbits de les ciències humanes i socials, i en el de les arts. Coneixement del patrimoni de la comarca de la Garrotxa. Les activitats educatives que ofereix el Museu són: 1. Descobreix el Museu dels Sants Es tracta d’una activitat que s’ofereix a tots els nivells educatius i que s’adapta a través de la visita i els materials utilitzats segons el grup. L’objectiu de la visita és l’apropament al museu i al patrimoni que custodia, es posa especial atenció al treball artesanal típic de la ciutat d’Olot i es fa referències a l’evolució d’aquest ofici al llarg dels anys Núm. usuaris: 269 2. La Faràndula olotina: És una activitat destinada a alumnes de primària. En el cicle inicial els alumnes poden fer una altra activitat dedicada a faràndula al Museu de la Garrotxa, on es coneix la cultura popular des d’un vessant més màgic. En aquest cas es presenten els diferents elements de la faràndula olotina que formen part de l’exposició permanent i s’explica què és la cercavila sempre d’una manera participativa i lúdica sense oblidar els continguts educatius. Núm. usuaris: 186 3. El taller de Marian Vayreda: Activitat per alumnes de primària i secundària en el qual es treballen diferents competències. Un taller per conèixer la història de Marian Vayreda, la seva vida i la seva obra literària. Una visita guiada a través de les diferents sales que formen l'exposició permanent del Museu dels Sants, posant una atenció especial a la vivenda de Marian Vayreda, un taller de color i creació literària i plàstica. Núm. usuaris: 107 4. Mostra de pessebres: Des del Museu dels Sants es coordina la Mostra de Pessebres Olot i és per això que s’ofereix aquesta visita on la cultura popular nadalenca és explicada des d’un punt de vista de tradició i no de vinculació religiosa. Núm. usuaris: 389 5.

Diversitat de creences: en relació a l’exposició temporal (veure Apartat Exposicions). Núm. usuaris: 265

40


7. COMUNICACIÓ ALS MUSEUS D’OLOT Amb la voluntat d’optimitzar recursos humans i econòmics, els Museus d’Olot treballem en xarxa i de manera coordinada amb els responsables de Comunicació de l’Institut Municipal de Cultura de la Ciutat d’Olot (ICCO) IMATGE CORPORATIVA La imatge corporativa dels Museus d’Olot vol unificar de manera gràfica els museus de la ciutat. La marca està formada per un logotip i un símbol per a cada museu, i la suma de símbols i un logotip per la marca Museus d’Olot. Marques:

41


XARXES SOCIALS Els Museus d’Olot, conscients de la importància de crear una comunitat a l’entorn de les seves col·leccions que ajudin a la difusió i a la creació d’un diàleg entre els seus usuaris, té una presència activa i planificada a les xarxes socials. Tots els perfils oberts a les xarxes es creen sota el nom de Museus d’Olot. (3326 seguidors): La planificació anual feta des del departament de comunicació dels Museus d’Olot per a l’actuació a facebook preveu el tractament de diferents temàtiques i accions: 1. Presentació de les activitats dels Museus d’Olot. 2. Presentació de les col·leccions dels Museus d’Olot 3. Participació en diades importants a partir de peces de la col·lecció (Dia Internacional del Treballador, Diada de Sant Jordi, Dia Mundial de Infància...) 4. Participació en accions generals de la xarxa proposades per altres institucions, per exemple el dia de la poesia a Internet, entre d’altres. 5. Interconnexió amb altres institucions. Utilitzant el recurs “m’agrada” o bé comentant els posts d’altres Museus o centres culturals 6. Consulta als nostres seguidors sobre diferents opcions de disseny en alguns elements de comunicació o selecció d’obres per a exposicions. 7. Presentació d’informacions, notícies referents a àmbits relacionats amb la nostra institució.

(1701 seguidors) Les línies bàsiques d’actuació a Twitter segueixen les empreses en el pla de comunicació digital. Les accions volen ampliar la relació amb els usuaris virtuals dels Museus d’Olot i participar d’accions específiques d’aquest espai com pot ser per exemple #askacurator o #MuseumWeek amb l’objectiu que els tècnics dels Museus donin resposta a les preguntes dels seguidors i es comuniqui el dia a dia de les tasques professionals d’aquests tècnics. Les actuacions en aquesta xarxa social responen a les línies que es detallen en el Pla d’estratègia digital dels Museus d’Olot i al llibre d’estil per a xarxes socials de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot. Es proposen diferents hastags per cada exposició temporal per motivar als visitants a compartir les seves imatges.

42


Les accions dels Museus d’Olot a Instagram es fan coordinadament des del compte de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot. És un espai a través del qual es difonen imatges de les principals activitats culturals de la ciutat. Hi participen el Teatre Principal, la Biblioteca Marià Vayreda, els Museus d’Olot i l’Arxiu Comarcal a més del mateix Institut de Cultura.

Des de l’Institut de Cultura es disposa un canal de Youtube en el qual es pengen els vídeos que s’editen de les diferents activitats culturals enregistrades. Els Museus d’Olot hi participem amb l’edició de vídeos de les exposicions i activitats que organitzem. Així mateix l’utilitzem com a suport per a l’accés a continguts de diferents temàtiques per part dels nostres usuaris, tant en exposicions com en altres tipus d’activitats (entrevistes a artistes, comissaris, accés a vídeos relacionats amb peces de la col·lecció...).

43


L’any 2014 els Museus d’Olot vam obrir un perfil a la xarxa social Pinterest. En aquests moment s’han publicats 22 taulers diferents dels museus i de les seves exposicions temporals: -

Museu de la Garrotxa: Museu de la Garrotxa, Retrats d’artistes, Cartells Cigarrillos París, Josep Berga i Boix, Miquel Plana. Arquitecte del llibre, Cambra de meravelles, Art a Olot durant la 2a República, Miquel Blay. Sentiment olotí, Renovació de l’exposició permanent del Museu de la Garrotxa, Origen. Jordi Isern, Ceràmica japonesa. Estiu Japó 86, Exposició “Josep berga i Boada. El despertar de les coses i dels adormits”

-

Museu dels Volcans: Museu dels volcans.

-

Museu dels Sants: Museu dels sants, Gegants d’Olot.125 anys, Marian Vayreda. Llum i ombres, L’unicorn a Olot, Cadàver exquisit, Identitats impossibles, Creences i religions, Museu dels Sants. Renovació 2018

-

Museus d’Olot: On som?

44


La presència a Google Plus és purament testimonial i les actuacions són de poca intensitat. L’estratègia rau en la importància de formar-ne part per tal de poder tenir un bon posicionament en el buscador més important de la xarxa, Google.

PUBLICITAT DIGITAL A LES XARXES SOCIALS Per tal de donar més ressò a les exposicions dels Museus es concretaran campanyes de publicitat digital a Internet amb diferents accions de disseny, gestió i optimització de publicitat a Google Adwords i Facebook Ads en diferents accions: -

Promoció de posts a Facebook dirigits a públics específics Creació i promoció d’esdeveniments concrets. Promoció dels articles escrits pels experts que han realitzat aquestes activitats. Inserció de bànners publicitaris a diferents webs com ara naciodigital.cat dirigits a públics específics

ELEMENTS DE COMUNICACIÓ IMPRESA - Fulletó dels Museus d’Olot Fulletó que resumeix les col·leccions que es poden veure a cada un dels Museus d’Olot i en el qual es pot trobar la informació bàsica per fer la visita (horaris i dies d’obertura, localització, artistes destacats...). Es tracta d’un sol fulletó on les informacions es poden trobar en català, castellà, anglès i francès.

- Fulletons específics de cada exposició Per a cada exposició s’editen diferents tipus d’elements de comunicació, en general el més utilitzat és el fulletó explicatiu on es fa una descripció breu dels continguts de la mostra i de les activitats que hi estan relacionades.

45


- Fulls de sala amb idiomes El Museu dels Sants compta amb fulls de sala traduïts en diferents idiomes que contenen els continguts de totes les sales d’exposició permanent per tal que els visitants estrangers puguin accedir a les explicacions que es desenvolupen al llarg de l’itinerari. Els continguts es poden adquirir de forma gratuïta i un cop acabada la visita el visitant se’ls pot endur. Es poden trobar en castellà, anglès i francès.

46


RECURSOS AUDIOVISUALS

-

Audiovisual de l’exposició permanent

Amb la reforma del Museu dels Sants que s’ha dut a terme aquest 2018, s’ha renovat l’audiovisual, actualitzant els seus continguts i modernitzant el seu format i la seva presentació. Els continguts estan subtitulats en català, castellà, anglès i francès, pensant tant amb les persones sordes com amb la població estrangera. S’ha fet traducció a la llengua de signes, en català, castellà i internacional - Nous audiovisuals a l’exposició permanent S’han introduït nous vídeos en el recorregut de l’exposició permanent, concretament un vídeo a l’espai de la faràndula, un vídeo a l’espai dels tallers de sants amb imatges antigues de l’època, celebracions vinculades als tallers, els treballadors, etc; i un altre vídeo a l’espia Marian Vayreda on es es mostra, en imatges, l’evolució, fins avui, de l’edifici, el taller de l’Art Cristià i la casa i la seva gent (família de Marian Vayreda, treballadors de taller, etc.) - Vídeos i espots per web i xarxes socials Per cada exposició dels Museus d’Olot es produeix: - vídeo de presentació de l’exposició 3’ (per web) - vídeo curt de l’exposició 1,5’ (per web) - vídeo spot 20’’ (per xarxes socials)

- El 2018 també es va realitzar el vídeo promocional del Museu dels Sants, produït per la Xarxa de Museus de les comarques gironinies.

47


ALTRES RECURSOS DIGITALS En col·laboració amb l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot s’utilitzen diferents recursos digitals amb l’objectiu de difondre totes les activitats. Aquests recursos són: Agenda Olot Cultura: totes les activitats dels Museus es comuniquen a través de l’Agenda que es gestiona des de l’Institut de Cultura i que està vinculada al mateix temps amb l’agenda web de l’Ajuntament d’Olot.

E-plafó: es tracta d’un recurs que s’envia a través del correu electrònic a totes aquelles persones que formen part de la base de dades dels Museus d’Olot i a aquelles que estan interessades en algunes tipologies d’activitats (conferències, activitats familiars...). Es tracta d’un servei de comunicació coordinat i centralitzat des de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot que s’envia una vegada a la setmana. Whatsapp: amb l’objectiu d’arribar directament als dispositius mòbils dels contactes dels Museus d’Olot, alguns dels elements de comunicació que editem en paper o de forma digital s’adapten per tal de poder-los reenviar a través de l’aplicació mòbil de missatgeria instantània whatsapp, la més utilitzada en aquests moments. Aplicació Visit Museum de la Xarxa Territorial de museus de les comarques de Girona: amb l’objectiu de promocionar turísticament els museus i a través e la Xarxa Territorial de museus de les comarques de Girona s’ha tirat endavant un projecte, iniciat des de la Xarxa de Museus de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona, que

48


consisteix en la creació d’una aplicació que permeti als usuaris poder fer una visita a les instal·lacions dels museus que hi participen i poder ampliar la informació d’algues de les peces exposades. Els Museus d’Olot formem part de la comissió encarregada per la xarxa per tirar endavant aquest projecte que s’ha presentat aquest any al públic. Mapa Literari Català: conté més d’un miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia, amb fotografies, vídeos i locucions dels textos amb veus tant reconegudes com les de Pere Arquillué, Carles Sales, Rosa Cadafalch o Mercè Managuerra. Igualment, l’MLC ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

App Mapa Literari: Espais Escrits ha creat la primera APP que permet consultar les rutes literàries dels escriptors associats a Espais Escrits per a dispositius mòbils. L'aplicació que porta per nom Mapa Literari Català compta amb una trentena de rutes literàries d'arreu dels Països Catalans. Amb aquest projecte posem la literatura i el territori al servei del visitant/ lector, que podrà interactuar amb la geografia real a partir de la informació literària servida per la nova aplicació. El Museu dels Sants està treballant per introduir-hi dues rutes, una pels paratges de la Moixina d’Olot i una altra des de Sadernes fins a Sant Aniol d’Aguja a través de l’obra La punyalada de Marian Vayreda. PÀGINA WEB Amb l’objectiu de millorar la presència dels Museus d’Olot a la xarxa, al 2017 es va posar en marxa la web dels Museus d’Olot. https://museus.olot.cat/ La web principal es divideix en 4 webs secundàries, una per cada Museu (Museu de la Garrotxa, Museu dels Volcans i Museu dels sants) i un per la Casa Museu Can Trincheria. A la web de cada Museu hi ha diferents apartats amb informacions vàries: Horaris i contacte. El Museu, Col·lecció, Publicacions, Exposicions, Activitats i Contacta. Aquest 2018 estem treballant en els continguts d’accessibilitat de la web i la previsió és tenir-ho enllestit i penjat a la web a principis de l’any 2019.

49


8. PROGRAMA D’ACCESSIBILITAT

L’accés a la cultura és un dret inalienable que tots els ciutadans tenim i està emparat per les legislacions estatals i autonòmiques, però malauradament les persones amb diversitat funcional rarament el poden exercir, fet que es pot considerar una vulneració del dret a la igualtat d’oportunitats. L’accessibilitat no és merament una responsabilitat en l’elaboració d’un model de cultura accessible, també és una oportunitat pel desenvolupament i creixement econòmic i social de qualsevol societat. Els Museus d’Olot (Museu de la Garrotxa, Museu dels Sants, Museu dels Volcans i Casa Museu Can Trincheria), amb l’objectiu d’incrementar i diversificar els seus públics, estan treballant en l’àmbit de l’accessibilitat i la inclusió social. Volem contribuir a la creació d’un entorn accessible per la millora de les habilitats i l’autonomia de les persones amb necessitats cognitives específiques per reduir la dependència de tercers en la visita als nostres museus. Facilitar l’accés és un primer pas per fer possible que una diversitat més gran d’usuaris puguin utilitzar els museus i treure un bon profit de l’experiència.

ACCIONS REALITZADES EL 2018 Les accions que a continuació detallarem han estat elaborades, per encàrrec del Museu dels Sants i l’Institut Municipal de Cultura, per: Zaida Picart Aguilera. Especialista en accessibilitat en museus i equipaments culturals. Membre de l’equip que treballa en el desenvolupament del MUSA. Grau en Història de l’Art per Universitat de Girona. Postgrau en Educació i Cultura per Fundació Universitat de Girona i Càtedra UNESCO. Totes les accions s’han treballat i definit en base a: -

La legislació d’accessibilitat vigent

-

El Manual d’accessibilitat MUSA 2018: un aplicatiu desenvolupat per la Xarxa de Museus de les comarques Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, per a l’anàlisi de l’accessibilitat dels equipaments culturals des de múltiples àmbits: edificació, comunicació i gestió. El seu objectiu principal és definir una eina d’autoavaluació per identificar barreres no accessibles que haurien de ser objecte d’intervencions de millora. Tot i que el projecte encara es troba en fase de construcció, ja s’ha dut a terme la diagnosi d’accessibilitat en l’edificació d’un total de 18 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona. El 2018 la Xarxa de Museus i el Servei de

50


Museus de la Generalitat de Catalunya han realitzat l’auditoria al Museu dels Sants. Actualment, el Museu dels Sants ha renovat la seva exposició permanent i l'ha adaptat als criteris d'accessibilitat pel què fa a la informació i comunicació dels continguts. S'han fet textos amb lletra ampliada, s'ha tingut cura de contrastar cromàticament els plafons de continguts, s'ha elaborat material de lectura fàcil, s'ha fet traducció a la llengua de signes i textos subtitulats a idiomes pensant en les persones sordes, s'han seleccionat materials que es poden tocar, hi ha racons infantils, etc. En definitiva, s'han dissenyat les noves sales i els nous continguts pensant en tothom i seguint els criteris del disseny universal. Perquè quan un museu és bo per a persones amb diversitat funcional, vol dir que és millor, més còmode i més educatiu per a tothom. La Fundació del Disseny per a Tothom diu que el disseny universal, és a dir, pensat per a tothom, és fonamental pel 10% de la població, necessari pel 40% i confortable pel 100%.

ACCIONS DE MILLORA DE L’ACCESSIBILITAT - 2018 : 1. ACCESSIBILITAT AUDITIVA: NOU AUDIOVISUAL DEL MUSEU DELS SANTS El Museu dels Sants ha reformat enguany la seva exposició permanent i ha renovat els seus continguts, adaptant-los als criteris d'accessibilitat pel què fa a la comunicació i informació. Una de les reformes principals a fer era la renovació de l'audiovisual del Museu, que havia quedat obsolet. El nou audiovisual incorpora nous continguts i disposa de: -

Text subtitulat en català i amb intèrpret a la llengua de signes (en funcionament des del juliol de 2018)

-

Textos subtitulats en castellà, anglès i francès i intèrpret a la llengua de signes en castellà i internacional (en fase d'elaboració i en funcionament a partir del desembre 2018)

51


2. ACCESSIBILITAT VISUAL: RACONS TÀCTILS Amb la reforma de l’exposició permanent s’han fet diversos racons tàctils pensats especialment per a les persones amb dificultats de visió però que també són ideals per als infants i famílies.

3. ACCESSIBILITAT COMUNICATIVA: REDACCIÓ DEL CONTINGUT SOBRE L’ACCESSIBILITAT PEL WEB MUSEUS D’OLOT El Museu dels Sants està integrat dins l’estructura organitzativa dels Museus d’Olot (Museu de la Garrotxa, Museu dels Sants, Museu dels Volcans i Casa Museu Can Trincheria) i és el responsable d'assumir totes les tasques referents a la Comunicació dels Museus d'Olot. En aquest context s'està treballant per incloure en el web dels Museus d'Olot (https://museus.olot.cat/) un apartat que informi sobre l’accessibilitat de tots i cada un dels seus equipaments. Aquestes dades són essencials per a moltes persones amb diversitat funcional per preparar amb antelació la seva visita. La web ha d'incloure informació sobre els elements practicables i impracticables, localització aparcaments i transport públic, recursos augmentatius, entre d’altres. La redacció dels continguts s'està fent a partir de: -

Document intern definit des del Museu dels Sants - Museus d'Olot, amb la col·laboració dels experts que treballen en el MUSA, sobre COM I QUÈ COMUNICAR EN EL WEB D'UN MUSEU

-

Resultats positius i negatius dels indicadors definits pel MUSA (apartat Comunicació i Informació)

-

Pautes d’elaboració per a continguts web del MUSA (apartat Comunicació Informació)

-

Pautes de redacció en llenguatge planer del MUSA

-

Compilació d’informació pràctica per a la visita subjecte a criteris municipals (transport públic, places d’aparcament, etc.)

52


4. ACCESSIBILITAT COMUNICATIVA: ELABORACIÓ DE RECURSOS EN LECTURA FÀCIL PEL MUSEU DELS SANTS

L’accessibilitat no només s’aplica en els plantejaments arquitectònics o dels objectes. Implica una relació transversal que també abarca els continguts del museu, la seva difusió i la seva redacció. S’ha de procurar que existeixin diferents nivells de lectura, si no tot plegat en un museu es tradueix en la inaccessibilitat a l’aprenentatge, a la comprensió dels textos escrits o dels àudios o l’orientació en un espai, entre d’altres aspectes. Els Museus d'Olot volem facilitar recursos de Lectura Fàcil per a que les persones amb baix nivell de comprensió lectora puguin fer la visita lliure a les exposicions permanents dels nostres museus. Els visitants que se’n poden beneficiar són aquells amb necessitats intel•lectuals específiques, visitants amb poc nivell d’alfabetització, persones grans o també visitants que no dominen gaire l’idioma. La redacció de les pautes d’elaboració s'estan fent a partir de: -

Les Pautes de redacció en Lectura Fàcil del MUSA i de l’Associació Lectura Fàcil de Barcelona

-

El Diagnòstic de l’accessibilitat informativa i comunicativa de l’eina MUSA, que ens aquests moments està en fase de redacció i definició de continguts per part de l’equip tècnic que hi treballa (per encàrrec de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona i de la Generalitat de Catalunya)

El Museu dels Sants d'Olot ha elaborat els següents dossiers en lectura fàcil: 1. Manual per a l'elaboració de continguts en lectura fàcil. Hem elaborat un manual d'ús fàcil i entenedor que ens dona les pautes de com hem de redactar i definir els continguts per a les nostres exposicions i activitats. Es tracta d'un manual, a l'abast de tothom (tècnics, dissenyadors, proveïdors, etc...) que no té altre objectiu que orientarnos i simplificar-nos la feina. 2. Dossier lectura fàcil per visitar l'exposició permanent del Museu dels Sants d'Olot

53


9. PROGRAMA DE FORMACIÓ

JORNADES LA GENT PREN ELS MUSEUS. PROJECTES PARTICIPATIUS I SOCIALS Dates activitat: Lloc : Organitza: Amb el suport de: Assistents: Preu:

7 i 8 de maig de 2018 Fundació d’Estudis Superiors d’Olot Museus d’Olot, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, Xarxa de Museus d’Art de Catalunya Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, i Diputació de Girona 30 100 €

Els Museus d'Olot hem organitzat, des de l'any 2012 i fins al 2015, un curs de formació anual amb l’objectiu d’apropar els recursos que ofereixen les noves tecnologies vinculades al patrimoni als professionals de l’àmbit de la museologia i la gestió cultural. En les darreres edicions es van convidar diferents especialistes de l'àmbit dels museus especialitzats en recursos digitals i noves experiències, però també a persones d'altres àmbits com la informàtica, el màrqueting o la psicologia que treballen amb estratègies i recursos que poden aplicar-se a la gestió cultural i patrimonial. El darrer curs es va celebrar els dies 19 i 20 de novembre de 2015 i portava per títol: Jornades sobre museus, recursos digitals i narrativa transmèdia. Dos anys després, els Museus d'Olot reprenem l'organització d'aquests curs en format de jornades. I ho fem amb una novetat important, el canvi del tema de les noves tecnologies pel de la participació. El títol de l'edició del 2018 és: La gent pren els museus. Projectes participatius i socials. La participació s'ha convertit en un principi bàsic per a totes les administracions. A casa nostra, diversos àmbits educatius i instrumentals han aplicat la participació per a poder empoderar a la ciutadania i ajudar-la a prendre decisions. Una societat més participativa és, en definitiva, una societat molt més rica. Objectius del curs: - Dotar d'instruments en matèria de participació als assistents - Mostrar metodologies econòmiques i amb grans resultats - Vincular la participació amb els museus i el patrimoni

54


-

Veure altres formes de treballar vinculades al patrimoni Networking entre els assistents Promocionar la ciutat d'Olot així com els Museus d'Olot i la FES

- Programa de les jornades Dilluns 7 de maig de 2018 9.30 h Benvinguda i presentació del curs 10 h – 14 h “Audience engagement, participation, and co-creation in museus” Workshop. Taller en castellà Jasper Visser, consultor d'estratègies, gestor i innovador cultural, soci de VISSCH+STAM (Amsterdam). 16 h “Projectes socials i accions culturals. Els drets civils i els Museus d'Olot” Montserrat Mallol, directora dels Museus d’Olot. Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà. 17.00 “Transformant l'escola, repensant el museu. El projecte Tàndem entre el Museu Nacional d'art de Catalunya i l'escola Miquel Bleach de Barcelona” Esther Fuertes, tècnica del departament d'educació del Museu Nacional d'art de Catalunya i cap del Projecte Tàndem d'aquesta institució. Dimarts 8 de maig de 2018 • 9.30 h 14 h “Museïtzació de la memòria socialitzada” Taller. Juanjo Pulido i Sabah Walid Coordinadors de la Comunidad SOPA i responsables d’UNDERGROUND Arqueología, Patrimonio & Gente. (Extremadura).

A l’Annex s’adjunten les valoracions que han fet els alumnes a l’organització i als diferents ponents participants.

55


10. SISTEMES DE CONTROL, SEGUIMENT I AVALUACIÓ FINAL

Els Museus d’Olot amb la voluntat de treballar en xarxa disposen de sistemes comuns d’avaluació pels seus diferents equipaments museístics: ⇒ Enquestes als visitants: aquest sistema és utilitzat per tal de conèixer el públic que visita els Museus d’Olot i poder traçar diferents perfils amb l’objectiu de millorar les nostres instal·lacions i la nostra programació. D’aquesta manera també ens permet buscar estratègies en la programació per tal de captar aquell públic que no apareix a les estadístiques. Les enquestes consten d’una segona part on es demana a l’usuari la valoració de l’equipament i es pregunta sobre possibles millores a realitzar. S’adjunta model d’enquesta. ⇒ Enquestes i valoracions a la comunitat educativa: l’objectiu és fer valoració de les activitats educatives a les que han participat. És una manera d’avaluar la qualitat del serveis educatius i les activitats pedagògiques que ofereixen els Museus d’Olot. Aquestes valoracions es fan amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament d’Olot i de la Diputació de Girona amb els programes Indika. Per una qüestió pràctica s’utilitza el model d’enquesta que ens demana la Diputació com a justificació de les visites subvencionades pel programa INDIKA. S’adjunta model. ⇒ Reunions del personal tècnic: de forma periòdica, el personal tècnic dels Museus d’Olot es reuneix per diferents motius: a. Primer trimestre de l’any: iniciar les tasques de coordinació conjunta dels projectes en què estan implicats els diferents museus (web, comunicació conjunta, exposicions...) i presentació dels projectes individuals de cada equipament. b. Segon trimestre de l’any: reunions de seguiment dels projectes i presentació dels estats de cadascun. c. Tercer trimestre de l’any: reunions per tal de traçar les línies d’actuació i la programació dels diferents equipaments durant l’any següent. Avaluació dels projectes realitzats durant l’any en curs. En aquest moment es tenen en consideració indicadors quantitatius i qualitatius de cada una de les accions celebrades durant l’any i es planteja la continuïtat o no del projecte. d) Reunions de coordinació tècnica i avaluació de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot: es tracta de reunions setmanals dels responsables directius de cada un dels equipaments culturals de la ciutat d’Olot (Biblioteca Marià Vayreda, Teatre Principal d’Olot, Sala el Torín, Museus d’Olot) ⇒ Reunions de coordinació amb el Servei d’Atenció al Visitant: es tracta de reunions periòdiques de coordinació entre la Direcció dels Museus d’Olot

56


i el personal d’atenció al visitant i vigilància dels Museus d’Olot. S’informa al personal de les activitats i projectes de cada museu, es parla de les incidències, instal·lacions, demandes i queixes del públic, propostes de millora, etc. Model d’enquesta als visitants:

57


Model d’enquesta a la comunitat educativa:

58


11. ANNEX. BUIDATGE AVALUACIONS JORNADES SOBRE MUSEUS. PROCESSOS PARTICIPATIUS I SOCIALS

59


60

Profile for Museus Olot

Memòria Museu dels Sants 2018  

Memòria d'activitats del Museu dels Sants d'Olot de l'any 2018.

Memòria Museu dels Sants 2018  

Memòria d'activitats del Museu dels Sants d'Olot de l'any 2018.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded