Page 1

AKADEMČEK

REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE, ŠTEVILKA 15, DECEMBER 2012

WWW.FINANCE-AKADEMIJA.SI


AKADEMČEK ŠTEVILKA 15, DECEMBER 2012 C

M

Y

CM

NOV OKUS

MY

V NOVI EMBALAŽI

CY

CMY

K

INTERVJU 3-4

Čaji slovenskih smučarskih reprezentanc.

www.1001c .1001c

w w.facebook.com/1001cvet .faccebo .fa ebook. k.com/1001c k. m/1001cvet m/1001c

ADIJO BIROKRACIJA, DOBER DAN INVESTICIJE!

BREZ REVOLUCIJE 5

Ko dobite, Kar si res, res, res želite.

MARKETING V LETU 2013

14. PKP 7-8 KLJUČNE MISLI GOVORNIKOV NA 14. PKP

darilni boni btC CitY Podarite bližnjico do vseh skritih želja!

ZIMSKI VRVEŽ 9-10 S SMUČIŠČA NARAVNOST V MESTNI VRVEŽ IN OBRATNO V SLOGI JE MOČ 11 ANINA ZVEZDICA FOTO 15-16 UTRINKI 2012

TO JE MOJE MESTO!

BTC 2012 darilni boni OGLAS 118x95.indd 1

VAS NAPADA HUD GLAVOBOL?

WWW.BTC-CIT Y.COM

11/15/12 10:25 AM

NOVO! DIVERIN.

www.lek.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

MOČAN TAM, KJER NAJBOLJ BOLI


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

UVODNIK VSE BO V REDU

No, pa je še eno leto naokoli. Ne vem, kako je z vami, ampak pri meni je minilo srhljivo hitro. Zdi se mi, kot da smo le nekaj tednov nazaj dejansko stopili v 2012, pa bo že “na programu” 3. Bilo je intenzivno leto, polno zelo lepih dogodkov, pa tudi zelo izčrpavajočih situacij, ko včasih ni bilo videti pametne rešitve. Ko razmišljam, kaj je v splošnem najbolj zaznamovalo dogajanje v tem letu, mi najprej na pamet pade: strah. Pritlehno se je prikradel v vse pore družbe in hromi ne le normalno funkcioniranje, temveč tudi zdrav pogled v prihodnost. Strah, kaj bo jutri, pojutrišnjem ... Sliši se “zlajnano”, vem, a dejstvo je, da se moramo mi odločiti, da si nas strah pač ne bo pokoril. “Niso strahovi zunaj nas, strahovi so v nas,” mi je nedavno rekla sodelavka. Bodimo pogumni! Vse bo v redu! Želim vam lep skok v novo leto, ki naj ga zaznamujejo dobra volja, optimizem in novo znanje!

Revija Poslovne akademije Finance // številka 15, december 2012 Urednica in novinarka: Ksenja Tratnik Grafično oblikovanje: Lindsey Behrends Postavitev: Dejan Pehlić Fotografije: arhiv Časnika Finance Časnik Finance, d.o.o., Oddelek Poslovne akademije, Dalmatinova 2, P.P. 374, 1001 Ljubljana akademija@finance.si telefon (01)30-91-475 faks (01)30-91-485 www.finance-akademija.si 2


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

INTERVJU

ADIJO BIROKRACIJA, DOBER DAN, INVESTICIJE!

Ksenja Tratnik

Mark Minevich je ustanovitelj podjetja Going Global ventures, ki ima sedež v New York, ukvarja pa se z globalnimi investicijami in strateškim svetovanjem. Trenutno sodeluje s številnimi multinacionalnimi korporacijami. razmere, zato govorimo o tesnejšem povezovanju Evropske unije, po drugi strani pa se države članice niso pripravljene odpovedati svoji suverenosti. Kakšen je vaš pogled na Slovenijo z vidika investitorja, če upoštevate zgoraj navedeno?

o:

v: Kaj bi svetovali Sloveniji v tem trenutku?

o:

Slovenija se sooča s številnimi političnimi vprašanji, že na globalni ravni se spopadamo s hudo krizo, in kot je svetoval OECD, bo treba uvesti določene varčevalne ukrepe, če boste želeli državo pripeljati nazaj na prave tire in očistiti stanje. Evropa v celoti potrebuje čiščenje, v njej je preveč birokracije in tudi preveč različnih politik različnih vlad. Osredotočiti bi se bilo potrebno na daljnosežne cilje: inovacije in druge storitve, ki jih lahko ponudi Slovenija, kot sta recimo čista energija in trajnostni inženiring, premisliti pa bi veljalo tudi o ustanovitvi investicijskega sklada. V tem trenutku je namreč fokus usmerjen na iskanje odgovora, ali boste uresničili ukrepe, ki jih predlaga EU, ni pa misli na dolgoročen razvoj. To me zelo skrbi.

v:

V bistvu smo na nek način ujeti v precep: na eni strani moramo počistiti

3

www.finance-akademija.si

Pred Slovenijo je še dolga pot, da postane "naravna destinacija" za severnoameriške investitorje, za investitorje iz evropskih držav pa velja drugače. Če Slovenija izboljša svojo politiko pri delovni zakonodaji, sociali in davkih, potem lahko pričakuje občutno povečanje tujih investicij. To se lahko zgodi le, če boste racionalizirali birokracijo in se resnično osredotočili na zagotavljanje ustrezne, predvsem bolj agilne in prožne strukturne pomoči vlagateljem. Ameriški vlagatelji se namreč osredotočajo na posle, pri katerih se vložek povrne hitro, iščejo likvidnost in želijo imeti možnost hitrega izhoda iz posla, če bi ga potrebovali. Slovenija ima zelo rigidno delovno zakonodajo, številne regulatorne omejitve predstavljajo zelo velik izziv, ko govorimo o dolgoročnih investicijah. Slovenija ima potencial na področju farmacije, medicinskega turizma, čistih tehnologij in obnovljivih virov energije.

v: Kako vidite vlogo podjetij v državni lasti in vlade?

o: Treba je najti ravnovesje: Slovenija

mora imeti javno-zasebno partnerstvo, ustanoviti morate delovne skupine, kot so tiste s tveganim kapitalom, ki se morajo osredotočiti na ustanavljanje novih družb. Ne pravim, da je potreben popoln umik države, toda hkrati je

treba omogočiti gospodarstvu, da vzpostavi strukturno prožnost brez vpletanja države. Hkrati pa je seveda treba zaščititi družbo. Zavedam se, da je kultura v Evropski uniji drugačna kot v ZDA, a sem prepričan, da morajo biti pogoji za investicije veliko bolj prožni.

v:

Slovenija je majhna država. Je to prednost ali slabost? Ko namreč govorimo o možnosti zaprositve za evropsko pomoč, nas vsi tolažijo, da tudi v primeru, da jo dobimo, to ne bo zamajalo EU, na drugi strani pa majhnost pomeni, da te nihče ne smatra za vplivnega igralca.

o:

Kako pridobiti ameriške investitorje v Slovenijo je ključno vprašanje. Menim, da je potreben velik poudarek na ustvarjanju svetovno znanih znamk. Toda kako to uresničiti? Treba je nenehno promovirati znamke. Mislim, da je biti majhna država lahko prednost, in sicer v smislu, da lahko hitro odreagira na spremembe. Ni se namreč treba ukvarjati z velikimi organizacijskimi strukturami, zato je lažje tudi uvajanje trajnostnih inovacijah. Ljubljana recimo je prepoznana kot mesto s pametno infrastrukturo, tehnološkim parkom, ki je zelo impresiven, ponaša se tudi z univerzami in drugimi podpornimi objekti. Slovenija mora postati konkurenčnejša s cenovnega vidika: razumeti morate, da ljudje iščejo vrednost. Kaj mi lahko ponudite drugačnega, novega? Fotovoltaična tehnologija je zelo konkurenčna, uporabili pa bi jo lahko v vsem: tudi recimo v mobilnih napravah. Če torej ponujate vrednost in ste majhni, podpira pa vas


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

dovolj javno-zasebnih partnerstev, da lahko rastete in se razvijate, potem dejstvo, da ste majhni, ne igra nobene vloge.

v:

Kako vidite vlogo tujih vlagateljev pri okrevanju gospodarstva?

o: Vlagatelji se soočajo z velikimi izzivi.

Njihov ključni cilj je zavarovati svoj kapital. Ne želijo izgubiti denarja. Vlagatelji bodo vlagali denar v različne posle, vendar pa želijo imeti garancije. Investicijski menedžerji morajo narediti vse, kar je v njihovih močeh, da se bodo izognili tveganju.

gledamo s celostnega vidika, je kriza odprla okna, kjer lahko države razmišljajo strateško, predvsem s ciljem, da se kaj podobnega ne bi nikoli več ponovilo. Torej najprej morajo stabilizirati stanje, pri čemer je treba uvesti drugačen model, ki vključuje tudi delovanje različnih skupin, ki prej niso sodelovale skupaj.

Trenutno sodeluje s številnimi multinacionalnimi korporacijami. Je tudi član izvršnega svetovalnega odbora poslovne skupine Comtrade, ki se ukvarja s produktnim R&D in visokotehnološkimi storitvami, svoje razvojne urade pa ima v Sloveniji.

v: V katerih panogah bi morala biti Slovenija bolj odprta do tujih investicij?

Kot strateg in svetovalec v tehnološkem sektorju deluje že več kot 20 let, med drugim je zasedal izvršne položaje v IBM, služboval pa je tudi v drugih uglednih družbah, kot so BTM Corporation and Institute, Deutsche Bank, Comcast, Qwest Communications in drugih.

o:

Mislim, da imajo največ potenciala čiste tehnologije, trajnostna industrija in avtomobilska industrija, kjer že zdaj slovenska podjetja sodelujejo s podjetji, kot je BMW in druga. Upam, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje. Veliko možnosti za razvoj vidim tudi v medicinskem turizmu in pametni logistiki.

v: Veliko je govora o voditeljstvu. Kaj je

Je tudi avtor dveh knjig o poslovanju in tehnologiji, prejel pa je tudi ugledno nagrado Alberta Einsteina za izjemne dosežke.

narobe z voditelji 21. stoletja?

o: To je zelo zanimivo vprašanje. Zame

je voditeljstvo vse, ključne pa so vrednote. Seveda moraš kot voditelj početi nekatere stvari, ki izhajajo iz same narave dela, hkrati pa moraš ves čas opominjati sebe in druge, da se zavzemaš za določene vrednote. Da si na tem položaju zato, da uresničuješ potrebe svojih strank: nič ni bolj pomembno od stranke oziroma državljana v političnem kontekstu. Kot voditelj si odgovoren za nenehne spremembe, s čimer zagotavljaš konkurenčnost pri zadovoljevanju potreb svojih strank. Zavedati se moraš, da smo del družbe, smo del skupine. Voditeljstvo pomeni sprejemanje odločitev in sicer v skladu z vrednotami, ki jih imaš v sebi, in združenimi z znanjem, ki ga pridobiš.

v: Ali so po vašem mnenju kakšne pozitivne posledice krize?

o:

Rekel bi, da je kriza odprla priložnosti na način, ki ga prej nismo poznali. Če

Mark Minevich je ustanovitelj podjetja Going Global Ventures, ki ima sedež v New York, ukvarja pa se z globalnimi investicijami in strateškim svetovanjem.

HomeCHEF. PEČICA POLNA ZNANJA. Pečica HomeCHEF v svoji revolucionarnosti združuje znanje kuharskih mojstrov z uporabniku prijazno tehnologijo. Velik barvni TFT zaslon poenostavlja izbiro nastavitev s preprostim drsenjem po menijskih sklopih, največjo prednost pečice pa predstavlja patentirano koračno pečenje STEPbake, ki omogoča vnaprejšnjo nastavitev sprememb temperature, načinov ogrevanja in vmesnih časov pečenja za izbrano jed. HomeCHEF je premišljena izbira za vselej odlično kulinarično doživetje, ki navduši tako začetnike kot prave kuharske mojstre.

www.gorenje.com

www.finance-akademija.si

4


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

MARKETING V LETU 2013 BREZ REVOLUCIJE Še večja osebna angažiranost in novi modeli razumevanje potrošnika dva od predpogojev za uspešno trženje. Med letoma 2010 in 2011 se je število virov, ki jih posameznik uporablja pri odločanju o nakupu, skoraj podvojilo, in tak trend se bo nadaljeval tudi v prihodnje. Tako je na seminarju o prihodnosti marketinga v letu 2013 dejal Rok Hrastnik iz Iproma. "Ko ljudje kupujejo avto, uporabijo kar 18 virov informacij," je navrgel enega od primerov, ki so jih pokazale tuje raziskave. Kakšni so podatki za Slovenijo, zaenkrat še ni znano, saj je raziskava, ki jo delajo skupaj z Valiconom, še v teku, a jasno je, da je tudi slovenski potrošnik popolnoma drugačen kot pred nekaj leti. To je le eden od glavnih trendov, s katerimi se sooča trženje. Med njimi so tudi negativne gospodarske razmere, ki se tudi v prihodnjem letu ne bodo izboljšale, razmah nove ponudbe, ki je nastala kot odgovor na nastalo vrzel med ceno in percipirano vrednostjo, spremenjene potrošniške navade, in vse večja vloga podatkov o potrošnikih, predvsem pa njihova analiza. Vse to terja tudi spremenjeno delovanje podjetij: ta morajo poiskati nove modele razumevanja potrošnika, za kar je potreben multidisciplinaren tržnik, sta poudarila Zenel Batagelj in Uroš Cvetko iz Valicona. "Potrebno bo več osebne angažiranosti: mi kot posamezniki lahko spreminjamo podjetja. Vem, da se to sliši utopično, vendar sem prepričan v vlogo osebne moči," je poudaril Cvetko. "Saj so že zdaj, v prihodnje pa bodo še bolj - naši cilji bodo morali biti prodajni. Tržnik bo tako vedno manj kreativec in čedalje bolj oseba, ki bo združevala vsebino in analitiko," svoje videnje prihodnosti razkriva Iztok Sila.

7.

5

www.finance-akademija.si

RAZISKAVE NISO NEDELJSKO BRANJE Za dosego ciljev pa je potrebno tudi investirati. "Če želimo, da bo internet kaj naredil, potem je najpomembnejše, da investiramo v kadre," je poudaril Hrastnik. "Internet ni kapitalsko intenziven, ampak je kadrovsko intenziven: ključno je, da dobite prave ljudi in da jih pošiljate na izobraževanje." Ob tem je prepričan, da morajo podjetja ključne strateške marketinške odločitve sprejeti znotraj podjetja: "V idealnem svetu je na koncu agencija samo izvajalec, vaš človek pa je tisti, ki bo lahko vaš posel dejansko uspešno peljal." Ob tem je udeležencem položil na srce še, da je izvajanje različnih raziskav zelo pomembno, ključno pa je, da znamo zbrane podatke pravilno analizirati in vključiti v prakso. "Raziskave niso za nedeljsko branje." Največji marketinški izziv slovenskih podjetij tudi v letu 2013 tako ostaja podiranje notranjih ograj: podjetja morajo predvsem spremeniti notranjo politiko delovanja v smer končnega cilja, ki mora biti jasno zastavljen (je to povečanje tržnega deleža, večja prodaja, višja marža ali drugo?).

VZGOJITI MORAMO BAZEN LJUDI, KI BODO PREMAKNILI MEJE Maja Lapajne iz Trima je poudarila, da je eden od glavnih problemov, ki jih opaža pri svojem delu, to, da smo Slovenci preveč "slovenski": naše vodilo je ne izstopati iz povprečja, neagresivnost. "Na nas tržnikih je, da vzgojimo bazen ljudi, ki si nekaj upajo, in ki bodo potem to preneseli tudi na druge v organizaciji.

konferenca za direktorje prodaje Sales Summit 2013


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

visok energetski učinek

S povezovanjem pametnih naprav v samoučeče omrežje, ki je sposobno učenja, pomnjenja in sklepanja, vzpostavljamo mesto, ki ni samo pametno, temveč mesto, ki dogajanja razume. Nova svetilka javne razsvetljave, rezultat skupnega razvoja podjetij Hella in Envigence, predstavlja osnovni element omrežja.

modularnost upravljanje na daljavo zavedanje okolja samoučeča e-rešitve pripravljena za pametno mesto

“Nikoli se ne smemo zanašati na stare inovacije. Biti moramo korak pred tekmeci.” Christof Droste, generalni direktor Hella Saturnus Slovenija, The Slovenia Times, december 2011

“Naša rešitev, Envigence operacijski sistem ENVI-OS Pat.Pend., je naslednja stopnja od računalništva v oblaku, gre za t. i. reasoning, optimizacije s pomočjo umetne inteligence.” Dr. Michael Witbrock, direktor tehnologij Envigence d.o.o., Ljubljana Forum 2011

ENVIGENCE d.o.o. Velika pot 15a, SI-5250 Solkan info@envigence.com www.envigence.com

Hella Saturnus Slovenija d.o.o., Letališka cesta 17, 1000 Ljubljana Tel.: 01 520 33 33 info@saturnus.hella.com www.hella-saturnus.si

www.finance-akademija.si

6


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

KLJUČNE MISLI GOVORNIKOV NA 14.PKP Ksenja Tratnik

"VPRAŠANJE, KDO TEKMUJE ZA VAŠO SLUŽBO, NE GLEDE NA TO ALI STE DIPLOMANT, PROIZVODNI DELAVEC ALI DIREKTOR, SE JE SPREMENILO."

"  

Vprašanje, kdo tekmuje za vašo službo, ne glede na to ali ste diplomant, proizvodni delavec ali direktor, se je spremenilo. Leta 1900 so bili to ljudje z mojega mesta, pred letom 1950 ljudje z moje regije, pred letom 1970 ljudje z moje države, pred letom 1990 ljudje držav s katerimi imamo trgovinski sporazum. Danes je odgovor: trgi so globalizirani in tekmujete z ljudmi povsod po svetu. Vprašanje je, kako narediti državo privlačno za kapital, službe, ki bi dvignili blaginjo države," je dejal osrednji govornik konference Gary P. Pisano s poslovne šole Harvard.

"  

Ljudem je treba na magistrskem študiji omogočiti večjo fleksibilnost, da lahko menjajo poklice. Univerze v Sloveniji bi morale govoriti študentom tudi o pomembnosti znanosti za razvoj tehnologij in proizvodov," je poudaril Jernej Barbič, inovator in profesor na Univerzi v Južni Kaliforniji. V Sloveniji po njegovem mnenju prevladuje tudi napačno mnenje, da so podjetniki 'goljufi ali manipulatorji', v ZDA pa so spoštovani, ker nekaj ustvarijo.

Zakaj je podjetje Danfoss Trata uspešno, je direktor in letošnji nagrajenec Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu Aleksander Zalaznik strnil v šest točk: 1. jasna vizija: zastavljen cilj, ki ga podjetje želi doseči; 2. povečanje produktivnosti; 3. odprta komunikacija, tudi v težkih časih; 4. moč motivirati zaposlene, da delajo dobro; 5. sledenje globalnim trendom: potovanja zaposlenih v druge države, ogled tovarn; 6. timski uspeh, ki je še posebej pomemben za multinacionalno podjetje.

7

www.finance-akademija.si

"  

V Nemčiji je prostih okoli 900 tisoč praznih delovnih mest, s tem želim motivirati Slovenijo, da nekaj teh mest poskuša prenesti v Slovenijo," je svetoval predsednik uprave Helle Saturnus Slovenija Christof Droste.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

"  

V Evropi imamo skupen problem držav: previsoke primanjkljaje in zadolženost držav. Razlog je to, da različne družbene skupine zanima le, koliko dobijo od državnega proračuna, ne vidijo pa stroškov vseh družbenih skupin za državo, ki so previsoki. Za trenutne primanjkljaje evropskih držav bodo plačale bodoče generacije," je dejal Juergen von Hagen z Univerze v Bonnu, ki je tudi svetovalec nemške kanclerke Angele Merkel. Trenutno imamo najvišje razmerje med BDP in dolgom v razvitih državah v času miru,´ je dejal nemški analitik Joachim Scheide z Inštituta za svetovno gospodarstvo v Kielu. Ob tem je poudaril, da se to razmerje zgodovinsko dolgoročno veča. "Razlog je, ker države v krizi trošijo, v času gospodarske rasti pa ne varčujejo, kot bi morale."

"  

Institucije in analitiki v povprečju za Slovenijo v letu 2013 napovedujejo 0,6-odstotni gospodarski upad in 1,9odstotno inflacijo,´ je napovedi povzel Veljko Bole z EIPF. "Izvoz je še vedno največji dosežek slovenskega gospodarstva, tu se še vedno gibljemo v povprečju evrskega območja. Na tehnološki ravni (v visokotehnoloških podjetjih) proizvodnja ne zaostaja: le 30 odstotkov držav evrskega območja je tu boljših od Slovenije. Povpraševanje močno zaostaja za povprečjem evrskega območja." Najvišjo zadolženost nefinančnih institucij v regiji zahodnega Balkana so med letoma 2006 in 2010 imele Slovenija, Hrvaška in Črna gora, je pokazala raziskava Ekonomske fakultete v Ljubljani in njenih partnerskih institucij, predstavljena na Poslovni konferenci Portorož. Mediteranske države so imele še višjo zadolženost, druge srednjeevropske in zahodnoevropske države pa so imele v tem obdobju razmeroma nizko zadolženost podjetij. Zadolženost slovenskih podjetij je padla leta 2009, medtem ko je drugje po Evropi padla že leta 2008. Leta 2010 pa je začela zadolženost slovenskih podjetij spet naraščati in začeli smo zaostajati za drugimi evropskimi državami. Ključni razlog za zadolževanje slovenskih podjetij so naložbe v osnovna sredstva.

www.finance-akademija.si

8


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

ZIMSKI VRVEŽ S SMUČIŠČA NARAVNOST V

MESTNI VRVEŽ IN OBRATNO! Ksenja Tratnik

Ste med tistimi, ki komaj čakajo sneg, saj prinese "podenje" po zasneženi pokrajini, bodisi na smučeh, bordu ali tekaških smučeh? Če ste odgovorili pritrdilno, potem zagotovo veliko pozornosti namenjate tudi potrebni opremi, ki mora biti predvsem tehnično ustrezna, seveda pa tudi očem všečna. In kaj modne smernice narekujejo za letošnjo zimo?

Č

e je bila še pred nekaj leti delitev na smučarje in borderje jasno začrtana, tudi kar se tiče modnega stila, so se stvari precej spremenile. Prepad med njima je čedalje manjši: nekoč je recimo veljalo, da morajo imeti borderji vsaj dve številki prevelike hlače, jakne oziroma puloverji pa so bili zelo ohlapni, znamke, ki so jih nosili eni ali drugi pa so bile jasno razdeljene. Zdaj pa si sta podobi obeh precej bolj podobni, pri čemer imajo veliko vlogo tudi proizvajalci, ki so zabrisali meje med športoma. Vsaj na prvi pogled je najbolj očitno, da so jakne in hlače bolj oblikovane po telesni liniji, torej niso več ohlapne. Glavna zasluga za to gre novim, raztegljivim in tehnično bolj dovršenim materialom.

ZBOGOM, TEŽKE JAKNE, DOBER DAN, LAHKI MATERIALI Še ena pomembna sprememba je njihova teža: vsa oprema je čedalje lažje.

9

www.finance-akademija.si

Smučarske oz borderske jakne so presegle zgolj svojo vlogo pri športnem udejstvovanju in se njihova uporaba širi v vsakdanje življenje. S svojo tudi vse modnejšo podobo se tako brez težav s snežnih strmin selijo tudi na mestne ulice. To pomeni tudi novo možnosti ustvarjanja za modne oblikovalce. Nekdanji smučarski as Lasse Kjus je v kolekciji za letošnjo zimo nadgradil svoje izjemno tehnično znanje z estetsko komponento: rezultat so smučarske jakne, narejene iz inovativnih materialov, ki izjemno dihajo, odlikuje pa jih raznolika pestrost barv. In še ena velika prednost: lahke so kot peresce, manj kot kilogram.

KO SKOZI OČALA VIDIŠ MNOGO VEČ Ena od novosti, ki je že pred začetkom sezone dvignila največ prahu, so revolucionarna Oakleyjeva smučarska očala. Očala Airwave imajo majhen zaslon, na katerem smučar spremlja svojo hitrost, dvig ali spust v metrih, postreže pa tudi

z analitičnimi podatki o skokih in prikaže, kje na smučišču ali izven njega se nahajajo prijatelji. Pametna očala bodo za tehnološke in športne navdušence gotovo eden od pripomočkov, brez katerih se ne bodo več odpravili na snežne strmine. Na tržišče so jih poslali sredi novembra, stanejo pa okoli 600 dolarjev.

TUDI ČELADA JE LAHKO 'STAJLIŠ' Varnost je pri zimskih športih izjemno pomembna, zato je čelada nujna oprema. Če ste med tistimi, ki jih ne marate Na prvi pogled zgleda kot modna kapa s krznom, vendar pa je to dejansko ozaljšana čelada, ki bo gotovo pritegnila številne poglede.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

nositi, ker da so neudobne in grde, potem bodo za vas prava rešitev ozaljšane čelade. Pod znamko Helmet Huggers najdete celo paleto čelad, ki so podobne kapam, vendar pa so dejansko polepšane čelade. Tako ste lahko na smučišču modno trendne, ne da bi bila zaradi tega pod vprašaj postavljena vaša varnost.

KAJ SO ZA LETOS PRIPRAVILI DOMAČI ADUTI? Kolekcijo legendarne znamke Toper, ki se je pred nekaj leti uspešno vrnila na prodajne police, zaznamuje pisana palet najbolj modnih barv: citronasto rumena, roza, zelena modra in siva, ki pri smučarskih hlačah nadomešča klasično črno. Jakne so večinoma enobarvne, s posameznimi minimalističnimi detajli, največkrat so to raznobarvne črte. Nasploh je pri barvah letos opaziti veliko modre, zelene, modnih zeleno-rumene in vijolične ter tudi roza barve.

Toper tudi v letošnji kolekciji ohranja retro elemente.

ELANOVO NADALJEVANJE USPEŠNE LANSKE ZGODBE Ko govorimo o smučeh, seveda ne moremo mimo domačega Elana. Begunjsko podjetje je že desetletja sinonim za vrhunske smuči. Lani so lani predstavili revolucionarno linijo smuči Amphibio, ki združuje močan oprijem zunanjih robnikov in enostavno izpeljavo zavojev za varno smučanje, njihova posebnost pa je tudi, da so posebej narejene za levo in desno nogo. Ključna novost letošnje sezone je nov integrirani sistem vezi Fusion za smučki Amphibio WaveFlex 14 Fusion, ki so plod sodelovanja s studiem Porsche Design Studio. Za vezi prijeli tudi nagrado Red dot 2012, najbolj priznano oblikovalsko nagrado na svetu. Tudi zimski športni škornji so vse bolj dovršeni in raznoliki.

Elan Amphibio WaveFlex 14 Fusion so zelo odzivne in lahko vodljive smuči.

www.finance-akademija.si

10


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

V SLOGI JE MOČ ANINA ZVEZDICA "Danes dopoldne sem bila na Časniku Finance, kjer so vsi zaposleni zbirali hrano na pobudo moje prijateljice Špele Kržišnik!!!! Hvala vsem zvezdicam, super ste!!!" Tako je konec novembra na Facebooku napisala Ana Lakner, gonilna sile Anine zvezdice, ki smo se ji pridružili tudi sodelavci Časnika Finance. Na vprašanje, zakaj se je odločila dati pobudo za sodelovnje, Špela odgovarja: "Ker stoodstotno verjamem v dober in plemenit namen Anine zvezdice. K temu sem želela spodbuditi tudi sodelavce, saj se mi zdi, da je v teh časih najmanj, kar lahko storimo drug za drugega, to, da pomagamo tistim, ki to potrebujejo in da med ljudi vlijemo tudi nekaj pozitivizma. Sem večni optimist in verjamem, da je v slogi moč." Z odzivom je zadovoljna, hkrati pa dodaja, da je prepričana, da lahko naslednjič presežemo količino zbrane hrane. Anin humanitarni projekt zbiranja hrane je potekal po vsej državi med 5. novembrom in 15. decembrom, pakete zbrane hrane pa so razdelili pomoči potrebnim družinam in posameznikom, ki jih je zaradi vse večje socialne stiske čedalje več. "Vedno več otrok, družin okoli nas je lačnih in žal se celotna situacija le slabša. Resnično je čas, da vsi odpremo oči ter se zavemo realnega stanja," pravi Ana, ki je s svojo predanostjo v plemenit projekt pritegnila tudi številna podjetja, društva, šole, vrtce in posameznike. "Močno verjamem, da skupaj socialno ogroženim družinam lahko pomagamo ter jim vsaj malo polepšamo božične praznike."

http://www.aninazvezdica.si

11

www.finance-akademija.si

3


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

SI1204034137

Mercator_KORAKI Poljub Akademcek 118x95 E.indd 7. 11. 12 16:06 STRAN 1

Vas stres spreminja

v razdražljivo in napeto osebo?

HITRA POMOČ PRI STRESU! Neopersen je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj.

www.lek.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

www.finance-akademija.si www.petrol.si/qmax

12


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Obrni biznis na glavo! Vodite vaše podjetje vi ali podjetje vodi vas? S Poslovnim centrom Pošte Slovenije boste svoj biznis obrnili na glavo in ponovno postali gospodar svojega življenja. Vrhunski pisarniški programi, prava strojna oprema in uporabnikom prijazne poslovne storitve – vse na enem mestu, skrbno povezano in izredno preprosto, predvsem pa brez skrbi in preglavic. Za brezhibno delovanje, varnost in zanesljivost nepogrešljivih poslovnih orodij bodo poskrbeli usposobljeni strokovnjaki Pošte Slovenije, vam pa bo ostalo več časa za biznis... in življenje.

ŽE ZA

21€ / MESEC*

poslovnicenter

* Najem prenosnega poslovnega računalnika HP ProBook 6570b za 2 leti. Cena je v EUR brez DDV in velja ob naročilu na storitve Digitalne pisarne Pošte Slovenije. Pošta Slovenije d.o.o., Slomškov trg 10, Maribor.

SLOVENSKI PROIZVOD Male biološke čistilne naprave SBR REG

®

13

www.finance-akademija.si

www.regeneracija.si


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE Kongresi in srečanja v Sava Hotels & Resorts pomenijo raznolikost doživetij v kreativnem in stimulativnem okolju v sožitju z naravo, tradicijo in modernimi trendi.

n ni i lov no s o P žbe i dru ovorn g d o mice@sava.si T: +386 4 206 6049 F: +386 4 206 6029 www.sava-hotels-resorts.com

Slovenska industrija jekla, d.d., GerbiËeva 98, 1000 Ljubljana

oglas Akademcek.indd 1

Kristalno jasen izbor.

18.10.2012 15:54:35

Ljubljana Center, Mestni trg 22 Ljubljana BTC - Kristalna palača, Ameriška ulica 8 Rogaška Slatina, Ulica talcev 1 Koper, Čevljarska ulica 15 www.steklarna-rogaska.si

V najboljπih stvareh na svetu je tudi slovensko jeklo.

Acroni Metal Ravne Noži Ravne Elektrode Jesenice SUZ ZIP center

www.finance-akademija.si

14


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

Komisija Okoljskega srečanja je letos v kategoriji okolju prijazno podjetje podelila dve nagradi - podjetju Jub in podjetju Jelovica hiöe: V kategoriji okolju prijazen izdelek pa je nagradila merilnik porabe vode JOS podjetja Joser.

FOTO UTRINKI 2012

Letošnje Okoljsko srečanje je potekalo v znamenju vode. Temeljni ukrepi na področju varovanja voda, za katere smo in če bomo morali poskrbeti med letoma 2010 in 2015, nas bodo stali 2,4 milijarde evrov, je na okoljskem srečanju povedala Darja Stanič Racman z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Za strasten uvod v 14. Poslovno konferenco Portorož je poskrbela flamenko plesalka Ana Pandur.

15

www.finance-akademija.si

Pogled z druge perpektive, tako in drugače: o odgovornosti vodilnih delavcev so v zaključni okrogli mizi na 14. Poslovni konferenci Portorož razpravljali Peter Schlamberger, Advisio, Toni Balažič, Mercator, in Tibor äimonka, SIJ, Slovenska industrija jekla.


REVIJA POSLOVNE AKADEMIJE

Direktor in urednik Časnika Finance izroča nagrado za izjemne dosežke v gospodarstvu letošnjemu nagrajencu Aleksandru Zalazniku iz Danfoss Trate.

Poleg izčrpnega programa, ki je razkril, kaj lahko poslovni svet pričakuje v prihodnje letu, je bilo na 14. PKP dovolj časa tudi za mreženje in druženje s kolegi iz stroke.

Prek 130 udeležencev je prisluhnilo zanimivemu programu konference Prodaja in marketing na policah, ki jo že štiri leta odlikuje strokoven in s praktičnimi primeri podprt program.

Eden od vrhuncev podelitve nagrade za izjemne dosežke v gospodarstvu je bil nastop legendarnega makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega,

V Sloveniji se je težko povezovati, a počasi se tudi to spreminja, sta iz svojih izkušenj na 3. Podjetniškem forumu Časnika Finance v Ljubljani skoraj 200 podjetnikom povedala Tone Sagadin, direktor Slovenskega orodjarskega grozda TCS, in Gregor Buden, lastnik trgovine 18sedem3 iz Radovljice.

www.finance-akademija.si

16

Akademcek 15  
Akademcek 15  

Revija Poslovne akademije, december 2012

Advertisement