Page 1

1

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA AGENDA D’ACTIVITATS TARDOR – HIVERN 2012

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


2

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


3

HORARIS Horari habitual: De dimarts a diumenge de 10.30 a 14.30 i dissabtes també a la tarda de 16.00 a 18.30h. Dilluns tancat. Obertura especial en ponts i altres festes: Pont de la Diada: Dies 9 i 10 de setembre, horari també de tarda de 10:30 a 14:30 hores i de 16:00 a 18:30 hores. Pont del Pilar: Dia 12 d’octubre horari també de tarda de 10:30 a 14:30 i de 16:00 a 18:30 hores. Jornades de Portes Obertes: els dies 28 d’octubre, Aniversari del Tren i 25 de novembre amb motiu de la Setmana de la Ciència Pont de la Constitució: Dies 6 i 7 de desembre, horari també de tarda, de 10:30 a 14:30 i de 16:00 a 18:30 hores. Al Nadal tancat del 24 al 28 de desembre i l’1 i el 6 de gener.

SETEMBRE 

Col·laboració amb la Biblioteca Museu Víctor Balaguer per al VII Concurs de Fotografia.

Dates: Del 3 al 23 setembre de 2012.

OCTUBRE  Concert Reinaxentista “Lamenti & dolci tormenti”, a càrrec del grup Fononèsia, que inclourà cançons de Francesca Caccini i Barbara Strozzi. El concert es fa en col·laboració amb l’Espai d’Equitat de l’Ajuntament de Vilanova, a la finalització del curs “Veus femeninies del Renaixement: creació i pensament” es farà aquest concert de música del Renaixement. Més informació al Campus Universitari de la Mediterrània: http://www.campusmed.net Data: 10 d’octubre, a les 20 h. Sala Audiovisual del Museu.

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


4 

Especials Olimpics a Vilanova i la Geltrú. El Museu col·labora amb aquest esdeveniment que promociona l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i ofereix entrada superreduïda als participants i els seus acompanyants. Dates: Del 12 al 14 d’octubre.

Inauguració del Màster de Sistemes Ferroviaris de l’UPC. Data: 19 d’octubre a les 16h. Sala Audiovisual del Museu.

 VIII Setmana del Tren a Catalunya. Dates: del 22 al 28 d’octubre de 2012. Lema: Les estacions, les catedrals Civils. Programa: Dilluns 22

Al “Centre Cultural de La Sagrera ” a les 19 hores. Obertura de la 8a Setmana del Tren a Catalunya. Inauguració de l’exposició fotogràfica: “De Barcelona a Puigcerdà – El Transpirinenc”. Xerrada sobre les estacions i el que representen a càrrec de Rafael Alcaide Gonzàlez

Dimarts 23

Acte de cessió de dues maquetes (Tren del Centenari i Mikado ) de les filles del Joan Romaguera al Museu del Ferrocarril de Catalunya, 18.00 h. A continuació, conferència a les 18:30 h. Tema: “EVOLUCIÓ DE LES ESTACIONS A BARCELONA” Ponent: Lluís UBALDE CLAVER, Enginyer de Camins, Canals iPorts i Doctor per la UPC. Amb projecció d’imatges històriques inèdites dels fons fotogràfic del Museu.

Dijous 25

Visita a les obres de l’Estació de La Sagrera, 18:30 h. A càrrec de Lluís UBALDE CLAVER,

Divendres 26

Visita comentada a les instal·lacions de l’Estació de França i seguidament, CINE-FÒRUM a l’Associació de BCN, 18:30 h. Projecció de la pel·lícula “EL ANDÉN” (BiN 1940), amb col·loqui.

Dissabte 27

Visita a les instal·lacions de l’Estació de Les Planes de FGC, amb visió d’imatges de les estacions de FGC. 11:30 h.

Diumenge 28

Museu del Ferrocarril de Catalunya – Vilanova, Portes obertes. Visita especial del cotxe ZZ 324 a les 11 h Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


5

NOVEMBRE Visita a Museu Tancat, especial per als col·lectius del Club d’Amics i SiC (Socis i col·laboradors, Associació de Voluntaris del Museu del Ferrocarril de Catalunya). A càrrec de Pilar Garcia Fuertes, directora del Museu.

Data: 8 de novembre a les 18 h.

Setmana de la Ciència 2012. Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, Any Europeu per a l'Envelliment Actiu, i Any de la Neurociència. Es realitzen diverses activitats adreçades als estudiants d’Educació Secundària i Postobligatòria, que s’organitzen conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics del Garraf, l’UPC de Vilanova i el Museu del Ferrocarril de Catalunya .

Dates: Del 19 a 25 de novembre. Programa: Del dilluns al dijous està previst un programa doble que s’inicia a la Sala d’Actes a l’UPC amb una conferència de dilluns a dijous: Dilluns 19 Canvi climàtic i pobresa, a càrrec d’Enric Garriga Elies, Responsable de l’equip Agenda-21e a Vilanova i la Geltrú Dimarts 20, conferència de Manel Moreno, Professor de la UPC Vva, Dimecres 21 La Ciència en primera persona, amb Dani Ramírez de l’equip Espai Terra Dijous 22 El moviment és energia. Quanta en gastem i d'on surt?, Ricard Riol Jurado president de l’associació Promoció del Transport Públic Desprès de cada conferència i d’un petit descans, tots els alumnes participants tenen la possibilitat de visitar l’exposició temporal Mou-te amb el Planeta a la sala Espai Segle XXI del Museu del Ferrocarril. El divendres 23, el programa tindrà lloc a Sitges amb La Ciència al Carrer, Jornada de divulgació científica, una mostra d’experiments a càrrec de grups d’alumnes de centres de la comarca i de la UPC. El diumenge 25, Jornada de Portes Obertes al Museu de 10.30 a 14.30h. Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


6

DESEMBRE 

XII Edició dels Premis Camins de Ferro a Vilanova. Data: 1 de desembre a partir de les 12h.

Darrera edició de 2012 del Cicle Poètic Viatges i Hospitalitat. Data: 13 de desembre a partir de les 19h.

Programa: La poeta convidada serà la coordinadora del cicle Teresa Costa - Gramunt (Barcelona, 1951). La tercera sessió del Cicle Poètic recordarà al poeta Josep Vicenç Foix, en el 25è aniversari de la seva mort. En aquesta sessió també es convida els assistents a participar-hi. Es tracta que qui ho desitgi pot fer arribar a la recepció del Museu del Ferrocarril, com a màxim fins al dia 9 de desembre a les 14.30h, els versos que el dia de Nadal escalfen les tertúlies i sobretaules familiars. L’objectiu és compartir-los durant la sessió.

 Actes commemoratius del Centenari de la mort de Francesc Gumà i Ferrran, promotor del ferrocarril a Vilanova i la Geltrú. Dates: Del 13 al 16 de desembre. Programa: Dijous, 13 de desembre, Museu del Ferrocarril de Catalunya, Sala Audivisual. 19.00.- Cicle poètic Viatges i hospitalitat conduit per Teresa-Costa Gramunt. En aquest acte nadalenc de cloenda del cicle, també es llegiran uns poemes inspirats en l’èpica del ferrocarril que va portar Francesc Gumà a Vilanova i la Geltrú. Divendres, 14 de desembre, Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), Sala d’actes 19.00- Presentació del llibre El Monument Gumà, de Miquel Altadill. Acompanyaran a l’autor Francesc Gumà –besnét del promotor del ferrocarril a Vilanova-, Frederic Vilà -director de l’Escola-, Pilar Garcia –directora del MFC- i Neus Lloveras -alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


7 Dissabte, 15 de desembre, Museu del Ferrocarril de Catalunya, Sala Audiovisual 12.00.- Emissió del programa documental que va realitzar RTVE l’any 2008 “Las Vias del Progreso” en homenatge a Francesc Gumà i Ferran. 12.30.- Conferencia Els cotxes Harlan del "F.C. de V.V.yB." i el seu procés de restauració, per Josep Marín Cayuela, president de l’Associació de Socis i Voluntaris (SiC) del Museu del Ferrocarril de Catalunya .Visita posterior al vehicle conduïda per Josep Marín. Diumenge, 16 de desembre 10.30.- Missa en memòria de Francesc Gumà i Ferran. Oficiada per mossèn Alvar Pérez. La soprano Núria Poch interpretarà l’Ave Maria. Església de Mar 12.00.- Descripció dels elements i del relat històric del Monument Gumà de la plaça de l’estació de Vilanova, a través de la projecció d’imatges dels diferents símbols i escuts. A càrrec de Miquel Altadill. Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), Sala d’actes 12.45.- Visita al Monument Gumà. Ofrena de flors. Actuació de l’Orfeó vilanoví –director Josep M. Vidal. Plaça de l’estació o Eduard Maristany de Vilanova i la Geltrú. 13.00.- Visita a L’Espai Gumà i resta d’instal·lacions de l’antic dipòsit de locomotores de vapor. Museu del Ferrocarril de Catalunya 14.00.- Dinar de cloenda. Museu del Ferrocarril de Catalunya, Nau pont-grua recentment rehabilitada Organitza: Comissió Centenari Gumà: Miquel Altadill, Francesc Gumà, Josep Marín i Pilar Garcia; Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Museu del Ferrocarril de Catalunya; Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG)

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


8

EXPOSICIÓ TEMPORAL

Mou-te amb el Planeta Exposició divulgativa sobre els impactes ambientals de les emissions del model de mobilitat actual i les alternatives de canvi. Produïda per PTP (Promoció del transport Públic), la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat i Rodalies de Catalunya, la mostra vol contribuir a fomentar els valors del transport per ferrocarril: sostenibilitat, eficiència, seguretat. Dates: Fins al 5 de gener de 2013. Preu: la visita lliure a l’exposició és gratuïta amb l’entrada del museu Activitats complementàries: El Museu ofereix una visita comentada a la mostra tots els segons dissabtes de cada mes a partir de les 13.30 hores.

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


9

ACTIVITATS PERMANENTS EN CAPS DE SETMANA

El programa d’activitats per als caps de setmana per públic general i familiar també s’ha renovat amb la incorporació de noves propostes per gaudir de la visita al Museu. 

VISITES COMENTADES GRATUÏTES DE DISSABTES, a les 13.30h El Museu del Ferrocarril de Catalunya ofereix als seus visitants tots els dissabtes de cada mes, una visita comentada gratuïta amb el preu de l’entrada: . Primers dissabtes: Els espais del Museu . Segons dissabtes: Exposició Temporal a l’Espai Segle XXI, Mou-te amb el Planeta . Tercers dissabtes: Espai Gumà i exposició L’Obstinació d’avançar. . Darrers dissabtes: La col·lecció del Museu.

VIDEOTREN Tots els caps de setmana, en l’horari d’obertura del Museu, un dels vehicles del Museu estarà obert al públic amb la projecció de documentals vinculats a la història del ferrocarril. Es tracta del vagó de mercaderies “tipus J”

DIUMENGES DE TREN AL MUSEU! El Museu del Ferrocarril de Catalunya ofereix als seus visitants tots els diumenges de cada mes, una activitat diferent, adreçades al públic general i famílies: . Primers diumenges: Visites al cotxe de viatgers de luxe ZZ 324, a partir de les 12h . Segons diumenges: ConteTREN de Victor i els Trens del Museu. La història dels vehicles del museu explicada per un personatge, en Víctor, molt proper als més petits. . Tercers diumenges: NarraTREN, histories i anècdotes del ferrocarril i la seva evolució. A partir de les 12h. -

Diumenge 16 de setembre: La col·lecció TALGO del Museu Diumenge 21 d’octubre: La Santa Fe, una catalana potent Diumenge 18 de novembre: Els sobrenoms de les locomotores El NarraTREN del mes de desembre, es substitueix pels actes commemoratius del Centenari de la mort de Francesc Gumà i Ferrran, promotor del ferrocarril a Vilanova i la Geltrú.

. Darrers diumenges: ConteTREN de L’Ou que es mou. Una activitat que permetrà als més petits i els seus acompanyants conèixer la història d’un dels vehicles més característics de la col·lecció.

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


10

ACTIVITATS FAMILIARS El Museu ofereix activitats per gaudir i interactuar en família i/o en petits grups com una manera més participativa i estimulant de descobrir les joies que custodia el Museu. 

Esmorzars al Tren! Activitat que es realitza a partir de 5 persones per tal de reviure les emocions i sensacions del viatge en tren en diferents moments de la història; sobre tot en aquells en els què el viatge era molt més que un desplaçament. Temps de viatges en vehicles de fusta de tercera classe arrossegats per locomotores de vapor on es compartien vivències de tot tipus, o be temps de viatges a tot luxe amb els trens Talgo. Un cop finalitzada la visita comentada especial als vehicles que van ser escenaris d’aquestes experiències, es podrà gaudir d’un esmorzar a l’Espai Famílies o al cotxe de Tercera Classe del Museu. Es necessita reserva prèvia, com a mínim 1 dia abans. Preus: Opció 1: 10,5 € per persona Entrada al Museu + Visita comentada especial - 1 Entrepà de truita de patata - Aigua o refresc - Farcell d’embolicar Opció 2: 12,5 € per persona - Entrada al Museu + Visita comentada especial - 1 Entrepà de truita de patata - Aigua o refresc - Farcell d’embolicar - Ampolla de vi negre, Ramón Bilbao, Crianza 2006 de 175 cl

Itineraris Secrets, troba la via Visita autoguiada, gratuïta, per a famílies i/o grups reduïts en els que hi participin com a mínim dos adults.

Gimcana del tren Visita autoguiada, gratuïta, per a famílies / grups reduïts en els que hi participin com a mínim dos adults.

El Ferrocarril i l’Art: Josep Maria Subirachs al Museu del Ferrocarril. Visita autoguiada per a famílies i/o grups reduïts en els que hi participin com a mínim dos adults. Dossier informatiu que inclou un joc per a tota la família: 1€.

Visites guiades per àmbits, a partir de 10 persones. 4,5€ per persona. (És necessària reserva prèvia) o La col·lecció de locomotores de vapor o Altres energies, vehicles i elements de seguretat o El dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú o TALGO, més que un tren Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


11

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/


12

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA AGENDA D’ACTIVITATS TARDOR – HIVERN 2012

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/

Agenda d'activitats del darrer quadrimestre de 2012  

Activitats del darrer quadrimestre de 2012

Agenda d'activitats del darrer quadrimestre de 2012  

Activitats del darrer quadrimestre de 2012

Advertisement