Page 1

k e i n h c Rijte op-off De dr Tekst Karst Zijlstra utvast Fotografie Bart Ha

Je zit in een hele snelle afdaling en kuil plots duikt er een n op, die je zou willeaarontwijken, maar d. voor is het te laat elle Hoe pak je zo’n sn drop-off aan?

32

Leer het in praktijk

17 juli: Op Pad Biking mountainbikeclinic Wil je de techniek van de ‘drop’ onder de knie krijgen met behulp van vakkundige instructeurs, maar ook weten hoe je verschillende soorten bochten doorrijdt, klimt, daalt, remt, door los zand rijdt en nog veel meer? Kom dan zaterdag 17 juli naar de speciale Op Pad Biking clinic in Velp (gld). Verzorgd door de instructeurs van mtbclinic.nl. Na afloop is er een uitgebreide workshop onderhoud en reparatie waarna je precies weet hoe je mountainbike schoon te maken, te onderhouden en wat te doen bij pech onderweg. Daarnaast krijg je waardevolle tips voor een succesvolle, avontuurlijke mountainbikevakantie. Geef je op via www.oppadbiking.nl of via www.mtbclinic.nl -> inschrijven. Als Op Pad Biking abonnee krijg je € 5 korting door vermelding van je abonneenummer.

oppadbiking.nl Bekijk ook ons ‘drop’-filmpje


Stap 1 Rij staand op de pedalen met horizontale cranks. Houd knieën en ellebogen licht gebogen, zodat je heup en bovenlichaam kunnen mee bewegen voor een betere balans. Houd je gewicht op de trappers om druk op beide wielen te houden. Blijf ontspannen en knijp niet te hard in het stuur.

Stap 2 Laat vlak voor de rand de remmen los, want je hebt snelheid nodig. En buig je armen en benen verder, zodat je je straks beter kunt afzetten.

NB: In een steile helling verplaats je je lichaamsgewicht wat verder naar achteren, om een betere balans te kunnen houden. Hoe steiler, hoe verder naar achteren, maar vermijd gestrekte armen, zodat je schokken kunt blijven opvangen en de controle over het stuur kunt houden. In erg steile hellingen kun je het zadel naar beneden zetten, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt boven je zadel.

Stap 3 Zodra het voorwiel op de rand is, haal je de druk volledig van het voorwiel af door je lichaam te strekken. Hierdoor blijft het voorwiel hoog en de mountainbike horizontaal, totdat – dankzij de snelheid die je hebt opgebouwd - het achterwiel over de rand komt. Houd je teveel druk op het voorwiel, dan duikt het naar beneden en ga je mogelijk over het stuur...

Stap 4 Voor de landing breng je je gewicht weer naar het midden van de mountainbike. Richt je blik naar voren, hou de armen en benen licht gebogen en je lichaam ontspannen om je klaar te maken voor de landing. Blijf van de remmen af!

Stap 5

Vang de landing op door verdere actieve buiging van armen en benen. Concentreer je daar helemaal op. Pas als je op twee wielen bent geland, rustig de remmen ‘opzoeken’ en snelheid onder controle houden zover dat noodzakelijk is.

In een volgend nummer van Op Pad Biking komt weer een andere rijtechniek aan bod.

33

Op Pad Biking  
Op Pad Biking  

Publicatie Op Pad Biking

Advertisement