Page 1

Portfolio of Architectural Works

MikaelSydor


Self-Portrait with Mask (2008)


Portfolio 01.CDMICA Cultural Diversity and Material Imagination in Canadian Architecture Professional work at Carleton Immersive Media Studio

02.Heritage Passages Virtual Museum History of Rideau Canal Professional work at Carleton Immersive Media Studio

03.Serpent Mounds History of Site Transgressions and Masterplan Option Studio

04.Dufferin Grove Community Centre and Park Plan Comprehensive Studio

05.Contra-natural Compost Viewing Pavilions Undergraduate Studio

06.Urban Ribbon Mixed-Use Urban Infill Undergraduate Housing Studio

07.The Water Tower Inhabited Infrastructure Completed on exchange at ENSA-Paris-Malaquais


CDM ICA Work Completed at Carleton Immersive Media Studio Role: Lead Research Assistant

Cultural Diversity and Material Imagination in Canadian Architecture This research is part of a two year (20112013), inter-disciplinary Partnership Development Project, funded by the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRC). The objective of the project is to develop a prototype for a cross-platform, BIM based, web application that supports the culturally nuanced documentation and dissemination of knowledge related to the materials and methods of construction specific to built

Period Sources (Builder’s Manuals, Pattern Books, etc.)

heritage in Canada. The time frame for the study is 1825-1925 — a period of intense and diverse immigration into the country. The CDMICA database is comprised of three data sets: 1. a reference library of over four hundred digitized building and construction manuals dating from the period under study; 2. a BIM library of ‘typical’ building details, with parametric components, assembled from, and indexed to, sources in the reference library;

3. twenty detailed BIMs, modeled from field surveys by the research team to test and refine the parametric components of the ‘typical’ details developed for the project. The twenty buildings chosen for documentation have been identified using the Canadian Register of Historic Places (http://www.historicplaces.ca/). They are all designated heritage properties and are chosen because they are representative of a specific ethno-cultural community and a specific historical moment.

Historic Parametric Building Information Modeling Components

Creation of rich BIM models that incorporate prototypical period components where applicable, as well as primary survey data.

Built between 1820 and 1920, Twenty Heritage Buildings across Canada

Documentation using Manual (hand measurements) and Digital (Laser Scanning, photogrammetry and Total Station)


2" x 4" Stud Tenoned

4"

2 1/2"

1"

2"

1"

1"

1

9"

6"

1833 - 1880s

A103

1 A102

2"

Chicago Frame

8" x 8" Sill Mortised 2" x 9" Joist, Tenoned

Thick Sill, mortised and tenoned studs and joists

Foundation Post, at corners

1 A101

2

Sill Detail Axo

Sill Detail 3" = 1'-0"

1

2

Section 1 1/4" = 1'-0"

1

{3D}

9"

2"

Band Moulding Exterior Casing Exterior Sheathing

4"

Header

2"

1860s - 1920s

Parting Strip 8"

Bottom Rail Interior Casing

3"

9"

All-Nail Balloon Frame

4" 2"

Sill

Plaster Ground

4"

4" 2"

Stool

Blind Stop

2"

Apron

Top Rail

Thick or thin sill, spiked studs and joists

Plaster Ground

Glass Pane

Sill Framing

9"

Parting Strip

4"

2"

1"

1

2"

1

Bottom Corner Framing Axo

2

Window Head Detail 3" = 1'-0"

2

Window Sill Detail 3" = 1'-0"

4"

4"

2"

3

Top Corner Framing Axo 4"

Window Detail Axo

4"

1 1/8" Lath and Plaster Nominal 2x4 Timber (1 1/2" x 3 1/2") 7/8" Rough Sheathing, Laid Diagonally 1" x 6" Clapboard Siding

1920s - Forward

Nominal 2x4 Sole, Supported by Platform Finish Flooring

5

1/2 "

1" x 4" Tongue and Groove Subfloor

Western / Platform Frame Thin sill repeated at each level, all nail construction

9 1/4"

1" 1 1/2"

3 1/ 2"

1 1/2"

Nominal 2x10, Continuous Header Nominal 2x4, Double Cap (Alternately Single 4x4)

3 1/ 2"

" 1 1/2 3 1/ 2"

1 1/2"

9 1/4"

3"

5 1/ 2"

" 1 1/2


Facing Page: Perspective Views of Registered Point Cloud Surveys

Below: Laser Scanning a Crawl Space Axonometric Highlighting Parametric Joist

Below: Section of Heritage BIM for 19th Century Log Farmhouse with Light Frame Addition


Left: Cross Section of Heritage BIM Below: Detail Section and Detail Axonometric of Building Construction Details Facing Page: Axonometric of Heritage BIM of 19th Century Log Farmhouse with Light Frame Addition

Approx. 32" x 96" Metal Roofing Panels 1" x 12-15" Rough Sheathing 2" x 4" Rafter, Notched at Top Plate, and Top of Studs 2" x 4" Stud

Loose Mortar Stop 2" x 4" Double Top Plate

Scarfing Detail (Nailed)

2" x 4" Stud, Orient to North Wall 1" x 6-10" Rough Sheathing 1" x 6 1/2" Shiplap Siding, 6" to the weather Brick Infill Between Studs Opening for Stairs to Below


Her itage Passages Work Completed at Carleton Immersive Media Studio Role: Research Assistant

Interactive Virtual Museum Exhibit of the History of Bytown and the Construction of the Rideau Canal

The project was a collaboration between various labs at Carleton University (including CIMS, Hypermedia Lab, the Archives and Research Collections) as well as the Bytown Museum, for the creation of an exhibit to be hosted on the Government of Canada’s virtualmuseum.ca portal.

The exhibit can be accessed at: http://www.passageshistoriques-heritagepassages.ca/

My role in the production of the exhibit was documenting physical artefacts through record photography and the creation of interactive, virtual documentation. I also worked on the 3d modelling of Bytown, Uppertown and Lowertown based on historic maps and paintings.

These models were generated in Revit and 3dsMax for the purpose of visualization. I also operated the Leica Laserscanner (Scanstation 2) for a survey of Locks 1-8 at the mouth of the Rideau Canal in Ottawa.

Left: Perspective view of Registered Laser Scan of Locks 1-8 on the Rideau Canal Below: Freeze frame from Interactive 3d Artefact View


S er pent M ounds Par k Option Studio, 2nd Year Masters Professor: Brigitte Shim

The history of a site is intrinsically related to its future. There is no such thing as a tabula rasa, especially considering the contested sacredness of this particular site. What has been known as Lake of the Burning Plains, Roach’s Point and the Serpent Mounds Park has been subjected to many uses and land management practises.

Backpacking Tent

-Semi-Permanent Installation -Variable Dimensions (typ. 15’ x 20’) -Full Services (optional) -Vehicular Access or Trail Access

-Variable Dimensions (typ. h 1.5m, w 1.5m, l 2.0m) -Max. footprint slope Δ 4º

Family Tent

Single Tent

-Variable Dimensions (typ. h 2.1m, w 2.1m, l 4.3m) -Max. footprint slope Δ 4º -Path Access

-Variable Dimensions (typ. h 1.5m, w 1.5m, l 2.0m) -Max. footprint slope Δ 4º

Δ5º

5

This plan aims to reimagine what a campground can be, while acknowledging the site’s varied history, and the sacredness of the Serpent Burial Mounds.

6

6

6 “Eco” Cabin

What was once a seasonal camp and place of plentitude became a nonconforming peninsula on the surveyor’s unyielding concession grid, while it is nationally recognized as a sacred and significant place, its future is unclear.

4.5m

Truck Camper

5th Wheel Trailer

-Variable Dimensions (typ. h 2.4m, w 2.0m, l 4.3m) -Full Services (preferable) -Max. longitudinal Δ 5º -Vehicular Acces -Min. Turning Radius 4.6m -Access via Rear

-Variable Dimensions (typ. h 2.6m, w 2.4m, l 12m) -Full Services (preferable) -Max. longitudinal Δ 5º -Vehicular Acces, with tow vehicle parking -Min. Turning Radius 5.0m -Access via Right Hand Side

Δ5º

6m

Taxonomy of Recreation Vehicles and Site Requirements Camper-van

Class-A Motorhome

Trent Trailer

Travel Trailer

Family Tent

Topography and Water Levels, Archaic Era

Ontario Parks Campground 1960s

Site Closed in 2009

Rejected proposal 2012


Axonometrics of Compact Campground Design Proposal

Site Plan

Full Service Lots (Sanitation, Water and Power) Max. Longitudinal Slope 5째

Main Access Road (10m R.O.W.)

Pull Through Access

Partially Serviced Lots (Power and Water) Gravel Walking Trail

m

20

8m Turning Radius

Lot Access Road (5m R.O.W.)

40m

Full Service Lots (Sanitation, Water and Power)

Unserviced Lots (Hiking Access Only)

Partially Serviced Lots (Power and Water)

Gravel Walking Trail

m

20

Tenting Areas Sloped Towards Rising Sun

Parking for Unserviced Lots Shared Water Access

40m


Wash House 1:100

Recreation Centre 1:100

Ungendered Showers

Barrier Free WC and Shower

Women’s WC

Men’s WC Games Room

Reading Room

Kitchen

Women’s WC

Men’s WC

Dining / Multipurpose

Wash House Plan Recreation Centre Plan

Enlarged Detail of Site Plan

Barrier Free WC

Laundry Room


Interpretive Centre 1:100

Foyer

W/C

Artefacts

W/C Storage

Meeting Room

Interpretive Centre Plan

Interior Perspective of Interpretive Centre


D u ffe ri n Grove Com m unity Centre Comprehensive Studio, with T. Birchard Professor: Steven Fong

A community centre is a locus of actions along a spectrum from organized to spontaneous. It is a space of social interaction, a space of appearance that aims to be inviting, accessible and community minded. This Community Centre lies at the intersection between urban form and parkscape. The design must acknowledge and strengthen the transition from Urban to Natural, from Civic to Active and from the Organized to the Spontaneous. The spaces of collective appearance lie at neither end, but rather at the in-between - a stretched and expanded transitory zone.

The design of this transition is a series of guiding marks on the landscape that are both an organization of the site, and inspired from the site. They negotiate the transition from the hard urban streetscape of Dufferin, and then continue to frame the pastoral grove of long-since drained Garrison Creek. These elements act as mediators of spaces, structural elements, retaining walls and landscape interventions. Their placement and materiality are of the earth, both retaining and supporting. Above and perpendicular to these marks, the elements are lighter, both symbolically and physically.

Ground Level, +1 Level, +2 Level Plans

The design intent of the building is both contextual and formal. Split into two primary masses that follow the orthogonal block pattern of Dufferin Street through to the curvilinear character of Dufferin Grove Park. These elements are only fixed within the landscape elements, their programmes and spaces slip between themselves blurring interior and exterior and views between and across.


Site Plan, Dufferin Grove Park


B-B

Cross Section

A-A

Long Section through Gymnasium

Elevation towards Park


Detail Section through Semi-Conditioned Hallway and Theatre space

1

2 3

4

5

6


Contr a- natur al Undergraduate Studio Professor: H. Masud Taj

Either something built is an object within nature, or it is the object which contains it. In the first case, the most significant point is the connection between the built and nature. In the latter, the whole composition must be regarded. This project was primarily a succession of investigations stemming from the site, looking at ways in which it could be altered slightly, or added to. The search was for an installation that would contrast the existing and therefore highlight it. The final project was a proposal for a pavilion that would hold and display the decomposing leaves raked from across campus. These leaves were previously stored on the site. Promising to be a multisensory experience, an array of weathering steel and mesh containers created a horizontal datum exposing the slope of the site.


Ur ban Ribbon Undergraduate Housing Studio Professor: Ben Gianni

Can we dream a new future for dwelling? use, mixed-demographics and mixedincome tenancy in the inner city core. The building’s form is derived through How and where we choose to live is an analysis of the site, the surrounding the cross-roads between architecture buildings, the site’s solar orientation and and urbanism. Housing is the fabric of the character of the spaces surrounding the city. Current urban theory states it. The bar becoming a ribbon is the that single purpose zoning is no longer desire to solve all of these conditions appropriate for vibrant urban living. People are returning to the core, they’re with a single and comprehensible gesture. bringing their money with them and developer’s are cashing in. The exterior spaces of the project are This project proposes a community as integral as the interior of the units. vision centred on the idea of mixed-

On one side, open the city, is a public square. It welcomes people into the space but also serves as part of the entrance sequence. Nestled into the building are a community backyard, with private terraces opening onto a toddler’s play area and multi-use green space. The building offers 69 dwellings and 7 different unit types, ranging from 1-bedroom units appropriate for retirees needing assistance, to 4 bedroom maisonettes appropriate for a growing

family. Almost all of the units offer double orientation through the use of a skip-stop corridor system. All units take advantage of solar orientation, passive solar heating and natural cross ventilation. The root of this project was the investigate what role an architect plays in the development of housing. The utopian megaprojects of the post-war era offered the architect’s vision of what the future could be, but failed to provide.

=LHOHQEDX

5LGHDXDQG&KDUORWWH

&RQWH[W

2SWLPDO2ULHQWDWLRQ

6SDFHV'HILQHG

³/LJKWDQG$LU´ 'RXEOH2ULHQWDWLRQ 3RLQW$FFHVV 6LWH1RQ6SHFLILF

$UUDQJHWRILWVLWH $GDSWPDVVLQJWRFUHDWH PHDQLQJIXOSXEOLFVSDFHVLQWKHIROGV

5HSRVLWLRQKHLJKWVWRPDWFK VXUURXQGLQJVDQGSUHFHGHQWV

6ORSHDQGWHUUDFHURRIVWRZDUGV WKHVXQ $UUDQJHWHUUDFHVWRWDNHDGYDQ WDJHRIWKHYLHZV

*UDGHFKDQJHVXVHGWRGHILQHFRXUW \DUGVVSDFHVDQGWKHLUIXQFWLRQ $FFHVVDQGOLJKWWR5LGHDX3XEOLF 6TXDUHFXW


The Water Tower Mixed-Use Inhabited Infrastructure Completed on exchange at ENSA Paris-Malaquais, with Y. Herrera and N. Basarslan

Our site, while technically at the edge of the ZAC, sits on a disused railway, la petite ceinture. It is also atop an underground river, la bièvre, that was buried and connected to the The project is situated in intramural Paris. It is in a ZAC (Zone d’aménagement concerté) sewer system in the 19th century. Both elements enjoy frequent and usually poorly orwhich is a development, usually a brown ganized popular movements to re-invigorate field, organized by the French government. The design and urban planning results from them. The concept of this project is to plugin to the existing and disused infrastructure a series of open and invited competitions with many phases of public consultation. Our to create a new building typology and social equipment by mashing programme elements approach to this project was that there was together. The building includes programmes nothing inherently wrong with the site that related to the theme of water in Paris (envineeded to be fixed, but rather anything we sioning la petite ceinture as a modern day created only augmented it. Programmatic Knot: Plugging-in to infrastructure

aqueduct) , including swimming pool, water tower, grey water collection and treatment wetland, as well as student and young professional residences, working spaces and a cinema/theatre/night club. The project comes out of a studio themed on the question of sustainable development. With our tongues firmly planted in our cheeks, we proposed an enormous infrastructure that incorporates “green” features and promises a new astro-turfed floating landscape that overlooks the precisely planned French ZAC below.


=RQHGHUµVLGHQFH& LQµPD7KµDWUH%RºWHGHQXLW =RQHGHWUDYDLO

3LVFLQHV

P &K®WHDXGˆHDX

P 3LVFLQHV

P

P P P P P P P P *\PQDVH ,QILUPLµULH (PSOR\µV7HFKQLTXH *XLFKHW$GPLQ %DLQGˆDLU 6DXQD 9HVWLDLUHV :&'RXFKHV

7UDLWHPHQWGˆHDX

P P P P P P

P

P

P &LQµPD

&TXDUWLHU 7HFKQLTXH $FTXHLO %XUHDX[ 5HVWDXUDQW 6DOOHVGHVSRUW

P

(VSDFHVGH7UDYDLO

P

7KµDWUH

P

&DIµ

$FFXHLOEXUHDX[ %RºWH

P

P

(VSDFHVFRPPXQV

&KDPEUHV

P P P

&KDXGL´UH /DYHOLQJH (VSDFHVWHFKQ

352*5$00(

™FRV\VW´PHGHWUDLWHPHQWGˆHDX


M i ka e l Syd o r mikael.sydor@gmail.com 402 - 640 Davenport Road To ron to, ON M 5R 1K9 4 1 6 - 8 3 9 - 5 7 4 6


Portfolio Mikael Sydor  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you