Page 1

+ BIRD

A WITHOUT WINGS

+

SALVADOR DALI EXPO


PERMBAJTJA 04:POEZIA

E DAVID GASCOYNES PER SALVADOR DALI

05:KRITIKE:

RISHIKIM I PUNES SE SALVADORIT

08:BIOGRAFIA 10:PUNIMET EKSPOZITE

E TIJ NE


DAVID GASCOYNE SALVADOR DALI

+ +

03

The face of the precipice is black with lovers; The sun above them is a bag of nails; the spring’s First rivers hide among their hair.Goliath plunges his hand into the poisoned well.And bows his head and feels my feet walkthrough his brain.he children chasing butterflies turn round and se e him thereWith his hand in the well and my body growing from his head,And are afraid. They drop their nets and walk into the wall like smoke.The smooth plain with its mirrors listens to the cliffLike a basilisk eating flowers.And the children, lost in the shadows of the catacombs,Call to the mirrors for help:’Strong-bow of salt, cutlass of memory,Write on my map the name of every river.’A flock of banners fight their way through the telescoped forestAnd fly away like birds towards the sound of roasting meat. Sand falls into the boiling rivers through the telescopes’ mouthsAnd forms clear drops of acid with petals of whirling flame.Heraldic animals wade through the asphyxia of planets,Butterflies burst from their skins and grow long tongues like plants,The plants play games with a suit of mail like a cloud.Mirrors write Goliath’s name upon my forehead,While the children are killed in the smoke of the catacombsAnd lovers float down from the cliffs like rain.

+

04


+ + RISHIKIM I PUNES SE SALVADORIT

• Në historinë e artit, shumica e njerëzve munden shume lehtë të argumentojnë se Salvador Dalí është babai i artit surrealist. Surrealizmi është arti i të shkruarit apo pikturuarit punime ose shkrime joreale ose të paparashikueshme duke përdorur imazhe ose fjalë nga bota imagjinare. Dalí interpreton idenë e artit surreal në shumicën, mos të themi të gjitha nga veprat e tij të artit. Jo vetëm që ai interpreton Surealizmin në shumicën e punimeve të tij por ai pikturon me zemrën e tij në brushë në të gjitha pikturat e tij. Çdo shikuesi që do shiqonte punimet e tij nga goja e tyre do të rrjedhnin me mijëra fjalë. Me gjithe keto qe u thanë, Salvador Dali eshte surrealisti më i madh që ka jetuar ndonjëherë.

05

+

06


T

“Nje artist i vertete nuk eshte ai i cili eshte i frymezuar, por ai qe frymezon.”

BIOGRAFIA Salvador Dali ka lindur më 11 maj 1904 në Figueres, Spanjë. Nga një moshë shumë e hershme Dali ishte inkurajuar për të praktikuar artin e tij dhe përfundimisht vendosi që do të shkoj për të studiuar në një Akademi në Madrid. Dali në 1920 shkoj në Paris dhe filloj të bashkëpunoj me Picasson, Miron dhe Magritten, që e dërguan në fazën e tij të parë surrealiste.Ngritja e liderit fashist Franko në Spanjë, çoi deri te dëbimi i Dalit nga lëvizja surrealiste, por kjo nuk e ka penguar atë të vazhdonte pikturën.

Salvador Dalí

+

07

+

08


++

+

09

+

10


+

11

+ +

+

12


+

Salvador Dali  
Salvador Dali  

Edvin Susuri Multimedia

Advertisement