Page 1

Revista de l’Escola Mas i Perera - Vilafranca del Penedès - Núm. 16 - Curs 2010-2011

JA TENIM PISSARRES DIGITALS!!

SPEAKING IS FUN!

0


EDITORIAL LA PARTICIPACIÓ L’escola és una institució molt antiga. Ha evolucionat molt al llarg de la història: la d’ara, la dels nens i nenes d’avui, no és com la que vàrem anar, ni nosaltres, ni els nostres pares o avis. Ara l’escola és per a tothom! Una de les característiques actuals és que l’escola és un lloc de participació. L’educació que s’hi imparteix és fruit d’un munt d’aspectes, i un d’ells és la participació. Els pares i mares teniu els vostres llocs i moments de participació, i és la vostra responsabilitat aprofitar-los, i ser així també protagonistes, del que l’escola fa pels vostres fills i filles. Els pares i mares podeu participar de moltes maneres. Directament per fer l’acompanyament dels vostres fills i filles: assistint a les reunions de nivell, a les entrevistes, a les xerrades de formació, a les sessions de biblitots…Donant suport a l’escola com a institució: votant a les eleccions del Consell Escolar, participant com a representants dels pares i mares al Consell Escolar, sent de la Junta de l’AMPA, sent del grups de delegades i delegats, etc… Als alumnes l’escola us ensenya a participar, a pensar, a proposar i a respectar els acords. I per aconseguir aquest objectiu realitzem diferents activitats: les reunions de com ha anat el dia, les assemblees de classe, quan treballem per projectes, quan participem al Masinotícies, quan fem reunions de delegats de classe i fem propostes per a tota l’escola… Els i les mestres treballem en grups de nivell, de cicle, de comissions i de claustre. I és també a través d’aquests grups de treball que fem aportacions personals, que ens ajuden a modificar i avançar… Però també sabem que la participació no sempre és fàcil. A vegades hi pot haver desacords i ens hem d’esforçar per aconseguir punts de consens. El que sí que tenim clar és que els valors del DIÀLEG, de la COMUNICACIÓ, del RESPECTE, de la TOLERÀNCIA, de la RESPONSABILITAT, de l’INTERÈS, de la COOPERACIÓ i de la SOLIDARITAT, són la base de la nostra escola, i amb aquests valors sòlids avancem. La REVISTA, el TAL COM SONA, que tenim a les mans és un exemple senzill i clar, fruit d’aquest treball de participació.

Us recordem la pàgina web de l’escola: www.xtec.cat/ceip-masiperera

ÍNDEX Des de la Biblioteca .......................................2 Escola Verda.....................................................3 El racó d’Educació Infantil............................4 L’espai de Cicle Inicial....................................7 Adéu escola.......................................................9 Ep!!, al Cicle Mitjà...........................................11 Cinquè.com........................................................13 Des de l’Aula de Ciències..............................14 Des de l’Aula d’Acollida.................................15 Des del menjador............................................16 L’Associació de Mares i Pares......................17 Poti-poti.............................................................18

Des de la biblioteca

1


Des de la biblioteca Una de les activitats que proposa la biblioteca de l’escola fora de l’horari escolar és el BIBLITOTS (es fa de 5:15 a 6 h de la tarda). Un cop al trimestre busquem una persona vinculada amb el món de l’educació i la convidem a venir una tarda a explicar un conte als nens i nenes de l’escola i també a les mares i pares que hi vulguin participar. Els objectius d’aquesta activitat, a part de passar una estona divertida, són: 

Donar a conèixer a tothom la biblioteca escolar i el servei de préstec que es fa de dilluns a dijous de 5 a 6 de la tarda. Fer un ús diferent de l’espai ja que a part de consultar llibres i buscar informació també podem fer coses més lúdiques.

Fins el proper biblitots. Us espero!!! El Mussol de la Biblioteca

2


ESCOLA VERDA: FEM UN EMBOLCALL Aquest curs els nois i noies de Cicle Superior han realitzat un taller on han fet un embolcall reutilitzable per portar els entrepans. Aquí us expliquem el procediment de confecció per tal què us animeu a realitzar-ne un a casa. Què es necessita ?  Una peça de tela plastificada de 30cm x 50cm.  Uns 15 cm de “velcro” adhesiu de la banda suau i uns 7cm de la banda rugosa. - Plantilla model

Com es fa ?  Es retallen les puntes segons la plantilla model amb les tisores.  S’enganxen els “velcros” adhesius a la meitat de cada costat estret, segons la mostra, tenint en compte que han d’unir-se (un per una banda de la tela i l’altre a la banda inversa).  Cal tapar els trossos de “velcro” que sobresurten amb les restes de tela plastificada que ens han sobrat, ja que sinó s’enganxen.  Posar el nom amb retolador permanent i... enrotllar-lo! APA, sigues ben ENROTLLAT i no utilitzis mai més paper d’alumini o altres materials que no es poden reutilitzar!!!

3


El racó d’Educació Infantil

SOM ELS NENS I LES NENES DE P3 I ESTEM MOLT CONTENTS DE VENIR A L’ESCOLA ...

I EN EL NOSTRE PRIMER CARNAVAL ENS HEM DISFRESSAT DE PASTANAGUES!!!!

LES GALLINES I ELS ÀNECS DE P3

4


UN PATI MÉS DIVERTIT P4 ELS NENS I NENES D’EDUCACIÓ INFANTIL TENIM UN PATI MOLT DIVERTIT: AMB TRES CASETES DE PLÀSTIC, UN TOBOGAN I UN CUC DE COLORS PER PASSAR-HI PER DINS!

LES TORTUGUES

ARA SÍ QUE ESTEM DISTRETS: ENTREM I SORTIM DE LES CASETES, PUGEM I BAIXEM PEL TOBOGAN I ENS FEM UN TIP DE PASSAR PER DINS DEL CUC DE COLORS! QUE DIVERTIT!

ELS CONILLS

5


FEM PA ELS NENS I NENES DE P- 5 DE LES CLASSES ELS CAVALLS I ELS DOFINS HEM FET PA. INGREDIENTS FARINA LLEVAT MASSA MARE SAL AIGUA PRIMER VAM BARREJAR TOTS ELS INGREDIENTS MENYS L’AIGUA QUE LA POSÀVEM DE MICA EN MICA FINS ACONSEGUIR LA MASSA.

EL VAM PORTAR AL FORN DE L’ESCOLA PER COURE’L.

JA TENIM EL PA PER BERENAR!!!

6


L’espai de Cicle Inicial Cuidem el jardí Els nens i les nenes de Cicle Inicial cuidem el jardí de l’escola. Anem a treure les males herbes i agafem els papers, plàstics..., que hi puguin anar a parar. Ens agrada fer les feines del jardí!

Arrenquem les males herbes Llaurem la terra

Plantem un lilà

Reguem el jardí Les nenes i els nens de primer 7


Santa Cecília al Mas i Perera El dia de Santa Cecília va ser un dia molt especial per a nosaltres, ja que vam poder cantar davant de tots els alumnes i famílies. Només despertar-nos ja sentíem com unes papallones a la panxa al pensar tot el que ens esperava. A l’arribar a l’escola ens vam vestir entre rialles de veure’ns amb els davantals i els mocadors posats. Però el pitjor moment de tots va ser quan vam haver d’esperar que acabessin de cantar els petits per poder pujar perquè van ser uns minuts llarguíssims. Molts de nosaltres estàvem molt nerviosos i inclús arribàvem a mossegar-nos les ungles, feiem soroll amb els peus i no podíem estar-nos quiets. Per fi va arribar el moment de pujar a l’escenari i veure davant nostre a moltíssima gent mirant-nos. Vam començar a cantar tímidament però al veure que la gent ens somreia i animava vam anar traient-nos les pors i les vergonyes i vam acabar cantant amb totes les forces i alegria que podíem. El dia de Santa Cecília, tot i ser un dels dies amb més nervis del curs, és un dels dies que més ens agraden. Visca la música!

Les classes de segon

ADÉU ESCOLA

8


Carla, Xavi, Alexis, Álvaro, Lenin, Hamza, Nerea, Kevin, Juliana, Aiman

Sergi, Carolina, Adrián, Laura, Nico, Tánia, José, Jesús S, Bruna, Jesús V, Ahmed

Cristoffer, Nouhaila, Marina, Yadira, Kamila, Valentina, Jaume, Rebeca, Amanda, Carlos, Abel, Mireia, Youssef, Diego

Nataly, Naima, Hicham, Lucas, Eva, Òscar, Denís, Sergi, Sara, Oriol, Ainhoa, Pere, Dani, Kilian, Cheyenne

Quan penso que me’n vaig de l’escola em venen al cap tots els bons records que tinc.

Una cosa que mai oblidaré serà el dia que vam fer els Pastorets. Va ser el millor dia de la meva vida. Ara estic a sisè i estic gaudint molt de l’últim any de l’escola al costat de gent tant meravellosa. Veig que ha estat una gran escola on he crescut i estic orgullós de l’escola on he anat.

9


Poema de record

La nostra classe

Emocions i tristeses m’ha aportat, l’escola Mas i Perera on feliç he estat.

Aquesta la nostra classe entrem alegrement, perquè aprendre amb alegria és un gran divertiment.

Companyia he tingut, professors al meu costat. Un gran record tindré en l’interior del meu cap.

Dia a dia aprendràs el que la vida necessitaràs. I molt atent has d’estar si res no et vols deixar.

De ben segur que trobaré a faltar els bons moments que he passat a l’escola. Però un s’ha d’adaptar al futur. Em motiva el que podré fer. Em penso que em costarà però hi ha una dita que diu: Tot s’ha d’intentar abans de deixar-ho córrer. I tinc una cosa gravada en el cervell, que és que vam cantar per l’alcalde de Puerto Cabezas, es va emocionar tant, que fins i tot va cantar amb nosaltres!

10


Ep!!, al Cicle Mitjà… HEM FET NATACIÓ!! La piscina per nosaltres comença la nit abans quan ajudem a la mare o al pare a preparar la nostra bossa. Els dijous quan arribem a la piscina ens canviem de roba i… quins nervis, comença l’activitat! Els monitors ens posen en quatre grups, depenent del què en sabem. Alguns grups van a la piscina gran. Allà nedem amb els braços i les cames i fem exercicis diferents. Els que no saben nedar van a la piscina petita i fan exercicis amb la pilota i amb uns xurros. I si algú no pot, el monitor l’agafa amb un pal per “salvar-lo”. Abans d’acabar la sessió ve una estona molt divertida, sempre ens deixen jugar a coses que vulguem. Un dia vam jugar a waterpolo, un altre al que volíem… Sempre ens deixen pilotes, cercles, suros grans i petits... És una estona molt xula. Ens ho passem pipa!

A la classe hem fet feines relacionades amb la piscina: Hem mirat fotos nostres dins l’aigua per observar els moviments del nostre cos i hem fet un dibuix del nostre cos dins l’aigua.

També hem fet una placa de fang amb cossos banyant-se a la piscina i un text explicatiu per el lloc-web de l’escola.

Ens ho hem passat molt i molt bé amb totes aquestes activitats ! !

Les nenes i els nens de 3r

11


A 4T FEM EL MASINOTÍCIES EL NOTICIARI DE L´ESCOLA Els nens i nenes de 4t des de fa molts cursos els divendres, després del pati, fem el Masinotícies, el noticiari de l’escola. Aquest noticiari l’anem preparant al llarg de la setmana. Els dimecres al matí dos periodistes de cada classe de 4rt van a les altres classes de l’ escola a buscar les notícies. Aquestes notícies poden ser de molts tipus: activitats que han fet o s’estan fent a les classes, novetats que hi ha a l’escola, a la biblioteca, al menjador, notícies de Vilafranca, notícies d’esports en les quals han participat els nens i nenes de l’ escola... Quan ja tenim les notícies, els mestres ens ajuden ordenar-les en diferents apartats: notícies de l’ escola, de Vilafranca, esports, novetats a la Web, Ep, som Escola Verda! i concurs del mes. El dijous a l’hora del pati els periodistes encarregats de fer el Masinotícies ens trobem per preparar el que ha de llegir cadascú. Ens repartim les notícies, les llegim en veu alta i després les prenem a casa per poder practicar més. El divendres és el gran dia, molt emocionats tornem a fer a l’hora del pati, un últim assaig i quan s’acaba el pati comença la música del Masinotícies. Tots els nens i nenes de l’escola s’asseuen al voltant del celobert disposats, en silenci i atenció, a escoltar com si fos un programa de ràdio les notícies de la setmana fins que arriba l’última frase que diu: I AQUÍ S´ACABA EL MASINOTÍCIES FINS LA SETMANA QUE VE.

Els alumnes de 4rt 12


Cinquè.com LA PISSARRA TÀCTIL Des de fa uns mesos tenim la pissarra digital, aquesta pissarra està formada per un projector, dos altaveus, una pantalla i un comandament de control. Aquesta pissarra funciona amb l’ajuda del portàtil i el que reflexa la imatge és el que es veu a l’ordinador. Les quatre aules de cicle superior (5è A Pica d’Estats, 5è B Montseny, 6è A Pedraforca i 6è B Canigó) i l’aula d’anglès, són les úniques aules que disposen de pissarra tàctil. La diferència entre aquestes pissarres i els projectors que hi ha per exemple a l’aula d’informàtica o l’aula de ciències són que les tàctils es poden manipular a través del tacte (amb un bolígraf de plàstic) directament des de la pantalla, i amb les pantalles normals s’han de realitzar totes les modificacions des de l’ordinador. Per utilitzar la pissarra tàctil com si fos una pissarra normal i corrent (les pissarres verdes de tota la vida), s’ha d’instal·lar a l’ordinador el programa SMART Notebook. Aquest programa permet utilitzar la pissarra tàctil per escriure (tant números com lletres), per dibuixar, per corregir exercicis... Habitualment aquesta pissarra la utilitzem per corregir els exercicis, per fer amb tota la classe, Jclics o diferents activitats d’anglès i/o veure vídeos relacionats amb el temari que treballem, entre d’altres. El dia que vam veure per primer cop la pissarra digital, tots ens vam quedar bocabadats perquè no sabíem ben bé que era. Tots volíem tocar-la i fer-la servir el més ràpid possible. La pantalla era increïble, hi havia nens i nenes que amb aquest aparell podríem arribar fins i tot a la Lluna. Allò era fantàstic!! Ara ja estem més habituats a utilitzar-ho i és un estri que ens ha agradat molt!! Els alumnes de 5è A Pica d’Estats i 5è B Montseny

13


Des de l’Aula de Ciències Recursos a l’Aula de Ciències L’aula de Ciències és un espai que permet els nens i nenes de la nostra escola aprendre ciències de forma científica i creativa. Quan treballem dins l’aula, tots i totes, mestres i alumnes, som “aprenents” i anem construint el que volem aprendre a partir de: pensar, fer o experimentar i comunicar el que sabem. Per poder fer aquest aprenentatge disposem d’una sèrie de recursos materials que es poden utilitzar tant dins com fora de l’aula.

Per conèixer com funcionen els volcans.

Per obtenir energia neta a partir de l’energia solar.

Per mesurar la intensitat d’un corrent elèctric amb elements naturals.

Per a la producció d’energia renovable, a partir del vent , el sol o l’aigua.

Model de l’ estructura del sistema solar.

14


Des de l’Aula d’Acollida Des de l'Aula d'Acollida us volem explicar que aquest curs estem preparant una petita representació del conte: “Els músics de Bremen” que representarem ben aviat als nens i nenes d’Educació Infantil i a tots els altres cursos que ens ho demanin . En aquest conte hi surten aquests animals: l’ase, el gos, el gat i el gall. Els nens i nenes d’aquesta aula ens ho estem preparant molt. Aquí repassem el text de l’obra:

Com a decorats farem servir un bosc i una casa:

Aquí estem fent part del nostre vestuari:

15


Des del Menjador Menjadors escolars ecològics, per què no? La majoria dels vostres fills i filles dinen diàriament a l’escola. Aquí no només els ensenyem a menjar bé, sinó que també els donem menjar sa i equilibrat. Aquest curs al menjador de l’escola hem introduït aliments ecològics, això no vol dir menjar més verdures, sinó menjar bé i col·laborar amb el medi ambient, amb un baix impacte ambiental, alta qualitat nutritiva, aliments lliures de pesticides i productes tòxics i plens d’aromes i sabors autèntics. Per començar, els aliments ecològics que s’han introduït han estat: l’enciam, el llegum, la pasta, l’arròs, la patata, la ceba, les bledes i hem introduït el pollastre de corral. Com sabeu, l’escola té un hort ecològic i el treballen els vostres fills i filles, i les hortalisses que es cullen també formen part del que es cuina o prepara al menjador.

Com cada any al menjador ens ha fet una visita El Mico-Macs, per compartir amb tots nosaltres les aventures que li han passat arreu del món.

16


L’Associació de Mares i Pares Qui som la Junta? La Junta som un grup de mares i pares amb un interès comú: fer allò que estigui al nostre abast perquè les coses vagin endavant.

Quines coses? Amb la nostra aportació fem realitat que una sèrie de serveis es portin a terme. Actualment són aquests: O Acollida Matinal.

O Gestió del menjador.

O Gestió de la Biblioteca de 17 a 18h.

O Gestió del material escolar.

O Col.laboració en les activitats extraescolars.

O Col.laboració en la Reutilització de llibres. O Coordinació amb mares i pares delegats de classe.

O Altres activitats.

Junta actual: L’equip actual el formem 8 persones amb ganes d’innovar i fer possible una Ampa competent i capaç. Una Ampa compromesa a tirar endavant projectes que ens puguin beneficiar a tots plegats. Aquest curs 2010/11, ens hem proposat actualitzar la pàgina Web de l’Ampa perquè pugueu estar al dia. Hi podeu accedir des de l’adreça de l’escola : www.xtec.cat/ceip-masiperera. També volem donar una altra imatge i canviarem el nostre logo.

Al despatx: L’horari d’atenció als pares és de dilluns a dijous

de 16 a 18h. Sabeu que

hem posat una bústia al porxo perquè ens feu arribar el que necessiteu?

Projectes: Seguint els nostres objectius, ens hem compromès en tres nous projectes: O Menjadors escolars ecològics.

O Espai de suport a l’estudi.

O Recollida d’oli. Amb aquesta campanya, també donem feina a persones discapacitades.

Menjadors escolars ecològics: És un projecte innovador que s’ha pogut portar a terme a partir d’uns canvis que calia fer en la gestió del menjador. Fins el curs passat, la cuina la gestionava una empresa anomenada Àgora i el monitoratge una altra empresa anomenada Teno. Actualment tot ho gestiona Teno. Però la Junta va voler anar una mica més enllà i va arribar a un acord amb l’empresa. Volíem introduir aliments ecològics i Teno ens va oferir sis productes: arròs, pasta, llegum, patata, bleda i enciam. I per què menjar aliments ecològics? En ser productes totalment naturals, lliures de toxines, additius i components químics, garanteixen la qualitat i els beneficis que li estan aportant al cos. Consumint-los contribuïm a tenir cura del medi ambient, ja que l’agricultura ecològica no usa pesticides ni adobs sintètics. També afavorim el cultiu de les espècies autòctones que estan més adaptades al nostre entorn. Us anirem informant més endavant amb algunes xerrades. El nostre objectiu principal és millorar cada dia. Volem una escola competent i de qualitat perquè als nostres fills i filles no els manqui res. És a les nostres mans fer-ho possible. Sigueu membres de la Junta i prenguem decisions conjuntes. Atentament: La Junta.

17


Poti-poti

This year we have started an English project called "Speaking is fun!", based on improving the oral expression. We have one session per week in groups of twelve. During this sessions we do different activities to improve our speaking (songs, games, dialogues, theatre plays, puppets...). Find the 4 seasons and 6 weather words in the wordsearch:

Complete the crossword:

1. C S U N N Y R X N Y L W H I S L S

L F O Q J F Q A E R O S J S P M U

O S A W M B O V R I A A A Y R C M

U Y U E W W M G E P D I S W I S M

D D T H I Y I I G O R Y N I N N E

Y H U L N T L Q A Y G T D Y G O R

T E M F D G V U T N F I F Q O W A

U Y N A Y K D Z O K L O Y W D Y Q

I P A K M F N W I N T E R M A K M

6. 1 5 4.

3

5. 4

2

6

2

18

3.


Moments de la NOSTRA ESCOLA

Aquest any ens han visitat els Diables de Vilafranca...

I també ha tornat la senyora Castanyera...

I per Santa Cecília hem tornat a gaudir de la música...

I hem fet molt d’esport...

I també sabem ballar alguns balls de la Festa Major...

...I per carnaval l’hort ha sortit a ballar!!!

19

Tal com sona  

Revista escolar de l'escola Mas i Perera de Vlafranca del Penedès

Advertisement