Issuu on Google+

Maig del 2003. Exemplar gratuit 05

SAGARROI Sota el paraigua SEIURTE, FERMIN MUGURUZA, R, NOTICIeS, CONCERTS...


4 SAGARROI

6 SEIURTE

8 FERMIN MUGURUZA 10 R

12 NOTICIeS

14 Agenda metakzine

Editat per: Metak Textos: eragin.com Disseny i maquetació: Metart Foto de la portada: Alberto Markuerkiaga

Metak

Eguzkitza karrika 13, 20.304 Irun. EH Tel: 34 943 63 31 37 • Fax: 34 943 63 31 30

info@musikametak.com www.musikametak.com

ED IT O R IA L Tributs Has de saber que si diu penses no podràs ava s allò que de veritat No si vols la benedicciónçar sense obstacles. poder. Si reps un pre de la gent propera al mi del teu discurs per parlar i utilitzes els minuts o vilipendiat pels mitjansde quelcom encobert oficials, no serà un camí de roses. Et demanaran explica cion amb els actors a la gala s –com ha succeït de pronunciar-te sobre dels Goya - i hauràs no val fer una crítica un tema d’actualitat, i no t’han agafat per sorcallar. Això si abans les feres del mateix presa els udols de escenari a l’hora de recollir el premi Això li va passar a Mic recollir l’Oscar al millhael Moore quan va denunciar la cultura de or documental i va com fa en el seu film. la por i de les armes, També li va passar a Fermin Muguruza a Mad de la Música, per ext rid, en els Premis rapolar el que deia Mo ore a Eus kal He tancament per la força rria par lan t del d’un diari. Va tenir sort de no parlar de les pot rebre un premi i no tortures. No es estar domesticat. No és compatible.


i o r r a g a s Sota el paraigua Iñigo Sagarroi, el grup encapçalat per Joxe Muguruza (Kortatu, Negu Gorriak, r en Ripiau...) ha començat a presenta ria ari directe el seu segon disc, “Eu amb ca tren m àlbu nou est duela”. Aqu del ues fosq litats tona de el debut cru i més es ritm a da cabu grup per a donar fin) cale nts (reg gae , ska , ragg amu s tote De . core combinats amb el hard ir defin cal era formes, si d’alguna man millor el concepte d’aquest disc, res ó que canç que utilitzar la frase de la nen “Ori dona nom al disc i que diu així: està sobre nosaltres i ens diuen que giarplovent”. Per això, el millor és refu rroi Saga de ical mus igua para el se sota Iñigo ant. brill i càlid disc i gaudir d’un aquest Muguruza ens ha parlat sobre disc.

1994 urteaz geroztik ibilian da talde gasteiztar jendetsu hau. Bosgarren El canvibesapean de so respecte el primer disc és força evident. de Asier diskoa datoz orain, aspaldiko formulei helduta,L’entrada errepikapenetan Ituarte Ripiau)Izan haurà tingut quelcom txalogarria a veure... darie diskoa osatzen galdu (Joxe gabe ordea. ere, freskotasun Sense cap mena de dubte, encara que també hi ha intervingut altres factors. A l’època duten hamabi kantuei, eta indarra, eta festazaletasuna, beti ere, ska eta dels Joxe itsaskorren Ripiau, quan composava treia baita la meva faceta indartsuen més festiva, mentre que la erritmo haritik, baina gitarra laguntzaz, més punki quedava amagada. En el primer disc de Sagarroi vaig donar ales a aquest presenteago lan berri honetan. Eta festazalea bada ere, ez da salaketa eta cantó canyero en detriment delfalta. cantó festiu.moldez. Ara, amb mena de “raggaaldarrikapenentzako tarterik Betiko Adiaquesta beraz, jendea ez baita hardcore” crec que Unai, estic trobant equilibri. damutzen Mikel, David,cert Iker, Pablo, Gonzalo, Aitor eta Iñaki oholtza gainean ikusi eta gero. És molt comú dins la teva música trobar fonts i cultures diferents. Però, segons tu, a banda de la música, creus possible la convivència de diverses cultures en la vida diària? Moltes vegades no és gens fàcil... Hi ha una dita que diu que el futur serà mestís o no serà. Hi estic d’acord. Allò que va contra el mestissatge va contra la pròpia vida, que sempre s’obre camí, malgrat els entrebancs. Entre els col·laboradors tampoc hi falta la varietat... No. Hi participen Yacine, el cantant argelí del grup Cheb Balowski, Amparo d’Amparanoia, Francis de Dr. Deseo, Fernando de Kuraia i Benas i Sergio de Fishotzruido. Estem molt contents de la seva col·laboració, són músics molt bons. Explica alguna cosa de l'enregistrament... Altre cop hem tingut l’oportunitat de veure el treball impressionant del mestre Kaki Arkarazo. Sembla que no faci res, però li treu un gran so a qui està tocant o cantant. A més, hem tingut un gran cuiner. I Mikel Abrego i Izaskun han tingut cura de la resta de tasques. Vàrem tenir un petit ensurt, ja que pensàvem que un okupa havia entrat al caseriu a dormir, però finalment tot es va aclarir. Salut!

sagarroi “Euria ari duela” CD


El debut de Sei Urte és un disc de pop ben acompanyat pel rock on les melodies tenen un pes específic important. L’àlbum, titulat “Bapatean” (“de cop i volta”) consta de deu temes que de segur portaran cua. I és que una de les virtuts de Sei urte és la facilitat d’estructurar cançons. Malgrat que ens trobem davant el primer disc d’aquest grup, pot afirmar-se que dels de Berriz (Biscaia) han trobat un so propi i diferenciador, però amb l’afegit que no han perdut aquella immediatesa pròpia dels discos de debut.

SEIURTE

Estructures amb vida

A més, el disc mostra una sòlida coherència de principi a fi, des de la primera cançó “Barkatu” fins la darrer, “Zu eta ni”. És més, en podríem treure tants singles com cançons té el disc. Les tonades que surten de l’altaveu en el marc d’uns temes ben treballats, es complementen perfectament amb unes lletres que parlen especialment d’emocions. És el cas de Zugatik”, “Bapatean”, “Zu”, “Ispiluetako olerkiak”, “15 urte”, “Bihotzean”... Cal dir que Sei Urte són els darrers guanyadors del concurs de maquetes de l’emissora Euskadi Gaztea, i que en la darrera edició de la Fira de Durango (fira basca de música i llibres) van estar presents venent un single amb els temes “Zu” i “Bapatean” al preu d’un euro, i això sense comptar amb el recolzament d’un segell discogràfic. I cal no oblidar tampoc que els membres del grup van avesar-se abans en bandes com Izurrai i Martxoak 31. Actualment els components de la banda són Julen Oarbeaskoa (baix), i els germans Iñaki Elortza (guitarra i veus), Jokin Elortza (guitarra i veu solista) i Ekain Elortza (bateria).

Seiurte Bapatean

CD


Exercicis de comunicacio Per un breu període de temps, les cançons y sons recollits en el disc “In-komunikazioa” de Fermin Muguruza s’han instal·lat a Bristol, on han estat objecte d’una transformació més o menys profunda de la mà de diferents artistes de la ciutat o vinculats al so que porta el nom de la ciutat anglesa. El resultat és “Irun meets Bristol”, un treball que recull 15 remixes on predominen el dub i el drum&bass. Ara aquestes remescles han sortit de Bristol per donar-se a conèixer a la resta del món. Cadascun dels artistes que han participat en el disc ha remesclat el tema que més li agradava, de manera que es podran escoltar varies lectures d’una mateixa cançó. És el cas, per exemple, de “Beti izango dugu Bilbao” o de “Leonard Peltier free!”. “Malgrat que en general el so de In-komunikazioa era més aviat tranquil, a les remescles els artistes han aportat cap a ritmes ballables, i en molts dels temes han intentat crear una mena de trance a base de ritmes repetitius” explicava recentment a Egunero Fermin Mugurza.

FERMIN MUGURUZA

Irun meets Bristol Una llarga llista d’artistes han estat els actors d’aquestes remescles. I els primers de la llista no podien ser altres que Smith & Mighty, el nom clau en la creació durant els anys 90 de l’anomenat “so Bristol”, encara que en aquesta ocasió han firmat les remescles amb el seu nom personal o amb els dels seus projectes paral·lels, com ara Robe Smith, More Rockers o Blue&Red. A la llista hi trobem també Neil Perch (Zion Train), U-Cef, Fun’da’mental, Alpha&Omega, Fly&Flora, Dj.Parasit, I. Gilmore, Insiders, Alikat, Armagideon i Dr. Sativa, artistes vinculats al trip-hop de Bristol, però amb important influència del dub, drum&bass, jungle, hip-hop, etc. La peça clau La realització d’aquest exercici d’estil, i també de comunicació, no hagués estat possible sense l’imprescindible treball de Martin Mantxo, un tolosenc (Guipúscoa) afincat a Bristol des de fa nou anys. Mantxo ha estat el vincle entre Irun i Bristol, i va ser qui va fer possible, a més d’aquest disc, el recopilatori “Free Mumia AbuJamal”.


R

R Hedatuz

CD

El teixit sonor d una nova generacio

ndoain públic i aquest grup d’A , com ple a, R, fa de pont entre el Una solitària i simple lletrprecisament una música gens escarida o sim (Guipúscoa) que no faseus anteriors treballs. han demostrat en els çant a davant el públic mitjan definitivament contrastad diari Gara. La seva força va quedarvan gravar pel projecte Gaztemusika del camí que les cinc cançons que en estrenat amb una demo, primer pas d’un s de PopAbans, però, ja s’havi or grup basc de la darrera edició del Concur els portaria a ser el mill Rock Vila de Bilbao. festival de 3.000 persones el èxit, R tocaven davant Poc després d’aquest 17 d’agost del 2002. Theatron de Munich el g “Hedatuz”, el primer llar tat al grup a l’edició deixent durant aquest temps. por ha e atg bag est t cre Tot aqu le que la banda ha ana de R, la proba palpab tal i el ent el hardcore, el me grup sical d’Andoain, absorb t. El R fa seva la tradició muit sonor que destaca per la seva profunditad’energia re”, amb temes plens ulència rock fins a crear un teix s properes al “emoco ha reunit deu cançon emu aldakorretan” que ens porta cap una turb reforçada com, per exemple, “Er cançó plena d’una intensitat que es veuko Abrego, una Ene ak” on gm i ) “Do aix o trab ora son (violí, viola, Xel·lo i con per un quartet de corda i la lletra. dels Bap!! hi posa la veu mirada es Hamilton sota l’atenta nica. R tèc egistrat als estudis Jom “Hedatuz” ha estat enr a encarregat de la producció i de la part i Iñigo a la de Jon Oiartzun, qui s’hal baix, Iosu a la guitarra, Axi a la bateria està format per Rober guitarra i a la veu.


MIZTURA

BEGURA

NOTICIeS

El quartet de Donosti torna amb el seu segon disc, un nou viatge fruit de la mirada del grup. De fet, el títol del disc, “Begura”, és un joc de paraules que ve a dir quelcom com ara “la mirada de Miztura”, un títol que transmet la intenció del grup de trencar els límits del so. El disc ha estat gravat en directe als estudis Garate, amb Karlos Osinaga, Xabier Erkizia i Haritz Harreguy. Al disc trobem cançons plenes d’estructures cinematogràfiques, sons sense limitacions d’espai o temps.

Zein?

seiehun eta bi

Zein? En basc significa Qui?. El grup neix a Sopuerta, encara que des de fa quatre o cinc anys se situa a Barakaldo (Biscaia). Aquest temps és el que ha passat fins que el seu disc de debut, 602, no ha vist la llum. Zein? Intenta transmetre sentiments mitjançant les melodies. Utilitzen els seus instruments d’una manera transparent, prescindint gairebé totalment de qualsevol tipus d’efecte. El grup parteix de les restes de Ama Say, i actualment està format per Kepa Bilbao (guitarra i veu), Julio Ortiz, (baix i veu), Joakin Pikaza (guitarra) i Gontzal Bilbao, (bateria i percussió).

SKUNK i BETAGARRI de gira per europa.

Els dos grups més skatalítics del segell es troben de gira pel continent. Betagarri va començar a Madrid i ha continuat durant el mes d’abril per Itàlia i Alemanya, per acabar al Festival Antifa de Copenhage. D’altra banda, els incansables Skunk passaran el maig a França, Alemanya, Suïssa i Àustria, per tornar a Euskal Herria al juny i marxar de nou el juliol, a Itàlia i Eslovènia. Pots consultar més dates dels seus concerts a la nostra agenda. Durant els diversos festivals que tenen lloc aquest estiu, tindreu l'oportunitat de gaudir dels concerts d’alguns dels grups de Metak. Coincidint amb el primer festival de l’estat, ∏L.t. tocaran a la festa de presentació del Viña Rock 2003, el dijous 1 de maig (Gran teatro de Villarrobledo). La següent cita és a Madrid, dins de la nova edició del Festimad podrem veure el potent directe de Sorkun el dissabte 31 de maig a l’escenari del llac. I de moment, l'última data fins ara és el 5 de juliol, quan Sagarroi i Sorkun tocaran dins el festival Euskal Herria Zuzenean que tindrà lloc a Arrosa.

Fermin Muguruza. In-komunikazioa / komunikazioa

mano negra illegal Les cançons més conegudes dels ja mítics Mano Negra a càrrec de Fermin Muguruza, Skunk, Ska-p, Biga Mama, Rude Boy Sistem, La Ruda Salska, Flor del Fango i molts d’altres.

In-Komunikazioa + Irun Meets Bristol Komunikazioa Impressionant és l’adjectiu més adient per valorar l’acollida d’aquest treball de remescles de Fermin Muguruza que ha estat distribuït pel diari Egunero. Es tracta de la revisió del seu darrer treball d’estudi (Fermin Muguruza: In-komunikazioa) per part de l’escena electrònica de Bristol, com ara Smith, Zion Train, U-Cef... Ja ha començat la distribució per l’estat tant d’aquest disc com de l’edició limitada que conté els dos cd’s en una sola caixa, amb el preu de 18 euros.


Concerts maig 23 Ondarroa (Kafe Antzokia) Jabier Muguruza Tolosa (Bonberenea) Seiurte + kokein Oñati (Gaztelekua) R 24 San Fruitos des Bages Jabier Muguruza pau (fr-64) (l’ampli) Skunk Zaldibia Sagarroi Gasteiz (Tapioka) ∏ l.t. Bergara (Gaztetxea) Seiurte + R Elorrio (Gaztetxea) EH Sukarra + Lor Zaldibia Sorkun 25 Cordoba ∏ l.t. 28 Urruña Betagarri 29 Lezo Jabier Muguruza 30 Gasteiz (Azkena) Sorkun + Neubat 31 La Palma de Cerbello Betagarri Madrid (Festimad) Sorkun

juny 06 Beasain (Txosnak) R Castellon (Festi Muxia) ∏ l.t. 07 Arrangoitze ∏ l.t. Cabrianes Sagarroi + Fishotzruido Zamudio Sorkun 09 Bergara Sorkun + Kokein 13 Ibarra Sagarroi 14 Romant (ch) Skunk Orereta (Gaztano) Sorkun + Barricada Itziar (egunkariaren alde) Seiurte 19 Barcelona (Cibeles) Sagarroi 20 Tolosa Xabier Montoia 21 zugarramurdi Sorkun 22 Leioa Sorkun

24 Henani (Tilosetan) R + Aina 27 Sodupe Sagarroi Mungia Sorkun 28 Hiriburu Betagarri La Tremblade (fr-17) Skunk Dima Sorkun

juliol 04 Arrosa (Euskal Herria Zuzenean) Skunk Usurbil Sorkun 05 Labordes (fr-11) Skunk Arrosa (EHZ) Sagarroi Zaldibar EH Sukarra Arrosa (EHZ) Sorkun Bilbo (bar) ∏ l.t. 10 Ljubjana (slovenia) Skunk 11 Murska Sobota (slovenia) Skunk 12 Venezia (ita) Skunk Anorga Sorkun 13 Murska Sobota (slovenia) Skunk 16 Quimperl- (fr-29) Skunk Santurtzi ∏ l.t. 18 Alegi Sorkun + Kokein 19 Palafrugell Betagarri Donostia (Gros auzoa) Sagarroi Azkoiti Sorkun 25 Hendaia Sorkun 26 Malestroit (fr-56) Skunk Areta Sorkun + Ken 7 Busturia ∏ l.t. 28 Billabona (Plaza) Xabier Montoia + Gari 31 Burgos (TintoRock) ∏ l.t.


005cat