Page 1

€ 2,80


Strips 15 17 18-22 24-25 26 27 28-30 31 32-33 34-35 36-39 40 41 41-42 42 44

Mudhoen (Rico) Doctor Chill (Roto R ) Adje Surfus (Charles Guthrie & Jan Vijver) Dude (Alex) Popke (Evil Kerat) Doctor Chill (Roto R ) Leedvermaak (Rico) Horror (Norman) Lenard & Gilbert (José Pereira) Slopward (Evil Kerat) Magnificent 7 (Alex) Mudhoen klaslokaal (Rico) Horror (Norman) Doctor Chill (Roto R ) De Baron (Alex & Rico) Mudhoen (Alex)

En verder 16 Lapswansen Nieuwtjes 17 Gup’s Moeke 23 lapswasen Filmrubriek 27 Horrorscoop 27 Dude’s Column 31 Mudbabe (Saiso) 31 Monster Make-Over

Voorwoord Horror! Da’s het thema van dit nummer en als echte lapswans zijnde had je dat natuurlijk nog niet gemerkt. Goed zo! Verder mocht ik van het meest sympathieke redactielid Rico mijn voorwoord niet al te lang maken, sterker nog het werd mij zelfs verboden, omdat, zoals Rico mij dit melde op een regenachtige dag met flink wat onweer in de lucht en de nodige biertjes achter de kiezen, je favoriete blad, en dan heb ik het natuurlijk over de Mudhoen, al zo vol stond met de gebruikelijke zinloze onzin en feiteloze feitjes zodat er helaas geen enkele ruimte meer was voor een voorwoord met een normaal aantal woorden. Helaas! Hoe dan ook de hele Mudhoen staat bol van de mummies, zombies, Alex, monsters en andere griezels. Veel plezier er mee! Evil Kerat, meest horrorlijke redactielid

15


Lapswansen Nieuwtjes Waarschuwing! Actionfigures op tilt geslagen De Grootbuuk Actionfigures blijken tot leven te zijn gekomen en bijzonder onvriendelijk te zijn. Menig koelkast is reeds geplunderd door deze kleine dikke plastic monsters. Mudhoen raadt aan deuren en ramen te sluiten en de verpakking niet te openen*.

* Grootbuuk actionfigures worden geleverd zonder verpakking.

Tekenaar vermoord Rico, tekenaar van de gewelddadige strip Leedvermaak, is door zijn eigen creatie onthoofd. De Mudhoen redactie trof hem zo aan in

Kookwonders vergiftigd Verscheidene lezers van het culinaire werk “Dude’s kookboekje” blijken na het eten van hun zelfgekookte maaltijden te zijn overleden aan voedselvergiftiging. Auteur Dude vermoedt dat de toevoeging van groentes in een aantal gerechten bij sommige lapswansen zeker verkeerd

kunnen vallen. Om dit recht te zetten zal van zijn hand binnenkort met een nieuwe compleet veilige titel op de markt verschijnen, getiteld: “Dude’s vette snacks”. Mensen die zijn overleden aan een maaltijd uit “Dude’s kookboekje” kunnen op een leuke korting rekenen.

16

zijn studio. “We konden ut niet laten om hiervan even un mooi kiekje te maken, ut zag er suh lachwekkend uut”, aldus Kerat.


Gups Moeke Lieve Gup’s Moeke, Ik heb mijn bril weer eens verloren! Nu durf ik het donkere bos niet meer in om hem op te halen, omdat daar nogal agressieve tekstkaders wonen. Bovendien denkt iedereen daar dat ik een zombie ben! Wat moet ik doen?

De KOX Protector is daarentegen 100% waterdicht! Ook wordt bij deze wonderschoen het transpiratievocht snel afgevoerd en heeft hij bovendien een extra ondersteunende enkel en wordt hij rondom tegen het zagen beschermt door een stalen neus die met een rubberen laag is bedekt, maar helaas vind ik de kleur nogal vrouwelijk! Wat moet ik doen?

Liefs Baron

Liefs Anoniempje

Beste Baron,

Beste Leedvermaak,

Minder blowen en un nieuwe jatten van Rico natuurlijk, want niemand haalt ut in zien hoofd om in dat donkere bos van Grootbuuk te krupen. Veul te harig, jakkes!

Dou must niet suhveul met Dude omgaan!

Lieve Gup’s Moeke, Ik kan niet tegen bloed!

Lieve Gup’s Moeke Nu ik tegenwoordig een ringbaard draag, vindt Jelle mij net een beest! Ik mag echter nog steeds niet bij haar in bed kruipen, terwijl ik altijd dacht dat vrouwen het juist leuk vinden om een beest in bed te hebben. Wat moet ik doen??

Liefs Dr. Chill Lieve Dr. Chill, Gelukkig bist maar un dokter en geen vampier!

Lieve Gosse Gewoon gewichtjes anhangen, dan wurd ie vanzelf langer, dekhengst! Lieve Gup’s Moeke, Ik bin per ongeluk op de bril van de Baron gaan zitten. Hoe krij ik die deruut?

Liefs Gosse Liefs Grootbuuk

Lieve Gosse, Gewoon de Electrama ES316 van Leedvermaak lenen en de essentiële lichaamsdelen van Jelle invriezen. Deze kist dan op speciale gelegenhieden bij dei zelf in bed leggen om vol te pompen. Niet vergeten om mij un kopie van dit Jelle-en-het-beest-filmke op te sturen, heh!

ps Ik vermoed dat de Baron un zombie is, of op zien minst un mummie. Dikke plomper,

Mijn snoer is te kort!

Gewoon de Electrama ES316 van Leedvermaak lenen en zagen maar! Must natuurlijk wel un beskermbril dragen! Ik hef hoort dat Alex die laatst kocht het om roest in zien ogen te voorkomen. Als alles naar plan is verlopen het Rico um al jatten, dus even vriendelijk vragen an de Baron en dan magst um vast wel lenen.

Liefs Gosse

Liefs Gup’s Moeke

Lieve Gup’s Moeke,

Doctor CHill + Roto r Lieve Gup’s Moeke, Voor het vermoorden van striptekenaars e.d. heb ik onlangs een elektrische kettingzaag van het type Electrama ES316, met een vermogen van 1650 W en een zwaardlengte van 40 cm aangeschaft. Hoewel mijn persoonlijke voorkeur uitging naar een Promac 72, die heeft namelijk een benzinemotor van 72 cc en een zwaardlengte van maar liefst 60 cm. Helaas kon mijn budget dat niet bekostigen. Ik heb gelukkig nog wel subsidie voor een paar zaagschoenen of -laarzen. Ik kan namelijk helaas niet kiezen tussen de zaaglaars Lumber 2000 of de zaagschoen KOX Protector. Beide zijn natuurlijk FPA getest en goedgekeurd en ontworpen volgens de laatste CE-normen. De Lumber 2000 heeft als voordeel dat de schachthoogte 37 cm is tegenover de luttele 23 cm van de KOX Protector, maar weegt daarentegen wel mooi zo’n 140 gr extra. Bovendien behoort hij slechts tot de zaagklasse 2! De bovenkant van de Lumber 2000 kan dan wel weer ingesnoerd worden en je kunt het voetbed ergonomisch vormen. Dat is wel handig natuurlijk, maar het voorkomt geen doorlekken.

17


Adje Surfus + Jan Vijver & Charles Guthrie

18


19


20


21


22


L ap s w an s e n FilmRubr iek evil Kerat

Alex

Groen bloed, gegil, rondslingerende ingewanden, afgehakte hoofden: Mudhoen buigt zich over 3 horrorfilms.

Rico

= Huh? Is dit een horrorfilm?? = Aardig. maar de hartstilstand blijft uit. = Topper! Niet teveel chips en bier nuttigen! Dat komt er geheid weer van voren uit!

ATTACK OF THE KILLER TOMATOES met o.a. David Miller, Sharon Taylor, George Wilson en veel tomaten

Ik zei nog zo dat ie slecht was. Echt heel slecht, maar hebben ze naar me geluisterd. Natuurlijk niet. Vol gruwel keek de gehele redactie naar deze in en in slechte film en huiverde. In de hele geschiedenis van de film kan ik me geen film herinneren die zo slecht was..... waar ik toch zo ontzettend van genoten heb. Deze film is gewoon een horror om naar te kijken. Geweldig. Daarom nul Mudhoens, maar alleen omdat er niet genoeg Mudhoens zijn om de klasse van deze film te beschrijven. Check ook www.killertomatoes.com(/mainFlash.asp) om de geweldige Killer Tunes te luisteren. Geweldig!!!!!.

Waardeloos, ik kiek nog liever 2 uren naar mien vieze onderbroekies. Ik krij nog Mudhoens van die lui!

Een film over genetisch gemanipuleerde moordlustige tomaten, die de mensheid bedreigen. Daar de kleine tomaten al gevaarlijk zijn, wordt het pas erg naar mate de tomaten steeds groter worden in de film. Veelbelovend, maar de actie scenes van aanvallende tomaten zijn niet echt bloedstollend te noemen en na afloop van de film durf je best nog wel een grote klodder ketchup op de hamburger te gooien. Meer humor dan horror.

Dit is alles wat ik van een horror verwacht, en dan krijg ik er nog gratis een hele hoop extra bij ook. Perfect! Zombies zijn gewoon de beste monsters en er kan niet genoeg bloed vloeien. Ranzigheid troef. Hulde! Van mij ook het maximale aantal Mudhoens dus. Ik laat het hier dan ook bij zodat de rest van de text gevuld kan worden met extra Mudhoens. Hoera, meer van dit soort films!

Wel geinig juh. Palende zombies, grasmaaiers, bloederige taferelen en Gup’s Moeke! Hoppatee, 3 Mudhoens.

Bloederig. Nee, niet bloederig; maar een waar bloedbad! Liters bloed vloeien over het scherm als een hele nare aap ervoor zorgt dat de moeder van de hoofdrolspeler in een zombie veranderd en zij begint met het opeten van andere mensen. Het leger zombies breidt zich uit en probeer die zombies maar eens te stoppen: dat blijkt erg moeilijk, daar ze al dood zijn. Spanning afgewisseld met ziekelijke humor. Fantastisch! De volle mik: 3 rotte mudhoens.

Tja, het is natuurlijk een klassieker. En tja, er komt een monster in voor. En tja.... nee..... Ik weet het niet. Ik heb de film meerdere malen gezien, maar nooit in zijn geheel. Hij krijgt van mij dan ook een stuk of wat Mudhoen stukjes. Het engste voor mij aan deze film is dat ik gruwel van het idee hoeveel tijd het mij zou kosten om deze film te maken. Niet mijn soort kopje thee Joost, misschien tijdens de feestdagen.

Bommel is mien held. Geweldig. Wat un postuur het die kerel. Top. De volledige 5 Mudhoens!

Een meesterwerk! Wat een bloedstollende horrorfilm is dit! De arme welgestelde heer Bommel zit, na het vinden van een ei op vrijdag de 13de, opgescheept met een verschrikkelijk monster! Hierdoor wordt hij gedwongen zijn fraaie bezittingen achter te laten en in de woestenij te gaan wonen. Vreselijk voor iemand van zijn stand! Geen Joost om hem te bedienen: dat is pas horror!

DEAD ALIVE (BRAIN DEAD) met o.a. Timothy Balme, Diana Peñalver, Elizabeth Moody, e.a.

ALS JE BEGRIJPT WAT IK BEDOEL met o.a. O.B.B., Zwelgje, T. Poes, e.a.

F a vo r iet e ho rrorfilm van:

CHARLES & Frau matta ( & Fra u R o w a n)

H o e w e l “ Ba d Ta s te ” (1 9 8 7) van Peter Jackson (regisseur van de Lord of the Rings films) niet p re cie s e e n grie ze l f ilm is, zit er net zoveel bloed, he rs e ne n e n ko ts in a ls een tr aditionele slasher film. De cover ziet er ook cool uit, met die vreemde alien die zijn middelfinger omhoog steekt. Het gaat o v e r v ie r me d e w e rke rs v an A.I.D .S. (Astr o Inves-

23

tigation and Defence Service) en een nep p r i e s t e r die een boel aliens moeten opruimen. De a l i e n s willen namelijk mensenvlees exporteren v o o r h u n fast-food restauranten. Ze gaan tegen elk a a r t e k e e r m et voor al g ewer en m aar er kom en ook c rea t ievere wapens aan bod, zoals ham er s, m essen e n een kettingzaag. Mijn favoriet was toen Derek ( J a c k s o n zelf ) een zwaar d had g espij ker d door de vo et zo o l van een alien terwijl hij vastgebonden aa n e e n r otswand was. Of m isschien toen D er ek dwa rs do o r de opper-alien met een kettingzaag boord e ( “ i k b e n her bor en”!). Misschien niet m ij n favor iet e fil m , maar wel de moeite waard. En alles gefilm d m e t é é n ou der wetse hand-held cam er a!


Dude + Alex

24


25


Popke + evil Kerat

26


Lapswansenhorrors c o o p ����� Vissen - Je voelt je niet zo �best en � bent aan vakantie toe. Transilvanië is een mooie bestemming maar vergeet niet na zonsondergang te reizen.

Ram - Je bent er deze maand niet helemaal bij met je hoofd. Dat kan wel eens kloppen want je ligt in stukjes bij de buurman. Raap jezelf op en geef deze engerd aan bij de politie. Je zult je een stuk beter voelen.

��� ����

stier - Pas op met wat je wenst. voor je het weet verandert je vriendin echt in een varken.

��� ����

Maagd - Dit is je kans! De vrouwtjes die jij kan krijgen zijn nog steeds koud en zeggen niks, maar ze bewegen nu tenminste! ��� ����

Weegschaal - Mochten die nare klopgeesten nog steeds niet ophouden met kabaal maken, dien dan een klacht in bij de woningbouw. Schorpioen - Als u elke volle maan na twaalven elke keer een black-out heeft, kunt u beter wat minder alcoholische verfrissingen consumeren. ��� ����

tweelingen - De ziekte die u tijdens de vakantie hebt opgelopen blijkt zeer zeldzaam: wees er zuinig op.

boogschutter - Mensen die met een staak en fakkel achter je aan������������� � zitten, wordt een vast thema deze maand, beste boogschutter. Maak je niet druk, je bent niet de enige.

kreeft - Je hebt je vingers erbij afgelikt en je hebt je laatste oortje versnoept, beste kreeft. Tijd om aan je zusje te beginnen.

steenbok - Er is niks mis mee om er goed uit te willen zien, beste steenbok. Ook al is het maar een half gezicht dat je mooi kan maken.

Leeuw - Beste Leeuw, een oud familielid uit Egypte komt je opzoeken. Schrik niet van zijn verband of slechte adem; hij kan namelijk wel eens een heel erg rijk zijn....

waterman - Maak je niet druk over die wormen beste Waterman, het geeft je iets bijzonders.

��� ����

��� ����

��� ����

��� ����

Wat is horror nou eigenlijk precies. Volgens het Prisma woordenboek is de betekenis van het woord horror: ‘m[-s] kunstwerk met griezeleffect. Lijkt mij heel duidelijk, dus voor zover het nut van een Prisma woordenboek. Laten we ons daarom maar voor het gemak beperken tot de horrorfilm. Teruggrijpend op mijn levenskennis opgedaan in talloze videotheken is, naar mijn mening, de horrorfilm een enge film die gebaseerd is op niet echt bestaande enge dingen. Daar de thriller dan eng is door dingen die wel echt zouden kunnen zijn, zeg een psychopatische moordenaar en in een enge science fiction een wetenschappelijk verantwoord iets het moordende element is, is in de horror het enge iets dat niet kan of niet bestaat. Bijvoorbeeld een man die jonge meisjes vermoord, blijft leven nadat zijn hoofd is afgehakt en vervolgens doorgaat met het vermoorden van jonge meisjes. Let dus goed op, was deze moordenaar dood gegaan na het afhakken van zijn hoofd, dan was het een thriller en kon hij blijven leven zonder hoofd door nano-technologie dan zou het een science fiction zijn. Maar omdat de drie termen zo sterk klinken worden ze nog wel eens met elkaar gecombineerd, bv. een horror/science fiction. Maar eigenlijk kan dat niet helemaal. Maar waar komt deze horror/thriller/science fiction verwarring dan vandaan. Want eerlijk gezegd verwar ik mijzelf hier ook geregeld mee. Je hebt natuurlijk het thriller effect, wat eigenlijk bedoeld is om je gewoon heel erg bang te maken. En natuurlijk kan er een onverklaarbaar monster tevoorschijn komen op een ruimte schip. Maar in hoeverre hebben deze zaken met elkaar te maken. Laten we hiervoor kijken naar de drie bekendste horror monsters. Het monster van Frankenstein, Dracula en de Mummie. Simpel gezegd is Marry Shelly’s Frankenstein een aanklacht tegen de maatschappij omdat de mens het vreemde afstoot (maatschappelijke thriller) en een aanklacht tegen de wetenschap. Frankenstein probeert een nieuw wezen te creëren, dus science fiction. Bram Stolkers Dracula is deels gebaseerd Vlad the Impaler, een mafkees die zijn vijanden op een staak spieste (thriller) en op een hele zooi occulte gebrabbel. Waaronder het eeuwige leven gedoe, waar dan in die tijd weer wetenschappers bezig waren om het levens-elixer te ontdekken. Dus science-fiction. En de Mummie? Een complete piramide vol met booby traps die een zonnegod moeten beschermen is toch echt science fiction. En dat zo’n mummie tot leven komt is weer gebaseerd op voodoo, waar mensen gewoon een drankje krijgen om dood te lijken zodat ze daarna bij het wakker worden op een levende dode lijken. Net als de Zombie. En dat is dan eigenlijk toch weer een thriller. En zo kun je thriller en science fiction op bijna iedere horror terugschrijven. Zelfs de Killer Tomatoes zijn ontstaan wegens een enorme angst om je groentes te eten. En wie herinnert zich die thriller niet iedere avond aan tafel. Dus eigenlijk is horror de angst voor iets verklaarbaars wat je als onverklaarbaar beschouwt. Iets dat je zo eng vindt, dat ook al bestaat het, je niet wil geloven dat het bestaat. Dingen zoals: van die vrouwen voordat ze met extreme make-over meedoen, je oma naakt of je ouders die sex hebben. Dat zijn dingen die je gewoon niet gelooft. Maar als ze daar dan films over maken, zoals ‘Ugly Bitches do it too’, ‘Go Granny Go’ en ‘Mom and Dad get laid’ dan is het in ene porno. Raar. Dus eigenlijk is het enige dat echt horror is, het uitleggen wat nou eigenlijk horror is. Het is onverklaarbaar, het is eng en je kunt er een kunstwerk van maken. Ach ja, ik zou zeggen, geloof maar gewoon wat er op de videoband staat. Want als er horror opstaat en het is geen horror dan is de film waarschijnlijk zo slecht dat het weer een horror is om naar te kijken. ps. De aspirines liggen waarschijnlijk in de keuken of in het medicijnkastje. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor fouten omdat wij genoodzaakt waren om het verhaal kloppend te laten klinken.

(Advertentie)

27


Leedvermaak + Rico

28


29


30


Cartoon + Norman (Tim & Glenn

MUDBABE? Naam= De Mudhunk Bovenwijdte= 1,50 meter Taille= 3,00 meter Heupen= 1,50 meter Lengte= 1,81 meter Gewicht= 3600 kilo Apparaatlengte= 8,1 centimeter Apparaatdoorsnede= 5,8 centimeter Geboortedatum= 13-13-1976 Geboorteplaats= graftombe zeezicht eerste steen rechts Ambities= de wereld bevrijden van ratten, vissen en ander ongedierte Opwindend= warm dampende darmen en vers geurende lichaamssappen Afknapper= gewillige vrouwen Favoriete sport= croquet, korfbal en schoonspringen Doelen= Lul! Dat is hetzelfde als ambities! Mudhunk zijn betekent voor jou= Geluk en wereldvrede voor iedereen

dol gelukkig was Gosse met zijn oma-uiterlijk, echter het succes had een keerzijde. ‘die rot koters hebben al zes keer mijn prostituee geld gesnaaid,’ aldus een verdrietige gosse. natuurlijk zijn wij de beroertste niet, dus hebben wij onze olijke uruguayaan wederom onder handen genomen en ‘m zijn oude vertrouwde uiterlijk terug gegeven. het was een zware operatie maar naar onze mening een geslaagd succes. ‘ik ben wederom dol gelukkig,’: zei gosse. volgens ons spreekt zijn enorme glimlach dan ook boekdelen.

31


lenard en gilbert + jose pereira

32


33


Slopward + evil Kerat

34


35


magnificent 7 + Alex

36


37


38


39


www.mudhoen.com met gruwelijke roddels, angstaanjagende , foto s en afgrijselijk getekende strips

40


Horror + Norman

Doctor CHill + Roto r

41


Colofon

Doctor CHill + Roto r

Correspondentieadres Breitnerstraat 4c 8932 CA Leeuwarden zombies@mudhoen.com www.mudhoen.com

Redactie Alex, Evil Kerat & Rico

Vormgeving Rico

Cover José Pereira

 Printservice Multicopy Leeuwarden

Meewerkende tekenaars Charles Guthrie, José Pereira, Norman, Roto R, Saiso, Jan Vijver

Erelid

Graaf

P. Wassenaar

Baron zoekt zijn slachtoffers zeer selectief uit...

Met dank aan iedereen die is overleden door het consumeren van de Mudhoen

Abonnement Een abonnement op de Mudhoen kost 12,50 euro voor 4 nummers. Maak 12,50 euro over op onze rekening: 95 56 875 t.a.v Stichting Mudhoen, Leeuwarden (o.v.v. abonnement, anders

wow!

beschouwen we het als een gift!!)

© Mudhoen augustus 2004 Niets van deze uitgave kan worden gebruikt om zombies onschadelijk te maken of vampiers op afstand te houden. Lezen is gevaarlijk.

42


(Advertentie)


Mudhoen 13  

13e editie van Mudhoen, horror special

Mudhoen 13  

13e editie van Mudhoen, horror special