Akademček 34

Page 1

akademija.finance.si

1

AKADEMČEK REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE, ŠTEVILKA 34, DECEMBER 2017

Lahko blockchain finančno industrijo obrne na glavo? Bistvo digitalnih tehnologij so odnosi Določanje cen mora poganjati razvojni proces

akademija.finance.si Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


2

akademija.finance.si

AKADEMČEK

ŠTEVILKA 34, DECEMBER 2017

Kazalo 4

KAKO BO BLOCKCHAIN SPREMENIL FINANČNO INDUSTRIJO?

globalni inženiring za slovenski izvoz

8

RIKO POVEZUJE SLOVENSKA PODJETJA ZA PRODOREN VSTOP V NAJZAHTEVNEJŠA OKOLJA.

9. KONFERENCA PRODAJA IN MARKETING NA POLICAH

Najboljša podjetja, njihova tehnološka znanja, rešitve in produkte skozi prestižne projekte povežemo v nove dosežke skupne odličnosti. Uspeh je vedno celovit – tudi zato, ker podpiramo umetnost in kulturo in druge vrednote, ki plemenitijo življenje v Rikovih okoljih.

12

4. MARKETING SUMMIT SARAJEVO

14

OKOLJSKO SREČANJE 2017 Oglas

24

LOGISTIČNA KONFERENCA - PREMIKAMO SLOVENIJO

26

19. POSLOVNA KONFERENCA PORTOROŽ

30

www.posta.si

Za vsako zgodbo, samo en naslov je pravi!

NAJBOLJŠE LETNO POROČILO 2016

36

FOTOUTRINKI ZANESLJIVO Z VAMI!

Oglas

Ko za posel v oblaku ste pravi in vas na poti k uspehu nič ne ustavi. Ko potrebujete rezervni del ali partnerja, ki bo za vas vsak dan poskrbel. Če ste prepozni za banko ali želite v zbirko dodati novo znamko. Ko želite razveseliti z voščilom ali presenetiti z lepim darilom. Za vsako zgodbo, samo en naslov je pravi!

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


akademija.finance.si

Uvodnik:

Z izobraževanjem proti pošastim

Mateja Bizjak,

urednica in novinarka Poslovne akademije Finance

‘Blockchain’, umetna inteligenca, roboti in druge nove tehnologije so zaznamovale skorajda vse dogodke, ki so se v zadnjem obdobju odvili v organizaciji Poslovne akademije Finance. Od dogodkov za finančni sektor, poslovnih dogodkov, do marketinških, prodajnih in celo okoljskih dogodkov, ki so predstavljali nove tehnologije, ki rešujejo okolje. »Presenetil nas je negativen odziv okolice«, je na Okoljskem srečanju izpostavila ena od govornic, ki je predstavljala rešitev za očiščenje s težkimi kovinami onesnaženih tal, ki je edinstvena v svetu. Zakaj? Ali v novih tehnologijah ne glede na to, za kaj gre, vidimo pošasti, novodobne trole, kot je pripomnil eden vodilnih nemških futuristov Matthias Horx na 19. Poslovni konferenci Portorož (PKP)? Njegova futuristična napoved sicer pravi, da se nimamo česa bati: »Imeli bomo veliko različnih robotov, vendar ne bodo kot ljudje. Delali bodo tisto, kar mi ne znamo tako dobro.« Da smo tudi v Sloveniji na poti do ‘veliko robotov’, je potrdila na PKP predstavljena raziskava Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani: Število robotov v slovenski industriji se je od leta 2012 do 2016 potrojilo. Smo nad evropskim povprečjem in se približujemo najbolj razvitim državam na tem področju. Med drugim pa raziskava izpostavlja tudi, da obstaja velika verjetnost, da bodo roboti v naslednjih 20-ih letih ‘nadomestili’ telemarketerje, računovodje in revizorje ter celo prodajalce v segmentu maloprodaje. Ob tem naj sicer roboti v Evropi ne bi povzročali zmanjšanje zaposlenosti. Ne prepustimo se pošastim, izobražujmo se in delujmo proti želenim ciljem – srečno 2018! Mateja Bizjak

Revija Poslovne akademije Finance / št. 34, december 2017 Urednica in novinarka: Mateja Bizjak Grafična postavitev: Laura Pompe Sterle Fotografije: arhiv Financ, naslovnica Tinckstock Časnik Finance, d. o. o., oddelek Poslovna akademija, Bleiweisova 30, 1001 Ljubljana akademija@finance.si Telefon: (01) 3091 435 Telefaks: (01) 3091 485 Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

3


4

akademija.finance.si

KAKO BO BLOCKCHAIN SPREMENIL FINANČNO INDUSTRIJO?

Lahko blockchain finančno industrijo obrne na glavo? In kaj bo s tehnologijo, če se trg sesuje, ter seveda, kdaj se to utegne zgoditi? Nataša Koražija , Blažej Kupec , Jurij Šimac

Je blockchain modna muha ali prihodnost in morebitna nevarnost za finančno industrijo, kot jo poznamo danes? Zanimanje za tehnologijo, ki pravzaprav niti ni več tako zelo nova, je izjemno, kot kaže, se blockchaina zelo zavedajo tudi v »tradicionalni« finančni industriji – to je bilo mogoče slišati na konferenci o blockchainu, ki jo je organizirala Poslovna akademija Časnika Finance. So se pa strinjali, da dogajanje na trgih s kriptovalutami morda ni najbolj zdravo. In da bi upad vrednosti kriptovalut in žetonov marsikoga utegnil odpihniti s trga. Medtem ko so v dneh pred konferenco trge s kriptovalutami pretresale besede Jamieja Diamona (JP Morgan) in kitajska prepoved novih ICO (prva javna ponudba kovancev), sta na konfeenci odmevala dva druga dogodka. Kolumnist Wall Street Journala je zapisal, da je vrednost bitcoina po njegovem mnenju enaka nič, na drugi strani pa Mednarodna banka za poravnave v svojem zadnjem poročilu ugotavlja, da bi kriptovalute lahko začele izdajati kar centralne banke. A tu je govor o kriptovalutah. Kaj pa je v njihovem ozadju?

Banke so že sorazmerno dobro pripravljene na tehnologijo blockchain. Je pa treba ločiti

tehnologijo blockhchain od aplikacije. V bančnem svetu bi lahko že hitro videli aplikacijo, ki bo izkoriščala blockchain.

Ta tehnologija naj bi, nekoliko poenostavljeno, omogočila hitrejšo izvedbo transakcij, brez posrednikov in ceneje kot danes.

Spogledovali smo se z idejo o skladu, ki bi vlagal v kriptovalute. A regulativa je tu še zadaj. Če bi bil sklad za male vlagatelje, tega še ni mogoče izpeljati.

Marko Pahor, ekonomska fakulteta

Tudi v državni NLB razmišljajo o blockchainu Blockchain je ena od tehnologij, ki bi v prihodnjih letih lahko resno pretresla vrsto različnih industrij, najbolj morda bančništvo.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Luka Podlogar, KD Skladi


KAKO BO BLOCKCHAIN SPREMENIL FINANČNO INDUSTRIJO? Matjaž Mušič, vodja digitalnega razvoja v NLB, meni, da gre za veliko revolucijo. »Tega se banke bojijo – da bodo zamudile, podobno kot so zamudile priložnosti interneta. Blockchain prinaša enostavno knjigovodstvo, elektronsko identiteto,« našteva. Pri NLB, dodaja, so usmerjeni v iskanje poti, kako bodo prilagodili poslovanje, najprej v Sloveniji. V kakšnem časovnem okvirju? »Danes je veliko primerov uporabne vrednosti, a to je še zelo na začetku, potrebno bo še veliko energije in dela,« odgovarja in ob tem poudarja številne regulatorne izzive pri izvedbi.

Blockchain prinaša enostavno knjigovodstvo, elektronsko identiteto. Danes je že veliko primerov uporabne vrednosti, a to je še zelo na začetku, potrebno bo še veliko energije in dela.

KD Skladi pa o kriptoskladu Prvi človek KD Skladov Luka Podlogar prednost blockchaina med drugim vidi v hitrejših transakcijah ob trgovanju z denimo azijskimi delnicami. In pa v tem, da bi to lahko potekalo brez serije posrednikov. Ali glede na precejšnjo evforijo na kriptotrgih tudi sami razmišljajo o ustanovitvi kriptosklada? »Pride kakšen vlagatelj, ki vpraša, ali že imamo kriptosklad. Manjše število vlagateljev je šlo iz skladov. Nekdo si je izplačal 150 tisoč evrov in jih vložil v kriptosvet. Smo pa se spogledovali s skladom, ki bi vlagal v kriptovalute. A regulativa je tu še zadaj. Če bi bil sklad za male vlagatelje, tega še ni mogoče izpeljati,« pravi.

5

akademija.finance.si

»Navdušenje je trenutno preveliko, se pa bodo pojavile nove vrste kriptosredstev, ki bodo bolj odporne proti nihanjem cen žetonov, recimo takih, ki so vezani na nepremičnine ali denarni tok v podjetjih.«

Tim M. Žagar, Iconomi

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Oglas

Matjaž Mušič, vodja digitalnega razvoja v NLB

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


6

akademija.finance.si

Kaj bo s tehnologijo, če se trg sesuje, in kdaj se bo? Vprašanje, ki je pri blockchainu tako rekoč ves čas v zraku, je, kaj se zgodi s to tehnologijo, če vrednost kriptovalut in žetonov močno upade. Če denimo cena bitcoina upade pod tisoč dolarjev. »Nekateri projekti bi v tem primeru gotovo propadli. Takrat bi se pokazalo, kdo ima dober poslovni model, kdo pa zgolj izkorišča navdušenje in zbira sredstva, ki so na voljo,« uro resnice opiše Maksim Balashevich iz podjetja Santiment, ki za kriptosvet zbira podatke podobno kot Reuters in Bloomberg za organizirane trge.

KAKO BO BLOCKCHAIN SPREMENIL FINANČNO INDUSTRIJO? Glede prihodnje rasti na kriptotrgih je Balashevich, ki je januarja pravilno napovedal, da bo kriptosvet letos doživel pravi bum, nekoliko previden. Predvsem zaradi regulacije, ki je na obzorju. »Del trga sicer misli, da pojav regulacije ne more zamajati vrednosti kriptovalut, jaz pa menim, da bi pojav regulacije lahko vodil v razprodaje na borzah. Regulacija bi zaviralno delovala na sam razvoj kriptosveta, to pa bi se pokazalo v kratkotrajni recesiji. Kdor verjame v takšen razplet dogodkov, naj ima prihranke v denarju

in pripravi načrt za vstop v primeru upadov. Ko bodo vsi pesimistični, ko bo prevladujoče mnenje, da je s kriptosvetom konec, pa je čas, da se opogumite za nakupe,« pravi Balashevich. Pri tem pa doda, da to še ni dovolj za donosno vlaganje v kriptosvetu. »Pravočasno je treba tudi prodati. Kdaj? Ko je navdušenje največje. Morda tedaj, ko splošni mediji poročajo o koncu kapitalizma in začetku nove kriptoere. Tedaj veste, da je prišlo do pretiravanja v drugo smer in je čas za prodajo,« svetuje beloruski strokovnjak za blockchain.

Oglas

Nekateri projekti bi ob velikih upadih na kriptotrgih gotovo propadli. Takrat bi se pokazalo, kdo ima dober poslovni model, kdo pa zgolj izkorišča navdušenje in zbira sredstva, ki so na voljo.

Maksim Balashevich, Santiment

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


7

Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je osrednja javna finančna institucija Republike Slovenije, ustanovljena kot izvajalska institucija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z namenom izboljšanja dostopa do finančnih spodbud za razvojne investicije mikro, malih in srednje velikih podjetij (v nadaljevanju MSP) v slovenskem okolju. SPS vsako leto razpiše ugodne finančne spodbude za MSP-je, s pomočjo katerih lahko podjetja financirajo večje ali manjše investicije vse od zagona do uspešnega konkurenčnega nastopanja na domačem in tujih trgih.

Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je osrednja javna finančna institucija Republike Slovenije, ustanovljena kot izvajalska institucija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z namenom izboljšanja Finančne spodbude so MSP-jem na voljo vfinančna oblikiinstitucija petihpodjetij finančnih liniji: dostopa do finančnih spodbud za razvojne investicije mikro, malih srednje velikih (v nadaljevanju Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je osrednja javna in Republike Slovenije, MSP) v slovenskem okolju. institucija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z namenom izboljšanja ustanovljena kot izvajalska dostopa do finančnih spodbud za razvojne investicije mikro, malih in srednje velikih podjetij (v nadaljevanju 1. ZAGONSKE SPODBUDE SPS vsako leto razpiše ugodne finančne spodbude za MSP-je, s pomočjo katerih lahko podjetja financirajo večje MSP) v slovenskem okolju. ali manjše investicije vse od zagona do uspešnega konkurenčnega nastopanja na domačem in tujih trgih. 2. SEMENSKI KAPITAL SPS vsako leto razpiše ugodne finančne spodbude za MSP-je, s pomočjo katerih lahko podjetja financirajo večje 3. TVEGAN KAPITAL Finančne sovse MSP-jem na voljo v obliki petih finančnih liniji: ali manjšespodbude investicije od zagona do uspešnega konkurenčnega nastopanja na domačem in tujih trgih. 1. ZAGONSKE SPODBUDE 4. MIKROKREDITI 2. SEMENSKI Finančne spodbude soKAPITAL MSP-jem na voljo v obliki petih finančnih liniji: 3. KAPITAL 1. TVEGAN ZAGONSKE SPODBUDE 5. GARANCIJE za zavarovanje bančnih kreditov 4. SEMENSKI MIKROKREDITI 2. KAPITAL 5. TVEGAN GARANCIJE za zavarovanje bančnih kreditov 3. KAPITAL 4. MIKROKREDITI Slika: Finančni produkti so prilagojeni razvojnim fazam podjetja Slika: Finančni produkti soza prilagojeni razvojnim fazam podjetja 5. GARANCIJE zavarovanje bančnih kreditov Slika: Finančni produkti so prilagojeni razvojnim fazam podjetja

V letu 2017 je SPS do sedaj s skupno 138 mio EUR podprl že cca 1.190 projektov.

V letu 2017 je SPS do sedaj s skupno 138 mio EUR podprl že cca 1.190 projektov.

V letu 2017 jeSSPS do sedaj s skupno 138 mio EUR podprl že cca 1.190 projektov. POSLOVNI ERVIS:

POSLOVNI SERVIS: 1. 1. 2. 2. 3. 3.

HITRE, PREGLEDNE IN ENOSTAVNE INFORMACIJE  spletna stran: www.podjetniskisklad.si  PREGLEDNE info e-mail: info@podjetniskisklad.si HITRE, IN ENOSTAVNE INFORMACIJE spletna stran: www.podjetniskisklad.si  svetovalni telefon: 02 234 12 60 info e-mail: info@podjetniskisklad.si  e-novice  svetovalni telefon: 02 234 12 60 ENOSTAVNI PRIPOMOČKI ZA PRIPRAVO VLOGE  e-novice  elektronski obrazec za prijavo na razpis  elektronski pripomočkiZA zaPRIPRAVO pripravo poslovnega ENOSTAVNI PRIPOMOČKI VLOGE in amortizacijskega načrta  elektronski obrazec za prijavo na razpis  elektronski pripomočki za pripravo poslovnega in amortizacijskega načrta TRANSPARENTNOST Javni sklad Republike  vse informacije so javno dostopne Slovenije za podjetništvo,  javni razpisi so objavljeni v Uradnem listu RS in na spletni strani SPS-a TRANSPARENTNOST Ulica kneza Koclja 22,  vse informacije so javno dostopne  javni razpisi so objavljeni v Uradnem listu RS in na spletni strani SPS-a 2000 Maribor Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo Ulica kneza Koclja 22 Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017 2000Slovenije Maribor za podjetništvo Javni sklad Republike Ulica kneza Koclja 22 2000 Maribor

Oglas

akademija.finance.si


8

akademija.finance.si

9. KONFERENCA PRODAJA IN MARKETING NA POLICAH

Prihodnost FMCG – še večja inovativnost

Določanje cen mora poganjati razvojni proces »Če sprašujete, ali bo vaša že zasnovana inovacija dosegla finančne cilje, ste prav verjetno že prepozni«, pravi Alexandra Wogritsch iz enega vodilnih svetovalnih podjetij na področju cen.

9. konferenca Prodaja in marketing na policah je predstavila vrsto najnovejših primerov dobrih praks in ključne izzive inovativnosti. Med temi je nedvomno tudi monetizacija - sodeč po raziskavi, ki jo vsaki dve leti opravi Simon-Kucher & Partners, eno vodilnih svetovalnih podjetij na področju cen, več kot 70 % inovacij ne doseže svojih finančnih ciljev ali celo popolnoma propade. Alexandra Wogritsch (Simon-Kucher & Partners) je prepričana, da je potrebno inovacije zasnovati okoli cene, kar je podrobneje pojasnila na konferenci, za nekaj uvodnih pojasnil pa smo jo prosili v pogovoru za Poslovno Akademijo Finance. Kako monetizirati inovacije? Obstaja recept za to? »Prepogosto podjetja vidijo monetizacijo in določanje cen kot korak v inovacijskem procesu, mi (op.ur. SimonKucher & Partners) pa menimo, da bi to moral biti okvir in del osnovnih vodil tega procesa. Na osnovi naših izkušenj v FMCG industriji smo določili

9 korakov, ki služijo kot okvir za monetiziranje inovacij. Ne bom opisovala vseh, bom pa izpostavila dva, ki ju večina naših strank spregleda. To sta: Zgodnji pogovor o ‘pripravljenosti plačati’ ter Preseganje cene in razmislek o alternativnih modelih monetizacije. Vendar pa smo mi ugotovili, da je pogovor o ideji nekaj povsem drugega kot

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

pogovor o ideji pri določeni ceni. Če vprašate: ‘Bi vas zanimala ta značilnost?’ in gre za zanimivo značilnost, je odgovor ‘da’. Toda če vprašate: ‘Bi vas zanimala ta značilnost za 200 $’, je pogovor povsem drugačen. Ko rečemo, da pojdite onkraj točke cene in razmislite o alternativnih modelih monetizacije, pa imamo v mislih to, da


9. KONFERENCA PRODAJA IN MARKETING NA POLICAH ne gledate samo tega, koliko zaračunate, temveč pomembneje: kako zaračunate. Nekaj primerov vključuje: modele naročnin, dinamično določanje cen ali možnost ‘pay-as-yougo’. Tudi ta koncept je za mnogo strank v nasprotju z intuicijo, saj imajo občutek, da bi to dodalo preveč kompleksnosti ali njihova organizacija tega ne bi zmogla obvladovati. A običajno je cilj inovacije disrupcija obstoječega trga, model monetizacije pa je lahko pomemben del gonila te disrupcije.« 72 % inovacij ne doseže svojih finančnih ciljev ali celo v celoti propadejo. Recimo, da je moje podjetje zasnovalo inovacijo, za katero menimo, da je

pripravljena za prestavitev trgu. Kateri so ključni dejavniki, ki bodo vplivali na uspeh inovacije? O čem bi morali ponovno razmisliti pred vstopom na trg? »Če sprašujete, ali bo vaša že zasnovana inovacija dosegla finančne cilje, ste prav verjetno že prepozni. Prepričani smo, da bi določanje cen moralo poganjati razvojni proces, saj vam bo dalo tako občutek, koliko lahko zaračunate, kot pričakovani obseg prodaje, ki jo boste po tej ceni dosegli. S temi podatki lahko ugotovite, kakšen bi moral biti preostanek vaših finančnih vplivov – vsaj v relativnem smislu oziroma pomembnosti. Delni razlog, zakaj bi

Več vtisov s konference Prodaja in marketing na policah: http://bit.ly/fmcg2017

akademija.finance.si

morala cena poganjati inovacijski proces, je to, da lahko pomaga informirati načrtovalski proces – nudi filter, skozi katerega lahko postavljate prioritete in usmerjave vaš razvoj produkta, namesto da gradite nekaj, za kar upate, da boste lahko monetizirali.« Ali je inovacijo sploh mogoče zasnovati okoli cene? »Absolutno. Dejansko ta pristop prisili podjetja v to, da razmišljajo, kakšna je vrednost za njihove stranke in koliko so pripravljeni plačati za to. Eden od primerov, ki ga v povezavi s tem pogosto navajamo, je Gillete in njihovo oblikovanje produkta ‘Guard’ za indijski trg. Večina ameriških podjetij, ki so na tem trgu prodajala svoja rezila, je svoje ameriške izdelke v Indiji prodajalo po nižjih cenah, a to je ustvarjalo arbitražne trge in ni zajelo velikega dela indijskega trga. Ko je Gillette skušal ugotoviti, kako povečati svoj tržni delež v Indiji, je opredelil cenovno točko, ki bi jim lahko omogočila, da uresniči svoj cilj, identificiral ključne brivske potrebe Indijcev ter oblikoval izdelek okoli te cene. Indijci se brijejo drugače kot Američani, Gilette pa se je osredotočil na najpomembnejšo od teh potreb, da bi ohranil nizko ceno izdelka in spodbudil

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

9


info@geoplin.si www.geoplin.si

10   akademija.finance.si nakup. Gillette je v približno petih letih pridobil več kot 10-odstotni tržni delež, kar je bil izjemen uspeh.«

Kako se mora FMCG pripraviti na 2018? »Pokrajina novih produktov in inovacij se spreminja s še nevideno hitrostjo, kar pomeni, da bodo morala FMCG podjetja nenehno ocenjevati svojo strategijo. Spreminjajoče se navade potrošnikov in povečani konkurenčni pritiski zahtevajo od FMCG igralcev, da se hitro prilagajajo in branijo svoje položaje na trgu. Za ohranitev relevantnosti na konkurenčnih trgih so uspešno monetizirane inovacije pomembnejše kot kadarkoli prej.«

acroni • metal ravne • ravne systems elektrode jesenice • suz • ravne steel center oro met • mwt • sidertoce • niro wenden griffon & romano • kopo international sij asia • odpad pivka • dankor metal eko sistem • top metal • zip center

Oglas

med petimi največjimi slovenskimi izvozniki

www.sij.si

»Odličen primer je Porsche SUV. Takrat je bilo za Porsche povsem v nasprotju z intuicijo, da lansira SUV, a se je to izkazalo za veliko zgodbo o uspehu, skorajda brez kanibalizacije drugih modelov v portfelju. Da so razumeli, kdo je njihov ciljni trg, so izvedli veliko intervjujev in fokusnih skupin. Ena od nerazumljivih in skorajda trapastih reči, ki so jih ugotovili, je bila pomen velikega držala za napitke. Kot ‘performance’ znamka na to niso mislili, a je bila ‘nujna’ značilnost za njihovo ciljno javnost.«

Oglas

Lahko predstavite še kak primer uspešno monetizirane inovacije?

Oglas

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


akademija.finance.si

11

Za vsakodnevne zmage jejte Derby banane! www.derbybananas.com

BODITE AKTIVNI BODITE ZDRAVI BODITE SRECNI NAJDI POT DO ZMAGE! POIŠČI RAZLOG ZA ZMAGO!

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


12   akademija.finance.si

4. MARKETING SUMMIT SARAJEVO

Velik dan za marketinške superzvezdnike Nabito polna kongresna dvorana in dolgi aplavzi po vsakem predavanju so dokaz, da je četrti Sarajevo Marketing Summit, ki je potekal pod geslom ‘Marketing Superstar’, upravičil sloves enega najpomembnejših strokovnih dogodkov v Bosni in Hercegovini.

Ne tako dolgo nazaj je marketing enostavno uspeval generirati velike koristi izključno z oglaševanjem v množičnih medijih. Z razvojem novih tehnologij in globalizacijo trga pa so se spremenile navade kupcev, s tem pa tudi komunikacija z njimi. Tako novi način tržnega komuniciranja postaja najpomembnejše orodje za pozicioniranje na trgu, nenehno izobraževanje marketingašev pa eno od najpomembnejših, ključnih naložb podjetij.

O tem so na 4. Marketing Summitu v Sarajevu 26. oktobra letos razpravljali ugledni strokovnjaki s področja tržnega komuniciranja. Zvezda konference je bil nedvomno Christian Majgaard, idejni vodja Legolanda in najuspešnejši globalni direktor znamke Lego, ki je konferenco odprl s predavanjem z naslovom ‘Marketing – zavarovanje za uspešno poslovno prihodnost vsake znamke’. »Močne znamke izhajajo iz strateških smernic, ki dajejo

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

jasno sliko vrednosti, ki jo mora znamka predati kupcu. Podjetja, ki razvijajo svojo ponudbo brez močnega, globalnega vpogleda v kupce, končajo s slabimi idejami«, je med drugim izpostavil Majgaard. Veliko pozornosti udeležencev je bil deležen tudi izvršni direktor Gorenja Aleksander Uranc, ki je predstavil, kako v marketingu uporabljati učinkovite ‘koncepte’ za razvoj izdelkov.


4. MARKETING SUMMIT SARAJEVO

akademija.finance.si

pomembnejša, inovacijski cikel pa vse krajši. Izziv je prilagoditi se novim časom, izkoristiti potencial podatkov in najti prave smernice za uspešne izdelke in storitve«.

Ustvarjanje prodajnih in marketinških strategij ter razvoj znamke je nemogoče brez dobre analize. Novi način raziskovanja potrošnikov, ki bi ga moral poznati vsak direktor marketinga, je na dogodku predstavila direktorica GfK Elma Pašić: »Inovacija je vse

Uroš Cvetko, direktor poslovne inteligence v Zavarovalnici Triglav, je predstavil realne primere analize, razumevanja in uporabe podatkov, ki že danes prinašajo izjemno prednost direktorjem marketinga v podjetjem. »Da ste lahko v koraku s hitrimi spremembami in pred konkurenco, morate nenehno iskati vire novih informacij in dobrih zamisli«, je poudaril Cvetko. Znamka “Zlatna Džezva” je naprodaj v več kot 20 državah sveta, o tem, kako so v zadnjih nekaj letih dosegli povečanje

PRILOŽNOSTI ZA POSLOVNO RAST.

prodaje, pa sta govorila predstavnika podjetja Vispak. Enes Ibrahimagić iz Rapsody Group je predstavil zgodbo podjetja o uspešni prilagoditvi turistične ponudbe za mlade na trgih po vseh regiji. Igor Maroša, član uprave Mercatorja, pa je spregovoril o vrnitvi te znamke v Bosno in Hercegovino in med drugim povedal: »Za uspešno vrnitev je potrebno preveriti trenutni položak znamke pri potrošnikih, kako povezati preteklost znamke z današnjim, kako prepoznati tveganja in kako zastaviti marketinški pristop vrnitve na trg. Pravzaprav mislim, da je bilo to predavanje zanimivo in koristno za vsakogar, ki želi osvežiti položaj svojig trgovskih znamk in se vrniti na nakupovalni seznam svojih potrošnikov«. Zaključek izobraževalnega dela konferenca je pripadel temi digitalnega komunisiranja. O tem, kako mora ‘marketing superstar’ obvladati kompleksnost digitalnega marketinga, oziroma, kako narediti korak naprej od oglaševanja v digitalnem marketingu, sta udeležencem predstavila Saša Škorić iz Httpoola in Semir Musić iz podjetja Lilium.

Oglas

Z MODRIM ali ZMAGOVALNIM PAKETNIM RAČUNOM za vaš uspeh www.nkbm.si/poslovni

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

13


14   akademija.finance.si

VODA – VIR ŽIVLJENJA? Voda je v našem vsakdanjem življenju nekaj tako samoumevnega, da dostikrat pozabimo, kako pomembna je. Redkokdaj se sprašujemo o njenih izvirih, nahajališčih in zalogah. Imamo srečo, saj živimo v državi, ki glede vodnih virov spada med najbogatejše evropske države. Večinoma, kar v 97 odstotkih, pitno vodo dobimo iz podzemnih virov. Kakovostno in čisto vodo si lahko natočimo kar iz domače pipe ali pa posežemo po ustekleničeni. Izvirska voda Zala, prva v priročni kvadratni PET plastenki, je naša izbira za vse dnevne dogodivščine.

TVOJA URBANA SOPOTNICA Izvirska voda Zala je doma v prestolnici in je super sopotnica vsem, ki iščejo čisto svoj urbani ritem. Velikokrat se odpravimo v mesto po navdih ali doživetje, sledimo obveznostim ali iščemo prijetne trenutke, spoznavamo nove ljudi ali iščemo prijeten kotiček s knjigo v žepu. Z Zalo v

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

@zalavoda

Zala

roki gre vse lažje, od zgodnjih zaspanih juter do poznih spontanih večerov. Zala osveži tudi tiste situacije, v katerih nas zgrabi sramežljivost in nam vliva pogum takrat, ko preizkušamo nove poti.

VSA DRUŽINA JE ZDAJ ZALA Uspešnice Za Harmony, Za Life in Za Šport so se pridružile družini Zala. Podoba Zale je prenovljena in preimenovana, vsebina pa ohranjena. Zala z okusom po novem predstavlja nizkoenergijske pijače z okusom bele breskve, jabolka, limone z grenivko, uporabnikom pa je na voljo tudi nov okus - malina. Na aseptični liniji polnjeni Zala izdelki so brez konzervansov. Tudi Nula je zdaj Zala, in sicer Zala z okusom brez sladkorja (in brez sladil). Od maja dalje bodo na voljo 4 priljubljeni okusi (malina, grenivka, jabolko in breskev). Verjamemo, da bo vsaka Zala našla svoja žejna usta in v sebi odtisnila lepe spomine vseh urbanih avantur.

www.zala.si


4. MARKETING SUMMIT SARAJEVO

akademija.finance.si

Do marketinškega superzvezdnika s kroženjem po delovnih mestih, državah in kulturah Kakšen je recept Christiana Majgaarda, nekdanjega vodstvenega delavca pri podjetju Lego, za slovenske znamke, ki si želijo uspeti na globalnem trgu? Med marketinškimi ‘superzvezdniki’, ki so konec oktobra na 4. Marketing Summitu Sarajevo delili svoje izkušnje in nasvete, je bil tudi Christian Majgaard, nekdanji glavni vodstveni delavec pri podjetju Lego. Majgaard je bil tam pristojen za poslovne inovacije, znamčenje oziroma branding in trženje po svetu, odgovoren je bil tudi za različne projekte Lega, vendar pa na dogodku v Sarajevu ni govoril o tem igračarskem podjetju, temveč o tem, kako uspeti v marketingu ter o razlikah med vrhunskimi in solidnimi marketingaši. Gospod Majgaard, kdo je marketinški superzvezdnik v primerjavi s ‘povprečnim’ marketingarjem? “Povprečni marketingar v prvi vrsti dela s komuniciranjem. S tem seveda ni nič narobe. Toda ko govorimo o ustvarjanju znamke in trajnega tržnega položaja ter s tem o

dodajanju prave, trajne vrednosti za podjetje in njegove deležnike, oseba, ki se primarno ali zgolj ukvarja s komuniciranjem, v enačbo za uspeh enostavno ne more prinesti vseh relevantnih marketinških parametrov. Je pa verjetno lahko del medfunkcijske ekipe, ki sodeluje pri realizaciji.” Kako postati marketinški superzvezdnik? “Odgovor je precej preprost: Kroženje po delovnih mestih, kot na primer raziskovanje, komuniciranje, raziskave in

razvoj, digitalne platforme itd. Delovna mesta, kjer lahko delaš z drugimi izjemnimi ljudmi v okolju, kjer sta eksperimentiranje in neuspeh povsem sprejemljiva – ali še bolje: nagrajena! Z mednarodnega vidika: kroženje po državah. Ali še bolje: kulturah!” Kaj je bila tista točka preobrata v vaši karieri? “Šlo je za kombinacijo dveh. Prva je bila ta, da sem takoj po zaključku fakultete postal del podjetja, v katerem sem se lahko ogromno naučil; izbran sem bil med številnimi kandidati, ker sem

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

15


16   akademija.finance.si

poznal precej več kot samo dolgočasno učno gradivo. Moja druga točka preobrata pa je bila mešanica zgodnjih kroženj po različnih delovnih mestih in napredovanj – tudi med podjetji. Ko sem bil v zgodnjih 30-ih letih, sem že preizkusil večino marketinških parametrov in si zagotovil, da sem vsako delo zapustil z dobrim zaključkom in ugledom. Od takrat naprej je bilo povpraševanje po meni na kadrovskem trgu zelo veliko, tako znotraj kot zunaj podjetja.” Imate morda recept za slovenske znamke, ki bi rade postale globalne? “V 9 od 10-ih primerov se močne znamke pojavijo skozi močne in resnične

4. MARKETING SUMMIT SARAJEVO

konkurenčne prednosti za pametno definiran in dobro razumljen segment kupcev. Govorimo torej o inovativni, diferencirani ponudbi s pristno zgodbo o p-o-m-em-b-n-i-h koristih. Ko to enkrat imamo, ampak nič prej, to podpremo z močnimi prodajnimi in komunikacijskimi prizadevanji, kar je ne le priporočljivo, ampak tudi ustvarja rast. Bolj kot je segment ozek, bolj je pomembno, da gremo globalno. Podjetja, ki razvijejo svojo ponudbo brez močnega, globalnega vpogleda v kupce, ostanejo z brezupnimi nalogami za marketingarje, ki jih pogosto v process vključijo prepozno.”

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Zakaj je Lego postal močna in globalna znamka? “Dejansko so sledili zgornjemu receptu – morda z nekaj sreče. Imeli so torej in imajo še vedno zelo pomočno produktno idejo. Globoko spoštujejo in raziskujejo kupce, zato na trgu nikoli ne predstavijo slabe – niti povprečne – ponudbe. Veliko pozornosti namenjajo zaposlovanju in razvoju pravih ljudi, kjerkoli delujejo. Nenazadnje pa vzdržujejo in negujejo inovativni duh, v katerem je sprejemljivo delati poizkuse in napake, dokler te ne škodujejo kupcem in znamki.”


akademija.finance.si

Generalijevo zavarovanje za podjetja - Paket Podjetnik S PRAVIM ZAVAROVANJEM VEČJE MOŽNOSTI ZA USPEH PODJETJA V poslovnem svetu so nepredvidljive situacije tisti dejavniki, ki lahko močno vplivajo tudi na uspeh podjetja. Zato je še kako pomembno, da podjetniki pravočasno sprejmete pravilne ukrepe ter s tem preprečite nastanek večjih posledic morebitnih škodnih dogodkov. S Paketom Podjetnik zavarovalnice GENERALI d.d. si poslovneži lahko preprosto in učinkovito zagotovite večjo varnost ter izboljšate možnosti za uspeh vašega podjetja. Kot del uspešne in stabilne mednarodne zavarovalniške Skupine Generali, z več kot 185-letno tradicijo in bogatimi izkušnjami, GENERALI d.d. zagotavlja obširna zavarovalna kritja, ki se osredotočajo na konkretne potrebe podjetij. V sklopu poslovnih zavarovanj je za nekatere dejavnosti možno skleniti tudi paketno zavarovanje Paket Podjetnik, s katerim lahko podjetnik zavaruje vse – od zgradbe, poslovanja do zavarovanja odgovornosti iz svoje dejavnosti. Z nenehnim zagotavljanjem varnosti in podpore, tudi ob vstopu na nove trge, vam GENERALI d. d. tako zagotovi celostno varnost vaše podjetniške dejavnosti. Paket Podjetnik zavaruje premoženje in premoženjske interese vašega podjetja pred nevarnostmi kot so požar, izliv vode, poplava, vihar, toča, eksplozija, lom stekla, vlomna tatvina in rop, obratovalni zastoj. Temu lahko dodate še zavarovanje elektronike in odgovornosti. Za ohranjanje vrednosti premoženja vašega podjetja lahko izbirate med Ekskluzivnim, Komfortnim in Osnovnim zavarovanjem. Za vse podjetnike, ki želijo zavarovati posamezne nevarnosti, je možno tudi zavarovanje v okviru produkta POP (npr. samo požar ali samo odgovornost). Več na www.generali.si/pravne-osebe

Oglas

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

17


18   akademija.finance.si

OKOLJSKO SREČANJE 2017

Do okolja prijazni in poslovno uspešni Na tradicionalnem Okoljskem srečanju Časnika Finance smo podelili priznanja za okolju prijazno podjetje, izdelek oziroma storitev in postopek. Borut Hočevar

Na letošnji okoljski razpis smo dobili 24 prijav. Največ, 15, v kategoriji okolju prijazen izdelek ali storitev, tri prijave so bile v kategoriji okolju prijazen postopek, šest pa v kategoriji okolju prijazno podjetje. Strokovna komisija je v vsaki kategoriji najprej izbrala finaliste, med njimi pa zmagovalca. Vsi finalisti se lahko prihodnje leto udeležijo mednarodnega razpisa European Business Awards for the Environment. Predstavljamo finaliste in zmagovalce. 1. V kategoriji okolju prijazen izdelek ali storitev je komisija izbrala tri finaliste. • Ljubljansko

visokotehnološko podjetje Aerosol, kjer so razvili inovativno metodo in instrument za merjenje onesnaženja zraka z ogljičnimi delci. Aerosolove naprave uporablja na svojih poletih tudi pilot Matevž Lenarčič. • Program Virtus podjetja Danfoss Trata. Združili so pametne regulatorje diferenčnega tlaka in pretoka za sisteme daljinskega ogrevanja in hlajenja. Takšni regulatorji so eden od pomembnih gradnikov pametnega mesta. • Zmagovalec pa je velenjsko podjetje Amibit, kjer so razvili centralni

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

upravljalni sistem za optimizacijo porabe energetskih virov. Naprave v stavbah so povezali prek pametnih vmesnikov. Sistem regulira naprave in jih optimizira na mikroravni, z naprednim spremljanjem trenutne porabe in analizo prejšnje pa skrbi za kontinuirano porabo brez ustvarjanja koničnih moči. 2. V kategoriji okolju prijazen postopek sta finalista Kolektor in Interseroh. • V Kolektorju so zamenjali okolju škodljivo kemijsko jedkanje s selektivno suho tehnologijo, ki zagotavlja enake lastnosti izdelka ter je precej cenejša


OKOLJSKO SREČANJE 2017

INSPECT

INDUSTRY 4.0

INTELLIGENT SYSTEMS

REVOLUTION

PERFORMANCE

INNOVATION

CHECK

DIGITALIZATION

INFORMATION

GROWTH

DATA

HOLISTIC

PRODUCTIVITY

MACHINE LEARNING KNOWLEDGE

posodobili njen nadzorni sistem in zmanjšali uporabo kemikalij. V lastni bioplinarni proizvedejo 84,4 odstotka porabljene električne energije. • Zmagovalec pa je družba Gorenje, ki ima jasno strategijo razvoja do okolja prijaznih izdelkov. To potrjujejo številna okoljska priznanja, med njimi tudi nagrade Časnika Finance.

IMPROVEMENT

CLOUD

Oglas

VISUALIZATION

MONITORING

SOFTWARE

INFRASTRUCTURE

VIRTUALISATION

EVOLVEMENT

ANALYTICS

BUSINESS

CLASSIFICATION

BIG DATA

CONTROL REMOTE QUALITY EVOLUTION CYBER LEAN PRODUCTION INFORMATION ADAPTIVE DIGITALIZATION EFFICIENCY MEASURE 3D INTEGRATION DEVELOPMENT TRENDING LEARN CONNECTIVITY VISUAL PROCESSING SMART

TECHNOLOGY

Za okolju prijazen izdelek so dobili štiri, za okolju prijazno podjetje pa tri. Leta 2006 so prejeli tudi priznanje za mednarodno okoljsko partnerstvo, leta 2004 so se uvrstili med nominirance na natečaju za evropske okoljske nagrade. Okoljske nagrade so dobili tudi na Madžarskem in v Srbiji, kot prvo slovensko podjetje pa so se vpisali v register EMAS.

br ez

icije z m est es v e in aročnino

SAP ERP Po dostopni ceni za srednja in manjša podjetja.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Oglas

• V družbi KOTO so lani izvedli obsežen energetski pregled in določili glavne rešitve za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in povečanje deleža obnovljivih virov energije. Med drugim so povečali volumen biofiltra, zamenjali biofiltrski vložek, optimizirali biološko čistilno napravo za odpadne vode,

RECOGNITION

INTERNET OF THINGS

ANALYSIS

MANUFACTURING

19

on čn

3. V kategoriji okolju prijazno podjetje sta se v finale uvrstili družbi KOTO in Gorenje.

COLLABORATION

FLEXIBLE

SCAN

• Zmagovalec je mariborski kompetenčni razvojni center Interseroh Plastics R & D, kjer iz odpadne plastike po postopku recycledresource razvijajo nove in inovativne materiale. Glavna značilnost postopka je proces up-cycling, po katerem iz nepovratne odpadne plastike izdelajo granulat, ki je po svojih lastnostih povsem primerljiv s primarnimi plastičnimi materiali iz nafte ali zemeljskega plina ter prilagojen tehničnim in kakovostnim zahtevam kupcev.

MACHINE VISION IoT SMART

ROBOT

in ekološko čistejša. Postopek uporabljajo v avtomobilski industriji, kjer zahtevajo tesnost hibridnih komponent. Namesto da bi uporabili kopeli s kemikalijami, izkoriščajo selektivno mikrostrukturiranje, ki sodi med suhe, do okolja prijazne metode.

AUTOMATION

akademija.finance.si


20   akademija.finance.si

BTC City Ljubljana: iz inovativnega v pametno mesto Puščati zelene sledi v okolju postaja čedalje bolj pomemben cilj na agendi številnih podjetij. V družbi BTC strategijo trajnostnega razvoja uresničujejo že več kot 15 let. S spodbujanjem inovativnosti in prehodom v odprto družbo njihov BTC City Ljubljana prerašča iz inovativnega v pametno mesto. Trajnostni razvoj družbe BTC izvira iz številnih projektov in aktivnosti, ki jih od leta 2014 načrtno in sistematično izvajajo pod okriljem poslovne enote Misija: Zeleno. V sodelovanju s poslovnimi partnerji družba BTC izboljšuje energetsko učinkovitost, skrbno ravna z vodo in odpadki, zagotavlja varnost, podpira različna področja družbenega delovanja in spodbuja trajnostno mobilnost. Ob tem spodbuja inovativnost in izkorišča prednosti sodobnih tehnologij.

direktor poslovne enote Misija: Zeleno, BTC, d. d.

Z dokazovanjem odličnosti, inovativnosti in učinkovitosti svojih okolju prijaznih projektov je družba BTC ponosna podpornica Okoljskega srečanja 2017. Odgovorna okoljska drža in vpeljava sodobnih tehnologij družbi BTC omogočata zmanjševanje ogljičnega odtisa in trajnostno rast v korist sedanjih in prihodnjih generacij.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Oglas

Miha Mermal,

Najnovejša projekta na področju okoljskih izboljšav v BTC Cityju Ljubljana sta uvajanje pametnega parkiranja in načrtovana digitalizacija procesa ravnanja z odpadki. S prvim projektom bo družba BTC prek namestitve senzorjev na parkirišču južno od Kristalne palače in s pomočjo mobilne aplikacije obiskovalce usmerjala na prosta parkirna mesta. S tem bo obiskovalcem omogočila hitrejše parkiranje, povečala pretočnost prometa in pripomogla k večji varnosti za vse udeležence v prometu. Drugi projekt predvideva nadgradnjo oziroma digitalizacijo obstoječega sistema ravnanja z odpadki za bolj ažurne in točne podatke o količini odpadkov in njihovih tokovih.


OKOLJSKO SREČANJE 2017

akademija.finance.si

V Šentrupertu zalivajo vrtove s posebno očiščeno komunalno odpadno vodo Projekt Life RusaLCA – remediacija vode iz malih čistilnih naprav z nanodelci in vnovična uporaba očiščene vode ter blata iz procesa čiščenja – živi v občini Šentrupert. Tako očiščeno vodo so tamkajšnji prebivalci tekom letošnje suše že lahko uporabljali za zalivanje.

Partnerji projekta smo presodili, da lahko nekaj naredimo na področju malih čistilnih naprav, ki čistijo odpadno komunalno vodo, ki pride iz gospodinjstev, pravi Ana Mladenović z ZAG Ljubljana, ki je na Okoljskem srečanju 2017 predstavila edinstven okoljski projekt RusaLCA, ki je bil delno financiran iz programa Life. Današnja praksa je namreč takšna, da se ta voda ne sme ponovno uporabiti , saj ni očiščena do te mere, da bi jo lahko varno uporabljali. Vsebuje težke kovine, bakterije in veliko organskih onesnažil, kot so plastifikatorji in farmacevtske učinkovine. Projekt RusaLCA si namreč prizadeva vodo, ki je očiščena v mali čistilni napravi, dodatno očistiti s pomočjo nano remediacije, tehnologije čiščenja z delci ničvalentnega železa. Kot zagotavlja Mladenovićeva, je postopek

popolnoma varen: »Železovi nanodelci niso nevarni, ker se sprimejo v večje skupke, ki se potem usedejo v blato na dnu bazena in potem tudi kemijsko niso več reaktivni«. V remediirani vodi tako niso prisotni. Postopek je bil že izveden v moderni, napredni občini Šentrupert, ob potoku Bistrica, pojasnjuje Mladenovića, ki dodaja, da so imeli srečo, da so ravno v tej občini načrtovali izgradnjo male čistilne naprave in tako so dobili priložnost, da nanjo priklopijo svojo napravo – s ciljem prihraniti 30 % pitne vode. Tako očiščena voda ustreza kriteriju za zalivanje. »V resnici smo naredili vodo za pitje«, pravi predstavnica projekta, a ker so vedeli, da te vode ne bo nihče pil, saj bi bilo potrebno za to odpraviti trdno vkoreninjene predsodke o odpadni vodi, so se odločili, da bodo

optimizirali proces tako, da bo voda primerna za zalivanje, ne pa tudi za pitje, s tem pa so zmanjšali tudi strošek remediacije. Tekom letošnje suše so prebivalci občine Šentrupert to vodo že lahko uporabljali za zalivanje, z njo se je obdeloval tudi beton v betonarni, ki stoji v neposredni bližini. V času, ko ni potrebe za zalivanje, bodo s to napravo preizkušali še druge načine uporabe, v poletnem času pa jo bo še naprej uporabljala občina Šentrupert.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

21


22   akademija.finance.si

OKOLJSKO SREČANJE 2017

Slovenska tehnologija edina na svetu, ki iz tal odstranjuje svinec in jih ohranja rodovitna Presenečeni nad negativnim odzivom okolice

Slovensko znanje je razvilo tehnologijo remediacije tal, ki kot edina na svetu odstranjuje svinec in druge potencialno toksične elemente (težke kovine) iz zemljine, medtem ko tla po odstranitvi onesnažil ostanejo rodovitna, sam postopek čiščenja pa nima negativnih vplivo na okolje.

Druge tehnologije namreč ne omogočajo odstranitev in ponovno uporabo zemljine, kar je trajnostno nesprejemljivo, pojasnjuje Neža Finžgar iz podjetja Envit, ki je na Okoljskem srečanju 2017 predstavila projekt LIFE ReSoil, Demonstracija inovativne tehnologije pranja s toksičnimi kovinami močno onesnaženih vrtnih tal: »Večina Nemčije je bila očiščena na način, da so izkopali zemljo, jo odpeljali na Nizozemsko in vgradili v polderje«. Zgodba se je začela na Biotehniški fakulteti, kjer smo marsikaj preizkušali, se spominja Finžarjeva, ki z veseljem napoveduje, da bodo kmalu zagnali

objekt v Prevaljah, ki omogoča 6 ton zemlje na dan oz. 10 m2 vrtnih tal. Za to so se spopadli zvrsto nepredvidenih izzivov, od tistih, ki so bili povezani s potrebnimi dovoljenji, do ‚popolnega presenečanja‘ odziva s strani lokalne skupnosti in politike. Zaradi vsega tega objekt zaganjajo precej kasneje, kot so si želeli. Zainteresiranim prebivalcev bodo v času projekta brezplačno očistili zemljino, lahko pa jim prinesejo tudi vzorce zemlje, na katerih bodo izvedli brezplačne meritve. Strošek takšnega čiščenja zemljine po izteku projekta LIFE še ni znan, vendar Finžarjeva poudarja, da je tehnologija tudi

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

finančno sprejemljiva. Tržne cene še niso oblikovali, a naj bi znašala približno polovico cene izkopa in odvoza onesnažene zemljine, kar je trenutna praksa čiščenja onesnažene zemlje. Njihova tehnologija, za katero so prejeli številna znanja tako doma kot v tujini, je uporabna tako za kmetijske površine kot za industrijska območja, vojaške poligone in urbana okolja, kjer so največja težava materiali, uporabljeni pri gradnji. Strokovnjakinja za čiščenje onesnaženih tal je kot zanimivost navedla veliko težavo v ZDA, kjer so dolgo uporabljali večinoma barvo z veliko vsebnostjo svinca.


akademija.finance.si

23

HR RAZVOJNI KROG »Prilagodljivost in učinkovitost sta tisti vrlini, ki jih delodajalci pričakujemo od naših zaposlenih. Vendar ne smemo pozabiti, da imajo enaka pričakovanja glede prilagodljivosti in oblikovanosti po meri tudi zaposleni do svojih delovnih mest. To pomeni, da morajo biti kadrovske strategije in rešitve podjetja ustvarjene v skladu z vrednotami in po meri podjetja, saj bodo le tako podpirale njegovo začrtano rast in razvoj ter s tem uresničevale strateške cilje« dr. Jana Jereb, partnerica/direktorica Competo HR Consulting

HR Razvojni krog je model, ki na podlagi trenutnega stanja in poslovne strategije podjetjem pomaga določiti prioritete na kadrovskem področju. Deluje tako, da na podlagi analize postavimo sliko trenutnega stanja, nato pa glede na začrtano prihodnost ter izzive sedanjosti določimo prioritete-izzive, ki se jim je potrebno prednostno posvetiti in doseči hitre rezultate. Skupaj postavimo akcijski načrt s časovnico in odgovornimi ter vas vodimo do implementacije rešitev na posameznem področju.

Jana Jereb, partnerica/direktorica Competo HR Consulting

Nataša Tovornik, coach in vodja projektov Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Oglas

Če želimo postaviti kadrovski sistem, ki bo omogočal prave delovne pogoje tako današnjim kot tudi prihodnjim zaposlenim, ga moramo osnovati na poslovni strategiji podjetja. To bo omogočilo, da se bodo ljudje, ki so v osrčju vsake kadrovske strategije, razvijali in rasli skupaj z organizacijo. Četudi zveni samoumevno, je usklajevanje kadrovske in poslovne strategije v praksi zahtevno. Usklajenost namreč včasih pomeni, da investicije v nekatera »trendovska« področja postavimo v ozadje in se usmerimo v izboljšavo »klasičnih«. Investiranje v vsa področja naenkrat ne bo pripeljalo do želenih poslovnih rezultatov. Zato je ključnega pomena postavitev prioritet in akcijskega načrta.


24   akademija.finance.si

LOGOSTIČNA KONFERENCA - PREMIKAMO SLOVENIJO

Premikamo Slovenijo - Prihodnost infrastrukture, prometa in mobilnosti

Groznik: Če drugega tira ne bo, do leta 2055 izgubimo od dve do tri milijarde evrov Poslovno-logistično konferenco Premikamo Slovenijo – prihodnost infrastrukture, prometa in mobilnosti, ki jo Poslovna akademija Finance organizira skupaj z Advantage Austria Ljubljana, sta odprla slovenski in avstrijski minister. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, je v svojem uvodnem nagovoru poudaril pomembnost logistike in zagotovil, da bo prvi vlak po drugem tiru peljal leta 2025. »Drugi tri bo omogočil napredek tako Luke Koper, Slovenskih železnic kot celotne logistične industrije ter povezanih sektorjev gospodarstva. Generiral bo tudi nova delovna mesta in razvoj,« je prepričan Gašperšič.ostanejo rodovitna, sam postopek čiščenja pa nima negativnih vplivo na okolje. Poudaril je tudi pomen električne mobilnosti ter opozoril na projekt delitve avtomobilov Avantcar. »En električni avtomobil lahko tako nadomesti osem osebnih avtomobilov,« je prepričan. V pogovoru s Petrom Franklom je poudaril še, da razvoj infrastrukture in logistike ne bi smel biti odvisen od političnega dogajanja. Jörg Leichtried, avstrijski minister za promet, inovacije in tehnologijo, je sicer izrazil podporo slovenski vladi pri drugem tiru in poudaril, da je Luka Koper za Avstrijo ključnega pomena.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


LOGOSTIČNA KONFERENCA - PREMIKAMO SLOVENIJO

Aleš Groznik s Katedre za poslovno informatiko in logistiko na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je predstavil analizo tveganj, povezanih z izgradnjo drugega tira Koper–Divača: Najpomembnejše tveganje je, da izgubimo zagon in bo tovor redistribuiran v druge logistične koridorje, posledica bo stagnacija domačih logističnih podjetij – Luke Koper, Slovenskih železnic in približno 300 podjetij, ki so neposredno povezana z logističnimi storitvami v Sloveniji – oziroma negativen učinek na razvoj logistike v Sloveniji. Drugo tveganje, ki ga je poudaril Groznik, je redistribucija tovora na ceste in druge oblike transporta. Tretje tveganje pa je vpliv na makroekonomijo. Če drugega tira ne bo, bomo zaradi saturacije omejili Luko Koper, po drugi strani pa se bo okoli 80 odstotkov tovora preusmerilo v druge koridorje, 20 odstotkov pa na ceste. S tem bi do leta 2055 izgubili približno 210 do 340 milijonov ton tovora oziroma od dve do tri milijarde evrov, zapolnile bi se ceste – četudi bi zvišali cestnino –, kar bi imelo pomembne negativne učinke na družbo, okolje, porabo energije ... Groznik poudarja, da ne gre le za infrastrukturo, ampak tudi za storitve, ekosisteme in

druge posledice, ter dodaja, da ni dovolj le zgraditi drugega tira Koper – Divača, ampak je treba odpraviti vsa ozka grla.

Od drugega tira do inovacij na področju mobilnosti Kako k razvoju gospodarstva prispeva drugi tir železniške proge, so poleg Groznika razpravljali tudi članica uprave ÖBB-Infrastruktur AG Silvia Angelo, direktor na Slovenskih železnicah infrastruktura Matjaž Kranjc ter vodja tržišča Avstrija v Luki Koper Gordan Ban. Odgovore na vprašanja, kdo potrebuje drugi tir železniške proge in zakaj ter kje in v katero smer se razvija logistični sektor v Sloveniji, soo ponudili generalni direktor Slovenskih železnic

25

Dušan Mes, direktor CargoCenterGraz Franz Glanz, član uprave Rail Cargo Austria AG dr. Erik Regter, generalni direktor Adria Kombi Rok Svetek ter namestnica direktorja PKP Cargo, odgovorna za sektor intermodalnega prometa, Halina Bajczuk. Konferenca jenagovorila tudi področje inovacij na področju mobilnosti ter s tem povezanih priložnosti za medregijsko sodelovanje. Svoje načrte in poglede ao predstavili ustanovitelj Avant car Matej Čer, predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak, direktor MAN Truck & Bus Slovenija Claus Wallenstein, direktor Quadrofoila Marjan Rožman, direktor Elaphe Gorazd Lampič, direktor ALP.Laba Thomas Zach ter vodja oddelka za energijo prihodnosti pri OMV AG Michael Sattler.

Oglas

Drugi tir ni le vprašanje infrastrukture

akademija.finance.si

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


26   akademija.finance.si

19. POSLOVNA KONFERENCA PORTOROŽ (PKP)

PKP: Živeti med velikani kiklopi in roboti

Igor Akrapovič je prejemnik nagrade za posebne dosežke v gospodarstvu 2017 Prvi dan 19. Poslovne konference Portorož, ki je potekala pod naslovom »Živeti med velikani kiklopi in roboti«, se je zaključil s podelitvijo Nagrade Časnika Finance za posebne dosežke v gospodarstvu za leto 2017. Nagrado je prejel Igor Akrapovič, ustanovitelj in lastnik podjetja Akrapovič. »Razlogov, zakaj posebna komisija nagrado Časnika Finance letos podeljuje Igorju Akrapoviču, je ničkoliko«, se začenja obrazložitev, ki poleg poslovnih uspehov izpostavlja strast, energijo in načelnost nagrajenca.

»Igor Akrapovič je utelešena strast, motociklistična in podjetniška. Je izklesan podjetnik in tudi kritik slovenske gospodarske stvarnosti. Želi si, da bi Slovenija bila boljša in pravičnejša, da bi vsi bili bogatejši. Njegova neskončna energija je temelj nastanka izjemne zgodbe. Po končani karieri več kot desetletnega tekmovanja v različnih motociklističnih razredih se je podal na podjetniško pot, in to v letih, ko se je Slovenija osamosvajala. V zgodnjih devetdesetih letih se je podjetje s sedežem v Ivančni Gorici ukvarjalo s predelavo tekmovalnih motociklov. Pozneje so se specializirali za izdelavo izpušnih sistemov in s svojimi inovacijami pomagali številnim prvakom elitnih motociklističnih prvenstev do naslovov svetovnih prvakov. V

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

zadnjih letih postajajo vse pomembnejši igralec tudi v avtomobilski industriji – prihodki od tovrstnih izpušnih sistemov pomenijo četrtino prihodkov, delež pa še narašča. V četrt stoletja je iz garažnega podjetja nastala skupina s približno tisoč zaposlenimi, njihovo število se je v petih letih podvojilo. Približno stomilijonski prihodki od prodaje so trikrat večji kot v predkriznem letu 2008. Veliko večino prihodkov ustvarijo na tujem. Lani so poslovali z rekordnim dobičkom v višini 12,3 milijona evrov, dobičkovna (EBIT) marža pa je s 13 odstotki trikratnik slovenskega povprečja. Vsako leto se po zaslugi nadpovprečne rasti tako po sredstvih, zaposlenih kot dobičku in prihodkih vzpenja po lestvici največjih in postaja vse pomembnejši steber


19. POSLOVNA KONFERENCA PORTOROŽ (PKP): slovenskega gospodarstva«, je med drugim še zapisano v obrazložitvi nagrade, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje.

Letos in še prihodnja leta načrtovana 15-odstotna rast

27

Kaj je treba rešiti, da bo posel lažji? Akrapovič našteva dve glavni težavi za posel. »Prva je nefleksibilnost delovne zakonodaje. Če imaš nemotiviranega zaposlenega se ga ne moreš znebiti, tudi če mu plačaš dobro odpravnino,« pravi. Tudi druga težava je povezana z zaposlovanjem. Natančneje z obremenitvijo plač. »Plače najbolj izobraženih delavcev so še vedno preveč obdavčene. In kaj se nam dogaja? Nemško podjetje je za isto neto plačo delavcu precej manj obremenjeno z bruto zneskom. In posledica vsega tega je beg možganov.«

Oglas

Za uspeh je zaslužnih več dejavnikov, pravi Akrapovič, predvsem tu poudarja svoje poznavanje motorjev in kako delujejo. »Ko sem predeloval stare motorje, sem hitro ugotovil, da izpušni sistemi niso optimalni. Zato sem

rešitev poiskal sam.« Zdaj veliko večino prihodkov ustvarijo na tujem. Lani so poslovali z rekordnim dobičkom v višini 12,3 milijona evrov, dobičkovna (EBIT) marža pa je s 13 odstotki trikratnik slovenskega povprečja. Letos znova načrtujejo rast, približno za 15 odstotkov, napoveduje Akrapovič in prizna, da jih je letos vseeno nekoliko presenetilo veliko povpraševanje po njihovih izdelkih. »Veliko težav smo imeli s tem, da nismo imeli dovolj ljudi glede na velikost povpraševanja, ki nas je nekoliko presenetilo. Sploh je zraslo povpraševanje na avtomobilskem delu,« pravi letošnji nagrajenec.

akademija.finance.si

OSTANI AMBICIOZEN NOVI BMW SERIJE 5.

Kombinirana poraba goriva za vozila BMW serije 5: od 1,9 do 8,9 l/100 km. Emisije CO2: od 44 do 204 g/km. Emisijska stopnja: Euro6. Emisije NOx: od 0,0137 do Revija Poslovne akademije Finance, 0,0444 g/km. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov.

št. 34, decemberUžitek 2017 v vožnji


28   akademija.finance.si

19. POSLOVNA KONFERENCA PORTOROŽ (PKP)

Bistvo digitalnih tehnologij so odnosi »Imeli bomo veliko različnih robotov, vendar ne bodo kot ljudje«, napoveduje eden vodilnih nemških futurologov Matthias Horx.

črna luknja: »Bolj jo preučuješ, večja postaja in manj razumeš kaj pomeni.« Zato meni, da digitalizacija deluje najbolje, ko digitalno in analogno sodelujeta pri novi kompleksnosti ter pri tem navaja primere dobrih praks (najem kavbojk pri nizozemskem podjetju MUD;

Oglas

Podobe digitalizacije so večinoma modre, v njih nekdo teče, hiti, večinoma moški, je pogosto spregledano realnost opisal uvodničar 19. Poslovne konference Portorož: »Ali res hočemo takšno prihodnost?« Prepričan je, da je beseda digitalizacija

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

primer Forward medicine na področju digitalizacije medicine).

Umetna inteligenca je nova pošast Odkrivanje prihodnosti je stvar orientacije v spreminjajočem se prostoru, ki je trenutno poseljen s kiklopi, velikani in roboti, futurizem opisuje ugleden predstavnik te profesije. »Naši možgani delajo kot stroj prihodnosti, to nam je podarila evolucija. Stroj prihodnosti ustvarja vizije, možnosti prihodnosti, ves čas razmišlja o rešitvah in težavah. Privlačijo ga težave, ki s tem postajajo večje, rešitve pa izginejo tja, kjer domuje strah«, je proces porajanja ‚pošasti‘ predstavil Horx, ki je ob tem podal tudi številne primere izboljšanja splošnega stanja stvari v svetu navkljub prevladujočemu prepričanju


Uvodničar osrednjega gospodarskega srečanja je poudaril, da je potrebno razlikovati med disrupcijo in poslovno evolucijo. Kompleksne izkušnje, prelomljeno zaupanje, odvečni vmesniki ali omejen dostop so dejavniki disrupcije. Disrupcija se zgodi, ko poslovni evoluciji spodleti, je še poudaril Horx. Poglejte vaš evolucijski proces, je še svetoval udeležencem 19. Poslovne konference Portorož.

Hitra in učinkovita avtomobilska asistenca Zavarovalnice Triglav.

Oglas

080 2864

tiskan_oglas_asistenca_avto_118X95.indd 1

6.11.2017 11:45:46

SPOZNAJTE ANO. VAŠO VIRTUALNO NAKUPOVALNO ASISTENTKO. NAJDETE JO NA FACEBOOK MESSENGERJU, SAMO KLIK STRAN.

Anina misija je poenostavljati nakupovanje, zato vam lahko kadar koli priskoči na pomoč pri izbiri pravega gospodinjskega aparata Gorenje, vas informira o njihovih lastnostih ali preprosto pomaga z uporabnimi nasveti.

gorenje.si

Oglas

Bo vsak posel doživel disrupcijo?

29

akademija.finance.si

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Oglas

v nasprotno. »Vsak čas ustvarja svoje pošasti. Tako mora biti, ker so pošasti naša domišljija, ki nas opominja, da se nekaj dogaja in spreminja. Umetna inteligenca je nova pošast, novi kiklop. Prihajajo pa nove pošasti. Vendar so v resnici vse samo troli. Obstajajo samo v naši domišljiji, rastejo samo, če jih hranimo s pozornostjo.« V futurizmu se tem trolom, pošastim na poti izognejo tako, da razmišljajo iz prihodnosti. »Zamislimo si stvari, kakršne bi morale biti čez dvajset, trideset let ter se nato vračamo nazaj. Gre za umetnost pravih vprašanj. Zastavljanje pravih, res zanimivih vprašanj, da se izognemo retoriki problemov, mitu problemov«, še pravi Horx.

Kdor prej pride, prej pomaga.


30   akademija.finance.si

NAJBOLJŠE LETNO POROČILO 2016

Najboljša letna poročila 2016 imajo Zavarovalnica Triglav, Elektro Celje, Borzen in IPF Na 18. tekmovanju za edine in najbolj prestižne strokovne nagrade na področju poslovnega in računovodskega poročanja, ki so platforma za najvišje standarde v pripravi letnih poročil, smo v sredini novembra podelili nagrade. Letna poročila za leto 2016 je ocenjevala neodvisna strokovna komisija pod vodstvom dr. Tatjane Horvat.

Zavarovalnica Triglav je prejela nagrado za najboljše letno poročilo med velikimi družbami (subjekti javnega interesa po ZGD) ter v kategoriji obvladovanja tveganj in korporativnem upravljanju. Uroš Ivanc, član uprave Zavarovalnice Triglav: »Letno poročilo začnemo pripravljati že poleti. Delo je skrbno načrtovano in organizirano, poteka projektno in v njem

sodeluje skupina sodelavk in sodelavcev z različnih strokovnih področij našega poslovanja. Tudi tokratno letno poročilo je oblikovano skladno z novejšimi smernicami poročanja o finančnih in nefinančnih vidikih poslovanja. Dodatno smo ga obogatili še z vizualnimi prikazi informacij (infografiko) in novimi poslovnimi vsebinami, s katerimi želimo zadostiti interesom finančne javnosti, zlasti investitorjev.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Združili smo jih v prilogo k letnemu poročilu Poslovno publikacijo Skupine Triglav za vlagatelje, v kateri prek pogovora s člani uprave in predstavitve posameznih poslovnih področij še dodatno opozorimo na naše strateške poudarke in ambiciozne razvojne izzive, ki bodo v ospredju v prihodnjih letih. Prav tako smo vanj želeli vključiti še vsebine, ki so zanimive za širšo javnost in ki pričajo o trajnostno naravnanem razvoju skupine


akademija.finance.si

ODLIČNE IDEJE NA PRVEM HACKATHONU SKUPINE GORENJE Konec oktobra je v Tehnološkem parku Ljubljana potekal prvi Mednarodni poslovni hackathon Skupine Gorenje, na katerem se je 63 udeležencev iz 10 držav spopadlo s poslovnimi izzivi digitalne prihodnosti. »Hackathon je ena izmed aktivnosti, ki jih izvajamo v okviru uresničevanja digitalne strategije Skupine Gorenje s ciljem oblikovanja inovativnih storitev, ki bodo zadovoljile vse bolj digitalno usmerjene uporabnike,« je povedal Žiga Debeljak, član uprave Gorenja in CDO. Strokovno žirijo, ki so jo sestavljali vodstveni sodelavci iz Skupine Gorenje ter strokovnjaki iz Microsofta Slovenije in CorpoHub-a, je najbolj prepričala ideja, ki upošteva tako trende družbenega življenja in komuniciranja kot tudi trende razvoja povezljivih naprav in nakupovanja v prihodnosti. »Na hackathonu so bile predstavljene rešitve, ki so kljub veliki konkurenci na tem področju sveže in inovativne,« je dodal Vladimir Nardin, vodja digitalnega marketinga v Skupini Gorenje. Zmagovalna ekipa si je prislužila denarno nagrado v višini 5000 evrov in bon za izdelke Gorenje v vrednosti 1500 evrov, bogato nagrajene pa so bile tudi ostale ekipe, saj je bil nagradni sklad vreden 17.000 evrov. Prvi Mednarodni poslovni hackathon Skupine Gorenje je Korporativna univerza Gorenje v okolju odprtega inoviranja organizirala v sodelovanju s podjetjema CorpoHub in Microsoft Slovenija. Oglas

Revija Poslovne akademije na Finance, št. 34, december 2017 Več informacij www.gorenjegroup.com.

31


32   akademija.finance.si Triglav in matične družbe. Z uigrano ekipo vodij in strokovnjakov za upravljanje tveganj, za strateško načrtovanje in kontroling, finance, razvoj in aktuariat ter upravljanje odvisnih družb smo namreč poslovanje skupine Triglav uspešno prilagodili zahtevam zavarovalniške direktive Solventnost II. V Zavarovalnici Triglav imamo in neprestano nadgrajujemo sistem celovitega in integriranega upravljanja tveganj na ravni skupine Triglav. V ta namen imamo jasno opredeljene pristojnosti in odgovornosti v procesu upravljanja tveganj ter vzpostavljen dobro definiran in celosten okvir upravljanja tveganj.« Elektro Celje je prejelo nagrado za najboljše letno poročilo med velikimi družbami (ne subjekti javnega interesa po ZGD). Boris Kupec, predsednik uprave Elektro Celje: »Z letnim poročilom smo želeli, pregledno in jedrnato, predstaviti vsebino delovanja družbe zainteresirani javnosti in jo pritegniti s kreativnostjo koncepta. Tako smo predstavili ključne informacije o poslovanju družbe, ki so podprte z vsebino, infografikami in s fotografijami. Pri tem se vsebina navezuje na vzdrževanje in razvoj elektroenergetskega omrežja in zanesljivo ter varno oskrbo odjemalcev z električno energijo. V okviru družbe je

NAJBOLJŠE LETNO POROČILO 2016

bila imenovana projektna skupina, ki je pripravila vsebine, finančna poročila in postavila koncept zgodbe, ki smo jo kot poročilo o našem delovanju želeli sporočiti javnosti. Izdelek je rezultat večletnega sistematičnega dela, vloženega je bilo veliko časa in truda, in to je resnično pripomoglo k temu, da je strokovna komisija prepoznala kakovost in nagrado podelila Elektru Celje. Pri delu ne sledimo le ekonomskim učinkom poslovanja, ampak delujemo v skladu z etičnimi in moralnimi vrednotami ter upoštevamo strokovne standarde delovanja. Naše ključno sporočilo je, da vsak prenos energije zrcali tudi naš odnos do naših deležnikov.“ Nagrado za najboljše letno poročilo med srednjimi in malimi družbami (ne subjekti javnega interesa po ZGD) je prejela družba Borzen.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Karlo Peršolja, direktor Borzena: »Letno poročilo razumemo kot vsakoletno priložnost, da našim deležnikom pokažemo rezultate našega dela, sočasno pa tudi informacije o trgu z elektriko ter o podporni shemi za zeleno proizvodnjo energije. Naša letna poročila že vse od leta 2012 spremlja tudi trajnostno poročilo, ki ga pripravljamo skladno z mednarodnimi smernicami Global Reporting Iniciative, saj je področje družbene odgovornosti visoko na naši prioritetni lestvici. Priprava letnega poročila je proces, ki v naši družbi poteka celo leto, torej deloma že ob pripravi periodičnih obdobnih poročil, vanj pa je vpetih precej sodelavcev, ki pokrivajo različna področja – finance, računovodstvo, energetsko področje, pravo, IT, odnosi z javnostmi. Skrbno načrtujemo ključna vsebinska poglavja, pri čemer smo pozorni tako na informacije, ki so vezane na zakonska določila, različne standarde in priporočila,


akademija.finance.si

Digitalizacijo je potrebno razumeti kot širšo digitalno preobrazbo gospodarstva na osnovi tehnologij, kot so internet stvari (IoT), oblak, analitika velike količine podatkov in avtomatizacija procesov na osnovi digitalne inteligence ter infrastrukture. Hkrati se zaradi te preobrazbe vzpostavljajo novi tržni odnosi in poslovni modeli. Digitalizacija se v različnih industrijah odraža na različne načine, preobrazbo pa v največji meri narekujejo tržne razmere v panogi. Podjetja, ki se bodo uspela hitreje preobraziti in uveljaviti v novih trendih, bodo dolgoročno uspešnejša. V Iskratelu sledimo glavnim trendom tehnološkega razvoja s pomočjo integriranih digitalnih rešitev. Vključujemo se v globalno bitko za digitalizacijo industrijskih vertikal, predvsem transporta

in energetike ter javne varnosti. Ponujamo platformo in aplikacije za pametna mesta ter kritične komunikacije z nadgradnjo aplikacij za javno varnost. V portfelju naših produktov in rešitev vse bolj prevladujejo integrirane info-komunikacijske rešitve za nadzorne sisteme in kontrolne sobe, obveščanje in reakcijo v izrednih situacijah ter zagotavljanje varnosti v transportu, predvsem železniškem prometu. V rešitvah za energetiko ponujamo IoT platformo, ki je sposobna zajeti, analizirati in predati v odločanje ter ukrepanje podatke iz množice senzorjev in danes ločenih podsistemov. To odpira vrata rešitvam za učinkovito vodenje in nadzor distribuiranih energetskih sistemov naslednje generacije z množico novih virov in pametnih porabnikov ter rešitve za energetsko učinkovitost. Skupni imenovalec rešitev je lastna platforma za oblak, razvita na osnovi odprtokodnih rešitev, ki omogoča virtualizacijo in orkestracijo različnih aplikacij. Rešitve za zagotavljanje varnosti in odzivanje v različnih kritičnih situacijah imajo veliko skupnih točk v vseh vertikalah. Tudi IoT

platforma, ki jo primarno razvijamo za področje energetike, ima širšo uporabno vrednost. Želimo namreč graditi sinergijo in prenašati izkušnje ter znanje, ki jih pridobimo v eni panogi, tudi v druge. V Iskratelu dokazujemo, da smo dovolj veliki in tehnološko ter poslovno usposobljeni, da smo zmožni izpeljati največje in najzahtevnejše integracijske projekte, hkrati pa smo v primerjavi z velikimi globalnimi igralci dovolj majhni, da se znamo prilagoditi individualnim potrebam kupca. Pri digitalizaciji gre predvsem za razumevanje potreb in procesov strank ter iskanje poslovnih koristi v celotni verigi poslovanja. Že 70 let povezujemo svet. Z vstopom na nova področja delovanja si postavljamo ambiciozne cilje, ki smo jim kot odlična in dobro uigrana ekipa nedvomno kos. Pretvorili jih bomo v še bolj uspešne poslovne rezultate za nas in naše partnerje ter tako zgradili Iskratel prihodnosti.

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Oglas

Iskratel – hitrejša preobrazba za dolgoročni uspeh

33


34   akademija.finance.si kot tudi na informacije, ki so vezane na pričakovanja različnih skupin deležnikov. Vse skupaj pa se trudimo pokazati transparentno ter tudi pregledno in bralcu razumljivo. Vsebine, ki jih zaznavamo kot ključne, so zagotovo izjava o upravljanju, računovodsko poročilo s pojasnili, vsebine, ki se nanašajo na trajnostni razvoj, in posebej pomembne vsebine, ki se navezujejo na naše osnovne dejavnosti – operater trga z elektriko, center za podpore zeleni energiji, informiranje in ozaveščanje o trajnostni energiji.« Nagrado za najboljše letno poročilo med drugimi organizacijami je prejel IPF.

NAJBOLJŠE LETNO POROČILO 2016 ocenili. V letnem poročilu niso samo gole informacije o našem delu, ampak širša slika o dogajanju na področju zaščite sorodnih pravic in njihovega kolektivnega upravljanja. Osnova letnega poročila so sicer različni besedilni in številčni deli, ki jih v izbranih poglavjih nadgrajujejo infografike in grafi. Lahko rečemo, da poročilo teče na tej, grafični ravni povsem enakovredno »klasičnemu« delu letnega poročila oziroma ga vsebinsko nadgrajuje. Tako tudi v tem dokumentu vpeljujemo zaveze o preglednosti in transparentnosti našega delovanja.“

Viljem Marjan Hribar, direktor IPF: »Letno poročilo kolektivnih organizacij mora biti v prvi vrsti usklajeno z novim zakonom o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP), ki kot krovni zakon določa naše delovanje. V letnem poročilu za 2016 smo upoštevali vse zahtevane smernice, ki se z novim zakonom ločujejo od tistih, ki veljajo za gospodarske družbe. Obliko in vsebinsko zasnovo letnega poročila smo zaupali zunanjim izvajalcem, s katerimi že nekaj let sodelujemo pri komunikacijskih projektih. Poročilo so pregledali tudi pooblaščeni revizorji in organi IPF, k. o., ter ga pozitivno Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Nagrade po področjih Podeljene so bile tudi nagrade po področjih. Nagrado za najboljše letno poročilo v analizi poslovanja in načrtih med podjetji je prejela družba SIJ – Slovenska industrija jekla, najboljše letno poročilo v obvladovanju tveganj in korporativnem upravljanju med podjetji je postalo letno poročilo Zavarovalnice Triglav, nagrado za najboljše letno poročilo pri trajnostnem razvoju med podjetji je prejelo podjetje Fraport Slovenija, najboljše letno poročilo v komuniciranju med podjetji pa imajo v Petrolu. Petrolu je pripadla tudi posebna nagrada za najboljše letno poročilo za hitro poročanje.


akademija.finance.si

35

ZABELEŽITE ŽE ZNANE DATUME DOGODKOV V PRIHAJAJOČEM LETU

11. januar

18. januar

30. januar

Statusna preoblikovanja družb: združitve, delitve. Pravni, računovodski in davčni vidik z novostmi

Prodaja ali nakup podjetja: pogodba, skrbni pregled, ocena vrednosti podjetja, obdavčitve

(GDPR) Kako po novi uredbi postati pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov - DPO

Seminar -DRF

Seminar -DRF

6. februar

13. februar

Dobra praksa 2017

12. Sales summit

Izbor

14. februar Seminar

Kako izboljšati telefonsko komunikacijo in uspešno zaključiti prodajni pogovor

Konferenca

Seminar

15. februar Konferenca

5. Agrobiznis konferenca

10. in 11. april 2018

17. in 18. april

8. in 9. maj

22. maj

20. Dnevi energetikov

1. konferenca Biznis & trendi v gradbeništvu

35. Finančna konferenca

5. Marketing Summit Belgrade

Konferenca

Konferenca

Konferenca

Konferenca

29. in 30. maj

14. junij

9. oktober

16. in 16. november

23. Slovenska marketinška konferenca

6. Družinska konferenca

10. Prodaja in marketing na policah

20. Poslovna konferenca Portorož

Konferenca

Konferenca

Konferenca

Konferenca

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

Spremljajte nas na: akademija.finance.si

Časnik finance

facebook.com/FinanceAkademija


36   akademija.finance.si BLOCKCHAIN

PRODAJA IN MARKETING NA POLICAH

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

FOTOUTRINKI IZ DOGODKOV


FOTOUTRINKI IZ DOGODKOV

akademija.finance.si

OKOLJSKO SREČANJE

MARKETING SUMMIT SARAJEVO

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017

37


38   akademija.finance.si LOGISTIČNA KONFERENCA

POSLOVNA KONFERENCA PORTOROŽ

Revija Poslovne akademije Finance, št. 34, december 2017


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.