Muligheter Rogaland 2020

Page 1

INSPIRERENDE HISTORIER FRA VIRKELIGHETEN!

SKAP DIN egen fremtid!

Les om jobber innenfor alle studieretninger!

Utdanning, Jobb, Karriere!

2020 Rogaland


Muligheter Rogaland 2020 er et produkt fra Skoleboka Muligheter AS og distribueres til elever i 10. årstrinn, videregående skoler, høgskoler og universitet, samt utvalgte karrieresentre og NAV. Muligheter er finansiert av bedriftsprofiler, og redaksjonelt stoff er produsert av redaksjonen på eget initiativ og for egen regning. Skoleboka Muligheter AS tar forbehold om eventuelle feil eller mangler i materiell levert av eksterne bidragsytere.

Ansvarlig utgiver: Skoleboka Muligheter AS Postadresse: Langgata 87 – 4 ETG 4306 Sandnes Ansvarlig redaktør: Tore Johannes Berntsen Design: Vecora Markedskontakt: Nicolaj Borch: 51 22 77 33 www.muligheter.no

2


Innhold Hilsen fra statsrådene

4

Informasjon fra NAV

6

Slik blir du superstudent

8

Slik får du drømmejobben

10

Studieforberedende

14

Høyere utdanning

28

Folkehøgskoler

34

Bygg- og anleggsteknikk

40

Kreativt

48

Elektrofag

52

Helse- og oppvekstfag

56

Naturbruk

60

Restaurant- og matfag

68

Service og samferdsel

74

Teknikk og industriell produksjon

78

Slik skriver du søknad og CV

94

3


Lykke til med utdanningen Å starte på videregående eller på høyere utdanning er noe av det viktigste du gjør i livet. Valg av utdanning er en stor beslutning å ta, og den nye livsfasen kan både gi stor frihetsfølelse og oppleves som litt skummel og. Det kan være overveldende å gyve løs på mer utdanning etter at du har gått på skolen i mange år. Men du må stå på. Det vil du ikke angre på! Arbeid gir velferd, både for den enkelte og for samfunnet. Arbeidslivet endrer seg raskt: Det blir færre jobber som krever lite eller ingen formell utdanning og flere som krever fagbrev eller høyere utdanning. Vi vil anbefale deg å velge noe du trives med og som motiverer deg, men det er også viktig å velge noe som gir deg en jobb etterpå. Husk at yrkesfag er viktig kompetanse for framtiden. Det er en utdanning som åpner mange spennende muligheter i arbeidslivet. Du kan også bygge på med fagskole eller ved enkelte universiteter og høyskoler. Uansett hvilken utdanning du velger, kommer du til å merke at det nå blir litt mer opp til deg. Det er i større grad du som må passe på at du gjør det arbeidet som kreves. Du må ta mer ansvar for din egen utdanning,

4

det er en del av det å bli voksen. Du møter nye krav, men også muligheter. Den arbeidsinnsatsen du legger ned nå kan du høste av resten av livet, og når eksamensperioden begynner kan det hjelpe motivasjonen å tenke på det som en investering. I dag handler skole og studier om mer enn arbeidstrening. Du skal lære ting du trenger i jobb, men du skal også lære mye mer. For eksempel skille gode argumenter fra dårlige argumenter. Verdien av å stille kritiske spørsmål. Eller skjønne hvordan du angriper nye problemstillinger. Senere i livet kommer du til å se hvor viktige disse ferdighetene er. Uansett om du blir lærer, sykepleier, mekaniker eller ingeniør. Hvis vi skal få komme med et tips til deg, må det være at du bruker tiden som elev eller student godt. Det er hardt arbeid å være elev og student, men husk at det også skal være moro. Det er viktig med pauser, opplevelser og venner. Årene du går i møte er de mest spennende i livet ditt. Lykke til med ditt utdanningsløp!


Jan Tore Sanner, Kunnskaps- og integreringsminister Iselin Nybø, Forsknings- og høyere utdanningsminister

5


Utdanning er døråpneren til arbeidslivet! NAV

Nøyaktig hva du utdanner deg til er ikke så viktig. Det viktigste er at du fullfører. Videregående skole er på mange måter døråpneren til arbeidslivet. Din trygghet i arbeidslivet vil i fremtiden være å ha nok kompetanse i bunn for at du skal kunne omstille deg i tråd med endringer som skjer i arbeidslivet. Med en videregående utdanning i ryggsekken står du sterkere i møte med arbeidslivet. Og du kan lettere bygge på med mer kompetanse når du trenger det. Dette gjelder både om du velger å ta fagbrev, eller om valget faller på generell studiekompetanse, og deretter en høyere utdannelse ved høgskole eller universitet. JOBB OG ARBEIDSMARKED Arbeidsmarkedet i Rogaland er i dag avhengig av olje og gass-sektoren. Denne næringen dominerer på flere måter arbeidsmarkedet og jobbene i Rogaland. Et annet kjennetegn med 6

arbeidsmarkedet er at arbeidsgivere ser etter arbeidstakere med fagkompetanse, for eksempel sykepleiere, elektrikere og andre faglærte. Rogaland trenger også tømrere, snekkere, kokker, blomsterdekoratører, frisører, betongfagarbeidere, signalmontører, bilmekanikere og brønnoperatører, like mye som ingeniøren og samfunnsviteren. Felles for de alle er at arbeidsgiver som lyser ut en stilling i stor grad forutsetter en fullført utdannelse i bunn. HØYERE ARBEIDSLEDIGHET BLANT UNGE Statistikken til NAV viser at litt over en tredel av alle arbeidsledige er unge under 30 år. Arbeidsledigheten er høyest blant personer med lav eller ingen utdannelse og den er høyere blant de yngste som gjerne har mindre erfaring å vise til enn eldre arbeidssøkere. Unge uten utdannelse er ofte lengre ledige enn eldre arbeidssøkere. Dette betyr ikke at du må gå mange år på skole etter ungdomsskolen, men en fullført videregående skole er på mange måter blitt en


nødvendighet. Har du for eksempel en yrkesutdannelse med fagbrev står du godt rustet i møte med dagens arbeidsliv. Husk at det er du som skaper din egen fremtid. STORE ENDRINGER I ARBEIDSLIVET Samtidig som etterspørselen til fagkunnskap øker ser vi også at økt digitalisering og automatisering i arbeidslivet gjør at jobber forsvinner og at nye jobber oppstår. I tiden framover vil arbeidsgivere trenge ny kompetanse fra sine medarbeidere. Dette betyr at voksne i arbeidslivet, så vel som unge, oftere må oppdatere kompetansen sin for å henge med i utviklingen. Denne trenden er økende og vil prege arbeidslivet i tiden framover.

UTLYSTE STILLINGER I ROGALAND I PERIODEN JANUAR TIL JULI 2019. Yrkesgruppe

Ledige stilinger

Ingeniør- og ikt-fag

4 271

Helse, pleie og omsorg

3 910

OM NAV

Bygg og anlegg

3 536

2,8 millioner mennesker mottar tjenester fra NAV hvert år. NAV forvalter en tredel av statsbudsjettet på fellesskapets vegne og fungerer som et sikkerhetsnett for innbyggere i Norge. Har du opparbeidet deg rettigheter så har du et sikkerhetsnett hvis du skulle miste jobben din, bli syk, ufør eller trenge ekstra tilrettelegging for å være i jobb.

Industriarbeid

2 708

Undervisning

1 899

Å jobbe i NAV betyr å gjøre en innsats for at flere skal få mulighet til å være i arbeid, delta i samfunnet og være sikret inntekt. NAV er med fra vugge til grav

Butikk- og salgsarbeid

1 454

Kontorarbeid

1 434

Serviceyrker og annet arbeid

1 423

Barne- og ungdomsarbeid

1 281

Reiseliv og transport

1 186

Meglere og konsulenter

1 000

Akademiske yrker

856

Ledere

366

Ingen yrkesbakgrunn

227

Jordbruk, skogbruk og fiske

103

Sum stillinger fra januar – juli 2019

25 654

Husk at langt fra alle stillinger blir lyst ut. Mange ansettelser skjer via uformelle nettverk. 487 milliarder kroner går til: Arbeidsmarkedstiltak: 8,6 mrd. Dagpenger: 11,0 mrd.

NAV

Kontantstøtte: 1,7 mrd. Annet: 18,1 mrd.

Statsbudsjettet 2018

Barnetrygd: 14,9 mrd. Foreldrepenger: 19,5 mrd. Helserefusjoner Arbeidsavklaringspenger

31,2 mrd.

221,1 mrd.

33,1 mrd.

Alderspensjon

40,1 mrd.

Sykepenger

88,1 mrd.

NAV Rogaland St. Svithunsgate 5, 4008 Stavanger Telefon: 55 55 33 33 E-post: nav.rogaland@nav.no Nett: www.nav.no/Rogaland

Uføretrygd I tillegg utbetalte NAV 26,5 milliarder kroner på vegne av Statens pensjonskasse. Totalt utbetalte dermed NAV 513,9 milliarder kroner i 2018.

7


Slik blir du

superstudent!

NIKOLAI HØIBO – GRÜNDER & SIVILØKONOM

Sliter du med å oppnå fullt potensial på skolebenken? Læringsboka ToppkarakterSystemet viser vei! 8


Studieekspertens beste råd 1. UTNYTT SKIPPERTAKSEFFEKTEN: Sett tids-

6.

frister for lesingen. Tilby for eksempel kollektivet å vaske doen i en måned, hvis du bryter fristen. Slik vil du øke presset som gjør deg effektiv.

FJERN DISTRAKSJONER: Vær obs på hva som distraherer deg. Husk at også en telefon fra foreldre, kjæreste eller sjefen er distraksjonsmomenter.

2. GLEM MULTITASKING: Når du leser skal du

7. SPIS GOD OG NÆRINGSRIK MAT: Da holder

lese. Ikke la deg distrahere av andre ting.

3.

TA ORDENTLIGE PAUSER: Gå ut av lesesalen, beveg deg litt og trekk litt frisk luft. Da får du mer ut av pausen enn om du blir sittende og sjekke Instagram på mobilen.

4. STILL SPØRSMÅL: Ikke vær redd for å spørre

foreleser, støttelærer eller studievenner om det du ikke forstår.

5. FINN STUDIEVENN: Få deg en eller flere stu-

du deg lettere våken. I stedet for å spise smågodt, kjeks og drikke brus gjennom dagen, anbefaler vi å ta tid til å spise normal husmannskost. Det er lett å synes synd på seg selv, og derfor tillate seg å slurve med kostholdet.

8.

FÅ NOK SØVN: Mangel på søvn gjør det vanskelig å holde fokus. Når du sover, bruker hjernen cerebrospinalvæsken til skylle hjernen for «avfall» som har opparbeidet seg gjennom dagen. Dette er grunnen til at du «tenker klart» etter en god natts søvn.

dievenner som liker å lære på samme måte som deg selv. Det kan være en fordel at dette ikke er for nære venner som du fort kan bli distrahert av.

Om toppkaraktersystemet • Nikolai G. Høibo og Pål R. Hetland er forfatterne bak boken «ToppkarakterSystemet». De har sammen holdt kurs for mer enn 15.000 studenter ved landets største universiteter og høgskoler.

• Ved å gå gjennom forskningsartikler, lese bøker og analysere «naturlige superstudenter» klarte de å avsløre toppkarakteroppskriften. Metodikken de utviklet ble raskt populær blant medstudenter.

• ToppkarakterSystemet er et resultat av et studentprosjekt som ble startet for å dekke deres eget behov for bedre studieteknikker. Typisk for studenter med mange jern i ilden, trengte de å finne ut av hvordan de kunne lære pensum veldig raskt.

• Etterspørselen har ført til utgivelsen av bok, lydbok, online nettkurs, live foredrag og programvareutvikling som skal hjelpe studenter å oppnå toppkarakterer. www.toppkaraktersystemet.no

9


Foto: Bardia Koushan

Slik får du drømmejobben WIGGO YTTERGÅRD

Headhunter Wiggo Yttergård vet bedre enn de fleste hva som skiller en fantastisk søknad fra en middels god. Her får du oppskriften. 10


HVA VIL DET SI Å VÆRE HODEJEGER?

HVA SKAL JEG UNNGÅ I EN CV?

– En hodejeger jobber for å finne en kandidat til en bedrift som leter etter nye ansatte. Vi jobber litt som etterforskere, som er ganske moro.

– Unngå «masse CV», en du sender til mange. Ikke tenk på design. Ryddig og rent. Unngå skrivefeil.

HVORDAN FINNE UT JEG UT HVA JEG SKAL BLI? – Finn noe du er interessert i, noe du tror på og noe du liker å gjøre. En jobb har bra dager, men også tunge dager. For å komme seg gjennom de tunge dagene, er det viktig at du liker det du gjør. HVA SKAL TIL FOR AT JEG BLIR KALT INN TIL INTERVJU? – Levér en god og ryddig CV. Da blir du fort innkalt til intervju. Vil du bli headhuntet, handler det også om å profilere seg selv på sosiale medier som LinkedIn. Gjør du en god jobb og andre skryter av deg, kan du bli plukket opp. HVORDAN SKRIVER JEG EN GOD CV OG SØKNAD? – Nøkkelordet er ryddighet, det kommer du langt med. Og pass på at det er korrekt. Hva som kommer først av utdanning eller erfaring har ikke noe å si. Trekk frem det du er god på. Resten vil jeg ikke si noe om, fordi det finnes ingen fasit. Det kommer helt an på øyet som ser. Er firmaet lokalt eller internasjonalt? Det er selvsagt forskjell om du søker på hjørnesteinsbedriften på Sotra eller et stort internasjonalt firma. HVORDAN FORBEREDER JEG MEG TIL JOBBINTERVJU? – Gjør research om hvem du skal prate med, bedriften du skal jobbe for, og sett deg godt inn i stillingsbeskrivelsen. Hvilke arbeidsoppgaver og hva som kreves for å få den stillingen. Det kan også være lurt å gjøre intervjuet i hodet ditt et par ganger, gjerne øv med en du stoler på som gir deg ærlige tilbakemeldinger. Det kan være en god venn eller en i familien. SKAL JEG FØRE OPP FRITIDSINTERESSER I SØKNADEN? – Kommer an på hvor imponerende søknaden din er. Er du tjuefem år med sunne fritidsinteresser, så gir det et inntrykk av gode egenskaper. Interesser kan faktisk si mye om en person. At du er lagspiller og konkurranseperson for eksempel.

SKAL JEG LEGGE INN BILDE I CV-EN? – Det kommer an på øyet som ser, og i flere tilfeller kan det være positivt. Legg i så fall inn et profesjonelt bilde og ikke et partybilde fra Ibiza. BRUKER DERE SOSIALE MEDIER FOR Å FINNE KANDIDATER? – Vi bruker LinkedIn veldig mye, noe de fleste andre headhuntere også gjør. Jeg anbefaler alle å opprette LinkedIn og kvalitetssikre informasjonen der. Få ut CVen og gjør den søkbar for de som leter etter folk. Overraskende få universitetsstudenter er på LinkedIn, så hiv deg på bølgen. Over 70 % av rekrutteringen vår starter nemlig på LinkedIn. HVA BETYR KOMMENTARER OG PERSONLIGE BILDER PÅ SOSIALE MEDIER? – Det betyr mye. Har opplevd at kandidater har blitt tilbudt stilling muntlig. Deretter har kunden trukket tilbudet grunnet «grums» om kandidaten på Facebook. Vi hodejegere driver detektivarbeid, så tenk over hva du legger ut. Er dette noe foreldrene mine eller en arbeidsgiver tåler å se eller lese? HVA TENKER DERE OM HULL I CVEN? – Det kan være familietragedie eller jordomseiling. Er du komfortabel med å skrive hva grunnen er gjør du det, men vær forberedt på at intervjueren vil stille spørsmål. Har du reist rundt i verden, er det en egen type erfaring og du fremstår som verdensvant. HVOR MYE TELLER KARAKTERENE MINE I EN JOBBSØKNAD? – Kommer du rett fra skolen og ikke har jobberfaring å vise til, teller karakterene mye. Har du femten års erfaring, er det det vi ser på og ikke karakterene. Til deg som ikke har så gode karakterer å vise til og fortsatt går på skole; det kan være lurt å skaffe seg en jobb ved siden av studiene.

11


Visste du at Muligheter har egne elevoppgaver? Det er ikke lett å bestemme seg for hva man vil bli og være fornøyd resten av livet. Noen utdanninger og yrker frister mer enn andre, men har du det som trengs for å lykkes? Er bransjen like attraktiv i årene som kommer? Er det lett å få seg jobb etter utdanningen? Heftet med elevoppgaver som blir distribuert sammen med denne boken hjelper deg å reflektere over slike spørsmål og bidrar forhåpentligvis til at du tar et valg som er riktig for deg. Elevoppgavene finnes også på nett: www.muligheter.no

12


Besøk vår nettside: www.muligheter.no MED WWW.MULIGHETER.NO HAR DU ALLTID SKOLEBOKEN MULIGHETER TILGJENGELIG. Her finner du alle utgaver av boken elektronisk som nedlastbar pdf. Du finner også elevoppgaver som skal hjelpe deg å reflektere over utdanningsvalget du skal ta, kartoversikt over utdanningsinstitusjoner i Norge, og alle artiklene og organisasjonsprofilene som du har i boken. Med www.muligheter.no har du et solid verktøy tilgjengelig til å ta et mer riktig yrkes- og utdanningsvalg.

13


Samen skaper me framtidas kompetanse ÅKREHAMN VGS

Åkrehamn vidaregåande skole er en videregående skole med fire yrkesfaglige studieretninger og en studieforberedene. Skolen ligger midt i Åkrehamn som er en del av Karmøy kommune. I dag er det ca. 500 elever på skolen, fordelt på 40 klasser/grupper. Å skape kompetanse er ikkje eit arbeid for ein enkelt person. Å skapa kompetanse handlar om eit fellesskap og eit samarbeid. Framtida til regionen og Noreg er avhengig av maksimalt dyktige fagarbeidarar. Skal dei skapast er det mange som må bidra saman. Fyrst og fremst handlar det om den enkelte framtidige fagarbeidaren som treng eit stort nettverk med rettleiarar som kan sørgje for at ho meistrar noko nytt og lærar effektivt kvar dag. Desse rettleiarane er medelevar, lærarar, rådgjevarar, leiarar, opplæringskontor, instruktørar i bedrifter og fleire. Alle skjønar at det er naudsynt med tett samarbeid om planlegging, læring og resultat. Alle har same målsetting om maksimalt læringsutbytte for kvar enkelt gjennom fire år. 14

Maksimalt læringsutbytte for kvar enkelt elev tyder at di læring må vera i fokus heile tida. Me skal saman finna ut kva kompetanse du har innanfor dei ulike fagområda, så skal me rettleia deg frå det utgangspunktet mot eit tydeleg mål som akkurat du kan meistre. Me skal når du har nådd det målet vera med deg å setja nye mål. Undervegs i prosessane skal du kjenne til kva som er kriteria for at målet vert nådd og me skal i felleskap ha høge forventningar til at akkurat du skal nå måla dine. Skolens utdanningsprogram er følgende: • Bygg og anleggsteknikk • Elektro • Helse- og oppvekstfag • Service og Samferdsel • Teknikk og industriell produksjon • Tilrettelagt opplæring


Studieforberedende Du som velger studieforberedende utdanningsløp bør i utgangspunktet like å arbeide med teoretiske fag. Alle studieforberedende program fører til generell studiekompetanse og du kan ta høyere utdanning. Velger du utdanningsprogrammet Studiespesialisering må du andre året velge fordypning innen realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du bør altså være interessert i å arbeide med teoretiske fag, være samarbeidsvillig, strukturert og selvdisiplinert, interessert i å skrive eller regne, og interesset i kultur- og samfunnsforhold. I utdanningsprogrammet Musikk, dans, drama lærer du, foruten teoretiske fag og avhengig av dine fagvalg, om blant annet musikkutøvelse, danseuttrykk, danseteknikker og koreografi, og

skuespillerteknikker, regi og teaterproduksjon. I utdanningsprogrammet Idrettsfag lærer du, foruten teoretiske fag, blant annet om fysisk aktivitet og trening, treningsledelse, og om helse, kosthold og kroppens oppbygging. I utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur lærer du, foruten teoretiske fag, blant annet å tegne, om kunst og kultur, og å videreutvikle dine kreative evner. Medier og kommunikasjon er nytt studieforberedende program fra 2016, hvor du foruten teoretiske fag blant annet lærer om fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde, om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk, og hvordan å utforme budskap, uttrykk og layout.

Les mer på: • • • •

www.vilbli.no www.utdanning.no www.muligheter.no www.realfag.no 15


Skolen for deg

som vil litt mer

AKADEMIET VGS

Gjennom UDIRs skolebidragsindikator (desember 2018), er Akademiet Sandnes kåret til den beste videregående skolen i Sør-Rogaland på Studieforberedende! Det er stor forskjell på videregående skoler i Norge. Hvilken skole du går på kan være avgjørende for om du fullfører og hvor godt du gjør det. Undersøkelsen fra Utdanningsdirektoratet beregner hva skolen bidrar med til elevenes læringsresultater. Skolebidragsindikatoren viser hvor mye den enkelte skole bidrar med til elevenes læringsresultater, dvs. hvor mye skolen: • bidrar til å løfte elevenes karakterer (karakterproduksjon) • bidrar til å få elevene til å stå (gjennomføring) • sørger for at elevene ikke slutter underveis (frafall) En elev ved Akademiet VGS Sandnes har i følge Direktoratet 5,4 prosentpoeng større sannsynlighet 16

til å fullføre og bestå videregående skole enn en ved en gjennomsnittlig norsk videregående skole. Dette plasserer Akademiet VGS Sandnes på topp i Sør-Rogaland. De gode resultatene har stor betydning for våre elever og deres muligheter senere i livet, og det er elevene det tross alt handler om for oss. Resultatene har ikke kommet av seg selv; Det er hardt og målrettet arbeid over mange år fra våre dyktige lærere og skoleledere som viser tillit til elevene og ser dem, kombinert med effektiv organisering av skolen som kan tilskrives mye av æren. Ved Akademiet VGS lykkes vi sammen. Hos oss vil du oppleve at lærerne gjør sitt beste for å hjelpe deg fram mot dine mål. Skolen forventer mye av elevene når det gjelder innsats, aktiv deltakelse og medvirkning til egen læring. Dette betyr også at skolen forventer at elevene stiller krav til skolen, både når det gjelder kompetanse, metoder, utstyr og nettverk. Ved Akademiet VGS Sandnes har lærerstaben høy faglig kompetanse, stort engasjement og er dyktige til å se den enkelte elev. Hvert halvår er elevene våre


STUDIEFORBEREDENDE

med og vurderer undervisningen, og får gi konkrete tilbakemeldinger på metode og kvalitet. Akademiet Sandnes er en relativt liten skole. Det gjør at det er lettere å opprettholde det gode læringsmiljøet vi har. Hos oss vil vi at alle elevene skal trives og føle seg ivaretatt både faglig og sosialt. SAMARBEID MED NÆRINGSLIV Akademiet er en skole som ser verdien av samarbeid med nærings- og samfunnsliv. Akademiet Sandnes satser på blant annet entreprenørskap og bedriftsutvikling. Velger du dette programfaget, blir du med på en spennende reise i forretningsverdenen. Gjennom Ungt Entreprenørskap deltar skolen på fylkesmesterskap og konkurrerer om priser i ulike kategorier. Hvert år tar vi hjem flere priser og flere av bedriftene våre har kommet til NM. UTSTYR Ved skolestart får elevene utlevert en ny Apple MacBook som følger dem gjennom tiden ved Akademiet. Den får eleven beholde når de slutter hos oss etter 3 år. Skolen sørger for vedlikehold og service, samt gir tilgang til nødvendige programmer uten kostnad for eleven. Akademiet har som mål å være ledende i Norge på bruk av digitale pedagogiske hjelpemidler i undervisningen, og har en lærerstab med høy digital kompetanse. Vi bruker Canvas som læringsplattform. GOD START PÅ DAGEN Undervisningen vår starter kl 08.30, og skolen åpner en time før. Riktig og god ernæring legger godt grunnlag for læring, derfor serveres det gratis nylaget havregrøt i kantina hver morgen fra kl. 08.00. GODE EKSAMENSKARAKTERER Akademiet jobber hele tiden for at skolen skal være best mulig. Skolen stiller som absolutte krav til lærerne at de skal være engasjerte og godt kvalifiserte. Til gjengjeld blir lærerne kontinuerlig kurset for å holde et faglig høyt nivå og elevene oppnår på det jevne svært gode eksamensresultater. EFFEKTIV SKOLE Skolen har en effektiv administrasjon, noe som gir muligheten til å yte ekstra. Akademiet tilbyr gjennomgående kvalitet og jobber for: • • • • •

Høy trivsel Gode resultater Tett oppfølging Dyktige lærere Fornøyde elever

AKADEMIET VGS er landets største friskoler med 2500 plasser fordelt på 14 skolesteder. Skolen er kjent for sine tilfredse elever og motiverte og godt kvalifiserte lærere, som stiller opp også utenfor undervisningstiden. Akademiet er en videregående skole som er offentlig godkjent, har statsstøtte og gir studiekompetanse for høyere utdanning. Akademiet Sandnes holder til i flotte lokaler midt i Sandnes sentrum med gode tog- og bussforbindelser. Skolen tilbyr studieplasser til rundt 300 elever innenfor studiespesialisering, studieforberedende medier og kommunikasjon, IKT-servicefag og påbygg. Skolen har et stort nedslagsfelt, med ca. 50 % av elevene fra Sandnes og ellers elever fra hele området. Akademiet Sandnes scorer høyt på Utdanningsdirektoratet sin Elevundersøkelse, der en ser på læringsmiljø, både fysisk og psykisk, læringstrykk og om elevene får nok utfordringer tilpasset sitt nivå. Skolen har gode systemer for tilbakemeldinger og ingen elever skal være i tvil om hvorfor de har fått akkurat den karakteren på en vurdering. Skolen har strukturerte og motiverte elever og lærere.

Akademiet Sandnes AS Langgt. 1A, Postboks 3223, 4398 Sandnes Telefon: (+47) 51 90 55 30 E-post: sandnes@akademiet.no Nett: www.akademiet.no

17


Læring og vekst

i et spennende mangfold SOLA VGS

Sola videregående skole er en passe stor kombinert videregående skole (over 800 elever) med utdanningsprogram for studiespesialisering, idrettsfag, elektrofag og teknikk og industriell produksjon. Skolen har også landslinje for flyfag og egne tilbud for minoritetsspråklige elever. Sola vgs er svært opptatt av å skape gode relasjoner til elevene, og gi omsorg og støtte samtidig som det stilles krav. Trivsel og læring for den enkelte står i sentrum. Skolen ligger flott til med idrettshall og store utendørs idrettsanlegg i umiddelbar nærhet. I januar 2020 vil skolen innvie nybygget med fem flotte nye realfagsrom og flere klasse- og grupperom. SPENNENDE OG LÆRERIKT MILJØ På Sola vgs møter du et spennende læremiljø 18

med et mangfold av elever og ansatte. Elevene kommer fra flere kommuner regionen, fra alle landsdeler og fra store deler av verden i tillegg. Tre av disse elevene er Vegard Nordstokke Valen (17), Anna Paola Caiazzo (18) og Michelle Fernandez (19). – På Sola vgs kan du være 100 % deg selv, forteller Vegard. – Her er det rom for alle typer mennesker og et bred tilbud av studieprogram; både Studiespesialisering, Idrettsfag,


STUDIEFORBEREDENDE

Elektrofag, og Teknikk og industriell produksjon. Uansett hvilken bakgrunn du har, vil du gli rett inn i miljøet på Sola vgs. Her vil du lett få nye venner og bli akseptert for akkurat den du er. – Skolen er kjent for høy grad av trivsel blant elever og for lærere som er tett på elevene og som vil at du skal lykkes, forteller Michelle. – Den positive erfaringen har inspirert meg til å ville utdanne meg til lærer selv. Jeg kunne godt tenkt meg å bli lærer for tegnspråk og jobbe med barn. – Midt på dagen, hver eneste dag, har elevene studietid, forteller Anna. – Det er en økt på 45 minutter som elevene disponerer fritt til å gjøre lekser eller til å arbeide selvstendig med de fagene man selv ønsker å bli bedre i. Det foregår ingen ordinær undervisning i perioden og alle lærere tilgjenglige til å hjelpe. IDRETT, FRILUFTSLIV OG SYKKELVELODROM På Sola vgs ligger forholdene svært godt til rette for alle elever som er idrettsinteressert. Her har toppidrettsfag som fotball, håndball og troppsturn de beste vilkår, sammen med breddeidrett og friluftsliv.

SOLA VGS er en passe stor kombinert videregående skole (over 800 elever) med utdanningsprogram for studiespesialisering, idrettsfag, elektrofag, og teknikk og industriell produksjon. Du finner oss i fine omgivelser i Sola kommune i Rogaland. Skolen har et flott bygg som da det stod ferdig i 1985 mottok pris for sin arkitektur. Områdene rundt skolen er ideelle for en aktiv skolehverdag med Åsenhallen vegg i vegg, og uteområder med to kunstgressbaner, tre gressbaner, en grusbane, en ballbinge og friidrettsbane helt inntil skolen. Skolen ligger i kort avstand ifra Jærstrendene, ikke minst den vakre Solastranden, hvor elever drar på bølgesurfing og ekskursjoner. Skolebygget er stort og åpent med rommelig kantine og trivelige fellesarealer hvor det er hyggelig å slå av en prat eller finne et rolig sted for å gjøre skolearbeid. Vi som er ansatt på skolen er opptatt av å gi god og utfordrende undervisning og veiledning til hver enkelt elev, og lage et felles skolemiljø som er både spennende og trygt. Vår visjon er: ”Læring og vekst i et spenstig mangfold”

I 2020 åpner en sykkelvelodrom av internasjonalt format like ved av skolen. I den forbindelse satser Sola vgs på å bygge ut et landsdekkende tilbud for elever som ønsker å satse på banesykling i kombinasjon med videregående skole. PÅ SOLA VGS KAN DU GÅ PÅ FLYFAGLINJA! Sola vgs er én av kun fire skoler i landet som har landslinje for flyfag. Linja har 72 plasser fordelt på Vg2 og Vg3, og elevene kommer fra hele landet. Søkerne må ha fullført og bestått Vg1 elektrofag. I 2013 ble elevene på flyfaglinja på Sola de første i landet som fikk egen hangar på flyplassen for bygging av egne småfly.

Sola Vgs Adresse: Åsenvegen 78, 4050 Sola Telefon: (+47) 51 71 84 00 E-post: sola-vgs@skole.rogfk.no Nett: www.sola.vgs.no

19


Utdannet nysgjerrige siden 1992 STEINERSKOLEN VGS I STAVANGER

Steinerskolen i Stavanger har en oppfordring: Bruk hele deg! På Steinerskolen får du studiespesialiserende programfag til å skjerpe hodet – kombinert med praktiske og kunstneriske fag til å utvikle resten av deg. FAGENE I tillegg til kjente fag som norsk, matematikk, naturfag, kroppsøving, engelsk, spansk, historie, samfunnskunnskap og IT, får du møte nye og spennende fag. Du vil få arbeide praktisk med bokbinding, smie, lærarbeid, skulptur og landmåling! Og du vil få jobbe med å uttrykke deg gjennom musikk, kor, maling, eurytmi (dans/ bevegelse) tegning og drama. I DYBDEN Gjennom det vi kaller «periodeundervisning» vil du få dykke ordentlig i dybden av fagene sammen med engasjerte og kompetente lærere. Vi har tro på at mennesket lærer best når vi er 20

faglig konsentrerte over lengre tid. Hver morgen starter vi med to klokketimer med samme fag – og perioden varer vanligvis i to eller tre uker. VURDERING I utgangspunktet er vi en skole som ikke fokuserer på karakterer, men det betyr ikke at du ikke får vurdering! Under hele skolegangen får du løpende og grundig vurdering av både arbeidet ditt og innsatsen din. Vi mener dette gir deg et klarere bilde enn bare å sette tall. Men tall får du også, og i tillegg til vitnemålet får du en omfattende beskrivelse av faglig utvikling, kunnskaps- og ferdighetsnivå. Du forlater Steinerskolen videregående med et fullverdig vitnemål, slik at du kan søke høyere utdanning. UTVEKSLING Reiselysten? Det er mulig å ta et helt års utveksling til andre Steinerskoler rundt i verden i Vg2. Steinerskoleforbundet er godkjent som utvekslingsorganisasjon, noe som betyr at du kan søke støtte hos Lånekassen.


STUDIEFORBEREDENDE

STEINERSKOLEN VIDEREGÅENDE SKOLE I STAVANGER Steinerskolen vgs i Stavanger gir deg generell studiekompetanse. Vi tilbyr studie­ spesialisering med kunst og håndverk. Engasjerte lærere hjelper deg å gå faglig i dybden og gir deg løpende vurdering. Arkitekturen vår skaper gode omgivelser i lyse og luftige klasserom. Vi oppfordrer til ut­ veksling med andre Steinerskoler i verden. Steinerskolen er offentlig godkjent og du kan søke lån fra Lånekassen. Fakta:

FRA ELEV TIL GRÜNDER Simen Ytre-Arna er tidligere elev i videregående trinn på Steinerskolen i Stavanger. I dag er han gründer i egen bedrift; informasjonsfilmfirmaet Zoaring.. – På Steinerskolen ble jeg ofte «pus­het» ut av komfortsonen og fikk gjøre veldig mye spennende jeg ellers aldri ville gjort; kurvfletting og eurytmi må nevnes. Etter 13 år på Steinerskolen har jeg en faglig plattform som lar meg gjøre akkurat det jeg har lyst til, forteller Simen. – Steinerskolen lærte meg å kontinuer­lig levere seriøst arbeid, så enten jeg skriver filmmanus på norsk og engelsk, eller må lage en ny filmrigg av tre og lecablokker, så fikser jeg det. – Men hele grunnen til at jeg har et så positivt inn­trykk av skolen, er en fortreffelig gjeng med lærere, som virkelig brenner for det de gjør. Derfor vil jeg varmt anbefale Steinerskolen, avslutter Simen.

• • •

25 elevplasser i hver klasse Én klas­se på hvert trinn Inntak kun til Vg1 og Vg2

Søk VIGO innen 1. mars.

Steinerskolen vgs i Stavanger Adresse: Skolevollen 19, 4017 Stavanger Telefon: (+47) 51 82 84 00 E-post: post@stavanger-steinerskolen.no Nett: www.steinerskolen-stavanger.no/vgs Facebook: facebook.com/steinerskolenstavanger.vgs Instagram: @steinerskolen_stavanger

21


Satser

på elevene

TRYGGHEIM VGS

Når man bor på internat blir sosialt samhold og det å finne på noe sammen en naturlig del av den daglige rytmen, mener 18 år gamle Andrea Hoås Mulelid fra Stjørdal og Serina Jacobsen fra Bømlo. På Tryggheim vidaregåande skule opplever de å bli sett for den de er, og å lykkes i et sterkt faglig miljø med et sosialt kristent fellesskap som ramme. Tryggheim har et allsidig miljø med litt over 200 elever som går på Studiespesialisering og litt over 300 elever som går på utdanningsprogrammene skolen tilbyr: Bygg- og anleggsteknikk, Elektrofag, og Helse- og oppvekstfag. POSITIVT LÆRINGSMILJØ – Da jeg søkte videregående opplæring var det to ting jeg vektla, forklarer Serina. – Jeg hadde lyst å gå helsefag og å bo internatskole, og da helst en kristen internatskole. Da landet 22

jeg fort på at jeg skulle søke på Tryggheim, som er kjent for både et godt faglig og sosialt miljø. Det merkes at skolen virkelig satser på elevene med et positivt læringsmiljø der lærerne gjør alt for at du skal lære mest og best mulig. Andrea gjorde tilsvarende vurderinger. – Jeg kunne gått studiespesialiserende på en skole nærmere hjemme i Stjørdal, men jeg hadde lyst å begynne på en kristen skole og komme inn i et kristent miljø. Jeg hadde hørt mye positivt om Tryggheim og kjente også flere folk som skulle begynne her, så da ble valget ganske lett.


STUDIEFORBEREDENDE

SELVSTENDIGHET MED TRYGGE RAMMER – Å bo internat er en bitteliten juksestart på voksenlivet. Det er et stort første steg mot selvstendighet, samtidig som du fremdeles har en trygg ramme rundt det hele, med ansvarlige voksne tilstede på skolens område, mener Andrea. – Når man bor så tett på hverandre skjer det selvfølgelig veldig mye sosialt. Det blir en del av den naturlige rytmen at man finner på noe sammen, forteller Serina og legger til: – Det utvikles tette bånd og vennskap, vennskap som trolig vil vare livet ut. AKTIVITETER OG SOSIALE FELLESSKAP – Skolen legger stor vekt på at du skal få møte et aktivt kristent ungdomsmiljø, og det var viktig for meg da jeg valgte Tryggheim, forteller Andrea. – Det betyr ikke at du behøver å være kristen for å gå på en kristen skole, men du kommer til å merke at mange andre er det, og at det er en kristen ramme rundt hverdagen, blant annet gjennom andakt hver morgen eller hvis du blir med på frivillige kveldsmøter eller bibelgrupper. – Mange er kanskje nervøse for om de kommer til å bli kjent med noen. De kan jeg berolige med at det nærmest er umulig å ikke bli kjent med folk i løpet av de første dagene på Tryggheim, forteller Serina og utdyper: – Det organiseres forskjellige bli-kjent-aktiviteter, og ofte er det også turer, for eksempel til Kjerag eller Preikestolen eller til de mange strendene i området. – Tryggheim er også kjent for utenlandsturer. I Vg2 får man tilbud om skoletur til Israel eller Europa-tur til Tyskland, Polen og Tsjekkia. I tillegg pleier noen Vg3-elever også å få tilbud om en utenlandstur, alt etter hvilken linje de går, avslutter Andrea.

TRYGGHEIM VIDAREGÅANDE SKULE er en kristen friskole som tar opp elever fra hele landet. På Tryggheim møtes elevene i et allsidig miljø der ca. halvparten går på Studiespesialisering og resten på 3 forskjellige yrkesfaglige utdanningsprogram: Bygg- og anleggsteknikk, Elektrofag, og Helse- og oppvekstfag. Skolen eies av Norsk Luthersk Misjonssamband og har plass til 530 elever, hvorav internatplass til ca. 200. Omtrent 300 bor hjemme og reiser daglig til og fra skolen. Internatene holder god standard. Ca. 90 % bor på enerom fordelt på skolens syv internat. Skolen legger stor vekt på at alle skal føle seg inkludert i et godt kristent ungdomsmiljø. Skolens miljøteam og fritidsleder legger til rette for mange sosiale og spennende aktiviteter på fritiden.

Tryggheim skular Tryggheimvegen 13, 4365 Nærbø Telefon: (+47) 51 79 80 00 E-post: post@tryggheim.no Nett: www.tryggheim.no Nett: www.nlmvgs.no

23


Skapt til utfoldelse NLMVGS

Kongshaug Musikkgymnas er en av de kristne videregående internatskolene i NLMvgs. Friskolen har offentlig godkjent læreplan med et treårig utdanningstilbud innen musikk, dans, drama i Vg1 og musikk i Vg2 og Vg3. Vi tok en prat med Vg1-elev Tuva Schøyen Grue (17) og Vg2-elev Odd Martin Reilstad (18). – Å begynne på Kongshaug ble helt klart bedre enn forventet, forteller en begeistret Odd Martin. – Jeg hadde lyst å prøve noe nytt, å flytte hjemmefra og få en forsmak på selvstendighet og voksenlivet. Da var det å begynne på en internatskole det klart beste alternativet. Tuva er enig. – Jeg tenkte egentlig verken på friskole eller internat som et alternativ til å begynne med. Men jeg synger og er glad og interessert i musikk. Da er jo det å få generell studiekompetanse samtidig som man utvikler sine musikalske ferdigheter et fantastisk tilbud. For å kunne gå på musikk måtte jeg 24

ha reist ganske langt hjemmefra og bodd på hybel uansett, så dette var en god løsning, mener Tuva. ALLE DØRER STÅR ÅPNE – Jeg hadde ikke lyst å gå vanlig studiespesialiserende, og siden jeg spiller gitar var Kongshaug en skole som fanget min interesse, forteller Odd Martin. – I tillegg er det mulig å velge et utvidet realfagstilbud, så alle dører står åpne også for dem som vil gå videre i den retningen senere, og som for eksempel ønsker å studere medisin. – Noen satser selvfølgelig på bli skikkelig gode på det musikalske, slik at de kan søke opptak på musikkhøyskolen eller musikkonservatoriet, legger Tuva til. – Selv har jeg ingen planer om å satse videre på musikk, men å tilegne meg studiekompetanse og studere videre senere. Musikklinjen byr likefullt på verdifulle erfaringer å ta med seg videre i livet, som for eksempel å opptre og gjennom det bli trygg på å stå foran mange mennesker, forteller Tuva. SAMMENSVEISET MILJØ – Kongshaug er en relativ liten skole, med 120 elever


STUDIEFORBEREDENDE

over tre trinn. Det gjør at alle kjenner hverandre og at det også blir et godt miljø på tvers av klassetrinnene, forteller Tuva. – Å bo på internat er noe helt annet enn å bo hos mor og far, og samtidig noe mer enn å bo alene. Man får venner for livet fra hele landet, forteller Odd Martin. – Når jeg først begynte, tenkte jeg at jeg kom til å bli kjent med noen i klassen, men nå kjenner alle hverandre, forteller Tuva. – Det er en kultur og uskreven regel blant elevene at under måltidene, så fyller vi bare opp bordene etterhvert som vi kommer. Dermed sitter du alltid sammen med nye folk og blir kjent med alle. – I tillegg arranger skolen både besøkshelger og åpne dager hvor man har anledning til å besøke og «teste ut» skolen både før og etter at man har søkt. På den måten blir man bedre kjent og mer trygg på både skolen og internatlivet, forteller Odd Martin. ANBEFALER KONGSHAUG 110 % – For meg var det viktig å gå på en kristen skole hvis jeg skulle bo på internat, forteller Odd Martin. – Samtidig trenger du ikke være kristen for å gå på en kristen skole, men du kommer til å merke at mange er det, blant annet gjennom andakten som holdes på skolen hver dag. – Elever som vurderer å begynne på Kongshaug bør i utgangspunktet ha evner, anlegg og interesse for musikk. Det betyr ikke at du må ha spilt et instument siden du var liten, men en bør være utholdende og ha vilje til å øve. Det er jo det skole er til for, å lære og mestre utfordringer og å vokse både akademisk og som menneske, forteller Tuva. – Musikken kommer alltid til å være en stor del av livet mitt, uansett hva jeg gjør videre. Og det er nettopp alle de forskjellige aspektene av livet som Kongshaug klarer å kombinere – tro, vennskap, samhold og musikk – som gjør skolen så unik og som gjør at jeg kan anbefale Kongshaug 110 %, avslutter Odd Martin.

NLMVGS ER 12 SKOLER som er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Vi holder til på forskjellige steder, spredt utover hele landet. Til sammen tilbyr vi nesten samtlige utdanningsprogrammer. Kan du tenke deg å prøve en litt annerledes videregående skole? Prøv NLMvgs! Mye er likt som i offentlige skoler, og en del er annerledes. Alle skolene er kristne, men det betyr ikke at du trenger være kristen for å gå på skolene, men både undervisning og fritid vil preges av at ansatte og en del elever er kristne. Skolene gir videregående opplæring, og gir samme studiekompetanse som tilsvarende offentlige skoler. Noen av skolene har internat. Det betyr mye mer enn at du bor på skolen. Å bo på internat er hverken som å bo hjemme eller som å bo på hybel. I løpet av ett, to eller tre år får du være en del av et fellesskap med andre elever og ansatte på skolene. Skulle du bli syk vil både medelever og ansatte høre hvordan det går, og tilsynslærer eller andre voksne tilitspersoner er alltid tilstede. Dette er skolene våre fra nord til sør: • • • • • • • • • • • •

Nordborg VGS Val VGS Vestborg VGS Sygna VGS Kongshaug Musikkgymnas Lundeneset VGS Kristen VGS Haugalandet Kvitsund gymnas Tryggheim vidaregåande skule Tryggheim Forus Hans Nielsen Hauge VGS Drottningborg VGS

Nett: nlmvgs.no

25


26


Invester eitt ekstra år ved Sauda vgs – og få

full pakke!

– Både fagutdanning og teoretisk utdanning er høyt etterspurt i arbeidslivet. Professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Torberg Falch, Aftenposten, 2. jan 2018.

YSK Både yrkes- og studiekompetanse Etter fire år hos oss, kan du gå ut med både ønska fagbrev og spesiell studiekompetanse med realfagsfordjuping og dertil tilleggspoeng. Med Yrkes- og studiespesialisering (YSK) kjem du altså ut med dobbel kompetanse. Døra er open til vidare ingeniørstudier, og du blir ikkje framtidig “papiringeniør”, men ein med mykje og relevant arbeidslivserfaring og kunnskap om produksjonsprosessar. Og ikkje nok med det: du får òg løn under opplæringa. YSK er eit tilbod for deg som vil gjere meir ut av di vidaregåande opplæring, for deg som jaktar dobbel uttelling. Sjekk nettsidene sauda.vgs.no eller facebooksidene til Sauda VGS. Du kan gjerne ringe eller sende rådgjevar Hans Hylen Solberg ein sms: 472 36 441. www.sauda.vgs.no • Tlf. 51 92 28 00 sauda-vgs@skole.rogfk.no


28


Høyere utdanning Hvis du velger å studere ved et universitet eller en høyskole får du sjansen til å utvikle deg som menneske gjennom faglig fordypning, forståelse og metodisk dyktighet. Det er dette som kan kalles dannelse – å sette det menneskelige inn i en større sammenheng. Du kan forfølge dine faglige interesser, enten du er opptatt av naturvitenskap og matematikk, språk, samfunn og historie, eller filosofi, kunst og litteratur. Høyere utdanning kan også rette seg mot et spesielt yrke, for eksempel lærer, sykepleier, advokat eller lege.

Forskjellene mellom høyere utdanning og praktisk fagutdanning dreier seg om teori og praksis. Mens høyere utdanning fokuserer på faglig forståelse og innsikt, gir fagutdanningen praktiske kunnskaper og ferdigheter til å gjøre en spesiell jobb. Med høyere utdanning får du gradene bachelor eller master. Med mastergrad får du de høyeste jobbene i arbeidslivet, men bachelorgrad er nok til å kunne velge bredt mellom mange yrker og bransjer. Høy utdanning er verdifullt, også i form av mulighet for høyere lønn.

Les mer på: • www.samordnaopptak.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

29


Arbeid for helse og livskvalitet! AGDER VITENSKAPSAKADEMI

Ønsker du å forstå, behandle og være til hjelp for mennesker eller dyr? Agder Vitenskapsakademi representerer anerkjente universiteter i SentralEuropa som tilbyr engelskspråklige studier av høy kvalitet. MEDISIN, TANNLEGE, FYSIOTERAPI FARMASI I POZNAN, POLEN

OG

Poznan University of Medical Sciences (PUMS) har tilbudt legeutdanning på engelsk siden 1993. PUMS er et ambisiøst universitet med utstrakt internasjonalt samarbeid og ett tusen utenlandske studenter fra mer enn 40 land, hvorav rundt 200 norske. Universitetet tilbyr fem ulike studier på engelsk; medisin (6/4 år), tannlege, fysioterapi og farmasi. Velger du PUMS får du en solid og anerkjent utdanning som gir deg gode jobbmuligheter i Norge eller andre deler av verden. Et svært aktivt ANSA-lokallag bidrar også til å gi nye studenter gode opplevelser og til å skape det gode 30

samholdet som PUMS-studentene er så kjent for. Vi får stadig gode tilbakemeldinger fra fornøyde norske studenter i Poznan. MEDISIN I BYDGOSZCZ, POLEN Nicolaus Copernicus University har ca. 30 000 studenter i Torun og Bydgoszcz. Det medisinske fakultetet Collegium Medicum i Bydgoszcz har studenter fra Skandinavia, Irland, India og flere andre land. Legestudiet er kjent for høy kvalitet og god og uformell kontakt mellom lærere og studenter. Fadderordningen gir deg en god og trygg start på studentlivet, og ANSA Bydgoszcz tilbyr fellesskap og sosiale opplevelser. I Bydgoszcz sentrum ligger den sjarmerende Mølleøya med grøntområder, restauranter og konsertscene. Gangbroer over elva Brda tar deg til operahuset, katedralen og den fine gamlebyen. MEDISIN I GDANSK, POLEN 180 nye studenter starter årlig på det anerkjente engelskspråklige legestudiet ved Medical University of Gdansk (MUG), hvorav en stor andel er norske og svenske. MUG ble i 2018 rangert på delt førsteplass


HØYERE UTDANNING

i en kåring av de beste medisinske universitetene i Polen. Universitetets campus har nye og renoverte sykehus- og undervisningsbygninger, studentboliger og ny sportshall. Gdansk er en fantastisk flott og gammel hansaby med mange attraksjoner. Den tiltrekker seg studenter og turister fra hele verden. Byen har direkte flyruter til mange norske byer. MEDISIN, TANNLEGE OG FYSIOTERAPI I BRNO, TSJEKKIA Masaryk er et av Sentral-Europas mest anerkjente universiteter, med rundt 35 000 av Brno’s 80 000 studenter. Det medisinske fakultetet er lokalisert på en ultramoderne campus med laboratorier, klasserom og bibliotek i toppklasse. Her finnes også studentboliger, treningssentre og caféer. Masaryk har et brukervennlig informasjonssystem som forenkler studentlivet, et aktivt ANSA-lag og et mangfold av studentforeninger og klubber. PSYKOLOGI I WARSZAWA, POLEN Warsaw International Studies in Psychology (WISP) har et spennende studietilbud for deg som vil bli psykolog. Dette svært internasjonale masterstudiet gir grunnlag for norsk autorisasjon som klinisk psykolog hvis du gjennomfører de tiltak som Helsedirektoratet krever ved mangler i utdanningen. Klinisk spesialisering og relevant praksis i Norge vil forenkle og forkorte veien til autorisasjon. VETERINÆR I KOSICE, SLOVAKIA Agder Vitenskapsakademi samarbeider fra 2018 også med det anerkjente University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Košice, Slovakia. Ved UVMP kan du studere veterinærmedisin og bli autorisert veterinær i Norge etterpå. UVMP har tilbudt veterinærstudier på engelsk i 25 år, og det internasjonale studentmiljøet omfatter også over hundre norske studenter. Den vakre byen Košice ligger i det fjellrike østlige Slovakia, og gir deg mulighet for flotte naturopplevelser i nasjonalparken Slovakiske paradis, 10 mil vest for Košice.

AGDER VITENSKAPSAKADEMI – NORDISK INNTAKSKONTOR veileder deg som vil bli lege, tannlege, psykolog, fysioterapeut eller veterinær. Vi hjelper deg å velge, søke og forberede deg til opptak og studiestart. Poznan University of Medical Sciences: • Medisin, 6 år • Medisin, 4 år (krever bachelorgrad i realfag) • Tannlege, 5 år • Fysioterapi, 5 år (master) • Farmasi, 6 år (Pharm.D.) Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University, Bydgoszcz: • Medisin, 6 år Medical University of Gdansk: • Medisin, 6 år Masaryk University, Brno: • Medisin, 6 år • Tannlege, 5 år, • Fysioterapi, 3 år University of Warsaw: • Psykologi, 5 år (master) University of Veterinary Medicine and Pharmacy, Košice: • Veterinær, 6 år

Agder Vitenskapsakademi, Nordisk inntakskontor Adresse: Universitetsveien 10, 4604 Kristiansand Telefon: 38 14 19 57 / 38 14 14 75 E-post: medicalstudies@uia.no Nett: www.medicalstudies.no Facebook: www.facebook.com/ Agder.Vitenskapsakademi

31


Det du vil, får du til! KUNSTSKOLEN I STAVANGER

Har du kreative evner og har lyst til å utforske og utfordre dine kunstneriske muligheter? Kunstskolen i Stavanger er en fagskole med aktive kunstnere som lærere, og et lite og godt studiemiljø. Veslemøy Flotve studerer ved Kunstakademiet i Bergen (UiB, fakultetet KMD) etter to år ved Kunstskolen. – Uten de to årene på Kunstskolen hadde jeg ikke vært så trygg på det jeg arbeider med i dag. Det gav meg absolutt både styrke og selvtillit, forteller Veslemøy. FANT EN NY DRØM – Jeg gikk på danselinjen på videregående, og selv om jeg søkte meg inn med malerier og tegninger, fant jeg fort ut at jeg også kunne bruke erfaringen min innenfor dans i kunsten min, forteller Veslemøy, og utdyper: – Etter ulike kurs som performance og konseptuell 32

kunst, begynte jeg å eksperimentere med performance og oppdaget at dette var min type kunstform. Nå arbeider jeg mest med performance, men også med tekstile skulpturer og installasjoner. – Jeg tror nok de fleste som går på skolen ender opp med å arbeide med ting de ikke så for seg før de begynte. Det er virkelig det fine med Kunstskolen; den åpner opp øynene dine for hva kunst er og kan være, og ikke minst gir den deg kunnskap om ulike materialer og metoder. SPENNENDE TID PÅ KIS – Første året er delt opp i ulike kursperioder, alt i fra performance, grafikk, tegning og maling, analog og digital foto, 3D printing og skulpturer med mer, forteller Veslemøy. – Jeg husker spesielt land art som veldig gøy. Land art er kunst der man går ut i naturen og bruker det man finner der til å skape kunst. Jeg brukte barnåler jeg fant på stien, limte det sammen og lagde skulpturer som jeg hang i trærne. Det var både kjekt og utfordrende


HØYERE UTDANNING

å lage noe som skulle fungere ute i et landskap. Vi fikk også muligheten til å lage noen forslag til utsmykkinger til bybildet i Stavanger, der vinneren av konkurransen fikk realisert sitt forslag. DET DU GJØR, LÆRER DU – Det du gjør, lærer du. Derfor er mesteparten av studiet jobbing på atelieret, og skolen er åpen fra 7-24, 7 dager i uka, forklarer Veslemøy. – Du kan komme både før og etter undervisningen for å jobbe. Det gjorde det veldig fleksibelt. Det var ikke bare kjekt å få lov til å arbeide utover skolehverdagen med kunsten, men det var også veldig sosialt. Ofte satt vi studenter sammen og diskuterte og snakket utover kveldene, gjerne over en felles middag i kjøkkenet. En finner lett venner på Kunstskolen. – Det er også verdt å fremheve at du lærer i en form som ligner mest mulig på en kunstners hverdag fra dag én. Andre året på Kunstskolen er fokusert på selvstendig arbeid og forbereder deg til en arbeidsdag som kunstner. Her blir du godt forberedt i søknadsskriving, dokumentasjon av arbeider, artiststatement, med mer. På kunstakademiet har jeg forstått at jeg ble særlig godt forberedt på livet etter kunstskolen, forteller Veslemøy. – I tillegg tilbyr Kunstskolen to studieturer i året for å se kunst i byer som Berlin, London, New York eller Venezia biennalen. FREMTIDSUTSIKTER ETTER STUDIER PÅ KIS – Jeg tror at karrieremulighetene som kunstner i Norge er gode. Alle de ulike kursene på Kunstskolen har gitt meg frihet og fleksibilitet i nye prosjekter. Jeg har lært å stole på arbeidsprosessen min og å følge interesser uansett hvor de leder, forteller Veslemøy. Og selv om du skulle velge å gjøre noe annet senere, er Veslemøy klar på at studier på Kunstskolen er verdifullt for flere utdanningsretninger: – Har du en 2-årig fagskole, så får du generell studiekompetanse. Det er altså ingen grunn til å ta opp mange andre fag før du starter. Ellers mener jeg at man ha nytte av det man lærer på Kunstskolen på de aller fleste områder. Du vil utvikle kreativitet og kritisk tenking, noe som er veldig fremtidsrettet, avslutter Veslemøy.

Kunstskolen i Stavanger KUNSTSKOLEN I STAVANGER er den høyeste utdanning innen kunst i vår region. Fagskolen har profesjonelle kunstnere som lærere, og studenter som vil utvikle sine skapende, kreative evner. Vi har plass til litt over 40 studenter fordelt på to år. Alderen er fra 18 år og oppover, men de fleste er rett over 20 år. Etter endt utdanning er du fagskoleutdannet i billedkunst og kan starte egen virksomhet. Du får et grunnlag for å kunne bli profesjonell kunstner, illustratør, arkitekt, grafisk designer, osv. Det finnes like mange måter å bruke utdanningen på som vi har studenter. De fleste som studerer videre søker seg enten til kunsthøyskoler, kunstakademi og arkitektskoler, men du kan også studere industridesign, visuell kommuniksjon, scenografi, film, animasjon, kulturforvaltning, kunsthistorie, museumspedagogikk, osv. Utdanningen fra Kunstskolen kan inngå i utdanning til lærer, førskolelærer, aktivitør, sykepleier, ergoterapeut, ingeniør, prosjektleder, leder, osv.

Kontaktinfo: Kunstskolen i Stavanger Birkelandsgate 2, 4012 Stavanger Telefon: (+47) 51 51 00 00 E-post: post@kir.no Nett: www.kunstskolen.no

33


34


Folkehøgskoler Treffer du en tidligere folkehøgskoleelev, vil han eller hun gjerne si at det var det beste året i deres liv. Det er lettere å se hvor man skal og hvem man er etter ett år på en folkehøgskole. Her har man tid til fordypning i fag, og tid til å prøve ut nye fag. Man får prøvd seg i samarbeid med andre eller i å utfordre seg selv på nye områder. Du kan få styrket troen på

hva du vil jobbe videre med eller oppdage helt nye talenter og sider ved deg selv. Skal du studere videre på høyere offentlig utdanning, enten høgskole eller universitet, får du med deg 2 tilleggspoeng på ordinær kvote for fullført skoleår, gitt at du har hatt minst 90 % oppmøte.

Les mer på: • www.folkehogskole.no • www.muligheter.no

35


– På folkehøgskolen

møtte jeg respekt fra læreren FOLKEHØGSKOLENE

For Erlend Berge Næsheim ble folkehøgskolen et vendepunkt. For første gang opplevde han å bli møtt med respekt for sin fagkompetanse. Her fikk han bruk for det han kunne. – Jeg trivdes ikke spesielt godt på ungdomsskolen, men hadde en motivasjon for å komme inn på medielinja etterpå. Derfor jobbet jeg for karakterene, og gledet meg til en ny hverdag. Alle sa det skulle være så annerledes når vi kom på videregående, sier Erlend Berge Næsheim fra Bærum. Selv opplevde han ikke noen stor forskjell ved å starte på videregående, og ble skuffa. Etter andreklasse bestemte han seg for å ta et avbrekk. – Jeg søkte folkehøgskole, og overbeviste de rundt meg om at det skulle gå bra. Videregående kunne jeg jo fullføre etterpå. På fritida var jeg turleder i DNT, og jeg ville bruke mer tid på det som var mitt fag – nemlig friluftsliv, forteller Erlend. 36

VESTLANDET FRISTET. Erlend vurderte flere skoler, men valgte linja Ski og klatring på Sogndal folkehøgskole – både for å utfordre seg selv, og for å bli bedre på det han allerede kunne og likte godt. – Jeg hadde gått mye på langrenn og fjellski, men stått ganske lite på nedoverski. Klatrebiten var kanskje det mest utfordrende, forklarer han. VIKTIG ÅR. Erlend mestret raskt både skikjøring og klatring. Det første har han fortsatt å dyrke, og i ettertid har han holdt topptur-kurs for både ungdom og voksne gjennom DNT. I tillegg har han tatt halvårskurs i ski og skred ved Alta folkehøgskole, hvor han fikk omfattende skredmetodekurs. Folkehøgskoleåret skulle også vise seg å bli avgjørende for veien videre. – Jeg var kjempelei av skole før jeg kom til Sogndal. I løpet av folkehøgskoleåret skjedde det mye med meg. Jeg gikk fra å være den


FOLKEHØGSKOLER

lærerne irriterte seg over, til å få respekt fra læreren. Endelig var jeg i mitt element, smiler Erlend. ET SUNT PUSTEROM Han mener folkehøgskolen representerer et sunt pusterom, hvor man møter mennesker fra hele landet. Det kan både trygge utdanningsvalg, og gi nye impulser. – Jeg tror man mister et viktig pusterom om man går rett fra videregående til studier. Et pusterom hvor du kan finne ut hva du faktisk vil videre. Det er altfor mange som stresser med utdanningsvalg. Uten å ha sett noe annet enn videregående er det faktisk nesten umulig å vite hva man passer til, fortsetter han.

STOR BREDDE I FAG OG LINJER Med stor bredde i fag og linjer, tilbyr folkehøgskolene et intenst år med tid for læring, tid for refleksjon, tid for veiledning, tid for opplevelser og tid for personlig og sosial vekst. •

Det er ca. 7 700 elever fordelt på de 78 norske folkehøgskolene.

Alle er internatskoler, finnes over hele Norge, og en felles nordisk skole ligger i Sverige.

Det finnes over 600 ulike fag. De fleste skoler har ulike tilbud, mens enkelte har spesialisert seg i én fagretning.

11 prosent av norsk ungdom går et år på folkehøgskole.

Gjennomsnittsalder blant elever er 19 år. De fleste skoler har 18 års grense, mens noen få tar inn elever ned til 16 år. Ta kontakt med Folkehøgskolekontoret for oversikt.

– Noen mener at folkehøgskole og Forsvaret er det samme, men det er det absolutt ikke. Jeg anbefaler at man velger begge deler, sier Erlend.

Folkehøgskole gir 2 tilleggspoeng i ordinær kvote til høyere utdanning.

– I militæret er det disiplin som gjelder. Systemet er tilrettelagt for at du ikke skal tenke selv. Her skal du lære å bli soldat. Det er kanskje det stikk motsatte av hva som møter deg på en folkehøgskole. Der får du i mye større grad påvirke innholdet selv, og du har større rom for å være deg selv.

Undervisningen er gratis, elevene betaler for mat, bolig, skolemateriell og reiser.

Prisen ligger mellom 85 000 og 155 000 avhengig av linjevalg og turer

Elevene får støtte fra Lånekassen etter vanlige regler

Folkehøgskolene har ikke søknadsfrist. Skolene starter opptaket 1. februar og fyller opp så lenge det er plasser igjen.

– Det sies ofte at like barn leker best. På folkehøgskolen møter du folk du ellers aldri ville truffet. Mange av dem har også helt annen bakgrunn og interesser enn deg. Det gir utrolig viktig input. Jeg tror man må litt ut av komfortsonen for å vokse – og lære. FORSVARET OG AMBULANSETJENESTE. Fra folkehøgskolen gikk veien videre til Forsvaret. Gjennom friluftsliv kom interessen for førstehjelp. Erlend så hvor viktig slik kunnskap er for å kunne ferdes trygt i naturen. I Forsvaret tok han førstehjelpskurs, medic nivå 3. Senere ble det lærlingtid i ambulansefag, og utdanning som ambulansearbeider.

I dag jobber Erlend ved Ambulansestasjon sentrum i Oslo, samtidig som han er aktiv i innsatsstyrken Derby i Forsvaret. Jobben er tøff, både fysisk og psykisk. Da er det ekstra godt å ha friluftsinteressen og kunne koble av i naturen.

37


- Folkehøgskolen er en motvekt til prestasjonssamfunnet FOLKEHØGSKOLENE

– Dagens samfunn preges av stimuleringshysteri. Det å reduseres til prestasjoner er skummelt, mener Linn Beathe Hæreid Espeland. Hun heier på folkehøgskolen som motvekt til presskulturen. – Det å bli prestasjonene sine er en skummel utvikling. Vi ser det også i toppidretten, hvor det er store mørketall. Det har blitt et slags stimuleringshysteri. Man eksponerer seg for alle i alle kanaler. Har du ingenting å melde, er du heller ingenting. Kommer vi dit at det er regelen, så har vi tapt, sier Linn Beathe Hæreid Espeland, leder for samfunnsansvar i Sportsklubben Brann. – Det er ekstremt vanskelig å finne ut hva du vil som ung. Jeg tror det er fornuftig med en tenkepause for å kjenne etter hva man egentlig har lyst til. Ellers går man ofte inn i et blindspor. For mange lar være å lytte til seg selv, og følger 38

heller andres forventninger. De går opp en løype som allerede ligger klar, sier Espeland. – Folkehøgskolen har blitt en slik verdsatt timeout. De har mye positivt å bidra med til en ung og sårbar aldersgruppe. ET STED UTEN PRESS Selv er Espeland utdannet siviløkonom, eller potet som hun kaller det. Hun stortrives i jobben i Brann. Det ligger mye påvirkningskraft i å være en toppklubb, og hun brenner for å bruke posisjonen til å ta samfunnsansvar. Også utover det man må. Er det likevel én ting hun angrer på, er det å ikke ha valgt folkehøgskole etter videregående. En feil hun kommer til å anbefale egne barn å unngå. – I dagens prestasjonssamfunn blir det bare viktigere og viktigere å finne arenaer hvor du ikke måles. Jeg tror det er en enorm styrke for ungdom å kunne oppleve det på en folkehøgskole gjennom et helt år. Et sted du kan få


FOLKEHØGSKOLER

leve i nuet, gjøre noe du trives med, dyrke en lidenskap – helt uten karaktervurdering, sier Espeland. – Det gjør deg rett og slett mer voksen. Å oppleve mestring gir både motivasjon og selvtillit. Det gjør deg mer robust og bedre rustet for framtida. Det vil du trenge, for utfordringene kommer. Garantert. HØRE TIL Samfunnsendringer og opplevd press gjør også ungdom mer sårbare. Flere opplever å falle utenfor, de føler seg ensomme eller mislykket. Selv om ikke folkehøgskolen er løsningen på alt, opplever Espeland skoleslaget som en viktig motvekt. – Menneskelige relasjoner får du ikke gjennom sosiale medier eller andre overfladiske arenaer. Vi trenger det nære. Felles opplevelser har stor betydning også for opplevd egenverdi. Først når du blir godt kjent med deg selv, vet du hva du trives med, hva du mestrer og hva du er god til. Da er du også i stand til å ta et godt valg med tanke på utdanning og veien videre. Skal man trives i en jobb må man ha et engasjement. – Du må trives på en arbeidsplass, hvis ikke får du dårligere livskvalitet. Da er det avgjørende at du brenner for det du holder på med. Heldigvis er vi forskjellige! Det gjør at vi kan være lidenskapelige i ulike roller, sier Espeland. – På internatskoler, som folkehøgskoler er, blir man en del av et fellesskap, man blir inkludert. Det å ha fysisk nærhet og kontakt med andre mennesker gjør noe med deg. Alle har behov for å bli sett og verdsatt for den man er. Her tror jeg folkehøgskolen er med på å sette gode rammer, sier Linn Beathe Hæreid Espeland.

ALLE HAR GODT AV ET ÅR PÅ FOLKEHØGSKOLE •

Folkehøgskolene gir læringsglede (Undersøkelse av elevers selvevaluering 2014)

Folkehøgskolene styrker elevenes samarbeidsevner og deres sosiale kompetanse (Undersøkelse fra NTNU 2010)

Folkehøgskolene gir økt samfunnsforståelse og demokratisk deltakelse (en undersøkelse fra NTNU 2010 viser at folkehøgskoleelever deltar mer i samfunnslivet enn andre)

Folkehøgskolene gir faglig utvikling. Et intensivt skoleår gir god faglig utvikling innen både linjefaget og valgfagene. I tillegg har skolene prosjektuker, studieturer og samarbeid med eksterne organisasjoner.

Folkehøgskolene oppnår de beste resultatene når tidligere elever ved h.h.v. folkehøgskoler, universiteter, høgskoler og annen høyere utdanning vurderer sine erfaringer. Det gjelder faktorer som image, forventninger, produktkvalitet, service, tilfredshet og lojalitet, Det viser en undersøkelse fra analysebyrået EPSI høsten 2018.

Ønsker du mer informasjon om folkehøgskolene?

Et år på folkehøgskole gjør deg mer robust og bedre rustet for framtida.

Telefon: 22 47 43 00 E-post: post@folkehogskole.no Nett: www.folkehogskole.no

39


FOTO: Svanhild Blakstad

Når konserthuset åpnes med kor og orkester, har vi alt spilt ferdig... Når den nye undersjøiske tunnelen innvies av Kongen, har vi reist hjem... Når biskopen vigsler den nye kirken, er vi allerede i gang på det neste byggeprosjektet...

Du som synes det er fint at det du arbeider med blir til noe synlig, bærekraftig og viktig for samfunnet. Du som synes det er bra med variasjon, litt ute, litt inne, noe veldig stort og noe lite. Sats på en fagutdanning i bygge- og anleggsbransjen! Det gir mange spennende jobbmuligheter, stor frihet og god lønn!

Sats på et yrke innen bygg og anlegg! EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) har 243 medlemsbedrifter som spenner fra de største riksdekkende entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører. Byggopp er en landsdekkende kjede bestående av 10 opplæringskontor med tilknytning til EBA. Besøk hjemmesiden www.byggopp.no. Her finner du nyttig informasjon enten du skal velge utdanning, søke læreplass, er lærling eller har lærlingeansvar – eller rett og slett er interessert i fagutdanning

www.byggopp.no

40

ww.ebafilm.no

www.eba.no


Bygg- og anleggsteknikk Huset ditt. Skolen din. Kirken, idrettshuset og den nye rundkjøringen, parken, kjøpesenteret og fiskemottaket. Alt er bygget av glade håndverkere som har valgt Byggog anleggsteknikk. Har du praktisk sans? Liker du å være nøyaktig og har godt håndlag?

Er du selvstendig, men trives også med å arbeide i team? Utdanningsprogrammet omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg med tilhørende tekniske installasjoner, hvor det stilles strenge krav til kvalitet og sikkerhet.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

41


En steinhard bransje

NORSK STEIN

Norsk Stein AS har Europas største anlegg for produksjon av tilslag til asfalt og betong, veibygging og offshorekontruksjoner med en produksjon på over 11 millioner tonn årlig. Bedriften sysselsetter rundt 190 ansatte, 15 lærlinger, 3 YSK-elever og 3 Traineer og tar jevnlig inn lærlinger innen flere fagområder. En av lærlingene er 17 år gamleThomas Håranes fra Sand. Som YSK-elev er han tre dager på skolen på Sauda vgs og to dager i uken på Norsk Stein. – YSK, eller Yrkes- og studiekompetanse, er et 4-årig videregående yrkesfaglig utdanningsprogram som gir spesiell studiekompetanse i tillegg til fagbrev, forklarer Thomas. –Jeg var veldig i tvil om jeg skulle gå studiespesialiserende eller TIP og få fagbrev, så når jeg fikk mulighet til å bli YSK-elev, så var jeg ikke et øyeblikk i tvil. Det er krevende, men så lenge 42

du er dedikert og står på, så går det fint. Å få både fagbrev som prosessoperatør og spesiell studiekompetanse åpner opp mange dører og gir utallige muligheter, smiler Thomas, som tenker å studere videre og ta ingeniørutdanning senere. Men før den tid skal han fortsette i lære hos Norsk Stein og skal i løpet av de fire årene innom de fleste av avdelingene på det svære bergverket. – Jeg kan på det sterkeste anbefale Norsk Stein som både lærebdrift og arbeidsplass. Det er en veletablert bedrift med godt arbeidsmiljø, varierte


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

NORSK STEIN AS har en over 30 år lang historie, og er i dag et av Europas ledende bergverk innen produksjon av tilslag. Virksomheten ligger på Jelsa i nærheten av Stavanger.

oppgaver, skikkelig veiledning og gode HMS-regler, avslutter Thomas. BLI EN DEL AV TEAMET Å drive bergverk krever mye kunnskap. Alle arbeidsoppgavene hos Norsk Stein krever fagfolk med spisskompetanse. Fra bruddplanlegging og sprengning, transport og prosess, til vedlikehold av utstyr. Kompetansen trengs på alle nivåer – fra lærling til sivilingeniør. Det betyr at du som lærling vil få en grundig og allsidig utdannelse som vil være nyttig uansett hvilken bransje du velger å jobbe innenfor senere. Norsk Stein er alltid interessert i å komme i kontakt med flinke folk som mener de kan bidra i vår virksomhet. Ta kontakt – kanskje du er vår neste lærling? Norsk Stein, avd. Jelsa, er godkjent som opplæringsbedrift i syv fag: • • • • • • •

Årlig produseres ca. 11 millioner tonn utsøkte materialer til det europeiske markedet. Bergarten av høykvalitets granodioritt ligger lett tilgjengelig ved Jelsafjorden. To skip på inntil 50 000 tonn kan lastes samtidig med en kapasitet på 2 500 - 3 000 tonn pr. time på hver utlaster. Selskapet eier og driver 6 selvlossende skip som transporterer ca. 99 % av volumet fra Jelsa til markedene i Europa. Forekomstene i steinbruddet beregnes til 200 millioner tonn igjen på nåværende forekomst, og ytterligere utvidelse er tilgjengelig ved å drive bruddet dypere. Anlegget på Jelsa sysselsetter ca. 190 ansatte, 15 lærlinger, 3 YSK-elever og 3 Traineer, og er den største private arbeidsplassen i Suldal kommune.

Industrimekanikerfaget Anleggsmaskinmekanikerfaget Elektrikerfaget Kjemi- og prosessfaget Laboratoriefaget Fjell- og bergverksfaget Anleggsmaskinførerfaget Kontakt: Anne Straabø Tjordal, HR Generalist Telefon: (+47) 951 66 578 E-post: anne.tjordal@norsk-stein.no Nett: www.mibau-stema.de/no/

43


MED EN AV LANDETS MEST MODERNE MASKINPARKER OG DE BESTE FAGFOLKENE FÅR VI JOBBEN GJORT. Vi satser på de ansattes utvikling og vil ha flere lærlinger med på laget.

« Det er kjekt å være lærling hos TS’en. Vi er en god gjeng, og jeg blir inkludert og gitt mye ansvar. Jeg føler firmaet bryr seg om meg. »

JOACHIM ESPELAND MASKINFØRER

19 år i livet 2 år i Stangeland

Joachim kom til oss fra Øksnevad vgs i 2017 og tok fagprøven sin under byggingen av nytt sykehus i 2019. Han er nå ansatt som maskinfører.

SONDRE JENSEN RØDLAND GRUNNARBEIDER

19 år i livet 2 år i Stangeland

Sondre gikk læretiden i Stangeland. Fagbrev bestått i 2019 og er nå ansatt som grunnarbeider. I august går han over til maskinavdelingen som maskinfører.

44

« De e en grevla goe plass å jobba, kjekke kollegaer og moderne maskinpark »


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

Gjennom flere generasjoner har Stangeland Maskin lagt stein på stein, og i vår bransje er vi ledende. Det er også visjonen vår - Ledende. Stangeland er godkjent opplæringsbedrift i 8 fag: anleggsmaskinfører, vei og anlegg, fjell og bergverk, anleggsmekaniker, anleggsgartner, lakkerer, bilmekaniker tunge kjøretøy, yrkessjåfør. BLI MED OSS PÅ JOBB! tsmaskin.no tsmaskin stangelandmaskin 45


46


ARKITEKTEN TEGNER – DU BYGGER! NYTT HUS, BOLIG-BLOKK, SKOLE ELLER BARNEHAGE. BYGGVERKET DU SETTER OPP VIL STÅ DER I FLERE TIÅR SOM ET BEVIS PÅ HVA DU HAR VÆRT MED OG SKAPT. Tømrerfaget byr på spennende utfordringer med høy aktiviet Tømrerutdanningen er en blanding av teori og praksis. Utdanog stor variasjon, ofte ute i frisk luft. Tenk hvor flott det er å ningen er på 4 år, og du kan velge mellom 3 alternative utdankunne peke på et hus og si; dette har jeg vært med på å bygge! ningsløp: • 0 + 4 år – det vil si 4 år i bedrift • 1 + 3 år – det vil si 1 år i skole og 3 år i bedrift Variert arbeid Som tømrer er ingen dager like. Du kan blant annet jobbe • 2 + 2 år – det vil si 2 år i skole og 2 år i bedrift med ombygging, tilbygg, eneboliger, næringsbygg, rehabilitering, restaurering, boligblokker og feltutbygging. Noen Uansett hvilke utdanningsløp du velger må teorien gjennombedrifter er med i kjedeforetak og bygger ferdighus. føres før du kan gå opp til svenneprøve. Det vil si at ved 1+3 og 0+4 løpene, vil teorien tas i løpet av læretiden. Fordeler med en fagutdanning: • Du får lønn i læretiden Kontakt: • Du kan bygge videre på fagutdanningen Jarle Jonassen - Daglig leder for å få studiekompetanse Jone Terjesen - Opplæringskonsulent • Du får mange muligheter Laila Roaldsøy - Kontor/adm for videre utdanning • Du får brukt både dine Byggmestrenes Servicepraktiske og teoretiske evner og Opplæringskontor Engelsminnesgt. 38 Svennebrevet dokumenterer din kompetanse, og gjør deg 4008, Stavanger attraktiv på arbeidsmarkedet. Du beholder svennebrevet og (+47) 51 52 42 00 yrkestittelen din hele livet, selv om du begynner med noe www.bsok.no annet senere.

47Kreative fag Har du meninger om hva som er fint eller stygt? Og klarer du å begrunne hvorfor? Liker du å arbeide med hendene? Har du sans for detaljer? Kanskje utdanningsprogrammet Design og håndverk er noe for ditt hjerte?

gir arbeidsmuligheter i en rekke design og håndverksyrker.

Den som velger Design og håndverk bør ha kreative evner og anlegg, og man bør like å arbeide med hendene. Er man også svært nøyaktig, har estetisk sans og liker både å jobbe selvstendig og sammen med andre, har man mange egenskaper som passer inn i denne fagretningen.

Medier og kommunikasjon er fra 2016 et studieforberedene program hvor du foruten teoretiske fag blant annet lærer om fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde, om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk, og hvordan utforme budskap, uttrykk og layout. Medieproduksjon er fra samme tid et eget løp og utdanningsprogram under Design og håndverk med fordypning i Vg3 i Fotograffaget, mediegrafikerfaget og mediedesign.

Utdanningsprogrammet har stor faglig bredde med rike tradisjoner – håndverksmessig, materialmessig og kulturhistorisk, og det

Du som velger Medier og kommunikasjon eller Medieproduksjon bør ha kreative evner i tillegg til en sterk interesse i IKT og digital teknologi.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

49


Attention!! VECORA

Gratulerer! Det at du leser dette kan være første steg til å bli Vecora’s neste intern eller utplasseringselev. Vecora er et digitalbyrå og totalleverandør innen markedsføring – og kanskje din fremtidige arbeidsgiver. Kom deg på nett og fyr avgårde en søknad! Synlighet! Synlighet! Synlighet! Som digitalbyrå er det vår plikt og ekspertise å veilede våre kunder i kampen om oppmerksomhet. Vi hever kvaliteten på innhold i sosiale medier og på nettsider. Vi skviser maks ut av kronene som brukes på annonsering for maks resultat. Vi tilbyr kreative løsninger innen web, trykksaker og design – alt mens våre rådgivere gir kunden tett oppfølging, hele veien i mål. UTPLASSERING Kan du tenke deg en fremtid innen reklame- og kommunikasjonsbransjen? Har du et skapende 50

talent, har lyst til å få et innblikk i hvordan bransjen fungerer og vil vite mer om hvordan du kan ta skrittet videre? Hvis du er elev innen medieproduksjon eller andre relevante studieretninger på jakt etter utplassering vil vi gjerne høre fra deg! VECORA INTERNSHIP PROGRAM I Vecora ønsker vi å ha de beste folkene innenfor vårt fagområde med i teamet. Vi vet at det kan være vanskelig å finne arbeid som nyutdannet,


KREATIVT

VECORA er et digitalbyrå og totalleverandør innen markedsføring som holder til sentralt i Sandnes.

og har derfor opprettet et eget internshipprogram slik at du kan få de riktige erfaringene og opplæringen som trengs hos oss. Internshipprogrammet pågår i 3 måneder, uten fastlønn, men med provisjon og mulighet for fast ansettelse etter endt kontraktsperiode. Under internshipet vil du få tildelt en mentor som veileder deg slik at du forstår helheten og verdien av det vi gjør i bedriften vår. Læringskurven er høy, og du vil få sjansen til å komme borti mye spennende som du garantert ikke lærte på skolebenken.

Som digitalbyrå er det vår plikt og ekspertise å veilede våre kunder i kampen om oppmerksomhet. Vi tilbyr kreative løsninger innen web, annonsering, trykksaker, design, sosiale medier og medierådgivning. Hos Vecora er det kunden som er i sentrum og resultatene som teller.

SEND SØKNAD Wow! Du har kommet til veis ende på denne teksten. Nå er det tid for handling! Ta kontakt med daglig leder Hallgeir Gustavsen på e-post: hallgeir@vecora.no om mulighet for internship eller utplassering eller se nettsiden www.vecora.no/landing/internship

Kontaktinfo: Vecora AS Langgata 87, 4. etg, 4306 Sandnes Telefon: 04125 E-post: hallgeir@vecora.no www.vecora.no www.vecora.no/landing/internship Facebook: www.facebook.com/vecora.no

51


Vil du skape et

bærekraftig samfunn?

ENERGI NORGE

Verden står akkurat nå midt oppe i en energirevolusjon. For at overgangen fra fossil til fornybar energi skal fortsette, må den teknologiske utviklingen skje raskt. Samfunns- og klimaengasjement kan være et godt utgangspunkt for å utdanne seg innen elektro. Det gir muligheter til å jobbe med teknologiske klimaløsninger til beste for kloden og for menneskene. Vi trenger mennesker med ulike egenskaper. Noen må forske frem løsningene, andre kan formidle dem, atter andre kan bygge og utvikle dem.

Vannkraft er ryggraden i norsk kraftproduksjon, og vil i lang tid framover sikre en robust og klimavennlig energiforsyning. Vi trenger dyktige problemløsere som skal utvikle morgendagens kraftsystemer. Velger du en fagutdanning som energimontør eller energioperatør, eller en ingeniørutdanning innen elkraft, bygg eller maskin, kan du få en spennende karriere i en næring i sterk vekst. Jobb med fornybar energi, og bli en del av løsningen! Les mer på: www.spennendefremtid.no www.energinorge.no

Fornybar og fullelektrisk

52


Elektrofag Elektrofag er et stort fagområde og du kan arbeide innenfor mange bransjer og yrker. Det er lett å tenke strøm og elektronikk, men la deg ikke lure. Fagretningen spenner fra sjø til land – til lufta! Hva med å arbeide offshore? Eller kunne du tenke deg å reise verden rundt om bord på båt? Eller kanskje få tog på skinner

eller biler på veien? Velger du elektrofag må du kunne arbeide nøyaktig, sikkert og systematisk, og du bør i tillegg være serviceorientert. Logisk tenkemåte og kreativitet er også viktig, både for å kunne løse konkrete oppgaver og for å utvikle nye produkter.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

53


VI ER EN AV NORGES STØRSTE LEVERANDØRER AV TEKNISK INFRASTRUKTUR JOBBE HOS OSS • Yrket som telekommunikasjonsmontør passer for deg som er praktisk, teknisk og som liker å være mye ute i all slags vær. • Det er viktig å være sosial og samtidig like å jobbe alene. Du er god på å se muligheter og finne gode løsninger på utfordringer. • Flere av våre montører har skapt egen karriere i Eltel og gått videre bl.a. som prosjektledere, avdelingsledere og roller innen salg og forretningsutvikling. • Eltel er godkjent lærebedrift for telekommunikasjonsfaget og har et godt opplegg for læringer.

OM ELTEL Vi er en av Norges største leverandører av teknisk infrastruktur. Vår kjernevirksomhet er utbygging og drift av mobilnett kjent som 2G, 3G, 4G og 5G, samt fastnett og fiberløsninger også kjent som FTTH, FTTB og FTTxx. Norge står foran en moderniseringsbølge av telekommunikasjonsnettet, hvor målet er at alle skal ha tilgang til høyhastighetsinternett innen fire år. Eltel leverer tekniske tjenester i hele verdikjeden fra planlegging, prosjektering, utførelse og dokumentasjon av ferdig leveransene.

«I dag er det ett år siden jeg begynte fast i Eltel. Den beste avgjørelsen jeg har tatt i arbeid frem til nå. Knall miljø og masse kunnskap som flyter i bedriften.» Jørgen Olai Olsen, montør i Eltel

Eltel Networks AS · eltelnetworks.no 54


55


Bli

helsefagarbeider

Ønsker du deg en meningsfylt og variert jobb? Bli helsefagarbeider og jobb med barn, unge, eldre, personer med funksjonsnedsettelse, psykiske lidelser og andre som trenger deg! Som helsefagarbeider jobber du i nær kontakt med mennesker. Blant dine oppgaver er å gi praktisk og faglig hjelp og omsorg til mennesker som trenger det. Du har varierte arbeidsdager og kontakt med mennesker i alle aldre. Noen er syke, andre har nedsatt funksjonsevne eller skal trene seg opp etter en ulykke. Din jobb er å hjelpe dem til å mestre sitt eget liv. Helsefagarbeidere jobber blant annet på sykehus, sykehjem, hjemme hos mennesker som trenger hjelp, innen psykisk helse, i rusomsorgen, i opptrenings- og behandlingssentre, eller i skolen med barn som trenger ekstra hjelp. 56

For å bli helsefagarbeider velger du helse- og oppvekstfag på Vg1. Etter Vg1 velger du helsearbeiderfaget på Vg2. Deretter har du læretid i helsearbeiderfaget i to år (Vg3). Hva får du? • Samfunnet har stort behov for helsefagarbeidere. Du kan få jobb i hele landet. • Lønn under opplæring • I læretiden får du en årslønn fordelt over to år, ca. 319 000 kroner (2015). • Ekstra betalt hvis du jobber kveld, helg eller i høytidene. • Som ferdig helsefagarbeider får du en begynnerlønn inkludert vakttillegg på ca. 370 000 kr. • Gode muligheter til å videreutdanne deg.

Les mer på www.helseogsosialfag.no


Helse- og oppvekstfag Jobber innen Helse- og oppvekstfag finnes overalt i hele landet, og det er stor etterspørsel etter flere flinke folk. Mulighetene er mange og du kan arbeide både på sykehus, offentlige eller private institusjoner, internasjonalt eller i din hjemkommune. Yrkene, mulighetene og oppgavene er mange og krever ulik grad av kompetanse, men felles for hele fagretningen er at du må bry deg om og kunne ta hensyn til andre mennesker.

Du bør være flink til å kommunisere og lytte til andre og trives med mennesker i alle livssituasjoner. I flere yrker kreves det politiattest. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker hvor egne holdninger, kunnskaper om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og hvor det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

57


Stort fagmiljø og

spennende muligheter

TANNHELSE ROGALAND

Tannhelse Rogaland har gode arbeidsbetingelser og eget kompetansesenter for deg som er interessert i videreutdanning. Vi tok en prat med tre ansatte; tannlege Linn Sirevåg, tannhelsesekretær Milana Khodzhaeva og tannpleier Liv Ingrid Øvrebø om jobbhverdagen. – HVOR STUDERTE DU OG HVORFOR VALGTE DU AKKURAT DEN UTDANNINGEN? Linn: Jeg studerte i Bergen. Jeg liker å jobbe med mennesker og har alltid vært fascinert av tenner. Milana: Jeg studerte på Bergeland vgs og valgte dette å yrket fordi jeg elsker å jobbe med forskjellige mennesker. Jeg hadde flere muligheter, men jeg har alltid ønsket å jobbe innen tannhelse. Liv Ingrid: Jeg gikk først helse- og oppvekstfag på Time vgs, før jeg studerte videre til en bachelor som tannpleier ved Universitetet i Bergen. 58

– VAR DET ET KREVENDE STUDIE? Linn: Ja, det var det. I tillegg til å bestå eksamen, er det også krav om å ha gjennomført et visst antall forskjellige behandlinger et visst antall ganger. Det betyr at du som tannlegestudent i Bergen er på jobb hver dag, og så må man lese og studere utenom på kveldene. Milana: Ja, men hvis du liker arbeidsoppgavene og er interessert å jobbe i det yrket du har valgt, så går studiet lettere. Som tannhelsesekretær må du like det du gjør, for å gi best mulig service til pasientene. Liv Ingrid: Det var selvfølgelig hardt noen ganger, det er tross alt ganske mange eksamener og ting å sette seg inn i over tre år, men det er verdt det. – HVORDAN SER EN TYPISK ARBEIDSDAG UT? Linn: Det er ofte travelt med mange behandlinger og mange undersøkelser, og pasientene kommer tett. Ofte kommer det også akuttpasienter, for eksempel folk som har fryktelig tannverk eller små barn som har falt og skadet tennene. Milana: Jeg er på jobb 07.45, kler meg om, dekker


HELSE- OG OPPVEKSTFAG

på kontoret til første pasient, starter pc og gjør klar alt til første mann. Når pasienten går, sprites alt av og dekkes på nytt. Liv Ingrid: Som tannpleier er hovedoppgaven forebyggende arbeid. Dagen går ut på undersøkelser, ta bilder og røntgen, fjerne tannstein og misfarging, behandle tannkjøttsykdommer, pusse fyllinger, osv. – HVILKE MENNESKER PASSER TIL JOBBEN DIN? HVILKE EGENSKAPER TRENGS FOR Å LYKKES? Linn: Du må være glad i mennesker, kunne takle stress og uforutsigbare situasjoner, være flink til å kommunisere – spesielt med barn, og være flink med hendene. Å være tannlege er jo et håndtverk med mye detalj- og nøyaktighetsarbeid. Milana: Folk som er glad i å jobbe med mennesker, og som liker å hjelpe andre når de har vondt. Liv Ingrid: Generelt må du være glad i mennesker og du må kunne følge klokken. Det er en grunn til at det heter tannlegetime; du jobber på tid. Men å være glad i mennesker er viktigst. – HVORFOR JOBBE I TANNHELSE ROGALAND? Linn: Jeg er veldig glad jeg begynte i det offentlige. Her får man jobbe med alle pasientgrupper – fra de er veldig små til de er veldig gamle. Det er et stort nettverk av gode kollegaer rundt deg som du kan rådføre deg med. Milana: Vi har et bra arbeidsmiljø og godt samarbeid blant oss ansatte. Vi gleder oss over å jobbe sammen, for å gi god service til pasientene. Det vil alltid være jobb innen tannhelse og her får du god lønn. Liv Ingrid: Det er kjempeflotte folk og gode kollegaer å jobbe sammen med. Så det gjør en kjekk jobb enda kjekkere.

TANNHELSE ROGALAND FKF ivaretar fylkeskommunens ansvar for den offentlige tannhelsetjenesten. Vi driver helsefremmende og forebyggende arbeid, og gir gratis tannbehandling til prioriterte grupper. Gratis tannbehandling: Alle barn og unge opptil 18 år, psykisk utviklingshemmede, eldre, langtidssyke og uføre i institusjoner og hjemmesykepleie og rusmiddelmisbrukere i institusjoner, får tilbud om gratis tannbehandling. Unge som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, betaler 25%. Ellers har fylkestinget i Rogaland bestemt at også fanger, pasienter i poliklinisk psykiatrisk behandling og eldre i pleie av pårørende, skal få gratis tannbehandling på offentlig tannklinikk. Tannhelse Rogaland har 39 tannklinikker og 330 ansatte. Fylkestannlegen er daglig leder i foretaket. Hvert år er ca. 30 % av Rogalands befolkning under tilsyn av Tannhelse Rogaland. Tannhelse Rogaland er et fylkeskommunalt foretak (FKF), med tannklinikker i de fleste kommunene. I tillegg har Haugesund Sjukehus og SUS behandlingsrom for tannbehandling i narkose. Tennene dine skal vare livet ut. Det er du som må ta vare på smilet ditt. Men vi gjør det mulig.

Nett: www.tannhelserogaland.no

59


Skap karriere

innen landbruk

ROGALAND BONDELAG

Enten du vil skape din egen arbeidsplass som bonde, eller ønsker å jobbe med mat, klimautfordringer, naturopplevelser eller som entreprenør – en landbruksutdannelse gir deg alle muligheter. For den som skal dyrke jord og stelle dyr er kompetanse viktig. For de som ikke skal bli bønder er det mange veier fram til jobb innen landbruket, både for praktikere og dem med teoretisk tilnærming. Kunnskap om landbruk og naturforvaltning er avgjørende når det gjelder å løse framtidas utfordringer innen miljø, klima og energi. Folk med landbruksutdanning er ettertraktet til jobber innen rådgivning, undervisning, forskning og forvaltning. Landbrukskompetansen er internasjonal, og arbeidsmulighetene spenner over et vidt spekter innen privat og offentlig sektor. Bachelor- og mastergrader i landbruksfag er ettertraktet hos mange arbeidsgivere både innen landbruk, privat næringsliv og offentlig forvaltning. Turisme, jakt og fiske, lokal og

60

regional matkultur eller tjenester som snørydding, energiproduksjon og tilrettelegging av naturopplevelser er andre aktuelle arbeidsområder. Matindustrien er Norges største landbaserte industrisektor. Hver tidende bedrift er en landbruksbedrift, så landbrukskompetanse er viktig både for matproduksjon og for å sikre at vi fortsatt kan ha en god plante- og dyrehelse. På verdensbasis må noen sørge for å skaffe mat nok til alle i framtida. Dersom du ønsker en utdannelse innen landbruk, har vi videregående skoler i Rogaland som tilbyr utdanning innen naturbruk og agronomi, og Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling som tilbyr fleksible høgskolestudier med fokus på landbruk og nærings- og bygdeutvikling. Velkommen inn i landbruket! www.bondelaget.no/rogaland


Naturbruk Visste du at oppdrettsnæringen er Norges nest største eksportnæring? Trives du ute i frisk luft eller vil du sitte inne og forske? Uansett om du mener at PCen eller spaden er ditt viktigste verktøy; innen naturbruksfagene er det plass til alle. Det viktigste er at du som velger naturbruk er interessert i naturen, har praktisk håndlag, trives med å samarbeide med andre og har omsorg for mennesker, dyr og miljø. Du bør

like å arbeide ute, under varierende natur- og klimaforhold. Hvis du velger Vg3 naturbruk, gir utdanningsprogrammet studiekompetanse med mulighet for videre studier ved høyskoler eller universiteter. De øvrige Vg3-løpene gir yrkeskompetanse. Du kan få arbeid innen ulike naturbruksyrker hvor det kreves forståelse for sammenhengen mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

61


Utrustar deg til ei jordnær og verdiskapande framtid TVEIT VIDAREGÅANDE SKULE

Kunnskap, motivasjon og utfoldelse. Tveit Vidaregåande Skule har eleven i fokus på vei mot fagbrev eller studiekompetanse. Skolen ligger på Nedstrand i Rogaland. Nedstrand er en bygd med aktivt landbruk og skogbruk. Dype fjorder, høye fjell og urørte natur gjør Nedstrand til en naturperle og et perfekt utgangspunkt for en naturbruksskole. Med eget internat og gode buss- og båtforbindelser, er det mulig for elever fra hele landet å velge Tveit Vidaregåande Skule. Internatet gjør også at vi har et tett og svært godt elevmiljø. De siste årene har skolen satset på å utvide anlegget og våren 2019 ble den nye hallen ferdigstilt. Dette er en sirkulær hall med ridedekke, som er bygget med tanke på undervisning med hest og hund. Her er det mulig å ri og trene hund også på ettermiddag og kveldstid. Hallen ligger vegg i vegg med internatet. 62

Skoleåret 2020/ 2021 vil det tilbys dyrefag og villmarksliv ved skolen. Dyrefag vil gi et økt tilbud for de som ønsker å jobbe med andre dyr enn husdyr knyttet til landbruket. Her er dyrepark, smådyrsklinikk og dyrebutikk aktuelle arbeidsplasser etter endt læretid. Villmarksliv er for friluftsinteresserte ungdommer som søker en variert hverdag på vei til studiekompetanse og høyere utdanning.


NATURBRUK

TVEIT VIDAREGÅANDE SKULE tilbyr utdanning innen studieretning Naturbruk. Skolen gir deg et godt faglig og praktisk grunnlag for arbeid i landbruket, anleggsgartnernæringen og i arbeid med hest og hund.

EN UNIK VEI TIL FAGUTDANNING ELLER GENERELL STUDIEKOMPETANSE Tveit Vidaregåande Skule tilbyr et utdanningsløp som gir deg en solid fagutdanning eller generell studiekompetanse. På Vg1 Naturbruk med fordypning innen hest, hund, villmarksliv og anleggsgartner/landbruk får du utfolde deg samtidig som det er en spennende vei til å oppnå generell studiekompetanse for de som ønsker å studere videre. Elevene får være med på turer i frisk norsk natur.

Alle våre Vg2-løp gir elevene mulighet til å velge Vg3 Naturbruk for å oppnå generell studiekompetanse. På Tveit Vidaregåande Skule kan du altså både kvalifisere deg til høyere studier eller ta fagbrev. Dette åpner for spennende stillinger hvor interessen for natur kan kombineres med en yrkeskarriere. Våre utdanningstilbud er følgende: •

I Vg2 Heste- og hovslagerfaget foregår skoledagene mye ute i stallen. Her lærer elevene om alt fra daglige rutiner, drift av stall, visitering, foring og trening av hester.

I Vg2 Anleggsgartner lærer du om planter og steinlegging, samt å planlegge, gjennomføre og vedlikeholde ulike anlegg. Du får også maskinførerkurs.

• •

I Vg2 Landbruk og gartneri utdanner du deg videre mot yrkestittel agronom. Dette er et allsidig år hvor elevene kommer tettere innpå forskjellige yrker innen landbruket, samt får et innblikk i gartnernæringen. Vg3 Landbruk er siste året for å fullføre en utdanning som gir deg yrkestittel agronom. Vg3 Naturbruk er et studieforberedende år som gir generell studiekompetanse, og åpner veien til høyere utdannelse og videre studier. Vg3 Studieforberedende naturbruk gir studiekompetanse og mulighet til å studere ved universitet og høyskole. Alle som har fullført Vg2 innen naturbruk kan søke her. Her får elevene fagene naturforvaltning og biologi1 i tillegg. Noen studier gir ekstra poeng for elever som har gått naturbruk på videregående.

Vg1 Naturbruk med fordypning innen hest, hund, villmarksliv og anleggsgartner/landbruk Vg2 Heste- og hovslagerfaget (to år i lære for å oppnå fagbrev) Vg2 Anleggsgartner (to år i lære for å oppnå fagbrev) Vg2 Landbruk og gartnernæring Vg3 Naturbruk som gir generell studiekompetanse Vg3 Landbruk som gir yrkestittel agronom.

Tveit Vidaregåande Skule – Jordnær naturlegvis

Adresse: Hinderåvåg, 5560 Nedstrand Telefon: 52 77 48 50 E-post: kontor@tveit.vgs.no Nett: www.tveit.vgs.no

63


Naturbruk VG1 AKVAKULTUR VG2 / FISKE OG FANGST VG2 / NATURBRUK VG3

Andre tilbud:

Vi har elevboliger som ligger kun 300 meter fra skolen

- Studiespesialisering - Idrettsfag - Elektrofag - Helse og oppvekst - Service og samferdsel - Teknikk- og industriell produksjon - Tilrettelagt opplĂŚring.

For mer info: www.strand.vgs.no Telefon: 51 74 01 00 E-post: strand-vgs@skole.rogfk.no

64


NATURBRUK

65


f

Et landbruk for fremtiden

Ingve Berntsen er 33 år og driver Fjordfegarden, en 100 % gressbasert storfekjøttproduksjon, basert på den gamle norske husdyrrasen Vestlandsk fjordfe. I 2016 ble han valgt til «Årets unge bonde». – Det er ingen krav til utdannelse for å jobbe innen landbruk i dag, men det hadde ikke overrasket meg om det kan bli det i fremtiden. Det kreves mye kunnskap for å drive en gård som gjør det godt, forteller Ingve. Selv har den unge bonden gått agronomlinja på Vinterlandbruksskolen og på Høgskolen for Landbruk og Bygdeutvikling der han tok en bachelorgrad i Nyskapning og samfunnsutvikling. Da han ble «Årets unge bonde» i 2016 vektla juryen nettopp Ingves engasjement for utdanning innen jordbruk, samt hans engasjement for jordvern og den spesielle formen for gårdsdrift han driver med fokus på Vestlandsk fjordfe, en rase som regnes som utrydningstruet. Med sine 45-50 mordyr og totalt i overkant av 100 dyr, er Ingves flokk av Vestlandsk fjordfe muligens verdens største.

– Hvordan er en vanlig dag for deg? – Det går i så mangt! Ikke bare er det snakk om daglig drift, men det er også forskjellige prosjekt som jeg har på gang, samt nisjeproduksjonen som skjer på siden. Det involverer også markedsføring og administrasjon, og slikt arbeid blir det bare mer og mer av, forteller Ingve.

– Hvordan ser du for deg fremtidens jordbruk i Norge? Er det en fremtid slik som man har drevet ting til nå eller blir det mer nisjeproduksjon? Er det rom for den vanlige melkekua? – Det er så absolutt rom for begge. Norsk jordbruk har en hovedoppgave, og det er å produsere trygg og nok mat til Norges befolkning. Derfor trenger vi det konvensjonelle familielandbruket. Ved siden av det, er det rom for langt flere nisjeprodusenter enn det er i dag, for disse to går hånd i hånd. Den konvensjonelle produksjonen står for hovedoppgaven med å

produsere nok mat, mens nisjeproduksjonen står for bredden og mangfoldet som skaper større matopplevelser, mener Ingve.

– I en så globalisert verden som i dag, må vi ha landbruk i Norge? – Det må vi absolutt. Det handler vel så mye om mattrygghet som beredskap. Vi vet hvordan ting er i dag, men vi vet ikke hvordan ting er i morgen. Vi må produsere stadig mer mat til stadig flere mennesker, på stadig mindre matjord, i et stadig mer uforutsigbart klima. Det er en enorm risiko for at gigantiske områder som står for store deler av verdens matproduksjon kan bli slått ut, alle på en gang, bare i løpet av en enkel feilslått sommer. Det har skjedd før, i 2008, da det var tørke i USA, Russland og Ukraina, forklarer Ingve. – Alt dette stiller stadig høyere krav til kompetanse og stadig flere folk med denne kompetansen, både for bønder og folk i industrien. Alle felter innenfor landbruk vil være viktige i tiden som kommer, så vi kan absolutt si at landbruk er et fremtidsyrke.

– Hvordan blir man bonde? Hvilke muligheter finnes dersom man ikke arver en gård? – Det er mange gårdsbruk til salgs i Norge, men det er et langstrakt land, og de sentrale gårdene er så klart de det rives mest om, men det er slettes ikke umulig å starte opp i bransjen. Men det er heller ikke slik at du må ha et gårdsbruk for å få en fot innenfor jordbruksnæringen. Det vil være et enormt behov for folk med landbruksrelatert utdannelse i de kommende årene, til næringene som er tilknyttet landbruket, blant annet næringsmiddelindustrien, innen digitalisering og automatisering, som landbruksteknikere eller folk innen forskning og laboratoriearbeid, avslutter Ingve.68


Restaurantog matfag Mat er mer enn føde. Mat er råvarer, godt håndverk, design og presentasjon. God mat får folk til å trives og da trives også du. Bon apetit!

Kunnskaper om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæringen og næringsmiddelindustrien.

Du som velger Restaurant- og matfag har gjerne godt håndlag, du er kreativ, nøyaktig, renslig, og liker å gi god service.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

69


En MENY av MENY

muligheter

Thord Kleiven Antonsen (26) har gått gradene i MENY fra utplassering og lærlingplass til deltidsjobb og hele veien til å bli ferskvaresjef. Har du klare mål og er villig til å stå på, er det mange muligheter for deg i MENY, slår han fast. – Jeg hadde egentlig tenkt å bli kokk, og startet på linjen som i dag tilsvarer Vg1 Restaurant- og matfag, forteller Thord Kleiven Antonsen. For ti år siden kom han for første gang i kontakt med sin arbeidsgiver MENY, gjennom utplassering og deltidsjobb. – Jeg var motivert for en mer praktisk utdanning, og da jeg alltid har hatt en interesse for både mat og matlaging, var Restaurant- og matfag et utdanningsløp som passet meg godt, forteller Thord. – Jeg ønsket å lære mer om fisk, kjøtt og andre ferske råvarer og søkte derfor om utplassering på MENY. Jeg gjorde nok et godt inntrykk, for samtidig

70

fikk jeg tilbud om deltidsjobb i samme butikk, som jeg selvfølgelig takket ja til. RESTAURANTKOKKELÆRE

OG

MATFAG;

MER

ENN

– Å jobbe i MENY åpnet øyne mine opp for flere muligheter innen mat- og restaurantbransjen enn bare å bli kokk, forteller Thord. – Jeg ble begeistret for å jobbe i ferskvaredelen av butikken og bestemte meg for å fortsette med lære til butikkslakter. Ambisiøs som jeg er kom også tanken og målet ganske tidlig om å bli ferskvaresjef. Så etter at jeg begynte som lærling har jeg bare søkt flere utfordringer og klatret i systemet. KURS OG OPPLÆRINGSTILBUD

MENY har flere opplæringstilbud, kurs og treningsløp for sine ansatte. – Jeg har hatt en kontinuerlig karriereutvikling i MENY. Jeg har vært gjennom alle stegene i ferskvareavdelingen, med gode ledere som har motivert meg underveis, forteller Thord. – Jeg deltok også på et ganske omfattende traineeprogram over ett år i MENY, med kursing for å


RESTAURANT- OG MATFAG

MENY ER EN SUPERMARKEDKJEDE MED BUTIKKER I HELE NORGE.

– Jeg har alltid vært i MENY, og følt at MENY alltid har vært der for meg. Det er trygge arbeidsplasser og godt miljø, med mange muligheter, sier Thord Kleiven Antonsen

finne ut hvilken ledertype jeg er og for å se hva som kreves av meg for at jeg skal klare å motivere andre. MULIGHETER FOR DEN SOM STÅR PÅ Thord fortsatte ett år som butikkslakter på MENY Triaden etter fullført fagprøve, før han tok steget videre og ble kjøttansvarlig på MENY Lillestrøm. Etter dette var han assisterende ferskvaresjef på MENY Skedsmokorset i nesten tre år, før han i november 2016 ble ferskvaresjef på MENY Snarøya med ansvar for syv andre ansatte som han administerer.

Med omlag 200 butikker og mer enn 1.5 millioner besøkende hver uke er MENY Norges ledende og mest ekspansive supermarkedkjede. MENY står for et unikt og suksessrikt konsept innen norsk dagligvare; ferskvarer, stort vareutvalg og høy fagkompetanse. MENY satser sterkt på utvikling av kunnskap og matglede. MENY er en del av NorgesGruppen. NorgesGruppen er Norges største handelshus. Kjernevirksomheten er detalj og engrosvirksomhet innenfor daglige forbruksvarer. Konsernets virksomhet sysselsetter nærmere 40.000 medarbeidere og forsyner samfunnet med nesten halvparten av det daglige behov av matvarer i landet. I butikkvirksomheten inngår ca. 1800 dagligvarebutikker. Les mer om MENY på www.meny.no

– Du kan si at jeg har fått oppleve mye i min tid i MENY og fått prøve meg på mange ting. Nå består jobben for det meste i oppfølging og administrasjon av tre andre heltidsansatte og fire deltidsansatte og å lede avdelingen, forteller Thord. – Jeg har alltid vært i MENY, og følt at MENY alltid har vært der for meg. Det er trygge arbeidsplasser og godt miljø. Det er også rom for å gjøre feil, rom for å vokse og å bli bedre. Mulighetene er der for den som står på. Vil du opp og frem og viser at du jobber hardt, har klare mål og viser at du er villig til å ta ansvar, gir også MENY deg mange muligheter, avslutter Thord.

71


Jærkokken Heine Grov

Heine er kjent som Jærkokken og drivkraften bak Det jærske kjøkken. Allerede som 21-åring ble han kjøkkensjef ved Norges første fiskerestaurant og har siden arbeidet som kjøkkensjef på flere kjente steder i både Bergen, Bryne og Os. – Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt. Det er det jeg liker best å jobbe med, forteller hele Jærens kokk, Heine Grov. Utdanningen tok jærbuen på kokkeskole; ett år skole, to år i lære på Fleischers Hotell på Voss og avsluttende kurs med eksamen. Etter det er han mest selvlært. Han har en klar anbefaling om hva du som elev bør se etter når du i løpet av utdanningen skal på utplassering eller i lære:

72

– Vær åpen med tanke på utplassering fra skolen. Finn en seriøs læreplass der de faktisk produserer mat, fører et produkt, og som i tillegg har en god læreplan, anbefaler Heine, og legger til: – Videre er det viktig med vilje til å stå på, tålmodighet og ikke minst ydmykhet ovenfor faget. Allerede som 21-åring ble han kjøkkensjef ved Norges første fiskerestaurant, Enhjørningen. Siden har han arbeidet som kjøkkensjef på flere plasser i både Bergen, Bryne og Os. Nå arbeider han som freelancekokk under merkenavnet Jærkokken, og kan tilby kurs, foredrag og mat til alle anledninger. Heine har tidlegare gitt ut matheftet NY:T i lag med Ruth-Hege Holst, boka Det Jærske Kjøkken (2005) i lag med Målfrid Snørteland, og Jærkokken (2009) i lag med fotograf Ingeborg Skrudland. I 2015 kjøpte Heine det gamle apoteket i meierigata 4 i Bryne sentrum, hvor han driver virksomheten sin fra, med fokus på håndlaga mat og lokale råvarer. Les mer på www.jærkokken.no


73


74


Service og samferdsel Service og samferdelsfaget er inngangsporten til spennende fagområder. Salg, service og sikkerhet, IKT-servicefag, Transport og logistikk, og Reiseliv er stikkordene. Har du lyst har du lov – og husk at smilet og det gode humøret ikke kan læres – det må komme innenfra!

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker i et bredt spekter av servicebransjer, fra salg til transport. I disse bransjene står kunnskap om lover og forskrifter og evnen til å analysere kundenes behov for å kunne foreslå tradisjonelle og nye løsninger sentralt.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

75


Det finnes alltid

nye muligheter

FELLESKJØPET ROGALAND AGDER

Felleskjøpet Rogaland Agder er ledende leverandør av driftsmidler til norsk landbruk. Som en samvirkebedrift eid av 8000 bønder er FKRA en spydspiss i utviklingen av landbruket, hvor over 20 FK butikker tilbyr et komplett vareog tjenestesortiment i sitt område. I butikken i Sandnes treffer vi på Salg og service-lærlingen Tina Horpestad (22). – Hei, hva kan jeg hjelpe deg med? Tina er i sitt rette element når vi treffer henne: Opptatt med en potensiell kunde. Det går ikke lang tid før den potensielle kunden har blitt en fornøyd kunde. – Det er alltid en fordel å ha smilet på lur når du skal jobbe innen salg- og service, avslører Tina. – Men det viktigste er kunnskap og riktig innstilling. Man skal kunne mye om alt og ha kontroll på det meste som Felleskjøpet fører: alt fra vaskemiddel, dyrefôr, motorsager, deler 76

til traktor, arbeidsklær, gjæring, drivhus, ja, det er så utrolig mye, forteller en energisk Tina. STÅLKONTROLL

Selv om hun fremdeles er lærling har Tina funnet seg godt til rette og har stålkontroll på det meste allerede. Midt i intervjuet vårt blir hun tatt tak i av en medarbeider: – Å Tina, så bra at du var her! Jeg finner rett og slett ikke det ene drivhuset som en av kundene våre ser etter. Kan du hjelpe meg? Knappe fem minutt senere er Tina tilbake og kan notere seg enda en fornøyd kunde. – Det er slik det skal være, smiler hun. – Det er viktig med høy aktivitet og at vi gjør vårt beste for å betjene våre kunder. ET ANNERLEDES UTDANNINGSLØP

– Jeg har egentlig aldri studert noe innen salgog service før nå, innrømmer Tina. Som ivrig hestejente med egen stall hjemme gikk hun hestefag på Øksnevad videregående skole. Planen var å ta påbygg for så å studere videre.


SERVICE OG SAMFERDSEL

– Jeg gikk ett år på Høgskulen for Landbruk og Bygdeutvikling, men det passet ikke helt for meg. Jeg hadde jobbet deltid hos Pizzabakeren på Sola i nesten fem år, og jeg konkluderte med at jeg liker bedre strukturen og organiseringen av å jobbe i en servicebedrift, der man samhandler med kunden og der det alltid er aktivitet, forteller Tina. – Så jeg forhørte meg med Fylkeskommunen om muligheten for å ta et fagbrev innen salg- og service. Siden jeg hadde noe erfaring fra salg- og servicenæringen fra tidligere fra min jobb på Pizzabakeren, ble dette regnet inn i læretiden, forteller Tina. – Så jeg fikk heldigvis godkjent ett og et halvt år med praksis i forkant, ellers ville det blitt et veldig langt nytt utdanningsløp på fire år. Men dette viser at det ikke er farlig å endre planer eller å velge feil. Det finnes gode muligheter for å ombestemme seg og foreta nye valg når det trengs. Og så lenge man er ung har man fremdeles god tid. Husk at du skal leve med dette valget i mange år og kanskje hele livet, forklarer Tina.

FELLESKJØPET ROGALAND AGDER (FKRA) produserer og selger fôr til husdyr og kjæledyr. Bedriften leverer også gjødsel, såvarer, traktorer, maskinvarer og verkstedstjenester, i tillegg til å selge detaljvarer gjennom fagkjeden FK-butikken. FKRA har omlag 400 ansatte i regionen fra Sunnhordland til Tvedestrand, og rekrutterer lærlinger og fagarbeidere i blant annet prosessfag, automatiker/ elektrofag, mekaniske fag og laboratoriefag, samt butikkfag. Vi har lokasjoner i både Vest Agder og Rogland, samt Kvinherad og Stord.

Læreplass hos Felleskjøpet ordnet hun selv. – Jeg plukket opp telefonen og ringte. Det er slik jeg er. Jeg må få ting til å skje, smiler Tina. EN JOBB FOR FREMTIDEN

– Etter fagprøven håper jeg det åpner seg en mulighet for å fortsette her i fast jobb, for jeg har kommet skikkelig inn i driften nå, forteller Tina. Og hva vil fremtiden bringe? Tina tenker seg om: – Kanskje få ansvar for en hel butikk selv? Det hadde ikke vært noe problem!

Kontaktinfo: Felleskjøpet Rogaland Agder v/ Kim Malmin, personal HMSK sjef Telefon: (+47) 51 88 70 00 E-post: kim.malmin@fkra.no Nettside: www.merenndutror.no Facebook: facebook.com/felleskjopet

77


78


Teknikk og Industriell produksjon Med maskiner og utstyr skal landet bygges, og du kan være sikker på at du får håndtere avansert produksjonsutstyr og jobbe med teknologi i verdensklasse hvis du velger en fremtid innen Teknikk og industriell produksjon. Du som velger TIP bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne arbeide selvstendig og samarbeide med andre.

Interesse for ny teknologi er også viktig. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, teknoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene, hvor det å arbeide etter prosedyrer og tegninger, og med registrering og dokumentasjon, er svært viktig.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

79


Vil du bidra til LAERDAL MEDICAL

å redde liv?

Laerdal Medical er verdensledende leverandør og produsent av høyteknologiske produkter innen medisinsk førstehjelp og trening. Blant annet står de bak den verdensberømte førstehjelpsdukka «Anne-dukken» som du sikkert kjenner til fra et førstehjelpskurs i skole- eller jobbsammenheng. Enten du har et relevant fagbrev, er forsker med doktorgrad, er utdannet software developer, har studert pedagogikk, eller har bakgrunn som sykepleier – så kan Laerdal Medical ha en jobb til deg! - Ved ansettelser ser Laerdal etter åpenhet, fleksibilitet og et ønske om å utvikle seg. Når vi rekrutterer er det ikke bare på bakgrunn av formell kompetanse, men også personlige egenskaper og verdier. Det er viktig for oss at de som jobber her kjenner på at det vi driver med er viktig, forteller Vibeke Kvale, Learning Manager i Laerdal Medical. 80

VISJON. Laerdals visjon er «Helping Save Lives», og deres strategi frem mot 2020 er å bidra til å redde 500 000 flere liv årlig. - Det er førsterespondenter, ambulansepersonell og helsearbeidere som redder liv, og det er Laerdals rolle å gi dem det utstyret og den opplæringen de trenger for å kunne gjøre dette, forklarer Vibeke. FRA IDE TIL FERDIG PRODUKT. Laerdal Medical har hele verdikjeden under ett og samme tak, og kort vei mellom avdelingene skaper rom for kreativitet og oppfinnsomhet. - Vi har stor mobilitet og fleksibilitet i forhold til hva du kan gjøre på huset, forteller Vibeke. Vibeke tar oss med på en reise gjennom bedriften, fra ide til ferdigprodukt. - Først avdekker vi kundens behov i samarbeid med våre partnere og allianser, forteller Vibeke. - Gjennom flere iterative prosesser utvikles prototyper som tas med ut til ulike kundegrupper for testing og tilbakemelding, før man starter produksjonen. Basert på tegninger og prototyper


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

støpes deler som deretter monteres og testes før utsendelse. I støperiet jobber både de med kompetanse fra videregående skole og folk med relevante fagbrev som prosessoperatør, mekaniker eller innen automasjon. Her blir operatører lært opp i flest mulig maskiner for å ha størst mulig fleksibilitet. Her støpes blant annet delene til den avanserte pasientsimulatoren, SimMan 3G. Monteringsavdelingen har ansvar for å sette SimMan 3G dukkene sammen i full menneskestørrelse og fylle dem med elementer og elektronikk som gjør at de kan puste, kjøre ulike hjerterytmer, utvide pupillene, svette, gråte, blø og reagere på sprøyter. Foruten produksjonsområdene har Laerdal også alle støttefunksjoner internt på huset; innkjøp, finans, IT, grafisk design, produktutvikling, markedsføring og salg. Her holder og så den idelle non-profit organisasjon Laerdal Global Health til, som fokuserer på å utvikle enkle, funksjonelle løsninger for lavressursland hvor strømforbindelser ofte kan være svært dårlige. Øverst oppe i det kvartalsstore bygget til Laerdal finner vi stiftelsen SAFER (Stavanger Accute Medicine Foundation for Education and Resarch), et forsknings- og læringssenter med topp moderne utstyr hvor det jevnlig arrangeres kurs og opplæring for studenter, leger og sykepleiere. KARRIERE FOR DEG? Hos Laerdal Medical er det mange muligheter, hvor en kan jobbe meget allsidig, være innovativ og jobbe med mennesker fra mange forskjellige kulturer. Ønsker du en meningsfull jobb hvor du bidrar til å redde liv, er Laerdal Medical alltid på jakt etter nye dyktige medarbeidere.

LAERDAL MEDICAL AS er verdensledende leverandør og produsent av høyteknologiske produkter innen medisinsk førstehjelp og trening. Selskapets produkter benyttes av sykehus, ambulanser, førstehjelpsorganisasjoner, opplæringsinsitusjoner og mange andre virksomheter verden over. Laerdal Medical har ca. 400 ansatte fra 37 nasjoner representert ved hovedkontoret i Stavanger og har i tillegg fabrikker i USA, Mexico og Kina samt salgskontorer i Europa, Amerika, Australia og Asia. Til sammen jobber ca. 1 500 ansatte rundt om i verden med å bidra til å redde liv gjennom selskapene Laerdal Medical og Laerdal Global Health (LGH). LGH er et non-profit selskap med fokus på å redusere dødelighet blant mor og barn i den tredje verden og er et søsterselskap av Laerdal Medical. Vil du være med på å virkeliggjøre vår visjon «Helping Save Lives»? Gå inn på våre nettsider www.laerdal.no og finn ut mer om oss.

Laerdal Medical AS Tanke Svilandsgt. 30, P.O. Box 377, N-4002 Stavanger, Norway Telefon kundeservice: (+47) 51 51 76 66 Telefon sentralbord: (+47) 51 51 17 00 Nett: www.laerdal.com/no

81


Et viktig ledd i

det grønne skiftet IVAR IKS

IVAR er en miljøbedrift med ansvar for å anlegge og drive kommunaltekniske fellesanlegg for vann, avløp og renovasjon. I Hå kommune ligger IVAR renseanlegg Grødaland, ett av Norges største rense- og biogassanlegg. Her treffer vi prosessingeniør Lena Pedersen (28) som fikk fast stilling i IVAR etter å ha vært trainee. – Å arbeide for å ta vare på miljøet gir jobben i IVAR ekstra mening, smiler Lena. SISTE STOPP FOR BRUN DUNK – Hvis du noen gang har lurt på hvor matavfallet du kaster i den brune dunken havner, så er det her, forteller Lena. – Anlegget mottar slam og matavfall fra privat-, storhusholdninger og dagligvarekjeder, og avfall fra industri og næringsliv, som blir brukt til 82

produksjon av biogass og biogjødsel. I tillegg tar vi imot og renser avløpsvann som består av spillvann, kloakk og overvann, dvs. regn- og overflatevann, forklarer Lena. OPTIMALISERER PROSESSER Som prosessingeniør har Lena mye å gjøre på rense- og biogassanlegget. – Jeg jobber med prosessoptimalisering på anlegget. Det betyr at jeg konstant jobber med å finne nye løsninger eller forsøker å forbedre eksisterende prosesser slik at metodene våre blir mer effektive og resultatene bedre, forteller Lena.


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

– Konkret så driver jeg en del med analyse i laboratoriet, der vi analyserer miljøet i råtnetanken der biogassen produseres, slik at råtneprosessen foregår mest mulig optimalt. – Biogassproduksjon handler om mer enn bare klima og miljø. Det handler også ressursutnyttelse, verdiskapning og arbeidsplasser og er et viktig ledd i det grønne skiftet, forklarer Lena. – Jeg jobber derfor også en del på kontor, der jeg har kontakt med nye kunder som har lyst å levere avfall og restprodukter til biogassanlegget. Jeg må da kvalitetssikre at dette kan brytes ned og gjenvinnes, om vi har lov å ta det imot, og om vi kan ta det imot rent fysisk, forklarer Lena. FRA TRAINEE TIL FAST STILLING – Jeg studerte først tre år kjemi ved Universitet i Stavanger og tok så en master i miljøteknologi, hvor jeg fordypet meg i både offshoreteknologi og vann og avløp, forteller Lena. – Næringslivet i Stavanger er veldig rettet inn mot olje og offshore, men jeg har aldri drømt om å jobbe innenfor den bransjen. Jeg er derfor veldig glad for at jeg fikk mulighet til å bli trainee i IVAR etter endt utdanning. Her fikk jeg jobbe med noen jeg brenner for og være en del av løsningen for verdens klima- og miljøutfordringer, smiler Lena. – Jeg fikk lære og oppleve mye på veldig kort tid, og etter traineeoppholdet gikk jeg rett over i fast stilling, avslutter Lena. MANGE MULIGHETER HOS IVAR IVAR tilbyr mange muligheter og varierte arbeidsoppgaver som krever ulike typer fagbrev. Det er behov for både lærlinger og ferdig utdannede innen fagområder som kjemiprossess, elektriker, rørlegger, automasjon, eller mekaniske fagbrev. Det er også behov for personer med teknisk fagskole, og bachelor og master innenfor ingeniørfag og naturvitenskapelige fag.

IVAR IKS har som formål å anlegge og drive kommunaltekniske fellesanlegg for vann, avløp og renovasjon. Selskapets visjon er å sikre regionen markedets mest konkurransedyktige VAR-tjenester. IVAR eies av 13 kommuner i Rogaland, med et samlet innbyggertall på over 320 000. Hovedkontoret ligger på Mariero i Stavanger, og selskapet har i dag ca. 280 ansatte. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil befolkningen i vår region øke med 100 000 de neste tjue årene. Dette må IVAR planlegge for. De ulike faggruppene som jobber i IVAR planlegger og gjennomfører utbygginger som sikrer hverdagen og fremtiden for alle disse menneskene. For å få det til, trenger de ingeniører og folk med variert utdanning innen tekniske fag. Men først og fremst trenger de folk som er klare for en utfordring. IVAR er en miljøbedrift i ordets egentlige betydning. De sørger for det mest grunnleggende miljøarbeidet i regionen. De tar imot alt husholdningsavfall, og sørger for at det blir gjenvunnet. De holder hav, strender og vanndrag frie for utslipp, og ikke minst, sørger de for at vår region har nok av sunt, godt og billig drikkevann.

Nett: www.ivar.no

83


Lærer å se

helheten og løsninger AKER SOLUTIONS

Siden han var liten gutt har Jarle Tengesdal (19) likt å skru på verksted. Å se helheten og å forstå hvordan ting fungerer og henger sammen har alltid fascinert han. Hos Aker Solutions får han bryne seg på komplekse konstruksjoner til bruk offshore. Aker Solutions er et ledende internasjonalt oljeserviceselskap og er involvert i flere store prosjekt på norsk sokkel. – De siste dagene har jeg montert en hel rørgate til bruk på en offshoreinstallasjon i hallen. Det har vært veldig interessant å gjøre alt fra A til Å, for da får man se helheten og man får et godt inntrykk av hvordan ting blir seende ut på offshore-siden også. Å lære å kunne se både helheten og løsninger er viktig, forteller Jarle. Han betrakter rørgaten. Alt sitter som det skal. – Man blir jo litt stolt da, de få gangene man får 84

tenkt litt over det. Det at jeg bidrar med et lite hjul i det store maskineriet som er det norske oljeeventyret, eller i dette tilfellet en rørgate, smiler Jarle. FRA HJEMMEVERKSTED TIL AKER – Jeg er nok ikke den personen som var mest glad i å sitte stille på skolebenken, innrømmer Jarle. – Jeg har nok alltid vært mer praktisk anlagt. Etter skoletid og i helgene var det avkobling å få være med faren min når han


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

skrudde på verkstedet hjemme på gården. – At jeg nå står her i hallene hos Aker skyldes nok også faren min. Han anbefalte meg tidlig å søke TIP Vg1 med påfølgende Vg2 Industriteknologi for så å satse på en karriere hos Aker, forteller Jarle og innrømmer at det nærmest begynner å bli en familietradisjon. – Faren min har også jobbet hos Aker, og i tillegg har jeg fire onkler som også alle har jobbet her. Så når jeg først søkte om utplassering og senere læreplass, så var jeg allerede godt kjent. GODE MULIGHETER FOR LÆRLINGER Etter to år som lærling styrer Jarle seg nå inn mot avsluttende fagprøve og fagbrev i industrimontørfaget. Men tiden som lærling er ikke over av den grunn. – Jeg har planer om å ta et påfølgende fagbrev som platearbeider rett etterpå. Da kan jeg bygge på det eksisterende fagbrevet og da tar det bare ett år. Det å ha to fagbrev er en stor fordel. Du blir mer fleksibel og kan være med overalt her på verket. Kvalifisert arbeidskraft er det alltid behov for, og da står man også sterkere generelt i arbeidslivet. Det er veldig flott at Aker Solutions legger alt til rette på den måten for dem som vil og får det til, forteller Jarle.

AKER SOLUTIONS er et ledende internasjonalt oljeserviceselskap som leverer ingeniørtjenester, spesialisttjenester, fabrikasjon, vedlikehold og totalløsninger til oljeindustrien. Hoveddelen av virksomheten omfatter leveranser til olje-, gass- og petrokjemianlegg. Konsernet har også aktivitet knyttet til leveranser til prosjekter for gasskraftverk, metallforedling og andre utvalgte industrier. I Norge har Aker Solutions virksomhet på følgende steder: • • • • • • • • • • • • •

Bergen Egersund Fornebu / Lysaker Hammerfest Kristiansand Kristiansund Moss Sandnessjøen Stavanger Tranby/Lier Tromsø Trondheim Ågotnes

ANBEFALER AKER SOLUTIONS – Det beste med Aker Solutions er det gode arbeidsmiljøet og de faglige utfordringene. Det blir aldri kjedelig, dagene flyr og det er mange gode kollegaer, et sterkt samhold og høy trivsel. Når man jobber godt sammen, så trives man også godt sammen. Fantastiske veiledere gjør at læretiden blir så optimal som mulig og at du lærer alt du skal. Så jeg kan klart anbefale Aker Solutions som lærebedrift, avslutter Jarle.

Kontaktinfo: Aker Solutions ASA Oksenøyveien 8, 1366 Lysaker PO Box 169, 1325 Lysaker Telefon: +47 67 51 30 00 Nett: www.akersolutions.com

85


Fra lærling

til ingeniør

ØGLÆND SYSTEM

Øglænd System har et mål for sine lærlinger. Nemlig å få lærlingene til å bli fast ansatt hos dem. De kan tilby en strukturert produksjonsopplæring hvor det blir satset på faglig utvikling. Øglænd System er en solid bedrift i stadig vekst. Som en markedsledende aktør innenfor utvikling, produksjon og markedsføring av multidisipline opphengssystemer, kabelstiger og kabelbaner, er Øglænd System aktivt tilstede i en rekke forskjellige bransjer som olje, gass, skipsbygging, vindkraft, infrastruktur, vannbehandling og næringsmiddelindustri. Det gir mange og gode bein å stå på i tiden som kommer. Derfor er bedriften på stadig jakt etter unge talenter som vil være med på veien videre, både i Norge og ute i verden. TILPASSER LØSNINGER Marta Regine Erga (26) startet som lærling i produksjonsteknikk i fabrikklokalene til det 86

norske industrieventyret på Klepp og er i dag designingeniør. – Som designingeniør designer jeg nye eller redesigner eksisterende produkter, og sørger på den måten for tilpassede løsninger i tråd med behovene til våre kunder, forteller Marta. FAGLIGE MULIGHETER – Jeg kommer fra en familie som er interessert i alt som har med mekanikk og motorer å gjøre, og egentlig så jeg vel for meg å bli bilmekaniker. Så da ble det til at jeg valgte å gå TIP på


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

videregående, forteller Marta, og fortsetter: – Det var når jeg begynte der at jeg så alle mulighetene som fagretningen åpner opp for. Til slutt bestemte jeg meg for å gå videre på industriteknologi og så i lære i produksjonsteknikk. OPPFORDRET TIL VIDERE STUDIER – Etter at jeg fikk læreplass som produksjonsteknikker her på Øglænd, var det min sjef og veileder på avdelingen, Benjamin Ganic som pushet veldig på at jeg måtte studere videre. Så etter at fagbrevet var i boks søkte jeg meg inn på Fagskolen i Rogaland for å studere Maskinteknikk, forteller Marta. – Og det er selvfølgelig det beste valget jeg noen gang har tatt. To år senere er jeg nå fast ansatt i Øglænd som designingeniør. Og selvfølgelig er det en fordel å både ha vært på produksjonssiden og på designsiden. Det vi tegner skal jo bygges og produseres etterpå. Da er det greit å vite hvordan ting fungerer praktisk også, mener Marta.

ØGLÆND SYSTEM AS er en produksjonsbedrift med hovedkontor på Øksnevad i Klepp kommune. Selskapet har ca. 170 ansatte, en omsetning på NOK 485 millioner og en betydelig eksportandel. Øglænd System er markedsledende innenfor utvikling, produksjon og markedsføring av multidisipline opphengssystemer, kabelstiger og kabelbaner. Selskapet leverer også løsninger til VVS, elektrisk gulvvarme og snøsmelting og frostsikring. Systemene leveres til kunder innenfor olje- og gassvirksomhet, vindkraft, infrastruktur, skipsbygging, vannverk og matvareindustri. Øglænd System AS er ett av 12 globale datterselskaper i konsernet Øglænd System Group, som også har sitt hovedkontor på Klepp og med årlig omsetning på ca. NOK 1,7 milliarder. I 2017 ble Øglænd System konsernet kjøpt av Hilti Group.

ANBEFALER ØGLÆND SYSTEM – Blir du en del av Øglænd System-familien er du nesten garantert en god fremtid. Det er en solid bedrift med gode muligheter, og en arbeidsplass jeg helt klart vil anbefale, avslutter Marta.

Kontaktinfo: Merethe Moen, HR-sjef Telefon: +47 47 68 63 13 E-post: merethe.moen@oglaend-system.com Nett: www.oglaend-system.com

87


Pilot av små

undervannsfartøy

OCEANEERING

Oceaneering er blant de største arbeidsgiverne i energi- og ingeniørbransjen i verden og gir gode muligheter for personlig vekst og karriereutvikling. 24 år gamle Sondre Harjo startet som ROV-pilotlærling og jobber i dag som ingeniør innen Service Technologies and Rentals. Han syntes det var spesielt spennende å tilbringe læretiden offshore. – Det er en ganske spesiell situasjon for noen som akkurat har fylt 18 år å jobbe offshore. Som ROVpilot jobber man onsite. Så det blir en del reising. En dag er man utenfor kysten av Hammerfest, så i Stavanger, og så kanskje utenfor Danmark eller Storbritannia, forteller Sondre. STYRER MINIUBÅTER – Jeg jobbet offshore som ROV-pilotlærling fra 2013 - 2016. Så har jeg tatt videreutdanning og jobber nå som ingeniør hos Oceaneering, 88

forteller Sondre. – Jeg gikk VG1 elektro og så VG2 automasjon før jeg gikk ut i lære som FU-operatør, operatør for «Fjernstyrte undervannsoperasjoner», eller «Remotely Operated Vehicles» og ROV som det heter i arbeidslivet. – Jobben består i å jobbe på en rigg eller et skip og styre fjernstyrte miniubåter ned til 3 300 meters dybde. Disse miniubåtene erstatter den jobben dykkere gjorde helt i begynnelsen da


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

man først fant olje på norsk sokkel. Jeg sitter i et kontrollrom på en pilotstol med masse skjermer. På skjermene får vi informasjon om selve ubåtens navigasjon med undervannssonarer. Vi trenger sonar for å finne fram til den plassen hvor vi skal jobbe og kamera for å se hva vi gjør. Og jobben består da i å styre ubåten og vedlikeholde og reparere alt utstyret vårt nede i havet, forklarer Sondre. SATSER PÅ UNGE ANSATTE – Oceaneering satser på unge folk og liker å satse videre på eksisterende ansatte. Etter at jeg fikk fagbrev gikk jeg Y-veien for å studere videre og ta en bachelor i Automatisering og elektronikkdesign på Universitetet i Stavanger. Min bakgrunn og læretid i Oceaneering var en klar fordel da jeg etter studiene søkte jobb som ingeniør i samme firma. Det at jeg kjenner til systemene fra brukersiden som ROV-pilot gir verdifull innsikt nå som jeg jobber med å designe og utvikle nye løsninger innen ROV, avslutter Sondre.

OCEANEERING er en global leverandør av ingeniørtjenester og produkter, hovedsaklig til olje- og gassindustrien. Selskapet leverer også teknologi til forsvar og romfartsindustrien. Oceaneering har i dag over 10 000 ansatte globalt og ca. 1 000 av dem er tilknyttet en av våre mange lokasjoner i Norge. I Norge opererer Oceaneering ut fra tre «Center of Excellence», lokalisert i Stavanger, Bergen og Kristiansand. I tillegg har firmaet kontor/verksted strategisk plassert langs norskekysten på Ågotnes, Mongstad, Florø, Kristiansund og Trondheim. Våre forretningsområder i Norge utfører en rekke jobber for olje- og gassindustrien, med hovedvekt på undervannsteknologi, inspeksjon og vedlikeholdsoperasjoner. Vil du vite mer om oss besøk: www.oceaneering.com.

SPENNENDE OG FLEKSIBLE JOBBER Nordsjøedderkopp/Klatrer, ROV-Pilot, lærling, ingeniør eller inspektør innen tilstandskontroll - NDT - Kran & Løft? Det er mange muligheter for spennende jobber i Oceaneering. Som en av de største arbeidsgiverne i energi- og ingeniørbransjen i verden, gir Oceaneering gode muligheter for personlig vekst og karriereutvikling. Som et internasjonal konsern har Oceaneering etablert felles globale karrierestiger, og legger til rette for muligheten til også å kunne jobbe på andre lokasjoner i Norge eller i andre land.

Kontaktinfo: Mette H. Bastiansen, HR Manager Telefon: 52 91 32 08 / 936 55 394 E-post: MHBastiansen@oceaneering.com Nett: www.oceaneering.com

89


Holder liv i

norske industritradisjoner HYDRO

Over 110 år har gått siden et av Norges mest kjente industrieventyr først så dagens lys. I dag er Hydro et globalt aluminiumselskap med aktiviteter i mer enn 40 land på alle kontinenter. Fortsatt er størsteparten av aktivitet og produksjon knyttet til Norge, og på Hydro sitt verk på Karmøy treffer vi en lærling som er med på å holde liv i disse stolte norske industritradisjonene. På Karmøy driver Hydro ulike anlegg tilknyttet aluminiumens verdikjede. Den største enheten er anlegget for produksjon av primæraluminium, eller flytende aluminium, og er et av Europas største innen sitt slag. Videre finnes det tre støperier: et som lager pressbolter til produksjon av aluminiumprofiler, et trådstøperi som lager tråd til høyspentkabler og et båndstøperi som lager plater til valseverket. 90

HØYE KVALITETSKRAV 23 år gamle Jostein Flatnes fra Sveio er lærling som prosessoperatør og har funnet seg godt til rette i Hydro på Karmøy. – Som prosessoperatørlærling er jeg tilknyttet pressboltstøperiet, forteller Jostein. – Jobben er kort fortalt at flytende aluminium tas ut fra cellene med spesialiserte redskap og støpes så til pressbolt. Pressbolt er halvfabrikat som blir videreforedlet til utallige andre produkter, hvorav noen også krever svært høy kvalitet på aluminiumen, som for eksempel kritiske deler i bilproduksjon, forklarer Jostein. – Det betyr at det er strenge prosedyrer som skal følges, kontroller som må tas, og prosesser som må overvåkes, da produksjonsprosessen har direkte sammenheng med kvaliteten på produktet, forklarer Jostein. KREVENDE FAG, MEN FULLT AV MULIGHETER – Kjemiprosessfaget er selvfølgelig et krevende fag. Det er mye fysikk og kjemi som man må


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

forstå, men hvis du har interesse for det og gjør en innsats i faget, så går det bra. – Det finnes mange muligheter innen kjemisk prosessindustri. Du kan for eksempel få jobb innen metallurgisk industri, slik som smelteverk eller støperi som her på Hydro, men også innen mineral industri, farmasøytisk industri, næringsmiddelindustri, eller produksjon av fiskeolje, olje eller gass, forteller Jostein. ANBEFALER HYDRO – Hydro er en bedrift som tar vare på de ansatte, og jeg er allerede tilbudt fast jobb dersom jeg består fagprøve og får fagbrevet i havn. Jeg trives veldig godt i Hydro, og det er kjekt å vite at de også setter pris på meg. Hvis du vil og får det til, er det store muligheter for deg i Hydro. – Hvis du er interessert i å drive med kjemiprosess, tar ansvar for at det som produseres skal være av høy kvalitet, er sikker på deg selv og tar ansvar for egen læring, da vet jeg du vil finne deg veldig godt til rette hos Hydro på Karmøy, avslutter Jostein.

HYDRO er et fullt integrert aluminiumselskap med 35 000 ansatte i 40 land på alle kontinenter, med lokal ekspertise, verdensomspennende virksomhet og enestående kompetanse på FoU. I tillegg til produksjon av primæraluminium, valsede og ekstruderte produkter og resirkulering, driver Hydro med utvinning av bauksitt, raffinering av alumina og produksjon av energi, noe som gjør oss til det eneste selskapet som dekker alle områder av den globale aluminiumindustrien. Vi ønsker engasjerte lærlinger som kan være med å produsere fremtidens aluminiumprodukter. Våre mål er å skape et livskraftig samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser og produkter. Vi trenger lærlinger som er nysgjerrige, lærevillige, engasjerte og selvstendige. Hvilke fag vi tilbyr læreplass innenfor vil kunne variere noe fra år til år. Vi har blant annet lærefag innen: • • • • • • • • • • •

Automatiseringsfaget Kjemiprosessfaget Produksjonsteknikkfaget Bilfaget, tunge kjøretøy Yrkessjåførfaget Industrimekanikerfaget Anleggsmaskinmekanikerfaget Elektrikerfaget Energimontørfaget Laboratoriefaget Logistikkfaget

Hydro Global Business Services HR E-post: recruitment.norway@hydro.com www.hydro.com/no-NO/karriere

91


Høy aktivitet

og kontinuerlig utvikling FPE SONTUM

Det er et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel og prognoser viser at olje- og gassproduksjonen vil øke fram mot 2023. Den positive utviklingen viser også igjen i høy aktivitet i verkstedshallene til FPE Sontum, hvor vi treffer automatiker Mats Ekberg (26) og lærling Anne Brit Berge (19). FPE Sontum leverer aktive brannslukningsanlegg, i hovedsak til olje- og gassbransjen, og satser både i Norge og globalt med leveranser til land som Korea, Singapore, Australia og Canada. – Det er litt stilig å tenke på at det man skrur på blir levert til land over hele verden og at man dermed er en liten brikke i det norske olje- og industrieventyret, smiler Anne Brit. EN SOLID LÆREBEDRIFT – Faren min er elektriker, så interessen ligger vel til slekten. Alt fra barnsben av fikk jeg lov å 92

være med å se hvordan han jobbet og det syntes jeg alltid var veldig spennende, forteller Anne Brit om hvorfor hun valgte å gå Vg1 Elektro og videre på automasjon på Jåttå vgs. – Jeg var veldig glad da jeg fikk bli lærling hos FPE Sontum. Det er en veldig solid bedrift hvor jeg får jobbe med varierte og lærerike oppdrag. Flere tidligere lærlinger har fått fast jobb i bedriften etter gjennomført læretid og fagbrev, noe jeg selvfølgelig også anser som et stort pluss, forteller Anne Brit.


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

Mats og Anne Brit sammen med Design- og produksjonssjef Stian Karlsen i FPE Sontum.

FRA LÆRLING TIL MENTOR En av flere som har fått fast jobb etter endt læretid hos FPE Sontum er automatiker Mats Ekberg. Fra å ha vært lærling selv, fungerer han nå som mentor for Anne Brit og har også vært mentor for andre lærlinger tidligere. Han har et klart råd om hva som skal til for å lykkes: – For mange er det å være lærling det aller første møtet med arbeidslivet. Derfor er det viktig å kunne spørre om hjelp og veiledning. Samtidig lærer man best ved å jobbe på faktiske prosjekt. Det er når man er genuint interessert i noe at man gjør den beste jobben. Da er man i kontinuerlig utvikling og man blir stadig bedre.

FPE SONTUM AS er markedsledende produsent og serviceleverandør av brannslukkesystemer til olje- og gassindustrien i Norge. FPE Sontum leverer komplette prosjekter, inkludert prosjektledelse, design, engineering, produksjon og sammenstilling, installasjon, commissioning, vedlikehold og service. Selskapet har hovedkontor på Forus utenfor Stavanger, og avdelingskontor i Bergen. FPE Sontum er ett av tre selskaper i ALIGN konsernet, ledende leverandør av produksjons- og sikkerhetskritiske produkter og løsninger. ALIGN tilbyr tjenester som sikrer kontinuerlig produksjon, et perspektiv som sikrer optimal drift og lavere livsløpskostnader.

UT I VERDEN Med kunder over hele verden, kan det også bli en del resisevirksomhet for ansatte i FPE Sontum som ønsker den type erfaring og utvikling. – Nå skal jeg reise offshore på service for første gang, forteller Mats begeistret. – Det blir kjempespennende. Verden er ganske stor for en servicemekaniker fra FPE Sontum. Ofte må vi være med på oppstart når utstyret skal tas i bruk for første gang eller når det må utføres service og vedlikehold. Vår egen kontinentalsokkel er selvfølgelig nærmeste destinasjon, men det kan også være snakk om mer fjerne strøk, som for eksempel Singapore eller Australia, forteller Mats. INGENIØRSTUDIER For Anne Brit er neste steg ingeniørstudier ved Universitet i Stavanger etter bestått fagbrev. Og etter det? – Dersom det er mulighet for det starter jeg gjerne i fast jobb i FPE Sontum, smiler Anne Brit.

FPE Sontum AS Kanalarmen 12, 4033 Stavanger Telefon: 51 95 92 92 E-post: post@fpe.no Nett: www.fpesontum.no

93


Slik skriver du søknad til jobb eller læreplass

For å få komme inn på jobbintervju må du få arbeidsgiver til å bli oppmerksom på deg. I de fleste tilfeller må du sende inn en skriftlig søknad på stillingen du søker på. Hver søknad bør være skreddersydd for den jobben du søker på. Før du skriver søknaden er det derfor viktig å lese gjennom stillingsannonsen for å finne ut om du fyller kravene til stillingen du søker på. Det er viktig å fremheve nettopp disse punktene i søknaden, selv om de også går frem av CV-en. Det er viktig å besvare alle spørsmål og utdype din kompetanse og motivasjon på alle krav som stilles i søknaden. Slik vil arbeidsgiver fort se om du er en aktuell kandidat. Gjør deg selv interessant, slik at du blir innkalt til intervju. Hvis du ikke har hørt noe innen 2-3 uker etter søknadsfristen, kan du kontakte arbeidsgiveren og høre hvor langt de har kommet i ansettelsesprosessen.

94

EN SØKNAD BØR BESTÅ AV FØLGENDE DELER : INNLEDNING Fortell i en setning eller to hvorfor du vil ha akkurat denne jobben, og hvorfor du mener du er rett person. HOVEDDEL Få fram hvorfor bakgrunnen din gjør deg til en særlig interessant kandidat for arbeidsgiveren. Bruk gjerne eksempler på aktuelle erfaringer som er relevante for jobben du søker på. Fortell om personlige egenskaper du har som er relevante for jobben. Vis at du kjenner til bransjen/bedriften og har forstått hvilke krav som stilles til deg i jobben. Legg vekt på det du kan, ikke hva du eventuelt mangler av kvalifikasjoner.


AVSLUTNING En kort og god avslutning oppsummerer og trekker trådene sammen. Her kan du gjerne kort gjenta hvorfor du vil ha akkurat denne jobben. Fortell at du er svært motivert for oppgavene og overbevis arbeidsgiveren om at du vil være et trygt og godt valg. Du bør også opplyse om når du kan begynne og at du gjerne vil møte til intervju. Opplys om din kontaktinformasjon. SJEKKPUNKTER FØR DU SENDER SØKNADEN OG CV-EN: • Skriv en ny søknad til hver jobb du søker. Du kan godt bruke de samme formuleringene, men søknaden må tilpasses hver nye stilling du søker på. • Les gjennom søknaden din. Har du besvart alt? Er den overbevisende?

• Søknaden skal være ryddig i form og innhold. • Søknaden bør ikke være lengre enn en side. • Skriv enkelt og naturlig, unngå selvfølgeligheter og for mye detaljer. • Faktainformasjon om studiepoeng og kurskoder hører hjemme i CV-en. • Inneholdt stillingsutlysningen referansenummer? Har du husket å merke søknaden? • Les korrektur og sjekk at bedriften og navnet på kontaktpersonen er skrevet riktig. Skrivefeil gir et dårlig inntrykk. • Har du lagt ved attesterte kopier av vitnemål og attester, hvis arbeidsgiveren har bedt om det? • Det er vanlig å levere søknaden elektronisk via rekrutteringsverktøy eller e-post. Du kan ta bilde av vedleggene med mobilen. • Hvis du sender søknaden i posten må du sørge for at konvolutten er merket slik det står i annonsen.

95


Slik lager du en god CV

En CV skal fortelle hvem du er, hva slags utdanning du har og hva du har gjort i en kort statistisk oppsummering. Det viktigste med CVen er å få frem informasjonen som er relevant for jobben du søker på. EN CV BØR BESTÅ AV FØLGENDE DELER : LENGDE OG FORMAT • CV-en bør være på maksimalt to sider • Bruk vanlig skrifttype og bokstavstørrelse • Bruk Word- eller PDF-format PERSONLIGE OPPLYSNINGER • Navn, adresse, e-postadresse, mobilnummer • Fødselsdato • Sivilstatus og eventuelle barn • Nøkkelkvalifikasjoner

96

UTDANNING • Start med den utdanningen du tok sist. • Fag eller navn på utdanningen må være med. Oppgi lærested og når utdanningen startet og sluttet. ARBEIDSERFARING OG PRAKSIS • Start med den siste jobben. Før opp stillingstittel og perioden du jobbet der. Du kan også oppgi arbeidsoppgaver og ansvarsområder i stikkordsform. • Kurs, sertifikater og verv KURS SOM ER RELEVANTE FOR STILLINGEN DU SØKER • Tillitsverv fra skole, idrett, borettslag og lignende viser at du er villig til å påta deg ansvar, er utadvendt og engasjert.


SPRÅK • Før opp språk du behersker, og på hvilket nivå muntlig og skriftlig. IT-KUNNSKAPER • Før opp relevante programmer du behersker, og på hvilket nivå. FRITIDSINTERESSER • Fritidsaktiviteter kan fortelle mer om hvem du er som person.

du skrive «Jeg sender vitnemål og attester ved forespørsel» i søknaden. • Lever aldri fra deg originale dokumenter. REFERANSER • Oppgi navn, stillingstittel og telefonnummer på referansepersoner. • Du bør oppgi minst to referansepersoner. En referanseperson skal kunne bekrefte opplysninger som du oppgir på CV-en og i søknaden.

VITNEMÅL OG ATTESTER • Du kan enten sende inn kopier av vitnemål og attester som vedlegg sammen med søknad eller du kan ettersende dem dersom arbeidsgiver spør. • Dersom du bestemmer deg for det siste kan

97Spør oss på Facebook! «Har fått jobb. Kontakten med NAV Jobblyst gjorde at jeg tok tak i ting selv og skaffet meg jobb. – En setning var nok». Spør oss på FB, da vel!

www.facebook.com/navjobblyst


I nesten 40 år var åttetimersdagen hovedmålet for arbeidernes kamp. Vi vant til slutt!

DET LØNNER SEG Å STÅ SAMMEN! Når Norges første fagforeninger ble stiftet på 1870-tallet hadde arbeiderne få eller ingen rettigheter. I dag, mer enn 140 år senere har vi vunnet mange viktige seire: åtte timers arbeidsdag, arbeidsmiljøloven, trygdeloven, rett til lønn under sykdom, ferie... og mye, mye mer. Disse kampene hadde ikke vært vunnet om ikke arbeiderne valgte å stå sammen. Dette viser at det nytter, men ingen kamper er vunnet for evig. Vi må

fortsette å stå sammen og vi må fortsette å kjempe for våre rettigheter. Vi er ca 920.000 medlemmer i dag. Jo ere vi er - jo sterkere er vi. Vi trenger deg! Gå inn på www.lo.no for mer informasjon om hvilke fordeler du har som medlem av et LO-forbund. Sammen kjemper vi for et bedre og mer rettferdig arbeidsliv!

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med ungdomssekretæren i ditt fylke. www.lo.no

rogaland@lo.no

Facebook: LO ungdom Rogaland