Page 1

Natura i Art Intervencions artístiques contemporànies a espais naturals Organització i comissariat: Sergi Quiñonero

He volgut començar amb aquesta obra de l'octubre de 1998, quan encara vivia a Barcelona, perquè ja marca una tendència del que posteriorment seran les meves inquietuds i dels treballs i projectes que acabaré desenvolupant. En ella es produeix un paral·lelisme entre el nom del carrer on està situada la vivenda familiar (on vaig viure fins els 27 anys d'edat) i el d'un espai natural que, durant molt temps, vaig estar buscant i que finalment vaig trobar a la reserva natural del Delta del Llobregat. Quan al novembre de 2007 canvio la meva residència de Barcelona al Paratge Natural de Poblet, a Vimbodí (Conca de Barberà), poc podia sospitar que acabaria portant a terme el projecte Natura i Art. D'una forma espontània i no premeditada començo a treballar, ja a la primavera de 2008, amb la natura com a un més dels elements de la meva obra artística, fent intervencions plàstiques i poètiques i documentant-les fotogràficament:


Aquestes paraules de Cristina Peri Rossi apunten molt bé les meves pretensions d'aleshores: La poesía es una percepción, un estado de ánimo, un sentimiento. La poesía no está afuera, no está en las cosas, sino en la mirada. Es una manera de mirar. Sólo la percepción poética eleva las cosas y las personas de una realidad plana y las transporta a un espacio y un tiempo sin límites, o sea, a la eternidad. D'aquesta manera em trobo treballant en una manifestació artística intermèdia, el Land Art, que avarca l'escultura, la instal·lació, la poesia, la fotografia, etc. Land Art vol dir “art de la terra” o “art terrestre” i en ell es pren la naturalesa i els seus elements com a matèria de creació, com a part fonamental de l'obra d'art. Trobem els precedents a finals dels anys '60, en un moment de grans convulsions i canvis socials (Maig 68, feminisme, ecologisme, etc.), on l'art no és aliè a aquests fets i vol sortir dels circuits institucionalitzats i comercials i apropar-se al públic. Diguem que aquests primers passos són els que em conduiran molt aviat a plantejar-me la possibilitat de portar a terme una convocatòria d'intervencions a la naturalesa, amb la idea germinal de les trobades artístiques Jardí Entença celebrades a Barcelona durant els anys 2005-2006 i 2009-2010, i que jo mateix també vaig organitzar. Ja que em trobava vivint en un paratge natural protegit i aquest organitzava una sèrie d'activitats al llarg de l'any, vaig pensar que potser podríem ofertar Natura i Art com una més, incloent-la en el programa anual. Així neix Poblet. Natura i Art. Intervencions Artístiques contemporànies al PNIN de Poblet, que celebra la seva primera convocatòria al juliol de 2011. Com un itinerari amb el públic assistent i els artistes, i al llarg del qual anem trobant les diferents obres proposades.


Aquestes paraules de Jeffrey Kastner (Land art y arte medioambiental. Phaidon Press limited 2005) il·lustren a la perfecció la base filosòfica del projecte: Nuestra relación con la tierra es compleja. Vemos estabilidad en su permanencia y flujo en sus infinitas variaciones. Expoliamos la naturaleza, le infligimos agresiones y luchamos contra ella para obtener cuanto necesitamos para sobrevivir. Pero también somos conscientes de su trascendente imperturbabilidad, su hermoso e indomable poder. Hacer nuestro hogar en la naturaleza es la eterna tarea de nuestra especie. La única cosa que hemos de preservar junto con la naturaleza es la cultura, la única cosa que hemos de preservar junto con lo salvaje es lo doméstico. Los mejores “Land art” subrayan esta contradicción, al tiempo que muestran los límites de la actividad del arte con las ilimitadas herramientas de la imaginación artística. Plantejament general A Poblet. Natura i Art es proposa una reflexió sobre la relació que mantenim amb la natura, plantejant una relació intimista amb el paisatge, una revalorització del mateix mitjançant la intervenció artística en ell, una intervenció completament ecològica i efímera, des de la perspectiva de l'art contemporani. Aquestes, inclouen escultures i instal·lacions, performance, poesia i intervencions sonores o música. Així, cerquem una nova relació entre l'ésser humà i el paisatge, desenvolupant obres en les que l'artista ha d'investigar i treballar amb el territori i el seu context, cosa que el converteix en un molt particular espectador, descobridor d'elements i sensacions que, molt freqüentment, passarien desapercebudes als visitants d'aquests indrets. Es tracta de donar un nou valor a una zona d'un inestimable llegat paisatgístic i amb possibilitats per a que els diferents artistes plasmin l'impromptu que els ha causat. Ara podríem fer un repàs a les obres del 1er. Poblet. Natura i Art, celebrat el 10 juliol 2011 a l'itinerari de pujada a La Pena. – Isabel Jover. Acció-Instal·lació S/T. Fi de la pista forestal i inici del camí de la Pena. Una crítica a la proliferació de carreteres i vies de comunicació (STOP escrit amb pinyes).


– Marçal Font. Recita una selecció del seu poemari La pedra i l'alzina, situat en un tall de la muntanya i vestit amb granota de treball.

– Sergi Quiñonero. Ordenació. Translació de més d'una tona de pedra granítica a la pedrera de l'Escolta, formada fonamentalment per pedra ferruginosa. 2 x 4 m.

– Àngels J. Sagués. Instal·lacions: S/T (tuls i mampara), Perill i S/T. Una obra de forta càrrega poètica que mostra com amb mitjans humils es pot aconseguir un treball molt impactant.


Perill

– Xavier Sis. Instal·lació Codis. Cartells anunciadors de l'arribada a un punt concret, una antiga carbonera, a on ens esperava en Xavier per reclamar amb un parlament el respecte cap a les plantes i la natura en general. Un joc d'expectatives.

– César Reglero. Instal·lació Ous com pedres, en la que feia una crítica a l'especulació del territori.


– AD HOC. Happening Poema Biolento. Una invitació a compartir un petit menjar composat de pa (cada peça és una lletra de la paraula POEMA) i vi, a la Pça. de la Llibertat. Una litúrgia de comunió amb la naturalesa i els seus ritmes.

– Pedro Alba. Acció sonora S/T. Recull de fragments de so i d'entrevistes als assistents, que seran manipulades al final en directe amb tecnologia de baixa fidelitat, presentades com un concert a la Casa forestal de la Pena.

Com veiem, es tracta d'un tipus d'obra que aposta pel respecte i la conservació del nostre entorn natural, en un moment històric de qüestionament del model de creixement econòmic propi de la societat occidental i d'una greu crisi mediambiental. Amb unes infraestructures, vies de comunicació, edificacions i serveis en continu creixement, dipositem la nostra atenció en la natura, en el paisatge natural. Aquests últims són elements que formen part de les nostres vivències i, per tant, si desapareixen, ho fa també una part de la nostra memòria. De fet, de forma general, el que es pretenia era donar un toc d'alerta sobre l'actual situació de col·lapse mediambiental, com ja ho estan fent moltes altres veus, per qüestionar el model de societat consumista en el que vivim.


Objectius 1. Revalorització d'un espai natural mitjançant la intervenció artística en ell. Recontextualització del mateix des de la perspectiva de la cultura i de l'art. 2. Aposta per valors absolutament lligats a la contemporaneïtat: respecte profund per la natura amb propostes efímeres, lluny d'intervencions magnes lligades a l'ús de maquinàries i grans intervencions; un ecologisme d'allò petit, minúscul i fràgil. 3. Valorar i congregar la creativitat contemporània vinculada a la natura, oferint la possibilitat de que hom accedeixi a propostes innovadores. 4. Crear un debat i comunicació dels posicionaments i idees dels artistes amb el públic, al llarg de la visita guiada. 5. Divulgació i pedagogia de l'art contemporani gràcies a l'aparició de cròniques de l'esdeveniment a diverses webs especialitzades (Boek 861), així com la publicació d'una memòria en format pdf. 6. Fer de la Conca de Barberà un lloc en el mapa dels esdeveniments artístics contemporanis, produint-se una redistribució d'aquests i reequilibri territorial dels serveis culturals als ciutadans. Pensem que les propostes en el terreny de la creació podem ser generades i rebudes a qualsevol part del territori. 7. Aposta per artistes locals i de la província de Tarragona, que sempre tindran cabuda a la convocatòria, a més d'altres forans. 8. Crear un element de valor econòmic i turístic (de cultura i de qualitat) al marge dels grans centres de producció cultural i/o turística situats a les ciutats. 9. Crear un teixit de connexions amb esdeveniments, col·lectius i entitats vinculades a l'art contemporani a la pròpia Comarca i veïnes: La Casa de Palla (programa cultural de Ràdio Montblanc), Boek 861, etc. Metodologia – Intervencions efímeres que no deixen cap rastre o marca en la natura, totalment respectuoses amb la mateixa: intervencions plàstiques, performance, poesia i música. – S'organitza en dues jornades: intervenció dels artistes que requereixen preparació (1 dia, tarda) i intervenció i visita guiada amb el públic que accedeix mitjançant l'organització de l'esdeveniment (1 dia, matí). Temporalitat i organització – Activitat de dos dies de durada, dissabte tarda i diumenge al matí, per exemple. Només és oberta al públic la visita guiada de diumenge. Dissabte tarda: Prospecció del territori per part dels artistes i preparació i/o realització de la intervenció.


Diumenge matí: Visita guiada amb els artistes, el comissari i els organitzadors del projecte. Tot seguit us proposo que fem un repàs a les obres del 2on. PNA, celebrat el 14 d'octubre 2012 a la Vall de Castellfollit i el Tossal de les Forques. – Sergi Quiñonero. Instal·lació S/T, 13 gàbies pintades de color blanc i hermèticament tancades. Bosc d'alzina. 5 x 20 m. aproximadament.

S'acompanya de la lectura:

No s'hi amaga cap tresor a l'aigua soma dels bassals: davant l'aguait del caçador obrim la gàbia de l'ocell. (Marcel Ayats) – Proposta col·lectiva. Instal·lació lúdico-participativa S/T. Gorg. Es convida als assistents a buscar caragols (que en realitat són de paper).


– Isabel Jover. Escultura LA FA DA DE LES PINYES. Una crida als esperits protectors del bosc.

– Lídia Porcar. Instal·lació participativa Soterrada. Una invitació a sentir l'escalfor i la humitat de la terra, al centre del bosc. 3 clots de mides variables.


– Repartiment d'una postal amb la següent fotografia al mateix lloc en el que s'ha pres, mentre es fa la lectura del poema de Carmen Leonor Ferro:

Busco la solidez de las hojas que caen en el agua la serenidad con que se entregan a una tarea inaplazable busco la estructura invisible la corporeidad que acompaña su vacío porque allí en esa pausa que burla cualquier certeza de mi vida absurda se espejea el descenso de las hojas que caen sumisas en el agua. – Xavier Sis. Happening Emparrats.cat. Una reflexió sobre l'ordre i lligams a que sotmetem a les plantes, concretament a les vinyes. Al costat dels mateixos conreus i a peu de carretera.


– César Reglero. Instal·lació-Happening Al meu millor amic. Construcció col·lectiva d'un clot al voltant d'un arbre mort, per acomiadar-lo amb la solemnitat que mereix.


– René Montiel i David Gateu. Instal·lació-Acció sonora Laberint sonor. Al Tossal de les Forques es va instal·lar un laberint dibuixat amb cendres i pel que s'havia de circular, per posteriorment escoltar els sons vibracionals i purificadors.

– Jordi Martorell. Happening Àpat.


Afegir que, per aquest 2013, Natura i Art torna als seus orígens per mantenir-se viu com a projecte. Es farà a Barcelona el proper 25 de maig dintre dels actes del V Jardí Entença. I per acabar us vull fer un parell de propostes: Posa't a mirar Posa't a comprendre Posa't a escoltar. Deixa't influenciar pel que veus, queda-t'hi una estona, allunya el pensament i Mira i Mira i Mira i després respira i deixa que creixi el sentiment. Si vols plorar, Plora. Si vols cridar, Crida. Si vols riure, Riu. EMOCIONA'T!!! No dibuixis, no pintis. EMOCIONA'T. Primer SENT el sentiment. Tria un lloc que t'agradi; que no hi hagi soroll, ni tampoc gaire gent, que hi puguis estar bé, tranquil, agradable. I comença a mirar. Vés sempre al mateix lloc i asseu-te sempre sobre la mateixa pedra, una estona cada dia, el teu raconet d'intimitat amb la naturalesa. I vés mirant. I a poc a poc aniràs veient tot el que t'envolta. Després aniràs sentint tot el que t'envolta i després aniràs estimant tot el que t'envolta. Ara, pinta. Ara, dibuixa. Fina Miralles, Del Natural (2003) Proposta per a una acció 1. 2. 3.

Vés a un espai natural amb el que sentis una espacial vinculació. Camina per ell. En el trajecte fes una intervenció de land art: recull totes les restes humanes que trobis, especialment plàstics.

Sergi Quiñonero, maig 2013

Natura i Art  

Conferència del Sergi Quiñonero, artista i poeta visual, el 15 de maig de 2013 dins el programa 6 x 4, ara la Conca de Barberà

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you