c o r s o magazine | najaar 2022

Page 1

PB- PP B- 709

BELGIE(N) - BELGIQUE

m a ga z in e

gratis cultuurblad / najaar 2022 P910990 afgiftekantoor A’pen X


3

Hallo Vincent Company!

5

Boy, Hoe te leven met De Woordenaar?

6

Barbara Claes verklaart op eer

7

Dimitri Leue doet een poging om de wereld te laten rijmen

8

Imke Mol en Matthias Van de Brul, wolven in het schemergebied van jongvolwassenheid

10

The making of Berlin en een driehoeksverhouding in Parijs

11

Gevallen engel Simon De Vos verrast met TROEP/TROUPE

12

Tuning People stopt ermee op een hoogtepunt

14

Xandry van den Bresselaar raakt je midden in het gezicht

15

Ko yeba, de eerste theaterproductie van Rabba Kinkela

16

Twee generaties, één droom. Mohamed Toukabri danst met zijn moeder.

17

Les Mybalés, jonge choreografen in double bill

18

Stemkunstenaar Ine Claes verheft luisteren tot kunst

19

Binnenkort in cinema c o r s o: Dealer en Cool Abdul

20

De finale van Beats H(e)aven

21

Alle dagen feest in Guido Belcanto's geest

22

Zahra Eljadid, de eerste c o r s o huiskunstenaar

24

Twee namiddagen vol muziek: Houden van en De Ratpak

25

In zijn allerlaatste show zoekt Nigel Williams de weg

26

Philip Geubels gaat in bad comedy c o r s o met o.a. David Galle en Kristel Zweers

27

De rebel in Michael Van Peel

28

Bouw mee aan de eerste familiedag, iets met veel wol en een ei

29

Hanne Holvoet en Samuel Baidoo over de poëzie van een groene spons

30

Familieplezier in herfst- en kerstvakantie

32

Klaar voor de festivalzomer: Circus Boelaere, Cultuurweekend en DAKkan

34

Maakplaats voor bib De Poort en jeugddienst Berchem!

35

Praktisch en colofon

36

Agenda seizoen 22/23


Vincent Company.

Met zes huisgezelschappen is er bij c o r s o altijd leven in de brouwerij.

“We zijn heel benieuwd om het publiek van c o r s o te leren kennen” Sinds januari heeft c o r s o een nieuw huisgezelschap: Vincent Company. Dit inhoudelijke spreidingsbureau begeleidt een aantal podiumkunstenaars vanaf het prille begin van een creatie tot de laatste voorstelling. De vier nieuwe medebewoners stellen hun werking graag voor. tekst Matthias Van Milders

Vincent Van den Bossche: “Wij begeleiden aanstormend talent, het ene al iets meer gevestigd dan het andere. Typisch voor Vincent Company is dat wij kiezen voor kunstenaars die buiten de lijntjes kleuren. Ze maken het zichzelf moeilijk, maar maken daardoor superinteressant werk.” Cien Schelkens: “Wij werken met choreografen, theatermakers en performers die zich richten op geluidskunst, teksttheater, dans of circus. Dat geheel is heel bewust gekozen. In tegenstelling tot een regulier verkoopbureau verhouden wij ons niet tot de voorstellingen, maar wel tot de kunstenaars. Wij ondersteunen hen in al hun werk gedurende een bepaalde periode, en dat is gemiddeld acht jaar. Enkel het zakelijke aspect nemen wij niet voor onze rekening. Het uiteindelijke doel is dat we onze rol vervangbaar maken en dat een kunstenaar zelfstandig verder kan.”

3


Logische stap Vincent: “Onze aanwezigheid hier zal stapje voor stapje zichtbaar worden. Een aantal van onze kunstenaars kon afgelopen seizoen al genieten van een residentie in c o r s o. Maar volgend seizoen tonen we onze samenwerking aan het publiek door voorstellingen van onder meer Barbara Claes. Pas het seizoen erna, 2023-24, worden de kunstenaarstrajecten pas echt duidelijk.” Sanne Hubert: “Onze samenwerking met c o r s o heeft troeven voor alle betrokken partners. De kunstenaar krijgt de kans om hier achter de schermen te werken, in fijne repetitieruimtes en met een goede omkadering. En het publiek van c o r s o leert iets nieuws kennen. We vinden het heel belangrijk om de juiste voorstelling op de juiste plek voor het juiste publiek te programmeren. Daarom zijn we heel benieuwd om het publiek van c o r s o te leren kennen.” Vincent: “Nadenken over je publiek en over spreiding is geen achterafje wanneer je voorstelling klaar is. We praten daarover met onze kunstenaars van in het prille begin.” Cien: “Het gaat er niet om het publiek te geven wat het goed vindt of verwacht, wel wat het goed kán vinden. We willen avontuurlijk werk een plek geven, want wie we ondersteunen is niet steeds mainstream. En we denken dat dat met het publiek van c o r s o kan. Dit cultuurhuis heeft ook de taak om in te zetten op jonge kunstenaars, diversiteit en ontwikkeling. Voor ons klopt het hele plaatje.” Sanne: “Hier huisgezelschap worden is een logische stap in ons bestaan, en ook in dat van c o r s o, denk ik.” Cien: “We hebben wel gesolliciteerd!”

Brede spagaat Klaartje Brouns: “Dit huis leeft. Het gebouw is heel open, door de traphal hoor je altijd wel een klas. En de medewerkers van c o r s o hebben ons heel warm ontvangen.” Cien: “Hier hangt echt een fijne vibe. Er zijn repetities, mensen waaien hier binnen. En daar worden de kunstenaars beter van. Dat is ons ultieme doel, wij zijn er voor de kunstenaars.” Vincent: “Wij zien c o r s o als een heel bruisende plek waar heel veel gemaakt wordt. Dat is wel apart, er is geen enkel cultuurcentrum dat op die manier individuele kunstenaars ondersteunt. Hier hangt een enorme wil om te begrijpen hoe kunstenaars willen werken en communiceren. Klaartje: “Er is hier ook een grote betrokkenheid van de buurt en een grote wens om in de buurt aanwezig te zijn. De locatie naast Berchem-station maakt deze plek makkelijk te bereiken. Dat zorgt ook voor een internationale connectie, hier komen effectief mensen vanuit Amsterdam of Parijs. Die brede spagaat van de buurt tot de internationale bereikbaarheid is een enorme troef.”

Wil je de artiesten van Vincent Company aan het werk zien? Kom naar een voorstelling in c o r s o of kijk in de agenda op www.vincentcompany.be waar je hun toekomstige speelplekken kan raadplegen.

4


Theater. Taal als een jazzinstrument De Woordenaar

Muziektheater De Kolonie wo 14 sep - 20 uur standaard € 18 / -26 jaar € 14 grote zaal ‘De Woordenaar’ is een explosief theaterconcert waarin Bruno Vanden Broecke een man is met een missie. Een lichtend voorbeeld om te volgen. Wat hij te bieden heeft, is niets minder dan een handleiding voor ons leven. Omsingeld door 4 topmuzikanten en een 20-tal instrumenten duikt hij onder in het leven van alledag, in uw leven, zoals het is of zoals u dacht dat het was.

Een duik in de jeugdzorg BOY

Kyoko Scholiers ma 12 sep - 20 uur standaard € 18 / -26 jaar € 14 grote zaal Wat doet het met iemand om op te groeien zonder de basis van een veilig nest? En kun je ontsnappen uit je eigen achtergrond? Scholiers verbeeldt een brandend actuele realiteit op scène. Met een soundscape van Joris Blanckaert, live gebracht door het kinderkoor van Opera Vlaanderen en HERMESensemble.

‘De Woordenaar’ is een daverende combinatie tussen swingende woorden en sprekende muziek. Bo Spaenc zet het muzikale hekkenwerk uit met ruimte voor improvisatie. Elke voorstelling is een nieuw, uniek muziektheaterfeest. “’De Woordenaar’ is een combinatie waar geen speld tussen te krijgen valt. De timing verraadt vakmanschap, het evenwicht tussen solo en samenklank een teamprestatie van een hogere orde. Vanden Broeckes trouwpartij mag dan in mineur eindigen, zijn huwelijk met Muziektheater De Kolonie is er eentje dat toeters en bellen verdient.” - Gilles Michiels - De Standaard (****)

Stand-up theater vol wijsheden Hoe te leven Martha!tentatief

do 13 okt - 20 uur standaard € 16 / -26 jaar € 12 grote zaal In ‘Hoe te leven’ gaan Johan Petit en Herwig Ilegems op zoek naar een handleiding voor het leven. Elk selecteren ze vier wijsheden die ze op geheel eigen wijze aan het publiek presenteren. Het publiek kiest in rondes welke stelling ze de beste vinden. De avond eindigt met een grandioze finale waarin de beste wijsheid ter wereld gevierd wordt. Vol levenslust gaat iedereen daarna zijns weegs. Misschien doet deze voorstelling wel een belletje rinkelen... dat kan. MartHa!tentatief plande een tournee van ‘Hoe te leven’ in 2020 en toen ook nog eens in 2021. Johan Petit en Wim Helsen zouden toen samen op tournee gaan met deze voorstelling. Maar toen, ja, goh, verzetten, uitstellen, opnieuw plannen. En toen te volle agenda’s. Dus... een nieuwe versie nu! Met Herwig en Johan.

5


Column. “Liefde is geen toeval of kaartspel maar een reisticket naar een theaterstuk.” Barbara Claes

Verklaring op eer. Op twaalf september tweeduizend eenentwintig bereikt haar man België. Dit is de allereerste keer. Hij reist naar zijn onvoltooid tegenwoordig toekomende tijd. Haar man komt toe met een tijdsverschil van drie uur en een half nadat hij zijn woonplaats om middernacht heeft verlaten. Vervolgens stapt hij, na moeiteloos inchecken, in op het vliegtuig met vluchtnummer EK523. Hij zit aan het kleine raam en ziet nog één keer vanuit de lucht zijn kleine dorp met zijn kleine huis, waar hij achtendertig jaar met zijn moeder heeft gewoond. Zijn moeder is vierenzestig jaar, één meter vijfenzestig en draagt groene aanstekers. Hij maakt een kleine tussenstop in de Verenigde Arabische Emiraten en zet zijn reis verder. Opnieuw zit hij aan het kleine raam. Tussen Jerusalem en Broek-Zele kijkt hij op het kleine teeveetje naar de remake van Junglebook. Op de vlieghaven zijn de naaste familieleden aanwezig van zijn vrouw. Dat zijn drie zussen, twee schoonbroers, vier neven, een moeder en stiefvader. Ze zijn goed gekleed. Zijn vrouw gedraagt zich zenuwachtig en uitermate emotioneel. Ze ziet haar man terug na een periode van tweehonderddrieënveertig dagen. Haar man draagt groene sportschoenen met zwarte veters van het merk Edge, een groene sportzak van het merk Sport met daarin drie broeken waarvan één geklede, twee shorts, vijf T-shirts, twee onderbroeken, zes tubes tandpasta van het merk Namboodiri, zijn trouwkleren, visum en oude brieven van zijn vrouw. Ze eten die avond pizza die zijn vrouw heeft klaargemaakt. Op dertig september

Honey I am real I exist Lucinda Ra / Barbara Claes do 6 en vr 7 okt - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 kleine zaal

6

gaat zij in première met het theaterstuk ‘Honey I’m Real I exist’, waarin ze vertelt hoe haar huwelijk tot stand is gekomen. Ze krijgt een bos bloemen en een applaus. Op negenentwintig oktober is haar man officieel ingeschreven in België en krijgt hij een verblijfskaart voor vijf jaar. Vijf jaar is de leeftijd waarop een kind meer ingewikkelde zinnen begint te maken. Op tien november wordt hun huwelijk geregistreerd in België. Zijn vrouw moet vanaf nu dubbele belastingaangifte doen. Op acht november verklaart haar man aan de stad dat hij Nederlandse les zal volgen en een inburgeringstraject. Voor beide zal hij testen moeten afleggen. Hij heeft hiervoor zeven maanden de tijd. Op twintig oktober schrijft hij zich in bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. Vanaf dat moment is hij beschikbaar op de arbeidsmarkt. Hij krijgt een jobcoach toegewezen, twee persoonlijke assistenten en een rijksregisternummer. De assistenten helpen hem met het behalen van zijn doelen. Hij gaat vier halve dagen naar de Nederlandse les. Dat is gelijk aan een halftijdse job. Op acht maart tweeduizend tweeëntwintig start hij als keukenhulp in een groot restaurant. De hulp bedraagt negenennegentig procent afwassen en één procent voorgerechten maken. Op twaalf juni zal hij negen maanden in België zijn. Dat is de periode van een zwangerschap als ze niet onderbroken wordt. Haar man belt op ongeregelde tijdstippen met zijn moeder. Soms moet ze huilen. Zijn vrouw kan niet praten met haar omdat ze een andere taal spreken. Soms blaast zijn vrouw een handkus naar haar schoonmoeder door het scherm. Ze doet dat op de manier hoe ze dat met paardenbloemen doet. Ze koppelt daar een wens aan. Haar man wil sparen voor een mobiele telefoon voor zijn moeder. Zijn moeder mist haar zoon. Haar zoon mist zijn thuis. Zijn huis staat tussen de bomen. De bomen dragen kokosnoten. De kokosnoten hebben drie o’s en vallen in zee. De zee maakt geluid. Haar man heeft dat geluid in zijn telefoon. Hij luistert naar het geluid voor het slapengaan. Dan valt hij in slaap. Met de zee. Zee rijmt op heimwee. Heimwee is stil. Zo stil als een ree. Zo ongemoeid dat niemand het hoort. De assistent niet. De jobcoach niet. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling niet. De leraar Nederlands niet. Het groot restaurant niet. Het voorgerecht niet. De kappertjes niet. Het witloof niet. De vuile vorken niet. De stoel naast de tafel niet. De Lambik en Luikse wafel niet. De stad noch ’t zebrapad niet. Geen oehoe, wouw, geen boktor die het ziet.


Dimitri Leue.

Een poging om de wereld te laten rijmen De wereld staat in brand, maar gelukkig staat er een heiland op. Of beter: een zijland, want met veel gevoel voor humor kruipt Jennifer Heylen in de rol van Messia. Terwijl zij chaos sticht, vraagt de mens - een rol van Dimitri Leue, die hier aan het woord is - om de rust te laten weerkeren. Nee, antwoordt Messia. Het komt goed, maar we moeten hier doorheen. tekst Lien Vanreusel

Gaat ‘Messia’ concreet over de branden die vandaag de wereld beheersen - het klimaat, Oekraïne …? In zekere zin verwijst het stuk naar de massa die opkomt tegen het beleid: de gele hesjes, de klimaatbetogingen, de manifestaties tegen de coronamaatregelen … Maar het is ook abstracter en ruimer. Messia ontkent dat de chaos bij haar begint. Ik wil de gevolgen veranderen, zij kijkt naar de echte oorzaken. Samen met Jennifer houd ik een filosofisch, maar humoristisch gesprek over de vijf wereldreligies. Waarom hebben we zingeving nodig? Nu God in het westerse denken door velen is uitgeschakeld, merk ik dat jongeren een grote leemte ervaren. Er heerst een ‘doe maar raak’-mentaliteit, alles is gepolariseerd. Mensen voelen de noodzaak om bij een groep te horen - alleen zijn die groepen nu zo extreem. Met Jennifer kies je voor een jonge, vrouwelijke messias. Jennifer begreep meteen de noodzaak van deze voorstelling en zag er het plezier van in dat met een kwinkslag te doen. Ze neemt graag de positie in van de schepper, de oervrouw, als tegenwicht voor het patriarchaat. Ik hoop dankzij haar ook jongeren in de zalen te krijgen. Deze voorstelling is voor hen een kans om eens helemaal te verdwijnen in een belangrijk onderwerp. Welke rol speelt het engelenkoor? Terwijl wij ritmische teksten uitwisselen, zorgt een engelenkoor voor verlichting. We gebruiken het koor op de manier van Vondel of de oude Grieken: het geeft commentaar en voegt

een derde stem toe. Ik vroeg de muzikanten om naar Ylvis en Bo Burnham te luisteren; hun teksten doen me nadenken, maar worden ook met humor gerelativeerd. Bovendien is hun muziek heel leuk! De belichting zorgt voor een tweedeling tussen mijn gesprek met Messia enerzijds, en anderzijds het engelenkoor dat ons met projecties naar de echte wereld trekt: de natuur, de straten, het geweld … Hebben we nood aan een nieuwe messias? Ik speel met die gedachte. Om tot orde te komen, moeten we door chaos. Misschien is zo’n figuur de oplossing - al hebben al zoveel mensen gezegd dat ze willen verbinden. Het is blijkbaar niet zo gemakkelijk. De chaos raakt tijdens de loop van dit stuk nog niet opgelost. Enkel bij de ondervrager verandert er iets: hij wordt geraakt door Messia en ziet het licht. Hopelijk ervaart de toeschouwer dat ook.

Messia Leue vr 23 dec - 20 uur standaard € 20 / -26 jaar € 16 grote zaal

7


Imke Mol & Matthias Van De Brul.

“Het plezier van het spelen ligt in Voorjaarsontwaken voor het rapen” Na ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ pakt WOLF WOLF een nieuw repertoirestuk aan, Frank Wedekinds ‘Voorjaarsontwaken’. Het jonge gezelschap versterkt zich daarvoor met muzikanten Valentina Tóth en Gilles Vandecaveye-Pinoy, en met acteurs Soraya van Welsenis en Matthias Van de Brul. Samen herwerken ze de originele tekst tot een eigen stuk waarin de grenzen soms vaag zijn: tussen jeugd en volwassenheid, tussen vroeger en nu, tussen fictie en realiteit. tekst Matthias Van Milders

Imke Mol: “Theater is heel vluchtig, maar plaats je jezelf in een bepaalde traditie, dan krijgt het iets tijdsoverstijgends. Daarom kozen we voor een repertoirestuk. Dit is een zoektocht naar de manier waarop je verouderd materiaal vandaag kan inzetten.” Matthias Van de Brul: “‘Voorjaarsontwaken’ is na ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ een heel interessante keuze omdat het niet in dezelfde speltraditie ligt. Het is veel minder speelklaar, maar het plezier van het spelen ligt wel voor het rapen. Het is een keuze voor de geschiedenis en de inhoud.”

Collectief Matthias: “Het thema van ‘Voorjaarsontwaken’, jonge mensen die in hun volwassenheid komen, is heel universeel. Je ziet dat ook terug in series als ‘Sex Education’ of ‘Euphoria’. Dat zijn hierom ook inspiratiebronnen voor ons.” Imke: “Het stuk gaat heel erg over onwetendheid in seksualiteit. We onderzoeken hoe dat nu zit en wat we vandaag nog herkennen of net niet. We werken collectief, zonder regisseur

8


of dramaturg. En het collectief bestaat uit iedereen die aan het stuk meewerkt, niet enkel de vaste kern van WOLF WOLF. Enkel op het einde komt er nog een eindregisseur. We geloven dat we, door het met z’n allen over alles te hebben, tot de meest waardevolle keuzes komen. Al is dat collectieve niet steeds gemakkelijk. (lacht) Maar er is een groot vertrouwen in ieders kunnen.” Matthias: “Wat ik zo cool vind, is dat we elk onze specialisatie hebben en tegelijk ook piepjong zijn. We staan allemaal aan het begin, er is een soort durf die me heel erg opvalt. Dat vind ik heel mooi.” Imke: “Een soort jeugdige, zoekende arrogantie.” (lacht)

Muziektheater Imke: “Ons stuk is muziektheater en die keuze is gevoelsmatig én beredeneerd. Muziek is gewoon leuk, maar de voorstelling gaat ook over dingen die mensen niet kunnen uitspreken of onder woorden brengen. Muziek kan dat wel. De clash tussen oud en nieuw in de onderwerpen en het taalgebruik proberen Gilles en Valentina ook in de muziek te brengen.” Matthias: “We spelen jongeren van nu die Voorjaarsontwaken spelen. Je ziet dus het stuk zelf, en intussen ook in de coulissen hoe jongeren zich vandaag gedragen. Die aanpak toont enerzijds de liefde voor theater van deze groep en anderzijds de confrontatie van oud en nieuw materiaal.”

Voorjaarsontwaken WOLF WOLF wo 28 sep - 20 uur standaard € 16 / -26 jaar € 12 grote zaal

9


Theater.

Het sluitstuk van de Holoceencyclus The making of Berlin BERLIN wo 9 nov - 20 uur standaard € 18 / -26 jaar € 14 grote zaal

‘The making of Berlin’ wordt het sluitstuk van BERLINs Holoceencylcus (ook gekend als de stedencyclus). Met live muziek op scène - en het orkest van Opera Ballet Vlaanderen op film - neemt BERLIN in haar documentaire stijl een uitzonderlijk verhaal onder handen. De voorstelling spitst zich toe op een onvoltooid hoofdstuk uit het leven van een oude Berliner - met Wagners Götterdämmerung in een cruciale rol. 7 juli 2016. Na een voorstelling van Zvizdal tijdens de Berliner Festspiele ontmoeten de makers van BERLIN een kranige Duitser op leeftijd. Ze raken aan de praat en zijn geboeid door zijn onwaarschijnlijke levenswandel. Enkele gesprekken en weken later beslissen ze om het laatste luik uit hun Holoceencyclus, waarin ze verschillende stadsportretten maken, aan hem op te hangen. ‘The making of Berlin’ is een portret van een stad, gebouwd rond de bijzondere levenswandel van een Berliner die werkte als orkestregisseur bij de Berliner Philharmoniker. Een man die liefst van al zou teruggaan in de tijd om een onafgewerkt hoofdstuk uit zijn leven te voltooien. BERLIN engageert zich, met de hulp van o.a. het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en radiozender Klara, om de man bij te staan in het realiseren van zijn droom. Gaandeweg vinden ze echter barsten in zijn relaas en komt het hele project op de helling te staan.

Driehoeksverhouding in Parijs Vrede, liefde & vrijheid Het nieuwstedelijk za 17 dec - 20 uur standaard € 18 / -26 jaar € 14 grote zaal

In de marge van de onderhandelingen van het Verdrag van Versailles ontmoeten drie mensen elkaar in een hotellobby in Parijs. De grote oorlog is achter de rug, de sfeer is uitgelaten: de twenties staan ready to roar. De jonge, briljante econoom John Maynard Keynes (Michaël Pas) - openlijk bisexueel in een tijd dat dat nog strafbaar was - is één van de onderhandelaars. Op een nacht valt hij voor de charmes van Lydia Lopokova (Clara Cleymans), een ballerina van de Ballets Russes die in hetzelfde hotel logeert. Zij houdt een Afrikaanse man in het hotel voor een bediende. Die blijkt echter Charles D.B. King (Prince K. Appiah) te zijn, gezant van Liberia, het enige vrije Afrikaanse land. King is dan ook de enige zwarte onderhandelaar op het congres. Er ontspint zich een gesprek over vrijheid. Waar ze alle drie naar op zoek schijnen. Drie acteurs en één muzikant houden je van de eerste tot de laatste minuut bij deze leerrijke, maar ook zeer onderhoudende les. – Pieter T’ Jonck - Pzazz

10


Simon De Vos.

A Conference of Angels Midden in de stad probeert een man op te stijgen met zijn engelenvleugels. Een gewonde engel op een draagberrie wordt gevolgd door een zingende stoet. De toevallige passanten raken even uit balans: wat gebeurt er? Simon De Vos en TROEP/TROUPE willen verrassen en verwonderen, maar de concrete betekenis van hun acties laten ze over aan het publiek. Met ‘A Conference of Angels’ krijgt hun reeks stadsacties een slotmoment in c o r s o. tekst Lien Vanreusel

TROEP/TROUPE is een samenwerking van acteurs, beeldende kunstenaars en muzikanten. Hoe hebben jullie elkaar gevonden? Tijdens de lockdown kreeg ik het idee om een collectief op te richten samen met enkele gelijkgestemde generatiegenoten die in de loop der jaren mijn pad kruisten. We hebben al wat jaren op de teller en vinden dat een verbintenis aan één huis niet langer de lading kan dekken van wat we willen maken. Met Troep willen we nomadisch en wendbaarder werken. Ons project werd meteen heel concreet. We trokken de stad in met een grote engelenvleugel. Dat werkte bevrijdend: ik ben regisseur en sta meestal vóór de actie, maar ontdekte nu dat ik ook heel graag zelf meedoe. Wat willen jullie het publiek vertellen? Tijdens onze stadsacties merkten we hoe veel mensen op straat schoonheid of troost ervoeren bij onze tocht: “eindelijk heb ik nog eens een engel gezien!” Meestal lopen mensen doelbewust van punt a naar punt b. Maar toen we de Meir afstapten met de kapotte engelenvleugels op een draagberrie, wisten ze niet goed wat ermee aan te vangen. De eerste keer werd er geroepen: “dat het voor Oekraïne is”. Het beeld van de engelenstoet is niet eenduidig; het klopt niet met je verwachtingen. De verwondering die dat oproept, vind ik een heel fijn gevoel. Ook de ontroering van de toeschouwers toen we in de voetgangerstunnel begonnen te zingen, was mooi om te zien.

Waarom kozen jullie voor de engel? Een engel is een tussenfiguur die tussen hemel en aarde beweegt. We associëren hem met redding, maar ook met waanzin. Dat merkten we heel erg toen ik de vleugels een eerste keer aantrok en mensen bezorgd de politie belden. Ik leek wel een zot die probeerde op te stijgen. Zo kwamen we uit bij de psychiatrische patiënt, nog zo’n tussenfiguur. Wat is waanzin? In c o r s o volgt het slotmoment van de reeks stadsacties. ‘A Conference of Angels’ is het cumulatiepunt van al onze acties. We tonen onze stadsacties, maar pakken c o r s o ook in met niet eerder uitgevoerde ideeën. Zo filmden we hoe we delen van de A12 en de Wetstraat afliepen, als waren het pelgrimstochten. We lezen teksten van onder meer Sarah Kane en B.M. Koltès op muziek, en er komt een bevreemdend spel tussen engelen. DJ Angels sluit af met een hemels dansfeest.

A Conference of Angels TROEP/TROUPE vr 23 sep - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 alle zalen, gangen en hoeken van c o r s o

11


Tuning People stopt ermee op een hoogtepunt

“We hadden prachtige jaren, maar voelen dat het op is en dat is oké” Zeventien jaar maakte Tuning People beeldend geluidstheater. Vanuit hun eigen disciplines creëerden Karolien Verlinden (danseres/choreografe), Wannes Deneer (vormgever/geluidskunstenaar) en Jef Van gestel (theatermaker/acteur) samen en apart opmerkelijke voorstellingen. Het beeldende aspect was het vertrekpunt, niet de vooraf bepaalde inhoud. Na die zeventien jaar is het tijd voor iets anders. De drie Tuners gaan hun eigen weg. Maar dat doen ze niet voor ze in c o r s o uitzwaaien als Tuning People met drie voorstellingen op één weekend.

FEL 3+

DEEG

i.s.m. hetpaleis

première

Karolien Verlinden

Jef Van gestel en Peter Vandemeulebroecke

zo 4 dec - 15 uur kind € 6 / volwassene € 9 grote zaal

BALK première Wannes Deneer en Ugo Dehaes

Karolien: “Ik had altijd al een haatliefderelatie met het lichtontwerp in mijn voorstellingen. De laatste jaren ging ik er mij in verdiepen en ontdekte ik lichtkunstenaars als James Turrell, Olafur Eliasson en nog anderen. We gebruiken licht meestal om te belichten wat we maken. Maar wat als ik licht als onderwerp van een voorstelling gebruik? Licht gaat aan en uit. Wat is de wereld daartussen? Als het licht uitgaat, gaat dan de fantasie aan? Is er met het licht aan altijd realiteit? Met twee dansers en een installatie ga ik aan de slag. Licht wordt een beleving in een voorstelling vanaf drie jaar.”

12

vrij 2 en za 3 dec - 19.30 uur losse voorstelling: standaard € 14 / -26 jaar € 10 combi met DEEG: standaard € 22 / -26 jaar € 18 kleine zaal Wannes: “Ugo Dehaes en ik houden er beiden van om systemen en constructies te bedenken. Ugo gaat door in robotica, ik ben meer van de mechanische constructies. We maken samen een voorstelling waarin objecten dansen. Voor ‘BALK’ leggen we onszelf de beperking op om de objecten met onze eigen kracht te doen bewegen. We experimenteren met een grote balk die ronddraait, waarmee je allerlei scènes kan maken. Alle voorwerpen op de vloer maken deel uit van één installatie in beweging, een soort theatrale mobiel. Het wordt eigenlijk een beeldende kunstinstallatie, maar met een tijdsverloop, dus het is een voorstelling. Je ziet twee mensen beelden creëren, we zijn beiden aanwezig op scène.”

vr 2 en za 3 dec - 21 uur losse voorstelling: standaard € 16 / -26 jaar € 12 combi met BALK: standaard € 22 / -26 jaar € 18 grote zaal Jef: “In ‘DEEG’ zorgen de beelden die ontstaan voor de inhoud. We beginnen met meel, dan komt er water bij en dat wordt geleidelijk aan deeg. Tijdens de creatie merken we dat het gaat over geschiedenis en timelapses, en over onze voorouders. Maar het gaat ook over een Apocalyps, de zoektocht van twee personen om te overleven en zich te profileren. Er zit heel veel poëzie in.” “Starten zonder vooraf bepaalde inhoud is heel bevrijdend. Ook ons onderzoek is heel erg open. Wat kunnen we met meel en water? Het is ook een kennismaking met dat deeg, wat een vreselijk materiaal is. Het plakt, het is zwaar, het houdt geen vorm. Gaandeweg kneden wij die inhoud wat meer, we voegen onze eigen interpretaties en beelden toe, maar die blijven altijd ook fluïde.” “Het publiek wordt uitgedaagd om met eigen associaties en interpretaties van alles mee te maken. Iemand die onze vorige voorstelling Kadrage zag, vergeleek het met naar muziek luisteren.”


Het verhaal van Tuning People Karolien: “Onderzoek is een constante in de aanpak van Tuning People” Wannes: “Wij werken heel beeldend en met objecten. Die objecten worden personages. Je kan ze niet alleen in je hoofd maken, je moet dat in de ruimte doen.” Wannes: “Alle drie zoeken we een bepaalde abstractie, we refereren vaak aan beeldende kunst.” Karolien: “Wij proberen altijd een associatieve wereld te creëren waarin nog heel veel ingevuld kan worden door de toeschouwer. We werken niet vaak met narratief, maar proberen meestal een context te geven waarbinnen alles mogelijk is en de toeschouwer zijn eigen associaties kan maken. Onze voorstellingen kunnen vaak verschillende interpretaties hebben. Er is niet één exacte waarheid.” Wannes: “We merken hoeveel vrijheid je krijgt als je voor een jong publiek werkt.” Karolien: “Hoe ouder het publiek, hoe moeilijker het associaties kan maken. Drie- en vierjarigen hebben het daar helemaal niet moeilijk mee. Maar hoe ouder de toeschouwers, hoe meer ze het verhaal willen kennen.” Jef: “Maar wanneer je met diezelfde vrijheid maakt en het volwassen publiek uitdaagt associatief te kijken, gaan harten open. Dan blijkt er juist behoefte te zijn aan theater voor volwassenen dat een speeltuin voor de geest wil zijn.” Jef: “We vinden het bijzonder om te ontdekken hoe de ander naar de dingen kijkt en hoe de samenwerking tussen ons drieën nieuwe vormen kan doen ontstaan.”

Karolien: “Wij dagen elkaar heel erg uit vanuit onze verschillende disciplines. Die kruisbestuiving zet zich verder in het werk dat we apart maken. Wij zijn samen opgegroeid en volwassen geworden. En we hebben elkaar zo ver mogelijk gepusht, geïnspireerd en uitgedaagd.” Wannes: “We hebben elk onze eigen bagage die altijd heel aanvullend is geweest. Maar we hebben ook een grote gemene deler gevonden in de smaak, wat we graag willen zien op theater, los van onze eigen disciplines. In onze drie voorstellingen zie je de verschillen en de overlappingen. Alleen al de titels: we bedachten die los van elkaar, maar als je ze op een rij zet, zouden ze één titel kunnen vormen.” (lacht) Karolien: “We hebben keimachtige jaren gehad, maar je voelt nu dat het op is en dat is oké. We hebben zo geweldig samengewerkt, maar voelen de noodzaak om meer in onze eigen disciplines verder te gaan.” Wannes: “Onze wegen zijn als vanzelf gescheiden. We zijn alle drie met onze eigen dingen bezig. We hebben zo intens samengewerkt dat we andere samenwerkingen nodig hebben om te weten waar onze persoonlijke interesses liggen. Op een hoogtepunt stoppen, dat speelt ook mee.” Jef: “We hebben héél veel geleerd, mooie tijden beleefd, ontzettend mooie dingen samen gemaakt. Maar we hebben zeventien jaar samen theater gemaakt. Het werd moeilijk om onszelf in dezelfde constructie te vernieuwen.” Karolien: “Doordat we elkaar zo geïnspireerd hebben, is er ook een stukje van de anderen in elke individuele voorstelling aanwezig.”

13


Column. “Wij geloven, net als Berg, dat diversiteit in repertoire zorgt voor betere scripts.” Xandry van den Besselaar - dramaturg ENSEMBLE

Een klap in je gezicht April 2022. “Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot”. Ik stop voor de derde keer het filmpje waarin oud-voetballer Johan Derksen in het Nederlandse praatprogramma Vandaag Inside lacherig vertelt hoe hij als 22-jarige een bewusteloze vrouw penetreerde met een kaars. Het lukt me niet om het filmpje uit te kijken. Misschien doordat niemand in de studio zich lijkt te schamen: de mannen aan tafel bulderen van het lachen en doen er nog een schepje bovenop. “Heb je de kaars aangestoken voor je vertrok?” en “ze had geluk dat er geen honkbalknuppel stond!” Voor het ENSEMBLE las ik de theatertekst ‘Und sicher ist mit mir die Welt verschwunden’ van Sibylle Berg. In de tekst kijken drie vrouwen op hun sterfbed terug op hun leven en constateren dat niets van wat ze hebben gedaan de wereld heeft veranderd. Waar in hun leven zijn ze de hoop verloren? Het stuk vormt een laatste razende afrekening met het neoliberale patriarchaat. Heeft u ooit een tekst gelezen die u verdwaasd achterliet? Dat u niet zeker wist of u huilde van woede, onmacht of verbijstering? ‘Und sicher ist mit mir die Welt verschwunden’, door Maaike van Rijn voor het ENSEMBLE vertaald als ‘Met mij vergaat ook de wereld’, is zo’n tekst. De tekst raakt je zoals het leven je kan raken: midden in je gezicht. De Zwitserse Sibylle Berg (°1962, hen/hun) is een schrijver die de wereld met bittere humor een geweten schopt. Berg legt met meedogenloze blik de tijd vast waarin wij leven en fileert het probleem van seksisme, racisme en klimaatverandering in de neoliberale markteconomie. Berg geldt als boegbeeld voor het feminisme en de LGBTQIA+ gemeenschap en hekelt klassieke toneelstukken waarin vrouwen enkel worden opgevoerd als minnaars, hysterische tantes, hoeren of moeders. Onder de noemer #DECANON wil het ENSEMBLE zich inzetten voor nieuwe stemmen. Wij geloven, net als Berg, dat diversiteit in repertoire zorgt voor betere scripts.

Met mij vergaat ook de wereld première ENSEMBLE wo 19 okt - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 grote zaal

14

Moedeloos scroll ik door de reacties onder het filmpje: “ik word doodziek van al die moraalridders”, “het is een verhaal van 50 jaar geleden, mensen moeten niet zo zeiken” en “ik moet als vrouw smakelijk lachen om dit kaars-verhaal”. Ik klik de pagina weg en open de map met interviews met Sibylle Berg. In één ervan zegt hen dat “het nooit te laat is voor iedereen die het leven als een proces ziet”. Dat je met “het vuur van onrust” volhardend moet zijn. Ik leg de tekst klaar op mijn werktafel: ik kan niet wachten om te beginnen met de repetities.


Rabba Kinkela.

“Koyéba betekent kennis in het Lingala” De eerste theaterproductie van choreograaf Rabba Kinkela, gaat in première in c o r s o. In ‘Ko yeba’ vertelt hij zijn levensverhaal en introduceert hij het publiek in de wereld van Afrikaanse muziek- en dansstijlen. Hou je van Afrikaanse dans, maar slaag je er niet in om afrodance, afrohouse en kuduro van elkaar te onderscheiden? Kruis zaterdag 17 september dan maar aan in je agenda. tekst Shari Lima Marques Welk verhaal brengt ‘Ko yeba’? “Ik ga mijn levenservaring delen. Ik ben in België geboren, maar op mijn vijftiende verhuisde ik met het gezin naar Congo. Daar kwam ik in aanraking met verschillende kunstvormen die me tot op vandaag inspireren. En die ervaringen wil ik delen. Het wordt een mix van dans, live muziek, animatie en woord, binnen de lijnen van de theaterwereld.”

“Het wordt een mix van dans, live muziek, animatie en woord, binnen de lijnen van de theaterwereld.” De voorstelling heeft ook een educatief karakter. Vertel. “Koyéba betekent kennis in het Lingala. Velen weten niet dat afro geen muziek- of dansstijl is, maar een verzamelterm. En daar wil ik verandering in brengen. Ik merk dat mensen interesse tonen in de herkomst van bepaalde dansstijlen. Als ambassadeur van afrodance vind ik het belangrijk om die kennis te delen. Dus ga ik dit tijdens de voorstelling op een leuke, educatieve manier uitbeelden.” Hoe kwam je als danser en choreograaf op het idee van een theaterproductie? “Ik ben een artiest, dus dit ligt niet heel ver van wat ik doe. Het voelde als een logische stap om te experimenteren met deze creatievorm. En met de ervaringen die ik opdeed in verschillende compagnies, weet ik hoe een boodschap over te brengen zonder iemand tegen de borst te stoten.”

Je werkt voor deze performance samen met andere artiesten. “Ik deel het podium zoals gewoonlijk met mijn vaste crew Kingdom of Kela, waaronder dansers en een live muziekband. Mensen die ons eerder aan het werk zagen, zullen de sebene muziek herkennen. Er zullen op de achtergrond ook animaties te zien zijn van mezelf als tiener, de wijk waar ik woonde… Hiervoor werk ik samen met de Franse artiest Flamalice.” Waarom moeten mensen zeker naar jouw voorstelling komen kijken? “Het is nooit gezien in de theaterwereld en toch geloof ik dat iedereen er zich in kan terugvinden. Kunst en muziek kennen geen taal. Als je het voelt, dan voel je het. Het wordt een vurige voorstelling die de diversiteit van de danscommunity weerspiegelt. We brengen onze performance ook in het Nederlands, Frans en Engels, zodat iedereen kan volgen.”

Ko yeba première Rabbadance zat 17 sept - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 grote zaal

15


Twee generaties, één droom Als kind droomde Latifa, die in Tunesië woont, ervan danseres te worden. Haar zoon en choreograaf Mohamed Toukabri, nodigde haar uit op het podium en realiseerde zo haar kinderwens. Samen schitteren ze in ‘The Power (of) The Fragile’, een dansvoorstelling over kwetsbaarheid, de essentie en een vleugje activisme. tekst Shari Lima Marques

Wat vertellen jullie in ‘The Power (of) The Fragile’? Mohamed Toukabri: “Het stuk gaat over de ontmoeting tussen een moeder en haar zoon. Maar evengoed tussen twee verschillende generaties, twee lichamen, twee verhalen ... Die dualiteit weerspiegelt zich ook in de titel. Ik denk graag na over kracht en fragiliteit. In onze maatschappij is er altijd behoefte om je van je beste kant te laten zien. Je kwetsbaar opstellen vraagt veel moed. Waarin schuilt dan precies de kracht van kwetsbaarheid? Het antwoord is voor iedereen anders. Daarom is de titel ook vatbaar voor interpretatie.” Je deelt de scène met je moeder. Hoe voelt dat? Mohamed: “Samen op het podium staan betekent voor mij heel veel. Dansen wordt lang niet overal aanzien als een beroep. De meeste mensen hebben een romantisch beeld van dansen. Ze zien enkel het resultaat. Maar voor mij draait het om het proces. Want daar ontmoet je elkaar. Door mijn uitnodiging te accepteren, erkent ze mijn beroep. Ze betreedt en ervaart mijn wereld. Dat voelt ergens ook surrealistisch.

16

We komen immers niet uit een artiestenfamilie. Het feit dat ik de scène deel met een van mijn ouders moet nog doordringen, maar voelt gewoonweg fantastisch.” “Om mijn moeder te introduceren in de danswereld, moest ik terug naar de essentie van mijn beroep. Uit mijn comfortzone, weg van het vakjargon en weg van het abstracte. Met haar op het podium te staan, zorgde ervoor dat ik terug plezier en spontaniteit voelde. Dat was heel bevrijdend.” Hoe liepen de repetities en voorstellingen al? Mohamed: “In oktober 2021 traden we voor het eerst op. In de tussentijd is mijn moeder gegroeid als danser. Ze is zelfzekerder, durft improviseren en komt heel naturel over. Ik was oprecht verrast door de intuïtie waarmee ze performt. Het stuk is dan ook mee geëvolueerd. Structureel is de voorstelling hetzelfde gebleven, maar de uitvoering is professioneler. Het vraagt meer gevoeligheid en aandacht van ons. Het is best indrukwekkend wat we op korte tijd gerealiseerd hebben.”

Latifa, hoe voelt het om professioneel te dansen? Latifa Khamessi: “Het voelt als een echte job. Het is vooral een mentale uitdaging. Ik probeer alles ten volle te beleven. Ik heb bewezen dat ouderdom niet gelijk is aan fragiliteit. Je ingesteldheid is wat telt. En hoe vaker ik op het podium sta, hoe krachtiger ik me voel. Het inspireert me om verder te gaan, om mezelf naar een hoger niveau te tillen.” Wat betekent het voor jou om op het podium te staan met je zoon? Latifa: “Als kind zag ik Raffaella Carrà op televisie en droomde ik ervan om danseres te worden. Maar van thuis moest ik een echt beroep leren. Bovendien bestonden er geen dansopleidingen. Tijdens het uitgaan vond ik mijn uitlaatklep. Zelfs toen ik zwanger was van Mohamed ging ik dansen. Toen hij twee jaar was, zag hij een breakdancer aan het station in Tunis en vroeg hij of hij mocht leren dansen. Ik wou niet hetzelfde doen als mijn eigen ouders en hielp hem om zijn droom te realiseren. Daarvoor heb ik mijn zoon veel moeten missen. Op het podium ontmoeten we elkaar weer en halen we onze tijd in.”


Dans Double Bill À Travers l’autre / n.t.b. Les Mybalés za 22 okt - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 grote zaal

Een prikklende Dans Double Bill met werk van jonge choreografen die zich laten inspireren door verschillende dansstijlen. Hiphopdanseressen Doris en Nathalie Bokongo Nkumu putten inspiratie uit de hiphop, house en Afrikaanse dansen en creëren zo een eigen danstaal, waarin elegantie en gratie gepaard gaan met momenten van gewelddadige intensiteit.

“Op het podium ontmoeten we elkaar weer en halen we onze tijd in.” — Latifa Maakte je daarom deze voorstelling, Mohamed? Mohamed: “Eigenlijk heb ik pas later ontdekt dat mijn moeder die droom koesterde. Ik speelde al langer met het idee om samen een voorstelling te doen. Het leek me vooral leuk, maar verder was er geen aanleiding. Tot ze me over haar kinderdroom vertelde. Zo groeide het idee om een ode te brengen aan mijn moeder en alle ouders die hun tijd en dromen hebben opgeven voor hun kroost.” “In 2018 kreeg ik dan de Belgische nationaliteit. Ik vond het belangrijk om de privileges die hiermee gepaard gingen, te onderzoeken. En in vraag te stellen wat mijn

nieuwe nationaliteit betekent nadat ik jarenlang in Europa verbleef als niet-EU-burger. Ik werd me heel bewust van mijn vrijheid en dat het niet iedereen gegeven is. Dus nodigde ik mijn moeder uit en creëerde ik deze voorstelling als een politiek statement voor geopolitieke grenzen en begrenzingen. Als maker vond ik het noodzakelijk om de onrechtvaardigheid en discriminatie van ‘de andere’ in Europa aan te klagen. In ‘The Power (of) The Fragile’ vraag ik aandacht voor het recht op bewegingsvrijheid die ieder mens zou moeten hebben, ondanks zijn afkomst en huidskleur.”

Als tweelingzussen zijn Les Mybalés verbonden door een gedeelde geschiedenis en een diepe compliciteit. In ‘À travers l’autre’ scheppen ze een poëtisch universum waarin ze verschillende personages incarneren - van spelende meisjes tot goddelijke schepsels - op zoek naar de betekenis en symboliek van tweelingzijn in verschillende culturen. Het tweede stuk voor deze avond wordt later aangekondigd. Hou onze website in de gaten of laat je verrassen.

The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri do 17 nov - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 grote zaal 17


Ine Claes.

Luisteren, een kunst Kunnen we dat nog, luisteren naar elkaar? Stemkunstenaar Ine Claes ging op onderzoek uit en goot haar ervaringen in haar nieuwe voorstelling ‘HUSH’. Voor dit duet deelt ze het podium met choreograaf Benjamin Vandewalle. Een gesprek met Ine, waarin ze een tipje van de sluier licht. tekst Shari Lima Marques

Waaraan kan het publiek zich verwachten op 29 oktober? “Anders dan mijn vorige werken, die draaiden rond hectiek en de druk van de maatschappij, gaat het deze keer over de basis van communicatie: luisteren naar elkaar en naar de omgeving. Ik haalde inspiratie uit mijn onderzoek naar vocale akoestische loopsystemen en hoe ik die in relatie kan brengen met dans en beweging.” “In de voorstelling werk ik met tekst, zang, geluiden, bruitages (op maat gemaakte geluiden) ... Ik maak eigenlijk stemcreaties als soundtrack voor de bewegingen. In tegenstelling tot mijn vorige werken, waar ik vertrok van een vaste stemcompositie, vertrekt deze voorstelling vanuit instantcompositie. De basis van het werk is luisteren naar de ander en op het moment zelf beslissen welke richting je uitgaat. Zo kom je als publiek terecht in een unieke wereld van verrassende en gevarieerde landschappen.”

“De basis van het werk is luisteren naar de ander en op het moment zelf beslissen welke richting je uitgaat.”

HUSH première Ine Claes / kamikamka za 29 okt - 20 uur standaard € 14/ -26 jaar € 10 grote zaal

18

Wat is het verschil tussen instantcompositie en improvisatie? “Voor ‘HUSH’ bedacht ik een systeem rond vocale loopsystemen. Een inventaris, zeg maar, van vocale mogelijkheden en bewegingsmaterialen. Dit geeft ons een zeer nauw kader waarbinnen we improviseren. Tijdens de repetities proberen we dat systeem van codes, taken en tools onder de knie te krijgen. Ik bekijk het zelf als een hoog niveau van multitasken.” “Tijdens de voorstelling creëren we met dat systeem imaginaire werelden. Het publiek zal geluidslandschappen herkennen, zoals de stad, natuur, industrie … Op het moment zelf kiezen wij uit onze bewegingsinventaris. Alles kan op een andere plaats en in een andere volgorde, waardoor elke voorstelling anders is. ” Welke boodschap gaat er schuil achter ‘HUSH’? “De dag van vandaag is praten of communiceren niet altijd even evident voor mijn generatie. Bepaalde zaken waren en blijven taboe. De jongere generatie communiceert dan weer veel via sociale platformen, maar in de reële wereld komen bepaalde onderwerpen niet aan bod. ‘HUSH’ is daarom een ode aan communicatie in haar puurste vorm. Aan vrijheid van zelfexpressie en luisteren naar je gesprekspartner.” Je deelt het podium met Benjamin Vandewalle. Wat hebben jullie gemeen? “Ik ga altijd op zoek naar hoe mensen elkaar aanvullen. Zo koos ik voor mijn vorige voorstelling dansers en zangers met verschillende achtergronden. Ook Benjamin en ik zijn heel anders. We bewegen anders, gebruiken onze stem op een andere manier, maken andere werken … Maar communicatie en luisteren ligt hem ook nauw aan het hart. En geluid speelt altijd een grote rol in zijn performances. Ik nodigde Benjamin uit voor een sessie rond vocale loopsystemen, zo ontdekten we dat onze stemmen goed bij elkaar passen. Dus de stap naar een duet voelde heel natuurlijk.”


Cinema Corso. Dealer Jeroen Perceval di 4 okt - 14.30 en 20 uur standaard € 5 grote zaal ‘Dealer’ vertelt het verhaal van veertienjarige drugsdealer Johnny die in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie verblijft. Hij droomt van een beter leven. Op een dag krijgt hij de beroemde succesvolle acteur Antony als vaste klant. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen en beiden besluiten een ander pad te nemen. In zijn regiedebuut mengt regisseur-scenarist Jeroen Perceval twee werelden: enerzijds de film- en theaterwereld en anderzijds het Antwerpse straaten drugsmilieu. Het resultaat: een furieuze filmische cocktail.

Cool Abdoul Jonas Baeckeland di 6 dec - 14.30 en 20 uur standaard € 5 grote zaal Ismail Abdoul, een getalenteerde jonge bokser, haalt de top en vindt de liefde bij Sylvie. Maar hij klimt ook op als portier en controleert samen met zijn mannen steeds meer deuren, inclusief de drugshandel erachter. Hij wordt de nieuwe sensatie, een levende legende in en buiten de ring. Verblind door zijn succes raakt hij geleidelijk aan verstrikt in een web van zijn eigen leugens en gewelddadige acties. De steeds groter wordende druk van de politie slaat een kloof tussen hem en iedereen om wie hij geeft, ook Sylvie. Hij zal het ultieme gevecht moeten aangaan: dat met zichzelf.

19


Muziek.

Beats Haven finals Voor de tweede keer ontvangen we de all style beat battle ‘Beats haven’. Na eerdere selectierondes zakken de beste opkomende producers af naar c o r s o voor de grote finale. De finalisten laten tijdens één-tegen-één eliminatiewedstrijden de meest originele beats op je los. De enige regel: niet langer dan anderhalve minuut. De jury van experten beslist wie de beste sound heeft. Maar ook de reacties van het publiek spelen mee in de beoordeling. Is het een gelijkspel? Dan battlen ze verder met een ander nummer. De bedoeling is dat de muzikanten beats kiezen waarmee ze de andere spelers counteren. Je krijgt heel wat originele beats te horen op zo’n avond. Zeker als je weet dat de deelnemers bij elke ronde telkens nieuwe beats de zaal insturen.

Beats Haven finals All-Style Beat Battle za 5 nov - 19 uur standaard € 5 foyer

20

Volgens David Ramos, de organisator, zal het niveau hoog zijn: “Uit de selecties kon je afleiden dat er heel wat talent achter de knoppen staat. Dat komt ook door het unieke concept. ‘Beats haven’ is een all style battle. Meestal worden producers in een keurslijf gedwongen. Dan mogen ze bijvoorbeeld alleen met een beperkt lijstje samples werken, of maar één genre brengen. Bij ons hebben ze een grote vrijheid. Dat hoort ook bij de filosofie van Osei Bantu, een collectief dat ik mee heb opgericht en dat ‘Beats haven’ ook ondersteunt.” Muziek in Antwerpen is méér dan optredens in het Sportpaleis of avondjes in The Villa. Met Beats Haven opent zich voor jou een nieuwe muziekwereld.


“Alle dagen feest in de kronkels van mijn geest” Er was een tijd toen het leven nog duidelijk was. Er was de BRT en je had Radio 1 en 2, dat was het zowat. Je kon er nog aan uit. De bevolking keek naar dezelfde programma’s en luisterde naar dezelfde liedjes. In die gezegende tijd was Guido Belcanto een anonieme straatzanger. Hij schreef liedjes aan de lopende band en ging ze zingen in de kroegen doorheen gans Vlaanderen. Hij was bezield door het heilige vuur, de Heilige Geest was met hem en leidde hem onweerstaanbaar naar het pad van de bekendheid en roem. 38 jaar later staan er 16 platen op zijn actief, een catalogus van zo’n 300 liederen en is hij één der boegbeelden van het Vlaamse lied. Het jaar 2019 was wellicht het meest succesvolle in zijn carrière. Hij speelde zowat 100 concerten, werd gelauwerd in de Eregalerij van Radio 2 en bracht een driedubbel-cd uit met als titel ‘Een zanger moet trachten pijn te verzachten’. Bovendien was er op VRT een aflevering van Belpop gewijd aan Guido. In 2020 werd alles anders. Het land ging in lockdown, de deuren naar het podium gingen op slot. Zangers moesten thuisblijven. Guido trok zich terug in de Franse Pyreneeën en verbleef daar een half jaar in gedwongen ballingschap.

In de kronkels van mijn geest Guido Belcanto

za 26 nov - 20 uur standaard € 24 / -26 jaar € 20 grote zaal

De gedwongen terugtrekking uit het openbare leven gaf zijn creatieve geest nieuwe vleugels en hij begon zowaar nieuwe liedjes te schrijven aan de lopende band, in een roes die hem niet meer gegeven was sedert de tijd van volslagen onbekendheid. Of zoals hij het zelf zegt: ”Ik schreef 20 nieuwe songs op 2 maanden tijd. Het was alsof ik opnieuw geboren werd als songschrijver, alsof ik aan een nieuw begin stond, net zoals 35 jaar geleden, alsof de goden mij stuurden, alsof de Heilige Geest mijn gids was. Het was alle dagen feest in de kronkels van mijn geest.” ‘In de kronkels van mijn geest’ zullen we Guido Belcanto horen en zien zoals we hem kennen: als onze enige ware zanger van het levenslied, de troubadour der gebroken harten die de onvolmaaktheid van het leven en de liefde bezingt met groot mededogen en een verzachtende en troostende humor. Is dit de wedergeboorte of gewoon de voortzetting van een uniek parcours in de geschiedenis van het Vlaamse lied? Met Guido Belcanto weet je het nooit, samen met zijn band Het broederschap blijft hij maar doorgaan met ons te verrassen.

21


Zahra Eljadid.

Dit is Zahra Eljadid, onze eerste huiskunstenaar Naast zes huisgezelschappen is c o r s o nu ook een huiskunstenaar rijker. Zahra Eljadid — illustrator, kunstschilder en stop-motion animator — maakt van c o r s o de komende twee jaar haar canvas. Van de illustraties in dit magazine tot een mural in de foyer. “Ik wil een artistieke dialoog voeren met bezoekers, vrijwilligers, medewerkers en buurtbewoners. Zodat iedereen die c o r s o betreedt, er deel wordt.” tekst Shari Lima Marques Hoe voelt het om de eerste artist-in-residence van c o r s o te zijn? “Leuk hé. Het is zowel voor c o r s o als voor mij een primeur. Toch voelt het vertrouwd. We werkten al verschillende keren samen. De schouwburg heeft een edgy, salty, pittig kantje waar ik mezelf in kan vinden. En de projecten hebben een educatief, sociaal en cultureel karakter. Als huiskunstenaar krijg ik nu ook de kans om die mee vorm te geven en uit te dragen. Ik ben er helemaal klaar voor!”

“De schouwburg heeft een edgy, salty, pittig kantje waar ik mezelf in kan vinden.”

Wat zijn je creatieve ambities als huiskunstenaar? “In de eerste plaats wil ik het bruisende leven in c or s o naar buiten brengen op een artistieke en kunstzinnige manier. Zo zie ik in ‘t Hof van Even (de buurttuin van c o r s o, n.v.d.r.) veel potentieel. Het zou fijn zijn als jongeren uit de buurt er interactieve kunst kunnen komen ervaren als het thuis even te veel wordt. Ook de grote blanco muur in de foyer spreekt me aan. Dat wordt in mijn ogen de thuismuur, het pronkstuk, het pièce de résistance waarin alle bewoners met elkaar verbonden zijn.” “Ik wil telkens weer een artistieke dialoog aangaan met bezoekers, vrijwilligers, medewerkers en buurtbewoners. Zodat iedereen die c o r s o betreedt, er deel wordt. Denk aan polls, talks, expo’s, workshops rond striptekenen, beatboxen of stop motion … Nog meer van wat ik al deed bij c o r s o en in de wijk. Ik droom ook van een platform waar kunstenaars in alle vrijheid en op hun eigen tempo kunnen creëren. Ik zie het graag groots.” Hoe zou je je stijl omschrijven? “Ik vind het interessant om de maatschappij een spiegel voor te houden. En om wat mensen lelijk vinden, te erkennen al schoonheid. Denk aan loshangend vel of een kunstgebit. Die tekeningen zijn zwart-wit en eerder macaber. Mijn tekeningen in kleur zijn dan weer hoopvol en inspirerend.” “Emoties zijn ook heel herkenbaar in mijn werken. Ik ben niet in de ideale situatie opgegroeid en kreeg te maken met armoede, huiselijk geweld, racisme … Die kleine situaties waarin ik me boos, verdrietig of gelukkig heb gevoeld, komen vaak terug in mijn creaties.”

22Muziek / Matinee. ‘Houden van’ is terug! Houden van

Geena Lisa, Andrea Croonenberghs & Sam Verhoeven di 11 okt - 14.30 uur standaard € 8 grote zaal Na vele succesvolle namiddagen in het Antwerpse Sportpaleis komt ‘Houden van’ opnieuw tot leven en komt het nu naar jouw schouwburg. Wat kleiner dan vroeger, maar nog altijd even boeiend, herkenbaar, nostalgisch, muzikaal. Met bekende meezingers, met ernstige en vrolijke liedjes uit de oude doos, met alle nummers waarmee je thuis groot bent geworden en die je nooit hebben losgelaten. Een namiddag ‘Houden van’ brengt je even terug naar de tijd van toen, naar het repertoire van jouw favoriete Vlaamse artiesten van vroeger, of het nu chanson, kleinkunst, levenslied of pop is. Geena Lisa, Andrea Croonenberghs en Sam Verhoeven vertolken al dit moois. Maar meezingen mag, is zelfs verplicht!

Een avondje sans gêne De Ratpak

Ludovic Nyamabo, Dirk Cassiers & Jan Van Looveren di 22 nov - 14.30 uur standaard € 8 grote zaal De Ratpak brengt ons terug naar de fifties en sixties waar de orginele The Rat Pack Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr, zich zondig maakten aan onbegrensd muzikaal vertier en entertainment in hun geliefkoosde Las Vegas. The Rat Pack stond er in die tijd voor bekend tot vroeg in het ochtendgloren uitbundig whiskey te drinken en dikke sigaren te roken, te grappen en te grollen, en er vooral niets om te geven wat anderen over hen dachten. Het trio werd vergeleken met een “pack of rats“ en de naam The Rat Pack was geboren. Dat inspireerde Ludovic Nyamabo, Dirk Cassiers en Jan Van Looveren om hun nieuwe project De Ratpak te noemen. Een illustratie van wie zij willen zijn op een podium. Entertainers die garant staan voor een avondje sans gêne. Doe daar de nodige humor bij, meerstemmig gezang en je mag je aan een verrassende avond verwachten.

In samenwerking met de seniorenraad en het district Berchem. Eén koffie of thee in de prijs inbegrepen.

24

Muzikaal brengt De Ratpak een smeltkroes van muziek uit die losbandige Fifties and Sixties – de originele standards en crooners zoals ‘Fly me to the moon’, ‘I’ve got you under my skin’, ‘The lady is a tramp’, ‘I get a kick out of a you’ – en van hedendaagse popsongs zoals ‘Wonderwall’, ‘Whole lotta Rosie en ‘I’m still standing’ van Elton John, die ze in een jazzy jasje steken met de big band arrangementen van weleer.


Nigel Williams.

“Met de ongemakkelijke waarheid kan je het beste lachen” In zijn allerlaatste show zoekt Nigel Williams de weg. In deze verwarrende digitale tijden is hij die al even kwijt. Jonge stand-upcomedians die selfies nemen op een podium, vreemde reacties op zijn tweets: Nigel begrijpt het allemaal niet meer. Gelukkig heeft hij nog één zekerheid: zijn vak heeft hij meer dan ooit onder de knie. “Ik wil nog één keer een spiegel voorhouden. En daarna ga je me alleen nog in mijn volkstuin zien.” tekst Ive Van Orshoven Een beetje in de war, Nigel? Nigel: “Ik vind inderdaad dat we in verwarrende tijden leven. In de eerste plaats voor mezelf. Ik begrijp het allemaal niet meer. Neem nu mijn vak, de stand-upcomedy. Vroeger zagen we dat als een métier waarbij je vooral veel moest oefenen en uitproberen. Maar als je nu naar een open mic gaat, staan daar jonge gasten selfies van zichzelf te nemen op het podium. “Kijk eens, ik doe een show!”. Alsof dat de essentie van het leven is.”

“Ik speel nooit meer voor grote zalen. Voor c o r s o maak ik graag een uitzondering.” Hoe zit het met jou en social media? Nigel: “Een rare wereld vind ik het. Ik heb 18.000 volgers op Twitter, terwijl ik er misschien 3 persoonlijk ken. En dan de reacties die ik krijg… Onlangs postte ik: “In mijn familie zit er iemand met Alzheimer, ik

weet alleen niet meer wie.” A joke, right? Sommigen hebben dat dus niet door. “Dat kan niet dat je dat niet weet!”. Ik maak me ernstig zorgen dat de digitalisering ons begripsvermogen aantast.” Dat belooft voor de toekomst. Nigel: “De jeugd zit inderdaad veel op hun gsm. Ach, ik begrijp het wel. In hun plaats zou ik op mijn 16 hetzelfde doen. Ik vrees alleen dat we op weg zijn om later twee parallelle werelden te creëren: de echte en de digitale. Wist je dat je voor je avatar op Metaverse nu al peperdure horloges kan kopen? 600 euro! We glijden steeds verder af van de realiteit. Ooit Brave New World gelezen? 90 jaar oud, maar heel actueel. In dat boek slikken burgers massaal gelukspillen. Daardoor maken ze zich nooit meer zorgen, waardoor een autoritaire overheid vrij spel krijgt. Verander die pil in een gsm en je zit in het China van vandaag. En hopelijk niet in het Europa van morgen. Daarom wil ik dat we meer gaan nadenken over die toenemende digitalisering.”

Het lijkt wel alsof je in je laatste show ons nog één keer een spiegel wil voorhouden. Nigel: “Dat is volgens mij de essentie van stand-upcomedy: met een lach de ongemakkelijke waarheid vertellen. Daarmee kan je ook het beste lachen. 5 jaar geleden zweerde ik om nooit meer een soloshow voor een groot publiek te spelen. Voor de première in Corso maak ik daarop graag een uitzondering. Het is nu dat je moet komen kijken. Want daarna ga je me alleen nog in mijn volkstuin zien.”

De weg kwijt première Nigel Williams vr 14 okt - 20 uur standaard € 16 / -26 jaar € 12 grote zaal

25


Humor. Geubels gaat in bad Philippe Geubels do 20 en vr 21 okt - 20 uur standaard € 27 grote zaal Na enkele jaren televisiewerk (Geub, Taboe 2) en een paar ijskoude corona-douches is het eindelijk zover, de droogste komiek van de lage landen gaat in bad. En u kan er gezellig mee in kruipen, want naast de badkuip wil Philippe Geubels ook de theaterzalen weer laten vollopen. Philippe doet wat u van hem verwacht door zijn licht te laten schijnen over te dure foodtrucks, kerstversiering bij begrafenisondernemers en de ontstaansgeschiedenis van de kroket. Maar vanuit zijn veilige bad durft hij ook te mijmeren over wreed verlies en over uw verdriet durven vastpakken, om daarna de kraan van de onzin nog eens wagenwijd open te zetten.

GEUBELS GAAT IN BAD

comedy c o r s o vr 18 nov - 20 uur standaard € 14 / -26 jaar € 10 foyer In 2018 besliste Roosje Pertz om eens op een podium te zeggen wat ze dacht. Dat bleek pure comedy te zijn. Nu is ze gastvrouw van comedy c o r s o en brengt ze Ygor uit Poperinge mee, een Humo’s Comedy Cup winnaar van 1999 gekend voor pittige humor met een hoekje af. Kristel Zweers begon haar comedy carrière in 2001 en groeide uit tot een van de headliners van het Comedy circuit. Ze toerde door Nederland en België en was een van de vaste spelers van De Lama’s. Nadien zette Kristel haar success in het Engels door met een tour door Azië en Australië. Kristel is gewoon dé grappigste vrouw van Nederland.

speellijst: philippegeubels.be 26

De avond wordt afgesloten door headliner David Galle o.a. gekend van Comedy Casino Cup, Kazakkendraaiers en Bevergem. Ondertussen is hij reeds toe aan zijn vierde theatershow ‘Erover’. Bovendien is hij niet meer van het scherm weg te slaan: De Eerste Show, Nonkel Mop en Twee tot de Zesde Macht. Train alvast je kaken voor deze hilarische avond!


Michael Van Peel.

“Het is aartsmoeilijk om nog rebel te zijn” Rebellie, daar was je vroeger fier op. Maar in ‘Welcome tot the rebellion’ hoopt Michael Van Peel dat de grote opstand nog wat op zich laat wachten. “Trump-aanhangers, antivaxers: de rebellen van vandaag kan je niet meteen cool noemen.” Of dat Michael Van Peel kwaad maakt? “Boos, ik? Weet je hoe blij ik ben dat ik weer op een comedypodium sta?”. tekst Ive Van Orshoven Michael, je bent er nu 43. Is dat niet wat oud om nog rebel te zijn? Michael Van Peel: “Winston Churchill zou het met je eens zijn. Die zei ooit dat “als je op 40 niet conservatief bent, je geen verstand hebt.” Alsof je alleen maar mag rebelleren op je 20, om dan op je 40e in een soort conservatieve menopauze te belanden. Met wat geluk steekt je opstandigheid dan weer op je 80e de kop op. Wel, Churchill leefde niet toevallig 100 jaar geleden. Want ondertussen hebben we de woke-generatie. Dat zijn twintigers die je volgens mij gerust mag catalogeren als conservatief. Net schoolmeesters die zich voortdurend verongelijkt voelen.”

640 dagen

In je show ga je soms hevig tekeer tegen de wokers. Een vriend van me vroeg zich af of je écht boos was. Michael Van Peel: “Boos, ik? Weet je hoe blij ik ben dat ik weer mag spelen? Door corona heb ik 640 dagen lang niet op

een comedypodium gestaan. Ik besef nu pas hoe hard ik het heb gemist. Boosheid vind ik trouwens een storende eigenschap bij een stand-up comedian. Het klopt natuurlijk wél dat ik een show breng over dingen die me bezighouden. Daarom is ‘Welcome to the rebellion’ een verademing tegenover de eindejaarsconferences die ik vroeger bracht. Dit gaat veel ruimer.” Je had de hele coronaperiode tijd om je show uit te broeden. Wat heeft corona je geleerd? Michael Van Peel: “Dat het aartsmoeilijk is om nog rebel te zijn. Toen ik als kind naar Star Wars keek, identificeerde ik me altijd met de rebellen. Ik zag mezelf als een vrijheidsstrijder. Door corona ben ik ernstig over mezelf gaan twijfelen. Was dat mondmasker nu écht zo erg? En overdreven we soms niet in onze reacties? De coronapandemie vergelijken met een oorlog … In Oekraïne denken ze daar anders over, hoor. Rebel zijn was vroeger ook gewoon cool. Met antivaxers en

Trump-aanhangers wil je vandaag niét geassocieerd worden.”

Goebbels en Facebook

Misschien is het gewoon een kwestie van juist geïnformeerd te zijn? Michael Van Peel: “Aha! Maar dat is dan weer zo moeilijk. Zeker als je weet dat onze social media gestuurd worden door algoritmes die zich van de waarheid niets aantrekken. We vergeten soms hoe recent dat fenomeen is. Weet je dat Twitter nog niet bestond toen de Twin Towers neergingen? Had Goebbels Facebook gehad, dan deden we dit interview nu in het Duits.”

Welcome to the rebellion Michael Van Peel vr 25 nov - 20 uur standaard € 24 / -26 jaar € 20 grote zaal

27


Familie. De stad 7+ WIThWIT zo 2 okt - 14.30 en 16.30 uur kind € 6 / volwassene € 9 grote zaal

Veel wol en weinig woorden

De eerste familiedag

Collectief Elan(d) is een Gents performerscollectief. Met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie vormen Chloé Geers, Jitse Huysmans & Katrijn De Cooman een unieke combinatie die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen het werk, waarin de passieve rol van het publiek bewust doorbroken wordt in een spel met alternatieve publieksopstellingen.

De eerste familiedag van het nieuwe seizoen! Op zondag 2 oktober ben je vanaf 14 uur welkom op Archipelago, een eilandengroep waarop je je verbeelding vorm geeft. Als landschapsarchitecten bouwt het publiek mee aan een reeks objecten. In het interview op de volgende pagina kom je meer te weten over deze meditatieve installatie. In de grote zaal kan je dwalen door ‘De stad’, langs kleurrijke installaties en dromerige landschappen. En in het knutselatelier kan je samen met WIThWIT aan je eigen droomstad bouwen.

‘I think we need to talk’ is een interactieve voorstelling met veel wol en weinig woorden. Je wordt uitgenodigd om een plek te zoeken in het roze wollen universum dat zich voor je ogen ontrolt. In deze collectieve ervaring brei je letterlijk mee aan een verhaal over verbinding. Door middel van een roze draad brengt Collectief Elan(d) generaties in beweging, verweeft en knoopt hen aan elkaar. Voorafgaand aan de voorstelling, vindt een open atelier plaats voor jong en oud. Tijdens het atelier zal er samen gevingerhaakt worden aan kostuums, decor of draad. Deelnemers uit de open ateliers, kunnen indien ze wensen een plek en rol in de performance krijgen.

Een kleurrijke sculptuur, opgebouwd uit houten constructies en roostertjes vormen de bouwsels van een stad. Delen draaien rond en in elkaar. Bewegende lampjes maken schaduwbeelden zichtbaar tegen de muren. Geluid neemt je mee naar de binnen- en buitenruimtes. De tocht houdt halt in een kamer.

I think we need to talk Collectief Elan(d) & Manoeuvre atelier - za 24 sep - vanaf 14 uur voorstelling - zo 25 sep - 11 en 15 uur kind € 6 / volwassene € 9 foyer

Een verteller vertelt. Het is een innerlijk gesprek. Een man verliest een vrouw. Hij doolt door straten vol van herinneringen. Hij wil haar vinden, maar wat als ze niet te vinden is? “Als je goed luistert, heel goed bedoel ik, dan hoor je het, ergens… een geluid. Het is heel zachtjes. Het begint soms gewoon uit zichzelf. En dan plots is het weer weg. Een kraken, een licht, zacht kraken. Het is alsof de kamer met je spreekt”, zei jij altijd en je lachte, zoals alleen jij dat kan. Een performance die zonder acteurs een verhaal vertelt, sculpturen tot beweging brengt en het publiek mee neemt op een tocht in het verleden van een man. Een verhaal over liefde en verlies. En hoe verlies de liefde extra zichtbaar maakt.

Is een ei een ei? Twee jongeren komen uit twee totaal verschillende werelden. De ene zwerft al jaren door de mallemolen van pleegzorg, de andere heeft een schijnbaar perfect gezin. Beiden worden ze door hun primaire verzorgers aan hun lot overgelaten en beiden vinden ze dat ze veel hebben om over te klagen. Ondanks hun oorspronkelijke afgunst ontwikkelen de twee een innig kameraadschap en beseffen ze dat het leven voor niemand op rolletjes loopt. Ze sluiten een pact dat hen geen windeieren zal leggen. ‘Pobre Pollo’ geeft als muzikaal coming of age verhaal inzicht in de moeilijkheden van volwassen worden en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Heeft hoe we als ei worden uitgebroed invloed op hoe we ons als kip gedragen?

première

Pobre Pollo 10+ Collectief Fiat za 8 okt - 19 uur kind € 6 / volwassene € 9 grote zaal


Hanne Holvoet & Samuel Baidoo.

Een berg voorwerpen waar je doorgaans niet veel aandacht aan besteedt en enkele lage tafels: meer heeft Hanafubuki niet nodig om jong en oud mee te slepen in een eigenzinnig blokkenspel. De installatie ‘Archipelago’ is het resultaat van een wervelstorm aan ideeën. Hanne Holvoet en Samuel Baidoo vertellen over het jongste project van hun collectief. tekst Lien Vanreusel

Blij met een groene spons Jullie collectief telt artiesten uit uiteenlopende disciplines. Hoe omschrijven jullie Hanafubuki? Hanne: Samuel studeerde dans, Sari acteren en ik ben illustrator. Toch zie ik heel wat gelijkenissen tussen onze disciplines. We hebben veel vertrouwen in hoe de ander binnen zijn domein werkt, maar denken wel samen na: zo ontdekken we nieuwe manieren om met ons medium om te gaan. Het is net die samenwerking die mij het meest interesseert. Aanvankelijk moest ik er voor uit mijn comfortzone komen, maar het werd al snel een manier van denken. Een echte rode draad is er niet. Toch is theater de noemer waar onze beeldende en dansante manier van werken het best thuishoort. Omdat we specifieke vormen opzoeken, komen we terecht in cultuurcentra en kerken, op pleinen en festivals … Samuel: Het maakt me blij dat we er nooit voor gekozen hebben op een geregeld tijdstip voorstellingen te maken. De voorbije drie jaren maakten we geen theater, tot er

plots voldoende inspiratie was voor een tweeluik: een voorstelling én deze installatie. We vertrekken steeds van een gigantische verzameling beelden en weten nooit waar we uitkomen. Hanafubuki (het Japanse woord voor ‘een sneeuwstorm van bloesem van de kerselaar’) is een verwijzing naar onze stormachtige manier van plannen maken: productief, maar chaotisch … De deelnemers van ‘Archipelago’ worden zelf landschapsarchitect. Leg eens uit? Samuel: Een gids loodst hen door een bouwproces met een vaste opbouw. Ze nemen plaats aan lage, eilandvormige tafels die we voor deze voorstelling lieten maken. Daar bouwen ze samen een landschap met heel diverse voorwerpen. Terwijl het bouwen vaak chaotisch verloopt, draagt een soundscape bij aan een meditatieve sfeer. Hanne: We haalden plezier uit het verzamelen van alledaagse voorwerpen waar je doorgaans niet

veel waarde aan hecht. We kozen ze uit omwille van hun tactiele karakter, grootte, vorm en kleur. Bij de try-outs zagen we hoe mensen enthousiast werden van een groene spons: daar schuilt poëzie in. Samuel: Mensen denken vaak dat ze niet creatief zijn, maar dat idee laten ze in onze installatie al snel los. Het is mooi om te zien hoe ze samen verhalen verzinnen en zich artistiek uitleven. Vreesden we eerst dat het project te eenvoudig zou zijn, dan blijkt het grootste probleem nu dat mensen niet kunnen stoppen met bouwen (lacht).

première

Archipelago Hanafubuki zo 2 okt - vanaf 14 uur gratis / reserveer je tijdslot kleine zaal

29


Familie. Op familiedagen heb je enkel voor de

Herfstvakantie

voorstelling een ticket nodig, al de andere activiteiten zijn gratis. Naast vaste waarden – Lore’s knutselatelier en Heidi’s poppenspel – trakteren we onze kleine bezoekers op allerlei fijne verrassingen en extra’s.

première

Broos 3+ Theater Speelman zo 30 okt - 14 en 16 uur kind € 6 / volwassene € 9 kleine zaal

Familiedag Herfstkapriolen Mr. Broos is nog maar een kind. Of was het een stokoude meneer? Het doet er niet toe. Eén ding is zeker; hij leeft in een wereld vol gevaarlijke, angstaanjagende, vlijmscherpe kanten. Eén verkeerde beweging en heel zijn wereld spat met één grote knal uit elkaar. Mr. Broos durft haast niet te bewegen… Maar dan gebeurt er iets, Iets onverwacht, iets zo mooi, maar zo vreselijk gevaarlijk! In deze poëtische, figuren-muziektheatervoorstelling vertelt Speelman met een nieuwe beeldtaal een magisch, humoristische verhaal over kwetsbaarheid, in al zijn vormen en kleuren. Met absurd magische ballonnencreaties, livemuziek en verrukkelijk poppenspel brengt Speelman een verhaal over durven, mislukken, en opnieuw proberen. Want, durven is kwetsbaar. Durven kwetsbaar zijn, is moed!

De Grote Zwarte Vogel 6+ WIThWIT & Michiel Alberts zo 6 nov - 11, 14 en 15.30 uur kind € 6 / volwassene € 9 grote zaal / foyer (workshop)

Een tent vol verrassingen! De Grote Zwarte Vogel is een verhaal dat nog verzonnen moet worden. Samen met de fantasie van de kinderen ontvouwt er een nieuwe vertelling, stukje bij beetje, fragment per fragment. Niemand kent het verhaal en toch is het er. Zo vliegt de grote zwarte vogel verder de leegte in. Heeft iemand hem al gezien? Vertel en vlieg mee! Tijdens de voorstelling improviseert theatermaker Michiel Alberts samen met de kinderen een geheel nieuwe mythe over de grote zwarte vogel. Zo komen er uit de eigen verwondering nieuwe personages, wonderlijke locaties, plotse wendingen en wonderbaarlijke avonturen voort. WIThWIT begeleidt deze vertellingen met spannende objecten, klanklandschappen en schaduwspel. Na afloop maken de kinderen in het beeldend atelier hun eigen bijzondere wezen.

30


Kerstvakantie DIERenLIED 2,5+ Esmé Bos & Bart Voet di 27 dec - 14 en 16 uur kind € 6 / volwassene € 9 kleine zaal

Een diervriendelijk theaterconcert Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet brengen samen met vormgever Geert De Wit hun theatrale verbeelding van de combinatie dier en lied. Ze nemen het publiek mee in een klankrijke en poëtische wereld met zelfgeschreven en bestaande dierenliedjes in verschillende talen. Een combinatie van het dierenrijk en muziek, filosofische bespiegelingen en hartverwarmende liedjes. Over een ijdele kalkoen, een geduldige slak, een eenzaam aapje en een walsende walvis.

Newton, eat your heart out! De artiesten van circus- en dansgezelschap TeaTime Company zijn gespecialiseerd in drie verschillende disciplines: Chinese paal, dans en jonglerie. Wat hen uitdaagt, is de zoektocht naar de verwantschappen tussen deze drie disciplines. ‘A matter of time’ focust op tijd en zwaartekracht. De drie performers maken een lange neus naar de natuurwetten. Ze dagen elkaar uit om de zwaartekracht te doorbreken, de tijd te verbuigen en het onmogelijke te bereiken. ‘A matter of time’ laat een aanstekelijk samenspel zien dat zowel fysiek als mentaal uitdagend is en visueel intrigeert. In de voorstelling wordt de relatie getoond tussen circus en dans, jongleren en bewegen, lichamen en jongleerballen, het mogelijke en onmogelijke. De performers balanceren op de dunne lijn tussen succes en mislukking. Hoe ver kan je de regels buigen voor ze breken?

A matter of time 8+ TeaTime Company do 29 dec - 15 uur kind € 6 / volwassene € 9 grote zaal

Petya i Volk 3+ De Maan & Casco Phil za 7 jan - 14 uur kind € 8 / volwassene € 12 grote zaal

Een beestige klassieker ‘Peter en de Wolf’ viert zijn 25ste MAANverjaardag! Na meer dan 1000 voorstellingen vieren ze dit jubileum met een allerlaatste speelreeks met live concert. Deze beestige klassieker van Sergej Prokofiev wordt gebracht door het 22-koppige ensemble Casco Phil en de legendarische figurenspeler Paul Contryn brengt het verhaal tot leven.

31


Festivals. Circus Boelaere Een familiefestival vol clownerie, muziek en acrobatie Op 2 en 3 juli wordt het Te Boelaarpark weer omgetoverd tot Circus Boelaere. Voor circusliefhebbers wordt het duimen en vingers aflikken met verschillende gratis circusacts op het programma. Verwacht je aan clowns, jongleurs, acrobaten, humor en muziek voor de hele familie, en dat alles in een zomerse parksfeer.

De aftrap van het cultuurseizoen Blokkeer het laatste weekend van augustus nu al in jouw agenda en dompel je onder in het cultuuraanbod van de stad Antwerpen en haar districten. Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus nodigen

Gratis familiefestival

alle cultuurpartners gaande van bibliotheken en cultuurhuizen tot

Het heeft een jaartje langer geduurd maar op zaterdag 2 en zondag 3 juli verandert het Te Boelaarpark terug in één groot feest met circusvoorstellingen, muziek en andere leuke activiteiten. Wie eerder een editie van Circus Boelaere meemaakte, heeft verder weinig uitleg nodig. Voor wie dat geluk nog niet ten deel viel: denk aan een zalige zomerdag in een van de mooiste parken van de stad, spelende kinderen, foodtrucks met wereldse gerechten, frisse drankjes, kinderanimatie, muziek en héél veel circus.

musea, opera en schouwburgen jou

Verschillende circusvoorstellingen

programma.

Op het programma staan er spetterende circusvoorstellingen voor jong en oud en veel spelplezier voor kinderen. Een mix van voorstellingen om naar te kijken en waarbij je zelf kan meespelen. Ell Circo d’ell Fuego, 4Hoog en Theater Hoetchatcha zullen er zijn. Compagnie Krak en Yanimo ook en dit is slechts een greep uit het volledige programma. Ook de grote kleppers staan paraat, adembenemend circus van de Belgische top zoals Sur Mesure en À 2 mètres, en nog veel andere verrassende voorstellingen. Muziek en een gezellig terras kunnen natuurlijk niet ontbreken. Het festival en het park is open voor iedereen. Alle activiteiten zijn gratis, maar kom wel op tijd want vol is vol! Ontdek alvast het volledige programma op www.circusboelaere.be.

uit om in primeur te proeven van het nieuwe cultuurseizoen. Feest gezellig mee tijdens deze tweedaagse en laat je verrassen door het immense

Dit jaar zijn er routes per thema die je leiden naar verborgen parels. De Groenplaats en het Operaplein hervormen zich tot culturele ontmoetingsplaatsen met een uiteenlopend en prikkelend aanbod dat - wie weet - nieuwe interesses aanwakkert. Op zaterdag staat de Groenplaats in het teken van muziek, musea en erfgoed. Terwijl zondag

Te Boelaarpark za 2 en zo 3 jul - 13 tot 18 uur gratis

kinderen en jongeren al spelend het plein inpalmen met familie- en circusactiviteiten of luisteren naar flardes uit het nieuwe musicalseizoen. Het Operaplein combineert op zaterdag theater, komedie en dans. Op zondag strijken de klassieke muziek en literatuur er neer. Ook c o r s o staat te popelen om jou weer te mogen ontvangen na de

32


Cultuurweekend za 27 en zo 28 aug stad Antwerpen en districten zo 28 aug - c o r s o en partners gratis

DAKkan festival komt terug! Na twee geslaagde edities in 2018 en 2020, komt het dakenfestival DAKkan in september 2022 terug! Doel van het festival is zoveel mogelijk daken cultureel open te stellen voor publiek. Antwerpen telt 3000 voetbalvelden aan plat dak, waarvan een heel klein deel gebruikt voor warmterecuperatie, groen of publieke doeleinden. Het festival wil dit cultureel aankaarten. Door een waaier aan activiteiten laat DAKkan zien wat er allemaal kan op een dak. Bezoekers zullen opnieuw kunnen genieten van concerten, theater, dans, workshops, vertellingen, rondleidingen, yoga, … En dit op minimum veertig daken!

Praktisch • ma 22 aug: Start ticketverkoop via www.dakkan.be. • vrij 16 sep: Feestelijke opening DAKkan festival met verschillende dj’s • za 17 sep: Cultureel programma in heel de stad, regio buiten de Leien. • zo 18 sep: Cultureel programma binnen de Leien (i.s.m. Antwerpen Shift, programma rond autoluwe zondag).

zomervakantie. Op zondag zetten we onze deuren open en krijg je een voorproefje van het nieuwe seizoen. Ben je fan van wat je ziet? Boek dan meteen je tickets aan het mobiele onthaal. Of laat je overtuigen door onze programmatoren. Zij geven met plezier meer uitleg over de nieuwe voorstellingen. Samen kijken we uit naar de herstart van het cultuurseizoen! Vanaf midden juli kan je het volledige programma terugvinden op de website www.cultuurweekend.be. Wij doen alvast mee. Tot dan!

33


Cultuur buur.

Maakplaats Ben je tussen 7 en 15 jaar en hou je van maken, ontdekken, pimpen, creatief zijn of spelen? Dan is de Maakplaats van bibliotheek De Poort en jeugddienst Berchem jouw place to be!

Wat hebben we voor je klaar staan? In het Creatief atelier gaan we aan de slag met natuurlijke materialen en ga je naar huis met een uit hout gemaakt spel of een mooi cadeautje voor jezelf of iemand anders. Je kan je onderdompelen in een VR wereld, vliegen met een drone, textiel bedrukken, lasercutten, programmeren en stopmotion filmpjes maken. Al deze nieuwe technieken leer je in het DIGIatelier tijdens korte workshops of in het vrije inloopatelier. Tijdens de straattheater workshops leer je acteren en de gekste versie van jezelf naar boven halen. Het hele gebouw wordt van binnen tot buiten gevuld met activiteiten: springkastelen, waterspelletjes, tafelvoetbal en Arcade games: we halen alles uit de kast!

Praktisch Van maandag 25 tot vrijdag 29 juli, van 10 tot 16.30 uur in de Jeugddienst van Berchem, Lange Pastoorstraat 28. Deelnemen is gratis en inschrijven niet verplicht. Maar wil je zeker zijn dat je kan meedoen, schrijf je dan makkelijk en snel in via de QR-code. Ingeschreven kinderen komen toe en melden zich aan om 10 uur. Ze krijgen een groen of een rood bandje wat laat zien of ze alleen naar huis mogen of worden opgehaald. Daarna worden ze op weg geholpen door één van de jeugddienst monitoren. Meer info op de pagina’s facebook.com/BibliotheekDePoort en facebook.com/JDBerchem.

34


Praktisch. c o r s o magazine is een halfjaarlijkse uitgave van schouwburg c o r s o en verschijnt op 15 juni en 15 december. Hoewel dit magazine met de grootst mogelijke zorg werd samengesteld, zijn fouten en aanpassingen niet uitgesloten. Alle informatie in dit blad geldt dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Laatste updates en meer uitgebreide informatie, ook over onze projecten en gastproducties, vind je op www.corso.be. Wens je artikels te kopiëren of digitaal te gebruiken? Wil je het magazine in je bus ontvangen? Contacteer ons via corso@antwerpen.be. D/2021/0306/82 jaargang 1 | nummer 4 najaar 2022 | juli - december schouwburg c o r s o Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem Tel. 03 286 88 20 corso@antwerpen.be www.corso.be | www.facebook.com/schouwburg.corso | www.instagram.be/schouwburg.corso c o r s o is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 10 tot 16.30 uur en een uur voor aanvang van een voorstelling. Zowel in juli als augustus, tijdens de kerstvakantie en op wettelijke feestdagen zijn we gesloten. medewerkers Anne Janssen (directeur, verantwoordelijke uitgever) Niels Dupon, Katja Brits, Riene Van de Brul en Marianne Van Langendonck (communicatie, ticketing en onthaal) Priscilla Peeters, Kim Rombauts, Jesse Vanhoeck, Salma Dalaa (programmatie), Nadia Vogels (boekhouding) Geert Custers, Johan De Quick, Johan Vergauwen, Gijs Moeyersons, Bart Van Dessel, Yentl Barremans (techniek), Maarten Jacobs (gebouwbeheer), Zana Aziz (logistiek). interviews Ive Van Orshoven, Lien Vanreusel, Matthias Van Milders en Shari Lima Marques columnisten Barbara Claes en Xandry van den Besselaar illustrator Zahra Eljadid vormgeving Dominique Barberis en Sven Versmissen (EHBOntwerp.be) foto’s zonder auteursvermelding stelden de gezelschappen ter beschikking. TICKETS Tickets kopen via de website is nog steeds de handigste manier. Surf naar een voorstelling, kies vervolgens je plaats en betaal online. Na betaling ontvang je het elektronische ticket onmiddellijk via e-mail. Je kan tickets kopen en printen in bibliotheek De Poort, om de hoek van de schouwburg in de Willem Van Laarstraat 15. Betalen kan enkel met bankkaart. Laat je online op de wachtlijst zetten van een uitverkochte voorstelling. Zodra er plaatsen vrijkomen, krijg je bericht van ons. Of kom een uur voor de voorstelling naar c o r s o. Kom op tijd. Alle voorstellingen starten stipt op het vermelde uur. De kassa en de bar gaan open een uur voor de voorstelling. Laatkomers kunnen geweigerd worden. Tickets worden nooit terugbetaald of omgeruild, met uitzondering van een geannuleerde voorstelling. In geval van overmacht werken we uiteraard met flexibele annuleringsvoorwaarden. KORTINGEN Voor wie het financieel moeilijk heeft, is de A-kaart ook een persoonlijke kortingskaart die recht geeft op een sociaal tarief. Met het kansentarief op je A-kaart kost een ticket voor een voorstelling tussen 2 en 4 euro. Meer info vind je via www.antwerpen.be/a-kaart-metkansentarief. Middelbare scholieren kunnen voordelig naar de voorstelling dankzij de cultuur(shock) cheques. Voor maar 5 euro koop je op het secretariaat van je school een boekje met drie cultuurshock cheques die je kan inruilen bij alle Antwerpse cultuurhuizen. Jongeren onder 26 jaar krijgen een korting van 4 euro op de standaardprijs. Vraag hiernaar bij je reservatie of vink bij een online bestelling deze korting aan. Staat er maar 1 prijs vermeld dan zijn er voor deze voorstelling geen kortingen mogelijk.. FIJN OM WETEN c o r s o is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer: vlak bij Berchem station, te midden van een dicht netwerk van trams, bussen en velo-stations. Kom je toch met de wagen, dan vind je ons pal aan de binnensingel en de Antwerpse ring. Hou rekening met de lage-emissiezone en kom op tijd, want in Oud-Berchem zijn de parkeerplaatsen eerder schaars. Ontmoet je graag nieuwe mensen? Zin en tijd om af en toe te flyeren, een handje te helpen achter de toog of te koken voor een bende artiesten? Word dan vrijwilliger in c o r s o. Mail corso@antwerpen.be en we maken meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ben je fan van c o r s o en wil je dit tonen? Hang dan een affiche voor het raam en word ambassadeur. Buurtbewoner, winkelier of horeca-uitbater, elk raam telt. Stuur ons je adresgegevens via corso@antwerpen.be en maak ons programma mee bekend.

35


2+3/7

Circus Boelaere

Een familiefestival vol clownerie, muziek en acrobatie / festival / familie

25-29/7

Maakplaats

Creatief en DIGI-atelier, straattheater workshops e.a. activiteiten / jongeren

27+28/8

Cultuurweekend

De aftrap van het nieuwe cultuurseizoen / festival

12/9

Boy

Kyoko Scholiers

14/9

De Woordenaar

Muziektheater De Kolonie

17/9

Ko yeba

Rabbadance / première

17/9

DAKkan

Het hoogste festival van Antwerpen / festival

23/9

A Conference of Angels

TROEP/TROUPE / festival

24/9

I think we need to talk 6+ / atelier

Collectief Elan(d) & Manoevre / familie

25/9

I think we need to talk 6+ / voorstelling

Collectief Elan(d) & Manoevre / familie

28/9

Voorjaarsontwaken

WolfWolf

2/10

Archipelago 4+

Hanafubuki/ familiedag / première

2/10

De stad 7+

WIThWIT / familiedag

4/10

cinema c o r s o

Dealer

6+7/10

8/10

11/10

13/10

Honey I’m real I exist Lucinda Ra / Barbara Claes

Pobre Polle 10+ Collectief Fiat / familiedag / première

Houden van Geena Lisa, Andrea Croonenberghs & Sam Verhoeven / matinee

Hoe te leven

MartHa!tentatief

36


Agenda. 14/10

19/10

De weg kwijt Nigel Williams / première

Met mij vergaat ook de wereld

ENSEMBLE / première

20+21/10

Geubels gaat in bad

Philippe Geubels

22/10 À travers l’autre / n.t.b. Les Mybalés / n.t.b. / double bill 29/10

HUSH

Ine Claes / kamikamka / première

30/10

Broos 3+

Speelman / familiedag / première

5/11

Beats Haven

Osei Bantu

6/11

De Grote Zwarte Vogel 6+

WIThWIT & Michiel Alberts / familie

9/11

The making of Berlin

Berlin

17/11

The Power (of) The Fragile

Mohamed Toukabri

18/11

comedy c o r s o

Roosje Pertz, David Galle, Kristel Zweers & Ygor uit Poperinge

22/11

De Ratpak

Ludovic Nyamabo, Dirk Cassiers & Jan Van Looveren

25/11

26/11

2/12

2/12

3/12

3/12

4/12

Welcome to the rebellion Michael Van Peel

In de kronkels van mijn geest Guido Belcanto

Balk Tuning People / Wannes Deneer & Ugo Dehaes / première

Deeg Tuning People / Jef Van gestel & Peter Vandemeulebroecke / première

Balk Tuning People / Wannes Deneer

Deeg Tuning People / Jef Van gestel & Peter Vandemeulebroecke

Fel 3+ Tuning People & hetpaleis / familie 37


6/12

17/12

23/12

27/12

cinema c o r s o Cool Abdoul

Vrede, liefde & vrijheid Het nieuwstedelijk

Messia Dimitri Leue

DIERenLIED 2,5+

Esmé Bos & Bart Voet / familie

29/12

A matter of time 8+

Tea Time Company / familie

7/1

Petya i Volk 3+

De Maan & Casco Phil

12/1

Carrying my father

THERE THERE Company

13/1

Broeden

Grof Geschud

17/1

30 jaar onderweg

Gunther Neefs / matinee

18/1

De Bastaard

Het Zuidelijk Toneel

21/1

SOLO ONE / contr (a / o) vers (e / u) s

Âmok/Âmok

3/2

Vechtstuk

De Hoe

4/2

Mag ik even 2022

Kamal Kharmach

9/2

21.02.2021 - De wereld in één dag, één dag in de wereld

Nico Boon & Arsenaal

16+17/2

We denken de wereld

Muziektheater De Kolonie & I Solisti / première

21/2

22/2

23/2

24/2 38

Chique dinges Lien Van de Kelder, Jan de Smet & Wouter Berlaen / matinee

De onzichtbare man 5+ Theater Artemis / familie

La Serenata Pieter Embrechts, Noémie Schellens & Maarten Vandenbemden

Get up, stand up! A new generation of stand-up comedy


Agenda. 26/2

28/2

1/3

3/3

5/3

roundABOUT #1: Tsubasa Hori 6+ Zonzo Compagnie / familie

BOEK-STEEN-PAPIER Annelies Van Hullebusch

Eg er vinden, ik ben de wind tg STAN & Maatschappij Discordia

Upside down man Mohamed Toukabri

Akke Akke Tuut 3+

4Hoog / familie

14+15/3

De weg kwijt

Angel

21/3

Ode to Aretha

Franklin / matinee

24/3

26/3

7+8/4

12/4

18/4

Soenami Soe Nsuki

ON- 6+ Danaé Bosman &Theater Froefroe / familie

Niet mijn apen niet mijn circus Wim Helsen

Kom hier 6+ Ultima Thule / familie

Van Brandweer tot Swentibold Bob Savenberg / matinee

19+22+23/4

Zone X

Kyoko Scholiers

20/4

5/5

16/5

25/5

16/6

Holy shit De Nwe Tijd / Suzanne Grotenhuis

BOEF! 10+ De Maan / familie

History of the Songfestival Wouter Mattelin, Neeka, Esther Lybeert, Axl Peleman & Maarten Flamand / matinee

tsjik tsjak wham Thomas Claessens en Hendrik Kegels

Hunters & Collectors Voetvolk 39


corso.be