Page 1

AKADEMČEK REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE, ŠTEVILKA 18, JUNIJ 2013

KOLIKO OPTIMIZMA JE ŠE OSTALO? NAJFINANČNIK3 SLOVENSKA MARKETINŠKA KONFERENCA5 KONFERENCA O DRUŽINSKEM PODJETNIŠTVU8 NAJPODJETNIŠKA IDEJA9 POSLOVNI AVTO LETA11

WWW.FINANCE-AKADEMIJA.SI


AKADEMČEK ŠTEVILKA 18, JUNIJ 2013

NAJFINANČNIK 2012 3 - 4

INTERVJU: SLOVENIJE NE VIDIM KOT NASLEDNJE GRČIJE ALI CIPRA

18. SMK 5 - 7

INTERVJU: ZALJUBLJENA V ŠTEVILKE IN LJUDI

NOVOST AKADEMIJE 8 PRILOŽNOSTI DRUŽINSKEGA PODJETNIŠTVA FOTOZGODBA 9 - 10 NAJPODJETNIŠKA IDEJA 2012 FOTOZGODBA 11 - 12 POSLOVNI AVTO LETA 2013 FOTO 13 - 15 POMLADNI UTRINKI

www.zlatarnacelje.si


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

UVODNIK

KOLIKO OPTIMIZMA JE ŠE OSTALO? O tem sem se spraševala pred začetkom dveh pomembnih majskih dogodkov v Portorožu – Finančne konference in Slovenske marketinške konference. Letošnja naslova obeh konferenc (Kje smo in kam gremo ter Marketing s pogumom) me, moram priznati, nista pustila ravnodušne. Pravzaprav sem bila radovedna, kaj imajo o slovenski prihodnosti, predvsem v gospodarstvu, povedati finančniki, pa tudi tržniki, predvsem tuji. Kako nas vidijo v tujini? Je Slovenija res naslednji Ciper ali celo Grčija? Kako doseči, da bomo še trošili in spet posegali po priznanih blagovnih znamkah, predvsem slovenskih? Tako domači kot tuji strokovnjaki nam (seveda) niso sadili rožic, razmere, v kakršnih smo se znašli, nam vzbujajo skrbi, pa vendar je tam, na koncu predora, videti luč. Predvsem moramo biti pogumni, imeti navdih in ideje, se nasloniti na lastno znanje in si upati. Ker se da, nič ni popolnoma izgubljeno. Še vedno so podjetja in posamezniki, ki kljub resnim finančnim težavam dokazujejo, da je mogoče biti uspešen. Prav o tem lahko preberete v tokratnem Akademčku – v zanimivem pogovoru z danskim finančnikom na začasnem delu v Kranju in marketinško direktorico leta. Prijetno branje! Manja Pušnik, urednica

Revija Poslovne akademije Finance // številka 18, junij 2013    

Urednica in novinarka: Manja Pušnik Grafična postavitev: Dejan Pehlić Fotografije: arhiv Časnika Finance Časnik Finance, d.o.o., Oddelek Poslovne akademije, Dalmatinova 2, 1001 Ljubljana akademija@finance.si Telefon: (01) 3091 475 Telefaks: (01) 3091 485

www.finance-akademija.si

2


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

SLOVENIJE NE VIDIM KOT NASLEDNJE GRČIJE INTERVJU ALI CIPRA Manja Pušnik

Tako trenutne razmere v Sloveniji ocenjuje Niels Erik Bech – Jacobsen, finančni direktor kranjske družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, prejemnik nagrade Najfinančnik 2012. Niels Erik Bech – Jacobsen je Danec na začasnem delu v Sloveniji. Ima kar 30 let izkušenj na področju financ in IT-ja. Družbi Goodyear se je pred petimi leti pridružil kot finančni direktor v Goodyear Dunlop Nordic & Baltic. Zaradi uspešnega delovanja v skandinavskih državah pa je pred dobrim letom in pol zasedel položaj finančnega direktorja v Goodyear Dunlop Srednja in Jugovzhodna Evropa s sedežem v Kranju.

Q:

Nedavno ste prejeli nagrado Najfinančnik 2012, ki ga podeljuje strokovna komisija v okviru Finančne konference. Kaj vam, kot finančniku, pomeni tovrstno priznanje?

A: Nagrada je vsekakor veliko

priznanje za dolgoročni uspeh našega podjetja in priznanje za vse odlične rezultate, ki jih je ekipa Goodyear Dunlop Sava Tires dosegla v 15 letih poslovanja. Obenem je priznanje tudi potrditev, da je družba finančno stabilna in da zagotavlja zahtevani nadzor in integriteto na vseh ravneh poslovanja. Seveda pa je ta nagrada tudi osebno priznanje. Čeprav sem bil sprva nad nagrado presenečen, sem zelo vesel spoznal, da sem komisijo prepričal z mojim pogledom na vlogo finančnega vodje v današnjem gospodarskem okolju.

Q:

Kako se v kranjski družbi Goodyear Dunlop Sava Tires spopadate z gospodarsko krizo, predvsem s plačilno nedisciplino?

A: Vseskozi se osredotočamo na

dolgoročni uspeh podjetja, izvajamo tudi nekaj programov, s katerimi ohranjamo konkurenčnost na dolgi rok,

3

www.finance-akademija.si

na primer stabilen proces načrtovanja prodaje, skrbno obvladovanje stroškov, zagotavljanje fleksibilnosti v proizvodnji, osredotočanje na donosne tržne segmente in podobno. Naš cilj je kupcem ponuditi kar najbolj zanimive pakete, vključno z iskanjem dobrih finančnih rešitev, ki ohranjajo plačilno disciplino tudi v času krize. Vidimo lahko nekatere primere, ko se kupci zaradi krize soočajo s težavami in slabšo likvidnostjo, a, zopet, z njimi tesno sodelujemo v iskanju najboljših rešitev in grajenja skupne prihodnosti.

Q: Na katere ovire največkrat

naletite, ko se v teh negotovih časih pogajate bodisi z bankami bodisi z dobavitelji?

A:

Med največjimi ovirami je zagotovo drag kapital. Na splošno pa so banke pri financiranju precej manj pripravljene sprejeti tveganja.

Q:

Kako ocenjujete trenutne razmere pri nas oziroma, ali menite, da lahko Slovenci sami rešimo gospodarske in finančne težave, s katerimi se soočamo?

A: Slovenija za Goodyear že od

nekdaj predstavlja konkurenčno državo s številnimi prednostmi, ki omogočajo razvoj proizvodnje z visoko dodano vrednostjo. Geostrateška lega, visoko usposobljena delovna sila in dobra infrastruktura predstavljajo velik potencial in kriza teh dejstev ni spremenila. Osebno Slovenije ne vidim kot naslednje Grčije ali Cipra. Opažam pa potrebo po uspešni implementaciji različnih reform in programov, če želi država

ostati konkurenčna na dolgi rok.

Q:

Kako v tujini, po vaših izkušnjah, gledajo na težave, s katerimi se spopada slovensko gospodarstvo?

A: Omenjanje Slovenije kot nasled-

nje države, ki bi potencialno lahko zaprosila za pomoč, v tujini ni ostalo neopaženo. Verjamem, da tudi mednarodni skupnosti ni vseeno, kaj se bo zgodilo s Slovenijo v prihodnje in da pozorno spremlja naslednje korake države.

Q:

Pred dobrim letom in pol ste se skupaj z družino iz Danske preselili v Slovenijo? Kakšne izkušnje ste imeli takoj na začetku bivanja in kako ste se kasneje prilagodili na življenje v Sloveniji?

A: Slovenija je za življenje izjemno

prijazna in mirna država. Je tudi zelo lepa dežela in obožujem dejstvo, da si lahko iz Ljubljane v eni uri tako na morju kot tudi v hribih. Ljudje so prijazni in večina zelo dobro govorijo angleško, kar nam precej olajša zadeve. Ljubljana je po velikosti približno enako velika kot moje domače mesto na Danskem, tako da se počutim kot doma. Z družino smo se hitro navadili na Slovenijo in tukaj zelo uživamo.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

OGLAS

Q:

Za konec bi vas prosila še za kratek opis vaše dozdajšnje kariere.

A: Imam več kot 30 let delovnih izkušenj,

večinoma na področju financ in IT-ja. Prvih enajst let kariere sem preživel pri lokalnih podjetjih na Danskem, na zadnje dve leti pri srednje velikem industrijskem dobavitelju za ladjedelniško industrijo. Leta 1993 sem se v iskanju novih izzivov in priložnosti preselil v Koebenhavn in se pridružil podjetju Freia Chokolade, ki ga je nedavno prevzelo podjetje Kraft Food ameriške korporacije Philip Morris. Kot vodja financ sem bil odgovoren za področje financ in IT-ja. Leta 1995 sem v podjetju Kraft Freia Marabou postal vodja zakladništva, nato pa kariero nadaljeval kot vodja poslovnega načrtovanja. Leta 1998 sem se ob nastopu funkcije vodje kontrolinga in načrtovanja preselil v Stockholm, v podjetju pa ostal vse do leta 2008, pri čemer sem opravljal več različnih funkcij. Leta 2008 sem se pridružil družbi Goodyear kot finančni direktor Goodyear Dunlop Nordic & Baltic s približno 150 zaposlenimi; odgovoren sem bil za področje financ, dobave in naročil ter področje informacijske tehnologije. Na podlagi uspeha v skandinavskih državah sem bil leta 2012 povišan na delovno mesto finančnega direktorja Goodyear Dunlop Srednja in Jugovzhodna Evropa (CSEE), ki ima sedež v Kranju. Tukaj sem odgovoren za finančno vodenje organizacije, ki pokriva 15 trgov in ima približno 1.500 zaposlenih.

O Goodyear Dunlop Sava Tires Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., ki bo 1. julija 2013 praznovalo 15. obletnico svojega poslovanja, je eno vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi.

»Verjamem, da tudi mednarodni skupnosti ni vseeno, kaj se bo zgodilo s Slovenijo v prihodnje in da pozorno spremlja naslednje korake države, » pravi Niels Erik Bech – Jacobsen, finančni direktor kranjske družbe Goodyear Dunlop Sava Tires.

Goodyear Dunlop Sava Tires, ki zaposluje 1.400 ljudi, proizvaja in trži pnevmatike za osebna in tovorna vozila, pnevmatike za industrijske in gradbene stroje ter motopnevmatike. Prodajni splet sestavljajo pnevmatike petih blagovnih znamk: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda in Debica.

www.finance-akademija.si

4


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

18. SMK ZALJUBLJENA V ŠTEVILKE IN LJUDI Sabina Petrov

Vodja strateškega marketinga in razvoja v Mlekarni Celeia Darja Teržan verjame, da je marketing gonilna sila podjetja, odgovoren za učinkovitost blagovnih znamk – njihovo prepoznavnost, prodajo, distribucijo, dobičkonosnost…

Ekipi Mlekarne Celeia se je Darja Teržan pridružila v začetku leta 2011. V podjetju so iskali okrepitev na področju trženjskega komuniciranja, čeprav se je pozneje izkazalo, da potrebujejo »marketingarja«. Da je tako, jim je na pogovoru za službo razložila kar sama. Za kadrovsko okrepitev v marketingu in krepitev trženjske funkcije nasploh so se v podjetju odločili potem, ko so leta 2010 sprejeli odločitev o preporodu blagovne znamke Zelene doline in pripravili strategijo podjetja od leta 2010 do 2015. K temu je pripomoglo težko poslovno leto 2009, ko se je Mlekarna Celeia srečala s precejšnjim vrednostnim upadom prodaje in slabšanjem svoje dobičkonosnosti. Lastniki (17 zadrug) so upravi naložili, da mora ukrepati, njeno predlagano strategijo pa zatem potrdili. Podvojili tržni delež Da je bila odločitev za kadrovsko okrepitev v marketingu in krepitev trženjske funkcije nasploh prava, dokazujejo ne le poslovni rezultati družbe, ki ji je prihodke z 49 milijonov evrov v letu

5

www.finance-akademija.si

2009 lani uspelo povečati na slabih 60 milijonov evrov, skoraj podvojiti tržni delež v Sloveniji z 10 na zdajšnjih 18 odstotkov in vstopiti na nove trge, ampak tudi zlata nagrada za učinkovitost trženjskega komuniciranja effie 2012. To je Mlekarna Celeia skupaj s partnerskima agencijama Pristop in Pristop Media osvojila za komunikacijsko kampanjo Naprej k naravi za znamko Zelene doline. Z njo ji je postavljene poslovne, trženjske in komunikacijske cilje uspelo ne le doseči, temveč preseči. »S premišljeno zasnovano prenovo portfelja in komunikacij je Mlekarna Celeia dosegla dvomestno rast v obdobju, ko je kategorija dvomestno upadala,« je med drugim dejala žirija Effie 2012 in poudarila izjemno dobro razdelano izhodišče kampanje, odličen vpogled v ciljno skupino in dobro predhodno analizo trga. (O rezultatih, ki so Mlekarni Celeia prinesli zlati effie, več v okvirju.) Številke in matematiko ima rada od nekdaj Prvi sestanek kolegija v Mlekarni Celeia je Darji Teržan, ki namesto slovenske sopomenke trženje vztraja pri uporabi tujke marketing, še živo v spominu. Kot pravi, je razumela bolj malo, saj so na njem govorili predvsem o tonah in kilogramih. Pri točki razno je svoje nove sodelavce presenetila z vprašanjem, koliko dobička je mlekarna ustvarila ta mesec, ali so zaslužili za plače in kakšne načrte imajo za naslednji mesec. Sama je namreč prihajala iz multinacionalke, kjer je bil dobiček, kot pravi, sveta stvar, številke pa temelj vsega

poslovanja. Številke podjetja je v vlogi vodje marketinga želela prečesati tudi sama in s prošnjo zanje sodelavce presenetila še enkrat. Da bi se tržnik poglabljal v številke o poslovanju, ni bilo v navadi. Kot še danes ni v navadi v marsikaterem podjetju, kar je škoda. Darja Teržan ima številke in matematiko rada že od nekdaj. »Številke so temelj in dajejo pogled na učinkovitost marketinga. S številkami pogledamo v svet izdelčnih kategorij in njihovih potencialov. Številke je treba znati brati in razumeti. Samo tako lahko v marketingu zagovarjamo proračun kot investicijo in jaz ga. Treba je znati pokazati potencial, zato je razumevanje številk nujno,« poudarja. Marketinški načrt v treh tednih Ko je po svojem prvem kolegiju v Mlekarni Celeia številke o poslovanju in rezultatih posameznih dejavnosti, programov in znamk prečesala, je v treh tednih sestavila marketinški načrt, ki je izhajal iz že sprejete strategije podjetja 2010–2015.

»Biti moramo še boljši, bolj inovativni, drugačni, cenovno učinkoviti, obenem prepričljivi ter ne nazadnje kredibilni do naših uporabnikov. Danes prostora za napake preprosto ni,« o izzivih v trženju pove marketinška direktorica leta Darja Teržan.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

»Še nikoli tako hitro,« prizna. Njen cilj je bil optimizacija procesov, zato je v načrtu po načelu »več je manj« počistila z vrsto nedonosnih dejavnosti, ki so jih v družbi izvajali v preteklosti, in se osredotočila le na najpomembnejše. »Mnogi v podjetju so se ubijali z delom, v veliko primerih brez pravega razloga oziroma rezultata,« je ugotovila.

sodelavcev. Poleg izjemnega strokovnega znanja, ki ji še kako pride prav v Mlekarni Celeia, prednost dela v multinacionalki vidi tudi v sistematičnem vlaganju v razvoj talentov in v nesebičnem izmenjevanju znanja s sodelavci.

Sama je zagovornica fokusa oziroma osredotočenosti, pove. In v smehu doda, da jo partnerji v Bosni in Hercegovini naslavljajo z »gospa Fokus«, kar razume kot kompliment.

Svoje najpomembnejše dosežke na področju trženja je letošnja marketinška direktorica leta Darja Teržan strnila tako:

»Ne« zanjo ne obstaja

»Svojo pot v marketingu sem začela v mednarodnem okolju, kjer nam je s sodelavci uspelo porušiti vse marketinške in prodajne cilje. Še vedno s ponosom gledam na dosežke blagovnih znamk Sensodyne, Corega in Parodontax. Verjamem, da mi uspeva prenašati izkušnje iz mednarodnega okolja v slovensko podjetje iz mlekarske industrije.

»Sem človek akcije, človek dejanj,« o sebi pravi Darja Teržan. In hkrati dodaja, da jo že od malega ženejo radovednost, strast in spoznavanje neznanega. Beseda ne zanjo ne obstaja. »Verjamem, da se vse da.« Kot pravi, jo najbolj motivira prav tisti, ki reče, da se nekaj ne da. »Vse se da, le pot je treba poiskati,« zatrdi in doda, da gre ta včasih pač malo naokoli. »Sem človek ljudi, ljudi imam rada,« še pove Teržanova, ki želi v svoji ekipi sodelovati z ljudmi, ki so si energijsko podobni, vedno iskreni in imajo podobne vrednote. »Njihovo znanje je lahko oziroma mora biti različno, vrednote pa podobne,« pove in doda, da se je tega naučila v multinacionalki, v kateri je preživela osem let. Dragocene izkušnje iz multinacionalke Prav v multinacionalki GlaxoSmithKline so ugotovili, da je študentka konfekcijske tehnologije iz Savinjske doline nadarjena za marketing in prodajo. »Na pogovoru za študentsko delo so me vprašali, ali znam kak tuji jezik – dva sem povedala, angleščino in srbohrvaščino –, in ali znam zagnati računalnik,« pove v smehu. Po naravi radovedna svojega dela v marketingu, prodaji, financah, logistiki, distribuciji ni le vestno opravila, temveč želela tudi vedno vedeti in razumeti, kaj vse skupaj pomeni. »Za mojo prednost, ki je sama tedaj sicer nisem prepoznala, se je izkazala sposobnost širokega pogleda. To je talent, ki je precej redek tudi med menedžerji. Njihov pogled je navadno ozko usmerjen v cilje,« pove. Čeprav se je v družbi izkazala, so po koncu študija zaposlitev v marketingu ponudili drugi kandidatki. Sama se je zato lotila iskanja službe in se med 200 kandidati v drugi multinacionalki s sedežem v Mariboru skupaj s še enim kandidatom uvrstila v vrh izbora. Tik pred podpisom pogodbe o zaposlitvi si je premislila. »Srce mi tega preprosto ni dovolilo,« pove. Ker se je po treh mesecih izkazalo, da GlaxoSmithKline s svojim prvim izborom ni imel srečne roke, je priložnost oziroma službo Darja Teržan le dobila. »Z ekipo smo premikali gore,« pove in ganjeno prizna, da se ji še danes naježi koža, ko se spomni svojih tamkajšnjih

Dosežki v trženju, ki so ji v ponos

Danes s ponosom gledam na našo mlekarno, naše zadruge in dobavitelje ter sodelavce, ker skupaj krojimo našo usodo. Kot največja mlekarna v slovenski lasti dokazujemo, da nam uspeva premikati meje v slovenski prehrambni industriji. Kljub težkim časom v Mlekarni Celeia skupaj z dobavitelji mleka premagujemo ovire in skrbimo drug za drugega. Danes je to vrednota in varnost tako za ene kot druge, razmeram se skupaj prilagajamo in načrtujemo skupni razvoj. Slovenski trg z mlečnimi izdelki je bil leta 2012 precej bolj okrnjen kot leto prej. Za ekipo je precej razburljivo leto, dolžniška kriza, upad kupne moči in poraba so se pokazali tudi v prehrambni industriji. Kljub temu smo leto 2012 končali s šest odstotkov večjo prodajo kot leto 2011 in pozitivnim izidom ter rekordno rastjo blagovne znamke Zelene doline. Doseženi rezultati so potrditev, da delamo prave stvari, vsekakor pa naša pot še ni končana. Z jasno strategijo in jasno določenimi cilji, inovativnostjo, pravo kombinacijo trženjskega spleta, organizacijske klime, povezovanja s strateško ravnijo ter učinkovito taktično izvedbo nam je uspelo na zelo konkurenčnem trgu ne le ohraniti, ampak izboljšati položaj blagovne znamke Zelene doline in ustvariti presežek v slovenski prehrambni industriji. O rezultatih priča tudi zlata nagrada effie 2012 za trženjsko komunikacijsko učinkovitost.« Prostora za napake danes preprosto ni »Danes kot največja zadružna mlekarna v Sloveniji skrbimo za več kot 1.400 družin in ni nam vseeno, kakšna bo naša usoda. Danes skupaj z našimi lastniki krojimo naš razvoj. Znamo se poslušati in stopiti skupaj. In te izkušnje – povezovanje z zadrugami, dobavitelji, ki sem jih dobila v Mlekarni Celeia, so zame neprecenljive.« Mlekarna Celeia ima približno 1.200 dobaviteljev, od katerih

www.finance-akademija.si  

6


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

odkupi blizu sto milijonov litrov mleka. En cent višja odkupna cena tako za mlekarno pomeni milijon evrov dodatnih stroškov, večkrat ponovi Teržanova. In katerim izzivom na področju trženja posveča v zadnjem času največ časa in energije in kako nanje odgovarja oziroma se z njimi spopada? »Danes se spoprijemamo predvsem z upadom porabe, kar je primerno razmeram v Evropi, ne pa tudi načrtom našega podjetja. V Mlekarni Celeia vsako leto odkupimo več slovenskega mleka, kar pomeni, da je treba več tudi prodati. Osebno menim, da to za nas, »marketingarje« nikakor ne sme biti izgovor, kvečjemu nasprotno: razmere, v katerih smo, so nas pripravile do tega, da se na trgu odzivamo hitreje, se prilagajamo tržnim razmeram in potrebam naših uporabnikov. Preprosto povedano: moramo biti še boljši, bolj

Kdo je Darja Teržan Darja Teržan je dobri dve leti vodja strateškega marketinga in razvoja v Mlekarni Celeia. Pred tem je osem let delala v multinacionalki GlaxoSmithKline (leto in pol še kot študentka), kjer je zasedala različne položaje v marketingu in prodaji. Nazadnje je bila odgovorna za program ustne higiene v srednji in vzhodni Evropi. Na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti je študirala konfekcijsko tehnologijo, diplomirala pa iz normiranja proizvodnje v tekstilni industriji. V Celju je končala srednjo tekstilno šolo. Želela je postati fizioterapevtka, a sta ji za vpis zmanjkali dve točki. V prostem času rada igra odbojko, rada potuje, morje ji pomeni balzam za dušo, sprehaja psičko Gino, zadnje čase ji je hobi samokolnica, lopata in zemlja oziroma urejanje okolice.

7  

www.finance-akademija.si

inovativni, drugačni, cenovno učinkoviti, hkrati prepričljivi in ne nazadnje kredibilni do naših uporabnikov. Zdaj prostora za napake preprosto ni. V Mlekarni Celeia smo v zadnjih letih poskrbeli za ogromno sprememb in zavedamo se, da je to del našega vsakdanjika ter da spremembe niso nič slabega. Pred tremi leti, ko smo začrtali novo pot blagovne znamke Zelene doline, smo si postavili visoke cilje, ki jim danes tudi sledimo. Marketing in razvoj smo postavili v srce podjetja in spremenili pogled nanj. Če spremeniš gledanje na stvari, se stvari, na katere gledaš, spremenijo, je misel, ki opisujejo leto 2010 in pogumno odločitev o preporodu blagovne znamke Zelene doline. Nismo iskali izgovorov in verjeli smo v postavljene cilje. Ovire smo spremenili v izzive, ki so nam pomagali postati boljši. Še vedno spreminjamo ovire v izzive,« končuje marketinška direktorica leta.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

NOVOST AKADEMIJE PRILOŽNOSTI DRUŽINSKEGA PODJETNIŠTVA Manja Pušnik

Poslovna akademija časnika Finance prvič organizira konferenco Družinsko podjetništvo 2013. Brezplačni dogodek bo 19. junija v Ljubljani. Vabimo vas na prvo konferenco Družinsko podjetništvo 2013, ki bo v ospredje postavila aktualne izzive družinskega podjetništva v Sloveniji; izzive vodenja, družine, nasledstva, prenosa lastništva, financiranja, rasti.

družinske člane v podjetje in kako se ločiti od njih, kako v lastništvo vstopajo nečlani družine, kako navezati partnerstva, vključevati vodilne v lastništvo?

Udeležba je brezplačna, prijava pa zaradi omejenega števila mest nujna!

Kako do rasti, kaj moramo razčistiti, preden začnemo delati za rast, katere so pasti rasti malega podjetja in kako se jim izogniti? Ali si jo sploh želimo ali raje ostajamo v svojem »vrtu«? Vprašanja, ki si jih postavljajo mala in srednja podjetja.

Kaj boste izvedeli? Uvodni pogovor na temo »Kako preseči poslovni krč in kakšne so možnosti družinskih podjetij?« bo potekal pod vodstvom Petra Frankla, direktorja in odgovornega urednika časnika Finance. O Izzivih vodenja : Kako preseči zaverovanost v lastno vseznanje in vseuspešnost, kako najti tujega človeka, ki bo upravljal podjetja ali deloval kot partner? Ali smo Slovenci tega sposobni ali nismo, ali to ubija našo rast? Smo sposobni vzpostaviti zaupanje, zaposliti boljšega od sebe? Kako poiskati in vpeljati zunanji menedžment? Kje so glavne pasti in kako priti do zaupanja? Kje so koristi zunanje svetovalne in menedžerske pomoči? Izzivi družine : Kako usklajevati različne poglede in interese družinskih članov, da morebitna razhajanja ne bi ogrozila prihodnosti podjetja? Kako urediti odločanje, kjer pri tem sodeluje več članov? Kako se lotiti umika starejše generacije, kako umik speljati tako, da bo najbolje za podjetje in za družino, kako vključevati

Izzivi poslovnega (pre)živetja in rasti:

Pogovor članov družine o družinskem podjetništvu Izzivi družinskega podjetništva skozi oči očeta in sina. Pogovor s Stankom in Petrom Polaničem (Skupina Panvita), očetom in sinom, o tem, kako vsak vidi izzive družinskega podjetništva, kako se oče poslavlja od aktivnega vodenja podjetja in kako ga prevzema sin, kako podjetje vpliva na njun odnos in kako družinska vez vpliva na poslovno odločanje. O teh in drugih izzivih družinskega podjetništva se bo z gostoma pogovarjal Peter Frankl.

Več na spletni strani: www.finance-akademija.si/druzinska/

1.

Družinska podjetja imajo pomemben delež v slovenskem gospodarstvu, kjer se njihova vloga še povečuje. Ker na Financah podpiramo in spodbujamo podjetniško razmišljanje in poslovanje, smo se odločili ustvariti okolje za družinska podjetja in organizirati konferenco, ki bi omogočila izmenjavo mnenj in izkušenj. Družinska podjetja delijo izzive vseh ostalih malih in srednjih podjetji. Povezani so z specifičnimi razmerami na trgih danes in izzivi rasti podjetja. Ob teh izzivih je prisotna še dodatna skupina izzivov, ki izhaja iz družinskega lastništva, ki prinaša zapletenost odnosov v družini in odnosom med družino, zaposlenimi in zunanjimi managerji. Vse to sestavlja paleto izzivov s katerimi se srečujejo družinska podjetja danes. O teh izzivih in primerih uspešnega premagovanja bomo govorili na konferenci Družinsko podjetništvo 2013.

Konferenca o družinskem podjetništvu 19. junij 2013, Ljubljana www.finance-akademija.si

8


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

LINKEDAGE IN MOBILNA APLIKACIJA 3R ZMAGOVALCA NAJPODJETNIŠKE IDEJE Manja Pušnik

Prireditve ob razglasitvi Najpodjetniške ideje in Najpodjetniške ekoideje 2013 v ljubljanskem hotelu Plaza se je udeležilo okoli 130 ljudi, predvsem podjetnikov. V desetih letih smo na časniku finance predstavili več kot 550 najpodjetniških idej in zbrali sto finalistov.

slovenskih domov za ostarele, štirje iz Hrvaške, trije iz Italije.

AJPODJETNISKA Najpodjetniško ekoidejo smo letos izbirali tretjič, najpodjetniško idejo pa desetič. Sicer pa na časniku Finance nadaljujemo z enajstim izborom najpodjetniške ideje in četrtim najpodjetniške ekoideje. Predstavljamo zmagovalca

Spletno orodje LinkedAge je Najpodjetniška ideja 2013

Mobilna aplikacija 3R – več kot odpadki je prejela nagrado Najpodjetniška eko ideja 2013

Zadnja inovacija okoljske raziskovalke Marinke Vovk je mobilna aplikacija Več kot odpadki. Ta bo spodbudila uporabnike, da bi bolje ravnali z odpadki kot surovinami in precej omejili porabo virov, hkrati pa spremenili svoje vrednote. Občani dvajsetih slovenskih občin lahko na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih že brezplačno uporabljajo to aplikacijo. Ta temelji na načelu 3R (reduce, reuse, recycle – prepreči, ponovno uporabi, recikliraj) in bo ljudi naučila preprečiti oziroma vnovič uporabiti odpadke, te pa tudi pravilno ločevati.

D E J A Tomaž Lorenzetti in Marko Guček, solastnika podjetja Socinet, s komunikacijskim orodjem LinkedAge starejšim ponujata najem in izmenjavo nastanitvenih zmogljivosti v domovih za ostarele in varovanih stanovanjih v drugem kraju in drugi evropskih državi. V svojo mrežo povezujejo domove za ostarele po Evropi in uprave varovanih stanovanj. Pristopilo je že devet

9

www.finance-akademija.si

Poglejte si letošnjo slovesno razglasitev Najpodjetniške ideje in Najpodjetniške ekoideje skozi fotografski objektiv.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

Na okrogli mizi "Kako ženske vodijo podjetja" sta sodelovali podjetnici Irena Fonda iz Ribogojnice Fonda (levo) in Petra Melanšek iz podjetja Vivapen.

Dejan Turk, predsednik uprave Si.Mobila je Tomažu Lorenzettiju in Marku Gučku izročil nagrado Najpodjetniška ideja 2013.

Martina Vovk, dobitnica nagrade Najpodjetniška ekoideja 2013.

www.finance-akademija.si

10


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

POSLOVNI AVTO KAKO SMO RAZGLASILI ZMAGOVALCE POSLOVNEGA AVTA LETA Manja Pušnik

V deževnem in hkrati romantičnem okolju grada Otočec smo tokrat že osmič razglasili letošnje zmagovalce izbora Poslovni avto leta (PAL) 2013. Na dogodek je kljub slabemu vremenu prišlo prek 250 gostov iz avtomobilske in drugih panog, dogodek je vodila izkušena voditeljica Bernarda Žarn, popestril pa ga je Vasil Hadžimanov band, prepoznavni beograjski jazz pianist in skladatelj. Tudi letos je dogodek potekal pod generalnim pokroviteljstvom zavarovalnic Generali. Sklepni dogodek je strnil leto dni preizkušanja in ocenjevanja okoli 60 avtomobilov izbora PAL, skoraj dva meseca glasovanja med 20 finalisti, po pet v vsaki kategoriji, in še ocenjevanja sedmih uglednih slovenskih menedžerjev, ki so konec aprila na cestah do Vranskega in še na poligonu centra varne vožnje AMZS Vransko preizkušali peterico najbolj imenitnih menedžerskih avtov - lexusa GS, jaguarja XF, BMW serije 6 gran coupe, BMW serije 7 in mercedes-benza razreda E.

Zavarovalnici, pokrovitelju dogodka PAL, in Časnika Finance, da bi zapisali pravi glas ljudstva brez vplivov zainteresirane javnosti. Rezultati glasovanja bralcev so bili pričakovani, največ točk so dobili najbolj prepoznavni in ugledni avtomobili, katerih distributerji in trgovci že dolga leta vlagajo v trg in servisno mrežo. Zadnja žirija, sedem uglednih direktorjev podjetij v Sloveniji pa je limuzine najvišjega razreda ocenjevalo z najbolj zahtevnimi očmi, saj so sami uporabniki avtomobilov v tem razredu. Najbolj so cenili varnost, tehniko, udobje in užitke v vožnji, ki jih limuzine s cenami od 50 do dobrih sto tisoč evrov morajo ponujati v izobilju. Poglejte si foto utrinke s slavnostnega dogodka ob razglasitvi Poslovnega avta leta na gradu Otočec.

Najboljši so dobri na vseh področjih Vseh 60 kandidatov izbora PAL se je moralo najprej dokazati novinarski žiriji časnika Finance. Ocenjevali smo tehniko, udobje, uporabnost, varnost, porabo goriva in ogljični odtis, vozne lastnosti in stroške, tako nakupa kot lastništva. Stroški so bili najpomembnejše merilo v nižjih kategorijah, v višjih pa smo najbolj cenili tehniko in vozne lastnosti, tudi izpuste ogljikovega dioksida - torej odgovornost managerskih limuzin do okolja. Po slabem letu dni ocenjevanja smo zbrali po pet finalistov v vsaki kategoriji in jih prepustili bralcem Financ. Pri bralcih štejeta ugled, dobro delo trgovcev Vsak od bralcev je lahko glasoval le enkrat, s seznama glasov pa smo izločili avtomobilske trgovce, zaposlene pri Generali

11

www.finance-akademija.si

Zmagovalci izbora so: Mali službeni avto leta – renault clio Službeni avto leta – volkswagen golf Poslovni avto leta – mazda6 Managerski avto leta – BMW serije 7


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

Sadko Mezgec, PSA Slovenija in Azer Šarić, KMAG (z leve).

Bernarda Žarn in Aleš Marguc (Mazda motors Slovenija).

www.finance-akademija.si

12


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

Jubilejne 30. Finančne konference se je udeležilo prek 200 finančnikov.

FOTO

POMLADNI UTRINKI

Andraž Grahek, Capital genetics.

Goran Brankovič in Draško Veselinovič med klepetom na večernem druženju finančnikov.

13

www.finance-akademija.si

Finančna konferenca je bila hkrati tudi priložnost za druženje in mreženje.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

18. Slovenska marketinška konferenca na temo "Marketing s pogumom" je k razpravi pritegnila številne udeležence.

Patrick D. Cowden, uvodni govornik na 18. SMK.

Thierry Villard (Goodyear Dunlop Sava Tires) je govoril o slovenskem pogumu in regionalnem uspehu.

Voditeljica Bernarda Žarn.

www.finance-akademija.si

14


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

Koncert Zorana Madžirova, virtuoza na "bottlephonu", ksilofonu podobno tolkalo, sestavljeno iz steklenic.

Darja Teržan, marketinška direktorica leta v družbi z Ladejo Košir (v sredini) in Evo Aljančič (Si.Mobil).

Petra Majdič, Maja Makovec Brenčič in Peter Frankl na zaključnem pogovoru 18. SMK.

15

www.finance-akademija.si

Profile for Dejan P.

Akademček 18  

Revija Poslovne akademije, junij 2013

Akademček 18  

Revija Poslovne akademije, junij 2013

Profile for multidejo
Advertisement