Page 1


Un tour refrescarà a la memòria la situarà

en la història esborada. Et pot fer replantejar el present i futur del barri.

Un tour per recordars juntes. www. geografiaesborada.net

5 CLUB NATACIÓ BARCELONETA OKUPACIÓ ESBORRADA Carrer Baluard final platja

R

R

E

A

R

R

E

A

R

R

R

E

T

D

7 C

Plaça Poeta Boscã.

3 SEGLE XX COOPERATIVA ESBORRADA

Carrer Atlãntida cantonada Carrer Ginebra

9

A

R

R

E

R

A

S

S

A

N

A

Carrer d’Escuder, 15

Aquí existien uns safareigs dignes de ser vistos. Probablement dels més antics de Barcelona. Moltes de les dones del barri venien a rentar els seus coves de roba. Les dones de la Barceloneta han estat sempre treballadores tant dins com fora de casa: cosint, sargint xarxes, planxant o rentant roba.

E

C

A

D

M

IR

A

D

IC

5 TJA PLA

DE

E

B

R

A

E

R

R

E

A LV

R

A

Passeig de Joan de Borbó, 57

S

IN

IS

T

La Cofradia va estar aquí durant molts anys fins que els pescadors van haver de llogar aquest espai ja que la seva supervivència com a Cofradía estava amenaçada per al falta de recurssos. Amb l'esborrament del espai de la Cofradia el barri va haver d'assistir a la implantació d'un nou hotel allà on abans hi tenia un espai de relació.

IG

A

U

A

S

C

Q

E

2

A

A

L

S

L E

R

A

N

N

D

T

R

E

A D

V

E

R

A

C

A

R

L

E

O

R

IA

S

L IX

7 COFRADIA DE PESCADORS ESBORRADA

R

T

R

S

IR

A

D

A

EIG PA S S

6

I

R

M

A

R

A

SAN

TIM MARI

DE

LA

PLATJA L MIQUE

M A R

Emblemàtica cooperativa d’aliments. L’espai comptava amb una sala on la gent del barri podia fer les seves festes i celebracions. Aquest edifici fa tant de temps que està en desús que la majoria dels veïns ja han oblidat quan va ser abandonat.

4 SAFAREIGS. HISTÒRIA DE LES DONES ESBORRADA

R

L JU

A

R

R E

M

C

A

D

D

C

L

IN

PA

A

2 LA REPLA ESCOLA ESBORRADA CAMP DE FUTBOL ESBORRAT Aquí es jugava a futbol, a bàsquet i patins… També hi havia una lligueta… Això era un punt de trobada, activitats i cultura de barri. També hi havia l’esborrada escola pública Virgen del Mar on es van educar nens de diferents generacions.

3

A E S S PA

Barri de barraques que va existir a la platja desde la Barceloneta fins al Poblenou desde finals del segle XIX fins al 1965.Aquesta zona de la platja, s’anomenava Platja del Somorrostro.

G

A

JO

4

E

E

IS

Als anys 20 per tal de solucionar diversos problemes i malaltíes greus, els higienistes recomanaven l’estada dels infants a l’aire lliure i sobretot de la platja per rebre "banys de mar” es llavors quan es fundà l’Escola del Mar, que fou esborrada l’any 1938 durant la Guerra Civil per una bomba feixista.

A

S

IN

O

S

U

Carrer Grau i Torres final platja B

PA

Q

L

PA

A

A

R D

E

B

O

R

B

M

IG

Passeig Marítim, comença a l’alçada de l’antiga estructura del gas fins al Poble Nou.

6 ESCOLA DEL MAR

E B

C

N

1 EL SOMORROSTRO ESBORRADA BARRACA ESBORRAT BARRI

R D

C

O

8

A

IT

C

Aquest club es va fer en època de necessitats, ocupant l’espai de la platja i manllevant totxanes de les obra. El club el van aixecar pescadors, “vulcanos”, portuaris i treballadors de la maquinista. Per a moltes famílies del barri va ser un lloc de trobada i una manera de poder accedir a les dutxes. Es feien jocs per als nens, es jugava al “takatà” i al dòmino... Encara no tenien piscina, però nedaven al mar i gaudien d’un ambient i una forma de fer participativa.

DE

E TA ELON BARC

1

8 MILES DE VIVIENDAS ESBORRADA Passeig de Joan de Borbó, 11

SAN

Després de romandre buit i en desús durant vuit anys l'espai fou okupat desde finals del 2004 fins al Juny del 2007 per un col.lectiu assambleari . Un objectiu compartit ha estat la creació d’un espai per a l’antagonisme polític, des d’on fer front activament al model de ciutat, qüestionant la mercantilització de l’habitatge, la privatització dels espais públics i de la cultura, i la precarització de la vida.

SEB AS TI A

E R R A N I M E D I T

9.BAR EMILIO

Passeig de Joan de Borbó, 54

XVI

XVII

XVIII

Aquest bar, l’han portat durant molts anys els germans Ebaristo i Paco que han estat un exemple de simpatia, tarannà de l’òstia, compromís i solidaritat amb les lluites dels estibadors i pescadors del barri. Aquí s’han reunit, han esmorzat i han fet tertúlia molts d’ells des de 1957. El reclam de la propietat sobre l'espai ha provocat el seu tancament aquest mes de Febrer passat. Ara, en el seu lloc queda tan sols una preciosa mijta casa típica de la Barceloneta en desús, en què es convertirà?


GEOGRAFIA ESBORRADA BARCELONETA REIMAGINADA

PRĂ’XIMES LOCALITZACIONS t/ĂžNFSP&MDMVCOBUBDJĂ˜BUMĂ’UJD  els banys orientals, “astillerosâ€? i Sant Miquel. t/ĂžNFSP&MTNFSFOEFSPT Ocupacions esborrades.

La geografia esborrada Ês un tour a travÊs dels espais desapareguts del barri de la Barceloneta: d'aquells que han estat emblemà tics per a tots nosaltres, que han contribuit a crear les xarxes de solidaritat entre veïns i veïnes. Aquest Ês un projecte melancòlic. Un estat de turbulència i rebel.lió transitori, però no un projecte purament regressiu i estancat en el passat. La geografia esborrada vol conèixer les arrels de la Barceloneta. Vol llegir-les i sentirles. Explorar-les per reinventar-les, sense pretendre idealitzar-les. Vol obrir camins, portes‌ Vol recordar, imaginar‌. Aquesta geografía esborrada ens permet llegir la història a voluntat, descobrint en cadascun dels espais esborrats una nova font d'idees i formes particulars, però intimament relacionades.

EL TALLER DE VESTUARI DE LA GEOGRAFIA ESBORRADA! Per la inauguració del tour volem estar vestits a l’alçada de l’ocasió. És per això que us convidem a un curs de disseny, patronatge i costura gratuït. Disfresses i escenografia mòbil, inspirades en el barri en la seva història i el seu present. No fa falta experiència prèvia, nomÊs compromís i ganes de convertir idees en realitats materials. Si us interessa podeu escriure a: opensourcepants@moviments.net COMPARTIR HISTÒRIES DE LA BARCELONETA La geografia esborrada Ês un projecte obert, incomplert i en procÊs. Les històries que aquí s’expliquen sobre cada espai podrien tenir versions diferents. La geografia esborrada la fem entre totes i Ês per això que et convidem a afegir la teva història: Explica'ns la teva versió a: www.geografiaesborada.net

Els Merenderos de la Barceloneta existíen des d'abans de la Guerra Civil. En aquell temps, en Pinxo, personatge carismà tic del barri, començà a baixar a la platja amb una cassola de sardines en escabetx i la gent que hi passava s'aturava a fer-ne un tastet. Així, poc a poc, en Pinxo va crear el primer merendero del barri: amb la cassola va a dur una taula, desprÊs una barraca de fusta, desprÊs de ciment... Els merenderos, els restaurants típics de la Barceloneta es van convertir en un dels espais emblemàtics de la ciutat i, els diumenges, la gent d’altres barris hi anàven a gaudir del peix fresc vora el mar. Els estimats merenderos van ser enderrocats uns anys abans de les olimpiades de Barcelona.

INVITACIÓ A LES JORNADES DE PARTICIPACIÓ INAUGURACIÓ DEL TOUR DE LA GEOGRAFIA ESBORRADA. BARCELONETA PARLA I DECIDEIX. 29-30 de Març, Barceloneta Vine a les jornades de participació! Pots trobar mÊs informació en aquesta edició del periòdic Masala INAUGUREM EL TOUR! HI HAURAN SORPRESES! Vegeu www.geografiaesborada.net

HOMENATGE AL BAR EMILIO El Bar Emilio Ês l'espai esborrat mÊs recentment. Amb la seva desaparició la Barceloneta ha perdut un dels espais de trobada veïnal m'es estimats. El dia 31 de Gener a la festa de tancament del local vam saborejar per darrera vegada l'ambient, la manera de fer, de parlar i de relacionar-se d'aquest nostre barri. Per això, aquell día a molts s’ens omplíen els ulls de llà grimes, en una extranya barreja d'emocions de ràbia i melancolia. Per això, aquests dies, veïns, estibadors i pescadors del barri s’han acostat a donar un cop de mà i un 'ultim adeu demostrant, una vegada mÊs, aquesta forma d’estimar-se, d’ajudar-se i de compartir que hi ha al Barri. + info localització número 9 del mapa

AUDIO TOUR Passeja’t pel barri amb els teus auriculars, i deixa’t portar per les històries, imbueix-te‌ L’audio tour, Ês una barreja de veus, peces d’antigues cançons, la mar, les gavines, i les explicacions obtingudes a travÊs de la història oral del barri acompanyades d'arpegis flamencs especialment composats per a l’ocasió. Tots els sons s’han obtingut a la Barceloneta. Et facilitem un mapa itinerant a tot color i l’audio tour que pots descarregar-te a www.geografiaesborada.net

CREDITS MAPA Producció i textos: Marina Monsonís. Disseny grà fic: Kernow Craig. I.lustracion: Emily Piper Forman. AUDIO Veu: Angelina Llongueres Guitarra: Vicent Monsonís. Grup de cantaires de la Barceloneta. IX. Tècnicde so: Alejandro López-Velarde. Marcela Abuaf. Radio Paca. Hangar. TOUR Escenografia, Taller de vestuari i disseny: Aviv Kruglangsky & Emily Piper Forman. Aquest projecte ha estat realitzat sense cap ajuda econòmica institucional o privada. Aquest projecte no haguÊs estat possible sense l’esforç i col.laboració de: Plataforma en defensa del barri de la Barceloneta. Assossiació de veïns l’Òstia. Miles de Viviendas. Can Masdeu. Masala. GRÀCIES: Sara, Emilia, Pepa, Marc, Evaristo i Paco, Monso, Paquita, Emma, Rasmus,Vila, Anna i tots els demÊs

Geografia Esborrada de la Barceloneta / Geography of Erasure of the Barceloneta  

Map and self-guided audio tour of this seaside Barcelona neighborhood which is undergoing rapid historical erasure. Audio available at: h...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you