__MAIN_TEXT__

Page 1

# 15 | â‚Ź 2,80

Nu met Gratis

cd

15 11!

Lifestyle (Str ip)Magazine voor Lapswansen


16 11!


17-18 19 20-22 23 23

23 26

24-25 26-30 31 32-35 36-38 39 40-41 42-43 44

20

44 46

Mudhoen (Rico) Mudhoen cd info Future Dude ( Alex) Doctor Chill (RotoR) Gup’s Moeke Leedvermaak (Rico) Adje (Charles Guthrie & Jan Vijver) Mega’s Column (Mega) Lenard & Gilbert (José Pereira) Mudhoen (Rico) Popke & Funk Broeders (Kerat) Slopward (Kerat) The Magnificent 7 (Alex) Doctor Chill (RotoR) De Baron (Alex) Bodés other ground (Mark Bodé)

Voorwoord Een jubileumnummer! En wat voor één! Na het horrornummer van de vorige keer laten wij je opnieuw schrikken. Voor dit nummer hebben wij namelijk een bijzondere striptekenaar weten te strikken. Niemand minder dan de beroemde underground striptekenaar Mark Bodé publiceert bij ons. Mark woont en werkt in de Verenigde Staten en is de zoon van de legendarische cartoon guru Vaughn Bodé. Hij neemt voor deze Mudhoen zowel de voorkant als de achterkant voor zijn rekening. Het is voor het eerst dat Mark zijn werk in Nederland publiceert en natuurlijk is de Mudhoen zeer vereerd met deze primeur! Voor meer info over Mark verwijs ik je graag naar het artikel op pagina 31 dat graffiti schrijver Mega speciaal voor ons schreef. Een nog grotere aanslag op je hart is wellicht de gratis en zeer hitgevoelige Mudhoen-cd™ waarop zelfs de stijfste lapswans wel zijn voetjes van de vloer zal gooien. De gehele Mudhoen laat zich van zijn muzikale kant zien en pakt uit met dansvloervullers als ‘Das Barch’, ‘Big Fat Joint’ en natuurlijk het nu al klassieke nummer ‘Wurst und Käse’. Een gezellig avondje gegarandeerd! Mudhoen is natuurlijk niet aansprakelijk voor het eventueel opblazen van je speakers of voor een accuut geval van doofheid. Naast al deze zeer bijzondere dingen is de Mudhoen als vanouds verder vol gestopt met zinnige onzin en andere lapswansigheden. Hulde! Kerat

17 11!


Mudhoen > Rico

18 11!


Je hebt vast al ontdekt dat er een te maken en een fikse portie worst en cd zit bij deze Mudhoen. Nee??? Kijk kaas naar binnen te werken. dan eens wat beter, juh! Gevonden? Veel plezier met luisteren*. Mooi. De cd die je nu voor je hebt, is niet zo maar een cd, maar één met *Mudhoen is niet verantwoordelijk voor mogelijke Mudhoen gerelateerde muziek, zoals: schadelijke gevolgen van het beluisteren van de een oorverdovend nummer over de Mudhoen-CD™. Overgewicht als gevolg van het consumeren van teveel worst en kaas (tijdens het helden uit de “Magnificent 7”, een punk- luisteren van de cd) is je eigen schuld! Opzeggen van rock klassieker over “Leedvermaak” en banen door luisteraars van de cd, juist nadat ze de cd een onvervalste ode aan het wereldbe- hebben beluisterd, heeft niks met de demotiverende roemde plaatjes draaiende stripfiguur: nummers van de cd te maken. Ze hadden vast al een aan hun baan en waren het al lang van plan “Doctor Chill”. Dit is slechts een greep hekel en de keuze om het juist nu te doen is puur toeval. uit de inhoud van deze fantastische cd. Lapswansen die in ene een cursus Duits gaan volgen, Een ideale cd om lekker een joint bij geven dat toch wel snel op en zijn daarom absoluut op te steken, een paar liter bier soldaat geen gevaar voor de samenleving. 2

3

4

7

1

6 5

8

De artiesten: 1 | José Pereira (maker van “Lenard & Gilbert” en naar eigen zeggen zo muzikaal als een garnaal) mag natuurlijk niet ontbreken op de Mudhoencd™, maar dat doet hij wel en met stijl.

5 | Van iemand die van Gabber houdt kun je muzikaal niet veel verwachten, vandaar dat Alex (tekenaar van de strip “Dude” en “the Magnificent 7”) de meeste nummers op zijn naam heeft staan.

2 | Kerat (tekenaar van de strip “Slopward”) kennen we natuurlijk allemaal al van Boogaloo, dé hip hop band van Friesland, waar hij samen met Leerik en Gup al jaren aan de weg timmert. Op de Mudhoen-cd™ laat Kerat horen dat hij ook met Jamaicaanse Ragga, punkrock en Duitstalige songteksten geen problemen heeft. Hulde!

6 | Jan Vijver (eigenaar van de stripwinkel de Balloon Express & scenario schrijver) en zijn 2 bandleden (Tsjalling Venema en Giancarlo Sanchez) vormen samen de band Noise Without en brengen op de Mudhoen-cd™ een ode aan de enige echte Doctor Chill in een muzikale stijl die de Doctor naar een pot Prozac doet grijpen.

3 | De muzikale geschiedenis van Rico (tekenaar van de gruwelijke strip “Leedvermaak”) begint bij de band Dark Stonehenge, een groningse punkrock formatie, waar hij als bassist een waardeloze bijdrage leverde. Ditmaal besloot hij zich ook maar niet al te druk te maken over zijn muzikale gebreken en ragt er op deze cd lustig op los.

7 | Onder de invloed van wiet en veel bier (=heeeeeel erg veel bier als het om Charles & Martha gaat!) hebben Charles Guthrie (tekenaar van de strips “Shawlie” & “Adje Surfus”) en zijn vrouw Martha Guthrie (samen ook bekend uit de “Vriendin”) onder de naam The Widow Rowan een paar prachtige nummers opgenomen in huiselijke sfeer. Waarom de hond (Rowan) niet heeft geblaft tijdens de opnames is voor ons een raadsel.

4 | Doctor Chill is zonder meer de koelste deejay die ons land ooit zal meemaken. Deze ideale schoonzoon draait lounge, easytune, latin, disco, jazz, soundtracks, triphop, reggae en surf alsof er niks aan de hand is. Uitgerust met bril en doktersjas en gewapend met geluidseffecten, mixt hij de meest ontspannen plaatjes aan elkaar. Daar hij echter alleen muziek draait en niet maakt, kunt u het beste de doctor inhuren om deze cd te draaien en te horen hoe Doctor Chill klinkt: info@doctorchill.nl

8 | Saiso is ditmaal niet in stripvorm aanwezig in de Mudhoen, omdat ze boos zijn op de redactie die de “Mudhunk” te klein zou hebben afgedrukt in Mudhoen # 13, maar heeft muzikaal (samen met Riesch) toch nog iets in elkaar gezet, dat voor de samenstellers van de cd onmogelijk te comprimeren was. Voor meer muziek van de diverse muzikale lapswansen, check: www.booga.nl & www.doctorchill.nl Voor karaoke versies kijk op www.mudhoen.com

19 11!


Dude > Alex

20 11!


21 11!


22 11!


Doctor Chill > RotoR

INGEZONDEN BRIEF Gotvergimme jongens, wat hewwe junne mie laten skrikken met de Mudhoen vorige week. Ik bin mien mansje zu aan-kropen, omdat ik ut verskrikkelijk eng vond allemaal. Nou mut ik oek noch afwachten of der kinders van kommen, want ja dat aankrupen, levensgevaarlijk. Ik docht och gesellig ju, de nieuwe Mudhoen, maar ik he de bril afzetten, zudat ut allemaal niet zu bloederig overkwam. Maar ik he wel deur as Gup’moeke mut je van alles deurmake, wille je dur wat bij hore, dus ik zei teugen mien mansje, kruup mie aan en we gaan samen de Mudhoen leze. Nou wat er toen allemaal gebeurd is, ik had de han veur mien ogen, wat eng............ Ik hoop dat jumme oek nog eens een Mudhoen aan de liefde besteden, dat liekt me eigenlijk wel een leuk onderwerp, want as ik de vragen lees waar jumme met zitten, een hoop liefdesleed. Ik zu zegge ut allerbeste en ik zie jum wel weer, goeie, Gups’moeke

(Deze keer geen brieven van lapswansen aan Gup’s Moeke, daar deze brief van Gup’s Moeke zelf, een lapswans al behoorlijk van streek kan brengen en slapeloze nachten bezorgen. Onze excuses hiervoor.)

23 11!


Leedvermaak > Rico

24 11!


25 11!


Adje > Jan Vijver & Charles Guthrie

26 11!


27 11!


28 11!


29 11!


30 11!


De invloed van Vaughn en Mark Bodé op de graffitiscene over de hele wereld. Vaughn Bodé (1941-1975) was een cartoonist die seksueel getinte humor, fantasie en science fiction verwerkte in zijn strips. Hij was een van de eersten die met underground comics bezig was. Zijn visuele stijl wordt al vele jaren erg gewaardeerd door graffiti artiesten over de hele wereld.

“Nasty Sons Bodé keet, gemaakt in 2004 door Romeo en Mega, dns”

M a r k Bodé Mark Bodé werd geboren in Utica, New York en is de zoon van de legendarische striptekenaar Vaughn Bodé. Zijn vader maakte in de jaren 60 en 70 furore met underground strips als Deadbone, Erotica en natuurlijk de cartoon messiah himself Cheech Wizard. Vaughn overleed helaas veel te vroeg tijdens een mystiek experiment in 1975. Mark zet nu het werk van zijn vader voort in zijn studio te Northampton, Massachusetts, USA.

Het is voor het eerst dat Da Bodé zijn werk publiceert in Nederland en Mudhoen voelt zich dan ook zeer vereerd dat zij het werk van zo’n grootmeester mogen plaatsen. De cover is een illustratie van Joan of Arc en de backcover is zelfs nog nooit eerder ergens te zien geweest. Een primeur! Voor meer informatie over Mark en Vaughn verwijzen wij u graag naar www.markbode.com. Op deze site zijn tevens vele voorbeelden van hun werk te bezichtigen.

Toen Mark 15 was, werd hij gevraagd om zijn vaders zwart-wit strip Zooks, the First Lizard in Orbit in te kleuren voor het Heavy Metal Magazine. Het was zijn eerste professionele opdracht en vele publikaties volgden daarna. Zo publiceerde Mark ook in Epic Magazine, Penthouse Hot Talk, Hustler Comics en was zijn werk tevens te bezichtigen in het New Museum of Contemporary Art in New York. Mark is vooral bekend geworden door zijn strip Cobalt 60. In een ver verleden bedacht door Vaughn, die zelfs al enige pagina’s had getekend, maar het verhaal nooit heeft afgemaakt. Samen met Larry Todd voltooide hij het verhaal in 1984 en het album werd een hit in de underground scene. Andere strips van zijn hand zijn bijvoorbeeld Miama Mice en het onlangs verschenen Lizard of Oz, waarin Cheech Wizard weer tot leven is gewekt.

Mark Bodé, zijn zoon, die het werk van zijn vader voortzet, is tattoëerder en heeft ook al sinds 1982 vele characters met spuitbus op de muren aangebracht. In de graffitibijbel Spray Can Art staat ook werk van hem. Mark werd in de jaren tachtig aangenaam verrast door characters van zijn vader terug te zien op treinen en muren. Deze waren gemaakt door diverse New Yorkse graffitipioniers zoals ‘Kel’, ‘Tracy’, ‘Dondi’ en ‘Seen’. Het werd een trend om characters van Bodé bij een piece (graffitiwerkstuk) af te beelden. Vandaag de dag zijn de characters van Bodé nog steeds onlosmakelijk verbonden met graffiti. In Nederland is ‘Oase’ een bekende artiest die in het begin alleen maar Bodé characters op muren spoot. In zijn hedendaagse werk is nog duidelijk de invloed van Bodé te zien. Vele andere graffitischrijvers hebben ooit wel eens een character van Bodé bij hun piece afgebeeld, zo zijn er hele themamuren gemaakt ter verering van Bodé. Ondergetekende heeft zelfs een tattoo van een character van Bodé. Kijk en oordeel zelf op www.markbode.com en verbaas je over de veelheid aan graffiti waarin je het werk van Bodé terugvindt. Op internet vind je met bijvoorbeeld Google honderden links naar sites met gespoten characters van Bodé.

“Bodé character door Romeo, dns”

31 11!

Mega, www.sons.nl


Lenard & Gilbert > JosĂŠ Pereira

32 11!


33 11!


34 11!


35 11!


Mudhoen > Rico

36 11!


37 11!


38 11!


Popke & De Funk Broeders > Kerat

39 11!


Slopward > Kerat

40 11!


41 11!


Magnificent 7 > Alex

42 11!


43 11!


Colofon

REBUS

Correspondentieadres Breitnerstraat 4c 8932 CA Leeuwarden mudhoen@mudhoen.com www.mudhoen.com

De uitslag van de rebus uit Mudhoen #14 is: MUDHOEN ZWEMT ER VROLIJK OP LOS

Redactie Alex, Kerat & Rico

En uit alle inzendigen hebben we de volgende winnaar getrokken: Gerard Boersma uit Leeuwarden.

Vormgeving Rico

Cover Joan of Arc door Mark Bodé

Gefeliciteerd Gerard met je kratje bier!

 Printservice Multicopy Leeuwarden

Geniet en drink met mate (anders is het veel te snel op).

druk CD Hoes STIP Stencilwerk Leeuwarden

Meewerkende lapswansen Charles Guthrie, José Pereira, Mega, Roto R, Saiso, Jan Vijver, Mark Bodé

Erelid P. Wassenaar

DE BARON

Met dank aan Alle tekenaars en iedereen die een muzikale bijdrage of inspiratie voor de cd heeft geleverd.

Abonnement Een abonnement op de Mudhoen kost 12,50 euro voor 4 nummers. Maak 12,50 euro over op onze giro: 95 56 875, t.a.v. Mudhoen, Leeuwarden (o.v.v. abonnement, anders beschouwen we het als een gift!!)

www.mudhoen.com © Mudhoen 11-2004 Niets van deze uitgave is geschikt om in een cd-speler te stoppen

44 11!


45 11!


46 11!

Profile for Mudhoen Mudhoen

Mudhoen 15  

15e editie van Mudhoen, als 14e verschenen

Mudhoen 15  

15e editie van Mudhoen, als 14e verschenen

Profile for mudhoen
Advertisement