Page 1

2n ESO

Què passa a l’interior de la terra? En poc més de dos mesos han succeït en diferents llocs del món dos terratrèmols d’elevada intensitat, ens podríem preguntar si aquest és l’any dels terratrèmols, però segurament si féssim una mica de recerca en les hemeroteques del diaris trobaríem moltes noticies sobre aquest tipus d’incidents: terratrèmols, tsunamis, volcans que entren en erupció... Lluny d’atribuir aquestes importants emissions d’energia a poders divins, no ens queda cap més solució que intentar esbrinar què passa a l’interior de la Terra, com es que hi ha zones més susceptibles de patir fenòmens geològics d’aquest tipus? Com és que no hi ha volcans a qualsevol lloc o encara més com és que no tots els volcans estan actius? Aquestes i d’altres preguntes les anirem responen a partir d’aquesta unitat.

1


Aquesta va ser la primera noticia publicada sobre el terratrèmol a LaVanguardia, els dies posteriors, el mateix diari dedicava 5 o 6 pàgines a informar de la noticia. Si voleu saber més podeu consultar la hemeroteca digital de La Vanguardia on us podreu descarregar les notícies que siguin del vostre interès, només heu d’introduir la data de publicació o alguna paraula clau relacionada amb la noticia. Tot seguit trobareu la noticia publicada al Periódico del Estudiante.

Que heu de fer? Llegiu i compareu les dues noticies entre elles. Remarqueu sobre el mateix text aquelles informacions que considereu que descriuen els fets. 1.- Quin dia va succeir la catàstrofe?

2.- De quina magnitud va ser el terratrèmol? Coincideix en tots dos diaris?

3.- En quin lloc és va situar l’epicentre?

4.- Quin és el nombre de víctimes?

2


3


Aquest és un titular molt més recent del 28 de febrer de 2010 de l’edició digital de La Vanguardia.

5.- Quina és la intensitat d’aquest terratrèmol?

6.- Quina és la zona afectada?

7.- Quin és de moment el balanç de víctimes?

8.- En quin lloc és va situar l’epicentre?

4


Estar clar que els terratrèmols no son un fenomen aïllat ni rar per tant anem a esbrinar com succeeixen i quines son les causes. Llegiu atentament aquesta noticia.

Segurament heu trobat termes dels que desconeixeu el seu significat, tot i que les imatges son bastant aclaridores intentarem estudiar en profunditat aquesta noticia. A partir de la informació que podeu trobar en el vostre llibre de text o bé per Internet intenteu respondre les següent qüestions. 9.- Defineix què és un terratrèmol i els seus elements. Comprova que aquests elements surten també en la noticia del diari.

5


10.- De ben segur que en aquesta definició surt la paraula “placa” o “plaques” o “plaques tectòniques”. Per saber què son les plaques tectòniques hauràs de consultar la pàgina 129 del teu llibre de text, a partir d’aquesta informació anota tot seguit la informació necessària per entendre que son les plaques tectòniques i com es mouen.

11.- A la pàgina 125 del teu llibre de text trobaràs les formes que hi ha per mesurar un terratrèmol. Quines son aquestes formes? Quina de les dues és la utilitzada en els casos reals que esteu estudiat?

12.- Intenteu dir quin és el grau dels dos terratrèmols estudiats a partir de l’escala MSK.

6


13.- Si observeu la distribució dels terratrèmols enregistrats a tot el món, figura de la pàgina 127 del vostre llibre, observareu que la majoria estan distribuïts en els límits entre les plaques tectòniques. A partir de la informació d’aquest mapa, podríeu dir quina o quines son les zones que han enregistrat més terratrèmols? Si estudieu aquest mapa juntament amb el mapa de les plaques tectòniques digueu quines son les plaques que estan en contacte en aquests punts.

14.-Digueu que s’entén per risc sísmic. Catalunya està en una regió de risc sísmic?

15.- Busqueu informació sobre els tipus de límits entre plaques i anoteu quines característiques tenen i què originen.

7


Observeu aquesta imatge.

16-Què mostra aquesta imatge?

17.-Què és una falla? Troba el nom d’alguna altra falla important i digues en quina zona es troba.

8


18.- Feu una recerca a l’hemeroteca digital de La Vanguardia sobre el terratrèmol de Valdivia (Xile) que va succeir al 1960. Llegiu la noticia i tot seguit feu un breu resum d’aquesta.

19.- A l’octubre del 2005 es va produir un terratrèmol a la zona del Caixmir (Paquistan) de 7,6 graus en l’escala Richter i van morir més de 80.000 persones. Com és que tot i que la intensitat és menor que la del Terratrèmol de Valdivia el nombre víctimes és molt més gran?

20- Realitza les activitats d’aplicació del llibre 52 i 53 de la pàgina 137. 9


Per concloure A partir de tota la informació analitzada creieu que la terra està més activa que mai o sempre ha estat així? Podem dir que aquest és l’any dels terratrèmols? Què passa doncs a l’interior de la Terra. Redacteu les conclusions que podeu treure del fet estudiat, penseu que ho heu de fer de forma clara i entenedora.

10

Geodinàmica interna  

Material per treballar els fenòmens geològics interns a partir de notícies en diferents diaris.

Geodinàmica interna  

Material per treballar els fenòmens geològics interns a partir de notícies en diferents diaris.

Advertisement