Page 1

II. évfolyam, 4. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete.

,, Pénzügyi iránytu 5. / Janikovszky Békemenet / Visszatekintő Összeállítás a kerületi testületi ülésekből Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása (első rész)


Köszöntő Kedves Olvasó! 1990 óta jelenteti meg az MSZP Erzsébetvárosi Szervezete a mára jól ismert Szegfű újságját. Az információ és informálódás egyre változó és gyorsuló világát tapasztalhatjuk magunk körül. A hírfogyasztók számára sok száz lehetőség áll rendelkezésre a tájékozódásra, miközben a hírfogyasztás szokásai is megváltoztak. 2011-től az Erzsébetvárosi Szegfű elektronikus formában jelenik meg. Olvasóink tapasztalhatták, hogy ebben a formájában gazdagabb képvilággal és könnyen megnézhető filmbetétekkel színesíthetjük híreinket. Az elektronikus Szegfű továbbra is arra vállalkozik, hogy hírt adjon az Erzsébetvárosban történtekről, a kerület életét formáló politikáról, kulturális, művészeti életről, ünnepeinkről, környezetünkről, hétköznapi életünkről. Olvasóink kérésére rovataink kiegészültek az egészséggel, hétköznapi életvezetési tanácsadással, környezetvédelemmel foglalkozó cikkeknek is. Nem titkolt célja újságunknak az sem, hogy híreivel szélesebbre nyissa a kerületünkben kialakult egyoldalú tájékoztatást, hiszen sokan szeretnének tisztán látni, ismereteket szerezni a tényekről. Éppen ezért újságunk teret ad a mindennapjaink-

2.

ban történő eseményekről formálódó lakossági véleményeknek is, legyen az kritika vagy dicséret. Az elektronikus Szegfű közéleti lap marad, online elérhető módon, a www.mszp007.hu címen. A hagyományos papír alakot kedvelő olvasók végiglapozhatják a Lakossági Piros Pontban is, a Dob utca 65. szám alatt. Szerkesztőségünk továbbra is várja Olvasóink véleményét, javaslatait, fotóit email- en vagy címünkre megküldött papír alapon is, hogy újságunk még érdekesebb legyen.

Tartalom 2. - Köszöntő 3. - Tartalom, felhívás 4. - Rövid hírek 6. - Janikovszky Békemenet (beszámoló) 8. - Pénzügyi iránytű 5. 12. - Újra: Hogy értelmezi a saját rendeleteit az önkormányzati fidesz többsége?

13. - Visszatekintő 14. - Elvisz az állam 15. - Recept 16. - Testületi ülések (válogatás) 18. - Á. J. 20. - Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebségi Önkormányzat bemutatása / első rész

Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe?

Szeretne/szeretnél írni a szegfűube?

Jó olvasást kívánunk! Dr. Kispál Tibor és Gergely József

Kedves Olvasó! Ha úgy érzi szívesen írna a szegfűbe és van is ötlete akkor ragadjon billentyűzetet és küldje a kész cikket a szegfuonline07@gmail.com címre. Ha több ötlete is lenne és bizonytalan nyugodtan kérdezzen és segítünk! A szegfű cikkeit kizárólag önkéntesek írják, így nem elvárás, hogy írónak szülessen. Ha véleménye van, és úgy érzi ez másokat is érdekelhet vagy közös érdekünk ennek megosztása egész nyugodtan. Igyekszünk mihamarább közzé tenni.

3.


• A május 18-i Képviselő-testületi ülésen a Róth Miksa Múzeum és a Közösségi Ház (Civil Ház) vállalkozásba történő kiszervezésének igen aggályos előterjesztését visszavonták.

Rövid hírek...

• Erzsébetváros Önkormányzatának fideszes képviselői nem adtak szót a május 18-i Képviselő-testületi ülésen az 1 éve botrányos körülmények között bezárt Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium szülői munkaközösségének. Egy éve sem voltak kíváncsiak a szülőkre és most sem hallgatták meg őket.

• Budapesten - és Erzsébetvárosban - tovább folytatjuk az MSZP tavaszi „Lássuk a tényeket!” kitelepülési kampányát. Amennyiben szeretnél többet tudni és részt venni a kitelepüléseken keresd meg az irodát.

• Május 9-án csütörtökön a „Dob Köztársaság Egyesület” – Vissza a jogállamot! programsorozata keretében Szilvássy György volt miniszter beszélgetett Németh Péterrel a Népszava főszerkesztőjével.

• A Lakossági Piros Pontban és a kitelepüléseken a „Családon belüli erőszak” elleni sikeres aláírásgyűjtési akció során összegyűjtött tucatnyi aláíróívet eljuttattuk a szervezőknek.

• Gergely József és Dr. Kispál Tibor önkormányzati • Április 26-án csütörtökön a „Dob Köztársaság Egye- képviselők Április 27-én pénteken délután a megjesület” – Vissza a jogállamot! programsorozata kereté- lent érdeklődőknek adnak tájékoztatást az elmúlt hóben Kovács László az MSZP volt pártelnöke és Tabajdi napok képviselő-testületi munkájáról, a kerületben Csaba EU parlamenti képviselő voltak a vendégeink. történt politikai eseményekről. • Május 1-én a többi kerülettel és szimpatizánsainkkal együtt vonultunk fel a Bajza utcától a Városligetbe. A jó időt kihasználva délutánig beszélgettünk, mert volt mit megbeszélni. • Május 3-án, csütörtökön Pártszervezetünk vendége volt Lakner Zoltán politológus, elemző. A fórum témája „Útkeresők – az Orbáni rendszer leváltásának stratégiái” volt. A beszélgetést Bodrogi Bence vezette.

4.

• Május 9-én a Győzelem napja alkalmából Erzsébetváros pártszervezete is részt vett az esti fáklyás felvonuláson. Köszönjük szimpatizánsainknak is, hogy velünk együtt részt vettek a rendezvényen. • Erzsébetvárosban több önkormányzati lakás bérlője jelezte, hogy az áprilisi lakbéreik érthetetlen módon tovább növekedtek a tavaly októberi brutális lakbéremelést követően. Többen azt is elmondták, hogy új költségelem is bekerült a számlába „Műszaki kompenzáció” elnevezéssel annak ellenére, hogy a kerületi rendelet ilyet nem tartalmaz. Kérjük, hogy aki hasonló helyzetbe került szíveskedjenek megkeresni Irodánkat a feltüntetett címen vagy telefonszámon.

5.


Janikovszky Békemenet BÉKEMENETTEL EMLÉKEZTEK AZ egy ÉVE BEZÁRT JANIKOVSZKY ISKOLA VOLT TANULÓI, SZÜLEIK ÉS AZ ELLENZÉKI PÁRTOK KÉPVISELŐI. Erzsébetváros fideszes önkormányzati vezetését bírálták a szülők és ellenzéki politikusok vasárnap, emlékezve arra, hogy egy évvel ezelőtt döntött a képviselő-testület a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárásáról. Vasárnap délután 4 órakor indult el a mintegy 160 fős emlékező tömeg a botrányos körülmények között bezárt Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium Rottenbiller utcai épülete elől az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal Blaha Lujzai épülete elé. Az MSZP és Erzsébetvárosi Szervezete támogatta, és csat- lenségét, s azt, hogy „a Fidesz helyi helytartói lakozott a szülői kezdeményezéshez. nem veszik figyelembe a helyi érdekeket”. A szocialisták oktatáspolitikusa szerint annak A kerületi polgármesteri hivatal előtt Kunhal- ellenére döntöttek az intézmény bezárása mi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja, Lugosi mellett, hogy az iskola a magyar közoktatás András a Szülői Szervezet képviselője, Devosa egyik gyöngyszeme volt, kiváló pedagógiai Gábor, volt művelődési és oktatási alpolgár- programmal működött, és unikális teljesítmémester és Moldován László (LMP) önkormány- nye volt. Az Iskola teljesen felújított épületét zati képviselők adtak sajtótájékoztatót. Kun- 2007-ben adták vissza az Erzsébetvárosi oktahalmi Ágnes kiemeltek, hogy a Janikovszky tás vérkeringésébe gimnáziumi képzéssel kiiskola bezárása jól mutatja a kormány érzéket- bővítve és új pedagógiai programmal együtt.

6.

A legnagyobb baj a fideszes kormánnyal és a fideszes önkormányzattal, hogy szemmel láthatóan meg sem próbálták megismerni, mi folyik a helyi oktatási intézményekben – mondta Kunhalmi Ágnes. Az Önkormányzat ugyan a gyermeklétszám csökkenésére hivatkozott, azonban az egy évvel ezelőtt nyilvánosságra került hangfelvételen Nagy Mariann fideszes önkormányzati képviselő ’nem publikus’ politikai okokról beszélt. A beszédeket és sajtótájékoztatót követően, az esemény záróakkordjaként legalább száz torokból zúgott, hogy „Tavaszi szél vizet áraszt”... Nézze meg a sajtótájékoztatóról készült videót: http://mszp.hu/hirek/a_janikovszkyugy_a_ kormany_erzeketlensegenek_szimboluma Olvassa el a hírportálokon megjelent tudósításokat: http://magyarnarancs.hu/belpol/tuntetett-azegy-eve-bezart-janikovszky-iskola-80121 http://www.nepszava.hu/articles/article. php?id=551949#null h t t p : / / n o l. hu / b e l f o l d / a _ v i i _ _ ke r u l e t i _ onkormanyzat_vezeteset_biraltak_ellenzekiek Kispál Tibor

Tarts velünk! A Magyar Szocialista Párt Erzsébetvárosi Szervezete nem nézheti tétlenül azt a tobzódást, amit a kétharmados hatalomtól megrészegült Fidesz-Kdnp kormány és kerületi helytartóik művelnek hazánkban és szűkebb pátriánkban, Erzsébetvárosban. Elég volt abból, hogy bezárják iskolánkat, sanyargatják megmaradt intézményeinket, duplájára emelik a lakbéreket, sarcolják az amúgy is nélkülöző családokat, megszüntetik a támogatások jó részét, többek között a lakásfenntartási támogatást, jelentősen csökkentik a társasházak felújítási pályázatát is. Ezért elkezdtük a felkészülést a következő választásra, amelyre legkésőbb 2014-ben kerül sor. Feltett szándékunk, hogy más demokratikus pártokkal, civil szerveződésekkel összefogva, vagy akár saját erőnkből leváltsuk Orbán Viktor helytartóit és visszatérjünk arra az útra, amelyik kerületünk fejlődéséhez, lakosainak jobb életminőséhez vezetnek. Ehhez a munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges az ös�szefogás, és minél több segítség. Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy EBBŐL ELÉG VOLT, és szabad idejéből képes nehány órát feláldozni, kérjük legyen a partnerünk a felkészülésben, a munkában. Jelentkezését várjuk a Lakossági Piros Pont helyiségünkben (Dob u. 65), vagy telefonon : 06 1 342 7531, e-mailben: bp07@mszp.hu. MSZP Erzsébetvárosi Szervezete

7.


,, Pénzügyi iránytu 5. Rövid szünet után ismét jelentkezem a Pénziránytű című cikksorozat következő részével. Amint azt a kedves Olvasó, ha olvasta a korábbi cikkeket, megszokhatta a mindennapi pénzügyi döntések elősegítése érdekében, szeretnék, rövid és közérthető formában megfogalmazott módon ismereteket közvetíteni cikkeimben. Az előző cikkek során láthattuk, hogy mi a jelentősége a megtakarításoknak, általában mit érdemes mérlegelni egy-egy befektetési döntés meghozatala során. Kitértünk a hitelek és néhány pénzügyi megoldás legfontosabb jellemzőinek értelmezésére is. Az általános ismereteken túlmenően fontos azonban, hogy rendelkezzünk az egyes pénzügyi termékekkel kapcsolatban olyan speciális ismeretekkel is, amelyek csak az adott típusú termékre jellemzők. Itt ne gondoljon senki bonyolult, óriási matematikai háttérrel leírt ismeretekre. Ezek megértése nem nehéz és nem igényel előzetes közgazdasági tudást sem. Jelen cikkben és majd az elkövetkezendőkben ezen termékismereteket

8.

szeretném megmutatni az Olvasónak. Elsőként az egyik olyan megoldással kezdeném, amelyik nagyfokú biztonság mellett igen kedvező hozamot kínál néhány kötelezettség betartása esetén. Ez nem más, mint a lakástakarék pénztár, amelyről egészen bizonyosan már hallott az Olvasó is. A lakástakarék pénztárak (röviden:LTP) lényege a következőkben rejlik. A lakástakarék pénztár szigorú gazdálkodási és törvényi előírások mellett

működve havi rendszerességgel félretett állandó összegű megtakarítások elhelyezését teszi lehetővé. A havonta félretett összeg maximális mértéke 20 ezer forint lehet magánszemély esetében. Ezekre az állandó nagyságú betétösszegekre a futamidő alatt garantált mértékű fix kamatot biztosítanak, ami nem a legmagasabb kamatot jelenti, de legalább biztos. A kamatláb jellemzően 1 és 3 százalék közötti. Mindeddig nem tűnik túl jó üzletnek főleg az akciós bankbetéti kamatok láttán mindez. Azonban ha hozzátesszük a minden lakástakarék pénztári előtakarékoskodásra járó állami támogatást, ami az egy év alatt összesen befizetett összeg 30 százaléka akkor már egészen kedvezővé válik. A támogatás maximális összege eléri az évi 72 ezer forintot a 20 ezer forintos maximális havi betétfizetést vállalva. Természetesen ahhoz, hogy az állami támogatás biztosan megkapjuk szerződésszerűen kell teljesítenünk a vállalt havi befizetéseket. Az állami támogatás a saját befizetéseinkkel együtt a jóváírásától kezdve kamatozik a részünkre és gyarapítja megtakarításunk összegét. Azt mondhatjuk tehát, hogy a megtakarításunk a havi befizetéseink + az állami támogatás + az ezek után járó kamatoknak az összegéből jön létre. A vállalt megtakarítási idő letelte után alapesetben három hónap várakozási időt ír elő a törvény, ami azonban külön kérelemmel és díjazás ellenében lerövidíthető. Ez nevezzük kiutalási időszaknak. Ebben az időszakban már nem kell újabb befizetéseket eszközölnünk és pénzünk termé-

szetesen ezalatt is kamatozik. Fontos tudni azonban, hogy az állami támogatásra és annak kamataira csak akkor vagyunk jogosultak, ha legalább 48 hónapon át takarékoskodtunk és a megtakarításunkat a törvény által előírt lakásfelújítással, vásárlással vagy korszerűsítéssel, bővítéssel kapcsolatban használtuk fel, amely felhasználást hitelt érdemlően bizonyítani is tudunk. Amennyiben rendszeres befizetéseinket teljesítve eljutunk a megtakarítási időszak végére a lakástakarék pénztárak igen alacsony kamat melletti hitelfelvételi lehetőséget is ajánlanak. A hitel összege megközelítőleg az elért megtakarításunkkal azonos nagyságú összeget tesz ki. Amennyiben szeretnénk a felkínált hitelt felvenni természetesen hitelbírálaton kell átesnünk, amely során a pénztár döntést hoz arról sok paraméter alapján, hogy kaphatunk-e kölcsönt. A hitelt is csak meghatározott lakáscélú kiadásokra lehet fordítani, amit igazolni kell, akárcsak a megtakarítás esetében.

9.


A lakástakarék pénztárak által használt egyik fogalomnak a szerződéses összegnek épp a fentiek fényében tudjuk megérteni a jelentését. A szerződéses összeg a saját megtakarításaink összege + a pénztár által felkínált hitelnek az együttes összegéből adódó összeget jelenti. Nem sok olyan eset van a pénzügyek területén, talán nincs is, amikor ne kellene valamilyen adminisztrációs vagy egyéb díjtételt fizetnünk. Ez most is igaz, és annyit jelent a számunkra, hogy általában kell számlanyitási díjat fizetni a lakástakarék pénztáraknál, bár ettől néha eltekintenek akciós jelleggel és számlavezetési díjat is szednek. Az OTP Lakástakarék Pénztár esetében ez havi 150 forint többletkiadást jelent. Bizonyos egyéb eljárásokért is díjat kell fizetnünk, bár ezeket ritkán kell igénybe vennünk. Természetesen az aktuális díjtételek felől mindig tájékozódjunk a pénzintézetek hirdetményeiből, mielőtt megkötjük lakástakarék pénztári szerző-

10.

désünket valamely pénzintézetnél vagy annak képviselőjénél. Fontos tudni, hogy a lakástakarék pénztári szerződésekben a havi betétösszeget félrerakó előtakarékoskodónak szükséges megjelölnie egy kedvezményezetett, aki majd lakáscélú kiadásokra felhasználhatja a megtakarítást és adott esetben a felvett hitelt is. Egy személy azonban csak egy LTP számlára kaphat egyidőben állami támogatást. Ez azt jelenti, hogy ha párhuzamosan több LTP esetében is kedvezményezett valaki, akkor csak az egyik, általában az elsőként megkötött LTP szerződés szerinti megtakarításhoz kaphat állami támogatást. A támogatásokat kapó személyeket adóazonosító jel alapján ilyen téren ellenőrzi is az Államkincstár, nehogy valaki jogtalanul többszörös támogatást vegyen fel. A kedvezményezett csak közeli hozzátartozó lehet, az LTP előnyei azonban több szerződés megkötésével és minden családtag egy-egy szerződésen való kedvezményezettként jelölésével megtöbbszörözhetőek, akár egy nagyobb értékű ingatlan

árát is összetakarékoskodhatjuk. Ezenfelül az LTP szerződések össze is vonhatóak, ráadásul van lehetőség arra, hogy ha túl soknak tűnik a havi fizetendő betét, akkor azt kisebbre vegyük, persze itt van egy minimum havi betétösszeg, ez általában 3 és 5 ezer forint között van. A maximális 20 ezer forint erejéig növelésre is van mód. Ezen esetekben természetesen kiszámításra kerül, hogyan változik és alakul a megtakarításunk a változtatás következtében. Jelenleg Magyarországon csak hárman foglalkoznak a vizsgálatunk tárgyát képező pénzügyi termékkel. Ez természetesen nem a reklám helye, de a pontosság érdekében megemlítem a három pénzintézetet. Az OTP Lakástakarék, a Fundamenta Lakáskassza és az Erste Bank nyújt lehetőséget ilyen megtakarítás indítására. Talán kissé hosszadalmasan és sok információt kapott az Olvasó, de az alapos ismertetés érdekében igyekeztem minden fontos tényezőt és annak jelentését megvilágítani az LTP megtaka-

rítások vonatkozásában. A fentiek alapján az LTP igen ajánlott célzott befektetési forma, mivel szinte mindenki érintett előbb-utóbb egy – egy alkalommal lakásvásárlásban vagy felújításban és ezekre könnyebb kis összegekkel takarékoskodva felkészülni, mint egyszerre nagy összeget kifizetnünk. Amennyiben szükséges pedig bármikor felmondhatjuk LTP számlánkat és saját befizetéseinket kamatokkal együtt mindig visszakapjuk. Különösen ajánlott ez a megoldás társasházi és lakásszövetkezeti lakóközösségek részére, mivel már külön, számukra is elérhető ez a befektetési forma. Bízom benne, hogy sikerült eljuttatnom az Olvasóhoz a lakástakarék pénztárakról szóló legfontosabb tudnivalókat. Pénzügyi kalandozásunkat egy újabb érdekes területen, a befektetési alapok világában folytatjuk a következő lapszámban. Addig is sikeres befektetési és takarékoskodási döntéseket kívánok. Zirzen Walter

11.


Visszatekintő Újra: Hogyan értelmezi saját rendeletét az önkormányzati fideszes többség? Most nézzük, mi történt a lakáseladási rendelet gyakorlati alkalmazásánál az Erzsébetvárosi Önkormányzatban. 2011. novemberben újra szabályozták a lakáseladás feltételeit. A rendelet hatályba lépésétől hat hónapig 20 % a vételárszázalék. (Tudjuk, a forgalmi érték 20 %-át kell befizetni a bérlakás megvételekor, ebből lehet egyösszegű kedvezmény.) Az év elején volt több vételi szándék a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság előtt. Mindegyiket elutasították. Néhányat azért, mert nem felelt meg a feltételeknek, például határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. Sokat pedig azért, mert: CSAK. Alig öt hónap után, április végén újraírták a rendeletet. Néhány lényeges változás történt, ezek

12.

közül a lakásbérlőknek a legfontosabb a vételár százalékának módosítása. Ennek értelmében a vételárszázalék egységesen 60%. Miért? CSAK. Ha a többségi frakció tagjai erzsébetvárosiak lennének, meg lehetne kérdezni: azután, hogy kedves szüleik élhettek a közel harmincezer volt bérlő lehetőségével és 10–40% között megvehették önkormányzati lakásukat, most már ne lehessen megvenni a bérlakást? Ahogy olvashattuk: „Erzsébetváros korábbi vezetői az évente százszámra (2000 előtt évi több ezer lakásról beszélünk) eladott lakások értékesítése kapcsán a kerületi költségvetés hiányára … hivatkoznak.” Tisztelt Erzsébetvárosiak! Önök nem a törvényi jogukkal élhettek, hanem csak kisegítették a költségvetést? Gergely József képviselő

Mi van a lakbérkedvezménnyel? Legutóbb olvashattuk, hogy az önkormányzati bérlakásoknál a rendelet szerinti műszaki kedvezményt nem kapta meg 849 bérlő. Ehelyett újraírták a rendeletet, és már csak legalább két ok fennállása esetén jár a fele akkora mértékű kedvezmény. Arról nem szólt az új rendelet, hogy az illetékes bizottság újra megvizsgálja a februárban elutasított törvény 2013. januártól engedi, hogy az önkormánykérelmeket, vagy újra be kell adni. Lapzártáig arról zatok a közterület használatát és szabálysértéseit szabályozzák. Akkor már csak egy probléma marad: a két nincs hír, hogy kapott-e valaki kedvezményt. időpont közötti 7 hónapban szabad a gazda, mindenki azt csinál, amit akar? Panaszok áradata eddig is volt az Mi van a lakásfenntartási támogatással? Január 1-jétől a kétharmad megszüntette a la- utcai zajra, az utcai éjszakai italfogyasztásra, újabban a kásfenntartási támogatást. Erzsébetvárosban a dohányzás füstjének az alsó lakásokba történő beszitörvény szerint 6 millió forintot fizettek tavaly, az várgására. De most megszűnt a büntetési lehetőség! önkormányzat a sokéves gyakorlat szerint vállal- Ha mindenki úgy viselkedne, ahogy maga is elvárja, ta további, helyi támogatás nyújtását. Ez 40 millió nem is lenne baj. De így? forint volt. A lakásfenntartási támogatás járt – szociális alapon – közös költség, lakbér, közüzemi díj Helyi védelem „pályázat”-tal? fizetéséhez. Március 31-ig még kifizették a korábbi Április végén ítélte oda az illetékes bizottság jogon, azóta több ezer erzsébetvárosi család hiá- a Damjanich utca 17. lakóháznak a helyi védeba vár erre. A sárga csekk azért jön időben, és ha- lem alatt álló épületnek adható támogatást. A lakóház 1.200.000 forintot kért és kapott. „Vétáridőre kell befizetni. letlenül” ebben a házban lakik az a Kun Miklós történész, aki 2010. szeptemberben interjúleheMi lesz a szabálysértésekkel? Az új szabálysértési törvény előírta, hogy az önkormány- tőséget adott a polgármesterségért kampányoló zatok május végéig helyezzék hatályon kívül a közterületi Vattamány Zsoltnak a szomszédos City tévében. szabálysértési rendeleteiket. Erzsébetvárosban meg is Hogy miért ott? Mert a helyi tévében nem akart történt, a zajra, illegális plakátozásra, állattartásra stb. vo- szerepelni, itt az akkori szerkesztő kérdezett is a natkozó büntetések megszűntek. Az új önkormányzati riportalanyoktól, nem csak hagyta őket beszélni.

13.


Elvisz az állam ingóságot és ingatlant A járások kialakítása nem kerüli el Budapestet sem. Azon most nem érdemes vitatkozni, hogy mi a járások értelme, a kétharmad már a megvalósításnál tart.

maradtak a folyamatban lévő ügyek lezárására. Vajon mi lesz velük az ügyek lezárása után? Ezen írás készítésekor (május 7-én) a következő olvasható az önkormányzat honlapján:

Az országgyűlés előtti törvényjavaslat szerint 2013. január 1-jétől sok feladatot elvesz az állam, járási szinten végzi. Viszi azokat az ingóságokat (eszközöket), amelyekkel a feladatot elvégezték. Ilyenek a számítógépek, az íróasztalok stb. Viszi azokat az ingatlanokat vagy ingatlanrészeket, amelyekben végezték a munkát. Tehát épületek vagy épületrészek is „járnak”. És viszi a munkatársakat is. Április 15-től már „államosították” a szabálysértést. Az április 26-i testületi ülésen volt egy tájékoztatás az INGYENESEN átvett eszközökről. Megkérdeztem, hogy a továbbiakban az erzsébetvárosiak hol intézhetik a szabálysértési ügyeiket. Megkérdeztem azt is, hogy mi lett a Szabálysértési iroda munkatársaival.

Szabálysértési Iroda Cím: 1077 Budapest, Rottenbiller u. 44. Levelezési cím: 1984 Budapest Pf:3. Irodavezető: Dr. Papp Éva Zsuzsanna Telefon: 342-25-65, Fax: 322-62-17

A kérdéseket zavart csend követte. A jegyző és a polgármester hosszan egyeztetett. (Már két hete működött az új rendszer!) Végül a polgármester azt mondta, hogy az ügyintézés a Váradi utcában van (vajon merre található?), és a munkatársakat részben átvette a kormányhivatal. A többiek

14.

Ennyire telt az önkormányzat vezetésétől néhány hét után. Április közepén a Polgármesteri Hivatal Erzsébet krt. 6. alatti épületében felújítást kezdtek: részben a homlokzatot, részben az Okmányiroda területét. Mivel az okmányirodai munkákat is – ingósággal, ingatlannal és munkatársakkal együtt – szilveszterkor átveszi az állam, kértük a polgármestert, gondolják újra végig az államnak adandó felújítást, hiszen a fedezete a mi pénzünkből van. Részt vállal-e az állam, vagy viszi az ingyenes átadás részeként? Választ erre sem kaptunk. Vajon mit gondol a Tisztelt Olvasó az állam kisegítéséről az itt élők pénzéből? Gergely József képviselő

Tartson egy kis szünetet! Vajas zöldborsó párizsi kosárkában (recept) A zöldborsót a vajon, lassú tűzön megpárolom, ízlés szerint sózom, mikor már majdnem puha, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet. A párizsit éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom úgy, hogy a héja is rajta maradjon, ne szakadjon el. Forró olajban az egyik oldalát kissé megsütöm, hogy kis kosár alakra kunkorodjon. A kosárkákba töltöm a zöldborsót, a tetejét megszórom piros paprikával, a maradék borsót a tálon a kosárkák mellé teszem. Frissen tálalom.

Hozzávalók:

2 személyre: 1/2 kg. friss zöldborsó 5 dkg. vaj, vagy margarin 1 cs. friss petrezselyem 40 dkg. marhapárizsi egyben olaj, só, piros paprika

15


Összeállítás a május 18-i képviselő-testületi ülések témáiból Napirendre tűzték az Erzsébetvárosi Közösségi Ház és a Róth Miksa Múzeum intézmények megszüntetését. Az elképzelés szerint egy nonprofit kft. működtetné mindkettőt. A cél: a jobb piaci reagálás, a befektetések realizálása, nyereség termelése visszafordítva a működtetésre; a közművelődés szakmai feladatainak koordinálása. Ha a Kedves Olvasó nem érti, hogyan van a két kulturális szolgáltatónál ilyen lehetőség, nem benne van a hiba. Az előterjesztést visszavonták. Mivel régen lehetett interpellálni, most sok téma jött össze. Az első kérdéscsomag a polgármesternek szólt. Kérdeztem, hogy mi van az egy gombnyomással elutasított 849 műszaki lakbérkedvezményt kérő bérlővel. Az új rendelet szerint már nem kell bizottsági döntés, a polgármester szerint minden jogosult megkapta a kedvezményt a májusi számláján. Igaz, ezeket szigorúbb feltételek kö-

16.

zött adták, és kisebb kedvezményt jelentenek. Arra nem kaptunk választ, hogy miért szigorítottak. Kérdeztem, hogy miért nem fogadtak el egyetlen lakásvásárlási kérelmet sem. Arra nem volt válasz, mint arra sem, hogy miért rontottak a vásárlás

feltételein. De megnyugtattak, hogy nem kell újra benyújtani a kérelmet. A venni szándékozóknak annyit tudni kell, hogy bár ők vásárlási szándékukat 20% vételár mellett jelezték – ha kapnak engedélyt –, már csak 60%-ért kaphatják meg a lakásukat. Kérdeztem, hogy miért kezdték el az okmányiroda felújítását akkor, amikor egy törvényjavaslatból tudható volt, hogy az állam januártól elveszi a feladatot az ingatlannal együtt. Utóbbit ingyen. A felújítás szépen és elég gyorsan megtörtént közben. A válasz szerint a felújítás szükséges volt – ezt nem is vitattam, hiszen régóta terveztük –, és a törvénytervezetet úgy módosították, hogy nem elveszik az ingatlant, csak használatba veszik. Ezt a munka kezdetekor még nem tudhatták.

lyen szórakozóhely közelében lakik. A helyzetet súlyosbítja az utcai alkoholfogyasztás, dohányzással egybekötve. A válasz szerint nem szabályozásban, hanem erősebb ellenőrzésben gondolkodnak. Hangsúlyozta a polgármester, hogy a közterületfelügyelet 24 órás ügyletet tart, be kell jelenteni a problémát. Érdekes, hogy a sűrűbb ellenőrzés elleKérdeztem, hogy mi lesz a januártól megszün- nére vígan megy az éjszakai alkoholárusítás, a zajos tetett lakásfenntartási támogatás helyett, hi- utcai dohányzás. Vajon hol és hogyan ellenőriznek? szen több ezer család kap ilyet a közös költség, lakbér, közüzemi számla kifizetéséhez. A pol- Utolsó kérdésem a szociális alpolgármesterhez gármester többször ígérte, hogy dolgoznak a szólt. Szokása szerint nem volt jelen, a parlamentmegoldáson. Kiderült, hogy a korábban eldön- ben éppen a telefonadó elfogadásában és a Klubtött támogatás jövő márciusig folyósítható. Ál- rádió megszüntetésében kellett részt vennie. Azért lítólag van valamilyen másik támogatás. Erről a kérdést elmondtam, majd írásban válaszol. Tehát: kapok írásos tájékoztatást, amit itt is közzé te- gyakran előfordul, hogy szociális támogatást kérők szünk. jövedelme éppen csak túllépi a felső határt. Emiatt nem jogosultak semennyi támogatásra. Többször Kérdeztem, hogy a megszüntetett csendren- volt ígéret, hogy megoldást keresnek valamekkora delet helyett mit tesz a képviselő-testület a támogatásra. Eddig még nem született javaslat. szórakozóhelyek környékén élők érdekében. Várjuk, hogy milyen megoldás lesz. Lassanként minden erzsébetvárosi valamiGergely József

17


az olvasást nem akarjuk külön megadóztatni? Szellemi tranzakciós adó? A haladó gondolatok büntetése? Még valami, amivel akadályozni lehetne ezt az országot?).

Á.J. Magyarország államfője kicserélődött. Az előző lemondott, az újat beiktatták. Amikor e sorokat írom, az új még csak pár napja van hivatalban. Közben volt néhány hét interregnum Köteles Lacival (sajnos nem a Genk kapusával), hál’isten többé-kevésbé eseménytelenül. Hogy egyik szavamat a másikba öltsem – összhangban a múlt havival – közben újabb részekkel bővült az „Adónemek” című magyar teleregény (hiányzik Magenheim doktor! Sose gondoltam volna!). Szóval most már azért sejtjük, hogy milyen jövő évi adótörvényeket írhat alá a címben említett új nemzeti egység. Itt megjegyzendő, hogy pl. a pénzügyi tranzakciós illeték – vagy milyen nevet adtak neki – akkora hülyeségnek tűnik, hogy ez még Patai Mihály száján is kiszaladt, holott neki igazán teflonból van a képe (egyébként utóbbi körülmény rendben van, a bankvezéresdi nem a pirulós bakfislányok sportja). Megpróbálok visszatérni a gondolatmenetemhez, hiszen a főbankárok véleménye most, ezen a vonalon kevéssé érdekes. Tehát arról van szó, hogy az első dolgok, amiket az új elnök alá fog írni, és ki fog hirdetni, baromságok lesznek. Ez

18.

persze előfordulhatna bárkivel, akinek a nemzeti egységet kell reprezentálnia egy olyan országban, ahol Matolcsy György gazdasági miniszter lehet. Viszont… Azt nem gondolhatjuk komolyan, hogy az adótörvények – akármelyik – alkotmányos felülvizsgálatra szorulhatnak. Általában, nem tekinthető közkeletű nézetnek, hogy a köztársasági elnöknek feladata lenne, hogy beleszóljon a gazdasági kormányzás kérdéseibe. Tényleg elég abszurd lenne. Ugyanakkor a pénzügyi tranzakciós istenharag csak-csak az ő aláírásától lesz hatályos (tényleg, pl.

Azt kell mondanom, a kormány megint ügyes. Nem gondolnám, hogy túl sokan szólhattak bele abba, hogy ki legyen a következő elnök. Végül mégis olyasvalakit választottak, akiről így az elején akár hihető, hogy esetleg önálló, felelős elnök lehet (az elődjéhez képest mindenképp, de az nem kihívás). Ennek örömére rögtön az elején mehet is a vágóhídra egy csomag olyan intézkedéssel, amelyekhez hagyományosan, szerepénél fogva, nem kéne hozzászólnia, ugyanakkor akkora eszement hülyeségek, hogy az semmiképpen sem hagyományos (vö. unortodox). Már-már összemérhetőek a magánnyugdíj-pénztárak megbugázásával, még ha jogilag nem is feltétlenül (a pénztárak esetében lehetett konkrét alkotmányos aggályokról beszélni, a matolcsyzmus által kitermelt új adók esetében maximum elmegyógyászatiakról). Sajnos az a helyzet, hogy az előző elnök nem emelt szót az alkotmányosság nevében (gazdasági kérdések esetében, igaz, máskor se), és valószínű, hogy az új sem fog szót emelni a józan ész nevében (igen, ez nem írott feladata, de akár tehetné is). Holott valószínűleg ő is tudja, hogy amit most művelnek, az nagyon gáz. Ha csendben maradunk, és nagyon fülelünk, talán halhatjuk a gerinc roppanását. Manó

19


legtöbb roma. A népszámlálási adatok szerint a kerületünkben 2000 alatti számban élnek romák a valóság azonban ennél sokkal magasabb szám. Már a kilencvenes évek elején is körülbelül 15.000 becsülték az erzsébetvárosi cigányságot.

Az erzsébetvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat bemutatása 1/4 (Erzsébetváros általános képe) A hetedik kerület a főváros belső kerületei közé tartozik. Jellemzői közé tartozik, hogy épületállományának túlnyomó része a második világháborút megelőzően épült. Ezek az épületek, nem a mai komfortfokozatra lettek tervezve és az rendszerváltást megelőző évtizedekben a lakások korszerűsítése is elmaradt. A kilencvenes évek közepén a lakásprivatizációt követően az akkori tulajdonosok a piaci ár töredékéért vásárolták meg az ingatlanokat, ugyanakkor megkapták a leromlott társasházak fenntartási, felújítási kötelezettségeit is. A kétezres évek elején számos befektető vásárolt ingatlant a kerületben, amely ingatlanokat, többnyire nem hivatalos formában bérleményként használnak. A kerület szociális helyzete is hasonló képet fest. Erzsébetvárosban kiemelkedően magas az idő-

20.

sek száma. A komfort nélküli lakásokban számos nehéz élethelyzetben lévő család lakik. A kerület elhelyezkedésével és ingatlanállomán�nyal összefügg az a tendencia, amely Budapesten a cigány kisebbség életteréül szolgál. Mint köztudott a fővárosban a VII, VIII, kerületek él a

A kerületi cigányság több ütemben telepedett le Erzsébetvárosban. A nyolcvanas években sokan költöztek vidékről a tanácsi lakásokba, a kilencvenes években is folytatódott ez a tendencia, majd az ezredfordulótól a kilencedik kerületi önkormányzat az általa, a Keleti pályaudvar környéki utcákban, megvásárolt lakásokba költöztette a lakosainak egy részét. Összességében elmondható, hogy az erzsébetvárosi cigányság nem egységes csoport sem történelmi, sem földrajzi, sem szocializációs szempontból. Erzsébetváros hagyományosan is a főváros szegényebb környékei közé tartozik. igaz ez annak ellenére, hogy az utóbbi időkben egyre kedveltebb a fiatalok körében is. A kerület különböző részein, nagyon változó életkörülmények közötti lakosság él. A roma lakosság eloszlása sem egyenletes. A Keleti pályaudvar környékén: a Garay, Péterffy, Hernád utcákban aránylag sok roma család lakik. Ugyancsak ezen a környéken a Verseny utcában is vannak olyan társasházak ahol a lakók többsége roma. Bulzán András

21


Svájci bicska Hasznos tudnivalók az utolsó oldalon, oldalakon. Szolgáltatások, lehetőségek melyeket többnyire Mi biztosítunk Önöknek. Ha kérdése van ill. szívesen ajánlana olyan szolgáltatást, ami hasznos a kerületben élők számára és itt nem szerepel, írjon a szegfuonline07@gmail.com címre. A listát folyamatosan bővítjük, reméljük sokak hasznára.

Újdonság! Új térítésmentes tanácsadási szolgáltatás indul március 2-tól. Tanácsadás társasházak - lakástulajdonosok, számvizsgáló bizottsági tagok és közös képviselők - részére Helye: Lakossági Piros Pont, Dob utca 65. Időpontja: Minden héten - pénteken 16 órától 17 óráig

Jogsegély Március 23. 10-12 óra

Bulzán András fogadóórái Hamarosan...

Piros Pont nyitva tartás Hétfő: 9 - 16 óráig Kedd - Péntek: 13 - 18 óráig

Kiadja: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete - Felelős kiadó: Kispál Tibor

Szegfű 2012 - második évfolyam, negyedik szám  

A hetedik kerületi MSZP időszaki megjelnésű magazinja.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you