Page 1

BULETIN BIL 1 /2018


MAJLIS ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG TAHUN 2017 Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2017 En. Mohd Akmal bin Saring En. Husaini bin Mahali En. Ahmad Fairos bin Ijar En. Hamisah binti Sahari En. Mohamad Azman bin Mohamad Arbi En. Sabri bin Ijam En. Mohamad Fairos bin Johari En. Khairulanuar bin Hafidzin Pn. Munirah binti Mahfot Cik Nur Faten binti Abdul Aziz Tn. Haji Mohamad Halmi bin Harun En. Anuar Bak bin Md Fadellah En. Sarip bin Suradi


Sijil Penghargaan Persaraan Tuan Mohd Khairuddin bin Md Som

Sijil Perkhidmatan 25 Tahun En. Saifulazmi bin Abdul Rahman En. Shamsudin bin Sarimon En. Maak Som Bin Roni

Anugerah Pekerja Contoh PDSTB 2018

Pn. Murniyani bt Mohd Suhud

Pn. Noorhafizzah Binti Mohd Sarif

Januari 2018

Februari 2018


KESAN AMALAN RASUAH Malaysia terpaksa bersemuka dengan satu penyakit sosial yang agak kritikal sehingga boleh meranapkan peradaban bangsa kita, iaitu amalan rasuah. Kita singkap laporan rasuah oleh Transparency International 2017 yang melaporkan bahawa Malaysia masih lagi berada di tangga 62 pada Indeks Persepsi Rasuah. Barah penyakit sosial ini kian parah umpama tumor yang tumbuh tanpa rawatan rapi.

Rasuah jika tidak dikawal dan diperangi habis–habisan dari awal lagi akan memberi kesan buruk terhadap sistem pentadbiran negara . Penyakit ini juga akan turut menggugat kestabilan sosial negara . Rasuah menyebabkan seseorang menjual prinsip , maruah dan harga diri . Masyarakat yang mengamalkan rasuah akan bertindak di luar batasan dan peraturan yang telah ditetapkan .

Kesan amalan rasuah terhadap ekonomi ialah rasuah mempersulit kemajuan ekonomi apabila kecekapan menurun selain mengubahsuaikan sistem yang selama ini diterima pakai dan efektif. Dalam sektor swasta, perbelanjaan akan meningkat kerana wujudnya perbelanjaan di luar akaun, belanja perundingan dengan pejabat yang korup dan serta risiko pembatalan konsesi. Walaupun ada yang menyatakan bahawa rasuah mengurangkan kos kerana birokrasi berjaya dicairkan, penyelidikan terbaru mendapati hal demikian tidak berlaku, sebaliknya lebih tinggi lagi kosnya kerana pejabat korup tersebut akan membuat lebih banyak peraturan dan hambatan yang baru. Rasuah juga menjejaskan persaingan dalam perniagaan dan pasaran seluruhnya apabila syarikat tertentu yang mempunyai hubungan dilindungi daripada persaingan, lantas melahirkan industri yang tidak berdaya maju.

Rasuah menimbulkan kekacauan dalam sektor awam apabila perbelanjaan awam untuk projekprojek kemasyarakatan yang sememangnya banyak, naik mendadak kosnya, sehingga melepasi peruntukan awal. Jabatan awam mungkin mengubahsuai projek tersebut, walaupun sebenarnya tidak diperlukan, sebagai usaha menyorokkan rasuah yang berlaku. Kemudiannya, keselamatan, keselesaan, dan kesan alam sekitar projek tersebut menjadi pertaruhan . Rasuah juga menjejaskan kualiti perkhidmatan sektor awam dan infrastruktur yang dirancangkannya, sekali gus mengenakan tekanan yang hebat kepada belanjawan bajet kerajaan.


Kelewatan untuk mengatasi masalah ini mampu menjadikan negara kita satu negara yang begitu sukar untuk dipercayai dan diuruskan pada masa hadapan. Sesungguhnya masyarakat yang kehilangan nilai amanah akan ditimpa krisis kepercayaan. Oleh itu, semua pihak perlu menjauhi sifat tamak yang boleh menyebabkan perbuatan rasuah serta mengelakkan diri daripada berbelanja melebihi pendapatan. Martabat atau parti politik bukan payung yang melindungi sesiapa daripada penghakiman dan hukuman. Kita yakin bahawa hukuman yang setimpal boleh menerbitkan perilaku baik seseorang. Sehubungan itu, dalam memerangi gejala ini, semua pihak perlulah bertindak secara menyeluruh dan berterusan. Jika kita sepakat melakukannya, tiada sebab kita akan gagal.

Lawatan SPRM ke Pejabat Daerah Sabak Bernam 13.2.2018

KESAN AMALAN RASUAH

KESAN AMALAN RASUAH

Kesan kepada demokrasi ialah musuh pembangunan. Dalam dunia politik, rasuah menjejaskan perjalanan demokrasi dan pentadbiran yang cekap apabila formaliti diabaikan. Rasuah dalam pilihan raya atau pemilihan umum lain dan dalam badan perundangan merosakkan akaun libiliti dan kecekapan, juga rasuah dalam sistem pengadilan pula mencabul ketertinggian undangundang dan rasuah dalam pentadbiran awam menjejaskan keseimbangan dan kesaksamaan sosial. Secara umum, rasuah mengikis kemampuan sesuatu sistem kerana tidak tepat prosedur, kemerosotan sumber daya usaha, dan pejabat diiktiraf oleh jabatan bukan kerana prestasi. Keseluruhannya, rasuah menghancurkan kepercayaan masyarakat terhadap sistem-sistem yang ada.


AKTIVITI-AKTIVITI PEJABAT DAERAH DAN TANAH SABAK BERNAM http://www2.selangor.gov.my/sabakbernam.php https://www.facebook.com/pages/Pejabat-Daerahdan-Tanah-Sabak-Bernam/237494792939856 http://5spdsb.blogspot.my/

https://twitter.com/PDTSBernam


JAN - MAC PDTSB

Kursus Harta Pusaka Bilik Riadah 3.1.2018


HARI KELUARGA DAN MAJLIS MAKAN MALAM PDTSB GLORY BEACH RESORT, PORT DICKSON, NEGERI SEMBILAN 27— 28 . 1. 2018


JAN - MAC PDTSB

SKT -Seri Malaysia Ipoh3-5.2.2018


JAN - MAC PDTSB

Kursus Microsoft 365 Bilik Mesyuarat 1 8.2.2018


Program Karnival 3K Masjid Binjai Jaya 9-10.2.2018

JAN - MAC PDTSB


JAN - MAC PDTSB

Temuduga Pekerja Sambilan Harian Bilik Mesyuarat 1


Lawatan SPRM ke Pejabat Daerah Sabak Bernam 13.2.2018


JAN - MAC PDTSB

Perhimpunan Bulanan Penjawat Awam Dewan Sri Bernam 21.2.2018

UCAPAN TUAN

BACAAAN IKRAR

PEGAWAI DAERAH

PENJAWAT AWAM


JAN - MAC PDTSB

Taklimat Wakaf Bilik Riadah 2.3.2018


JAN - MAC PDTSB


JAN - MAC PDTSB


MAJLIS ANUGERAH PERHIDMATAN CMERLANG PDRSB & MDSB

DEWAN SRI BERNAM 15.3.2018


JAN - MAC PDTSB


JAN - MAC PDTSB


JAN - MAC PDTSB


JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA TUAN MOHD KHAIRUDDIN BIN MD. SOM, AMN, AMS ENCIK MOHAMAD MARWAN BIN AHMAD TAJURI

B U L E T I N 2 0

ENCIK ABDUL RAHMAN BIN ABDUL RAHIM ENCIK MUSTAFA KAMAL BIN AHMAD ENCIK MUHAMMAD REDZUANN BIN ANUAR PUAN NOR AZIAH BINTI ISMAIL PUAN NORDIYANA BINTI ABDUL RANI PUAN LAMISAH BINTI MOHD BIBET ENCIK MOHD ASYRAF BIN AB MALEK MOHD HISHAMMUDDIN BIN HAJI JAAFAR ENCIK HAIZUDIN BIN KASRAN MUHAMMAD SYAUQI BIN SUHAIMI

B U L E T I N

DAN SEMUA INDIVIDU DAN PIHAK YANG TERLIBAT SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG DALAM MENJAYAKAN BULETIN PEJABAT DAERAH DAN TANAH SABAK BERNAM UNTUK SESI JANUARI HINGGA MARCH 2018

2 0

1

1

8

8

Buletin  
Buletin  
Advertisement