Muligheter 2016 Nord-Norge

Page 1

Nord-Norge

Slik blir du

superstudent! Inspirerende

-historier fra virkeligheten! Les om jobber innenfor alle studieretninger!

Finn din

drømmejobb!

Utdanning, Jobb, Karriere!

2016


muligheter | 3

Muligheter Nord-Norge 2016 er et produkt fra Vecora og distribueres i NordNorge til elever i 8, 9. og 10. årstrinn, videregående skoler, høgskoler og universitet, samt utvalgte karrieresentre og NAV.

Ansvarlig utgiver: Vecora

Muligheter Nord-Norge 2016 er finansiert av bedriftsprofiler, og redaksjonelt stoff er produsert av redaksjonen på eget initiativ og for egen regning. Vecora tar forbehold om eventuelle feil eller mangler i materiell levert av eksterne bidragsytere.

www.vecora.no www.muligheter.no

Postadresse: Langgata 87 – 4 ETG 4306 Sandnes tlf.: 04125

Ansvarlig redaktør: Rita Eritsland Design: Vecora Markedskontakt: Vecora


d l o

h n n

I

Studieforberedende/studiespesialisering Slik blir du superstudent!

4 10

Høyere utdanning

12

Slik får du drømmejobben

20

Folkehøgskoler

22

Bygg- og anleggsteknikk

28

Elektrofag

36

Helse- og oppvekstfag

42

Medier og kommunikasjon

48

Naturbruk

52

Gründervirksomhet

66

Restaurant- og matfag

70

Teknikk og industriell produksjon

74

Leve, bo og jobbe

78


muligheter | 5

t S f Du som velger studiespesialisering bør i utgangspunktet like å arbeide med teoretiske fag. Velger du programområde for formgivingsfag, bør du ha estetisk sans og kreative evner og anlegg. Første året kan du velge å starte med bare fellesfag. Andre året velger du fordypning innen ett av programområdene formgivingsfag, realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du kan også velge å starte med fordypning i formgivingsfag allerede fra første året. Avhengig av skolens tilbud, kan du også velge programfag fra andre studieforberedende utdanningsprogram og programfag fra andre programområder i eget utdanningsprogram. Utdanningsprogrammet gir det bredeste grunnlaget for videre studier ved høyskoler og universiteter. Alt etter hvilket programområde og hvilke programfag du velger, vil du kunne oppnå generell eller spesiell studiekompetanse.


e i d u e t ber / r e o f nd e e d u d i lt a i S es g p s erin s


STUDIEFORBEREDENDE/STUDIESPESIALISERING

NLM VGS

muligheter | 7

Satser på elevene

Kan du tenke deg å prøve en litt annerledes videregående skole? Prøv NLMvgs! Mye er likt som i offentlige skoler, og en del er annerledes. NLMvgs er ti kristne internatskoler som er eid av Norsk Luthersk Misjons-samband (NLM). Hos oss kan du bo sammen med andre ungdommer i et trygt internatmiljø. Du trenger

ikke være kristen for å gå på skolene, men både undervisning og fritid vil preges av at ansatte og en del elever er kristne. Skolene gir videregående opplæring, og gir samme studiekompetanse som tilsvarende offentlige skoler. www.nlmvgs.no


I

ngvild Melkersen (18) har funnet seg godt tilrette på landbruksskolen Val vgs – med imøtekommende lærere og god oppfølging. I tillegg har hun fått «digg» kjæreste, venner og ei ku!

– Skolen satser på oss elever, sier en fornøyd Ingvild Melkersen, tredjeårselev på Val vgs, studieforberedende landbruk. Den kristne internatskolen er èn av ti NLMvgs-skoler i landet. Felles er et stort fokus på å se hver enkelt elev og gi dem trygge rammer. Ingvild nikker. – Du blir godt kjent med lærere og ansatte, fordi mange bor på tunet her. I tillegg er oppfølgingen av elevene større enn på andre offentlige skoler. Her møter du lærere og ansatte på både dag- og kveldstid, forteller Vesterål-jenta, som har «fått» sin egen ku og døpt henne «Ingvild». MYE PRAKSIS

– Jeg har gått to år blandet med teori og praksis, og ett år med kun teori. I tillegg har vi blitt tilbudt mye praksis både i inn- og utland, forteller hun.

Dette er skolene våre fra nord til sør: ·· Nordborg VGS ·· Val VGS ·· Vestborg VGS ·· Sygna VGS

AKTIVT INTERNAT

·· Kongshaug musikkgymnas

Når skoledagen er over trenger hun ikke reise langt. Internatet ligger nemlig i nærmeste bygg, noe Ingvild trives godt med.

·· Lundeneset VGS

– Det er trivelig å være sammen med folk, og finne på sosiale aktiviteter året rundt etter skoletid. Det er også veldig avslappende å få servert alle måltider. I tillegg har vi et eget kjøkken på internatet som vi selv kan lage mat på om vi vil. Skulle internatet føles for sosialt til tider, er det rett og slett bare å lukke romdøra, forsikrer hun. KRISTENT GRUNNLAG NLMvgs-skolene er bygget på kristne verdier. – Jeg tror du lærer å få en større forståelse for andre av å gå på denne skolen. Vi har blant annet møter og grupper der vi diskuterer – enten for å bli sterkere i troen, eller rett og slett bare for å lære mer om hvordan «denne kulturen» er. – Jeg kan si 100 prosent sikkert at jeg ikke angrer på å ha valgt Val vgs, smiler hun.

·· Kvitsund gymnas ·· Tryggheim vidaregåande skule ·· Drottningborg VGS ·· Hans Nielsen Hauge VGS

muligheter | 8

Vi kan si at 18-åringen har fått landbruksinteressen inn med morsmelka. Hun vokste nemlig opp på geit- og sauegård, og flere i familien har gått akkurat samme retning som henne. Det Ingvild liker aller best med skolen er fokuset på praksis.


Vidaregåande Hardanger FRAMNES KVGS

muligheter | 9

i vakre

Framnes KVGS er ein stor internatskule som ligg på ei idyllisk halvøy i den vakre Hardangerfjorden, nær regionsenteret Norheimsund i Kvam kommune. Kjøretida til Bergen er berre litt over ein time. Skulen har om lag 270 elevar. 230 av desse bur på internatet. Elevane kjem frå heile landet. Framnes KVGS er eit springbrett til høgare utdanning og tilbyr studiespesialiserande utdanningsprogam med programområde for idrett og studiespesialisering. Innan studiespesialisering kan ein velja programområda realfag, eller: språk, samfunnsfag og økonomi. Programområdet realfag tilbyr programfag som matematikk, fysikk, kjemi og biologi. Programområdet språk, samfunnsfag og økonomi tilbyr programfag som medie-, og

informasjonskunnskap, sosiologi og, sosialkunnskap, psykologi og engelsk. Ein kan også fordjupe seg i fag som fransk og engelsk. Innan idrettsfag kan ein velja mellom programfaga toppidrett fotball, breiddeidrett fotball, toppidrett sykkel, friluftsliv og breiddeidrett. Fellesfag og programfag som til dømes aktivitetslære, treningslære og treningsleiing er også aktuelle. Det er mogleg å velja enkelte idrettsfag for dei som i utgangspunktet ikkje har valt idrettsfag som programområde. Alle utdanningsprogramma våre fører fram til eksamen som gjev studiekompetanse. Vanleg søknadsfrist: 1. mars. Sjå www.framnes.vgs.no for meir informasjon og opplysningar om søknad.


E

r du interessert i toppidrett fotball, toppidrett sykkel, breiddeidrett fotball, spektakulært friluftsliv eller prioriterer studiespesialisering – i eit godt og kreativt miljø? Då kan Framnes kristne vidaregåande skule vera noko for deg! Skulen legg til rette for ei kreativ fritid, med fleire miljøarbeidarar, symjebasseng, gymnastikksal, buldrevegg, styrkerom, utandørs fotballbane, sandvolleyballbane, og kanoar/kajakkar. KREATIV OG AKTIV FRITID

Skulen planlegg å byggja ny flott idrettshall, våren 2016. Framnes Arena er planlagd med handbalbane med parkett og fotballhall på 27x36 meter - med krøllgras som dekke. I tillegg vert det styrkerom og klatrevegg. Me vonar å kunne byggja alt dette, men økonomien vil spele ein rolle. I området rundt hallen skal det lagast park, fotballbane og ny sandvolleyballbane. Det nye anlegget vil verta eit betydeleg løft for både idrettsutdanninga ved skulen – og for resten av elevmassen. STOLT HISTORIE Framnes har ei lang og stolt historie som går heilt tilbake til 1897. Heilt fram til midten av 1990-talet var Framnes ein folkehøgskule. Sidan omlegginga har skulen vore ein vidaregåande internatskule med hovudvekt på idrettsfag og studiespesialisering. Skulen vert driven av Indremisjonsforbundet og Indremisjonssamskipnaden. muligheter | 10

I tillegg har kommunen eit aktivt kulturliv, med eit stort spekter av interessante aktivitetar, som til dømes ein godt utbygd kulturskule og aktivt kunstnarmiljø. Idrettslaga i Kvam tilbyr mellom anna fotball og volleyball (Rossvoll), og det er kort veg til skisenter for både langrenn, skiskyting og alpint/ telemark. Fjorden og fjella byr på mange mogelegheiter, og det er kort veg til Bergen. Skulen legg også til rette for at elevane skal få del i eit kristent, åndeleg fellesskap. Ofte er det ein forkynnar med, andre gonger kan det vere bønnevandring, eller open mikrofon.

BYGGJER NY IDRETTSHALL

1. KVIFOR SØKTE DU DEG TIL FRAMNES KVGS? 2. KVA ER DET BESTE MED FRAMNES?

Ingrid Birkeli (18) Sørarnøy i Nordland.

Jørgen Mjelstad (18) Samnanger i Hordaland.

Lars Rognvald M. Matre (18) Matre i Hordaland.

VG3, STUDIESPESIALISERING

RUSS 2015

VG3, IDRETT

1. – Eg ville gå på ein kristen internatskule, og bestemte meg for å besøke fleire aktuelle vidaregåande skular. Etter besøksrunden vart Framnes plukka ut som favoritten!

1. – Skulen har eit bra rykte og vart anbefalt av tidlegare elevar som eg hadde kontakt med. Samstundes ville eg ut av miljøet heime, og prøva noko nytt.

1. – Eg hadde lyst å gå på ein vidaregåande internatskule med idrettsfag. Eg kjente ikkje så godt til Framnes på førehand, men søkte på nett og snakka med elevar som har gått på skulen før.

2. – Miljøet! Skulen har eit godt miljø som det er lett å komma inn i, og Framnes har lærarar som bryr seg.

2. – Miljøet og vennene ein har rundt seg. Eg har lært å ta ansvar, og har blitt meir sjølvstendig i løpet av dei tre åra på Framnes.

2. – Det å få bu så tett på kameratar, medelevar og personalet på skulen. Eg har god kontakt med dei andre elevane og lærarane.


muligheter | 11

Slik blir du

superstudent!

NIKOLAI HØIBO – GRÜNDER & SIVILØKONOM

Sliter du med å oppnå fullt potensial på skolebenken? Læringsboka ToppkarakterSystemet viser vei!


Studieekspertens beste råd 1.

UTNYTT SKIPPERTAKSEFFEKTEN: Sett tidsfrister for lesingen. Tilby for eksempel kollektivet å vaske doen i en måned, hvis du bryter fristen. Slik vil du øke presset som gjør deg effektiv.

2. GLEM MULTITASKING: Når du leser skal

du lese. Ikke la deg distrahere av andre ting.

3.

TA ORDENTLIGE PAUSER: Gå ut av lesesalen, beveg deg litt og trekk litt frisk luft. Da får du mer ut av pausen enn om du blir sittende og sjekke Instagram på mobilen.

som distraherer deg. Husk at også en telefon fra foreldre, kjæreste eller sjefen er distraksjonsmomenter.

7. SPIS GOD OG NÆRINGSRIK MAT: Da hol-

der du deg lettere våken. I stedet for å spise smågodt, kjeks og drikke brus gjennom dagen, anbefaler vi å ta tid til å spise normal husmannskost. Det er lett å synes synd på seg selv, og derfor tillate seg å slurve med kostholdet.

8.

FÅ NOK SØVN: Mangel på søvn gjør det vanskelig å holde fokus. Når du sover, bruker hjernen cerebrospinalvæsken til skylle hjernen for «avfall» som har opparbeidet seg gjennom dagen. Dette er grunnen til at du «tenker klart» etter en god natt søvn.

5.

FINN STUDIEVENN: Få deg en eller flere studievenner som liker å lære på samme måte som deg selv. Det kan være en fordel at dette ikke er for nære venner som du fort kan bli distrahert av.

Om toppkaraktersystemet • Nikolai G. Høibo og Pål R. Hetland er forfatterene bak boken «ToppkarakterSystemet». De har sammen holdt kurs for mer enn 15.000 studenter ved landets største universiteter og høgskoler.

• Ved å gå gjennom forskningsartikler, lese bøker og analysere «naturlige superstudenter» klarte de å avsløre toppkarakteroppskriften. Metodikken de utviklet ble raskt populær blant medstudenter.

• ToppkarakterSystemet er et resultat av et studentprosjekt som ble startet for å dekke deres eget behov for bedre studieteknikker. Typisk for studenter med mange jern i ilden, trengte de å finne ut av hvordan de kunne lære pensum veldig raskt.

• Etterspørselen har ført til utgivelsen av bok, lydbok, online nettkurs, live foredrag og programvareutvikling som skal hjelpe studenter å oppnå toppkarakterer. www.toppkaraktersystemet.no

muligheter | 12

4.

STILL SPØRSMÅL: Ikke vær redd for å spørre foreleser, støttelærer eller studievenner om det du ikke forstår.

6. FJERN DISTRAKSJONER: Vær obs på hva


muligheter | 13

Hvis du velger å studere ved et universitet eller en høyskole, får du sjansen til å utvikle deg som menneske gjennom faglig fordypning, forståelse og metodisk dyktighet. Det er dette som kan kalles dannelse – å sette det menneskelige inn i en større sammenheng. Du kan forfølge dine faglige interesser, enten du er opptatt av naturvitenskap og matematikk, språk, samfunn og historie, eller filosofi, kunst og litteratur. Høyere utdanning kan også rette seg mot et spesielt yrke, for eksempel lærer, sykepleier, advokat eller lege. Med høyere utdanning får du gradene bachelor eller master. Med mastergrad får du de høyeste jobbene i arbeidslivet, men bachelorgrad er nok til å kunne velge bredt mellom mange yrker og bransjer.


e r e y ø H dan t u ng i n


HØYERE UTDANNING

UNIVERSITETET I TROMSØ

arktiske

muligheter | 15

Norges universitet

Nord-Norge er mulighetenes landsdel, og studerer du ved UiT har du kort vei til en god karriere. Foto: Børd Løken © Destinasjon Tromsø


Foto: Lars Nordmo

UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET er den største utdannings- og forskningsinstitusjonen på Nordkalotten. Vi er det eneste breddeuniversitetet i nord, og vi dekker alle typer fag. Studenter kan velge mellom 300 forskjellige studieprogram. Studenter som kommer til oss opplever også et veldig godt studentmiljø, med nærhet studenter i mellom, og studenter og fagansatte. Det er lett å banke på døra til foreleseren ved UiT, og medstudenten du så i går treffer du garantert igjen i morgen. Ingen forsvinner i vrimmelen ved UiT, og det er lett å få venner her.

En viktig utfordring for landsdelen i tiden framover blir å møte det voksende behovet for høyt utdannet arbeidskraft. Vi trenger høyt utdannede personer innenfor helsevesen, utdanning, olje og gass. Så opplever vi også en økende interesse for ingeniørfag, marine fag og luftfartsfag ved UiT. Samtidig ser vi at søkertallene innenfor tradisjonelle utdanninger som medisin, sykepleie, fysioterapi, juss og lærerutdanning holder stand som populære fag. Ved UiT har vi nå også fått en femårig master i lærerutdanning som vi er veldig stolte av. Nordområdesatsingen har vært veldig viktig for å få fram fag som svarer på framtidas behov i nord. Mange spennende utdanningstilbud, forskningsprosjekt og arbeidsplasser har blitt til i prosessen. 84 prosent av UiTs studenter er i arbeid innen fire måneder etter endt utdanning. Ni av ti får en relevant jobb, og 84 prosent av våre studenter er også svært fornøyd med utdanningen de har fått. Tallene bekrefter at det er et stort behov for kompetansen som utvikles ved våre fire campuser i Tromsø, Alta, Hammerfest og Kirkenes. Våre studenter har gode utsikter når de er ferdige som studenter her hos oss. Velkommen til UiT

muligheter | 16

Nord-Norge har en nøkkelrolle i klima og arktisk forskning. Vi har nærhet til voksende markeder innenfor olje og gass, og stadig flere norske og internasjonale selskaper etablerer seg i nord. Nord-Norge er et kraftsenter med spennende arbeidsplasser.


HØYERE UTDANNING

AGDER VITENSKAPSAKADEMI

muligheter | 17

Lege, tannlege, psykolog? Vi viser deg veien!

Agder Vitenskapsakademi holder til i Kristiansand. Våre tre erfarne studieveiledere viser deg veien til gode studievalg. Velkommen som søker gjennom Agder Vitenskapsakademi – et trygt valg!

Kontakt Agder Vitenskapsakademi, Kristiansand E-post: study-poland@uia.no (+47) 38 14 14 75/38 14 19 57/38 14 11 05 www.facebook.com/Agder.Vitenskapsakademi www.medicalstudies.no


A

gder Vitenskapsakademi er nordisk representant for tre anerkjente universiteter i Polen, og et Pre-Med college i Berlin. Vi veileder deg så du kan ta et godt valg for din egen fremtid.

MEDISIN, TANNLEGE, FYSIOTERAPI OG FARMASI I POZNAN

Poznan University of Medical Sciences har tilbudt engelskspråklige medisinstudier i 22 år, lengre enn noe annet polsk universitet. PUMS er et ambisiøst universitet med utstrakt internasjonalt samarbeid og ett tusen utenlandske studenter fra hele verden, hvorav over 200 norske. Universitetet tilbyr hele fem ulike studier på engelsk; fire- og seksårig medisin, tannlege, fysioterapi og farmasistudier. Velger du PUMS får du en solid utdanning som gir deg mange jobbmuligheter i Norge eller andre deler av verden. MEDISIN I BYDGOSZCZ

Studietilbud: Poznan University of Medical Sciences, Poznan, Polen ·· Medisin, 6 år ·· Medisin, 4 år ·· Tannlege, 5 år

PRE-MED KURS I BERLIN

·· Farmasi, (Pharm.D.), 6 år

20-ukers Pre-Med kurs med intensiv undervisning i biologi/anatomi, kjemi, fysikk og matematikk. Studiet skal på ett semester gi deg de realfagskunnskapene du trenger for å bli klar for medisinstudier ved et europeisk universitet. Dette er et godt tilbud til deg som vil videreutvikle dine realfags- og engelskkunnskaper og bli kjent med medisinstudiets innhold før du søker opptak til medisin- eller tannlegestudier.

·· Fysioterapi, 3 år

PSYKOLOGI I WARSZAWA Vil du heller studere menneskets psyke og atferd? Da kan det femårige psykologistudiet ved WISP, University of Warsaw være noe for deg. Studiet gir deg mange valgmuligheter. Velger du spesialisering i klinisk psykologi forkortes veien mot arbeid som klinisk psykolog i Norge. WISP bruker forelesere fra mange land, og sammen med et internasjonalt studentmiljø bidrar dette til å gjøre psykologiutdanningen ved WISP til et spennende tilbud i Polens fine, pulserende hovedstad.

Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University, Bydgoszcz, Polen ·· Medisin, 6 år Overseas Medical Education College (OME), Berlin, Tyskland ·· 20-ukers Pre-Med (forkurs i realfag og medisinske fag) WISP, University of Warsaw, Polen ·· Psykologi, M.A., 5 år

www.medicalstudies.no

muligheter | 18

Det engelskspråklige medisinstudiet ved Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University i Bydgoszcz gir deg en god legeutdanning i et internasjonalt studentmiljø. Studentenes fadderordning gir deg en god og trygg start på studiene, og ANSA Bydgoszcz gir deg også mange sosiale opplevelser. Nicolaus Copernicus University ble rangert som det beste polske universitetet innen medisinske fag i den prestisjefylte CWTS Leiden Ranking 2014.


HØYERE UTDANNING

muligheter | 19

HURTIGRUTEN

– Fantastisk

arbeidsplass

Hurtigruten har drevet innen internasjonalt reiseliv siden etableringen i 1893. Kombinasjonen lokaltransport og turisme med selskapets 11 skip i helårig rute langs norskekysten skaper i dag autentiske opplevelser for rundt 400.000 gjester årlig. Med explorerskipene MS Fram og MS Midnatsaol seiler Hurtigruten til verdens mest ettertraktede polare destinasjoner som Svalbard, Grønland og Antarktis. I tillegg vil MS Midnatsol og MS Spitsbergen inngå i explorerfart fra 2016. Konsernsenteret er lokalisert i Tromsø, men selskapet har også kontorer i Kirkenes, Oslo,

London, Hamburg, Paris, Tallinn og Seattle. Hurtigruten er en av Norges aller sterkeste merkevarer, og er en spydspiss i norsk og internasjonalt reiseliv. Enten du er nysgjerrig på læreplass eller vil ta deg en tur, kontakt: Hurtigruten Sjø AS 9915 Kirkenes Tlf.: 970 57 030 (Sentralbord) http://www.hurtigruten.com/no/Utils/ Om-Hurtigruten/Jobb-/Jobb-i-Hurtigruten/ king: 810 03 030 booking@hurtigruten.com www.hurtigruten.no


ærlingene Robert Mentzoni (20) og Hanna Maric (18) synes rett og slett det er en opplevelse å få jobbe for Hurtigruten. På «verdens vakreste sjøreise» får de venner for livet og minner de sent vil gjemme.

Du har sikkert sett eller hørt om NRKs populære, direktesendte program «Hurtigruten – minutt for minutt» – som viser frem Norges storslåtte natur fra Bergen til Kirkenes. Her jobber Hanna Maric som resepsjonslærling og Robert Mentzoni tar ansvar på kjøkkenet som kokkelærling. UTDANNING? Hanna: Jeg studerte reiselivsfag ved Tromsø Maritime Skole, mest på grunn av interessen min for reiseliv. Det er også en utdanning med svært varierte jobbmuligheter. Robert: Jeg valgte kokkelinja på Bodø videregående skole fordi jeg alltid har vært interessert i mat og matlaging. HVORFOR HURTIGRUTEN? Hanna: Det er en fantastisk arbeidsplass som er ulikt alt annet. Her har vi gjestene flere døgn, gjerne uker i strekk, og man blir kjent med dem på et nytt nivå. Du tar deg tid til å prate med dem, og du jobber for å oppfylle deres ønsker. Det setter jeg pris på. Det er rett og slett en opplevelse å jobbe her. Robert: Her får du venner for livet og, som Hanna sier, opplevelser du aldri vil glemme.

HVILKET ARBEIDSANSVAR HAR DU? Hanna: Som resepsjonslærling jobber jeg jo for det meste i resepsjonen. Der har jeg ansvar for å sjekke inn passasjerer, fylle på i hyllene, stå på gangveien og hilse velkommen. Dersom en alarm eller andre utfordringen oppstår, er det også mitt ansvar å finne ut hva som skjer og hjelpe passasjerene så godt jeg kan. Yrket mitt handler rett og slett om å yte god service. Robert: Dagene mine er forskjellige. Den ene dagen er jeg på «koldten», der jeg lager desserter eller forretter, mens den andre dagen kan jeg være på varmkjøkkenet der jeg hjelper til med frokost, lunsj og treretteren på kvelden. HVEM PASSER TIL JOBBE FOR HURTIGRUTEN? Hanna: Først og fremst må du klare å være borte fra hus og hjem over lengre perioder. Vi jobber i tillegg lengre dager enn de på land, så det må også tilvendes. Ellers passer jobben godt for de som ønsker å utforske og bli kjent med Norge på en litt annen måte. Vi er jo nye plasser hver dag, noe som gjør hver dag ulik den forrige. Robert: For å trives bør du ha interesse for mat og være glad i folk. For å lykkes må du ha stå-på-vilje og ikke gi opp hvis alt går imot. Vær interessert, vær villig til å lære.

muligheter | 20

L

MNS i Svolvær

Det er rett og slett en opplevelse å jobbe her!


Foto: Bardia Koushan muligheter | 21

Slik får du

drømmejobben WIGGO YTTERGÅRD

Headhunter Wiggo Yttergård vet bedre enn de fleste hva som skiller en fantastisk søknad fra en middels god. Her får du oppskriften.


HVA VIL DET SI Å VÆRE HODEJEGER?

HVA SKAL JEG UNNGÅ I EN CV?

– En hodejeger jobber for å finne en kandidat til en bedrift som leter etter nye ansatte. Vi jobber litt som etterforskere, som er ganske moro.

– Unngå ”masse CV”, en du sender til mange. Ikke tenk på design. Ryddig og rent. Unngå skrivefeil.

HVORDAN FINNE UT JEG UT HVA JEG SKAL BLI? – Finn noe du er interessert i, noe du tror på og noe du liker å gjøre. En jobb har bra dager, men også tunge dager. For å komme seg gjennom de tunge dagene, er det viktig at du liker det du gjør. HVA SKAL TIL FOR AT JEG BLIR KALT INN TIL INTERVJU? – Levér en god og ryddig CV. Da blir du fort innkalt til intervju. Vil du bli headhuntet, handler det også om å profilere seg selv på sosiale medier som LinkedIn. Gjør du en god jobb og andre skryter av deg, kan du bli plukket opp.

– Nøkkelordet er ryddighet, det kommer du langt med. Og pass på at det er korrekt. Hva som kommer først av utdanning eller erfaring har ikke noe å si. Trekk frem det du er god på. Resten vil jeg ikke si noe om, fordi det finnes ingen fasit. Det kommer helt an på øyet som ser. Er firmaet lokalt eller internasjonalt? Det er selvsagt forskjell om du søker på hjørnesteinsbedriften på Sotra eller et stort internasjonalt firma. HVORDAN FORBEREDER JEG MEG TIL JOBBINTERVJU? – Gjør research om hvem du skal prate med, bedriften du skal jobbe for, sette deg godt inn i stillingsbeskrivelsen. Hvilke arbeidsoppgaver og hva som kreves for å få den stillingen. Det kan også være lurt å gjøre intervjuet i hodet ditt et par ganger, gjerne øv med en du stoler på som gir deg ærlige tilbakemeldinger. Det kan være en god venn eller en i familien. SKAL JEG FØRE OPP FRITIDSINTERESSER I SØKNADEN? – Kommer an på hvor imponerende søknaden din er. Er du tjuefem år med sunne fritidsinteresser, så gir det et inntrykk av gode egenskaper. Interesser kan faktisk si mye om en person. At du er lagspiller og konkurranseperson for eksempel.

– Det kommer an på øyet som ser, og i flere tilfeller kan det være positivt. Legg i så fall inn et profesjonelt bilde og ikke et partybilde fra Ibiza. BRUKER DERE SOSIALE MEDIER FOR Å FINNE KANDIDATER? – Vi bruker LinkedIn veldig mye, noe de fleste andre headhuntere også gjør. Jeg anbefaler alle å opprette LinkedIn og kvalitetssikre informasjonen der. Få ut CVen og gjør den søkbar for de som leter etter folk. Overraskende få universitetsstudenter er på LinkedIn, så hiv deg på bølgen. Over 70% av rekrutteringen vår starter nemlig på LinkedIn. HVA BETYR KOMMENTARER OG PERSONLIGE BILDER PÅ SOSIALE MEDIER? – Det betyr mye. Har opplevd at kandidater har blitt tilbudt stilling muntlig. Deretter har kunden trukket tilbudet grunnet ”grums” om kandidaten på Facebook. Vi hodejegere driver detektivarbeid, så tenk over hva du legger ut. Er dette noe foreldrene mine eller en arbeidsgiver tåler å se eller lese? HVA TENKER DERE OM HULL I CVEN? – Det kan være familietragedie eller jordomseiling. Er du komfortabel med å skrive hva grunnen er gjør du det, men vær forberedt på at intervjueren vil stille spørsmål. Har du reist rundt i verden, er det en egen type erfaring og du fremstår som verdensvant. HVOR MYE TELLER KARAKTERENE MINE I EN JOBBSØKNAD? – Kommer du rett fra skolen og ikke har jobberfaring å vise til, teller karakterene mye. Har du femten års erfaring, er det det vi ser på og ikke karakterene. Til deg som ikke har så gode karakterer å vise til og fortsatt går på skole; det kan være lurt å skaffe seg en jobb ved siden av studiene.

muligheter | 22

HVORDAN SKRIVER JEG EN GOD CV OG SØKNAD?

SKAL JEG LEGGE INN BILDE I CV-EN?


muligheter | 23

Treffer du en tidligere folkehøgskoleelev, vil han eller hun gjerne si at det var det beste året i livet. Det er lettere å se hvor man skal og hvem man er etter ett år på en folkehøgskole. Her er tid til fordypning i fag, og tid til å prøve ut nye fag. Man får prøvd seg i samarbeid med andre eller du må utfordre deg selv på nye områder. Det du virkelig har talent for, har kanskje aldri slått deg før. Eller du kan få styrket troen på hva du vil jobbe videre med. Skal du studere videre på høyere offentlig utdanning, enten høgskole eller universitet, får du med deg 2 tilleggspoeng på ordinær kvote for fullført skoleår, gitt at du har hatt minst 90% oppmøte.


e k l o F gø r h ole k s


FOLKEHØGSKOLER

FOLKEHØGSKOLENE

muligheter | 25

Med flere hundre fag Bredt fagtilbud Med stor bredde i fag og linjer, tilbyr folkehøgskolene et intenst år med tid for læring, tid for refleksjon, tid for veiledning, tid for opplevelser og tid for personlig og sosial vekst. ·· Ca. 7000 elever på de 78 norske folkehøgskolene. ·· Alle er internatskoler, fins over hele Norge, og en felles nordisk skole ligger i Sverige. ·· Over 400 ulike fag. De fleste har ulike tilbud, enkelte har spesialisert seg i én fagretning. ·· 11 prosent av norsk ungdom går et år på folkehøgskole. ·· Gjennomsnittsalder 19 år. De fleste har 18 års grense, noen få tar inn elever ned til 16 år. Ta kontakt med Folkehøgskolekontoret for oversikt. ·· Folkehøgskole gir 2 konkurransespoeng til høyere utdanning. ·· Undervisningen er gratis, elevene betaler for mat, bolig, skolemateriell og reiser. ·· Pris mellom 72.000 og 140.000 kr., avhengig av linjevalg og turer. ·· Elevene får støtte fra Lånekassen etter vanlige regler. www.folkehogskole.no


V

eltrent sportsjournalist, båtbygger, forfatter, musikkproduksjon, fotball, sirkus eller lederskap? På Folkehøgskolene har du flere hundre fag å velge mellom. Mangler du studieplass til høsten, er det fortsatt ledige plasser på folkehøgskolene. – Folkehøgskolene har et enormt spenn av forskjellige linjer. På de 79 skolene kan man velge mellom hele 400 forskjellige fag, forteller informasjonsrådgiver Øyvind Krabberød ved Informasjonskontoret for folkehøgskolene som i år som i fjor har landets mest fornøyde elever ifølge målinger. VELTRENT JOURNALIST På Skjeberg folkehøgskole kan du velge faget sportsjournalistikk og idrett. Fagfeltet er for deg som er glad i aktiv idrett og som vil prøve deg som sportsjournalist. Du får opplæring i reportasje og fotojournalistikk parallelt som du trener tre til fire økter i uka innen forskjellige idrett og debatterer om ulike idrettsrelaterte tema.

Faget lederutvikling på Fredly folkehøgskole er for deg som har gått et år på folkehøgskole og som ønsker å utvikle deg som medmenneske med fag som ledelsesteori, kommunikasjon, relasjonsbygging og psykologi. FORFATTERSKAP På Danvik folkehøgskole kan du ta fatt på forfatterstudiet som skal utvikle og bygge videre på studentenes egen kreativitet og skriveglede, kunnskap om flere sjangere som blant annet prosa, lyrikk og ulik manusskriving og få utvidet kunnskap i litteratur og tekstanalyse. SPILLAKADEMI OG FREESTYLE Folkehøgskolene kan tilby fag som få andre skoler kan tilby. Krabberød nevner blant annet spillakademiet ved Buskerud folkehøgskole eller freestyle-linja på Rødde folkehøgskole i Trondheim. Voss folkehøgskole har egen linje for ekstremsport frisport ekstrem - og det finnes flere multisportslinjer med ekskursjoner til flere verdensdeler. – På Bjerkely i Hedmark kan du studere tegneserieproduksjon. På Risøy folkehøgskole tilbyr de kunst & fotosafari, mens du ved Ringerike folkehøgskole kan studere visual arts, for å nevne noen av mulighetene, sier Krabberød.

Fotballstudier gir deg muligheter som trening i Brasil, beachfotball på selveste Copacabana, Premier League i England, trening i Barcelona og studier av Messi og andre stjerner på Camp Nou. Velger du linjen GloBall United ved Solborg folkehøgskole i Stavanger, tar du en ball under armen og legger ut på tur til Afrika og Sør-Asia og ser hva som skjer. STAND UP OG MIDT-ØSTEN Er du opptatt av fred og solidaritet kan du velge et år ved FN-akademiet på folkehøgskole Ringsaker og det som kanskje er ditt første steg på veien mot et hårete mål om fred i Midt-Østen. Vil du heller få folk til holde fred ved å le, finnes det en egen stand up-linje for det. Satser du mot stjernene så bør du vite at mange av dagens største norske skuespillere er klekket ut ved teaterlinjene på folkehøgskolene. BÅTBYGGER OG BAKER Til båtbyggeriet ved Fosen folkehøgskole kommer mennesker fra hele verden for å lære seg norsk båtbyggertradisjon fra treet står i skogen til båten er på vannet. Mange elever fra båtbyggerlinja har gått videre med båtbygging eller andre håndverk etterpå. På Karmøy folkehøgskole kan du få en innføring og lære om baker- og konditorfaget. COSPLAY KOSTYMEDESIGN Namdals folkehøgskole starter landets første og foreløpig eneste skoletilbud hvor du lærer deg å sy dine egne cosplay-antrekk, og hvor du får anledning til å besøke cosplayevents i Norge og utlandet. Her lærer du teknikker innen søm, tegning, modellering og video og foto. TRENDER – Idrett og sport er blant folkehøgskolenes mest populære linjer. Men også fred, solidaritet og internasjonale fag er attraktive. Det skyldes nok ikke bare at solidaritetstanken er godt forankret, men trolig også at det er en stor reiselyst blant unge mennesker. Og den får de også tilfredsstilt ved disse studiene, sier Øyvind Krabberød. Han forteller at også linjer som musikk, musikal, vokal og sing -songwriter er populære og nok gjenspeiler noe av populariteten til programmer som Idol og X-factor. Tekst: Freddy Kongsberg Fortsetter på neste side —>

muligheter | 26

LEDELSE

MESSI OG COPACABANA


muligheter | 27

Fortsettelse:

Gir deg et forsprang

H

eidi Nordby Lunde (42) er stortingsrepresentant for Høyre, tidligere kommunikasjonsdirektør, skribent, samfunnsdebattant, blogger – og en stor tilhenger av

folkehøgskolene. – Folkehøgskolen kan gi deg et forsprang når du går videre i utdanningen. Jeg tror alle bruker året forskjellig, og det er noe av det fineste med folkehøgskolen. Jeg var faktisk sjenert på videregående, men når jeg flyttet bort fikk jeg en sjanse til å gå ut av den firkanten jeg var plassert i. Å gå på på folkehøgskole åpner opp for et rom der ingen kjenner deg. Det er veldig befriende, sier Nordby Lunde, som har representert Høyre på Stortinget siden 2013

og sitter nå også i finanskomiteen. «GULLBLOGGEN» Heidi Nordby Lunde er også kjent for pionerarbeidet som hun ledet for ABC Startsiden innen brukergenerert innhold i nyhetsproduksjon i nettavisen ABC Nyheter. Det var her begrepet borgerjournalistikk i Norge ble introdusert. I 2005 vant hun Dagbladets «Gullbloggen» for Norges beste blogg. Hun har blogget for magasinet Henne og hatt egen spalte i Forsvarets Forum. Nå skriver hun om sosiale medier for Kampanje. Som om ikke dét er nok, har hun de senere årene også blitt mye brukt som kommentator i NRK og TV2 Nyhetskanalen innen trender og bruk av sosiale medier.


Alle har godt av et år på folkehøgskole

Ett år på folkehøgskole åpner opp for et rom der ingen kjenner deg. Det er veldig befriende.

HOLTEKILEN FOLKEHØGSKOLE

·· Folkehøgskolene gir læringsglede. (Undersøkelse av elevers selvevaluering 2014) ·· Folkehøgskolene styrker elevenes samarbeidsevner og deres sosiale kompetanse. (Undersøkelse fra NTNU 2010)

Den selverklærte liberalisten er oppvokst på Veitvet i Groruddalen og på Bestum. En del år etter videregående, falt valget på Holtekilen Folkehøgskole i Stabekk, som hadde kort vei til Oslo, der hun et par ganger i uken måtte inn til politiske møter. Faglinja som fristet Nordby Lunde på begynnelsen av 90-tallet var medier og kommunikasjon. På folkehøgskolen ble hun elevenes stemme inn mot rektor og året satte også sterke følelser i sving.

Best på kundetilfredshet

– Jeg var litt eldre enn de fleste som gikk der på den tiden, så det var helt naturlig at jeg ble elevrådsleder. Det arbeidet fikk jeg mye igjen for. Jeg lærte om drift og budsjetter, om elevklager og i det hele tatt det å være elevenes stemme inn mot rektor. Da vi sluttet på skolen, syntes jeg det var litt teit med alle som gråt i gangene, men tror du ikke jeg klarte å grine offentlig når jeg skulle holde avskjedstalen?

Folkehøgskolene oppnår de beste resultatene når tidligere elever ved folkehøyskoler, universiteter, høgskoler og annen høyere utdanning vurderer sine erfaringer. Det gjelder faktorer som image, forventninger, produktkvalitet, service, tilfredshet og lojalitet. Det viser en undersøkelse fra analysebyrået EPSI høsten 2014.

·· Folkehøgskolene gir faglig utvikling: Et intensivt skoleår gir god faglig utvikling innen både linjefaget og valgfagene. I tillegg har skolene prosjektuker, studieturer og samarbeid med eksterne organisasjoner.

DU BLIR DINE VALG I likhet med mange andre som har vært elev ved folkehøgskoler, mener hun dèt året på mange måter forandret livet. – Alle valg får konsekvenser, du blir dine valg. Også mitt liv ville sett annerledes ut hvis jeg ikke hadde valgt å gå på folkehøgskole, sier Nordby Lunde. Tekst: Freddy Kongsberg

Ønsker du mer informasjon om folkehøgskolene? www.folkehogskole.no E-post: post@folkehogskole.no Tlf 22 47 43 00

muligheter | 28

·· Folkehøgskolene gir samfunnsforståelse og økt demokratisk deltakelse. (Folkehøgskoleelever deltar mer i samfunnslivet enn andre, undersøkelse fra NTNU 2010)


muligheter | 29

B o Huset ditt. Skolen din. Kirken, idrettshuset og den nye rundkjøringen, parken, kjøpesenteret og fiskemottaket. Alt er bygget av glade håndverkere som har valgt bygg- og anleggsteknikk. Har du praktisk sans? Liker du å være nøyaktig og har du godt håndlag? Er du selvstendig, men trives også med å arbeide i team? Utdanningsprogrammet omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg med tilhørende tekniske installasjoner, hvor det stilles strenge krav til kvalitet og sikkerhet.


g g y B an g o ggs k k e l kni e t


Når konserthuset åpnes med kor og orkester, har vi alt spilt ferdig Når den nye bybrua innvies av kongen, har vi reist hjem Når biskop vigsler den nye kirken, er vi i gang med å bygge hotell på kaia

Du som er praktisk anlagt, og som synes det er tøft at det du arbeider med blir til noe synlig og viktig for samfunnet. Du som synes det er bra med variasjon, litt ute, litt inne, noe veldig stort og noe lite. Sats på en fagutdanning i Bygg- og anleggsbransjen! Det gir mange spennende jobbmuligheter, stor frihet og god lønn! ww.ebafilm.no

Sats på et yrke innen bygg og anlegg! EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) har 231 medlemsbedrifter som spenner fra de største riksdekkende entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører. Byggopp er en landsdekkende kjede bestående av 10 opplæringskontor med tilknytning til EBA. Besøk hjemmesiden www.byggopp.no. Her finner du nyttig informasjon enten du skal velge utdanning, søke læreplass, er lærling eller har lærlingeansvar – eller rett og slett er interessert i fagutdanning

www.byggopp.no

www.eba.no


“ Utdanning er

Nelson Mandela

muligheter | 32

det viktigste vĂĽpen hvis vi vil oppnĂĽ forandring i verden.


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

VEIDEKKE

muligheter | 33

Bygger kompetanse

Veidekke er en av Skandinavias største entreprenører og eiendomsutviklere. Selskapet bygger bl.a. skoler, kjøpesentre, kulturhus, broer, veier og jernbanelinjer.

traineer utfordrende arbeidsoppgaver og tidlig ansvar. Veidekkes interne utdanningsprogram skjer gjennom Veidekkeskolen.

Veidekke bygger også kompetanse, og er alltid på utkikk etter nye, dyktige medarbeidere. Som en av landets største lærlingbedrifter har Veidekke over 200 lærlinger fordelt på elleve fagområder og tre land. Samtidig får over 100

veidekke.no twitter.com/veidekke_asa youtube.com/veidekkeasa

Veidekke – lokalt nærvær, skandinavisk styrke.


V

eidekke satser bevisst på ungdom. Gjennom tett oppfølging og kursing vil du få muligheten til å bygge din karriere i en bransje som er viktig for utviklingen av landet. Vi tok en prat med trainee Svein Ove Bjørknes (24) fra Alta, som virkelig har funnet seg til rette i Veidekke. Svein Ove Bjørknes er utdannet innen allmenn bygg ved Høgskolen i Narvik og har vært Veidekke-ansatt i over ett år. HVORFOR VEIDEKKE? – Jeg møtte Veidekke på stand under næringslivsmessen i Narvik. Her fikk jeg et godt inntrykk av både representantene og traineeordningen Veidekke har. Som trainee har man fire samlinger over to år, der vi samles, videreutvikles og sparrer med hverandre. I tillegg er Veidekke et stort selskap med flere prosjekter over hele landet, noe jeg så på som veldig positivt.

– Da er jeg for det meste på kontoret. Mitt nåværende ansvar er drift og vedlikehold av vegnettet, noe som betyr tett oppfølging opp mot Statens vegvesen, kontinuerlig kommunikasjon med anleggsleder på nåværende prosjekt og en god del HMS-oppgaver. Ellers møter jeg hyggelige kolleger som jeg kan le mye sammen med. Her i Veidekke er det stor takhøyde og et herlig arbeidsmiljø. HVILKE EGENSKAPER TRENGER JEG? – Du bør være positiv, frempå og gripe sjansene du får. Det kan til tider være ganske hektisk på jobb, så høy stresstoleranse er helt klart også en fordel. Til slutt vil jeg si at jeg anbefaler alle på jakt etter utfordringer å søke seg til Veidekke, det er helt enkelt verdens beste arbeidsplass.

VISSTE DU AT: I Veidekke har du gode karrieremuligheter! – Veidekke har kontorer nesten over hele landet, så om du flytter på deg, behøver ikke det å sette en stopper for karrieren din. – Veidekke har totalt elleve fagområder, med utallige ulike arbeidsoppgaver. – Er du aktiv, interessert og tydelig på hvor du vil, blir det lagt til rette for deg med blant annet kursing slik at du får riktig kompetanse for å nå målene dine.

muligheter | 34

EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN?


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

MASKINGROSSISTERNES FORENING

muligheter | 35

Arbeider for felles interesser

Maskingrossisternes Forening (MGF) er en bransjeforening og medlemsmassen favner bedrifter av mange slag og størrelser. Vi har medlemmer som importerer og selger maskiner innen disse bransjene: ·· Verktøymaskiner ·· Anleggsmaskiner

Vi er en forening som arbeider for bransjens store og små felles interesser, herunder: ·· Være en samlende enhet for medlemsbedriftene, skape bransjenettverk ·· Arbeide for medlemsbedriftenes felles interesser, faglig, politisk og sosialt

·· Gaffeltrucker

·· Være “aktuelle”. Vi skal synes i pressen og ha et nettverk med andre foreninger og organisasjoner som er aktuelle samarbeidsgrupperinger som gir utbytte for våre medlemmer.

·· Trebearbeidende maskiner

www.mgf.no

·· Kompressorer ·· Slipeverktøy

·· Kraner


H

va er en maskingrossist? Medlemsmassen i MGF favner bedrifter av mange slag og størrelser over hele landet. Fellesnevneren er at selskapene er registrert i Norge, og ”omsetter maskiner eller teknisk utstyr i et slikt omfang og på en slik måte at det er naturlig å betegne firmaet som maskingrossist”.

Marius Forsell (21)

- anleggsmaskinmekanikerlærling -

En forutsetning for medlemskap i MGF er at selskapet overholder lovgivning og foreningens interne etiske regler om illojal konkurranse. MGF arbeider for å styrke og utvikle bransjen og arbeider for maskinbransjens felles interesser og rammevilkår, gjennom medlemsaktiviteter, myndighets-kontakt og medietiltak. MGF SKAL: ·· Være en samlende enhet for medlemsbedriftene – utvikle bransjenettverk

Hvilken utdanningsbakgrunn har du?

·· Være “aktuelle”, synlige og tydelige – vi skal synes i media, og ha et nettverk med andre bransjeforeninger og organisasjoner som gir utbytte for våre medlemmer

– Jeg har gått mekanikerlinjen på videregående skole, og under Vg3 ble jeg utplassert tre uker i Volvo Maskin. Det er perfekt å jobbe mens man går på skolen!

På denne måten ivaretar man en sunn konkurranse, bedrer trivselen innad i bedriftene og øker sjansen for positiv bransjeutvikling. En viktig del av MGFs virksomhet er messene ”Den Tekniske Messen” og maskinmessen ”Vei og Anlegg”, som vi arrangerer hvert tredje år. Begge messene har rundt 200 utstillere fra inn- og utland, og er den viktigste møteplass for kunder og virksomheter innen verktøy- og anleggsmaskinbransjene. Her treffes bransjens aktører og vi ønsker også ungdommen hjertelig velkommen slik at dere selv kan se at dette er en spennende bransje med mange muligheter! På MGFs hjemmesider kan du se en film om hvordan hverdagen til en servicetekniker kan være. Her kan du også finne ut hvem som er medlemmer i MGF og lese om messene våre.

Jeg har gått mekanikerlinjen på videregående skole, og under Vg3 ble jeg utplassert tre uker i Volvo Maskin. Det er perfekt å jobbe mens man går på skolen!

Hva gjør en anleggsmaskinmekaniker? – Jeg arbeider blant annet med gravemaskiner, hjullastere, og dumpere. Det er fullt kjør. Så lenge man er interessert, er det alltid jobb å gjøre. Jeg gleder meg til hva som venter meg neste dag på jobb. Det er aldri en lik hverdag.

Hvilke mennesker passer til dette yrket? – Man må like å skru! Samtidig er det viktig å være løsningsorientert. Man bør vite hva det vil si å fjerne en ting og erstatte det med noe annet. Alle kommer langt med å vise initiativ.

Hvor er du om fem år? – Da jobber jeg her som servicemekaniker, og har egen servicebil. Det virker kjempespennende!

muligheter | 36

·· Arbeide for medlemsbedriftenes felles interesser – faglig, politisk og sosialt


muligheter | 37

Elektrofag er et stort fagområde og du kan arbeide innenfor mange bransjer og yrker. Det er lett å tenke strøm og elektronikk, men la deg ikke lure. Fagretningen spenner fra sjø til land – til lufta! Hva med å arbeide offshore? Eller kunne du tenke deg å reise verden rundt om bord på båt? Eller kanskje få tog på skinner eller biler på veien? Velger du elektrofag må du kunne arbeide nøyaktig, sikkert og systematisk, og du bør være serviceorientert. Logisk tenkemåte og kreativitet er også viktig, både for å kunne løse konkrete oppgaver og for å utvikle nye produkter. Ofte er det et krav at du har godt fargesyn. Det er viktig å skille mellom gul og grønn ledning.


t k e l E g a f

– o r


muligheter | 39

BLI EN DEL AV LØSNINGEN

Vil du skape et bærekraftig samfunn?

V

erden står akkurat nå midt oppe i en energirevolusjon. For at overgangen fra fossil til fornybar energi skal fortsette, må den teknologiske utviklingen skje raskt.

– Samfunns- og klimaengasjement kan være et godt utgangspunkt for å utdanne seg innen elektro. Det gir muligheter til å jobbe med teknologiske klimaløsninger til beste for kloden og for menneskene. Vi trenger mennesker med ulike egenskaper. Noen må forske frem løsningene, andre kan formidle dem, atter andre kan bygge og utvikle dem.

Vannkraft er ryggraden i norsk kraftproduksjon, og vil i lang tid framover sikre en robust og klimavennlig energiforsyning. Vi trenger dyktige problemløsere som skal utvikle morgendagens kraftsystemer. Velger du en fagutdanning som energimontør eller energioperatør, eller en ingeniørutdanning innen elkraft, bygg eller maskin, kan du få en spennende karriere i en næring i sterk vekst. Jobb med fornybar energi, og bli en del av løsningen! Les mer på: www.energinorge.no/studier www.ungenergi.no


“ Allting er

lett, bare man kan det. Ukjent


ELEKTROFAG

STATKRAFT

muligheter | 41

Innovativt og internasjonalt

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi. Vi produserer vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme fra 403 kraftverk i 14 land, og er en global markedsaktør innen energihandel. Statkraft utvikler også flere nye vannkraftverk og vindparker i Europa, Asia, Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Afrika. Vi har kontorer og kraftverk i hele Norge, fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord, og er tilstede i mer enn 20 land rundt om i verden. Våre 4200 ansatte er både lærlinger, fagarbeidere, ingeniører, økonomer, samfunnsvitere, matematikere og geologer.

Det betyr at hvis du har lyst til å arbeide med fornybar energi, så er det jobb for deg nesten uansett hvor du vil jobbe eller hva du vil jobbe med. Statkraft har lærlingplasser over hele landet, et sommerprosjekt for studenter og tilbyr et av Norges mest populære traineeprogrammer når du er ferdig med å studere. Les mer om våre spennende muligheter og prosjekter på www.statkraft.no eller vår Facebook-side. Du kan også følge våre traineer og hva de gjør på bloggen deres https://statkrafttrainee.wordpress.com


V

il du jobbe med fornybar energi? Statkraft er størst i Europa innen fornybar energi, og tilbyr utfordrende arbeidsoppgaver i et innovativt og internasjonalt miljø med høy etisk standard. Håvard Bratland (32) har fortalt oss litt om sin jobbhverdag i Statkraft. Håvard fra Ballanger gikk elektro ved Oscarsborg vgs i Narvik. Med fagbrev og god jobberfaring har han siden mars 2014 jobbet som fagarbeider på elektro hos Statkraft.

VISSTE DU AT: Statkraft er hovedsponsor til Norges Skiskytterforbund!

HVA GJØR EN FAGARBEIDER? – Min stilling går ut på drift og vedlikehold av våre kraftstasjoner og installasjoner i vårt reguleringsområde. En vanlig dag kan se slik ut: Jeg kommer på jobb, planlegger dagen med kollegaer over en kjapp kaffe og drar ut til et av våre kraftverk eller andre lokasjoner i reguleringsområde. Her gjør vi alt fra feilsøking, årlige revisjoner, ny montasje, tilstandskontroller, stasjonsrunder og høyspent- og lavspentjobber.

– Allsidigheten var en nøkkel for meg, jeg trengte nye impulser og nye utfordringer og det fikk jeg så absolutt her. Statkraft har gode muligheter for videreutdanning, gode betingelser, og som en bonus kan du få mange fine naturopplevelser. Man har en kjempemulighet til kurs og videreutdanning i Statkraft. Jeg er allerede godt i gang med et nytt fagbrev som energimontør, og jeg opplever en kjempestøtte fra bedriften. HVOR ER DU OM FEM ÅR? – Jeg håper og tror jeg enda er i Statkraft, det virker som en veldig solid og trygg arbeidsplass. Her har jeg gode kollegaer i et godt arbeidsmiljø, nye utfordringer, allsidige arbeidsoppdrag og viktigst

av alt; ingen dag er like.

Tiril Eckhoff

- student og landslagsutøver – Jeg er stolt av å bære Statkraft på armen. Det er et bærekraftig og miljøvennlig selskap, noe jeg står for. Statkraft har også vannkraftverk og andre kraftverk i kriker og kroker av Norge. Så når jeg går med Statkraft på armen og Norge på lua, synes jeg vi passer bra sammen. – Jeg studerer sivilingeniør i produktutvikling og produksjon på NTNU. Studier er en fin avkobling ved siden av toppidrett. For unge som satser på idretten sin, vil jeg anbefale å studere ved siden av, da har de noe å falle tilbake på hvis ikke satsingen går så bra, samt at toppidretten ikke blir altoppslukende.

muligheter | 42

HVORFOR STATKRAFT?


muligheter | 43

Jobber innen helse- og oppvekstfag finnes overalt i hele landet, og det er stor etterspørsel etter flere flinke folk. Mulighetene er mange og du kan arbeide ved sykehus, offentlige institusjoner – internasjonalt eller i din hjemkommune. Yrkene krever ulik grad av kompetanse, men felles for hele fagretningen er at du som velger helse- og oppvekstfag må bry deg om og kunne ta hensyn til andre mennesker. Du bør være flink til å kommunisere og lytte til andre og trives med mennesker i alle livssituasjoner. I flere yrker kreves det politiattest. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker hvor egne holdninger, kunnskaper om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og hvor det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.


– e s – l p e p Hg o – o kst e v g a f


HELSE OG OPPVEKSTFAG

muligheter | 45

APOTEKFORENINGEN

og sjef

28 år på apoteket APOTEKFORENINGEN

Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere. Foreningen ble stiftet i 1881. Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Foreningen arbeider hovedsaklig med apotekfaglig utvikling, apotekenes rammevilkår, næringspolitikk, teknologi og e-helse og kommunikasjon om bransjen.

Apotekforeningen ivaretar også en rekke praktiske funksjoner for apotek. Kontakt Apotekforeningen (+47) 21 62 02 00 apotekforeningen@apotek.no


S

ynnøve Eidem startet som apotektekniker, tok deretter en bachelor i farmasi før hun avsluttet det hele med en mastergrad i farmasi. Nå er 28-åringen apoteker på Boots apotek i Haram – en liten kjøretur fra der hun vokste opp.

Synnøve Eidem - apoteker -

– Som farmasøyt er du veldig privilegert, du kan jobbe nesten overalt i landet. Jeg ville tilbake til hjemplassen min og da muligheten dukket opp i Haram var det bare å slå til, sier Synnøve Eidem. TRIVSES SOM UNG LEDER Som apoteker har hun det øverste ansvaret for apoteket hun jobber i. Det er en rolle hun trives svært godt med, den unge alderen til tross. – Det er kjempespennende å være apoteker. Selv om du er leder, står du ikke alene. Du får tett oppfølging fra kjedekontoret og de som er over deg i systemet. Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot; jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere, sier Eidem.

Hun forteller at det å bli leder ikke har vært et mål fra starten av. Et lederaspirantkurs hun tok etter bachelorgraden fikk henne inn på tanken om at ledelse kanskje kunne være noe for henne. Eidem beskriver jobben som apoteker som ganske annerledes enn jobben som vanlig farmasøyt. Selv om hun fortsatt gjør mange farmasøytiske oppgaver, består dagene hennes av mye mer nå enn tidligere. – Jobben krever mye, men jeg synes det er veldig lærerikt, og jeg liker følelsen av å mestre nye ting. På spørsmål om hvorfor hun anbefaler farmasiutdanningen svarer hun: – Å være farmasøyt er trygt og du har mange muligheter.

Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot. Jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere.

Norge har to ulike farmasiutdanninger! – Du kan bli provisorfarmasøyt med et femårig studie til mastegrad ved universitet i Oslo, Bergen og Tromsø. Du kan også ta påbygging til mastergrad ved NTNU i Trondheim. – Studer reseptarfarmasøyt tre år, ved høgskolen i Oslo, Namsos eller Universitet i Tromsø. – Gjennom farmasistudiet blir du ekspert på legemidler. Du vil blant annet lære hvordan legemidler lages, hvilken effekt legemidlene har på kroppen og hvordan legemidlene brukes for å forebygge og behandle sykdom. – En del av studiet er praktisk rettet, og du lærer å fremstille salver, miksturer og tabletter. I tillegg får du trent deg i kommunikasjon og formidling. Dette er ferdigheter som kommer til nytte når du senere skal jobbe som farmasøyt, og gi råd og veiledning til pasienter, publikum eller annet helsepersonell.

muligheter | 46

VARIERTE ARBEIDSDAGER

VISSTE DU AT:


HELSE OG OPPVEKSTFAG

DET HELSEVITENSKAPELIGE FAKULTET – UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

muligheter | 47

Nærhet i praksis

Det helsevitenskapelige fakultet har 3.000 studenter og 900 ansatte, og vi er de eneste i Norge som kan tilby alle helseprofesjonsutdanningene. Det helsevitenskapelige fakultet har to campuser; Tromsø og Hammerfest. Alle studietilbudene er på campus Tromsø, men bachelor i sykepleie undervises også på campus Hammerfest. UiT har flest vitenskapelig ansatte per student og er kjent for å ha kort vei mellom student og lærer. Flesteparten av våre studenter går rett ut i jobb etter endt utdan-

nelse. Du vil få med deg en solid og framtidsrettet utdanning som gjør deg til en sterk kandidat for drømmejobben. Nysgjerrig? Les mer på uit.no/helsefak Kontakt Det helsevitenskapelige fakultet Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet Tlf.: +47 77 64 46 10 (Infotorget) Epost: info.helsefak@uit.no www.uit.no


V

il du hjelpe andre? Liker du å jobbe med mennesker? Hos oss får du forskningsbasert undervisning som vil kvalifisere deg for drømmejobben i helsevesenet.

dere som skal «spille hverandre gode», selv om de jobber med svært ulike fagfelt som for eksempel psykologi og sykepleie, tannhelse og biomedisin.

Våre studenter bryr seg om pasientene. De har pasientkontakt helt fra starten av studiene og undervisningen tar ofte utgangspunkt i realistiske situasjoner (casebasert læring). Studentene får mye praksis i løpet av utdanningen, og vi jobber tett sammen med helsetjenesten i hele Nord-Norge. Universitetssykehuset NordNorge (UNN) ligger bare en gangbro unna oss og studentene våre er velkommen til å delta i den kliniske hverdagen.

Undervisningen er basert på ny forskning og vi legger til rette for at studentene får delta i forskning under bachelor og masteroppgaver. Forskerlinjen i medisin gir studentene mulighet til å forske parallelt med studiet og til å ta en doktorgrad med forkortet løp etter endt medisinstudium.

FORSKNINGSBASERT UNDERVISNING

NÆRT SAMSPILL

muligheter | 48

Det helsevitenskapelige fakultet kjennetegnes av nærhet mellom teori og praksis, nærhet mellom lærer og student og nærhet mellom de ulike helsefaglige yrkene. Vi legger vekt på god kommunikasjon og studentene våre får felles opplæring i samhandling. I Tromsø utdanner vi helsearbei-

SE VÅRE STUDIETILBUD Årsstudium ·· Psykologi

Masterprogram (2 år) ·· Master i Psykologi

Bachelorprogram (3 år) ·· Bachelor i Psykologi

·· Master i Barnevern

·· Bachelor i Bioingeniørfag ·· Bachelor i Biomedisin ·· Bachelor i Farmasi ·· Bachelor i Ergoterapi ·· Bachelor i Fysioterapi ·· Bachelor i Radiografi ·· Bachelor i Sykepleie, heltid og desentralisert (Tromsø) ·· Bachelor i Sykepleie (Hammerfest) ·· Bachelor i Tannpleie

·· Master i Helsefag, flerfaglig ·· Master i Helsefag, aldring og eldre ·· Master i Helsefag, klinisk nevrologisk fysioterapi ·· Master i Helsefag, psykisk helse ·· Master i Helsefag, helsesøsterfag ·· Master i Helsefag, psykiatrisk og psykosomatisk fysioterapi ·· Master i Farmasi ·· Master i Sykepleie ·· Master i Biomedicine (på engelsk) ·· Master i Public Health (på engelsk) ·· Master i Telemedicine and E-health (på engelsk)

Integrert master og profesjonsutdanninger ·· Integrert Master i Odontologi ·· Profesjonsstudiet i Medisin ·· Profesjonsstudiet i Psykologi Videreutdanninger ·· Jordmorutdanningen ·· Videreutdanning i anestesisykepleie ·· Videreutdanning i barnesykepleie ·· Videreutdanning i intensivsykepleie ·· Kreftsykepleie (deltid) ·· Videreutdanning i kreftsykepleie ·· Videreutdanning i operasjonssykepleie


muligheter | 49

Liker du å kommunisere med andre mennesker? Ser du nyheter og gode saker der andre bare ser? Liker du å skrive? Ta bilder? Du som velger medier og kommunikasjon bør ha kreative evner og kunne kommunisere med andre, både skriftlig og muntlig. I tillegg bør du ha godt fargesyn og være interessert i IKT og digital teknologi. Gode samarbeidsevner, fleksibilitet, evne til kritisk tenkning og analyse er også viktig. Medier og kommunikasjon forbereder eleven på yrker innen reklame- og kommunikasjonsbyråer, magasinredaksjoner, forlag, trykkerier, markedsavdelinger, fotobedrifter, internettbedrifter, filmselskaper, radio og fjernsyn.


r e i d e m M ko g k o uni m jon s a


muligheter | 51

MEDIER OG KOMMUNIKASJON

Torry Pedersen Følg drømmen din, jobb hardt og ikke nøl med å utfordre etablerte sannheter og konvensjoner.


JOURNALISTEN OG REDAKTØREN har blitt kåret til årets redaktør av Oslos Redaktørforening og har siden 1981 klatret opp karrierestigen fra å være journalist i Fredrikstad Blad til administrerende direktør og ansvarlig redaktør i VG.

muligheter | 52

– Følg drømmen din, jobb hardt og ikke nøl med å utfordre etablerte sannheter og konvensjoner, forteller VG-redaktør Torry Pedersen til elever som vil satse på en utdanning innen medier og kommunikasjon.

av en prosess der du har gjort en god jobb, og har fått anledning til å jobbe sammen med og lære av usedvanlig dyktige folk, forteller han.

– Man må ha viljen til å lære noe nytt, være konstant nysgjerrig på en positiv måte og ha Selv ble han journalist ved en tilfeldighet. en glød og interesse for feltet utover ordinær Når han først hadde fått smaken på det som skoletid. Dessuten må man ha et brennende hadde blitt et usedvanlig vellykket yrkesvalg, engasjement for å formidle. viste han tidlig interesse for hele den jour- VG-redaktøren har ett viktig råd til alle nalistiske prosessen, og formodentlig hadde som vil ha en karriere innen medier og han også lederegenskaper. kommunikasjon: – Å bli redaktør er jo ikke noe man bestem- – Ha aldri en karriereplan, men jobb hardt, mer seg for, men noe som kommer som følge avslutter han.


muligheter | 53

Visste du at oppdrettsnæringen er Norges nest største eksportnæring? Trives du ute i frisk luft eller vil du sitte inne og forske? Uansett om du mener at PCen eller spaden er ditt viktigste verktøy; innen naturbruksfagene er det plass til alle. Det viktigste er at du som velger naturbruk er interessert i naturen, har praktisk håndlag, trives med å samarbeide med andre og har omsorg for mennesker, dyr og miljø. Du bør like å arbeide ute, under varierende natur- og klimaforhold. Du kan få arbeid innen ulike naturbruksyrker hvor det kreves forståelse for sammenhengen mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet.


r u t a N uk r b


NATURBRUK

Tine Sundtoft muligheter | 55

Å være klima- og miljøminister er en fantastisk spennende jobb – alle dager er forskjellige og det er nye og viktige oppgaver hele tiden.

HVORFOR BØR MAN SATSE PÅ REALFAG? først i Unge Høyre. Allerede den gangen var miljø et viktig spørsmål for oss. Etter – Da vil du ha et godt fundament for å ta utdanning på BI, har jeg jobbet med næringsen høyere utdanning innen fag som gir deg livsspørsmål og i fylkeskommunen. Å være mulighet til å jobbe med klima og miljø senere klima- og miljøminister er en fantastisk speni livet. Eksempler på relevante utdanninger nende jobb – alle dager er forskjellige og det er utdanning innen biologi, naturforvaltning, er nye og viktige oppgaver hele tiden. fysikk, kjemi, geografi, og sivilingeniør. Men vi trenger også økonomer og jurister dersom vi ER DET NOE SPENNENDE PÅ AGENDAEN? skal løse miljøproblemene. – Arbeidet for å redusere uslippet av av HVILKE EGENSKAPER ER VIKTIGE Å HA klimagasser bilr viktig. I Paris i desember HVIS MAN VIL SATSE PÅ EN UTDAN- 2015 skal vi forhåpentligvis få til en global avtale om å redusere klimagassutslippene. NING INNEN KLIMA OG MILJØ? Klimateknologi er viktig, fordi det gir muligVerden står overfor store miljøutfordringer het til nye jobber og verdiskaping samtidig og vi trenger folk med kunnskap om natu- som vi kan kutte utslipp. Men vi arbeider også ren og hvordan den reagerer på ytre påvirk- for å ta vare på naturen vår, slik at også komninger. Da er det nyttig å være interessert i mende generasjoner kan oppleve den. naturfagene og samspillet i naturen. Det er viktig med realfagskunnskaper, men det er HVILKE EGENSKAPER ER VIKTIGE Å HA også en stor fordel å være engasjert i sam- HVIS MAN VIL SATSE PÅ EN UTDANfunnsfaglige spørsmål. Global oppvarming NING INNEN NATURBRUK? og miljøproblemer har store konsekvenser for samfunnet, og tiltak for å kutte utslippene – Du bør være glad i naturen. I tillegg kan det griper inn i næringsliv, transport, landbruk og vært greit å være litt praktisk anlagt og like å arbeide utendørs. Og så er det viktig at du andre sektorer. forstår hvor utrolig viktig naturen er for at HVORDAN BLE DU KLIMA- OG MILJØ- resten av samfunnet skal fungere. MINISTER? – Det er statsministeren som velger sine statsråder. Jeg har vært aktiv i politikken lenge,


muligheter | 56

KLIMA -OG MILJØMINISTER TINE SUNDTOFT er en travel dame i et fagområde som alltid er i utvikling. Hun råder unge til å skaffe seg et solid grunnlag fra videregående skole, med for eksempel realfag, hvis man vil satse på en utdanning innen klima og miljø.


NATURBRUK

MARINE HARVEST NORWAY AS

muligheter | 57

Gode karrieremuligheter

Marine Harvest er Norges største matprodusent og verdens største produsent av oppdrettslaks. Vi serverer 6,2 millioner porsjoner med laks verden rundt, hver eneste dag, året rundt. Selskapet er representert i 24 land, har totalt 11 700 ansatte og omsatte i 2014 for NOK 25,5 milliarder. Hovedkontoret ligger i Bergen, og selskapet er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE). Vi søker folk med utdanning innen mange ulike fagområder, akvakultur, mekaniske fag, elek-

tro, tekniske fag, administrasjon, og økonomi. Vi fokuserer på gode holdninger og å finne rett person på rett plass til rett tid, vi ønsker mangfold og har fokus på å tiltrekke oss flere jenter inn i næringen. Vi satser på våre lærlinger og tar imot ca 70 lærlinger hvert år. Kontakt: Tlf: 21 56 23 00 norway@marineharvest.com www.marineharvest.no


M

arine Harvest er kjent for å satse på egne ansatte som vil opp og frem. Therese Dahl Tysnes fra Sandnessjøen (23) er inne i sitt første år som junior controller i Marine Harvest og ser for seg en videre karriere i selskapet.

Marine Harvest er et selskap som gir deg utrolig mange muligheter både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

HVA GJØR EN JUNIOR CONTROLLER? – Jeg som junior controller er underordnet en annen controller, som jeg jobber tett med hver eneste dag. Kort fortalt har vi arbeidsoppgaver som å lage budsjett, drive økonomistyring, følge opp investeringsprosjekt, utarbeide månedlige prognoser, følge opp innkjøp og fakturaer, og dokumentere, rapportere og avslutte månedene. EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN? – Den er veldig variert og kan være alt fra månedsavslutning til økonomimøter med produksjonsledere. Dagene er svært forskjellige og arbeidsoppgaver er det nok av, som selvsagt er veldig gøy.

– Jeg har alltid vært glad i matematikk og tall, så derfor begynte jeg å søke på nettet etter utdanninger som passet disse preferansene. Til slutt landet jeg på Handelshøgskolen i Trondheim (HHiT), som hører til Høgskolen i Trøndelag. Det jeg likte særlig godt med økonomistudiene var at bacheloren var bred faglig og tok for seg alt fra organisasjonsledelse til skatterett. HVORFOR JOBBE FOR MARINE HARVEST? – Marine Harvest er er et selskap som gir deg utrolig mange muligheter både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har vi gode ordninger for å kombinere videre studier med jobb, som vil gi deg faglige utviklingsmuligheter. Sist, og kanskje aller viktigst, vi har et godt arbeidsmiljø som gjør at du garantert vil trives.

Jorunn Skjoldvor Foss HR-direktør, Marine Harvest Norway AS

VISSTE DU AT: Du kan få jobb i Marine Harvest på ulike måter: – Lærling: Gå Vg1 naturbruk og Vg2 akva og søk læretid hos oss. Gjør du en god nok jobb, er sjansen stor for fast jobb. – Høyere utdanning: Ta tre år på vgs, deretter tre år på høyskole innen akva. – Jobberfaring: Fyller du våre jobbkrav, kan du også få fast jobb hos oss.

muligheter | 58

BAKGRUNN?


NATURBRUK

GRATANGLAKS / KLEIVA FISKEFARM

muligheter | 59

– En herlig gjeng!

Gratanglaks AS ble etablert i 1984 i Gratangen. Kleiva Fiskefarm AS ble etablert i 1986 på Engenes. Her, langt nord for polarsirkelen i Troms fylke, finner du oss. Friskt arktisk sjøvann, sterke havstrømmer og gode temperaturer skaper ideelle betingelser for vår virksomhet i sjøen. Vi er totalt 80 ansatte i selskapet. Kanskje du blir vår neste? Vi er en trygg og solid bransje i stor utvikling.

Arbeidet er både praktisk og mye teknologi. Vi har behov for mennesker i alle aldre, helst med utdanning innenfor akvakultur, men erfaring er også viktig. Arbeidsmiljøet er ungt og utadvendt, og dette ser vi også etter hos arbeidssøkere. Vi har, og har hatt lærlinger inne i våre bedrifter. Kontakt: Gratanglaks, Tlf: 788 92000 Kleiva Fiskefarm, Tlf: 770 99220 www.gratanglaks.no www.kleiva skefarm.no


G

ratanglaks & Kleiva Fiskefarm i Troms har drevet med fiskeoppdrett siden 1980-tallet. Vi tok en prat med én av bedriftens kvinnelige akvateknikere, Silje Aasen, som trives så godt at hun gleder seg til helga er over.

HVEM ER DU?

Akvatekniker Silje Aasen - stortrives med fiskeoppdrett -

– 25 år, akvatekniker, fra Mo i Rana. Har bachelor i biologi fra NTNU i Trondheim med fordypning i marinbiologi og akvakultur. Har jobbet i ett år for Gratanglaks & Kleiva Fiskefarm. HVA GJØR EN AKVATEKNIKER? – Mye forskjellig. Vi har blant annet ansvar for kameraforing av laksen, hvor vi sitter inne på forflåten og følger med på undervannskamera slik at fisken får den mengden for den vil ha. Det er vi som følger opp fisken fra den kommer ut i havet til den er slakteklar, og det er er vi som er ansvarlig for å følge med på hvordan den utvikler seg, både når det gjelder biomasse og fiskehelse.

– Vi jobber 7-15 mandag til fredag. Begynner som oftest dagen med kaffe og et lite møte hvor vi får oversikt over dagens gjøremål. Hver dag sitter en av oss inne på flåten og kamerafôrer, mens de andre er ute på anlegget. Ofte begynner vi å sjekke hver merd for død fisk, og tar opp disse. Når vi tar denne runden tar vi samtidig daglig service, ser hvordan fisken oppfører seg, og småting som bytting av batteri til kameraer og vasking av undervannskamera. Lusetelling er noe vi også bruker mye tid på da dette skal gjøres hver uke. HVORDAN BLE DU TATT I MOT SOM NY? – Fantastisk! Jeg var den første fast ansatte kvinnelige akvateknikeren i bedriften, og var forberedt på å bli møtt med skepsis. Jeg ble tatt veldig godt i mot av to fantastiske, tålmodige akvateknikere på lokaliteten som tok meg under vingene og gjorde sitt beste i å lære meg alt de kunne. HVOR ER DU OM FEM ÅR? – Jeg er enda nyforelsket i stillingen som akvatekniker, så akkurat nå er jeg veldig fornøyd med den jobben jeg har. Med noen års erfaring og forhåpentligvis fagbrev, tror jeg det vil være naturlig for meg å søke etter mer ansvar og nye utfordringer. Kanskje en slags lederstilling?

Hvorfor søke jobb hos Gratanglaks & Kleiva Fiskefarm? – De tar utrolig godt vare på oss ansatte. – En herligere gjeng av kollegaer skal man lete lenge etter! – Vi er mange unge i denne bedriften, som gjør noe spesielt med stemningen og «driven».

muligheter | 60

BESKRIV EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN


høy trivselsfaktor NATURBRUK

HAVFISK

muligheter | 61

Mathias Simensen og Madly Elise Teistklubb får oppleve naturkreftene hver dag på nært hold.

Havfisk ASA er et ledende sjømatselskap og det største fangstselskapet innen hvitfisk i Europa. Tre rederier med et mannskap på 370 kvinner og menn, 10 fryse- og ferskfisktrålere med 29 lisenser og kvoter på 57.000 tonn. Fisket foregår i hovedsak langs kysten av Nord-Norge, i Barentshavet og Nordsjøen. Selskapet har behov for dyktige maskinister, maskinsjefer, trålbaser og fiskere. Tilbyr lærlingplasser i maskinfag, fiske og fangst.

Kontakt: Anne Karin Ferstad (+47) 70 11 86 44 anne.ferstad@havfisk.no Inger Tove Liland (+47) 70118645 inger.liland@havfisk.no Christopher Mohn (+47) 70118640 christopher.mohn@havfisk.no www.havfisk.no


Fisket langs norskekysten har skapt arbeidsplasser så lenge det har bodd folk i Norge. Her er Havfisks nyeste tråler.

N

yutdannet fisker Mathias Simensen (21) og maskinlærling Madly Elise Teistklubb (19) stortrives med å jobbe i Havfisk – en arbeidsgiver som setter trivsel høyt opp på listen om bord i båtene sine. – Jeg gleder meg til å dra på jobb for å gjøre det jeg liker mest av alt, nemlig å jobbe med fisk! Miljøet er også veldig bra om bord, så det er en god grunn til å glede seg til å reise ut på havet, forteller Mathias.

– Om fem år så har jeg forhåpentligvis gått styrmannsskolen, og er i full gang med praksis for å få styrmanns jobb, smiler han. ARTIG PÅ JOBB 21-åringen fikk jobb som fisker i sommer, og hadde da vært lærling i Havfisk siden høsten 2013. Han gikk naturbruk, fiske og fangst på Voldsdalsberga VGS i Ålesund. Under lærlingtiden ble han utplassert på M/Tr Båtsfjord – en torsketråler som eies av Havfisk ASA. – Jeg trivdes så godt at jeg søkte om lærlingplass, og var heldig og fikk en ledig plass der. Det var artig å være den første østlendingen om bord for første gang. Alle gjorde det de kunne for at jeg skulle trives, og jeg lærte meg de tingene som trengtes for å gjøre en god jobb. Senere ble han overført til Havfisk sitt nyeste fartøy Gadus Neptun.

– Dagen starter med at vi finner plassene våre i fabrikken. Om det er ekstra arbeid på dekk, hjelper vi til der også. Etter vi har sortert fiskene, fyller vi fryserne. Etter at fisken i blokker har vært fryst ned i fire timer, skal blokkene pakkes inn i sekker, på pall og ned i fryserommet, sier Mathias. ALDRI TO LIKE DAGER Madly Elise har vært lærling i godt og vel et år, og stortrives – spesielt med varierte arbeidsoppgaver. Hun jobber også på dekk, men hovedsakelig i motorrommet og i fabrikken, hvor hun sammen med maskinsjefen og maskinisten sørger for at alt er i orden. – Fisking er veldig spennende! Særlig når vi tar inn trålen og kan se hvilke fangst som kommer inn. Det er også gøy å jobbe med maskinen. Jeg får jobbe selvstendig, og på den måten lærer jeg enda mer. Men skal man gjøre en god jobb, så er det viktig å ha de rette egenskapene. – Du må ha arbeidslyst, være omgjengelig og være villig til å lære nye ting hele tiden. Om ett år har Madly Elise fagbrevet, og da vil hun fortsette i Havfisk. Og det er ikke bare arbeidsoppgavene som frister, men også det gode miljøet om bord i båten. Man har det alltid moro og lærerikt på jobb i Havfisk.

muligheter | 62

Mathias valgte å bli fisker ved å ta fagbrev i fiske & fangst, fordi han alltid har vært interessert i alt som har med båter og fisking å gjøre. I tillegg har han også planer for fremtiden – å ta videreutdanning som styrmann og skipper. Det gleder han seg til.

En arbeidsdag for Mathias består i å sortere ut forskjellige fiskeslag, renske det som er igjen av fisken etter at kappemaskinen har gjort sin oppgave. Han må passe på at de ulike slagene med fisk kommer i riktig tank slik at man slipper å sortere ut dette videre inn i fabrikken om bord i båten. Han har etter hvert deltatt i andre arbeidsoppgaver i fabrikken og på dekk.


TØFFINGER NÅR SÅ LANGT DE VIL HOS OSS

Se mer på www.salmar.noVil du jobbe i framtidens næring?

H’S SUR ART FA FE

71%

CEAN IS O CE

O

Vi jobber i et ungt hektisk miljø, i en spennende bransje hvor det skjer mye. Grundig opplæring i alle ledd i næringskjeden blir gitt for å skaffe den beste produktkunnskap - og dette er nøkkelen til vår suksess!

1928. Bryggen anno Elias Fjellstad.

E

IS

R

TU

E

• THE FU

R

A Q UACUL

Smakfull innovasjon – i mer enn 110 år! Leroy har vært en pioner innenfor sjømat virksomheten i mer enn 110 år. Våre sjømatprodukter er etterspurt over hele verden og vi bestreber alltid å oppfylle forventningene.

Creating tasteful solutions

TU


– – ff 7711% % rraam mtt aavv jjoo iiddee rrdd nn ll eennss iigggg oovv ee fl eerr ii hh rrfl aavv aattee bbrr eerr uukk vvaa ssnn nnnn æ ærr .. iinngg eenn

Ubegrensede globale karrieremuligheter! Vi Vi jobber jobber ii framtidens framtidens næring næring og og er er et et av av landets landets ledende ledende sjømatselskap sjømatselskap med med over over 110 110 års års erfaring. erfaring. Vi Vi står står for for sunne sunne verdier verdier og og sunne sunne produkter. produkter. Lerøy Lerøy Seafood Seafood Group Group er er børsnotert børsnotert og og verdens verdens nest nest største største produsent produsent

av av laks laks og og ørret. ørret. med med en en omsetning omsetning ii fjor fjor på på 12,6 12,6 milliarder. milliarder. Hovedkontoret Hovedkontoret ligger ligger ii Bergen Bergen med med omlag omlag 150 150 arbeidsplasser. arbeidsplasser. Våre Våre mer mer enn enn 2000 2000 andre andre ansatte ansatte er er lokalisert lokalisert ii Laksefjorden, Laksefjorden, Tromsø, Tromsø, Skjærvøy, Skjærvøy, Hitra, Hitra, Kristiansund, Kristiansund,

Trondheim, Trondheim, Bergen, Bergen, Austevoll, Austevoll, Stavanger Stavanger og og Oslo. Oslo. Vi Vi har har også også egne egne kontorer kontorer ii Kina, Kina, Japan, Japan, Sverige, Sverige, Finland, Finland, Frankrike, Frankrike, Nederland, Nederland, Spania Spania og og USA USA og og er er tilknyttet tilknyttet selskaper selskaper også også ii Skottland, Skottland, Tyrkia Tyrkia og og Portugal. Portugal.

Vi har en hånd på hele verdikjeden!

Kompetansebehov:

Veien videre:

••Ledelse Ledelse

••Aquakultur Aquakultur

••ITIT

••Økonomi Økonomi

••Markedsføring Markedsføring

••Kvalitet Kvalitet

••Myndighetskontakt Myndighetskontakt ••Forvaltning Forvaltning ••Språk Språk ••Mekaniker Mekaniker

••Veterinær/ Veterinær/ Fiskehelsebiolog Fiskehelsebiolog ••Rørlegger Rørlegger

••HMS HMS ••Salg Salg

••Ernæring Ernæring osv. osv.

Vi tilbyr store muligheter for de rette kandidatene: •• •• •• ••

Traineeprogram Traineeprogram Praksisplass Praksisplass Utvekslingsprogram Utvekslingsprogram Støtte Støtte til til videreutdanning videreutdanning

For mer informasjon: leroyseafood.com


muligheter | 67

G Er du en flittig og nysgjerrig person som alltid ser etter muligheter? Som ser potensielle markeder som enda ikke er utprøvet eller som først oppstår gjennom din tjeneste eller ditt produkt? Som liker å skape noe fra bunnen av eller å perfeksjonere noe som allerede eksisterer? Da har du kanskje en liten gründer i magen. I forretningsverden er en gründer en person som starter et foretak eller en virksomhet for å tilby et produkt eller en tjeneste. Har du den rette ånden? Husk det amerikanske ordtaket: “It may be simple, but that’s not the same as easy”.


r e d n 端 m r o G rks i v t e h


GRÜNDERVIRKSOMHET

muligheter | 69

– Ta sats, bli gründer! Idar Vollvik har uten tvil opplevd mer enn de fleste de siste femten åra. Fra å bygge seg opp som mektig Chess-eier og samtidig være hele Norges medieyndling på begynnelsen av 2000-tallet, tapte han store deler av formuen på aksjespekuleringer da finansmarkedet gjorde mageplask i 2008. En slik livsforandring kunne brukket ryggen på selv det sterkeste menneske, men Idar Vollvik reiste seg, krummet nakken og satte i gang nye forretningseventyr. Nå er han aktuell med fremgangsrike Ludostore, i tillegg til et innovativt mobilapp-prosjekt som skal lanseres høsten 2015. NÅR BESTEMTE DU DEG FOR Å BLI GRÜNDER? – Det var egentlig ganske tidlig. Jeg har alltid vært opptatt av markedsføring, salg og ledelse, så det ble naturlig at jeg studerte markedsføring og administrasjonsledelse på det som nå heter BI. Da jeg gikk ut i arbeidslivet etter studiene, var planen å jobbe noen få måneder før jeg skulle starte mitt eget eventyr. Ironisk nok ble jeg der i fem år før jeg startet mine første butikker innen telefoni og mobil, det som kan kalles starten på Chess. DE FLESTE KJENNER JO SUKSESSHISTORIEN SOM FULGTE, MEN HVA VIL DU SI VAR HEMMELIGHETEN BAK SUKSESSEN DERES?

ALT DETTE GJORDE OGSÅ DEG TIL EN AV NORGES MEST OMTALTE PERSONLIGHETER. HVORDAN VAR DET? – Jeg hadde aldri noe mål om å bli kjendis, ei heller tenker jeg noe over kjendistilværelsen. Jeg betrakter meg som en helt normal person, med unormale ambisjoner og energi. Lykken for meg har alltid vært å skape verdier av idéer, så får alt annet som følger med være en del av pakken. DU SOLGTE DEG UT AV CHESS I 2005 FOR ET MILLIARDBELØP OG BLE NOEN FÅ ÅR SENERE EN AV VERDENS STØRSTE DAYTRADERE. DET BLE LITT AV EN BERG-OG-DALBANE FOR DEG? – Å ha mye penger som ung, gjør noe med deg. Man blir påvirket. Etter Chess-salget begynte jeg å kjøpe og selge store partier med aksjer daglig, og gjorde det svært godt i starten. Dessverre kom nedturen i forbindelse med finanskrisen, og jeg klarte ikke å gi meg før det var for sent og hele formuen var tapt. Min beste egenskap med å aldri gi opp, ble dermed også min verste egenskap. VURDERTE DU NOEN GANG Å GÅ UT I «VANLIG» JOBB ETTER DETTE?

– Aldri. For det første er jeg ikke typen som gir opp, og for det andre er min lykke å skape noe selv. Det håper jeg flere unge også prøver – Nøkkelen var nok at jeg fikk med meg en seg på. Vi har alt for få gründere i Norge. fantastisk gjeng ansatte som ble smitta av min entusiasme. Vi visste helt enkelt hva vi HVILKE TIPS HAR DU TIL UNGE, ASPIREgjorde og det var god timing. I tillegg gjorde RENDE GRÜNDERE? vi kreative og smarte grep innen markeds– Konsentrer deg om én idé. Mange har grünføring. Vi kjøpte luftballonger, vi reddet og der-genet i seg, men vet det ikke selv. Sats på bygget et hjem til en krokodille i akvariet i det du tror på og gjør det beste ut av det. Bergen, pyntet Bergen sentrum med blomster, kjøpte masse fotballspillere og var sponsor til verdens raskeste båtrace. Dette skapte medieomtale som vi dro nytte av.


Idar Vollvik Mange har gründer-genet i seg, men vet det ikke selv. Sats på det du tror på og gjør det beste ut av det.

muligheter | 70

IDAR VOLLVIK. ENTREPRENØR, MARKEDSFØRER OG VERDISKAPER. Folkets kjæledegge og medienes yndling. Vi har tatt en prat med den karismatiske trønderen for å forstå hvordan det er å være en av Norges mest omtalte forretningsmenn.


muligheter | 71

R Mat er mer enn føde. Mat er råvarer, godt håndverk, design og presentasjon. God mat får folk til å trives og da trives også du. Bon apetit! Du som velger restaurant- og matfag har gjerne godt håndlag, du er kreativ, nøyaktig og renslig. Og du liker å gi god service. Til kunder og kollegaer. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæring og næringsmiddelindustri, men også til arbeid i bedrifter som produserer kjøtt-, fiske-, drikke-, bake- og matvarer. Kunnskaper om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig.


u a t s g e o R nt- g a a r atf m


muligheter | 73

RESTAURANT- OG MATFAG

Heine Grov Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt.

HEINE er kjent som JÆRKOKKEN OG DRIVKRAFTEN BAK DET JÆRSKE KJØKKEN. Han har tidligere gitt ut matheftet NY:T i lag med Ruth-Hege Holst og boka Det jærske kjøkken (2005). Heine angrer ikke et sekund på valg av yrke.


sjef ved Norges første fiskerestaurant, Enhjørningen. Siden har han arbeidet som HVILKE EGENSKAPER TRENGS? kjøkkensjef på flere plasser i både Bergen, – Vilje til å stå på, tålmodighet og ikke minst Bryne og Os. ydmykhet ovenfor faget. Nå arbeider han som freelancekokk under navnet Jærkokken, og kan tilby kurs, fore- DINE PLANER FOR 2016? drag og mat til alle anledninger. I 2009 kom – Vi jobber akkurat nå med å få i havn egne han ut med ny bok, Jærkokken.Utdanningen nye lokaler, som blir det gamle apoteket i tok jærbuen på kokkeskole; ett år skole, to år Bryne sentrum. Planen er at vi skal ha lukka i lære på Fleischers Hotell på Voss og avslutarrangement i huset og at vi fortsatt skal tende kurs med eksamen. Etter det er han jobbe med og for lokale produsenter, samt mest selvlært. øke egenproduksjonen av produkt for eget I 2006 fikk Heine Grov Bryne Vels trivsels- bruk og salg. pris og i 2009 ble han hedret av Rogaland Bondelag for arbeidet sitt med å løfte frem Les mer på www.jærkokken.no. lokale råvareprodusenter og sette søkelys på kvalitet.

muligheter | 74

HVA ER DITT RÅD TIL UNGE SOM VIL SATSE PÅ ET YRKE INNEN RESTAU– Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget RANT- OG MATFAG? havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt. Det er – Vær åpen med tanke på utplassering fra det jeg liker best å jobbe med, forteller hele skolen. Finn en seriøs læreplass der de fakJærens kokk, Heine Grov. tisk produserer mat, fører et produkt, og som Allerede som 21-åring ble han kjøkken- i tillegg har en god læreplan. JÆRKOKKEN


muligheter | 75

Med maskiner og utstyr skal landet bygges, og du kan være sikker på at du får håndtere avansert produksjonsutstyr og fingre med teknologi i verdensklasse hvis du velger en fremtid innen teknikk og industriell produksjon. Du som velger TIP bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne arbeide selvstendig og samarbeide med andre. Interesse for ny teknologi er også viktig. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, teknoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene, hvor det å arbeide etter prosedyrer og tegninger, og med registrering og dokumentasjon, er svært viktig.

e T & t


k k i n s k e n d u ro I p & i el l n o r j t ks u d


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

THE QUARTZ CORP

muligheter | 77

Et viktig og spennende arbeid

The Quartz Corp AS produserer rene kvartsprodukter som brukes til råstoff i solcelleproduksjon, halvlederproduksjon og i optiske produkter. Bedriften driver gruvedrift på flere forekomster i Nord-Norge og USA og har et moderne Prosessanlegg på Drag i Tysfjord i Nordland fylke. Kvartspulveret fra verket eksporteres til kunder over hele verden. Bedriften har hatt en rask vekst i omsetningen de siste årene og ble utropt til «Gaselle Bedrift» både i 2003, 2007, 2008, 2009,

2011 og 2012. Det fore- går stadig byggearbeider og nye installasjoner for å utvide kapasiteten. Det utføres også et betydelig utviklings-arbeid for å forbedre renseprosessene, og for å utvikle nye produkter for nye markedssegmenter. The Quartz Corp har i dag 70 ansatte i Norge og er ISO-sertifisert. Bedriften er et 50/50 joint venture og eies av det internasjonale industrimineralselskapet Imerys og familiebedriften Norsk Mineral fra Molde. www.norcryst.no


T

he Quartz Corp (TQC) tilbereder det reneste kvartsproduktet direkte fra berget. Det er på grensen mellom hva som er mulig og ikke mulig. En som er med på dette, er kvalitetsingeniør Kristyna Lilja (31).

– Kunder vil ha et renere og renere produkt, og det er svært utfordrende i og med at vi beveger oss på grensen til hva som er teknisk mulig å få ut av et naturlig forekommende mineral. Vi produserer kvartssand til våre kunder som så smelter denne til ulike glassprodukter, forteller Kristyna Lilja, som opprinnelig er fra Tjekkia. KONTROLL OG KVALITET

– TQC har vokst de siste årene, og det blir vanskelig å finne andre bedrifter med samme vekst. Vi jobber alltid med å få enda bedre struktur og system. Tidligere jobbet jeg i et selskap hvor alt var allerede etablert, der det ikke var noen rom for utvikling og alt var mer begrenset. Mens her i TQC vokser bedriften stadig, noe som er dynamisk og utfordrende. Vi skal ha 100 prosent kontroll. Prosessen vi har er så teknisk avansert, at vi kan ende opp med å kaste produktet hvis vi ikke følger med, forteller hun. FAGLIG BALLAST Kristyna forteller at det er viktig å være strukturert om man vil satse på en fremtid i TQC. Man må være kreativ, inspirerende og ikke redd for å spørre om hjelp. Det er også viktig å kunne statistikk og forstå produksjons-prosessen. TQC har mange dyktige ansatte. – Her kan man ta del i et kreativt miljø med veldig sterke personligheter. TQC har gjort en god jobb med å få gode folk som er drivende. Det er mye som skjer for tiden. Det er allerede ansatt mange nye medarbeidere, organisasjonen er i utvikling og man er stadig på jakt etter flere

nyutdannede. Her finnes det mange muligheter!

muligheter | 78

Med en master i kjemi fra Tsjekkia er Kristyna godt rystet til å utføre arbeidsoppgavene hos TQC. Arbeidsoppgavene er delt inn i to deler, hvor den ene delen er å kontrollere og sjekke at kvaliteten på produksjonen er under kontroll. Den andre delen er å gi kundene teknisk support om produktene. Gjennom tilbakemeldinger fra kundene øker selskapet kompetansen og forbedrer produksjonsprosessen i nært samarbeid med markedet.


muligheter | 79

Når du endelig er klar for din første jobb, enten som fagutdannet eller trainee eller i et annet arbeidsforhold, skal du også vurdere hvor du vil etablere deg. Enten det dreier seg om å bli værende på et sted eller flytte fra et sted til et annet, innbærer det at en må ta stilling til en rekke faktorer som blant annet yrkes- og utdanningsmuligheter, livskvalitet, velferdstilbud og trygge oppvekstvilkår. Mange forhold spiller inn og man har ofte flere spørsmål. Er forholdene gode for å etablere seg med bolig og familie? Tilfredsstiller kulturtilbudet i kommunen dine krav? Hva kan regionen tilby deg? Her får du noen eksempler og svar.


, e v e L og o b bb e o j


LEVE, BO OG JOBBE

muligheter | 81

HAMMERFEST KOMMUNE

Sterk vekst gir økt

kompetansebehov Hammerfest er sammen med Vardø NordNorges eldste by og fikk byrettigheter 17. juli 1789. Bosettingen tok til allerede i årene mellom 1250 og 1350, men det er funnet spor etter mennesker ennå lengre tilbake i tid.

til Hammerfest, Finnmark og Barentshavet. Dette medfører spennende kompetansearbeidsplasser, betydelige ringvirkninger og store utviklingsmuligheter. Ikke bare for Hammerfest, men for hele regionen.

Til tross for orkaner og bybranner har byen gang på gang reist seg som en fugl Fønix. Det sies at Hammerfest har sjel, og at det er en plass det er lett å bli glad i. Kommunen består av sentrumsområdene som omkranser havna, og av spennende og livskraftige bygder som Forsøl, Hønseby, Akkarfjord, Kårhamn og Sandøybotn.

Velkommen til Hammerfest, en spennende kommune med en kreativ og entusiastisk befolkning. Sammen har vi alle muligheter for å skape et godt lokalsamfunn, og et godt sted å bo.

Fiske, fiskeindustri og oppdrett er viktige primærnæringer for oss, men gjennom Snøhvitprosjektet på Melkøya er petroleumsvirksomheten for alvor kommet

(+47) 78 40 20 00 postmottak@hammerfest.kommune.no

Kontakt: Postboks 1224, 9616 Hammerfest


Foto: Ximonic (Simo Räsänen)

grader nord.

– Hammerfest hadde store økonomiske utfordringer frem til 2002, men ferdigstillelsen av Snøhvit – som nå driftes som Hammerfest LNG – har ført til at vi har fått økonomien på plass. – ENI har startet utbygging av Goliat-feltet, 85 km nordvest for Hammerfest. De har etablert driftsorganisasjon og regionkontor i byen, og det pågår nå rekruttering av nye medarbeidere som skal fylle totalt 150-200 direkte arbeidsplasser. Dette er bare begynnelsen på en spennende utvikling. Aktiviteten i Barentshavet er på et historisk høyt nivå og vil være jevnt økende i årene som kommer. Flere internasjonale oljeselskaper har fått konsesjon for leting, og nasjonal og internasjonal leverandørindustri etablerere seg i Hammerfest med mange spennende jobbmuligheter for ungdom. Polarbase A/S i Hammerfest er forsyningsbase for all lete- og boreaktivitet i Barentshavet. Hammerfest kommune trenger folk. Lokalt næringsliv har et stort behov for personer med ulik kompetanse direkte knyttet til petroleum. Men som følge av veksten innen denne bransjen, medfører det i tillegg et stort behov for annen type kompetanse innenfor andre næringer og i offentlig sektor.

– Den økende aktiviteten gjør at Hammerfest finner seg i en situasjon hvor de har mange og attraktive jobber til mennesker som er villige til å flytte til kommunen. Det er bredt spekter av jobber ledige, og kommunen trenger engasjerte mennesker som er klare for nye utfordringer. Dette omfatter også oppgaver innenfor strategisk arbeid, ingeniører og andre stillinger som krever høyere utdanning. Her finnes interessante jobber for hele familien. – Hammerfest kommune har full barnehagedekning og bruker mye ressurser på skolerehabilitering. Vi kan nå tilby skolebygg som er blant de beste i landet, og dette er gjerne viktig for familier med barn i skolepliktig alder. Vi har egen ungdomsklubb og en aktiv kulturskole med et bredt tilbud for barn og unge. I tillegg satser vi aktivt på å utvikle kulturtilbudet. – Det nye kulturhuset, Arktisk Kultursenter (AKS) tilbyr konserter, teater og revy, dans og kino, samt en utendørs scene. I tillegg arrangeres det flere utendørsarrangementer og festivaler gjennom året. Fritidstilbudet er variert med over 100 lag og foreninger. Naturen innbyr til aktivt friluftsliv både sommer og vinter med merkede turstier, alpinanlegg og lysløype. Dette gjør Hammerfest til en av de mest interessante stedene i Nord-Norge. Du finner ledige jobber i Hammerfest kommune på: www.jobbnorge.no

muligheter | 82

D

et blåser en optimistisk medvind i Hammerfest. Her syder det av aktivitet og vekst innenfor alle områder. Det bygges ut og det utvikles, og det satses sterkt på kultur, idrett og utdanning. Velkommen til 70


spennende og utfordrende jobb?

muligheter | 83

LETER DU ETTER EN

R

eiselivsnæringen byr på mange muligheter! Her finnes jobber innen overnatting, servering, opplevelse og destinasjoner. Reiselivet har behov for unge, positive og engasjerte mennesker. Er du kanskje en av dem? Ingen dag er lik og alle gjestene er forskjellige. Derfor er en jobb innen reiseliv full av spennende utfordringer. Det er utrolig gøy når man klarer å løse utfordringene som dukker opp, enten alene eller i lag med kollegaer. Du vil kunne reise og arbeide over hele verden dersom du ønsker det. – For å jobbe med reiseliv må du være løsningsorientert, like å arbeide med folk samtidig som du liker å møte nye utfordringer. Med en utdanning innen hotell, restaurant eller reiseliv vil du garantert stå godt rustet til disse oppgavene, sier Hilde Veum, rådgiver i NHO Reiseliv. Reiselivsnæringen trenger arbeidskraft innenfor mange områder, blant annet økonomi, salg, markedsføring, drift og ledelse, booking, restaurant, helse, miljø og sikkerhet. Du kan

jobbe med noe du interesserer deg for, enten det er hester, alpint, mat og drikke, fjellklatring eller strandliv! – Har du et fagbrev som kokk, servitør, reiselivsmedarbeider eller resepsjonist, vil du oppleve at jobbmulighetene er gode. Det finnes også mange utdanningsmuligheter på høgskoler og Universitet for dem som ønsker seg en fremtid innen reiselivsnæringen – vi trenger flinke folk, avslutter Veum. NHO Reiseliv representerer mer enn 2600 bedrifter innen servering, overnatting, opplevelse, kultur, destinasjon og annen reiselivsvirksomhet. I medlemsmassen finnes alt fra store nordiske og internasjonale hotellkjeder til små lokale enkeltmannsforetak. For mer informasjon: reiselivsutdanning.no nhoreiseliv.no


“ Stay hungry. Steve Jobs

muligheter | 84

Stay foolish.


“ Education

is the key to unlock the golden door of freedom. - George Washington Carver

Å ta et karrierevalg for resten av livet når man er 14–20 år, er ikke lett. «Muligheter» skal hjelpe elever og studenter til å kunne ta et godt valg. Derfor ønsker vi å veilede leserne til å gjøre gode og fornuftige utdanning- og yrkesvalg, gjennom realistisk og ærlig informasjon direkte fortalt av elever, studenter eller ansatte i de aller fleste bransjer. I «Muligheter» kan leseren la seg inspirere av profilerte bedrifter, organisasjoner, offentlige etater og utdanningsinstitusjoner som vil fortelle om sin virksomhet, hva som forventes av deg, og hvorfor du skal ta nettopp dette valget. Vi gir et spesielt godt innblikk i lokale utdanning- og yrkestilbud, men synliggjør også karrieremuligheter i resten av landet.