Page 1

l Nada


Crèdits Edita: Museu de Guissona Eduard Camps C Tint, 2 25210 Guissona, Lleida Tel. 973 551 414 museu@guissona.cat Petit penjoll d’or que possiblement pertanyia a una joia.

MUSEU DE GUISSONA Eduard Camps Telèfons: 973 551 414 - 973 551 294 Fax: 973 551 294 Correu-e: museu@guissona.cat Web: www.museudeguissona.cat Facebook: museudeGuissona Twitter: @museudeguissona Adreça: C. Tint, 2 - 25210 Guissona

Redacció: Museu de Guissona Fotografies: Laura Puig Josep Ros Oficina turisme de Guissona Disseny: Laura Puig, Museu de Guissona Dipòsit Legal L-700-2011


Bon Festes per a tothom Museu de Guissona Eduard Camps


Bona nota de la presència del Museu de Guissona a Internet, a les xarxes socials i a les eines 2.0 Ocupen els cinc primers llocs d’aquest rànquing : la Fundació Josep Pla de Palafrugell, la Fundació Joan Miró de Barcelona, la Casa Batlló de Barcelona, el Museu de les Arts decoratives i el MACBA, ambdós de Barcelona. Pel que fa a les entitats de les terres de Lleida, la millor valorada és el Centre d’Art la Panera de Lleida, seguit del Museu de la Moto Mario Soler L’estudi independent, realitzat per la gestora cul- de Bassella, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i, tural freelance Noemí Riudor, és una primera en quart lloc, el Museu de Guissona Eduard Camps. aproximació al “comportament digital” de les entitats culturals i com aquest comportament es Des del Museu de Guissona es valora molt positivapercep des del punt de vista de l’usuari digital. ment aquest informe, per tractar-se de la plasmació d’un camí iniciat fa mesos per la nostra institució, A l’informe s’han valorat diversos ítems.En primer lloc la i serà útil per continuar apostant pel món 2.0 i per pàgina web i la importància de disposarde claredat, amb ampliar la presència del Museu a la xarxa. Podeu informació útil i que faciliti el contacte amb la institució. trobar tota la llista al bloc: www.opcit-ibid.blogspot. com.es En segon lloc, la presència a 15 elements 2.0. El Museu de Guissona és present a 8 aplicacions socials: Blogger, Facebook, Twitter, Flickr, YouTube, Issuu, Google Places i l’aplicació per a Apple “Iesso”, fet que se situa al costat de museus i centres culturals de primer ordre del país. El Museu de Guissona Eduard Camps ha rebut una meritòria 34a posició en un rànquing format per 528 museus, col•leccions i equipaments culturals de Catalunya, que valora la presència d’aquestes institucions catalanes a Internet, especialment a les xarxes socials i a les noves eines 2.0.


Ara hem afegit:


Segueix-nos a l’

museuguissona

Vine al Museu, fes fotos i etiqueta-les amb el hashtag:

#museuguissona


Visita del CRP de la Segarra El dimarts 23 d’octubre, el Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra va organitzar una visita al Museu de Guissona i al Parc Arqueològic de la ciutat romana de Iesso amb un grup de 20 professors, la majoria d’educació secundària, i un petit grup d’alumnes del Centre de Formació d’Adults Joan Comorera de Cervera. La visita va consistir a apropar el patrimoni arqueològic i museístic de Guissona als docents, des d’una vessant pedagògica i a la vegada explicar-los l’oferta didàctica que des del Museu s’ofereix pel curs 2012-2013. Des del Museu de Guissona es valora molt positivament la visita, ja que les activitats pedagògiques són una de les apostes més importants del Museu.


Els noms...

Durant el passat mes de novembre es va donar per acabada la musealització del Museu de Guissona Eduard Camps. Faltava el detall dels noms dels objectes, que fins al canvi estaven posats de forma provisional, i que a partir de d’ara ja tenen el format definitiu.


Encara no t’has descarregat l’applicació “Iesso”? Et serà molt útil quan visitis el parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso. Et guiarà pels llocs més interessants de la ciutat i et facilitarà informació interessant i força extensa per conèixer a fons l’antiga ciutat de Iesso. Solament disponible per a mòbils Apple. Gratuïta


Treballs de restauració El restaurador Ramon Vancells va realitzar durant unes setmanes treballs de consolidació d’algunes estructures i murs de la ciutat romana de Iesso. Concretament, va estar treballant en la zona del celler tardoantic, de les termes i d’una casa repúblicana. Aquests treballs es duen a terme dos cops a l’any, abans de l’hivern i abans de l’estiu, per garantir, així, la conservació de les restes en dos dels moments més extrems, climatològicament parlant, a la comarca de la Segarra.


El nostre perfil a Instagram és

museuguissona

I utilitza els hasthags: #museuguissona i #guissona

Usuari: elmarge Usuari: Ilerda Descripció:“L’esquelet del Descripció:“Plaça major Museu de Guissona”. de Guissona”.

Usuari: luapube Descripció:“Les vitrines del Museu”.

Usuari: Mam046 Descripció:“Els Margeners a la Plaça major”.

Usuari: luapube Descripció:“Les pintures amagades de l’Església”.

Usuari: Quimdiaz21 Descripció:“El portal de l’Àngel”

Usuari: elmarge Descripció:“Sala d’audiovisual”


Primer dia de la comarca

El dissabte 13 d’octubre, es va celebrar “El primer dia de la comarca”. És un acte organitzat pel Consell comarcal de la Segarra que ha nascut amb la intenció de realitzar un reconeixement a diferents persones i entitats de la comarca que treballen, des de diferents àmbits i sectors, en pro de la comarca. Enguany, el Patronat d’Arqueologia de Guissona ha rebut el reconeixement, dins la categoria cultural, per la feina feta durant els últims anys per la promoció del patrimoni històric i arqueològic de Guissona. La resta de premiats han estat: en la categoria social, la directora de la Coral de Sant Ramon, Anna Gascón; en l’esport, el pilot cerverí Marc Màrquez: en el sector industrial, l’empresa El Pastoret de la Segarra; i per la seva trajectòria, el Sr. Jaume Alsina, fundador i president del Grup Alimentari Guissona. A aquest guardó, enguany, s’hi ha d’afegir els reconeixements de la revista Auriga amb el Premi Musa d’exposicions permanents i el fet d’acabar finalista en la categoria de ciutat i paisatge als Premis FAD.


Juguem com els romans

alea


OBJECTIUS: Llançar tres daus i aconseguir arribar el primer a la puntuació acordada. QUÈ NECESSITEM? Tres daus amb les cares marcades ON JUGUEM? En un espai no gaire gran que pot ser l’aire lliure o tancat COM S’HI JUGA? Per saber qui ha de començar cada jugador tirarà un dau i la puntuació aconseguida indicarà l’ordre de tirada. Una vegada iniciat el joc es llancen els tres daus a l’hora i se sumen les puntacions. Guanya ek que aconsegueixi arribar a sumar cent punts. Els noms de les puntacions són: - Unio (un) - Binio (dos) - Ternio (tres) - Quaternio (quatre) - Quenio (cinc) - Senio (sis) La jugada màxima es diu Venus i s’aconsegueix treien tres senio, i dóna possibilitat de llançar els daus una altra vegada.


Trobada de bloggers i periodistes especialitzats en turisme “Castells del Sió” a la Segara La trobada de blocaires i periodistes especialitzats en turisme “Castells del Sió a la Segarra” dels dies 29 i 30 de novembre van passar pel M useu de Guissona per conèixer, principalment, la làpida de la Servil•la Praepusa.


Alguns dels tuits de la trobada referents al Museu de Guissona


Imatges de la visita al Museu de Guissona, cedides per Jaume Moya i l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra.


PLAY IESSO


No et perdis els PlayIESSO Podràs conéixer el Museu de Guissona d’una manera més divertida. Busca’ns al canal Youtube del Museu


Excavació preventiva a Iesso El dilluns 5 de novembre es va iniciar a la zona nord del parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso una excavació preventiva a l’espai extern a la muralla, on anteriorment ja s’hi havia actuat i s’havia documentat un edifici, que durant aquesta campanya s’ha pogut delimitar. Els treballs van durar dues setmanes. Aquests treballs són previs al desenvolupament del projecte programat a l’entrada del parc arqueològic on s’ubicarà una aula destinada a usos polivalents, com ara didàctics, expositius i de recepció.


Abans de l’intervenció

La coberta de la natatio amb rajoles Durant les últimes setmanes també s’han realitzat els treballs de millora de la impermeabilització de la coberta de la natatio de les termes de Iesso. Els treballs han consistit a posar unes rajoles que ajudaran a evitar la penetració de l’aigua a les capes inferiors i, a més, donen un color més integrat amb la terra del jaciment, i reduïeixen així l’impacte visual. Ha dut a terme aquesta intervenció l’empresa de Guissona, Jordi Mas.


feliรง 2013


NOTICIARI 17  

El noticiari del Museu de Guissona