Page 1

Hordaland

Slik blir du

superstudent! Inspirerende

-historier fra virkeligheten! Les om jobber innenfor alle studieretninger!

Finn din

drømmejobb!

Utdanning, Jobb, Karriere!

2016


muligheter | 3

Muligheter Hordaland 2016 er et produkt fra Vecora og distribueres i Hordaland til elever i 8, 9. og 10. årstrinn, videregående skoler, høgskoler og universitet, samt utvalgte karrieresentre og NAV.

Ansvarlig utgiver: Vecora

Muligheter Hordaland 2016 er finansiert av bedriftsprofiler, og redaksjonelt stoff er produsert av redaksjonen på eget initiativ og for egen regning. Vecora tar forbehold om eventuelle feil eller mangler i materiell levert av eksterne bidragsytere.

www.vecora.no www.muligheter.no

Postadresse: Langgata 87 – 4 ETG 4306 Sandnes tlf.: 04125

Ansvarlig redaktør: Rita Eritsland Design: Vecora Markedskontakt: Vecora


d l o

h n n

I

Studieforberedende/studiespesialisering Slik blir du superstudent!

4 10

Høyere utdanning

12

Slik får du drømmejobben

20

Folkehøgskoler

22

Bygg- og anleggsteknikk

28

Elektrofag

36

Helse- og oppvekstfag

42

Medier og kommunikasjon

56

Naturbruk

60

Gründervirksomhet

66

Restaurant- og matfag

70

Service og samferdsel

74

Teknikk og industriell produksjon

80


muligheter | 5

t S f Du som velger studiespesialisering bør i utgangspunktet like å arbeide med teoretiske fag. Velger du programområde for formgivingsfag, bør du ha estetisk sans og kreative evner og anlegg. Første året kan du velge å starte med bare fellesfag. Andre året velger du fordypning innen ett av programområdene formgivingsfag, realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du kan også velge å starte med fordypning i formgivingsfag allerede fra første året. Avhengig av skolens tilbud, kan du også velge programfag fra andre studieforberedende utdanningsprogram og programfag fra andre programområder i eget utdanningsprogram. Utdanningsprogrammet gir det bredeste grunnlaget for videre studier ved høyskoler og universiteter. Alt etter hvilket programområde og hvilke programfag du velger, vil du kunne oppnå generell eller spesiell studiekompetanse.


e i d u e t ber / r e o f nd e e d u d i lt a i S es g p s erin s


Vidaregåande Hardanger FRAMNES KVGS

muligheter | 7

i vakre

Framnes KVGS er ein stor internatskule som ligg på ei idyllisk halvøy i den vakre Hardangerfjorden, nær regionsenteret Norheimsund i Kvam kommune. Kjøretida til Bergen er berre litt over ein time. Skulen har om lag 270 elevar. 230 av desse bur på internatet. Elevane kjem frå heile landet. Framnes KVGS er eit springbrett til høgare utdanning og tilbyr studiespesialiserande utdanningsprogam med programområde for idrett og studiespesialisering. Innan studiespesialisering kan ein velja programområda realfag, eller: språk, samfunnsfag og økonomi. Programområdet realfag tilbyr programfag som matematikk, fysikk, kjemi og biologi. Programområdet språk, samfunnsfag og økonomi tilbyr programfag som medie-, og

informasjonskunnskap, sosiologi og, sosialkunnskap, psykologi og engelsk. Ein kan også fordjupe seg i fag som fransk og engelsk. Innan idrettsfag kan ein velja mellom programfaga toppidrett fotball, breiddeidrett fotball, toppidrett sykkel, friluftsliv og breiddeidrett. Fellesfag og programfag som til dømes aktivitetslære, treningslære og treningsleiing er også aktuelle. Det er mogleg å velja enkelte idrettsfag for dei som i utgangspunktet ikkje har valt idrettsfag som programområde. Alle utdanningsprogramma våre fører fram til eksamen som gjev studiekompetanse. Vanleg søknadsfrist: 1. mars. Sjå www.framnes.vgs.no for meir informasjon og opplysningar om søknad.


E

r du interessert i toppidrett fotball, toppidrett sykkel, breiddeidrett fotball, spektakulært friluftsliv eller prioriterer studiespesialisering – i eit godt og kreativt miljø? Då kan Framnes kristne vidaregåande skule vera noko for deg! Skulen legg til rette for ei kreativ fritid, med fleire miljøarbeidarar, symjebasseng, gymnastikksal, buldrevegg, styrkerom, utandørs fotballbane, sandvolleyballbane, og kanoar/kajakkar. KREATIV OG AKTIV FRITID

Skulen planlegg å byggja ny flott idrettshall, våren 2016. Framnes Arena er planlagd med handbalbane med parkett og fotballhall på 27x36 meter - med krøllgras som dekke. I tillegg vert det styrkerom og klatrevegg. Me vonar å kunne byggja alt dette, men økonomien vil spele ein rolle. I området rundt hallen skal det lagast park, fotballbane og ny sandvolleyballbane. Det nye anlegget vil verta eit betydeleg løft for både idrettsutdanninga ved skulen – og for resten av elevmassen. STOLT HISTORIE Framnes har ei lang og stolt historie som går heilt tilbake til 1897. Heilt fram til midten av 1990-talet var Framnes ein folkehøgskule. Sidan omlegginga har skulen vore ein vidaregåande internatskule med hovudvekt på idrettsfag og studiespesialisering. Skulen vert driven av Indremisjonsforbundet og Indremisjonssamskipnaden. muligheter | 8

I tillegg har kommunen eit aktivt kulturliv, med eit stort spekter av interessante aktivitetar, som til dømes ein godt utbygd kulturskule og aktivt kunstnarmiljø. Idrettslaga i Kvam tilbyr mellom anna fotball og volleyball (Rossvoll), og det er kort veg til skisenter for både langrenn, skiskyting og alpint/ telemark. Fjorden og fjella byr på mange mogelegheiter, og det er kort veg til Bergen. Skulen legg også til rette for at elevane skal få del i eit kristent, åndeleg fellesskap. Ofte er det ein forkynnar med, andre gonger kan det vere bønnevandring, eller open mikrofon.

BYGGJER NY IDRETTSHALL

1. KVIFOR SØKTE DU DEG TIL FRAMNES KVGS? 2. KVA ER DET BESTE MED FRAMNES?

Ingrid Birkeli (18) Sørarnøy i Nordland.

Jørgen Mjelstad (18) Samnanger i Hordaland.

Lars Rognvald M. Matre (18) Matre i Hordaland.

VG3, STUDIESPESIALISERING

RUSS 2015

VG3, IDRETT

1. – Eg ville gå på ein kristen internatskule, og bestemte meg for å besøke fleire aktuelle vidaregåande skular. Etter besøksrunden vart Framnes plukka ut som favoritten!

1. – Skulen har eit bra rykte og vart anbefalt av tidlegare elevar som eg hadde kontakt med. Samstundes ville eg ut av miljøet heime, og prøva noko nytt.

1. – Eg hadde lyst å gå på ein vidaregåande internatskule med idrettsfag. Eg kjente ikkje så godt til Framnes på førehand, men søkte på nett og snakka med elevar som har gått på skulen før.

2. – Miljøet! Skulen har eit godt miljø som det er lett å komma inn i, og Framnes har lærarar som bryr seg.

2. – Miljøet og vennene ein har rundt seg. Eg har lært å ta ansvar, og har blitt meir sjølvstendig i løpet av dei tre åra på Framnes.

2. – Det å få bu så tett på kameratar, medelevar og personalet på skulen. Eg har god kontakt med dei andre elevane og lærarane.


STUDIEFORBEREDENDE/STUDIESPESIALISERING

NLM VGS

muligheter | 9

Satser på elevene

Kan du tenke deg å prøve en litt annerledes videregående skole? Prøv NLMvgs! Mye er likt som i offentlige skoler, og en del er annerledes. NLMvgs er ti kristne internatskoler som er eid av Norsk Luthersk Misjons-samband (NLM). Hos oss kan du bo sammen med andre ungdommer i et trygt internatmiljø. Du trenger

ikke være kristen for å gå på skolene, men både undervisning og fritid vil preges av at ansatte og en del elever er kristne. Skolene gir videregående opplæring, og gir samme studiekompetanse som tilsvarende offentlige skoler. www.nlmvgs.no


I

ngvild Melkersen (18) har funnet seg godt tilrette på landbruksskolen Val vgs – med imøtekommende lærere og god oppfølging. I tillegg har hun fått «digg» kjæreste, venner og ei ku!

– Skolen satser på oss elever, sier en fornøyd Ingvild Melkersen, tredjeårselev på Val vgs, studieforberedende landbruk. Den kristne internatskolen er èn av ti NLMvgs-skoler i landet. Felles er et stort fokus på å se hver enkelt elev og gi dem trygge rammer. Ingvild nikker. – Du blir godt kjent med lærere og ansatte, fordi mange bor på tunet her. I tillegg er oppfølgingen av elevene større enn på andre offentlige skoler. Her møter du lærere og ansatte på både dag- og kveldstid, forteller Vesterål-jenta, som har «fått» sin egen ku og døpt henne «Ingvild». MYE PRAKSIS

– Jeg har gått to år blandet med teori og praksis, og ett år med kun teori. I tillegg har vi blitt tilbudt mye praksis både i inn- og utland, forteller hun.

Dette er skolene våre fra nord til sør: ·· Nordborg VGS ·· Val VGS ·· Vestborg VGS ·· Sygna VGS

AKTIVT INTERNAT

·· Kongshaug musikkgymnas

Når skoledagen er over trenger hun ikke reise langt. Internatet ligger nemlig i nærmeste bygg, noe Ingvild trives godt med.

·· Lundeneset VGS

– Det er trivelig å være sammen med folk, og finne på sosiale aktiviteter året rundt etter skoletid. Det er også veldig avslappende å få servert alle måltider. I tillegg har vi et eget kjøkken på internatet som vi selv kan lage mat på om vi vil. Skulle internatet føles for sosialt til tider, er det rett og slett bare å lukke romdøra, forsikrer hun. KRISTENT GRUNNLAG NLMvgs-skolene er bygget på kristne verdier. – Jeg tror du lærer å få en større forståelse for andre av å gå på denne skolen. Vi har blant annet møter og grupper der vi diskuterer – enten for å bli sterkere i troen, eller rett og slett bare for å lære mer om hvordan «denne kulturen» er. – Jeg kan si 100 prosent sikkert at jeg ikke angrer på å ha valgt Val vgs, smiler hun.

·· Kvitsund gymnas ·· Tryggheim vidaregåande skule ·· Drottningborg VGS ·· Hans Nielsen Hauge VGS

muligheter | 10

Vi kan si at 18-åringen har fått landbruksinteressen inn med morsmelka. Hun vokste nemlig opp på geit- og sauegård, og flere i familien har gått akkurat samme retning som henne. Det Ingvild liker aller best med skolen er fokuset på praksis.


muligheter | 11

Slik blir du

superstudent!

NIKOLAI HØIBO – GRÜNDER & SIVILØKONOM

Sliter du med å oppnå fullt potensial på skolebenken? Læringsboka ToppkarakterSystemet viser vei!


Studieekspertens beste råd 1.

UTNYTT SKIPPERTAKSEFFEKTEN: Sett tidsfrister for lesingen. Tilby for eksempel kollektivet å vaske doen i en måned, hvis du bryter fristen. Slik vil du øke presset som gjør deg effektiv.

2. GLEM MULTITASKING: Når du leser skal

du lese. Ikke la deg distrahere av andre ting.

3.

TA ORDENTLIGE PAUSER: Gå ut av lesesalen, beveg deg litt og trekk litt frisk luft. Da får du mer ut av pausen enn om du blir sittende og sjekke Instagram på mobilen.

som distraherer deg. Husk at også en telefon fra foreldre, kjæreste eller sjefen er distraksjonsmomenter.

7. SPIS GOD OG NÆRINGSRIK MAT: Da hol-

der du deg lettere våken. I stedet for å spise smågodt, kjeks og drikke brus gjennom dagen, anbefaler vi å ta tid til å spise normal husmannskost. Det er lett å synes synd på seg selv, og derfor tillate seg å slurve med kostholdet.

8.

FÅ NOK SØVN: Mangel på søvn gjør det vanskelig å holde fokus. Når du sover, bruker hjernen cerebrospinalvæsken til skylle hjernen for «avfall» som har opparbeidet seg gjennom dagen. Dette er grunnen til at du «tenker klart» etter en god natt søvn.

5.

FINN STUDIEVENN: Få deg en eller flere studievenner som liker å lære på samme måte som deg selv. Det kan være en fordel at dette ikke er for nære venner som du fort kan bli distrahert av.

Om toppkaraktersystemet • Nikolai G. Høibo og Pål R. Hetland er forfatterene bak boken «ToppkarakterSystemet». De har sammen holdt kurs for mer enn 15.000 studenter ved landets største universiteter og høgskoler.

• Ved å gå gjennom forskningsartikler, lese bøker og analysere «naturlige superstudenter» klarte de å avsløre toppkarakteroppskriften. Metodikken de utviklet ble raskt populær blant medstudenter.

• ToppkarakterSystemet er et resultat av et studentprosjekt som ble startet for å dekke deres eget behov for bedre studieteknikker. Typisk for studenter med mange jern i ilden, trengte de å finne ut av hvordan de kunne lære pensum veldig raskt.

• Etterspørselen har ført til utgivelsen av bok, lydbok, online nettkurs, live foredrag og programvareutvikling som skal hjelpe studenter å oppnå toppkarakterer. www.toppkaraktersystemet.no

muligheter | 12

4.

STILL SPØRSMÅL: Ikke vær redd for å spørre foreleser, støttelærer eller studievenner om det du ikke forstår.

6. FJERN DISTRAKSJONER: Vær obs på hva


muligheter | 13

Hvis du velger å studere ved et universitet eller en høyskole, får du sjansen til å utvikle deg som menneske gjennom faglig fordypning, forståelse og metodisk dyktighet. Det er dette som kan kalles dannelse – å sette det menneskelige inn i en større sammenheng. Du kan forfølge dine faglige interesser, enten du er opptatt av naturvitenskap og matematikk, språk, samfunn og historie, eller filosofi, kunst og litteratur. Høyere utdanning kan også rette seg mot et spesielt yrke, for eksempel lærer, sykepleier, advokat eller lege. Med høyere utdanning får du gradene bachelor eller master. Med mastergrad får du de høyeste jobbene i arbeidslivet, men bachelorgrad er nok til å kunne velge bredt mellom mange yrker og bransjer.


e r e y ø H dan t u ng i n


HØYERE UTDANNING

AGDER VITENSKAPSAKADEMI

muligheter | 15

Lege, tannlege, psykolog? Vi viser deg veien!

Agder Vitenskapsakademi holder til i Kristiansand. Våre tre erfarne studieveiledere viser deg veien til gode studievalg. Velkommen som søker gjennom Agder Vitenskapsakademi – et trygt valg!

Kontakt Agder Vitenskapsakademi, Kristiansand E-post: study-poland@uia.no (+47) 38 14 14 75/38 14 19 57/38 14 11 05 www.facebook.com/Agder.Vitenskapsakademi www.medicalstudies.no


A

gder Vitenskapsakademi er nordisk representant for tre anerkjente universiteter i Polen, og et Pre-Med college i Berlin. Vi veileder deg så du kan ta et godt valg for din egen fremtid.

MEDISIN, TANNLEGE, FYSIOTERAPI OG FARMASI I POZNAN

Poznan University of Medical Sciences har tilbudt engelskspråklige medisinstudier i 22 år, lengre enn noe annet polsk universitet. PUMS er et ambisiøst universitet med utstrakt internasjonalt samarbeid og ett tusen utenlandske studenter fra hele verden, hvorav over 200 norske. Universitetet tilbyr hele fem ulike studier på engelsk; fire- og seksårig medisin, tannlege, fysioterapi og farmasistudier. Velger du PUMS får du en solid utdanning som gir deg mange jobbmuligheter i Norge eller andre deler av verden. MEDISIN I BYDGOSZCZ

Studietilbud: Poznan University of Medical Sciences, Poznan, Polen ·· Medisin, 6 år ·· Medisin, 4 år ·· Tannlege, 5 år

PRE-MED KURS I BERLIN

·· Farmasi, (Pharm.D.), 6 år

20-ukers Pre-Med kurs med intensiv undervisning i biologi/anatomi, kjemi, fysikk og matematikk. Studiet skal på ett semester gi deg de realfagskunnskapene du trenger for å bli klar for medisinstudier ved et europeisk universitet. Dette er et godt tilbud til deg som vil videreutvikle dine realfags- og engelskkunnskaper og bli kjent med medisinstudiets innhold før du søker opptak til medisin- eller tannlegestudier.

·· Fysioterapi, 3 år

PSYKOLOGI I WARSZAWA Vil du heller studere menneskets psyke og atferd? Da kan det femårige psykologistudiet ved WISP, University of Warsaw være noe for deg. Studiet gir deg mange valgmuligheter. Velger du spesialisering i klinisk psykologi forkortes veien mot arbeid som klinisk psykolog i Norge. WISP bruker forelesere fra mange land, og sammen med et internasjonalt studentmiljø bidrar dette til å gjøre psykologiutdanningen ved WISP til et spennende tilbud i Polens fine, pulserende hovedstad.

Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University, Bydgoszcz, Polen ·· Medisin, 6 år Overseas Medical Education College (OME), Berlin, Tyskland ·· 20-ukers Pre-Med (forkurs i realfag og medisinske fag) WISP, University of Warsaw, Polen ·· Psykologi, M.A., 5 år

www.medicalstudies.no

muligheter | 16

Det engelskspråklige medisinstudiet ved Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University i Bydgoszcz gir deg en god legeutdanning i et internasjonalt studentmiljø. Studentenes fadderordning gir deg en god og trygg start på studiene, og ANSA Bydgoszcz gir deg også mange sosiale opplevelser. Nicolaus Copernicus University ble rangert som det beste polske universitetet innen medisinske fag i den prestisjefylte CWTS Leiden Ranking 2014.


muligheter | 17

HØYERE UTDANNING

– Bli fengsels betjent! KRIMINALOMSORGENS UTDANNINGSSENTER

Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS er den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som utdanner fengselsbetjenter. Fengselsbetjentutdanningen er en toårig profesjonsutdanning på høyskolenivå. Utdanningen er lønnet fra første skoledag og innebærer at man blir tilsatt som aspirant, og jobben er å fullføre og bestå alle teoretiske og praktisk-teoretiske arbeidskrav. Etter fullført og bestått utdanning vil du få 120 studiepoeng og det følger et pliktår med garantert jobb i kriminalomsorgen. Hele utdanningen er å anse som prøvetid og det er mulig å søke fast jobb ved endt plikttjeneste. For å være kvalifisert søker må følgende opptakskrav være oppfylt: ·· 20 år eller eldre i søknadsåret ·· Generell studiekompetanse. Unntak: søkere

som er 25 år eller eldre i søknadsåret må som et minimumskrav ha fagene norsk, engelsk og samfunnsfag på studiekompetansenivå ·· Førerkort kl. B ·· Ikke ha noe å utsette på sin vandel. Uttømmende politiattest vil bli etterspurt. ·· Ha en god psykisk og fysisk helse, og må bestå en fysisk funksjonstest på opptaksdag ·· Ha en personlig egnethet og modenhet som gjør søkeren kvalifisert til tjeneste i kriminalomsorgen Les mer på nettsiden www.fengselsbetjent.no eller følg oss på facebook: Fengselsskolen (KRUS). Kontakt: Epost: opptak@krus.no Telefon: 400 25 500 (8-15)


V

i tok en prat med Aino Njærheim (34), Are Persbråten (31) og TorAudun Tinghaug (31) som har fullført fengselsbetjentutdanningen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS. De kan fortelle om en meningsfull og spennende jobbhverdag i fengslet. HVORFOR VALGTE DU UTDANNING PÅ KRUS? Aino: Det virket spennende å jobbe i fengsel. Jeg har alltid vært nysgjerrig på andre mennesker, og da spesielt på mennesker som ikke lever helt samme livene som «A4-menneskene». Da jeg fikk jobb som ekstrabetjent ble jeg tatt imot av gode kolleger og del av et veldig godt arbeidsmiljø, noe som gjorde at jeg trivdes kjempegodt.

Are

Are: Jeg hadde et ønske om å bidra til at mennesker som hadde gjort noen feil valg i livet skulle kunne få en ny mulighet. Mitt fokus var rusproblematikk, og hadde i flere år vært opptatt av mennesker som slet med rus og avhengighet.

Aino

FORTELL OM EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN Are: En arbeidsdag i Bergen fengsel starter med vekking av innsatte, deretter skal de følges til skole, arbeid eller andre aktiviteter. I starten/slutten av hver vakt har vi morgenmøter og overlappingsmøter, her planlegges dagen og viktig informasjon utveksles mellom ansatte, ledelse og samarbeidspartnere. Jeg er også veileder for aspiranter som gjennomfører de praktisk-teoretiske semestrene ved Bergen fengsel. Tor-Audun: En hverdag på jobb i Arendal fengsel for meg styres stort sett av rutiner og erfaringer. På avdeling med høyere sikkerhet som jeg jobber på, følger de innsatte etter en satt tidsplan, som å tilse at innsatte er tilstede på cella ved morgenen, tilby dem frokost, sysselsetting av skole eller arbeid på et verksted. Aino: I Åna fengsel har jeg – sammen med andre fengselsbetjenter – ansvaret for en avdeling med flere innsatte. Jeg skal til enhver tid ha kontroll på hvor de innsatte på min avdeling er. Det skal blant annet gjennomføres måltider, innsatte skal på jobb, de skal lufte og aktiviseres. Jeg skal også hjelpe de innsatte med å holde eller opprette kontakt med for eksempel familie og/eller offentlige kontorer, skaffe seg jobb, bolig og andre viktige ting før innsatte skal løslates og ut i samfunnet igjen.

Tor-Audun

Hvorfor velge en karriere innen kriminalomsorgen? Aino: Det vil nok (dessverre) alltid være mennesker som begår kriminalitet, og derfor vil det alltid være behov for fengselsbetjenter. Jobben er viktig, trygg, variert og spennende, og du får de beste kollegene du kan tenke deg! Are: Fordi du ønsker å bidra til et tryggere samfunn, ønsker en utfordrende hverdag, vil bidra til at innsatte skal kunne endre sin kriminelle adferd, er opptatt av at den innsatte skal få en mulighet til å lykkes i samfunnet. Tor-Audun: Kriminalomsorgen har behov for unge og nytenkende personer i systemet. Arbeidsplassen er bra fordi det er tilrettelagte karrieremuligheter etter utdannelsen, muligheter for å engasjere seg i systemet og et fantastisk kollegialt arbeidsmiljø!

muligheter | 18

Tor-Audun: Det var litt tilfeldig. Jeg jobbet som telemontør, og kom over en annonse for KRUS og yrkesretningen. Jeg ble nysgjerrig og forhørte meg med Arendal fengsel om hvordan det var å jobbe i et slikt yrke. Det tok ikke meg mange måneder før jeg fikk stor interesse for dette faget og søkte meg inn på skolen.


muligheter | 19

HØYERE UTDANNING

drømmer

Gjør til virkelighet WESTERDALS OSLO ACT

Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology (Westerdals Oslo ACT) er en bransjenær og nyskapende høyskole for deg som vil jobbe innen kunst, kommunikasjon og teknologi. På Westerdals Oslo ACT er det kort avstand mellom teori og praksis, mellom student og underviser, mellom høyskole og bransjer.

Hos oss får du en unik og annerledes læringsprosess i et dynamisk og kreativt tverrfaglig miljø, 1700 medstudenter og fagfolk som er aktive i sine bransjer. Vi holder til i Oslo Sentrum og høsten 2016 flytter vi inn i nye, spesialtilpassede lokaler. www.westerdals.no


V

il du gjøre hobbyen din til jobben din? Brenner du for det du holder på med? Liker du å skrive, eller drømmer du om å lage dine egne spill? Er du kreativ, opptatt av teknologi og har skarpertrang? På Westerdals Oslo ACT finner du andre som deg. Enten du vil jobbe med underholdning, som film, TV og spill, om du drømmer om å stå på scenen som musiker eller skuespiller, om du vil jobbe bak scenen, med lys, lyd eller sminke. Eller med programmering, design, ledelse eller markedsføring, kan Westerdals Oslo ACT være skolen for deg. Vi har lange tradisjoner og godt rykte ute i arbeidslivet.

Jeg har aldri sett på studielivet mitt her som en byrde, men en opplevelse for livet, som i tillegg gir meg jobben jeg vil ha.

HER FÅR DU VENNER

VI JOBBER PRAKTISK Hos oss jobber du mye praktisk i prosjekter, samtidig som du får teorien du trenger. Studerer du hos oss kommer du i kontakt med noen av de mest spennende arbeidsgiverene. På mange av studiene jobber du ute i bedrift deler av tiden, og du får jobbe med virkelige prosjekter underveis. DU FÅR VIKTIGE KONTAKTER Du undervises av folk som er aktive i sine bransjer. Du har praksis ute i bedrifter og jobber sammen med andre studenter i tverrfaglige prosjekter. Slik bygger du deg samtidig et nettverk, både med de du vil jobbe med i fremtiden og med mulige arbeidsgivere. Dette er utrolig viktig den dagen du skal få deg jobb. På denne måten blir du også vant til å arbeide på samme måte som de gjør i «den virkelige verden». I HJERTET AV OSLO Westerdals Oslo ACT holder til i Oslo Sentrum, ved bydelen Grünerløkka, som er kjent for et pulserende og kreativt uteliv, og hvor de fleste som bor er under 35 år! Oslo er en «liten storby», som det er lett å finne fram i. Det arrangeres utallige festivaler året gjennom. Er du opptatt av musikk, film eller teater finnes det mye å velge mellom, uansett smak.

Ole Vedeler (23)

tar Master i teknologi ved Westerdals Oslo ACT.

– Westerdals Oslo ACT er sted hvor alle er like, men også helt ulike på samme tid. Det er alltid noe å gjøre, fra filmkvelder, spillkvelder og hackathons, til spillkonferanser og storfester. – Sammen med medstudentene har jeg vært med på mange legendariske eventyr: turer til Frankrike, Sverige, Danmark, og ikke minst Hemsedal, har vært noen av de beste opplevelsene i mitt liv. – Jeg har aldri sett på studielivet mitt her som en byrde, men en opplevelse for livet, som i tillegg gir meg jobben jeg vil ha.

muligheter | 20

Som student her er du blant likesinnede, så det er lett å få venner og mye å finne på, også utenom skolearbeid. Mange bruker mye av fritiden sammen med medstudenter, enten det er for å være sosiale i kantina, eller for å jobbe sammen på et eget prosjekt. Kanskje vil du lage en film, eller et spill til smarttelefoner?


Foto: Bardia Koushan muligheter | 21

Slik får du

drømmejobben WIGGO YTTERGÅRD

Headhunter Wiggo Yttergård vet bedre enn de fleste hva som skiller en fantastisk søknad fra en middels god. Her får du oppskriften.


HVA VIL DET SI Å VÆRE HODEJEGER?

HVA SKAL JEG UNNGÅ I EN CV?

– En hodejeger jobber for å finne en kandidat til en bedrift som leter etter nye ansatte. Vi jobber litt som etterforskere, som er ganske moro.

– Unngå ”masse CV”, en du sender til mange. Ikke tenk på design. Ryddig og rent. Unngå skrivefeil.

HVORDAN FINNE UT JEG UT HVA JEG SKAL BLI? – Finn noe du er interessert i, noe du tror på og noe du liker å gjøre. En jobb har bra dager, men også tunge dager. For å komme seg gjennom de tunge dagene, er det viktig at du liker det du gjør. HVA SKAL TIL FOR AT JEG BLIR KALT INN TIL INTERVJU? – Levér en god og ryddig CV. Da blir du fort innkalt til intervju. Vil du bli headhuntet, handler det også om å profilere seg selv på sosiale medier som LinkedIn. Gjør du en god jobb og andre skryter av deg, kan du bli plukket opp.

– Nøkkelordet er ryddighet, det kommer du langt med. Og pass på at det er korrekt. Hva som kommer først av utdanning eller erfaring har ikke noe å si. Trekk frem det du er god på. Resten vil jeg ikke si noe om, fordi det finnes ingen fasit. Det kommer helt an på øyet som ser. Er firmaet lokalt eller internasjonalt? Det er selvsagt forskjell om du søker på hjørnesteinsbedriften på Sotra eller et stort internasjonalt firma. HVORDAN FORBEREDER JEG MEG TIL JOBBINTERVJU? – Gjør research om hvem du skal prate med, bedriften du skal jobbe for, sette deg godt inn i stillingsbeskrivelsen. Hvilke arbeidsoppgaver og hva som kreves for å få den stillingen. Det kan også være lurt å gjøre intervjuet i hodet ditt et par ganger, gjerne øv med en du stoler på som gir deg ærlige tilbakemeldinger. Det kan være en god venn eller en i familien. SKAL JEG FØRE OPP FRITIDSINTERESSER I SØKNADEN? – Kommer an på hvor imponerende søknaden din er. Er du tjuefem år med sunne fritidsinteresser, så gir det et inntrykk av gode egenskaper. Interesser kan faktisk si mye om en person. At du er lagspiller og konkurranseperson for eksempel.

– Det kommer an på øyet som ser, og i flere tilfeller kan det være positivt. Legg i så fall inn et profesjonelt bilde og ikke et partybilde fra Ibiza. BRUKER DERE SOSIALE MEDIER FOR Å FINNE KANDIDATER? – Vi bruker LinkedIn veldig mye, noe de fleste andre headhuntere også gjør. Jeg anbefaler alle å opprette LinkedIn og kvalitetssikre informasjonen der. Få ut CVen og gjør den søkbar for de som leter etter folk. Overraskende få universitetsstudenter er på LinkedIn, så hiv deg på bølgen. Over 70% av rekrutteringen vår starter nemlig på LinkedIn. HVA BETYR KOMMENTARER OG PERSONLIGE BILDER PÅ SOSIALE MEDIER? – Det betyr mye. Har opplevd at kandidater har blitt tilbudt stilling muntlig. Deretter har kunden trukket tilbudet grunnet ”grums” om kandidaten på Facebook. Vi hodejegere driver detektivarbeid, så tenk over hva du legger ut. Er dette noe foreldrene mine eller en arbeidsgiver tåler å se eller lese? HVA TENKER DERE OM HULL I CVEN? – Det kan være familietragedie eller jordomseiling. Er du komfortabel med å skrive hva grunnen er gjør du det, men vær forberedt på at intervjueren vil stille spørsmål. Har du reist rundt i verden, er det en egen type erfaring og du fremstår som verdensvant. HVOR MYE TELLER KARAKTERENE MINE I EN JOBBSØKNAD? – Kommer du rett fra skolen og ikke har jobberfaring å vise til, teller karakterene mye. Har du femten års erfaring, er det det vi ser på og ikke karakterene. Til deg som ikke har så gode karakterer å vise til og fortsatt går på skole; det kan være lurt å skaffe seg en jobb ved siden av studiene.

muligheter | 22

HVORDAN SKRIVER JEG EN GOD CV OG SØKNAD?

SKAL JEG LEGGE INN BILDE I CV-EN?


muligheter | 23

Treffer du en tidligere folkehøgskoleelev, vil han eller hun gjerne si at det var det beste året i livet. Det er lettere å se hvor man skal og hvem man er etter ett år på en folkehøgskole. Her er tid til fordypning i fag, og tid til å prøve ut nye fag. Man får prøvd seg i samarbeid med andre eller du må utfordre deg selv på nye områder. Det du virkelig har talent for, har kanskje aldri slått deg før. Eller du kan få styrket troen på hva du vil jobbe videre med. Skal du studere videre på høyere offentlig utdanning, enten høgskole eller universitet, får du med deg 2 tilleggspoeng på ordinær kvote for fullført skoleår, gitt at du har hatt minst 90% oppmøte.


e k l o F gø r h ole k s


FOLKEHØGSKOLER

FOLKEHØGSKOLENE

muligheter | 25

Med flere hundre fag Bredt fagtilbud Med stor bredde i fag og linjer, tilbyr folkehøgskolene et intenst år med tid for læring, tid for refleksjon, tid for veiledning, tid for opplevelser og tid for personlig og sosial vekst. ·· Ca. 7000 elever på de 78 norske folkehøgskolene. ·· Alle er internatskoler, fins over hele Norge, og en felles nordisk skole ligger i Sverige. ·· Over 400 ulike fag. De fleste har ulike tilbud, enkelte har spesialisert seg i én fagretning. ·· 11 prosent av norsk ungdom går et år på folkehøgskole. ·· Gjennomsnittsalder 19 år. De fleste har 18 års grense, noen få tar inn elever ned til 16 år. Ta kontakt med Folkehøgskolekontoret for oversikt. ·· Folkehøgskole gir 2 konkurransespoeng til høyere utdanning. ·· Undervisningen er gratis, elevene betaler for mat, bolig, skolemateriell og reiser. ·· Pris mellom 72.000 og 140.000 kr., avhengig av linjevalg og turer. ·· Elevene får støtte fra Lånekassen etter vanlige regler. www.folkehogskole.no


V

eltrent sportsjournalist, båtbygger, forfatter, musikkproduksjon, fotball, sirkus eller lederskap? På Folkehøgskolene har du flere hundre fag å velge mellom. Mangler du studieplass til høsten, er det fortsatt ledige plasser på folkehøgskolene. – Folkehøgskolene har et enormt spenn av forskjellige linjer. På de 79 skolene kan man velge mellom hele 400 forskjellige fag, forteller informasjonsrådgiver Øyvind Krabberød ved Informasjonskontoret for folkehøgskolene som i år som i fjor har landets mest fornøyde elever ifølge målinger. VELTRENT JOURNALIST På Skjeberg folkehøgskole kan du velge faget sportsjournalistikk og idrett. Fagfeltet er for deg som er glad i aktiv idrett og som vil prøve deg som sportsjournalist. Du får opplæring i reportasje og fotojournalistikk parallelt som du trener tre til fire økter i uka innen forskjellige idrett og debatterer om ulike idrettsrelaterte tema.

Faget lederutvikling på Fredly folkehøgskole er for deg som har gått et år på folkehøgskole og som ønsker å utvikle deg som medmenneske med fag som ledelsesteori, kommunikasjon, relasjonsbygging og psykologi. FORFATTERSKAP På Danvik folkehøgskole kan du ta fatt på forfatterstudiet som skal utvikle og bygge videre på studentenes egen kreativitet og skriveglede, kunnskap om flere sjangere som blant annet prosa, lyrikk og ulik manusskriving og få utvidet kunnskap i litteratur og tekstanalyse. SPILLAKADEMI OG FREESTYLE Folkehøgskolene kan tilby fag som få andre skoler kan tilby. Krabberød nevner blant annet spillakademiet ved Buskerud folkehøgskole eller freestyle-linja på Rødde folkehøgskole i Trondheim. Voss folkehøgskole har egen linje for ekstremsport frisport ekstrem - og det finnes flere multisportslinjer med ekskursjoner til flere verdensdeler. – På Bjerkely i Hedmark kan du studere tegneserieproduksjon. På Risøy folkehøgskole tilbyr de kunst & fotosafari, mens du ved Ringerike folkehøgskole kan studere visual arts, for å nevne noen av mulighetene, sier Krabberød.

Fotballstudier gir deg muligheter som trening i Brasil, beachfotball på selveste Copacabana, Premier League i England, trening i Barcelona og studier av Messi og andre stjerner på Camp Nou. Velger du linjen GloBall United ved Solborg folkehøgskole i Stavanger, tar du en ball under armen og legger ut på tur til Afrika og Sør-Asia og ser hva som skjer. STAND UP OG MIDT-ØSTEN Er du opptatt av fred og solidaritet kan du velge et år ved FN-akademiet på folkehøgskole Ringsaker og det som kanskje er ditt første steg på veien mot et hårete mål om fred i Midt-Østen. Vil du heller få folk til holde fred ved å le, finnes det en egen stand up-linje for det. Satser du mot stjernene så bør du vite at mange av dagens største norske skuespillere er klekket ut ved teaterlinjene på folkehøgskolene. BÅTBYGGER OG BAKER Til båtbyggeriet ved Fosen folkehøgskole kommer mennesker fra hele verden for å lære seg norsk båtbyggertradisjon fra treet står i skogen til båten er på vannet. Mange elever fra båtbyggerlinja har gått videre med båtbygging eller andre håndverk etterpå. På Karmøy folkehøgskole kan du få en innføring og lære om baker- og konditorfaget. COSPLAY KOSTYMEDESIGN Namdals folkehøgskole starter landets første og foreløpig eneste skoletilbud hvor du lærer deg å sy dine egne cosplay-antrekk, og hvor du får anledning til å besøke cosplayevents i Norge og utlandet. Her lærer du teknikker innen søm, tegning, modellering og video og foto. TRENDER – Idrett og sport er blant folkehøgskolenes mest populære linjer. Men også fred, solidaritet og internasjonale fag er attraktive. Det skyldes nok ikke bare at solidaritetstanken er godt forankret, men trolig også at det er en stor reiselyst blant unge mennesker. Og den får de også tilfredsstilt ved disse studiene, sier Øyvind Krabberød. Han forteller at også linjer som musikk, musikal, vokal og sing -songwriter er populære og nok gjenspeiler noe av populariteten til programmer som Idol og X-factor. Tekst: Freddy Kongsberg Fortsetter på neste side —>

muligheter | 26

LEDELSE

MESSI OG COPACABANA


muligheter | 27

Fortsettelse:

Gir deg et forsprang

H

eidi Nordby Lunde (42) er stortingsrepresentant for Høyre, tidligere kommunikasjonsdirektør, skribent, samfunnsdebattant, blogger – og en stor tilhenger av

folkehøgskolene. – Folkehøgskolen kan gi deg et forsprang når du går videre i utdanningen. Jeg tror alle bruker året forskjellig, og det er noe av det fineste med folkehøgskolen. Jeg var faktisk sjenert på videregående, men når jeg flyttet bort fikk jeg en sjanse til å gå ut av den firkanten jeg var plassert i. Å gå på på folkehøgskole åpner opp for et rom der ingen kjenner deg. Det er veldig befriende, sier Nordby Lunde, som har representert Høyre på Stortinget siden 2013

og sitter nå også i finanskomiteen. «GULLBLOGGEN» Heidi Nordby Lunde er også kjent for pionerarbeidet som hun ledet for ABC Startsiden innen brukergenerert innhold i nyhetsproduksjon i nettavisen ABC Nyheter. Det var her begrepet borgerjournalistikk i Norge ble introdusert. I 2005 vant hun Dagbladets «Gullbloggen» for Norges beste blogg. Hun har blogget for magasinet Henne og hatt egen spalte i Forsvarets Forum. Nå skriver hun om sosiale medier for Kampanje. Som om ikke dét er nok, har hun de senere årene også blitt mye brukt som kommentator i NRK og TV2 Nyhetskanalen innen trender og bruk av sosiale medier.


Alle har godt av et år på folkehøgskole

Ett år på folkehøgskole åpner opp for et rom der ingen kjenner deg. Det er veldig befriende.

HOLTEKILEN FOLKEHØGSKOLE

·· Folkehøgskolene gir læringsglede. (Undersøkelse av elevers selvevaluering 2014) ·· Folkehøgskolene styrker elevenes samarbeidsevner og deres sosiale kompetanse. (Undersøkelse fra NTNU 2010)

Den selverklærte liberalisten er oppvokst på Veitvet i Groruddalen og på Bestum. En del år etter videregående, falt valget på Holtekilen Folkehøgskole i Stabekk, som hadde kort vei til Oslo, der hun et par ganger i uken måtte inn til politiske møter. Faglinja som fristet Nordby Lunde på begynnelsen av 90-tallet var medier og kommunikasjon. På folkehøgskolen ble hun elevenes stemme inn mot rektor og året satte også sterke følelser i sving.

Best på kundetilfredshet

– Jeg var litt eldre enn de fleste som gikk der på den tiden, så det var helt naturlig at jeg ble elevrådsleder. Det arbeidet fikk jeg mye igjen for. Jeg lærte om drift og budsjetter, om elevklager og i det hele tatt det å være elevenes stemme inn mot rektor. Da vi sluttet på skolen, syntes jeg det var litt teit med alle som gråt i gangene, men tror du ikke jeg klarte å grine offentlig når jeg skulle holde avskjedstalen?

Folkehøgskolene oppnår de beste resultatene når tidligere elever ved folkehøyskoler, universiteter, høgskoler og annen høyere utdanning vurderer sine erfaringer. Det gjelder faktorer som image, forventninger, produktkvalitet, service, tilfredshet og lojalitet. Det viser en undersøkelse fra analysebyrået EPSI høsten 2014.

·· Folkehøgskolene gir faglig utvikling: Et intensivt skoleår gir god faglig utvikling innen både linjefaget og valgfagene. I tillegg har skolene prosjektuker, studieturer og samarbeid med eksterne organisasjoner.

DU BLIR DINE VALG I likhet med mange andre som har vært elev ved folkehøgskoler, mener hun dèt året på mange måter forandret livet. – Alle valg får konsekvenser, du blir dine valg. Også mitt liv ville sett annerledes ut hvis jeg ikke hadde valgt å gå på folkehøgskole, sier Nordby Lunde. Tekst: Freddy Kongsberg

Ønsker du mer informasjon om folkehøgskolene? www.folkehogskole.no E-post: post@folkehogskole.no Tlf 22 47 43 00

muligheter | 28

·· Folkehøgskolene gir samfunnsforståelse og økt demokratisk deltakelse. (Folkehøgskoleelever deltar mer i samfunnslivet enn andre, undersøkelse fra NTNU 2010)


muligheter | 29

B o Huset ditt. Skolen din. Kirken, idrettshuset og den nye rundkjøringen, parken, kjøpesenteret og fiskemottaket. Alt er bygget av glade håndverkere som har valgt bygg- og anleggsteknikk. Har du praktisk sans? Liker du å være nøyaktig og har du godt håndlag? Er du selvstendig, men trives også med å arbeide i team? Utdanningsprogrammet omfatter produksjon, oppføring, ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg med tilhørende tekniske installasjoner, hvor det stilles strenge krav til kvalitet og sikkerhet.


g g y B an g o ggs k k e l kni e t


Når konserthuset åpnes med kor og orkester, har vi alt spilt ferdig Når den nye bybrua innvies av kongen, har vi reist hjem Når biskop vigsler den nye kirken, er vi i gang med å bygge hotell på kaia

Du som er praktisk anlagt, og som synes det er tøft at det du arbeider med blir til noe synlig og viktig for samfunnet. Du som synes det er bra med variasjon, litt ute, litt inne, noe veldig stort og noe lite. Sats på en fagutdanning i Bygg- og anleggsbransjen! Det gir mange spennende jobbmuligheter, stor frihet og god lønn! ww.ebafilm.no

Sats på et yrke innen bygg og anlegg! EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) har 231 medlemsbedrifter som spenner fra de største riksdekkende entreprenørbedrifter til mindre håndverksbedrifter og spesialentreprenører. Byggopp er en landsdekkende kjede bestående av 10 opplæringskontor med tilknytning til EBA. Besøk hjemmesiden www.byggopp.no. Her finner du nyttig informasjon enten du skal velge utdanning, søke læreplass, er lærling eller har lærlingeansvar – eller rett og slett er interessert i fagutdanning

www.byggopp.no

www.eba.no


“ Utdanning er

Nelson Mandela

muligheter | 32

det viktigste vĂĽpen hvis vi vil oppnĂĽ forandring i verden.


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

VEIDEKKE

muligheter | 33

Bygger kompetanse

Veidekke er en av Skandinavias største entreprenører og eiendomsutviklere. Selskapet bygger bl.a. skoler, kjøpesentre, kulturhus, broer, veier og jernbanelinjer.

traineer utfordrende arbeidsoppgaver og tidlig ansvar. Veidekkes interne utdanningsprogram skjer gjennom Veidekkeskolen.

Veidekke bygger også kompetanse, og er alltid på utkikk etter nye, dyktige medarbeidere. Som en av landets største lærlingbedrifter har Veidekke over 200 lærlinger fordelt på elleve fagområder og tre land. Samtidig får over 100

veidekke.no twitter.com/veidekke_asa youtube.com/veidekkeasa

Veidekke – lokalt nærvær, skandinavisk styrke.


V

eidekke satser bevisst på ungdom. Gjennom tett oppfølging og kursing vil du få muligheten til å bygge karriere i en bransje som er viktig for utviklingen av landet. Vi tok en prat med trainee Kristoffer Sele (25) – en ung og fremadstormende driftsleder hos Veidekke. Kristoffer Sele har alltid hatt interesse for byggog anleggsbransjen. Først utdannet han seg til tømrer, deretter ble det bachelor som byggingeniør ved Høyskolen i Bergen. Den tidligere Karmøybuen tar nå fatt på sitt andre år som driftsleder i storkonsernet Veidekke.

Veidekke er Norges største entreprenør og eiendomsutvikler, noe som er et kvalitetsstempel i seg selv.

HVORDAN BLE DU ANSATT?

HVORDAN ER DET Å VÆRE TRAINEE I VEIDEKKE? – Veidekke er Norges største entreprenør og eiendomsutvikler, noe som er et kvalitetsstempel i seg selv. Det å bli tilbudt en stilling som trainee i Veidekke som nyutdannet ingeniør er helt klart en god start på karrieren. Traineeordningen i Veidekke skal sikre at du som nyutdannet kommer opp på et høyest mulig kompetansenivå i løpet av dine to første år i Veidekke. Dette sikres gjennom utfordrende arbeidsoppgaver, tett oppfølging fra mentor og leder, og et obligatorisk kursprogram som skal være gjennomført i løpet av traineeperioden. tillegg så har du en god startlønn som nyutdannet ingeniør hos oss. HVA ER DET BESTE MED JOBBEN? – Ingen dag er lik som driftsleder i Veidekke. Jeg gleder meg mest til å møte hyggelige kolleger, og ta fatt på spennende og krevende arbeidsoppgaver. Som leder bør du like å jobbe med mennesker, være hardtarbeidende og utvise stå-på-vilje. Kommunisere tydelig, ta tak når det kreves og ha et godt humør. Du har gode karrieremuligheter i Veidekke, og med hard jobbing og gode resultater tror jeg du kan komme langt.

VISSTE DU AT: I Veidekke har du gode karrieremuligheter! – Veidekke har kontorer nesten over hele landet, så om du flytter på deg, behøver ikke det å sette en stopper for karrieren din. – Veidekke har totalt elleve fagområder, med utallige ulike arbeidsoppgaver. – Er du aktiv, interessert og tydelig på hvor du vil, blir det lagt til rette for deg med blant annet kursing slik at du får riktig kompetanse for å nå målene dine.

muligheter | 34

– Jeg fikk for første gang presentert meg for Veidekke på et arrangement i Bergen. Der leverte jeg inn søknad til sommerjobb, fikk tilslag og endte opp med fast jobb etter endt studie. Nå jobber jeg som driftsleder og må sørge for god planlegging og sikker og effektiv drift på prosjektet. Jeg leder også Veidekkes fagarbeidere, og har til tider ansvar for å koordinere arbeidet til noen av våre underentreprenører.


BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK

MASKINGROSSISTERNES FORENING

muligheter | 35

Arbeider for felles interesser

Maskingrossisternes Forening (MGF) er en bransjeforening og medlemsmassen favner bedrifter av mange slag og størrelser. Vi har medlemmer som importerer og selger maskiner innen disse bransjene: ·· Verktøymaskiner ·· Anleggsmaskiner

Vi er en forening som arbeider for bransjens store og små felles interesser, herunder: ·· Være en samlende enhet for medlemsbedriftene, skape bransjenettverk ·· Arbeide for medlemsbedriftenes felles interesser, faglig, politisk og sosialt

·· Gaffeltrucker

·· Være “aktuelle”. Vi skal synes i pressen og ha et nettverk med andre foreninger og organisasjoner som er aktuelle samarbeidsgrupperinger som gir utbytte for våre medlemmer.

·· Trebearbeidende maskiner

www.mgf.no

·· Kompressorer ·· Slipeverktøy

·· Kraner


H

va er en maskingrossist? Medlemsmassen i MGF favner bedrifter av mange slag og størrelser over hele landet. Fellesnevneren er at selskapene er registrert i Norge, og ”omsetter maskiner eller teknisk utstyr i et slikt omfang og på en slik måte at det er naturlig å betegne firmaet som maskingrossist”.

Marius Forsell (21)

- anleggsmaskinmekanikerlærling -

En forutsetning for medlemskap i MGF er at selskapet overholder lovgivning og foreningens interne etiske regler om illojal konkurranse. MGF arbeider for å styrke og utvikle bransjen og arbeider for maskinbransjens felles interesser og rammevilkår, gjennom medlemsaktiviteter, myndighets-kontakt og medietiltak. MGF SKAL: ·· Være en samlende enhet for medlemsbedriftene – utvikle bransjenettverk

Hvilken utdanningsbakgrunn har du?

·· Være “aktuelle”, synlige og tydelige – vi skal synes i media, og ha et nettverk med andre bransjeforeninger og organisasjoner som gir utbytte for våre medlemmer

– Jeg har gått mekanikerlinjen på videregående skole, og under Vg3 ble jeg utplassert tre uker i Volvo Maskin. Det er perfekt å jobbe mens man går på skolen!

På denne måten ivaretar man en sunn konkurranse, bedrer trivselen innad i bedriftene og øker sjansen for positiv bransjeutvikling. En viktig del av MGFs virksomhet er messene ”Den Tekniske Messen” og maskinmessen ”Vei og Anlegg”, som vi arrangerer hvert tredje år. Begge messene har rundt 200 utstillere fra inn- og utland, og er den viktigste møteplass for kunder og virksomheter innen verktøy- og anleggsmaskinbransjene. Her treffes bransjens aktører og vi ønsker også ungdommen hjertelig velkommen slik at dere selv kan se at dette er en spennende bransje med mange muligheter! På MGFs hjemmesider kan du se en film om hvordan hverdagen til en servicetekniker kan være. Her kan du også finne ut hvem som er medlemmer i MGF og lese om messene våre.

Jeg har gått mekanikerlinjen på videregående skole, og under Vg3 ble jeg utplassert tre uker i Volvo Maskin. Det er perfekt å jobbe mens man går på skolen!

Hva gjør en anleggsmaskinmekaniker? – Jeg arbeider blant annet med gravemaskiner, hjullastere, og dumpere. Det er fullt kjør. Så lenge man er interessert, er det alltid jobb å gjøre. Jeg gleder meg til hva som venter meg neste dag på jobb. Det er aldri en lik hverdag.

Hvilke mennesker passer til dette yrket? – Man må like å skru! Samtidig er det viktig å være løsningsorientert. Man bør vite hva det vil si å fjerne en ting og erstatte det med noe annet. Alle kommer langt med å vise initiativ.

Hvor er du om fem år? – Da jobber jeg her som servicemekaniker, og har egen servicebil. Det virker kjempespennende!

muligheter | 36

·· Arbeide for medlemsbedriftenes felles interesser – faglig, politisk og sosialt


muligheter | 37

Elektrofag er et stort fagområde og du kan arbeide innenfor mange bransjer og yrker. Det er lett å tenke strøm og elektronikk, men la deg ikke lure. Fagretningen spenner fra sjø til land – til lufta! Hva med å arbeide offshore? Eller kunne du tenke deg å reise verden rundt om bord på båt? Eller kanskje få tog på skinner eller biler på veien? Velger du elektrofag må du kunne arbeide nøyaktig, sikkert og systematisk, og du bør være serviceorientert. Logisk tenkemåte og kreativitet er også viktig, både for å kunne løse konkrete oppgaver og for å utvikle nye produkter. Ofte er det et krav at du har godt fargesyn. Det er viktig å skille mellom gul og grønn ledning.


t k e l E g a f

– o r


muligheter | 39

BLI EN DEL AV LØSNINGEN

Vil du skape et bærekraftig samfunn?

V

erden står akkurat nå midt oppe i en energirevolusjon. For at overgangen fra fossil til fornybar energi skal fortsette, må den teknologiske utviklingen skje raskt.

– Samfunns- og klimaengasjement kan være et godt utgangspunkt for å utdanne seg innen elektro. Det gir muligheter til å jobbe med teknologiske klimaløsninger til beste for kloden og for menneskene. Vi trenger mennesker med ulike egenskaper. Noen må forske frem løsningene, andre kan formidle dem, atter andre kan bygge og utvikle dem.

Vannkraft er ryggraden i norsk kraftproduksjon, og vil i lang tid framover sikre en robust og klimavennlig energiforsyning. Vi trenger dyktige problemløsere som skal utvikle morgendagens kraftsystemer. Velger du en fagutdanning som energimontør eller energioperatør, eller en ingeniørutdanning innen elkraft, bygg eller maskin, kan du få en spennende karriere i en næring i sterk vekst. Jobb med fornybar energi, og bli en del av løsningen! Les mer på: www.energinorge.no/studier www.ungenergi.no


“ Det å finne

ut hva man passer til, og sørge for at man får mulighet til å gjøre det, er nøkkelen til lykke. John Dewey


ELEKTROFAG

STATKRAFT

muligheter | 41

Innovativt og internasjonalt

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi. Vi produserer vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme fra 403 kraftverk i 14 land, og er en global markedsaktør innen energihandel. Statkraft utvikler også flere nye vannkraftverk og vindparker i Europa, Asia, Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Afrika. Vi har kontorer og kraftverk i hele Norge, fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord, og er tilstede i mer enn 20 land rundt om i verden. Våre 4200 ansatte er både lærlinger, fagarbeidere, ingeniører, økonomer, samfunnsvitere, matematikere og geologer.

Det betyr at hvis du har lyst til å arbeide med fornybar energi, så er det jobb for deg nesten uansett hvor du vil jobbe eller hva du vil jobbe med. Statkraft har lærlingplasser over hele landet, et sommerprosjekt for studenter og tilbyr et av Norges mest populære traineeprogrammer når du er ferdig med å studere. Les mer om våre spennende muligheter og prosjekter på www.statkraft.no eller vår Facebook-side. Du kan også følge våre traineer og hva de gjør på bloggen deres https://statkrafttrainee.wordpress.com


V

il du jobbe med fornybar energi? Statkraft er størst i Europa innen fornybar energi, og tilbyr utfordrende arbeidsoppgaver i et innovativt og internasjonalt miljø med høy etisk standard. Vi tok en prat med Bjørne Rykken (22) om hvordan det er å jobbe i Statkraft. Bjørne Rykken fra Øystese i Kvam liker best å arbeide med hendene. Han har alltid hatt en interesse for mekaniske fag og fikk etter videregående skole læreplass hos Statkraft. Nå har han snart jobbet her i fire år og har stortrivdes fra første dag.

VISSTE DU AT: Statkraft er hovedsponsor til Norges Skiskytterforbund!

HVA GÅR JOBBEN UT PÅ?

HVORFOR STATKRAFT? – Fordi Statkraft er et stort selskap med mange muligheter til og utvikle seg og få en god jobb med mange utfordrende og spennande arbeidssituasjoner. Statkraft har veldig gode karrieremuligheter og kan tilby oss ansatte både kurs og videreutdanning. Selv ser jeg for meg en fremtid her, så jeg håper å kunne benytte meg av denne muligheten. HVORDAN KAPRE JOBB? – Vis at du er positiv, tar intiativ, og har stå-på-vilje. Hvis du skal ha min stilling, må du være positiv og gå godt i lag med andre folk. Du bør være flink med hendene, villig til å lære nye ting, og kunne jobbe selvstendig. Er du heldig å få jobb i Statkraft, får du jobbe med mange flinke folk og lære noe nytt heile tiden.

Tiril Eckhoff

- student og landslagsutøver – Jeg er stolt av å bære Statkraft på armen. Det er et bærekraftig og miljøvennlig selskap, noe jeg står for. Statkraft har også vannkraftverk og andre kraftverk i kriker og kroker av Norge. Så når jeg går med Statkraft på armen og Norge på lua, synes jeg vi passer bra sammen. – Jeg studerer sivilingeniør i produktutvikling og produksjon på NTNU. Studier er en fin avkobling ved siden av toppidrett. For unge som satser på idretten sin, vil jeg anbefale å studere ved siden av, da har de noe å falle tilbake på hvis ikke satsingen går så bra, samt at toppidretten ikke blir altoppslukende.

muligheter | 42

– Nå jobber jeg som vedlikeholdsmekaniker. Stillingen min går ut på generell mekanisk arbeid som har med vedlikehold av kraftverk å gjøre. En typisk arbeidsdag for meg kan være å komme på arbeid og få utlevert flere arbeidsordrer, som kan være å renske filter, smøre lager, visuelle kontroller på forskjellige maskindeler eller pumper og motorer. Arbeidsoppgavene er varierte, og ikke bare mekaniske. Rett som det er går jeg til fjells og kontrollerer dammer, skjærer trær eller måler snø.


muligheter | 43

Jobber innen helse- og oppvekstfag finnes overalt i hele landet, og det er stor etterspørsel etter flere flinke folk. Mulighetene er mange og du kan arbeide ved sykehus, offentlige institusjoner – internasjonalt eller i din hjemkommune. Yrkene krever ulik grad av kompetanse, men felles for hele fagretningen er at du som velger helse- og oppvekstfag må bry deg om og kunne ta hensyn til andre mennesker. Du bør være flink til å kommunisere og lytte til andre og trives med mennesker i alle livssituasjoner. I flere yrker kreves det politiattest. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker hvor egne holdninger, kunnskaper om helsefremmende arbeid, livsstilssykdommer, arbeidsmiljø og kulturforskjeller er viktig, og hvor det stilles krav til helhetlig tenkning og tverrfaglig samarbeid.


– e s – l p e p Hg o – o kst e v g a f


HELSE OG OPPVEKSTFAG

karrieren

Start som lærling muligheter | 45

BERGEN KOMMUNE

Bergen kommune er med over 275 000 innbyggere den nest mest folkerike i kommunen i Norge. Rundt 17.000 mennesker jobber i Bergen kommune, og kommunen er den klart største arbeidsgiveren i regionen. Våre ansatte jobber over et vidt spekter. Vi har flest ansatte innenfor barnehage, skole, helse og omsorg. Kommunen tilbyr også tjenester på en lang rekke andre områder. Oppdraget vårt er å levere gode tjenester til innbyggerne i Bergen. I kommunen kan du gjøre en forskjell for andre. Kommunen har ansvar for mange viktige oppgaver. Våre ansatte jobber med alt fra byutvikling, barnehage, skole, helse til kultur. Bergen kommune tilbyr for tiden opplæring i 13 forskjellige fag: ·· Anleggsgartnerfaget ·· Automatiseringsfaget ·· Barne- og ungdomsarbeiderfaget ·· Feierfaget

·· Helsearbeiderfaget ·· Idrettsanleggsfaget ·· Institusjonskokkfaget ·· Kjemiprosessfaget ·· Kontor- og administrasjonsfaget ·· Malerfaget ·· Murerfaget ·· Rørleggerfaget ·· Tømrerfaget Er du interessert i informasjon om læreplass? Kontakt Yrkesopplæringsavdelingen på: (+47) 55 56 69 41 For generell informasjon om jobbmuligheter i Bergen kommune, kontakt HR-seksjonen. Kontakt: (+47) 55 56 65 56 (+47) 05556 (sentralbord) hr@bergen.kommune www.bergen.kommune.no


Helena Ibarra (20)

Helena har nå jobbet i 2 år som lærling på Solsletten alders- og sykehjem i Laksevåg – For meg var det aldri noe tvil om hva jeg ønsket å utdanne meg til, forteller Helena. - Jeg trives veldig godt med å jobbe med mennesker. Det at jeg gjør noe for noen andre betyr mye for meg, og det gir en god og meningsfull følelse når jeg går hjem for dagen. – Jeg startet utdanningen min på Helse og sosial på VG1 og så valgte jeg en linje videre som ble VG2 helsearbeiderfaget. Vi hadde en del praksisperioder som gjorde denne linjen og utdanningen veldig spennende. Jeg var i min første praksisperiode utplassert på Solsletten, hvor jeg stortrivdes. Både lederne og de ansatte var flinke til å ta oss imot og inkludere oss praksiselever. Det fikk oss til å føle oss velkommen og trygge. – Etter en stund hadde jeg en samtale med en av lederne på sykehjemmet angående læreplass hos dem. Lederen fortalte meg at de veldig gjerne ønsket å ha meg som lærling hos dem og skulle søke til Bergen Kommune om å bli lærebedrift. Jeg ble utrolig glad da jeg kunne starte som lærling hos dem.

- Jeg liker å jobbe med mennesker og være til hjelp for andre, forteller Marion Marion har jobbet som helsefagarbeiderlærling siden august 2013. Hun ble ferdig utdannet helsefagarbeider med fagbrev i august 2015. For henne var det naturlig å studere Helse, sosial- og helsearbeiderfaget, da hun hadde lyst å jobbe med mennesker og lyst til å lære om sykdomslære. – En typisk arbeidsdag for meg starter med lesing av rapport fra nattevakten. Deretter er det morgenstell hos de beboerne som vil opp, for at de skal få komme opp til frokost. Deretter serverers frokost. Så slapper beboerne av mens de ansatte har rapport. Etter dette følges beboerne på dagens aktivitet om de ønsker det. Så serveres frukt og saft. Når middagen er ferdig får beboerne sove middag og personalet gjør klart til kaffematen når neste kveldspersonalet skal på vakt. Og Marion kan sterkt anbefale en jobb innen helsevesenet. – Hvis du like å jobbe med mennesker, har empati, arbeidsvilje og omsorg, kan dette være et godt alternativ for deg, forteller Marion. - Det er også en sikker jobb, med muligheter til å utvikle og videreutdanne seg.

Fortsetter på neste side —>

muligheter | 46

H

elena Ibarra (20) fra Loddefjord og Marion Bergesen (20) fra Fana gleder seg hver eneste dag til å gjøre en forskjell for pasientene på Solsletten alders- og sykehjem.

Marion Bergesen (20)


Fortsettelse:

HELSE OG OPPVEKSTFAG

muligheter | 47

BERGEN KOMMUNE

Traineeordning for sykepleiere I 2013 etablerte Bergen kommune en traineeordning for nyutdannede sykepleiere. En som har deltatt i ordningen er Silje Sæterdal (26). Hun har nå jobbet som trainee i snart 1,5 år. – Jeg jobber nå i hjemmesykepleien, forteller Silje. Jeg kjører ut til pasienter i et fast område og hjelper med alt fra støttestrømper til stell av sår, utdeling av medisiner, hjelp med middagsvarming, og stell av pasienter. Det varierer veldig fra dag til dag. Noen dager har jeg en sykepleierliste og andre dager en assistentliste. Jeg synes det er veldig kjekt å komme hjem til folk. Etter studiene på Haraldsplass Diakonale Skole jobbet Silje mange år som assistent på sykehjem. Hun trivdes med dette, men fikk egentlig aldri helt innsyn i hva en sykepleier gjorde.

- Det at Bergen kommune har tatt initiativ til å starte traineeopplegget, betyr mye. De får da vist ulike sider av kommunen, og hvilke muligheter en har som sykepleier. En får testet ut det å jobbe på ulike arbeidsplasser, noe som øker sannsynligheten for å finne ut hvilke type arbeid en liker best. En får god oppfølging med veiledning, mentor og fagdager. En får hospitere flere plasser under traineeperioden, og en er sikret fulltidsstilling under og etter traineestillingen. Det er bra for kommunen i forhold til rekruttering av sykepleiere. En har like rettigheter som en vanlig arbeidstaker og en kan avslutte traineestillingen før den er ferdig, om en ønsker dette. En får gode erfaringer og et godt innblikk i hvordan de ulike delene av kommunen samarbeider.


tter mange år som fagarbeider i Lyngfaret barnehage i Loddefjord bydel, tok Margith Anette Haugen (48) videreutdanning og jobber i dag som barnehagelærer på samme sted.

– Jeg gleder meg til å være sammen med små og store som gir meg utfordringer og impulser hver dag, forteller Margith. - Det kan være veldig krevende å være sammen med mange barn, med mange og ulike behov og utfordringer, men samtidig er det nettopp dette som trigger meg til stå på i jobben.

– Lyngfaret barnehage har vært “min” barnehage i snart 23 år og jeg er sterkt knyttet til den. Jeg kom dit som nyutdannet fagarbeider i 1993. Jeg var vel blant de første i Norge som tok fagbrev innenfor barnehage. Etter svært mange år som fagarbeider kom jeg til et “veiskille” der jeg kjente at jeg enten måtte gjøre noe helt annet eller videreutdanne meg. Jeg har alltid trivdes i yrket mitt, men følte at jeg trengte nye utfordringer og mer

kunnskap. Tilfeldigheter gjorde at jeg oppdaget studiet “Arbeidsplassbasert førskolelærerutdanning (aFL)” ved NLA Høgskolen i Bergen, og tok sjansen på å søke meg dit. – I barnehagen vet vi at det ikke er noe som kan kalles en “typisk” dag. Det er nettopp det som gjør det spennende, utfordrende og kjekt å være barnehagelærer. Selvsagt har vi noen faste rammer rundt dagen, men samtidig er vi opptatt av at dagen i så stor grad som mulig skal styres av barnas egne interesser og initiativ. – For å lykkes i barnehagen må du være ærlig, for barn gjennomskuer “falske” voksne veldig fort. Tydelige grenser, ekte interesse og tilstedeværelse er helt nødvendig. Bergen kommune er også en trygg arbeidsplass, som gir den enkelte organisasjon/barnehage mulighet til å utvikle seg. Dette innebærer også oss som arbeidstakere.

muligheter | 48

E

Givende arbeid med barn


muligheter | 49

HELSE OG OPPVEKSTFAG

Trivsel på resept SJUKEHUSAPOTEKA VEST

Sjukehusapoteka Vest HF har omlag 220 ansatte og er det største farmasifaglige miljøet på Vestlandet. Målet vårt er å sikre god pasienttrygghet gjennom sikker legemiddelforsyning og kvalifisert Farmasøytisk Rådgivning der spesialisthelsetjenesten er til stede. Vi har sjukehusapotek i Bergen, Stavanger, Haugesund og Førde. Sjukehusapoteka har aktivitet innen fire virksomhetsområder; Sjukehusekspedisjon, produksjon av legemiddel, farmasøytiske

tjenester og publikumsekspedisjon. Foretaket er et heleid datterselskap av Helse Vest RHF, og hovedkunden vår er sykehusene i Helse Vest. Hovedkontoret er i Bergen. Vi tilbyr praksisplasser for studenter såvel som sommerjobber for ufaglærte. Vil du vite mer? Sjekk ut vår nettside og velg: jobb og karriere - lærlinger. www.sjukehusapoteka-vest.no


Det tar ikke lang tid før man forstår at Katrine Auglend og Karim Daniel Rashidizadeh stortrives som henholdsvis apotektekniker og farmasøyt hos Sjukehusapoteka Vest. Praten går og latteren sitter løst. De forteller om et godt og flerkulturelt arbeidsmiljø, der du blir inkludert fra dag èn. HVORDAN FIKK DU JOBB HOS SJUKEHUSAPOTEKA VEST? Katrine: Jeg gikk helse- og sosialfag, før jeg gikk videre til helse og service og til slutt apotekteknikerlinja på Bergeland VGS i Stavanger. Daniel: Jeg studerte ved det som nå heter HiOA. Etter å ha jobbet noen år i Flekkefjord, fikk jeg i 1995 jobb hos Sjukehusapoteka Vest i Stavanger. HVA GJØR EGENTLIG APOTEKTEKNIKERE OG FARMASØYTER? Katrine: En apotektekniker jobber sammen med farmasøytene og hjelper kunder med enkle råd om legemiddelbruk, vi gjør laboratoriearbeid, klargjør bestillinger og jobber med logistikk og lageroppfølging. Forskjellen for en apotektekniker hos oss og i et privat apotek er nok kundene. Våre største kunder er sykehusene, som kjøper legemidler i store kvanta. Daniel: Farmasøytene gir råd om legemiddelbruk til kunder, kommunale institusjoner og privatpersoner. Når du får med medisin hjem fra apoteket

er det farmasøyten som kontrollerer at det er rett legemiddel og dosering i forhold til diagnosen, og at det ikke er skrevet ut uheldig kombinasjon av flere legemidler. HVORDAN ER EN TYPISK ARBEIDSDAG? Katrine: Stillingen min er todelt mellom produksjon og sykehusekspedisjon. I produksjonen fremstiller vi legemidler. Det kan være øyedråper, flytende næring til pasienter eller flytende medisin. I sykehusekspedisjonen leverer jeg enkelt og greit ut bestillinger til de ulike sykehusavdelingene. Daniel: Først har vi morgenmøtene med hele avdelingen. Der går vi gjennom planer for dagen. Deretter sjekker jeg resepter som har kommet inn, hjelper til i sykehusekspedisjonen og styrer det apotekstyrte legemiddellageret til sykehuset. HVA LIKER DU BEST MED JOBBEN DIN? Katrine: Det beste er variasjonen og tempoet. Jeg gjør noe forskjellig hver dag. Daniel: Først og fremst er det en meningsfull jobb. Ellers ser jeg frem til å treffe kollegene mine. HVILKE TIPS HAR DU TIL ASPIRERENDE APOTEKTEKNIKERE OG FARMASØYTER SOM VIL JOBBE I SJUKEHUSAPOTEKA VEST? Katrine: Vær engasjert, energisk og positiv. Ha det kjekt og ta utfordringene på strak arm. Her får du superspennende dager med mye variasjon, så gå for Sjukehusapoteka Vest.

muligheter | 50

O

ver to hundre ansatte tar ikke feil. Hos Sjukehusapoteka Vest får du arbeidsdagene, miljøet og variasjonen du fortjener.


HELSE OG OPPVEKSTFAG

MELAND KOMMUNE

muligheter | 51

Satser på de unge!

Meland er nabokommune til Bergen, med reisetid frå Bergen sentrum til kommunesenteret Frekhaug på under ein halv time. Kommunen er landfast via Nordhordlandsbrua og er såleis det geografiske bindeleddet mellom Bergen og Nordhordland. Meland kommune er i sterk vekst. I kommunen finst det arbeidsplassar både innan industri, servicenæring, jordbruk og offentlig tjenesteyting/forvaltning, men det er også et stort innslag av pendlarar, både til Bergen og til nabokommunen Lindås.

Store og viktige velferdsoppgåver vert utført av kommunen – vil du vera med? I kommunen får du mykje ansvar, spennande utfordringar, travle dagar og gode kollegaer om du skaffar deg den utdanninga vi treng. Aktuelle personar som er interessert i meir informasjon kan ta kontakt med Leiar Meland Sjukeheim v/ Randi R. Minde eller Leiar Meland Heimeteneste v/Britt Romarheim. www.meland.kommune.no


Christopher Solberg (27)

D

e neste fem til ti årene går nærmere 50% av alle ansatte innen pleie og omsorg av for oppnådd pensjonsalder. Mye av kompetansen skal erstattes og Meland kommune har etablert strategi for rekruttering hvor man virkelig satser på de unge. Vi har tatt en prat med to av disse; Christopher og Miriam. UNG VETERAN

– Jeg begynte å være støttekontakt for en person med psykisk utviklingshemming da jeg var en 15-16 år. Jeg ble siden tilbudt høyere stillinger i kommunen, og til slutt hadde jeg nesten fulltidsstilling. Det var da jeg tenkte at jeg også burde ta en høyere utdanning og få formell kompetanse innenfor det jeg jobber med. Christopher studerte vernepleie ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. – Jeg følte ikke det var et altfor krevende studie, men jeg tror det er fordi jeg på det tidspunktet allerede hadde ti år med praktisk erfaring bak meg. Det gav likevel mening og var logisk å ta formell utdannelse. Men jeg kan tenke meg at det kan ha vært mer krevende for andre med mindre erfaring, forteller Christopher. – Som vernepleier arbeider jeg med mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dagene varierer etter om jeg har tidligvakt eller senvakt. Det er noen personer jeg er primærkontakt for, som jeg på tidligvakt blant annet har som oppgave å hjelpe til med å stå opp, foreta morgenstell, ta eventuelle medisiner og så hjelpe avgårde til jobben sin. Senvakter består som regel av henting av brukeren på jobb, tilbereding av middag, diverse husarbeid og sosialt samvær. – Jeg kan godt anbefale å bli vernepleier i Meland kommune. Det er en flott kommune med flotte mennesker, avslutter Christopher.

GOD ERFARING GJENNOM TAF Miriam Ypsøy (19) jobber i hjemmesykepleien i Meland kommune som TAF-elev (Teknisk, allmennfaglig utdanning). Her står skolen for den teoretiske opplæringen - som fører fram til studiekompetanse, mens bedriftene har ansvaret for den praktiske opplæringa - som fører fram til fagbrev. – Dette er en god ordning hvor Meland kommune også får knyttet til seg potensielle arbeidstagere fra et tidlig stadium, og der en får innsikt i eksisterende rutiner og arbeidsmetoder, forteller Miriam. – Jeg er opptatt av helse og å jobbe med mennesker, det var det som tiltalte meg, forteller Miriam. I løpet av studietiden har hun fått være innom tre forskjellige avdelinger. – Jeg var først på Meland sjukeheim, så på avdeling for demente på Lerketunet, og nå i hjemmesykepleien. Det er veldig positivt å ha fått være på tre forskjellige steder og ha fått god og forskjellig innsikt i kommunens virksomheter. – I hjemmesykepleien starter dagen med morgenrapport. Her kommer de viktigste opplysningene frem som kan være nyttig å ha med seg når man skal ut til våre brukere. Vi utfører mange oppgaver; sårstell, måling av blodtrykk og blodsukker, allment tilsyn, men også praktiske oppgaver som vasking, innkjøp av matvarer og tilbereding av måltider. Vi driver også mye rehabilitering. Hovedtanken er å opprettholde folks selvstendighet og at man skal kunne bo hjemme lengst mulig. Selv om Miriam ikke helt har bestemt seg enda for hva hun skal gjøre videre, trives hun veldig godt i hjemmesykepleien i Meland kommune. – Jeg elsker den gode følelsen av å hjelpe andre. Det er veldig givende. Jeg kan trygt anbefale både hjemmesykepleien og Meland Sjukheim. Jeg kunne godt tenkt meg å fortsette her når jeg er ferdig, avslutter Miriam.

muligheter | 52

Christopher Solberg (27) er vernepleier i hjemmetjenesten i Meland kommune. Tross sin unge alder er han for veteran å regne.

Miriam Ypsøy (19)


HELSE OG OPPVEKSTFAG

muligheter | 53

APOTEKFORENINGEN

og sjef

28 år på apoteket APOTEKFORENINGEN

Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere. Foreningen ble stiftet i 1881. Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Foreningen arbeider hovedsaklig med apotekfaglig utvikling, apotekenes rammevilkår, næringspolitikk, teknologi og e-helse og kommunikasjon om bransjen.

Apotekforeningen ivaretar også en rekke praktiske funksjoner for apotek. Kontakt Apotekforeningen (+47) 21 62 02 00 apotekforeningen@apotek.no


S

ynnøve Eidem startet som apotektekniker, tok deretter en bachelor i farmasi før hun avsluttet det hele med en mastergrad i farmasi. Nå er 28-åringen apoteker på Boots apotek i Haram – en liten kjøretur fra der hun vokste opp.

Synnøve Eidem - apoteker -

– Som farmasøyt er du veldig privilegert, du kan jobbe nesten overalt i landet. Jeg ville tilbake til hjemplassen min og da muligheten dukket opp i Haram var det bare å slå til, sier Synnøve Eidem. TRIVSES SOM UNG LEDER Som apoteker har hun det øverste ansvaret for apoteket hun jobber i. Det er en rolle hun trives svært godt med, den unge alderen til tross. – Det er kjempespennende å være apoteker. Selv om du er leder, står du ikke alene. Du får tett oppfølging fra kjedekontoret og de som er over deg i systemet. Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot; jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere, sier Eidem.

Hun forteller at det å bli leder ikke har vært et mål fra starten av. Et lederaspirantkurs hun tok etter bachelorgraden fikk henne inn på tanken om at ledelse kanskje kunne være noe for henne. Eidem beskriver jobben som apoteker som ganske annerledes enn jobben som vanlig farmasøyt. Selv om hun fortsatt gjør mange farmasøytiske oppgaver, består dagene hennes av mye mer nå enn tidligere. – Jobben krever mye, men jeg synes det er veldig lærerikt, og jeg liker følelsen av å mestre nye ting. På spørsmål om hvorfor hun anbefaler farmasiutdanningen svarer hun: – Å være farmasøyt er trygt og du har mange muligheter.

Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot. Jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere.

Norge har to ulike farmasiutdanninger! – Du kan bli provisorfarmasøyt med et femårig studie til mastegrad ved universitet i Oslo, Bergen og Tromsø. Du kan også ta påbygging til mastergrad ved NTNU i Trondheim. – Studer reseptarfarmasøyt tre år, ved høgskolen i Oslo, Namsos eller Universitet i Tromsø. – Gjennom farmasistudiet blir du ekspert på legemidler. Du vil blant annet lære hvordan legemidler lages, hvilken effekt legemidlene har på kroppen og hvordan legemidlene brukes for å forebygge og behandle sykdom. – En del av studiet er praktisk rettet, og du lærer å fremstille salver, miksturer og tabletter. I tillegg får du trent deg i kommunikasjon og formidling. Dette er ferdigheter som kommer til nytte når du senere skal jobbe som farmasøyt, og gi råd og veiledning til pasienter, publikum eller annet helsepersonell.

muligheter | 54

VARIERTE ARBEIDSDAGER

VISSTE DU AT:


HELSE OG OPPVEKSTFAG

muligheter | 55

HELSE FONNA

Varme hender,

skarpe hovud Helse Fonna eig og driv sjukehusa i Haugesund, Stord, Odda og Valen, dei distriktspsykia­ t riske sentra Folgefonn, Haugaland, Karmøy og Stord DPS og elleve ambulansestasjonar. Vår oppgåve er å gi gode og nære helsetenester til dei rundt 180 000 menneska som bur i dei 19 kommunane Tysvær, Fitjar, Haugesund, Ullensvang, Stord, Vindafjord, Odda, Sveio, Suldal, Bømlo, Sauda, Karmøy, Bokn, Etne, Jondal, Kvinnherad, Eidfjord, Tysnes og Utsira. Det jobbar over 3000 mennesker i Helse Fonna, og her er bare noko av det du kan jobbe som hos oss: ·· Lege ·· Sjukepleiar ·· Jordmor ·· Helsefagarbeidar ·· Ambulansefagarbeidar

·· Ergo- og fysioterapeut ·· Sosionom ·· Radiograf ·· Bioingeniør ·· Psykolog ·· Ernæringsfysiolog ·· Prest ·· Helsesekretær Høyres det kjekt ut å jobbe hos oss? Snakk gjerne med rådgivarane våre Inger Askeland eller Ole Petter Espeland. Ring 52 73 20 00 eller send ein e-post til post@helse-fonna.no. Du kan også bli betre kjent med oss på www.facebook.com/helsefonna eller www.helse-fonna.no


TRIVSEL: Sjukepleiar Torstein og radiolog Katrine likar at det er spanande og variert på jobb.

T

orstein, Katrine og Bjørn jobbar kvar dag med å betre livet til andre menneske. Å jobbe med helse krev varme hender og skarpe hovud. TORSTEIN, SJUKEPLEIAR

– I dag jobbar eg i akuttmottaket på Haugesund sjukehus. Eg trivs veldig godt her. Ein viktig grunn til det er arbeidsmiljøet. Kollegane tar vare på kvarandre og spør ofte korleis det går. Fagleg trivs eg fordi det er spennande å hjelpe menneske på mest mogleg måte å fungere normalt att. – Her i mottaket ønskjer eg pasientane velkomen når dei blir lagt inn og gjer ulike undersøkingar som å bestille blodprøve, sjekke puls og temperatur og utføre EKG/ hjartediagram. Dersom pasienten treng intravenøs væske eller medisinar, legg vi inn perifer venekanyle (ein tynn slange som blir lagt inn i ei blodåre). – Eg blei interessert i sjukepleie då eg var i saniteten i Forsvaret. Eg fekk gode førebilde der som gjorde at eg valte sjukepleiaryrket. I Forsvaret var livreddande førstehjelp viktig innan sanitet, og den interessa har eg tatt med meg vidare. KATRINE, LEGE, SPESIALIST I RADIOLOGI – Eg er glad i teknikk og studerte derfor til å bli maskiningeniør, men hoppa over på medisin. I dag arbeider eg med radiologi, eller enklare sagt røntgen. Det er ei flott blanding av faget medisin, å jobbe med menneske og i tillegg får eg dekka den tekniske interessa mi. – Radiologi har kome langt dei siste åra. No er det

– Nesten alle som kjem til sjukehuset, om dei er sjuke eller skadde, blir avbilda hos oss på røntgen. Slik er vi med på alt som skjer og samarbeider med alle einingar. Dette samarbeidet er noko av det eg likar aller best med jobben min. Vi må vere gode i anatomi og ha god oversikt over medisinfaget, og samstundes vere presise når vi kommuniserer kva vi ser på bileta slik at pasienten får den behandlingsa som trengs. Røntgen er meir enn du trur og er veldig kjekt. BJØRN ERNST, AMBULANSEARBEIDAR – Eg fann yrket mitt gjennom Røde Kors. Eg starta der for mange år sidan når eg gjekk på skulen, og så gjekk det slag i slag. Å vere ambulansearbeidar er spennande. Det valet har eg aldri angra på. – Eg likar at arbeidsdagane mine er så forskjellige, eg veit aldri kva dagen bringer. Men alt er ikkje berre blålys, rutinearbeid er det sjølvsagt også. Det er ein fin variasjon. – Mange vil trivast som ambulansearbeidar. Særleg vil eg trekke frem det sosiale. Eg treff mange folk i jobben min. Det er noko av det beste. Bli kjent med oss! www.facebook.com/helsefonna

muligheter | 56

– Noko av det beste med å vere sjukepleiar er variasjonen. Du kan jobbe mange ulike stader og med ulike typar pasientar.

ikkje lenger lystavlar i eit mørkt rom der det heng store negativ, men kraftige datamaskinar som gjeld. Datarekonstruksjon og bildebehandling har gitt oss nye moglegheiter. Vi kan virtuelt snu og vende på organa i kroppen og sjå dei frå ulike vinklar. Slik kan vi finne det som er sjukt, sette mål og dermed hjelpe dei som skal behandle pasienten. Dersom du liker dataspel vil du også like å jobbe med røntgen. Men vi tolkar ikkje berre bilete, vi gjer også små kirurgiske inngrep for å ta prøvar og drenasje.


muligheter | 57

Liker du å kommunisere med andre mennesker? Ser du nyheter og gode saker der andre bare ser? Liker du å skrive? Ta bilder? Du som velger medier og kommunikasjon bør ha kreative evner og kunne kommunisere med andre, både skriftlig og muntlig. I tillegg bør du ha godt fargesyn og være interessert i IKT og digital teknologi. Gode samarbeidsevner, fleksibilitet, evne til kritisk tenkning og analyse er også viktig. Medier og kommunikasjon forbereder eleven på yrker innen reklame- og kommunikasjonsbyråer, magasinredaksjoner, forlag, trykkerier, markedsavdelinger, fotobedrifter, internettbedrifter, filmselskaper, radio og fjernsyn.


r e i d e m M ko g k o uni m jon s a


muligheter | 59

MEDIER OG KOMMUNIKASJON

Torry Pedersen Følg drømmen din, jobb hardt og ikke nøl med å utfordre etablerte sannheter og konvensjoner.


JOURNALISTEN OG REDAKTØREN har blitt kåret til årets redaktør av Oslos Redaktørforening og har siden 1981 klatret opp karrierestigen fra å være journalist i Fredrikstad Blad til administrerende direktør og ansvarlig redaktør i VG.

muligheter | 60

– Følg drømmen din, jobb hardt og ikke nøl med å utfordre etablerte sannheter og konvensjoner, forteller VG-redaktør Torry Pedersen til elever som vil satse på en utdanning innen medier og kommunikasjon.

av en prosess der du har gjort en god jobb, og har fått anledning til å jobbe sammen med og lære av usedvanlig dyktige folk, forteller han.

– Man må ha viljen til å lære noe nytt, være konstant nysgjerrig på en positiv måte og ha Selv ble han journalist ved en tilfeldighet. en glød og interesse for feltet utover ordinær Når han først hadde fått smaken på det som skoletid. Dessuten må man ha et brennende hadde blitt et usedvanlig vellykket yrkesvalg, engasjement for å formidle. viste han tidlig interesse for hele den jour- VG-redaktøren har ett viktig råd til alle nalistiske prosessen, og formodentlig hadde som vil ha en karriere innen medier og han også lederegenskaper. kommunikasjon: – Å bli redaktør er jo ikke noe man bestem- – Ha aldri en karriereplan, men jobb hardt, mer seg for, men noe som kommer som følge avslutter han.


muligheter | 61

Visste du at oppdrettsnæringen er Norges nest største eksportnæring? Trives du ute i frisk luft eller vil du sitte inne og forske? Uansett om du mener at PCen eller spaden er ditt viktigste verktøy; innen naturbruksfagene er det plass til alle. Det viktigste er at du som velger naturbruk er interessert i naturen, har praktisk håndlag, trives med å samarbeide med andre og har omsorg for mennesker, dyr og miljø. Du bør like å arbeide ute, under varierende natur- og klimaforhold. Du kan få arbeid innen ulike naturbruksyrker hvor det kreves forståelse for sammenhengen mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet.


r u t a N uk r b


NATURBRUK

MARINE HARVEST

muligheter | 63

I pose og sekk

Marine Harvest er Norges største matprodusent og verdens største produsent av oppdrettslaks. Vi serverer 6,2 millioner porsjoner med laks verden rundt, hver eneste dag, året rundt. Selskapet er representert i 24 land, har totalt 11 700 ansatte og omsatte i 2014 for NOK 25,5 milliarder. Hovedkontoret ligger i Bergen, og selskapet er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE). Vi søker folk med utdanning innen mange ulike fagområder, akvakultur, mekaniske fag, elek-

tro, tekniske fag, administrasjon, og økonomi. Vi fokuserer på gode holdninger og å finne rett person på rett plass til rett tid, vi ønsker mangfold og har fokus på å tiltrekke oss flere jenter inn i næringen. Vi satser på våre lærlinger og tar imot ca 70 lærlinger hvert år. Kontakt: Tlf: 21 56 23 00 norway@marineharvest.com www.marineharvest.no


P

å anlegget Haverøy, blant øyer og fisker, jobber en storfornøyd TAFlærling Mads Roset (19). Han synes det er fantastisk at han får jobbe mens han går på skole. Det er ikke alle som kan få studiekompetanse og samtidig få betalt for det.

Marine Harvest er et selskap som gir deg utrolig mange muligheter både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Det er helt konge! Jeg oppfordrer virkelig folk til å bli TAF-lærling i Marine Harvest. Det er ikke alle som har hørt om denne muligheten, og derfor er det viktig at folk får vite hvilke muligheter som finnes ute i den store verden, forteller 18-åringen. VIKTIGE ARBEIDSOPPGAVER Mads synes det er kjekt å jobbe midt uken. De tre første dagene i uken går han på skole, og de to resterende dagene jobber han. Mats sørger for at fiskene får rett mengde mat, og passer på at fiskene ikke har lus. Av og til må han og de andre sørge for at utstyret på anlegget er på stell.

Astrid Sande

- HR-manager, Region Sør Marine Harvest Norway AS

TAF-LÆRLINGER ER BETYDNINGSFULLE Driftsleder Magnus Torvik støtter Mats og forteller at TAF-lærlinger er viktige for rekrutteringen og at de får en unik måte å lære næringen på. Som TAF-lærling i Marine Harvest blir man godt integrert og det er stor sjanse for å få fast jobb etterpå. – De første to årene får lærlingene timelønn, og de to siste årene får de fast lønn. De blir også lønnet de dagene de er på skolen. Det er en god ordning. Mats går nå på sitt tredje år og har 25 opplæringsmål som igjen er delt opp i forskjellige delmål. På den måten tilegner han seg raskt kunnskap, forteller Magnus.

VISSTE DU AT: Du kan få jobb i Marine Harvest på ulike måter: – Lærling: Gå Vg1 naturbruk og Vg2 akva og søk læretid hos oss. Gjør du en god nok jobb, er sjansen stor for fast jobb. – Høyere utdanning: Ta tre år på vgs, deretter tre år på høyskole innen akva. – Jobberfaring: Fyller du våre jobbkrav, kan du også få fast jobb hos oss.

muligheter | 64

– Arbeidsoppgavene er veldig varierte, og man vet ikke alltid hvordan dagen kan bli. I dag har jeg byttet ut batteriene på katamaraner (heisekraner på båt). Det aller beste med jobben er når det er nydelig vær. Da er det gøy å kunne være ute i solen når man jobber.


Vil du jobbe i framtidens næring?

H’S SUR ART FA FE

71%

CEAN IS O CE

O

Vi jobber i et ungt hektisk miljø, i en spennende bransje hvor det skjer mye. Grundig opplæring i alle ledd i næringskjeden blir gitt for å skaffe den beste produktkunnskap - og dette er nøkkelen til vår suksess!

1928. Bryggen anno Elias Fjellstad.

E

IS

R

TU

E

• THE FU

R

A Q UACUL

Smakfull innovasjon – i mer enn 110 år! Leroy har vært en pioner innenfor sjømat virksomheten i mer enn 110 år. Våre sjømatprodukter er etterspurt over hele verden og vi bestreber alltid å oppfylle forventningene.

Creating tasteful solutions

TU


– – ff 7711% % rraam mtt aavv jjoo iiddee rrdd nn ll eennss iigggg oovv ee fl eerr ii hh rrfl aavv aattee bbrr eerr uukk vvaa ssnn nnnn æ ærr .. iinngg eenn

Ubegrensede globale karrieremuligheter! Vi Vi jobber jobber ii framtidens framtidens næring næring og og er er et et av av landets landets ledende ledende sjømatselskap sjømatselskap med med over over 110 110 års års erfaring. erfaring. Vi Vi står står for for sunne sunne verdier verdier og og sunne sunne produkter. produkter. Lerøy Lerøy Seafood Seafood Group Group er er børsnotert børsnotert og og verdens verdens nest nest største største produsent produsent

av av laks laks og og ørret. ørret. med med en en omsetning omsetning ii fjor fjor på på 12,6 12,6 milliarder. milliarder. Hovedkontoret Hovedkontoret ligger ligger ii Bergen Bergen med med omlag omlag 150 150 arbeidsplasser. arbeidsplasser. Våre Våre mer mer enn enn 2000 2000 andre andre ansatte ansatte er er lokalisert lokalisert ii Laksefjorden, Laksefjorden, Tromsø, Tromsø, Skjærvøy, Skjærvøy, Hitra, Hitra, Kristiansund, Kristiansund,

Trondheim, Trondheim, Bergen, Bergen, Austevoll, Austevoll, Stavanger Stavanger og og Oslo. Oslo. Vi Vi har har også også egne egne kontorer kontorer ii Kina, Kina, Japan, Japan, Sverige, Sverige, Finland, Finland, Frankrike, Frankrike, Nederland, Nederland, Spania Spania og og USA USA og og er er tilknyttet tilknyttet selskaper selskaper også også ii Skottland, Skottland, Tyrkia Tyrkia og og Portugal. Portugal.

Vi har en hånd på hele verdikjeden!

Kompetansebehov:

Veien videre:

••Ledelse Ledelse

••Aquakultur Aquakultur

••ITIT

••Økonomi Økonomi

••Markedsføring Markedsføring

••Kvalitet Kvalitet

••Myndighetskontakt Myndighetskontakt ••Forvaltning Forvaltning ••Språk Språk ••Mekaniker Mekaniker

••Veterinær/ Veterinær/ Fiskehelsebiolog Fiskehelsebiolog ••Rørlegger Rørlegger

••HMS HMS ••Salg Salg

••Ernæring Ernæring osv. osv.

Vi tilbyr store muligheter for de rette kandidatene: •• •• •• ••

Traineeprogram Traineeprogram Praksisplass Praksisplass Utvekslingsprogram Utvekslingsprogram Støtte Støtte til til videreutdanning videreutdanning

For mer informasjon: leroyseafood.com


muligheter | 67

G Er du en flittig og nysgjerrig person som alltid ser etter muligheter? Som ser potensielle markeder som enda ikke er utprøvet eller som først oppstår gjennom din tjeneste eller ditt produkt? Som liker å skape noe fra bunnen av eller å perfeksjonere noe som allerede eksisterer? Da har du kanskje en liten gründer i magen. I forretningsverden er en gründer en person som starter et foretak eller en virksomhet for å tilby et produkt eller en tjeneste. Har du den rette ånden? Husk det amerikanske ordtaket: “It may be simple, but that’s not the same as easy”.


r e d n 端 m r o G rks i v t e h


GRÜNDERVIRKSOMHET

muligheter | 69

– Ta sats, bli gründer! Idar Vollvik har uten tvil opplevd mer enn de fleste de siste femten åra. Fra å bygge seg opp som mektig Chess-eier og samtidig være hele Norges medieyndling på begynnelsen av 2000-tallet, tapte han store deler av formuen på aksjespekuleringer da finansmarkedet gjorde mageplask i 2008. En slik livsforandring kunne brukket ryggen på selv det sterkeste menneske, men Idar Vollvik reiste seg, krummet nakken og satte i gang nye forretningseventyr. Nå er han aktuell med fremgangsrike Ludostore, i tillegg til et innovativt mobilapp-prosjekt som skal lanseres høsten 2015. NÅR BESTEMTE DU DEG FOR Å BLI GRÜNDER? – Det var egentlig ganske tidlig. Jeg har alltid vært opptatt av markedsføring, salg og ledelse, så det ble naturlig at jeg studerte markedsføring og administrasjonsledelse på det som nå heter BI. Da jeg gikk ut i arbeidslivet etter studiene, var planen å jobbe noen få måneder før jeg skulle starte mitt eget eventyr. Ironisk nok ble jeg der i fem år før jeg startet mine første butikker innen telefoni og mobil, det som kan kalles starten på Chess. DE FLESTE KJENNER JO SUKSESSHISTORIEN SOM FULGTE, MEN HVA VIL DU SI VAR HEMMELIGHETEN BAK SUKSESSEN DERES?

ALT DETTE GJORDE OGSÅ DEG TIL EN AV NORGES MEST OMTALTE PERSONLIGHETER. HVORDAN VAR DET? – Jeg hadde aldri noe mål om å bli kjendis, ei heller tenker jeg noe over kjendistilværelsen. Jeg betrakter meg som en helt normal person, med unormale ambisjoner og energi. Lykken for meg har alltid vært å skape verdier av idéer, så får alt annet som følger med være en del av pakken. DU SOLGTE DEG UT AV CHESS I 2005 FOR ET MILLIARDBELØP OG BLE NOEN FÅ ÅR SENERE EN AV VERDENS STØRSTE DAYTRADERE. DET BLE LITT AV EN BERG-OG-DALBANE FOR DEG? – Å ha mye penger som ung, gjør noe med deg. Man blir påvirket. Etter Chess-salget begynte jeg å kjøpe og selge store partier med aksjer daglig, og gjorde det svært godt i starten. Dessverre kom nedturen i forbindelse med finanskrisen, og jeg klarte ikke å gi meg før det var for sent og hele formuen var tapt. Min beste egenskap med å aldri gi opp, ble dermed også min verste egenskap. VURDERTE DU NOEN GANG Å GÅ UT I «VANLIG» JOBB ETTER DETTE?

– Aldri. For det første er jeg ikke typen som gir opp, og for det andre er min lykke å skape noe selv. Det håper jeg flere unge også prøver – Nøkkelen var nok at jeg fikk med meg en seg på. Vi har alt for få gründere i Norge. fantastisk gjeng ansatte som ble smitta av min entusiasme. Vi visste helt enkelt hva vi HVILKE TIPS HAR DU TIL UNGE, ASPIREgjorde og det var god timing. I tillegg gjorde RENDE GRÜNDERE? vi kreative og smarte grep innen markeds– Konsentrer deg om én idé. Mange har grünføring. Vi kjøpte luftballonger, vi reddet og der-genet i seg, men vet det ikke selv. Sats på bygget et hjem til en krokodille i akvariet i det du tror på og gjør det beste ut av det. Bergen, pyntet Bergen sentrum med blomster, kjøpte masse fotballspillere og var sponsor til verdens raskeste båtrace. Dette skapte medieomtale som vi dro nytte av.


Idar Vollvik Mange har gründer-genet i seg, men vet det ikke selv. Sats på det du tror på og gjør det beste ut av det.

muligheter | 70

IDAR VOLLVIK. ENTREPRENØR, MARKEDSFØRER OG VERDISKAPER. Folkets kjæledegge og medienes yndling. Vi har tatt en prat med den karismatiske trønderen for å forstå hvordan det er å være en av Norges mest omtalte forretningsmenn.


muligheter | 71

R Mat er mer enn føde. Mat er råvarer, godt håndverk, design og presentasjon. God mat får folk til å trives og da trives også du. Bon apetit! Du som velger restaurant- og matfag har gjerne godt håndlag, du er kreativ, nøyaktig og renslig. Og du liker å gi god service. Til kunder og kollegaer. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæring og næringsmiddelindustri, men også til arbeid i bedrifter som produserer kjøtt-, fiske-, drikke-, bake- og matvarer. Kunnskaper om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig.


u a t s g e o R nt- g a a r atf m


muligheter | 73

RESTAURANT- OG MATFAG

Heine Grov Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt.

HEINE er kjent som JÆRKOKKEN OG DRIVKRAFTEN BAK DET JÆRSKE KJØKKEN. Han har tidligere gitt ut matheftet NY:T i lag med Ruth-Hege Holst og boka Det jærske kjøkken (2005). Heine angrer ikke et sekund på valg av yrke.


sjef ved Norges første fiskerestaurant, Enhjørningen. Siden har han arbeidet som HVILKE EGENSKAPER TRENGS? kjøkkensjef på flere plasser i både Bergen, – Vilje til å stå på, tålmodighet og ikke minst Bryne og Os. ydmykhet ovenfor faget. Nå arbeider han som freelancekokk under navnet Jærkokken, og kan tilby kurs, fore- DINE PLANER FOR 2016? drag og mat til alle anledninger. I 2009 kom – Vi jobber akkurat nå med å få i havn egne han ut med ny bok, Jærkokken.Utdanningen nye lokaler, som blir det gamle apoteket i tok jærbuen på kokkeskole; ett år skole, to år Bryne sentrum. Planen er at vi skal ha lukka i lære på Fleischers Hotell på Voss og avslutarrangement i huset og at vi fortsatt skal tende kurs med eksamen. Etter det er han jobbe med og for lokale produsenter, samt mest selvlært. øke egenproduksjonen av produkt for eget I 2006 fikk Heine Grov Bryne Vels trivsels- bruk og salg. pris og i 2009 ble han hedret av Rogaland Bondelag for arbeidet sitt med å løfte frem Les mer på www.jærkokken.no. lokale råvareprodusenter og sette søkelys på kvalitet.

muligheter | 74

HVA ER DITT RÅD TIL UNGE SOM VIL SATSE PÅ ET YRKE INNEN RESTAU– Jeg skulle først bli pølsemaker, men valget RANT- OG MATFAG? havnet til slutt på kokk. Håndverket har alltid interessert meg, og gjør det fortsatt. Det er – Vær åpen med tanke på utplassering fra det jeg liker best å jobbe med, forteller hele skolen. Finn en seriøs læreplass der de fakJærens kokk, Heine Grov. tisk produserer mat, fører et produkt, og som Allerede som 21-åring ble han kjøkken- i tillegg har en god læreplan. JÆRKOKKEN


muligheter | 75

Service- og samferdelsfaget er inngangsporten til et spennende valg mellom åtte ulike fagområder. Salg, administrasjon, sikkerhet, IKT Service, logistikk, yrkessjåfør, resepsjons- og reiselivsfaget er stikkordene. Har du lyst har du lov – og husk at smilet og det gode humøret ikke kan læres – det må komme innenfra! Utdanningsprogrammet fører fram til yrker i et bredt spekter av servicebransjer, fra salg til transport. I disse bransjene står kunnskaper om lover og forskrifter og evnen til å analysere kundenes behov for å kunne foreslå tradisjonelle og nye løsninger sentralt.


e c i v r e m S sa l g e o rd s e f


spennende og utfordrende jobb?

muligheter | 77

LETER DU ETTER EN

R

eiselivsnæringen byr på mange muligheter! Her finnes jobber innen overnatting, servering, opplevelse og destinasjoner. Reiselivet har behov for unge, positive og engasjerte mennesker. Er du kanskje en av dem? Ingen dag er lik og alle gjestene er forskjellige. Derfor er en jobb innen reiseliv full av spennende utfordringer. Det er utrolig gøy når man klarer å løse utfordringene som dukker opp, enten alene eller i lag med kollegaer. Du vil kunne reise og arbeide over hele verden dersom du ønsker det. – For å jobbe med reiseliv må du være løsningsorientert, like å arbeide med folk samtidig som du liker å møte nye utfordringer. Med en utdanning innen hotell, restaurant eller reiseliv vil du garantert stå godt rustet til disse oppgavene, sier Hilde Veum, rådgiver i NHO Reiseliv. Reiselivsnæringen trenger arbeidskraft innenfor mange områder, blant annet økonomi, salg, markedsføring, drift og ledelse, booking, restaurant, helse, miljø og sikkerhet. Du kan

jobbe med noe du interesserer deg for, enten det er hester, alpint, mat og drikke, fjellklatring eller strandliv! – Har du et fagbrev som kokk, servitør, reiselivsmedarbeider eller resepsjonist, vil du oppleve at jobbmulighetene er gode. Det finnes også mange utdanningsmuligheter på høgskoler og Universitet for dem som ønsker seg en fremtid innen reiselivsnæringen – vi trenger flinke folk, avslutter Veum. NHO Reiseliv representerer mer enn 2600 bedrifter innen servering, overnatting, opplevelse, kultur, destinasjon og annen reiselivsvirksomhet. I medlemsmassen finnes alt fra store nordiske og internasjonale hotellkjeder til små lokale enkeltmannsforetak. For mer informasjon: reiselivsutdanning.no nhoreiseliv.no


“ Ett barn,

Malala Yousafzai

muligheter | 78

én lærer, én blyant og én bok kan forandre verden.


SERVICE & SAMFERDSEL

Uavhengighet, frihet og kjøreglede CENTRUM TRAFIKKSKOLE

Uavhengighet, frihet og kjøreglede - tre av de viktigste fordelene med å ta lappen. Med ett ligger veien åpen foran deg til å dra hvor du vil, når du vil med hvem du vil. Det stilles imidlertid høye krav for å oppnå disse fordelene. Grunnleggende opplæring, selvinnsikt og sunne holdninger i trafikken er hva du som fremtidig sjåfør behøver for å ta førerkortet, og som vi i Centrum Trafikkskole kan lære deg.

Vi er 27 lærere og 3 kontoransatte.

Centrum Trafikkskole er Bergens største kjøreskole med mer enn 25 års erfaring. Hos oss får du personlig oppfølging og god opplæring fra første time, av erfarne og engasjerte lærere. Det er ikke tilfeldig at vi har en svært lav strykprosent, både på bil og MC.

·· Mopedkurs

Centrum Trafikkskole disponerer tre lokaler; hovedkontoret i sentrum med adresse Engen 30, like ved teateret, et avdelingskontor i Laguneparken, rett over Lefdal og et avdelingskontor i Åsane, like ved Horisont kjøpesenter. Her holder vi trafikale grunnkurs og teorikurs, og du kan også starte kjøretimene herfra.

Kontakttelefon: 55 90 73 00

Gira på å ta førerkortet? Bestill en prøvetime i dag. Vi holder følgende kurs og opplæring: ·· Trafikalt grunnkurs ·· Mørkekjøringskurs ·· Førstehjelpskurs ·· Lastesikringskurs ·· Førerkort Bil (B) med manuell gir ·· Førerkort Bil (B) med automatgir ·· Førerkort Tilhenger (B96 og BE) E-post til de ulike kontorene: lagunen@centrumtrafikk.no centrum@centrumtrafikk.no aasane@centrumtrafikk.no


Christian Vindenes (36) - trafikklærer -

Thomas og Christian er ansatt ved Centrum Trafikkskole, Bergens største kjøreskole med mer enn 25 års erfaring. – Da jeg var ferdig utdannet trengtes det nye trafikklærerere stort sett overalt. Det gav meg muligheten til å kunne velge mellom flere skoler. Centrum Trafikkskole framsto som meget seriøs og er fremdeles Bergens største trafikkskole og da ble valget enkelt. I tillegg kjente jeg til en som jobbet der og kunne anbefale firmaet, forteller Thomas. - Jeg ble ansatt ved at jeg tok kontakt selv og fortalte at jeg var i ferd med utdanne meg. Dette gjorde at jeg fikk kjempeoppfølging av trafikkskolen gjennom studiene og mulighet for å bygge på det praktiske ved å observere undervisning, forteller Christian. Dagene består i kjøretimer med elever i bil og klasseromsundervisning. Alle ansatte deler på kursene og har lik lønn for likt arbeid.

- trafikklærer -

- Jeg bestemmer stort sett selv hvor mye jeg vil jobbe og lønnes ut ifra kjørte timer. Jeg velger å begynne 7.30 og være ferdig til 16.00, da jeg har familie. De som ikke har det begynner gjerne senere og holder på litt ut på ettermiddag/kveld, forteller Thomas. - Det finnes egentlig ingen typisk dag, det er det jeg elsker ved denne jobben, utdyper Christian. - Dagene kan variere mellom å ta imot en helt ny fersk elev, til avsluttende førerprøve. Timene kan variere mellom sikkerhetskurs bane, kartkjøring, teori, mørkedemo, og så videre. Og ingen “vanlige” kjøretimer er heller like. Akkurat som trafikken. Å være trafikklærer handler om å hjelpe andre og vite hvordan de skal holde seg trygge i trafikken. Det handler om liv. - Å bli trafikklærer i dag krever blant annet 3 år med førerkort og studiekompetanse. Så man må være litt målrettet og planlegge å ta førerkortet så tidlig som mulig for å kunne starte studiet. Snakk gjerne med trafikklæreren din om yrket underveis i kjøreopplæringen, for det er ofte i denne fasen at folk finner ut at det er dette de kunne tenke seg å jobbe med, forteller Thomas. - Det som gjør Centrum Trafikkskole til en fabelaktig arbeidsplass er mangfoldet og kompetansen. Jeg er virkelig heldig som er omgitt av mennesker jeg hele tiden kan lære av. Og om 5 år håper jeg fremdeles å sitte i bilsetet mitt og hilse elever med “Hei! Så kjekt å se deg!” avslutter Christian.

muligheter | 80

D

et jeg gleder meg til hver dag er elevene! Det å få lov til å være med på utvikle dem, forme dem og se dem lykkes er rett og slett veldig givende, forteller trafikklærer Christian Vindenes (36). Han får støtte fra kollega Thomas Birkeland (31). - Å kunne lære elevene noe nytt slik at han eller hun blir en bedre sjåfør og opplever å mestre trafikken, er en god følelse.

Thomas Birkeland (31)


muligheter | 81

Med maskiner og utstyr skal landet bygges, og du kan være sikker på at du får håndtere avansert produksjonsutstyr og fingre med teknologi i verdensklasse hvis du velger en fremtid innen teknikk og industriell produksjon. Du som velger TIP bør ha praktisk sans, godt håndlag og være nøyaktig. Du bør både kunne arbeide selvstendig og samarbeide med andre. Interesse for ny teknologi er også viktig. Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen teknisk industri, skipsindustri, teknoindustri, bilindustri, kjemisk prosessindustri og i oljebransjen. Helse, miljø og sikkerhet står sentralt i disse yrkene, hvor det å arbeide etter prosedyrer og tegninger, og med registrering og dokumentasjon, er svært viktig.

e T & t


k k i n s k e n d u ro I p & i el l n o r j t ks u d


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

OCEANEERING

muligheter | 83

Bli en av Nordsjøens edderkopper?

Oceaneering er en global leverandør av ingeniørtjenester og produkter, hovedsakelig til olje- og gassindustrien. Våre forretningsområder i Norge utfører en rekke jobber innen undervannsteknologi, inspeksjon og vedlikeholdsoperasjoner. Antall ansatte: 1400. Omsetning i Norge: 3 milliarder. Kjerneverdier: Samarbeid og mennesker, sikkerhet og miljø, etikk og moral, kundefokus, dyktighet, ansvarlighet.

Oceaneering i Norge inngår i Oceaneering International Inc., et oljeserviceselskap med 14 000 ansatte fordelt på 28 land. I Norge opererer Oceaneering ut fra tre hovedkontor, lokalisert i Stavanger, Bergen og Kristiansand. Vil du vite mer om oss besøk: www.oceaneering.com Kontakt: HR-avdelingen Oceaneering Asset Integrity AS Tlf: 56 31 60 00


N

ordsjøedderkopp, ROV-Pilot, ingeniør eller sertifisert inspektør? De henger høyt og kalles Nordsjøens edderkopper. De inspiserer deler av plattformkonstruksjonen som ellers er vanskelig å komme til – fra tau! Samtidig som plattformen inspiseres høyt oppe, fjernstyres en ”Remotely Operated Vehicle” (ROV) under havoverflaten.

Selskapet har etablert felles globale karrierestiger, og legger også til rette for muligheten til å jobbe på andre lokasjoner eller i andre land.

SPENNENDE JOBBER Det handler om mange ulike operasjoner som dykkere vanligvis utførte tidligere. Nå foregår alt fra et operasjonsrom på rigg eller båt av spesialtrente ROV-piloter som manøvrerer ROV-en med stø hånd. Dette er eksempler på noen av de spennende yrkesgruppene i Oceaneering. Selskapet har også yrker i mange andre fagdisipliner, eksempelvis ingeniør, teknisk tegning, inspeksjon, vedlikehold, robotikk og elektronikk for å nevne noen. muligheter | 84

GLOBAL LEVERANDØR Oceaneering er en global leverandør av spesialtilpassede tjenester og produkter primært til offshore olje- og gassindustrien. Selskapet leverer også teknologi til US Navy, NASA samt spesialrobotikk til fornøyelsesparker og filmindustri. Et viktig fokusområde for Oceaneering er integrerte tjenester der man håndterer mer komplekse integrerte arbeidspakker, som kombinerer flere av Oceaneerings servicelinjer og produkter for å løse kundenes mest krevende subsea-utfordringer. FLEKSIBELT Selskapet har etablert felles globale karrierestiger, og legger også til rette for muligheten å kunne jobbe på andre lokasjoner eller i andre land. I tillegg til Oceaneerings tre hovedkontor i Norge, har firmaet baser og kontorer strategisk plassert langs norskekysten blant annet på Mongstad, Ågotnes, Kristiansund og i Florø. I Bergensområdet driver Oceaneering hovedsakelig med Asset Integrity løsninger som innbefatter korrosjonsstyring, sertifisering, inspeksjon, ikke-destruktiv testing (NDT) for olje- og gass industrien, kraftproduksjon, og petrokjemisk industri. Disse tjenestene utføres på landanlegg og offshore, både topside og subsea.

Hvorfor jobbe for oss? ·· Oceaneering er blant de største arbeidsgiverne i energi- og ingeniørbransjen. (Energy Magazine, 2012) ·· Gode muligheter for vekst og karriereutvikling ·· Nr 1 ”mest pålitelige” blant store asksjeselskap. (Forbes, 2014) ·· Anerkjent i topp 50 av børsnoterte selskaper i Houston. (Houston Chronicle, 2012) ·· Konkurransedyktige fordeler.


TEKNIKK OG INDUSTRIELL PRODUKSJON

BOLIDEN ODDA

muligheter | 85

Verdens mest produktive zinkverk

16 nye og ivrige lærlinger som startet høsten 2015.

Boliden konsernet er et svensk konsern. Det norske oljefondet er største eier med 7%. Omsetning på 40 milliarder NOK og 4 900 medarbeidere i Sverige, Finland, Norge og Irland.

Vi har nå en ekspansjon på ca 10% zink, slik at vi neste år produserer 200 000 tonn zink. Med dette er vi verdens mest produktive zinkverk. Ingen produserer så mange tonn sink pr. ansatt som medarbeiderne i Odda.

Hovedprodukter er Zink og kopper, sølv og gull.

Boliden Odda er lokalisert i Hardanger, på en halvøy i Sørfjorden mellom to nasjonalparker, Hardangervidda og Folgefonna.

Bedriften ble etablert i 1924 og har gjennomgått en stegvis modernisering, senest i 2015.

www.boliden.com


R

en industri med historie og fremtidsmuligheter: Boliden Odda tilbyr sikre og trygge arbeidsplasser med vekt på å skape bærekraftige fremtid.

Steinar Jørstad er en av våre unge sivilingeniører, som inngår i vårt team av spesialister, som hver dag arbeider med å løse driftsutfordringer og skape kontinuerlige forbedringer. – Sinkproduksjon er en komplisert kjemisk prosess, hvor det alltid oppstår nye utfordringer gjennom skiftende råvarer, med varierende kvaliteter, som skal løses. Ønsker du å utdanne deg videre, har vi et eget utdanningsløp for toårig høyskoleingeniør og Bachelor, finansiert av bedriften. ORGANISERING

Vi er derfor avhengig av dyktige, modige og ansvarsbeviste medarbeidere. Derfor satser vi på egenutdanning av operatører gjennom lærlingordningen. REKRUTTERING Vi har et rekrutteringsbehov på i overkant av 115 nye medarbeidere frem til 2021. Vårt rekrutteringsbehov omfatter prosessoperatører, sivilingeniører, ingeniører innen kjemiprosess, mekanisk, elektro og automasjon. I tillegg trenger vi tidvis rekruttering av stabspersoner innen HR, Økonomi, IT, innkjøp og HMS.

Sinkproduksjon er en komplisert kjemisk prosess, hvor det alltid oppstår nye utfordringer gjennom skiftende råvarer, med varierende kvaliteter, som skal løses.

VISSTE DU AT: Boliden Odda er en av de største lærebedriftene innen norsk industri! – Boliden har for tiden 34 lærlinger, som utgjør 12% av alle medarbeidere på bedriften. – Vi har som strategi å rekruttere gjennom lærlingordningen. Ønsker du deg en fagutdanning gir vi deg et godt faglig grunnlag som gjør deg kvalifisert til fagprøven som gir deg mulighet til å bli en av våre nye medarbeidere. – Vil du, vil vi. Vi rekrutterer lærlinger innen kjemi-prosess, industrimekaniske fag, laboratoriefag, automasjon og elektro.

Har du spørsmål, kontakt: Rekruttering- og lærlingansvarlig HR- rådgiver Bjørn Vivelid Telefon 53649242/ 95882013 bjorn.vivelid@boliden.com

muligheter | 86

Boliden Odda konkurrerer på kvalitet og kostnader. Våre konkurrenter har lavere personalkostnader, men vi tar dette igjen i smartere og mer kostnadseffektiv organisering av virksomheten, med teambasert organisasjon, få ledere og små staber. Det gir den enkelte et stort ansvar og muligheter til å påvirke så vel daglig drift, som å bidra til kontinuerlig utvikling og forbedring.


muligheter | 87


“ Stay hungry. Steve Jobs

muligheter | 88

Stay foolish.


“ Education

is the key to unlock the golden door of freedom. - George Washington Carver

Å ta et karrierevalg for resten av livet når man er 14–20 år, er ikke lett. «Muligheter» skal hjelpe elever og studenter til å kunne ta et godt valg. Derfor ønsker vi å veilede leserne til å gjøre gode og fornuftige utdanning- og yrkesvalg, gjennom realistisk og ærlig informasjon direkte fortalt av elever, studenter eller ansatte i de aller fleste bransjer. I «Muligheter» kan leseren la seg inspirere av profilerte bedrifter, organisasjoner, offentlige etater og utdanningsinstitusjoner som vil fortelle om sin virksomhet, hva som forventes av deg, og hvorfor du skal ta nettopp dette valget. Vi gir et spesielt godt innblikk i lokale utdanning- og yrkestilbud, men synliggjør også karrieremuligheter i resten av landet.