Page 1

De

s onderzoek issue! MTV Networks magazine Fuse #23 / Juni 2008


Bezoekadres:

Postadres:

Hoofdredactie:

Eindredactie:

MTV Networks

MTV Networks

Kim van der Voorden

Rob / juistpunt.nl

Fuse is een uitgave van MTV Networks. Niets uit deze uitgave

tt. Neveritaweg 6

Postbus 10001

Redactie:

Lay-out:

mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, op welke

1033 WC Amsterdam

1001 CB Amsterdam

Emelin Naudin ten Cate,

Teis / graphik.nl

wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Stephanie Dekker,

Verschijnt:

van MTV Networks.

Tim Rothfusz, Cindy Iseli

5x per jaar

www.mtvnetworks.nl

T: 020 - 493 70 00

E: b2b@mtvne.com


Voorwoord

Return On Investment Je hoeft de vakbladen tegenwoordig maar open te slaan of je leest het overal terug: ROI. Steeds vaker worden marketeers afgerekend op Return On Investment. Elke geïnvesteerde euro moet op zijn minst worden terugverdiend en het liefst moet dat vooraf hard aantoonbaar zijn. De meeste bureau’s stellen daarom een sterke ROI in het vooruitzicht. Om dit aan te tonen is een goede evaluatie noodzakelijk. Daarbij speelt research een erg grote rol. Wat waren de (communicatie)doelstellingen? Op welke punten zijn deze behaald? Waar hebben we gefaald? En waardoor kwam dat? Allemaal vragen die door middel van een goed onderzoek beantwoord kunnen worden.

20

8 14

22

Inhoud:

8

Stand-Up for your Comedy Pablo Francisco bij Comedy Central

14

Muziekbeleid op Nickelodeon Patrick Alders en Laura Vogelsang aan het woord

16

Jasper Ordelman over Research Brand Strategy & Services

20

TMFGames.nl Vitamine G

22

VALTIFEST MTV & Meubelstukken festival

30

Humor Onderzoek Comedy Central Hoe staat het eigenlijk met humor in Nederland

Strategie en research zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door continu te evalueren creëren we een ‘learning culture’ met als doel een verhoogde ROI. Research zit ‘m echter niet alleen in de nazorg. Vooral ook in de beginfase is onderzoek belangrijk voor het scheppen van de juiste randvoorwaarden. MTV Networks volgt al jaren haar doelgroepen. Sterke concepten ontstaan vooral door te kijken naar de consumentenbehoefte in plaats van bijvoorbeeld blind een nieuwe technologische ontwikkeling te volgen. Consumer insights vormen de basis voor de juiste strategie. Door lokaal en internationaal onderzoek uit te voeren naar de leefwereld van kids, jongeren en inmiddels ook volwassenen blijft MTV Networks up-to-date. Onze programma’s en initiatieven, waarover je in deze FUSE kunt lezen, zijn hiervan een uitvloeisel. Een mooi eindresultaat natuurlijk. Research stond meestal aan de basis van het succes. En over effectiviteit gesproken: graag kijken we met je mee hoe je je doelgroepen het beste kunt bedienen en in hoeverre je daarin bij MTV, TMF, Nickelodeon of Comedy Central bent geslaagd. Research moet immers geen doel op zich zijn, maar een middel om prestaties te verbeteren.

Jasper Ordelman Head of Brand Strategy & Services


De mobiele telefoon is de ideale om je sociale netwerkpa gina o-date te houden. Het populaire Hyves en Myspace hebben al een tool mobiele versie van de internetsiteup-t . Speciaal voor de telefoon ontwikkeld zijn de sites:Kyte.tv waarmee je ‘m ultimediashows’ kunt creëren waar je tekst, foto’s, audio en video met elkaar kunt combineren Next2frie nds waarmee je een profiel kuntinaanm aken, s en filmpjes kunt uploaden, en je je vrienden kunt opzoeken om met ze in contact te komen Loopt.comfoto’brengt jouw vrienden zich bevinden in kaart waar binnenkort een jaar kunnen Music’ with omes C ‘ del Nokia-mo het van Bezitters Na Universal heeft lang gratis muziek downloaden naar hun mobieltjes en pc. Daarmee ook Sony BMG besloten om te participeren in dit model. te doen.kreeg Nokia twee van de vier grote muziekmaatschappijen zover om mee

News

Tweede MTV Nokia Trends Lab

MTV Networks Productions wint Zilveren SpinAward

& Veilig Verkeer Nederland Woensdag 28 mei was het Nationale Straatspeeldag. Dit jaar hadden Nickelodeon en Veilig Verkeer Nederland de krachten officieel gebundeld. Net als voorgaande jaren ging Nickelodeon op tv en internet tussen 13.00 uur en 17.00 uur volledig uit de lucht. Nickelodeon was daarnaast met de Supertruck, Patrick en Terence én SpongeBob aanwezig bij de landelijke start van de dag in Rotterdam.

Fuse Onderzoek

Donderdag 3 april zijn voor de tiende keer de SpinAwards uitgereikt. De SpinAwards belonen het beste interactieve werk van Nederland. Uit in totaal 444 inzendingen werden 58 cases genomineerd. Meer dan 2.500 bezoekers zagen hoe de webcam-applicatie van TMF Reaction een Zilveren SpinAward won. In TMF Reaction komen kijkers live in de uitzending via hun webcam. Dit liveelement was doorslaggevend voor de jury. In het officiële juryrapport stond dat ‘na bellen en sms’en deze applicatie een nieuwe manier

Na de succesvolle eerste editie van het laboratorium voor creatieve geesten was de MTV-studio in Amsterdam op donderdag 29 mei het podium voor de tweede editie. Nokia trok natuurlijk vele technische hoogstandjes uit de kast, maar bij het MTV Nokia Trends Lab hoort uiteraard ook goede muziek. De Nederlandse formatie Kraak & Smaak opende met een knallende dj-set. Na een audiovisueel spektakel van Eboman nam het Utrechtse C-Mon en Kypski de dansvloer over. Het Belgische dj-duo The Glimmers sloot de avond stijlvol af.

TMF gaat weer Wakker Worden op Vakantie! Na het eerste succesvolle seizoen van Wakker Worden op Vakantie gaan ook dit jaar weer twee vj’s de strijd met elkaar aan. VJ Saar gaat naar Lloret de Mar in Spanje en Willy van the Opposites reist af naar Chersonissos. Net als vorig jaar moeten de vj’s op zoek naar een groep vrienden of vriendinnen om te overnachten. De volgende dag krijgen de uitgeslapen vj’s een ludieke opdracht die ze met hun vriendengroep moeten uitvoeren. De vj met de meest originele uitvoering maakt kans op de eindzege. Op de speciale Wakker Worden op Vakantie-site kunnen kijkers stemmen!

Beste FUSE lezer binnenkort ontvang je een mail van onderzoeksbureau Vos & Jansen. Hierin staat een link naar een online vragenlijst over de FUSE. Door mee te doen met dit onderzoek maak je kans om €10.000 aan bruto commerciële zendtijd te winnen of één van de vele andere prijzen.

4

Meer dan de helft van de van 6-19 jaar binnen het n beslist Jongeren van 15-19 jaar mogjongeneren mee over de vakantie zelfs voor 80% (mee)b eslissengeziwaa rheen ze op vakantie gaan! bestemming.


Comedy Central

l a r t n e C y d e m o C n a v o g o l t e … H n e v e l n e g i e t leidt eenetrnal vergroot merkbekenadghneeid! me Comedy C logo-camp e h c is t is r o um landelijke h

< Comedy Central omgetoverd tot

een bom. Hier werd een knipoog gemaakt naar alle toestanden rondom Fitna en terrorisme.

<

<

ginnedag Vervolgens was Konin aak ‘Beahaspr uit aan de beurt. De nodig. leg uit g ini ha’ heeft we

De leus ‘Hoe hard mag je hier lachen ?’ werd opgezet vanu it een herkenningsm echanisme dat iedereen automatisch koppelt aan ee n bepaalde plek. De leus was te zien langs de snel weg.

De uitingen va n deze campa gne zijn doorvertaa ld in posters, advertenties in dagbladen, m asten langs de snel weg en online banners. Dat deze campagne su ccesvol is verlopen mag duidelijk zijn. Zou de stijging van het marktaandeel naar 2 ,5% daarmee in verband staa n?

5


Comedy Central

Hittegolf van nieuwe series op Comedy Central

Lachen tot je flauwvalt !

ts: Comedy Central presen Pablo Francisco erikaanse stand-up

Am Een van de bekendste ink naar Nederland. Op comedians komt nu oo de van ie tat imi zijn door ternet werd hij bekend eenmaeen hij gt zor ver i jun 30 movie voice-over. preland. Comedy Central lig optreden in Neder ing mm ste Om alvast in de senteert deze avond. uit. ws sho zijn twee van te komen zenden we te ncisco een van de bes In Amerika is Pablo Fra t grappen Me re. gen sub zijn in stand-up comedians zijn hij het publiek snel naar over drugs en relaties zet imitaties van zijn r doo end bek ral hand. Hij werd voo n alvast in de ban te gerake ‘filmtrailer’-stemmen. Om dag vrij l ntra dt Comedy Ce van zijn bijzondere stijl zen uit. hem van ws sho e twe i 20 jun ste lo Francisco voor de eer Op 30 juni treedt Pab l presenteert ntra Ce dy me Co d. lan keer op in Neder geeft trum 013 in Tilburg en deze avond in Popcen aan kijkers. exclusieve kaarten weg Op vrijdag 20 juni Presents: 20.25 Comedy Central – Bits and Pieces sco Pablo Franci sents: Pre l ntra Ce dy me Co 21.30 ch! Ou – sco nci Pablo Fra

Night of Comedy

in rdt steeds populairder Het genre stand-up wo gen Jur , a’s Lam de van sen Nederland. De succes theeiende aantal comedy Raymann en het gro int beg us ust aug d Ein . aters onderstrepen het e alig dst lan eerste Neder Comedy Central met het rsve ing erk enw sam n . Ee stand-up-programma de medy, de partij achter band met Night of Co Lama’s. up coen telkens twee standIn zes afleveringen gev van set de len ce in een werve medians acte de presen standdse lan der Ne e end bek tien minuten. Behalve rGlotzbach, Martijn Ooste up comedians als Harry tal aan een ook en kom Velde hout en Bram van de alender andere de zeer get Vlamingen voorbij. On sprijs liek pub de van r naa teerde win etfestival van het Leids Cabar De s. ger Se in Iwe 2008, presentatie is in handen van Arie Koomen, exLama en bekend van Arie & Sylvester.

6


Comedy Central

It’s always Sunny in Philadelphia

of Broafspeelt in ‘The City Een sitcom die zich samen die ub ncl een vriende therly Love’ rondom een Ierse pub runt. werk hebben wel wat moeite Kijk aan: deze vriendjes niet het is n Da . den iden te hou en vriendschap gesche t detail is llain Sa . nen run te d gemakkelijk een pub goe is opie voor slechts 85 dollar dat de pilot van de ser Amerika in s wa ces suc n zo’ n genomen, maar metee de ct een heel seizoen van dat FX Networks per dire serie bestelde. en ook nen de vriendclub kom Behalve problemen bin rtus, hoabo als en erp erw meer controversiële ond mand inatie aan de orde. Nie moseksualiteit of discrim seizoen ede twe het t kom Vito minder dan Danny de ds zijn at hij voor het eerst sin de cast versterken, zod edyserie. com een in rt itte sch s debuut in Taxi weer een Dee, ing is het al raak. Sweet Meteen de eerste aflever r acteerhaa uit gen jon een rt de barvrouw, introducee perfecte rel en Terrel is het: de klasje. Zijn naam is Ter rte man, zwa een ter ech hij kt blij man. Bij binnenkomst de pub dat eft bes cht. Terrel wat niemand had verwa en biedt de t trek liek pub wit ig, een behoorlijk eenzijd de afmensen van verschillen jongens daarom aan t zien ze Da n. rve we n gaa te komst voor de Ierse pub gaten ben nog even niet in de wel zitten, maar ze heb een veralve beh rel Ter van n dat de meeste vriende rijke tergrond ook een belang schillende etnische ach maal hoalle elijk nam zijn Ze . overeenkomst hebben levens om is gebaseerd op de moseksueel! Deze sitc en is vanaf rs tige der en ers ntig van ondernemende twi zien. augustus iedere week te

The IT Crowd

De droge kantoorhumor van The IT Crowd leidde tot een Gouden Roos in de cate gorie ‘beste sitcom’ op het Rose d’Or Festival. Kort geleden voegden we de kant oorhumor van The IT Crowd toe aan onze Britse them a-avond. In The IT Crowd leren we de levens kennen van de drie ‘man’ sterke IT-afdeling van een kantoor in het centrum van London. Compleet afgezonderd van de rest van de werknemers zitten zij dagelijks in de kelder van Reynholm Industries. Zoals in elk bedrijf is de IT-afdeling vandaag onmisbaar om de technologie draaiende te houden. Reynholm Industries vormt er geen uitzo ndering op. Moss en Roy zijn de technische mannen van de serie, die worden geportretteerd als heuse ‘computernerds’. Hoewel het bedrijf van de twee afha nkelijk is, worden ze veracht en genegeerd door ande re werknemers. Boven deze twee kerels staat ‘Hea d of Departement’ Jen. Zij heeft wél het vermogen om te communiceren met de rest van de firma. Beha lve het versturen van e-mails en wat browsen op het internet heeft zij verder geen verstand van systeemb eheer in zijn totaliteit. Jen is een typische vrouw met aandacht voor mannen en schoenen en kijkt niet op een leugentje meer of minder om haar doel te bere iken. Woman on top in the basement!

7


Comedy Central

Stand-up for your Comedy!

. Tijd dus om nd-up comedians van Amerika Hij is een van de bekendste sta nteert Comedy Central op 30 ese pr om ar Da n. re ve ro ve rg. ook Nederland te co in Popcentrum 013 in Tilbu cis an Fr blo Pa n va ow sh i. juni de stand-up ee shows op de zender: 20 jun tw ijl st e iek un n zij n aa en Om alvast te wenn alleen bezig met comedyComedy Central houdt zich niet steren in het Nederlandse series, maar wil ook specifiek inve was tot dusverre slechts te d-up Stan at. stand-up comedyklima zaaltjes. Op 30 juni kunnen bewonderen in kleine en gezellige ‘grootser’ genieten van keer te eers de liefhebbers echter voor geeft kaarten weg voor dit Pablo Francisco. Comedy Central and op vrijdag 20 juni afga voor aan exclusieve optreden. Hier ‘Ouch!’. twee shows: ‘Bits and Pieces’ en

gevoel ‘Vrouwen hebben absolúut eg.’ voor humor. Alleen niet geno boy introduceert Pablo FranMet bovenstaande quote uit de Play En dat ‘diggen’ we, vrouwen cisco zichzelf binnen Nederland. van de grootste talenten uit één is vinden het zelfs grappig! Pablo sprong naar Europa is nu ook gede stand-up comedy in de VS. De bekend te worden, maar met de maakt. Het kostte hem tien jaar om akkelijker, zeker internationaal. gem komst van internet wordt alles miljoenen wereldburgers bekeZijn YouTube-filmpjes worden door hij volle zalen in Europa. ken en doorgestuurd. Met gemak trekt gevoelige onderwerpen over pen grap t Pablo Francisco schroom ties van ‘filmtrailer’-stemmen. niet, maar is vooral bekend om zijn imita vergelijking met de ruwe stijl de ligt Mocht een hokje nodig zijn dan hand. Het gaat echter om de voor st mee het van Hans Teeuwen ret in Nederlandse zin. Onder stand-up en niet om traditioneel caba loos populair. Het is minder mate d-up volwassen mannen is stan el. Iedere man wil Pablo Frantheatraal en met momenten razendsn n bekend is: een vrouw valt mee cisco zijn. Waarom? Omdat het alge lachen maakt! het aan haar die uiteindelijk voor een man

ncisco a r F o Pabl Op vrijdag 20 juni zendt Comedy Central twee shows uit van Pablo Francisco: 20.25 Comedy Central Presents: Pablo Francisco – Bits and Pieces 21.30 Comedy Central Presents: Pablo Francisco – Ouch!

8


9


Nickelodeon

verwelkomt

d n a B rs e th ro B d ke a N e h T & y rl a iC l, o Puppy Patr van Nickelodeon getrakteerd op drie gloednieuwe series. Puppy In de maanden april, mei en juni worden de kijkers vol spanning, sensatie, Patrol, iCarly en The Naked Brothers Band zien het licht op de zender. Live action isboorde humor en de belevenissen van de hoofdrolspelers. Dat is wat de kids willen en dat dús wat de kids krijgen.

The Naked Brother Band

ion-serie The Naked Bro Sinds april is de live act e uw nie e dez In kelodeon. thers Band te zien bij Nic d. De prille rockband gevolg nog een rdt wo ie ser mas, Tho , vid x, Rosalina, Da kijker ziet wat Nat, Ale en led De n. eve bel d’ en ‘Da Qaasim, Cooper, Jesse jaar oud. tien er eve ong al ma van de band zijn alle n ze. e leeftijd horen, beleve De perikelen die bij dez Alex. er mm dru en t Na ger Hoofdrolspelers zijn zan en er akt totaal afwijkend kar Twee broers met een ‘lei de ze zijn n me ppen. Sa verschillende eigenscha ders’ van de band.

iCarly

Carly Shay (Miranda Cosgrove) is een 13-jarig meisje dat per ongeluk een ster wordt. Als een lerares haar de leiding geeft over de talentenshow op school, pakt ze samen met haar vriendin Samantha en vriend Freddy alles op. Freddy, die smoorverliefd is op Carly, publiceert het op een webcast op internet. Daarmee begint het grote succes waaruit iCarly is geboren. In Amerika groeide de show uit tot een enorme hit. In plaats van de geplande dertien afleveringen werd de order snel verhoogd naar 40 afleveringen. Nickelodeon heeft opnieuw een ‘topper’ binnengehaald.

10

Puppy Patrol

vanaf juni te zien De nieuwe serie Puppy Patrol is Nederlandse een is l Patro y bij Nickelodeon. Pupp aal vertelt verh het die d jeug de voor dramaserie ectievelijk resp n, van Mark en Tessa Bouwma van deze rs oude De oud. jaar lf tien en twaa , waar tieners hebben een dierenpension aan ntje stee hun g graa Mark en Tessa een en hebb zus en r Broe . agen bijdr en l, evoe idsg groot verantwoordelijkhe ld were de uit cht onre alle vinden dat te verbannen moet worden. Om dit doel uit en hond de met en bereiken strijden ze sam slechte bedoehet pension tegen alle mensen met nden soms nvrie diere de nden bela door Hier lingen. , Tessa én Mark aan het in benarde situaties en is n. viere zege laten te t rech het hun honden, om


Nickelodeon

11


Nickelodeon

! k c i N t e m t Fi

13,5% van de meisjes tussen is d lan der Ne In ht. wic rge ove t me pen kam en der kin er Steeds me afgelopen jaren de zijn es tag cen per e Dez . 7% 16, dat is s gen jon de bij , de 4 en 15 jaar te dik sterk gestegen en daarom is actie vereist! Nickelodeon: Patrick Alders, General Manager wereld van vings bele de in j ‘Als bet okken parti wij zijn eren kind bij uitstek geschikt om onderwerpen die met kinderen te maken hebben aan te kaarten. Wij kunnen ons inzetten om lichaamsbeweging te laten zien als een sociale en leuke bezigheid en natuurlijk ook voordeze visie wat Nu is het moment aangebroken om lichting geven over rvade zome nadrukkelijker te communiceren. Na gezonde en ongezonde a’s ramm prog kantie geeft Nickelodeon al deze voeding. Niet op een r een nieuwe, een gezicht met ‘Fit met Nick’. Doo belerende, maar op een kind l zowe overkoepelende vormgeving is voor vermakelijke manier die der duidelijk als ouder en ook voor de adverteer bij kinderen ook echt en. uitgezond wanneer deze programma’s worden aanslaat. Wij kiezen er in hoog leven nd Voor adverteerders die een gezo bewust voor om geen Nick een mooie het vaandel hebben staan, is Fit met onderdeel te willen zijn van de aan n municere manier om hun boodschap te com het probleem, maar deel uit doelgroep in een passende context. te maken van de oplossing.’

acht aan Nickelodeon besteedt al jaren aand nder erze kind de t zend Zo n. leve nd gezo eeldag, atsp Stra e onal programma’s uit als: Nati , Hap Dag De …, Bij p Stoe de Super Nick op p, Ola Jum Nick Ontbijt Piet, Sportlets, DanceHall, dow. Sha nie Sjon en rt Zwa Waterspelen, Nick op rieerd geva een t staa ma’s ram prog In al deze e balans tussen leven centraal. Kortom, een goed zond eten. onge en nd gezo en, bewegen en relax om eren kind Ook stimuleren de programma’s t staa Nick om: Kort en. binnen én buiten te spel mix! nde voor een gezo

‘ Uit recent onderzoek blijkt dat positieve communicatie

over bewegen en gezonde voeding effec kinderen. Vandaar dat Nickelodeon erv t heeft op juist dát in te zetten waar ze goed in zijoor heeft gekozen van kinderen. Zo kunnen onderwerpen n: het vermaken en gezonde voeding op een voor kinde als beweging en daardoor ook effectieve wijze benaderen vermakelijke rd worden.

12

De ouders van kinderen in de leeftijd van 4-14 jaar vinden buitenspelen belangrijk. 29% van de ouders tzeer echter dat hun kind te weinig buiten vind Volgens de ouders komt datspeevoorlt.al door : - tv / computer (53%) - geen kinderen in de buurt om mee te spelen (22%) - onveilige verkeerssituatie (18 %) Een kwart van de autochtone buitenspelende kinderen speelt uitsluit en met andere autochtone kind end. sam Allochtone kinderen zijn juist beter geïneren eerd. Maar 9% speelt alleen met tegr kinderen van eigen afkomst, zo zeggen de oud ers. 38 % van de jongeren van 9 t/m 14 jaar eet elke dag een stuk fruit. De belangrijkste rede n waarom jongeren het niet eten het niet lekker vinden (34%).isEenomdgrotat ze meerderheid van de jongeren (81%) vinde dat zij thuis gezond te eten krijgt. t


Van af hun zesde en kinderen met el kaar contact via internekom d hun 8e willen ze ingraag een stukje internet t.voorRonzich . On line communities die zich richten opzelf de doelgroep 8-15 jaar zijn zeer pop een goede manier om jongeren te bereikenulaenirteenbetr ekken bij merken.

De ultieme bubble

pagne wordt overal en altijd kan bereiken. De cam oproepen, en s rcial mme tv-co ondersteund door advereon, elod online aandacht op de site van Nick zowel in eid ezigh aanw en tenties in Nick Magazine tie loca op kids r (waa ck ertru Sup de SuperNick en les bubb rlijk lette filmpjes kunnen maken en ook

enwerkingsverNickelodeon is een uitgebreid sam en vraagt kids us blicio Bub met n egaa aang band .mybubble.nl www Via le. naar hun ultieme bubb gedachtes hun met aden uplo jes filmp kunnen kids tofste, Het ol. over vriendschap, vakantie en scho a’s Noki twee wint je filmp grappigste of knapste e vriend best haar of zijn aar winn de t 7373 zoda

kunnen blazen).

Lezen stimuleren Nickelodeon en ABN AMRO wille n dit jaar extra aandacht vragen voor de Nederlan dse KinderJury: een prijs voor het beste Nederlandse kinderboek. Nickelodeon riep kids op om te stem men en ook om zich op te geven voor de Senaat. De Senaat is de spreekbuis voor de kinderen in Nederland. Zij lezen de Top 5 van boeken waar het meest op is gestemd en leggen in een juryrappo rt uit waarom deze boeken zo goed zijn. In het programma SuperNick worden de kids enthousi ast gemaakt door het spel boekenstapelen en de boekenquiz. Verder zorgden buttons en bann ers op www. nickelodeon.nl voor traffic naar www .kinderjury.nl. Het uiteindelijke doel is natuurlijk een positieve bijdrage leveren aan de stimulering van lezen bij kinderen, waar ABN AMRO zich vanu it haar maatschappelijke betrokkenheid als hoof dsponsor van de Nederlandse Kinderjury voor inzet .

Nickelodeon

Swingen met Nadat Capri-Sonne eerder het programma Dancehall en Nick Jump sponsorde, bouwt het merk consistent voort op het Dansen en Bewegen-thema uit 2007. De fabrikant van de populaire vruchtendrankjes is dit jaar hoofdsponsor van de Nickelodeon SuperTruck, die van maart t/m december weer door Nederland en België rijdt. De SuperTruck is een grote vrachtwagen die wordt omgetoverd tot een speelparadijs. Waar de SuperTruck staat is het altijd feest! Een middag bewegen en spelen. Dankzij Carpri-Sonne

kunnen kids mee dansen met hun favoriete clips. In de speciale Capri-Sonne-hoek krijgen kinderen natuurlijk een zakje Capri-Sonne en kunnen zij computerspelletjes spelen. Capri-Sonne treedt direct in contact met de doelgroep via branding op de truck, een Nicksclusive, een advertentie in het Nickelodeon-magazine, promo’s, billboards, online microsite en display advertising. Daarnaast is er in de zomer een brand experience event met de SuperTruck en de door Capri-Sonne mede gelanceerde act: DJ Nicky!

Mystery knikkers tie van vorig PLUS heeft de succesvolle knikkerac keer geënt deze jaar herhaald. De campagne was Bij besteis. Anub Huis Het op de populaire serie PLUS een van en klant en kreg euro 10,ding van en ook virtueel Mystery Knikker cadeau. Kids kond PLUS. Dat dit van e gam e onlin de knikkeren via

ekcijfers. Na een succes was, bleek wel uit de bezo 00 unieke 25.0 dan r mee al en hadd één weekend n was weke twee gamers het spel gespeeld en na van liep actie De 00. 70.0 tot dit aantal gestegen mei. 10 tot rt 25 maa

Lekker spetteren tweede keer de Dit jaar organiseert OLA voor de door heel het n bade zwem In  . elen ersp OLA Wat spetterende aan land kunnen kinderen meedoen Olympische de aan zijn rd latee spellen die gere de Raket Race en, Turn ter Twis aan k Den len. Spe www.olawaen Hink Stap Plons. Via de website voor de ven opge zich kids en kunn terspelen.nl kids waar e gam e evenementen. Ook is er een onlin er Verd en. spel en kunn and alleen en in teamverb WaterOLA de aan acht aand ck erNi Sup besteedt el in het teken spelen: drie woensdagen staan gehe van de Spelen.

13


Nickelodeon

Dansen en meezingen met erland taat nergens anders ter wereld. Maar hier in Ned

eren, dat is écht nieuw. Dat bes : Nick Een muziekzender uitsluitend voor kind . Een non-stop muziekzender voor kidseige ren toe e voll op n deo kelo Nic van id iliel fam n le zika draait sinds een klein jaar het mu kelodeon heeft ook dansprogramma’s als Nick Jump en Dance Hall, en zelfs een nag Hits. En daar houdt het niet bij op, Nic eegredenen achter deze initiatieven zijn Laura, Head of TAM, en Patrick, General Ma er kinder dj. Dat is DJ Nicky. Over de bew Ze werden natuurlijk niet zomaar bedacht door deze twee volwassen kinderen. Nickelodeon North, het helemaal eens.

Laura Vogelsang

Leeftijd: 35 jaar. Is als volwassene: vrolijke optimistische levensgenieter, met natuurlijk ook een dark side. Favoriete cd: ik heb niet één favoriete cd, maar een heleboel. Elke week komt er wel weer eentje bij… Al een tijdje favoriet is een mix-cd van DJ Mass die ik helemaal grijsdraai in de auto. Hij mixt oude soul, reggae, r&b, funk, jazz, nu-soul, alles door elkaar heen. Overige huidige favorieten: de nieuwe van Snoop Dogg (vooral dat nummer dat Prince geproduceerd heeft), The Raconteurs, Portishead, Nicole Atkins en zo kan ik nog wel even doorgaan… Was als kind: wat rustiger, ook vrolijk maar wel wat serieus. Ik las veel en luisterde naar muziek. Favoriete plaat als kind: de albums van Vitesse, Doe Maar, ‘Thriller’ van Michael Jackson en heel erg El Debarge. O ja, en Five Star. Verschil in muziekbeleving toen en nu: als kind focus je meer op hits die je mee kan zingen en als volwassene zoek je toch vaker iets meer verdieping in de muziek waar je naar luistert.

kinderen met muziek? g.’ Wat hebben brengt kinderen meteen in bewegin

Patrick: ‘Het te bek van en beginnen inderdaad gelijk ‘Ja,’ beaamt Laura, ‘ze worden er vrolij die liefde voor muziek al zichtbaar is. Al vroeg wegen. Het is leuk om te zien hoe ze te lan reageren ze op muziek, beginnen voordat baby’s kunnen communicere uitlaatklep, ze kunnen e goed een als zien ook het kan je chen en te bewegen. Maar dat met ties mee uiten. Kleine kinderen doen vaak zich ermee uitdrukken of er hun emo het is hen Voor . kwijt in s ratie hun frust je vrolijke muziek, pubers kunnen er juist wie over iets zegt rt luiste ek waar je naar ook een identificatiemiddel, de muzi ’ . ones ringt van es succ bent. Dat is bijvoorbeeld het gie kwijt in ck aan, ‘kinderen kunnen hun ener ‘En, ook niet onbelangrijk,’ vult Patri gen!’ muziek, ze gaan ervan dansen en sprin

Patrick alders

Leeftijd: 35 jaar. Is als volwassene: Een energieke muziekluisterende reiziger. Favoriete cd: ‘Inside In/Inside Out’ van The Kooks. Was als kind: energieke ongehoorzame dromer. Favoriete plaat als kind: ‘Thriller’ van Michael Jackson. Verschil in muziekbeleving toen en nu: eigenlijk geen, het gaat om het effect dat muziek heeft op je gemoedstoestand.

ten? Nick Hits istealsstar geweest om eegredenepnvoor ren. Wat zijn deckbew kinde k ngrij bela zo ek muzi wie is er is geen groe

Volgens Patri de familie muziektv-kanaal. Nick Hits is binnen ‘Toch was er nog geen toegewijd zich 100% richt op dat al kana ektvmuzi te eers het d van MTV Networks wereldwij kinderen van 6 tot 12 jaar.’

rammeren van Nick Hits? bij het progtaalg rekening mee Waar hou isjesimp ebruik.’ grof of seks eld, gew el: geen

Patrick: ‘Dat Maar voor we ons helemaal aan de Kijkwijzer. ‘Ja,’ beaamt Laura, ‘natuurlijk houden leuk zijn, zo nog kan liedje Een d. beel ger op moet Nick Hits selecteren we juist wat stren Het zien. niet daar ‘m je kinderen zal maar als de clip niet geschikt is voor bijvoorbeeld niet zo op me lijkt r-rap gste Gan . rclip kinde vrolijk zijn en wel echt een Patrick. zijn plaats.’ ‘Of keiharde emorock,’ zegt

leuk vinden? nichtjes van 10 en 11 in de Hoe gaat het met Nick Hits?en Nick Hits in hun digitale tv-pakket. Op dit wat kinderen Hoe weet a,jenou ga jij maar eens wekelijks met mijn steeds meer huishoudens hebb al Patrick: ‘Hah ” auto zitten! Dan is het vrij duidelijk… mpo muHits is een zender met vrolijke upte Laura meer als de professional: ‘Nick lijks naar marktgegedage t naas daar kijkt ing ramm prog eigen ziek. Onze afdeling music onder de doelgroep. En ook via hun vens, verkoopresultaten en research ’ n. vinde leuk ent dit mom knowhow weten ze wat kinderen op

‘Kijk, aant oudens Nick Hits ontvangen en dat moment kunnen ‘n kleine miljoen huish mocht st rnaa ‘Daa ck. Patri zegt ’ l, esvo r succ aangroeit met de maand, dus dat is zeke elfjarige nichtje opdraven. Toen ik daar ik laatst als dj op een feestje van mijn zender ook niet af…’ de ging uur twee te eers De op. kwam, stond echter Nick Hits

n met Nick lijkt gelijk oprt.teIsgaa ing van muziek opbew oeg toev De toeval? dat ulee t’? stim g plaa egin der ‘kin e riet Wat is julliLaure afavo trouwens. Het een programmering die ook veel proook in Ik kids op! dol leert er stimu zijn eren ‘Nick ck. ‘Kind g. meteen heel stelli is dat geen toeval!’ roept Patri ,’ zegt ‘Mika nog niet pig. Want al kunnen kinderen soms ’ is vrolijk en positief. En het is heel grap i-sy… ea-h it take x, ‘Rela n: heel goed zinge echt Engels spreken, ze kunnen Mika de klassieker ‘Ik voel me d jeug mijn uit En ! urlijk natu Kus En voor Patrick: ‘Alles van de Rat’!’ zo verdomd alleen’ uit de film ‘Ciske

14

‘Nee, natuurlijk eldag, Subijvoorbeeld de Nationale Straatspe gramma’s om te bewegen. Neem of de samenwerking met Jump Nick l, eHal Danc tlets, Spor perNick op de Stoep Bij, al andere enkort zullen deze en nog een aant de Grote Club Actie et cetera. Binn red.)’ , na… pagi (zie Nick met Fit n: ) valle activiteiten onder één naam (propositie


Nickelodeon

Nederlandse kids en jongeren houd

en van muziek! De helft van de Nederlandse kids van 6-11 jaar luistert minimaal één keer per week muziek! Naarmate ze ouder worden, wordt dat percentage groter en bereikt een top in de leeftijdscat egorie 15-19 jaar.

ckzitty? iserDrecJhtoNi Wie dj van Nickelor en: ‘DJ Nicky is de voo p t ig ra gaa

Lau echt waanzinn akt stoere platen en kan deon. Hij is 19 jaar, ma de Nickelodehij ngt bre e danseressen dansen. Samen met twe nt bij. Al heel ce-moves van het mome on-kijkers de hotste dan olgd op de gev n sse sen. Hij heeft dansle jong was hij gek op dan sterdam. Am in s rtha Ma ia Luc ademie van gerenommeerde dansac r R&B, naa ral ook veel naar muziek. Voo En natuurlijk luisterde hij hij nog d von n aie dra s . Maar zelf plaatje techno, house en hiphop van dansen atie bin com die or Do te dj’en. leuker en dus begon hij dj van de zender hem gevraagd de vaste we ben heb n aie dra en ber 2007 is hij em dec In r! hij wel oren naa te worden. En daar had p, waar hij de jkse programma Nick Jum begonnen in het wekeli moves leerde.’ kijkers de nieuwste jump

ar succesverhalen over Kun je een pa DJ Nicky vertellen? nen in de charts DJ Nicky kwam direct bin

‘De eerste single van s op 1. Zijn video ad-lijst van de FR S zelf en stond in de downlo s. Hij stond toen Nickelodeon en Nick Hit werd veel gedraaid op single ‘Tijd om ede twe Kids Top 20. Zijn ook een paar weken in de professioneel ook dus is ky Nic acht. DJ te Feesten’ is net uitgebr ng Queen. nci Da achtergronddanser bij danser en deed mee als eren in het kind ge jon alle men, begonnen Toen de finalisten opkwa maar… zelf listen juichen. Niet voor de fina publiek heel erg luid te Laura. telt ver d!’ ron den op de achterg omdat ze DJ Nicky herken s filmang onl dat en tell ver te ook leuk om nd‘En voor ik het vergeet: sou de gd raa rks DJ Nicky heeft gev in juli maatschappij Dreamwo in die da Pan Fu g uwe tekenfilm Kun track te maken bij de nie de bioscoop komt!’

en jen zich verbind mmerciële pakrtiHit ? Hoe kunnen co ky Nic DJ en als Nic s Roadshow tot pre aan muziekprojecnieten ‘van , rick ren,’ zegt Pat

‘O, echt op allerlei ma is tussen de er maar een goede match mium, alles is mogelijk als ’ r. merciële partne Nickelodeon-act en de com

15


Interview

De afdeling Brand Strate gy & Services van MTV Networks speelt een bel ang rijke rol in de portfo- Waarom wordt er zoveel onderzoek gedaan? liostrategie van MTV Ne tw ork s. De directie en de ‘Omdat juist in het jongerensegment dingen steeds verander verschillende merken van en. Trends gaan MT V Networks worden veel korter mee. Om jongeren te begrijpen moet je de op strategisch niveau gea ving er aan de pols blijven dvi seerd. Dat wordt ge- houden. En we merken dat dit loont. Hier daan door het genereren door blijven we dicht bij onze doel en ver tal groeen van pen en con onze teninzichten. Zo heeft sumenadverteerders voelen dat. Doo bijvoorbeeld een dikkeBrand Strategy & Services volledig de plank misslaat. Door een goed r alle insights is de kans klein dat je vinger in de pap bij het e aansluiting met je doelgroep bere ik samenstellen van de uitzen je niet alleen de massa (kwantite it), maar creëer je ook meer loyaliteit dschemas ’ . (kwaliteit).’ Op wat voor manier wordt Jasper Ordelman, Head of Bran het onderzoek d Strategy & Services is in juni alwe er vier jaar uitgevoerd? werkzaam bij MTV Networks.

Hij kwam binnen als ‘kijkcijfernerd’ met een wiskundige achtergrond. Na zijn stud ie Econometrie aan de UvA beg on hij in de financiële wereld. Twee jaar later kwam hij na één jaar London en een wereldreis bij de researchafdeling van ZenithOptimedia terecht. Al snel maakte hij de switch naar MTV. Nu, 32 lentes jong, woont hij alweer 14 jaar in Amsterdam. In 2004 is hij stiekem getrouwd met Dominique en deze zomer verwacht en zij hun tweede kind.

Er worden kijkcijferanaly ses gemaakt door jullie. Kun je vertellen wat daarv an het nut is?

‘Door goede kijkcijferanalyses herk en je het kijkgedrag van je doelgroe p. Hier spelen we met onze uitzendschem a’s op in, waardoor onze zenders weer beter bekeken worden. Een kwestie van optimaliseren.’

Wat is de rol van MTV Ne tworks op het gebied van onderzoek?

‘MTV Networks is met haar merk en al jaren vooraanstaand binnen het kids- en jongerenentertainment. Om sterk entertainment te blijven brengen, is expertise binnen die werelden noodzakelijk. Die expertise behouden we doo r onderzoek prioriteit te geven. Wat we voor hebben op onderzoeksbureaus is dat zij onderzoek verkopen en dat dat bij hen het doel is. Terwijl onderzoek bij ons een middel is met als doel onze producten te verbeteren. Een directe impleme ntatie dus.’

MTV Networks noemt hzelf Kids en Jo expert en sinds de komzic renst van Comedy Centrnge al ook Humor-expert. Waarom kun nen wij dit claimen? ‘Omdat research een heel

belangrijke rol speelt binnen onze organisatie, zowel lokaal als internationaal. Wij beg innen altijd vanuit de doelgroep en consumer insights staan aan de basis van alles wat we maken. Door veel eigen studies naar onze doelgroepen zitten we bovenop alle ontwikkelingen. Daa rom mogen we ons best expert noemen.’

16

‘Internationaal hebben we om het jaar een grootschalige studie. Hier bij maken we gebruik van focusgroepen en online vragenlijsten. In Nederlan d hebben we ons eigen Switch On-panel in samenwerking met onderzoeksb ureau YoungVotes. Binnen deze groep zette n we regelmatig online onderzo eken uit. Deze onderzoeken zijn erg betrouwbaar omdat de aantallen altijd groot genoeg zijn (300-600) en de steekproef repr esentatief is. Daarvoor hebben we immers een gespecialiseerd onderzoeksb ureau. Daarnaast pre-testen we regelmatig nieuwe concepten, websites en formats onder kleine groepen.’

Wat is de toegevoegde wa arde van zoveel onderzoek voor de klante n van MTV Networks? ‘Allereerst dat bij elk conc

ept en format goed gekeken is naar de randvoorwaarden in de vorm van consumer insights. Research staat aan de basis van de strategie, dus over alles is goed nagedacht. Creativiteit volgt nada t de kaders zichtbaar zijn gemaakt. Dat is de basis voor succes. Ten tweede wille n we graag samen met de adverteerder kijke n naar een goede Return On Inve stment. Dat doen we door vooraf mee te denk en en achteraf goed te evalueren. ’

In hoeverre ben je dan ook een tre

ndwatcher? ‘We zijn meer een vertaler van tren ds dan trendwatcher. We voorspel len niet, maar pikken juist op wat er leeft en gebruiken deze kennis voor de juiste strategie en advisering.’ Welke trend heeft het kom ende jaar kans van slagen denk je en welke nie t?

‘Weinig grote opvallendheden. Branded widgets gaan nog grot er worden, entertainment-producten moeten vooral ‘gratis en transparant’ zijn en daarnaast blijft personalisatie van eigendom erg belangrijk.


Interview

obiel internet onder jongeren zal zo’n vaart niet lopen als iedereen verwacht. Iedere jongere heeft thuis een eigen paleis met een veelvoud aan schermen zoals tv en pc, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Japan. Daarnaast zijn de kosten momenteel niet duidelijk of simpelweg te hoog. Het echte surfen via je mobiel zal daarom nauwelijks van de grond komen. Wel zal er meer gesnackt worden via de mobiel, zoals bijvoorbeeld het uploaden van leuke filmpjes of muziekvideo’s.’

17


TMF

ids start dancing, stop a Aids is nog steeds een taboe. Miljarden mensen op de wereld doen net alsof de ziekte niet bestaat. Ze praten er niet over en ze lezen er niet over. Toch hebben 33,2 miljoen mensen op de wereld aids of hiv, het virus dat aids veroorzaakt. En elke dag raken er 7200 mensen geïnfecteerd. Om dit aantal terug te dringen is voorlichting en bewustmaking essentieel. Daarom staat TMF in 2008 in het teken van Dance4Life, de internationale organisatie die samen met jongeren in actie komt om de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen. Van alle mensen die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft jonger dan 25 jaar. De meeste van hen worden niet ouder dan 35 jaar. Dance4Life inspireert jongeren om in actie te komen en hiervoor is TMF natuurlijk de ideale partner. ‘Wij zijn trots dat we kunnen samenwerken met een van de grootste jongerenmedia in Nederland,’ aldus Dennis Karpes, oprichter van Dance4Life. Dans als universele taal Jongeren worden gestimuleerd om zelf actief aan de slag te gaan (onder andere door geld in te zamelen) en ook om de taboes rond de ziekte te verbreken. Dans speelt hierin een belangrijke rol. In de ogen van Dance4Life staat dans voor positieve energie, dynamiek, actie en gezondheid. Het is een ‘taal’ die jongeren wereldwijd spreken.

de feiten:

Aantal mensen met hiv in 2007: 33,2 miljoen 30,8 miljoen Volwassenen: 2,5 miljoen jaar: 15 r Kinderen onde Nieuwe hiv-infecties in 2007: 2,5 miljoen 2,1 miljoen Volwassenen: 420.000 jaar: Kinderen onder 15 Aidsdoden in 2007: 2,1 miljoen 1,7 miljoen Volwassenen: 330.000 Kinderen onder 15 jaar: Cijfers: december 2007, UNAIDS (www.unaids.org)

18 18

Partnership Dance4Life en TMF Het is niet de eerste keer dat Dance4Life en TMF samenwerken. In 2006 deed TMF live verslag van het Dance4Lifeevenement in het Gelredome en op 16 oktober 2007 stond een uitzending van Reaction geheel in het teken van Dance4Life. Dit jaar is het hoogtepunt op 29 november 2008, de zaterdag voor Wereld Aids Dag. Jongeren over de hele wereld staan die DAG met elkaar in verbinding en dansen gezamenlijk om een zo krachtig mogelijk statement te maken. Head of MTV & TMF, Menno Wagenaar: ‘TMF wil samen met Dance4Life jongeren bewustmaken van de wereldwijde aids-problematiek en hen aanzetten hier iets aan te doen. Als jongerenmedium zijn wij verplicht de problemen in de wereld te onderkennen en bespreekbaar te maken.’ Dance4Life is het enige social awarenessproject waar TMF zich in 2008 aan verbindt. Nikkie Vanaf april is TMF-vj Nikkie Plessen officieel ambassadeur van Dance4Life. Nikkie voegt zich bij de al bestaande lijst Dance4Life ambassadeurs, onder wie Tiësto, The Partysquad, Don Diablo en Benjamin Bates.

oolgaande Vrijwilligerswerk onder sch07) 20 es, jongeren (Young Vot willigerswerk, 10% de schoolgaande jongeren aan vrij eren dat In Nederland doet 3% vaneid willigerswerk. Het aantal jong 07. 20 verricht zowel betaalde arb egenalsvanvrij6% in % 3 1 r naa in 2006 vrijwilligerswerk doet is gestmeer vrijwilligerswerk. Het meeste vrijwilligersHoo gopgeleide jongeren doen eren in de leeftijd van 17-19 jaar en 25-29 werk wordt gedaan door jong19%. jaar, respectievelijk 16% en


Nivea Kamerdansen.nl

logo op wit

Dansen op een danssc hool of Eén op de tien jongeren van 6-elde19rsjaar(Qrius jongeren, 2007) per week op een danssc hool. De meestedanst minimaal één keer en 20-24 jaar dansen minimaal één keejongeren van 15-19 jaar deur (respectievelijk 14% en 12%). r per week buiten de

Let’s dance!

User generated content speelt een steeds grotere rol in de mediawereld. Ook jongeren willen steeds meer zelf de inhoud van hun websites en televisieprogramma’s produceren. Met de actie Kamerdansen (van 8 april t/m 20 mei) speelden Nivea Visage Young en TMF perfect op deze ontwikkeling in. Samen ontwikkelden ze een ‘oproep’ waarin meiden tussen de 13 en 19 jaar werden aangespoord om hun dance moves te uploaden via www.tmf.nl/kamerdansen. Niet alleen TMF zond deze oproepcromo’s uit – ze waren ook te zien bij MTV, Comedy Central en Nickelodeon.

De deelnemers maakten kans op een avondje stappen met VJ Nikkie, maar eerst werden ze flink onder handen genomen door een professionele stylist en visagist. De opnames hiervan werden uitgezonden op TMF in het programma Reaction. Daar werd ook de winnaar van de komende week bekendgemaakt. De winnende meiden ontvingen bovendien een Nivea Visage Young-pakket. ‘Het doel was om een grotere emotionele binding te krijgen met onze jongere doelgroep. Hiervoor wilden we inspelen op een actueel onderwerp en dat is dansen. Dankzij de actie met TMF leggen jongeren een positieve associatie met Nivea en dat straalt af op ons merk,’ aldus Christel Hendriks, mediamanager Nivea. Wat haar betreft is de actie nu al een groot succes.

19


TMF

Vitamine G

ren, 2007) Het bereik van games (Qriusvanjonge is de ‘Sims’ de meest Onder kinderen en jongeren doet6-2het4 jaar in de groep 6-14 goed ycoon T Zoo populaire game. van 6-19 jaar en roep ijdsg leeft jaar, Fifa onder een iets bredrenere van 12 jaar en oude r. Runescape is jonge r onde Need for Speed 12-14 jaar. groep de in ent populair in een heel specifiek segm

Online gaming verovert de wereld en nu is ook Nederland aan de beurt! Voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis is een televisiezender verbonden aan een gamesportal. Welke zender zou dat nu weer zijn? Uiteraard: het is TMF! Fuse sprak met de oprichters van United Games, Marijn Harinck en Paul de Groot, over tmfgames.nl en de toekomst van online games.

Waarom zijn online games zo populair?

Waar moet een goede game aan voldoen?

Marijn: ‘De kwaliteit wordt steeds beter. Vroeger konden alleen maar hele simpele spelletjes online gespeeld worden door de beperkte bandbreedte. Nu die breedte enorm is toegenomen, kan er grafisch gezien veel meer. Tja, en waarom zou je naar de winkel gaan en een spel kopen als je het ook gratis op internet kunt spelen?’

Marijn: ‘Allereerst moet er een goede gameplay zijn. Dus een spel met een echte uitdaging. Daarnaast moet je kunnen bouwen aan een karakter, zodat je je elke keer verder kunt ontwikkelen in een spel.’

Leg eens uit waarom deze games zo populair zijn onder jongeren? Paul: ‘Jongeren willen deel uitmaken van een groep en soms meerdere groepen. Online gaming communities zijn hier heel geschikt voor. Door gaming leren ze ook wat samenwerken is. Een laatste, niet te onderschatten punt is dat gamen voor jongeren een soort ‘escape’ is. Ze kunnen tijdelijk vluchten uit hun dagelijkse leven en dan een spel spelen met hun eigen ‘game-identiteit’. Op het internet doen ze zich vaak heel anders voor dan ze in werkelijkheid zijn, bijvoorbeeld heel stoer in plaats van slap of juist andersom

20

Wat is zo bijzonder aan TMFgames.nl? Paul: ‘Voor de eerste keer bindt een Nederlandse televisiezender zich aan een gamesportal. Wij zijn ervan overtuigd dat we hierdoor een veel breder publiek gaan trekken dat nu nog niet aan het online gamen is. Tot dusverre is er bijna alleen over online games gecommuniceerd via internet.’

Wat is momenteel de populairste game op TMFgames.nl? Marijn: ‘Bij Fight of Ages en Seafight zien we de meeste groei. Tevens doet Taatu, een muziekcommunity, het veel beter dan we in eerste instantie hadden ingeschat.’

Hoe gaat online gaming zich ontwikkelen de komende jaren? Paul: ‘Het gaat nóg groter groeien. De games worden grafisch weer sterker en de techniek wordt steeds verder ontwikkeld. Op een gegeven moment zal pcgamen, dus gamen via gekochte spellen op cd, helemaal verdwijnen. Want, zoals we al zeiden: waarom zou je betalen voor iets dat je gemakkelijk online kunt vinden voor niets.’


TMF

Over TMFgames.nl

Enkele spellen op TMFgames.nl zijn:

In mei lanceerde TMF de nieuwe portal vol award winning games: TMFgames.nl. In deze portal zijn games van allerlei genres te vinden: sports, action, strategy, RGB en meer. Van ieder genre zijn de beste games speciaal door TMF geselecteerd en samengebracht in deze portal. En deze topgames zijn nog gratis te spelen ook. Bovendien kennen de meeste games een ranking-systeem waarin de beste speler van de maand een prijs kan winnen van €10.000,-.

- Dark Orbit: een realtime shooter, nieuwe generatie. Missie voor de speler is het veroveren van het heelal. - Seafight: de strijd om een ander territorium. Als piraat maak je de oceaan onveilig. - Fight of Ages: een magiespel waarin ridders, magiërs en andere krijgers de strijd aangaan om hun bijdrage te leveren aan een groot en sterk imperium.

- Space Invasion: het veroveren van planeten staat centraal. Jij bent de leider van het commando en jij moet het waarmaken! Daarbij worden veel grote en strategische oorlogen gevoerd tussen de spelers.

- Actionleague: een beetje sportfanaat krijgt hier de mogelijkheid in de huid te kruipen van een voetballer, basketballer of ijshockeyer.

- En ten slotte is natuurlijk ook het grootste online maffiaspel te vinden in de TMFgames-portal: Mobstar: de ijzersterke game waarin duizenden spelers je voorgingen in de rol van internationale topcrimineel.

TMFgames.nl bevat nu al negen spellen. Een aantal daarvan staat exclusief op onze portal. Op korte termijn komen er in ieder geval nog twee spellen bij, aldus de heren van United Games. Alle games zijn multiplayer games en speciaal gericht op de doelgroep van TMF: jongeren dus, tussen de 16 en 24 jaar.

Online games onderzocht Eind 2007 onderzochten Microsoft, Universal Media en MTV Networks de redenen waarom jongeren tussen de 16 en 19 jaar online games spelen. Dit zijn hun antwoorden:

TMFgames.nl is een samenwerking tussen United Games en MTV Networks Benelux. Sinds mei wordt TMFgames.nl aangejaagd met een tv- en online campagne via de kanalen van MTV Networks. MTV Networks in Duitsland heeft onlangs eenzelfde portal gelanceerd op MTV.de. Daarop zijn nu al 60.000 actieve spelers te vinden. Vanwege het succes is een tweede portal gelanceerd op VIVA.de.

- - -

Ze hebben niets anders te doen. Ze zoeken een uitdaging. Online iemand verslaan is aantrekkelijk. Nog leuker is het om een topscore neer te zetten. Ze zoeken sociale contacten. Anderen ontmoeten, uiteraard online en via de chatfunctie, is de dope van de forced health generation!

Socia l gaming en free to es worden steeds populairder. Bij het ‘free toplayplaygam ’ mod speel je gratis, maar moet je ‘in gam uitgaveseldoen om levels of upgraden te unlocken.e’-Socia l gam ing is een combinatie van sociaal netwerken en online gam en.

Volgens het onderzoek voldoet een goed en aantrekkelijk spel aan de volgende eisen: In 2003 richtten Marijn Harinck en Paul de Groot samen United Games op. Vanuit een zolderbedrijfje dat per toeval ontstond, veranderde United Games in een volwassen software-uitgever met meer dan 100 man personeel. United Games produceert hun games zelf. Ook is het bedrijf licentiehouder van bestaande populaire games.

De moeilijkheidsgraad: winnen moet haalbaar zijn. Tegelijkertijd moet het spel een uitdaging blijven. De lengte: de spanningsboog van jongeren is kort. Tien minuten goed gamen is meestal het maximum, korter mag zeker. De scores: jongeren willen presteren, daarom moeten de scores bijgehouden worden. De ondervraagden vinden het niet alleen een thrill om zichzelf te overtreffen, maar sturen ook graag anderen het virtuele bos in. De kleuren: die zijn vooral belangrijk voor de jongedames op het wereldwijde web. Meisjes vinden verrassende, kleurrijke graphics belangrijker dan jongens.

21


MTV

MTV & Meubel Stukken sluiten af met creatief stadsfestival

Valtifest Meubel Stukken en MTV slaan de handen ineen en sluiten op 6 september 2008 het festivalseizoen af met een excentriek stadsfestival. Valtifest 2008 wordt een ‘open air festival’ op het NDSM-terrein Amsterdam met veel muziek uit binnen- en buitenland. Van oude niet te missen rotten tot de meest vernieuwende dance en heel veel bandjes. Er is zelfs plek voor een ‘20 jaar housetent’. Een programmering die bij MTV en Meubel Stukken past. De line-up bestaat uit een combinatie van zowel dj’s als bands. Verder veel straatmode, heerlijk eten, kunst en vliegwerk en nog veel meer!

en opnieuw beter bezocht Popconcerten en dansavondten en dansavonden zijn in 17-10-2007 : Popconcer cht. Het gemiddelde bezoek bezo beter 2006 opnieuw met 11% ten opzichte van per concert in 2006 steeg ten opzichte van 2004. 26% met 2005 en zelfs Festival of evenementbezo ius, Jongeren 2007) Nederlandse jongeren zijn ekecht(Qr e festiv gers, van de kleintjes van 6-11 jaar bezoekt een kwart minialgan maa l één keer per jaar een festival of evenement. Daarna gaan de jonge ren steeds vaker naar een festival of evenement . Bijn a veert ig proc 12-14 jarigen gaat erop uit, helft van de 15-19entjarigvanen debezo ekt minstens één festival of evenedement onderneemt 60% deze activiteit. en van de 20-29 jarigen

22


MTV

Popconcertbezoek (Qrius, Jongeren 2007) Popconcerten bezoeken is echt voor de twintigers: 47% van de 20-24 jarigen en iets 58% de 25-29 jarigen bezoekt minimaal één keer per jaar eenvanconce In de jongere leeftijdsklassen worden deze percentages steedrt. s lager : 38% van de 15-19 jarigen en 23% de 12-14 jarigen bezo ekt minimaal één keer per jaar eenvanpopc oncert.

Joost van Bellen Joost van Bellen is oprichter van party-organisatie Meubel Stukken. Daarnaast is hij een prominente dj in Nederland. Hij stond aan de wieg van de housemuziek in Nederland. Joost is initiator van avonden als ‘Speedfreax’ en ‘RAUW’ alsook van traditionals als het ‘Oud Hollands Acid Feest’ (O.H.A.F.), ‘Fucques les Balles’, ‘Manifesto’ en ‘The Original Warehouse Acid Party’ (O.W.A.P.). FUSE sprak Joost van Bellen over het Valtifest, de samenwerking met MTV en zijn visie op het festivalwezen.

Waarom ben je ooit begonnen met het organiseren van eigen feestjes?

‘Dat zat er al vroeg in. Toen ik 6 jaar was gaf ik feestjes in de tuin en discoparty’s bij mijn ouders thuis. Veel later ging ik in Amsterdam studeren. Van studeren kwam destijds niet veel terecht. Ik ging zeven avonden per week uit. Met een stel begonnen we clubavonden te organiseren in een oud kraakpand. Gasten als Claw boys Claw, de Gun Club en Cramps waren daar toen kind aan huis. In de Roxy-tijd in 1987 ben ik zelf serieuzer begonnen met draaien naast het organiseren van avonden. Met 200 gulden aan budget werden clubavonden neergezet. Moet je voorstellen!’

Toen Meubel Stukken…?

‘Ja, Peter van der Meulen en ik waren ontevreden over de programmering in de Roxy. Toen heb ik samen met hem Meubel Stukken opgestart en begonnen we met het organiseren van Speedfreax-avonden.’

Nu een samenwerkingsverband met MTV om het stadsfestival Valtifest neer te zetten. Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? ‘We waren elkaar al een paar jaar aan het aankijken. Er werd regelmatig gesproken over plannen om een stadsfestival in Amsterdam te organiseren. Ons leek MTV een hele geschikte partner. Meubel Stukken heeft ondertussen een hele goede naam opgebouwd, maar is voor sponsoren misschien wel een vreemde eend in de bijt. Door A Merk met stempel MTV te verbinden aan Meubel Stukken wordt het voor sponsoren een makkelijkere stap om aan boord te komen. Daar komt ook nog bij dat MTV Networks op het NDSM-terrein gevestigd is waar Valtifest plaats zal vinden. Al die factoren samen maakt MTV voor ons de ideale partner. Opvallend is dat zowel MTV als Meubel Stukken er heel open minded zijn ingestapt. Beide partijen zijn extreem ontvankelijk voor elkaars wensen.’

Wat wordt de kracht van de combinatie Meubel Stukken en MTV?

‘Vorig jaar hebben we binnen twee maanden het 10 jaar Meubel Stukken Festival uit de grond geknald. Het was een enorm succes. Het publiek bestond grotendeels uit de wat rijpere creatieve geesten. We hopen door de samenwerking met MTV wat meer jonge creatieven aan te trekken naast het wat oudere publiek. Ons eigen Rauw-publiek gaan we nu ook bereiken omdat we eerder met onze communicatie beginnen voordat de jeugd zijn festivalpotje heeft verdeeld. Zo wordt het publiek een gezonde mix van vrije geesten.’

23


MTV

Waarom is het voor een bedrijf interessant om zijn naam te verbinden aan Valtifest?

‘Omdat ze daarmee een groep oude en jonge creatieven kunnen bereiken. Early adapters en trendsetters. Nergens anders vind je dit publiek bij elkaar. Als sponsor van Valtifest kun je in de top van deze pyramide zitten. Daarnaast is het een festival met groeipotentie en iets waar je als merk trots op kunt zijn.’

Waarom het NDSM-terrein?

‘Het is een mooi rauw en ruig terrein met historie. Vervallen gebouwen en omgeving met nieuw gecombineerd. Een inspirerende omgeving die eigenlijk tot het centrum van Amsterdam gerekend kan worden. Je neemt bij Amsterdam Centraal het pontje en tien minuten later ben je er al. Je zit dichtbij maar tegelijk heb je het gevoel op een uitje te gaan omdat je het water over gaat. We hebben daar in het verleden al veel meer succesvolle dingen gedaan met Meubel Stukken en dat is steeds goed bevallen. Onder andere ‘Fucques les Balles’ met Erwin Olaf, Club Filth en The Original Warehouse Acid Party (O.W.A.P.).’

Wat maakt Valtifest uniek?

‘De plek, de programmering, de gekte en creativiteit… en de nog nader te bepalen dresscode!’

Wat kunnen we muzikaal verwachten van Valtifest?

‘Er komt een MTV Brand New-tent met veel live muziek, een grote RAUW-tent, een Little Sexmachinetent, de OHAF/OWAP-tent

24

gefocussed op de begintijd van house met een flinke dosis ouwe rotten in het vak en Tienies Place. Verder vullen we het aan met van alles en nog wat, daar zijn we momenteel druk mee bezig.’

Ga je zelf ook weer?

‘Ja, natuurlijk. Ik ga zelf twee dj-sets draaien. Vorig jaar nam ik er zeven voor mijn rekening. Dat was eigenlijk wel een soort gimmick.’

Hoe ziet jouw ideale festivaldag als organisator eruit?

‘Lekker weer. Niet te warm, niet te koud. Genoeg publiek dat gezellig en uitbundig is. Iedereen heeft het naar zijn zin zowel backstage als frontstage. Over deze hele linie bestaat een wij-gevoel. Een gevoel dat iedereen die aanwezig is er echt bij hoort en onderdeel van het geheel is.’

Wat voor festivalklimaat heeft Nederland in vergelijking met andere landen?

‘Nederland is heel groot op dancegebied naast pop en rock. Daar zijn we ook erg goed en professioneel in geworden. In de VS komt het bijvoorbeeld nog wel eens voor dat er gaten in het podium zitten. Zoiets is in Nederland ondenkbaar. Verder kun je op festivalgebied in Nederland van alles wel wat vinden. Dat maakt Nederland uniek als festival-land.’

Van wie binnen je vakgebied ben je onder de indruk en waarom?

‘Sean Mclusky van het 1-2-3-4 Shordidge Music Festival. Dit festival vindt plaats in een achterstandswijk in Londen. Het is gratis. De bands en dj’s die er staan zijn alleen bekend van MySpace. Hier viert de undergroundsfeer hoogtij, het is chaotisch en alles is een beetje anti waardoor je de spirit of rock-’n-roll nog echt voelt. Die sfeer willen we ook bereiken met Valtifest. Andere leuke inspirerende festivals in het buitenland zijn Melt in Berlijn, Cochella in Palm Springs en Bestival in de UK.’

Favoriete muziek (Qrius, Jongeren 20 07) Wat zijn de favoriet muziek van jongeren van 12 jaar ene soooudrten er? Top 40/50/100-muziek 70% Neder landstalige pop 47% Dance 46% Rock 42% Gouwe Ouwe 41% Muzieksoorten als R&B, hiphop en rap vallen buiten de Top 5.

12-14 jarigen zijn meest muzikaal (Qrius, Jongeren 20 07) Een kwart van de 2-14 jarigen maakt min imaal één keer per week mu1ziek instrumenten, van de 15-19 jarigen is dit 15%met en de 12-14 jarigen 13%. De 12-14 jarigen n ook bovenaan bij het muziek maken met destaacom maken één op de tien vanputdeerjon(16gere%)n ,vandaarnaast jaar minimaal één r per week muzie 15-19 k met de computer. Tot slotkeezin 14 jarigen het meest van alle jongerengenvande61229 jaar. Binnen deze groep zingt één op det/m tien jongeren minimaal één keer per week. Hoe hebben festivals zich ontwikkeld de afgelopen jaren?

‘Er komen steeds meer en leuke en nieuwe festivals bij. Bijvoorbeeld Awakenings Festival en Welcome to the Future. Ik verwacht dat deze groeimarkt nog wel even zal doorzetten. Het is nou eenmaal zo dat mensen steeds minder uitgeven aan het kopen van muziek maar des te meer aan het kijken naar artiesten. Mensen blijven nu ook veel langer uitgaan. Vroeger was dat tot de leeftijd van 25 jaar. Momenteel wordt er boven de dertig ook nog volop uitgegaan en blijven ze uitgaan tot aan het bejaardentehuis .’

Wat is momenteel jouw favoriete muziek?

‘Fidget House, The Kills, The Eagles of Death Metal, Coco Rosie en LeLe.’

Wat staat er nog op jouw verlanglijstje om te doen met Meubel Stukken of daarnaast?

‘Ik wil graag ooit romans schrijven. Verder blijven knallen met Meubel Stukken, nog meer muziek maken met Richard Cameron onder de naam Cowgum en mijn bedrijf Star Studded Studio’s uitbreiden. Daarmee maken we muziek voor modeshows van grote en kleine kledingmerken. Tja, eigenlijk doe ik veel te veel.’


MTV

e voor 8x4 MTV ontwikkelt campagn nele cam’. MTV kreeg de opdracht een origi 8x4 heeft als payoff ‘Leave Your Mark the Ledthroof sion ‘Inva team kwam, zag en… pagne te ontwikkelen. Ons creatieve it. alite brut en durf op d seer concept, geba wies’ was het gevolg. Een origineel lampjes kun verbonden aan een magneet. Deze Ledthrowies zijn kleine Led-lampjes je je dat is van daar en. Het leuke je tegen metalen voorwerpen gooi en blijvend te beschadimark kunt achterlaten zonder voorwerp ige graffiti dus! Er zijn huld onsc als s zoiet gen of bevuilen. Net eerd. De acties in de filmpjes vier verschillende filmpjes geproduc oien van een Boeing met volgo em omvatten onder andere het stiek en eieren op een flatgekaas van n spele het en lichtjes of boter, weken lang viermaal per vier bouw. Deze MTV Chunks-filmpjes zijn er een cromo ontwikkeld is ks chun de lve dag op MTV te zien. Beha die de actie communiceert. van twee bussen 8x4-deodorant De actie houdt in dat je bij aankoop krijgt. Hier kun je dus op geheel bij het Kruidvat Ledthrowies kado . eigen wijze je mark mee achter laten sbrieven van TMF en MTV ingezet Ter ondersteuning worden de nieuw -sites. streamspots op alle MTV Networks en zijn de cromo’s terug te vinden als e toont wederom aan dat MTV NetHet ontwikkelen van deze campagn e! uitdagende en originele campagn works garant kan staan voor een

Wij zijn KOEL

Ben & Jerry’s Climate College bij

MTV

Ben & Jerry’s produceert al haar ijs klimaatneutraal. Dit houdt in dat ze de uitstoot van CO2 zo beperkt mogelijk houden. Samen met MTV willen zij jongeren duidelijk maken wat voor gevolgen deze klimaatverandering heeft voor de aarde. Ieder jaar wordt een jonge amb assadeur uitgekozen mee te doen aan The Climate Change College. MTV volg t hem momenteel tijdens zijn reis in Alaska. De nieuwe lichting klimaatambassadeu rs bestaat uit een selecte groep jong volwassenen (18-30 jaar) afkomstig uit acht Europese landen. Het doel van de ople iding is deze betrokken jonge mensen te inspireren in eigen land bedrijfsgerichte oplossing en voor klimaatverandering te ontwikkelen. D e campagne van de Nederlandse ambassadeur, Aart van Veller, is gericht op het advis eren van een twintigtal bedrijven op het NDSMterrein in Amsterdam. Het doel is klimaatneutraal te gaan onde rnemen. Daarnaast maakt Aart samen met MTV een reis naar Alaska om écht onderzoek te verrichten naar de gevolgen van klimaatverandering. MTV ondersteunt dit initiatief van Ben & Jerry’s om meer maatschappelijke betrokkenheid te tonen. De reis van Aart wordt uitgezonden in drie afleveringen. Daarnaast laat Aart in acht Chunks van MTV zien hoe hij bedrijven op het NDSM-te rrein CO2-vrij gaat maken.

25


Kijkcijfer News

In het eerste jaar uitgegroeid tot serieuze concurrent Het eerste jaar Comedy Central was een jaar van enorme groei. De zender werd vorig jaar op 30 april gelanceerd, en behaalde in de eerste maand een marktaandeel van 1,7% onder de belangrijkste doelgroep van 20 tot 49 jaar. In april 2008, een jaar later, is dit marktaandeel gestegen naar 2,5%. Dat is een relatieve groei van 50%! Comedy Central onder 20 tot 49 jaar

Marktaandeel (%)

2,5

0% 5 +

Mei 2007

April 2008

Deze groei ging vooral ten koste van gerenommeerde zenders als RTL5, Veronica en Discovery, die in dit tijdvak allemaal marktaandelen moesten inleveren. Comedy Central verstevigde hiermee haar positie als 11e zender van Nederland. Binnen de doelgroep 20 tot 34 jaar neemt Comedy Central zelfs de 9e plek in.

Marktaandeel (%)

Comedy Central onder 20 tot 34 jaar 13,4 11,6 9,8

9,1

8,9

8,1

4,9 3,4

3,3

3,2

Discovery

RTL 8

NL 2

Comedy Central

RTL 7

Veronica

NET 5

RTL 5

NL 3

NL 1

sbs 6

RTL 4

1,8

Best bekeken uitzendingen in het eerste jaar van Comedy Central waren South Park (350.000 kijkers op 30 december), That ‘70s Show (205.000 kijkers op 19 januari), Californication (165.000 kijkers op 21 januari), Frasier (150.000 kijkers op 13 januari) en Malcolm in the Middle (135.000 kijkers op 28 april). Bron: Stichting Kijkonderzoek 2008, cijfers gebaseerd op het tijdvak van uitzenden (20.00 – 05.00 uur), inclusief uitgesteld kijken.

26

De eerste vier maanden van dit jaar zond MTV de serie ‘A Shot At Love With Tila Tequila’ uit. Hierin streden zestien lesbiennes en zestien mannelijke hetero’s in een ultieme battle of the sexes om het hart van het biseksuele model Tila Tequila. De show werd wekelijks door MTV uitgezonden en trok al snel enorm veel kijkers. De best bekeken aflevering op zondagavond om 19.00 uur behaalde zelfs een kijkdichtheid onder de doelgroep 16 tot 24 jaar van 2,3%! In totaal werd met alle elf afleveringen maar liefst 45% van de jongeren uit deze doelgroep bereikt! Vanaf september komt MTV met het tweede seizoen van deze hitserie.

1,7

9,9

Kijkcijfertopper Tila Tequila

Bron: Stichting Kijkonderzoek 2008.


k c a B 2 k c a B

Back 2 Back

bundelvan OLA. Samen en ub Ho t os Jo . Maar wat ks, versus n tot een succes ctor MTV Networ eo re od Di el t ck un Ni co op Ac , ? Wat waren erspelen Tomas van Gils werking eigenlijk kten de OLA Wat en aa m m sa en de en ht ep rli ac den zij de kr hoe soepel ve illen? ht van elkaar? En omsten en versch vinden ze nou éc nk ee er ov de en ss rra bovendien de ve

Tomas van Gils

MTV Networks

Kleine inleiding over jezelf, leeftijd, achtergrond, huidige werkzaam heden? ‘Geboren en getogen in Rotterdam. Na mijn studie Commerciële Economie ging ik op avontuur in Amerika. Daar heb ik een aantal jaar bij het ‘Netherlands Chamber of Commerce’ gewerkt. Na twee jaar accountmanagement bij Viacom Outdoor ben ik in 2004 overgestapt naar MTV Networks. Inmiddels ben ik daar eindverantwoordelijk voor de Salesafde ling van Nickelodeon.’ Hoe zou jij Joost omschrijven? ‘Joost is echt een topgozer en de ideale marketeer om mee samen te werken. Met veel drive en passie werkt hij voor ‘zijn’ OLA. Hij weet wat hij wil en brengt dat ook goed over. Voor goede ideeën staat hij altijd open en hij geeft ook vrijheid bij de invulling van een project. Daarnaast is Joost iemand waar ik gemakkelijk een avondje mee kan doorzakken aan de bar.’ Wat is jullie zakelijke link? ‘Wij zijn een intensief traject ingegaan. In 2007 is Nickelodeon als platform ingezet om de OLA Waterspelen, de Olympische Spelen voor kinderen in het water, uit te bouwen tot een ‘kidsspektakelstuk’. Dankzij het succes van het platform is er dit jaar al een vervolg.’ Wat hebben jullie volgens jou gemeen of juist niet gemeen? ‘We zijn allebei nuchtere types, recht door zee. Volgens mij werken we allebei vanuit het motto work hard, play hard. Onze gedeelde Rotterdamse roots scheppen ook een band.’ Van wie binnen jullie vakgebied ben je momenteel onder de indruk? ‘Reinout Oerlemans. Ik vind het geweldig om te zien hoe hij van Arnie uit GTST is uitgegroeid tot een van de meest succevolle programmamakers van Nederland. Zijn bedrijf Eyeworks is wereldwijd actief!’ Wat vond jij de meest spraakmakende reclame van 2007? ‘De commercial van Unox met Jan Vayne vond ik erg verrassend.’

Joost Houben

Unilever

Kleine inleiding over jezelf, leeftijd, achtergrond, huidige werkzaamheden? ‘Na mijn studie Bedrijfseconomie ben ik bij Unileve r gaan werken. Eerst binnen accountmanagement. Na dik twee jaar kon ik overstappen naar mijn echte passie: marketing. Ik heb een aantal projecten gedaan als brand manager voor OLA en ben nu als brand leader verantwoordelijk voor de marketing van OLA in België en Nederland. Samen met mijn vriendin Ilse woon ik in Rotterdam. Dit jaar word ik al dertig! Time flies when you’re having fun…’ Hoe zou jij Tomas omschrijven? ‘Enthousiast, betrokken, gezellig om een biertje mee te drinken en… écht een goede gast. Vanaf de eerste dag dat we samenwerkten heeft Tomas zijn uiterste best gedaan om een goed eindresultaat neer te zetten. Bovendien is hij gewoo n lekker down to earth.’ Wat is jullie zakelijke link? ‘Afgelopen jaar hebben we samen voor de eerste keer de OLA Waterspelen georganiseerd. Met Nickelodeon hebben we die weten uit te bouwe n tot een spetterend spektakelstuk. OLA en Nickelodeon delen de doelstelling om kindere n meer te laten bewegen. En dát is aardig gelukt!’ Wat hebben jullie volgens jou gemeen of juist niet gemeen? ‘Tomas en ik hebben allebei een vergelijkbare mindset: dat gaan we regelen! We denken daarom niet in beperkingen, maar in kansen. Verder houden we allebei wel van een mooi feestje, lijkt me.’ Van wie binnen jullie vakgebied ben je mome nteel onder de indruk? ‘Seth Godin. Zijn visie op marketing is zéér vooruit strevend. Adverteren werkt niet meer zoals het gewerkt heeft. Consumenten zijn inmiddels volleerde meesters in het negeren van pre-fab marketingtrucjes. Bovendien biedt het interne t ons een ‘Nieuwe Wereld’ aan mogelijkheden om eindelijk rechtstreeks de dialoog met de doelgro ep aan te gaan.’ Wat vond jij de meest spraakmakende reclam e van 2007? ‘De meest spraakmakende reclame was toch ‘Goeie moggel’. Hoewel ik best graag ook een keer de verkoopcijfers zou willen zien van het geadve rteerde toestel.’

Welke trend op mediagebied voorspel jij voor 2008? ‘Ik voorspel dat steeds meer adverteerders die zich van origine niet op kids richten, gaan inzien dat het bijzonder effectief kan zijn om zich wel op kinderen te richten. Deze adverteerders creëren zo al heel vroeg merkvoorkeur onder kids en weten zo de ouders via hun kinderen te beïnvloeden. Ik doel hierbij onder andere op banken, verzekeraars en automerken.’

Welke trend op mediagebied voorspel jij voor 2008? ‘Inzet van media zal zich nadrukkelijker gaan richten op het juiste consumentprofiel. Denk vanuit je consument: wil hij jouw boodschap ontvan gen en hoe blij gaat hij daarmee zijn? Als je dat doet, ben je goed bezig.’

Wat is het beste concert dat je bezocht hebt? ‘Ik ben naar een te gek concert geweest van Mark Ronson in Paradiso. Maar een optreden van The Prodigy jaren geleden in een donker rokerig hol in Atlanta ligt ook nog vers in het geheugen.’

Wat is het beste concert dat je bezocht hebt? ‘Ik ben meer een festivalganger. Lekker weer, goede muziek en leuke mensen. Mysteryland is ieder jaar weer een aanrader.’

Met welke rock/pop/hiphop-god zou je wel eens een dagje willen ruilen? ‘Ik moet er even voor terug in de tijd, maar als het kan graag met Frank Sinatra.’ Welk nummer is je ‘all time favorite’ en waarom heeft dat nummer een speciale betekenis? ‘Ook Sinatra. Zijn ‘Send in the Clowns’ staat garant voor scherpe herinnering en aan mijn stageperiode in Atlanta in het jaar dat Sinatra overleed.’ Wat is je favoriete MTV/TMF/Comedy Central/Nickelodeon-program ma? ‘SuperNick. Het is gaaf om te zien hoe Patrick en Terence er elke zaterdagoc htend weer een circus van maken met al die kids.’

Met welke rock/pop/hiphop-god zou je wel eens een dagje willen ruilen? ‘50 Cent. Ik zou graag uitproberen of de verhaal lijn van een videoclip als ‘Candyshop’ enige kern van waarheid bezit.’ Welk nummer is je ‘all time favorite’ en waarom heeft dat nummer een speciale betekenis? ‘Dat is ‘Wonderfull Days’ van Charlie Lownoise & Mental Theo. Maar dan wel de up-beat remix versie. Tja, de titel zegt het al. Mooie tijden, dat waren het.’ Wat is je favoriete MTV/TMF/Comedy Centra l/Nickelodeon-programma? ‘Californication… of toch SpongeBob.’ 27


Brand new bands

Kraak & Smaak Pias Jason Mraz Warner Music

Jason Mraz is een singer-songwriter, maar dan één met soul en funk. Hij is van Amerikaanse makelarij. Na een korte opleiding muzikaal theater op American Musical and Dramatic Academy, besluit hij om zelf muziek te gaan maken. Met een percussionist en zijn broer geeft hij optredens in een lokale kroeg waar ook zangeres Jewel bekend is geworden. Zijn album ‘Waiting For My Rocket To Come’ bereikt binnen no-time de platina status. De van dit album afkomende single ‘The Remedy (I Won’t Worry)’, wordt ook in Nederland een grote hit. Mraz is een rasperformer die zijn gitaar optimaal gebruikt om swingende sets neer te zetten. » www.jasonmraz.com » www.myspace.com/jasonmraz

Amy Macdonald Universal Music

Amy Macdonald is een schotse singer/songwriter die op haar 19e al haar debuutalbum ‘This is the life’ uitbracht. Zelf geeft ze ‘knuffeljunk’ Pete Doherty en Travis-zanger Fran Healy de schuld dat ze een gitaar oppakte toen ze 12 was. Het is haar sindsdien voor de wind gegaan. Haar eerste single ‘This is the life’ scoort hoog in de hitlijsten en het gelijknamige album staat op nummer 1 in de albumlijsten. De muziek is het best te omschrijven als folkpop, maar live klinkt het als swingende soft rock. Inmiddels staat Amy op alle festivals deze zomer. » www.amymacdonald.co.uk » www.myspace.com/amymacdonald

Ting Tings Sony/BMG

The Tings Tings uit Engeland hebben alle kenners verbaasd met hun aanstekelijke electropop. Ontdek zelf het catchy ‘That’s not my Name’, dat eind april MTV Must-C was, op www.tmf. nl of MSN Music. Hun album ‘We Started Nothing’ is digitaal al uit maar ligt binnenkort pas in de winkel. Een drumstel, een basgitaar en een zangeres en dan heb je alle ingrediënten van The Ting Tings in huis. Met deze minimale middelen weten ze een heel originele sound neer te zetten. Ook de videoclip is met minimale middelen neergezet, maar dat maakt hem niet minder leuk. The Ting Tings is simpel maar overtuige » www.thewombats.co.uk/ » www.myspace.com/thewombatsuk 28

Kraak & Smaak begon ooit als studio-act. Ondertussen hebben ze al meer dan 200 optredens op hun naam staan in binnen en buitenland. Het is een Nederlands dj- en producerstrio uit Leiden bestaande uit Mark Keppers (van Wipneus en Pim), Oscar de Jong en Wim Plug. Door het vernieuwende sound die Kraak & Smaak voortbrengen stromen de Remix verzoeken binnen. Waaronder ook van Jamiroquai. Het album ‘Plastic People’ kwam onlangs uit. De eerste single ‘Squeeze Me’ is opgenomen met aanstormende Britse soulzanger Ben Westbeech (Eerder al Brand New Artist in de FUSE) en was ook MTV Must-C midden april. » www.kraaksmaak.com » www.myspace.com/kraaksmaak

Last shadow Puppets Domino Records

De band ‘Last Shadow Puppets’ bestaat uit twee tweeëntwintigjarige Britten. Miles Kane en Alex Turner. Allebei frontman van andere bands. Ze hebben de handen ineengeslagen en een album uitgebracht. Miles Kane is frontman van ‘The Rascals’ en moet zijn faam nog zien groeien. Zijn muzikale partner Alex Turner is zanger van de Arctic Monkeys en inmiddels een rockidool. Verwacht geen keiharde rock van de twee, maar eerder meeslepende en theatrale popmuziek. Het album werd in twee weken opgenomen in Frankrijk, maar is allerminst afgeraffeld. Enige vraag is nog wat de toekomst brengt als je op je 22e al zo’n album aflevert. » www.thelastshadowpuppets.com » www.myspace.com/thelastshadowpuppets

MGMT Sony/BMG

De sound van MGMT valt het best te omschrijven als psychedelische synthesizerpop. Het is good old flower power sound maar dan gemoderniseerd met electro van nu. Daarnaast hoor je ook nog disco en indierock terug in de platen van MGMT. Het New Yorkse duo bestaat uit Ben Goldwasser en Andrew VanWyngarden. De twee begonnen hun band toen ze samen op de universiteit zaten. Inmiddels hebben ze hun eerste album, Oracular Spectacular, uitgebracht. De single ‘Time to pretend’ was eerder al MTV Must-C en is je vast wel bekend. Hij is in ieder geval catchy genoeg! En hoe het met de toekomst van de band zit? Nou, dit ís de toekomst. » www.whoismgmt.com » www.myspace.com/mgmt

Midnight Juggernauts Siberia Records

Electropop en indie rock zijn de meest gehoorde beschrijving als het gaat om ‘Midnight Juggernauts’. De driekoppige formatie uit Australië bracht kortgeleden ‘Dystopia’ uit, haar eerste album in Europa. De drums in de nummers klinken klassiek maar liggen niet ver verwijderd van een dansbare beat. Precies de reden dat de mannen van ‘Justice’ de ‘Midnight Juggernauts’ meevroeg op tour door Noord-Amerika. De nummers ‘Shadows’ en ‘Nine Lives’ zijn een goed voorbeeld van hoe gebruik van synthesizers op het juiste moment geniaal kunnen uitpakken en gewone nummers laten groeien tot echte up-tempo floorfillers. » www.midnightjuggernauts.com » www.myspace.com/midnightjuggernauts

Estelle Warner Music

Estelle is hot! Dat moge duidelijk zijn. Deze dame kan zingen èn rappen èn funked de pan uit. Ze ontving eerder al Awards voor Best Female Artist en Best Newcomer. Maar haar carrière wilde maar niet echt van de grond komen. Tot 2007. Dan verhuist ze van Londen naar New York. Ze komt in contact met Kanye West en hij stelt haar voor aan John Legend. Kort daarna komt haar album ‘Shine’ uit onder het HomeSchool records label van Legend. Aan het album hielpen producers en artiesten mee als Swizz Beatz, Wyclef Jean, Will.i.am, Mark Ronson en Cee-lo & Jack Splash. Haar eerste single is samen met Kanye West opgenomen, heet ‘American Boy’ en was MTV Must-C. ‘Shine’ is het zonnetje van 2008. » www.estellemusic.com » www.myspace.com/estelleonline


MTV

Arjen van Eijk, 25 jaar. het water, buitensport, in – ef acti s alle s: Like rechters. zonder lijnen of scheids positievere hiphop, de e, indi en, ding emo Muziek: beetje ra). e, Dave Matthews et cete akoestisch (Damien Ric d-goed, lekker zelf goe l: tiva Fes New nd MTV Bra ook mering, potentie om dit stemmen, eerlijke program m van Brand New en blee Pro n. doe te aal op grotere sch ndere l mensen de wat onbeke stemmen is echter dat vee schien online acts nog niet kennen, mis oegen? wat muziekjes en info toev Fonz III, helaas zag ik ky Luc ik d von en red Leukste opt grappig en maar de helft. Schattig, een intieme podiumact.

MTV Brand New Festival is het enige festival waar de bezoeker zelf de line-up kan en mág bepalen. De eerste editie in dit bijzondere nieuwe festivalformat vond 17 mei plaats in Popcentrum 013 te Tilburg. Het concept bleek aan te slaan. 013 stond vol met enthousiaste mensen en een dito line-up. Per categorie (Brand, New en Start) waren de winnaars achtereenvolgens Voicst, LeLe en Two Way Radio. Uit een lijst met 50 acts kwamen op 17 mei de volgende optredens voort: Brand (Grote Zaal) Voicst Extince Moke Racoon

New (Kleine Zaal) Lucky Fonz III Agua de Annique LeLe Kubus&BangBang

Start (Bat Cave) MakeBelieve Good Things End Absent Minded The Girls / Jeremy’s Two Way Radio

Margriet Moonen, 29 jaar . Likes: socializen, reizen en motorrijden. Mu ziek : rock Brand New Festival: was en Nederlandstalig. voor mij trots op Nederla ndse muziek zijn. Leuke mensen en al om 20.00 het gevoel dat het echt feest is. Wat ik me wel afvroeg is of je op alle Ned erlandse artiesten en ban ds kon stemmen of alleen op een door jullie geselecteerde groep? Leukste optreden: Mok e, dat is de juiste muziek. Lucky heb ik gemist, anders was er Volgende Brand New Fes een dikke kans dat die op nummer 1 zou staan. tival: ik zou graag Beef zien (of zijn die niet Ned erlands?) en anders Nick en Simon.

Een van de vier groten in de ‘Brand-zaal’ is Moke. Deze Amsterdamse band veroverde vorig jaar Nederland en heeft de eer om na Extince de Grote Zaal voor zijn rekening te nemen. Met Moke heb je echt iets op het podium staan. Ten eerste zijn het vijf strak geklede heren die een bombastisch geluid voortbrengen. Daarnaast hebben ze nog hun eigen mooie boxentorens meegenomen om het plaatje compleet te maken. Na het optreden spraken we met zanger Felix Maginn over Moke en het Brand New Festival. Felix is al twintig jaar artiest, komt oorspronkelijk uit Belfast maar is ondertussen alweer vijftien jaar in Nederland actief. Wat vind je van dit festival? ‘Het is zo dat alle artiesten van dit moment, die nu hot zijn en er toe doen híer samenkomen. Dat gebeurt anders nooit en dat is fantastisch. Daarnaast is 013 een prachtig podium dus wij vonden het erg leuk om te doen. Ook zien we er zeker toekomst in om dit vaker te doen. Dit is 013, maar we kunnen dit kunstje ook in Paradiso of Oosterpoort doen. En net zo goed

in Rotterdam of Den Haag. Nederland heeft waanzinnig mooie zalen dus het kan nog alle kanten op. En dan komt Moke natuurlijk ook weer graag.’ Hoe ging het optreden? ‘Het optreden was te gek. 013 is een zaal waar je van voor tot achter in de zaal een goed bereik hebt. Voor ons een mooie aanloop naar Pinkpop.’ Wat hebben jullie met MTV? ‘We hebben vorig jaar op een MTV-podium op de Uitmarkt gestaan en met het Nokia Trends Lab hebben we onlangs een heel bijzonder

project achter de rug. In vervolg op het Lab mixte Don Diablo een plaat van ons.’ Waar gaat Moke naartoe? ‘Volgend jaar komen we met een nieuwe plaat en gaan we Moke nog groter maken. Maar deze zomer spelen we eerst op veel festivals. We hebben wilde plannen, hoor! Graag willen we internationaal gaan. Daar hebben we ook al een paar aanbiedingen voor liggen maar dat moeten we slim gaan aanpakken. Spelen in het buitenland kost namelijk ook veel geld. En als je niet uitkijkt ben je dan zo failliet.’

29


Onderzoek

30


Onderzoek

Humor-onderzoek Op 30 april vierde Comedy Central zijn eenjarig bestaan in Nederland. Hoogste tijd om uit te zoeken hoe het eigenlijk staat met de humor in Nederland én waarom een groeiend aantal Comedy Central-kijkers reden tot lachen heeft. Vanaf het moment dat Comedy Central gelanceerd werd, is de zender namelijk bezig aan een gestage opmars. Hoe kan dat eigenlijk met zo’n overvol zenderaanbod op de Nederlandse televisie? Meer dan de helft van de Nederlanders kent inmiddels Comedy Central. De populariteit blijft groeien. Dit blijkt uit de constante stijging in marktaandelen en uit onderzoek binnen de doelgroepen. Vooral twintigers en dertigers hebben de zender ontdekt en zijn enthousiast over de programmering. Hoe kwam de nieuwe zender zo snel bovendrijven? In welk gat sprongen we? Eigenlijk is het antwoord simpel: lachen zit in de lift! De kracht van humor! ‘Twee jagers bevinden zich in een bos. Opeens valt één van hen op de grond. Zijn ogen rollen naar achteren, hij wordt lijkbleek en het lijkt erop alsof hij niet meer ademt. De andere jager pakt als de bliksem zijn telefoon en belt de hulpdienst. Tegen degene aan de andere kant

van de lijn hijgt hij: ‘Mijn vriend is dood, wat kan ik doen?’ De telefoniste blijft kalm. ‘Rustig maar,’ zegt ze. ‘Laten we er eerst zeker van zijn dat hij dood is.’ Er volgt een stilte, waarop een geweerschot klinkt. De jager komt terug aan de lijn en zegt: ‘Oké, wat nu?’ Dikke kans dat u dit grappig vond. Deze mop is namelijk op basis van wetenschappelijk onderzoek gekozen tot beste grap ter wereld. Maar waarom lachen mensen eigenlijk? En lacht iedereen om dezelfde grappen? Lachen is een sociaal fenomeen. Mensen lachen

dertig keer vaker in het gezelschap van anderen dan wanneer ze alleen zijn. Lachen is dus niet per se een uiting van innerlijke vreugde. We laten er iets mee zien aan de mensen om ons heen. Met elkaar lachen maakt duidelijk: wij horen bij elkaar. Met incrowd-grapjes kan een groep haar normen en waarden duidelijk maken en buitenstaanders belachelijk maken. De lach is een bindmiddel. In de loop der jaren is veel onderzoek gedaan naar de functie van humor en het effect ervan. Uit onderzoek van Giselinde Kuipers (UvA, 2001) blijkt dat de waardering van humor sterk afhankelijk is van de sociale achtergrond: sekse, leeftijd en vooral opleiding. Lager opgeleiden associëren goede humor vooral met sociabiliteit en gezelligheid, terwijl voor hoger opgeleiden humor vooral neerkomt op geestigheid en creativiteit. Scherpte en absurdisme worden

daarbij niet geschuwd. Tussen mannen en vrouwen is ook een groot verschil. Mannen gebruiken humor vaker als machtsmiddel. Een mop vertellen bijvoorbeeld is een vrij overheersende, typisch mannelijk vorm van humor. Vrouwenhumor is over het algemeen persoonlijker en coöperatiever. Toch heeft humor ook enkele algemene kenmerken. In de eerste plaats gaat het altijd om een breuk met een bepaald verwachtingspatroon. Verder is humor niet serieus bedoeld of in ieder geval iets dat niet serieus genomen moet worden. Het derde aspect

is dat waar je om lacht enigszins omlaag gehaald wordt, je maakt het iets minder belangrijk. En ten slotte is humor vaak gedeeld plezier. Humor is in de eerste plaats leuk, een plezierige ervaring. Mensen lachen als zich iets voordoet dat niet werd verwacht, niet klopt, niet past of buiten de gebruikelijke orde valt. Veel grappige situaties gaan er bijvoorbeeld om dat iemand zich niet gedraagt zoals het hoort. Hij overschrijdt een grens en valt uit zijn rol. Eigenschappen Aan humor worden veel positieve eigenschappen toebedeeld. Zo zorgt het voor vermindering van stress. Door het

onverwachte in humor worden extra endorfine, adrenaline en immunoglobine aangemaakt. Adrenaline zorgt voor een snellere hartslag en een grotere toevoer van zuurstof naar bloed en hersenen, waardoor je alerter bent. Endorfine stilt de pijn en immunoglobine verhoogt de weerstand en gaat bacteriën te lijf. Je kan zelfs ziek zijn voorkomen door humor te verwachten, zo bleek onlangs uit dubbelblind onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië. Uitkijken of zelfs verlangen naar die leuke comedy die je binnenkort op Comedy Central wilt zien, blijkt goed te zijn voor je afweersysteem. Dagen van tevoren de televisiegids bestuderen, stimuleert volgens dit onderzoek het vermogen van het lichaam om tegen ziekten te vechten. De onderzoekers denken

31


dat je afweer valt of staat met de stemming waarin je verkeert. Voorpret én het kijken naar comedy zijn dus goed voor lichaam en geest! Humor op tv? Maar hoe goed doet humor het nou eigenlijk op televisie? Uit eerder onderzoek in opdracht van MTV Networks bleek al dat jongeren vooral behoefte hebben aan muziek- en humoraanbod in hun digitale televisiepakket. Ook uit SKO-analyse blijkt dat de verzamelgroep ‘cabaretsatire’ het inderdaad niet slecht doet: een vierde plaats (na nieuws, serieuze informatie/educatie en sport). Omgerekend naar marktaandelen (of juister gezegd: kijktijdaandelen) staat de verzamelgroep ‘cabaretsatire’ op een zevende plaats met een aandeel van 8,9% (na nieuws/actualiteiten, serieuze informatie/educatie, human interest, sport, spellen en quizzen en muziek). Ondanks de vele comedy op verschillende kanalen, wijst een onderzoek onder Telegraaflezers uit dat 81% van hen Comedy Central een welkome aanvulling vindt op het Nederlandse net. Dezelfde conclusie wordt getrokken door YoungVotes die in opdracht van MTV Networks onlangs een onderzoek uitvoerden naar de Comedy Central-kijker. Steeds meer Nederlanders kennen en waarderen de zender. Er is vooral lof vanwege de ontspanning die de zender biedt (62%) en de humor die op elk moment van de dag wordt aangeboden (43%). In het bijzonder twintigers en dertigers kennen de zender al goed en noemen Comedy Central, als hen gevraagd wordt naar hun favoriete tv-zender, ook regelmatig als favoriet. Genres In het onderzoek rondom Comedy Central werd ook informatie verzameld over de bekendheid en de waardering van verschillende humorgenres. Cabaret en stand-up comedy van Nederlandse bodem worden door alle doelgroepen het meest gewaardeerd. Verder blijkt dat jongeren echte comedy-omnivoren zijn. Ze kijken alles wat je ze voorschotelt en de jonge

32

mannen hebben daarnaast een uitgesproken voorkeur voor animatie. Series als South Park, The Simpsons en Family Guy doen het goed onder deze doelgroep. Veertigers waarderen vooral Britse comedy zoals Fawlty Towers en Monthy Python. Mannen en vrouwen houden van verschillende comedy-genres. Terwijl vrouwen reality, dramady en shows met de verborgen camera hoger waarderen, gaat de voorkeur van mannen uit naar stand-up, animatie en mockumentaries. Het Nederlandse humoronderzoek 2008 Hoe waardeert Nederland eigenlijk de producenten van de lach? Wie kan rekenen op draagvlak en wie kan eigenlijk maar beter een andere baan gaan zoeken? Intomart Gfk voert jaarlijks representatief onderzoek uit naar de bekendheid en waardering van cartoons, cabaretiers en tv-programma’s. Dit jaar gebeurde dat in samenwerking met Comedy Central. Peter van Straaten is volgens Nederland de leukste cartoonist. Overigens blijken met name mannen deze strip te waarderen. Jan, Jans en de Kinderen wordt door de respondenten als de meest sympathieke strip beoordeeld (62%). Van alle strips waarderen vrouwen deze strip het meest. Zij waarderen sowieso over het algemeen humor die minder scherp of plat is. Gummbah wordt als de meest unieke strip gezien, maar interessant genoeg ook als de meest beledigende strip. De strip zelf wordt over het algemeen slecht beoordeeld (5,9). Alleen hoogopgeleiden en studenten beoordelen het werk van Gummbah iets beter dan de rest (6,2). Over het algemeen is opleidingsniveau een factor die in het beleven van humor een niet te onderschatten rol speelt. Hoger opgeleiden waarderen originaliteit, absurdisme, scherpte en ambivalentie. Kenmerken die zeker van toepassing zijn op een strip als Gummbah. De strip Hein de Kort scoort het hoogst op de kenmerken ‘seksistisch’ en ‘plat’, en scoort ook hoog op ‘beledigend’. Ook bij deze strip is de algemene waardering laag, maar zorgen hoogopgeleiden en studenten voor een hogere score dan bij de rest van de ondervraagden. Herman Finkers is dit jaar de best gewaardeerde cabaretier, vlak voor Najib Amhali. Ook

voor hen geldt dat zij niet uitgesproken grof of beledigend zijn, waardoor ze een breed publiek aantrekken. Voor televisieprogramma’s geldt dat De Lama’s de grote sterren zijn. Zij genieten de hoogste bekendheid én waardering. Zowel hoog- als laag opgeleiden worden érg enthousiast van De Lama’s. Wel springt in het oog dat jongeren duidelijk een hogere waardering geven dan ouderen. Trend? Dat lachen gezond is wisten we al langer dan vandaag maar nu lijkt er toch een heuse humortrend op te komen. Humor wordt steeds meer ingezet in reclames en… op de werkvloer. Maak de optelsom met het wetenschappelijke onderzoek dat bevestigt dat humor stressverlagend werkt en ingezet kan worden bij het voorkomen en genezen van een aantal ziektes, en iedereen ziet de onvermijdelijke conclusie: binnenkort is er nog maar één recept verkrijgbaar bij de dokter. Comedy Central, een stuk goedkoper en effectiever!

Leuke feitjes over humor Wist je dardt… aad

Volgens grappiger zijn? de et in n ne ak Man dit te m en m Shuster heeft ex r za bi l ga professor Sam no teron. In een os st te n ne oo an rm m het ho staan van rbij hij ten over aa te w ts t, fie en nd rim ro pe sonen elijke proefper rd lijke en vrouw e er gereagee ho j hi te st te r, le ie k? nw ee ee bl n op ee y. En wat ‘geinige’ hobb n werd op deze essor vooral aa of pr de digden ofespr de n Vrouwen moe ne an tjes, terwijl m et met complimen en te maken m elijk probeerd ch r la te us ch S . en sor juist be de opmerking en er sn g tin en ui n grappe appen een nclusie dat gr n kwam tot de co oon testostero rm ho zijn. Het n ne an m t da van agressie or periment vo ex t di j r bi so er es of zorgde mde pr wijzen. De vree . ng gi ei dr be zich wilden be een r zagen zij als op de eenwiele

Wist je dat…

Een goed ge voel voor hum or belangrijke wordt gevond r en dan een m ooi uiterlijk? D blijkt uit een it onderzoek va n Cosmopolita en Men’s Hea n lth. Humor en liefde zijn voor zowel mannen als vrouwen no g steeds het allerbelangrijk ste! 80% van de mannen vin het zelfs onaa dt ntrekkelijk als een vrouw ge gevoel voor hu en mor heeft en onzeker is. Opmerkelijke cons tatering is dat slechts één op de zeven man nen uiterlijk en intelligentie he voornaamste ar t gument vinde n om interess te ontwikkelen e voor een vrouw ...


MTV Networks

Programmeren is een kunst Het is oorlog, al jaren. Oorlog om de kijkcijfers. Alles wordt gedaan om kijkers de kanalen in te lokken. De beste films, de tofste series en stoerste presentatoren duikelen over elkaar heen. Achter de schermen zijn onderzoekers bezig met kijkersprofielen, t ‘ ijdvakken’ en horizontaliteit. Nieuwsgierig? Elke ochtend komen de kijkcijfers van de voorafgaande dag binnen bij de onderzoeksafdeling van MTV Networks. Daarbij kijken we uiteraard naar de scores van de kanalen, maar dat is niet het enige waar we opletten. Onze onderzoeksafdeling genereert alles specifiek. Hoeveel mannen van 28 jaar uit Noord-Brabant met een Volkswagen Golf keken gisteren naar South Park? Geen probleem, dat weten we zo. Daardoor kunnen we voor elk programma een eigen kijkersprofiel vormen. Om een voorbeeld te geven: de MTV-show My Super Sweet 16 heeft als kijkersprofiel vrouwen van 13-16 jaar en 25-34 jaar. Doordat we over deze kijkersprofielen beschikken, vergroten we ons inzicht op het gebied van optimale zenderindeling. Wanneer kijkt de doelgroep voor dít programma naar de televisie? Het programmeren van een televisiezender is nog een hele kunst. Niet alleen de kijkersprofielen zijn belangrijk, ook moet er rekening gehouden worden met andere televisiestations. Het is niet slim proberen te concurreren met kijkcijferkanonnen als De Wereld Draait Door. De vraag is dus hoe je daar het beste mee kunt omgaan? Het antwoord is simpel: kijk eerst eens naar het kijkersprofiel van De Wereld Draait Door zelf! Deze talkshow scoort bovengemiddeld hoog bij mannen en animatieliefhebbers. Geen goed idee dus om The Simpsons tegelijkertijd te plannen… Onderzoekers weten al geruime tijd dat er een markt is voor animatie en ook dat animaties nog niet primetime worden aangeboden. Door The Simpsons na DWDD aan te bieden slaat ons netwerk twee vliegen in één klap. Wie de televisiegids doorkijkt, ziet dat de programmering er in grote lijnen elke dag hetzelfde uitziet. Misschien kun je hem zelfs al dromen en dat is ook precies de bedoeling! Ook hier zitten onderzoekers achter en dat noemen ze, met een moeilijk woord, horizontaliteit. Herkenning kweken bij de doelgroep is het doel. Mensen zijn geholpen als ze weten wanneer er wát op televisie is. Bovendien scheelt het een stuk in de planning. En dat is goed want de programmeurs mogen het zich gemakkelijker maken. Ze hebben het immers al druk genoeg!

33


Facts

The Mtv Networks

fucking

Amazing facts!

Sociale tv-dienst verandert kijkgedrag Onlangs vond er een proef plaats met een tv-dienst die sociaal netwerken en televisiekijken combineert. Deelnemers konden zich alleen of met een vriendengroep aanmelden. Gebruikers konden tijdens het televisiekijken een ‘buddylijst’ opvragen en zien wat hun vrienden aan het kijken waren. Ze hadden tevens de mogelijkheid hun vrienden uit te nodigen om samen naar programma’s te kijken of ze al kijkende te voorzien van tips. Uit de proef bleek dat gebruikers vaker naar andere programma’s gingen kijken dan voorheen. De ‘buddylijst’ werd maar liefst twee keer per tvsessie aangevraagd. Tips voor programma’s en een uitnodiging om samen een programma te bekijken werden vaak geaccepteerd (47% tegenover 90%). 90% van de kijkers zapte regelmatig naar de zender van een buddy. In totaal werd er minder gezapt doordat gebruikers op basis van het kijkgedrag van vrienden interessante programma’s ontdekten en bleven hangen. Door het gebruik van de sociale tv-dienst werd 20% meer naar andere kanalen gekeken dan voorheen. De sociale tv-dienst had een toegevoegde waarde, omdat kijkers door de toegenomen verbondenheid met vrienden tijdens het tv-kijken en daarna extra met andere deelnemers communiceerden over hun kijkgedrag.

Games worden ‘gratis’ en ‘socialer’ Interessante trends in de gamesmarkt zijn het ‘free to play’-model en social gaming. Daarnaast wordt het steeds drukker op de gamesmarkt. Games die gratis lijken, worden in toenemende mate interessanter voor gameproducenten. Dit komt doordat het ‘free to play’-model steeds populairder wordt. Hierbij worden ingame-uitgaves gemaakt voor je avatar zoals de aanschaf van extra spelfunctionaliteiten of spellevels. Het spel zelf is gratis. Ook social gaming, een combinatie van sociaal netwerken en online games, is interessant doordat het veel advertentiemogelijkheden biedt. Sociale netwerken als ‘Myspace’ en ‘Facebook’ hebben het succes van social games inmiddels erkend. Het grote bereik van deze games is onder andere te danken aan de eenvoud waarmee je medespelers kunt uitnodigen.

Kids moeten van ouders vaker naar buiten

Muziek en comedy in online video Top 3

Ouders die vinden dat hun kinderen te weinig buitenspelen, wijzen daarvoor volgens onderzoek van Jantje Beton en TNS Nipo de volgende oorzaken aan: Tv/computer (53%) Geen andere kinderen in de buurt om mee te spelen (22%) Onveilige verkeerssituatie (18%) Onvoldoende speelplekken (14%) Onvriendelijke leeftijdsgenootjes (11%)

Muziekclips (37,5%) en comedyfilmpjes (35,5%) zijn na nieuwsclips (44,4%) de meest bekeken online video’s ter wereld. In totaal kijkt 72% van de internetters wel eens naar online video, zo blijkt uit onderzoek van Burst Media onder 2.600 volwassen internetters. Mannen blijken het meest naar online video’s te kijken: 67,6% van de mannen kijkt minstens één keer per week naar online video tegenover 49,4% van de vrouwen. Online video is het populairst onder de mannen tussen 18 en 24 jaar, een derde van deze doelgroep kijkt dagelijks naar online video. Video-advertenties blijken ook in de smaak te vallen: 53,6% van de videokijkers kan zich een video-advertentie goed herinneren en iets minder dan de helft (43,6%) van de videokijkers kijkt een video-advertentie helemaal af.

MTV Networks Benelux is hét creatieve audiovisuele netwerk van Nederland en hét bindende element in kids-en jongerencultuur voor haar adverteerders. Een trendzettend

MTV Networks Benelux is hétwaar creatieve audiovisuele netwerk en vaninteractieve Nederlandmedia en hétverdwijnen. bindende MTV element mediabedrijf grenzen tussen traditionelein kids-en jongerencultuur haar adverteerders. Eencreëert trendzettend mediabedrijf tussen Networks isvoor hét podium dat altijd ruimte voor nieuwe talenten.waar Voorgrenzen mensen die traditionele- en interactieve mediamet verdwijnen. Networks is hét podium dat altijd ruimte jongeren creëert voor affiniteit hebben coole- enMTV vernieuwende merken. Die snappen waarom Punk’dhebben kijken enmet naarcoolebandsen als vernieuwende Opgezwolle luisteren. zijnsnappen we nieuwe talenten. naar Voorprogramma’s mensen dieals affiniteit merken.ZoDie Networks als (MTV, TMF,kijken Comedy Central en Nickelodeon) opluisteren. zoek naar waarom jongerenvoor naarMTV programma’s Punk’d en naar bands als Opgezwolle Zoeen zijn we voor MTV Networks (MTV, TMF, Comedy Central en Nickelodeon) op zoek naar een

ACCOUNT MANAGER

ACCOUNT MANAGER Een professional op het gebied van sales. Iemand die gedreven is en een ruime ervaring heeft in de media, humor heeft en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Ben jij zo iemand? Dan ben jij de persoon die wordt

GEZOCHT GEZOCHT

Een professional op het gebied van sales. Iemand die gedreven is en een ruime ervaring heeft in de media, humor heeft en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Ben jij zo iemand? Dan ben jij de persoon die wordt

Bij MTV Networks bieden we je een unieke werkplek aan in ons nieuwe pand aan het IJ in Amsterdam. Waar je jezelf volop kunt ontwikkelen. En waar je adverteerders de meest uiteenlopende multimediale oplossingen aanreikt. Van commercials tot online platforms, van sponsoring tot branded content, van de productie van commercials tot Bij MTV Networks bieden we je een unieke werkplek aan in ons nieuwe pand aan het IJ in Amsterdam. digital channels en radio. Als Account Manager bij MTV Networks ben je in staat om Waar je jezelf volop kunt ontwikkelen. En waar je de meest uiteenlopende multimediale doelstellingen van adverteerders te adverteerders vertalen naar creatieve oplossingen. Op één van de oplossingen aanreikt. Van commercials totNetworks. online platforms, van sponsoring tottebranded content, van de vele platformen van MTV Om zo uitdagende targets realiseren. Voor deze productie van commercials tot digital channels en radio. Als Account Manager bij MTV Networks ben je baan dien je een aantal jaar ervaring te hebben in media en sales. Lijkt het je wat? Mail in staat om doelstellingen vertalen naarvan creatieve oplossingen. Op één van de vele dan je CV van en jeadverteerders motivatie naarteMargot Rinkes MTV Networks: sollicitatie@mtvne.com

platformen van MTV Networks. Om zo uitdagende targets te realiseren. Voor deze baan dien je een aantal jaar ervaring te hebben in media en sales. Lijkt het je wat? Mail dan je CV en je motivatie naar Margot Rinkes van MTV Networks: sollicitatie@mtvne.com

34

Ouders van kinderen in de leeftijdscategorie van 4 t/m 14 jaar vinden buitenspelen erg belangrijk. 29% van de ouders vindt echter dat hun kind te weinig buitenspeelt. Ouders vinden dat buitenspelen goed is voor de gezondheid en tevens voor de sociale, algemene en lichamelijke ontwikkeling. Van de kinderen van 6 tot 11 jaar speelt 95% minimaal één keer per week buiten en van de kids van 12 tot 14 jaar is dat 63%. Dit blijkt uit een onderzoek van MTV Networks uit 2007.

Spots vóór online video zijn effectief Pre-rolls (reclamespots/streamspots die worden vertoond voorafgaand aan de opgevraagde video) blijken zeer effectief, 74% van de pre-rolls wordt van begin tot eind bekeken. De spots worden ook steeds meer bekeken omdat men steeds vaker online video’s bekijkt. Kijkers van online video zijn bereid om een spot helemaal af te kijken in afwachting van de opgevraagde video. Zowel ouderen als jongeren kijken de spots helemaal af. Deze reclamevorm leidt daardoor tot een hoge spontane herinnering van de reclame en boodschapoverdracht. Online videokijkers beoordelen de pre-rolls niet positiever of negatiever dan andere reclamevormen. Zij zien het vooral als een ruilmiddel voor het kunnen bekijken van de opgevraagde video. De reclameboodschap blijft beter hangen bij een langere spot, maar de bereidheid om deze af te kijken hangt samen met de lengte van het opgevraagde programma.


Column

Marjolijn Kamphuis

projectmanager digital media bij MTV Networks schrijft over digitale trends en marketingontwikkelingen voor MTV Networks en DutchCowboys.nl

Maak jezelf onmisbaar Sinds Hyves de mogelijkheid biedt om je profiel op ‘afgeschermd voor onbekenden’ te zetten, past zo’n 15% van de Hyves-gebruikers deze mogelijkheid toe. En dát terwijl het anoniem gluren bij de buren juist één van de grootste succesfactoren van de site is. Een zorgelijke ontwikkeling kortom. Daarom bedachten ze bij Hyves een list: wie zijn profiel afschermt kan zelf niet langer de profielen van alle andere Hyvers bekijken. ‘Want,’ zo luidt de verklaring, ‘als je niet bekeken wilt worden door onbekenden, is het wel zo netjes dat je dat zelf ook niet doet.’ Ik ben benieuwd of ‘Hyves headquarters’ binnenkort ook op gaat treden tegen een andere ontwikkeling binnen het platform: de plotse populariteit van Hyves op basisscholen. Met als gevolg dat je ineens vriendverzoeken kunt verwachten van je achtjarige nichtje en al haar kennissen en relaties. Die vervolgens allemaal met enige regelmaat ‘krabbels’ op je profiel gaan plaatsen, zodat het toch min of meer is uitgesloten dat je ‘normale’ vriendjes je ooit nog op Hyves durven vragen of je van het weekend misschien een beetje lekker gezopen hebt? De generatie-clash zou grote gevolgen kunnen hebben: ouderen haken af omdat hun eigen kinderen het medium ‘censureren’, de lol er daarmee vanaf gaat en de pubers zelf natuurlijk ook best wel eens zouden kunnen besluiten dat ze niet op dezelfde plek als hun ouders willen zitten. Ze gaan immers ook niet samen met papa en mama naar dezelfde kroeg. Toch? Daarom lijkt het erop dat Hyves ondanks zijn grote populariteit zeker nog niet helemaal misbaar is, terwijl specialistische social networks dat al wel zijn. LinkedIn heeft als zakelijk netwerk bijvoorbeeld een veel essentiëlere functie omdat het als digitale versie van je rolodex dient waarin je visitekaartjes zichzelf updaten. Ook Facebook heeft een duidelijk profiel en meerwaarde gezien de populariteit onder studenten. Omdat die veelal contacten over de hele wereld hebben en zelf vaak enige tijd in het buitenland studeren, hebben zij behoefte aan een netwerk waar al hun medestudenten wereldwijd op aangesloten zijn. Bovendien wordt Facebook veel als informeel intranet gebruikt op de campus, waar feesten en filmavonden natuurlijk nog steeds moeten worden aankondigd. Voor een student is Facebook in sociaal opzicht dus onmisbaar om deel te kunnen nemen aan ‘het echte leven’. Social communities zullen zich in de toekomst steeds verder focussen op een bepaalde doelgroep of gecentreerd worden rondom een bepaald thema om hun meerwaarde te behouden. Reden voor TMF.nl om bijvoorbeeld de videopagina te blijven verbeteren en uit te breiden. De gebruiker kan daardoor niet alleen alle videoclips en tv-kanalen in topkwaliteit bekijken en beluisteren, maar ook zijn eigen playlists samenstellen en daarbij passende muziektips ontvangen. Wat is bijvoorbeeld jouw USP en hoe denk je zelf dat jij daarin uitblinkt?

ken combineert, hadkeken. en met sociaal netwer Een proef die tv-gebkijkruik r andere zenders naa er me % ers 20 tot gevolg dat de elkaar via gen tijdens hun en odi uitn het scherm Vrienden konden mma. 90 e uitnodigingen dez e erd pte acce % favoriete tv-pro gra , omdat ze interessante pro gra mma’s ontdekten. ging minder zappen 40% van de jongeren ziet sociale netwer ken niet als belangrijk onderdeel van hun online ervaring Popula irder zijn de dire ctere vorm contact. On line is dat .inst ng en op de mobiele entelevanfoon sms’en. Youtube en myspaceantzijnmesdesagipop ula irste sites onder jongeren en 30% zet wel eens (Bron: Habbo ond content online. erzoek 58.486 gebruikers 11/19 jaar uit

31 landen)

profielensite. en is lid van eenwerke ean rop Eu de van % 3 1 ts ch Sle sociale net mn.iljoDeen niet actief op Be 53% is helemeseaal net is bo met 65 grootste Europ NederlawendrksisiteHyves het populairst met 54 gebruikers. Inikers. De doelgroepen 13-19 jaar en 20-3ctiemiljoen gebruhet best bereikt met percentages van respe jaar worden en 73,6%. velijk 70,3% 35


n e t e g r e v s Nik ? t s r a b s o l K E voordat het Extra Korting ofzo ?) ( EK ? EK ? Is dat

i n ju d n a a rm e m o z e d Daarom speciaal voor

l! a r t n e C y d e m o C ij Voordeel b

* ! n e l a t e b 2 , 3 GRPâ&#x20AC;&#x2122;s halpepenn bij Comedy Central o 20-4937000 Kom voordeligntsacht op 0 l. te er ag an m t un co met je ac Interesse? Neem snel co

* = Bij inzet van minimaal 10 GRPâ&#x20AC;&#x2122;s op de doelgroep 20-49 (Bds / M / V). Geldig voor additioneel budget.

presenteert:

FUSE 23  

MTV Networks magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you