Muligheter NordNorge 2020

Page 1

INSPIRERENDE HISTORIER FRA VIRKELIGHETEN!

SKAP DIN egen fremtid!

Les om jobber innenfor alle studieretninger!

Utdanning, Jobb, Karriere!

2020

Nord-Norge


Muligheter Nord-Norge 2020 er et produkt fra Skoleboka Muligheter AS og distribueres til elever i 10. årstrinn, videregående skoler, høgskoler og universitet, samt utvalgte karrieresentre og NAV. Muligheter er finansiert av bedriftsprofiler, og redaksjonelt stoff er produsert av redaksjonen på eget initiativ og for egen regning. Skoleboka Muligheter AS tar forbehold om eventuelle feil eller mangler i materiell levert av eksterne bidragsytere.

Ansvarlig utgiver: Skoleboka Muligheter AS Postadresse: Langgata 87 – 4 ETG 4306 Sandnes Ansvarlig redaktør: Tore Johannes Berntsen Design: Vecora Markedskontakt: Nicolaj Borch: 51 22 77 33 www.muligheter.no

2


Innhold Hilsen fra statsrådene

4

Informasjon fra Hammerfest kommune

6

Slik blir du superstudent

8

Slik får du drømmejobben

10

Studieforberedende

14

Høyere utdanning

22

Folkehøgskoler

36

Bygg- og anleggsteknikk

42

Kreativt

48

Elektrofag

52

Helse- og oppvekstfag

58

Naturbruk

66

Restaurant- og matfag

74

Service og samferdsel

78

Teknikk og industriell produksjon

84

Slik skriver du søknad og CV

94

3


Lykke til med utdanningen Å starte på videregående eller på høyere utdanning er noe av det viktigste du gjør i livet. Valg av utdanning er en stor beslutning å ta, og den nye livsfasen kan både gi stor frihetsfølelse og oppleves som litt skummel og. Det kan være overveldende å gyve løs på mer utdanning etter at du har gått på skolen i mange år. Men du må stå på. Det vil du ikke angre på! Arbeid gir velferd, både for den enkelte og for samfunnet. Arbeidslivet endrer seg raskt: Det blir færre jobber som krever lite eller ingen formell utdanning og flere som krever fagbrev eller høyere utdanning. Vi vil anbefale deg å velge noe du trives med og som motiverer deg, men det er også viktig å velge noe som gir deg en jobb etterpå. Husk at yrkesfag er viktig kompetanse for framtiden. Det er en utdanning som åpner mange spennende muligheter i arbeidslivet. Du kan også bygge på med fagskole eller ved enkelte universiteter og høyskoler. Uansett hvilken utdanning du velger, kommer du til å merke at det nå blir litt mer opp til deg. Det er i større grad du som må passe på at du gjør det arbeidet som kreves. Du må ta mer ansvar for din egen utdanning,

4

det er en del av det å bli voksen. Du møter nye krav, men også muligheter. Den arbeidsinnsatsen du legger ned nå kan du høste av resten av livet, og når eksamensperioden begynner kan det hjelpe motivasjonen å tenke på det som en investering. I dag handler skole og studier om mer enn arbeidstrening. Du skal lære ting du trenger i jobb, men du skal også lære mye mer. For eksempel skille gode argumenter fra dårlige argumenter. Verdien av å stille kritiske spørsmål. Eller skjønne hvordan du angriper nye problemstillinger. Senere i livet kommer du til å se hvor viktige disse ferdighetene er. Uansett om du blir lærer, sykepleier, mekaniker eller ingeniør. Hvis vi skal få komme med et tips til deg, må det være at du bruker tiden som elev eller student godt. Det er hardt arbeid å være elev og student, men husk at det også skal være moro. Det er viktig med pauser, opplevelser og venner. Årene du går i møte er de mest spennende i livet ditt. Lykke til med ditt utdanningsløp!


Jan Tore Sanner, Kunnskaps- og integreringsminister Iselin Nybø, Forsknings- og høyere utdanningsminister

5


kompetansebehov HAMMERFEST KOMMUNE

Det blåser en optimistisk medvind i Hammerfest. Her syder det av aktivitet og vekst innenfor alle områder. Det bygges ut og det utvikles, og det satses sterkt på kultur, idrett og utdanning. Velkommen til 70 grader nord.

Dette er bare begynnelsen på en spennende utvikling.

Hammerfest hadde store økonomiske utfordringer frem til 2002, men ferdigstillelsen av Snøhvit – som nå driftes som Hammerfest LNG – har ført til at en har fått økonomien på plass.

Polarbase AS og ASCO base AS i Hammerfest er forsyningsbase for all lete- og boreaktivitet i Barentshavet.

ENI Norge AS har etablert drifts- og regionskontor for oljefeltet Goliat i Hammerfest. Goliat er det første oljeproduserende feltet i Barentshavet. Nå står en utbygging av Statoils oljefelt Johan Castberg for tur og en oppstart av produksjon herfra er satt til 2022. Forsynings- og Helikopterbasen til dette feltet er Hammerfest, både i prosjekt- og driftsfasen. Det skal rekrutteres ca. 120 offshorepersonell til FPSOen frem mot 2022 i tillegg til en mengde andre jobber på land, ca. 200 i forskjellige disipliner. 6

Aktiviteten i Barentshavet er på et historisk høyt nivå og vil være jevnt økende i årene som kommer. Flere internasjonale oljeselskaper har fått konsesjon for leting, og nasjonal og internasjonal leverandørindustri etablerere seg i Hammerfest med mange spennende jobbmuligheter for ungdom.

Hammerfest kommune trenger folk. Lokalt næringsliv har et stort behov for personer med ulik kompetanse direkte knyttet til petroleum. Men som følge av veksten innen denne bransjen, medfører det i tillegg et stort behov for annen type kompetanse innenfor andre næringer og i offentlig sektor. Den økende aktiviteten gjør at Hammerfest befinner seg i en situasjon hvor de har mange og attraktive jobber til mennesker som er villige til å flytte til kommunen. Det er bredt spekter av jobber ledige, og kommunen trenger engasjerte mennesker som

Foto: Ximonic (Simo Räsänen)

Sterk vekst gir økt


er klare for nye utfordringer. Dette omfatter også oppgaver innenfor strategisk arbeid, ingeniører og andre stillinger som krever høyere utdanning. Her finnes interessante jobber for hele familien. Hammerfest kommune har full barnehagedekning og bruker mye ressurser på skolerehabilitering. Vi kan nå tilby skolebygg som er blant de beste i landet, og dette er gjerne viktig for familier med barn i skolepliktig alder. Vi har egen ungdomsklubb og en aktiv kulturskole med et bredt tilbud for barn og unge. I tillegg satser vi aktivt på å utvikle kulturtilbudet. Det nye kulturhuset, Arktisk Kultursenter (AKS) tilbyr konserter, teater og revy, dans og kino, samt en utendørs scene. I tillegg arrangeres det flere utendørsarrangementer og festivaler gjennom året. Fritidstilbudet er variert med over 100 lag og foreninger. Naturen innbyr til aktivt friluftsliv både sommer og vinter med merkede turstier, alpinanlegg og lysløype. Dette gjør Hammerfest til en av de mest interessante stedene i Nord-Norge. Du finner ledige jobber i Hammerfest kommune på: www.jobbnorge.no

HAMMERFEST er sammen med Vardø Nord-Norges eldste by og fikk byrettigheter 17. juli 1789. Bosettingen tok til allerede i årene mellom 1250 og 1350, men det er funnet spor etter mennesker ennå lengre tilbake i tid. Til tross for orkaner og bybranner har byen gang på gang reist seg som en fugl Fønix. Det sies at Hammerfest har sjel, og at det er en plass det er lett å bli glad i. Kommunen består av sentrumsområdene som omkranser havna, og av spennende og livskraftige bygder som Forsøl, Hønseby, Akkarfjord, Kårhamn og Sandøybotn. Fiske, fiskeindustri og oppdrett er viktige primærnæringer for oss, men gjennom Snøhvitprosjektet på Melkøya er petroleumsvirksomheten for alvor kommet til Hammerfest, Finnmark og Barentshavet. Dette medfører spennende kompetansearbeidsplasser, betydelige ringvirkninger og store utviklingsmuligheter. Ikke bare for Hammerfest, men for hele regionen. Velkommen til Hammerfest, en spennende kommune med en kreativ og entusiastisk befolkning. Sammen har vi alle muligheter for å skape et godt lokalsamfunn, og et godt sted å bo. Nett: www.hammerfest.kommune.no Telefon: (+47) 78 40 20 00 E-post: postmottak@hammerfest. kommune.no

7


Slik blir du

superstudent!

NIKOLAI HØIBO – GRÜNDER & SIVILØKONOM

Sliter du med å oppnå fullt potensial på skolebenken? Læringsboka ToppkarakterSystemet viser vei! 8


Studieekspertens beste råd 1. UTNYTT SKIPPERTAKSEFFEKTEN: Sett tids-

6.

frister for lesingen. Tilby for eksempel kollektivet å vaske doen i en måned, hvis du bryter fristen. Slik vil du øke presset som gjør deg effektiv.

FJERN DISTRAKSJONER: Vær obs på hva som distraherer deg. Husk at også en telefon fra foreldre, kjæreste eller sjefen er distraksjonsmomenter.

2. GLEM MULTITASKING: Når du leser skal du

7. SPIS GOD OG NÆRINGSRIK MAT: Da holder

lese. Ikke la deg distrahere av andre ting.

3.

TA ORDENTLIGE PAUSER: Gå ut av lesesalen, beveg deg litt og trekk litt frisk luft. Da får du mer ut av pausen enn om du blir sittende og sjekke Instagram på mobilen.

4. STILL SPØRSMÅL: Ikke vær redd for å spørre

foreleser, støttelærer eller studievenner om det du ikke forstår.

5. FINN STUDIEVENN: Få deg en eller flere stu-

du deg lettere våken. I stedet for å spise smågodt, kjeks og drikke brus gjennom dagen, anbefaler vi å ta tid til å spise normal husmannskost. Det er lett å synes synd på seg selv, og derfor tillate seg å slurve med kostholdet.

8.

FÅ NOK SØVN: Mangel på søvn gjør det vanskelig å holde fokus. Når du sover, bruker hjernen cerebrospinalvæsken til skylle hjernen for «avfall» som har opparbeidet seg gjennom dagen. Dette er grunnen til at du «tenker klart» etter en god natts søvn.

dievenner som liker å lære på samme måte som deg selv. Det kan være en fordel at dette ikke er for nære venner som du fort kan bli distrahert av.

Om toppkaraktersystemet • Nikolai G. Høibo og Pål R. Hetland er forfatterne bak boken «ToppkarakterSystemet». De har sammen holdt kurs for mer enn 15.000 studenter ved landets største universiteter og høgskoler.

• Ved å gå gjennom forskningsartikler, lese bøker og analysere «naturlige superstudenter» klarte de å avsløre toppkarakteroppskriften. Metodikken de utviklet ble raskt populær blant medstudenter.

• ToppkarakterSystemet er et resultat av et studentprosjekt som ble startet for å dekke deres eget behov for bedre studieteknikker. Typisk for studenter med mange jern i ilden, trengte de å finne ut av hvordan de kunne lære pensum veldig raskt.

• Etterspørselen har ført til utgivelsen av bok, lydbok, online nettkurs, live foredrag og programvareutvikling som skal hjelpe studenter å oppnå toppkarakterer. www.toppkaraktersystemet.no

9


Foto: Bardia Koushan

Slik får du drømmejobben WIGGO YTTERGÅRD

Headhunter Wiggo Yttergård vet bedre enn de fleste hva som skiller en fantastisk søknad fra en middels god. Her får du oppskriften. 10


HVA VIL DET SI Å VÆRE HODEJEGER?

HVA SKAL JEG UNNGÅ I EN CV?

– En hodejeger jobber for å finne en kandidat til en bedrift som leter etter nye ansatte. Vi jobber litt som etterforskere, som er ganske moro.

– Unngå «masse CV», en du sender til mange. Ikke tenk på design. Ryddig og rent. Unngå skrivefeil.

HVORDAN FINNE UT JEG UT HVA JEG SKAL BLI? – Finn noe du er interessert i, noe du tror på og noe du liker å gjøre. En jobb har bra dager, men også tunge dager. For å komme seg gjennom de tunge dagene, er det viktig at du liker det du gjør. HVA SKAL TIL FOR AT JEG BLIR KALT INN TIL INTERVJU? – Levér en god og ryddig CV. Da blir du fort innkalt til intervju. Vil du bli headhuntet, handler det også om å profilere seg selv på sosiale medier som LinkedIn. Gjør du en god jobb og andre skryter av deg, kan du bli plukket opp. HVORDAN SKRIVER JEG EN GOD CV OG SØKNAD? – Nøkkelordet er ryddighet, det kommer du langt med. Og pass på at det er korrekt. Hva som kommer først av utdanning eller erfaring har ikke noe å si. Trekk frem det du er god på. Resten vil jeg ikke si noe om, fordi det finnes ingen fasit. Det kommer helt an på øyet som ser. Er firmaet lokalt eller internasjonalt? Det er selvsagt forskjell om du søker på hjørnesteinsbedriften på Sotra eller et stort internasjonalt firma. HVORDAN FORBEREDER JEG MEG TIL JOBBINTERVJU? – Gjør research om hvem du skal prate med, bedriften du skal jobbe for, og sett deg godt inn i stillingsbeskrivelsen. Hvilke arbeidsoppgaver og hva som kreves for å få den stillingen. Det kan også være lurt å gjøre intervjuet i hodet ditt et par ganger, gjerne øv med en du stoler på som gir deg ærlige tilbakemeldinger. Det kan være en god venn eller en i familien. SKAL JEG FØRE OPP FRITIDSINTERESSER I SØKNADEN? – Kommer an på hvor imponerende søknaden din er. Er du tjuefem år med sunne fritidsinteresser, så gir det et inntrykk av gode egenskaper. Interesser kan faktisk si mye om en person. At du er lagspiller og konkurranseperson for eksempel.

SKAL JEG LEGGE INN BILDE I CV-EN? – Det kommer an på øyet som ser, og i flere tilfeller kan det være positivt. Legg i så fall inn et profesjonelt bilde og ikke et partybilde fra Ibiza. BRUKER DERE SOSIALE MEDIER FOR Å FINNE KANDIDATER? – Vi bruker LinkedIn veldig mye, noe de fleste andre headhuntere også gjør. Jeg anbefaler alle å opprette LinkedIn og kvalitetssikre informasjonen der. Få ut CVen og gjør den søkbar for de som leter etter folk. Overraskende få universitetsstudenter er på LinkedIn, så hiv deg på bølgen. Over 70 % av rekrutteringen vår starter nemlig på LinkedIn. HVA BETYR KOMMENTARER OG PERSONLIGE BILDER PÅ SOSIALE MEDIER? – Det betyr mye. Har opplevd at kandidater har blitt tilbudt stilling muntlig. Deretter har kunden trukket tilbudet grunnet «grums» om kandidaten på Facebook. Vi hodejegere driver detektivarbeid, så tenk over hva du legger ut. Er dette noe foreldrene mine eller en arbeidsgiver tåler å se eller lese? HVA TENKER DERE OM HULL I CVEN? – Det kan være familietragedie eller jordomseiling. Er du komfortabel med å skrive hva grunnen er gjør du det, men vær forberedt på at intervjueren vil stille spørsmål. Har du reist rundt i verden, er det en egen type erfaring og du fremstår som verdensvant. HVOR MYE TELLER KARAKTERENE MINE I EN JOBBSØKNAD? – Kommer du rett fra skolen og ikke har jobberfaring å vise til, teller karakterene mye. Har du femten års erfaring, er det det vi ser på og ikke karakterene. Til deg som ikke har så gode karakterer å vise til og fortsatt går på skole; det kan være lurt å skaffe seg en jobb ved siden av studiene.

11


Visste du at Muligheter har egne elevoppgaver? Det er ikke lett å bestemme seg for hva man vil bli og være fornøyd resten av livet. Noen utdanninger og yrker frister mer enn andre, men har du det som trengs for å lykkes? Er bransjen like attraktiv i årene som kommer? Er det lett å få seg jobb etter utdanningen? Heftet med elevoppgaver som blir distribuert sammen med denne boken hjelper deg å reflektere over slike spørsmål og bidrar forhåpentligvis til at du tar et valg som er riktig for deg. Elevoppgavene finnes også på nett: www.muligheter.no

12


Besøk vår nettside: www.muligheter.no MED WWW.MULIGHETER.NO HAR DU ALLTID SKOLEBOKEN MULIGHETER TILGJENGELIG. Her finner du alle utgaver av boken elektronisk som nedlastbar pdf. Du finner også elevoppgaver som skal hjelpe deg å reflektere over utdanningsvalget du skal ta, kartoversikt over utdanningsinstitusjoner i Norge, og alle artiklene og organisasjonsprofilene som du har i boken. Med www.muligheter.no har du et solid verktøy tilgjengelig til å ta et mer riktig yrkes- og utdanningsvalg.

13


14


Studieforberedende Du som velger studieforberedende utdanningsløp bør i utgangspunktet like å arbeide med teoretiske fag. Alle studieforberedende program fører til generell studiekompetanse og du kan ta høyere utdanning. Velger du utdanningsprogrammet Studiespesialisering må du andre året velge fordypning innen realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du bør altså være interessert i å arbeide med teoretiske fag, være samarbeidsvillig, strukturert og selvdisiplinert, interessert i å skrive eller regne, og interesset i kultur- og samfunnsforhold. I utdanningsprogrammet Musikk, dans, drama lærer du, foruten teoretiske fag og avhengig av dine fagvalg, om blant annet musikkutøvelse, danseuttrykk, danseteknikker og koreografi, og

skuespillerteknikker, regi og teaterproduksjon. I utdanningsprogrammet Idrettsfag lærer du, foruten teoretiske fag, blant annet om fysisk aktivitet og trening, treningsledelse, og om helse, kosthold og kroppens oppbygging. I utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur lærer du, foruten teoretiske fag, blant annet å tegne, om kunst og kultur, og å videreutvikle dine kreative evner. Medier og kommunikasjon er nytt studieforberedende program fra 2016, hvor du foruten teoretiske fag blant annet lærer om fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde, om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk, og hvordan å utforme budskap, uttrykk og layout.

Les mer på: • • • •

www.vilbli.no www.utdanning.no www.muligheter.no www.realfag.no 15


Et skolemiljø

hvor du blir sett

KVN VGS

Karita og Maria valgte begge KVN, men av forskjellige grunner. Nå anbefaler de andre å gjøre som dem. – Hvis du ønsker en skole hvor du blir sett og ivaretatt som elev, er KVN skolen for deg, sier Karita. – Jeg traff noen på ungdomsskolen som skrøt veldig av KVN og anbefalte den på det sterkeste. Da jeg senere fikk se og besøke skolen skjønte jeg at her ville jeg gå, fortsetter Karita. KVN videregående skole lover deg høy kvalitet i et miljø hvor du blir sett og respektert. I undervisningen treffer du engasjerte og faglig dyktige lærere som er opptatt av at du skal lykkes. Vi er en akkurat passe stor skole med fokus på trivsel og kvalitet. Vi har hele landet som opptaksområde, så her kan du treffe du både nordlendinger, trøndere, vestlendinger, østlendinger, kristne, muslimer, ateister, og mange andre... du vil oppleve et 16

mangfold av historier og mennesker. Her er det lett å få seg venner! TURER Det er viktig for oss at elevene blir godt kjent med hverandre, og derfor legger vi opp til mye sosial aktivitet og spennende turer. Studieturen til utlandet andreåret er ofte en av høydepunktene i tiden på KVN. – KVN bryr seg mye om det sosiale også i undervisningen, og det er veldig positivt at alle drar på utenlandstur i andreklasse, i tillegg til alle andre turer og opplevelser, sier Maria. NÆRT Nærheten er det som preger KVN. I en by er det ofte store avstander, men på Nesna er alt nært. Du trenger ikke buss for å komme deg rundt. –Jeg liker at alt er nært, her er det fem minutter å gå til butikken, fem minutter til skolen, fem minutter til trening. Jeg kommer fra en stor byskole hvor ungdomsskolen alene er større enn KVN. Jeg kjente at jeg var klar for


STUDIEFORBEREDENDE

nye utfordringer i et nytt miljø, og jeg ønsket også en skole hvor jeg ikke forsvant i mengden. KVN er passe stor med 130 elever. Her blir alle kjent med alle, og lærerne ser hver enkelt elev og kan derfor tilby mer tilpasset undervisning, sier Maria. – Det sosiale går på tvers av klassene, og jeg kan dra på besøk til vennene mine når som helst. Her bor alle nært, og du trenger ikke å bruke fritida di på å sitte på buss på kryss og tvers i byen. Jeg kommer fra en liten plass, og da er heller ikke en stor byskole med over 1000 elever noe som frister, fortsetter Karita. HYBELLIV Det er mye å tenke på når man skal bo på hybel, og det koster penger. Heldigvis så er de private hyblene på Nesna nokså billige, og tillegg har KVN tilbud om hybler med oppfølging til de yngste hybelboere. – Jeg bor på hybel og da er det supert med gratis, sunn og variert frokost på KVN hver morgen, og i tillegg går jeg ofte på leksekafe og kveldsmatprat som er et gratis tilbud til alle elevene ved skolen, sier Karita.

KVN VGS er en friskole, det vil si at vi ikke er drevet av det offentlige, men har de samme kravene og rettighetene som en offentlig skole. Vi har et kristent formål, og som et ledd i vår kristne profil er kristendomsfaget styrket på alle trinn og i alle studieretninger. På KVN er vi åpen for alle og du vil oppleve et mangfold av mennesker. Nesna er et skolested 1800 innbyggere plassert midt på vakre Helgelandskysten. Siden kommunen også huser Nord universitet (lærerutdanning) kan du på Nesna faktisk gå hele løpet fra barnehage til mastergrad! Studietilbud: Studiespesialisering:

– KVN bryr seg mye om det sosiale også i undervisningen, og det er veldig positivt at alle drar på utenlandstur i andreklasse,

Språk- og samfunnsfag

Realfag

sier Maria.

IKT-Servicefag

Helse- og oppvekstfag: •

Helsearbeiderfag

Påbygging til generell studiekompetanse Kontaktinfo: KVN videregående skole Ivar Hjellviksveg 6 8700 Nesna Telefon: +47 75 06 60 00 E-post: post@kvn.no www.kvn.no www.facebook.com/kvnface

17


Skapt til utfoldelse NLMVGS

Kongshaug Musikkgymnas er en av de kristne videregående internatskolene i NLMvgs. Friskolen har offentlig godkjent læreplan med et treårig utdanningstilbud innen musikk, dans, drama i Vg1 og musikk i Vg2 og Vg3. Vi tok en prat med Vg1-elev Tuva Schøyen Grue (17) og Vg2-elev Odd Martin Reilstad (18). – Å begynne på Kongshaug ble helt klart bedre enn forventet, forteller en begeistret Odd Martin. – Jeg hadde lyst å prøve noe nytt, å flytte hjemmefra og få en forsmak på selvstendighet og voksenlivet. Da var det å begynne på en internatskole det klart beste alternativet. Tuva er enig. – Jeg tenkte egentlig verken på friskole eller internat som et alternativ til å begynne med. Men jeg synger og er glad og interessert i musikk. Da er jo det å få generell studiekompetanse samtidig som man utvikler sine musikalske ferdigheter et fantastisk tilbud. For å kunne gå på musikk måtte jeg 18

ha reist ganske langt hjemmefra og bodd på hybel uansett, så dette var en god løsning, mener Tuva. ALLE DØRER STÅR ÅPNE – Jeg hadde ikke lyst å gå vanlig studiespesialiserende, og siden jeg spiller gitar var Kongshaug en skole som fanget min interesse, forteller Odd Martin. – I tillegg er det mulig å velge et utvidet realfagstilbud, så alle dører står åpne også for dem som vil gå videre i den retningen senere, og som for eksempel ønsker å studere medisin. – Noen satser selvfølgelig på bli skikkelig gode på det musikalske, slik at de kan søke opptak på musikkhøyskolen eller musikkonservatoriet, legger Tuva til. – Selv har jeg ingen planer om å satse videre på musikk, men å tilegne meg studiekompetanse og studere videre senere. Musikklinjen byr likefullt på verdifulle erfaringer å ta med seg videre i livet, som for eksempel å opptre og gjennom det bli trygg på å stå foran mange mennesker, forteller Tuva. SAMMENSVEISET MILJØ – Kongshaug er en relativ liten skole, med 120 elever


STUDIEFORBEREDENDE

over tre trinn. Det gjør at alle kjenner hverandre og at det også blir et godt miljø på tvers av klassetrinnene, forteller Tuva. – Å bo på internat er noe helt annet enn å bo hos mor og far, og samtidig noe mer enn å bo alene. Man får venner for livet fra hele landet, forteller Odd Martin. – Når jeg først begynte, tenkte jeg at jeg kom til å bli kjent med noen i klassen, men nå kjenner alle hverandre, forteller Tuva. – Det er en kultur og uskreven regel blant elevene at under måltidene, så fyller vi bare opp bordene etterhvert som vi kommer. Dermed sitter du alltid sammen med nye folk og blir kjent med alle. – I tillegg arranger skolen både besøkshelger og åpne dager hvor man har anledning til å besøke og «teste ut» skolen både før og etter at man har søkt. På den måten blir man bedre kjent og mer trygg på både skolen og internatlivet, forteller Odd Martin. ANBEFALER KONGSHAUG 110 % – For meg var det viktig å gå på en kristen skole hvis jeg skulle bo på internat, forteller Odd Martin. – Samtidig trenger du ikke være kristen for å gå på en kristen skole, men du kommer til å merke at mange er det, blant annet gjennom andakten som holdes på skolen hver dag. – Elever som vurderer å begynne på Kongshaug bør i utgangspunktet ha evner, anlegg og interesse for musikk. Det betyr ikke at du må ha spilt et instument siden du var liten, men en bør være utholdende og ha vilje til å øve. Det er jo det skole er til for, å lære og mestre utfordringer og å vokse både akademisk og som menneske, forteller Tuva. – Musikken kommer alltid til å være en stor del av livet mitt, uansett hva jeg gjør videre. Og det er nettopp alle de forskjellige aspektene av livet som Kongshaug klarer å kombinere – tro, vennskap, samhold og musikk – som gjør skolen så unik og som gjør at jeg kan anbefale Kongshaug 110 %, avslutter Odd Martin.

NLMVGS ER 12 SKOLER som er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Vi holder til på forskjellige steder, spredt utover hele landet. Til sammen tilbyr vi nesten samtlige utdanningsprogrammer. Kan du tenke deg å prøve en litt annerledes videregående skole? Prøv NLMvgs! Mye er likt som i offentlige skoler, og en del er annerledes. Alle skolene er kristne, men det betyr ikke at du trenger være kristen for å gå på skolene, men både undervisning og fritid vil preges av at ansatte og en del elever er kristne. Skolene gir videregående opplæring, og gir samme studiekompetanse som tilsvarende offentlige skoler. Noen av skolene har internat. Det betyr mye mer enn at du bor på skolen. Å bo på internat er hverken som å bo hjemme eller som å bo på hybel. I løpet av ett, to eller tre år får du være en del av et fellesskap med andre elever og ansatte på skolene. Skulle du bli syk vil både medelever og ansatte høre hvordan det går, og tilsynslærer eller andre voksne tilitspersoner er alltid tilstede. Dette er skolene våre fra nord til sør: • • • • • • • • • • • •

Nordborg VGS Val VGS Vestborg VGS Sygna VGS Kongshaug Musikkgymnas Lundeneset VGS Kristen VGS Haugalandet Kvitsund gymnas Tryggheim vidaregåande skule Tryggheim Forus Hans Nielsen Hauge VGS Drottningborg VGS

Nett: nlmvgs.no

19


Vidaregåande i

vakre Hardanger

FRAMNES KVGS

Er du interessert i toppidrett fotball, breiddeidrett fotball, spektakulært friluftsliv og studiespesialisering – i eit godt og kreativt miljø? Då kan Framnes kristne vidaregåande skule vera noko for deg!

27 m x 36 m) og full handballbane med parkett. I tillegg er det stort og godt utstyrt styrkerom i hallen, kjøkken, flott garderobeanlegg og undervisningsrom med nydeleg utsikt.

Framnes KVGS er ein av dei største internatskulane i landet, og ligg på ei idyllisk halvøy i den vakre Hardangerfjorden nær regionsenteret Norheimsund i Hardanger, ikkje langt frå Bergen.

Skulen vert driven av Indremisjonsforbundet og Indremisjonssamskipnaden.

KREATIV OG AKTIV FRITID. Skulen har mellom anna dobbel sandvolleyballbane og kanoar/kajakkar. Kombinert med spektakulær hardangernatur og eit aktivt kulturliv i kommunen ligg alt godt til rette for ei aktiv fritid. Skulen har også tilsett fleire miljøarbeidarar, som skapar mykje aktivitet. NY IDRETTSHALL. Skulen har ny idrettshall. Framnes Arena, som vart innvigd 16. juni i år, har mellom anna fotballbane med krøllgras (om lag 20

STOLT HISTORIE. Frå 1897 og heilt fram til midten av 1990-talet var Framnes ein folkehøgskule. Sidan omlegginga har skulen vore ein vidaregåande skule med internat.


STUDIEFORBEREDENDE

1. KVIFOR SØKTE DU DEG TIL FRAMNES KVGS? 2. KVA ER DET BESTE MED FRAMNES? Anders Emil Midtgård Matre (18) | Matre i Masfjorden | VG3, idrett 1. Medan eg gjekk på ungdomskulen, vitja eg bror min som då gjekk på Framnes. Eg vart overvelda av dei imøtekommande smila, og miljøet verka svært godt. Eit godt skuletilbod, utruleg vakker plassering, og eit innbydande miljø gjorde at eg søkte. 2. Det eg likar best med Framnes er kjensla av at alle kjenner alle. Det er lite skilje mellom trinna, og ein kan slå av ein prat med dei ein har rundt seg. Elevane inkluderer einannan og samhaldet er godt. Eg vågar å seia at miljøet her er heilt unikt! Malin Haughom (17) | Øksnes i Vesterålen | VG2, idrett 1. Først og fremst fordi det er ein kristen internatskule med idrettsline. Men eg hadde også høyrt veldig mykje bra om skulen frå venner og familiemedlemmer som har gått eller går på Framnes. Eg har ein bror som går siste året på Framnes, han hadde stor innverknad på skulevalet. På ungdomskulen sakna eg eit større miljø, difor var Framnes freistande. 2. Fellesskapet! Folk er snille og støttar kvarandre, og ein kan vera seg sjølv. Eg har fått mange gode og solide venner. Elles synes eg det er en utruleg bra skule. Morgonsamlingane er veldig koselige! Marie Bø (18) | Asker | VG3, studiespesialisering

FRAMNES KVGS – ein skule for fellesskap, framtid og vekst Framnes er ein av dei største internatskulane i landet, og ligg på ei idyllisk halvøy i den vakre Hardangerfjorden, nær regionsenteret Norheimsund i Kvam kommune. Kjøretida til Bergen er berre litt over ein time. Skulen har om lag 270 elevar. 230 av desse bur på internatet. Elevane kjem frå heile landet. Framnes tilbyr studieførebuande utdanningsprogram: 1. Idrettsfag: Her kan ein velja mellom programfaga toppidrett fotball, toppidrett eigen idrett (ta kontakt med skulen), breiddeidrett fotball, friluftsliv og breiddeidrett ski og volleyball. 2. Studiespesialisering: Her kan ein velja mellom dei to programområda realfag (matte, fysikk, kjemi og biologi), og språk, samfunnsfag og økonomi (engelsk, media og informasjonskunnskap, sosiologi, sosialkunnskap og psykologi). I tillegg kan ein velja eitt programfag frå idrettsfag: fotball eller friluftsliv. Framandspråk: Tysk og spansk.

1. Fordi eg ville å prøva korleis det var å gå på internatskule, og så hadde eg høyrt mykje godt om miljøet her! I tillegg har eg slekt i Vikøy, der skulen ligg.

Alle utdanningsprogramma våre fører fram til eksamen som gjev studiekompetanse.

2. Det beste med Framnes er det gode miljøet og alle dei bra folka. Internatlivet og den vakre naturen er også store plussfaktorar.

Facebook: Søk på Framnes kristne vidaregåande skule

Vanleg søknadsfrist: 1. mars. Nett: www.framnes.vgs.no

21


22


Høyere utdanning Hvis du velger å studere ved et universitet eller en høyskole får du sjansen til å utvikle deg som menneske gjennom faglig fordypning, forståelse og metodisk dyktighet. Det er dette som kan kalles dannelse – å sette det menneskelige inn i en større sammenheng. Du kan forfølge dine faglige interesser, enten du er opptatt av naturvitenskap og matematikk, språk, samfunn og historie, eller filosofi, kunst og litteratur. Høyere utdanning kan også rette seg mot et spesielt yrke, for eksempel lærer, sykepleier, advokat eller lege.

Forskjellene mellom høyere utdanning og praktisk fagutdanning dreier seg om teori og praksis. Mens høyere utdanning fokuserer på faglig forståelse og innsikt, gir fagutdanningen praktiske kunnskaper og ferdigheter til å gjøre en spesiell jobb. Med høyere utdanning får du gradene bachelor eller master. Med mastergrad får du de høyeste jobbene i arbeidslivet, men bachelorgrad er nok til å kunne velge bredt mellom mange yrker og bransjer. Høy utdanning er verdifullt, også i form av mulighet for høyere lønn.

Les mer på: • www.samordnaopptak.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

23


Arbeid for helse og livskvalitet! AGDER VITENSKAPSAKADEMI

Ønsker du å forstå, behandle og være til hjelp for mennesker eller dyr? Agder Vitenskapsakademi representerer anerkjente universiteter i SentralEuropa som tilbyr engelskspråklige studier av høy kvalitet. MEDISIN, TANNLEGE, FYSIOTERAPI FARMASI I POZNAN, POLEN

OG

Poznan University of Medical Sciences (PUMS) har tilbudt legeutdanning på engelsk siden 1993. PUMS er et ambisiøst universitet med utstrakt internasjonalt samarbeid og ett tusen utenlandske studenter fra mer enn 40 land, hvorav rundt 200 norske. Universitetet tilbyr fem ulike studier på engelsk; medisin (6/4 år), tannlege, fysioterapi og farmasi. Velger du PUMS får du en solid og anerkjent utdanning som gir deg gode jobbmuligheter i Norge eller andre deler av verden. Et svært aktivt ANSA-lokallag bidrar også til å gi nye studenter gode opplevelser og til å skape det gode 24

samholdet som PUMS-studentene er så kjent for. Vi får stadig gode tilbakemeldinger fra fornøyde norske studenter i Poznan. MEDISIN I BYDGOSZCZ, POLEN Nicolaus Copernicus University har ca. 30 000 studenter i Torun og Bydgoszcz. Det medisinske fakultetet Collegium Medicum i Bydgoszcz har studenter fra Skandinavia, Irland, India og flere andre land. Legestudiet er kjent for høy kvalitet og god og uformell kontakt mellom lærere og studenter. Fadderordningen gir deg en god og trygg start på studentlivet, og ANSA Bydgoszcz tilbyr fellesskap og sosiale opplevelser. I Bydgoszcz sentrum ligger den sjarmerende Mølleøya med grøntområder, restauranter og konsertscene. Gangbroer over elva Brda tar deg til operahuset, katedralen og den fine gamlebyen. MEDISIN I GDANSK, POLEN 180 nye studenter starter årlig på det anerkjente engelskspråklige legestudiet ved Medical University of Gdansk (MUG), hvorav en stor andel er norske og svenske. MUG ble i 2018 rangert på delt førsteplass


HØYERE UTDANNING

i en kåring av de beste medisinske universitetene i Polen. Universitetets campus har nye og renoverte sykehus- og undervisningsbygninger, studentboliger og ny sportshall. Gdansk er en fantastisk flott og gammel hansaby med mange attraksjoner. Den tiltrekker seg studenter og turister fra hele verden. Byen har direkte flyruter til mange norske byer. MEDISIN, TANNLEGE OG FYSIOTERAPI I BRNO, TSJEKKIA Masaryk er et av Sentral-Europas mest anerkjente universiteter, med rundt 35 000 av Brno’s 80 000 studenter. Det medisinske fakultetet er lokalisert på en ultramoderne campus med laboratorier, klasserom og bibliotek i toppklasse. Her finnes også studentboliger, treningssentre og caféer. Masaryk har et brukervennlig informasjonssystem som forenkler studentlivet, et aktivt ANSA-lag og et mangfold av studentforeninger og klubber. PSYKOLOGI I WARSZAWA, POLEN Warsaw International Studies in Psychology (WISP) har et spennende studietilbud for deg som vil bli psykolog. Dette svært internasjonale masterstudiet gir grunnlag for norsk autorisasjon som klinisk psykolog hvis du gjennomfører de tiltak som Helsedirektoratet krever ved mangler i utdanningen. Klinisk spesialisering og relevant praksis i Norge vil forenkle og forkorte veien til autorisasjon. VETERINÆR I KOSICE, SLOVAKIA Agder Vitenskapsakademi samarbeider fra 2018 også med det anerkjente University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Košice, Slovakia. Ved UVMP kan du studere veterinærmedisin og bli autorisert veterinær i Norge etterpå. UVMP har tilbudt veterinærstudier på engelsk i 25 år, og det internasjonale studentmiljøet omfatter også over hundre norske studenter. Den vakre byen Košice ligger i det fjellrike østlige Slovakia, og gir deg mulighet for flotte naturopplevelser i nasjonalparken Slovakiske paradis, 10 mil vest for Košice.

AGDER VITENSKAPSAKADEMI – NORDISK INNTAKSKONTOR veileder deg som vil bli lege, tannlege, psykolog, fysioterapeut eller veterinær. Vi hjelper deg å velge, søke og forberede deg til opptak og studiestart. Poznan University of Medical Sciences: • Medisin, 6 år • Medisin, 4 år (krever bachelorgrad i realfag) • Tannlege, 5 år • Fysioterapi, 5 år (master) • Farmasi, 6 år (Pharm.D.) Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University, Bydgoszcz: • Medisin, 6 år Medical University of Gdansk: • Medisin, 6 år Masaryk University, Brno: • Medisin, 6 år • Tannlege, 5 år, • Fysioterapi, 3 år University of Warsaw: • Psykologi, 5 år (master) University of Veterinary Medicine and Pharmacy, Košice: • Veterinær, 6 år

Agder Vitenskapsakademi, Nordisk inntakskontor Adresse: Universitetsveien 10, 4604 Kristiansand Telefon: 38 14 19 57 / 38 14 14 75 E-post: medicalstudies@uia.no Nett: www.medicalstudies.no Facebook: www.facebook.com/ Agder.Vitenskapsakademi

25


Det du vil, får du til! KUNSTSKOLEN I STAVANGER

Har du kreative evner og har lyst til å utforske og utfordre dine kunstneriske muligheter? Kunstskolen i Stavanger er en fagskole med aktive kunstnere som lærere, og et lite og godt studiemiljø. Veslemøy Flotve studerer ved Kunstakademiet i Bergen (UiB, fakultetet KMD) etter to år ved Kunstskolen. – Uten de to årene på Kunstskolen hadde jeg ikke vært så trygg på det jeg arbeider med i dag. Det gav meg absolutt både styrke og selvtillit, forteller Veslemøy. FANT EN NY DRØM – Jeg gikk på danselinjen på videregående, og selv om jeg søkte meg inn med malerier og tegninger, fant jeg fort ut at jeg også kunne bruke erfaringen min innenfor dans i kunsten min, forteller Veslemøy, og utdyper: – Etter ulike kurs som performance og konseptuell 26

kunst, begynte jeg å eksperimentere med performance og oppdaget at dette var min type kunstform. Nå arbeider jeg mest med performance, men også med tekstile skulpturer og installasjoner. – Jeg tror nok de fleste som går på skolen ender opp med å arbeide med ting de ikke så for seg før de begynte. Det er virkelig det fine med Kunstskolen; den åpner opp øynene dine for hva kunst er og kan være, og ikke minst gir den deg kunnskap om ulike materialer og metoder. SPENNENDE TID PÅ KIS – Første året er delt opp i ulike kursperioder, alt i fra performance, grafikk, tegning og maling, analog og digital foto, 3D printing og skulpturer med mer, forteller Veslemøy. – Jeg husker spesielt land art som veldig gøy. Land art er kunst der man går ut i naturen og bruker det man finner der til å skape kunst. Jeg brukte barnåler jeg fant på stien, limte det sammen og lagde skulpturer som jeg hang i trærne. Det var både kjekt og utfordrende


HØYERE UTDANNING

å lage noe som skulle fungere ute i et landskap. Vi fikk også muligheten til å lage noen forslag til utsmykkinger til bybildet i Stavanger, der vinneren av konkurransen fikk realisert sitt forslag. DET DU GJØR, LÆRER DU – Det du gjør, lærer du. Derfor er mesteparten av studiet jobbing på atelieret, og skolen er åpen fra 7-24, 7 dager i uka, forklarer Veslemøy. – Du kan komme både før og etter undervisningen for å jobbe. Det gjorde det veldig fleksibelt. Det var ikke bare kjekt å få lov til å arbeide utover skolehverdagen med kunsten, men det var også veldig sosialt. Ofte satt vi studenter sammen og diskuterte og snakket utover kveldene, gjerne over en felles middag i kjøkkenet. En finner lett venner på Kunstskolen. – Det er også verdt å fremheve at du lærer i en form som ligner mest mulig på en kunstners hverdag fra dag én. Andre året på Kunstskolen er fokusert på selvstendig arbeid og forbereder deg til en arbeidsdag som kunstner. Her blir du godt forberedt i søknadsskriving, dokumentasjon av arbeider, artiststatement, med mer. På kunstakademiet har jeg forstått at jeg ble særlig godt forberedt på livet etter kunstskolen, forteller Veslemøy. – I tillegg tilbyr Kunstskolen to studieturer i året for å se kunst i byer som Berlin, London, New York eller Venezia biennalen. FREMTIDSUTSIKTER ETTER STUDIER PÅ KIS – Jeg tror at karrieremulighetene som kunstner i Norge er gode. Alle de ulike kursene på Kunstskolen har gitt meg frihet og fleksibilitet i nye prosjekter. Jeg har lært å stole på arbeidsprosessen min og å følge interesser uansett hvor de leder, forteller Veslemøy. Og selv om du skulle velge å gjøre noe annet senere, er Veslemøy klar på at studier på Kunstskolen er verdifullt for flere utdanningsretninger: – Har du en 2-årig fagskole, så får du generell studiekompetanse. Det er altså ingen grunn til å ta opp mange andre fag før du starter. Ellers mener jeg at man ha nytte av det man lærer på Kunstskolen på de aller fleste områder. Du vil utvikle kreativitet og kritisk tenking, noe som er veldig fremtidsrettet, avslutter Veslemøy.

Kunstskolen i Stavanger KUNSTSKOLEN I STAVANGER er den høyeste utdanning innen kunst i vår region. Fagskolen har profesjonelle kunstnere som lærere, og studenter som vil utvikle sine skapende, kreative evner. Vi har plass til litt over 40 studenter fordelt på to år. Alderen er fra 18 år og oppover, men de fleste er rett over 20 år. Etter endt utdanning er du fagskoleutdannet i billedkunst og kan starte egen virksomhet. Du får et grunnlag for å kunne bli profesjonell kunstner, illustratør, arkitekt, grafisk designer, osv. Det finnes like mange måter å bruke utdanningen på som vi har studenter. De fleste som studerer videre søker seg enten til kunsthøyskoler, kunstakademi og arkitektskoler, men du kan også studere industridesign, visuell kommuniksjon, scenografi, film, animasjon, kulturforvaltning, kunsthistorie, museumspedagogikk, osv. Utdanningen fra Kunstskolen kan inngå i utdanning til lærer, førskolelærer, aktivitør, sykepleier, ergoterapeut, ingeniør, prosjektleder, leder, osv.

Kontaktinfo: Kunstskolen i Stavanger Birkelandsgate 2, 4012 Stavanger Telefon: (+47) 51 51 00 00 E-post: post@kir.no Nett: www.kunstskolen.no

27


Vil du beskytte

landets sikkerhet?

POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber for å beskytte Norges borgere mot blant annet terror, spionasje og masseødeleggesesvåpen. En jobb kun for James Bond eller Jason Bournetyper? Vi tok en prat med to ansatte. Maria og Thomas jobber begge i PST. Thomas er politioverbetjent, mens Maria er seniorkonsulent innen IKT. Av sikkerhetsgrunner er både etternavnet og alderen deres hemmelig i dette intervjuet. FRA OSLO-POLITIET TIL PST – Jeg har min utdanning fra Politihøgskolen og før jeg begynte i PST jobbet jeg som politi i Oslo hvor jeg blant annet fikk erfaring fra ordenstjeneste, etterforskning og forebygging, forteller Thomas – I 2006 så jeg at det var en ledig stilling i PST som passet veldig godt til min bakgrunn og 28

erfaring. Jeg er veldig glad i dag for at jeg tok sjansen og søkte! BEHOV FOR MANGFOLDIG KOMPETANSE PST ser ikke bare etter folk med bakgrunn som politi, men har behov for medarbeidere med bakgrunn innen mange fagfelt som samfunnsvitenskap, rettsvitenskap og jus, økonomi, IT, ingeniørfag, språk, historie, psykologi og religion. PST er en populær arbeidsplass og felles for de fleste stillinger er et krav om høyere utdanning på bachelor eller masternivå. Maria har en variert bakgrunn som både utdannet barnepleier og NLP Coach, og innen prosjektledelse og IT. Nå har hun vært i PST siden 2015. – Jeg jobber på IKT Servicedesken til PST og sørger for en sømløs informasjonsflyt. Hovedoppgavene består i å registrere og løse henvendelser fra brukere på både e-post, telefon og ved fysisk oppmøte, i tillegg til brukeradministrasjon, feilsøking


HØYERE UTDANNING

og rigging av utstyr. PST er en stor organisasjon og alle hjul må fungere optimalt, forteller Maria. FOREBYGGER RADIKALISERING – I PST arbeider jeg nå med forebygging og forebyggende tiltak mot radikalisering og voldelig ekstremisme, forteller Thomas. – For at Norge skal lykkes i dette arbeidet, må PST samarbeide og samhandle med andre aktører i samfunnet. Det handler blant annet om å bevisstgjøre og gjøre andre aktører som lokalt politi og kommunalt ansatte best mulig i stand til å avdekke og håndtere radikalisering og voldelig ekstremisme på et så tidlig stadium som mulig. DET HANDLER OM MENNESKER – Jeg har et brennende engasjement for mennesker og vet at noen ganger krever det bare litt positiv rettledning for å få til positiv endring, forteller Thomas. – At du er empatisk og har lett for å komme i kontakt med andre mennesker, er derfor en viktig egenskap når du jobber i PST. Andre positive egenskaper er at du har godt humør, er initiativrik og handlekraftig. Også i Maria sin jobb er samhandling med mennesker et viktig moment. – Det er menneskers sikkerhet vi skal ivareta og da er det også viktig å være glad i mennesker. Vi er daglig i kontakt med mange, enten på telefon eller ansikt til ansikt. Da bør du være en sosial og forståelsesfull person, mener Maria. SAMHOLD OG GODT MILJØ

POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE sine hovedoppgaver er å avdekke spionasje, forebygge terror, hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen og forhindre trusler mot myndighetspersoner. Dette gjør vi gjennom ulike metoder og arbeidsmåter. Blant annet samler vi inn informasjon om personer og grupper som kan utgjøre en trussel, utarbeidelse av ulike analyser og trusselvurderinger, etterforskning og andre operative tiltak og rådgivning. Vi trenger alt fra politiutdannede til medarbeidere med utdanning innen for eksempel samfunnsvitenskap, rettsvitenskap og jus, økonomi, IT, ingeniørfag, språk, historie, psykologi og religion. Det er ingen fysiske opptakskrav for å bli ansatt i PST, med enkelte unntak. Alle som ansettes i PST må tilfredsstille kravene til høyeste sikkerhetsklarering og autorisasjon i henhold til sikkerhetsloven, samt ha plettfri vandel.

Både Thomas og Maria er enige i at PST er en unik arbeidsplass. – Det er et sterkt samhold, stor takhøyde for humor og veldig hyggelige og behjelpelige kolleger, mener Maria. – Det er også karriereutvikling.

gode

muligheter

for

– I PST jobber vi med nasjonens sikkerhet. Det er en viktig samfunnsoppgave. Dette innebærer også spennende og utfordrende arbeidsoppgaver. Sammen med de dyktige og hyggelige menneskene som jobber i PST, har du dermed en oppskrift på en god arbeidsplass, avslutter Thomas.

Nett: www.pst.no

29


Et (Inn)land av muligheter HØGSKOLEN I INNLANDET

Et stort og variert studietilbud, godt miljø og nærhet til natur- og kulturopplevelser gjør at stadig flere velger å studere ved Høgskolen i Innlandet. Høgskolen i Innlandet (HINN) har seks studiesteder; Blæstad, Elverum, Evenstad, Hamar, Lillehammer og Rena. – Noen tenker at et mindre studiested er en ulempe når du vurderer ulike høgskoler, men min erfaring er at dette er en stor fordel. På denne måten får hver enkelt student et tettere forhold til foreleserne, og det blir et fantastisk studiemiljø, sier Andrea som studerer Music Business på Rena. – Studiestedene er heller ikke i storbyene, noe som gjør leieprisene mye rimeligere, legger hun til. NÆRHET HINNs studiesteder ligger idyllisk til på Østlandet med natur på alle kanter. For Astrid, som tar Bachelor i folkehelse på Elverum, er det et friskt pust 30

i studiehverdagen. – Jeg er fornøyd med både utdanning, praksis og studiestedet. Både på grunn av selve skolen, det faglige, det sosiale og at det er relativt nærme fjellområder som Trysil, Femundsmarka og Rondane. Samtidig er det kun 90 minutter til Oslo, og 25 minutter til Hamar, forteller hun. FORNØYDE STUDENTER I flere år har HINN og studieretningene kommet godt ut på studiebarometeret til NOKUT som viser studentenes og de ansattes oppfatninger om studiekvalitet. Senest i år viste barometeret at Hamar har landets mest fornøyde grunnskolelærerstudenter. Siri studerer landbruksteknikk på Blæstad som ligger rett utenfor Hamar. Her ligger alt til rette for god praktisk undervisning og utflukter i flotte omgivelser ved Mjøsa. – I og med at det er et veldig lite studiested vet alle hvem alle er, og det tar ikke lang tid før studentene blir godt kjent. Mine medstudenter er hyggelige og veldig ålreite. De kan masse, og vi lærer av


HØYERE UTDANNING

hverandre, forteller Siri. Det samme kjennetegner miljøet på Evenstad, som ligger i hjertet av Østerdalen med ypperlig beliggenhet for skog- og utmarksstudier. Matilde studerer animasjon og digital kunst på Hamar og beskriver miljøet som fantastisk. – Et bra miljø er viktig for å holde på motivasjonen, sier hun og trekker samtidig fram at man får god oppfølging fra foreleserne. Maurits fant sin perfekte studentby i Lillehammer: – Alle jeg snakket med før jeg startet her hadde kun positive ting å si. De elsket stedet, de elsket studiemiljøet og de elsket alle aktivitetene man kunne være med på, og jeg må si meg helt enig! Lillehammer som studentby er fantastisk! GODE PRAKSISMULIGHETER OG SAMARBEID Høgskolen og de ulike fagmiljøene samarbeider tett med næring- og samfunnsliv for å sikre praksisnær utdanning og at studentene tilegner seg attraktiv kompetanse for arbeidsgivere. Svært mange studier tilbyr praksis i en eller annen form. – En svært stor fordel ved å være student ved HINN er at det tas inn svært kunnskapsrike eksterne forelesere for å belyse temaer innenfor det arbeidsmarkedet de enkelte studentene skal ut på senere, forklarer Andrea. – HINN har også et omfattende samarbeid med internasjonale studiesteder som gjør det mulig å ta deler av utdanningen i utlandet.

HØGSKOLEN I INNLANDET (HINN) ble etablert 1. januar 2017 etter Kongelig resolusjon om å fusjonere Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer. Virksomheten er lokalisert på Blæstad, Elverum, Evenstad, Hamar, Lillehammer og Rena. Høgskolen tilbyr over 100 forskjellige studier på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, i tillegg til etter- og videreutdanning. Den norske Filmskolen inngår som en del av Høgskolen i Innlandet. Du kan studere fag innen retningene: • • • • • • •

Film, TV og spill Helse, sosialfag og idrett Juss, psykologi og samfunnsfag Musikk, språk og litteratur Skole, barnehage og pedagogikk Økologi, landbruk og bioteknologi Økonomi, ledelse og innovasjon

– Med over 100 forskjellige studier er du nærmest garantert å finne en studieretning som passer deg og dine ønsker, samtidig som du får en utdannelse som gjør deg ettertraktet på arbeidsmarkedet, avslutter Andrea.

Høgskolen i Innlandet Telefon: (+47) 62 43 00 00 Telefon Opptakskontor: (+47) 62 43 00 04 E-post: postmottak@inn.no Nett: www.inn.no

31


Velg studier ved Høgskolen i Østfold! HØGSKOLEN I ØSTFOLD

Ved Høgskolen i Østfold blir du en del av et mangfoldig felleskap med stor frihet. Vi er en høgskole som er passe stor med et godt studiemiljø i fine omgivelser. Høgskolen i Østfold tilbyr et bredt spekter av studier, fra årsstudier og kortere studier til utdanninger på bachelor- og masternivå fordelt på to studiesteder, Fredrikstad og Halden. I Fredrikstad ligger Avdeling for helse og velferd, Avdeling for ingeniørfag og Akademi for scenekunst. I Halden finner du Avdeling for informasjonsteknologi, Avdeling for lærerutdanning og Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag. STUDENTLIV Du vil bli en del av et engasjert studiemiljø hvor det nære er viktig og hvor du er på fornavn med forelesere og kjenner dine medstudenter på tvers av fag og studier. Er du klar for å ha det 32

gøy og sosialt i studietiden? Da er det i studentsamfunnene det skjer! Studentsamfunnene jobber for et aktivt og mangfoldig studentmiljø og arrangerer blant annet quiz, fester, studentidrett og mye annet gjennom ulike lag og foreninger.


HØYERE UTDANNING

HØGSKOLEN I ØSTFOLD har rundt 7 500 studenter og har studiesteder i Halden og Fredrikstad. Vi har over 100 studier innen følgende fagområder: • Helse- og sosialfaglige utdanninger

UTVEKSLING

• Ingeniørutdanninger

Ved Høgskolen i Østfold kan du ta ett eller to semestre i utlandet ved de fleste av våre gradsstudier. Gjennom et studieopphold i utlandet vil du få mer innsikt i andre lands språk og kultur, du blir kjent med nye mennesker, får internasjonal erfaring og nye perspektiver. Vi har utvekslingsavtaler med samarbeidspartnere i store deler av verden. Benytt deg av muligheten og få opplevelser og venner for livet!

• IT-utdanninger

STUDENTBOLIGER Som student ved Høgskolen i Østfold har du mulighet til å bo i moderne og rimelige studentboliger i gang- og sykkelavstand fra skolen ved begge studiesteder. Du kan velge å bo alene, med kjæresten, med en venn eller i kollektiv med andre studenter.

• Lærer- og pedagogiske utdanninger • Samfunnsfag- og språkfagutdanninger • Økonomi, administrasjon og ledelsesutdanninger • Scenekunstutdanninger Høgskolen i Østfold legger til rette for fleksible utdanningsløsninger med gode muligheter til å ta deler av studiet i utlandet.

Kontaktinfo: Høgskolen i Østfold B R A veien 4, 1757 Halden Telefon: (+47) 69 60 80 00 E-post: postmottak@hiof.no Nett: www.hiof.no Våre studier: hiof.no/studier Følg oss på sosiale medier: Facebook: /hiofnorge Instagram: @hiofnorge Twitter:@hiofnorge

33


i praksis

DET HELSEVITENSKAPELIGE FAKULTET – UIT

Vil du hjelpe andre? Liker du å jobbe med mennesker? Hos oss kan du bli kvalifisert for flere forskjellige roller i helsevesenet. Våre studenter bryr seg om pasientene. De har pasientkontakt helt fra starten av studiene, og undervisningen tar ofte utgangspunkt i realistiske situasjoner. Våre studietilbud tilbyr mye praksis i løpet av utdanningen, da vi jobber tett sammen med helsetjenesten i hele Nord-Norge. Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ligger bare en gangbro unna oss, der du som student er velkommen til å delta i den kliniske hverdagen. NÆRT SAMSPILL Hos oss er det nærhet mellom teori og praksis, nærhet mellom lærer og student, og nærhet mellom de ulike helsefaglige yrkene. Vi legger vekt på god kommunikasjon, og studentene våre lærer å samarbeide. Vi utdanner vi helsearbeidere som skal «spille hverandre gode», selv om de jobber med svært ulike fagfelt, som for eksempel psykologi 34

og sykepleie, tannhelse og biomedisin. 84 prosent av studentene ved Helsefak er i jobb etter endt utdanning. FORSKNING UNDER STUDIENE Undervisningen vår er basert på ny forskning, og vi legger til rette for at studentene får delta i forskning under bachelor- og masteroppgavene. Forskerlinjene i medisin og odontologi (tannlege) gir studentene mulighet til å forske og studere, og til å ta en doktorgrad på kortere tid etter endt studie.

Alle foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Nærhet


HØYERE UTDANNING

VÅRE STUDIETILBUD Årsstudium • • • • • •

Arctic Nature Guide (Svalbard) Arktisk friluftsliv (Alta) Naturguide Idrett (Alta) Idrett Psykologi

Bachelorprogram (3 år) • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Bachelor i Arktisk friluftsliv (Alta) Bachelor i Bioingeniørfag Bachelor i Biomedisin Bachelor i Ergoterapi Bachelor i Ernæring Bachelor i Farmasi Bachelor i Fysioterapi Bachelor i Idrett (Alta) Bachelor i Idrett Bachelor i Paramedisin Bachelor i Psykologi Bachelor i Radiografi Bachelor i Sykepleie, heltid og desentralisert (Tromsø) Bachelor i Sykepleie (Hammerfest) Bachelor i Sykepleie (Harstad) Bachelor i Sykepleie (Narvik) Bachelor i Tannpleie Bachelor i Vernepleie (deltid, Alta) Bachelor i Vernepleie (Harstad)

Masterprogram (2 år) • • • • • • • • • • • • • •

Master i Aldring og geriatrisk helsearbeid Master i Ernæring Master i Farmasi Master i Velferd, samarbeid og deltakelse Master i Fysioterapi Master i Helsefaglig utviklingsarbeid Master i Helsesøsterfag Master i Idrettsvitenskap (Alta) Master i Jordmorfag Master i Psykisk helse Master i Psykologi Master i Sykepleie Master i Biomedicine (på engelsk) Master i Public Health (på engelsk)

Integrert master og profesjonsutdanninger (5-6 år) • • •

Integrert Master i Odontologi Profesjonsstudiet i Medisin Profesjonsstudiet i Psykologi

Forskerlinjer • Medisin • Psykologi • Odontologi

DET HELSEVITENSKAPELIGE FAKULTET VED UNIVERSITET I TROMSØ, NORGES ARKTISKE UNIVERSITET har 4 068 studenter og 1 270 ansatte. Vi er de eneste i Norge som kan tilby alle helseprofesjonsutdanningene på et sted. Til sammen har vi fem studiesteder: Tromsø, Harstad, Narvik og Hammerfest og Alta samt flere studiesenter. Nysgjerrig? Les mer på: www.uit.no/helsefak Viktig informasjon til de som tenker å søke på bachelor i sykepleie: Fra og med høsten 2019 vil regjeringen innføre karakterkrav for opptak til sykepleierutdanning. Søkere må ha et gjennomsnitt på minst karakteren tre i norsk og tre i fellesfaget matematikk fra videregående skole for å være kvalifisert til opptak.

Kontaktinfo: Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet, Postboks 6050 Langnes, 9037 Tromsø Telefon: +47 77 64 46 10 (Infotorget) E-post: info.helsefak@uit.no Nett: www.uit.no/helsefak

35


36


Folkehøgskoler Treffer du en tidligere folkehøgskoleelev, vil han eller hun gjerne si at det var det beste året i deres liv. Det er lettere å se hvor man skal og hvem man er etter ett år på en folkehøgskole. Her har man tid til fordypning i fag, og tid til å prøve ut nye fag. Man får prøvd seg i samarbeid med andre eller i å utfordre seg selv på nye områder. Du kan få styrket troen på

hva du vil jobbe videre med eller oppdage helt nye talenter og sider ved deg selv. Skal du studere videre på høyere offentlig utdanning, enten høgskole eller universitet, får du med deg 2 tilleggspoeng på ordinær kvote for fullført skoleår, gitt at du har hatt minst 90 % oppmøte.

Les mer på: • www.folkehogskole.no • www.muligheter.no

37


– På folkehøgskolen

møtte jeg respekt fra læreren FOLKEHØGSKOLENE

For Erlend Berge Næsheim ble folkehøgskolen et vendepunkt. For første gang opplevde han å bli møtt med respekt for sin fagkompetanse. Her fikk han bruk for det han kunne. – Jeg trivdes ikke spesielt godt på ungdomsskolen, men hadde en motivasjon for å komme inn på medielinja etterpå. Derfor jobbet jeg for karakterene, og gledet meg til en ny hverdag. Alle sa det skulle være så annerledes når vi kom på videregående, sier Erlend Berge Næsheim fra Bærum. Selv opplevde han ikke noen stor forskjell ved å starte på videregående, og ble skuffa. Etter andreklasse bestemte han seg for å ta et avbrekk. – Jeg søkte folkehøgskole, og overbeviste de rundt meg om at det skulle gå bra. Videregående kunne jeg jo fullføre etterpå. På fritida var jeg turleder i DNT, og jeg ville bruke mer tid på det som var mitt fag – nemlig friluftsliv, forteller Erlend. 38

VESTLANDET FRISTET. Erlend vurderte flere skoler, men valgte linja Ski og klatring på Sogndal folkehøgskole – både for å utfordre seg selv, og for å bli bedre på det han allerede kunne og likte godt. – Jeg hadde gått mye på langrenn og fjellski, men stått ganske lite på nedoverski. Klatrebiten var kanskje det mest utfordrende, forklarer han. VIKTIG ÅR. Erlend mestret raskt både skikjøring og klatring. Det første har han fortsatt å dyrke, og i ettertid har han holdt topptur-kurs for både ungdom og voksne gjennom DNT. I tillegg har han tatt halvårskurs i ski og skred ved Alta folkehøgskole, hvor han fikk omfattende skredmetodekurs. Folkehøgskoleåret skulle også vise seg å bli avgjørende for veien videre. – Jeg var kjempelei av skole før jeg kom til Sogndal. I løpet av folkehøgskoleåret skjedde det mye med meg. Jeg gikk fra å være den


FOLKEHØGSKOLER

lærerne irriterte seg over, til å få respekt fra læreren. Endelig var jeg i mitt element, smiler Erlend. ET SUNT PUSTEROM Han mener folkehøgskolen representerer et sunt pusterom, hvor man møter mennesker fra hele landet. Det kan både trygge utdanningsvalg, og gi nye impulser. – Jeg tror man mister et viktig pusterom om man går rett fra videregående til studier. Et pusterom hvor du kan finne ut hva du faktisk vil videre. Det er altfor mange som stresser med utdanningsvalg. Uten å ha sett noe annet enn videregående er det faktisk nesten umulig å vite hva man passer til, fortsetter han.

STOR BREDDE I FAG OG LINJER Med stor bredde i fag og linjer, tilbyr folkehøgskolene et intenst år med tid for læring, tid for refleksjon, tid for veiledning, tid for opplevelser og tid for personlig og sosial vekst. •

Det er ca. 7 700 elever fordelt på de 78 norske folkehøgskolene.

Alle er internatskoler, finnes over hele Norge, og en felles nordisk skole ligger i Sverige.

Det finnes over 600 ulike fag. De fleste skoler har ulike tilbud, mens enkelte har spesialisert seg i én fagretning.

11 prosent av norsk ungdom går et år på folkehøgskole.

Gjennomsnittsalder blant elever er 19 år. De fleste skoler har 18 års grense, mens noen få tar inn elever ned til 16 år. Ta kontakt med Folkehøgskolekontoret for oversikt.

– Noen mener at folkehøgskole og Forsvaret er det samme, men det er det absolutt ikke. Jeg anbefaler at man velger begge deler, sier Erlend.

Folkehøgskole gir 2 tilleggspoeng i ordinær kvote til høyere utdanning.

– I militæret er det disiplin som gjelder. Systemet er tilrettelagt for at du ikke skal tenke selv. Her skal du lære å bli soldat. Det er kanskje det stikk motsatte av hva som møter deg på en folkehøgskole. Der får du i mye større grad påvirke innholdet selv, og du har større rom for å være deg selv.

Undervisningen er gratis, elevene betaler for mat, bolig, skolemateriell og reiser.

Prisen ligger mellom 85 000 og 155 000 avhengig av linjevalg og turer

Elevene får støtte fra Lånekassen etter vanlige regler

Folkehøgskolene har ikke søknadsfrist. Skolene starter opptaket 1. februar og fyller opp så lenge det er plasser igjen.

– Det sies ofte at like barn leker best. På folkehøgskolen møter du folk du ellers aldri ville truffet. Mange av dem har også helt annen bakgrunn og interesser enn deg. Det gir utrolig viktig input. Jeg tror man må litt ut av komfortsonen for å vokse – og lære. FORSVARET OG AMBULANSETJENESTE. Fra folkehøgskolen gikk veien videre til Forsvaret. Gjennom friluftsliv kom interessen for førstehjelp. Erlend så hvor viktig slik kunnskap er for å kunne ferdes trygt i naturen. I Forsvaret tok han førstehjelpskurs, medic nivå 3. Senere ble det lærlingtid i ambulansefag, og utdanning som ambulansearbeider.

I dag jobber Erlend ved Ambulansestasjon sentrum i Oslo, samtidig som han er aktiv i innsatsstyrken Derby i Forsvaret. Jobben er tøff, både fysisk og psykisk. Da er det ekstra godt å ha friluftsinteressen og kunne koble av i naturen.

39


- Folkehøgskolen er en motvekt til prestasjonssamfunnet FOLKEHØGSKOLENE

– Dagens samfunn preges av stimuleringshysteri. Det å reduseres til prestasjoner er skummelt, mener Linn Beathe Hæreid Espeland. Hun heier på folkehøgskolen som motvekt til presskulturen. – Det å bli prestasjonene sine er en skummel utvikling. Vi ser det også i toppidretten, hvor det er store mørketall. Det har blitt et slags stimuleringshysteri. Man eksponerer seg for alle i alle kanaler. Har du ingenting å melde, er du heller ingenting. Kommer vi dit at det er regelen, så har vi tapt, sier Linn Beathe Hæreid Espeland, leder for samfunnsansvar i Sportsklubben Brann. – Det er ekstremt vanskelig å finne ut hva du vil som ung. Jeg tror det er fornuftig med en tenkepause for å kjenne etter hva man egentlig har lyst til. Ellers går man ofte inn i et blindspor. For mange lar være å lytte til seg selv, og følger 40

heller andres forventninger. De går opp en løype som allerede ligger klar, sier Espeland. – Folkehøgskolen har blitt en slik verdsatt timeout. De har mye positivt å bidra med til en ung og sårbar aldersgruppe. ET STED UTEN PRESS Selv er Espeland utdannet siviløkonom, eller potet som hun kaller det. Hun stortrives i jobben i Brann. Det ligger mye påvirkningskraft i å være en toppklubb, og hun brenner for å bruke posisjonen til å ta samfunnsansvar. Også utover det man må. Er det likevel én ting hun angrer på, er det å ikke ha valgt folkehøgskole etter videregående. En feil hun kommer til å anbefale egne barn å unngå. – I dagens prestasjonssamfunn blir det bare viktigere og viktigere å finne arenaer hvor du ikke måles. Jeg tror det er en enorm styrke for ungdom å kunne oppleve det på en folkehøgskole gjennom et helt år. Et sted du kan få


FOLKEHØGSKOLER

leve i nuet, gjøre noe du trives med, dyrke en lidenskap – helt uten karaktervurdering, sier Espeland. – Det gjør deg rett og slett mer voksen. Å oppleve mestring gir både motivasjon og selvtillit. Det gjør deg mer robust og bedre rustet for framtida. Det vil du trenge, for utfordringene kommer. Garantert. HØRE TIL Samfunnsendringer og opplevd press gjør også ungdom mer sårbare. Flere opplever å falle utenfor, de føler seg ensomme eller mislykket. Selv om ikke folkehøgskolen er løsningen på alt, opplever Espeland skoleslaget som en viktig motvekt. – Menneskelige relasjoner får du ikke gjennom sosiale medier eller andre overfladiske arenaer. Vi trenger det nære. Felles opplevelser har stor betydning også for opplevd egenverdi. Først når du blir godt kjent med deg selv, vet du hva du trives med, hva du mestrer og hva du er god til. Da er du også i stand til å ta et godt valg med tanke på utdanning og veien videre. Skal man trives i en jobb må man ha et engasjement. – Du må trives på en arbeidsplass, hvis ikke får du dårligere livskvalitet. Da er det avgjørende at du brenner for det du holder på med. Heldigvis er vi forskjellige! Det gjør at vi kan være lidenskapelige i ulike roller, sier Espeland. – På internatskoler, som folkehøgskoler er, blir man en del av et fellesskap, man blir inkludert. Det å ha fysisk nærhet og kontakt med andre mennesker gjør noe med deg. Alle har behov for å bli sett og verdsatt for den man er. Her tror jeg folkehøgskolen er med på å sette gode rammer, sier Linn Beathe Hæreid Espeland.

ALLE HAR GODT AV ET ÅR PÅ FOLKEHØGSKOLE •

Folkehøgskolene gir læringsglede (Undersøkelse av elevers selvevaluering 2014)

Folkehøgskolene styrker elevenes samarbeidsevner og deres sosiale kompetanse (Undersøkelse fra NTNU 2010)

Folkehøgskolene gir økt samfunnsforståelse og demokratisk deltakelse (en undersøkelse fra NTNU 2010 viser at folkehøgskoleelever deltar mer i samfunnslivet enn andre)

Folkehøgskolene gir faglig utvikling. Et intensivt skoleår gir god faglig utvikling innen både linjefaget og valgfagene. I tillegg har skolene prosjektuker, studieturer og samarbeid med eksterne organisasjoner.

Folkehøgskolene oppnår de beste resultatene når tidligere elever ved h.h.v. folkehøgskoler, universiteter, høgskoler og annen høyere utdanning vurderer sine erfaringer. Det gjelder faktorer som image, forventninger, produktkvalitet, service, tilfredshet og lojalitet, Det viser en undersøkelse fra analysebyrået EPSI høsten 2018.

Ønsker du mer informasjon om folkehøgskolene?

Et år på folkehøgskole gjør deg mer robust og bedre rustet for framtida.

Telefon: 22 47 43 00 E-post: post@folkehogskole.no Nett: www.folkehogskole.no

41


FOTO: Svanhild Blakstad

Når konserthuset åpnes med kor og orkester, har vi alt spilt ferdig... Når den nye undersjøiske tunnelen innvies av Kongen, har vi reist hjem... Når biskopen vigsler den nye kirken, er vi allerede i gang på det neste byggeprosjektet...

Du som synes det er fint at det du arbeider med blir til noe synlig, bærekraftig og viktig for samfunnet. Du som synes det er bra med variasjon, litt ute, litt inne, noe veldig stort og noe lite. Sats på en fagutdanning i bygge- og anleggsbransjen! Det gir mange spennende jobbmuligheter, stor frihet og god lønn!

Sats på et yrke innen bygg og anlegg! EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) har 243 medlemsbedrifter som spenner fra de største riksdekkende entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører. Byggopp er en landsdekkende kjede bestående av 10 opplæringskontor med tilknytning til EBA. Besøk hjemmesiden www.byggopp.no. Her finner du nyttig informasjon enten du skal velge utdanning, søke læreplass, er lærling eller har lærlingeansvar – eller rett og slett er interessert i fagutdanning

www.byggopp.no

42

ww.ebafilm.no

www.eba.no


Bygg- og anleggsteknikk Huset ditt. Skolen din. Kirken, idrettshuset og den nye rundkjøringen, parken, kjøpesenteret og fiskemottaket. Alt er bygget av glade håndverkere som har valgt Byggog anleggsteknikk. Har du praktisk sans? Liker du å være nøyaktig og har godt håndlag?

Er du selvstendig, men trives også med å arbeide i team? Utdanningsprogrammet omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg med tilhørende tekniske installasjoner, hvor det stilles strenge krav til kvalitet og sikkerhet.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

43


En steinhard bransje

NORSK STEIN

Norsk Stein AS har Europas største anlegg for produksjon av tilslag til asfalt og betong, veibygging og offshorekontruksjoner med en produksjon på over 11 millioner tonn årlig. Bedriften sysselsetter rundt 190 ansatte, 15 lærlinger, 3 YSK-elever og 3 Traineer og tar jevnlig inn lærlinger innen flere fagområder. En av lærlingene er 17 år gamleThomas Håranes fra Sand. Som YSK-elev er han tre dager på skolen på Sauda vgs og to dager i uken på Norsk Stein. – YSK, eller Yrkes- og studiekompetanse, er et 4-årig videregående yrkesfaglig utdanningsprogram som gir spesiell studiekompetanse i tillegg til fagbrev, forklarer Thomas. –Jeg var veldig i tvil om jeg skulle gå studiespesialiserende eller TIP og få fagbrev, så når jeg fikk mulighet til å bli YSK-elev, så var jeg ikke et øyeblikk i tvil. Det er krevende, men så lenge 44

du er dedikert og står på, så går det fint. Å få både fagbrev som prosessoperatør og spesiell studiekompetanse åpner opp mange dører og gir utallige muligheter, smiler Thomas, som tenker å studere videre og ta ingeniørutdanning senere. Men før den tid skal han fortsette i lære hos Norsk Stein og skal i løpet av de fire årene innom de fleste av avdelingene på det svære bergverket. – Jeg kan på det sterkeste anbefale Norsk Stein som både lærebdrift og arbeidsplass. Det er en veletablert bedrift med godt arbeidsmiljø, varierte


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

NORSK STEIN AS har en over 30 år lang historie, og er i dag et av Europas ledende bergverk innen produksjon av tilslag. Virksomheten ligger på Jelsa i nærheten av Stavanger.

oppgaver, skikkelig veiledning og gode HMS-regler, avslutter Thomas. BLI EN DEL AV TEAMET Å drive bergverk krever mye kunnskap. Alle arbeidsoppgavene hos Norsk Stein krever fagfolk med spisskompetanse. Fra bruddplanlegging og sprengning, transport og prosess, til vedlikehold av utstyr. Kompetansen trengs på alle nivåer – fra lærling til sivilingeniør. Det betyr at du som lærling vil få en grundig og allsidig utdannelse som vil være nyttig uansett hvilken bransje du velger å jobbe innenfor senere. Norsk Stein er alltid interessert i å komme i kontakt med flinke folk som mener de kan bidra i vår virksomhet. Ta kontakt – kanskje du er vår neste lærling? Norsk Stein, avd. Jelsa, er godkjent som opplæringsbedrift i syv fag: • • • • • • •

Årlig produseres ca. 11 millioner tonn utsøkte materialer til det europeiske markedet. Bergarten av høykvalitets granodioritt ligger lett tilgjengelig ved Jelsafjorden. To skip på inntil 50 000 tonn kan lastes samtidig med en kapasitet på 2 500 - 3 000 tonn pr. time på hver utlaster. Selskapet eier og driver 6 selvlossende skip som transporterer ca. 99 % av volumet fra Jelsa til markedene i Europa. Forekomstene i steinbruddet beregnes til 200 millioner tonn igjen på nåværende forekomst, og ytterligere utvidelse er tilgjengelig ved å drive bruddet dypere. Anlegget på Jelsa sysselsetter ca. 190 ansatte, 15 lærlinger, 3 YSK-elever og 3 Traineer, og er den største private arbeidsplassen i Suldal kommune.

Industrimekanikerfaget Anleggsmaskinmekanikerfaget Elektrikerfaget Kjemi- og prosessfaget Laboratoriefaget Fjell- og bergverksfaget Anleggsmaskinførerfaget Kontakt: Anne Straabø Tjordal, HR Generalist Telefon: (+47) 951 66 578 E-post: anne.tjordal@norsk-stein.no Nett: www.mibau-stema.de/no/

45


46


Bli en rørlegger! Vi hjelper deg på vei!

OPPLÆRINGSKONTORET FOR RØRLEGGERFAGET I NORD

ORiN er et rørfaglig opplæringskontor som ble stiftet i 2005. Sentralt i utdanningen hos ORiN står Rørentreprenørene Norges e-læringsprogram, samt tett oppfølging av lærlingene. ORiN har lærlinger i Nordland, Troms og Finnmark. I et samarbeid og samspill mellom tre parter – bestående av faglig leder i bedrift, faglig leder i ORiN og den enkelte lærling – skal du som lærling sikres god oppfølging og støtte i hele læretiden frem til svenneprøve.

læretiden. Etter læretidens utløp vil dataverktøyet være en god dokumentasjon på den opplæringen du har fått. FOR DEG SOM VIL BLI RØRLEGGER Du kan søke om læreplass til våre bedrifter ved å sende en søknad til oss i ORiN og legge ved kopi av kompetansebevis/vitnemål eller karakterutskrift. Søknad sendes på e-post til: merete.larsen@orin.no Hvis du har ting du ønsker å ta opp i forbindelse med det å være lærling/lærebedrift, kan du gjerne ta kontakt på telefon: 415 14 240 eller e-post: merete.larsen@orin.no

Alle lærlinger i ORiN får tilgang til et dataverktøy som et aktivt hjelpemiddel for lærling og instruktør i det daglige opplæringsarbeidet. Aktiv bruk av dataverktøyet vil bidra til å holde fokus på opplæringen underveis i

47


48


Kreative fag Har du meninger om hva som er fint eller stygt? Og klarer du å begrunne hvorfor? Liker du å arbeide med hendene? Har du sans for detaljer? Kanskje utdanningsprogrammet Design og håndverk er noe for ditt hjerte?

gir arbeidsmuligheter i en rekke design og håndverksyrker.

Den som velger Design og håndverk bør ha kreative evner og anlegg, og man bør like å arbeide med hendene. Er man også svært nøyaktig, har estetisk sans og liker både å jobbe selvstendig og sammen med andre, har man mange egenskaper som passer inn i denne fagretningen.

Medier og kommunikasjon er fra 2016 et studieforberedene program hvor du foruten teoretiske fag blant annet lærer om fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde, om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk, og hvordan utforme budskap, uttrykk og layout. Medieproduksjon er fra samme tid et eget løp og utdanningsprogram under Design og håndverk med fordypning i Vg3 i Fotograffaget, mediegrafikerfaget og mediedesign.

Utdanningsprogrammet har stor faglig bredde med rike tradisjoner – håndverksmessig, materialmessig og kulturhistorisk, og det

Du som velger Medier og kommunikasjon eller Medieproduksjon bør ha kreative evner i tillegg til en sterk interesse i IKT og digital teknologi.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

49


Attention!! VECORA

Gratulerer! Det at du leser dette kan være første steg til å bli Vecora’s neste intern eller utplasseringselev. Vecora er et digitalbyrå og totalleverandør innen markedsføring – og kanskje din fremtidige arbeidsgiver. Kom deg på nett og fyr avgårde en søknad! Synlighet! Synlighet! Synlighet! Som digitalbyrå er det vår plikt og ekspertise å veilede våre kunder i kampen om oppmerksomhet. Vi hever kvaliteten på innhold i sosiale medier og på nettsider. Vi skviser maks ut av kronene som brukes på annonsering for maks resultat. Vi tilbyr kreative løsninger innen web, trykksaker og design – alt mens våre rådgivere gir kunden tett oppfølging, hele veien i mål. UTPLASSERING Kan du tenke deg en fremtid innen reklame- og kommunikasjonsbransjen? Har du et skapende 50

talent, har lyst til å få et innblikk i hvordan bransjen fungerer og vil vite mer om hvordan du kan ta skrittet videre? Hvis du er elev innen medieproduksjon eller andre relevante studieretninger på jakt etter utplassering vil vi gjerne høre fra deg! VECORA INTERNSHIP PROGRAM I Vecora ønsker vi å ha de beste folkene innenfor vårt fagområde med i teamet. Vi vet at det kan være vanskelig å finne arbeid som nyutdannet,


KREATIVT

VECORA er et digitalbyrå og totalleverandør innen markedsføring som holder til sentralt i Sandnes.

og har derfor opprettet et eget internshipprogram slik at du kan få de riktige erfaringene og opplæringen som trengs hos oss. Internshipprogrammet pågår i 3 måneder, uten fastlønn, men med provisjon og mulighet for fast ansettelse etter endt kontraktsperiode. Under internshipet vil du få tildelt en mentor som veileder deg slik at du forstår helheten og verdien av det vi gjør i bedriften vår. Læringskurven er høy, og du vil få sjansen til å komme borti mye spennende som du garantert ikke lærte på skolebenken.

Som digitalbyrå er det vår plikt og ekspertise å veilede våre kunder i kampen om oppmerksomhet. Vi tilbyr kreative løsninger innen web, annonsering, trykksaker, design, sosiale medier og medierådgivning. Hos Vecora er det kunden som er i sentrum og resultatene som teller.

SEND SØKNAD Wow! Du har kommet til veis ende på denne teksten. Nå er det tid for handling! Ta kontakt med daglig leder Hallgeir Gustavsen på e-post: hallgeir@vecora.no om mulighet for internship eller utplassering eller se nettsiden www.vecora.no/landing/internship

Kontaktinfo: Vecora AS Langgata 87, 4. etg, 4306 Sandnes Telefon: 04125 E-post: hallgeir@vecora.no www.vecora.no www.vecora.no/landing/internship Facebook: www.facebook.com/vecora.no

51


Vil du skape et

bærekraftig samfunn?

ENERGI NORGE

Verden står akkurat nå midt oppe i en energirevolusjon. For at overgangen fra fossil til fornybar energi skal fortsette, må den teknologiske utviklingen skje raskt. Samfunns- og klimaengasjement kan være et godt utgangspunkt for å utdanne seg innen elektro. Det gir muligheter til å jobbe med teknologiske klimaløsninger til beste for kloden og for menneskene. Vi trenger mennesker med ulike egenskaper. Noen må forske frem løsningene, andre kan formidle dem, atter andre kan bygge og utvikle dem.

Vannkraft er ryggraden i norsk kraftproduksjon, og vil i lang tid framover sikre en robust og klimavennlig energiforsyning. Vi trenger dyktige problemløsere som skal utvikle morgendagens kraftsystemer. Velger du en fagutdanning som energimontør eller energioperatør, eller en ingeniørutdanning innen elkraft, bygg eller maskin, kan du få en spennende karriere i en næring i sterk vekst. Jobb med fornybar energi, og bli en del av løsningen! Les mer på: www.spennendefremtid.no www.energinorge.no

Fornybar og fullelektrisk

52


Elektrofag Elektrofag er et stort fagområde og du kan arbeide innenfor mange bransjer og yrker. Det er lett å tenke strøm og elektronikk, men la deg ikke lure. Fagretningen spenner fra sjø til land – til lufta! Hva med å arbeide offshore? Eller kunne du tenke deg å reise verden rundt om bord på båt? Eller kanskje få tog på skinner

eller biler på veien? Velger du elektrofag må du kunne arbeide nøyaktig, sikkert og systematisk, og du bør i tillegg være serviceorientert. Logisk tenkemåte og kreativitet er også viktig, både for å kunne løse konkrete oppgaver og for å utvikle nye produkter.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

53


VI ER EN AV NORGES STØRSTE LEVERANDØRER AV TEKNISK INFRASTRUKTUR JOBBE HOS OSS • Yrket som telekommunikasjonsmontør passer for deg som er praktisk, teknisk og som liker å være mye ute i all slags vær. • Det er viktig å være sosial og samtidig like å jobbe alene. Du er god på å se muligheter og finne gode løsninger på utfordringer. • Flere av våre montører har skapt egen karriere i Eltel og gått videre bl.a. som prosjektledere, avdelingsledere og roller innen salg og forretningsutvikling. • Eltel er godkjent lærebedrift for telekommunikasjonsfaget og har et godt opplegg for læringer.

OM ELTEL Vi er en av Norges største leverandører av teknisk infrastruktur. Vår kjernevirksomhet er utbygging og drift av mobilnett kjent som 2G, 3G, 4G og 5G, samt fastnett og fiberløsninger også kjent som FTTH, FTTB og FTTxx. Norge står foran en moderniseringsbølge av telekommunikasjonsnettet, hvor målet er at alle skal ha tilgang til høyhastighetsinternett innen fire år. Eltel leverer tekniske tjenester i hele verdikjeden fra planlegging, prosjektering, utførelse og dokumentasjon av ferdig leveransene.

«I dag er det ett år siden jeg begynte fast i Eltel. Den beste avgjørelsen jeg har tatt i arbeid frem til nå. Knall miljø og masse kunnskap som flyter i bedriften.» Jørgen Olai Olsen, montør i Eltel

Eltel Networks AS · eltelnetworks.no 54


55


Skaper en

trådløs fremtid

NORDIC SEMICONDUCTOR

Når du benytter trådløs mus og tastatur foran PCen, hører musikk eller telefonerer med trådløst headset, eller benytter deg av treningsutstyr som pulsmålere og smartklokker, er det mulig at Application Engineer Kaja G. Sørbotten (27) og System Architect Håkon Prestegård (26) har hatt en finger med i spillet på å utvikle dem. Nordic Semiconductor leverer state of the art-produkter til flere av verdens største elektronikkprodusenter. Hovedfokuset er på Bluetooth, en teknologi som mange mener vil være et avgjørende skritt på vei mot et trådløst samfunn og utvikling av «Tingenes internett». – Det er ganske spesielt å få jobbe i Nordic. Det har vært en utrolig reise fra når jeg først forsøkte å fikse noen høyttalere, som var det som vekket min interesse for elektronikk 56

som ungdom, til å få være med på å utvikle en trådløs fremtid der all elektronikk er forbundet med hverandre, smiler Håkon. VERDENSLEDENDE TEKNOLOGI Hvis du har trådløs teknologi hjemme, er det stor sannsynlighet for at deler av innmaten kommer fra Nordic Semiconductor. Selskapet er verdensledende innen kortrekkevidde radiokommunikasjon mellom elektroniske enheter. Produktene finnes i alt fra trådløs mus og tastatur til game-kontroller, pulsklokker og fjernkontroller. – Med så mange forskjellige bruksområder og mange bedrifter som benytter seg av vår teknologi, er det også mange som har behov for tech support, forteller Kaja. Som Application Engineer på tech support avdelingen svarer hun på henvendelser som kommer inn via Nordic’s supportside tre dager i uken, mens to dager i uken er satt av til konkret problemløsing på verkstedet. Da er det fullt fokus på hardwaren med både skruing og lodding.


ELEKTROFAG

– I min gruppe på avdelingen jobber vi med å definere hvordan neste generasjon med produkter skal se ut og fungere, spesielt med tanke på sikkerhet. Vi skal finne frem til de beste metodene og løsningene for å beskytte våre produkter mot angrep og hacking, både via radiosignalene som sendes eller når noen med uærlige hensikter har fysisk tilgang til brikken, forteller Håkon. BAKGRUNN FRA NTNU Nordic Semiconductor søker kandidater med bachelor- eller masterutdanning innenfor elektronikk og datateknikk. Både Kaja og Håkon har bakgrunn fra NTNU der de studerte det som i dag heter Elektronisk systemdesign og innovasjon. – Jeg bestemte med tidlig for at jeg ville bli ingeniør i en eller annen variant. Jeg gikk studiespesialiserende med realfagsfordypning og da det nærmet seg tid for videre studier valgte jeg elektronikk, som gir flere muligheter til fordypning, forteller Kaja. – Jeg gikk derimot på musikklinjen, ler Håkon. – Men jeg var heldigvis så smart at jeg valgte realfagsmatematikk på skolen, og da jeg fant ut at jeg ville studere på NTNU tok jeg fysikk som privatist samtidig. På den måten slapp jeg å ta et år ekstra.

NORDIC SEMICONDUCTOR ASA produserer halvledere og spesialiserer seg på design og produksjon av «nøkkelferdige» trådløse komponenter. Selskapet er verdensledende på kortrekkevidde radiokommunikasjon mellom elektroniske enheter. Komponenter fra Nordic Semiconductor benyttes blant annet i trådløse produkter som tastaturer, mus, spillkonsoller og sportsutstyr (herunder pulsklokker). Nordic Semiconductor er en innovativ kompetansebedrift med over 680 ansatte fordelt på avdelinger over hele verden Hovedkontoret ligger i Trondheim. Selskapet søker kandidater med bachelor- eller masterutdanning innenfor elektronikk og datateknikk.

– Nordic er en arbeidsgiver som er svært synlig underveis i studieløpet på NTNU og er veldig engasjert i å knytte til seg dyktige folk mens de fremdeles er studenter. Jeg søkte på jobben min hos Nordic et halvt år før jeg var ferdig med masteren min og fikk den. Så med en utdannelse fra NTNU er du nærmest garantert å få jobb, forteller Kaja. EN FLOTT BEDRIFT Både Kaja og Håkon anbefaler jobb hos Nordic Semiconductor på det varmeste. – Nordic Semiconductor er veldig bevisste på å ansette folk som er flinke til å samarbeide. Jeg stortrives blant mange engasjerte og flinke kollegaer, forteller Kaja. – Nordic Semiconductor kan hevde seg blant de beste i verden innenfor sin teknologi. Det er både en spennende og givende jobb, avslutter Håkon.

Kontaktinfo: Nordic Semiconductor Telefon: +47 72 89 89 00 Nett: www.nordicsemi.com

57


Bli

helsefagarbeider

Ønsker du deg en meningsfylt og variert jobb? Bli helsefagarbeider og jobb med barn, unge, eldre, personer med funksjonsnedsettelse, psykiske lidelser og andre som trenger deg! Som helsefagarbeider jobber du i nær kontakt med mennesker. Blant dine oppgaver er å gi praktisk og faglig hjelp og omsorg til mennesker som trenger det. Du har varierte arbeidsdager og kontakt med mennesker i alle aldre. Noen er syke, andre har nedsatt funksjonsevne eller skal trene seg opp etter en ulykke. Din jobb er å hjelpe dem til å mestre sitt eget liv. Helsefagarbeidere jobber blant annet på sykehus, sykehjem, hjemme hos mennesker som trenger hjelp, innen psykisk helse, i rusomsorgen, i opptrenings- og behandlingssentre, eller i skolen med barn som trenger ekstra hjelp. 58

For å bli helsefagarbeider velger du helse- og oppvekstfag på Vg1. Etter Vg1 velger du helsearbeiderfaget på Vg2. Deretter har du læretid i helsearbeiderfaget i to år (Vg3). Hva får du? • Samfunnet har stort behov for helsefagarbeidere. Du kan få jobb i hele landet. • Lønn under opplæring • I læretiden får du en årslønn fordelt over to år, ca. 319 000 kroner (2015). • Ekstra betalt hvis du jobber kveld, helg eller i høytidene. • Som ferdig helsefagarbeider får du en begynnerlønn inkludert vakttillegg på ca. 370 000 kr. • Gode muligheter til å videreutdanne deg.

Les mer på www.helseogsosialfag.no


Helse- og oppvekstfag Jobber innen Helse- og oppvekstfag finnes overalt i hele landet, og det er stor etterspørsel etter flere flinke folk. Mulighetene er mange og du kan arbeide både på sykehus, offentlige eller private institusjoner, internasjonalt eller i din hjemkommune. Yrkene, mulighetene og oppgavene er mange og krever ulik grad av kompetanse, men felles for hele fagretningen er at du må bry deg om og kunne ta hensyn til andre mennesker.

Du bør være flink til å kommunisere og lytte til andre og trives med mennesker i alle livssituasjoner. I flere yrker kreves det politiattest. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker hvor egne holdninger, kunnskaper om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og hvor det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

59


Kunne du tenke deg

å bli tannhelsesekretær? TANNHELSETJENESTEN I NORD-NORGE

Tannhelsesekretær er en jobb med praktiske og rutinemessige gjøremål, hvor det kreves både nøyaktighet og kreativitet. For å bli autorisert tannhelsesekretær må du ta en yrkesfaglig utdanning på tre år. Vg1 er helseog sosialfag, Vg2 er helseservicefag og Vg3 er tannhelsesekretær. Etter endt utdanning vil du kunne gå rett ut i jobb som tannhelsesekretær. Som tannhelsesekretær bør du: • være selvstendig • ha evne til å jobbe i team • være ansvarsbevisst • være initiativrik

Som tannhelsesekretær kan du utføre en spennende og meningsfylt jobb på både offentlig eller private tannklinikker, eller i spesialistklinikker ved odontologiske fakultet på universitetene. 60

VIL JOBBE MED MENNESKER Ved Breivika videregående skole møtte vi på tre elever på Vg2 helseservicefag, som vurderer å velge linjen for tannhelsesekretærer. – Jeg vil gjerne jobbe med mennesker og arbeidsoppgavene virker variert og spennende, forteller Marie Olsen ved Breivika vgs. En av årsakene til at hun og venninene Hanne Langnes og Maria Kristiane Albrigtsen har valgt denne skolen er at de kan begynne rett i jobb når de er ferdig utdannet her. De ønsket en praktisk skole hvor de fikk utvikle sine egne ferdigheter. Jentene er aktive i fritiden med både fotball, trening og ekstra jobb og gleder seg til å ta fatt på sin egne yrkeskarrierer. VARIERT ARBEIDSHVERDAG Ved Sør-Tromsøya tannklinikk traff vi på tannhelsesekretær Karin Figenschou som har lang erfaring i yrket. Hun stortrives med trivelige arbeidskollegaer og en interessant jobb. Gjennom mange år har hun opparbeidet seg


HELSE- OG OPPVEKSTFAG

TA N N H E L S E TJ E N E S T E N I NORD-NORGE Den offentlige tannhelsetjenesten drives av fylkeskommunene og samordner i tillegg offentlige og private tannhelsetjenester.

masse rutine og kunnskap som gjør at hun kan utføre sin jobb på en god måte. Her jobber også tannhelsesekretær Mariann Sørensen. Hun har også lang erfaring innen yrket og stortrives. Med glimt i øyet forteller hun om en arbeidshverdag med varierte arbeidsoppgaver. Hun sitter i resepsjonen og tar timebestillinger fra pasienter, bestiller forbruksmateriell, fører regnskap og tar imot pasienter når de kommer til tannklinikken. MANGE MULIGHETER Tannhelsesekretæryrket kan være en vei til flere andre yrkesvalg. Internt tilbyr tannhelsetjenesten kursing og videreutvikling. Med studiekompetanse har du mulighet til å bli tannpleier, tannlege og faglærer. Det er også mange spennende retninger innen tannhelseetaten.

Den offentlige tannhelsetjenesten skal organisere forebyggende tiltak for hele befolkningen, og gi regelmessig oppsøkende tilbud til visse prioriterte grupper, blant annet barn og ungdom, psykisk utviklingshemmede, eldre, langtidssyke og uføre i institusjon. I tillegg til dette yter vi tannhelsetjenester til voksne pasienter. Den offentlige tannhelsetjenesten har en tannklinikk i nesten hver kommune og flere i de større byene. I Nordland, Troms og Finnmark finnes tannhelsesekretær utdanningen på disse skolene: • Bodø videregående skole i Bodø • Hadsel videregående skole på Melbu • Breivika videregående skole i Tromsø Vil du vite mer? Les mer hos Tannhelsesekretærenes Forbund sine nettsider www.thsf.no Søknadsfrist: 1. mars Les mer på: www.nfk.no www.tromsfylke.no www.ffk.no

61


Et helsevesen

av høy kvalitet

HELSE NORD-TRØNDELAG

Innbyggerne i Trøndelag stoler på sykehusene og gir dem toppscore. I tillegg til leger, sykepleiere og psykologer er det mange andre stillinger i sykehus. – Først og fremst skal vi gi helsetjenester av høy kvalitet, og da trengs dyktige leger, sykepleiere, psykologer, ambulansearbeidere og annet helsepersonell. Men moderne sykehus driver ikke seg selv. Vi trenger mye annen kompetanse, som håndverkere, rådgivere, økonomer og ingeniører. Sykehus er på mange måter en verden av muligheter, forteller Svein H. Karlsen, informasjonssjef i Helse Nord-Trøndelag. Sykehus er mer enn fødetilbud, akuttfunksjon og operasjonsstuer. Det er også i aller høyeste grad en kompetansearbeidsplass. I Helse Nord-Trøndelag har 2 750 ansatte sitt daglige virke ved Sykehuset Levanger, Sykehuset Namsos, DPS Stjørdal og DPS Kolvereid. Uansett funksjon, så arbeider alle med og for folks helse. 62

– Når folk skal rangere hva som er viktigst for dem i livet, så kommer trygghet for liv og helse aller øverst. Nettopp den tryggheten er det vår jobb å gi, sammen med helsearbeiderne i kommunene. Viktigere jobb finnes ikke, fastslår Karlsen. – Og målinger viser at pasientene liker jobben vi gjør. Faktisk så godt at vi ligger i landstoppen. UTDANNING OG ARBEID PÅ SYKEHUS I TRØNDELAG Å jobbe på et sykehus handler om tilby helsehjelp til mennesker i ulike situasjoner. Det handler om å redde liv i akutte situasjoner, å lindre plager til de med kroniske sykdommer, å gi trygge rammer for de som settes til verden, eller å utrede og behandle oppstått sykdom. Som ansatt ved sykehus er du en av dem som gir behandling, eller så er du en av dem som gjør behandlingen mulig. Hvis du utdanner deg til jobb som helsepersonell, er det rimelig garantert at det vil bli behov for dine kunnskaper og din kompetanse i nær framtid.


HELSE- OG OPPVEKSTFAG

Beregninger viser at det vil bli stort behov for mange yrkesgrupper i helsevesenet i årene framover, kanskje spesielt leger og sykepleiere, men også andre høyskoleutdannede grupper. I den nasjonale helse- og sykehusplanen spår regjeringen at det trengst 17 000 nye sykepleiere og 13 000 nye leger innen 2030. – Dessverre kommer vi alltid til å ha behov for helsetjenester. Med stadig flere eldre vil behovet bare øke, sier Svein H. Karlsen som forteller at sykehusene i Nord-Trøndelag utfører 190 000 konsultasjoner og 11 000 operasjoner årlig. UTVIKLINGSMULIGHETER Alle sykehusene i Trøndelag gir også gode muligheter til ansatte som ønsker å spesialisere seg. Det er mulig for ansatte å gå videre med å ta mastergrad og doktorgrad samtidig med at man er ansatt i sykehuset. Det er også mange muligheter for spesialisering på avansert teknologisk utstyr i sykehus. – Muligheten til å kombinere forskning på høyt nivå med å jobbe med pasienter, gjør arbeidsdagen ekstra spennende, sier klinikklege og gynekolog overlege ved Barn- og familieklinikken i Helse Nord-Trøndelag, Tina B. Eilertsen, som selv har tatt sin doktorgrad i samarbeid med spesialister ved Universitetssykehuset i Trondheim.

HELSE NORD-TRØNDELAG • Består av Sykehuset Levanger, Sykehuset Namsos, DPS Stjørdal og DPS Kolvereid. • Gir spesialisthelsetjenester til 140 000 innbyggere i 26 kommuner • Eies av Helse Midt-Norge, og har totalt 2 750 ansatte • Årlig driftsbudsjett 3 milliarder

utgjør

• Pasientbehandling, opplæring av pasienter og pårørende, forskning og utdanning av helsepersonell er sykehusenes fire hovedoppgaver, og er definert i Lov om spesialisthelsetjenesten

Karlsen mener det er viktig å holde kompetansen og kunnskapen oppdatert og på et høyt nivå, og forteller at de bruker mye tid på utviklingstilbud for ansatte. – I tillegg utgjør motivasjon en viktig faktor for trivsel på jobben. Derfor bruker vi også ressurser på velferdstiltak. Målet vårt er å ha spennende og attraktive trønderske sykehus som skaper trygghet for liv og helse, og å tilby en spennende og utfordrende arbeidshverdag for våre ansatte, konkluderer informasjonssjefen. Kontaktinfo: Helse Nord-Trøndelag HF Postboks 333, 7601 Levanger Telefon: 74 09 80 00 / 74 21 54 00 E-post: postmottak@hnt.no Nett: www.hnt.no

63


Farmasiutdanning

gir mange muligheter

APOTEKFORENINGEN

Veien blir til mens man går, er det et uttrykk som heter. For Yasin Ahmed førte veien til farmasiutdanningen og apotek. Det har gitt han opplevelser og jobbmuligheter han ikke hadde sett for seg. – Mulighetene man har som farmasøyt er enorme. Bare innenfor apotek finnes det massevis av jobber på ulike nivåer. Men også utenfor apotek er mulighetene store. Du kan jobbe på sykehus, i legemiddelindustrien, forskning og undervisning - for å nevne noe, sier Yasin Ahmed. JOBBMULIGHETER OVER HELE LANDET I mai 2016 fullførte han en master i farmasi ved Universitet i Tromsø. Derfra gikk veien rett til en jobb som ambulerende farmasøyt i Boots apotek. Her fikk han mulighet til å jobbe på ulike apotek landet rundt. – Noe av det mest unike med å studere farmasi 64

er at du kan få jobb så å si hvor som helst i landet. Da jeg var ferdig utdannet ønsket jeg å se mer av Norge og erfare hva det vil si å jobbe på mindre steder. En slik mulighet har du ikke i mange yrker. Han angrer ikke på at han valgte å starte apotekkarrieren et annet sted enn i Oslo. Både fordi han fikk oppleve og se steder han knapt hadde hørt om, men også fordi det ga han mange muligheter. – Å jobbe på et lite apotek, på et lite sted, kan være en veldig fin start som nyutdannet farmasøyt. Da får du mer ansvar og får prøve deg på flere nivåer enn du kanskje ville gjort på et storbyapotek. Selv lærte jeg mye av å prøve meg i ulike stillinger på ulike nivåer, sier Ahmed. GODE LEDERMULIGHETER Det var kunnskapen om legemidler og det å jobbe med mennesker som gjorde at Yasin valgte å studere farmasi. Han utdannet seg først til å bli apotektekniker, men fant tidlig ut at han ønsket å gå videre med en bachelorgrad i farmasi. Senere ble det også en mastergrad.


HELSE- OG OPPVEKSTFAG

– Mange tror at det å jobbe i apotek bare handler om å stå i kassa og levere ut legemidler, men sannheten er at farmasøyten er så mye mer. Farmasøyten har en sentral rolle i helsevesenet og jobber aktivt med å bekjempe feil legemiddelbruk – som er et utbredt problem. For meg er det kombinasjonen av det å jobbe med mennesker og å daglig bli utfordret på ulike problemstillinger som gjør det så spennende å jobbe i apotek. Nå ser Yasin for seg en lang karriere innenfor apotekbransjen. Målet er å bli apoteker (øverste sjef på apoteket) en dag. – På lengre sikt synes jeg det er motiverende å vite at dersom jeg gjør en bra jobb nå, så er sjansen god for å bli sjef for et eget apotek på et senere tidspunkt. Jeg tror ikke jeg er den eneste farmasøyten som har det som et naturlig mål. Heldigvis er det snart 900 apotek – og dermed også 900 muligheter for å bli sjef for et apotek, sier Ahmed. FANTASTISK STUDIEMILJØ På spørsmål om hvordan han vil beskrive studietiden, er Ahmed kjapp med å trekke frem det sosiale miljøet blant farmasistudentene. Selv anbefaler han fremtidige studenter til å engasjere seg. Både faglig og sosialt. – Farmasiutdanningen er nok en av de utdanningene som gir deg størst mulighet til å få relevant jobberfaring underveis i studietiden. Det bør man utnytte. Ikke bare gjør det overgangen til arbeidslivet lettere, men det hjelper på lommeboka. Som har en tendens til å være tom når man er student. – Det sosiale er viktig for å trives på studiet, men også for å knytte relasjoner. Et stort nettverk vil åpne mange dører senere i livet, avslutter Ahmed.

STUDERE FARMASI? PROVISORFARMASØYTEN har en mastergrad i farmasi. Utdanningen gir deg kunnskap om legemidler og kompetanse til å jobbe som farmasøyt på apotek. I studiet brukes realfagene matte, kjemi og biologi aktivt til å lære om utvikling, produksjon, virkning og bruk av legemidler. Som masterstudent har du til sammen seks måneders praksis i apotek. En provisorfarmasøyt kan blant annet bli apoteker, som er daglig leder for et apotek. RESEPTARFARMASØYTEN har en bachelorgrad i farmasi. Utdanningen gir deg kunnskap om hvordan legemidler lages, hvordan de virker på kroppen og hvordan de skal brukes for å forebygge og behandle sykdom. Studiet legger stor vekt på kommunikasjonstrening for at du skal utvikle profesjonelle ferdigheter innenfor veiledning og legemiddelinformasjon. Som bechelorstudent i farmasi skal du ha til sammen fire måneder praksis i apotek. Bachelorstudiet gir grunnlag for en toårig videreutdanning til master ved Universitet i Tromsø eller Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Kontaktinfo: Besøksadresse: Slemdalsveien 1, Oslo Postadresse: Postboks 5070, Majorstuen, 0301 Oslo Telefon: +47 21 62 02 00 E-post: apotekforeningen@apotek.no Nett: apotek.no

65


66


Naturbruk Visste du at oppdrettsnæringen er Norges nest største eksportnæring? Trives du ute i frisk luft eller vil du sitte inne og forske? Uansett om du mener at PCen eller spaden er ditt viktigste verktøy; innen naturbruksfagene er det plass til alle. Det viktigste er at du som velger naturbruk er interessert i naturen, har praktisk håndlag, trives med å samarbeide med andre og har omsorg for mennesker, dyr og miljø. Du bør

like å arbeide ute, under varierende natur- og klimaforhold. Hvis du velger Vg3 naturbruk, gir utdanningsprogrammet studiekompetanse med mulighet for videre studier ved høyskoler eller universiteter. De øvrige Vg3-løpene gir yrkeskompetanse. Du kan få arbeid innen ulike naturbruksyrker hvor det kreves forståelse for sammenhengen mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

67


Høye bølger og

enda høyere trivsel

HAVFISK

Lærlingene i fiske og fangst David Valderhaug (18) og Malin Torsvik (19) stortrives med å jobbe i Havfisk – en arbeidsgiver som setter trivsel høyt opp på listen ombord i skipene sine. Til daglig er David fra Valderøya utenfor Ålesund lærling på skipet Gadus Poseidon. Før han ble lærling gikk han Naturbruk blå linje. Da startet jeg på VG1 og gikk videre VG2 Fiske og fangst på Ålesund vgs. – Å satse på fiske og fangst er noe jeg har hatt lyst til fra tidlig alder. Begge foreldrene mine jobber i bransjen og jeg har vokst opp med fiske som hobby, så det falt ganske naturlig for meg. Jeg kjente også skipet og bedriften godt fra før, da jeg har et søskenbarn på samme skip som jobber som nettmann, forteller David.

68

planer om å bli marinbiolog. Skreifiske i Lofoten åpnet øynene hennes for fiske og fangst. – Austevoll vgs har egen skolebåt hvor jeg var på utplassering i to uker. Turen gikk til Lofoten hvor vi fisket skrei. Jeg opplevde fiskerifaget som veldig spennende og den opplevelsen ga mersmak på å jobbe ombord i båt. Det er et veldig gøy og interessant studie å holde på med, forteller Malin. – Å være lærling i Havfisk er en drøm. Jeg var først lærling i en annen bedrift på et annen skip, men der var ikke tilstandene så bra. Jeg fikk skifte over til Havfisk, som er en mye mer seriøs aktør og er nå ombord på skipet Vesttind. Jeg har blitt tatt utrolig godt imot fra første dag og har lært utrolig mye. ET LIV PÅ SJØEN

Å VÆRE LÆRLING I HAVFISK ER EN DRØM

Havfisk opererer med en normal turnus for sitt mannskap på fem uker ute på sjøen og så fem uker fri.

Malin fra Sotra utenfor Bergen hadde egentlig

– Det er en passe rytme og det går veldig fint å


NATURBRUK

være ute på sjøen så lenge. Man er jo på jobb og hele mannskapet blir en god og sammensveiset gjeng, forteller David. – Vesttind blir litt som mitt andre hjem. Det er veldig fint å kunne bo på så ”nærme” jobben, ler Malin. – Dagene og ukene går fort. Produksjonen går døgnet rundt og vi jobber skift, seks timer på og seks timer av. Mitt skift er da fra åtte til to, både morgen og kveld, forteller David. – Livet ombord er veldig greit. Ombord har hvert besetningsmedlem egen lugar med TV og eget bad med dusj og toalett, nesten som en liten leilighet, forteller Malin. – Havfisk har moderne skip med alt du trenger ombord. Det er både treningsrom og god mat, for ikke å snakke om kjempegodt arbeidsmiljø, forklarer David. ANBEFALER HAVFISK AS – Å være fisker er et yrke med en jobbhverdag utenom det vanlige i dagens samfunn. Det er hardt arbeid og et helt mannskap som jobber i lag. Som lærling skal jeg få prøve alt og lære alt, og Havfisk har et skikkelig bra opplegg på det. De har folk med stor kompetanse, som vil at vi skal lære mest mulig og nå målene våre. Bedriften er veldig flink med lærlinger. Jeg stortrives og håper at det også er mulighet for jobb i Havfisk etter læretiden, forteller Malin. – Som fisker og lærling i Havfisk må man vise god innsats og vilje til å lære. Etter fagprøven håper jeg å få fast jobb som fisker, forhåpentligvis i Havfisk. Det er en solid bedrift med god jobbsikkerhet. Fiske og fangst er en fremtidsrettet næring. Mennesker trenger mat, så dette er en trygg og stabil jobb for fremtiden, avslutter David.

HAVFISK AS er det største fangstselskapet i Norge og del av Lerøy Seafood Group ASA, et av verdens ledende sjømatselskap. Havfisk har et mannskap på om lag 350 kvinner og menn, 10 fryse- og ferskfisktrålere med årlige fangster på 65000 tonn. Fisket foregår i hovedsak langs kysten av Nord-Norge, i Barentshavet og Nordsjøen. Fartøy har også kvoterettigheter på Grønland og Flemish Cap. Havfisk AS har behov for dyktige maskinister, maskinsjefer, trålbaser og fiskere. Selskapet tilbyr lærlingeplasser i maskinfag og fiske & fangst.

Kontaktinfo: HR-sjef Anne Karin Ferstad Telefon: (+47) 70 11 86 44 E-post: anne.ferstad@havfisk.no Mannskapssjef Kurt Roald Telefon: (+47) 70 11 86 41 E-post: kurt.roald@havfisk.no Mannskapssjef Jon-Ivar Thomassen Telefon: (+47) 70 11 86 40 E-post: jon-ivar.thomassen@havfisk.no Nett: www.havfisk.no

69


VIL DU JOBBE I FREMTIDENS NÆRING? Vi jobber i et ungt hektisk miljø, i en spennende bransje hvor det skjer mye. Grundig opplæring i alle ledd i verdikjeden blir gitt for å skaffe den beste produkt­ kunnskap ­ dette er nøkkelen til vår suksess!

Smakfulle løsninger - Siden 1899 70


VI TILBYR STORE MULIGHETER FOR DE RETTE KANDIDATENE

• • • •

Traineeprogram Praksisplass Utvekslingsprogram Støtte til videreutdanning

KOMPETANSEBEHOV • Aquakultur • Ledelse • Økonomi/

• Innkjøp • Teknisk • Fiskehelsebiolog

• IT • Salg • Språk

• Kvalitet • Logistikk • Ernæring

UBEGRENSEDE GLOBALE KARRIEREMULIGHETER Vi jobber i fremtidens næring og er et av verdens ledende sjømatselskap med nesten 120 års erfaring. Vi står for sunne verdier og sunne

produkter. Lerøy Seafood Group er børsnotert og Norges største sjømatselskap. Hovedkontoret vårt ligger i Bergen, men vi er godt

lokalisert og mangfoldig representert i vårt ganske land fra sør til lengst nord. Vi har også kontorer fordelt på alle kontinenter.

VI HAR EN HÅND PÅ HELE VERDIKJEDEN BÅDE HVITFISK OG INNEN HAVBRUK

Fiskeri Fiskeri og havbruk

Industri

VAP

Salg Distribusjon

Kunde

F or mer informasjon: https://www.leroyseafood.com/no/karriere/ 71


f

Et landbruk for fremtiden

Ingve Berntsen er 33 år og driver Fjordfegarden, en 100 % gressbasert storfekjøttproduksjon, basert på den gamle norske husdyrrasen Vestlandsk fjordfe. I 2016 ble han valgt til «Årets unge bonde». – Det er ingen krav til utdannelse for å jobbe innen landbruk i dag, men det hadde ikke overrasket meg om det kan bli det i fremtiden. Det kreves mye kunnskap for å drive en gård som gjør det godt, forteller Ingve. Selv har den unge bonden gått agronomlinja på Vinterlandbruksskolen og på Høgskolen for Landbruk og Bygdeutvikling der han tok en bachelorgrad i Nyskapning og samfunnsutvikling. Da han ble «Årets unge bonde» i 2016 vektla juryen nettopp Ingves engasjement for utdanning innen jordbruk, samt hans engasjement for jordvern og den spesielle formen for gårdsdrift han driver med fokus på Vestlandsk fjordfe, en rase som regnes som utrydningstruet. Med sine 45-50 mordyr og totalt i overkant av 100 dyr, er Ingves flokk av Vestlandsk fjordfe muligens verdens største.

– Hvordan er en vanlig dag for deg? – Det går i så mangt! Ikke bare er det snakk om daglig drift, men det er også forskjellige prosjekt som jeg har på gang, samt nisjeproduksjonen som skjer på siden. Det involverer også markedsføring og administrasjon, og slikt arbeid blir det bare mer og mer av, forteller Ingve.

– Hvordan ser du for deg fremtidens jordbruk i Norge? Er det en fremtid slik som man har drevet ting til nå eller blir det mer nisjeproduksjon? Er det rom for den vanlige melkekua? – Det er så absolutt rom for begge. Norsk jordbruk har en hovedoppgave, og det er å produsere trygg og nok mat til Norges befolkning. Derfor trenger vi det konvensjonelle familielandbruket. Ved siden av det, er det rom for langt flere nisjeprodusenter enn det er i dag, for disse to går hånd i hånd. Den konvensjonelle produksjonen står for hovedoppgaven med å

produsere nok mat, mens nisjeproduksjonen står for bredden og mangfoldet som skaper større matopplevelser, mener Ingve.

– I en så globalisert verden som i dag, må vi ha landbruk i Norge? – Det må vi absolutt. Det handler vel så mye om mattrygghet som beredskap. Vi vet hvordan ting er i dag, men vi vet ikke hvordan ting er i morgen. Vi må produsere stadig mer mat til stadig flere mennesker, på stadig mindre matjord, i et stadig mer uforutsigbart klima. Det er en enorm risiko for at gigantiske områder som står for store deler av verdens matproduksjon kan bli slått ut, alle på en gang, bare i løpet av en enkel feilslått sommer. Det har skjedd før, i 2008, da det var tørke i USA, Russland og Ukraina, forklarer Ingve. – Alt dette stiller stadig høyere krav til kompetanse og stadig flere folk med denne kompetansen, både for bønder og folk i industrien. Alle felter innenfor landbruk vil være viktige i tiden som kommer, så vi kan absolutt si at landbruk er et fremtidsyrke.

– Hvordan blir man bonde? Hvilke muligheter finnes dersom man ikke arver en gård? – Det er mange gårdsbruk til salgs i Norge, men det er et langstrakt land, og de sentrale gårdene er så klart de det rives mest om, men det er slettes ikke umulig å starte opp i bransjen. Men det er heller ikke slik at du må ha et gårdsbruk for å få en fot innenfor jordbruksnæringen. Det vil være et enormt behov for folk med landbruksrelatert utdannelse i de kommende årene, til næringene som er tilknyttet landbruket, blant annet næringsmiddelindustrien, innen digitalisering og automatisering, som landbruksteknikere eller folk innen forskning og laboratoriearbeid, avslutter Ingve.74


Restaurantog matfag Mat er mer enn føde. Mat er råvarer, godt håndverk, design og presentasjon. God mat får folk til å trives og da trives også du. Bon apetit!

Kunnskaper om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig.

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæringen og næringsmiddelindustrien.

Du som velger Restaurant- og matfag har gjerne godt håndlag, du er kreativ, nøyaktig, renslig, og liker å gi god service.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

75


Jærkokken Heine Grov

Heine er kjent som Jærkokken og drivkraften bak Det jærske kjøkken. Allerede som 21-åring ble han kjøkkensjef ved Norges første fiskerestaurant og har siden arbeidet som kjøkkensjef på flere kjente steder i både Bergen, Bryne og Os. – Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt. Det er det jeg liker best å jobbe med, forteller hele Jærens kokk, Heine Grov. Utdanningen tok jærbuen på kokkeskole; ett år skole, to år i lære på Fleischers Hotell på Voss og avsluttende kurs med eksamen. Etter det er han mest selvlært. Han har en klar anbefaling om hva du som elev bør se etter når du i løpet av utdanningen skal på utplassering eller i lære:

76

– Vær åpen med tanke på utplassering fra skolen. Finn en seriøs læreplass der de faktisk produserer mat, fører et produkt, og som i tillegg har en god læreplan, anbefaler Heine, og legger til: – Videre er det viktig med vilje til å stå på, tålmodighet og ikke minst ydmykhet ovenfor faget. Allerede som 21-åring ble han kjøkkensjef ved Norges første fiskerestaurant, Enhjørningen. Siden har han arbeidet som kjøkkensjef på flere plasser i både Bergen, Bryne og Os. Nå arbeider han som freelancekokk under merkenavnet Jærkokken, og kan tilby kurs, foredrag og mat til alle anledninger. Heine har tidlegare gitt ut matheftet NY:T i lag med Ruth-Hege Holst, boka Det Jærske Kjøkken (2005) i lag med Målfrid Snørteland, og Jærkokken (2009) i lag med fotograf Ingeborg Skrudland. I 2015 kjøpte Heine det gamle apoteket i meierigata 4 i Bryne sentrum, hvor han driver virksomheten sin fra, med fokus på håndlaga mat og lokale råvarer. Les mer på www.jærkokken.no


77


78


Service og samferdsel Service og samferdelsfaget er inngangsporten til spennende fagområder. Salg, service og sikkerhet, IKT-servicefag, Transport og logistikk, og Reiseliv er stikkordene. Har du lyst har du lov – og husk at smilet og det gode humøret ikke kan læres – det må komme innenfra!

Utdanningsprogrammet fører fram til yrker i et bredt spekter av servicebransjer, fra salg til transport. I disse bransjene står kunnskap om lover og forskrifter og evnen til å analysere kundenes behov for å kunne foreslå tradisjonelle og nye løsninger sentralt.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

79


Fra lærling COOP NORD

Hilde Rasmussen (32) og Sylvester Willumsen (28) startet som lærlinger i Coop Nord. I dag er begge ledere og typiske eksempler på at man kan klatre raskt og høyt i dagligvarebransjen dersom man har evner og vilje til å gjøre en innsats. GODE JOBBMULIGHETER

– Jeg valgte å gå Service og samferdsel, eller Salg og service som det het den gangen, da det er en rask og trygg vei ut i fast jobb, forteller Hilde. – Jeg hadde fokus på at det var mange muligheter for jobb, for eksempel innenfor hotell- og reiseliv, logistikk, kontor og administrasjon, eller i butikk- og dagligvarebransjen. Jeg begynte som lærling i Coop Nord Obs! i 2004 og tok fagbrev to år senere. Og ikke lang tid etter det var jeg i fast jobb, forteller Hilde. Sylvester Willumsen er enig. – Når jeg begynte på Service og samferdsel, var det fordi det er en retning som åpner opp for mange jobbmuligheter. Jeg synes 80

til leder salg er gøy, så i 2009 jeg ble lærling i dagligvarebransjen, det første året i Danmark og etter det på Coop Extra i Tromsø. FRA LÆRLINGER TIL LEDERE

– Allerede som lærling bidrar du for fullt i butikkdriften. Du deltar på vareopptelling, tar imot bestillinger, fyller opp hyller eller legger opp disken. Du får være innom de fleste avdelingene, og styrer deg inn mot den avdelingen du liker best etterhvert. Selv styrte jeg meg inn mot ferskvareavdelingen ganske tidlig og har vært der siden, forteller Hilde. – Nå er jeg salgsleder på avdelingen og styrer med det overordnede ansvaret for at varer er på plass, at diskene ser bra ut, planlegger kampanjer, og delegerer arbeid og ansvar til de andre ansatte på avdelingen, forteller Hilde. – I dag er jeg butikksjef i en helt ny Coop Extra butikk i Tromsø sentrum, forteller Sylvester. – Etter at jeg ble lærling og opplevde at jeg trivdes med jobben, så jeg raskt mulighetene som fantes i Coop Nord. Etter å ha vært lærling jobbet jeg i den samme butikken i fire år. Underveis ble det mulighet for å ta forskjellige kurs i ledelse og økonomi


SERVICE OG SAMFERDSEL

COOP NORD SA er en dagligvarevirksomhet som er eid av ca. 96 000 medlemmer. Vi eier og driver i alt 61 butikker fordelt på 23 kommuner i Nord-, Midt-, og Sør-Troms, Ofoten og Lofoten. Butikkene tilhører kjedene Extra, Obs, Coop Prix, Coop Marked, Obs Bygg, Coop ByggMix, Coop Kjøkken & hjem, Hans & Hennes og Sport1.

innen Coop-systemet. Så fikk jeg først jobb som assisterende butikksjef i en annen Coop Extra i Tromsø i 1,5 år, før jeg søkte på stillingen som butikksjef som jeg har nå. – Som butikksjef har jeg nå ansvar for ca. 25 ansatte på fulltid, deltid og tilkalling, og har selv fått lærling i butikken min, smiler Sylvester. LEVER FOR KUNDENE

– Det er viktig å huske på at det er kundene vi både lever av og lever for. Er du serviceinnstilt og hyggelig har du kommet et godt stykke på vei. Men det er også viktig å huske at tomme butikkhyller ikke fyller seg selv, og det forventes at du tar i et tak, selv om du ikke blir bedt om det direkte av en overordnet, forteller Hilde.

I tillegg eier og driver vi kjøpesentrene Jekta Storsenter i Tromsø, Sjøkanten Senter i Harstad og Lofotsenteret på Leknes. Coop Nord er det 5. største samvirkelaget i Norge. Med en omsetning på om lag 3,4 mrd. kroner i 2018 og ca. 1 000 ansatte er vi en av de største virksomhetene i Nord-Norge.

– Å åpne en ny butikk er en berg og dalbane, med nye utfordringer og uforutsette hendelser hele tiden, men jeg liker utfordringer og ikke minst å løse dem, forteller Sylvester. – Slik er den vanlige butikkdriften også. Men så lenge du er serviceinnstilt og hele tiden strever etter å være den beste utgaven av seg selv, kommer du til å lykkes, forteller Sylvester. DU STÅR STERKT MED FAGBREV

– Har man fagbrev i Service og samferdsel kan man jobbe med nesten hva som helst i Coop Nord. Det er opp til deg selv hva du vil jobbe med, så lenge du har initiativ, evner og vilje til å stå på og gjøre en innsats, avslutter Hilde. – I Coop-systemet er det mange eksempler på folk som startet på «gulvet» og som har jobbet seg opp. Det er deg selv det kommer an på, avslutter Sylvester.

Kontakt Coop Nord Postboks 6152, 9291 Tromsø Telefon: (+47) 977 995 00 Nett: www.coop.no

81


Luftens

dirigent

AVINOR

Flygeledere dirigerer trafikken i norsk luftrom og på flyplassene. Det er en utfordrende jobb som krever spesielle egenskaper. Vi har tatt en prat med Jan Magne Steine (27) som har vært flygeleder på tre flyplasser de siste fire årene.

en ny, men litt annerledes dataprøve, og etter dette intervju og til slutt helsesjekk. Alle som til slutt oppfyller kravene kan få tilbud om utdanningsplass, men det kommer litt an på antall søkere og hvor mange kandidater Avinor har bruk for det året.

– Å være flygeleder krever fokus og konsentrasjon. Hver detalj teller, samtidig som du må du ha overblikk over helheten, forteller Jan Magne Steine.

– Du må være forberedt på å konkurrere med de beste av de beste. Da jeg først søkte meg inn var det mellom 500 og 600 søkere det året, forteller Jan Magne.

INNTAKSKRAV TIL UTDANNINGSLØPET

STUDIER OG PRAKSIS

– Siden flygeleder er en veldig ansvarsfull jobb er det også spesielle krav for å komme inn på flygelederutdanningen. For det første må du har generell studiekompetanse med over karakteren fire i snitt. Har du dette kan du bli innkalt til en første dataprøve. Dette kan best sammenlignes med en teknisk IQ-test, med oppgaver og figurer, forklarer Jan Magne.

– Selve studiet på skolen i USA var på ni måneder med eksamen på slutten, forteller Jan Magne.

– Klarer du denne første prøven blir du innkalt til

82

– Får du ikke plass med en gang havner du på venteliste. Jeg var så heldig å komme inn på flygelederskolen med en gang, men mitt kull var også ganske stort med 36 elever, og der var det også en god del kandidater fra året før, forteller Jan Magne.

– Det var et veldig intensivt studium med mange timer i simulator og prøve hver fredag som vi måtte bestå. Hvis du gjorde det for dårlig på for mange av disse, fikk du en advarsel om at du måtte skjerpe deg, ellers var det ikke sikkert at du fikk fortsette. Nå foregår utdanningen i England hvor evalueringsopplegget er litt annerledes, men intensiteten i


SERVICE OG SAMFERDSEL

studiet og kravet til å bestå eksamener underveis for å kunne fortsette er uforandret. – Når du er ferdig på skolen har du en praksisperiode på flyplass. Siden hver flyplass i Norge er unik med tanke på topografi, værforhold og tilhørende rutiner, må du også ha opplæring på hver flyplass du skal tjenestegjøre. Dette er også veldig forskjellig, og praksis kan variere fra 11 måneder opptil halvannet år. Med skole og praksis brukte vel jeg totalt to år og et par måneder før jeg var ferdig flygelder, forteller Jan Magne. SIKKERHET OG MULIGHETER – Jeg kom til Alta etter praksis i Tromsø i august 2011. Etter endt utdanning har flygeledere en tre års periode knyttet til Avinor Flysikring AS, og de bestemmer også hvor vi skal være stasjonert. Så jeg var ett år i Tromsø, og siden 2014 i Alta, forteller Jan Magne. Avinor Flysikring leverer flygekontroll-, informasjons- og alarmtjeneste ved 20 kontrolltårn og håndterer 750 – 800 000 flybevegelser årlig. – Jeg trives så absolutt i denne jobben. Tromsø er jo både en nydelig by og en flott flyplass, men Alta er ikke så verst det heller. – Tromsø har en stor nok flyplass til at det er mye trafikk, men samtidig er den liten nok til at trafikken er veldig variert. Slik er det også i Alta. Alta utmerker seg også med et ungt og godt miljø, forteller Jan Magne, som om bare en måned skal pakke kofferten igjen. – Jeg har fått jobb på Stavanger lufthavn Sola, og skal flytte sørover og gleder meg veldig til det. Det har vært helt topp i Nord-Norge, men det er der nede jeg har familien min. Da blir det ny opplæringsperiode på denne nye flyplassen i ca. ni måneder, men etter det blir jeg flygeleder der også og er klar for mange gode år hos Avinor på Stavanger lufthavn, forteller Jan Magne som kan anbefale jobben som flygeleder. – Jeg kan helt klart anbefale denne jobben. Det er en relativt kort utdanning og en jobb med god lønn. Men det er også mye ansvar. Som flygeleder må du ta mange viktige beslutninger. Du må ha tro på dine egne vurderinger og ta avgjørelser selv. Du har ansvaret for å dirigere fly med tusenvis av passasjer trygt gjennom luften, så du må være både fokusert, analytisk og klare å holde mange baller – eller fly – i luften samtidig, forteller Jan Magne. – Du har muligheter til å høyere stillinger som for eksempel sjefflygeleder eller regelverksspesialist. Det er mange muligheter og alltid jobb å få, avslutter Jan Magne Steine.

AVINOR AS er et heileid statlig aksjeselskap under Samferdselsdepartementet og har ansvar for de 46 statlige flyplassene. 12 flyplasser drives i samarbeid med Forsvaret. I tillegg til flyplassene driver Avinor kontrolltårn, kontrollsentraler og annen teknisk infrastruktur for sikker flynavigasjon. Flysikringstjenesten er organisert i et eget selskap som er heleid av Avinor. Samfunnsoppdraget til Avinor er å sikre hele Norge gode luftfartstjenester. Dette ansvaret består i å eie, drive og utvikle et landsomfattende nett av flyplasser for sivil sektor, og en samlet flysikringstjeneste for sivil og militær sektor. Norge er et land med store avstander og utfordrende topografi, og norsk næringsliv er internasjonalt orientert. Det betyr at næringslivet er helt avhengig av luftfarten. Også for bosetting, reiseliv, helsevesen, utdanning, idrett og kultur er luftfarten av stor betydning. Vil du bli flygeleder? Det er en utfordrende jobb som krever spesielle egenskaper. Kanskje nettopp du har det som skal til?

AVINOR FLYSIKRING AS Postadresse: Postboks 150, 2061 Gardermoen Besøksadresse hovedkontor: Oslo Atrium, Dronning Eufemias gate 6, 0191 Oslo Telefon: (+47) 815 30 550 E-post: flygelederutdanning@avinor.no Nett: www.avinor.no

83


84


Teknikk og Industriell produksjon Med maskiner og utstyr skal landet bygges, og du kan være sikker på at du får håndtere avansert produksjonsutstyr og jobbe med teknologi i verdensklasse hvis du velger en fremtid innen Teknikk og industriell produksjon. Du som velger TIP bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne arbeide selvstendig og samarbeide med andre.

Interesse for ny teknologi er også viktig. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, teknoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene, hvor det å arbeide etter prosedyrer og tegninger, og med registrering og dokumentasjon, er svært viktig.

Les mer på: • www.vilbli.no • www.utdanning.no • www.muligheter.no

85


Skap bransjens

beste servicebedrift BILIA

Hvordan tror du fremtidens biler vil bli? Kommer de til å bli ladet trådløst fra veibanen? Vil de gå på hydrogen? Vil de være selvkjørende? Uansett hva fremtiden bringer vil folk ha behov for mobilitet. I Bilia får du jobbe med kvalitetsmerker som BMW, Volvo, MINI, Toyota og Lexus, og vi har bilanlegg spredd over hele Østlandet og Trøndelag. Bilia i Norge er en del av Nordens største bilkjede, og vi er i vekst. Vår aller viktigste fokus er høy grad av personlig service. Derfor tilbyr vi Bilia-kunder sin egen personlige servicetekniker. Serviceteknikeren er kundens kontaktpunkt hos verkstedet, og har det fulle og hele ansvaret for både kunden og bilen. Dette betyr at hver kunde får sin egen ekspert på verkstedet som blir godt kjent med både kundens behov og bilen. Dette unike konseptet gir våre teknikere en varierende og stimulerende hverdag. Våre dyktige teknikere utvikler ferdigheter innen bilfag, kundehåndtering, salg, IT og administrativt. HVA KAN JEG JOBBE MED HOS BILIA? Vi trenger engasjerte medarbeidere som enten har eller ønsker å utvikle sin kompetanse innenfor

86

alle våre virksomhetsområder. To av de største virksomhetene i Bilia er bilsalg og servicemarked, og servicemarkedet består av verksted og delesalg. I tillegg har vi et bredt spekter av stillinger innen kontor og administrasjon. Eksempler på stillinger i våre verksteder: • • • • •

Personlig servicetekniker (mekaniker) Verkstedcoach (arbeidsleder) Bilskadereparatør og billakkerer Skaderådgiver Verkstedsjef


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

Eksempler på stillinger i bilsalg og delebutikk: • • • •

Bilselger Salgssjef Dele- og tilbehørsselger Flåteselger

Eksempler på administrative stillinger: • • • •

ogistikk L Controlling og regnskap Markedsføring Økonomi

BILIA SOM ARBEIDSGIVER Det er viktig for oss at alle nye medarbeidere føler seg velkomne hos oss. For at man raskest mulig skal komme inn i sin nye rolle og lære mer om bedriftskulturen, blir det for alle våre nye kollegaer lagt en god plan for introduksjon i bedriften. For å sikre at vi har tilfredse og engasjerte medarbeidere med vilje og evne til å bidra til at Bilia skal oppnå suksess, gjennomfører vi årlige målinger av både engasjement og trivsel. Vi er stolte av at våre medarbeidere gir oss svært gode tilbakemeldinger på disse målingene. At trivselen er god, gjenspeiles også gjennom vårt lave sykefravær.

BILIA er Nordens største bilforhandlerkjede med tilstedeværelse i Norge, Sverige, Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg. Selskapet har dermed gode forutsetninger for å utnytte stordriftsfordelene innenfor administrasjon, innkjøp og logistikk. Bilia har etablert et sterkt varemerke og har salgs- og serviceanlegg med god tilgjengelighet og sterk posisjon i våre respektive markedsområder. I Norge forhandler Bilia Volvo, BMW, MINI, Toyota og Lexus. Bilia kan tilby et unikt utvalg av varemerker, produkter og tjenester både i bilsalg og servicemarkedet. All virksomhet i Bilia tar utgangspunkt i konsernets kjerneverdier. Bilia skal kontinuerlig utvikle nye, attraktive konsepter og servicetjenester og anvende ny teknologi som skaper: • Tilgjengelighet • Engasjement • Unik bilopplevelse

UTVIKLINGSMULIGHETER Bilias store konkurransefortrinn er våre kompetente og engasjerte medarbeidere. Vi oppmuntrer våre medarbeidere til å utvikle seg gjennom intern rekruttering og faglig påfyll. Gjennom Bilia Academy tilbyr vi alle våre ledere meget gode lederutviklingsprogrammer med en praktisk tilnærming for å kunne ta i bruk ny kompetanse i sitt lederskap. Vi samarbeider også tett med våre leverandører om faglig utvikling av selgere, salgssjefer og verkstedmedarbeidere. Vil du bli en av oss? Les mer på: www.bilia.no/jobbe-hos-bilia/

Nett: www.bilia.no

87


Rekrutterer nye

medarbeidere fra hele verden ROLLS-ROYCE MARINE

Rolls-Royce har 50 000 ansatte verden over som jobber med å oppfylle visjonen om å skape teknologi som gjør en forskjell. Det krever kunnskap, innsats og ideer fra mange – også fra de som er nyutdannet og rekrutteres som for eksempel lærlinger eller til det globale traineeprogrammet. – Vi er opptatt av at de som kommer rett fra skolebenken til en jobb hos oss skal bidra fra dag én. Vi har et traineeprogram for de med høyere utdanning som dekker flere forretnings- og fagområder og der deltakerne får opphold i minimum to land underveis i programmet. De får også prøve seg i ulike deler av konsernet, forteller Kjetil Berg-Rusten Haddal, personalsjef i Rolls-Royce i Norge. Omtrent 300 deltakere er til enhver tid inne i traineeprogrammet på verdensbasis. Deltakerne kommer fra ulike land og kulturer. Noen er ingeniører, noen jobber med salg, noen innen innkjøp og noen satser 88

innenfor ledelse og administrasjon. VENNER FOR LIVET. – Det eneste som egentlig er felles for alle deltakerne er at de er fast ansatt fra dag én, og at de får den samme gode oppfølgingen i de 18 månedene programmet varer, det gir en ganske unik introduksjon til arbeidslivet og deltakerne knytter gjerne livsvarige vennskap på tvers av landegrensene, sier Kjetil Berg-Rusten Haddal. Marte Ellingsen Tyldum fra Norge og Jan Chirkowski fra England er begge tidligere deltakere i traineeprogrammet. I dag har de spennende jobber i Marinedivisjonen i Norge. JAN CHIRKOWSKI er utdannet Marine Engineer fra University of Newcastle. Han begynte som graduate trainee i Rolls-Royce i England, og jobbet først med fremdrift for ubåter der borte. Etter et år i England kom han til Norge og Marinedivisjonen. Nå har det gått ni år, og Jan snakker flytende norsk med sine kollegaer i Ålesund. I 2017 fikk han ansvaret for å bygge opp et nytt dataanalysesenter som er etablert i Norsk Maritim Kompetansesenter for Rolls-Royce i Ålesund.


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

ROLLS-ROYCE er en verdensledende leverandør av skipsdesign, skipsutstyr og komplette systemløsninger for de fleste typer fartøy.

– Dette er et senter der verdifulle data fra skip skal konverteres til kunnskap som kundene våre og vi trenger for å stadig forbedre oss, forteller Jan. – Omtrent en fjerdedel av verdensflåten seiler med utstyr fra Rolls-Royce, og vi får allerede mye data fra dem. Med det nye senteret på plass vil vi bli flinkere til å trekke ut det som er nyttig for utvikling av mer effektive og miljøvennlige skip for fremtiden. MARTE ELLINGSEN TYLDUM har en Master i Industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU i Trondheim. I løpet av studietiden fikk Marte muligheten til å dra til UNIS på Svalbard og studere arktisk teknologi i seks måneder. – I løpet av de seks månedene på Svalbard lærte jeg mye om hvor viktig den maritime næringen er for Norge. Det var veldig inspirerende for veivalget videre, sier hun. I dag jobber Marte som Business Development & Strategy Manager hos Rolls-Royce. Nå er hun opptatt med å utvikle forretningsmodellene som er knyttet til overvåking av teknologi og utstyr om bord.

Det er omtrent 4 000 ansatte over hele verden som arbeider innen Rolls-Royces maritime virksomhet, 1 600 av disse holder til i Norge. Graduate traineeprogrammet er en fin vei inn i Rolls-Royce, i tillegg til sommerjobber innen ulike fagfelt som selskapet tilbyr unge, lovende studenter. Hvert år tar selskapet også inn lærlinger i industriproduksjonen. For mer informasjon om stillinger og karrieremuligheter se: www.rolls-royce.com/careers

- Med hjelp av vår teknologi kan en skipseier blant annet planlegge serviceintervallene sine bedre, drive skipet mer effektiv og sørge for minst mulig utslipp til miljøet, forteller Marte.

Nett: www.rolls-royce.com

89


Lærer å se

helheten og løsninger AKER SOLUTIONS

Siden han var liten gutt har Jarle Tengesdal (19) likt å skru på verksted. Å se helheten og å forstå hvordan ting fungerer og henger sammen har alltid fascinert han. Hos Aker Solutions får han bryne seg på komplekse konstruksjoner til bruk offshore. Aker Solutions er et ledende internasjonalt oljeserviceselskap og er involvert i flere store prosjekt på norsk sokkel. – De siste dagene har jeg montert en hel rørgate til bruk på en offshoreinstallasjon i hallen. Det har vært veldig interessant å gjøre alt fra A til Å, for da får man se helheten og man får et godt inntrykk av hvordan ting blir seende ut på offshore-siden også. Å lære å kunne se både helheten og løsninger er viktig, forteller Jarle. Han betrakter rørgaten. Alt sitter som det skal. – Man blir jo litt stolt da, de få gangene man får 90

tenkt litt over det. Det at jeg bidrar med et lite hjul i det store maskineriet som er det norske oljeeventyret, eller i dette tilfellet en rørgate, smiler Jarle. FRA HJEMMEVERKSTED TIL AKER – Jeg er nok ikke den personen som var mest glad i å sitte stille på skolebenken, innrømmer Jarle. – Jeg har nok alltid vært mer praktisk anlagt. Etter skoletid og i helgene var det avkobling å få være med faren min når han


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

skrudde på verkstedet hjemme på gården. – At jeg nå står her i hallene hos Aker skyldes nok også faren min. Han anbefalte meg tidlig å søke TIP Vg1 med påfølgende Vg2 Industriteknologi for så å satse på en karriere hos Aker, forteller Jarle og innrømmer at det nærmest begynner å bli en familietradisjon. – Faren min har også jobbet hos Aker, og i tillegg har jeg fire onkler som også alle har jobbet her. Så når jeg først søkte om utplassering og senere læreplass, så var jeg allerede godt kjent. GODE MULIGHETER FOR LÆRLINGER Etter to år som lærling styrer Jarle seg nå inn mot avsluttende fagprøve og fagbrev i industrimontørfaget. Men tiden som lærling er ikke over av den grunn. – Jeg har planer om å ta et påfølgende fagbrev som platearbeider rett etterpå. Da kan jeg bygge på det eksisterende fagbrevet og da tar det bare ett år. Det å ha to fagbrev er en stor fordel. Du blir mer fleksibel og kan være med overalt her på verket. Kvalifisert arbeidskraft er det alltid behov for, og da står man også sterkere generelt i arbeidslivet. Det er veldig flott at Aker Solutions legger alt til rette på den måten for dem som vil og får det til, forteller Jarle.

AKER SOLUTIONS er et ledende internasjonalt oljeserviceselskap som leverer ingeniørtjenester, spesialisttjenester, fabrikasjon, vedlikehold og totalløsninger til oljeindustrien. Hoveddelen av virksomheten omfatter leveranser til olje-, gass- og petrokjemianlegg. Konsernet har også aktivitet knyttet til leveranser til prosjekter for gasskraftverk, metallforedling og andre utvalgte industrier. I Norge har Aker Solutions virksomhet på følgende steder: • • • • • • • • • • • • •

Bergen Egersund Fornebu / Lysaker Hammerfest Kristiansand Kristiansund Moss Sandnessjøen Stavanger Tranby/Lier Tromsø Trondheim Ågotnes

ANBEFALER AKER SOLUTIONS – Det beste med Aker Solutions er det gode arbeidsmiljøet og de faglige utfordringene. Det blir aldri kjedelig, dagene flyr og det er mange gode kollegaer, et sterkt samhold og høy trivsel. Når man jobber godt sammen, så trives man også godt sammen. Fantastiske veiledere gjør at læretiden blir så optimal som mulig og at du lærer alt du skal. Så jeg kan klart anbefale Aker Solutions som lærebedrift, avslutter Jarle.

Kontaktinfo: Aker Solutions ASA Oksenøyveien 8, 1366 Lysaker PO Box 169, 1325 Lysaker Telefon: +47 67 51 30 00 Nett: www.akersolutions.com

91


Holder liv i

norske industritradisjoner HYDRO

Over 110 år har gått siden et av Norges mest kjente industrieventyr først så dagens lys. I dag er Hydro et globalt aluminiumselskap med aktiviteter i mer enn 40 land på alle kontinenter. Fortsatt er størsteparten av aktivitet og produksjon knyttet til Norge, og på Hydro sitt verk på Karmøy treffer vi en lærling som er med på å holde liv i disse stolte norske industritradisjonene. På Karmøy driver Hydro ulike anlegg tilknyttet aluminiumens verdikjede. Den største enheten er anlegget for produksjon av primæraluminium, eller flytende aluminium, og er et av Europas største innen sitt slag. Videre finnes det tre støperier: et som lager pressbolter til produksjon av aluminiumprofiler, et trådstøperi som lager tråd til høyspentkabler og et båndstøperi som lager plater til valseverket. 92

HØYE KVALITETSKRAV 23 år gamle Jostein Flatnes fra Sveio er lærling som prosessoperatør og har funnet seg godt til rette i Hydro på Karmøy. – Som prosessoperatørlærling er jeg tilknyttet pressboltstøperiet, forteller Jostein. – Jobben er kort fortalt at flytende aluminium tas ut fra cellene med spesialiserte redskap og støpes så til pressbolt. Pressbolt er halvfabrikat som blir videreforedlet til utallige andre produkter, hvorav noen også krever svært høy kvalitet på aluminiumen, som for eksempel kritiske deler i bilproduksjon, forklarer Jostein. – Det betyr at det er strenge prosedyrer som skal følges, kontroller som må tas, og prosesser som må overvåkes, da produksjonsprosessen har direkte sammenheng med kvaliteten på produktet, forklarer Jostein. KREVENDE FAG, MEN FULLT AV MULIGHETER – Kjemiprosessfaget er selvfølgelig et krevende fag. Det er mye fysikk og kjemi som man må


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

forstå, men hvis du har interesse for det og gjør en innsats i faget, så går det bra. – Det finnes mange muligheter innen kjemisk prosessindustri. Du kan for eksempel få jobb innen metallurgisk industri, slik som smelteverk eller støperi som her på Hydro, men også innen mineral industri, farmasøytisk industri, næringsmiddelindustri, eller produksjon av fiskeolje, olje eller gass, forteller Jostein. ANBEFALER HYDRO – Hydro er en bedrift som tar vare på de ansatte, og jeg er allerede tilbudt fast jobb dersom jeg består fagprøve og får fagbrevet i havn. Jeg trives veldig godt i Hydro, og det er kjekt å vite at de også setter pris på meg. Hvis du vil og får det til, er det store muligheter for deg i Hydro. – Hvis du er interessert i å drive med kjemiprosess, tar ansvar for at det som produseres skal være av høy kvalitet, er sikker på deg selv og tar ansvar for egen læring, da vet jeg du vil finne deg veldig godt til rette hos Hydro på Karmøy, avslutter Jostein.

HYDRO er et fullt integrert aluminiumselskap med 35 000 ansatte i 40 land på alle kontinenter, med lokal ekspertise, verdensomspennende virksomhet og enestående kompetanse på FoU. I tillegg til produksjon av primæraluminium, valsede og ekstruderte produkter og resirkulering, driver Hydro med utvinning av bauksitt, raffinering av alumina og produksjon av energi, noe som gjør oss til det eneste selskapet som dekker alle områder av den globale aluminiumindustrien. Vi ønsker engasjerte lærlinger som kan være med å produsere fremtidens aluminiumprodukter. Våre mål er å skape et livskraftig samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser og produkter. Vi trenger lærlinger som er nysgjerrige, lærevillige, engasjerte og selvstendige. Hvilke fag vi tilbyr læreplass innenfor vil kunne variere noe fra år til år. Vi har blant annet lærefag innen: • • • • • • • • • • •

Automatiseringsfaget Kjemiprosessfaget Produksjonsteknikkfaget Bilfaget, tunge kjøretøy Yrkessjåførfaget Industrimekanikerfaget Anleggsmaskinmekanikerfaget Elektrikerfaget Energimontørfaget Laboratoriefaget Logistikkfaget

Hydro Global Business Services HR E-post: recruitment.norway@hydro.com www.hydro.com/no-NO/karriere

93


Slik skriver du søknad til jobb eller læreplass

For å få komme inn på jobbintervju må du få arbeidsgiver til å bli oppmerksom på deg. I de fleste tilfeller må du sende inn en skriftlig søknad på stillingen du søker på. Hver søknad bør være skreddersydd for den jobben du søker på. Før du skriver søknaden er det derfor viktig å lese gjennom stillingsannonsen for å finne ut om du fyller kravene til stillingen du søker på. Det er viktig å fremheve nettopp disse punktene i søknaden, selv om de også går frem av CV-en. Det er viktig å besvare alle spørsmål og utdype din kompetanse og motivasjon på alle krav som stilles i søknaden. Slik vil arbeidsgiver fort se om du er en aktuell kandidat. Gjør deg selv interessant, slik at du blir innkalt til intervju. Hvis du ikke har hørt noe innen 2-3 uker etter søknadsfristen, kan du kontakte arbeidsgiveren og høre hvor langt de har kommet i ansettelsesprosessen.

94

EN SØKNAD BØR BESTÅ AV FØLGENDE DELER : INNLEDNING Fortell i en setning eller to hvorfor du vil ha akkurat denne jobben, og hvorfor du mener du er rett person. HOVEDDEL Få fram hvorfor bakgrunnen din gjør deg til en særlig interessant kandidat for arbeidsgiveren. Bruk gjerne eksempler på aktuelle erfaringer som er relevante for jobben du søker på. Fortell om personlige egenskaper du har som er relevante for jobben. Vis at du kjenner til bransjen/bedriften og har forstått hvilke krav som stilles til deg i jobben. Legg vekt på det du kan, ikke hva du eventuelt mangler av kvalifikasjoner.


AVSLUTNING En kort og god avslutning oppsummerer og trekker trådene sammen. Her kan du gjerne kort gjenta hvorfor du vil ha akkurat denne jobben. Fortell at du er svært motivert for oppgavene og overbevis arbeidsgiveren om at du vil være et trygt og godt valg. Du bør også opplyse om når du kan begynne og at du gjerne vil møte til intervju. Opplys om din kontaktinformasjon. SJEKKPUNKTER FØR DU SENDER SØKNADEN OG CV-EN: • Skriv en ny søknad til hver jobb du søker. Du kan godt bruke de samme formuleringene, men søknaden må tilpasses hver nye stilling du søker på. • Les gjennom søknaden din. Har du besvart alt? Er den overbevisende?

• Søknaden skal være ryddig i form og innhold. • Søknaden bør ikke være lengre enn en side. • Skriv enkelt og naturlig, unngå selvfølgeligheter og for mye detaljer. • Faktainformasjon om studiepoeng og kurskoder hører hjemme i CV-en. • Inneholdt stillingsutlysningen referansenummer? Har du husket å merke søknaden? • Les korrektur og sjekk at bedriften og navnet på kontaktpersonen er skrevet riktig. Skrivefeil gir et dårlig inntrykk. • Har du lagt ved attesterte kopier av vitnemål og attester, hvis arbeidsgiveren har bedt om det? • Det er vanlig å levere søknaden elektronisk via rekrutteringsverktøy eller e-post. Du kan ta bilde av vedleggene med mobilen. • Hvis du sender søknaden i posten må du sørge for at konvolutten er merket slik det står i annonsen.

95


Slik lager du en god CV

En CV skal fortelle hvem du er, hva slags utdanning du har og hva du har gjort i en kort statistisk oppsummering. Det viktigste med CVen er å få frem informasjonen som er relevant for jobben du søker på. EN CV BØR BESTÅ AV FØLGENDE DELER : LENGDE OG FORMAT • CV-en bør være på maksimalt to sider • Bruk vanlig skrifttype og bokstavstørrelse • Bruk Word- eller PDF-format PERSONLIGE OPPLYSNINGER • Navn, adresse, e-postadresse, mobilnummer • Fødselsdato • Sivilstatus og eventuelle barn • Nøkkelkvalifikasjoner

96

UTDANNING • Start med den utdanningen du tok sist. • Fag eller navn på utdanningen må være med. Oppgi lærested og når utdanningen startet og sluttet. ARBEIDSERFARING OG PRAKSIS • Start med den siste jobben. Før opp stillingstittel og perioden du jobbet der. Du kan også oppgi arbeidsoppgaver og ansvarsområder i stikkordsform. • Kurs, sertifikater og verv KURS SOM ER RELEVANTE FOR STILLINGEN DU SØKER • Tillitsverv fra skole, idrett, borettslag og lignende viser at du er villig til å påta deg ansvar, er utadvendt og engasjert.


SPRÅK • Før opp språk du behersker, og på hvilket nivå muntlig og skriftlig. IT-KUNNSKAPER • Før opp relevante programmer du behersker, og på hvilket nivå. FRITIDSINTERESSER • Fritidsaktiviteter kan fortelle mer om hvem du er som person.

du skrive «Jeg sender vitnemål og attester ved forespørsel» i søknaden. • Lever aldri fra deg originale dokumenter. REFERANSER • Oppgi navn, stillingstittel og telefonnummer på referansepersoner. • Du bør oppgi minst to referansepersoner. En referanseperson skal kunne bekrefte opplysninger som du oppgir på CV-en og i søknaden.

VITNEMÅL OG ATTESTER • Du kan enten sende inn kopier av vitnemål og attester som vedlegg sammen med søknad eller du kan ettersende dem dersom arbeidsgiver spør. • Dersom du bestemmer deg for det siste kan

97
Trygg start på arbeidslivet I LO kan du bidra til at du og andre ungdommer får et tryggere og bedre arbeidsliv – gjennom et organisert arbeidsliv. Engasjerer du deg, kan du også få nye venner og mange gode opplevelser! Arbeidstakere i alle typer yrker og arbeidsplasser bli medlem gjennom et av de 25 ulike forbundene som er tilsluttet LO.

Lærlinger Mange lærlinger opplever dessverre at de ikke får den opplæringen de har krav på. Ved å besøke lærlinger på arbeidsplassen sin og å arrangere ulike konferanser bidrar vi til at lærlingene får den opplæringen de har krav på og holder seg oppdatert i sine plikter og rettigheter på arbeidsplassen. Studenter Å være student handler ikke bare om å gå på forelesninger. Det handler om å skaffe seg bolig, ordne lån og forberede seg på yrkeslivet. Som studentmedlem i LO kan du fritt velge om du ønsker å være medlem i det forbundet som retter seg mot den jobben du har i dag, eller den jobben du utdanner deg til. Du får også mulighet til å delta på fagkonferanser og annen aktivitet som relaterer seg til din studietid. Sommerpatruljen Hvert år besøker LOs sommerpatrulje over 6000 bedrifter over hele landet. Unge LO-medlemmer møter andre unge arbeidstakere for å sjekke at de ikke blir utnyttet i jobben sin og at arbeidsgiverne følger loven. Har de arbeidskontrakt? Får de lønnslippen sin? Sommerpatruljen er en arena for utvikling og læring , og som medlem i LO får du muligheten til å delta.

Kurs og konferanser LO arrangerer ulike kurs og konferanser gjennom hele året. Der kan man lære mer om rettigheter og plikter i arbeidslivet, medlemsfordeler, internasjonale spørsmål og samfunnspolitiske aktuelle saker. Internasjonalt arbeid LO engasjerer seg i folks rettigheter over hele verden og har mange ulike samarbeid med ulike organisasjoner. Som medlem i LO kan du få muligheten til å delta i ulike prosjekter og lære mer om internasjonale spørsmål. LOfavør: Fint for deg. Bra for mange. LO ønsker å gi trygghet også utenfor arbeidsplassen og LOfavør er fordelskonseptet for LOs medlemmer. I tillegg til vår kollektive innboforsikring får medlemmer gode vilkår på blant annet bank, forsikringer og reise. Bli med! Ønsker du å bli medlem, eller er medlem og ønsker å engasjere deg, er du velkommen til å kontakte et av våre LO-kontorer eller besøk oss på www.lo.no!

nordland@lo.no troms@lo.no finnmark@lo.no