Muligheter 2016 Sogn og Fjordane

Page 1

Sogn & Fjordane

Slik blir du

superstudent! Inspirerende

-historier fra virkeligheten! Les om jobber innenfor alle studieretninger!

Finn din

drømmejobb!

Utdanning, Jobb, Karriere!

2016


muligheter | 3

Muligheter Sogn & Fjordane 2016 er et produkt fra Vecora og distribueres i Sogn & Fjordane til elever i 8, 9. og 10. årstrinn, videregående skoler, høgskoler og universitet, samt utvalgte karrieresentre og NAV.

Ansvarlig utgiver: Vecora

Muligheter Sogn & Fjordane 2016 er finansiert av bedriftsprofiler, og redaksjonelt stoff er produsert av redaksjonen på eget initiativ og for egen regning. Vecora tar forbehold om eventuelle feil eller mangler i materiell levert av eksterne bidragsytere.

www.vecora.no www.muligheter.no

Postadresse: Langgata 87 – 4 ETG 4306 Sandnes tlf.: 04125

Ansvarlig redaktør: Rita Eritsland Design: Vecora Markedskontakt: Vecora


d l o

h n n

I

Studieforberedende/studiespesialisering

4

Slik blir du superstudent!

10

Høyere utdanning

12

Slik får du drømmejobben

18

Folkehøgskoler

20

Bygg- og anleggsteknikk

26

Elektrofag

36

Helse- og oppvekstfag

46

Medier og kommunikasjon

52

Naturbruk

56

Gründervirksomhet

62

Restaurant- og matfag

66

Service og samferdsel

70

Teknikk og industriell produksjon

74

Leve, bo og jobbe

78


muligheter | 5

t S f Du som velger studiespesialisering bør i utgangspunktet like å arbeide med teoretiske fag. Velger du programområde for formgivingsfag, bør du ha estetisk sans og kreative evner og anlegg. Første året kan du velge å starte med bare fellesfag. Andre året velger du fordypning innen ett av programområdene formgivingsfag, realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du kan også velge å starte med fordypning i formgivingsfag allerede fra første året. Avhengig av skolens tilbud, kan du også velge programfag fra andre studieforberedende utdanningsprogram og programfag fra andre programområder i eget utdanningsprogram. Utdanningsprogrammet gir det bredeste grunnlaget for videre studier ved høyskoler og universiteter. Alt etter hvilket programområde og hvilke programfag du velger, vil du kunne oppnå generell eller spesiell studiekompetanse.


e i d u e t ber / r e o f nd e e d u d i lt a i S es g p s erin s


STUDIEFORBEREDENDE/STUDIESPESIALISERING

NLM VGS

muligheter | 7

Satser på elevene

Kan du tenke deg å prøve en litt annerledes videregående skole? Prøv NLMvgs! Mye er likt som i offentlige skoler, og en del er annerledes. NLMvgs er ti kristne internatskoler som er eid av Norsk Luthersk Misjons-samband (NLM). Hos oss kan du bo sammen med andre ungdommer i et trygt internatmiljø. Du trenger

ikke være kristen for å gå på skolene, men både undervisning og fritid vil preges av at ansatte og en del elever er kristne. Skolene gir videregående opplæring, og gir samme studiekompetanse som tilsvarende offentlige skoler. www.nlmvgs.no


I

ngvild Melkersen (18) har funnet seg godt tilrette på landbruksskolen Val vgs – med imøtekommende lærere og god oppfølging. I tillegg har hun fått «digg» kjæreste, venner og ei ku!

– Skolen satser på oss elever, sier en fornøyd Ingvild Melkersen, tredjeårselev på Val vgs, studieforberedende landbruk. Den kristne internatskolen er èn av ti NLMvgs-skoler i landet. Felles er et stort fokus på å se hver enkelt elev og gi dem trygge rammer. Ingvild nikker. – Du blir godt kjent med lærere og ansatte, fordi mange bor på tunet her. I tillegg er oppfølgingen av elevene større enn på andre offentlige skoler. Her møter du lærere og ansatte på både dag- og kveldstid, forteller Vesterål-jenta, som har «fått» sin egen ku og døpt henne «Ingvild». MYE PRAKSIS

– Jeg har gått to år blandet med teori og praksis, og ett år med kun teori. I tillegg har vi blitt tilbudt mye praksis både i inn- og utland, forteller hun.

Dette er skolene våre fra nord til sør: ·· Nordborg VGS ·· Val VGS ·· Vestborg VGS ·· Sygna VGS

AKTIVT INTERNAT

·· Kongshaug musikkgymnas

Når skoledagen er over trenger hun ikke reise langt. Internatet ligger nemlig i nærmeste bygg, noe Ingvild trives godt med.

·· Lundeneset VGS

– Det er trivelig å være sammen med folk, og finne på sosiale aktiviteter året rundt etter skoletid. Det er også veldig avslappende å få servert alle måltider. I tillegg har vi et eget kjøkken på internatet som vi selv kan lage mat på om vi vil. Skulle internatet føles for sosialt til tider, er det rett og slett bare å lukke romdøra, forsikrer hun. KRISTENT GRUNNLAG NLMvgs-skolene er bygget på kristne verdier. – Jeg tror du lærer å få en større forståelse for andre av å gå på denne skolen. Vi har blant annet møter og grupper der vi diskuterer – enten for å bli sterkere i troen, eller rett og slett bare for å lære mer om hvordan «denne kulturen» er. – Jeg kan si 100 prosent sikkert at jeg ikke angrer på å ha valgt Val vgs, smiler hun.

·· Kvitsund gymnas ·· Tryggheim vidaregåande skule ·· Drottningborg VGS ·· Hans Nielsen Hauge VGS

muligheter | 8

Vi kan si at 18-åringen har fått landbruksinteressen inn med morsmelka. Hun vokste nemlig opp på geit- og sauegård, og flere i familien har gått akkurat samme retning som henne. Det Ingvild liker aller best med skolen er fokuset på praksis.


Vidaregåande Hardanger FRAMNES KVGS

muligheter | 9

i vakre

Framnes KVGS er ein stor internatskule som ligg på ei idyllisk halvøy i den vakre Hardangerfjorden, nær regionsenteret Norheimsund i Kvam kommune. Kjøretida til Bergen er berre litt over ein time. Skulen har om lag 270 elevar. 230 av desse bur på internatet. Elevane kjem frå heile landet. Framnes KVGS er eit springbrett til høgare utdanning og tilbyr studiespesialiserande utdanningsprogam med programområde for idrett og studiespesialisering. Innan studiespesialisering kan ein velja programområda realfag, eller: språk, samfunnsfag og økonomi. Programområdet realfag tilbyr programfag som matematikk, fysikk, kjemi og biologi. Programområdet språk, samfunnsfag og økonomi tilbyr programfag som medie-, og

informasjonskunnskap, sosiologi og, sosialkunnskap, psykologi og engelsk. Ein kan også fordjupe seg i fag som fransk og engelsk. Innan idrettsfag kan ein velja mellom programfaga toppidrett fotball, breiddeidrett fotball, toppidrett sykkel, friluftsliv og breiddeidrett. Fellesfag og programfag som til dømes aktivitetslære, treningslære og treningsleiing er også aktuelle. Det er mogleg å velja enkelte idrettsfag for dei som i utgangspunktet ikkje har valt idrettsfag som programområde. Alle utdanningsprogramma våre fører fram til eksamen som gjev studiekompetanse. Vanleg søknadsfrist: 1. mars. Sjå www.framnes.vgs.no for meir informasjon og opplysningar om søknad.


E

r du interessert i toppidrett fotball, toppidrett sykkel, breiddeidrett fotball, spektakulært friluftsliv eller prioriterer studiespesialisering – i eit godt og kreativt miljø? Då kan Framnes kristne vidaregåande skule vera noko for deg! Skulen legg til rette for ei kreativ fritid, med fleire miljøarbeidarar, symjebasseng, gymnastikksal, buldrevegg, styrkerom, utandørs fotballbane, sandvolleyballbane, og kanoar/kajakkar. KREATIV OG AKTIV FRITID

Skulen planlegg å byggja ny flott idrettshall, våren 2016. Framnes Arena er planlagd med handbalbane med parkett og fotballhall på 27x36 meter - med krøllgras som dekke. I tillegg vert det styrkerom og klatrevegg. Me vonar å kunne byggja alt dette, men økonomien vil spele ein rolle. I området rundt hallen skal det lagast park, fotballbane og ny sandvolleyballbane. Det nye anlegget vil verta eit betydeleg løft for både idrettsutdanninga ved skulen – og for resten av elevmassen. STOLT HISTORIE Framnes har ei lang og stolt historie som går heilt tilbake til 1897. Heilt fram til midten av 1990-talet var Framnes ein folkehøgskule. Sidan omlegginga har skulen vore ein vidaregåande internatskule med hovudvekt på idrettsfag og studiespesialisering. Skulen vert driven av Indremisjonsforbundet og Indremisjonssamskipnaden. muligheter | 10

I tillegg har kommunen eit aktivt kulturliv, med eit stort spekter av interessante aktivitetar, som til dømes ein godt utbygd kulturskule og aktivt kunstnarmiljø. Idrettslaga i Kvam tilbyr mellom anna fotball og volleyball (Rossvoll), og det er kort veg til skisenter for både langrenn, skiskyting og alpint/ telemark. Fjorden og fjella byr på mange mogelegheiter, og det er kort veg til Bergen. Skulen legg også til rette for at elevane skal få del i eit kristent, åndeleg fellesskap. Ofte er det ein forkynnar med, andre gonger kan det vere bønnevandring, eller open mikrofon.

BYGGJER NY IDRETTSHALL

1. KVIFOR SØKTE DU DEG TIL FRAMNES KVGS? 2. KVA ER DET BESTE MED FRAMNES?

Ingrid Birkeli (18) Sørarnøy i Nordland.

Jørgen Mjelstad (18) Samnanger i Hordaland.

Lars Rognvald M. Matre (18) Matre i Hordaland.

VG3, STUDIESPESIALISERING

RUSS 2015

VG3, IDRETT

1. – Eg ville gå på ein kristen internatskule, og bestemte meg for å besøke fleire aktuelle vidaregåande skular. Etter besøksrunden vart Framnes plukka ut som favoritten!

1. – Skulen har eit bra rykte og vart anbefalt av tidlegare elevar som eg hadde kontakt med. Samstundes ville eg ut av miljøet heime, og prøva noko nytt.

1. – Eg hadde lyst å gå på ein vidaregåande internatskule med idrettsfag. Eg kjente ikkje så godt til Framnes på førehand, men søkte på nett og snakka med elevar som har gått på skulen før.

2. – Miljøet! Skulen har eit godt miljø som det er lett å komma inn i, og Framnes har lærarar som bryr seg.

2. – Miljøet og vennene ein har rundt seg. Eg har lært å ta ansvar, og har blitt meir sjølvstendig i løpet av dei tre åra på Framnes.

2. – Det å få bu så tett på kameratar, medelevar og personalet på skulen. Eg har god kontakt med dei andre elevane og lærarane.


muligheter | 11

Slik blir du

superstudent!

NIKOLAI HØIBO – GRÜNDER & SIVILØKONOM

Sliter du med å oppnå fullt potensial på skolebenken? Læringsboka ToppkarakterSystemet viser vei!


Studieekspertens beste råd 1.

UTNYTT SKIPPERTAKSEFFEKTEN: Sett tidsfrister for lesingen. Tilby for eksempel kollektivet å vaske doen i en måned, hvis du bryter fristen. Slik vil du øke presset som gjør deg effektiv.

2. GLEM MULTITASKING: Når du leser skal

du lese. Ikke la deg distrahere av andre ting.

3.

TA ORDENTLIGE PAUSER: Gå ut av lesesalen, beveg deg litt og trekk litt frisk luft. Da får du mer ut av pausen enn om du blir sittende og sjekke Instagram på mobilen.

som distraherer deg. Husk at også en telefon fra foreldre, kjæreste eller sjefen er distraksjonsmomenter.

7. SPIS GOD OG NÆRINGSRIK MAT: Da hol-

der du deg lettere våken. I stedet for å spise smågodt, kjeks og drikke brus gjennom dagen, anbefaler vi å ta tid til å spise normal husmannskost. Det er lett å synes synd på seg selv, og derfor tillate seg å slurve med kostholdet.

8.

FÅ NOK SØVN: Mangel på søvn gjør det vanskelig å holde fokus. Når du sover, bruker hjernen cerebrospinalvæsken til skylle hjernen for «avfall» som har opparbeidet seg gjennom dagen. Dette er grunnen til at du «tenker klart» etter en god natt søvn.

5.

FINN STUDIEVENN: Få deg en eller flere studievenner som liker å lære på samme måte som deg selv. Det kan være en fordel at dette ikke er for nære venner som du fort kan bli distrahert av.

Om toppkaraktersystemet • Nikolai G. Høibo og Pål R. Hetland er forfatterene bak boken «ToppkarakterSystemet». De har sammen holdt kurs for mer enn 15.000 studenter ved landets største universiteter og høgskoler.

• Ved å gå gjennom forskningsartikler, lese bøker og analysere «naturlige superstudenter» klarte de å avsløre toppkarakteroppskriften. Metodikken de utviklet ble raskt populær blant medstudenter.

• ToppkarakterSystemet er et resultat av et studentprosjekt som ble startet for å dekke deres eget behov for bedre studieteknikker. Typisk for studenter med mange jern i ilden, trengte de å finne ut av hvordan de kunne lære pensum veldig raskt.

• Etterspørselen har ført til utgivelsen av bok, lydbok, online nettkurs, live foredrag og programvareutvikling som skal hjelpe studenter å oppnå toppkarakterer. www.toppkaraktersystemet.no

muligheter | 12

4.

STILL SPØRSMÅL: Ikke vær redd for å spørre foreleser, støttelærer eller studievenner om det du ikke forstår.

6. FJERN DISTRAKSJONER: Vær obs på hva


muligheter | 13

Hvis du velger å studere ved et universitet eller en høyskole, får du sjansen til å utvikle deg som menneske gjennom faglig fordypning, forståelse og metodisk dyktighet. Det er dette som kan kalles dannelse – å sette det menneskelige inn i en større sammenheng. Du kan forfølge dine faglige interesser, enten du er opptatt av naturvitenskap og matematikk, språk, samfunn og historie, eller filosofi, kunst og litteratur. Høyere utdanning kan også rette seg mot et spesielt yrke, for eksempel lærer, sykepleier, advokat eller lege. Med høyere utdanning får du gradene bachelor eller master. Med mastergrad får du de høyeste jobbene i arbeidslivet, men bachelorgrad er nok til å kunne velge bredt mellom mange yrker og bransjer.


e r e y ø H dan t u ng i n


HØYERE UTDANNING

AGDER VITENSKAPSAKADEMI

muligheter | 15

Lege, tannlege, psykolog? Vi viser deg veien!

Agder Vitenskapsakademi holder til i Kristiansand. Våre tre erfarne studieveiledere viser deg veien til gode studievalg. Velkommen som søker gjennom Agder Vitenskapsakademi – et trygt valg!

Kontakt Agder Vitenskapsakademi, Kristiansand E-post: study-poland@uia.no (+47) 38 14 14 75/38 14 19 57/38 14 11 05 www.facebook.com/Agder.Vitenskapsakademi www.medicalstudies.no


A

gder Vitenskapsakademi er nordisk representant for tre anerkjente universiteter i Polen, og et Pre-Med college i Berlin. Vi veileder deg så du kan ta et godt valg for din egen fremtid.

MEDISIN, TANNLEGE, FYSIOTERAPI OG FARMASI I POZNAN

Poznan University of Medical Sciences har tilbudt engelskspråklige medisinstudier i 22 år, lengre enn noe annet polsk universitet. PUMS er et ambisiøst universitet med utstrakt internasjonalt samarbeid og ett tusen utenlandske studenter fra hele verden, hvorav over 200 norske. Universitetet tilbyr hele fem ulike studier på engelsk; fire- og seksårig medisin, tannlege, fysioterapi og farmasistudier. Velger du PUMS får du en solid utdanning som gir deg mange jobbmuligheter i Norge eller andre deler av verden. MEDISIN I BYDGOSZCZ

Studietilbud: Poznan University of Medical Sciences, Poznan, Polen ·· Medisin, 6 år ·· Medisin, 4 år ·· Tannlege, 5 år

PRE-MED KURS I BERLIN

·· Farmasi, (Pharm.D.), 6 år

20-ukers Pre-Med kurs med intensiv undervisning i biologi/anatomi, kjemi, fysikk og matematikk. Studiet skal på ett semester gi deg de realfagskunnskapene du trenger for å bli klar for medisinstudier ved et europeisk universitet. Dette er et godt tilbud til deg som vil videreutvikle dine realfags- og engelskkunnskaper og bli kjent med medisinstudiets innhold før du søker opptak til medisin- eller tannlegestudier.

·· Fysioterapi, 3 år

PSYKOLOGI I WARSZAWA Vil du heller studere menneskets psyke og atferd? Da kan det femårige psykologistudiet ved WISP, University of Warsaw være noe for deg. Studiet gir deg mange valgmuligheter. Velger du spesialisering i klinisk psykologi forkortes veien mot arbeid som klinisk psykolog i Norge. WISP bruker forelesere fra mange land, og sammen med et internasjonalt studentmiljø bidrar dette til å gjøre psykologiutdanningen ved WISP til et spennende tilbud i Polens fine, pulserende hovedstad.

Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University, Bydgoszcz, Polen ·· Medisin, 6 år Overseas Medical Education College (OME), Berlin, Tyskland ·· 20-ukers Pre-Med (forkurs i realfag og medisinske fag) WISP, University of Warsaw, Polen ·· Psykologi, M.A., 5 år

www.medicalstudies.no

muligheter | 16

Det engelskspråklige medisinstudiet ved Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University i Bydgoszcz gir deg en god legeutdanning i et internasjonalt studentmiljø. Studentenes fadderordning gir deg en god og trygg start på studiene, og ANSA Bydgoszcz gir deg også mange sosiale opplevelser. Nicolaus Copernicus University ble rangert som det beste polske universitetet innen medisinske fag i den prestisjefylte CWTS Leiden Ranking 2014.


muligheter | 17

HØYERE UTDANNING

drømmer

Gjør til virkelighet WESTERDALS OSLO ACT

Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology (Westerdals Oslo ACT) er en bransjenær og nyskapende høyskole for deg som vil jobbe innen kunst, kommunikasjon og teknologi. På Westerdals Oslo ACT er det kort avstand mellom teori og praksis, mellom student og underviser, mellom høyskole og bransjer.

Hos oss får du en unik og annerledes læringsprosess i et dynamisk og kreativt tverrfaglig miljø, 1700 medstudenter og fagfolk som er aktive i sine bransjer. Vi holder til i Oslo Sentrum og høsten 2016 flytter vi inn i nye, spesialtilpassede lokaler. www.westerdals.no


Enten du vil jobbe med underholdning, som film, TV og spill, om du drømmer om å stå på scenen som musiker eller skuespiller, om du vil jobbe bak scenen, med lys, lyd eller sminke. Eller med programmering, design, ledelse eller markedsføring, kan Westerdals Oslo ACT være skolen for deg. Vi har lange tradisjoner og godt rykte ute i arbeidslivet.

Jeg har aldri sett på studielivet mitt her som en byrde, men en opplevelse for livet, som i tillegg gir meg jobben jeg vil ha.

MNS i Svolvær

V

il du gjøre hobbyen din til jobben din? Brenner du for det du holder på med? Liker du å skrive, eller drømmer du om å lage dine egne spill? Er du kreativ, opptatt av teknologi og har skarpertrang? På Westerdals Oslo ACT finner du andre som deg.

HER FÅR DU VENNER

VI JOBBER PRAKTISK Hos oss jobber du mye praktisk i prosjekter, samtidig som du får teorien du trenger. Studerer du hos oss kommer du i kontakt med noen av de mest spennende arbeidsgiverene. På mange av studiene jobber du ute i bedrift deler av tiden, og du får jobbe med virkelige prosjekter underveis. DU FÅR VIKTIGE KONTAKTER Du undervises av folk som er aktive i sine bransjer. Du har praksis ute i bedrifter og jobber sammen med andre studenter i tverrfaglige prosjekter. Slik bygger du deg samtidig et nettverk, både med de du vil jobbe med i fremtiden og med mulige arbeidsgivere. Dette er utrolig viktig den dagen du skal få deg jobb. På denne måten blir du også vant til å arbeide på samme måte som de gjør i «den virkelige verden». I HJERTET AV OSLO Westerdals Oslo ACT holder til i Oslo Sentrum, ved bydelen Grünerløkka, som er kjent for et pulserende og kreativt uteliv, og hvor de fleste som bor er under 35 år! Oslo er en «liten storby», som det er lett å finne fram i. Det arrangeres utallige festivaler året gjennom. Er du opptatt av musikk, film eller teater finnes det mye å velge mellom, uansett smak.

Ole Vedeler (23)

tar Master i teknologi ved Westerdals Oslo ACT.

– Westerdals Oslo ACT er sted hvor alle er like, men også helt ulike på samme tid. Det er alltid noe å gjøre, fra filmkvelder, spillkvelder og hackathons, til spillkonferanser og storfester. – Sammen med medstudentene har jeg vært med på mange legendariske eventyr: turer til Frankrike, Sverige, Danmark, og ikke minst Hemsedal, har vært noen av de beste opplevelsene i mitt liv. – Jeg har aldri sett på studielivet mitt her som en byrde, men en opplevelse for livet, som i tillegg gir meg jobben jeg vil ha.

muligheter | 18

Som student her er du blant likesinnede, så det er lett å få venner og mye å finne på, også utenom skolearbeid. Mange bruker mye av fritiden sammen med medstudenter, enten det er for å være sosiale i kantina, eller for å jobbe sammen på et eget prosjekt. Kanskje vil du lage en film, eller et spill til smarttelefoner?


Foto: Bardia Koushan muligheter | 19

Slik får du

drømmejobben WIGGO YTTERGÅRD

Headhunter Wiggo Yttergård vet bedre enn de fleste hva som skiller en fantastisk søknad fra en middels god. Her får du oppskriften.


HVA VIL DET SI Å VÆRE HODEJEGER?

HVA SKAL JEG UNNGÅ I EN CV?

– En hodejeger jobber for å finne en kandidat til en bedrift som leter etter nye ansatte. Vi jobber litt som etterforskere, som er ganske moro.

– Unngå ”masse CV”, en du sender til mange. Ikke tenk på design. Ryddig og rent. Unngå skrivefeil.

HVORDAN FINNE UT JEG UT HVA JEG SKAL BLI? – Finn noe du er interessert i, noe du tror på og noe du liker å gjøre. En jobb har bra dager, men også tunge dager. For å komme seg gjennom de tunge dagene, er det viktig at du liker det du gjør. HVA SKAL TIL FOR AT JEG BLIR KALT INN TIL INTERVJU? – Levér en god og ryddig CV. Da blir du fort innkalt til intervju. Vil du bli headhuntet, handler det også om å profilere seg selv på sosiale medier som LinkedIn. Gjør du en god jobb og andre skryter av deg, kan du bli plukket opp.

– Nøkkelordet er ryddighet, det kommer du langt med. Og pass på at det er korrekt. Hva som kommer først av utdanning eller erfaring har ikke noe å si. Trekk frem det du er god på. Resten vil jeg ikke si noe om, fordi det finnes ingen fasit. Det kommer helt an på øyet som ser. Er firmaet lokalt eller internasjonalt? Det er selvsagt forskjell om du søker på hjørnesteinsbedriften på Sotra eller et stort internasjonalt firma. HVORDAN FORBEREDER JEG MEG TIL JOBBINTERVJU? – Gjør research om hvem du skal prate med, bedriften du skal jobbe for, sette deg godt inn i stillingsbeskrivelsen. Hvilke arbeidsoppgaver og hva som kreves for å få den stillingen. Det kan også være lurt å gjøre intervjuet i hodet ditt et par ganger, gjerne øv med en du stoler på som gir deg ærlige tilbakemeldinger. Det kan være en god venn eller en i familien. SKAL JEG FØRE OPP FRITIDSINTERESSER I SØKNADEN? – Kommer an på hvor imponerende søknaden din er. Er du tjuefem år med sunne fritidsinteresser, så gir det et inntrykk av gode egenskaper. Interesser kan faktisk si mye om en person. At du er lagspiller og konkurranseperson for eksempel.

– Det kommer an på øyet som ser, og i flere tilfeller kan det være positivt. Legg i så fall inn et profesjonelt bilde og ikke et partybilde fra Ibiza. BRUKER DERE SOSIALE MEDIER FOR Å FINNE KANDIDATER? – Vi bruker LinkedIn veldig mye, noe de fleste andre headhuntere også gjør. Jeg anbefaler alle å opprette LinkedIn og kvalitetssikre informasjonen der. Få ut CVen og gjør den søkbar for de som leter etter folk. Overraskende få universitetsstudenter er på LinkedIn, så hiv deg på bølgen. Over 70% av rekrutteringen vår starter nemlig på LinkedIn. HVA BETYR KOMMENTARER OG PERSONLIGE BILDER PÅ SOSIALE MEDIER? – Det betyr mye. Har opplevd at kandidater har blitt tilbudt stilling muntlig. Deretter har kunden trukket tilbudet grunnet ”grums” om kandidaten på Facebook. Vi hodejegere driver detektivarbeid, så tenk over hva du legger ut. Er dette noe foreldrene mine eller en arbeidsgiver tåler å se eller lese? HVA TENKER DERE OM HULL I CVEN? – Det kan være familietragedie eller jordomseiling. Er du komfortabel med å skrive hva grunnen er gjør du det, men vær forberedt på at intervjueren vil stille spørsmål. Har du reist rundt i verden, er det en egen type erfaring og du fremstår som verdensvant. HVOR MYE TELLER KARAKTERENE MINE I EN JOBBSØKNAD? – Kommer du rett fra skolen og ikke har jobberfaring å vise til, teller karakterene mye. Har du femten års erfaring, er det det vi ser på og ikke karakterene. Til deg som ikke har så gode karakterer å vise til og fortsatt går på skole; det kan være lurt å skaffe seg en jobb ved siden av studiene.

muligheter | 20

HVORDAN SKRIVER JEG EN GOD CV OG SØKNAD?

SKAL JEG LEGGE INN BILDE I CV-EN?


muligheter | 21

Treffer du en tidligere folkehøgskoleelev, vil han eller hun gjerne si at det var det beste året i livet. Det er lettere å se hvor man skal og hvem man er etter ett år på en folkehøgskole. Her er tid til fordypning i fag, og tid til å prøve ut nye fag. Man får prøvd seg i samarbeid med andre eller du må utfordre deg selv på nye områder. Det du virkelig har talent for, har kanskje aldri slått deg før. Eller du kan få styrket troen på hva du vil jobbe videre med. Skal du studere videre på høyere offentlig utdanning, enten høgskole eller universitet, får du med deg 2 tilleggspoeng på ordinær kvote for fullført skoleår, gitt at du har hatt minst 90% oppmøte.


e k l o F gø r h ole k s


FOLKEHØGSKOLER

FOLKEHØGSKOLENE

muligheter | 23

Med flere hundre fag Bredt fagtilbud Med stor bredde i fag og linjer, tilbyr folkehøgskolene et intenst år med tid for læring, tid for refleksjon, tid for veiledning, tid for opplevelser og tid for personlig og sosial vekst. ·· Ca. 7000 elever på de 78 norske folkehøgskolene. ·· Alle er internatskoler, fins over hele Norge, og en felles nordisk skole ligger i Sverige. ·· Over 400 ulike fag. De fleste har ulike tilbud, enkelte har spesialisert seg i én fagretning. ·· 11 prosent av norsk ungdom går et år på folkehøgskole. ·· Gjennomsnittsalder 19 år. De fleste har 18 års grense, noen få tar inn elever ned til 16 år. Ta kontakt med Folkehøgskolekontoret for oversikt. ·· Folkehøgskole gir 2 konkurransespoeng til høyere utdanning. ·· Undervisningen er gratis, elevene betaler for mat, bolig, skolemateriell og reiser. ·· Pris mellom 72.000 og 140.000 kr., avhengig av linjevalg og turer. ·· Elevene får støtte fra Lånekassen etter vanlige regler. www.folkehogskole.no


V

eltrent sportsjournalist, båtbygger, forfatter, musikkproduksjon, fotball, sirkus eller lederskap? På Folkehøgskolene har du flere hundre fag å velge mellom. Mangler du studieplass til høsten, er det fortsatt ledige plasser på folkehøgskolene. – Folkehøgskolene har et enormt spenn av forskjellige linjer. På de 79 skolene kan man velge mellom hele 400 forskjellige fag, forteller informasjonsrådgiver Øyvind Krabberød ved Informasjonskontoret for folkehøgskolene som i år som i fjor har landets mest fornøyde elever ifølge målinger. VELTRENT JOURNALIST På Skjeberg folkehøgskole kan du velge faget sportsjournalistikk og idrett. Fagfeltet er for deg som er glad i aktiv idrett og som vil prøve deg som sportsjournalist. Du får opplæring i reportasje og fotojournalistikk parallelt som du trener tre til fire økter i uka innen forskjellige idrett og debatterer om ulike idrettsrelaterte tema.

Faget lederutvikling på Fredly folkehøgskole er for deg som har gått et år på folkehøgskole og som ønsker å utvikle deg som medmenneske med fag som ledelsesteori, kommunikasjon, relasjonsbygging og psykologi. FORFATTERSKAP På Danvik folkehøgskole kan du ta fatt på forfatterstudiet som skal utvikle og bygge videre på studentenes egen kreativitet og skriveglede, kunnskap om flere sjangere som blant annet prosa, lyrikk og ulik manusskriving og få utvidet kunnskap i litteratur og tekstanalyse. SPILLAKADEMI OG FREESTYLE Folkehøgskolene kan tilby fag som få andre skoler kan tilby. Krabberød nevner blant annet spillakademiet ved Buskerud folkehøgskole eller freestyle-linja på Rødde folkehøgskole i Trondheim. Voss folkehøgskole har egen linje for ekstremsport frisport ekstrem - og det finnes flere multisportslinjer med ekskursjoner til flere verdensdeler. – På Bjerkely i Hedmark kan du studere tegneserieproduksjon. På Risøy folkehøgskole tilbyr de kunst & fotosafari, mens du ved Ringerike folkehøgskole kan studere visual arts, for å nevne noen av mulighetene, sier Krabberød.

Fotballstudier gir deg muligheter som trening i Brasil, beachfotball på selveste Copacabana, Premier League i England, trening i Barcelona og studier av Messi og andre stjerner på Camp Nou. Velger du linjen GloBall United ved Solborg folkehøgskole i Stavanger, tar du en ball under armen og legger ut på tur til Afrika og Sør-Asia og ser hva som skjer. STAND UP OG MIDT-ØSTEN Er du opptatt av fred og solidaritet kan du velge et år ved FN-akademiet på folkehøgskole Ringsaker og det som kanskje er ditt første steg på veien mot et hårete mål om fred i Midt-Østen. Vil du heller få folk til holde fred ved å le, finnes det en egen stand up-linje for det. Satser du mot stjernene så bør du vite at mange av dagens største norske skuespillere er klekket ut ved teaterlinjene på folkehøgskolene. BÅTBYGGER OG BAKER Til båtbyggeriet ved Fosen folkehøgskole kommer mennesker fra hele verden for å lære seg norsk båtbyggertradisjon fra treet står i skogen til båten er på vannet. Mange elever fra båtbyggerlinja har gått videre med båtbygging eller andre håndverk etterpå. På Karmøy folkehøgskole kan du få en innføring og lære om baker- og konditorfaget. COSPLAY KOSTYMEDESIGN Namdals folkehøgskole starter landets første og foreløpig eneste skoletilbud hvor du lærer deg å sy dine egne cosplay-antrekk, og hvor du får anledning til å besøke cosplayevents i Norge og utlandet. Her lærer du teknikker innen søm, tegning, modellering og video og foto. TRENDER – Idrett og sport er blant folkehøgskolenes mest populære linjer. Men også fred, solidaritet og internasjonale fag er attraktive. Det skyldes nok ikke bare at solidaritetstanken er godt forankret, men trolig også at det er en stor reiselyst blant unge mennesker. Og den får de også tilfredsstilt ved disse studiene, sier Øyvind Krabberød. Han forteller at også linjer som musikk, musikal, vokal og sing -songwriter er populære og nok gjenspeiler noe av populariteten til programmer som Idol og X-factor. Tekst: Freddy Kongsberg Fortsetter på neste side —>

muligheter | 24

LEDELSE

MESSI OG COPACABANA


muligheter | 25

Fortsettelse:

Gir deg et forsprang

H

eidi Nordby Lunde (42) er stortingsrepresentant for Høyre, tidligere kommunikasjonsdirektør, skribent, samfunnsdebattant, blogger – og en stor tilhenger av

folkehøgskolene. – Folkehøgskolen kan gi deg et forsprang når du går videre i utdanningen. Jeg tror alle bruker året forskjellig, og det er noe av det fineste med folkehøgskolen. Jeg var faktisk sjenert på videregående, men når jeg flyttet bort fikk jeg en sjanse til å gå ut av den firkanten jeg var plassert i. Å gå på på folkehøgskole åpner opp for et rom der ingen kjenner deg. Det er veldig befriende, sier Nordby Lunde, som har representert Høyre på Stortinget siden 2013

og sitter nå også i finanskomiteen. «GULLBLOGGEN» Heidi Nordby Lunde er også kjent for pionerarbeidet som hun ledet for ABC Startsiden innen brukergenerert innhold i nyhetsproduksjon i nettavisen ABC Nyheter. Det var her begrepet borgerjournalistikk i Norge ble introdusert. I 2005 vant hun Dagbladets «Gullbloggen» for Norges beste blogg. Hun har blogget for magasinet Henne og hatt egen spalte i Forsvarets Forum. Nå skriver hun om sosiale medier for Kampanje. Som om ikke dét er nok, har hun de senere årene også blitt mye brukt som kommentator i NRK og TV2 Nyhetskanalen innen trender og bruk av sosiale medier.


Alle har godt av et år på folkehøgskole

Ett år på folkehøgskole åpner opp for et rom der ingen kjenner deg. Det er veldig befriende.

HOLTEKILEN FOLKEHØGSKOLE

·· Folkehøgskolene gir læringsglede. (Undersøkelse av elevers selvevaluering 2014) ·· Folkehøgskolene styrker elevenes samarbeidsevner og deres sosiale kompetanse. (Undersøkelse fra NTNU 2010)

Den selverklærte liberalisten er oppvokst på Veitvet i Groruddalen og på Bestum. En del år etter videregående, falt valget på Holtekilen Folkehøgskole i Stabekk, som hadde kort vei til Oslo, der hun et par ganger i uken måtte inn til politiske møter. Faglinja som fristet Nordby Lunde på begynnelsen av 90-tallet var medier og kommunikasjon. På folkehøgskolen ble hun elevenes stemme inn mot rektor og året satte også sterke følelser i sving.

Best på kundetilfredshet

– Jeg var litt eldre enn de fleste som gikk der på den tiden, så det var helt naturlig at jeg ble elevrådsleder. Det arbeidet fikk jeg mye igjen for. Jeg lærte om drift og budsjetter, om elevklager og i det hele tatt det å være elevenes stemme inn mot rektor. Da vi sluttet på skolen, syntes jeg det var litt teit med alle som gråt i gangene, men tror du ikke jeg klarte å grine offentlig når jeg skulle holde avskjedstalen?

Folkehøgskolene oppnår de beste resultatene når tidligere elever ved folkehøyskoler, universiteter, høgskoler og annen høyere utdanning vurderer sine erfaringer. Det gjelder faktorer som image, forventninger, produktkvalitet, service, tilfredshet og lojalitet. Det viser en undersøkelse fra analysebyrået EPSI høsten 2014.

·· Folkehøgskolene gir faglig utvikling: Et intensivt skoleår gir god faglig utvikling innen både linjefaget og valgfagene. I tillegg har skolene prosjektuker, studieturer og samarbeid med eksterne organisasjoner.

DU BLIR DINE VALG I likhet med mange andre som har vært elev ved folkehøgskoler, mener hun dèt året på mange måter forandret livet. – Alle valg får konsekvenser, du blir dine valg. Også mitt liv ville sett annerledes ut hvis jeg ikke hadde valgt å gå på folkehøgskole, sier Nordby Lunde. Tekst: Freddy Kongsberg

Ønsker du mer informasjon om folkehøgskolene? www.folkehogskole.no E-post: post@folkehogskole.no Tlf 22 47 43 00

muligheter | 26

·· Folkehøgskolene gir samfunnsforståelse og økt demokratisk deltakelse. (Folkehøgskoleelever deltar mer i samfunnslivet enn andre, undersøkelse fra NTNU 2010)


muligheter | 27

B o Huset ditt. Skolen din. Kirken, idrettshuset og den nye rundkjøringen, parken, kjøpesenteret og fiskemottaket. Alt er bygget av glade håndverkere som har valgt bygg- og anleggsteknikk. Har du praktisk sans? Liker du å være nøyaktig og har du godt håndlag? Er du selvstendig, men trives også med å arbeide i team? Utdanningsprogrammet omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg med tilhørende tekniske installasjoner, hvor det stilles strenge krav til kvalitet og sikkerhet.


g g y B an g o ggs k k e l kni e t


Når konserthuset åpnes med kor og orkester, har vi alt spilt ferdig Når den nye bybrua innvies av kongen, har vi reist hjem Når biskop vigsler den nye kirken, er vi i gang med å bygge hotell på kaia

Du som er praktisk anlagt, og som synes det er tøft at det du arbeider med blir til noe synlig og viktig for samfunnet. Du som synes det er bra med variasjon, litt ute, litt inne, noe veldig stort og noe lite. Sats på en fagutdanning i Bygg- og anleggsbransjen! Det gir mange spennende jobbmuligheter, stor frihet og god lønn! ww.ebafilm.no

Sats på et yrke innen bygg og anlegg! EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) har 231 medlemsbedrifter som spenner fra de største riksdekkende entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører. Byggopp er en landsdekkende kjede bestående av 10 opplæringskontor med tilknytning til EBA. Besøk hjemmesiden www.byggopp.no. Her finner du nyttig informasjon enten du skal velge utdanning, søke læreplass, er lærling eller har lærlingeansvar – eller rett og slett er interessert i fagutdanning

www.byggopp.no

www.eba.no


“ Utdanning er

Nelson Mandela

muligheter | 30

det viktigste vĂĽpen hvis vi vil oppnĂĽ forandring i verden.


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

VEIDEKKE

muligheter | 31

Bygger kompetanse

Veidekke er en av Skandinavias største entreprenører og eiendomsutviklere. Selskapet bygger bl.a. skoler, kjøpesentre, kulturhus, broer, veier og jernbanelinjer.

traineer utfordrende arbeidsoppgaver og tidlig ansvar. Veidekkes interne utdanningsprogram skjer gjennom Veidekkeskolen.

Veidekke bygger også kompetanse, og er alltid på utkikk etter nye, dyktige medarbeidere. Som en av landets største lærlingbedrifter har Veidekke over 200 lærlinger fordelt på elleve fagområder og tre land. Samtidig får over 100

veidekke.no twitter.com/veidekke_asa youtube.com/veidekkeasa

Veidekke – lokalt nærvær, skandinavisk styrke.


V

eidekke satser bevisst på ungdom. Gjennom tett oppfølging og kursing vil du få muligheten til å bygge karriere i en bransje som er viktig for utviklingen av landet. Vi tok en prat med trainee Kristoffer Sele (25) – en ung og fremadstormende driftsleder hos Veidekke. Kristoffer Sele har alltid hatt interesse for byggog anleggsbransjen. Først utdannet han seg til tømrer, deretter ble det bachelor som byggingeniør ved Høyskolen i Bergen. Den tidligere Karmøybuen tar nå fatt på sitt andre år som driftsleder i storkonsernet Veidekke.

Veidekke er Norges største entreprenør og eiendomsutvikler, noe som er et kvalitetsstempel i seg selv.

HVORDAN BLE DU ANSATT?

HVORDAN ER DET Å VÆRE TRAINEE I VEIDEKKE? – Veidekke er Norges største entreprenør og eiendomsutvikler, noe som er et kvalitetsstempel i seg selv. Det å bli tilbudt en stilling som trainee i Veidekke som nyutdannet ingeniør er helt klart en god start på karrieren. Traineeordningen i Veidekke skal sikre at du som nyutdannet kommer opp på et høyest mulig kompetansenivå i løpet av dine to første år i Veidekke. Dette sikres gjennom utfordrende arbeidsoppgaver, tett oppfølging fra mentor og leder, og et obligatorisk kursprogram som skal være gjennomført i løpet av traineeperioden. tillegg så har du en god startlønn som nyutdannet ingeniør hos oss. HVA ER DET BESTE MED JOBBEN? – Ingen dag er lik som driftsleder i Veidekke. Jeg gleder meg mest til å møte hyggelige kolleger, og ta fatt på spennende og krevende arbeidsoppgaver. Som leder bør du like å jobbe med mennesker, være hardtarbeidende og utvise stå-på-vilje. Kommunisere tydelig, ta tak når det kreves og ha et godt humør. Du har gode karrieremuligheter i Veidekke, og med hard jobbing og gode resultater tror jeg du kan komme langt.

VISSTE DU AT: I Veidekke har du gode karrieremuligheter! – Veidekke har kontorer nesten over hele landet, så om du flytter på deg, behøver ikke det å sette en stopper for karrieren din. – Veidekke har totalt elleve fagområder, med utallige ulike arbeidsoppgaver. – Er du aktiv, interessert og tydelig på hvor du vil, blir det lagt til rette for deg med blant annet kursing slik at du får riktig kompetanse for å nå målene dine.

muligheter | 32

– Jeg fikk for første gang presentert meg for Veidekke på et arrangement i Bergen. Der leverte jeg inn søknad til sommerjobb, fikk tilslag og endte opp med fast jobb etter endt studie. Nå jobber jeg som driftsleder og må sørge for god planlegging og sikker og effektiv drift på prosjektet. Jeg leder også Veidekkes fagarbeidere, og har til tider ansvar for å koordinere arbeidet til noen av våre underentreprenører.


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

ÅSEN & ØVRELID AS

muligheter | 33

Sammensveisa gjeng

Åsen og Øvrelid AS er total- og hovudentrepenør innan offentleg og privat sektor i Sogn og Fjordane. Selskapet blei grunnlagt i 1988 av Leif Arne Åsen og Helge Øvrelid, båe frå Jølster. I 1996 fusjonerte selskapet med betongfirmaet Brødrene Sunde AS, eigd av Halvar og Stig Sunde. Desse fire er i dag eigarane av selskapet. Gjennom over 20 år har Åsen og Øvrelid AS opparbeidd seg ein solid posisjon i byggebransjen i Sogn og Fjordane. Denne posisjonen skal vi halde også i framtida. Og vi skal møte stadig strengare krav og forventingar

frå både marknaden, byggherrar og myndigheiter med solid innsikt, kompetanse og leveringsdyktigheit. For å klare dette treng vi dei beste medarbeidarane. Vi har mange av dei allereie i dag, men vekst og utvikling krev også påfyll av nye talent. Vil du vere med oss vidare? Kontakt: Åsen & Øvrelid as Postboks 506 – 6803 Førde Tlf: 57 72 38 50 · Faks: 57 72 38 51 post@aasen-ovrelid.no www.aasen-ovrelid.no


Å

sen og Øvrelid har opparbeidd seg ein solid posisjon i byggebransjen i Sogn og Fjordane og er kjende for eit godt og samansveisa arbeidsmiljø. Prosjektingeniør Martin Skei Bakketun (25) fortel korleis det er å jobbe i Åsen og Øvrelid. KVEN ER DU OG KVA SLAGS UTDANNING HAR DU? – Eg er fra Førde og jobbar som prosjektingeniør hos Åsen og Øvrelid. Eg har gått bachelor på høgskulen i Bergen på byggingeniør-linja. KORLEIS STARTA DITT FORHOLD MED ÅSEN & ØVRELID? – Eg begynte her på hausten 2012. Eg jobba først nokre månader ute på byggeplassen først for å få forståing for korleis ein byggeplass fungerer – før eg begynte inne på kontoret. HVA ARBEIDSOPPGÅVER HAR DU?

KVIFOR STARTA DU I BEDRIFTA OG KVA VIL DU SEIE TIL PERSONAR SOM VURDERER Å SØKE? – Eg syntes Åsen og Øvrelid virka som eit interessant firma med mange store prosjekt. Eg visste også at dette var det største firmaet i Sogn og Fjordane og såg derfor for meg at det var her eg kunne få størst utfordringar i området. Eg anbefaler andre å søke seg her fordi det er ein fin plass med mange kjekke kollegaer der du stadig møter nye utfordringar som må løysast kjapt og ikkje minst at det du jobbar med blir noko fysisk du han ut og sjå resultatet av.

Prosjektingeniør

VISSTE DU AT: Åsen & Øvrelid AS rekrutterer fagarbeidarar og lærlingar i ulike fag? ·· Vi ønskjer å kome i kontakt med dyktige, engasjerte og sjølvstendige fagarbeidarar til prosjekt hovudsakleg i Sogn og Fjordane. ·· Er du ung og nysgjerrig på byggebransjen? Då oppmodar vi deg til å ta utdanning i vidaregåande opplæring. Etter utdanninga er du velkomen til å søkje læreplass hos oss. Fleire av våre leiarar har «gått gradene» i selskapet, så hos oss er det gode karrieremoglegheiter vidare! ·· Vi ønskjer både nyutdanna og personar med røynsle frå prosjektleiing/ byggeplassleiing velkomne som søkjarar. For rett person kan også ei slik stilling omfatte prosjekteringsleiing i totalentreprisar. ·· Dersom du har desse eigenskapane, så kan vi tilby ein utfordrande og til tider hektisk jobb, med ordna arbeidstilhøve, gode lønsvilkår, bonus- og forsikringsordningar!

muligheter | 34

– Eg hjelper prosjektledarane med ulike oppgåver når tida deira ikkje strekk til. I tillegg driv eg mykje med kalkulering av nye prosjekt. Hentar inn og samanliknar priser, samt syr saman tilbod vi leverer kunden. Og når vi har fått bygga, er eg blant anna med prosjektleiaren der vi bestiller varer og jobbar med framdriftsplan.

Martin Skei Bakketun


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

MASKINGROSSISTERNES FORENING

muligheter | 35

Arbeider for felles interesser

Maskingrossisternes Forening (MGF) er en bransjeforening og medlemsmassen favner bedrifter av mange slag og størrelser. Vi har medlemmer som importerer og selger maskiner innen disse bransjene: ·· Verktøymaskiner ·· Anleggsmaskiner

Vi er en forening som arbeider for bransjens store og små felles interesser, herunder: ·· Være en samlende enhet for medlemsbedriftene, skape bransjenettverk ·· Arbeide for medlemsbedriftenes felles interesser, faglig, politisk og sosialt

·· Gaffeltrucker

·· Være “aktuelle”. Vi skal synes i pressen og ha et nettverk med andre foreninger og organisasjoner som er aktuelle samarbeidsgrupperinger som gir utbytte for våre medlemmer.

·· Trebearbeidende maskiner

www.mgf.no

·· Kompressorer ·· Slipeverktøy

·· Kraner


H

va er en maskingrossist? Medlemsmassen i MGF favner bedrifter av mange slag og størrelser over hele landet. Fellesnevneren er at selskapene er registrert i Norge, og ”omsetter maskiner eller teknisk utstyr i et slikt omfang og på en slik måte at det er naturlig å betegne firmaet som maskingrossist”.

Marius Forsell (21)

- anleggsmaskinmekanikerlærling -

En forutsetning for medlemskap i MGF er at selskapet overholder lovgivning og foreningens interne etiske regler om illojal konkurranse. MGF arbeider for å styrke og utvikle bransjen og arbeider for maskinbransjens felles interesser og rammevilkår, gjennom medlemsaktiviteter, myndighets-kontakt og medietiltak. MGF SKAL: ·· Være en samlende enhet for medlemsbedriftene – utvikle bransjenettverk

Hvilken utdanningsbakgrunn har du?

·· Være “aktuelle”, synlige og tydelige – vi skal synes i media, og ha et nettverk med andre bransjeforeninger og organisasjoner som gir utbytte for våre medlemmer

– Jeg har gått mekanikerlinjen på videregående skole, og under Vg3 ble jeg utplassert tre uker i Volvo Maskin. Det er perfekt å jobbe mens man går på skolen!

På denne måten ivaretar man en sunn konkurranse, bedrer trivselen innad i bedriftene og øker sjansen for positiv bransjeutvikling. En viktig del av MGFs virksomhet er messene ”Den Tekniske Messen” og maskinmessen ”Vei og Anlegg”, som vi arrangerer hvert tredje år. Begge messene har rundt 200 utstillere fra inn- og utland, og er den viktigste møteplass for kunder og virksomheter innen verktøy- og anleggsmaskinbransjene. Her treffes bransjens aktører og vi ønsker også ungdommen hjertelig velkommen slik at dere selv kan se at dette er en spennende bransje med mange muligheter! På MGFs hjemmesider kan du se en film om hvordan hverdagen til en servicetekniker kan være. Her kan du også finne ut hvem som er medlemmer i MGF og lese om messene våre.

Jeg har gått mekanikerlinjen på videregående skole, og under Vg3 ble jeg utplassert tre uker i Volvo Maskin. Det er perfekt å jobbe mens man går på skolen!

Hva gjør en anleggsmaskinmekaniker? – Jeg arbeider blant annet med gravemaskiner, hjullastere, og dumpere. Det er fullt kjør. Så lenge man er interessert, er det alltid jobb å gjøre. Jeg gleder meg til hva som venter meg neste dag på jobb. Det er aldri en lik hverdag.

Hvilke mennesker passer til dette yrket? – Man må like å skru! Samtidig er det viktig å være løsningsorientert. Man bør vite hva det vil si å fjerne en ting og erstatte det med noe annet. Alle kommer langt med å vise initiativ.

Hvor er du om fem år? – Da jobber jeg her som servicemekaniker, og har egen servicebil. Det virker kjempespennende!

muligheter | 36

·· Arbeide for medlemsbedriftenes felles interesser – faglig, politisk og sosialt


muligheter | 37

Elektrofag er et stort fagområde og du kan arbeide innenfor mange bransjer og yrker. Det er lett å tenke strøm og elektronikk, men la deg ikke lure. Fagretningen spenner fra sjø til land – til lufta! Hva med å arbeide offshore? Eller kunne du tenke deg å reise verden rundt om bord på båt? Eller kanskje få tog på skinner eller biler på veien? Velger du elektrofag må du kunne arbeide nøyaktig, sikkert og systematisk, og du bør være serviceorientert. Logisk tenkemåte og kreativitet er også viktig, både for å kunne løse konkrete oppgaver og for å utvikle nye produkter. Ofte er det et krav at du har godt fargesyn. Det er viktig å skille mellom gul og grønn ledning.


t k e l E g a f

– o r


muligheter | 39

BLI EN DEL AV LØSNINGEN

Vil du skape et bærekraftig samfunn?

V

erden står akkurat nå midt oppe i en energirevolusjon. For at overgangen fra fossil til fornybar energi skal fortsette, må den teknologiske utviklingen skje raskt.

– Samfunns- og klimaengasjement kan være et godt utgangspunkt for å utdanne seg innen elektro. Det gir muligheter til å jobbe med teknologiske klimaløsninger til beste for kloden og for menneskene. Vi trenger mennesker med ulike egenskaper. Noen må forske frem løsningene, andre kan formidle dem, atter andre kan bygge og utvikle dem.

Vannkraft er ryggraden i norsk kraftproduksjon, og vil i lang tid framover sikre en robust og klimavennlig energiforsyning. Vi trenger dyktige problemløsere som skal utvikle morgendagens kraftsystemer. Velger du en fagutdanning som energimontør eller energioperatør, eller en ingeniørutdanning innen elkraft, bygg eller maskin, kan du få en spennende karriere i en næring i sterk vekst. Jobb med fornybar energi, og bli en del av løsningen! Les mer på: www.energinorge.no/studier www.ungenergi.no

www.lo.no


Om du ein dag skulle Om du ein dag skulle Om du ein dag skulle Om du ein dag skulle Om du ein dag skulle skulle gå på ein smell Om du ein dag Om skulle du ein dag skulle gå på ein smell gå på ein smell gå på ein smell på ein smell dag gå skulle er det godt å være LO-medlem detergodt å smell være LO-medlem det godt å være LO-medlem gåererpå ein gå ein smell er detLO-medlem godtpå å være LO-medlem det godt å være mell er det godt å være LO-medlem er det godt å være LO-medlem Ikkje sel deg sjølv og din arbeidskraft til dårlege vilkår –

sel degsel sjølv din arbeidskraft til dårlege vilkår Ikkje degog sjølv og din arbeidskraft til dårlege vilkår – medlem Ikkje meld eit www.lo.no og– Ikkje selLO-forbund deg sjølv ogpå arbeidskraft til med dårlege vilkår – Ikkje sel deg deg sjølvinn ogi din arbeidskraft tildin dårlege vilkår –bli meld deg inn i eit LO-forbund på www.lo.no og bli med meld deg inn i eit LO-forbund på www.lo.no og bli med Ikkje sel deg sjølv og din arbeidskraft Ikkje til dårlege sel deg vilkår sjølv – og din arbeidskraft til dårlege vilkår – rlege vilkår – på arbeidet for eit meir inkluderande arbeidsliv og eit betre

deg ioginn eit påmed www.lo.noogogblibli med meld inn i eit meld LO-forbund på www.lo.no og bli meld deg inndeg isamfunn. eitarbeidet LO-forbund påeitwww.lo.no meldinn deg bliLO-forbund i med eit LO-forbund på arbeidet for eit for meir inkluderande arbeidsliv ogpåeitwww.lo.no betre på meir inkluderande arbeidsliv og eit betre med no og bli med arbeidet for eit inkluderande arbeidsliv betre på arbeidet for eitpå meir inkluderande arbeidsliv og eit betre påtilarbeidet eit meir påarbeidsliv arbeidet og formeir eit eit betre meir inkluderande arbeidsliv ogog eiteit betre dskraft vilkår – inkluderande samfunn. dsliv og eitdårlege betreforsamfunn. samfunn. samfunn. samfunn. samfunn. Vil med du vite meir om dine rettar i på www.lo.no og bli Vil du vite om dine rettar i meir iom dine rettar i Vil du viterettar meir dine rettar arbeidslivet? vår jobbhåndbok-app: du vite meir om dine i om Vil du vite erandeVil arbeidsliv eitmeir betre VilSjekk du vite meir Vil duog vite meir om dine rettar i om dine rettar i arbeidslivet? vår jobbhåndbok-app: arbeidslivet? Sjekk vårSjekk jobbhåndbok-app: arbeidslivet? Sjekk vår jobbhåndbok-app: arbeidslivet? Sjekk vår jobbhåndbok-app: arbeidslivet? Sjekk vår jobbhåndbok-app: arbeidslivet? Sjekk vår jobbhåndbok-app:

ri

åndbok-app:www.lo.no no o www.lo.no

www.lo.no


ELEKTROFAG

NORMATIC

muligheter | 41

– Vi skaper smarte løsninger

Normatic AS skal levere avanserte automatiserte driftskontrollanlegg i den norske marknaden, og skal satse på systemintegrasjon og OPC baserte grafiske toppsystem i kombinasjon med funksjonsrike og driftssikre automasjonsløysingar lokalt i anlegga. Hovedforretningsområda er vatn- og avløpsautomasjon, byggautomasjon og maritim automasjon. Sidan oppstarten av i 1998 har selskapet hatt ei positiv utvikling, og vi kunne i 2008 flytte

inn i nye og tidsriktige forretningslokal på Nordfjordeid. Normatic AS har sitt hovedkontor på Nordfjordeid, med kontor i Førde og Lillehammer. Kontakt: Postboks 132, Sjøgata 103, 6770 Nordfjordeid (+47) 57 86 48 50 post@normatic.no www.normatic.no


M

ed den nye leiestjerna, «Vi skaper smarte løsninger», på plass jaktar Normatic AS no fleire medarbeidarar og ny kompetanse.

Teknologibedrifta Normatic på Nordfjordeid har ambisjonar om ein årlig vekst på ti prosent i åra framover og ser eit stort potensial innan det maritime området.

Vi gir kunden kontroll i kvardagen. Vi gir dei verktøyet som kan styre prosessane.

– Vi gir kunden kontroll i kvardagen. Vi gir dei verktøyet som kan styre prosessane, smiler dei tilsette. Normatic er ei av dei leiande bedriftene innan styring, regulering og overvaking av vatn, avløp og tekniske installasjonar i større bygg. Bedrifta har kundar over heile Norge, mellom anna med 150 kommunar og fylkeskommunar i kundeporteføljen. FORRETNINGSOMRÅDA

– Denne marknaden er i kraftig vekst. Mange av dagens båtar er for små, så det kjem til å bli bygd fleire nye båtar i tida framover, både nasjonalt og internasjonalt.

Hans Inge Solheim Daglig leder

VEKST PROSJEKTET I NORDFJORD Gjennom «Vekstprosjektet i Nordfjord» er Normatic AS inne i ein prosess med organisasjonsutvikling og spissing av aktivitetane. Prosessen analyserer nosituasjonen og fokuserer på kva som skal til for å gi bedrifta vekst i åra framover.

Normatic har lang erfaring og unik kompetanse innenfor:

– Dette krev av vi fortsatt har fokus på kompetanseutvikling og rekruttering. Bedrifta består av eit stort spenn med fagfolk. Ingeniørar innan automasjon, elektro, og data saman med teknikarar innan automasjon, elektro og IT utgjer hovudtyngda. Vi er alltid på jakt etter kompetent personell som ønskjer arbeid innan våre fagområde. Vi tilbyr og lærlingeplassar innan automasjon, elektro, dataelektronikk og tavlemontasje.

• Engineering

Med «Vi skaper smarte løsninger» som leiestjerne vil Normatic fortsette å bidra til nye og avanserte system for automatisert driftskontroll. Dette er løysingar som i eit større bilde er med å påverke miljø, velferd og samfunnsøkonomi i Norge. Vi håper dei tilsette skal ha ei kjensle av å bidra til dette, og med denne leiestjerna skal vi halde fokus og la oss inspirere for framtidig vekst.

• Idriftssetting

• Webbasert driftskontroll • Prosesstyring • Tavleproduksjon • Programmering • Systemintegrasjon • Programvareutvikling • Kommunikasjonsløsninger

muligheter | 42

– Vi vil no spisse oss innanfor dei tre hovudområda våre, vatn-og avløpsautomasjon, byggautomasjon og maritim automasjon, fortel daglig leder, Hans Inge Solheim, som ikkje minst ser eit stort vekstpotensial innan det maritime, da spesielt brønnbåtar.


ELEKTROFAG

STATKRAFT

muligheter | 43

Innovativt og internasjonalt

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi. Vi produserer vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme frå 403 kraftverk i 14 land, og er ein global markedsaktør innan energihandel. Statkraft utviklar òg fleire nye vannkraftverk og vindparkar i Europa, Asia, Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Afrika.

Det betyr at dersom du har lyst til å arbeide med fornybar energi, er det jobb for deg nesten uansett kor du vil jobbe eller kva du vil jobbe med. Statkraft har lærlingplassar over heile landet, eit sommarprosjekt for studentar og tilbyr eit av Noreg sine mest populære traineeprogrammar når du er ferdig med å studere.

Vi har kontorer og kraftverk i hele Noreg, frå Vest- Agder i sør til Finnmark i nord, og vi har verksemd i meir enn 20 land rundt om i verda. Våre 4200 ansatte er både lærlingar, fagarbeidarar, ingeniørar, økonomar, samfunnsvitarar, matematikarar og geologar.

Les meir om våre spennande moglegheiter og prosjekter på www.statkraft.no eller vår Facebook-side. Du kan óg følgje våre traineer og kva dei gjer på bloggen deira https://statkrafttrainee.wordpress.com


V

il du jobbe med fornybar energi? Statkraft er størst i Europa innan fornybar energi, og tilbyr utfordrande arbeidsoppgåver i et innovativt og internasjonalt miljø med høy etisk standard. Vi tok ein prat med Bjørn Hesjevoll Winge (28) om korleis det er å jobbe i Statkraft.

VISSTE DU AT: Statkraft er hovedsponsor til Norges Skiskytterforbund!

KVA GÅR JOBBEN UT PÅ? – Eg jobbar som produksjonsplanleggar og har ansvar for energidisponering for heile regionen, samt å «holde tråden» i den daglege manøvreringa av magasin for å utnytte ressursane på ein best mogleg og effektiv måte, i tillegg å ivareta miljøaspektet på ein best mogleg måte. I nært samarbeid med andre funksjonar i eigen avdeling (inkluderer bl.a. revisjonsplanlegging, produksjonsplanlegging, døgnkontinuerleg drift av anlegga), kraftsentralmiljøet, kraftverksgrupper og teknisk avdeling. KVIFOR STATKRAFT?

KVA UTDANNING TRENG EG? – Statkraft er ei bedrift som har bruk for det aller meste, her er arbeid for elektrikarar, mekanikarar, økonomar, ingeniørar og folk som har bakgrunn frå dei aller fleste slags utdanningar. For min eigen del starta eg som lærling innanfor elektro/mekanisk, og har komme eit godt stykke på vegen med det. Her er moglegheiter for alle!

Tiril Eckhoff

- student og landslagsutøver – Eg er stolt av å bera Statkraft på armen. Det er eit berekraftig og miljøvennleg selskap, noko eg står for. Statkraft har òg vannkraftverk og andre kraftverk i kriker og kroker av Noreg. Så når eg går med Statkraft på armen og Norge på lua, synes eg vi passar bra saman. – Eg studerer sivilingeniør i produktutvikling og produksjon på NTNU. Studier er ei fin avkobling ved sida av toppidrett. For unge som satsar på idretten sin, vil eg anbefale å studere ved sida av, da har dei noko å falle tilbake på om ikkje satsinga går så bra, samt at toppidretten ikkje blir altoppslukande.

muligheter | 44

– Statkraft er ein stor og veksande organisasjon som byr på gode utviklingsmoglegheiter i ein stadig veksande marknad. For min del set eg pris på at Statkraft tilbyr attraktivt arbeid ute i distrikta, det er ikkje veldig mange andre bedrifter i denne klassen. Samtidig er det nok av moglegheiter for dei som kan tenke seg å komme ut i verda og oppleve noko nytt, enten midlertidig eller på lengre sikt. Dette er vel noko av grunnen til at eg valde å komme tilbake til Statkraft også etter utdanninga var ferdig.


ELEKTROFAG

SFE NETT

muligheter | 45

Bli med å binde fylka saman!

Kunne du tenkje deg å jobbe med fornybar energi? I Sogn og Fjordane Energi (SFE) produserer vi vasskraft, vi har ansvar for eit over 4000 km langt kraftnett og vi sel straum i heile Noreg. SFE er eit av dei største energiselskapa på Vestlandet, og ei stor kompetansebedrift i Sogn og Fjordane. I SFE-konsernet har du mange alternativ om du ønskjer å jobbe innan fornybar energi – ein sjanse til ei framtidsretta karriere, basert på rein kraft frå energifylket Sogn og Fjordane.

SFE har i dag 260 engasjerte og høgt kvalifiserte medarbeidarar innan eit mangfald av fagområde. Om lag ein tredjedel av våre medarbeidarar er ingeniørar med høgare teknisk utdanning, og like mange er fagarbeidarar som jobbar ute på drift og nybygg av tekniske anlegg. Finn utfordrande stillingar innan m.a. energimontering, leiing, krafthandel, økonomi/ finans, marknad, personal med meir: www.sfenett.no


M

ed ansvaret for eit straumnett med ei lengd som tilsvarar distansen mellom Sogn og Fjordane og Kairo i Egypt – og eit stadig veksande fibernett – har SFE Nett hand om ein viktig del av livsnerven som bind fylket saman. Jens Gule (24) og Helene Hundeeide (18) fortel om spennande arbeidsdagar. Jens Gule er utdanna elkraftingeniør og har jobba som prosjektingeniør i SFE i litt over eitt år. Her jobbar han med noko han likar, det er variert og han får vere mykje ute.

Eg har fått ein spennande jobb, eg får reist litt rundt og prøvd mykje forskjellig og eg får testa egne grenser.

AKTIV ARBEIDSDAG – Eg får vere med i heile prosessen når SFE skal byggje nye kraftlinjer og det betyr at eg har mykje tid ute på anlegga. Å ha ein kontorjobb frå 8-16 passar ikkje meg. Eg er ein mann som elskar naturen og difor er ein kombinert kontorog utejobb perfekt for meg. muligheter | 46

ELEKTROLINJA Kollega Helene Hundeeide, jobbar som lærling i Sogn og Fjordane Energi. Etter å ha gått første året på elektrolinja og andre året på elenergi ved Eid vidaregåande skule, byrja Helene som lærling på montørbasen til SFE Nett på Nordfjordeid. – På skulen opplevde eg at det var mykje enklare for meg å lære praktisk enn teoretisk. På same tid viste eg at det å vere inne i lengre periodar ikkje var noko for meg. Eg trivst best ute og eg likar å vere i aktivitet. Med dette i tankane var eit yrke som energimontør eit veldig godt alternativ for meg, fortel ho. LUFTIG Som lærling får ho ta del i ulike arbeidsoppgåver og ho trivst som fisken i vatnet både med å klatre i master, trekkinga av kablar og kopling i skap. – Eg har fått ein spennande jobb, eg får reist litt rundt og prøve mykje forskjellig og eg får testa eigne grenser. I tillegg får eg vere mykje ute i naturen og det trivst eg godt med uansett vêr. Eg er nemleg alt for rastlaus til å jobbe inne på eit kontor, smiler ho.

VISSTE DU AT: Det er i distrikta det skjer! ·· Noreg og resten av verda har miljø og berekraft høgt opp på agendaen, og det er ei viktig årsak til at SFE-konsernet er inne i ein periode med stor utbyggingsaktivitet på både når det gjeld nytt nett og nye vasskraftanlegg. ·· Sogn og Fjordane er nemleg det fylket i Noreg som har størst potensiale for ny fornybar energi. Det er ikkje i byane, men her i distrikta at dei store utbyggingsprosjekta skjer framover. Dette stiller store krav til kompetansen vår, og gir høve for utfordringar og utvikling.


muligheter | 47

Jobber innen helse- og oppvekstfag finnes overalt i hele landet, og det er stor etterspørsel etter flere flinke folk. Mulighetene er mange og du kan arbeide ved sykehus, offentlige institusjoner – internasjonalt eller i din hjemkommune. Yrkene krever ulik grad av kompetanse, men felles for hele fagretningen er at du som velger helse- og oppvekstfag må bry deg om og kunne ta hensyn til andre mennesker. Du bør være flink til å kommunisere og lytte til andre og trives med mennesker i alle livssituasjoner. I flere yrker kreves det politiattest. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker hvor egne holdninger, kunnskaper om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og hvor det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.


e s – l p e p Hg o – o kst e v g a f


HELSE OG OPPVEKSTFAG

muligheter | 49

APOTEKFORENINGEN

og sjef

28 år på apoteket APOTEKFORENINGEN

Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere. Foreningen ble stiftet i 1881. Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Foreningen arbeider hovedsaklig med apotekfaglig utvikling, apotekenes rammevilkår, næringspolitikk, teknologi og e-helse og kommunikasjon om bransjen.

Apotekforeningen ivaretar også en rekke praktiske funksjoner for apotek. Kontakt Apotekforeningen (+47) 21 62 02 00 apotekforeningen@apotek.no


S

ynnøve Eidem startet som apotektekniker, tok deretter en bachelor i farmasi før hun avsluttet det hele med en mastergrad i farmasi. Nå er 28-åringen apoteker på Boots apotek i Haram – en liten kjøretur fra der hun vokste opp.

Synnøve Eidem - apoteker -

– Som farmasøyt er du veldig privilegert, du kan jobbe nesten overalt i landet. Jeg ville tilbake til hjemplassen min og da muligheten dukket opp i Haram var det bare å slå til, sier Synnøve Eidem. TRIVSES SOM UNG LEDER Som apoteker har hun det øverste ansvaret for apoteket hun jobber i. Det er en rolle hun trives svært godt med, den unge alderen til tross. – Det er kjempespennende å være apoteker. Selv om du er leder, står du ikke alene. Du får tett oppfølging fra kjedekontoret og de som er over deg i systemet. Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot; jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere, sier Eidem.

Hun forteller at det å bli leder ikke har vært et mål fra starten av. Et lederaspirantkurs hun tok etter bachelorgraden fikk henne inn på tanken om at ledelse kanskje kunne være noe for henne. Eidem beskriver jobben som apoteker som ganske annerledes enn jobben som vanlig farmasøyt. Selv om hun fortsatt gjør mange farmasøytiske oppgaver, består dagene hennes av mye mer nå enn tidligere. – Jobben krever mye, men jeg synes det er veldig lærerikt, og jeg liker følelsen av å mestre nye ting. På spørsmål om hvorfor hun anbefaler farmasiutdanningen svarer hun: – Å være farmasøyt er trygt og du har mange muligheter.

Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot. Jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere.

Norge har to ulike farmasiutdanninger! – Du kan bli provisorfarmasøyt med et femårig studie til mastegrad ved universitet i Oslo, Bergen og Tromsø. Du kan også ta påbygging til mastergrad ved NTNU i Trondheim. – Studer reseptarfarmasøyt tre år, ved høgskolen i Oslo, Namsos eller Universitet i Tromsø. – Gjennom farmasistudiet blir du ekspert på legemidler. Du vil blant annet lære hvordan legemidler lages, hvilken effekt legemidlene har på kroppen og hvordan legemidlene brukes for å forebygge og behandle sykdom. – En del av studiet er praktisk rettet, og du lærer å fremstille salver, miksturer og tabletter. I tillegg får du trent deg i kommunikasjon og formidling. Dette er ferdigheter som kommer til nytte når du senere skal jobbe som farmasøyt, og gi råd og veiledning til pasienter, publikum eller annet helsepersonell.

muligheter | 50

VARIERTE ARBEIDSDAGER

VISSTE DU AT:


muligheter | 51

HELSE OG OPPVEKSTFAG

Trivsel på resept SJUKEHUSAPOTEKA VEST

Sjukehusapoteka Vest HF har omlag 220 ansatte og er det største farmasifaglige miljøet på Vestlandet. Målet vårt er å sikre god pasienttrygghet gjennom sikker legemiddelforsyning og kvalifisert Farmasøytisk Rådgivning der spesialisthelsetjenesten er til stede. Vi har sjukehusapotek i Bergen, Stavanger, Haugesund og Førde. Sjukehusapoteka har aktivitet innen fire virksomhetsområder; Sjukehusekspedisjon, produksjon av legemiddel, farmasøytiske

tjenester og publikumsekspedisjon. Foretaket er et heleid datterselskap av Helse Vest RHF, og hovedkunden vår er sykehusene i Helse Vest. Hovedkontoret er i Bergen. Vi tilbyr praksisplasser for studenter såvel som sommerjobber for ufaglærte. Vil du vite mer? Sjekk ut vår nettside og velg: jobb og karriere - lærlinger. www.sjukehusapoteka-vest.no


Det tar ikkje lang tid før vi forstår at Katrine Auglend og Karim Daniel Rashidizadeh stortrives i jobben som apotekteknikar og farmasøyt hos Sjukehusapoteka Vest. Praten går og latteren sit laust. Dei fortel om eit godt og fleirkulturelt arbeidsmiljø, der du blir inkludert frå dag éin. KORLEIS FEKK DU JOBB HOS SJUKEHUSAPOTEKA VEST? Katrine: Eg gjekk helse- og sosialfag, før vegen gjekk vidare til helse og service og til slutt apotekteknikarlinja på Bergeland VGS i Stavanger. Daniel: Eg studerte ved det som nå heiter HiOA. Farmasøytstudiet var seksårig. Etter å ha jobba nokre år i Flekkefjord, fekk eg i 1995 jobb hos Sjukehusapoteka Vest i Stavanger. KVA GJER EIGENTLEG APOTEKTEKNIKARAR OG FARMASØYTAR? Katrine: Ein apotekteknikar arbeider saman med farmasøytane og hjelper kundar med enkle råd om legemiddelbruk, vi gjer laboratoriearbeid, handterer, og klargjer bestillingar og jobbar med logistikk- og lageroppfølging. Forskjellen for en apotekteknikar hos oss og i et vanleg apotek er nok kundane. Våre største kundar er sjukehusa, som kjøper legemidlar i store kvanta. Daniel: Farmasøytane gjer råd om legemiddelbruk til kundar, i vårt tilfelle sjukehusavdelingar og

andre kommunale institusjonar. Når du får med medisin heim frå apoteket er det farmasøyten som kontrollerer at det er rett legemiddel og dosering i forhold til diagnosen, og at det ikkje er skreve ut uheldig kombinasjon av fleire legemidlar. KORLEIS ER EIN TYPISK ARBEIDSDAG? Katrine: Stillinga mi er todelt mellom produksjon og sjukehusekspedisjon. I produksjonen framstiller vi legemidlar. Det kan være øyedråper, flytande næring til pasientar eller flytende medisin. I sjukehusekspedisjonen leverer eg enkelt og greitt ut bestillingar til de ulike sjukehusavdelingane. Daniel: Først har vi morgonmøte med heile avdelinga. Der går vi gjennom planane for dagen. Deretter sjekkar eg reseptar som har kome inn, hjelper til i sjukehusekspedisjonen og styrer det apotekstyrte legemiddellageret til sjukehuset. KVA LIKER DU BEST MED JOBBEN DIN? Katrine: Det beste er variasjonen og tempoet. Eg gjer mykje forskjellig kvar dag. Daniel: Først og fremst er det ein meiningsfull jobb. Elles ser eg fram til å treffe kollegaene mine. KVA TIPS HAR DU TIL ASPIRERANDE APOTEKTEKNIKARAR OG FARMASØYTAR SOM VIL JOBBE I SJUKEHUSAPOTEKA VEST? Katrine: Vær engasjert, energisk og positiv. Ha det kjekt og ta utfordringane på strak arm. Her får du superspennande dagar med mykje variasjon, så gå for Sjukehusapoteka Vest.

muligheter | 52

O

ver to hundre tilsette tar ikkje feil. Hos Sjukehusapoteka Vest får du arbeidsdagane, miljøet og variasjonen du fortener.


muligheter | 53

Liker du å kommunisere med andre mennesker? Ser du nyheter og gode saker der andre bare ser? Liker du å skrive? Ta bilder? Du som velger medier og kommunikasjon bør ha kreative evner og kunne kommunisere med andre, både skriftlig og muntlig. I tillegg bør du ha godt fargesyn og være interessert i IKT og digital teknologi. Gode samarbeidsevner, fleksibilitet, evne til kritisk tenkning og analyse er også viktig. Medier og kommunikasjon forbereder eleven på yrker innen reklame- og kommunikasjonsbyråer, magasinredaksjoner, forlag, trykkerier, markedsavdelinger, fotobedrifter, internettbedrifter, filmselskaper, radio og fjernsyn.


r e i d e m M ko g k o uni m jon s a


muligheter | 55

MEDIER OG KOMMUNIKASJON

Torry Pedersen Følg drømmen din, jobb hardt og ikke nøl med å utfordre etablerte sannheter og konvensjoner.


JOURNALISTEN OG REDAKTØREN har blitt kåret til årets redaktør av Oslos Redaktørforening og har siden 1981 klatret opp karrierestigen fra å være journalist i Fredrikstad Blad til administrerende direktør og ansvarlig redaktør i VG.

muligheter | 56

– Følg drømmen din, jobb hardt og ikke nøl med å utfordre etablerte sannheter og konvensjoner, forteller VG-redaktør Torry Pedersen til elever som vil satse på en utdanning innen medier og kommunikasjon.

av en prosess der du har gjort en god jobb, og har fått anledning til å jobbe sammen med og lære av usedvanlig dyktige folk, forteller han.

– Man må ha viljen til å lære noe nytt, være konstant nysgjerrig på en positiv måte og ha Selv ble han journalist ved en tilfeldighet. en glød og interesse for feltet utover ordinær Når han først hadde fått smaken på det som skoletid. Dessuten må man ha et brennende hadde blitt et usedvanlig vellykket yrkesvalg, engasjement for å formidle. viste han tidlig interesse for hele den jour- VG-redaktøren har ett viktig råd til alle nalistiske prosessen, og formodentlig hadde som vil ha en karriere innen medier og han også lederegenskaper. kommunikasjon: – Å bli redaktør er jo ikke noe man bestem- – Ha aldri en karriereplan, men jobb hardt, mer seg for, men noe som kommer som følge avslutter han.


muligheter | 57

Visste du at oppdrettsnæringen er Norges nest største eksportnæring? Trives du ute i frisk luft eller vil du sitte inne og forske? Uansett om du mener at PCen eller spaden er ditt viktigste verktøy; innen naturbruksfagene er det plass til alle. Det viktigste er at du som velger naturbruk er interessert i naturen, har praktisk håndlag, trives med å samarbeide med andre og har omsorg for mennesker, dyr og miljø. Du bør like å arbeide ute, under varierende natur- og klimaforhold. Du kan få arbeid innen ulike naturbruksyrker hvor det kreves forståelse for sammenhengen mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet.


r u t a N uk r b


NATURBRUK

Tine Sundtoft muligheter | 59

Å være klima- og miljøminister er en fantastisk spennende jobb – alle dager er forskjellige og det er nye og viktige oppgaver hele tiden.

HVORFOR BØR MAN SATSE PÅ REALFAG? først i Unge Høyre. Allerede den gangen var miljø et viktig spørsmål for oss. Etter – Da vil du ha et godt fundament for å ta utdanning på BI, har jeg jobbet med næringsen høyere utdanning innen fag som gir deg livsspørsmål og i fylkeskommunen. Å være mulighet til å jobbe med klima og miljø senere klima- og miljøminister er en fantastisk speni livet. Eksempler på relevante utdanninger nende jobb – alle dager er forskjellige og det er utdanning innen biologi, naturforvaltning, er nye og viktige oppgaver hele tiden. fysikk, kjemi, geografi, og sivilingeniør. Men vi trenger også økonomer og jurister dersom vi ER DET NOE SPENNENDE PÅ AGENDAEN? skal løse miljøproblemene. – Arbeidet for å redusere uslippet av av HVILKE EGENSKAPER ER VIKTIGE Å HA klimagasser bilr viktig. I Paris i desember HVIS MAN VIL SATSE PÅ EN UTDAN- 2015 skal vi forhåpentligvis få til en global avtale om å redusere klimagassutslippene. NING INNEN KLIMA OG MILJØ? Klimateknologi er viktig, fordi det gir muligVerden står overfor store miljøutfordringer het til nye jobber og verdiskaping samtidig og vi trenger folk med kunnskap om natu- som vi kan kutte utslipp. Men vi arbeider også ren og hvordan den reagerer på ytre påvirk- for å ta vare på naturen vår, slik at også komninger. Da er det nyttig å være interessert i mende generasjoner kan oppleve den. naturfagene og samspillet i naturen. Det er viktig med realfagskunnskaper, men det er HVILKE EGENSKAPER ER VIKTIGE Å HA også en stor fordel å være engasjert i sam- HVIS MAN VIL SATSE PÅ EN UTDANfunnsfaglige spørsmål. Global oppvarming NING INNEN NATURBRUK? og miljøproblemer har store konsekvenser for samfunnet, og tiltak for å kutte utslippene – Du bør være glad i naturen. I tillegg kan det griper inn i næringsliv, transport, landbruk og vært greit å være litt praktisk anlagt og like å arbeide utendørs. Og så er det viktig at du andre sektorer. forstår hvor utrolig viktig naturen er for at HVORDAN BLE DU KLIMA- OG MILJØ- resten av samfunnet skal fungere. MINISTER? – Det er statsministeren som velger sine statsråder. Jeg har vært aktiv i politikken lenge,


muligheter | 60

KLIMA -OG MILJØMINISTER TINE SUNDTOFT er en travel dame i et fagområde som alltid er i utvikling. Hun råder unge til å skaffe seg et solid grunnlag fra videregående skole, med for eksempel realfag, hvis man vil satse på en utdanning innen klima og miljø.


NATURBRUK

MARINE HARVEST NORWAY AS

muligheter | 61

Gode karrieremoglegheiter

Marine Harvest er Noreg sin største matprodusent og verdas største produsent av oppdrettslaks. Vi serverer 6,2 millionar porsjoner med laks verden rundt, kvart einaste dag, året rundt. Selskapet er representert i 24 land, har totalt 11 700 tilsette og omsette i 2014 for NOK 25,5 milliardar. Hovudkontoret ligger i Bergen, og selskapet er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE). Vi søker folk med utdanning innan mange ulike fagområder, akvakultur, mekaniske fag, elek-

tro, tekniske fag, administrasjon, og økonomi. Vi fokuserer på gode holdningar og å finne rett person på rett plass til rett tid, vi ønskjer mangfald og har fokus på å tiltrekke oss flerre jenter inn i næringen. Vi satsar på våre lærlingar og tar imot omlag 70 lærlingar kvart år. Kontakt: Tlf: 21 56 23 00 norway@marineharvest.com www.marineharvest.no


M

arine Harvest er kjende for å satse på egne tilsette som vil opp og fram. Fredrik Owesen (20) fekk nyleg fast jobb som driftsteknikar etter to år som lærling og stortrivst.

KVA GJER EIN DRIFTSTEKNIKAR?

Her er det trygt, kjekt og utviklande, i tillegg til gode turnusordningar.

– Jobben til en driftsteknikar er å sørgje for at alt går som det skal. Både fôring av fisk, ta prøver av fisk, telle lus, og alt av vedlikehald av båtar og anlegget. I tillegg jobbar eg som kjemikalieansvarleg. EIN VANLEG DAG PÅ JOBBEN? – Det begynner som regel med å følgje med på om fisken får fôr, og sjå til at alt verker som det skal. Logging av oksygen og temperatur. Inspeksjon av nøter, groe, fortøyinga og mærene generelt. Mate leppefisk, ta opp leppefisk skjul og spyle dei. Luseteljing av heile anlegget kvar veka. Vedlikehald av fôringsanlegg, båtar og oljeskift.

– Eg gjekk først et år på «naturbruk blå» på Måløy vgs, og siste året på Akvakultur på same skule. Eg valte denne utdanninga for eg synst det er kjekt og lærerikt å vere på sjøen. Vi var utplassert to dagar i veka på oppdrettsanlegg når vi gjekk akvakultur, noko som eg meiner er betre enn å sitte på skulebenken fem dagar i vek, ein får meir motivasjon når ein kjem seg ut og får sjå korleis arbeidsdagane eigentleg er. Deretter var eg heldig å få ha læretida hos Marine Harvest og då den var slutt, trengde anlegget ein ekstra mann, så eg har jobba fast siden 1. juni! KVIFOR JOBBE FOR MARINE HARVEST? – Her er det trygt, kjekt og utviklande, i tillegg til gode turnusordningar. Vi har lengre dager i en periode og deretter får vi en god friperiode.

Marine Harvest har òg eit stort fokus på oss tilsette, noko eg sett stor pris på!

Jorunn Skjoldvor Foss HR-direktør, Marine Harvest Norway AS

VISSTE DU AT: Du kan få jobb i Marine Harvest på ulike måter: – Lærling: Gå Vg1 naturbruk og Vg2 akva og søk læretid hos oss. Gjør du en god nok jobb, er sjansen stor for fast jobb. – Høyere utdanning: Ta tre år på vgs, deretter tre år på høyskole innen akva. – Jobberfaring: Fyller du våre jobbkrav, kan du også få fast jobb hos oss.

muligheter | 62

BAKGRUNN?


muligheter | 63

G Er du en flittig og nysgjerrig person som alltid ser etter muligheter? Som ser potensielle markeder som enda ikke er utprøvet eller som først oppstår gjennom din tjeneste eller ditt produkt? Som liker å skape noe fra bunnen av eller å perfeksjonere noe som allerede eksisterer? Da har du kanskje en liten gründer i magen. I forretningsverden er en gründer en person som starter et foretak eller en virksomhet for å tilby et produkt eller en tjeneste. Har du den rette ånden? Husk det amerikanske ordtaket: “It may be simple, but that’s not the same as easy”.


r e d n 端 m r o G rks i v t e h


GRÜNDERVIRKSOMHET

muligheter | 65

– Ta sats, bli gründer! Idar Vollvik har uten tvil opplevd mer enn de fleste de siste femten åra. Fra å bygge seg opp som mektig Chess-eier og samtidig være hele Norges medieyndling på begynnelsen av 2000-tallet, tapte han store deler av formuen på aksjespekuleringer da finansmarkedet gjorde mageplask i 2008. En slik livsforandring kunne brukket ryggen på selv det sterkeste menneske, men Idar Vollvik reiste seg, krummet nakken og satte i gang nye forretningseventyr. Nå er han aktuell med fremgangsrike Ludostore, i tillegg til et innovativt mobilapp-prosjekt som skal lanseres høsten 2015. NÅR BESTEMTE DU DEG FOR Å BLI GRÜNDER? – Det var egentlig ganske tidlig. Jeg har alltid vært opptatt av markedsføring, salg og ledelse, så det ble naturlig at jeg studerte markedsføring og administrasjonsledelse på det som nå heter BI. Da jeg gikk ut i arbeidslivet etter studiene, var planen å jobbe noen få måneder før jeg skulle starte mitt eget eventyr. Ironisk nok ble jeg der i fem år før jeg startet mine første butikker innen telefoni og mobil, det som kan kalles starten på Chess. DE FLESTE KJENNER JO SUKSESSHISTORIEN SOM FULGTE, MEN HVA VIL DU SI VAR HEMMELIGHETEN BAK SUKSESSEN DERES?

ALT DETTE GJORDE OGSÅ DEG TIL EN AV NORGES MEST OMTALTE PERSONLIGHETER. HVORDAN VAR DET? – Jeg hadde aldri noe mål om å bli kjendis, ei heller tenker jeg noe over kjendistilværelsen. Jeg betrakter meg som en helt normal person, med unormale ambisjoner og energi. Lykken for meg har alltid vært å skape verdier av idéer, så får alt annet som følger med være en del av pakken. DU SOLGTE DEG UT AV CHESS I 2005 FOR ET MILLIARDBELØP OG BLE NOEN FÅ ÅR SENERE EN AV VERDENS STØRSTE DAYTRADERE. DET BLE LITT AV EN BERG-OG-DALBANE FOR DEG? – Å ha mye penger som ung, gjør noe med deg. Man blir påvirket. Etter Chess-salget begynte jeg å kjøpe og selge store partier med aksjer daglig, og gjorde det svært godt i starten. Dessverre kom nedturen i forbindelse med finanskrisen, og jeg klarte ikke å gi meg før det var for sent og hele formuen var tapt. Min beste egenskap med å aldri gi opp, ble dermed også min verste egenskap. VURDERTE DU NOEN GANG Å GÅ UT I «VANLIG» JOBB ETTER DETTE?

– Aldri. For det første er jeg ikke typen som gir opp, og for det andre er min lykke å skape noe selv. Det håper jeg flere unge også prøver – Nøkkelen var nok at jeg fikk med meg en seg på. Vi har alt for få gründere i Norge. fantastisk gjeng ansatte som ble smitta av min entusiasme. Vi visste helt enkelt hva vi HVILKE TIPS HAR DU TIL UNGE, ASPIREgjorde og det var god timing. I tillegg gjorde RENDE GRÜNDERE? vi kreative og smarte grep innen markeds– Konsentrer deg om én idé. Mange har grünføring. Vi kjøpte luftballonger, vi reddet og der-genet i seg, men vet det ikke selv. Sats på bygget et hjem til en krokodille i akvariet i det du tror på og gjør det beste ut av det. Bergen, pyntet Bergen sentrum med blomster, kjøpte masse fotballspillere og var sponsor til verdens raskeste båtrace. Dette skapte medieomtale som vi dro nytte av.


Idar Vollvik Mange har gründer-genet i seg, men vet det ikke selv. Sats på det du tror på og gjør det beste ut av det.

muligheter | 66

IDAR VOLLVIK. ENTREPRENØR, MARKEDSFØRER OG VERDISKAPER. Folkets kjæledegge og medienes yndling. Vi har tatt en prat med den karismatiske trønderen for å forstå hvordan det er å være en av Norges mest omtalte forretningsmenn.


muligheter | 67

R Mat er mer enn føde. Mat er råvarer, godt håndverk, design og presentasjon. God mat får folk til å trives og da trives også du. Bon apetit! Du som velger restaurant- og matfag har gjerne godt håndlag, du er kreativ, nøyaktig og renslig. Og du liker å gi god service. Til kunder og kollegaer. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæring og næringsmiddelindustri, men også til arbeid i bedrifter som produserer kjøtt-, fiske-, drikke-, bake- og matvarer. Kunnskaper om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig.


u a t s g e o R nt- g a a r atf m


muligheter | 69

RESTAURANT- OG MATFAG

Heine Grov Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt.

HEINE er kjent som JÆRKOKKEN OG DRIVKRAFTEN BAK DET JÆRSKE KJØKKEN. Han har tidligere gitt ut matheftet NY:T i lag med Ruth-Hege Holst og boka Det jærske kjøkken (2005). Heine angrer ikke et sekund på valg av yrke.


sjef ved Norges første fiskerestaurant, Enhjørningen. Siden har han arbeidet som HVILKE EGENSKAPER TRENGS? kjøkkensjef på flere plasser i både Bergen, – Vilje til å stå på, tålmodighet og ikke minst Bryne og Os. ydmykhet ovenfor faget. Nå arbeider han som freelancekokk under navnet Jærkokken, og kan tilby kurs, fore- DINE PLANER FOR 2016? drag og mat til alle anledninger. I 2009 kom – Vi jobber akkurat nå med å få i havn egne han ut med ny bok, Jærkokken.Utdanningen nye lokaler, som blir det gamle apoteket i tok jærbuen på kokkeskole; ett år skole, to år Bryne sentrum. Planen er at vi skal ha lukka i lære på Fleischers Hotell på Voss og avslutarrangement i huset og at vi fortsatt skal tende kurs med eksamen. Etter det er han jobbe med og for lokale produsenter, samt mest selvlært. øke egenproduksjonen av produkt for eget I 2006 fikk Heine Grov Bryne Vels trivsels- bruk og salg. pris og i 2009 ble han hedret av Rogaland Bondelag for arbeidet sitt med å løfte frem Les mer på www.jærkokken.no. lokale råvareprodusenter og sette søkelys på kvalitet.

muligheter | 70

HVA ER DITT RÅD TIL UNGE SOM VIL SATSE PÅ ET YRKE INNEN RESTAU– Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget RANT- OG MATFAG? havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt. Det er – Vær åpen med tanke på utplassering fra det jeg liker best å jobbe med, forteller hele skolen. Finn en seriøs læreplass der de fakJærens kokk, Heine Grov. tisk produserer mat, fører et produkt, og som Allerede som 21-åring ble han kjøkken- i tillegg har en god læreplan. JÆRKOKKEN


muligheter | 71

Service- og samferdelsfaget er inngangsporten til et spennende valg mellom åtte ulike fagområder. Salg, administrasjon, sikkerhet, IKT Service, logistikk, yrkessjåfør, resepsjons- og reiselivsfaget er stikkordene. Har du lyst har du lov – og husk at smilet og det gode humøret ikke kan læres – det må komme innenfra! Utdanningsprogrammet fører fram til yrker i et bredt spekter av servicebransjer, fra salg til transport. I disse bransjene står kunnskaper om lover og forskrifter og evnen til å analysere kundenes behov for å kunne foreslå tradisjonelle og nye løsninger sentralt.


e c i v r e m S sa l g e o rd s e f


spennende og utfordrende jobb?

muligheter | 73

LETER DU ETTER EN

R

eiselivsnæringen byr på mange muligheter! Her finnes jobber innen overnatting, servering, opplevelse og destinasjoner. Reiselivet har behov for unge, positive og engasjerte mennesker. Er du kanskje en av dem? Ingen dag er lik og alle gjestene er forskjellige. Derfor er en jobb innen reiseliv full av spennende utfordringer. Det er utrolig gøy når man klarer å løse utfordringene som dukker opp, enten alene eller i lag med kollegaer. Du vil kunne reise og arbeide over hele verden dersom du ønsker det. – For å jobbe med reiseliv må du være løsningsorientert, like å arbeide med folk samtidig som du liker å møte nye utfordringer. Med en utdanning innen hotell, restaurant eller reiseliv vil du garantert stå godt rustet til disse oppgavene, sier Hilde Veum, rådgiver i NHO Reiseliv. Reiselivsnæringen trenger arbeidskraft innenfor mange områder, blant annet økonomi, salg, markedsføring, drift og ledelse, booking, restaurant, helse, miljø og sikkerhet. Du kan

jobbe med noe du interesserer deg for, enten det er hester, alpint, mat og drikke, fjellklatring eller strandliv! – Har du et fagbrev som kokk, servitør, reiselivsmedarbeider eller resepsjonist, vil du oppleve at jobbmulighetene er gode. Det finnes også mange utdanningsmuligheter på høgskoler og Universitet for dem som ønsker seg en fremtid innen reiselivsnæringen – vi trenger flinke folk, avslutter Veum. NHO Reiseliv representerer mer enn 2600 bedrifter innen servering, overnatting, opplevelse, kultur, destinasjon og annen reiselivsvirksomhet. I medlemsmassen finnes alt fra store nordiske og internasjonale hotellkjeder til små lokale enkeltmannsforetak. For mer informasjon: reiselivsutdanning.no nhoreiseliv.no


NORDFJORD VEKST - for deg med en god idé eller et godt prosjekt!

Nordfjord Vekst har tre hovedansvarsområder: 1. Næringslivskontakt: Vi er kommunene sin førstelinjetjeneste rettet mot gründere og vi forvalter de kommunale næringsfondene. Midlene støtter små bedrifter og entreprenører, kompetanseutviklingstiltak for nye og eksisterende virksomheter, samt tilrettelegging for næringsutvikling og stedsutvikling. 2. Næringsutviklingsprosjekt: Vi jobber med flere næringsutviklingsprosjekt, blant annet innenfor spennende tema som IT, rekruttering og fornybar energi. Et av prosjektene vi jobber med er ringvirkninger av Lefdal Mine Datacenter, som skal bygge Europas største data-senter i en nedlagt gruve i Eid kommune i Nordfjord.

3. Rammevilkår for næringslivet: Vi jobber aktivt for bedre rammevilkår for næringslivet. Bedre samferdsel og infrastruktur er viktig og Nordfjord Vekst arbeider blant annet for kystveien mellom Måløy og Florø. Et av prosjektene vi har arbeidet med i mange år er å få realisert Stad skipstunnel – verdens første fullskala skipstunnel.

Har du en idé, eller et godt prosjekt, og ønsker starthjelp, må du ikke nøle med å ta kontakt med oss i Nordfjord Vekst! Besøk oss på www.nordfjordvekst.no eller siden vår på Facebook!

STAD SKIPSTUNNEL- VERDENS FØRSTE FULLSKALA SKIPSTUNNEL.

NORDFJORD

muligheter | 74

Nordfjord Vekst er kommunene Eid, Selje og Vågsøy sitt næringsutviklingsselskap, og har en visjon om å bidra til størst mulig konkurransekraft for næringslivet og regionen.


muligheter | 75

Med maskiner og utstyr skal landet bygges, og du kan være sikker på at du får håndtere avansert produksjonsutstyr og fingre med teknologi i verdensklasse hvis du velger en fremtid innen teknikk og industriell produksjon. Du som velger TIP bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne arbeide selvstendig og samarbeide med andre. Interesse for ny teknologi er også viktig. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, teknoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene, hvor det å arbeide etter prosedyrer og tegninger, og med registrering og dokumentasjon, er svært viktig.

e T & t


k k i n s k e n d u ro I p & i el l n o r j t ks u d


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

muligheter | 77

WERGELANDGRUPPA

Mangfald i spennande

industriklynge Wergeland Holding AS er eit konsern med hovudkontor i Gulen. Dei største selskapa i konsernet er Wergeland AS, WergelandHalsvik AS, Wergeland Base AS, Wergeland Safeport AS, Repparfjord Eiendom AS (i Finnmark). Wergeland konsernet er aktiv deleigar i fleire selskap deriblant Solund Verft AS, VMS Safeport AS, Gulen Base AS, Finnmark Gjenvinning AS, SF Gass AS og Sløvåg Næringsbygg AS. Konsernet er med sine rundt 100 tilsette det største industriselskapet i Gulen. Konsernet har stor variasjon i aktivitetar,

dei kan i hovudsak delast i tre greiner: ·· Base ·· Betong ·· Offshore avfall ·· Maritime aktivitetar ·· Vedlikehold og maskinoverhaling Kontakt: Wergeland Holding AS Gulafjordvegen 75 5960 Dalsøyra (+47) 57 78 18 00 e-mail@wergeland.com www.wergeland.com


muligheter | 78

W

ergelandgruppa i Gulen kommune er eit familieeigd konsern med ein viktig visjon: Skape lønsame arbeidsplassar i distriktet.

I snart 60 år har konsernet, ved å bygge stein på stein skapt eit mangfald av aktivitet som gjev økt verdiskaping for samfunnet.

Konsernet er lokalisert i Gulen, Solund og Kvalsund kom­mune. I dag har konsernet aktivitet innan basedrift, betongindustri, industrihavn og miljøservice for offshore avfall. I tillegg driv selskapet med eigedomsutvikling og har rederi med fraktebåtar og kabelferje. Som grunneigar på Gulen Industrihamn ynskjer vi å bidra til vekst i den industrielle klynga som har utvikla seg her rundt Fensfjorden. Kompetente og

engasjerte medar­beidarar i alle ledd er ein viktig faktor for å skape sunn vekst. Konsernet dekker i dag følgande fag: ·· Skipsfører ·· Maskinist ·· Prosessoperatør ·· El- og automasjon ·· Kjemiingeniør ·· Regnskap og økonomi ·· Kran- og maskinfører ·· Betongfag Velkommen! Vi tilbyr ein spennande arbeidsplass med ei solid framtid.


muligheter | 79

Når du endelig er klar for din første jobb, enten som fagutdannet eller trainee eller i et annet arbeidsforhold, skal du også vurdere hvor du vil etablere deg. Enten det dreier seg om å bli værende på et sted eller flytte fra et sted til et annet, innbærer det at en må ta stilling til en rekke faktorer som blant annet yrkes- og utdanningsmuligheter, livskvalitet, velferdstilbud og trygge oppvekstvilkår. Mange forhold spiller inn og man har ofte flere spørsmål. Er forholdene gode for å etablere seg med bolig og familie? Tilfredsstiller kulturtilbudet i kommunen dine krav? Hva kan regionen tilby deg? Her får du noen eksempler og svar.


, e v e L og o b bb e o j


LEVE, BO OG JOBBE

muligheter | 81

FRAMTIDSFYLKET

Opp og fram med Framtidsfylket Trainee

Framtidsfylket er springbrettet for deg som ønskjer ein spennande karriere i Sogn og Fjordane. Framtidsfylket Trainee tilbyr nyutdanna ein fagleg utfordrande jobb i Sogn og Fjordane. Ordninga er fylkesdekkande med arbeidsgjevarar frå ulike fagfelt i både privat og offentleg sektor. Søkjarane må ha bachelor eller masterutdanning og maksismalt tre års arbeidserfaring. Årleg søknadsfrist medio mars.

Finn din neste jobb på framtidsfylket.no. Her kan du finne ledige stillingar, registrere CV’n din, få tips om stillingar som passar for deg, og bli oppdaga av arbeidsgjevarar som nyttar Framtidsfylket til rekruttering. Møt din framtidige arbeidsgjevar i Sogn og Fjordane på Framtidsfylket Karrieremesser i Sogndal, Trondheim, Bergen og Oslo, og bli betre kjend med dine eigne karrieremoglegheiter i fylket. www.framtidsfylket.no


– Eg fekk ein sjanse eg ikkje kunne sei nei til, smiler Katrine. 27-åringen frå Askvoll er utdanna innan økonomi og vart oppmoda til å søkje på Sparebanken si traineestilling. I dag bygger ho opp si eiga kundeportefølje og er støttespelar for fleire prosjekt og arbeidsområder i Sparebanken Sogn og Fjordane.

– Stadig fleire oppdagar traineeordninga, og kjem du gjennom nålauget som trainee i eit distriktsfylket som Sogn og Fjordane kan det gje ein reell kickstart på karrieren, seier Gro Rukan, dagleg leiar i Framtidsfylket. – Som trainee får du ein spennande jobb med mykje tettare oppfølging og fleire utfordringar enn ved normal tilsetting. Du vert raskt sett og får raskt ansvar. Etter ferdig traineeår får traineeane gjerne tilbod om fast stilling og kan oppnå spennande posisjonar i offentleg og privat sektor, seier Rukan. BETRE RUSTA

– Som trainee får eg utruleg varierte arbeidsoppgåver og mulegheit til å lære frå ei rekkje avdelingar i banken. Kombinert med god oppfølging på traineesamlingane har det gitt meg ein peikepinn på kva eg ønskjer å jobbe med seinare.

Framtidsfylket arrangerer fellessamlingar for traineeane i løpet av året, med fokus på fagleg og personleg utvikling. Samlingane legg vekt på team- og nettverksbygging, og ulike tema som er nyttige for nyutdanna i overgangsfasen frå studietil arbeidsliv.

POPULÆR ORDNING

– Det var ekstra motiverande å kunne starte karrieren saman med ei traineegruppe. Her får eg bygd nettverk på tvers av fagbakgrunnar og ha eit sosialt samhald med likesinna som óg er i ein ny livsfase, seier Katrine.

Framtidsfylket er Sogn og Fjordane si eiga merkevare for jobb og rekruttering. Traineeordninga gjev kvart år 10-20 nyutdanna ein unik sjanse til å starte karrieren i Sogn og Fjordane. I 2015 fekk Framtidsfylket inn 550 søknader til dei 24 utlyste traineestillingane.

muligheter | 82

F

ramtidsfylket si traineeordning kan tilby ein spennande jobb i ei mengde verksemder og ein unik start på karrieren. Katrine Osland starta karrieren sin som trainee i Sparebanken Sogn og Fjordane og meiner ho fekk gullbilletten til draumejobben.


muligheter | 83


“ Stay hungry. Steve Jobs

muligheter | 84

Stay foolish.


“ Education

is the key to unlock the golden door of freedom. - George Washington Carver

Å ta et karrierevalg for resten av livet når man er 14–20 år, er ikke lett. «Muligheter» skal hjelpe elever og studenter til å kunne ta et godt valg. Derfor ønsker vi å veilede leserne til å gjøre gode og fornuftige utdanning- og yrkesvalg, gjennom realistisk og ærlig informasjon direkte fortalt av elever, studenter eller ansatte i de aller fleste bransjer. I «Muligheter» kan leseren la seg inspirere av profilerte bedrifter, organisasjoner, offentlige etater og utdanningsinstitusjoner som vil fortelle om sin virksomhet, hva som forventes av deg, og hvorfor du skal ta nettopp dette valget. Vi gir et spesielt godt innblikk i lokale utdanning- og yrkestilbud, men synliggjør også karrieremuligheter i resten av landet.