Page 1


Crèdits Edita: Museu de Guissona Eduard Camps C Tint, 2 25210 Guissona, Lleida Tel. 973 551 414 o 973 551 294 museu@guissona.cat Redacció: Museu de Guissona

MUSEU DE GUISSONA Eduard Camps Telèfons: Fax: Correu-e: Web: Facebook: Twitter: YouTube

973 551 414 - 973 551 294 973 551 294 museu@guissona.cat www.museudeguissona.cat museudeGuissona @museudeguissona Museu de Guissona

Fotografies: Laura Puig Josep Ros Ajuntament de Tàrrega Disseny: Laura Puig, Museu de Guissona Dipòsit Legal: L-700-2011


El Twitter al Museu La gestora cultural freelance Noemí Riudor ha realitzat un estudi sobre la relació entre els Museus i la microxarxa social, Twitter; responent a la següent pregunta: Quin ús fan de Twitter els museus, les col·leccions i altres institucions?. Per a dur a terme l’informe ha utilitzat l’aplicació Twitonomy – una plataforma útil per l’anàlisi de Twitter – i onze paràmetres adients per obtindre la informació necessària, els quals ha donat una puntuació que ha repercutit amb la posició final. El Museu de Guissona, en general, es troba a una posició intermèdia de la taula en els diferents paràmetres, fet que per les condicions i idiosincràsia del Museu, n’estem força contents. Tot i això, des del Museu de Guissona continuarem treballant per augmentar la interacció i bidireccionalitat que Twitter ens ofereix i també explotarem al màxim l’enorme potencial que aquesta xarxa social ens brinda.

Per començar a fer-ho, a continuació us mostrem algunes mostres extretes de l’informe de Noemí Riudor, per què així pugueu conèixer, en detall, l’ús que des del Museu de Guissona fem de Twitter. @MuseudeGuissona


Sabies que el @MuseuDeGuissona va ser la 45a entitat cultural de#Catalunya a posar en marxa #Twitter? Info de @nriudor Sabies que el @MuseuDeGuissona té una mitjana de 0,36 tweets al dia? Sabies que el 27,31% dels nostres tweets són retweetejats? Estem contents que us interessin! Sabies que utilitzem una mitjana de 0,57 #hashtags per tweet que compartim? Sabies que el @MuseuDeGuissona ens trobem a la posició 18 en l’ús general de #twitter entre 85 entitats culturals analitzades per @nriudor?


La nova proposta museogràfica del Museu de Guissona i el Parc Arqueològic de Guissona reben 9.443 visitants en el seu primer any. El passat 2012 el Museu de Guissona Eduard Camps ha rebut 9.443 persones que han realitzat algun de les ofertes turístiques que el Museu de Guissona posa a disposició dels visitants: Entrada lliure al Museu i al Parc Arqueològic, Itineraris Guiats a la vila de Guissona i al patrimoni romà, i activitats didàctiques per a públic escolar.

de condicionament i reforma de l’espai per crear uns nous itineraris i una nova sala d’exposicions permanent, cofinançat pel programa operatiu FEDER. El resultat per tant, en aquest primer any de funcionament del nou equipament és molt positiu.

Per aquest 2013 l’objectiu és continuar creixent i poder tornar a situar el museu i el parc arqueològic de GuisD’aquests 9.443 visitants que han visitat el Museu de sona per sobre del 11.000 visitants, cal recordar que Guissona, 671 persones han optat per l’entrada lliure l’any 2004 el Museu de Guissona i el Parc Arqueològic al Museu i al Parc arqueològic; 7.980 persones han va arribar als 11.620 visitants. optat per fer un itinerari guiat, i 634 alumnes han desenvolupat alguna activitat didàctica en el Museu de Per aconseguir aquest augment de visitants el Museu de Guissona s’està treballant en nous recursos per a Guissona. públic escolars i nous itineraris guiats per la plana Aquesta xifra de 9.443 persones és superior als visi- de Guissona. A més, també s’està treballant en una tants comptabilitzats en els anys anteriors. Cal re- campanya de difusió, que té la voluntat de donar a cordar que el Museu de Guissona i el Parc Arqueològic conèixer les activitats del Museu de Guissona, i que de Guissona, des del gener de 2009 fins el setembre anirà adreçada a escoles i instituts pel públic escolar i de 2011, va estar immers en un important procés associacions per a grups de públic adult.


El Museu reb el premi Musa, com a millor exposició permanent

El dilluns 11 de març va tenir lloc l’acte de lliurament dels XX premis Auriga a l’aula capella de la Universitat de Barcelona, presidit per el Sr Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts. L’acte es va iniciar amb la conferència del Dr. Carles Miralles i Solà, membre del consell assessor de la revista Auriga, titulada “Les dones del mite o tragèdia i comèdia a Salvador Espriu”. A continuació, Josep Guitart, Josep Ros i l’alcalde de Guissona Xavier Casoliva van recollir el premi Musa concedit al Museu de Guissona Eduard Camps, com a millor exposició permanent sobre el món antic, per la nova museïtzació del Parc Arqueològic de la ciutat Romana de Iesso i del Museu.


La resta de guardonats, amb el Premi Musa d’exposicions temporals sobre el món antic, van ser concedits, ex aequo, a l’exposició ‘Vil•la romana de Torre Llauder. De re ruustica Iluronensium‘, del Museu de Mataró, i a l’exposició ‘Paradisus. Jardins i plantes medicinals de Tàrraco a Orleáns’ del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. I el Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, ha estat concedit a Mònica Flores Mateo, estudiant del Grau d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, pel seu bloc “El teixit de Penélope”, tutoritzat per la professora Mònica Miró Vinaixa.


Un març atapeït

Visites d’escolars.

Visites d’adults.


Visites amb grups especialitzats

Visites individuals


DUPLUM MOLENDINUM Objectius: Deixar a l’adversari amb menys de tres fitxes QUÈ NECESSITEM? Un dibuix fet a terra o en un tauler, amb tres quadrats concèntrics units per la part central dels costats i 18 fitxes, 9 de cada color. ON JUGUEM? En qualsevol lloc tancat o obert QUANTS HI PODEN JUGAR? Dues persones per tauler COM S’HI JUGA? Els jugadors prenen 9 fitxes que els hi corresponen i decideixen qui ha de començar el joc. Cadascú, en cada torn de jugada, pot posar una nova fitxa o moure’n una al taulell, tot respectant el seu torn. Per moure la fitxa només ho pot fer a un encreuament buit unit per una de les línies. Quan un dels jugadors aconsegueix alinear tres fitxes, és a dir, “fer marro”, ha de prendre del tauler de joc una de les peces del contrari.


Les joies del Museu de Guissona

febrer

marรง


? abril

maig


VII CURS D’ARQUEOLOGIA A GUISSONA 8 - 10 JULIOL

TROBAREU MÉS INFORMACIÓ A LA WEB DEL MUSEU WWW.MUSEUDEGUISSONA.CAT


La Xarxa de museus de les Terres de Lleida i l’Aran descobreix el patrimoni de Cal Trepat de Tà rrega


Representants de l’Associació de Museus de les Terres de Lleida i Aran van visitar el dijous 4 d’abril, per primera vegada les instal·lacions del Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat de Tàrrega. Tècnics i gestors d’espais museístics lleidatans han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà aquest nou atractiu turístic i cultural de la capital de l’Urgell. Així mateix, han fet el recorregut guiat a través de les cinc naus obertes al públic a l’antiga factoria dedicada a la fabricació de maquinària agrícola. L’Associació de Museus de les Terres de Lleida i Aran va aprofitar la trobada a Cal Trepat per celebrar la seva reunió periòdica de treball en què estableixen estratègies de promoció conjunta. En aquest sentit, l’ens va determinar que durant el present any editarà una guia d’itineraris temàtics sobre el patrimoni que custodien aquests onze museus lleidatans. La voluntat és proposar circuits als visitants de forma integrada sobre història, art, religió, etnologia,... També han acordat de posar en marxa la seva pàgina web el proper 18 de maig coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. El Museu de Guissona forma part de l’Associació de Museus de les Terres de Lleida i Aran, els estatuts de la qual es van signar el 2009.L’ens mancomuna els esforços i recursos d’11 museus de Ponent: Museu Comarcal de Cervera, Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Tàrrega, Museu de la Conca Dellà (Isona), Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, Museu Diocesà de la Seu d’Urgell, Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega, Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) i Museu de la Vall D’Aran (Viella).


La sèrie dels PLAYIESSO s’acomiada després d’haver-nos presentat la nostra ciutat romana i la seva gent. Agraïm especialment a la Belen Pueyo (@BelenaGaynor) la tasca realitzada en l’edició de la sèrie. Ben aviat podreu veure tots els capitols junts, en un de sol, al nostre nou canal de Vimeo.

ave!


hello/hola!

Tenemos disponible la web del Museo en espa単ol

available an english version of the museum website www.museudeguissona.cat


@MuseuDeGuissona

NOTICIARI 18  

El noticiari del Museu de Guissona Eduard Camps

Advertisement