Page 1

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

SLOVENIEN

ANNONS

bjuder in!

Nika Zupanc

är ett av de mest kända namnen inom den slovenska designindustrin utomlands 4–6


Elan är erkänd över hela världen som en ledande tillverkare av utrustning för både sport- och fritidsaktiviteter. Redan vid starten 1945 etablerade sig Elan som en nyskapande pionjär. Detta skedde genom en utveckling som töjde på förväntningarnas gränser inom respektive specialområde. 70 år senare förblir vår huvudprincip utveckling av progressiv design och avancerad teknologi; den säkraste vägen i skapandet av förstklassiga produkter. Vår strävan efter uppfinningsrikedom, avancemang och perfektionism är anledningen till att Elan år efter år fortsätter att erbjuda verktyg som ger den optimala sportupplevelsen för våra kunder runt om i världen. Elans vinterdivision tillverkar skidor och snowboards medan vår marina division tillverkar segelbåtar. Elan

Inventa

fokuserar

sportanläggningar

och utrustning och är det ledande varumärket i Centraleuropa och Balkan. 2010 startade Elan en ny energidivision och med denna statsning också tillverkningen av material och komponenter för större vindkraftsproducenter. Elans produktionsanläggningar finns i Slovenien som är ett ett centraleuropeiskt land vid foten av Juliska alperna. Vårt företag är det starkaste och mest erkända slovenska varumärket och det slovenska folkets stolthet. Men dess prisbelönta produkter ligger inte bara det slovenska folket varmt om hjärtat, utan det uppskattas även av alla de människor runt om i världen som använder Elans produkter.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Republiken Slovenien

Huvudstad: Ljubljana Invånare: 2 miljoner Yta: 20 273 km2 Kuststräcka: 46 km

Valuta: Euro Medlemskap i: EU, NATO, OECD

Ingemar Stenmark och Pippi Långstrump är två av de mest kända svenskarna i Slovenien

S

Tack vare sin överlägsna kvalitet och innovati­ verige är, med tanke på utrikeshandelns Möjligheter on är det slovenska skomärket för längdskidåkning volym Sloveniens viktigaste ekonomiska till att stärka Alpina och skidorna Elan kända märken både i partner i Skandinavien, men baserat på samarbetet Sverige och övriga Norden. Sloveniens totala utrikeshandel hamnar finns främst Ingemar Stenmark, den främste skidåkaren gen­ landet i den nedre halvan bland de tio viktigaste inom områd­ om tiderna, och den litterära hjältinnan och för­ handelsländerna. Den främsta handelspartnern är ena turism, fattarinnan Astrid Lindgren, som skrivit om Pippi Tyskland, som Slovenien idkar mer än en femte­ Långstrump, är de mest kända svenskarna i Slove­ del av sin handel med. Sedan kommer de angrän­ jordbruks­ nien. sande länderna Italien, Österrike och Kroatien. industri och Under 80-talet, när Ingemar Stenmark uppnåd­ Handeln mellan Sverige och Slovenien uppgick möbelindus­ de bra skidresultat och segrar på slovenska Elantill över 351 miljoner EUR förrförra året, vilket tri. skidor, accepterades han av alla slovener som tog liknar resultaten under krisen år 2008. Åren däre­ emot honom som sin egen landsman. Pippi Lång­ mellan har resultaten pendlat. En stor del av han­ strump har funnits hos slovererna i 70 år och har deln är slovensk export som uppgick till mer än tillägnats en årlig barnfestival i Velenje (en stad som 216 miljoner EUR förrförra året. Enligt uppgifter också är ansluten till Sverige tack vare den slovenska tillver­ från den slovenska handelskammaren ökade handeln mellan karen av hushållsapparater med varumärkena Gorenje och Slovenien och Sverige med drygt 18 procent, varav exporten Asko). Hon kommer i år att få en ny översättning, och denna bestod av en fjärdedel. gång kommer hennes äventyr att översattas direkt från origi­ Möjligheter till att stärka samarbetet mellan svenska och nalspråket svenska; första gången översattes de från tyska. slovenska företag finns främst inom områdena turism, jord­ Slovenien och Sverige kommer snart också att vara sam­ bruksindustri och möbelindustri. Slovenien har mycket skog; manlänkade tack vare en direkt flyglinje. I det slovenska fly­ mer än hälften av landet är täckt av det. Man har inom träin­ gbolaget Adria Airways sommarschema ingår linjen Ljublja­ dustrin även erfaren arbetskraft som är betydligt billigare än na-Stockholm. svenska arbetskraft. Experter anser att det är ett bra tillfälle Sabina Petrov för svenska företag, särskilt gällande träindustrin i Slovenien. Medföljer som bilaga i Dagens industri februari 2015

Redaktör: Sabina Petrov

SLOVENIEN

Bildbehandling: Sandi Baumkirher

bjuder in!

På framsidan: industridesigner Nika Zupanc Foto: Fulvio Grisoni

Teknisk redaktör: Tina Harjač

Översättning: PSD, d. o. o.

Projektledare: Monika Klinar; Telefon: +386 1 30 91 480 E-post: monika.klinar@finance.si

Utgivare: Časnik Finance, d. o. o., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, Slovenien

Marknadsföring: Telefon: +386 1 30 91 590 E-post: oglasi@finance.si

VD och huvudredaktör: Peter Frankl

Upplaga: 30 300 Tryck: Delo, d. d., Tiskarsko središče, Ljubljana

Slovenien bjuder in! 3


I tecken på lyx, vä

HISTORIA & NUTID

Rogaška Slatina

Vid utgrävningar av ett gammalt värdshus år 1834 upptäcktes förekomsten av en varm källa på en stenplatta vid en brunn i Rogaška Slatina. Man fann en stenplatta med den romerska inskriptionen: ”...för de sjuka ... har jag byggt murarna ...”

En pärla i Rogaška Slatina

GRAND HOTEL DONAT SUPERIOR Grand Hotel Donat Superior tillhör eliten inom den slovenska hotellnäringen. Man utmärker sig med sin höga kvalitet, sin professionella anpassade gästservice och sin språkkunniga personal. Hotellet har totalrenoverats, och det är luftkonditionerat. Det har 7 lägenheter, 48 dubbelrum, 102 enkelrum (varav 5 rum är anpassade för funktionshindrade), 3 lägenheter Antiaging deluxe, 7 dubbelrum Antiaging och en konferenssal. Alla rum och lägenheter disponerar över egen terrass, minibar och kassaskåp. Dessutom har våra gäster tillgång till satellit-TV; badrockar, hotelltofflor; hårtork och internet. Vi erbjuder också trådlöst internet (mot betalning). Med vänlighet, högklassig service, smakfull inredning och en attraktiv miljö erbjuder vi våra gäster en trevlig vistelse som kombineras med en sund livsstil.

Den kände historikern T. Mommsen fastslog att stenplattan härstammar från medeltiden. Under 1600-talet nämns den varma källan i böcker av de tyska läkarna Thurneysser och Tabernaemotanus. Även Paracelsus, den store medicinske reformatorn och personlige läkaren till Steiermarks guvernör Ungnad, kände till källan. Hans son Wolf blev senare den förste berömde besökaren i Rogaška Slatina (1594). De varma källorna blev först kända efter det mirakulösa tillfrisknandet av den kroatiske banen Peter Zrinjski en av de största och mest kända feodalherrarna i Europa (1665). Vid denna tidpunkt började också kurortsturismen.

Donat MG NATURLIG MAGNESIUMKÄLLA Magnesium hjälper till vid trötthet och utmattning. Dessutom reglerar det elektrolytvärdena, och det är mycket viktigt för muskler och nervsystem. Ytterligare hjälper det till att behålla både skelett och tänder friska. För att täcka dagsbehovet av magnesium räcker det med endast 3 dl mineralvatten per dag.. Magnesium är också bra för matsmältningen, och det kan hjälpa vid halsbränna.


lkomna! RABATTKUPONG PÅ Om du lämnar in kupongen vid din ankomst till Grand Hotel Donat Superior får du upp till 15% rabatt på din vistelse på vårt hotell. Dessutom erhåller du YTTERLIGARE 8% RABATT PÅ VALFRI HÄLSOBEHANDLING.

RABATT PÅ HOTELLVISTELSE

Vid ankomsten bjuder vi dig på en välkomstdrink.

Din oas av välbefinnande

WELLNESS CENTER Den ständigt ökande stressen i vardagen manar oss att söka efter nya metoder och produkter som erbjuder oss både fysisk och mental avslappning. Hälsocentret på Grand Hotel Donat Superior har sammanställt sitt utbud i samklang med detta sökande efter personligt välbefinnande. Du kan välja mellan olika typer av massage och ansikts- och kroppsbehandlingar. För optimal återhämtning av din hud använder vi endast de bästa produkterna från märken som Juvena, Comfort Zone, Kozmeceutik (vilket betyder farmaceutisk kosmetika) Babor och Anubis Barcelona. När du valt ut en behandling har du dessutom fri tillgång till vår pool, vår bastu och vårt gym. Spaavdelningen på Grand Hotel Donat Superior är känd inte bara för sin arkitektoniska fulländning och sitt utbud av tjänster utan också för sin trevliga, avslappnande och intima atmosfär. På vår webbsida www.ghdonat.com hittar du mer information.


ANNONS

S l o v e ns k

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

industriell

design

ANNONS

Körsbär av Nika Zupanc

Alpina är en stor hit i Skandinavien Stolen Rex och Iskras telefon Eta 80 är två av de mest kända slovenska industriella designprodukterna i världen.

A

lpina, Elan, Jure Miklavc, Nika Zupanc och Niko Kralj är slovenska namn och mär­ ken som har stor betydelse inom industriell design på världsnivå.

Körsbär och Lolita-lampor av Nika Zupanc

Nika Zupanc är ett av de mest kända namnen inom den slovenska design­ industrin utomlands. Hennes artiklar syns regelbundet i designertidningar, som till exempel i den berömda illust­ rerade tidskriften Wallpaper. Sedan flera år tillbaka samarbetar hon med framgångsrika företag från hela världen, bland annat även Moroso och Moooi. År 2013 var hon en av 15 konstnärer från hela världen som fick en inbjudan av in­ tendenten Hervé Mikaeloffa till att delta i utställningen Esprit Dior: Miss Dior på Grand Palais i Paris. Inför denna möjlig­ het inledde hon sitt konstnärliga projekt Room of One’s own (Ett eget rum). Med sina produkter visar hon att hon är känd i hela världen. Nika Zu­ panc verkar på tre nivåer. Hon har sitt eget butiksvarumärke Nika Zupanc som finns till försäljning i showroom på mark­nader från Slovenien i Thai­ land och Brasilien. Hon samarbetar med utländska designerföretag och etablerade märken såsom de tidigare­ nämnda Moroso och Moooi, och nyli­ gen tog hon fram en ny serie téservis åt japanska företaget FrancFranc. Pro­ dukterna som hon skapar för dessa varumärken är signerade med hennes namn. Inom den tredje nivån av hen­ nes verksamhet finns särskilda pro­ jekt, som till exempel, Miss Dior och ett kontinuerligt samarbete med galle­ riet Rossana Orlandi i Milano. Stora prydnadskörsbär hör till hen­ nes mest framgångsrika designerpro­ 6 Slovenien bjuder in!


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Lolita-lampa av Nika Zupanc för företaget Moooi

Identitetsupprustning av företaget Bimota S.A./Studio Miklavc, 2014

Elans nya skidor Amphibio 14 Fusion 3D

Andrej Križ

Industridesigner Jure Miklavc med en av Alpinas skidskor Elans segelbåt Performance

dukter (de är också en del av invent­ arierna i den trendiga restaurangen As i Ljubljana). Lolita-lamporna lampor na, som skapats för företaget Moooi, har redan blivit hennes igenkän­nande desig­ nerprodukter.

Alpina och Elan: Berömda i Skandinavien

Alpina och Elan är varumärken som tack vare av sin överlägsna kvalitet är speciellt kända i Skandinavien. Alpinas skidskor för längdskidåkning har funnits i Norge sedan år 1979. Strax därefter kom de även till Sverige, Fin­ land, USA, Tyskland och Ryssland. För­ säljningen av Alpinas skidskor på den Slovenien bjuder in! 7


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Slovensk industriprodukt i världstoppen Rex-stolen är en av de mest kända produkterna från den slovenska designindustrin. År 1952 ritades den av arkitekten och designern Niko Kralj. Hittills har det tillverkats över två miljoner Rex-stolar. Bland övriga designer i världen är Niko Kralj en erkänd designerlegend, liksom Charles och Ray Eames och Alvar Aalto. Rex var den första stolen i Slovenien, designad för massproduktion som tagits fram genom pressteknik och perforerad plywood. Stolen var ett utmärkt exempel på en ergonomisk och funktionellt perfekt, produkt, och den är en del av den permanenta utställningen på Museum of Modern Art (MoMA) i New York och den finns på det största designmuseet, Designmuseet i Köpenhamn. Iskras telefon Eta 80 är den senaste produkten inom slovensk designindustri, som under år 2010 blev en del av 2000-talets designsamling på New Yorks Museum of Modern Art. Telefonen skapades år 1978, och den är designad av Davorin Savnik. Den ursprungliga utformningen av Iskra-telefonen Eta 80 är världens mest kopierade produkt inom industriell design.

norska marknaden organiseras genom en oberoende distributör. I samarbete med Rottefella och NNN-systemet (en norsk tillverkare av skidbindningar) har Alpina blivit den största ”playern” på den norska marknaden gällande skid­ skor för längdskidåkning. ”Idag använ­ der varannan deltagare i den norska nationalsporten skor från Alpina” och som industridesignern Jure Miklavc, Studio Miklavc, som designar Alpinas löparskor säger är detta, redan en all­ mänt accepterad produkt i Norge.

Världseliten inom längdskidåkning och skidskytte använder Alpina

Ungefär en tredjedel av de tävlande i vär­ ldscupen för längdskidåkning och skids­ kytte tävlar i skidskor från Alpina. Bland dessa finns några av de främsta idrottar­ na såsom Petter Northug, Lukas Bauer, Vibeke Skofterud och Eirik Brandsdal samt slovenerna Vesna Fabjan, Jakov Fak, Teja Gregorin, Tarjei Boe, Dominik Landertinger och Svetlana Sleptsova. Jure Miklavc, som också är professor på Konst- och designhögskolan (ALUO) i Ljubljana, är etablerad som industride­ signer på den skandinaviska marknaden sedan år 2000 då han designade de första skidskorna för Alpina. ”Sedan dess”, sä­ 8 Slovenien bjuder in!

Stolen Rex av Niko Kralj är en del av den permanenta utställningen på Museum of Modern Art (MoMa) i New York och finns på det största designmuseet i Köpenhamn

Iskras telefon Eta 80

ger han, ”har vi tillsammans med Alpina tagit fram många produkter som har mar­ knadsförts och fortfarande marknadsförs i Skandinavien. Under de mest produk­ tiva åren (2007-2010) skapade vi årligen nästan 40 produkter för Alpina (skidskor för längdskidåkning och pjäxor).” Skor skapade av Jure Miklavc har er­ hållit två Red dot awards: år 2008 för Alpina Racing Elite SK/CL och 2010 för Alpina Promise. Alpina Racing SK/CL är vinnare av den amerikanska utmärkel­ sen Good design award 2010. Den skandinaviska marknaden är mycket viktig för Alpina, eftersom längdskidåkningen har sitt ursprung här, och skidskor för längdskidåkning är särskilt viktiga. ”År 2013 stod Alpina för mer än hälften av försäljningen av alla utländska varor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island och på Grön­ land, vilket motsvarar cirka 170 000 par skor. Alpinas marknadsandel i Skandi­ navien är mer än 30 procent.” Designer från Studio Jure Miklavc är också aktiva i andra delar av världen. För­ ra året arbetade de med den berömda mo­ torcykeltillverkaren Bimota från Italien. De återskapade hela varumärket och all visu­ ell kommunikation; från internt material till tryckta produkter. ”Vi har också skapat deras monter på motorcykelmässan EIC­

MA i Milano och några av deras andra pro­ dukter, till exempel en hjälm.”

Elan: En av de ledande skidtillverkarna i världen

Skidindustrin är starkt beroende av väderförhållandena. Dåliga vintrar och sämre vinterförhållanden påverkar för­ säljningsutvecklingen. Trots dåliga vin­ trar har det slovenska företaget Elans försäljning stadigt ökat på den skandina­ viska marknaden. Anställda på Elan sä­ ger att deras främsta konkurrensfördelar är ryktet och synligheten samt att de är ett innovativt företag. Under årets vinter i Skandinavien kommer Elans skidor att användas av cirka 20 000 fler skidåkare; 3 500 fler åkare bara i Sverige. De mest eftertraktade skidmodeller­ na är modeller med Amphibio-teknik: Amphibio 14 och Amphibio 12. Dessu­ tom har främst svenskar erkänt Elans innovation gällande skidor för kvinnor: de lättaste skidorna i världen, Delight, och skidmodellen Insomnia. Elan har även blivit stora på fartygs­ marknaden. Under 2013 sålde företa­ get fem fartyg i Skandinavien (för cirka 500 000 euro) varav fyra i Sverige. De räknar med en liknande försäljning i Skandinavien även i år. Aleš Čakš


ETRA-transformatorer har funnits i Sverige i över 25 år KOLEKTOR ETRA, innan sammanslagningen med Kolektor Group, känd under namnet Etra33, är en erkänd tillverkare av högkvalitativa transformatorer sedan 80 år tillbaka. Vi har funnits på den svenska marknaden i över 25 år. Under denna period har vi sålt mer än 300 transformatorer i storleksordningen 6-500 MVA. Kolektor Etras lyckade lansering av sina produkter i Sverige går tillbaka till början av nittiotalet. Under 2012 etablerade vi dotterbolaget Kolektor Etra Sverige AB som framgångsrikt fortsätter inte bara med att sälja, utan också med att stötta våra kunder. Sedan förra året har vårt team förstärkts med ytterligare en logistikexpert som är ansvarig för smidiga leveranser av transformatorer, lossning av fundamentet och montering. Kolektor Etra Sverige AB har alla nödvändiga verktyg för montering och reparation av transformatorer inklusive en anordning för filtrering och torkning av transformatorolja. För monteringen av transformatorer används också specialiserade lokala företag och mobila team från moderbolaget Kolektor Etra d.o.o. i Slovenien. Transformatorerna marknadsförs på den svenska marknaden via dotterbolaget Kolektor Etra Sverige AB. Direktförsäljning från företaget Kolektor Etra d.o.o. i Slovenien är vanlig och lämplig för större såsom E.ON, Vattenfall, Fortum och Statkraft. Kolektor Etra Sverige AB erbjuder lokalt all logistik och servicestöd även vid direktförsäljningar. Den relativt lilla storleken på företaget Kolektor Etra d.o.o. ser vi som en fördel eftersom vår organisationsstruktur möjliggör snabb respons och hög flexibilitet i utarbetandet av anbud, teknisk support och leveranstid. En ärlig relation till våra samarbetspartner, hög professionalism, utmärkt teknisk produktionsutrustning och hårt arbete garanterar att våra kunder får en kvalitetsprodukt som uppfyller deras höga krav. Vårt sätt att arbeta anses vara effektivt för vår verksamhet, och – ännu viktigare – kunderna godkänner detta sätt, vilket vi får veta genom regelbunden kontakt och nya beställningar, vilket framgår av den långa referenslistan. Förra året låg Kolektor Etras försäljning till svenska kunder på över 150 miljoner kronor, och fler än 40 transformatorer

Kolektor Etras tillverkningsanläggning i Ljubljana, Slovenien.

Transformator på 500 MVA och en spänning på 415 kV, installerad år 2014 vid transformatorstationen Storfinnforsen för E.ON Elnät.

Tillverkning av transformator på 350 MVA och en spänning på 400 kV.

levererades. Den nya produktionsanläggningen byggdes år 2011. I den producerar vi de största transformatorerna med en storlek på upp till 500 MVA och med spänningar på upp till 420 kV. Tack vare anläggningen kan vi skapa nya samarbetsmöjligheter med våra kunder. Den första transformatorn med en kapacitet på 500 MVA och 415 kV som tillverkades i den nya anläggningen har fungerat framgångsrikt i Sverige. Alla ni som redan känner till oss men framförallt ni som vill veta mer om oss och våra produkter är välkomna att besöka oss på mässan Elfack i Göteborg mellan den 5–8 maj. Vi ser fram emot ert besök i Kolektor Etras mässmonter, A01: 52. Där kan ni träffa vår personal som presenterar vårt företag och som berättar vilka samarbetsmöjligheter vi kan erbjuda er. PANTONE 349 C PANTONE 485 C

Sakkunniga installatörer garanterar en kvalitativ montering av transformatorerna på kundernas transformatorstationer.

Kolektor Etra d.o.o. Šlandrova 10, SI-1231 Ljubljana Črnuče Slovenien Tel: +386 15 30 28 00 www.kolektor-etra.si

Kolektor Etra Sverige AB Tunnlandsvägen 11 SE-178 37 Ekerö Tel: 070 090 04 69 www.kolektor-etra.se


Alpina - röd vinnare Svenska längdskidåkarna Marcus Hellner, Johan Olsson, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Emma Wiken, Sara Lindborg och många andra tävlar i synliga röda pjäxor av varumärket Alpina, som tillverkas i Slovenien. Alpinas pjäxor är i allmänhet det självklara förstahandsvalet för OS-deltagarna och för deltagarna i VM i längdskidåkning och skidskytte. Slovenska varumärket Alpina garanterar att deras skor och pjäxor är av hög kvalitet, de har innovativa lösningar och en praktisk design. Deras utbud omfattar skor och pjäxor för längdskidåkning, utförsåkning, fritidsskor, vandringsskor och skor för bergsklättring. Den viktigaste gruppen är dock pjäxor för längdåkning, som har en ledande global marknadsandel.

längdskidåkande motionärer. För elitidrottare har Alpina utvecklat innovativa modeller, ESK 2.0 och ECL 2.0. Den viktigaste nyheten är nya karbonfiberdelar “Active Edge Carbon”, som garanterar det stöd som behövs och dessutom också är mycket lätta i vikt. På vissa punkter är de mjukare, vilket gör att risken för att få skoskav är betydligt mindre. Alpina är den första tillverkaren av denna typ av lösning och därmed ett steg före konkurrenterna.

De bästa åkarna är entusiastiska

En annan nyhet är den tvådelade sulan, endast framdelen och I början av februari presenterade Alpina Alpinas nya pjäxa Elite för vuxna med integrerat värmesystem hälen är av plast, den återigen spännande nyheter på den «InTemp Control System». mellanliggande delen är internationella mässan av sportutrustning nyheterna betonar de tre saker, som är ISPO Munich 2015. Bland annat presenterades tillverkad av karbon. Detta gör att pjäxans unika på världsmarknaden. Den första är vikt minskar ytterligare. Eftersom bottensulan den nya generationen av racingpjäxor för materialet, som har en liknande hårdhet i består av en del, gör att dess vridhållfasthet längdåkning, Elite 2.0, och en ny pjäxa, Elite både varmt och kallt väder, den andra är ski/ är större. Elittävlarna, som redan har haft för vuxna. hike-mekanismen som kan justeras med möjlighet att testa pjäxorna, är entusiastiska Tyngdpunkten i utvecklingen av det nya stavarna och slutligen även ett InTemp control och tror att Alpina gjort ett viktigt steg framåt sortimentet av pjäxor för längdskidåkning system, integrerad uppvärmning som reglerar i utvecklingen tack vare detta. inför vintern 2015/16 var serien Elite Racing, fötternas temperatur i pjäxorna. Med korrekt som är avsedd för idrottare på elitnivå användning reglerar pjäxan självmant värmen och serien Racing, som är avsedd för Komfort även för motionärer i regionen av foten och samtidigt avlägsnar Skor, som är framtagna för motionärer, den fukt som bildas på grund av svett. har fått en ny grafisk design och interiör som möjliggör en ökad komfort, lättare på- och avtagning och bättre värmeisolering. Även skosortimentet för Alpina är ett slovenskt företag med rullskidor är helt nytt. Det nya sortimentet mer än 65 års erfarenhet av utveckling, av löparskor är tillräckligt ambitiöst tillverkning och marknadsföring av skor för att Alpina inom detta segment av och pjäxor. Produktionen sker i Slovenien sportutrustning förblir det ledande i Alpinas egna fabriker, utomlands varumärket i världen. sker den i dotterbolag och hos andra samarbetspartners. I sydöstra Europa består försäljningsnätverket av 123 butiker, Storslaget även vid utförsåkning till andra länder sker försäljningen genom En annan viktig nyhet i Alpinas ett omfattande nätverk av agenter och kollektion är en ny pjäxa, Elite distributörer. Gruppen Alpina garanterar för vuxna. Tack vare den tillgänglighet av unika skor och pjäxor återupptar Alpina en samt teknologi för moderbolaget i plats på kartan av de Slovenien och elva andra företag i nio stora betydelsefulla länder som finns representerade på alla tillverkarna av pjäxor större internationella marknader. avsedda för utförsåkning. Nya generationens längdskidspjäxor Alpina Elite 2.0 med innovativa karbonbitsdelar ‘Active Edge Carbon» Bland de många

Betydande nyheter, i år igen


ELIT MÄSTARNAS BÄSTA VÄN

Används av världens bästa idrottare, Alpina Elitserien är i toppen av utvecklingen av nordiska kängor. Tack vare vårt team, ovärderligt samarbete under R&D och testfaser har vi möjlighet att hitta innovativa lösningar som levererar finjusterad passform och utmärkt funktion och volym i förhållande till vikt.

ANPASSNINGSFÖRMÅGA STOR EFFEKTIVITET POSITIONSKONTROLL HASTIGHETSKONTROLL FÖRBÄTTRADE EGENSKAPER LÄTT VIKT

ALPINA, d.o.o., Strojarska 2, 4226 Žiri, Slovenien, T +00386 4 51 58 000, F +00386 4 51 58 370, alpina@alpina.si, www.alpina.si

JOHAN OLSSON Sverige

www.alpinasports.com


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Design är till för användning, inte för observation Jan Boelen, en belgisk industridesigner, var under förra året den viktigaste designintendenten på den slovenska biennalen för design BIO 50 i Ljubljana. Han är mycket kritisk, men har lösningar inom området. Han fann dem även inför BIO 50.

J

an Boelen har i sitt kritiska tänkande även tagit sig an den slovenska biennalen för de­ sign: Biennial of Design (BIO). På Arkitekturmuseet (MAO) i Ljubl­ jana, som organiserar den slovenska biennalen av design, bestämde man sig under förra året för att bjuda in chefs­ intendenten Jan Boelen, framför allt för att förändra bilden av biennalen.

12 Slovenien bjuder in!

Jure Makovec

Hans villkor för att över huvud taget komma till Slovenien för en intervju var att få träffa minst 30 slovenska indust­ ridesigner. När Jan Boelen för första gången kom till Ljubljana, Sloveniens huvudstad, träffade han nästan 40 designer under fyra dagar. Bland dem fanns designer från studion Gigodesign, industridesig­ nern och professorn på Konst- och de­ signhögskolan (ALUO) Jure Miklavc och unga designer från projektet Pop Up Home. Pop Up Home-projektet med och om 10 unga kreatörer från flera designin­ dustrier deltar med sina produkter på designfestivaler runt om i hela världen. Den sistnämnda gruppen inspirera­ de Jan Boelen mest. ”Först och främst eftersom de alla är yngre än 25 år, men också för att de är innovativa, har en modern tro, tar hänsyn till designtren­ der – experiment, hållbarhet, mång­ fald och användbarhet – och att de ’är verkligen’ påhittiga för att finansiera sina projekt. Deras drivkraft gällande crowdfounding, coworking och att hitta pengar till projekten via Kickstarter är fantastisk; ingen annanstans i Europa är unga människor så entusiastiska för att få projektmedel.”

Jan Boelen: Produkter inom industridesign bör inte fylla ett självändamål utan de ska vara ett komplement till estetiskt och ekologiskt värde, men framförallt ska de även vara användbara.

Vem är Jan Boelen? Jan Boelen har en examen inom produktdesign vid Media- och designakademin i Genk, Belgien. Han är en kritiker, intendent grundare och konstnärlig ledare för galleriet Z33 i Hasselt (Belgien), chef för forskarutbildningen för social design på Designhögskolan i Eindhoven och ledare för den flamländska kommittén för arkitektur och design. Galleri Z33, som grundades 2002, skapar projekt och sätter upp utställningar som uppmuntrar besökaren till en annan syn på vardagliga föremål.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

En produkt i trä från projektet Dolda företag på BIO 50

En multifunktionell produkt från projektet Hackning av hushållsapparater på BIO 50

Låt BIO visa vardagsdesign

även diskuterat detta med formgivarna på flera workshoppar på MAO under våren och sommaren 2014. Som ett svar på deras uttryckta önskemål och utif­ rån workshopsanalyserna har jag juste­ rat innehållet i biennalen och infört en internationell tävling med produkter av slovenska och utländska formgivare inom dessa teman.”

När han till slut bestämde sig för att ut­ forma biennalen BIO 50 har han efter kri­ tiken börjat leta efter lösningar för den. Vad störde honom i den slovenska biennalen? Att BIO inte var anslutet med något. ”Om du designar biennaler, måste du först ansluta dig till den lokala och internationella miljön för att tilltala en bredare publik och inte bara exper­ ter. Eftersom biennalen stöds av kultur­ departementet måste det talas öppet om och debatteras kritiskt kring den. Dessutom måste lekmanna-allmänhe­ ten bjudas in till en dialog. Detta har ’inte BIO’ gjort!” Och hur förändrade Boelen den senaste BIO:n? Det var inte längre bara var en utställning för industriella objekt. Han introducerade temaområden för all­ mänheten, med teman som: prisvärt liv, lär känna din kost, allmänt vatten och of­ fentliga rum, promenader i stan (urbana promenader i stan), dolda företag, mo­ desätt, nano-turism (anspråkslös och an­ nan marknadsföring av turismen), livsut­ formning (en kombination av vetenskap och design), motorenheter (framtiden för hållbar transport i stadsområden) och hackning av hushållsapparater i en tid präglad av 3D-utskrifter. Boelen brottades dock inte endast med kritiken av biennaldesignen utan han ifrågasatte även dess existens. I själ­ va verket säger han ”att den har blivit en sån som alla andra biennaler. Jag har funderat över vad som kan vara viktigt för det slovenska samfundet, särskilt inom design, arkitektur och mode. Därför har jag pratat med många slove­ ner om vad de önskar inom området; vad de tycker och inte tycker om. Vi har

Experiment + berättelse + innovation + kritik + användbarhet + provokation

På frågan om vad definitionen av en god industriell design är svarar Jan Boelen att den inte riktigt finns. ”Designern måste ta hänsyn till att produkten är skapad för människor. Det rekommen­ deras att produkten har en historia, att den även uppmärksammar den sociala

Vad är BIO? Biennalen för design (BIO) i Ljubljana fortlöper sedan starten år 1964 och undersöker ständigt läget i modern design både på hemmaplan och utomlands. I sin 50-åriga historia har BIO med sina produkter presenterat ett antal internationellt kända industridesigners från hela världen. Först följde biennalen händelserna i industrialiseringen och modernismen, men idag bedriver den alla typer av design som är en del av vår vardag. Biennalens framtid integreras bland lokala och internationella designnätverk.

situationen och att den är användbar. Men formgivaren bör inte heller glöm­ ma bort experimenterandet, innova­ tionen eller provokationen.” För att få en försäljningsstrategi bör produkten vara högteknologiskt utformad. ”Och allt detta”, säger han, ”har formgivarna som är förenade i Pop Up Home”.

Erhållandet av Red dot award?

I förbifarten frågade jag honom om hans åsikt gällande designutmärkelsen Red dot (Red dot design award) som utfärdas av Design Zentrum Nordrhein Westfalen i Essen. De senaste åren har även slovenska företag fått dessa utmär­ kelser (Alpina för sina skor framtagna för längdskidåkning, Gorenje för sina ugnar, företaget Live från Izola för sina ryggsäckar Target och företaget Ak­ rapovič för sitt avgassystem). Det visar sig att han är mycket kritisk till dessa utmärkelser. Jan Boelen menar att vem som helst kan få dessa utmärkelser, speciellt om denne är villig att betala för dem. På frågan om ett företag som tillverkar en dålig produkt kan köpa denna utmärkelse, svarar Boelen att det kan de och att juryn säkerligen kommer att hitta passande argument för att mo­ tivera sitt val. Samtidigt betonar inten­ denten för BIO 50 att han inte alls anser att prisbelönta Red dot-utmärkelser är dåliga produkter, inte alls, men han ser ett problem i att det endast är en sorts försäljningsvara utan uppnått designer­ värde. Han anser att produkter som får Red dot-utmärkelser inte är så ekologis­ ka och icke-hållbara samt har en föråld­ rad mentalitet. Aleš Čakš Slovenien bjuder in! 13


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

I de södra och norra delarna av Europa finns det fortfarande många affärsmöjligheter Även om handeln mellan Slovenien och Sverige under de senaste åren har stärkts, skulle länderna kunna dra mer nytta av samarbetet.

S

verige hör till Sloveniens vikti­ gaste handelspartner. Handeln mellan de två länderna var vis­ serligen något ostabil i början av den ekonomiska krisen, särskilt under 2009, men under de senaste åren har den återigen ökat. Enligt det slovenska utrikesdepartementet finns det ytterliga­ re möjligheter att stärka det ekonomis­ ka samarbetet mellan de två länderna. Detta gäller speciellt inom den kreativa möbelindustrin och livsmedelsindustrin samt för medicinsk utrustning och grän­ söverskridande rehabilitering.

Träindustrin erbjuder flest möjligheter

Sveriges honorära generalkonsul i Slove­ nien, Slobodan Sibinčič, ser möjligheter för den svenska ekonomin i Slovenien inom de branscher där den uppnår en mycket hög grad av mervärde och där det finns många års positiva erfarenheter av samarbete med utländska företag. ”Bland 14 Slovenien bjuder in!

Möjligheter för att stärka samarbetet mellan svenska och slovenska företag finns främst inom turismen, jordbruksindustrin och möbelindustrin.

48 439 23

företag med svenskt kapital finns det i Slovenien

slovenska företag exporterar till den svenska marknaden

april i år kommer en flyglinje mellan Ljubljana och Stockholm återigen att öppna

dessa företag finns mekaniska, kemiska, fordons-, pappers- och massaindustriföre­ tag samt företag inom konstruktionsbran­ schen. Den största möjligheten ser jag inom träindustrin och detta av två skäl. Bortsett från det faktum att både Sverige och Slovenien har omfattande skogsom­ råden och en lång tradition inom skogsin­ dustrin, finns det möjligheter för svenska företag främst eftersom den slovenska skogsindustrin under de senaste 20 åren nästan har försvunnit, vilket verkligen är ovanligt vid en sådan naturtillgång. Sveriges träindustri har trots prispress, kunnat bibehållas och den har utveck­ lats gällande den högkvalitativa möbelin­ dustrin med en hög grad av produktion och gällande trähus. Båda säljs med stor framgång på den globala marknaden. Jag anser att möjligheterna för den svens­ ka skogsindustrin i Slovenien mestadels finns inom kooperativ verksamhet eller vid köp av slovenska möbelföretag” säger Slobodan Sibinčič. Slovenien är mycket


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

Slovensk export till Sverige under år 2013, uppdelad i produktgrupper

Svensk export till Slovenien under år 2013, uppdelad i produktgrupper

Produkter

Produkter

Andelar (i %)

Bilar och andra motorfordon

15

Släpfordon och andra dragfordon

7,4

Elektrotermiska apparater

5,4

Elektriska transformatorer, strömriktare

4,4

Elektriska motorer och generatorer

4

Transmissionsaxlar Hydrauliska turbiner, vattenhjul Källa: Javna agencija SPIRIT

Elektriska apparater för trådtelefoni

7,4

Valsade platta produkter av annat legerat stål

4,4

Centrifuger

3,8

Tvättmaskiner

2,8 2,7

Rullningslager

2,3

2,6

Kemisk trämassa

2,2

2

Propenpolymerer

2

3

Läkemedel

12,8

Mjölk och grädde

3,5

Tvättmaskiner

rikt på skog och har inom träindustrin en erfaren arbetskraft som är betydligt billi­ gare än svensk arbetskraft.

Andelar (i %)

Traktorer och andra släpfordon

Diskmaskiner

ANNONS

1,9

Källa: Javna agencija SPIRIT

Områden som är särskilt lovande Vilka områden har störst potential för utökat samarbete mellan Sverige och Slovenien? Den slovenska ambassaden i Köpenhamn nämner i första hand lanseringen av slovenska viner på den svenska marknaden, men det finns en särskild lagstiftning gällande import, distribution och försäljning av alkoholhaltiga drycker. ”Några slovenska viner finns redan på hyllorna hos Systembolaget, men med tanke på den högt utvecklade svenska vindrickarkulturen finns det ytterligare möjligheter för vissa slovenska vintillverkare att ta sig in på den svenska marknaden” säger Tina Lampelj, den ekonomiska rådgivaren på den slovenska ambassaden i Köpenhamn,. Möjligheter till samarbete finns också inom livsmedelsindustrin. Sverige är nämligen en nettoimportör av livsmedel och jordbruksprodukter. Förutom vinerna finns det en bra möjlighet för export till Sverige av slovenska nyttiga snacks, ekologiska livsmedel, hälso- och kostlivsmedel samt bearbetade frukter och grönsaker listar den intervjuade. Tina Lampelj menar att eftersom Sverige är ett extremt starkt land inom möbelindustrin bör de slovenska företagen investera mer i marknadsföring och integration mellan slovenska möbelföretag och svenska partner, precis som Sveriges honorära generalkonsul i Slovenien, Slobodan Sibinčič, säger.

439 slovenska företag exporterar till Sverige

Under år 2013 uppgick den totala han­ deln mellan de två länderna till 351,4 miljoner EUR, varav Slovenien export­ erade produkter för cirka 217 miljoner EUR till Sverige och importerade för 134,5 miljoner EUR. Enligt uppgifter från den slovenska exportören Sloex­ port exporterar 439 slovenska företag produkter till Sverige. Under år 2013 uppgick den totala volymen av handel till 118,2 miljoner EUR. Den största exportandelen är trans­ porttjänster, följt av resor och IKT-tjäns­ ter. Den största importdelen av tjänster från Sverige till Slovenien representerar transporttjänster, följt av IKT- och andra företagstjänster.

Det finns 48 företag med svenskt kapital i Slovenien

I Slovenien finns det 48 företag med svenskt kapital. De största företagen är motorfordonsföretag som Scania och Volvo, telekomföretaget Ericsson, medie-, affärs- och kreditupplysnings­ företaget Bisnode, hushållsapparattill­ verkaren Electrolux, publicerings- och tidningsföretaget Finance (som är en del av Bonnier Business Press) och tobaksbolaget Scandinavian Tobacco Group. ”Dessa svenska varumärken är välkända och eftertraktade i Slovenien. Ett antal exportinriktade slovenska fö­ retag har egna representationskontor, representanter och försäljningsnätverk i Sverige” säger Tina Lampelj, ekono­ misk rådgivare på den slovenska am­ bassaden i Köpenhamn.

Kvalitet, flexibilitet, teknisk fulländning UTVECKLING OCH PRODUKTION AV:

GUMMITEKNISKA PRODUKTER PLASTTEKNISKA PRODUKTER FLYTANDE SILIKONTEKNISKA PRODUKTER PRODUKTKOMBINATIONER PLAST-GUMMI-METALL STÖDS MED VERKTYGSSHOP

INDUSTRIER:

BILINDUSTRIN VITVAROR ELEKTROINDUSTRIN BYGGBRANSCHEN LIVSMEDELSINDUSTRIN SANITÄRINDUSTRIN MEDICININDUSTRIN MASKINTILLVERKNING

Från idé till färdig produkt +386 1 364 80 80 +386 1 364 80 85 www.siliko.si info@siliko.si SILIKO D.O.O. • TRŽAŠKA CESTA 31 • 1360 VRHNIKA • SLOVENIEN • EU

Slovenien bjuder in! 15 ISO 9001

ISO/TS 16949

ISO 14001


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

Jure Makovec

Eftersom Slovenien är mycket rikt på skog och skogsindustrin har en erfaren arbetskraft som är betydligt billigare än svensk arbetskraft, ser jag möjligheter för svenska företag i Slovenien, särskilt inom skogsindustrin. Slobodan Sibinčič, Sveriges honorära generalkonsul i Slovenien

i miljoner EUR

Export

250

Import

200 150 100 50

2003 2004 Källa: SURS och GZS

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Märket Asko har blommat upp under Gorenje Under år 2010 tog den slovenska tillverkaren av hushållsmaskiner Gorenje från Velenje, som även har fabriker i Slovenien, Serbien och Tjeckien och som sysselsätter mer än 10 000 personer, över det svenska premiummärket Asko. Värdet på förvärvet var 4,5 miljoner EUR. I juli år 2012 beslutade Gorenje för att flytta hela produktionen av Asko från fabriken i Vari i Sverige, till den slovenska staden Velenje. På grund av affärsstrategiska skäl behöll de Askos utvecklingsteam och en del av marknadsföringen i Sverige. ”Det är fortfarande 70 personer av de tidigare 500 anställda kvar där, och de har ett nära samarbete med utvecklare och marknadsförare på huvudkontoret i Velenje. I och med att vi behåller Askos uppkomst, bevarar vi märkets signatur och Sveriges kvalitetsstämpel från år 1950. Vi fortsätter att bygga vidare på märket: det svenska ursprunget, den svenska designen och den svenska robusten” förklarar Gorenjes VD Franjo Bobinac. Sedan hösten 2013 har Asko-apparaterna producerats i Velenje. Produktionslinjen för Askos diskmaskiner är den mest automatiserade och robotiserade produktionslinjen, med 18 robotar. En diskmaskin produceras var 43:e sekund, och förra året producerades det cirka 140 000 maskiner. Under namnet Gorenje blir varumärket Asko en heltäckande leverantör av hushållsapparater. Det innebär att kunderna, utöver diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare, även kan erbjudas matlagnings- och kyl- och frysprodukter av varumärket Asko. Tack vare sina premiummärken Asko och Atag stärker Gorenje sin försäljning speciellt på marknader utanför Europa. 16 Slovenien bjuder in!

Användbara adresser Slovenska ambassaden i Köpenhamn e-post: vkh@gov.si http://kopenhagen. veleposlanistvo.si/ Sloveniens konsulat i Sverige e-post: folke.straube@quadriga-ab.se Telefon: +46 (0) 42 300 96 24 Affärs- och turistinformation om Slovenien www.spiritslovenia.si www.slovenia.info

Byteshandeln mellan länderna

0

ANNONS

Slovenien representeras från Danmark, Sverige från Wien

Slovenien representeras från Köpen­ hamn, Danmark. I maj år 2012 stäng­ de den slovenska regeringen ner den slovenska ambassaden i Stockholm på grund av åtstramningsåtgärder. Enligt byrån SPIRIT är det inte till en fördel för slovenska företag som vill synas på den svenska marknaden och vice versa. Av liknande orsaker bestämde sig den svenska regeringen i juli 2010 för att stänga ner de svenska ambas­ saderna i Slovakien, Irland, Luxem­ burg och Bulgarien samt den svenska ambassaden i Slovenien. Den svenska ambassaden i Wien ansvarar nu även för Slovenien.

Byteshandel av tjänster på uppgång

”Potentialen för en ökad handel mellan de två länderna, särskilt för export av produkter, har ett högt mervärde” be­ tonar de på den slovenska ambassaden i Köpenhamn. De lägger till att de ny­ ligen konstaterat att allt fler slovenska byggföretag får uppdrag i Sverige som underleverantörer till italienska och ös­ terrikiska företag. De är övertygade om att det i övrigt finns stora möjligheter för att stärka samarbetet kring handeln med tjänster mellan de två länderna. Den 23 april i år återupptas flyglinjen mellan Stockholm och Ljubljana. Linjen öppnas av det slovenska flygbolaget Ad­ ria Airways och den kan leda till att fler svenskar besöker Slovenien, tillägger Tina Lampelj. Manja Pušnik


Fönster • Dörrar • Uterum • Alu fasader • Persienner 1. 100 % tillverkning i Slovenien. 2. Vid tillverkningen används enbart material från kända varumärken Aluplast, Heroal, Winkhaus, Reflex.

3. Upp till 36 % värmebesparing eller nedkylning av hemmet. 4. För klassisk, energibesparande och passiv konstruktion.

5. Hela utbudet på ett enda ställe. 6. Finns redan i Österrike, Tyskland, Italien, Schweiz.

FAMILJETRADITION SEDAN ÅR

SLOVENSK KVALITET

www.okna-satler.si info@okna-satler.si

NY T T !

Barnmöbler i träslaget bok

LIP POLJČANE www.lip-poljcane.si info@lip-poljcane.si


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Världens snackigaste katt kommer från Slovenien En livlig slovensk startup-grupp har hittills skrivit ett flertal framgångsrika berättelser som spridits världen över. Den största av dessa är nöjesapplikationen Talking Tom.

S

lovenien har en övergenom­ snittlig andel utbildade män­ niskor, en god infrastruktur för telekommunikation och en känsla för lagarbete. Allt detta har en betydande inverkan på grundandet av en startup-grupp som tillsammans skrivit en rad globala framgångar och som utgör en viktig del av den tekniska utvecklingen av den slovenska ekono­ min. Varje år utökas antalet olika accelera­ torer, inkubatorer, startup-initiativ och riskkapitalfonder i Slovenien. På star­ tup-evenemang deltar fler och fler nya människor, och scenen är redan tillräck­ ligt stor för utvecklingen av nischgrupper såsom integrering av tekniska startups inom hälsoområdet. Det finns mycket startkapital för att finansiera idéer. Den slovenska företagsfonden stödjer unga företag med 50 000−200 000 EUR, och även privata investerare deltar. Den slovenska potentialen upp­ märksammas alltmer av utländska investerare. En av världselitens mest främsta inkubatorer, den amerikans­ ka Y Combinator, har tagit två företag under sina vingar: gruppen Povia som utvecklat en mobil kommunikations­ plattform där användare kan dela bil­ der med sina närmaste och Bellabeat, som tagit fram en produkt som gör att man kan följa graviditeten hemifrån. Slovenska företag deltar i allt större startup-centrum i Silicon Valley, Lon­ don och Berlin. Prognoserna är optimistiska. Om trenden med startup-grupper fortsätter att expandera kommer det fram till år 2020 att årligen bildas eller importeras minst 150 startup-företag med globalt potential. Dessa företag kommer varje år att skapa tusentals nya jobb. 18 Slovenien bjuder in!

Nöjesapplikationen Talking Tom, som utformats av ett ungt slovenskt företag, Outfit7, används redan idag av två miljarder användare över hela världen.

Har du hört talas om Talking Tom, men visste inte att det är slovenskt?

Framtiden är redan här. Slovenska star­ tups har redan erövrat världen med sina produkter och tjänster, och i vissa områden har de även en ledande roll. Flaggskeppet för slovenska startups är Outfit7, som bildades av Samo och Izza Login år 2009 (vid den tiden fortfaran­

de under namnet Ekipa7). Ett år senare lanserade den unga gruppen sin första mobila applikation, Talking Tom som är den senaste i serien med talande vän­ ner. Det handlar om enkla applikatio­ ner där olika djurfigurer har de viktigas­ te rollerna: de känner igen våra röster och upprepar dem på ett roligt sätt. För närvarande finns det 14 applika­ tioner med sex olika roliga karaktär­er som i sin tur innehåller ytterligare 12 ap­


plikationer. Applikationerna används re­ dan idag av fler än 2 miljarder männis­ kor. Bara under det senaste året har denna siffra ökat med omkring en miljard använd­ are. Appli­ kationerna har cirka 230 miljoner aktiva användare per månad, vilket är lika med antalet användare av det sociala nätverket Twitter. På YouTube har deras egen kanal över en miljon följare och nästan 300 miljo­ ner sidvisningar. Outfit7 expanderar nu sitt varumärke till filmindustrin och försö­ ker utnyttja detta på olika sätt. Företagets applikati­ oner används nu i mer än 200 länder runt om i världen. Företaget måste ständigt bevaka de tekniska framstegen inom den snabba utvecklingen av smarttele­ foner och läsplattor. Om inte kan man snabbt sväljas upp en konkurrenter om man bara för ett ögonblick inte är upp­ märksam. Företaget har kontor eller dotterbolag i flera delar av världen; i London, i Ljubljana, på Cypern, i Sydko­ rea och i Palo Alto, USA. Den slovenska affärstidningen Manager, som årligen ut­ ser de rikaste slovenerna beräknar före­ tagets värde till 1,1 miljarder EUR.

Mobilannonsering är en lösning som kontrollerar 40 procent av den globala marknaden

Oufit7 är inte det enda unga slovenska företaget som erövrat världen med sina lösningar. Ett annat företag är Celtra som har utvecklat den mest effektiva reklamplattformen för mobiltelefoner. Deras mjukvara möjliggör självständigt skapande och distribution av innehåll samt formgivning av innehållsrika an­ nonser och även analyser av deras ef­ fekt. Med denna produkt har start-upen fått användare som är verksamma inom de största teknik- och reklamföretagen i världen. Enligt beräkningar gjorda av tidningen Manager kontrollerar Celtra 40 procent av den globala marknaden.

Slovener har utvecklat Linkedln för fotbollsspelare

Även stora globala företag förlitar sig på slovenska startup-lösningar. Två av

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

dan Goal.com har till och med noterat Fieldoo som en tjänst som ”på många sätt kommer att förändra fotbolls­ branschen.” De sägs att det i framtiden kommer att finnas många möj­ ligheter inom området för digi­ taliseringshälsa och utan tvekan kommer någ­ ra av de slovenska företa­ gen att vilja ha en del av kakan. Startup-företaget Mesi har till exempel ut­ vecklat en automatisk indexmätare av fotleder som förenklar diagno­ sen av kardiovaskulära sjukdomar. Indexmäta­ ren täcker redan den stör­ re delen av den europeiska marknaden. Företaget är det enda europeiska företaget som rankats bland de tio finalisterna i den prestigefyllda internationella tävlingen Qualcomm Tricorder XPrize. Där presenterade de en anordning för hemmabruk som mäter vitala tecken och som klarar av att identifiera 15 sjuk­ domar såsom diabetes, stroke och öro­ ninflammation. Vi bör även nämna två andra slovenska startups som plöjer markna­ den inom sina områden. Animacel är ett företag som erbjuder stamcellsbe­ handling för hundar. Det finns endast fem stycken liknande företag i världen. Även Cooling Inno letar efter sin plats på marknaden. De har utvecklat den första passiva luftkonditioneringen i världen som är 90 procent mer effektiv än andra klassiska anordningar. Irena Herak

ANNONS

Samo och Iza Login (på bilden), grundarna av företaget Outfit7 som står bakom applikationerna Talking Tom, rankades som de rikaste slovenerna under förra året.

de största amerikanska återförsäljarna, Sears och Staples, använder också mo­ bilappen från bolaget Databox. Genom appen kan företaget övervaka de vikti­ gaste affärsindikatorerna och utgående från dessa kan de ta enklare och snabb­ are beslut. Med hjälp av programvaran från företaget Zemanta, som utvecklar programvara för bloggare, kan medie­ jätten Forbes skriva artiklar av bättre kvalitet. Även Linkedln för fotbollsproffs kommer från Slovenien. Det sociala nätverket Fieldoo, som länkar samman fotbollsspelare har fler än 150 000 an­ vändare från över 200 länder. Webbsi­

I Slovenien förväntas det att det fram till år 2020 kommer att initieras

150

så kallade startups med global potential.

Slovenska framgångar på Kickstarter

Unga slovenska företag är förtjusta i crowdsourcing. Baserat på antalet in­ vånare är Slovenien i ledning gällande framgångsrikt finansierade projekt på crowdsourcing-plattformen Kickstarter. Det absoluta rekordet bland de slovens­ ka projekten innehar smartcykeln Fly­ kly. Under förra året tjänade företaget mer än 700 000 USD. Den senaste framgången för slovenska Kickstarter är en kaffekopp i form av ett gethorn. Goat mug har samlat in 25 000 USD på den populära crowdsourcing-plattformen, och de har erhållit mer än 450 000 USD. Blažej Kupec Slovenien bjuder in! 19


Adria Mobil sålde sin första husvagn till Sverige Sedan Adria Mobil sålde sin första husvagn till Sverige har det gått ett halvt sekel. Idag är Adria ett ledande varumärke på den svenska marknaden för campare och det näst största varumärket for husvagnar. Adria Mobil var redan från början ett exportinriktat internationellt företag. Deras framgång bygger på förväntningar och önskemål från kunder med olika kulturella bakgrund och från varierande geografiska områden. De är en av de bästa leverantörerna av fritidsfordon i och utanför Europa. De finns på 30 europeiska marknader och deras distributionsnät sträcker sig även till Japan, Kina, Australien, Ryssland, Turkiet och Israel. Resultatet av ett brett spektrum av produkter är framgång. Adria Mobil erbjuder ett omfattande utbud av husbilar och husvagnar. De utgör den huvudsakliga produktionen i bolaget och är bland de mest populära produkterna i Europa. Detta bekräftas av både försäljningssiffror och aktiemarknadsdata, vilken är mellan 6-6,5 % av den europeiska marknaden. Koncernen Adria Mobil kompletterar även med produkter och tjänster inom turistbranschen.

Toppmodern fabrik En av de viktigaste konkurrensfördelarna är också en toppmoderna fabrik som byggdes år 2005. Den fungerar enligt principen om överlägsen tillverkningssed (World Class Manufacturing). Det innebär ett brett spektrum av begrepp, principer, politik och metoder för förvaltning och drift av produktionsföretag.

Avgörande designroll Designen har en alltmer viktig roll i internationaliseringen och för globaliseringen av varumärket Adria. Detta är en stor nyhet som innebär att det inte längre bara handlar om utformningen av nya produkter, från idéstadiet till att

År 1965: Den första husvagnen Adria 375 transporterades mer än 2 000 kilometer från Novo Mesto i Slovenien till Sverige komma in på marknaden, utan även om att företag inkluderar design i sin utvecklingsstrategi och i alla processer för att skapa en konkurrenskraftig fördel på marknaden.

Och hur förknippas Adria med Sverige? Berättelsen är sammanvävda redan från år 1965, då den första husvagnen Adria 375 utvecklades och tillverkades i Novo Mesto. Den såldes just till Sverige, som redan då, bland annat på grund av klimatförhållanden, ansågs vara en av de mer krävande marknaderna. Efter den inledande samordningen och optimeringen av produkten, gjordes den första beställningen av 500 stycken Adriahusvagnar för den svenska marknaden år 1966. Sedan dess spreds historien om varumärket Adria snabbt till nästan alla västeuropeiska marknader.

Den svenska marknaden är idag en av de viktigaste marknaderna för Adria. Produkterna marknadsförs sedan år 2001 genom dotterbolaget Adria Caravan AB, som ägs av Kabe AB. I Sverige presenteras hela produktportföljen: husvagnar, husbilar och karavaner. Gällande marknadsandelar upptar husbilar första platsen och andra platsen upptas av husvagnar. Således är Adria det ledande varumärket i Sverige och i hela Skandinavien.

De nya serierna Sonic Supreme och Adora En av de viktigaste försäljningstrumferna är husbilar i serien Sonic Supreme, med vilken Adria Mobil har visat att de kan utveckla och producera högkvalitativa och överlägsna designprodukter samtidigt som de är optimalt anpassade till särskilda förhållanden på marknaden, till exempel genom fjärrvärme. Tack vare utmärkta


egenskaper och rimliga priser anser ägare av Sonic Supreme-husbilar att det är en överlägsen produkt och därför säljer denna serie mer än utmärkt. Adria Mobil har gjort ett genombrott i utvecklingen av husvagnar genom den helt nya serien Adora som tack vare ett nytt panoramautsiktsfönster lockar både befintliga och nya kunder. Med en helt ny designstrategi och unika funktionella lösningar, såsom Smart Kitchen Solution, Ergo Bath Concept, I Dhape Exterier och Sky Roof Panoramic Window, klättrade Adria Adora till toppen av husvagnssegmentet.

Stolta över det förflutna, optimistiska inför framtiden Tack vare sina föregångare sedan fem decennier tillbaka och otaliga erfarenheter, är varumärket Adria starkare än någonsin. I Novo Mesto är invånarna stolta över att det slovenska varumärket är en över 50-årig tradition som i föga avundsvärda förhållanden har blomstrat upp och överlevt alla stormar på vägen till framgång. De är övertygade om att Adrias framtid är ljus och framgångsrik.

Matjaž Grm, VD, försäljning och marknadsföring, Adria Mobil: ”Vår första husvagn Adria 375 såldes till Sverige och på så vis har vi haft en koppling till detta land redan från starten. Berättelsen har sedan dess uppgraderats framgångsrikt till den nivå att vi försöker designa och utveckla produkter som specifikt uppfyller de behov och den smak som de nordiska konsumenterna har. I Sverige och Skandinavien är vi ett ledande varumärke som vi kan marknadsföra effektivt och framgångsrikt tack vare ett utmärkt samarbete med distributionsföretaget Adria Caravan AB.” Alf Ekström, VD och koncernchef, Kabe AB: ”Samarbetet mellan Kabe, den största tillverkaren på den skandinaviska marknaden, och Adria Mobil upprättades för 14 år sedan när företaget Adria Caravan AB (som helt ägs av Kabe AB) började distribuera Adrias produkter och ett långsiktigt distributionsavtal undertecknades. Detta speciella samarbete gjorde att Kabe Gruppen utökade sitt utbud av Adria-produkter, och de kunde erbjuda återförsäljare och kunder en komplett produktportfölj av husbilar, husvagnar och tillbehör. Idag säljer majoriteten av återförsäljarna endast Kabes och Adrias produkter. Under det senaste decenniet har distributionsnätet utvecklats ytterligare och nya produktlinjer har lanserats. Resultatet av detta samarbete är mycket framgångsrikt, och idag är Kabe-Adria är den största aktören på den nordiska marknaden för fritidsfordon.”

Nya Adora

Nya Sonic Supreme

Inspirerande äventyr i femtio år.

Whenett living motionblir becomes the way of living. När liv i inrörelse din livsstil www.adria-mobil.com www.facebook.com/AdriaMobil ADRIA MOBIL, d.o.o., Straška cesta 50, 8000 Novo mesto, Mesto, Slovenija Slovenien

S_2015_ADORA_SONIC_180X120_29.01.2015_02.indd 1

GESAMTSIEGER

Adria - winning brand

4.2.2015 9:03:59


ANNONS

Slovenien

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

i

ANNONS

siffror

Landet på en axel mellan Venedig och Wien

R

epubliken Slovenien som till ytan är cirka 20 000 kvadratmeter, ligger öster om Alperna, i hjärtat av Europa. Landet gränsar till fyra län­ der: Italien, Österrike, Kroatien och Ungern. Italien i väster, Österrike i norr, Ungern i öster och Kroatien i söder. Landsgränsens totala längd är 1 370 kilometer. I väster sträcker sig Slovenien ända till Adriatiska havet, 22 Slovenien bjuder in!

den nordligaste viken av Medelhavet, och landet har 46,6 kilometer kust. Slovenien är nästan 20 000 kvadrat­ meter stort till ytan och har drygt två miljoner invånare. Endast två slovenska städer har cirka 100 000 invånare. Den största staden med nästan 300 000 invåna­ re är Ljubljana, som även är landets huvudstad. Den näst största staden heter Maribor och har cirka 100 000 invånare.

Litet och ungt

Med sina 23 år är Slovenien ett av de yngsta länderna i Europa. Äldre bet­ ter to cut euro-péer identifierar därför fortfarande landet som en del av det forna Jugoslavien. Slovenien blev själv­ ständigt den 25 juni år 1991. Tack vare den snabba ekonomiska utvecklingen på nittiotalet blev Slovenien medlem i EU den 1 maj 2004 och drygt en må­ nad innan även i Nato. Det var det första landet bland tio andra nykom­


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Folkmängd År

Kvinnor

Män

Totalt

1981

949 557

888 824

1 838 381

1991

989 355

923 643

1 913 355

2002

1 005 460

958 576

1 964 036

2011

1 035 626 1 014 563

2 050 189

2013

1 039 760

2 058 821

1 019 061

Medelålder År

Kvinnor

Män

Totalt

2000

40,5

37,1

38,8

2010

43,2

39,9

41,6

2011

43,4

40,2

41,8

2012

43,5

40,4

42

2013

43,3

40,1

42

Migration År

Utflyttade

Flyttillväxt

2000

Inflyttade

6 185

3 570

2 615

2010

15 416

15 937

-521

2011

14 083

12 024

2 059

2012

15 022

14 378

646

2013

13 871

13 384

487

Källa: SURS

Handelsbalans i miljarder EUR 25 20 15 10

Irena Herak

5

lingsländer som trädde in i EU under år 2004. Sedan början av år 2007 är euro den officiella valutan i landet. Sex år efter EU-inträdet antogs landet även i organisationen OECD.

100 år av industriell tradition

Inledningen av den industriella utveck­ ling­en i Slovenien sträcker sig flera år­ hundraden tillbaka i tiden. Kvicksilver­ gruvan i Idrija hör till en av de första stora industrianläggningarna, och omkring

år 1500 öppnades gruvan. I en blygruva i Mezica började man grävda blymalm omkring år 1650, och runt år 1800 bör­ jade flera järnbruk växa fram. Det första järnbruket uppstod i Dvor i närheten av Žužemberk, och bara ett par år senare påbörjades arbetet i järnverket Prevalje. Järnbruket i Dvor blev känt främst tack vare murbrukstillverkningen men även på grund av vapentillverkningen. Järn­ bruket i Prevalje stärkte sitt rykte i hela Europa mest tack vare järnvägen.

0 2000

2010

2011

2012

2013

Källa: SURS

Den sydliga järnvägen mellan Wien och Triste

Industrialiseringens påbörjan i hela Slove­ nien åtföljdes av slutförandet av den syd­ liga österrikiska järnvägen mellan Wien och Trieste som blev klar år 1857. Tåget till Ljubljana började emellertid köra redan åtta år tidigare. Förbättringen av järnvä­ gen har bidragit till industri­utvecklingen i Maribor, till utvecklingen av brunkols­ gruvorna i Trbovlje och Hrastnik och till många andra fabriker. Slovenien bjuder in! 23


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

ANNONS

Befolkningens utbildningsstruktur (äldre än 15 år) År

Utan utbildning 17,4

1991 2002 2011

Grundskola 29,8

6,9 4,4

2012 4,2 2013 3,9

Yrkesutbildning

Nettoimport

Den totala utrikeshandeln under 2013 var värd mer än 43,8 miljarder EUR. Av detta exporterade Slovenien till ett vär­ de av 21,6 miljarder EUR och importera­ de för ett värde av 22,2 miljarder EUR. Den viktigaste exportsektorn är bil­ industrin (bilar och reservdelar) och på importsidan införs mest energi medan bilindustrin hamnar på en andra plats. Slovenien utbyter handelsvaror i första hand med Tyskland. 24 Slovenien bjuder in!

30,6

De viktigaste utländska handelsländerna Export under 2013 Miljoner EUR

Andelar i%

Tyskland

4 449

20,6

Italien

2 493

11,5

Österrike

1 843

8,5

Kroatien

1 441

6,7

Frankrike

1 153

5,3

Ryssland

1 018

4,7

Import under 2013 Land

Miljoner EUR

Andelar i%

Tyskland

4 242

19,1

Italien

3 461

15,6

Österrike

2 520

11,4

Kroatien

1 064

4,8

Ungern

1 050

4,7

961

4,3

Frankrike

17,5

30,2

22,7

Land

12,9

30,2

22,8

23,4

8,9

26,9

23,1

23,9

Okänt

21,8

27,2

24,7

Under 2000-talet ansågs Slovenien vara den ekonomiskt mest utvecklade repu­ bliken i det forna Jugoslavien. Tack vare landets självständighet påskyndades ut­ vecklingsstadiet och man närmade sig de västeuropeiska ländernas utveckling. Med en BNP på 17,128 EUR per invånare upp­ nås cirka 80 procent av den genomsnittli­ ga BNP:n per invånare inom EU (uppgifter från år 2013). På grund av den ekonomi­ska krisen har emellertid BNP:n per invånare sjunkit till 192 EUR sedan år 2010. För statistiska ändamål är landet in­ delat i 12 regioner: Gorenjska, Goriška, sydöstra Slovenien, Koroška, Notran­ jsko-kraška, Obalno-kraška, centrala Slovenien, Podravska, Pomurska, Sa­ vinjska, Spodnjeposavska och Zasavs­ ka. Landet är indelat i 58 administrativa enheter. Dessa enheter är viktiga främst eftersom de utfärdar olika tillstånd, framförallt bygglov. Den största staden i landet är huvud­ staden Ljubljana som har nästan 300 000 invånare. I slutet av 2011 hade Slove­ nien totalt 2 050 189 invånare. Av dessa är cirka 21 000 fler kvinnor än män. Även utbildningsmässigt hör Slove­ niens befolkning till det europeiska genom­ snittet. Under 2012 avslutade mer än 70 procent av invånarna sina yrkesutbildningar.

Högskola

21,2

26,1

Slovenien idag

Gymnasium

Under år 2013 exporterade sloven­ska företag varor till Tyskland till ett värde av 4,449 miljoner EUR, vilket stod för 20,6 procent av den totala exporten. Från Tyskland importerades varor för ett värde av 4,242 miljoner EUR, eller 19,1 procent av den totala importen. På andra plats bland Sloveniens han­ delsparner hamnar Italien; den slovens­ ka exporten uppgår till 11,5 procent och importen uppnår till 15,6 procent. Det tredje samarbetslandet är Österrike. Under förra året exporterade slovenska företag varor för 8,5 procent och im­ porten uppgick till 11,4 procent.

Väg- och järnvägstrafik

Den huvudsakliga transportformen i landet är vägtransporten. Detta är

0,9 0,1

18,8

-

19,4

0,1

BNP per invånare uppdelat på statistiska regioner under år 2013 i miljoner EUR

24 845

Centrala Slovenien

17 238

Obalno-kraška

16 672

Sydöstra Slovenien

15 865

Goriška Gorenjska

14 958

Podravska

14 465 13 886

Koroška Notranjsko-kraška

12 240

Pomurska

12 191

Zasavska

10 972

Källa: SURS

förståeligt på grund av förhållandet mellan längden på väg- och järnvägsnä­ tet, men transportsätt från lastbilar till tåg har ökat märkvärt. Under år 2012 transporterades 15 828 ton last på det 1 209 kilometer långa järnvägsnätet. Under samma period, transporterades 62 750 ton last över det slovenska väg­ nätet (som består av totalt 39 069 kilo­ meter långa vägar och 675 000 kilome­ ter motorväg). Med hjälp av pengar som öronmärkts för transportinfrastrukturen kommer Slovenien att investera i återuppbyg­ gnaden och utvecklingen av järnvägs­ nätet under kommande år. Sabina Petrov


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

Op t i m i s m e n å t e r v ä n d e r s i d an a v A l p e r na

till

ANNONS

den

soliga

Optimismen återvänder till den soliga sidan av Alperna Efter fem år i kris har de senaste ekonomiska prognoserna förbättrat slovenernas början på 2015.

Shutterstock

I Slovenien har människors vilja att även köpa hållbara varor återigen börjat visa sig.

E

fter att de ekonomiska prognos­ erna i början av 2014 varit allt annat än optimistiska, påbörja­ de Slovenien resan tillbaka mot en ekonomisk återhämtning under förra året. Landet började komma ut ur låg­ konjunkturen redan i slutet av år 2013, och återigen registrerades ekonomisk tillväxt, den inhemska konsumtionen upphörde att sjunka och situationen på arbetsmarknaden förbättrades. Efter att den slovenska ekonomin sjönk med ytterligare en procent under

2013, ökade den med 2,5 procent under förra året, framförallt tack vare bättre förväntningar gällande exporttillväxten och tillväxtprognoser gällande konsum­ tionsinvesteringar. Således kommer Slovenien att nå en 2-procentig ekono­ misk tillväxt under år 2015. Något mer reserverade prognoser kommer från organisationen OECD som förutspår att Slovenien i år får en 1,4-procentig BNP-tillväxt; en högre till­ växt sker inte förrän under år 2016 (2,2 procent).

Export stärker den slovenska ekonomin allra bäst

Den starkaste motorn för ekonomisk till­ växt är exporten, vilken under år 2014 uppskattas öka med mer än fem procent, det vill säga med mer än 28 miljarder euro. ”Det är uppmuntrande att exporten stärks inom ett stort antal branscher. Dessutom visar dess geografiska spridning en ökning av varuförsäljningen hos alla större handel­ spartner i Slovenien”, säger VD:n för det slovenska institutet för makroekonomiska analyser och utveckling Boštjan Vasle. Slovenien bjuder in! 25


ANNONS

Prognoserna för den ekonomiska utvecklingen i Slovenien under detta år relaterar till situationen i det inter­ nationella samhället. Landet hotas av en särskild risk, närmare bestämt att deras viktigaste handelsparters ekono­ miska återhämtning kan vara långsam­ mare än beräknat. OECD förutspår att Euro-området under detta år har en tillväxt på endast 1,1 procent, men an­ delen av slovensk export till EU-länder överskrider med 75 procent. Dessutom fruktar man även att de geopolitiska spänningarna, i synnerhet i Ryssland och Ukraina, försämrar och påverkar Sloveniens exportresultat. På departementet för makroekono­ miska analyser och utveckling har man högre förväntningar inför årets export­ tillväxt än föregående prognoser. Detta sker tack vare gynnsammare handels­ villkor gällande den kraftiga nedgången i oljepriserna som har en desto mer positiv effekt på produktionsstarten av nya bilmodeller i Novo Mesto-bolaget Revoz, ett av företagen i den internati­ onella kedjan Renault.

Gynnsam effekt av investeringar

En annan viktig faktor i den förvänta­ de slovenska ekonomiska tillväxten är lokala starka infrastrukturinvesterin­ gar som finansieras med EU-medel. Det är dock troligt att tillväxten under detta år kommer att bli något långsam­ mare (prognoserna varierar med cirka två procent) eftersom det kommer att finnas färre infrastrukturprojekt som omsätts med hjälp av EU-pengar. Ändå kommer tillväxten på investeringar i Slovenien att vara något högre än för­ ra årets förväntningar. Anledningen till ökningen är ökade investeringar i mas­ kiner och inventarier i samband med förstärkningen av exporttillväxten och förädlingsvärdet inom tillverkningsin­ dustrin, samt högre bruttomarginaler inom handelssektorn till följd av en för­ bättring av handelsvillkoren. Optimismen styr också påbörjandet av den privata konsumtionsökningen i Slovenien. Den associeras med ett bätt­ re humör och en ökad disponibel in­ komst. Detta är en följd av de positiva effekterna av lägre oljepriser och pris för andra energiprodukter. Köpviljan hos människor i Slovenien återkommer också efter en lång tid av sällanköpshandeln. 26 Slovenien bjuder in!

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN CASNIK FINANCE

Genomsnittlig årlig inflation

ANNONS

Slovensk BNP per invånare I EUR

i%

18 885

19 000

3

18 000

2

17 000

1 0,6

16 000

0 -1

15 000 2009

Källa: Umar

2015* 2016*

*prognos

2006

Källor: SURS, UMAR

15* 2016*

*prognos

Export av varor och tjänster från Slovenien

Verklig BNP-tillväxt i Slovenien

I miljarder EUR

i% 8

28

4

26

27,57

1,7 0

24

-4

22 20

-8 2006

Källor: SURS, UMAR

15* 2016*

2006

*prognos

Källa: SURS

De slovenska offentliga utgifterna för budgetkonsolidering kommer dock fortsätta att minska. Nedgången kom­ mer att bero på en rationalisering av utgifter för varor och tjänster, samt på minskningar av sociala transfereringar.

Återhämtning av arbetsmarknaden

Utsikten blir bättre även på den sloven­ ska arbetsmarknaden. Efter det sorgli­ ga rekordet i februari 2013 då det fanns cirka 125 000 arbetslösa i Slovenien (10,2 procent) har antalet sysselsätt­ ningar ökat betydligt under det senaste året. I slutet av året fanns det registrera­ de uppgifter om cirka 3 000 färre ar­ betslösa personer än under samma tid föregående år. ”Den positiva utvecklingen på sys­ selsättningsområdet som vi har bevitt­ nat under de senaste kvartalen känne­ tecknas av ett större antal branscher. Resultatet av uppmuntrande flöden är ett minskat antal arbetslösa; under de två senaste kvartalen har antalet män­ niskor som förlorat sina jobb minskat och samtidigt har antalet personer som fått ett nytt jobb ökat”, förklarar VD:n Vasle.

2013

Reformer och privatisering

Naturligtvis kan ingen förvänta sig att de gynnsamma prognoserna för den ekonomiska tillväxten är tillräckliga för att äntligen stabilisera den slovenska ekonomin. Staten måste fortfarande slutföra vissa strukturreformer (pen­ sion, arbetskraft och reform av kon­ kurslagstiftningen), vars genomföran­ den har skjutits upp på grund av det tidiga parlamentsvalet i juli förra året. Det kräver också en högre tillväxt som återigen kommer närmare EU-genom­ snittet. Med de uppnådda 90,3 procen­ ten under år 2009, har den slovenska BNP:n sjunkit till 82,4 procent av EU-ge­ nomsnittet under år 2013. Något som också är aktuellt är den planerade privatiseringen av 16 före­ tag, främst statsägda bolag, som Slove­ nien valt ut under förra året. Av dessa har hittills fyra stycken sålts, bland dem den största slovenska flygplatsen, Ljubljana flygplats. Bland dessa hittar vi även tillverkaren av skidor och nau­ tisk utrustning Elan, den näst största slovenska banken NKBM och kommu­ nikationsföretaget Telekom Slovenien. Stela Mihajlović


info@litostrojpower.eu www.litostrojpower.eu

Din partner för integrerade lösningar. Som leverantör av teknisk utrustning till vattenkraftverk och pumpstationer kan vi erbjuda: • Vattenturbiner av alla typer med uteffekt upp till 500 MW • Vatten-till-kabel-lösningar • Nya anläggningar

Litostroj Power, företaget som projekterar, konstruerar och producerar vattenkraftutrustning, med säte i Slovenien och dotterbolag i Tjeckien och Kanada, samarbetar med svenska abonnenter (Fortum, E.ON) under de senaste tio åren. Litostroj Power tillverkar alla typer av vattenturbiner och förslutningar och har funnits på världsmarknaden i nästan 70 år. För svenska kunder har de hittills levererat främst turbinutrustning för typen Kaplan turbiner med dubbelkommando, på vattenkraft över 50 MW. Det var främst för återuppbyggnaden av utrustning på redan befintliga vattenkraftverk med betoning på att förbättra turbinegenskaperna och därmed utbudet av nya viktiga delar av turbinutrustningen. Kaplan turbiner är särskilt lämpliga för vattendrag med lågt eller medelstort fall och stora flöden som är vanligast i Sverige. Bara under det senaste året har företaget framgångsrikt slutfört projekt vid vattenkraftverken Väsa, Moforsen G3, Gävunda, Borgforsen och Hällforsen. Våra svenska kunder har hittills övertygats av Litostroj Powers utveckling av en lösning på den ekologiska turbinen. Det är ett

• Reparationer, uppgraderingar, moderniseringar, översyn • Modelltester.

system som gör att spänningsoljan separeras från strömbandet och därmed även av flodvattnet vilket avsevärt minskar risken för kontaminering. En annan föreslagen lösning, vilket också är önskvärt i hela Skandinavien, är att ersätta den klassiska hydrauloljan med biologiskt nedbrytbar olja. I samband med alla renoveringar och uppgraderingar av vattenkraftutrustning säkerställer Litostroj Power att effektiviteten ökar, minskar risken för kavitationsskador, installerar bättre material och vid behov moderniseras styrnings- och ledningssystemet. Under genomföranden av projektet inkluderar Litostroj Power ofta, utöver sina egna experter, lokala företag och operatörer. En av Litostroj Powers stora fördelar, förutom utveckling och produktionskapacitet, är ett eget hydrauliskt utvecklingslaboratorium. Där genomförs tester och optimeringar av turbinmodeller vilket förbättrar turbinernas egenskaper som vattenmaskinen kommer att uppnå under driftsfasen. Litostroj Power vill med erbjudna lösningar säkerställa en effektiv och tillförlitlig drift av maskinen, som kräver ett minimalt underhåll. Förutom konstruktion och tillverkning av alla typer av vattenturbiner,

även pumpkraftverk, utför Litostroj Power konstruktion och leverans av hjälpsystem (kyla, dränering, smörjning, hydrauliska och elektroniska styrsystem för tryckluft) och hydromekanikutrustning och traverser för pumpar. Litostroj Power förekommer alltmer som en leverantör av utrustning för vattenkraftverk på nyckel, framförallt för att kunna besvara förfrågningar från privata investerare i Asien, USA och Kanada. Företaget är verksamt globalt och i förhållande till redan nu tecknade avtal kommer de under år 2015 att genomföra över 50 projekt i 22 länder runt om i världen. Den svenska marknaden är en stor potential för Litostroj Power i framtiden. Vår utrustning och tjänster är mycket uppskattade hos våra kunder och vi får i allt högre grad lämna anbud och slåss mot den hårda konkurrensen av världsberömda leverantörer av vattenkraftutrustning där kunderna ställer krav i fråga om kvalitet, utförande och pris på levererad utrustning och tjänster.


Silvaapis Företaget Silvaapis d.o.o. är ett familjeföretag från Ljubljana som grundades år 1992. Den huvudsakliga verksamheten i företaget är produktionen av massiva träpaneler och färdiga produkter tillverkade i massivt trä. Bolagets verksamhet inriktar sig uteslutande på exportverksamhet. Huvudmarknaden är Norge, följt av Sverige, Danmark och, i allt större utsträckning, även Tyskland. Bolagets verksamhet består av två delar: halvfabrikat och färdiga produkter. Halvfabrikaten består främst av massiva träpaneler, möbeldelar och komponenter. Virket importeras mestadels från Kroatien, men del kommer även från Bosnien och Serbien. Med hjälp av kvalitetskontroller och välutrustade tillverkningsanläggningar producerar Silvaapis d.o.o. paneler av högsta kvalitet som uppfyller den krävande skandinaviska marknadens behov. I början samarbetade de med Ikea och Habit. Nu är de huvudleverantör till Skandinaviens största tillverkare av trappor - Hagen AS. Den största beställaren av färdiga produkter är företaget Stokke®. Företaget Silvaapis organiserar produktionen av den legendariska barnstolen Tripp Trapp® för dem. Samarbetet med företaget Stokke® har en långvarig tradition. Företaget Silvaapis får varje år några nya kunder, som främst är möbelhandlare och möbeltillverkare. Företagets principer omfattar förtroende, öppenhet och kvalitet.

Silvaapis d.o.o. ULICA PADLIH BORCEV 31, 1000 Ljubljana, Slovenien Kontakt: MATJAŽ ŠIVIC, tel.: +386 41 77 98 82 e-post: matjaz@silvaapis.si www.silvaapis.si

Företaget satsar stort på produktionen. I en tid då det talas mycket om den ekonomiska krisen, nedgång av BNP, negativ tillväxt etc. kan företaget Silvaapis skryta med en konstant tillväxt på 5-10%. Den starkaste tillväxten noterades strax efter krisens början år 2008, och den var en följd av god investering och förvaltning; företaget var inte skuldsatt och kunde anpassa sig till de nya förutsättningarna. Eftersom många råvarukunder nu drog sig tillbaka fanns det stora mängder av kvalitetsråvaror på marknaden. Detta var en möjlighet för företaget som utnyttjade situationen väl. Företaget Silvaapis har redan från början fokuserat på den utländska marknaden, särskilt på den skandinaviska. I sin verksamhet fokuserar de i första hand på flexibilitet och kvalitet. I framtiden hoppas de kunna öka försäljningen i Norden, särskilt i Sverige. Företagets mål är att växa ytterligare, att garantera en snabb produktion så att kunderna inte behöver lagerhålla produkterna, att bevara produktionen i Slovenien och att erhålla nya leverantörer, främst från Kroatien och Bosnien.

Profile for Dejan P.

SLOVENIEN bjuder in!  

http://izvozniki.finance.si/slovenija

SLOVENIEN bjuder in!  

http://izvozniki.finance.si/slovenija

Profile for multidejo
Advertisement